Filozofija| Sex

Hleb s koprivom

Vesna Knežević Ćosić RSS / 18.05.2012. u 06:43

bread-gourmet-food-poster.jpgKoprive sam samo dva puta pripremala u životu, prvi put prošle godine u Severnoj Vestfaliji, brala sam ih u rukavicama oko golf terena i posle napravila pire, a ove godine su mi koprive doneli Mina i Goran na povratku s Rajca, gde sam i ja bila, al sam zaboravila da je nabarem, kao i divlju nanu, a bilo je čitavo polje, a sve zato jer sam se zaludela s paraglajdingom i idejom lebdenja nad livadama. Da sam ubrala nanu, napravila bih i mohito, ali nisam, pa sam samo umesila hleb s koprivama. Zapravo, mesiti je pogrešna reč kad radiš s integralnim brašnom, jer uopšte nije frendli, već je žilavo i otima se, što se meni sviđa. Zato sam ga oklagijala u četvrtaste „ploče", nabacila dvominutno obarenu koprivu na pari i zarolala ko tepih, al labavo. Sem malo soli ništa nisam dodala, jer mi se sviđaju ti bejzik ukusi.

Ja volim da se igram s hlebovima i običnim testom. Nikada ništa nisam pravila od, na primer, lisnatog, ali me razveselilo kada sam negde pročitala da je početkom 17. veka neki Englez objavio knjigu „Ženska radost" u kojoj daje recepturu i postupak pravljenja ovog valjanog testa s masnoćom. Ali sam zato isprobala razne druge varijante, miksala brašno, dodavala semenke, masline, travke i suvo voće i uvek ispadne dobro.

Hleb s koprivama me je međutim naložio na boje. Jer, zbog rolanja,dobila sam lepu teksturu, kao godovi na drvetu, samo zeleni krugovi. Sad mi se čini da bi bila fora napraviti „šareni" hleb, da ima crvene, narandžaste, zelene, ljubičaste krugove. Mogla bih i da ga nazovem „planinarski hleb", da ga napravim s suvim šljivama, kajsijama, orasima, bademima, te s suvim paradajzom, maslinama, koprivom, sargarepom itd. Da bude energetski jak, super za pešačenje, da ti ne treba ništa drugo u rancu, sem vode s limunom.
Ja mnogo volim da pešačim, mada još uvek nisam uspela da se otisnem u neko ludilo od hodanja dugo više stotina kilometara. Sada sam nabacila i svoje štapove, trekking na rasklapanje i nerasklopive za nordijsko hodanje za moju visinu. Hodanje i hlebarenje mi idu od ruke I mnogo mi se sviđaju. Zbog elementarnosti. Nedavno sam dobila knjigu "Lutalaštvo, istorija hodanja"koju je napisala Rebeka Solnit pa sam bila mrtva srećna što sam našla i zgusnutu teorijsku podlogu za svoje hodačke niske strasti.

I o hlebu mi se moglo mnogo pisati, imam negde u arhivi čitavu zbirku raznih balkanskih vradžbina s hlebom koji se mesi s suzama, mlekom dojilje, otiskom mačje šape, rupama za "progledavanje"i tako to, zaostalo iz etnološke faze, tj vremena kada sam čitala tu literaturu. Sada ne čitam ni kuvare, sem bazičnih upustava koji su mi potrebni, tipa kako se pravi testo za kiš.

Kiš ću da napravim danas, jer mi je dunulo da zgotovim vegetarijansku večeru za par prijatelja. „Jel to znači da ja treba da donesem pečenje?" pitala me drugarica, koja ne može da zamisli bezmesnu klopu. „Naravno da ne znači", iz mesta sam se pobunila. Ne razumem tu frku mesoždera od vegetarijanske večere!? Ja sam vega, al sam ove godine dva puta jela meso i nije mi pala vegetarijanska kruna s glave. Na Rajcu sam pojela pis jagnjetine koju nisam probala ne zna se otkad, a pre nedelju dana savršen tatarski biftek s cimetom, na večeri kod prijatelja koji voli da sprema klopu. Sad se osećam dužnom i prozvanom da uzvratim na svoj način, pa s uživancijom mozgam šta da pravim.

 

 



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bojana Maljević Bojana Maljević 06:53 18.05.2012

Yes!

Evo i ja jednom kod tebe prva! To je inače nemoguće, zbog smene u kojoj živim I zovi nekad i nas, kojima nisi dužna, na tu divnu klopu. Kad je smisliš.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 06:59 18.05.2012

Re: Yes!

Bojana Maljević
Evo i ja jednom kod tebe prva! To je inače nemoguće, zbog smene u kojoj živim I zovi nekad i nas, kojima nisi dužna, na tu divnu klopu. Kad je smisliš.


e, komsinice, da znas da ocu, uzelela sam te se, da pricamo:) mogli bi ovih dana:)
Bojana Maljević Bojana Maljević 07:02 18.05.2012

Re: Yes!

Vesna Knežević Ćosić
Bojana Maljević
Evo i ja jednom kod tebe prva! To je inače nemoguće, zbog smene u kojoj živim I zovi nekad i nas, kojima nisi dužna, na tu divnu klopu. Kad je smisliš.


e, komsinice, da znas da ocu, uzelela sam te se, da pricamo:) mogli bi ovih dana:)

Tu sam. Samo ako ne umrem, ovih dana.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 07:07 18.05.2012

Re: Yes!

nećeš, žilava si ti cura:)
elem, možemo da udarimo i u neko pešačenje po pejsažu da isprobamo moje nove štapove, ima da te prođe glava i bole noge:)




Bojana Maljević Bojana Maljević 07:09 18.05.2012

Re: Yes!

ima da te prođe glava i bole noge:)

Može. Evo, opet me hvata. Migrena. Javim se kad prođe.
jesen92 jesen92 11:29 18.05.2012

Re: Yes!

da isprobamo moje nove štapove, ima da te prođe glava i bole noge:)
..pojma nisam imala da se i za pesacenje koriste stapovi
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:39 18.05.2012

Re: Yes!

pojma nisam imala da se i za pesacenje koriste stapovi

pa ne mora, al ako ih koristiš, dodatno vežbaš i mišiće torza, tj "veslaš" celim telom.


jesen92 jesen92 12:28 18.05.2012

Re: Yes!

pa ne mora, al ako ih koristiš, dodatno vežbaš i mišiće torza, tj "veslaš" celim telom.
..dobra stvar...svidza mi se ova fiskultura, nije teska a ni dosadna, cini mi se..
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:33 18.05.2012

Re: Yes!

..dobra stvar...svidza mi se ova fiskultura, nije teska a ni dosadna, cini mi se..


nije teško kad ja biram teren, al kad me drugari penjači uhvate i to za stazice koje su njima ništa spec, ja jezik do kolena:)

jesen92 jesen92 13:10 18.05.2012

Re: Yes!

nije teško kad ja biram teren, al kad me drugari penjači uhvate i to za stazice koje su njima ništa spec, ja jezik do kolena:)
....imam i ja neke drugarice planinarke, jedna me cesto zove na druzenje u planini a meni stalno nesto kao ne odgovara, il je vrucina ili je hladno ili termin.. nikako da smislim rekreaciju koja mi odgovara haa
cassiopeia cassiopeia 13:19 18.05.2012

Re: Yes!

nikako da smislim rekreaciju koja mi odgovara haa


Upsić. Što se ja prepoznajem u ovoj rečenici

Neverovatno koliko sam slaba prema sebi kad je rekreacija u pitanju. Sve mi nešto ne odgovara
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:55 18.05.2012

Re: Yes!

Neverovatno koliko sam slaba prema sebi kad je rekreacija u pitanju. Sve mi nešto ne odgovara


meni sve odgovara, ako je drustvo dobro, samo vecinu stvari ne mogu da ispratim, na primer, druzim se s penjacima i njima mogu samo logor da cuvam, dok se veru, jos ne smen to ni da gledam, pa sam se proglasila za kuvaricu na odredistu do kojeg i onako ima da ides dok noge ne slomis

na pr ovo, mogu samo na slici da gledam il u podnožju da pravim sendviče



jesen92 jesen92 14:02 18.05.2012

Re: Yes!

na pr ovo, mogu samo na slici da gledam il u podnožju da pravim sendviče

..uh..ovi tvoji su ozbiljni penjaci..moje drugarice upraznjavaju setajuce planinarenje ...kazu da imas tri varijante kad stignes busom do polaznog odredista: tesku stazu, laku stazu i da sedis u nekom planinarskom domu i cekas da se vrate..
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:05 18.05.2012

Re: Yes!

ovi tvoji su ozbiljni penjaci


da, ozbiljno ludi, sad me bas zvali i pitali jel ocu sutra da se svrckam po gradu, biraju zgrade za skakanje, pa sam se zainteresovala, svašta sam u životu birala al nisam učestvovala u biranju zgrade za džamp.
jkt2010 jkt2010 08:01 18.05.2012

Golf

Gde nadjoste da berete bilo sta za ishranu pored golf terena? Da li znate kakve sve hemije koriste da bi green bio green?
Jukie Jukie 10:22 18.05.2012

Re: Golf

jkt2010
Gde nadjoste da berete bilo sta za ishranu pored golf terena? Da li znate kakve sve hemije koriste da bi green bio green?

Pa jedna vrsta koprive se i inače zove Urtica urens, što znači da najbolje raste na mestima gde se često olakšavaju
albicilla albicilla 10:32 18.05.2012

Re: Golf

Jukie
jkt2010
Gde nadjoste da berete bilo sta za ishranu pored golf terena? Da li znate kakve sve hemije koriste da bi green bio green?

Pa jedna vrsta koprive se i inače zove Urtica urens, što znači da najbolje raste na mestima gde se često olakšavaju


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:52 18.05.2012

Re: Golf

Gde nadjoste da berete bilo sta za ishranu pored golf terena? Da li znate kakve sve hemije koriste da bi green bio green?


jkt2010, oko golf terena u Castrop-Rauxelu su njive i polja jagoda, između staze, oko staza grmovi kupina, ima i dosta štala s konjima, odgajivačnica itd. Često i mnogo padaju kiše, priroda buja ko luda pa i trava, sumnjam da koriste hemiju za golf teren, a ako i koriste, verovatno se drže propisa. A ako se i ne drže, tamo sam samo jednom brala koprive, ali jesam kupine dokle god ih je bilo.

Pa jedna vrsta koprive se i inače zove Urtica urens, što znači da najbolje raste na mestima gde se često olakšavaju


E, Jukie, ti baš imaš seratorske asocijacije, majke mi. Na nemačkim poljima baš i nisam viđala ljude koji kenjaju u polju kopriva, a na Rajcu su ubrane na mestu gde jedino mogu da kenjaju ptice.




maksa83 maksa83 10:56 18.05.2012

lebdenje nad livadama

idejom lebdenja nad livadama.

Kažu da je za to od koprive mnogo bolji pejotl.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:10 18.05.2012

Re: lebdenje nad livadama

idejom lebdenja nad livadama.

Kažu da je za to od koprive mnogo bolji pejotl.


Ne treba ti pejotl, ako imaš glajder, mada i za jedno i drugo treba učitelj, ja imala za krilo.

Evo kako Bane objašnjava Mini:



a posle...



cassiopeia cassiopeia 11:48 18.05.2012

Re: lebdenje nad livadama

Ne treba ti pejotl, ako imaš glajder, mada i za jedno i drugo treba učitelj, ja imala za krilo.


E to lebdenje mi je jedno od stvari koje sam zacrtala da ću uraditi do 50. To i skakanje sa bandžija. A plašim se samo tako

Nego ovi recepti za hlebove sa raznim punjenjima su ti super. Ja sam fan testa ali ga izbegavam jer mi ne prijaju žitarice. Skoro sam se setila zeljanika, tako ga je zvala mamina prijateljica poreklom iz Makedonije. To je simfonija ukusa. Meko testo formirano kao vekna a unutra fil od praziluka. Kako je to bilo dobro.

Evo našla sam recept.
bubamarac bubamarac 13:17 18.05.2012

Re: lebdenje nad livadama

maksa83
idejom lebdenja nad livadama.

Kažu da je za to od koprive mnogo bolji pejotl.

Mnogo puta sam jeo koprivu i nikad mi se nije desilo da lebdim nad livadama. Za to su bolje neke druge travke.
ivana23 ivana23 13:31 18.05.2012

Re: lebdenje nad livadama

Mnogo puta sam jeo koprivu i nikad mi se nije desilo da lebdim nad livadama. Za to su bolje neke druge travke.


Udobnije, sigurnije...

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:02 18.05.2012

Re: lebdenje nad livadama

ivana23
Mnogo puta sam jeo koprivu i nikad mi se nije desilo da lebdim nad livadama. Za to su bolje neke druge travke.


Udobnije, sigurnije...



lebdela sam i ja tako iznad kreveta kad sam imala 20, sad mi treba svašta nešto:)
hajkula1 hajkula1 15:59 18.05.2012

Ah

Ah hlebovi, crni, sa semenkama, sa maslinkama, od heljdinog brašna, ražani ...

Ah planinarenje - pešačenje. Staza kao na Divčibarama mi je taman (ono, okolo). Može se. Zlatibor mi dođe kao šetnja po parku. Lepo je od Đurinaca ... pa dokle stignemo.
Nisam odavno a trebalo bi. Od onih sam što, ako imam vremena onda mi nešto smeta.

Ah lebdenje


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 07:51 19.05.2012

Re: Ah

hajkulo, jel da je "aaah" super reč:)

dakle 3xah:)
mlekac mlekac 17:05 18.05.2012

Moji

Vole koprive, ali da ih spremim "po Africki".
Ako slucajno postoji neko ko jos nije procitao ovaj vise puta ponavljan recepat za sav jestivi zelenis:

Doticni zelenis (koprive, ili blitva, ili zelje, ili spanac, ili mix neceg takvog) nakratko potopiti u vrelu vodu, pa iseckati na trake.

Prodinstati glavicu crnog luka i oko pola kg seckanog paradajza. Kad paradajz pusti sok u to ubaciti zelenis i krckati jos neko vreme, dok se tecnost ne smanji.

So i biber po ukusu.

Dodajte ovom jos jedan od Vesninih hlebova, i eto komplet rucka!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 07:49 19.05.2012

Re: Moji

Doticni zelenis (koprive, ili blitva, ili zelje, ili spanac, ili mix neceg takvog) nakratko potopiti u vrelu vodu, pa iseckati na trake.

Prodinstati glavicu crnog luka i oko pola kg seckanog paradajza. Kad paradajz pusti sok u to ubaciti zelenis i krckati jos neko vreme, dok se tecnost ne smanji.


divota:)

mene su neki prijatelji Afrikanci učili nekim tajnama kuhinje, na primer, nisam znala dok mi nisu objasnili i pokazali, da mleko ide super u pasulj, zgusne ga bez zaprške, pa bude kremast, a ne utiče na ukus.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 20:44 18.05.2012

...

prešlo mi u naviku da dodjem i da ti kažem
kako ti je lep blog vesno.
:)
šta ću.
nemojseljutiš, evo slidž:

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 07:46 19.05.2012

Re: ...

prešlo mi u naviku da dodjem i da ti kažem
kako ti je lep blog vesno


snežo, ti si bre jedno srce na kvadrat, uvek mi digneš moral, majke mi:)
ivana23 ivana23 23:20 18.05.2012

***

Rudolf je stigao u Beograd i šalje vam veeeliki pozdrav!



Pozivamo vas da sutra (subota) u 19h dođete u TC Ušće na II sprat, gde će se održati finale konkursa "IMPRESIONIRAJ RUDOLFA" na kome će Rudolf odabrati pobednika!


FB

Impresioniraj Rudolfa
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 07:44 19.05.2012

Re: ***

Rudolf


Rudolf je strasno simpa, počev od imena, ja se odmah setim mog omiljenog irvasa:)
mariopan mariopan 22:12 19.05.2012

Re: ***

Rudolf

AlexDunja AlexDunja 23:55 18.05.2012

e,

tipa kako se pravi testo za kiš.

vidi kiš:),
mlo se izmakla fotka, al kiš se vidi:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 07:41 19.05.2012

Re: e,

al kiš


:)
slutim da je unutra neka dobra kombinacija, sta si stavila?
jesen92 jesen92 19:58 19.05.2012

Re: e,

mlo se izmakla fotka, al kiš se vidi:)

..vidim da odradjujes bg posteno:))...kad se vec prica o receptima, da ne zaboravim,htela sam da te pitam za filove na onoj tricokolade torti...pravila sam je u martu i testo mi bilo super al filovi retki..sve sam radila kako pise:)...kad te ne bude mrzelo napisi mi na mail..kiss
mariopan mariopan 22:05 19.05.2012

...

Prava tema, ja baš večeras stigla iz Bugarske, sa Pirin planine, nabrala i divlje nane sa korenom, ću sadim u moju bašticu.
Pešačila dnevno i do 10 kilometara, ma i više, još me sve boli, ali ne žalim.
Kada dođem iz "šetnje", (sa pešaćenja), čeka me kompletan spa centar, ugrejana sauna, parno kupatilo, đakuzi, bazen sa toplom vodom, teretana, masaža....a vrhovi planine Pirin ovih dana osvanuli sa novim snežnim kapama, divota. Plivaš u bazenu i gledaš kroz staklene zidove i krov bazena na vrhove pod snegom i divlju prirodu nacionalnog parka Pirin.
Zeleno, zeleno, zeleno....a na vrhu belo.

Pišem blog-putopis sutra, mnogo je lepo tamo, sad sam previše umorna. Ako voliš divlju prirodu i pešačenje + vrhunski luksuzni odmor kad se vratiš iz šetnje, nema boljeg mesta od Banskog, i to sada kada nema turista za skijanje, kada bazen i đakuzi greju samo za tebe.

Obožavam hleb sa maslinovim uljem kakav prave u jednoj pekari u Atini, ali ovde ne mogu da ga napravim, nije isto brašno. U Bugarskoj sam jela neki crni sa "šest zrna", nije loš. Obožavam hleb. Sve mogu da ne jedem ali hleba i bilo kakve salate mora da bude da bih opstala. I malo mesa, naravno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana