Ljudska prava| Zabava

Šta ste radili 24.07.07.?

omega68 RSS / 10.07.2012. u 15:30

U rerni?

 

38 stepeni Celzijusa


Univerzalna temperatura koja se koristi u Dnevnicima RTS-a.Da se ne bi narod zbunjivao i tražio kojekakva vanredna stanja a zemlja trpela zbog toga,ova ustanova je u saradnji sa Vladom Srbije usvojila jednu univerzalnu temperaturu koja zamenjuje sve ostale temperature koje prelaze ovu magičnu brojku.


PONEDELJAK: 
Meteorolog: Auuu brate danas 42C u hladu,a u sredu pakao
Dnevnik RTS-a ( Vaše pravo da ne znate ništa ): Danas je u Srbiji jedan od najtoplijih dana temperatura i do 38 stepeni celzijusa.Od srede još toplije


SREDA: 
Meteorolog: Majko Božija šta je ovo 46C
Dnevnik RTS-a ( Vaše pravo da ne znate ništa ): Danas najtopliji dan ovog leta izmerena maksimalna temperatura 38C

 

Vidim da su neki blogeri tog dana već bili ubeđeni da će biti strašno toplo, ali siguran sam da nisu ni sanjali da doživljavamo vreli rekord za ove prostore.

Moja kancelarija je bivša terasa koja je preuređena u prostoriju pod samim krovom.Treba li reći da je, kao svaka stara i baš zbog toga kvalitetno projektovana zgrada, okrenuta istoku, jugu i zapadu.Ako neko ne zna kako izgledao pakao – može da me potraži pod izgovorom da ima nešto važno da pita u vezi sporta, istorije, atomske fizike, kako smuvati ribu ili razrešiti neki komunalni problem.

Tog meseca smo očajnički tražili da nam se u kancelarijama postave klima uređaji.Temperatura je iz dana u dan rasla i pretila da izazove ozbiljne psihičke poremećaje koji bi rezultirali ubistvom sa samoubistvom, na primer. Ali, znate kako to ide: od zahteva preko studije izvodljivosti uticaja na životnu okolinu sa posebnim osvrtom na narušavanje mikro klime i ekosistema, zatim nabavke koja podrazumeva najbolju ponudu u vidu procenta za nabavljača, poštovanja roka prava žalbe i naknadne radove, pa onda isporuka koja traje kao da je isporučuju Eskimi, da bi se sve uspešno završilo hirom ovlašćenog servisera ako nije ustao na levu nogu i da l' mu se dizalo ili nije. S' oproštenjem, mislim da li mu se dizalo na noge lagane.

U kući nemam klimu niti mi treba. To nije moje konzervativno iživljavanje nad nemoćnom ženom i golorukom decom, već posledica života u gajbi kojoj su zidovi građeni kako treba a ne od strane ''tašna-mašna'' firme za prodaju stanova po nekoliko puta. Kažu da su je gradili posleratni zatvorenici i kako je urađena ne bi bilo loše razmotriti povratak na tu vrstu javnih radova.

Desi se, ipak, mada jako retko, da se zidovi toliko ugreju da noću ne stignu da se ohlade i da je već sabajle preko 30 stepeni.Tada pokušamo da zavedemo vanredni režim ponašanja i samo onda se kao na dlanu jasno vidi da je kafa potopljena u hladnu vodu jako neukusna ili da je tuširanje efikasno samo ako se iz kade utrči u zamrzivač.

Stignem tog jutra na posao i suočim se sa isto tako izbezumljenim pogledima kolega koji su shvatili da ni na preko najavljenih četrdest u hladu, a našem kazanu ko zna koliko, nećemo imati klima uređaj. Pomirimo se sa tim da će stići oko svekog Nikole i pokušamo da obavljamo redovne aktivnosti. Iz sata u sat postaje nemoguće sedeti, stajati, ležati, disati...Voda nikako ne uspeva da bude dovoljno hladna čak ni u česmi. U tom stiže naređenje da je za današnji dan pre roka završeno radno vreme i da smo slobodni. Napolju je hodanje misaona imenica. Zovem taksi jer imam utisak da neću uspeti da pređem ni 100 metara. Sećam se lika koji je vozio: go do pojasa, na ramenu istetovirano ZABELA, samo peškir oko vrata., bez klime, otvoreni svi prozori. Pitam ga kako je a on jebe sve po spisku i kaže da mora da se radi...naježio sam se pri pomisli kako je voziti se ceo dan u toj konzervi od ''pezejca''.

Stavim termometar na terasu koja je odavno u hladovi.


hpim0498h.jpg

 


Posle smo disali na škrge i oko sedam odmandalili vrata i prozore.

Promaje, te divne pojave u julsko predveče, nema pa nema.

Odbauljali nekako do Šumarica.

Prodisali.


Šta je bilo posle:

 


Bila vremenska nepogoda. Sutradan je znatno pala temperatura.

Ulazim u kancelariju i imam šta da vidim – stigla klima.

 

omegabm.png 

Komentari (155)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 15:48 10.07.2012

Bar je stigla...

Meni sinoc prijalo ono osvezenje u obliku pljuska. Jutros je cak moglo i da se dise.
Klimu, naravno, nemam, ali zato je idealno vreme za pranje cebadi i ostalih gabaritnih stvari i susenje istih na terasi okrenutoj jugozapadu.
Jedini problem je sto mi ponestaje artikala za pranje...
omega68 omega68 16:02 10.07.2012

Re: Bar je stigla...

Gde kiša, kad?
Ovde nije
nego, je l se sećaš datuma iz naslova?
mlekac mlekac 22:37 11.07.2012

Re: Bar je stigla...

omega68
Gde kiša, kad?
Ovde nije
nego, je l se sećaš datuma iz naslova?

Prvo leto po povratku iz Bw. I svi su me gledali zapanjeno kad sam tvrdila da je u Africi hladnije!

A klimu nisam imala ni tada, kao ni sada.
Hansel Hansel 09:50 12.07.2012

Re: Bar je stigla...

I svi su me gledali zapanjeno kad sam tvrdila da je u Africi hladnije!

Naravno da je hladnije kada se ratosiljava svog vrelog vazduha i šalje ga nama!

Hteo sam baš da vidim na kojim koordinata je tačno Bocvana, i naleteh na ovaj pećinski crtež iz pustinje Kalahari:Pa, taj čovek je stvarno bio umEtnik!
mlekac mlekac 10:50 12.07.2012

Re: Bar je stigla...

Hansel
I svi su me gledali zapanjeno kad sam tvrdila da je u Africi hladnije!

Naravno da je hladnije kada se ratosiljava svog vrelog vazduha i šalje ga nama!

Hteo sam baš da vidim na kojim koordinata je tačno Bocvana, i naleteh na ovaj pećinski crtež iz pustinje Kalahari:Pa, taj čovek je stvarno bio umEtnik!


Na Jarcevoj obratnici je.
A pecine su sjajne. Ali tesko to moze da se preprica - mnogo je upecatljivije uzivo.
milisav68 milisav68 16:06 10.07.2012

Šta ste radili 24.07.'07?

omega68 omega68 16:13 10.07.2012

Re: Šta ste radili 24.07.'07?

jes vala, Otkud to da je Sd.Palanka nešto kao Demir Kapija ili Đevđelija?
milisav68 milisav68 16:40 10.07.2012

Re: Šta ste radili 24.07.'07?

omega68
jes vala, Otkud to da je Sd.Palanka nešto kao Demir Kapija ili Đevđelija?

Kotlina + ruža vetrova, pa dobiješ mesto koje se redovno "upisuje" i kao najtoplije i kao najhladnije, još u vreme SFRJ, a kamoli sad.

A od skoro počelo da "drma" i odozdo.
jaymz jaymz 00:06 12.07.2012

Re: Šta ste radili 24.07.'07?

milisav68
Obarali rekord.

Moj Aleksa se rodio tog 24-tog...baksuz mali...
Prvi moj gen koji je pokazao :)
omega68 omega68 14:37 12.07.2012

Re: Šta ste radili 24.07.'07?

Moj Aleksa

i on i moj Aleksa( tako ONA tvrdi ) moraju da budu bolji od nas
darkool darkool 16:13 10.07.2012

bio u bg.

ali i mnogo lakse podnosio vrucinu nego ovih dana zato sto nije bilo vlage u vazduhu.
omega68 omega68 16:17 10.07.2012

Re: bio u bg.

ne znam, ali ono onda... ne ponovilo se.
Izgleda da će ipak biti kritično za vikend!
darkool darkool 16:31 10.07.2012

Re: bio u bg.

neka bude i 50 ali samo da nema vlage (trenutno 36%), jer nije problem temperatura vec vlaznost vazduha.
iza_duge iza_duge 16:22 10.07.2012

Nepodnošljivo

Zaista je neizdrživo. Ali, na bilo kom forumu kad god neko pomene da treba uvesti vanredno stanje, da nas zapravo obmanjuju preko medija izjavama kolika je temperatura, pojave se likovi koji ''lupaju'' minuse i koji govore: '' Kakav ste to narod! Sve vam smeta. Zimus su vam smetali mrazevi, sad vrućina. Samo tražite izgovor da ne biste radili...''

Ja ne mogu da verujem! Pa smeta. I treba uvesti vanredno stanje. A ne razmatrati o tome sto godina dok većina ne kolabira. Čovek ne može da bude produktivan u ovakvim uslovima. Nemoguće je obaviti ni dve, tri stvari u toku dana.
Na ovim prostorima je sada prisutna velika vlažnost vazduha i visoka temperatura. Zato se teško podnosi. Ova dva udružena faktora loše podnosi i potpuno zdrava osoba koja uz to jede na vreme, unosi dosta tečnosti, oblači se adekvatno itd, a da ne pominjem one koji imaju sklonost ka vrtoglavicama, nesvesticama i slično...
U Egiptu, na primer, temperatura se kreće i do 50, 60 stepeni, ali je vlažnost vazduha niska i postoje vetrovi, zato organizam lakše podnosi takve uslove.

Najbolje bi bilo povući se u selo gde su kuće od cigle, pronaći debelu hladovinu, eventualno neku reku ili izvor, čitati dobru literaturu i jesti pravu seosku hranu.

omega68 omega68 16:38 10.07.2012

Re: Nepodnošljivo

Najbolje bi bilo povući se u selo gde su kuće od cigle, pronaći debelu hladovinu, eventualno neku reku ili izvor, čitati dobru literaturu i jesti pravu seosku hranu.


hoochie coochie man hoochie coochie man 20:40 10.07.2012

Re: Nepodnošljivo

Ja ne mogu da verujem! Pa smeta. I treba uvesti vanredno stanje. A ne razmatrati o tome sto godina dok većina ne kolabira.


Vecina od koje populacije?
Na koga bi se odnosilo to vanredno stanje? Sta bi vecina gradjana Srbije dobila proglasavanjem toga?
Da se razumemo, nemam nista protiv proglasavanja ali jasno je da vecini gradjana nista ne bi znacilo to proglasavanje.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:46 10.07.2012

Re: Nepodnošljivo

iza_duge

U Egiptu, na primer, temperatura se kreće i do 50, 60 stepeni, ali je vlažnost vazduha niska i postoje vetrovi, zato organizam lakše podnosi takve uslove.

To za vlažnost stoji ali vetrovi nisu nikako olakšavajuća okolnost. Naprotiv. Kada počne da duva iz pustinje, ne želiš da se nalaziš nigde na otvorenom prostoru. Osećaj je kao da vam direktno u lice duva kalorifer sa jedno 17 miliona stepeni. Prašina se lepi za sve, zatvara pore na koži i ljudski rashladni sistem jednostavno kolapsira jer koža ne može da diše i da se hladi...još jedan od razloga što se svi umotavaju do nivoa da se samo oči vide....
Vlasta92 Vlasta92 07:37 11.07.2012

Mrzim vrućinštinu

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:56 11.07.2012

Re: Mrzim vrućinštinu

Vlasto, sestro po snegu
Lepo ja govorim, al niko mene ne sluša, zimi bar može da se diše...

mrale54 mrale54 14:07 11.07.2012

Re: Mrzim vrućinštinu

Pa dobro, bre, vas dve niste normalne!!

Danas skoknuo do Iraklia i ajd' u net-club, i - SNEG!

E, necem vise druzhim s' vama!!

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:45 10.07.2012

Summer time

Stare zgrade su projektovane tako da je ta terasa sluzila samo i iskljucivo za susenje vesa. Do nje su biole prostorije koje su se zvale vesernica sa velikim, betonskim kao koritima za pranje vesa. Na istom spratu, ispod samog krova, postojali su tavani koje nam infostan uredno uracunava u cenu, a koji su odavno pretvoreni u stanove, kancelarije, zajedno sa vesernicama i tim fantasticnim , velikim terasama sa kojih se video citav Beograd, a koji je danas potonuo u moru zgrada, izmedju kanjona koje su te zgrade stvorile uz pomoc svojih mocnih izvodjaca radova, tzv. investitora, kao i dogradaka na zgrade cije osnove prete da popucaju.
Temperatura u gradu je sigurno i 50C, pogotovo na mestima gde je gusci saobracaj. Pretpostavljam da se ova temperatura od 38C navodi kao neka srednja.
omega68 omega68 17:36 10.07.2012

Re: Summer time

Na istom spratu, ispod samog krova, postojali su tavani koje nam infostan uredno uracunava u cenu, a koji su odavno pretvoreni u stanove, kancelarije, zajedno sa vesernicama i tim fantasticnim , velikim terasama sa kojih se video citav Beograd, a koji je danas potonuo u moru zgrada, izmedju kanjona koje su te zgrade stvorile uz pomoc svojih mocnih izvodjaca radova, tzv. investitora, kao i dogradaka na zgrade cije osnove prete da popucaju.

Unfuckable Unfuckable 20:12 10.07.2012

Re: Summer time

Pretpostavljam da se ova temperatura od 38C navodi kao neka srednja.

ahm, srednja jutarnja
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:32 10.07.2012

Re: Summer time

da se ova temperatura od 38C navodi kao neka srednja.

Kao što će ova godina, kada se uzme onaj Sibir od zimus i ovo sad, biti sasvim prosečna što se srednje temperature tiče.
niccolo niccolo 21:06 10.07.2012

Re: Summer time

Kao što će ova godina, kada se uzme onaj Sibir od zimus i ovo sad, biti sasvim prosečna što se srednje temperature tiče.

Da bre, kad se sad setim početka februara, mi u Novom Sadu u kome je u tog dana bilo -22...
omega68 omega68 21:07 10.07.2012

Re: Summer time

bilo je i više.
Mislim, manje
zilikaka zilikaka 21:15 10.07.2012

Re: Summer time

Kao što će ova godina, kada se uzme onaj Sibir od zimus i ovo sad, biti sasvim prosečna što se srednje temperature tiče.


A u fusnoti (iza zvezdice) stoji da je temperaturna razika tričavih 65 do 70 stepeni
niccolo niccolo 21:20 10.07.2012

Re: Summer time

bilo je i više.
Mislim, manje

M, da, mislim da je -24 bila najniža (al' nemojte da me držite za reč)
mikimedic mikimedic 22:17 10.07.2012

Re: Summer time

M, da, mislim da je -24 bila najniža (al' nemojte da me držite za reč)


trebalo je da ides u moskvu da se ogrejes, tad je bilo samo minus 10


blogovatelj blogovatelj 23:59 10.07.2012

Re: Summer time

bilo je i više.
Mislim, manje


Manje-vise.
myredneckself myredneckself 00:55 11.07.2012

Re: Summer time

omega68
bilo je i više.
Mislim, manje

Da, jeziva fifulica dva-tri dana, -27, -28. Kamen da popuca, bokte. Mnogo drveća je propalo od smrzavanja, jednostavno se drvo rascepi, a ligustrum nam je skoro svugde po gradu bolovao od smrzotina, i stidljivo ozelenio tek u maju.
Sada po NS ima puno drveća bez lišća, i to malo što je bilo, ova suša je uništila.
appendix appendix 17:01 10.07.2012

Ovih dana bi prijalo..

nešto ovako...

zemljanin zemljanin 17:12 10.07.2012

Re: Ovih dana bi prijalo..

Ja ne znam šta je sa vam ljudi, juče proveravao, bilo je oko 22C

Možda nije loše da spomenem da na celoj površini kuće imam podrum/suturen, cirka 100+kvm gde je zimi 20C a leti 22C ... zimi bez grejanja a leti bez klime ... ali slušam na vestima da je toplo pa verovatno ima istine u tome

EDIT. a tog dana 24.07.'07. nisam bio na ovom kontinentu
zilikaka zilikaka 17:18 10.07.2012

Merenje

Ljudi, verujem da povremeno slažu, al merenje temeperature o kojoj oni pričaju se izvodi na tačno određen način.
S druge strane, način merenja jako utiče na vrednost očitane temperature.

Tako recimo, ko je bio dovoljno blesav da se time bavi, morao je naučiti i pojmove "mokra čarapica", koji se opet odnose na način merenja a znači da kad ga prekriješ mokrom krpom on pokazuje nešto drugo.

Dakle, onaj tamo termometar naslonjem na zid nikako nije merodavan, jer zid drugačije provodi toplotu od vazduha, a tim pre ako je par sati pre toga bio osunčan, eto ti ogromne greške.


Što se vrućine i onih bajki o finih 50-60 stepeni u pustinji tiče, ja jednom probala i neću više ako ne moram.

Da ne kažem da su posle toga ladno mogli da me okače na terasu po vrućini, ne bih se ukvarila.
Toliko se osušiš, da ne treba ni da sole, samo malo kroz dim da provuku.
Nije ni čudo što su u pustinji pronalazili onolike mumije.


Nego, jedino što stvarno može da ima efekta po ovakvom (ne)vremenu je kvasiti sve što se može, i pustiti da se prirodno suši.

Odavno je poznat fazon umotavanja u mokre čaršave, ako od vrućine ne možeš da spavaš.
Jedino paziti da se ne pretera.
To mokro znači malo pokvašeno. Malo jače neg za peglanje.

U protivnom može da bude opasno i po vrućini, a i nije baš ni praktično.


..e volem što sam dobila priliku da prosipam savete po blogu i pravim se pametna, pa nek je vrućina još tolika
omega68 omega68 17:25 10.07.2012

Re: Merenje

a gde si bila 24.07.'07?
appendix appendix 17:34 10.07.2012

Re: Merenje

S druge strane, način merenje jaku utiče na vrednost očitane temperature.

Meteorološka kućica ili zaklon je najvažniji deo meteorološke stanice. Obično se nalazi na 2 metra visine, jer je na toj visini najpovoljnije vršiti merenja, kako bi se eliminisali negativni uticaji padavina, insolacije i vetra, a uz istovremeno postojanje stalne cirkulacije vazduha kroz kućicu. Ofarbana je u belu boju, kako bi se sprečilo zagrevanje kućice i upijanje toplote, s obzirom na poznatu činjenicu da bela boja najbolje reflektuje Sunčevu svetlost. Unutar kućice se nalaze instrumenti koji se inače moraju držati na suvom mestu i u hladovini. Iako je važno da se instrumenti unutar kućice nalaze u hladu, poželjno je da se tokom celog dana kućica nalazi na otvorenom i osunčanom mestu.

Kućica je obično napravljena od drveta i posebnih je dimenzija, koje su određene po standardima Svetske meteorološke organizacije (WMO), da bi se širom sveta mogli obezbediti istovetni (jednaki) uslovi merenja. U njoj se obično nalaze termometri (suvi, mokri, Tmin i Tmax), higrometar, po potrebi i barometar.
zilikaka zilikaka 17:40 10.07.2012

Re: Merenje

omega68
a gde si bila 24.07.'07?


Mislim da znam o kojem se danu radi, i mislim da sam bila na terenu.

Znam da smo krenuli autom (bez klime, naravno) nekih pedesetak kilometara, i to negde posle dvanaest.
Do tada smo radili druge stvari.

Prethodno smo bezbroj puta proveravali da li je konačno izdat nalog da se skrati radno vreme.

Stigli smo tamo u prijatnu okolinu betona i čelika i oko pola dva je sekretarica javila da je radno vreme za taj dan bilo do 12

zilikaka zilikaka 17:45 10.07.2012

Re: Merenje

appendix
S druge strane, način merenje jaku utiče na vrednost očitane temperature.Meteorološka kućica ili zaklon je najvažniji deo meteorološke stanice. Obično se nalazi na 2 metra visine, jer je na toj visini najpovoljnije vršiti merenja, kako bi se eliminisali negativni uticaji padavina, insolacije i vetra, a uz istovremeno postojanje stalne cirkulacije vazduha kroz kućicu. Ofarbana je u belu boju, kako bi se sprečilo zagrevanje kućice i upijanje toplote, s obzirom na poznatu činjenicu da bela boja najbolje reflektuje Sunčevu svetlost. Unutar kućice se nalaze instrumenti koji se inače moraju držati na suvom mestu i u hladovini. Iako je važno da se instrumenti unutar kućice nalaze u hladu, poželjno je da se tokom celog dana kućica nalazi na otvorenom i osunčanom mestu. Kućica je obično napravljena od drveta i posebnih je dimenzija, koje su određene po standardima Svetske meteorološke organizacije (WMO), da bi se širom sveta mogli obezbediti istovetni (jednaki) uslovi merenja. U njoj se obično nalaze termometri (suvi, mokri, Tmin i Tmax), higrometar, po potrebi i barometar.Pa naravno. Zato je vrlo moguće da neko na svom zidu očita nešto sasvim drugo, a da niko ne laže.
omega68 omega68 18:00 10.07.2012

Re: Merenje

Pa naravno. Zato je vrlo moguće da neko na svom zidu očita nešto sasvim drugo, a da niko ne laže.

čekaj malo,
Prema podacima Zavoda, najviše temperature ikad u Srbiji zabeležene su 24. jula 2007. godine: u Smederevskoj Palanci - 44,9 stepeni, u Zaječaru - 44,7 i Ćupriji - 44,6.

Tog dana na više od 50 odsto mernih stanica zabeležena su temperature veće od 40 stepeni.


kod mene je bilo preko 40 kako god merio.Dokazali ovi iz Zavoda.Znači ništa nisam slagao.Bila je hladovina već nekoliko sati.
zilikaka zilikaka 18:14 10.07.2012

Re: Merenje

Hej, polako!

Napravio si uvod iz kojeg se može shvatiti da nikad nije objavljeno iznad 40.
Ja ne vodim evidenciju i stvarno ne znam kolike su kad temperature zabeležene i objavljene zvanično.

Lepo sam ti rekla da se ne sećam šta se tačno dešavalo baš tog datuma.

..a ono za merenje na zidu ne može. Bez obzira na hladovinuJukie Jukie 18:49 10.07.2012

Re: Merenje

appendix
S druge strane, način merenje jaku utiče na vrednost očitane temperature.Meteorološka kućica ili zaklon je najvažniji deo meteorološke stanice. Obično se nalazi na 2 metra visine, jer je na toj visini najpovoljnije vršiti merenja, kako bi se eliminisali negativni uticaji padavina, insolacije i vetra, a uz istovremeno postojanje stalne cirkulacije vazduha kroz kućicu. .

Kako IZGLEDA ta kućica? Tj. na koji način se postiže da sunce, kada kruži po nebu, nikad u toku dana ne sija direktno na termometar? Jer ako postoji rupica kroz koju ulazi vazduh koji se meri, kad tad će i sunce da se probije.
ivana23 ivana23 18:53 10.07.2012

Re: Merenje

Jukie
Kako IZGLEDA ta kućica? Tj. na koji način se postiže da sunce, kada kruži po nebu, nikad u toku dana ne sija direktno na termometar? Jer ako postoji rupica kroz koju ulazi vazduh koji se meri, kad tad će i sunce da se probije.
Horizontalne preckice su iskosene ka tlu tako da suncevi zraci ne mogu da dopru do do termometra.
Unfuckable Unfuckable 19:00 10.07.2012

Re: Merenje

tako da suncevi zraci ne mogu da dopru do do termometra.

pametno, pametno.
Samo bi nam još falilo da termometar eksplodira od vrućine, kako bismo onda znali kolika je tačno temperatura?
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 19:04 10.07.2012

Re: Merenje

Horizontalne preckice su iskosene ka tlu tako da suncevi zraci ne mogu da dopru do do termometra.

Još da mi imamo kućište sa horizontalnim prečkicama da ne mogu zraci da dopru do nas...
ivana23 ivana23 19:11 10.07.2012

Re: Merenje

dobrosavljevic_m
Horizontalne preckice su iskosene ka tlu tako da suncevi zraci ne mogu da dopru do do termometra.

Još da mi imamo kućište sa horizontalnim prečkicama da ne mogu zraci da dopru do nas...


Nemas ni roletne?
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 19:14 10.07.2012

Re: Merenje

Nemas ni roletne?

Kad sam napolju, nemam.
Unfuckable Unfuckable 19:15 10.07.2012

Re: Merenje

pazi, samo treba da slediš inteligentna i primenjiva uputstva koja nam stižu sa svih strana, recimo da boravimo u umereno ohlađenim prostorijama (dakle otvorite frižider - ali umereno - pa uključite ventilator vi što nemate 3-4 glave za klimu), da uzimamo mnogo tečnosti tj vode i (jeftinih i pristupačnih) voćnih sokova, da izbegavamo alkohol (dakle, ne gledajte vesti, ne čitajte novine i ne gledajte oko sebe) da se hranimo lako ali kvalitetno što će reći teletina ('eftino), riba (tu sam u dilemi ali cenim da misle na morsku, pristupačnija je), mnogo voća i povrća (padaju cene k'o ljudi u nesvest po ulici, dakle sad je momenat) i naravno laka ali prozračna garderoba (to sve ima kod Kineza, kvalitet bato)
Dakle - uputstva: svuda su okolo ali niko ne sluša!
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 19:36 10.07.2012

Re: Merenje

da se hranimo lako ali kvalitetno

Vođena tom idejom sam kupila čoko smoki, ali avaj, temperatura je došla do tačke gde čak i u čoko smoki može samo bespomoćno da se gleda. Nisam ni slutila da tačka postoji. Ako to nije dovoljno da se proglasi vanredno stanje, ja ne znam šta je.
omega68 omega68 19:37 10.07.2012

Re: Merenje

baš sad pričam sa burazerom u vezi nekvalitetnog rada sa mlađim kategorijama u basketu, fudbalu... pa dođosmo do nečega što mi se čini da ima veze čak i sa ovom temom.

samo treba da slediš inteligentna i primenjiva uputstva koja nam stižu sa svih strana

Možda grešim, ali mislim da je baš to ključ svega lošeg što nam se događa.Mnogo medija, mnogo saveta, mnogo stranaka, mnogo onih koji sve znaju dovodi do inflacije svega toga.Mi danas nemamo kvalitet. ne samo mi kao zemlja nego je to trend u celom svetu.Nemamo nadzor u građevinarstvu kakav je bio, ne prave se putevi kako su se kvalitetno pravili, poseban blog bih mogao da napišem o užasu u bolnicama koga sam se nagledao, školstvo, poljoprivreda se svela na krađu i trovanje - kod nas od tajkuna a u svetu to radi neki Monsanto.Sve ide u nekom lošem pravcu...Možda sam otvorio mnogo tema i možda nisu primerene, ali stvarno mislim da je čak i vremenska prognoza devalvirana zarad spinovanja koga nismo ni svesni.Možda je ona tačnija nego ikad zbog svih tih satelita, ali način na koji se prezentira je kriminalan i na tragu je onoga što pominješ - što više informacija i saveta da se narod što više sludi i zaludi
Unfuckable Unfuckable 19:44 10.07.2012

Re: Merenje

pa ja ne znam što im je to toliki problem da proglase da se recimo ne radi jedno nedeljak dana, kad i ovako skoro niko ništa ne radi, nego svi samo nešto kenjaju i daju neke savete.
K'o da bi se primetila razlika, čak mislim da bi sve to izuzetno povoljno delovalo na opšte stanje zdravlja trgovine pa i privrede uopšte jer bi ushićemo pučanstvo, po prodavnicama, u čast tih kolosalnih i nadasve revolucionarnih mera povećalo trošenje para koje inače nema
omega68 omega68 19:58 10.07.2012

Re: Merenje

pa ja ne znam što im je to toliki problem da proglase da se recimo ne radi jedno nedeljak dana

kad može zbog snega...
Koliko struje može da se uštedi ako ne rade tolike klime

kad i ovako skoro niko ništa ne radi

izgleda da zbog vrućine ne radi ni dugme za preporuke
Unfuckable Unfuckable 20:05 10.07.2012

Re: Merenje

dahbt, propust - u Srbiji ipak neko radi: klime!
Scenario prvi:
Dakle, ljudi bi onda veselo i razdragano pohitali na ulice u kafane i prodavnice (koje ne rade) i sve bi klime shodno tome bile pogašene.
Onda bi svi ti ljudi popadali u nesvest od toplotnog udara pa ne bi bilo dovoljno hitne pomoći (koja ionako ne radi, jebiga i oni su ljudi) da ih posklanja. Oni koji bi otišli da se malo plaknu na oblićnje jezero isto tako malo bi se podavili pošto su i spasioci ljudi, pa shodno tome - ne rade.
Po drugom scenariju, ljudi bi (opet) razdragano ostali kod kuće i besomučno puštali klime što bi dovelo do raspada elektroenergetskog sistema u roku od pola sata. Ovi koji nemaju klime provaljivali bi u stanove ovih koji imaju čime bi se razvila komšijska bliskost u koju se policija ne bi mešala jer i policajci su - mada neki na to ne liče - ipak ljudi.

ps:
Tog dana na više od 50 odsto mernih stanica zabeležena su temperature veće od 40 stepeni.

Nemoguće! U Srbiji, kao što svi vrlo dobro znamo temperatura NIKADA ne prelazi +38, dakle ovo je neki nedobronameran spin
Jukie Jukie 20:12 10.07.2012

Re: Merenje

ivana23

dobrosavljevic_m
Horizontalne preckice su iskosene ka tlu tako da suncevi zraci ne mogu da dopru do do termometra.Još da mi imamo kućište sa horizontalnim prečkicama da ne mogu zraci da dopru do nas...Nemas ni roletne?

Meni roletne ništa ne pomažu između npr. pola pet i pola osam uveče
ležim tako i transpirišem, cvrčeći i sasušujući se na rate, a onda kad sunce zađe malo oživim, i sutra sve opet isto, kao Ramonda
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:25 10.07.2012

Re: Merenje

cvrčeći i sasušujući se na rate, a onda kad sunce zađe malo oživim, i sutra sve opet isto

Da bre, postaćemo noćne životinje. Kao oposumi ili šta već.
appendix appendix 20:50 10.07.2012

Re: Merenje

Kako IZGLEDA ta kućica?

Prošetaj do Karađorđevog parka, tamo im je neka merna stanica, odmah pored Dečije klinike u Tiršovoj.
Jukie Jukie 21:22 10.07.2012

Re: Merenje

appendix
Prošetaj do Karađorđevog parka,.

Ne da mi Nada Macura... Kaže da ceo dan moram da sedim unutra i pijem vodu
Smem da izlazim samo u onom periodu kada je jutarnji špic u gsb pa ne mogu da uđem...
niccolo niccolo 21:24 10.07.2012

Re: Merenje

Jukie
appendix
Prošetaj do Karađorđevog parka,.

Ne da mi Nada Macura... Kaže da ceo dan moram da sedim unutra i pijem vodu
Smem da izlazim samo u onom periodu kada je jutarnji špic u gsb pa ne mogu da uđem...

blogovatelj blogovatelj 00:04 11.07.2012

Re: Merenje

Ja ne vodim evidenciju i stvarno ne znam kolike su kad temperature zabeležene i objavljene zvanično.


Kao klinac sam u Makedoniji redovno igrao fudbal na suncu, a secam se da su opet redovno izvestavali da je u Demir Kapiji bivalo po 44 stepena.
Da sad probam tako nesto pao bih mrtav.
Veoma je bitna i vlaznost vazduha, u to sam se uverio kad sam dosao u kanadu. Tvrdim da toroncanskih 35 izgleda gore nego kragujevackih 40. Osecaj kao da si u ekspres loncu. Proslog leta ovde je bilo 39.6, najvisa ikad izmerena tremperatura u Torontu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:58 11.07.2012

Re: Merenje

Oposumče

ivana23 ivana23 18:23 10.07.2012

***

Da li je i >>njima<< u interesu da zbunjuju narod u Srbiji?


P.S. Ne razmislja se o uvodjenju vanrednog stanja (vojno-policijski termin), vec vanredne situacije.

24.7.2007. nisam bila u Bg.
omega68 omega68 18:45 10.07.2012

Re: ***

Ne razmislja se o uvodjenju vanrednog stanja (vojno-policijski termin), vec vanredne situacije.

ma to je sa one vukajlije, zezali se ljudi malo
Unfuckable Unfuckable 18:28 10.07.2012

hot in the city
(ne verujem da je kurs evra u pitanju)
omega68 omega68 18:40 10.07.2012

Re: hot in the city

(ne verujem da je kurs evra u pitanju)


p.s.
sprem'te se za vikend
myredneckself myredneckself 01:08 11.07.2012

Re: hot in the city

Unfuckable
hot in the city

Ohh... ovo se mora muzički propratiti

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:59 11.07.2012

Re: hot in the city

Druže Unf, ja sam u šoku...52 komada...i ljudi hodaju po ulici...i ovaj lik je čučnuo i uspeće mu i da ustane...ja bih se samo prevrnula, do jeseni...
Unfuckable Unfuckable 18:49 11.07.2012

Re: hot in the city

šta zna dete šta je...Farenhajt?
ivana23 ivana23 18:48 10.07.2012

***

Bez vrucine...Nista selo, more... samo suma.
omega68 omega68 19:00 10.07.2012

Re: ***

samo suma.

predatortz predatortz 19:11 10.07.2012

Šta ste radili 24.07.07.?

'si ti normalan!?

Zbog ovog pakla nemam pojma šta sam juče radio!
omega68 omega68 19:16 10.07.2012

Re: Šta ste radili 24.07.07.?

predatortz
'si ti normalan!?

Zbog ovog pakla nemam pojma šta sam juče radio!

biće i gore
cassiopeia cassiopeia 20:38 10.07.2012

Re: Šta ste radili 24.07.07.?

omega68

predatortz
'si ti normalan!?

Zbog ovog pakla nemam pojma šta sam juče radio!


biće i gore


Ja se odlično sećam šta sam radila
Šalu na stranu ja sam bila na bolovanju jer sam upecala mononukleozu i ležala pod pretnjom bolničkog lečenja. Lekarka mi bila razumna žena i dozvolila da ležim kod kuće, u bolnici nije bilo klime, uz čvrsto obećanje da neću mrdati zbog uvećane slezine i opasnosti od njenog pucanja. I tako sam bila mirna ko bubica što nije bilo teško jer me morila temperatura pa nisam ni registrovala spoljnju katastrofičnu tih dana. E gde me podseti na tu muku i 2007. koju bih najradije zaboravila.

Gledam linkove što si postavio, sa prognozom i tekst iz BLica i čini mi se da je neko sigurno prolupao od vrućine
Jukie Jukie 21:29 10.07.2012

Re: Šta ste radili 24.07.07.?

cassiopeia

Ja se odlično sećam šta sam radila

Ja se ne sećam precizno datuma, ali tada mi se otprilike završio prvi i poslednji (jedini) godišnji odmor u prosveti pa sam se uputio do biroa za nezapošljavanje
uninamama uninamama 07:57 11.07.2012

Re: Šta ste radili 24.07.07.?

Na moretu bila s ćerom. Bila mala, pa se moglo
Hansel Hansel 19:22 10.07.2012

Ja radio

Centralna (loša) klima, u kombinaciji s roletnama, uspela je do 5 da zadrži temperaturu na 30°. Kao, hteli da nas puste ranije, oko 2 valjda. Ja odbio, em imao mnogo posla, em bih bio napolju i u gradskom prevozu u najgorem trenutku. Slično sam glasao i u vojsci, kad smo na stražu išli na -30. Nudili nam da idemo na po sat, ali to bi značilo da bi posle toga već za 2, a ne za 4 morali ponovo. Neka. Ionako volim zimu. Prijatno je setiti je se sada.

E, kad sam izašao, bilo je nestvarno. Prizori lelujaju kao u pustinji. Asfalt stvarno malo mekan, malo se lepi za đonove. Pomislim kako iznenađujuće dobro to podnosim, mlađem su mi vrućine mnogo više smetale (valjda je olakšavala niska vlažnost).

Dolazim kući, nije loše - oko 26, ostavljao sam klimu (peticu(!), nisam ni znao da to postoji kad sam je kupovao pre 11 godina) da radi u mom odsustvu, da može da se koliko-toliko spava (bučna je, prozorski tip - ugrađena u zid, doduše). Odlazim na terasu da pogledam funkcioniše li odvod (ume nekad da se napravi zastoj), sproveden inače na beton oko žardinjere. Čim me je primetio, neki golub koji je tu bio odleteo je, a ja primetim da postoji suvo ostrvo na betonu, sada je na to mesto voda kapljala. Ukapiram da se golub lepo tu bio smestio i - tuširao. Izgleda da je to trajalo poduže, sudeći po suvoći ostrva i količini vlage okolo - ta se voda slivala s njega.omega68 omega68 19:38 10.07.2012

Re: Ja radio

Unfuckable Unfuckable 19:59 10.07.2012

ne bih da unosim pometnju

...ali mene zaista zanima ko tu koga zajebava:

ovo je prognoza za narednih deset dana

a ovo je članak u Blicu

Kad ovo vidim, nekako se prepadnem da mi nismo kojim slučajem uveliko okupirani od strane nekog neprijatelja pa shodno tome pravimo vesti tj vremensku prognozu
omega68 omega68 20:02 10.07.2012

Re: ne bih da unosim pometnju

ovo je prognoza za narednih deset dana

a ovo je članak u Blicu

Unfuckable Unfuckable 20:08 10.07.2012

Re: ne bih da unosim pometnju

ja mislim da Oni koriste ovu situaciju da bi nam dezinformacijama skrenuli pažnju od važnijih dešavanja!
omega68 omega68 20:57 10.07.2012

Re: ne bih da unosim pometnju

da, da
treba nekako da se zaboravi da je Tadić izgubio izbore
jacHa. jacHa. 21:53 10.07.2012

Re: ne bih da unosim pometnju

Unfuckable

ovo je prognoza za narednih deset dana
a ovo je članak u Blicu

ovde ja gledam već godinama, retko maše
Hansel Hansel 22:12 10.07.2012

Re: ne bih da unosim pometnju

Ma, nije im prvi put. Ne bi me iznenadilo da nova prognoza nije stigla Mariću na vreme. A svaka prognoza za više od 5 dana prilično je nepouzdana, evo, w2u često menja prognozu za udaljenije dane...

Osim toga, Beograd nije Srbija:
Od 15. do 21. jula očekuje se pravi toplotni udar sa temperaturama od oko 40 stepeni, zbog toga postoji mogućnost da se u pojedinim opštinama i gradovima u Srbiji od 15. jula proglasi vanredna situacija, kaže Predrag Marić, načelnik sektora MUP za vanredne situacije.

Inače, kad smo kod Beograda, ovi* se još nisu apdejtovali (u vezi s apsolutnim maksimumom).
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 22:15 10.07.2012

Re: ne bih da unosim pometnju

ovde ja gledam već godinama, retko maše

A što se njih tiče, danas je bilo do 33,8.
Neko treba da im kaže da termometar treba da se iznese iz sobe.
jacHa. jacHa. 22:43 10.07.2012

Re: ne bih da unosim pometnju

A što se njih tiče, danas je bilo do 33,8.
Neko treba da im kaže da termometar treba da se iznese iz sobe.

po rhmz je danas maksimalna (košutnjak) bila 33.4
linak: eve ga
Jukie Jukie 22:49 10.07.2012

Re: ne bih da unosim pometnju

jacHa.
A što se njih tiče, danas je bilo do 33,8.Neko treba da im kaže da termometar treba da se iznese iz sobe. po rhmz je danas maksimalna (košutnjak) bila 33.4 linak: eve ga

Na Trošarini 34,7
a juče 37,3

Meni je najzabavnija vlažnost zemljišta, tj. sušoća, koja se meri u centibarima, 0-mokro, 200-suvo
I onda sam danima gledao kako se te vrednosti neprekidno povećavaju, dok jednom na 10 cm dubine nije bilo 200.
Pitao sam se šta će se desiti, da li će vetar razvejati suvu prašinu. Ali izgleda da nije.
Kasnije je i na 20 cm dubine bilo 200 cb.
Onda i na 30 cm.
Sad čekam da i na 50 cm dubine bude 200 cb i da zvanično zemljište na pola metra dubine bude potpuno suvo (trenutno je 131).
omega68 omega68 23:27 10.07.2012

Re: ne bih da unosim pometnju

a mislim da Oni koriste ovu situaciju da bi nam dezinformacijama skrenuli pažnju od važnijih dešavanja!

na primer OVO
ivana23 ivana23 23:40 10.07.2012

Re: ne bih da unosim pometnju

Meni je najzabavnija vlažnost zemljišta


>>VLAŽNOST ZEMLJIŠTA<<
Unfuckable Unfuckable 06:51 11.07.2012

Re: šta sam vam rekao

...psihološko - propagandni rat:

- Ne znam odakle se pojavila informacija da nas od 15. do 21. jula očekaju još više temperature. Mi od 15. jula nagoveštavamo osveženje - kaže za „24 sata” Nedeljko Todorović iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda.
link

ps: zamišljam dva lekara od kojih jedan kaže "mora operacija, hitno" a drugi kaže "ne znam odakle te priče kad je sve u redu"

Hoću da kažem, neko je ovde debelo neinformisan, pa sad - da li je to Predrag Marić, načelnik sektora MUP za vanredne situacije (mislim, pazi funkciju!) ili je to dični Nedeljko iz RHMZ?
Vlasta92 Vlasta92 08:51 11.07.2012

Re: šta sam vam rekao

Mani to...Kako si ti, inače? Nismo se videli tisuć ljeta, mogli bi opet na kafu i ladna špricera u oznojanoj čaši uz Dunav, a?
zilikaka zilikaka 20:13 10.07.2012

Aj još malo da pametujem

Ima još nešto što bi dobro bilo odraditi po ovakvim vrućinama.

Frižideri, a posebno zamrzivači ne bi smeli da budu prazni.
To ne znači da treba kupiti polutku, nego je dovoljno i najjednostavnije napuniti plastične flaše vodom i potrpati ih umesto praznog prostora.

Najbolje to odraditi kasno uveče, da noću stigne da ohladi.

Tako napunjen će lakše održavati posle temperaturu, a i u slučaju kraćeg nestanka struje manja je verovatnoća da se sve upropasti.
Jukie Jukie 20:20 10.07.2012

Re: Aj još malo da pametujem

zilikaka
Ima još nešto što bi dobro bilo odraditi po ovakvim vrućinama.Frižideri, a posebno zamrzivači ne bi smeli da budu prazni. To ne znači da treba kupiti polutku, nego je dovoljno i najjednostavnije napuniti plastične flaše vodom i potrpati ih umesto praznog prostora.Najbolje to odraditi kasno uveče, da noću stigne da ohladi.Tako napunjen će lakše održavati posle temperaturu, a i u slučaju kraćeg nestanka struje manja je verovatnoća da se sve upropasti.

Samo da napomenem da je neka devojčica umrla jer je popila previše vode, a to će i nama da se desi ako krenemo da redom vadimo te flaše i ispijamo
zilikaka zilikaka 20:26 10.07.2012

Re: Aj još malo da pametujem

Stvarno gadna vrućina.
Sad sam ti greškom dala preporuku umesto da odgovorim.

Ako iole ozbiljno misliš, ne znam otkud ti ideja da iko treba tu vodu da popije.

To treba da posluži da poveća ukupnu količinu ladnog, jer će se tako đuture teže ugrejati odnosno lakše će friz održavati potrebnu temperaturu.

Ko kad (obrnuto) vrelu pitu iseckaš da bi se pre oladila
Jukie Jukie 21:30 10.07.2012

Re: Aj još malo da pametujem

zilikaka
, ne znam otkud ti ideja da iko treba tu vodu da popije.

Ma ja se jako plašim dehidratacije pa stalno posećujem frižider sa vodom
zilikaka zilikaka 21:35 10.07.2012

Re: Aj još malo da pametujem

Jukie

zilikaka, ne znam otkud ti ideja da iko treba tu vodu da popije.Ma ja se jako plašim dehidratacije pa stalno posećujem frižider sa vodom


Onda tek nikako nemoj da se uputiš na prijatnih 50 u pustinju, a bez punog frižidera na leđima.
Agregat jednostavno potkačiš i vučeš, al obavezno uzmeš model na točkovima.

P.S. Za naftu se snađi usput. Pustinja je i tako prepuna nafte
Hansel Hansel 22:22 10.07.2012

Re: Aj još malo da pametujem

Ma, šta će mu agregat - sad (se) to radi - na sunce:Izumeli solarno vozilo za prodaju sladoleda*

Subotica: Frižider radi na - sunce*
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 21:28 10.07.2012

prilično...

sam sigurna da sam toga dana ronjala...a ronjam i ovih dana
I ovde su saharske vrućine ali ja nešto ne arčim klimu preterano. Uljučim na 17C da se sve lepo rashladi...i posle 10-15min isključim. Postupak ponavljam na nekoliko sati. Takođe je veoma korisno imati mokar (hladan) peškir oko vrata jer se hlađenjem vratnih arterija rashlađuje celo telo. Takođe je pogrešno šetati okolo razgolićen. Efikasniji su dugački rukavi i dugačke komotne pantalone ili suknja. Odeća nam generalno služi za zaštitu od temperaturnih promena u šta se uvrštavaju i visoke temperature. Uloga odeće je da bude izolator od spoljašnjih temperatura....i taaaakooo
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:42 10.07.2012

Re: prilično...

Efikasniji su dugački rukavi i dugačke komotne pantalone ili suknja. Odeća nam generalno služi za zaštitu od temperaturnih promena u šta se uvrštavaju i visoke temperature.

Nikada nećeš videti izvornog srpskog seljaka u bermudama i majici kratkih rukava. Lake pantalone i košulja dugih rukava, eventualno zavrnuti do lakata.
zilikaka zilikaka 21:51 10.07.2012

Re: prilično...

Nikada nećeš videti izvornog srpskog seljaka u bermudama i majici kratkih rukava. Lake pantalone i košulja dugih rukava, eventualno zavrnuti do lakata.

Hoćeš reći ovako


Milutin Milošević Milutin Milošević 22:02 10.07.2012

Re: prilično...

Gunjče ili jelek obavezno, i leti

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:15 10.07.2012

Re: prilično...

Takvi su vec poprilicna retkost, veruj mi.
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 22:17 10.07.2012

Re: prilično...

Milutin Milošević

Nikada nećeš videti izvornog srpskog seljaka u bermudama i majici kratkih rukava. Lake pantalone i košulja dugih rukava, eventualno zavrnuti do lakata.

Pa to ti kažem. Ovo sa dugačkim rukavima naučila od mog deke a mokar, hladan peškir oko vrata mi je instalirala nana.
I da li treba da napominjem šampione u borbi sa visokim temperaturama - beduine

Galabeja - muški model, sezona pre hrista/2012I ženski model, nešto više promenjljivog dizajna, sezona 21 vek:


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana