Društvo| Mediji| Nauka

Hitac u prazno

nsarski RSS / 28.05.2012. u 18:17

calculate-ballistic-trajectory-800x800.jpg

Ovih dana se na internetu pojavila senzacionalna vest da je šesnaestogodišnjak Shouryya Ray, poreklom iz Indije (Kalkuta), koji živi u Drezdenu, u Nemačkoj, rešio tri stotine godina star problem iz balistike. Taj problem je još Njutn postavio, i u novinama piše da je on godinama zadavao glavobolje vrhunskim matematičarima.

Za svoje rešenje, Ray je dobio prestižnu nagradu koja služi da stimuliše nauku i  dodeljuje se mladim istraživačima.

shouryya-ray.jpg

Ray se doselio u Drezden pre 4 godine i nije znao ni reč nemačkog jezika, a danas o njemu sve novine pišu, hvaleći ga kao nezapamćenog genija.  Vest se prvo pojavila u Nemačkom Welt-u, a kasnije su je prenele mnoge druge novine. Razume se, najviše entuzijazma su pokazali novinari iz Indije koji ne štede superlative da predstave rad ovog talentovanog mladića.

 ‘Stotine hiljada genija je pokušavalo da reši ovaj problem, ali samo je Ray uspeo’, ‘Njegov uspeh je najveći jer će pomoći naučnicima da reše neke od najvećih problema današnjice’, samo su neki od izveštaja koji su se pojavili u, na primer, Times of India. Pa, nije mi poznato da je na Zamlji ikada živelo ‘stotine hiljada genija’ i da su baš svi rešavali ovaj problem, ali razumem entuzijazam izveštača. Medjutim, ako ceo slučaj razmotrimo malo hladnije glave, stvari su ipak nijansirane. O tome je ovaj blog. O tim nijansama.

 

Prvo, ni Ray ni njegova škola nisu ovo rešenje poslali u neki naučni časopis, pa još uvek nisu jasni detalji računa. Sve što imamo jeste gomila senzacionalističkih napisa u novinama (mnogi su prosto međusobno prepisivali ovu vest), par fotografija i ništa više.  O tome ću kasnije. Sada, prvo da pogledamo o kakvom je problemu reč.

Balistika proučava kretanje projektila izbačenog pod različitim uslovima kao što su ugao izbačaja, brzina, otpor sredine, itd. Rešiti balistički problem znači naći putanju (trajektoriju) takvog projektila u zavisnosti od početnih uslova izbačaja. Time se odgovara na pitanje kao: koliko daleko će projektil da dobaci?, koliko dugo će da leti?, koliku visinu će da dostigne?, itd. Fizika ovog problema je elementarna – reč je o klasičnoj mehanici kretanja nekog objekta pod dejstvom konstantne sile (u ovom slučaju gravitacije).

Recimo, ako projektil lansiramo pravo u vis (neki će se setiti lekcije vertikalan hitac, ili hitac u vis, iz osnovne skole), na njega deluje gravitacion sila koja ga privlači pravo nazad ka zemlji, pa će on, stalno usporavajući, odleteti do izvesne visine (ta visina zavisi od kvadrata početne brzine lansiranja), gde će, najzad, izgubiti brzinu i pasti slobodnim padom nazad na zemlju.
Ako taj isti projektil lansiramo pod nekim oštrim uglom u odnosu na horizontalu (kao na onoj slici topa gore), onda problem postaje malo komplikovaniji, ali i dalje je, u suštini, trivijalan. Naizgled, ovde imamo kretanje projektila u ravni koju definišu vertikalna i horizontalna osa (setimo se da kod vertikalnog hica imamo kretanje samo duž jedne, vertikalne, ose ili linije). Međutim, budući da gravitaciona sila deluje samo duž vertikalne ose, onda ovaj ‘dvodimenzionalni’ problem može lako da se dekomponuje u dva nezavisna jednodimenziona kretanja – jedno duž vertikale pod dejstvom gravitacione sile, i drugo, duž horizontale, bez prisustva sile. I ovaj problem je onda lako rešiv i uči se u školi kao kos hitac. Balistički problem je rešen. E, sad dolazi nijansa.

Kada smo ove lekcije učili u osnovnoj školi, obično bi nam rekli da u realnom svetu projektili lete kroz vazduh (da se ne zamajavamo podvodnim torpedima za sada), a vazduh pruža otpor takvom kretanju, pa se pojavljuje i sila otpora vazduha, koja mora da se uzme u razmatranje, ako hoćemo da računamo trajektorije (putanje) realnih projektila. Sila otpora vazduha je, u suštini, sila trenja izmedju projektila i vazduha i ona zavisi od brzine kretanja projektila – što je brzina kretanja veća, to je i trenje (otpor vazduha) veće.

Kao prva aproksimacija uzima se da je sila otpora vazduha prosto linearno srazmerna brzini, i ta se sila dodaje u jednačinu kretanja projektila. Svi znamo, naravno, da je ta jednačina ma=F, tj. Njutnova jednačina iz Drugog zakona, koja kaže da je proizvod iz mase tela (m) i njegovog ubrzanja (a) jednak ukupnoj sili koja na telo deluje (u ovom slucaju gravitacionoj sili i sili otpora vazduha). Drugim rečima

mdv/dt=mg-cv

ovde je m masa, v vector brzine, g gravitaciono ubrzanje, a c koeficijent srazmernosti otpora vazduha. Kao što vidimo, sa desne strane jednačine imamo dve sile – gravitacionu koja deluje samo na dole, i silu otpora vazduha čiji je smer suprotan vektoru trenutne brzine kretanja projektila. Takođe se vidi da je ova jednacina (diferencijalna, prvog reda, da budem precizniji) linearna, elementarno rešiva, i dobijaju se eksponencijalno opadajuća rešenje, bla, bla, bla, koga zanima celo izvodjenje, može ga naći na Kretanje projektila uz otpor vazduha. Rečju, stvar je opet elementarna. (Ja znam, na primer, jednog Lazara, uskoro srednjoškolca, koji bi, uz malo koncentracije, ovo lako rešio).

Međutim, sila otpora vazduha nije prosto proporcionalna brzini kretanja projektila kako je to u gornjem primeru uvedeno. Bolja aproksimacija je da se ta sila predstavi u ovom matematičkom modelu kao veličina koja je srazmerna kvadratu brzine kretanja projektila, ili nekim drugim stepenom brzine. Kako tačno ta sila zavisi od brzine je stvar ekperimentalnih uslova, mnogih parametara (temperatura vazduha, recimo), oblika projektila i ostalih okolnosti koji mogu da se u realnosti steknu. Eeeee, u tom slucaju naša jednačina postaje nelinearna (kvadratna nelinearnost, na primer). Ovako

mdv/dt=mg-cv^2

 Sada je situacija složenija. Nelinearne diferencijalne jednačine se mnogo teže rešavaju i ne postoji univerzalni način da se njihovo kompletno rešenje nađe. Zbog toga balističari pribegavaju numeričkim (kompjuterskim) metodama da do rešenja dođu. Ray je, čini se, konstruisao rešenje nekog takvog modela u analitičkom obliku. Mi ne znamo kog modela (jer postupak nigde nije javno postavljen), niti znamo precizno šta je on našao. Na jednoj slici koju sam video, a koju više ne mogu da nađem, on drži veliki papir sa nekom formulom u rukama. U toj formuli piše da je zbir neke tri skalirane veličine gde figurišu kao faktori brzina tela i ubrzanje Zemljine teže (bezdimenzione veličine, ako se dobro sećam) konstantan. Dakle nešto kao bla+bla+bla=const. Moguće da je našao neku invarijantu u nekom matematičkom modelu balističkog problema i to mu je krunska formula. Prema nekim fotografijama na kojima se vide formule, na nekim mestima se pojavljuje inverzni sinus hiperbolički, sto mi ukazuje da je aproksimacija sa kvadratnom zavisnošću sile otpora od brzine (integral raznih razlika kvadrata je sinus hiperbolički), ali ovo je samo špekulacija na osnovu veoma oskudnih informacija. Detalje zaista ne znam i ne mogu pouzdano da kažem kakvo je rešenje u pitanju.

Ima mnogo drugih faktora koji realni balistički problem komplikuju – uticaj vetra, promena gustine, itd., samo su neki od njih. Baš zbog toga balistički problem nikada neće biti 'rešen' zauvek jer je to nemoguće. Neki matematički modeli kretanja projektila kroz vazduh, ili drugi fluid, rešivi su u analitičkom obliku, neki će se tek rešiti, a neki neće nikad. Uvek nam ostaju kompjuterske metode koje će davati aproksimacije dovoljno dobre za praktične primene.

 U ovom svetlu, nije moguće da je Ray ' rešio balistički problem', na isti način kao što nije moguće da je neko pronašao 'lek protiv raka' (kancera ima mnogo vrsta i univerzalni lek jednostavno ne postoji). I daleko je od toga da je ovo rešenje, senzacionalno najavljeno, pomoglo naučnicima da reše neke od najtežih naučnih problema današnjice, kako su to novinari predstavili. Za tako nešto potrebna je zaista nova mentalna konstrukcija, a ne samo partikularno rešenje jednog malo složenijeg problema iz matematike 19. veka.

Sve zajedno, moje razumevanje (uglavnom nagađnje) celog događaja je sledeće.

  1. Ray je izveo neko sjajno rešenje koje svakako zaslužuje prestižnu nagradu koju je primio. Za svoj uzrast je pokazao izvanredan talenat i znanje matematike koje malo ko od njegovih vršnjaka ima. Sticanje ove nagrade će mu omogućiti da dobije vredne stipendije i studira na poznatim univerzitetima. Ja mu želim svu sreću na tom putu. Njegova ljudska priča, sama za sebe, jeste senzacija svoje vrste.Ali, takve stvari na naslovne stranice ne stižu nikad.
  2. Ovaj rad nije poslat u neki naučni časopis regularnim putem kojim se objavljuju novi naučni rezultati, i ne zna se da li i kada će biti poslat, da bi ljudi koji se time bave saznali detalje celog rešenja.
  3. Nepismeni novinari su, na štetu ovog talentovanog mladića, celu stvar naduvali u želji za senzacijama i boljim tiražima svojih novina.

 

Ako ste pažljivo pratili, ovo nije samo priča o jednom bistrom momku koji se posvetio matematici, već o ...



Komentari (135)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 18:33 28.05.2012

naslov

video sam te naslove ali sam po navici iz samog naslova i pristupa toj vesti, zaključio da je
a) novinarska patka,
b) novinarska patka,
c) razno ...

u svakom slučaju informativni tekst koji barata činjenicama ... preporuka
nsarski nsarski 18:37 28.05.2012

Re: naslov

u svakom slučaju informativni tekst koji barata činjenicama ...

Pa, hvala. Ja ne znam sve okolnosti vezane za ovu senzaciju, ali iz oskudnih informacije koje sam nasao tako mi izgleda. Klinac je sjajan, novinari su lesinari koji se hrane senzacijama.
dragan7557 dragan7557 18:54 28.05.2012

Re: naslov

zemljanin 19:33 28.05.2012
naslov
video sam te naslove ali sam po navici iz samog naslova i pristupa toj vesti, zaključio da je
a) novinarska patka,
b) novinarska patka,

Vrlo moguće Die Welt je crkvena ustanova u potpunom vlasništvu RK Crkve.

Godinama je na prodaju ali niko tako neozbiljnu novinu (skandali sa pornografijom) neće da kupi. I da, Crkva traži brdo para.

novinari su lesinari koji se hrane senzacijama


Lakše malo Nenade reč je o Svetoj Stolici a ne o turskom tronošcu.

cerski
ultimatum ultimatum 23:20 28.05.2012

Re: naslov

nsarski
u svakom slučaju informativni tekst koji barata činjenicama ...

Pa, hvala. Ja ne znam sve okolnosti vezane za ovu senzaciju, ali iz oskudnih informacije koje sam nasao tako mi izgleda. Klinac je sjajan, novinari su lesinari koji se hrane senzacijama.



De bogati nsarski, napisi nesto o beztezinskom stanju...znas li da li postoje negde neke komore (kao za vezbanje kosmonauta) ali za siroke narodne mase, posto mi je to davnasnja zelja (cesto sanjam da lebdim ) cenim da bi mogle biti atraktivni deo nekog zabavnog parka...


Naravno, pri tome ne mislim na simulaciju u avionu, (i tu ima elemenata kosog hica) kao ovo:



Hansel Hansel 09:58 29.05.2012

Re: naslov

Klinac je sjajan, novinari su lesinari koji se hrane senzacijama.

Ama, kakvo je ovo lešinarenje? Ne valja kad su sve vesti loše, ne valjaju dobre, pa kako svetu udovoljiti?

(Inače, hvala za tekst, mada sam se nadao da imaš više iformacija o postignuću.)
nsarski nsarski 21:52 29.05.2012

Re: <span>R<span id="dtx-highlighting-item" dtx-highlight-backgroundcolor="lime">e</span>: naslov</span>

Ne valja kad su sve vesti loše, ne valjaju dobre, pa kako svetu udovoljiti?

'Ajde nemoj da si Mrgud! Dobre i lose vesti su OK kada je to primereno dogadjaju. Preterane vesti nisu OK ni u jednom slucaju. Happy now?
dragoljub92 dragoljub92 18:36 28.05.2012

одустадох на пола

па шта мислиш да смо опет добили новинарску(научну) патку?
nsarski nsarski 18:40 28.05.2012

Re: одустадох на пола

dragoljub92
па шта мислиш да смо опет добили новинарску(научну) патку?

Ne, s naucne tacke gledista, to sto je ovaj klinac uradio je sasvim korektno (to verujem na nevidjeno). Ali, predstavljati celu stvar na holivudski nacin je losa usluga tom malom, a i generalnoj publici. Licumuri!
docsumann docsumann 18:55 28.05.2012

Re: одустадох на пола

Ali, predstavljati celu stvar na holivudski nacin je losa usluga tom malom, a i generalnoj publici. Licumuri!


sad ne znam koliko će to nauditi Rayu, ali jasno mi je da ovaj svijet samo spektakle doživljava kao događaje vrijedne pomena.



to je valjda posljedica opšte prezasićenosti audio-vizuelnim senzacijama klojim nas mediji svakodnevno bombarduju.
cjenim, još malo pa ćemo oguglati i na spektakle. utrnućemo skroz. e, onda će moći da nas bez velike dreke režu na živo ...
nsarski nsarski 19:15 28.05.2012

Re: одустадох на пола

ali jasno mi je da ovaj svijet samo spektakle doživljava kao događaje vrijedne pomena.

You said it, buddy. O tome je, pored ostalog, ovaj blog.
alselone alselone 19:25 28.05.2012

Re: одустадох на пола

cjenim, još malo pa ćemo oguglati i na spektakle. utrnućemo skroz. e, onda će moći da nas bez velike dreke režu na živo ...


To je onda pravo vreme za pecurkice.
docsumann docsumann 19:28 28.05.2012

Re: одустадох на пола

To je onda pravo vreme za pecurkice




ovih dana upravo čitam



jako zanimljivo štivo. a obećavam uskoro i jedan WS blog o njenom autoru.
alselone alselone 19:33 28.05.2012

Re: одустадох на пола

WS blog



Kako je to kul ime za seriju blogova, bas do jj. Princi kum.

Ja ovih dana citam samo neka laksa stiva. Neku domacu epsku fantastiku i mogu ti reci da kvalitetno odmara mozak a i simpaticno je.

mirelarado mirelarado 21:21 28.05.2012

Re: одустадох на пола

docsumann
Ali, predstavljati celu stvar na holivudski nacin je losa usluga tom malom, a i generalnoj publici. Licumuri!


sad ne znam koliko će to nauditi Rayu, ali jasno mi je da ovaj svijet samo spektakle doživljava kao događaje vrijedne pomena.



to je valjda posljedica opšte prezasićenosti audio-vizuelnim senzacijama klojim nas mediji svakodnevno bombarduju.


Можда би некоме одговарало да, како кажеш, утрнемо. Али, мислим да је вероватноћа да се то оствари веома мала. У корену оваквих "медијских бумова и бомби" ипак се крије човекова глад за сензационалним открићима, за појавом изненадне и неочекиване силе која решава ствар. Недавно смо читали о спектакуларно (не)нађеном бозону... Данас ту глад користе и медији, и моћници, па и уметници и научници. У овом конкретном случају наносе штету и даровитом младићу и његовом постигнућу.

Али, та глад може да се искористи и у добре сврхе. Како би натерао некога да чита Шекспира, доведеш у питање његов идентитет, живот му мало замаглиш свакојаким тајнама и то ће понеког заинтересовати. Тако сам и ја, захваљујући одличном тексту НШарског, покушала да нешто више схватим о балистици. :)



docsumann docsumann 21:31 28.05.2012

Re: одустадох на пола

Можда би некоме одговарало да, како кажеш, утрнемо. Али, мислим да је вероватноћа да се то оствари веома мала.


ok, ja uvijek (malo) pretjerujem sa izjavama poput ove. predramljujem
mada, apatizacija, čulna otupljelost, senzualna zasićenost nije da nisu bliske modernom čovjeku.
u šta se to pretvaramo pokazaće budućnost ...

Tomorrow never comes until it's too late
mirelarado mirelarado 21:41 28.05.2012

Re: одустадох на пола

ok, ja uvijek (malo) pretjerujem sa izjavama poput ove. predramljujem


Мало драме није на одмет. Ово је већ претеривање. :)
docsumann docsumann 21:53 28.05.2012

Re: одустадох на пола

Мало драме није на одмет. Ово је већ претеривање. :)


nema mjesta panici, pošto ...
docsumann docsumann 18:39 28.05.2012

problem

će ionako izgubiti na aktuelnosti kad u upotrebu uđu laserski topovi

a sad ozbiljno - gdje je rad uopšte objavljen u cjelosti?
nsarski nsarski 18:42 28.05.2012

Re: problem

a sad ozbiljno - gdje je rad uopšte objavljen u cjelosti?

Nigde. On ima neki poster sa formulama i to je to. Evo ovo

dragoljub92 dragoljub92 18:47 28.05.2012

Re: problem

Nigde. On ima neki poster sa formulama i to je to

pa to znači da je veliko pitawe dal rad uopšte postoji.kako raspravljati o nečemu što je samo pretpostavka da postoji a nije ničim dokumentovano.
to je kao ovi lekovi što leče sve.da stvarno leče pronalazač bi ih odma predao nobelovom komitetu dasi uzne pare.
nsarski nsarski 18:53 28.05.2012

Re: problem

pa to znači da je veliko pitawe dal rad uopšte postoji.kako raspravljati o nečemu što je samo pretpostavka da postoji a nije ničim dokumentovano.

Ja verujem da je on ceo racun (rad) podneo komisiji za nagrade, ali to nigde nije objavljeno.
dragoljub92 dragoljub92 18:57 28.05.2012

Re: problem

ali to nigde nije objavljeno.

pa u tome zecu čuči grm i reži još,zar to ne treba da oglasi komisija, ustvari komisija će da se oglasi kad proveri tačnost a dotle novinari pumpaju javnost. heureka !
nsarski nsarski 19:01 28.05.2012

Re: problem

ustvari komisija će da se oglasi kad proveri tačnost a dotle novinari pumpaju javnost.

Komisija mu je vec dala nagradu (tacnost je proverena, u to sam uveren - mislim u pitanju je zaista srednjoskolska matematika). Medjutim, nista jos nije objavljeno, niti podneseno za objavljivanje, nekom naucnom casopisu.
dragoljub92 dragoljub92 19:10 28.05.2012

Re: problem

Komisija mu je vec dala nagradu (tacnost je proverena,

pa sag sam zbunjet načisto,valjda komisija ima i obavezu da objavi rad koji je nagradila. mislim treba da bude javno ?!?
zaista srednjoskolska matematika

e da si predavao matematiku u umetničku video bi da to nije baš tako,jedino što smo uspeli da shvatimo je šta su aksiome i teoreme,ostalo nema veze smozgom,profa je jedva sudržavao smeh na času od gluposti koje smo lupali.drugar iz gimnazije mi pričao kako je naše vežbe nosio njima da pokaže , zaključak ono za šta bi oni dobijaliu kečeve mi dobijali trojke i četvorke,peticu iz te aždaje nitko nije isterao.
nsarski nsarski 19:17 28.05.2012

Re: problem

pa sag sam zbunjet načisto,valjda komisija ima i obavezu da objavi rad koji je nagradila. mislim treba da bude javno ?!?

Moguce da su objavili u nekom svom biltenu, ili slicno, ali nigde na internetu nema detalja.
mnenadic mnenadic 21:59 28.05.2012

Re: problem

Negde sam pročitao da dečko ima 16 godina. Poranili mu brkovi
Šalu na stranu, verujem da je dečko veliki talenat, a novinari (urednici) svukud isti - večito gladni neke vrste krvi!
grofdrax grofdrax 15:59 29.05.2012

Re: problem

http://i47.tinypic.com/2v0oco8.jpg

Tu se poster vidi u visokoj rezoluciji.

Nadjena je brzina preko vremena, ali izrazena stepenim redom. To sasvim sigurno nije nista novo.
grofdrax grofdrax 15:59 29.05.2012

Re: problem

On je uradio i jos jedan problem, o sudaru, ali o tome nemamo podataka. Sve u svemu, nista senzacionalno, istina sjajno za jednog srednjoskolca.
inco inco 02:42 30.05.2012

Re: problem

docsumann
će ionako izgubiti na aktuelnosti kad u upotrebu uđu laserski topovi


Gravitacija* i medijum kojim se krece utice i na svetlost, tako da i tu ima balistike

nsarski
Ja verujem da je on ceo racun (rad) podneo komisiji za nagrade, ali to nigde nije objavljeno.


Dok se sve to ne objavi i verifikuje, zadrzavam svoju skepsu - sve i da je rec o genuine rezultatima, bas kao i ti sumnjam u earth-shattering results kakve bi mediji da predstave. A i Nemackoj je vec jedan slucaj Hendrika Sona dovoljan za narednih sto godina, tako da ne bih ja to naduvavao dok se ne vidi o cem' je rec. Inace, za neupucene, Son je lik koji je isto tako dobijao nagrade, jos i objavljivao u prestiznim zurnalima, cak je bio i vidjen za sledeceg Nobelovca i osobu koja ce u istoriji stajati rame-uz-rame sa Njutnom i Ajnstajnom - a nemacki mediji su se otimali ko ce veci hvalospev da napise, k'o sad ovi indijski. Vise o tome ima @ Schön scandal.

Dakle, daj prvo da vidimo o cemu je rec pre nego sto padnemo na kolena.

* za physics nazis - ne direktno al' utice na prostor-vreme pa samim tim i na opazenu putanju, sto iz meni neobjasnjivih razloga niko ne ukljucuje u balisticke jednacine... Previse se to simplifikuje jerbo su fizicari lenji - sta ako ja hocu da gadjam topom tacku na Upsilon Andromedae c-u sa ovog naseg kamicka, pa onda moraju da se pokriju vise gravitacija, vise sredina, brzina okretanja zemlje, zakrivljenje u prostor-vremenu... 'ocu bre celu, finalnu jednacinu! E taj sto bi je smislio, taj bi bio genijA za fiziku!
niccolo niccolo 18:43 28.05.2012

I ja

na nekim mestima se pojavljuje inverzni sinus hiperbolički, sto mi ukazuje da je aproksimacija sa kvadratnom zavisnošću sile otpora od brzine (integral raznih razlika kvadrata je sinus hiperbolički)

bih rekao da je to u pitanju
nsarski nsarski 18:51 28.05.2012

Re: i ja

Ma, bre, evo ti



Nači, integral desne strane je arcsinh(x), a on to ima u jednacini. Desna strana ima kvadrat, pa sastavi stvari.
angie01 angie01 21:44 28.05.2012

Re: i ja

nsarski
Ma, bre, evo tiNači, integral desne strane je arcsinh(x), a on to ima u jednacini. Desna strana ima kvadrat, pa sastavi stvari.


..kako rece toma, ovo znam,'ajde sledece,..i to znam, 'naci, polozio sam!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:47 28.05.2012

Титан, сателит и муње

nsarski
(Ja znam, na primer, jednog Lazara, uskoro srednjoškolca, koji bi, uz malo koncentracije, ovo lako rešio)

Ух, мајку му рођену, сличног таквог једног и ја знам!?
Да не мислимо на истог? Јер свет је бескрајно мали :)
(И нама блиских људи има далеко мање него што мислимо.)

Но, кад ставимо ове чудесне животне коинциденције на страну, та врста естрадизације науке има махом рђаве последице. Угред, скоро су све наше новине недавно писале прво о неком суперталентованом момку који ће направити српски сателит, да би -- тек мало касније -- тог истог момка развлачиле на страницама као преваранта и лопужу. Наука и естрада? Рђава, али каткад ипак и захвална комбинација. Тесла је оне муње са слика "кротио" да би импресионирао посматраче. Тако нешто уме да погура прихватање и финансирање науке.
nsarski nsarski 18:57 28.05.2012

Re: Титан, сателит и муње

Ух, мајку му рођену, сличног таквог једног и ја знам!?
Да не мислимо на истог? Јер свет је бескрајно мали :)

Pa, genijalci, kao i poljsko cvece, rastu tamo gde ih niko ne sadi.
И нама блиских људи има далеко мање него што мислимо.

Dijalektika bliskosti.
Hansel Hansel 10:04 29.05.2012

Re: Титан, сателит и муње

Pa, genijalci, kao i poljsko cvece, rastu tamo gde ih niko ne sadi.

Opreznije, molim, s tim poređenjima... i korov raste isto bez sadnje...
noboole noboole 18:59 28.05.2012

.

Kako mene ovakve vesti iritiraju.

Za mene je zapanjujuce koliko cesto se ovakve ispale i naduvavanja pojavljuju u novinama. Secam se da sam u jednom nasem uglednom listu procitao da je neki
klinac osnovac srusio drugi njutnov zakon analizirajuci neki hemijski eksperiment
sa _rotirajucim_ sistemom. Znaci dete (nije krivo), roditelji, nastavnik hemije i novinari nisu imali pojma o zvezdici koja ide uz ovaj princip, tj nacinu na koji se
primenjuje na neinercijalne sisteme. Vest je osvanula preko cele stranice i zatim
se svaki trag o sarlatanstvu nastavnika i novinara izgubio.
princi princi 19:03 28.05.2012

Re: .

Znaci dete (nije krivo), roditelji, nastavnik hemije i novinari nisu imali pojma o zvezdici koja ide uz ovaj princip, tj nacinu na koji se
primenjuje na neinercijalne sisteme.

Nema veze, bar su se svi masovno podsetili zvezdice.
noboole noboole 19:11 28.05.2012

Re: .

Hah.

Mozda bi bilo manje ispala kada bi svaki nas fakultet imao korespodenta
za medije koji bi dalje prosledjivao ovakvu vest ekspertu u polju. Siguran
sam, doduse, da bi i vec postojeci ekvivalenti u stranim naucnim institucijama
prihvatili da pomognu nasim novinarima oko provere.
number42 number42 19:03 28.05.2012

...

Stotine hiljada genija je pokušavalo da reši ovaj problem


ovo je takozvana indijska hiperbola


jel to to?
number42 number42 19:08 28.05.2012

Re: ...

mozda se slika bolje vidi OVDE
arianna arianna 19:19 28.05.2012

Re: ...

kakve nelinearne jednačine, hiperbolični sinusi, aproksimacija sa kvadratnom zavisnošću?

i kakav Njutn? kad se zna kako se testiraju najbolji
nsarski nsarski 19:20 28.05.2012

Re: ...

number42
Stotine hiljada genija je pokušavalo da reši ovaj problem


ovo je takozvana indijska hiperbola


jel to to?

To!!!
Kao sto vidis, zbir neka tri faktora je konstanta (bla+bla+bla=const). I ima arcsinh - nisam pogresio. Sada, naci invarijante kod nelinearnih sistema nije bas elementarno. Vise detalja nemam.
Ribozom Ribozom 23:29 28.05.2012

Re: ...

bla+bla+bla=const

Hvala ti na ovome, mucim se malo duze da razumem.
Da li su novinari krivi za senzacionalizam, ili vest sluzi za sirenje dobrih vibracija u mrtvim naucnim krugovima?
docsumann docsumann 04:42 29.05.2012

Re: ...

bla+bla+bla=const


takozvana triblanizaciona formula
maksa83 maksa83 09:05 29.05.2012

Re: ...

docsumann
bla+bla+bla=const


takozvana triblanizaciona formula

Ili tzv. Koeficijent Šiljenja, odn. Chateaubetyjev (Š'a-To-B'e-Ti?) Broj - broj kojim je potrebno pomnožiti dobijeni rezultat da bi se dobio tačan rezultat.
grofdrax grofdrax 14:48 29.05.2012

Re: ...

Zar vi ljudi ne vidite da vam tu pise resenje za jednacinu
mdv/dt=mg-cv^2

Alfa vam je parametar vezan za c, odnosno kad je alfa malo, otpor vazduha je mali.

Dalje vektor brzine je (u,v) s tim sto gravitacija deluje po y osi (standardno). Kada je alfa zanemarljivo, u je konstantno sto je klasican kosi hitac, a v nije odredjeno. Medjutim kad imamo otpor vazduha, veza u i v postoji, tj v je funkcija u, i to je izrazeno tom jednacinom koju mali Indus drzi. Da se nadje putanja mora jos jednom da se integrali, on je nasao brzinu u zatvorenom obliku. Proverio sam i radi. Sve vam lepo tu pise.

Dakle, decko je integralio opstu jednacinu mdv/dt=mg-cv^2 u zatvotenom obliku - da li je to bilo poznato od ranije, ne znam, ali to je ono sto pise na toj formuli.
background noise background noise 19:17 28.05.2012

Ljubomoran si na Reja

nsarski nsarski 19:22 28.05.2012

Re: Ljubomoran si na Reja

background noise

Hahaha! Da, moze i tako da se posmatra.
number42 number42 19:22 28.05.2012

Re: Ljubomoran si na Reja

background noise


ocigledno. sest puta "bla" u tekstu.
number42 number42 19:27 28.05.2012

Re: Ljubomoran si na Reja

nsarski

Hahaha!


eh, kiseli osmeh sto se ti nisi setio
alselone alselone 19:22 28.05.2012

Ja pomislio po naslovu da je i ovo blog

o muvanju.
highshalfbooze highshalfbooze 19:36 28.05.2012

?

‘Stotine hiljada genija je pokušavalo da reši ovaj problem, ali samo je Ray uspeo’,


Jel on to ovo uspeo?
docsumann docsumann 19:40 28.05.2012

Re: ?

Jel on to ovo uspeo?


"sistemi za upravljanje vatrom" , ludo burazeru, ludo
nsarski nsarski 19:49 28.05.2012

Re: ?

Jel on to ovo uspeo?

Hm, da. Nesto u tom smislu. Rad koji si linkovao daje brz algoritam za podesavanje ugla cevi kako bi postigao zeljeni domet. Mislim, kada se puca, treba ti brzo da namestis nisanske sprave.
E, sada, ovaj nas ima neki softver koji to radi, a Ray je nasao analiticko resenje - napravis tabelu, zalepis na cev, i procitas koji ti ugao treba za koji domet.
Mislim, OK je to, ali daleko da resenje moze da pomogne naucnicima u odgovoru na najteza naucna pitanja danasnjice.
Osim ako artiljerijska preciznost nije bas taj odgovor.
docsumann docsumann 20:14 28.05.2012

Re: ?

Osim ako artiljerijska preciznost nije bas taj odgovor.


kad smo se već dovatili artiljerije, da spomenemo i Džeralda Bula, genijalnog konstruktora topova i kontroverzng lika (radio za CIA, zakačio se sa Mosadom, a na kraju ubijen ispred svoga stana ) koji je za Irak projektovao Babylon supertop.
Projektil ovog topa je trebao da prolazi kroz gornje slojeve atmosfere , upravo da bi minimizirao uticaj sile otpora vazduha. Cijenim da se ovom metodom taj član u jednačini može praktično zanemariti



Projektovani domet mu je bio oko 750km.
nsarski nsarski 20:21 28.05.2012

Re: ?

Cijenim da se ovom metodom taj član u jednačini može praktično zanemariti

Pa, ybg., i da i ne. Ako mozes da posaljes projektil tako visoko, onda moras da mu das ogromnu brzinu. A pri tako velikim brzinama trenje je ogromno - seti se samo kako je zavrsio onaj space shuttle Columbia koji je sagoreo u gornjim delovima atmosfere; prosto se zapalio bez obzira sto je gustina vazduha tamo drasticno smanjena.
number42 number42 20:29 28.05.2012

Re: ?

nsarski

E, sada, ovaj nas ima neki softver koji to radi, a Ray je nasao analiticko resenje - napravis tabelu, zalepis na cev, i procitas koji ti ugao treba za koji domet.


o jel? znaci to more i sa tabelom. e pa ja onda imam (iz sedmog osnovne) elektro-mehanicki sistem za izracunavanje prostih brojeva u koordinatnom sistemu, i na osnovu toga, recimo, lagano izracunavanje brojeva iz goldbahove hipoteze (na kojoj se mucilo 200 miliona genijalaca do sada).
misiiim, ako moze taj njegov sistem, moze i ovaj.

ne znam dal bi trebao da pocnem da pustam brkove, kao mladjani hindu
nsarski nsarski 20:34 28.05.2012

Re: ?

o jel? znaci to more i sa tabelom. e pa ja onda imam (iz sedmog osnovne) elektro-mehanicki sistem za izracunavanje prostih brojeva u koordinatnom sistemu, i na osnovu toga, recimo, lagano izracunavanje brojeva iz goldbahove hipoteze (na kojoj se mucilo 200 miliona genijalaca do sada).
misiiim, ako moze taj njegov sistem, moze i ovaj.


Haha, ne mislio sam na tablice, kao sto imas tablice logaritama i tome slicno. Drzis tablice u dzepu ili na cevi, procitas koji ugao za koji domet, i palis!
dragan7557 dragan7557 20:35 28.05.2012

Re: ?

docsumann 21:14 28.05.2012 / *novo
Re: ?

Osim ako artiljerijska preciznost nije bas taj odgovor.



kad smo se već dovatili artiljerije, da spomenemo i Džeralda Bula, genijalnog konstruktora topova i kontroverzng lika (radio za CIA....


Radio je i u SFRJ, jedan projekt za JNA.

cerski
antioksidant antioksidant 20:41 28.05.2012

Re: ?

Osim ako artiljerijska preciznost nije bas taj odgovor.

uz dobro namestenu cev svi problemi deluju daleko manji
docsumann docsumann 20:57 28.05.2012

Re: ?

Radio je i u SFRJ, jedan projekt za JNA.


jaako kontroverzan lik
number42 number42 21:11 28.05.2012

Re: ?

nsarski
Drzis tablice u dzepu ili na cevi, procitas koji ugao za koji domet, i palis!


pa da, ovo je isto. imas tablicu primova i zemish sta ti treba.

uzmes npr sper-plocu u obliku dekartovog koord. sist., kvadrat neki, postavis da je pocetak 1 umesto 0 (da bi eleminisao sve primove iz unutrasnjojsti koord. sis.). sada su svi primovi na osi x i y.
i onda uzmes neke sijalice i ukucas ih na preseke svih brojeva sa x i y ose. (trebaju dobar cekic i klesta da bi se ovo razumelo). onda povuces dijagonalu iz pocetka koord. sist. (ugao 45 stepeni) koji ce ga deliti na pola, jer se svakako svi brojevi preslikavaju kao ogledalo. onda pustis struju i upalis sve one sijalice koje si zakucao na sperplocu, koja je sada samo ugao od 45 stepeni (pola koord. sist). onda elektronski podesis da se sve sijalice nad brojevima koji se ponavljaju - ugase. one sto ostanu da svetle na x osi - su primovi.

kada imas primove, onda mozes sta hoces. goldbahova sumnja ide ovako - uzes dva koordinatna sist. sa vec odredjenim primovima, i jedan zarotiras oko y ose za 180 stepeni. namestis (preklopis) pocetak jednog na odredjeni paran broj, i automatski ce pocetak drugog biti na istom (trazenom) parnom broju. tamo gde se upaljene sijalice preklapaju - to su trazeni primovi, jedan gledano s jedne strane (pocetka jednog koord. sist), drugi s druge strane poceka drugog koord. sis.

eh da mi je ponovo 13 kad sam ovo kontao pa da pustim brkove, i budem na televiziji
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:31 28.05.2012

Re: ?

docsumann

kad smo se već dovatili artiljerije, da spomenemo i :



Budimac Budimac 21:44 28.05.2012

Re: ?


Vojislav Stojković
docsumann

kad smo se već dovatili artiljerije, da spomenemo i :




Debela Berta, lično?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:50 28.05.2012

Re: ?

Baš ta, Bertha Krupp von Bohlen und Halbach.

Jukie Jukie 23:30 28.05.2012

Re: ?

number42

(nešto vrlo komplikovano a vezano za fiziku i oto)

kada imas primove, onda mozes sta hoces.

(još tog komplikovanog a vezanog za fiziku i oto)


number42 number42 16:45 29.05.2012

Re: ?

Jukie
number42

(nešto vrlo komplikovano a vezano za fiziku i oto)

kada imas primove, onda mozes sta hoces.

(još tog komplikovanog a vezanog za fiziku i oto)



ma nije nista komplikovano niti je u pitanju fizicki model, samo sam se posluzio time kako bih objasnio razmisljanje.

recimo, moze se uporediti sa obicnim algoritmom za izracunavanje primova. on uzme i proverava sve brojeve da li je njihov proizvod jednak trazenom broju. ako nije - onda je prim, i to traje i traje.
ja sam samo u unutrasnjost koordinatnog sistema stavio proizvode na gotovo, sto stedi vreme izracunavanja, bacio u vodu pola istih proizvoda, i u ovom slucaju se ne mora proveravati za svaki broj, vec odjednom pregledati sve brojeve, i oni koji se pojavljuju vise puta, tj i na x osi i unutar koordinatnog sistema, oni nisu prim. ostali su prim (oni koji se pojavljuju samo jednom, na x-osi).

ali pretpostavljam da bi mogao i da se napravi model na ovu foru za recimo prvih sto brojeva, po principu ne mere to bez kabla :).

ono sto jeste komplikovano je kako se ovo resenje moze uobliciti u matematicki izraz kako bi npr algoritmom mogao da proveris bilo koji prim broj. a s mojim poznavanjem informatike i zanimanjem za istu koje je ravno nuli, i bazicnim znanjem matematike, ne umem ni da proverim da li je to uopste moguce.
alselone alselone 19:39 28.05.2012

Holivud nauka

Holivudizacija nauke je u piku, tj, monotono je rastuca od postanka sveta - bar mi se tako cini. Imam utisak da se danas tek jako mali procenat naucnih dostignuca objavljuje. Velika vecina ostaje u Korporacijama a velika vecina onoga sto se objavi je reciklaza.

Skoro sam bio na velikoj medjunarodnoj konferenciji. Nadao sam se da cu se vratiti za dve stepenice obrazovaniji, da cu pohvatati trendove, nove momente, iskustva... a u stvari sam cetiri dana mahom slusao presipanja. To sto sam naucio mogao sam i u casopisu da pronadjem.
noboole noboole 19:45 28.05.2012

Re: Holivud nauka

Jeste, ali to je nacin na koji radi danasnji svet. Moras nekome da prodas fundamentalnu nauku. Posto rezultati ovakve nauke nisu direktno primenjljivi,
pribegavas Jezda&Dafina trikovima :-D .
nsarski nsarski 19:52 28.05.2012

Re: Holivud nauka

noboole
Jeste, ali to je nacin na koji radi danasnji svet. Moras nekome da prodas fundamentalnu nauku. Posto rezultati ovakve nauke nisu direktno primenjljivi,
pribegavas Jezda&Dafina trikovima :-D .

Da, tako izgleda. Mislim da ni space science ne bi bila toliko finansirana da nema onih spektakularnih slika iz svemira. Al' aj' reklamiraj fiziku kondenzovane materije (condensed matter physics) na takav nacin, brajko moj!
AlexDunja AlexDunja 19:58 28.05.2012

Re: Holivud nauka

Al' aj' reklamiraj fiziku kondenzovane materije (condensed matter physics) na takav nacin, brajko moj!


i onda klinja sa živopisnom biografijom,
i nespornim talentom bude kolateralna šteta.

nisam ja sigurna da su tu samo novinari senzacionalisti,
mora i da je neko iz naučnih krugova skontao kako se vrti planeta:)
nsarski nsarski 20:14 28.05.2012

Re: Holivud nauka

i onda klinja sa živopisnom biografijom,
i nespornim talentom bude kolateralna šteta.

Right on the nose. Tako i ja mislim.

mora i da je neko iz naučnih krugova skontao kako se vrti planeta:)

Money makes the world go round
man ray loves me man ray loves me 20:21 28.05.2012

Re: Holivud nauka

Al' aj' reklamiraj fiziku kondenzovane materije (condensed matter physics) na takav nacin, brajko moj!

nista sto dobri stari ettore majorana ne moze da resi!
nsarski nsarski 20:37 28.05.2012

Re: Holivud nauka

nista sto dobri stari ettore majorana ne moze da resi!

Bez druge kvantizacije nema pomeraja. Mislio sam, ipak, na soft condensed matter, ali i tvoj primer je skroz OK.
zemljanin zemljanin 22:07 28.05.2012

Re: Holivud nauka

evo malo mojih slikica (smanjenih) par komada iz prošlih godina sa teleskopom Meade 12" RCX-400 i Meade DSI ProII & III CCD. Sad čekam da mi isporuče malo bolju "mašinu" 20" ...







Prva je IC1848 u Kasiopeji (snimljeno tokom 2009)
Druga je Trifid Nebula ~2010
Treća je Mesec ~2009



Ovo je zver koju čekam
Meade 20"



nsarski nsarski 22:37 28.05.2012

Re: Holivud nauka

zemljanin
evo malo mojih slikica (smanjenih) par komada iz prošlih godina sa teleskopom Meade 12" RCX-400 i Meade DSI ProII & III CCD. Sad čekam da mi isporuče malo bolju "mašinu" 20" ...







Prva je IC1848 u Kasiopeji (snimljeno tokom 2009)
Druga je Trifid Nebula ~2010
Treća je Mesec ~2009



Ovo je zver koju čekam
Meade 20"




Sta da kazem osim - blago tebi! Ovo su ozbiljne sprave. A gde ti to montiras?
zemljanin zemljanin 22:50 28.05.2012

Re: Holivud nauka

nsarski
...
Sta da kazem osim - blago tebi! Ovo su ozbiljne sprave. A gde ti to montiras?

... to je otprilike sve snimljeno New Jersey (okolina naravno) ... sad se selim južnije (Pacifik) pa ću malo više da se bavim južnom hemisferom a ovaj stari Meade doneću u Srbiju ako me ne oderu od carine ... stari i nije nešto "ozbiljna sprava" ni po ceni a ni po kvalitetu ali ovaj 20"MAX jeste jbg. ipak je to pola metra ... ali to su stvari u kojima uživam
Hansel Hansel 10:24 29.05.2012

Re: Holivud nauka

ali to su stvari u kojima uživam

Ma, nemoj!

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 20:45 28.05.2012

aman!

Uh bre, što ne volim blogove na portugalskom jeziku!
AlexDunja AlexDunja 20:48 28.05.2012

Re: aman!

Uh bre, što ne volim blogove na portugalskom jeziku!

dejs, krle:)
očekivala sam te na muvanju. kod mene.

imaš -
antioksidant antioksidant 20:50 28.05.2012

Re: aman!

očekivala sam te na muvanju. kod mene.

krle ne mora da muva
krle bira
koksy koksy 20:56 28.05.2012

Re: aman!

Nebojsa Krstic
Uh bre, što ne volim blogove na portugalskom jeziku!


tako se ni mi nista ne razumemo u anatomiju. a tek smo za izborne kampanje kompletni duduci.
arianna arianna 20:56 28.05.2012

Re: aman!

dobro je da nisam jedina kojoj su matematika i fizika - španska sela
nsarski nsarski 20:57 28.05.2012

Re: aman!

krle ne mora da muva
krle bira

Zamisli, to isto mi je pre dva dana rekla jedna koja se davno muvala s njim (Krletom). Kakva koincidencija!

Portugalski ne falam, a ovo je post o PR-u koji je, cini mi se, na svim jezicima isti.
AlexDunja AlexDunja 21:02 28.05.2012

Re: aman!

Zamisli, to isto mi je pre dva dana rekla jedna koja se davno muvala s njim (Krletom). Kakva koincidencija!

aeeee,
krle oduvek birao, nikad muvao:))

ne verujem. nema šansi.
i potpuno je glupo kad te sve hoće,
moraš da potražiš neku koja te neće,
inače sve gubi smisao:)
docsumann docsumann 21:07 28.05.2012

Re: aman!

moraš da potražiš neku koja te neće,
inače sve gubi smisao:)
...
a pjesme sam joj pisao
antioksidant antioksidant 07:35 29.05.2012

Re: aman!

Zamisli, to isto mi je pre dva dana rekla jedna koja se davno muvala s njim (Krletom). Kakva koincidencija!

nisam ja
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:59 29.05.2012

Re: aman!

Portugalski ne falam, a ovo je post o PR-u koji je, cini mi se, na svim jezicima isti.

Ni taj ti PR jezik isto ne razumem
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:00 29.05.2012

Re: aman!

dejs, krle:)
očekivala sam te na muvanju. kod mene.

Gde Alex? Nisam u toku, izvini.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 19:04 29.05.2012

Re: aman!

dobro je da nisam jedina kojoj su matematika i fizika - španska sela

Meni portugalska...Ne razumem kako mi se to desilo. Živeo sam u ubeđenju da mi matiš i fizika lepo idu. Istina, pre jedno pola veka.
AlexDunja AlexDunja 22:18 29.05.2012

Re: aman!

Gde Alex?

ovde:)
draft.dodger draft.dodger 20:54 28.05.2012

Cevi, tablice, pečurke...

tarantulla tarantulla 21:05 28.05.2012

Gomila

Sve više površnih ljudi kao osnovni nusproizvod kvantiteta modernog vremena. U rasponu od muzičke produkcije, do instruktora jogi letača. Tako da i prosečni individualac,zasija kao alu felna na Suncu. Verovatno bi se mogla i matematička formula napisati glede toga, uneti uzročni faktori i metode njihovog delovanja.

Novinari nisu izuzetak. Naprotiv. Tamo je naročito privlačni okoliš za ove..isprazne i isprane mozgove,čije je ideologije njihovih roditelja vaspitača,zamenila uniformnost površnosti. Ono što plaši jeste prisutnost ove pojave, i na trulom zapadu.

Ipak.. jedno preovlađuje, i to ima najveći uticaj na smanjeni kvalitet kadrova 21.veka
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:12 28.05.2012

Nijansa

E, sad dolazi nijansa.

Zvuči nekako kao fusnota
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:13 28.05.2012

Nagrada

A koju je to prestižnu nagradu dobio, i od koga, za rad koji je neobjavljen?

Inače, taj balistički problem je "rešen" i rešenje se primenjuje u praksi već skoro 5 godina.

nsarski nsarski 22:35 28.05.2012

Re: Nagrada

A koju je to prestižnu nagradu dobio, i od koga, za rad koji je neobjavljen?

Dobio je nagradu Jugend forscht

Inače, taj balistički problem je "rešen" i rešenje se primenjuje u praksi već skoro 5 godina.

Ovo se ne vazi jer su u pitanju navodjeni projektili.
highshalfbooze highshalfbooze 23:26 28.05.2012

Re: Nagrada

Inače, taj balistički problem je "rešen" i rešenje se primenjuje u praksi već skoro 5 godina.


Na koji način se navodi ovo čudo? Mislim jel ispravlja trajektorij usput? Ovo je kao klasičan artiljerijski projektil ili je kao raketa, ili i jedno i drugo.
blogovatelj blogovatelj 23:39 28.05.2012

Re: Nagrada

Inače, taj balistički problem je "rešen" i rešenje se primenjuje u praksi već skoro 5 godina.


Opet ti droniras po blogovima.
Sad malo ozbiljno, jutros sam negde procitao za ovog klinca, pre posla i bio sam u zurbi, pa je citanje bilo ukoso, da je u stvari resio problem pronalazenja putanje tela kada se telo visestruko odbija o neke prepreke. To onda znaci da tu moraju da se uzmu u obzir i svi sudari, pa elasticnost tela i elasticnost podloge i bogcegaznati sta sve ne.
Ako je mali ista uradio, mislim da je napravio neki softver koji radi dobru aproksimaciju svega toga.
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:23 29.05.2012

Re: Nagrada

highshalfbooze
Inače, taj balistički problem je "rešen" i rešenje se primenjuje u praksi već skoro 5 godina.


Na koji način se navodi ovo čudo? Mislim jel ispravlja trajektorij usput? Ovo je kao klasičan artiljerijski projektil ili je kao raketa, ili i jedno i drugo.


Glajder, dakle nema svoj pogon, nego po ispaljenju koriguje putanju u letu na osnovu pozicije cevi, cilja i sopstvene. Što valjda na uvrnuti način znači da rešava tu diferencijalnu jednačinu optimizacijom, ako to može tako da se kaže?
nsarski nsarski 06:33 29.05.2012

Re: Nagrada

Sad malo ozbiljno, jutros sam negde procitao za ovog klinca, pre posla i bio sam u zurbi, pa je citanje bilo ukoso, da je u stvari resio problem pronalazenja putanje tela kada se telo visestruko odbija o neke prepreke. To onda znaci da tu moraju da se uzmu u obzir i svi sudari, pa elasticnost tela i elasticnost podloge i bogcegaznati sta sve ne.


Ako malo bolje pogledas onu sliku u tekstu, Ray drzi laptop na kome pise "Analiticka resenja za dva neresena problema u dinamici cestica". Dakle, on je resio dva razlicita problema. Prvi je ovaj balisticki. Drugi je ovaj koji ti pominjes - o odbijanju i trajektoriji cestice (tela) u ogranicenom prostoru: kao, na primer, putanja bilijarske kugle kada joj je zadata neka brzina u nekom pravcu na bilijarskom stolu. Ja se na drugom nisam zadrzavao, ali mislim da se i tu uplice faktor trenja,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana