Budućnost| Društvo| Gradjanske inicijative| Nostalgija| Roditeljstvo

Glas za mlade

Milutin Milošević RSS / 26.04.2012. u 12:38

Pre neki dan, nekako sasvim slučajno, shvatio sam da će moja dvadesetogodišnja kćerka za koju nedelju imati priliku da prvi put u životu ostvari svoje građansko pravo - da će glasati. Kako deca brzo rastu!
Podsetilo me to na mnoge izborne faze i promene koje sam iskusio.

glasanje-1.jpg


(Ovaj tekst je objavljen na blogu Krovne organizacije mladih Srbije Glas za mlade)

***

Priliku da učestvujem u izborima dobio sam prvi put u devetnaestoj godini. Mnogi će reći da to nisu bili izbori jer se nije mnogo moglo birati. I bilo je u velikoj meri tako. Nije bilo političkih partija, već bi pet tadašnjih "društveno - političkih organizacija" istaklo kandidate, obično po jednog više od broja koji se bira, pa se onda moglo "birati sa tog spiska".

Koliko god to danas izgledalo smešno, za mene je to bio svečani dan. Sećam se da sam sav važan obukao najlepšu odeću koju sam imao (još nisam bio završio ni maturu), i uranio do biračkog mesta u obližnjoj osnovnoj školi. Nemam pojma ko je sve bio na listi, ali se sećam da sam tih godina zaokružavao svoj izbor odokativno, po tome kako su mi se sviđala imena na listi. Uz maturu, odlazak u vojsku, prvo zaposlenje i osnivanje porodice, to je bio jedan od znakova da sam postajao čovek.

***

Dvanaest godina kasnije, bio sam na listi kandidata koje je Gradska Konferencija Saveza Socijalističke Omladine Beograda predložila za delegata u Skupštinu Grada. Jedan od 6, za 5 mesta koje je organizacija mladih imala. Izabran sa, verujem, najviše zbog prezimena. Iskreno, bilo mi je žao što je onaj šesti bio moj drug ferijalac Žarko.

Svoj trogodišnji mandat odradio sam pošteno. Nisam propustio ni jednu sednicu, bilo je malo tačaka dnevnog reda za koje se nisam pripremio a vrlo često sam se javljao za reč.

Nas omladince su gledali kao što uvek gledaju na mlade - naivni klinci sa velikim idejama koji zaslužuju da im se da reč, ali koji se ne uzimaju uvek previše ozbiljno. Ipak, mislim da je tadašnja generacija nas aktivista u omladinskoj organizaciji grada bila više od toga. U predvečerje promena koje su neminovno dolazile akcijama, od samostalnog razmišljanja, organizacije velikih koncerata do početaka rada "Ritma srca", zauzimali smo svoje mesto na političkoj pozornici.

Mandat nam je skraćen za godinu dana - promene su postale realnost i taj sastav Skupštine grada je otišao u istoriju ustupajući mesto višestranačkoj Skupštini, kakva god ona bila u tom prvom svom mandatu.

***

Kada danas pogledam na procese koji su pratili izbore, mogu da kažem da smo:
- najpre glasali jer je to tako trebalo
- onda birali jer je konačno postojala mogućnost izbora
- potom birali jer smo počeli da se opredeljujemo i da odabiramo političke strane
- onda glasali protiv (zna se koga)
- onda glasal za (kako ko koga)
- da bi danas, nažalost, u najvećoj meri shvatili da nemamo za koga da glasamo.

***

Da li to znači da mladi ljudi danas ne treba da izađu na izbore?

Pošteno, teško je u to verovati u situaciji u kojoj se čini da najveći broj onih koji ulaze u politiku čine to iz usko ličnih razloga a ne zbog toga što veruju u neku ideju. Naglašavam: "čini se"!

Ipak, ja mislim da svaki čovek treba da ima stav u životu. Pogotovo mladi ljudi, bez obzira na nedostatak iskustva koji im možda može biti prepreka da naprave odgovarajući izbor. Mladim ljudima, mnogo više nego nama u godinama, ne bi trebalo da nedostaje ideja i energije koja je potrebna da se svet promeni na bolje.

Te ideje mogu biti sakrivene u šumi političkih partija nejasno definisanih programa. Sećam se, kao još jedne anegdote sa početka demokratskih procesa u nas, da kada sam pričao sa prijateljima iz Finske, shvatili smo da su ideje koje su nama tada nudjene kao levičarske u stvari bile desničarske u toj zemlji, i obratno. Ne mislim da je danas situacija mnogo jasnija.

Mladi zbog toga moraju biti zainteresovani i uključeni. Pitajte ove kandidate danas šta zaista misle, šta predlažu, zbog čega su pravili greške koje su pravili i kako su i zašto ostvarili uspehe koje su ostvarili. Ako znaju da vam daju jasne odgovore, onda to zaista i misle. Sa druge strane, mislim da je lako prepoznati one koji imaju "šuplje" programe ili koji svoju nesposobnost i neuspehe žele da zataškaju "novim programima i planovima razvoja".

Konačno, ako kao i ne mali broj građana Srbije ne vidite da postoji ideja i grupacija koja nas može voditi ka boljitku, izađite na izbore i predajte nevažeći listić. Na taj način svima ćete dati jasan znak svog nezadovoljstva.

***

Da, moja kćerka izlazi na izbore prvi put u životu. Da li ću joj nešto savetovati? Ne pada mi na pamet! Sa svojih dvadeset godina ona zna dovoljno, ubeđen sam.

U vreme velikih društvenih promena i studentskih protesta sredinom devedesetih, neki mladi izviđači predlagali su mi da pokrenem proces da tadašnji Savez izviđača Jugoslavije podrži studente. Bez ozbira što su procesi bili protiv tadašnje loše politike partija na vlasti, bili su u suštini nepolitički, to jest neobojeni određenom političkom bojom. Ipak, moj odgovor je bio da Savez to ne treba da uradi. Izviđaštvo je obrazovna organizacija mladih i za mlade koja teži da ih vaspita tako da budu samostalni i samosvojni. Rekao sam da ako smo uradili svoj posao, onda će naši mladi članovi biti tamo gde misle da treba da budu. I bili su.

Ako sam kao roditelj na pravi način vaspitao svoju kćerku i naučio je da sama misli i donosi svoje odluke, siguran sam da će znati da sama napravi izbor, kakav god bio. I stojim iza njega.

 ***

Krovna organizacija mladih Srbije je 2. aprila pokrenula kampanju „Izbori i participacija mladih".

Blog „Glas za mlade" pokrenut je sa idejom da mladi treba da preuzmu odgovornost za sopstvenu budućnost. Glas mladih mora da se čuje! Na blogu će predstavnici organizacija članica KOMS-a, ali i svi oni koji žele da se njihov glas čuje, pisati o konkretnim problemima mladih, aktivnostima koje treba preduzeti za njihovo rešavanje kao i modelima konstruktivnog pritiska na organe vlasti po ovom pitanju.

U okviru kampanje odžaće se i devet tribina u većim gradovima Srbije. Na tribinama će predstavnici lokalno relevantnih političkih partija odgovarati na pitanja o tome kako nameravaju da reše probleme mladih.

Takođe, predstavnici Krovne organizacije mladih Srbije obaviće i intervjue sa istaknutim predstavnicima političkih partija, na temu položaja mladih u zemlji.

 

Atačmenti

Tagovi



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:01 26.04.2012

lep tekst

gazda-Milutine:)

Ja se sećam svog prvog izlaska na glasanje, zbog koga sam se posvađala s ocem, tvrdeći da to nisu izbori jer ne mogu da biram, a on me naterao da ipak idem, s kilometarskim obrazloženjem koje nisam htela da slušam, ni da prihvatim.

Danas moj otac neće da izađe na izbore i to mu je normalno, a mene svrbi jezik da ga podsetim kako je mene davio, al neću, jer je mator i jer je napokon shvatio da je i to izbor.

Nemam pojma kako će glasati moj sin, mislim, znam za koga neće da glasa 100 posto, a neće za desničarske partije i one preobučene.

A kćerka, ako bude u BG, a dolazi na par dana u maju, verovatno će glasati za iste kao i ja. Ne zato što joj ja nešto namećem kao meni moj otac nekad, nego zato što me uvek pita "šta si zaokružila", pa onda kaže "e, i ja isto".



Milutin Milošević Milutin Milošević 13:04 26.04.2012

Re: lep tekst

Ja sam na stanovištvu da ne samo da je pravo svakoga da glasa za koga hoće nego i da svoj izbor ne mora (pa čak i ne treba) da saopštava drugima. Nikada nikome nisam rekao za koga sam glasao. Ne zato što se stidim svog izbora, šta više.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:41 26.04.2012

Re: lep tekst

Ja sam na stanovištvu da ne samo da je pravo svakoga da glasa za koga hoće nego i da svoj izbor ne mora (pa čak i ne treba) da saopštava drugima


ja sam prodrta vreća, niš' ne krijem:)
antioksidant antioksidant 13:43 26.04.2012

Re: lep tekst

Vesna Knežević Ćosić
Ja sam na stanovištvu da ne samo da je pravo svakoga da glasa za koga hoće nego i da svoj izbor ne mora (pa čak i ne treba) da saopštava drugima


ja sam prodrta vreća, niš' ne krijem:)

pa da
kako da mi zahvale novčano ako ne znaju za kog sam glasao?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:51 26.04.2012

Re: lep tekst

antioksidant:pa da kako da mi zahvale novčano ako ne znaju za kog sam glasao?


ti si neki sreckovic il mađionišar, mejbi ekvilibrista kad ti zahvaljuju novcano za glasanje.

ja bogami slušam mračne priče kako slabo plaćaju i onim što se ubiše deleći prospkete, te fotografima i ostalim mravima radilicama.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:01 27.04.2012

Re: lep tekst

ti si neki sreckovic il mađionišar, mejbi ekvilibrista kad ti zahvaljuju novcano za glasanje.

Meni daju desnu cipelu kad pobede
dragoljub92 dragoljub92 08:21 27.04.2012

Re: lep tekst

Meni daju desnu cipelu kad pobede

u.....gde?
arianna arianna 13:26 26.04.2012

...

Nas omladince su gledali kao što uvek gledaju na mlade - naivni klinci sa velikim idejama koji zaslužuju da im se da reč, ali koji se ne uzimaju uvek previše ozbiljno


Kad sam imala 18 i bila brucoš izabrali su me za predsednicu akcione konferencije studenata (tada se, čini mi se, to tako zvalo) i to na osnovu donetog uspeha i karakteristika iz srednje škole. Kad sam na raznoraznim sastancima, sednicama i skupovima inicirala akcije, koje se tiču rešavanja problema mladih, rečeno mi je da "smanjim doživljaj i da se primirim" jer tek treba da dodjem na red, s obzirom na godine i da treba pustiti i ispoštovati starije

Kad sam imala 22 godine i bila apsolvent skretali su mi pažnju da sam žensko, i da to nije posao kojim bih trebala da se bavim, već su me dobronamerno (?!) savetovali da se posvetim sebi, poslu i porodici

Kad sam imala 30 pitali su me: zašto uopšte bilo šta pokušavam, kad vidim da nema svrhe i da se "ubacuju" besposličari, koji po ceo dan ispijaju kafe, ogovaraju i spletkare po prostorijama stranaka

Kad sam imala 35, rečeno mi je da sam "prestarela" i da na red dolaze "mladi lavovi"

Sada bih da glasam za onog ko ponudi najbolji program za mlade


pozdrav i preporuka za tekst

angie01 angie01 13:49 26.04.2012

podrska za mlade!

najvaznije je da nauce da traze sta im treba, a ne da se gurkaju pred uvaljivanjem nicega!

...u zemljama kao sto je nasa, treba neko ko ce znati i imati volju da resi probleme, politicka opcija levo ili desno, mogu biti znacajne negde gde one ne uticu na kvalitiet zivota gradjana!
Черевићан Черевићан 14:25 26.04.2012

3,2,1 . . .срећнo, млади

Milovan Ilić - Minimaks :

-San svake partije je da bude majstorica.

-Svaki narod ima vođu kakvog je zaslužio. Šta li smo (ми до сада) Bogu grešili?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:10 26.04.2012

Uh!

Jadno dete.
dragoljub92 dragoljub92 18:42 26.04.2012

tamni vilajet,milutine

tamni vilajet
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:04 27.04.2012

Re: tamni vilajet,milutine

Znam, ali moram da je podržim malo. Inače, totalni mrak
mariopan mariopan 10:18 27.04.2012

Re: tamni vilajet,milutine

Milutin Milošević
Znam, ali moram da je podržim malo. Inače, totalni mrak

I ja podržavam, ali kakav je mrak ni ja ne vidim svetlo na kraju tunela, što kaže Kraljmajmuna - jadno dete.
dboki dboki 10:54 27.04.2012

biti roditelj.......

ovo je smisao roditeljstva "Ako sam kao roditelj na pravi način vaspitao svoju kćerku i naučio je da sama misli i donosi svoje odluke, siguran sam da će znati da sama napravi izbor, kakav god bio. I stojim iza njega."

svadjala sam se ranije sa tatom kad nam se politicki stavovi ne bi poklapali, ubedjivala ga, konfrontirala se, vodila argumentovane rasprave i diskusije, i onda mi jednom sletela bas ta recenica -"ali, tata, ti si me naucio da mislim svojom glavom i da snosim sama posledice svojih odluka, to je najveca stvar koju si mi dao".

i danas raspravljamo (ne samo o politici, o -ima toliko stavova koji nam se ne poklapaju ) ali nekako....s vise postovanja.

super blog
Budimac Budimac 12:01 27.04.2012

Prvi put

ecce-florian ecce-florian 07:48 28.04.2012

Re: Prvi put

ma daj, demokrate subotice su deca
Evo tebi za danas jedan mali poklon
Demokracki koalicioni u epizodi "Dragoljub -Kosmoginin izbor"
babmilos babmilos 23:34 28.04.2012

eh...

gledam ovog mog foiliranta i sve mi se čini da ću, kada on bude prvi put izlazio na biralište, ja njega pitati za koga da glasam.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:03 29.04.2012

Re: eh...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana