Nauka| Zdravlje

NESTO IZMEDJU...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron RSS / 28.01.2008. u 19:16

Inspirisana blogom kontroverznog Maljkovica, imam potrebu na narodu blogerskom pojasnim neke stvari.

Genetski, pol je, pretopstavljam jasan. Dva polna hromozoma, jedan od oca jedan od majke, XX – zenski, XY - muski. Embrion do 6 nedelja ima nediferencirane polne karakteristike. Pretece polnih organa su nam svima iste – Mullerovi kanalici (od kojih moze da nastane materica, jajnici i gornji deo vagine), Wolffovi kanalici (od kojih mogu da nastanu semennici, semvodi i epididimis testisa) i nediferencirani spoljasnji polni organi. U prisustvu Y hromozoma nediferencirani polni organi postaju testisi koji proizvode testosteron i jos jedan hormon (MIF, Millerian Inhibiting Hormone, ma nije ni vazno kako se zove). Testosteron dovodi do diferencijacije pra-testisa u testis, i posle pretvaranja u dihidrotestosteron, do nastanka muskih spoljnih genitalija, a ovaj MIF do zakrzljavanja pra-zenskih organa.

Ako nema Y hromozoma, onda nista, tj. nema testosterona i MIFa, pra-genitalije se razviju, same po sebi, u zenske polne organe.

Stanja nejasno diferenciranih genitalija se nazivaju hermafroditizmom. Hermafroditi mogu biti genetski, ali ne moraju. Genetski pol se lako utvrdjuje analizom hromozoma, ali postoje tzv. pseudohermafroditi, koji su genetski jasno ili XX ili XY.

XX moze da bude maskulinizirana zena zbog viska muskih hormona koje ili sama proizvodi iz nekog drugog organa (nadbubrega ili jajnika), ili zbog muskih hoprmona iz spoljasnje sredine, a XY nedovoljno maskuliniziran muskarac zbog nedostatka muskih hormona (razni genetski poremecaji, a najpoznatiji medju njima onaj koji ima Jamie Lee Curits, kad XY proizvodi testosteron ali postoji problem sa receptorima za androgene, pa tako nastaje spolja savrsena zena, a genetski je ustvari muskarac).

Fizicki su stvari jednostavne i ocigledne. Psiholoski, hm… ne bih se opredeljivala. Ima raznih teorija kako nastaje “mentalni” pol, koliko su vazni hormoni, da li npr ovce mogu da budu homoseksualci (seksualno opredeljene za osobe istog bioloskog pola, a u vezi svog pola nemaju dilemu), ili je to svojstveno samo ljudima, da li zavisi od vaspitanja i odrastanja. Transeksualizam je kontroverzan i medju onima koji se svrstavaju u tu grupu. Neki sebe dozivljavaju kao osobu pola suprotnog od onog koji bioloski jesu, neki idu korak dalje pa se oblace kao osobe suprotnog pola, neki jos dalje pa uzimaju hormone koji menjaju njihovo telo tako da vise lice na osobu suprotnog pola (npr imaju zenske grudi i penis), a oni koji odu najdalje, zele da potpuno promene pol pa se podvrgavaju i raznim operacijama.

Nadam se da nisam mnogo zakomplikovala. Koga zanima, ima jedan zabavan roman Jeffrey Eugenidesa “Middlesex”, koji je preveden i na srpski i bavi se sudbinom jednog hermafrodita, Amerikanca grckog porekla, kome su se preci ukrstali u srodstvu i tako dobili njega/nju.

Atačmenti



Komentari (62)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Gorstak Gorstak 20:09 28.01.2008

Izvinite koleginice ja se ne bih složio...

Inspirisana blogom kontroverznog Maljkovica, imam potrebu na narodu blogerskom pojasnim neke stvari.

Sigurno se ne spremaš za neki test, disertaciju? Samo Maljkovic inspirisao?

Nadam se da nisam mnogo zakomplikovala

Ma jok. Mi sa mašinca non stop diskutujemo na tu temu i baš mi je sve jasno. Toliko da imam i podpitanje:

Najinteresantiji mi je onaj deo teksta sa cenjenom Lee Curtis. Šta je njen problem pošto iskreno nisam shvatio.
Ima viška muških hormona?

Re: Izvinite koleginice ja se ne bih složio...

ne spremam disertaciju nego mi je to posao, atamo neki ljudi ne prave razliku izmedju hermafroditizma i transeksualizma, pa rekoh...
znam da vi na masincu volite takve teme:) i ja nesto razmisljam, ono da smo do 6te nedelje svi bili isti, ide u prilog okosnici nekih od mojih tekstova (i zene su ljudi)
A za JLC, posto to nije tajna, bilo je u novinama, povodom njeog usvajanja dece i nemogucnosti da ima svoju, ona je muskarac genetski i pravi testosteron, samo ima tzv sindrom testikularne feminizacije, tj receptori za testosteron joj ne rade.
Gorstak Gorstak 20:26 28.01.2008

Re: Izvinite koleginice ja se ne bih složio...

A za JLC, posto to nije tajna, bilo je u novinama, povodom njeog usvajanja dece i nemogucnosti da ima svoju, ona je muskarac genetski i pravi testosteron, samo ima tzv sindrom testikularne feminizacije, tj receptori za testosteron joj ne rade


Ček, ček.

Ja znam da tebi tvoje pojašnjenje zvuči krajnje jednostavno i nema nejasnoća.
Kako nisam čitao pomenute novine uzimam slobodu za još jedno, meni jednostavno, podpitanje.
Je li ona bata ili seka tj. dokle je bata, a dokle je seka?
Sad na srpskom i bez zavrzlama tipa ona je muško:)

Hvala unapred.

Re: Izvinite koleginice ja se ne bih složio...

genetski - bata. samo sto od 6te nedelje, kad je pocela da pravi testosteron, k'o da nije. po fizickim karakteristikama, kao sto si verovatno primetio, skroz je seka, samo joj se vagina slepo zavrsava.
Gorstak Gorstak 20:51 28.01.2008

Re: Izvinite koleginice ja se ne bih složio...

Hvala na strpljivom odgovoru.
Nisam znao za JLC da ima takav problem, a čuo sam za anomaliju zvanu hermafroditizam.

Neću da dalje širim diskusiju jer me sramota što stvarno nemam pojma. Sačekaću malo, a ti onda kroz priču ubaci da li se i kako leče ti poremećaji.
To ja pitam zbog publike sa mašinca:) Meni sve jasno.

Pozdrav
dragoljub dragoljub 22:28 28.01.2008

?

pa dobro nije JLK jedina to se pričalo i za M.Navratilovu i još neke sportistkinje(jbm dal je polno korektno)

ali ako one nemaju nikakve nedoumice u pogledu svog pola i imaju normalan sex nevidim problem

njih i ne doživljavam kao hermafrodite a i stari grci su hermafrodite opisivali kao osobe sa oba polna

organa i to je onda problem mada danas hirurgija sve sredi,pitanje je koliko je to česta pojava

Re: ?

njih i ne doživljavam kao hermafrodite a i stari grci su hermafrodite opisivali kao osobe sa oba polna

organa i to je onda problem mada danas hirurgija sve sredi,pitanje je koliko je to česta pojava

i tu postoji gradacija od uvecanog klitorisa do hipospadije (otvora uretre na donjoj strani penisa). A za ucestalost, tesko je reci, ovo je veoma heterogena grupa poremecaja, od kojih su neki vrlo retki, a neki cesci. Ipak, klinicka slika hermafroditizma je najcesce posledica raznih hormonskih problema i uzimanja hormonskih preparata.
Naravno, postoje i oni koji i ne znaju da imaju neki poremecaj seksualnog razvoja, pa prvi put to saznaju (ili ne) kad pozele da imaju decu.
dragoljub dragoljub 22:53 28.01.2008

Re: ?


a dali ri misliš da trandže sa bloga imaju taj problem ili štajer ovo je nepoznata tema neverujem da običan muškarac može da prepozna ženu sa XY kombinacijom

Re: ?

mislim neki od onih koji pisu i komentarisu o transeksualncima ne znaju u cemu je razlika izmedju transeksualca i hermafrodita. transeksualac moze biti hermafrodit. ali hermafrodit ne mora da bude trandza. pri tom je sasvim legitimno da covek ne zeli da zna sta je. npr dolazila je kod mene u ambulantu jedna zena od 36 godina koja nije mogla da ima dece. podvrgla se ispitivanju i prilikom popunjavanja upitnika je zaokruzila da ako se slucajno dogodi da analize pokazu da je muskarac, ona ne zeli da joj se to kaze. 36 godina je bila zena, i sto se nje tice, bez obzira sta genetska analiza pokaze, ona zeli da ostane zena. sta ima ja da joj pricam sta je?meni je to sasvim na mestu.
zasto bi ti (ii bilo ko) imao potrebu da prepoznaje XY zene u svakodnevnom zivotu? sigurna sam da obican muskarac ne moze da prepozna XY zenu. i jos sto sta ...:))

looking like a woman, feeling like a man

vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:37 28.01.2008

NIJE BAŠ TEMA...

...Danas baš nešto razmišljao o smrti i rađanju? Da li ti ,možda, kao doktorica možeš približnije da objasniš kako srce proradi kod beba u maminom stomaku. Zašto stoji mirno oko 4 meseca i odjednom kažu OŽIVELA MI BEBA? Šta znači to i kako to objašnjavate medicinski.
Onako sam razmišljao onako te i pitam eto radoznalosti radi...
Inače, preporuka baš dobar post!!!

Re: NIJE BAŠ TEMA...

Uh! 'ajd' da probam. zanimljiv fenomen, ali ne znam da li ce objasnjenje biti zanimljivo. sve celije i tkiva nastaju iz jedne oplodjene celije, ona se deli i diferencira u razna tkiva i organe prema genetskom zapisu. sve celije sa izuzetkom jajne i spermatozoida (koji imaju pola genetskog materijala) imaju iste gene, samo se oni ukljucuju i iskljucuju prema nameni tkiva. u jednom trenutku, skup celija provodnog tkiva srca se razvije prema svojoj nameni da menja elektricni potencijal i generise elektricne impulse. ovi impulsi se prenose na okolne celije srcanog misica koje se sinhrono grce. tako srce proradi.
lepo sam rekla da ce biti dosadno :)
gordanac gordanac 09:58 29.01.2008

:))

...skup celija provodnog tkiva srca se razvije prema svojoj nameni da menja elektricni potencijal i generise elektricne impulse. ovi impulsi se prenose na okolne celije srcanog misica koje se sinhrono grce. tako srce proradi.
lepo sam rekla da ce biti dosadno :)

dosadno?
ni slučajno!
Ako ćeš mi verovati, iščitala sam o magiji života sve do čega sam mogla da stignem, satima i danima svoje prijatelje od znanja i veština ispitivala, propitivala, proveravala, tražila da mi crtaju, mapirala gene, sate provodila na internetu, kretala od čestica "na više", buljila u entropije živih organizama, čitala Ilju i ostale Ruse koji su se bavili "prelazom iz neživog u živo", radovala se kad je C 60 proglašavan "molekulom godine" (kao, sad će neko pametan još nešto da smisli), uzalud tragala za jednostavnošću (jer bi moralo biti jednostavno), čak sam jednom u Beču umesto u provod otišla na jedno predavanje....i - sve DŽABA.
Stvaranje i rađanje deteta, cela mreža života mi ipak ostaje u doživljaju čuda i magije.
Pa ma šta god pročitala i pojmila čitanjem i razumela koliko je, kako i zašto tajni već otkriveno.
...i tačno znam skoro sve o električnom potencijalu i jasno mi je odakle impuls i kakvi su energetski bilansi i sve i džaba!
Eto.
Zato mi, valjda, nikako nije dosadno :))

Re: :))

Gordana, neobicno mi je drago da cujem da i u Skupstini Srbije ima interesovanja za zdravlje i zdravstvo:))
dunjica dunjica 11:10 29.01.2008

Re: :))

Stvaranje i rađanje deteta, cela mreža života mi ipak ostaje u doživljaju čuda i magije.

Tajna i magija, predivna! I čudo nadasve!
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 17:36 29.01.2008

Re: :)) Kombinovanje čestica ..!!

Život je princip. Po igri čestica prepoznaju se izvesne zakonitosti, pravilnosti.... Odnosno, proučavanje ponašanja čestica i načina njihovog spontanog kombinovanja vodi ka naziranju principa. Ali samo naziranju.
Redwand Redwand 09:03 29.01.2008

Odlicno

Jako interesantno kao i vecina vasih tema :) Sve pohvale za vase postove, jako su poucni.
Samo ovo za srce mi i dalje nije bas najjasnije :)) Hvala sto nam objasnjavate neke stvari uproscenije (na srpskom).

Pozdrav,
Ruzica

Re: Odlicno

Hvala Ruzice.
To za srce je malo nezgodno ako niste ucili fiziologiju. Meni je bilo fascinantno kad sam spremala taj ispit. Prvo da je svaka celija naelektrisana i da aktivno pumpa jone napolje i unutra, a provodni sistem srca malo pumpa, a malo propusta...
Pisem blog da ostanem u sto boljem kontaktu sa maternjim jezikom i da, koliko god je to moguce pomognem ljudima da razumeju svoje zdravlje, bolest, lekare i zdravstveni sistem sa svim njegovim vrlinama i manama. Mislim da je to u Srbiji jos potrebnije nego ovde gde zivim, jer su ljudi tako skloni mistfikaciji i generalno, nemaju dobru komunikaciju sa lekarima. A o problemima zdravstvenog sistema i da ne govorim.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 09:32 29.01.2008

ANA SVAKA TEBI ČAST

Nastavi sa tvojim temama, odlične su pametne su korisne su..., i šta već još?
Mnogo znači kada nam kao sada, radoznalost smanjiš na minimum!
Kada čovek ne bi bio radoznao ne bi ni svet izgledao kako izgleda?
Zato samo piši, eto tvoja korist je, čuvaš ono što ti je majka dala, prirodu i lep srpsli jezik, a mi laici ćemo mnogo naučiti!
Jednim udarcem dve muve, to retko ko može.
Lično bih voleo da svako piše ono što zna ili što mu je struka, daleko ćemo dogurati sa čitanošću...
Možda ubaciš nekda neki "zdrav" recept, recimo šta bi trebali izbegavati, šta treba da najviše jedemo u ova kritična vremena hemije i zagađenosti...
Misli da ćeš biti zadovoljnija sobom kada znaš da će nekom "svanuti" zbog tvoih saveta?
Vidiš kako se političari guraju da pokažu da bez politike nema života....
Više nije važno koliko si pametan i šta radiš, nego U KOJOJ SI POLITIČKOJ STRANCI....

SVE PREPORUKE ZA ANU

radoznalost

Mnogo znači kada nam kao sada, radoznalost smanjiš na minimum!

He, a ja se bas nadala da podsticem radoznalost...
Alek-Niš Alek-Niš 09:34 29.01.2008

Kao i uvek...

Kao i uvek...Vaši su tekstovi su veoma interesantni a materija uprošćena do nivoa medicinskog laika.Pružate onaj fini osećaj da sam razjasnio i naučio nešto.Želim Vam,i u buduće,uspeh na poslu i blogu.
Pozdrav

Re: Kao i uvek...

Alek zubar? Mislim da se secam iz Nisa, ne toliko lika, nego fame. A i Milance Zivotinja mi je osvezio memoriju. Mislim da mozemo na ti?
Alek-Niš Alek-Niš 09:57 29.01.2008

Re: Kao i uvek...

Samo odlazim zubaru i drago mi je što možemo na ti.
A Milanče "mrvica" ne piše već nekoliko dana...

Re: Kao i uvek...

ma nema veze sto nisi zubar. necu insistirati da postavis svoju sliku (to sam od milanceta naucila:)). ne znam sta je sa njim. malo sam ga provocirala sto mu je opala produktivnost sad kad je postao vip. mozda trazi nove izazove?
Nevenana Nevenana 09:38 29.01.2008

veoma

volim da citam vase postove. veoma su poucni i normalni.

hvala vam i preporucujem vas.

Re: veoma

Nevenana
volim da citam vase postove. veoma su poucni i normalni. hvala vam i preporucujem vas.

Hvala. Poneki put dam malo vise sentimentu na volju, pa izostavim medicinu. Sta cu...
parobrod parobrod 10:07 29.01.2008

Re: veoma

I ja volim anine textove

Re: veoma

nemojte ljudi, nisam navikla :))... obicno pocinju sa: "vi lekari %O+&*T5##..."
A sto se tice tekstova, ja bih da mogu da postavim neki blog u slici, ali tehnicke mogucnosti ne dozvoljavaju. imala sam par pokusaja, ali je format razocaravajuci...
vishnja vishnja 10:41 29.01.2008

Re: veoma

Ana, kakva hiperprodukcija! Sreca, Tibor pise o Mancesteru, a o tome nemam pojma.
Mislim, nemam ni o ovome, ali imam pitanje (ovo je sad prosirivanje teme, al bas me zanima):

JLK (u mojih top5, po fizickoj gradji) ne moze da ima decu - da li to znaci (sad ce kosa da ti se digne na glavi, ali probaj da razumes moju dilemu) da ona samo fizicki nije predodredjena za radjanje, ili je lisena i onih propratnih, manje egzaktnih zenskih osobina - onoga sto bi se zvalo "materinski nagon" i drugih "zenskih" ponasanja? Ne racuna se uticaj okruzenja.

Drugim recima, da je kao mala dospela u onaj eksperiment sa bebama simpanzama, gde su se "decaci" hvatali za dinamicne igracke, a "devojcice" za lutke, sta bi ona uzela - vozic ili bebu?

Re: veoma

ako moramo da simplifikujemo do te mere, njen mozak nije tokom razvoja bio izlozen testosteronu. u tom smislu ona je skroz zena. medjutim, ako joj nisu izvadili zakrzljale testise (veliki rizik od maligne transformacije), jos ih ima. nema unutrasnje zenske organe kao sto su materica, jajovodi i jajnici. Spoljasnje ima. Ovakve zene/muskarci su u detinjstvu skroz ok, medjutim ne prolaze kroz pubertet, telesna gradja im je infantilna, ali im se onda u zavisnosti od sitiacije daju npr zenski hormoni tako da dobiju grudi i upotpune svoj fizicki razvoj u (spolja) zenu, sto je ono sto one/oni najcesce zele.
vishnja vishnja 11:02 29.01.2008

Re: veoma

znaci, odgovor je - bebu. hvala.
bauer bauer 19:26 29.01.2008

Re: veoma

"vi lekari %O+&*T5##..."

netreba ici kod lekara. svaki put ti nadju nesto novo :(

Re: veoma

bauer
"vi lekari %O+&*T5##..."netreba ici kod lekara. svaki put ti nadju nesto novo :(

a ipak mora se. kao vi kod mene...:)
vishnja vishnja 16:46 30.01.2008

Re: veoma

a ipak mora se. kao vi kod mene...:)

:))))))))
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:03 29.01.2008

Geni, hromozomi, sitan inventar

Ja sam muško (izjasnio sam se). Valjda su mi geni/hromozomi i ostali sitan inventar OK. Imam nekoliko komada dece (više od 1).
U poslu sarađujem sa izvanrednim ženama kojima su, bar na oko, geni/hromozomi sasvim OK. Ne bih nikada rekao ženi akademiku akademkinja, ženi šoferu šoferkinja, ženi sociologa sociologinja, ženi vatrogascu vatrogaskinja, ženi telohranitelju telohraniteljka, ...Omakne mi se da kažem moja žena/supruga, a i njoj se omakne, kad zaslužim, onaj moj idiot (što jasno pokazuje posedovanje druge osobe). Za vas Ana imam pitanje: da li sam ja normalan muškarac ), da mi nisu hromozomi oštećeni ;-)).

Re: Geni, hromozomi, sitan inventar

KRALJMAJMUNA
Ja sam muško (izjasnio sam se). Valjda su mi geni/hromozomi i ostali sitan inventar OK. Imam nekoliko komada dece (više od 1). U poslu sarađujem sa izvanrednim ženama kojima su, bar na oko, geni/hromozomi sasvim OK. Ne bih nikada rekao ženi akademiku akademkinja, ženi šoferu šoferkinja, ženi sociologa sociologinja, ženi vatrogascu vatrogaskinja, ženi telohranitelju telohraniteljka, ...Omakne mi se da kažem moja žena/supruga, a i njoj se omakne, kad zaslužim, onaj moj idiot (što jasno pokazuje posedovanje druge osobe). Za vas Ana imam pitanje: da li sam ja normalan muškarac ), da mi nisu hromozomi oštećeni ;-)).

sudeci po vasem blogostvaralastvu, delujete kao pravi primerak svog pola:))
Gorstak Gorstak 11:34 29.01.2008

Re: Geni, hromozomi, sitan inventar

KRALJMAJMUNA
Ne bih nikada rekao ženi akademiku akademkinja, ženi šoferu šoferkinja,

A Jelici da je strana dopisnica=razglednica?
Mislim, ona se ne ljuti da je ljudi tako zovu. Znači razglednica:)))
KRALJMAJMUNA
Za vas Ana imam pitanje: da li sam ja normalan muškarac )

Sve zavisi da li bi se pre uhvatio za vozić ili bebu.
Pitaj visnhju, pa ako ti i ona da sertifikat onda se vrati tvojoj supruzi pa joj skreši: Slušaj bre ti od sada ima da se zna ko nosi pantalone u ovoj kući!
Mislim da je tačniji izraz brkove umesto pantalona, a bilo bi i vezano za temu Posta.
Ovako je,malo modifikovano tj. mekše tj. ženskije tj. nećeš je mnogo razljutiti:)))
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:35 29.01.2008

Re: Geni, hromozomi, sitan inventar

"Ana: sudeci po vasem blogostvaralastvu, delujete kao pravi primerak svog pola:))"

Blog je čudo, možeš sve da odglumiš, možeš da ispadneš kakav/kakva god hoćeš. Možeš da koriguješ genetske i ostale poremećaje. Zato je Blog i popularan )
Jedino ovde mogu da budem lep muškarac )
Pišite i dalje, biće nešto od vas;-))

Re: Geni, hromozomi, sitan inventar

malo sam naivna, velicanstvo:) umesto da iskoristim priliku i budem nesto drugo (npr pevacica, sto sam oduvek zelela), ja navalila doktorka, pa doktorka...
vishnja vishnja 12:00 29.01.2008

Re: Geni, hromozomi, sitan inventar

Pitaj visnhju, pa ako ti i ona da sertifikat

mene se ovde, vidim, proziva.
nisam nadlezna, obratite se na salter 34.

salterkinja
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:08 29.01.2008

Re: Geni, hromozomi, sitan inventar

salterkinja

Šalteruša! Baš grozno.
vishnja vishnja 16:40 29.01.2008

Re: Geni, hromozomi, sitan inventar

to ti kazem.

a ako si mislio da sam ja ta gore navedena, nisam :)))

PS - i 'arhitektica' (npr.) je meni jednako uvredljivo. ako se neko odredjuje profesionalno, kakve veze ima kog je pola? mislim, sad ti neko kaze 'ja sam arhitektica' - e, ma nemoj? besmisleno.
ali to je za Olgin blog, al tamo guzva.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:54 29.01.2008

Re: Geni, hromozomi, sitan inventar

to ti kazem.

Daj sertifikat)
jelena arsovic jelena arsovic 11:08 29.01.2008

jako

poucno i interesantno..hvala za objasnjenje...:)
imam i ja jedno pitanje(vidim svi pitaju) :)
Ginekomastija je povecanje muskih grudi koje se sastoje od pravog tkiva dojki a ne masnog tkiva(ako ne gresim)
Dozivljavaju sebe kao osobu istog pola kao sto su bioloski rodjeni.?!!
sta se savetuje njima, uraditi operaciju i ukloniti dojke ili prihvatiti svoje telo??

ginekomastija

nastaje kad nastane poremecaj u balansu izmedju muskih i zenskih hormona u muskarca. to dovodi do uvecana, kao sto ste rekli zlezdanog, a ne masnog tkiva dojke. osim sto je estetski problem, ginekomastija je cesto ifizicki bolna. rast grudi utice na samopouzdanje muskarca. lecenjem hormonskog pormecaja, koje se uvek preporucuje nezavisno od ginekomastije, dovodi paradoksalno, do pogorsanja ginekomastije na pocetku tretmana, a posle toga do eventualno diskretne redukcije. Ako to pacijentu nije dovoljno, onda je operacija resenje.
grofisneki grofisneki 11:15 29.01.2008

bravo anci :)

eh da, pomenula si da do 6-te nedelje bebi nisu izdiferencirani polni organi tj njen pol. da li to znaci da se onda u tom periodu moze manipulisati vestackim putem?

Re: bravo anci :)

moze, ali zasto?
grofisneki grofisneki 11:20 29.01.2008

Re: bravo anci :)

pa cisto me zaintrigiralo. znas da vecina roditelja kada ceka bebu ima svoje zeljice. pa se pitam da li bi mozda neko u buducnosti mogao doci na ideju da se bavi time.

Re: bravo anci :)

beba bi genetski, nezavisno od hormonske manipulacije, ostala ono sto jeste, a i imala bi problema u pubertetu i ne bi mogla da ima svoje potomstvo
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 12:01 29.01.2008

NE ZNAM DA LI ...

..SI me razumela skroz, što bi rekao naš narod.
Imam pitanje radoznalosti i ti odgovoriš kao sada ovima i njima dosta toga bude jasnije. Da nije tebe njih bi i dalje mučio taj problem ...

Naravno da radoznalosti nikad kraja, ali niti ti imaš toliko vremena danam svakom objašnjavaš, niti mi to možemo shvatiti.
Da možemo na blogu to naučiti ne bi postojali fakulteti jel tako?
Upravo sam pročitao svakom tvoje odgovore i baš na to sam i mislio! Super
Pozdrav

Re: NE ZNAM DA LI ...

To je bila sala-mala, Vidomire
fixer fixer 16:26 29.01.2008

navalite na anđele:.

neki baja, inače fotograf ron haris, tvorac je prve virtuelne aukcije jajnih ćelija modela, supermodela i ostalih modli.. kada sam pre par godina posetio njegovu elektronsku tezgicu, dočekaše me s veselim natpisom, tipa:
Naavalite na lepotu i pamet!. navalite na anđele!.
pre par dana pogledah jedan izuzetni dokumentarac darwin's nightmare i onako sav razjeban i očajan ponešto, setih se ronove drske inicijative i odem do onog sajta i bacim pogled na taj biznis: kopkala me miso 1:
kolko bi koštala jajna ćelija aktuelne svetske lepottice!. eee, ispostavilo se da su u međuvremenu ronovi anđeli zvanično obrnuli nekolikomilionaitristailjada$.. cena materjala za reprodukciju kretala se izm 15000 i 150000$.. davaoci su i dalje bili najlepšiji i nadljudske pameti, ono kao iq>165.. sajt je prema harisu, ovaploćenje darvinove prirodne selekcije.. onaj ko ponudi najveću cenu dobija gene lepote, zdravlja inteligencije i talenta.. na trenutak zamislih rona kako razmotava nečije merdevine i glanca neke jabuke pre nego ih turi na tezgu.. o glancanju jajnih ćelija staraju se, pretpostavljam sami davaoci, koji se ne skrivaju iza lažljive maske diskrecije, već javno reklamiraju svoj soj.. tako na primer, ispod neponovljive fotografije anđela br 20, visi sledeći ništa manje fascinantni esej:
jja sam dvadesetogodišnja studentkinja irsko-engleskog porekla i želim da asistiram nekoj srećnoj porodici u čudu rađanja.. nauka je moja strast.. volim takođe da sviram gitaru i da čitam klasičnu i političku književnost.. počela sam sama da čitam s tri godine, a da računam sa sedam.. pomalo govorim portugalski, ukrajinski i delimično urdu.. igram američki fudbal, softbol, tenis, balet i volim pecanje.. cilj mi je da odbranim doktorsku disertaciju iz fizike.. ne pušim i ne drogiram se.. ni ja , a ni moja porodica nemamo problema sa zdravljem.. ponosna sam što me ni za šta ne grize savest.. verujem u poštenje i zato nemam neprijatelje.. ja sam doobro uklopljena i poštovana mlada žena pred kojom je svetla budućnost&karijera..
početna cena je 90000$..
postoje, međutim, različita savršenstva.. postoje i anđeli za svaki džep: broj 88 je devojka iz okoline beograda i too kao da objašnjava sve: početna cena je svega 15000$ a kvalitet osetno niži.. broj 88 je običan model.. nedostaje joj self-respect, fali impuls samoreklame i sumnjam da bi mogla da izgovori ono dirljivo o griži savesti.. za razliku od broja 20, njena budućnost je sasvim maglovita.. razlozi zbog kojih nudi svoje jajne ćelije lakonski su sabijeni u 2tačke:
. da se iselim u sad
. da budem nezavisna
uostalom, to su sasvim opravdani razlozi, ali i iskreno cinični, kao što su motivi većine degenerata iz istočne europe.. ljudi sa priličnim finansijskim resursima, kako ron haris iz milošte naziva svoje klijenta, ne vole cinizam.. ko zna da li se on genetski ne prenosi?.
nekada se dobri dedica mičurin trudio da ukrsti gljivu i krompir, pa je pao s drveta dok je brao jagode.. danas ron haris smelo ukršta anđele i ljude..
ljudski genom se raspliće: jedan za drugim vadimo gene dijabetesa, starosti,nečiste savesti, zatvora, srčanih mana, zavisti, dalekovidosti, kratkovidosti, pamćenja, karijesa...
krivih zuba, bradavica, dugih noseva i nesrazmernih palčeva..
ali, ljudi su neobična stvorenja.. hvališu se svojim kvalitetima, ali tajno vole svoje mane jer njima duguju individualnost..
prepoznavanje ide po liniji nedostataka a ne liniji savršenstva..
marka jedinstvenosti jeste odstupanje od normi: ne sviđa se neko nekome zbog savršeno oblikovanih usta..
pre će biti da je obrnuto..
kakva je korist da odgajiš anđela koji će te gledati sa visine:


Re: navalite na anđele:.

kakva je korist da odgajiš anđela koji će te gledati sa visine:

:)))))
vishnja vishnja 17:01 29.01.2008

Re: navalite na anđele:.

ovaj fixer je suvi genije.

Re: navalite na anđele:.

vishnja
ovaj fixer je suvi genije.

i ja tako mislim. Bas volim kad mi dodje u goste. Jos kad bi zaigrao tango, k'o na slici...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 23:00 29.01.2008

Cena=materijal+ruke

neki baja, inače fotograf ron haris, tvorac je prve virtuelne aukcije jajnih ćelija modela, supermodela i ostalih modli.. kada sam pre par godina posetio njegovu elektronsku tezgicu, dočekaše me s veselim natpisom, tipa:
Naavalite na lepotu i pamet!. navalite na anđele!.

Fixer, da ne zameri gazdarica. Davno, u studentsko vreme, moj drug sprovodio sličnu akciju, samo u kontra smeru. Parola je bila: imam izvanredne gene, za ruke ne uzimam ništa!

Re: Cena=materijal+ruke

E sad u cemu je razlika izmedju baje i druga? Baja je radio za pare, a drug za ideale.

za fixera


Gorstak Gorstak 19:54 29.01.2008

Misteriozna misterija

Trolić, izvini.

Kod tebe sam nešto komentarisao da mi baš nedostaje Čerevićan.
Odoh malopre na njegov profil, a on OnLine!!!
Živ!
Biće da nas čita šta je sve propustio pa će da se oglasi:)))

P.S: A možda je samo dao računar nekome da se služi dok je on ,,na putu"?
Gorstak Gorstak 22:21 29.01.2008

Re: Misteriozna misterija

Sam sebi dam odgovorim i neću više:)))
Nije mi prvi put, ali gledaću da bude poslednji:))

Malopre sam se tebi/nama izjado kako mi/nam baš nedostaje g-din Č., kad ono eno GA!!!!!!!!!
Objavio Post!!!!
Objavio Post!!!!
Fantastičan!!!
Kao i uvek.

Dobro, smirio sam se. Ćaša vode za popiti, čaša vode za umiti, brojanje do 100, pa nazad, pa sabiranje do 100...
Prestao sam da skačem po sobi kao loptica-skočica pa bih se usudio da ti postavim još par pitanja:

Doktore, jesam li ja sada vidovit i šta će biti sa mnom?
Da li moj monitor zrači?
Da idem da stavim sve pare što imam na loto?
Javlja mi se..., čik da vam kažem kombinaciju:))))

P.S. A ima i seksa tamo. Onako kako samo ON ume.
Ma ludilo.
Još se kezim.
Odoh po vodu.

vidovit - plahovit

odoh i ja da procitam
vishnja vishnja 16:51 30.01.2008

Re: Misteriozna misterija

Odoh po vodu.

zato tebe nema.
cele noci landras po blogovima, ping-pongujes sam sebe i nalivas se vodom.
e tako ti i treba :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana