Gost autor| Sport| Zdravlje

Rame za plakanje

docsumann RSS / 15.06.2012. u 08:52

koautor : drzura

a01fc61dc67daffa077ae7ed6e6af8f6.jpg

 

(sukrivac, podstrekač i inicijator ovog XXXL size teksta - maksa :))

 Rijetki su sportisti, naročito atletičari-bacači, teniseri, rukometaši, vaterpolisti, dizači tegova, gimnastičari, džudisti, rvači ... iii mnogi drugi, koji u svojoj karijeri, nisu imali problema sa povrijedama ramena.Čak i rekreativci često znaju da se zbog njih zlopate. Ali - zašto je to tako?

Odgovor na ovo pitanje leži u samom ramenu.

Rameni zglob je najpokretljiviji zglob na ljudskom tijelu, i ujedno - najkomplikovaniji. Sa tri stepena slobode (mogućnosti rotacije oko tri međusobno upravne ose (x,y,z)) on predstavlja nezamjenljivu alatku u većini naših svakodnevnih aktivnosti, počev od jutarnjeg protezanja prilikom buđenja, pa preko umivanja, oblačenja, pripreme i posluživanja hrane, uživanja u istoj, vožnje kolima, dohvatanja, podizanja i spuštanja najrazličitijih predmeta (od knjige do sjekirice), grljenja i šamaranja dragih osoba i ... evo, dok ovo pišem, pade mi na pamet da su kliktanje mišem i kuckanje po tastaturi jedni od rijetkih izuzetaka u tom pogledu ;)

pokreti-u-ramenom-zglobu.jpg

Ako ovome pridodamo sportsko-rekreativne aktivnosti, stepen angažovanosti ramenog zgloba sa pripadajućom muskulaturom, ligamentima, tetivama, se dodatno uvećava.

Autonomnost pokreta koje ima rameni zglob, zahtjeva poseban sistem uležištenja i stabilizacije. Jasno je da se tu radi o vrlo delikatnom sklopu.

Nešto više o samoj anatomiji i kineziologiji ramenog sklopa - Dr Zura:

Važnu ulogu u funkciji ramenog zgloba igraju mišići tzv rotatorne manžetne ramena. Mišići manžetne ramena ( rotator cuf ) služe stabilizaciji ramenog zgloba ( mišići fiksatori ) što osigurava oslonac za bilo koji pokret ruke i šake (čak i pokrete pri upotrebi miša i tastature ). Manžetnu čine 4 mišića sa pripadajućim tetivama pripojenim na gornji okrajak nadlakatne kosti , uglavnom se radi o spoljnim i unutrašnjim rotatorima nadlaktice koji ipak najviše vremena rade kao fiksatori ramena.

rotator-cuff.jpg

Zbog takve funkcije, izloženi su raznim povredama koje nastaju usljed akutne povrede , hroničnog prenaprezanja (wear&tear , overuse ) i naprosto starenjem. 95% osoba starijih od 40 godina ima hronične promjene na tetivi m.supraspinatusa , sa ili bez simptoma bola . kao posljedice povrijeđenih mišića ili njihovih tetiva (jako često su udružene i sa povredama ligamenata ramenog zgloba i kapsule) javljaju se :
- Bol i ukočenost uz smanjenu pokretljivost ramena
- Unutrašnji ( endogeni, intraartikularni ) otok koji takođe
smanjuje obim pokreta
- Kalcifikacija ( najčešće tetiva i ligamenata )
- Artritis ( upala zgloba )
Naravno, da pored ovih povreda ramena postoji i poduži spisak raznoraznih drugačijih vrsta povreda i bolnih stanja s obzirom na veliku slobodu pokreta u ramenom zglobu, probleme vezane uz rotatornu manžetnu izdvajam zbog zaista velike procentualne zastupljenosti u okviru svih povreda ramena.

Hvala, Zura, čujemo se nešto kasnije ...

Elem, pored funkcionalne važnosti u sportu i svakodnevnim aktivnostima, te prateće ranjivosti i osjetljivosti, ramena imaju i neke druge specifičnosti.
Lijepo oblikovana, snažna i široka ramena doprinosie ukupnom atletskom izgledu, ili što bi se po starinski reklo - muževnom overlook-u.
Naravno, koliko velika i koliko široka je stvar individualnih estetskih afiniteta. Recimo, da je ovo neki moj ideal - slička :)

Iako loptasta ramena spadaju u standardni arsenal mačo atributa, njihov izgled nije ništa manje bitan ni za ljepši pol. Meni se kod žena naročito dopada nešto šira ramena konstrukcija sa istaknutom klavikulom, uz blago zaobljene i neznatno naglašene ramene mišiće - slička :)))

Inače, rameni mišić (deltoideus), u narodu poznat kao deltoid, nazvan tako zbog svog trouglastog oblika koji podsjeća na grčko slovo delta, ustvari se sastoji od tri zasebna snopa mišićnih vlakana - prednjeg, srednjeg (ili spoljnjeg), i zadnjeg.

181134_249658811806221_878395921_n.jpg


Svaki od ovih snopova ima funkciju pri određenom pokretu ruke tj. nadlaktice.

Prednji dio ramena podiže ruku naprijed i uvis, i često radi u sadejstvu sa mišićima grudi i/ili tricepsa.

Bočni snop se angažuje pri podizanju ruke u stranu i uvis. Bočno, tj. lateralno podizanje ruke je ujedno i jedini elementarni pokret pri kojem zajedno sudjeluju sva tri snopa ramenog mišića, s tim što je angažovanje prednjeg i zadnjeg samo djelimično.

Zadnje rame ima ulogu pokretanja ruke ka nazad i radi u sklopu leđnog mišićnog kompleksa.

Ovako reducirane i izolovane (elementarne) pokrete rijetko ćete sresti u svakodnevnom životu, ili, pak, u sportskim disciplinama. No, upravo su oni osnov i vodič za pravilan izbor i izvođenje vježbi za ramene mišiće, bilo da namjeravate da ih ojačate i/ili oblikujete, bilo da ste u fazi rehabilitacionog vježbanja. O samim vježbama za ramena, zbog dužine ovog teksta, više riječi biće u komentarima.

E, sad - gdje i zašto dolazi do povrijeđivanja prilikom vježbanja ramena?

Ako izuzmemo akcidentne povrijede na basketu, pri padu s bicikla, i generalno, bilo kom naglom, stresnom i nekontrolisanom pokretu, rame možete povrijediti i prilikom vježbanja grudi, leđa, tricepsa, pa čak i bicepsa, i naravno - samih ramena.

Osnovni razlozi povrijeđivanja bilo kojeg mišića prilikom vježbanja su nezagrijanost/nepripremljenost istog za vježbanje sa težinskim opterećenjem, bilo da se radi o tegovima ili vježbanju sa sopstvenom težunom (bodyweight trening), zatim korišćenje prevelikih težina, pretreniranost i nepravilna forma izvođenja vježbi.

Pretreniranost je generalno najveći neprijatelj svih vježbača koji praktikuju weightlifting.
Rad sa tegovima na vaš organizam djeluje posve drugačije nego npr. trčanje, plivanje, vožnja bicikla, koje možete upražnjavati svaki dan. Poslije treninga sa tegovima za jednu mišićnu partiju, trebaće vam najmanje 3-4 dana da istu oporavite za naredni trening. Paradoksalno zvuči, ali što ste snažniji treba vam više vremena za odmor između treninga. Objašnjenje leži upravo u veličini tereta koji podižete. Ozbiljni vježbači obično vježbaju svaku mišćnu partiju samo 1 x sedmično.
Mišić ne raste na treningu. Njegova napumpanost koju tad postignete je trenutna. Radom sa tegovima vi ustvari razarate mišićno tkivo i pripremate uslove za njegov rast po principu superkompenzacije (više se izgradi nego što se srušilo). Sam rast se odvija za vrijeme odmora, i uz pravilnu ishranu.
Prečesto i preobimno vježbanje iscrpljuje mišiće i ne dozvoljava im da se oporave i izgrade. Najgore je što ovi negativni efekti kod vježbačla stvaraju utisak da ne vježbaju dovoljno. I tako se, ustvari, zatvara začarani krug.
Više ne znači (uvijek) bolje.
Simptomi pretreniranosti su stagnacija, pa čak i nazadovanje u snazi, veličini i tonusu mišića, a u najtežem obliku i gubitak apetita, bezvoljnost, hroničan umor. Mišić, takođe, gubi na čvrstini i što je najopsanij postaje podložniji povrijeđivanju.

Neadekvatna pripremljenost za vježbe s tegovima je prilično čest uzrok povrijeđivanja. Na početku treninga je neophodno odraditi osnovne vježbe razmrdavanja-razgibavanja, a sam trening započeti sa par lakših serija, sa opterećenjem koje možete bez problema podići 20-tak puta.
A zatim u narednim serijama postupno povećavate težinu do vašeg radnog nivoa.
I uopšte, kad čitate/slušate savjete za vježbanje, usresredite se samo na broj ponavljanja koji vam se preporučuje, odnosno na relativno, a ne na apsolutno opterećenje.
Isti teg nije svima jednako težak. Što bi se reklo - šta zna dijete šta je 200 kila.
Ovo postupno povećanje težina, primjenjujte svaki put kad promjenite vježbu.
Istezanje na kraju treninga, kada je mišić još "vruć", čini mišić elastičnijim, a tetive otpornije na povrijede.

Pravilno izvođenje vježbi je imperativ, kako za njihov konačni efekat, tako i za izbjegavanje povrijeđivanja.
Takođe, za samo rame, vrlo je bitno izbjegavati nezgodne položaje. Tako npr. pri potiscima iznad glave dvoručnim tegom, radite varijantu u kojoj se teg spušta ispred brade, a ne iza vrata.

E sad, ako ste ipak uspjeli da zaradite povrijedu ramena, tu je Dr Zura, sa svojim savjetima:

Poslije bilo koje mišićno zglobne povrede ( akutne ) važi jedno pravilo , RICE protokol . Iliti : Rest Ice Compresion Elevation , koje se primjenjuje dan dva do tri dana u zavisnosti od težine povrede, nakon toga slijedi blago razgibavanje sa zagrijavanjem povrijeđenog dijela. Bilo koja termo procedura je dobra ( bilo kakve tople obloge ) ili neke vrste krema i gelova .
Jako učinkovitim se pokazao gel od gaveza kao i korjen planinske buče , malo hrabriji primjenjuju i koprivu naživo !

Budući da pripadam ovim potonjim ja sam oprobao i stari narodni remedijum UBOD PČELOM . Da odmah naglasim da nije za svakoga jer nas ima i alergičnih na pčelinji ubod. Liječenje povreda otrovom iz žaoke pčele može se primjeniti na većinu zglobova i kičmu mada sam ja najbolje rezultate postigao kod ramena i koljena. Naročito ramena!
U osnovi blagotvornog dejstva pčelinjeg otrova jeste lokalna hiperemija i/ili namjerno izazvana blaga upalna reakcija,koja omogućava bolju prokrvljenost povrijeđenog mjesta te samim tim i bržu i efikasniju regeneraciju tkiva. Pored toga značajan je efekat blokade dubokog bola hemijski i fiziološki. Pod hemijskim mislim na veliki broj supstanci od kojih je sastavljen pčelinji otrov ( preko 50 različitih jedinjenja je potvrđeno među kojima su i soli zlata! ) soli zlata su prije pronalaska kortikosteroida bile najjači antireumatski analgetik i antipiretik. Fiziološki, blokada bola se odvija tako što impulsi bola kroz nervna vlakna stižu sa mjesta uboda do centra za bol u mozgu blokirajući tako dolazak impulsa hroničnog bola iz zgloba.
Osim ove vrste olakšanja prilikom uboda zbog povišene temperature lokalno dolazi do povećanja rastegljivosti ligamenata i tetiva, jer su kolagena vlakna na temperaturi od 40 c tri puta elastičnija nego na 36 c, što rezultuje boljom pokretljivošću ukočenog ramena. Svojeručno sam izbo mnoge ljude pčelama počev od mog oca pa nadalje i dosad je svima pomoglo, nisam još imao slučaj da nekome nije bilo bolje poslje terapije pčelama.

nači:

 



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 10:07 15.06.2012

..

Bol se bolom izbija?

Sad zamišljam kako se lupam po prstima da bi mi bilo lepo kada prestanem?

Šalim se, bilo je poučno pročitati sve ovo. Ne povređuju se samo sportisti, neke od tih bolnih problema imamo svi mi. Lečenje ubodom pčele je poznato od davnina, grejanje povređenog mesta takođe, oblozi od ugrejanog voska i slično.....pčele su čudo prirode.



Edit

Što se tiče ramena, ovaj "pretreniran" na fotki mi je odvratan, ne znam zašto ljudi to rade sebi?
Verovatno da zadovolji sopstvenu predstavu lepote, i to je ok, ali .........valjda me zato podseća na one žene koje se sto puta operišu da bi bile "lepše" a na kraju liče na frankeštajna?
Volim normalno razvijena ramena, definisane mišiće i lepo građena tela i kod žena i muškaraca, sve što odudara od prirodnog izgleda a namerno je urađeno treningom ili operacijom - je za cirkus.
docsumann docsumann 10:10 15.06.2012

Re: ..

Lečenje ubodom pčele je poznato od davnina


a je l' dobro izgutati ih 2-3, onako na živo, kad te zaboli stomak?
mariopan mariopan 10:18 15.06.2012

Re: ..

docsumann
Lečenje ubodom pčele je poznato od davnina


a je l' dobro izgutati ih 2-3, onako na živo, kad te zaboli stomak?

Kad probam prvo tebi ću da javim.

Ali sa pčelama se mora oprezno, opasno je zaista.
Moj dever je ceo život bio otporan na ubod pčele, jednom prilikom ga je ubola i on je za kratko vreme bio u životnoj opasnosti, jedva su ga spasli.

Kada već pišemo o tome bolje da kažemo i to, da nije doživotno garantovana ta otpornost na ujed pčele, i to se menja ili su se pčele promenile ?
Šta god da je u pitanju on zamalo životom da plati taj ujed.
Gospodja Klara Gospodja Klara 10:54 15.06.2012

Re: ..


a je l' dobro izgutati ih 2-3, onako na živo, kad te zaboli stomak?


Naravno, i to sa domaćom rakijom (onaj rad: zmija u flaši), sve to gasiš svežom muharom iseckanom na kockice.
docsumann docsumann 11:55 15.06.2012

Re: ..

Što se tiče ramena, ovaj "pretreniran" na fotki mi je odvratan, ne znam zašto ljudi to rade sebi?
Verovatno da zadovolji sopstvenu predstavu lepote, i to je ok, ali .........valjda me zato podseća na one žene koje se sto puta operišu da bi bile "lepše" a na kraju liče na frankeštajna?
Volim normalno razvijena ramena, definisane mišiće i lepo građena tela i kod žena i muškaraca, sve što odudara od prirodnog izgleda a namerno je urađeno treningom ili operacijom - je za cirkus.


stvar ukusa, jelte

a od poznatih sportista (ne računam weightlifterske sportove) koji su se mogli podičiti zavidnim ramenim mišićima, da spomenem samo neke, tu su svakao Dejvid Robinson, legendarni "Admiral" i NBA Hall of Fame member



Linford Kristi, olimpijski pobjednik (Barcelona 1992) u trčanju na 100m



Holifild, mada ni Tajson nije bio za bačit



iii mnogi drugi ...
mariopan mariopan 13:01 15.06.2012

Re: ..

stvar ukusa, jelte

Jeste
drzura drzura 14:37 15.06.2012

Re: ..

Kada već pišemo o tome bolje da kažemo i to, da nije doživotno garantovana ta otpornost na ujed pčele, i to se menja ili su se pčele promenile ?
Šta god da je u pitanju on zamalo životom da plati taj ujed.


čuo sam i ja za takve slučajeve , treba koristiti pčele koje skupljaju nektar sa cvijetova na kojima ih uhvatimo i upotrijebimo odmah , na licu mjesta. teže alergijske reakcije su najčešće izazvane i mjestom uboda ( vrat glava pregibne strane zglobova vene . .... )naglasio sam da sam svojeručno izbo mnoge ljude uključujući i sebe ( prvog ) jer je važno znati u koje tačke oko zgloba možemo ubosti da je najveći efekat a najmanji bol .

inače ....
docsumann docsumann 15:17 15.06.2012

Re: ..

u bb krugovima je širokorasprostranjeno mišljenje da je Kevin Levrone imao najbolji par deltoida u biznisu ...



inače, Kevin je i muzičar i kolega bloger

a za one koji se pitaju kako izgledaju ovakvi likovi kad prestanu da vježbaju (takmičarski), evo odgovora
kaolavanda kaolavanda 15:28 15.06.2012

Re: ..

a za one koji se pitaju...

Al' se ofucaooo... ne bih mu orah iz ruke uzela (a u sebi se mislim )
()
docsumann docsumann 15:48 15.06.2012

Re: ..



Gospodja Klara Gospodja Klara 10:47 15.06.2012

:)

Budući da pripadam ovim potonjim ja sam oprobao i stari narodni remedijum UBOD PČELOM .


Zašto nisam ni najmanje iznenađena?:))))

(I zašto je izostavljeno Weird Shit u naslovu?)

Super tekstić, kao i uvek.
docsumann docsumann 10:55 15.06.2012

Re: :)

(I zašto je izostavljeno Weird Shit u naslovu?)


ha, tekst je taman tu negdje - graničan

Super tekstić, kao i uvek.


4krofnica 4krofnica 12:57 15.06.2012

Re: :)


ček, Klaro, ima još:

Svojeručno sam izbo mnoge ljude pčelama


:)) Weird Shit indid.

doks, rekoh ti da sam počela da se 'rekreiram' :)
mnogo sam neodgovorna, radim sve pogrešno (rekla bih, prema rečima mog savetnika) pa često trpim bol. (nije ni čudo: da vidiš 'profi' ekipu koja radi tamo, verujem da bi dobio upalu trbušnih mišića, .. :))))
da ne kreneš sad sa kritikama: imam jednog personalnog savetnika, čoveka koga cenim a i razume se: vidi se to po njemu :). imala sam bolove od vrata do (d'prostiš) guze a spasao me je odličnim savetom da povijem ramena malko unapred kad radim trbušnjake, to je bilo olakšanje.

usresredite se samo na broj ponavljanja koji vam se preporučuje


pravilo koje sam prihvatila i primenila; uz obavezan ritam neke pesme u glavi, zbog monotonije cele stvari. (kad sam kući i krene na radiju ta stvar, trigeruje me, počnem da brojim:)
antioksidant antioksidant 13:09 15.06.2012

Re: :)

uz obavezan ritam neke pesme u glavi, zbog monotonije cele stvari. (kad sam kući i krene na radiju ta stvar, trigeruje me, počnem da brojim:)

koju ti pesmu vrtis u glavi koja se moze cuti na radiju?
4krofnica 4krofnica 14:07 15.06.2012

Re: :)

antioksidant


:)),
sve zavisi koji radio slušaš .
evo ti jedna, energičnija, iz tog opusa.
(i odlična za teretanu, taman ću da dam predlog kod ovih mojih, sigurna sam da će biti oduševljeni:)

drzura drzura 14:26 15.06.2012

Re: :)

:)) Weird Shit indid.


ali radi !!!
drzura drzura 14:41 15.06.2012

Re: :)

Zašto nisam ni najmanje iznenađena?:))))


hvala klaro , jedna si od rijetkih koju ne iznenađujemo za većinu smo

totalni weird shit , eto nek ti kaže doc
docsumann docsumann 15:34 15.06.2012

Re: :)

a spasao me je odličnim savetom da povijem ramena malko unapred kad radim trbušnjake, to je bilo olakšanje.


da, ako si prava ko sveća dok radiš trbušnjake, trpiš veliko statičko naprezaće stabilizatora kičme.

muzika je keva, naročito za kućno vježbanje trbušnjaka. ja uvijek preporučujem neki hc, melodični talme ili crosover varijantu.

samo da je adrenalizovan zvuk

docsumann docsumann 15:55 15.06.2012

Re: :)

drzura

hvala klaro , jedna si od rijetkih koju ne iznenađujemo za većinu smo

totalni weird shit , eto nek ti kaže doc


ma šta weird, ti si lud čoek
Gospodja Klara Gospodja Klara 22:53 15.06.2012

Re: :)

pravilo koje sam prihvatila i primenila; uz obavezan ritam neke pesme u glavi,


Ma šta u glavi, glavni problem mi je (bio) gde da zataknem muzičku spravu dok vežbam, da bi mi npr. ovo davalo ritam (mislim, plejlista za vežbanje mi je vrlo šarena:))). Pa frustracija kad ti mp3plejer propadne kroz nogavicu ili drška krostrejnera iščupa slušalicu iz uha...
Sve mi ovo sad udari na savest, ne vežbam već skoro 2 godine, vreme je da se reaktiviram, bar rame da syebem pošteno.
drzura drzura 14:29 16.06.2012

Re: :)

ma šta weird, ti si lud čoek



docsumann docsumann 10:54 15.06.2012

VJEŽBE ZA RAMENA

U weightliftingu postoji tzv. pull-push podjela vježbi, bazirana na dva osnovna tipa pokreta – potisak i vučenje.
A kad smo već kod klasifikacione podjele vježbi da spomenem i podjelu na osnovne i izolacione vježbe.

Osnovne, bazične vježbe su one u kojima se opterećenje podiže zajedničkim dejstvom više grupa mišića, od kojih je jedan mišić glavni (primarni), a ostali prateći. U njih spadaju čučnjevi, bench press, mrtvo dizanje, zgibovi itd.

Izolacione vježbe su one koje pogađaju pojedini (ciljani) mišić, dok je angažovanost drugih mišića zanemarljiva.

Striktno za ramena ima vrlo malo vježbi bez tegova. Jedna od njih su sklekovi u stoju na rukama, koji se radi održavanja ravnoteže, rade uz zid ili neki drugi vertikalni oslonac. Jasno da je ovo veoma teška vježba, naročito za one koji imaju veću tjelesnu težinu.
Međutim i sklekovi i "propadanja" na razboju sasvim solidno pogađaju prednje i donekle srednje rame.


Prednje rame „radi“ u push sistemu, i znatno je angažovano kod svih vrsta potisaka (ravni i kosi benč, stojeći potisci iznad glave, sklekovi, “propadanje“ na razboju i sl.).
Osnovne vježbe za prednji dio ramena su potisci jednoručnim i dvoručnim tegovima iznad glave (sjedeći ili stojeći).

Izolaciona vježba za prednje rame je prednje podizanje jednoručnog ili dvoručnog tega.

Srednji dio ramena je poprilično angožovan pri potiscima iznad glave, a izolacione vježbe za njega su lateralno podizanje jednoručnih tegova (bućica), poznato i kao “letenje“ i tzv. uspravno veslanje.

Zadni dio ramena je dosta aktivan pri izvođenju vježbi za leđne mišiće, kao što su razne vrste zgibova, vučenja na lat mašini i veslanja. Tako da ih pojedini vježbači rade u sklopu treninga za leđa.
Vježbi koje pogađaju samo zadnji dio ramena nema puno – lateralno dizanje bućica u pretklonu i kontrarazvlačenje na specijalnoj mašini. Možda zvuče komplikovano , ali se u suštini radi o vrlo jednostavnim pokretima.

U sklopu treninga za ramena često se ubacuju i vježbe za trapezijus

kaolavanda kaolavanda 14:32 15.06.2012

.

što bi se po starinski reklo - muževnom overlook-u.

volim arhaizme..
Meni se kod žena naročito dopada nešto šira ramena konstrujavascript:;kcija sa istaknutom klavikulom

Pazi kad je to moj glavni adut, ali, današnji muški više pet para za klavikulu ne daju
Svojeručno sam izbo mnoge ljude pčelama počev od mog oca pa nadalje

Dušmanine! Zamišljam te kako ideš sa teglicom punom pčela, i kao manijak vrebaš žrtvu, tj. onoga ko se sa bolnom grimasom hvata za rame, butinu, leđa... kad skeniraš, oči ti se zacakle, brzo odvrćeš poklopac, vadiš pčelu, šunjajući se prilaziš odabranom sa leđa, i - boc! Ludo, burazere, luuudooo

drzura drzura 14:44 15.06.2012

Re: .

Dušmanine! Zamišljam te kako ideš sa teglicom punom pčela, i kao manijak vrebaš žrtvu, tj. onoga ko se sa bolnom grimasom hvata za rame, butinu, leđa... kad skeniraš, oči ti se zacakle, brzo odvrćeš poklopac, vadiš pčelu, šunjajući se prilaziš odabranom sa leđa, i - boc! Ludo, burazere, luuudooo


pa skoro da je tako , moj brat mi kaže da bih trebao preko RAMENA da nosim štap sa košnicom i sve rojem unutra pa da narod častim dzabe terapijom
docsumann docsumann 14:57 15.06.2012

Re: .

Pazi kad je to moj glavni adut, ali, današnji muški više pet para za klavikulu ne daju


prostaci i neznalice
blogovatelj blogovatelj 23:59 15.06.2012

Re: .

Pazi kad je to moj glavni adut, ali, današnji muški više pet para za klavikulu ne daju


Meni je klavikula fetis
kaolavanda kaolavanda 13:01 16.06.2012

Re: .

Meni je klavikula fetis

Ju! Šta sad? ()
docsumann docsumann 13:04 16.06.2012

Re: .

Meni je klavikula fetis


Ju! Šta sad?


pp
kaolavanda kaolavanda 13:08 16.06.2012

Re: .

pp

Pusti ti to.. pp po pp i ode sve u pm*

*peršun mili

Edit: mada, da ti priznam sad nešto (ko velim, subota je, rano poslepodne, nema žive duše na blogu, samo mi - duhovi :)).. kad bih dobila pp u kom se govori o lepoti klavikule, ali onako, iz dubine duše, i čistog srca, 'ladno bih pustila da sve ode u pm
docsumann docsumann 13:21 16.06.2012

Re: .

nema žive duše na blogu, samo mi - duhovi :)).


duhi

amo - dizanje
kaolavanda kaolavanda 13:30 16.06.2012

Re: .


duhi

amo - dizanje

Pa, to, to - duhi

Ma, da, bre! Nema boljeg zezanja, od zatvorskog zezanja

E, a kad sam već tu, da ti pustim nešto mnogo lepo, što sam čula sinoć..
docsumann docsumann 13:55 16.06.2012

Re: .

Ma, da, bre! Nema boljeg zezanja, od zatvorskog zezanja


i još stalno nešto bilduju

E, a kad sam već tu, da ti pustim nešto mnogo lepo, što sam čula sinoć.


što reče dylam dop - sestra
kaolavanda kaolavanda 14:24 16.06.2012

Re: .

i još stalno nešto bilduju

E, za ova tri minuta čiste lepote, pred svim duhima ću da te pitam šta si u horoskopu.. mislim, ništa lično, poneše me emocije

Kad bih znala da bi u zatvoru kulturno umetnički program podrazumevao ovakve događaje, prokriminalisala bih svoju ličnost.. ne bih trepnula

što reče dylam dop - sestra

Dylam dop.. njao
blogovatelj blogovatelj 16:40 16.06.2012

Re: .

E, a kad sam već tu, da ti pustim nešto mnogo lepo, što sam čula sinoć..


Ja ovu verziju mnogo volim.



Slusaj ih kako pevaju. Tako samo moze da peva onaj/ona ko je spoznao sve. A jos kad ih je dvoje, pa pevaju zajedno...
Red je da sad ja stavim nesto na gramofon.



kaolavanda kaolavanda 18:20 16.06.2012

Re: .

Ja ovu verziju mnogo volim.
Slusaj ih kako pevaju. Tako samo moze da peva onaj/ona ko je spoznao sve. A jos kad ih je dvoje, pa pevaju zajedno...

Jeste predivno, samo teče.. nego, onu koju sam okačila, čula sam sasvm slučajno, neko veče kroz san, na slučajno ostavljenom uključenom teveu, i nisam verovala koliko je lepa... stvarno mi delovalo kao da sanjam :)

A, čuj ovu "zafrkanciju".. mislim, može im se da se zafrkavaju, kad su carevi..
blogovatelj blogovatelj 19:57 16.06.2012

Re: .

A, čuj ovu "zafrkanciju".. mislim, može im se da se zafrkavaju, kad su carevi..


Meni je taj album jedan od favorita, evo ima tome vec pet godina.
inace, to je i prvi album koji je prodat u tirazu vecem od milion primeraka. Ima jos par zezalica na albumu, cek da ih nadjem.

Evo...





Edit: I jos studirao i druzio se sa Marlon Brandom, finansirao Martin Luter Kinga i pljuvao Busa mladjeg kao retko ko. Dovoljno i za nekoliko zivota, a ne samo jedan.
docsumann docsumann 17:35 15.06.2012

snažna ramena

do 1972 u olimpijskom dizanju tegova postojale su tri discipline (trzaj, izbačaj i potisak).

zbog poteškoće u prosuđivanju ispravnosti tehnike ( završno dizanje iznad glave se vršilo samo snagom ramenih mišića bez ikakavih dodatnih tehnika. međutim takmičari su se znali služiti neprimjetnim trzajem iz koljena da pokrenu teg ili pak ekstremnom naginjanju unazad što je bilo jako riskantno) potisak je izbačen iz programa.

neprikosnoveni vladar u ovoj disciplini je bio legendarni ruski dizač Vasilij Aleksejev, čiji rekord od 236,5 kg ostaje za sva vremena ...

docsumann docsumann 16:19 16.06.2012

Re: snažna ramena

log lift je disciplina u strongman takmičenjima. a WR drži...

zilikaka zilikaka 18:39 16.06.2012

Slika

Lepo je to...ko voli
docsumann docsumann 18:51 16.06.2012

Re: Slika

Lepo je to...ko voli


a to ko onaj vic kad je lala upao u septičku jamu

pozz

jedna_jelena jedna_jelena 02:56 17.06.2012

E,

konacno i ja da naucim koji je biceps, a koji triceps, hvala. Pored deltoida, naravno, :).
Sitan je sat pa nisam imala koncentracije da procitam ceo tekst, priznajem, al' ramena najvise volem ona na kojima lepo stoji karirana kosulja i eventualno umeju da ucestvuju u sviranju nekog instrumenta, .
docsumann docsumann 04:26 17.06.2012

Re: E,

al' ramena najvise volem ona na kojima lepo stoji karirana kosulja i eventualno umeju da ucestvuju u sviranju nekog instrumenta, .




jedna_jelena jedna_jelena 17:29 17.06.2012

Re: E,

Moze!

A evo i nesto za chill out, doduse bez kosulje, ali sa ramenima, :).

dylam_dop dylam_dop 18:41 17.06.2012

Golman

kluba za koji navijam, Maarten Stekelenburg , ima hroničnu upalu lijevog ramena. a i gluv je 100% na lijevo uvo(ozbiljno). Inače, nedavno je dokazano da je gluvoća (jedini,do sad dokazani, čulni) hendikep koji redukuje IQ i aktivno dovodi do mentalne retardiranosti. Naravno, misli se na hendikepe koje osobe imaju od rođenja ili rane mladosti.
Uglavnom, ovo sve ima veze sa ovom vašom [/i]prirodnom kohabitacijom[i] koliko i činjenica da mi je jedan od najsimpatičnijih fudbalskih golmana Ulrich Rame , još od vremena kada sam bio navučen na Championship Manager.
docsumann docsumann 19:21 17.06.2012

Re: Golman

Uglavnom, ovo sve ima veze sa ovom vašom prirodnom kohabitacijom koliko i činjenica da mi je jedan od najsimpatičnijih fudbalskih golmana Ulrich Rame , još od vremena kada sam bio navučen na Championship Manager.


Brus Li je počeo da diže tegove, jer je shvatio da bi oslanjanjem samo na suvu tehniku i vještinu, borbe suviše dugo trajale.



mož mislit koja je to jeres bila za wing-čung tradicionaliste i puritance.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana