Budućnost| Društvo| Istorija| Kultura

Histerije umesto istorije, rehabilitacije i kompromitacije

Milan Karagaća RSS / 23.04.2012. u 17:19

Videla žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.Tako i Srbija po ugledu na bivše istočnoevroske lagerske države poče da se bavi dekomunizacijom, tranzicionom pravdom, rehabilitacijama i lustracijama, što neki lepo iskoristiše da se na miru bave sumnjivim privatizacijama i drugim mahinacijama.

Građanima Srbije konačno je i na sajtu vlade dostupan državni projekat "Otvorena knjiga žrtavakao jedinstven poduhvat u Evropi , a moguće i u svetu ”. Nesumnjivo da je jedinstven ako ništa kao primer ideološke ostrašćenosti i moralnog sunovrata. Srbija još uvek ne zna, niti se ko mnogo trudi, da utvrdi tačan bro,  ime i prezime svih Srba likvidiranih npr. u Jajincima, Srba-državljana Srbije poginulih u ratovima 90-ih, pa ne zna ni tačan broj niti je popisala sve stradale u NATO agresiji 1999.godine, ali zato popisuje sve koji su stradali u tzv. komunističkim zločinima. Sajt je zaista dobro opremljen i ne zaostaje iza, po tom, pitanju istomišljeničkih pokreta u ostalim državicama bivše SFRJ, čak ima i “koristan link” o stradanju hrvatskih domoljuba, uključujući i Stepinca,  od komunističkih zločinaca.

Ako je najveći uspeh postpetooktobarskog perioda to što je u Srbiji izbrisano skoro sve što podseća ili bi moglo da podseća na antifašističku borbu, počev od brisanja naziva ulica, obeležavanja datuma vezanih za NOB, jer Srbija nema Dan ustanka, a vojska Srbije se vraća tradicijama iz srednjovekovne i Srbije XIX veka, kao da od 1918. do 2000. nije ni postojala, onda je to žalosno, a na žalost skoro da je tako.U Srbiji ne postoji ni jedna značajnija politička stranka ni institucija koja se ozbiljnije suprostavlja tako sramnom brisanju i reviziji njene istorije, sa izuzetkom SPS i Ivice Dačića koji to pominje ka dim zatreba u predizborne svrhe. U isto vreme dok se traži otvaranje svih dosijea i rehabilitacija žrtava komunizma niko ne traži da se otvore i objave tajni dosijei Gestapoa i Nedićeve i drugih kolaboracionističkih formacija iz perioda 1941-44. godine pa da se barem vidi ko je ocinkario recimo onih 80.000 Srba, Jevreja i ostalih koji su poubijani u Jajincima. Možda se upravo u tim arhivama nađu mnogi koji se sada podvode pod“ nevino osuđene“.

I dok se palima u borbi protiv fašizma svake godine iskazuje sve manje poštovanja i prepuštaju se zaboravu, država se trudi da popiše i rehabilituje sve one koji su bili na suprotnoj strani pa i one koji su neposredno odgovorni ili počinili zločine. Licemerno je što se sve to skriva iza zaista nevino stradalih od strane nove vlasti 1945/6 godine.

Da se Vlasi ne sete proglasiše da smo imali dva antifašistička pokreta ali predstavnici tog drugog, a po njima sada prvog, niti imaju koju dobijenu bitku niti se pojavljuju i priključuju na  ono malo formalnih manifestacija posvećenih antifašističkoj borbi. Nema ih na obeležavanju Dana oslobođenja Beograda, godišnjicama kao što je Proboj Sremskog fronta i dr. Pa kako da dođu kad u tome njihovi nisu učestvovali, osim ako to nisu radili na nekom internom fejsbuku.

Dakle, na sjatu možete pročitati imena osuđenih i likvidiranih od strane novih vlasti ali ne i šta su radili tokom rata, doduše navodi se zanimanje ili da je pripadnik JVuO. Na takav ružan pristup ne odvajaju se oni koji su zaista nevini nastradali od onih koji su činili zločine. Intencija je da su svi nevini, što je direktno proces rehabilitacije kolaboracionista.

Kad ideološka ostrašćenost pomrči um onda se izgubi orjentacija u vremenu i prostoru, moralni principi potisnu u drugi plan, a žrtve dele po ideološkoj meri. Ko ne vereuje neka pogleda ko su prijatelji projekta

 Što je najsramnije, žrtve se svrstavaju u ideološke okvire po kriterijumima savremenih instant i kvaziistoričara kojima je njihov antikomunizam vrhunski kriterijum za koji su spremni da podmeću, lažu, falsifikuju, izmišljaju, preskaču, prećutkuju i sami određuju kada će i koga rehabilitovati a koga proglasiti zločincima. U Srbiji sada preovlađujući taj pristup počev od svih državnih organa, medija, istoričara, crkve.

Teško se oteti utisku da se svaljivanjem i fokusiranjem sve prošlosti na tzv. komunističke zločine očito žele prikriti nečiji drugi zločini počev od onih iz vremena 1941-45, pa onih tokom ratova devedesetih koji su počinjeni pozivajući se na njihovu ideologiju, a konačno i skretanja pažnje narodu sa nekih mutnih radnji koje se i danas dešavaju.

Da se ne pravimo slepi kod očiju i gluvi kod ušiju radi se o otvorenoj rehabilitaciji kolaboracinista, a njihovo predhodno proglašavanje antifašističkim pokretom je bio samo prvi korak u kome je direktno učestvovao parlament kao najviši organ vlasti u Srbiji i time je sramota veća. Sledeći korak tog besramnog projekta je smišljeno i plansko brisanje svega što ima veze sa partizanskim pokretom,a sve pod izgovorom na antikomunizam, rasčišćavanje sa diktatorskim periodom i , posebno, insistiranje na tzv. komunističkim zločinima po čemu ispada da su svi likvidirani tokom završnih operacija oslobođenja zemlje ili neposredno nakon rata nevini i da su likvidirani „samo zato što su bili patriote, domaćini i za kralja i otadžbinu, a protiv „crvene gube“kako Amfilohije naziva komuniste.

U svim zemljama kolaboracija se smatrala izdajom i zločinom prema državi i naciji i veoma rigorozno procesuirana i kažnjavana.Dovoljan je primer Francuske i Holandije u kojima je kolaboracija sa okupatorom je osuđena i kažnjavana, a traženje njihove rehabilitacije se smatra nepristojnim, nemoralnim i nepatriotskim činom pa i krivičnim delom.

U Francuskoj je u oslobođenim delovima bez suđenja ubijeno oko 6.000 ljudi, a posle oslobođenja zemlje još oko 4.000, a onda pod De Golom za kolaboraciju osuđeno oko 120.000 ljudi, od kojih na smrt njih 1.500.

U vreme nemačke okupacije u Holandiji su postojala dva autentična antifašistička pokreta.

Prvi su počeli komunisti, a potom sa njima ideološki nepomirljivi kalvinisti- antikomunisti. Ideološke razlike među njima su bile tako oštre, da nisu mogli izdavati ni zajednički patriotsko-antifašistički ilegalni list. Ipak, ono što ih povezuje je činjenica da je borba protiv fašizma, bez obzira pod kojom zastavom, nespojiva sa kolaboracijom. Antifašista nije mogao biti i kolaboracionista.

Međutim, kolaboracionisti su bili daleko jači i brojniji, a predvodio ih je  Musert koji je imao za cilj stvaranja neke vrste Velike Holandije.

Da bi se sudilo kolaboracionistima ustanovljeni su specijalni sudovi i pravni instrumenti za procesuiranje novih kaznenih dela, po kojem je bio kažnjiv svako ko je išao naruku neprijatelju.

Specijalni sud u Hagu je bio samo jedan od njih nekoliko po velikim gradovima, a činilo ga je pet članova: tri pravnika i dva oficira. Na temelju novog zakonodavstva uhapšeno je oko 150 000 lica (3 500 greškom). Toliku lavinu kolaboracije nije bilo lako savladati, pa se vremenom prešlo na blažu primenu zakona: oko 90 000 lica je pušteno na uslovnu slobodu ili je postupak bio uslovno obustavljen. Specijalni sudovi su osudili preko 1 400 optuženih, od kojih su 154 dobili smrtne kazne, od kojih su 42 i izvršene.

Suđenje Musertu održano je 27. i 28. novembra 1945.godine, a trajalo je ukupno 9 sati.Streljan je 7. maja 1946.godine.

Svake godine se u Amsterdamu 11. februara službeno od gradskih vlasti (koje su daleko i od primisli na komunizam) obeležava Februarski štrajk, koji su organizovali komunisti protiv progona jevrejskih radnika u režiji okupacionih vlast

Što se Srbije tiče, notorna je  laž da su permanetno postojala dva antifašistička pokreta. Da , postojala su u početku a kasnije se jedan pasivizirao ili prešao u otvorenu kolaboraciju sa okupatorom i zajedno sa njim se borio protiv partizanskog pokreta.Onaj koga hoće sada da rehabilituju odbio je naređenja kralja tako da nije sporno da bi mu bilo suđeno i da se kralj vratio na vlast.

Zato je u pravu Dubravka Stojanović kada kaže da je“cilj svega toga je da potomci onih kojima je suđeno posle rata, a od kojih su mnogi sad na vlasti, isperu porodične biografije. Naravno da je bilo onih koji su nevino suđeni, ali bilo je i onih koji jesu bili odgovorni i koji jesu kolaborirali, za šta se sudilo u svim zemljama koje su bile pod okupacijom. Slično je bilo i u većini drugih zemlja. Zato posebno treba biti oprezan, jer nisu svi suđeni nevini!

E, sad, kod nas, da bi rehabilitovali svoje dedove ili povratili imovinu (što je još češći razlog) pojedinci menjaju istoriju i u nju uvode tragičnu zabunu. Iz njihovog sasvim ličnog i vrlo materijalnog interesa mi u sud o istoriji unosimo ideju da je potpuno svejedno da li je neko bio uz naciste ili se borio protiv njih. Društvo koje krene tim putem, a na to uključi „istorijski automatizam”, ima sve razloge da teško zaluta.“

Očito da je u rehabilitaciji Draže Mihajilovića njima Draža najmanje važan, a ono što je opasno za Srbiju to je rehabilitacija te ideologije.

Svako  drugačije mišljenje pa čak i zvanična saopštenja SUBNOR-a Srbije potpuno se ignorišu od strane medijane,o nekoj ozbiljnijoj diskusiji o tome u akademskim  krugovima, nadležnim ministarstvima, parlamentu, vladi nema ni govora, a udžbenike istorije već su unakazili i revidirali.

Na delu ideološki revanšizam koji se provodi pod okriljem države. Pri tome ni činjenica da je u partizanskom pokretu bilo najviše Srba ni da je među žrtvama najviše Srba boraca i simpatizera NOP-a, malo koga interesuje. Sramno je da se upravo u Srbiji i Republici Srpskoj briše sve što podseća na partizane a veliča se i pokušava rehabilitovati  nacionalističko-šovinistička ideologija četništva. S druge strane zajedno lamentiraju i optužuju partizane za likvidacije ustaša i četnika u Blajburgu i na Kružnom putu i tom prilikom zaboravljaju da su tu upravo bili počinioci genocida i zločina.

Eto Dodik čak juče u Gradini  reče da je “komunistički režim u Jugoslaviji minimizirajući žrtve srpskog naroda počinio saučesništvo sa zločinom“. Baš ispod nivoa. Možda mu nisu rekli da Banja Luku nisu oslobodili četnici već partizani.Po kom to kriterijumu se odaje pošta samo žrtvama u Gradini a ne i u Jasenocu, odnosno samo u Jasenovcu a ne i u Gradini.

Da je pameti i civilizacijske pristojnosti juče bi i u Jasenovcu i u Gradini bili zajedno Josipović, Izetbegović, Dodik, Cvetković, S.Đ.Dejanović, Milanović, patrijarh srpski, nadbiskup hrvatski i vrhovni muftija bosanski pa da svi zajedno čuju ono što reče hrvatski premijer Milanović da je “najstrašnije što je zločin u Jasenovcu trajao četiri godine kao sistematski proces i naglasio da treba jasno reći da je u Jasenovcu stradalo najviše Srba, ali i Jevreja, Roma i drugih žrtava.“

Tu ne sme biti ni politike ni ideologije već državničke mudrosti i civilizacijske odgovornosti da se žrtvama odaje dužna pošta i da se tako nešto nikada ne ponovi.

Dakle, osuditi svako onoga ko je kriv, rehabilitovati svakoga ko je nevin ali na osnovu činjenica a ne ideološke ostrašćenosti, rodbinskih i rođačkih veza i trtenutne pozicije u vlasti.

 



Komentari (297)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vhedrih2 vhedrih2 17:51 23.04.2012

Istina

Amin!

Ja kad god cujem pricu o tome kako kolaboracionisti nisu imali pravedna sudjenja, pitam ljude - a da ste kojim slucajem vi bili na mestu partizana, da ste se kojim slucajem 4 godine borili protiv ljudi koji su ubijali civile na stotine i hiljade kao odmazdu za ovo i ono, hapsili i ubijali hiljade ljudi zbog etnicke pripadnosti, sprovodili teror, zarili i palili, organizovali takmicenja u brzom klanju ljudi itd., a da ste se vi sve to vreme krili po sumama i borili za goli zivot, da su toliko vasih rodjaka i prijatelja poubijali i da vam konacno padnu saka, sta biste im vi radili?

Organizovali im sudjenje ovako kako to izgleda danas koje bi trajalo 10 godina, tokom kojih biste ih hranili i cuvali i na kraju ih osudili na po 2 godine uslovno? Ili biste ih streljali sve na licu mesta, a jedva se suzdrzali da isto ne uradite i s onima sto su coolirali kod kuce i pravili se naivni dok su vase prijatelje i rodjake ubijali.
Meni se nekako cini da je to ono za sta se rehabilitacionisti zalazu. A to definitivno nije u redu. Ne mozes standarde i pravila iz jednog vremena primenjivati na drugo vreme. Spram toga kako su se nacisti i njihovi pomoagaci ponasali prema gradjanima i prema tim istim partizanima, "partizanska pravda" izgleda vrlo blago...

Edit: Kao sto neko rece, po toj istoj logici bi trebalo rehabilitovati i cara Murata (onog iz kosovske bitke), jer ni on nije imao pravedno sudjenje.

http://www.youtube.com/watch?v=zfj5sRCgPwk
jinks jinks 18:20 23.04.2012

...

Videla žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.

Da li bi isto moglo da se kaze i za one koji su na ovim prostorima dizali revoluciju.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:13 23.04.2012

Re: ...

jinks
Videla žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.

Da li bi isto moglo da se kaze i za one koji su na ovim prostorima dizali revoluciju.

Svakako.
Ali ima jedna specifičnost u tome što se narod, kako gde, ali većinom spontano organizovao da se brani od terora okupatora i njegovih sluga pa je time i potencijal za revoluciju pripremljen. Naime, borba za slobodu značila je istovremeno i borbu protiv onih koji su se stavili u službu okupatora. Postojeći sistem i organi vlasti su se stavili u službu okupacione sile, u NDH formirana sopstvena fašistička i genocidna vlast pa hteo ne hteo NOP je morao rušiti takve i stvarati nove organe vlasti. A onda kada su već stvoreni naravno nisu hzeli da ih se odriču.Promena sistema je bila izvedena zajedno sa oslobođenjem zemlje.
Ono što svakako podleže istorijskoj i pravnoj istrazi su greške koje je ta vlast pravila posle oslobođenja ali to nikako ne može amnestirati kolaboraciju.
Naravno podrazumeva se da treba amnestirati i rehabilitovati svakoga ko je nedužan nastradao ali ne i one koji su krivi a da glavni argument za rehabilitaciju bude to što su bili na protivničkoj strani i protivnici NOP-a.
predatortz predatortz 19:23 23.04.2012

Re: ...

Ali ima jedna specifičnost u tome što se narod, kako gde, ali većinom spontano organizovao da se brani od terora okupatora i njegovih sluga pa je time i potencijal za revoluciju pripremljen.


Potencijal time nije bio pripremljen nego zloupotrebljen.
jinks jinks 19:29 23.04.2012

Re: ...

što se narod, kako gde, ali većinom spontano organizovao da se brani od terora okupatora i njegovih sluga pa je time i potencijal za revoluciju pripremljen

Naime, borba za slobodu značila je istovremeno i borbu protiv onih koji su se stavili u službu okupatora.

Mislim da gresite sto na silu mesate narodnooslobodilacku borbu i revoluciju.

Zbog toga sto ogromna vecina boraca NOP-a nikave veze sa revolucijom nije imala ... sto su i devedesete nedvosmisleno dokazale na vise razlicitih nacina, kao i istorija same SFRJ, dok je trajala.

Takodje, mislim da citiranom drugom recenicom nikako ne mozete opravdati i revoluciju, posto se znacajan broj predratne srednje i vise klase nije stavio u sluzbu stranih okupatora i domacih izdajnika. A jesu nakon 1945. bili proglaseni sa gradjane nizeg reda, doslovnim oduzimanjem gradjanskih prava, imovine, radnih mesta, mesta stanovanja, pa cak i prava na hranu u prvim godinama nakon rata.

edit:

Sto rece predatorz, revolucionari su najflagrantnije zloupotrebili narodnooslobodilacku borbu samoorganizovanog (vecinski srpskog) naroda.

Sto je verovatno u znacajnoj meri i dovelo do toga da je isti taj narod zajedno sa njegovim potomcima proteran sa istih onih teritorija na kojoj se tokom II sv. rati za slobodu i borio (teritorija tadasnje NDH).
vhedrih2 vhedrih2 19:57 23.04.2012

Re: ...

se znacajan broj predratne srednje i vise klase nije stavio u sluzbu stranih okupatora i domacih izdajnika.


Ovo je sad malo sporno. Ne znam da su proganjani oni koji su aktivno ratovali u partizanima. Koliko znam ganjani su oni pripadnici srednje i vise klase koji su presedeli rat kod kuce. E sad tu dolazimo do etickog pitanja - da li su oni koji su sedeli kuci, gledali na drugu stranu i eventualno se skandalizovali u sebi, dok je okupator ubijao njihove rodjake i sunarodnike na hiljade, nevini gradjani ili su ipak odgovorni sto su ih pustili.
U mnogo manjoj meri to je ista ona eticka dilema koja se tice slucaja Kiti Djenoveze http://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_Kitty_Genovese - da li su ljudi koji mirno posmatraju i gledaju na drugu stranu nevini gradjani (jer sami ne cine ubistvo) ili su saucesnici u zlocinu. Nas KZ na primer kaze da su saucesnici...

A srednja i visa klasa su zapravo drustvena elita. Kako oni povedu tako drustvo ide i ne mogu da budu bez odgovornosti za ono sto se drustvu desava. Nije isto kada si intelektualna ili finansijska elita drustva i kada si obican neuki gradjanin. A ovi iz nase elite su kulirali i gledali na drugu stranu dok su im sugradjane ubijali.
predatortz predatortz 20:03 23.04.2012

Re: ...

Koliko znam ganjani su oni pripadnici srednje i vise klase koji su presedeli rat kod kuce.


Sledeći ovu, prilično izopačenu ,logiku trebalo je progoniti sve vojno sposobne muškarce koji nisu bili pripadnici partizanskih odreda?
Zanimljivo razmišljanje
jinks jinks 20:11 23.04.2012

Re: ...

E sad tu dolazimo do etickog pitanja - da li su oni koji su sedeli kuci, gledali na drugu stranu i eventualno se skandalizovali u sebi, dok je okupator ubijao njihove rodjake i sunarodnike na hiljade, nevini gradjani ili su ipak odgovorni sto su ih pustili.

Jeste eticko pitanje, ali ga postavite kompletno a ne parcijalno, posto etika ne bi trebalo da poznaje klasne razlike.

A rat je znacajan broj ljudi otrpeo bez aktivnog ucesca i u nizoj, i u srednjoj, i u visoj klasi. Otkud vam onda ideja da progon srednje i vise klase pravdate necim sto je vazilo za pripadnike svih klasa podjednako.

Ustvari statisticki gledano najveci broj ljudi koji nisu aktivno ucestvovali u ratu neminovno je morao pripadati nizoj klasi. Hocete da kazete da je i njih nova vlast trebala da progoni.

Ne znam da li je uopste i jedna od okupiranih zemalja Evrope progonila gradjane koji nisu aktivno ucestvovali u borbi protiv okupatora, nakon zavrsetka rata. Jesu sudili saradnicima okupatora.
vhedrih2 vhedrih2 20:12 23.04.2012

Re: ...

Sledeći ovu, prilično izopačenu logiku, trebalo je progoniti sve vojno sposobne muškarce koji nisu bili pripadnici partizanskih odreda?
Zanimljivo razmišljanje


Dobro, ako je to izopacena logika, sta je onda po tebi eticki ispravno? Mislis da je OK sediti kuci i gledati na drugu stranu dok ti sugradjane ubijaju. Da jedni ginu boreci se protiv okupatora, a drugi da gledaju na stranu i da posle svi budu ravnopravni? Puj pike ne vazi sto ste gledali na drugu stranu kad smo zvali da nam pomognete kad nam je zivot od toga zavisio?

Ali pokusaj da se uzivis u vreme i mesto o kome pricamo. Dakle drugi svetski rat, vreme u kome su drzavni organi skupljaji ljude po gradu i odvodili ih na streljanje. Gde je takmicenje u klanju ljudi nepozeljne nacionalnosti bilo javni dogadjaj, maltene sport.
Ne da posmatras iz nase perspektive u kojima su osnovna ljudska prava relativno zagarantovana i gde je pravo na zivot nesto sto uzimamo zdravo za gotovo.

Voleo bih da cujem kako bi se ti postavio u toj situaciji. Dakle, sta mislis da je bilo OK raditi i kako i to sa resursima koji su tada bili dostupni?
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:17 23.04.2012

Re: ...

Mislis da je OK sediti kuci i gledati na drugu stranu dok ti sugradjane ubijaju.


Ne, ok je ovo:

Streljanje je bilo odmazda za napad partizana na Nemce koji su se vraćali iz Gornjeg Milanovca prema Kragujevcu.




Junacki nema sta.
vhedrih2 vhedrih2 20:19 23.04.2012

Re: ...

Otkud vam onda ideja da progon srednje i vise klase pravdate necim sto je vazilo za pripadnike svih klasa podjednako.


Zakonskog ili legalnog osnova za to mislim da nema. Ali moralnog osnova ima. Drustvena odgovornost srednje i vise klase je veca od pripadnika nize klase. Kad Zika obican radnik nesto kaze u kafani, tome niko ne pridaje znacaja i nikakve posledice iz toga ne slede. Kada rektor univerziteta, predsednik vlade, ugledni lekar, profesor ili veliki industrijalac nesto kaze, to mediji prenose, stvari se desavaju na osnovu toga, ljudi se na to ugledaju.

Kada npr. intelektualna elita zemlje potpise proglas da treba saradjivati sa nacistima koji planiraju genocid to ima posledice.

Nije isto.
predatortz predatortz 20:22 23.04.2012

Re: ...

Da jedni ginu boreci se protiv okupatora, a drugi da gledaju na stranu i da posle svi budu ravnopravni?


Ovde nismo govorili o ravnopravnosti, nego o progonu. Priznaćeš, nije isto.
Učesnici rata za svoje zasluge dobijaju činove, medalje, bolja radna mesta, ugled i poštovanje u zajednici. To je , po meni, sasvim dovoljno.

Voleo bih da cujem kako bi se ti postavio u toj situaciji.


Kada sam smatrao da je moja zemlja ugrožena, odazvao sam se pozivu vojske koju sam služio. Danas me , na ovom blogu, zbog toga neki poštuju, a neki pak žestoko osuđuju. Ja smatram da , i jedni i drugi, imaju pravo na svoj stav. Ne mislim da sam bolji,ili pametniji čovek, od onih koji nisu ispalili metak u životu. Naprotiv, sve češće promišljam da su oni pametniji od mene
vhedrih2 vhedrih2 20:24 23.04.2012

Re: ...

Streljanje je bilo odmazda za napad partizana na Nemce koji su se vraćali iz Gornjeg Milanovca prema Kragujevcu.


To o odmazdama je koliko pratim noseca tema price o partizanima. Ali ajde da vidimo sta biste vi uradili?

a) Povukli se, ne bi ih cackali, zato da slucajno ne nastave sa nasumicnim ubijanjem vasih sugradjana.

b) Tukli se s njima kako znate i umete, kako bi osigurali da vise nikad ne mogu nikog da ubiju.

Ako bi odabrali pod a, onda biste imali problem toga da im je genocid bio glavni deo politicke agende. Nastavili bi oni da ubijaju ljude, samo ne ovako prljavo i neorganizovano mecima, nego polako i organizovano u gasnim komorama i logorima, daleko od ociju javnosti. Za ovu situaciju plan A nema resenje. Ljudi bi zavrsili poubijani svejedno, samo na drugi nacin.

Partizani su koliko znam odabrali pod B, kao i ostatak sveta i zato danas ovde ne vladaju nacisti, a mi imamo priliku da glasamo ko zelimo da vlada...

Treba da imate u vidu da rat sa nacistima nije bio isto kao kad policija opkoli razbojnika koji drzi taoce, pa onda ima vremena ovog sveta da pregovara i da vodi racuna da neko ne nastrada, jer uvek moze da resi situaciju ovako ili onako. Ovde je prica o gerilcima koji se bore protiv mnogo, mnogo jaceg protivnika u okupiranoj Evropi, gde su svi kapitulirali osim Velike Britanije i SSSR i kada je vrlo upitno kako ce se rat zavrsiti...

EDIT: Takodje, negde sam citao i o tim odmazdama. Nije li istina da su ta ubistva nacisti radili tamo gde otpora nije bilo. Gde je bilo otpora nisu ni privirivali. Ipak ne mozes tako lako da skupis i poubijas hiljade ljudi ako ti ovi pruzaju otpor...
vhedrih2 vhedrih2 20:35 23.04.2012

Re: ...

Kada sam smatrao da je moja zemlja ugrožena, odazvao sam se pozivu vojske koju sam služio. Danas me , na ovom blogu, zbog toga neki poštuju, a neki pak žestoko osuđuju. Ja smatram da , i jedni i drugi, imaju pravo na svoj stav. Ne mislim da sam bolji,ili pametniji čovek, od onih koji nisu ispalili metak u životu. Naprotiv, sve češće promišljam da su oni pametniji od mene


Ali drugi svetski rat nije bio kao bilo koji drugi rat. Nije to bilo prepucavanje dve zemlje oko teritorije, situacije gde ni jedna ni druga nisu sustinski zivotno ugrozene, ali eto ratuju. Evropu je cetiri godine drzala organizacija koja je organizovano ubijala hiljade i hiljade ljudi zbog njihove nacionalnosti.
Nije isto bilo boriti se protiv nacista kao gerilac i protiv neke druge organizovane vojske kao pripadnik sopstvene organizovane vojske...

Ovde nismo govorili o ravnopravnosti, nego o progonu. Priznaćeš, nije isto.
Učesnici rata za svoje zasluge dobijaju činove, medalje, bolja radna mesta, ugled i poštovanje u zajednici. To je , po meni, sasvim dovoljno.


Slazem se. Ali opet, moras imati u vidu vreme u kom su ti ljudi ziveli. To su ljudi koje su isto tako ubijali bez sudjenja, cije su rodjake i prijatelje streljali nasumice, evo kao ovde gore na slici sto se vidi itd. Ne mozes od njih da ocekujes da nakon sto su prosli sva ta iskustva imaju obzira prema onima koji u tome nisu hteli da ucestvuju.
Slazem se da bi drugaciji pristup bio mozda eticki bolji, ali bi li mi drugacije uradili da se sada nadjemo u njihovoj situaciji..

EDIT: Sem toga, tu ostaje i pitanje toga kako obezbediti da se to (nacisticki zlocini) nikada ne ponovi, a kad znas da je veliki deo drustvene elite gledao na drugu stranu. Ako ih ne diras nakon rata, oni ce ostati drustvena elita, pa ce opet raditi isto ako se opet pojave neki nacisti. Cak ce taj deo elite koji gleda na drugu stranu postati jos dominantniji, jer je veliki deo elite koja nije gledala na drugu stranu izginuo u ratu... I sta je resenje koje se namece? Treba ti nova elita. U teskim vremenima odluke su neumoljive...
predatortz predatortz 20:39 23.04.2012

Re: ...

Slazem se. Ali opet, moras imati u vidu vreme u kom su ti ljudi ziveli. To su ljudi koje su isto tako ubijali bez sudjenja, cije su rodjake i prijatelje streljali nasumice, evo kao ovde gore na slici sto se vidi itd. Ne mozes od njih da ocekujes da nakon sto su prosli sva ta iskustva imaju obzira prema onima koji u tome nisu hteli da ucestvuju.
Slazem se da bi drugaciji pristup bio mozda eticki bolji, ali bi li mi drugacije uradili da se sada nadjemo u njihovoj situaciji..


Treba li da ja , opet sledeći tvoju logiku, mrzim one Srbe koji su rat proveli na teritoriji pod kontrolom tzv. Armije BiH? One koji su dezertirali? Da im se svetim? Da ih progonim?
Jer, i moje rođake su ubijali bez suda. Samo zbog toga što su bili Srbi!
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:40 23.04.2012

Re: ...

To o odmazdama je koliko pratim noseca tema price o partizanima.


Nije to nikakva tema nikave price vec istorijski fakt.
Partizani su napali Nemce, ubili 10, ranili 26 ZNAJUCI pri tom da ce zbog toga biti pobijeno 2300 civila.
To zoves odbranom rodjaka i komsija?

Sta bih ja uradio?
Otprilike ono sto i Draza, realno procenio situaciju, razmislio da li je iskakanje iz sume, pucanje na Nemce a zatim ponovo bezanje u sumu, ZNAJUCI da ce zbog tog mog junastva biti ubijeno 100 za jednog, zaista odbrana naroda i drzave ili neodgovorna avantura.


Uostalom, Srbija u drugom svetskom ratu je imala najvise zrtava kad su partizani bili u njoj. Na pocetku rata, dok su svojim avanturama uzrokovali odmazde i n akraju kad su se posle progona iz Srbije vratili i kad su svojerucno ubijali.

Gde je bilo otpora nisu ni privirivali.

Kao npr?
jinks jinks 20:42 23.04.2012

Re: ...

Drustvena odgovornost srednje i vise klase je veca od pripadnika nize klase.

Kad Zika obican radnik nesto kaze u kafani, tome niko ne pridaje znacaja i nikakve posledice iz toga ne slede.

Kada rektor univerziteta, predsednik vlade, ugledni lekar, profesor ili veliki industrijalac nesto kaze, to mediji prenose, stvari se desavaju na osnovu toga, ljudi se na to ugledaju.

Rektora, predsednika vlade, uglednih lekara, profesora i velikih industrijalaca koji su nesto rekli a mediji u okupiranoj zemlji preneli bilo je nekoliko stotina sve ukupno.

Nakon rata kaznjena je citava srednja i visa klasa on nekoliko stotina hiljada ljudi.

Od kojih velika vecina nije davala nikakve izjave za okupirane medije, vec su prezivljavali kako su znali i umeli.

Mislite da su ih okupatori vise voleli zato sto su bili pripadnici srednje ili vise klase, u poredjenju sa pripadnicima nize klase.

Varate se grdno gospodine.

p.s.

Takodje, ni ovo za Ziku radnika niste u pravu. Da je Zika ista zucnuo u okupiranoj kafani prosao bi jednako lose kao i bilo ko drugi. I sledile bi itekakve posledice, i za Ziku radnika, i za Miku bankara, i za Peru fabrikanta.
dr.wagner dr.wagner 20:46 23.04.2012

Re: ...

... večer

predatortz
Kada sam smatrao da je moja zemlja ugrožena, odazvao sam se pozivu vojske koju sam služio. Danas me , na ovom blogu, zbog toga neki poštuju, a neki pak žestoko osuđuju. Ja smatram da , i jedni i drugi, imaju pravo na svoj stav. Ne mislim da sam bolji,ili pametniji čovek, od onih koji nisu ispalili metak u životu. Naprotiv, sve češće promišljam da su oni pametniji od mene


-Pa niste valjda bili tu kod "mene" ???


Wagner
predatortz predatortz 20:48 23.04.2012

Re: ...

-Pa niste valjda bili tu kod "mene" ???


Par puta, na kratko... Bratska ispomoć Martiću
Inače, ostatak vremena po vukojebinama BiH
vhedrih2 vhedrih2 20:55 23.04.2012

Re: ...

Treba li da ja , opet sledeći tvoju logiku, mrzim one Srbe koji su rat proveli na teritoriji pod kontrolom tzv. Armije BiH? One koji su dezertirali? Da im se svetim? Da ih progonim?
Jer, i moje rođake su ubijali bez suda. Samo zbog toga što su bili Srbi!



Rekoh ja, nisu isto WW2 i ovi sitni, ograniceni regionalni konflikti, kakvi su bili ex-yu ratovi. WW2 je bio rat na zivot i smrt za citavu evropu, ex-yu ratovi to nisu bili. U ex-yu ratovima niciji zvanicni cilj nije bilo fizicko istrebljenje bilo koje grupe (etnicko ciscenje, preseljenje, razgranicenje i sl. da, ali totalna fizicka likvidacija nije, cak su i u Srebrenici zene propustili). Nacistima genocid jeste bio cilj i oni su celu industriju razvili oko toga. U ex-yu ratovima mi smo oko sebe (van ex-YU) imali koliko toliko uredjeni svet u kome su postojale institucije sistema koje stite prava i kazu da je ubijanje lose. U vreme nacista, postojala je samo okupirana Evropa i ostrvca otpora negde daleko. Nije bilo interneta, samo radio. A na njemu je bila ili naci propaganda ili si mogao ponekad da uhvatis emisije iz tih par ostrvaca otpora nacizmu. To uopste nisu uporedive stvari.

Sto se mrznje tice, ja ne mislim da bilo koga treba mrzeti zbog bilo cega. Mrznja je stanje koje najvise stete nanosi onom ko mrzi, dok nikakvu stetu ne nanosi mrzenom. Mrznja je jedna prica, ponasanje u ratnoj situaciji, ili neposredno nakon kraja rata je sasvim druga. Ne treba ti mrznja da bi cinio zlocine i obrnuto, nije mrznja dovoljna da pocinis zlocin.
G r o f G r o f 20:59 23.04.2012

Re: ...

Sta bih ja uradio?
Otprilike ono sto i Draza, realno procenio situaciju, razmislio da li je iskakanje iz sume, pucanje na Nemce a zatim ponovo bezanje u sumu


Izvini, a jel Draža pobedio tom svojom taktikom???
predatortz predatortz 20:59 23.04.2012

Re: ...


Rekoh ja, nisu isto WW2 i ovi sitni, ograniceni regionalni konflikti, kakvi su bili ex-yu ratovi. WW2 je bio rat na zivot i smrt za citavu evropu, ex-yu ratovi to nisu bili. U ex-yu ratovima niciji zvanicni


Kad ti drže cevku uperenu u stomak, svejedno ti je da li je rat regionalni ili globalni. Da li te na nišanu drži nacista ili Alijin džihadlija

predatortz predatortz 21:02 23.04.2012

Re: ...

Izvini, a jel Draža pobedio tom svojom taktikom???


Nije, ali francuski pokret otpora, recimo, jeste.
Ljudi pravili sabotaže, diverzije i dočekali da se rat reši na frontovima na kojima se zaista odlučivao.
Ili misliš da je ovo naše čukanje sa švapskim trećepozivcima bilo bitno za konačan ishod WWII?
vhedrih2 vhedrih2 21:05 23.04.2012

Re: ...

ZNAJUCI da ce zbog tog mog junastva biti ubijeno 100 za jednog, zaista odbrana naroda i drzave ili neodgovorna avantura.



Ajmo ovako - ja se borim protiv nacista. Nas je malo - desetak, stotinak. Mi smo svi do juce bili obicni gradjani (bas kao i ti drugi). Nismo nikakva formalna niti trenirana vojska niti kakvi komandosi. I napali smo naciste i likvidirali nekoliko i nisu nas ubili. Sad ce ti isti nacisti da probaju da ubiju par hiljada nasih nasumicno odabranih sugradjana da bi se nama osvetili. Ako nisu uspeli da uhvate i likvidiraju nas stotniak, bez da izginu, kako ce to da urade sa par hiljada ljudi?

Jel ste se zapitali nekad kako u filmovima i na slikama svi oni ljudi mirno stoje i cekaju da ih streljaju iako je ocigledno da ih ima mnogo, mnogo vise nego streljaca i da uprkos tome sto su nenaoruzani tesko da bi uspeli da ih streljaju bez gubitaka ili da ih streljaju uopste ako bi krenuli u napad... A oni ionako nemaju sta da izgube jer najgore sto moze da im se desi je da budu ubijeni, a to ce im se ionako desiti ako budu mirni i puste da ih streljaju...
vhedrih2 vhedrih2 21:06 23.04.2012

Re: ...

Kad ti drže cevku uperenu u stomak, svejedno ti je da li je rat regionalni ili globalni. Da li te na nišanu drži nacista ili Alijin džihadlija


Da, ali u svim ostalim situacijama osim te, nikako nije svejedno. :)
dr.wagner dr.wagner 21:06 23.04.2012

Re: ...

Pozdrav P

predatortz
-Pa niste valjda bili tu kod "mene" ??? Par puta, na kratko... Bratska ispomoć Martiću Inače, ostatak vremena po vukojebinama BiH


-Bio sam u 9 mjesecu (91) u Petrinji ... to je 50-ak km od Zagreba ,
poznati su po "Gavriloviću" ... inače , grad je bez veze ...

-Kad onda nisam glavu izgubio ... , danas mi je loše kad se samo sjetim
... 95-e sam već bio "gospon doktor" , pa se to ne broji ...


W

hoochie coochie man hoochie coochie man 21:06 23.04.2012

Re: ...

Izvini, a jel Draža pobedio tom svojom taktikom???


Ako se misli da li je pobedio Nemce onda se isto to pitanje moze postaviti i za Tita.
Dakle, da li je Tito pobedio Nemce?



dr.wagner dr.wagner 21:11 23.04.2012

Re: ...

... večer

hoochie coochie man
Dakle, da li je Tito pobedio Nemce?


-Pobjedio je ... ,Tito je pobjedio svakoga

W
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:11 23.04.2012

Re: ...

Ako nisu uspeli da uhvate i likvidiraju nas stotniak, bez da izginu, kako ce to da urade sa par hiljada ljudi?

Jel ste se zapitali nekad kako u filmovima i na slikama svi oni ljudi mirno stoje i cekaju da ih streljaju iako je ocigledno da ih ima mnogo, mnogo vise nego streljaca i da uprkos tome sto su nenaoruzani tesko da bi uspeli da ih streljaju bez gubitaka ili da ih streljaju uopste ako bi krenuli u napad...


Cek cek...
Citam li ja ovo dobro?
Nisu krivi partizani sto su ubili 10 Nemaca nego Kragujevcani sto su dozvolili da ih ovi streljaju.
Trebali su i oni kragujevacki djaci da se bore protiv Nemaca, a posto nisu sami su krivi?

-Pobjedio je ... ,Tito je pobjedio svakoga


U pravu si :)
predatortz predatortz 21:11 23.04.2012

Re: ...

vhedrih2
Kad ti drže cevku uperenu u stomak, svejedno ti je da li je rat regionalni ili globalni. Da li te na nišanu drži nacista ili Alijin džihadlija


Da, ali u svim ostalim situacijama osim te, nikako nije svejedno. :)


Veruj mi da jeste. Uz sve institucije uređenog sveta, na koje se pozivaš, Srbin u Sarajevu, Musliman u Bijeljini nisu imali nikakve garancije da će doživeti sledeći dan. Gutala ih je noć.

Vidim, tvoja teza ide u pravcu svi u gerilu, tako nam neprijatelj ništa ne može!
Utopistički. Šta ćemo sa ženama,decom, starcima? Ostaviti ih na milost i nemilost okupatoru? Šta misliš šta bi im uradio znajući da je otac porodice otišao u šumu?
G r o f G r o f 21:24 23.04.2012

Re: ...

hoochie coochie man
Izvini, a jel Draža pobedio tom svojom taktikom???


Ako se misli da li je pobedio Nemce onda se isto to pitanje moze postaviti i za Tita.
Dakle, da li je Tito pobedio Nemce?





Naravno, svaki član pobedničkog tima je pobednik.
... i po završetku rata partizani su imali daleko više simpatizera od četnika.
Jednostavno, komunidti nisu na silu došli na vlast, ma koliko god se to četnicima ne svidjalo.
E sad, svaka promena sistema pliva u krvi.
Ipak mislim da je više krvi teklo kad su dolazili na vlast antikomunisti nego kad su dolazili komunisti.
freehand freehand 21:26 23.04.2012

Re: ...

Koliko znam ganjani su oni pripadnici srednje i vise klase koji su presedeli rat kod kuce. E sad tu dolazimo do etickog pitanja - da li su oni koji su sedeli kuci, gledali na drugu stranu i eventualno se skandalizovali u sebi, dok je okupator ubijao njihove rodjake i sunarodnike na hiljade, nevini gradjani ili su ipak odgovorni sto su ih pustili.

To je situacija u svakoj zemlji na svetu, u svakom ratu.
Samo - jedan poziv menja sve.
Do uručenja poziva za mobilizaciju nema nikakve pravne odgovornosti, a čak je i moralna upitna, ako si već raspoložen da raspravljaš o etici.
I svako se najviše za svoje dupe boji, da te obavestim. Uvek i svuda. Heroji su krajnje deficitarna roba. U šumu ide strah, očaj, osveta, mladost, pa i pohlepa. Najređi su ideali.
Uostalom, koliko su Francuzi postreljali kukavica po dolasku Amera? Belgijanci? Holanđani?

dr.wagner dr.wagner 21:30 23.04.2012

Re: ...

... večer

G r o f

Ipak mislim da je više krvi teklo kad su dolazili na vlast antikomunisti nego kad su dolazili komunisti.


-Na području Ex-YU ovo je apsolutna istina ... u cijelom 20-om stoljeću


W
Colin_bgd Colin_bgd 21:31 23.04.2012

Re: ...

Partizani su napali Nemce, ubili 10, ranili 26 ZNAJUCI pri tom da ce zbog toga biti pobijeno 2300 civila.

Slazem se, ali ipak je najveci zlocinac ovog sveta onaj inzinjer (da li bese Ford ili kako) sto je izmislio automobil ZNAJUCI da ako isti udari nekog da ima da ga ubije. Stradalo na stotine miliona ljudi, a uopste nije moralo. Mogli smo lepo da gajimo, kao Draza, ergelu konja, i da cekamo da nam Pony Express raznosi emailove...
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:31 23.04.2012

Re: ...

Nisu krivi partizani sto su ubili 10 Nemaca nego Kragujevcani sto su dozvolili da ih ovi streljaju.

Nego ko ih prikupi za streljanje, behu li tu i neki srpski patriote antikomunisti.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:35 23.04.2012

Re: ...

i po završetku rata partizani su imali daleko više simpatizera od četnika.


Aha, preko 90$
Corava kutija tek neki procenat.
Tako makar prebrojali naoruzani komunisti cuvari kutija na slobodnim izborima 1945.
A na osnovu cega vo tvrdis?
Jednostavno, komunidti nisu na silu došli na vlast

Nego? Izborima?
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:36 23.04.2012

Re: ...

Uostalom, koliko su Francuzi postreljali kukavica po dolasku Amera? Belgijanci? Holanđani?

to nekako preskaču jer im ne ide u prilog opravdanja kolaboracije.
freehand freehand 21:39 23.04.2012

Re: ...

Milan Karagaća
Uostalom, koliko su Francuzi postreljali kukavica po dolasku Amera? Belgijanci? Holanđani?

to nekako preskaču jer im ne ide u prilog opravdanja kolaboracije.

Ne Karagaća. Ovaj dilber ne priča o kolaboracionistima, štaviše naglašava da su mu tema "viša i srednja klasa koja gleda na drugu stranu".
A nalupetao se za sve pare.
vhedrih2 vhedrih2 21:41 23.04.2012

Re: ...

Vidim, tvoja teza ide u pravcu svi u gerilu, tako nam neprijatelj ništa ne može!
Utopistički. Šta ćemo sa ženama,decom, starcima? Ostaviti ih na milost i nemilost okupatoru? Šta misliš šta bi im uradio znajući da je otac porodice otišao u šumu?


Stoji, ali mislis li da je onda resenje - saradjuj i cuti, mozda ovaj put streljaju komsiju, a ne mene? Jer to je alternativa. Nacisti su dosli da ubijaju, da pobiju sve nize rase. Neke rase su bile veci, a neke manji prioritet za ubijanje, ali konacni plan je za sve bio isti. To im je bila agenda. Pitanje je bilo samo redosleda i dinamike. Kada, a ne da li.
Ne znam. Nisam siguran da tu ima dobrog resenja. Zene, decu i starce ce pobiti i ovako i onako. Da li da sedis s njima i da cekas ili da ih vodis u zbeg i sa sobom u sumu. Tu su doduse ljudi iz gradova bili u drugacijem polozaju od onih iz sela.
Prva stvar koju u takvim situacijama naucis je da ne mozes sve da spasis. Kazu oni koji su u njima bili.

Veruj mi da jeste. Uz sve institucije uređenog sveta, na koje se pozivaš, Srbin u Sarajevu, Musliman u Bijeljini nisu imali nikakve garancije da će doživeti sledeći dan. Gutala ih je noć.


Tacno, to je istina, ali onda kada bi pustio sebe da se nadjes u situaciji da budes pojedinacni, izolovani Srbin, Musliman ili sta vec. Ali vece skupine su bile drasticno bezbednije. Velike gradove niko stvarno nije cackao iako su bili u dometu. Oruzje koje bi moglo da ubije veliki broj civila (npr. visecevne bacace raketa protiv gradova van linije fronta) niko nije koristio. Cak se i tamo gde su bili u manjim grupama (npr. sela) sve za vecinu zavrsavalo proterivanjem. Najveci pojedinacni zlocin je bila Srebrenica sa 8000 ubijenih i to uglavnom muskaraca, uz propustanje zena i male dece. Uporedi to sa 300 000 poubijanih u Hirosimi za jedan dan, ili 2000 6. aprila u Beogradu ili decu u Kragujevcu ili preko milion u Ausvicu i Jasenovcu i to sa tadasnjom vojnom tehnologijom. Da je nama u ex-yu ratovima bila pamet onih koji su ucestvovali u drugom svetskom ratu Zagreb, Ljubljana, Split, Beograd, Nis, Novi Sad itd. bi goreli i to svaki dan, jer to je sve bilo u dometu vrlo razarnih sredstava koja su bila na raspolaganju. A nisu.
Mnogo strasnija su to vremena bila. Tesko je nama koji ih nismo doziveli da to u punoj meri shvatimo....
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:42 23.04.2012

Re: ...

Corava kutija tek neki procenat.

pa otkud onda u Srbiji toliki broj boraca NOR-a, nosilaca spomenice, članova SUBNOR-a. Zvanično 1982.godine u Srbiji bez pokrajina bilo je preko 300.000 članova SUBNOR-a, tada su se ponosili svojim učešćem u partizanima.
Nego? Izborima?

Izborima svakako, a o tome koliko su po današnjim merilima bili demokratski može se diskutovati. Formalno su bile dve kutije.U mom kraju su stariji ljudi otvoreno glasali za kralja i nisu imali nikakve posledice jer se znalo da su pojedinačni slučajevi.
freehand freehand 21:42 23.04.2012

Re: ...

dr.wagner
... večer

G r o f

Ipak mislim da je više krvi teklo kad su dolazili na vlast antikomunisti nego kad su dolazili komunisti.


-Na području Ex-YU ovo je apsolutna istina ... u cijelom 20-om stoljeću


W

Aha. Komunisti su došli jednom. Pokokali konkurenciju, a onda se transformisali u sopstvene klasne i ideološke neprijatelje.
Nači - kako se zove komesar u futuru?
Pa tajkun, brate.
Drug tajkun.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:43 23.04.2012

Re: ...

Slazem se, ali ipak je najveci zlocinac ovog sveta onaj inzinjer (da li bese Ford ili kako) sto je izmislio automobil ZNAJUCI da ako isti udari nekog da ima da ga ubije


Streljanje u Kragujevcu dodje nesto kao saobracajna nesreca?

Bas pravo mesto za dosetke. Svaka cast.
popgledaj ovo pa razmisli.





Nego ko ih prikupi za streljanje, behu li tu i neki srpski patriote antikomunisti.

E da nih nije bilo nista se ne bi ni desilo.
Ma nista partizani sa streljanjem namaju. Krivi ovi sto nisu bezali, krivi oni drugi sto su ih kupili a partizani samo oslobadjali.
freehand freehand 21:44 23.04.2012

Re: ...

.U mom kraju su stariji ljudi otvoreno glasali za kralja i nisu imali nikakve posledice jer se znalo da su pojedinačni slučajevi.


Idi, Karagaća...
Pustilo ih obojicu!

Drug kralj du poa. Drug kralj dva poena!
Colin_bgd Colin_bgd 21:45 23.04.2012

Re: ...

Bas pravo mesto za dosetke. Svaka cast.

Samo sledim tvoju logiku, pa gde se stigne... Cestitaj samom sebi...

Ma nista partizani sa streljanjem namaju. Krivi ovi sto nisu bezali, krivi oni drugi sto su ih kupili a partizani samo oslobadjali.

Simple Minds... dobra grupa, malo dosadna na drugo slusanje...
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:47 23.04.2012

Re: ...

Nisu krivi partizani sto su ubili 10 Nemaca nego Kragujevcani sto su dozvolili da ih ovi streljaju.
Trebali su i oni kragujevacki djaci da se bore protiv Nemaca, a posto nisu sami su krivi

A zar nisu Dražini izveli prve akcije protiv Nemaca, a i ta kod Kragujevca je bila kao zajednička.
Što se đaka tiče nisu ljotićevci trebalo da ih wskupljaju i odvode na streljanje, odnosno trebalo je da se suprostave streljanju dece po cenu da budu oni ubijeni. Upravo kao što je onaj profesor odgovorio Marisavu.
jinks jinks 21:48 23.04.2012

Re: ...

Milan Karagaća
Uostalom, koliko su Francuzi postreljali kukavica po dolasku Amera? Belgijanci? Holanđani?

to nekako preskaču jer im ne ide u prilog opravdanja kolaboracije.

Hocete da kazete da je ne ucestvovati u ratu aktivno, kao gradjanin na okupiranoj teritoriji, jednako kolaboraciji.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:50 23.04.2012

Re: ...

pa otkud onda u Srbiji toliki broj boraca NOR-a, nosilaca spomenice, članova SUBNOR-a. Zvanično 1982.godine u Srbiji bez pokrajina bilo je preko 300.000 članova SUBNOR-a, tada su se ponosili svojim učešćem u partizanima.


Dva svedoka i boracka penzija :)
a o tome koliko su po današnjim merilima bili demokratski može se diskutovati


Ne moze se diskutovati no po danasnjim ni po ondasnim merilima.
To je klasican primer neslobodnih izbora pod formom demokratskih.
Ako samo jedna strana organizuje, kontrolise, pri tom naoruzana, ako se sve desava u vreme strahovitog terora prema svojim protivnicimsa tu nikakve diskusije o slobodnim izborima nema.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:50 23.04.2012

Re: ...

freehand
.U mom kraju su stariji ljudi otvoreno glasali za kralja i nisu imali nikakve posledice jer se znalo da su pojedinačni slučajevi.


Idi, Karagaća...
Pustilo ih obojicu!

Drug kralj du poa. Drug kralj dva poena!

Ne šalim se bilo nekoliko starijih ljudi koji su bili u partizanima ili u pozadini,ali ljudi služili ranije u kraljevoj gardi i smatrali da je sasvim normalno da pitaju koja je kutija za kralja.Jeste da su ih posle deca skojevci nabrusili što ih brukaju, ali eto jedne priče.
Colin_bgd Colin_bgd 21:51 23.04.2012

Re: ...

A zar nisu Dražini izveli prve akcije protiv Nemaca

Kako da ne. Naravno, prvi evropski gerilac itakoto, ali na njih se Nemci nisu ljutili, dok na partizane jesu, sto ti je Nemac kvaran...

Ili mozda nije zbog toga...

Ni jare, ni pare, na kraju...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:54 23.04.2012

Re: ...

A zar nisu Dražini izveli prve akcije protiv Nemaca


Jesu, a onda se desilo Kraljevo posle koga se pametan morao zapititi da li je mudro nastaviti bez obzira na sve, i da li je u tim uslovima borba protiv Nemaca zaista odbrana naroda.
Draza se zapitao, Tito nije.
freehand freehand 21:55 23.04.2012

Re: ...

@vhedrih2
Nacisti su dosli da ubijaju, da pobiju sve nize rase.

Zene, decu i starce ce pobiti i ovako i onako.

Velike gradove niko stvarno nije cackao iako su bili u dometu.

Cak se i tamo gde su bili u manjim grupama (npr. sela) sve za vecinu zavrsavalo proterivanjem.

Uporedi to sa 300 000 poubijanih u Hirosimi za jedan dan,

Tesko je nama koji ih nismo doziveli da to u punoj meri shvatimo....

Ae ti ohani malo. Možda i neku vežbicu, blagi džoging po parku, prijalo bi ti.
G r o f G r o f 21:57 23.04.2012

Re: ...

..a na osnovu čega ti tvrdiš suprotno?
Ne budi smešan. Koji narod bi glasao za kralja koji je pokupio pare i sklonio dupe.
Pa pogledaj samo kojom brzinom se gomila gnev protiv kapitalista danas. Ne bi me čudilo da za dvadesetak godina komunisti ponovo dodju na vlast.
Colin_bgd Colin_bgd 21:58 23.04.2012

Re: ...

Jesu, a onda se desilo Kraljevo posle koga se pametan morao zapititi da li je mudro nastaviti bez obzira na sve, i da li je u tim uslovima borba protiv Nemaca zaista odbrana naroda.
Draza se zapitao, Tito nije.

Po toj logici Draza je odgovoran za 50 godina komunizma u Srbiji, jer da je nastavio borbu (pod pretpostavkom da je istu i poceo) mozda bi vise ljudi stradalo tokom tog rata, ali bi se narod manje patio jer ne bi bio pod komunizmom, sto znaci da je njegova pasivnost kostala narod desetostruko vise...

Kako god da okrenes Draza je gubitnik nad gubitnicima...
jinks jinks 21:59 23.04.2012

Re: ...

Colin_bgd
Slazem se, ali ipak je najveci zlocinac ovog sveta onaj inzinjer (da li bese Ford ili kako) sto je izmislio automobil ZNAJUCI da ako isti udari nekog da ima da ga ubije. Stradalo na stotine miliona ljudi, a uopste nije moralo. Mogli smo lepo da gajimo, kao Draza, ergelu konja, i da cekamo da nam Pony Express raznosi emailove...

Dobro g. Colin-e da li bi ikada automobil zaziveo kao proizvod da je vazila statistika da na jedan proizveden automobil mora da pogine 100 ljudi u saobracaju?
Colin_bgd Colin_bgd 22:01 23.04.2012

Re: ...

Dobro g. Colin-e da li bi ikada automobil zaziveo kao proizvod da je vazila statistika da na jedan proizveden automobil mora da pogine 100 ljudi u saobracaju?

Nikad ne treba brojati i prebrojavati zrtve...
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:03 23.04.2012

Re: ...

..a na osnovu čega ti tvrdiš suprotno?


Akoostavimo po strani nasa licna uverenja, licne utiske koje smo stekli citajuci i slusajuci o tom periodu ako u obzir uzmemo samo nesporne cinjenice onda na osnovu cinjenice da su komunisti zabranili ostalima da konkurisu za vlast.
Ako je bilo takvo raspolozenje zasto su hapseni aktivisti tada jedine aktivne opozicione stranke? Zasto su izbori bili namesteni? Zasto je kontrolisano i belezeno ko izlazi na izbore i kako glasa?
G r o f G r o f 22:03 23.04.2012

Re: ...

Draza se zapitao, Tito nije.


Ništa se Draža nije zapitao već nije imao moć da komanduje. Borba nije ispijanje rakije i jedenje pečenja.
Bez discipline se ne ratuje.
freehand freehand 22:04 23.04.2012

Re: ...

Koji narod bi glasao za kralja koji je pokupio pare i sklonio dupe.

Ne znam. Što mu to nije omogućeno onda?

Ne bi me čudilo da za dvadesetak godina komunisti ponovo dodju na vlast.


Jel oni isti, ili sad neki drugi?
Još pošteniji, još lepši, još avangardniji?
Ae nek dođu prvo u Ameriki i Englesci, pa nas posle da usreće, a?
Šta misliš?
predatortz predatortz 22:05 23.04.2012

Re: ...

Ne bi me čudilo da za dvadesetak godina komunisti ponovo dodju na vlast.


A kad su sišli sa vlasti? Ili ti stvarno misliš da su ovo neki drugi?
G r o f G r o f 22:05 23.04.2012

Re: ...

zasto su hapseni aktivisti tada jedine aktivne opozicione stranke


...pokužaj da hapsiš aktiviste stranke gde je odnos snaga približno jednak.
vhedrih2 vhedrih2 22:08 23.04.2012

Re: ...

Do uručenja poziva za mobilizaciju nema nikakve pravne odgovornosti, a čak je i moralna upitna, ako si već raspoložen da raspravljaš o etici.


Ono sto je diskutabilno je to da li na partizanski otpor nacistima treba primenjivati kao model situaciju mobilizacije za rat, pa da onda mozemo da kazemo da ko nije ucestvovao nije odgovoran jer ga nisu ni zvali.
Ili treba da primenimo opstu moralnu normu da si duzan da pomognes svojim sugradjanima u nevolji i da ne smes da cutis i gledas na drugu stranu kada neko hoce da ti ubije komsiju, prijatelja, clana porodice.

I svako se najviše za svoje dupe boji, da te obavestim.


Zapravo nije istina. Ko ima decu i porodicu, po pravilu se boji vise za njihova dupeta nego za svoje sopstveno...

koliko su Francuzi postreljali kukavica


Nismo mi uporedivi sa Francuzima. U nacistickoj hijerarhiji rasa, oni su bili na visem nivou od ljudi ovde, pa su samim tim bili i nizi prioritet za istrebljenje. Tamo im genocidne namere nisu bile tolike kolike su bile ovde, niti su ubijali toliko ljudi... Ljudi ovde su bili na listi za fizicko istrebljenje, Francuzi vecinom samo za okupaciju...
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:08 23.04.2012

Re: ...

Ako samo jedna strana organizuje, kontrolise,

a koja bi mogla biti druga strana, tada još skupština evropske Srbije nije donela odluku da su postojala dva antifašistička pokreta a taj što su ga naknadno priznali delom se povukao sa Nemcima a delom se skrivali po planinama kao odmetničke grupe i likvidirali pripadnike novouspostavljenih organa vlasti.
Pa nisu ni u Francuskoj oni koji su sarađivali sa Nemcima mogli da izađu na izbore.
G r o f G r o f 22:08 23.04.2012

Re: ...

Ae nek dođu prvo u Ameriki i Englesci, pa nas posle da se usreće, a?


Na komuniste se ne lože radnici već neradnici, a tu smo jaki.
freehand freehand 22:14 23.04.2012

Re: ...

G r o f
Ae nek dođu prvo u Ameriki i Englesci, pa nas posle da se usreće, a?


Na komuniste se ne lože radnici već neradnici, a tu smo jaki.

Od nas dvojice ja se ne ložim na komuniste.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:14 23.04.2012

Re: ...

Draza se zapitao, Tito nije.

koliko znam nastavili su manje-više zajedno do Užica kada su se Dražini okrenuli Nemcima i zajedno sa njima napadali partizane.
G r o f G r o f 22:21 23.04.2012

Re: ...

Od nas dvojice ja se ne ložim na komuniste.


Ne nego uživaž plodove njihove vladavine, a ja ću rmbačiti do kraja.
freehand freehand 22:25 23.04.2012

Re: ...

Ili treba da primenimo opstu moralnu normu da si duzan da pomognes svojim sugradjanima u nevolji i da ne smes da cutis i gledas na drugu stranu kada neko hoce da ti ubije komsiju, prijatelja, clana porodice.

Zapravo nije istina. Ko ima decu i porodicu, po pravilu se boji vise za njihova dupeta nego za svoje sopstveno...

Pomenuo si, između ostalog, i Aušvic.
Jel znaš ti da su pisane studije i studije, ozbiljne i teške, o fenomenu strašnom i neobičnom, da su stotine, hiljade, desetine hiljada ljudi išle pokorno i bez otpora, kao jaganjci, u sigurnu smrt? Da su supružnici, braća i sestre, roditelji i deca žrtvovali one najmilije da bi živeli neki minut ili sat duže?
Da su stajali u redu čekajući na klanje, streljanje, davljenje, gušenje, bez pomisli na otpor?
Ili da te ne smaram činjenicama, kao brojem sprženih u Hirošimi?

Nismo mi uporedivi sa Francuzima.

Ma nemoj? Sad ne važe opšti moralni principi?
Koje si izmislio za ovu potrebu, doduše. Pa možeš da ih uključuješ i isključuješ po želji i potrebi.
freehand freehand 22:29 23.04.2012

Re: ...

a koja bi mogla biti druga strana

Možda ona sa kojom je drug Broz pravio vladu? Koja je, kobajagi, i učestvovala na tim fer i demokratskim narodnim izborima?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:30 23.04.2012

Re: ...

koliko znam nastavili su manje-više zajedno do Užica kada su se Dražini okrenuli Nemcima i zajedno sa njima napadali partizane.


Pa ne bas uvek zajedno, nekada su cetnici sami protiv Nemaca a partizani u 'ladovini i po malo s ledja po cetnicima.
(procitaj nesto o bici za Kraljevo)
No tacno je da su cetnici u pocetku bili aktivniji i da su kasnije usled ogromnih represalija po narod od strane Nemaca (zanimljivo, skoro iskljucivo u Srbiji, komunistima to uopste izgleda nije smetalo?) smanjili aktivnu borbu protiv njih.
To je naravno pametna i jedina razumna odluka. Jos nekoliko Kraljeva Kragujevaca Valjeva srbiji stvarno nije trebalo, a da su komunisti ostali najverovatniji je da bi se to desilo.

Borba nije ispijanje rakije i jedenje pečenja.

Ovo je Bulajic, nije istorija.


..pokužaj da hapsiš aktiviste stranke gde je odnos snaga približno jednak.

a koja bi mogla biti druga strana, tada još skupština evropske Srbije nije donela odluku da su postojala dva antifašistička pokreta

Pa nisu ni u Francuskoj oni koji su sarađivali sa Nemcima mogli da izađu na izbore.

E ovo objasnjava dosta toga.

Izbori o kojima pricamo su se desavali posle rata. Dakle mir je, nema Nemaca.
I jedna politicka opcija, naoruzana, namece svojnu volju, hapsi neistomisljenike a vi pricate o slobodnim izborima i tome da su komunisti dosli na vlast bez sile!
Znate li uopste sta znaci izraz slobodni izbori?
Druga strana su druge politicke opcije. Komunisti to nisu dozvoljavali. Hapsili su, streljali.
Nisu u Francuskoj izlazili na izbore oni koji su saradjivali sa Nemcima ali u Jugoslaviji su hapesni i oni koji nisu saradjivali nego su samo mislili da postoji bilji nacin uredjenja drustva od komunizma i zeleli da te ideje kandiduju na izborima. E to komunisti nisu dozvoljavali.
vhedrih2 vhedrih2 22:31 23.04.2012

Re: ...

Jel znaš ti da su pisane studije i studije, ozbiljne i teške, o fenomenu strašnom i neobičnom, da su stotine, hiljade, desetine hiljada ljudi išle pokorno i bez otpora, kao jaganjci, u sigurnu smrt? Da su supružnici, braća i sestre, roditelji i deca žrtvovali one najmilije da bi živeli neki minut ili sat duže?


Znam. Odlicno. Zato i pricam to sto pricam. Takve stvari ne smeju da se desavaju. Psiholoska pravila nisu kao zakoni fizike pa da budu nepromenljivi. Strasno je sto je to bilo tako. Zato moja teza i jeste da jedan deo krivice snose nacisti za sve sto su radili, a da drugi snose oni koji su ih pustili da to rade.

Ma nemoj? Sad ne važe opšti moralni principi?
Koje si izmislio za ovu potrebu, doduše. Pa možeš da ih uključuješ i isključuješ po želji i potrebi.


Ne. Vaze. Ali mi nismo u ovom slucaju uporedivi sa Francuzima. Jer nije isto biti gradjanin na okupiranoj teritoriji onda kada okupator manje-vise postuje pravila i obicaje ratovanja i na okupiranoj teritoriji gde otvoreno sprovodi genocid. To je razlika izmedju Yu i Francuske tokom WW2. Nije bilo isto u WW2 biti Britanac i biti Jevrejin, iako su i jedni i drugi patili.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:36 23.04.2012

Re: ...

Dakle, da li je Tito pobedio Nemce?

Pa sigurno nije sam ali je partizanski pokret bio priznat još na Teheranskoj konferenciji kao jedini antifašistički u Jugoslaviji, kraj rata snage NOV brojale su preko 800.000 vojnika i bikla priznata članica antihitlerovske koalicije.Inače, posle Crvene armije i vojske Velike Britanije partizani su bili najbrojnija i najjača sila antifašističke koalicije, jača nego i francuski pokret otpora.
predatortz predatortz 22:37 23.04.2012

Re: ...

partizani su bili najbrojnija i najjača sila antifašističke koalicije, jača nego i francuski pokret otpora.


Na sreću Francuza, Pokret otpora je bio pametniji. Um caruje, snaga klade valja!
freehand freehand 22:38 23.04.2012

Re: ...

Psiholoski pravila nisu kao zakoni fizike pa da budu nepromenljivi. Strasno je sto je to bilo tako. Zato moja teza i jeste da jedan deo krivice snose nacisti za sve sto su radili, a da drugi snose oni koji su ih pustili da to rade.

Psihološki zakoni su jači i nepromenljiviji od zakona fizike.

Ne. Vaze. Ali mi nismo u ovom slucaju uporedivi sa Francuzima. Jer nije isto biti gradjanin na okupiranoj teritoriji onda kada okupator manje-vise postuje pravila i obicaje ratovanja i na okupiranoj teritoriji gde otvoreno sprovodi genocid.


Ko je i gde sprovodio genocid? Ustaše u Hrvatskoj i Bosni. I tamo je bila masovna bežanija i masovan odlazak u šumu. Pogledaj još jednom šta sam napisao kao razlog za uzimanje oružija.
A Jevreji su bili opšte mesto. U Francuskoj kao i u Srbiji.

Milan Karagaća Milan Karagaća 22:39 23.04.2012

Re: ...

Nisu u Francuskoj izlazili na izbore oni koji su saradjivali sa Nemcima ali u Jugoslaviji su hapesni i oni koji nisu saradjivali nego su samo mislili da postoji bilji nacin uredjenja drustva od komunizma i zeleli da te ideje kandiduju na izborima. E to komunisti nisu dozvoljaval

Ovo je malo nategnuto, a pravo je pitanje šta su ti radili tokom okupacije.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:43 23.04.2012

Re: ...

Na sreću Francuza, Pokret otpora je bio pametniji. Um caruje, snaga klade valja!

Nije ti dobro upoređenje, pogotovo ne može da se primeni na situaciju u Hrvatskoj, BiH, Sandžaku, CG, Kosovu i istočnoj Srbiji pod Bugarima, pa čak ni u Vojvodini gde su harali mađarski fašisti i ss iz redova folksdojčera (jedan deo jer svi Nemci u Vojvodini nisu bili nacisti)
freehand freehand 22:44 23.04.2012

Re: ...

jedan deo jer svi Nemci u Vojvodini nisu bili nacisti

Nisu. Matija Lajher je bio naš nastavnik nemačkog. Divan čovek.
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:48 23.04.2012

Re: ...

No tacno je da su cetnici u pocetku bili aktivniji i da su kasnije usled ogromnih represalija po narod od strane Nemaca (zanimljivo, skoro iskljucivo u Srbiji, komunistima to uopste izgleda nije smetalo?) smanjili aktivnu borbu protiv njih.

Pa biće da su zajedno sa Nemcima proterali partizane u Bosnu, a onda utihnuli borbu protiv nemaca pa preneli aktivnosti malo u Podrinje i Sandžak u skladu sa instrukcijom o čistoj Srbiji.
predatortz predatortz 22:48 23.04.2012

Re: ...


Nije ti dobro upoređenje, pogotovo ne može da se primeni na situaciju u Hrvatskoj, BiH, Sandžaku ...


Zanimljiva hipoteza. Nas, učesnike prethodnih ratova na tim područjima, kolokvijalno zovu četnici. I Hrvati i Muslimani. Zašto ? Mislim, čemu ta mržnja prema četnicima, ako su partizani bili jedina brana ustaštvu?
Nešto tu ne štima
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:50 23.04.2012

Re: ...

ali je partizanski pokret bio priznat još na Teheranskoj konferenciji kao jedini antifašistički u Jugoslaviji,


Tamo gde su se dogovorili gde je linija podele sveta pri cemu je Jugoslavija dodeljena Staljinu?
Pa koji je drugi pokret mogao da bude priznat ako ne onaj za koga je Staljin rekao da ga treba priznati?
A Cercila bas nesto i nije bilo briga, ishod rata nije zavisio od toga da li ce biti priznat Tito ili Darza a vrlo mu je bilo vazno da Staljina iam na svojoj strani ( a on licno i nije nameravao da zivi u Jugoslaviji :))
Ma kakva vojna moc patizana odlucivala, odlucivali su veliki igraci a ne tamo neki Tito i njegov basibozluk.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:54 23.04.2012

Re: ...

Ovo je malo nategnuto, a pravo je pitanje šta su ti radili tokom okupacije.


Pa recimo Borisav Pekic nije nesto znacajno radio na Ravnoj Gori ali jeste bio hapsen.
Sta mislis zasto?


hoochie coochie man hoochie coochie man 22:57 23.04.2012

Re: ...

Pa biće da su zajedno sa Nemcima proterali partizane u Bosnu,


Ne zajedno sa Nemcima ali partizani jesu doziveli slom u Srbiji 1941.
U Srbiji nisu bili pozeljni a onda su joj komunisti nametnuti. I zapamtili su joj to izgleda.
predatortz predatortz 22:58 23.04.2012

Re: ...

U Srbiji nisu bili pozeljni a onda su joj komunisti nametnuti. I zapamtili su joj to izgleda.


Toliko da je Tito obećao da će se ponašati kao na okupiranoj teritoriji. I ponašali su se tako...
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:00 23.04.2012

Re: ...

Sledeći ovu, prilično izopačenu ,logiku trebalo je progoniti sve vojno sposobne muškarce koji nisu bili pripadnici partizanskih odreda?

Šta ste Vi radili vojnosposobnim koji su odbijalki da se uključe u jedinice u Bosni tokom rata.Jeste li ih počastili ili smatrali izdajnicima i pošteno im odmerili.
mikeymike mikeymike 23:02 23.04.2012

Re: ...

Milan Karagaća
Corava kutija tek neki procenat.

pa otkud onda u Srbiji toliki broj boraca NOR-a, nosilaca spomenice, članova SUBNOR-a. Zvanično 1982.godine u Srbiji bez pokrajina bilo je preko 300.000 članova SUBNOR-a, tada su se ponosili svojim učešćem u partizanima.
[quote


Clanovi subnora mogu biti borci NOR, kao i clanovi njihovih familija, postovaoci njihovih dela i sl. Od tih 300000 pitanje je kolko je njih zaista bilo u partiznskim jedinicama. Naravno da iz te grupe "pravih" boraca treba izbaciti i one koji su uz izjave dva svedoka dokazivali sve i svasta ili babe koje su dale dzak brasna i pola slanine partizanima onomad kad je bio velik sneg pa na konto toga dobile boracku pemziju
predatortz predatortz 23:04 23.04.2012

Re: ...

Milan Karagaća
Sledeći ovu, prilično izopačenu ,logiku trebalo je progoniti sve vojno sposobne muškarce koji nisu bili pripadnici partizanskih odreda?

Šta ste Vi radili vojnosposobnim koji su odbijalki da se uključe u jedinice u Bosni tokom rata.Jeste li ih počastili ili smatrali izdajnicima i pošteno im odmerili.


Definitivno ih nismo ubijali zbog toga. Da li ih je narod prezirao? Jeste.
Ali, verovao ili ne, broj onih koji su odbili mobilizaciju je bio zaista zanemarljiv. I, još jedno dostignuće, na koje sam ponosan. Tamo, u rovovima, nismo vodili ovakve rasprave. Rame uz rame su bili četnički i partizanski unuci. Šala na tu temu jeste bilo. Mržnje i rasprave ne. Svi smo bili Srbi, kako bi i trebalo da bude.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:04 23.04.2012

Re: ...

Potencijal time nije bio pripremljen nego zloupotrebljen.

Pa sad kako se uzme. Činjenica je da je jedino KPJ pozivala narod na borbu protiv okupatora i stavila se na čelo te borbe, a druge su čekale da im pobedu donesu Englezi.
predatortz predatortz 23:07 23.04.2012

Re: ...

Činjenica je da je jedino KPJ pozivala narod na borbu protiv okupatora i stavila se na čelo te borbe


Pa, ti sam reče da se narod spontano organizovao. Ovi jesu 4.jula pozivali na nekakvu borbu jer je napadnut SSSR, pa valja pomoći braći... Ali, do tada se Hercegovina, Majevica... uveliko tukla protiv ustaša.

Edit:

A komunisti čekaše od aprila do jula. Ni tada ne zapucaše na Nemce ili ustaše. Jok, nego na klasnog neprijatelja! Ubiše Srbina, metkom u leđa! Ima tu simbolike...
mikeymike mikeymike 23:10 23.04.2012

Re: ...

G r o f

Ipak mislim da je više krvi teklo kad su dolazili na vlast antikomunisti nego kad su dolazili komunisti.


A kad su ti antikomunisti dolazili na vlast?
st.jepan st.jepan 23:21 23.04.2012

Re: ...

Nacisti su dosli da ubijaju, da pobiju sve nize rase.

,,,i da ostanu sami na svetu?
Taman posla, zlikovaštvo ne podrazumeva nužno i retardiranost.
Kad bi sve pobili, ko bi im onda služio?
Zna se ko je, bar iz Evrope, imao nestati - Jevreji, Cigani, pederi, hendikepirani, komunisti...
Ostalima su odredjene različite uloge, a prema zacrtanoj rasnoj hijerarhiji.
Sloveni nisu imali nestati, imali su, kao niži narodi, robovski služinčiti.
Treći Rajh, koji je uključivao i sve ono što je osvojeno, u nemačkoj propagandi je bio predstavljan kao prosperitetna zajednica naroda (nešto slično EU).

A masovne odmazde imale su vrlo odredjeni cilj - pacifikovanje osvojenih teritorija, kako ne na njima ne bi bile blokirane trupe potrebne za osvajanje novih teritorija.

Milan Karagaća Milan Karagaća 23:21 23.04.2012

Re: ...

Na sreću Francuza, Pokret otpora je bio pametniji. Um caruje, snaga klade valja!

Kako to da je Beograd bio jedini evropski grad sa 4 konc. logora, a u tom istom Beogradu mirno sa Nemcima suživeli neki intelektualci, visoka i srednja klasa, dok samo iz Banjičkog logora u Jajincima biva streljano preko 70.000 njihovih sugrađana.A u Beogradu evidentno nije bilo partizana osim nešto ilegalaca.
Pa ko privede toliki broj sugrađana, kome je Gestapo upućivao molbe da više ne cinkare sugrađane jer ne mogu da postignu da sve prijave obrade.Za to vreme ta srednja i visoka klasa koja je ostala u Beogradu mirno radi , bave se biznisom, trguju, proizvode, drže nastavu, šalju decu na školovanje u Nemačku, organizuju balove i igranke i što je najvažnije uopšte ne sarađuju sa okupacionom silom i kvislinskom tvorevinom. Predhodno su potpisali onaj čuveni sramni apel preko 500 tih ugledni o podršci u borbi protiv komunista.
Tačno je nisu svi bili dušom i svesno saradnici okupatora ali je tačno i da ih je bilo podosta i da među onima koji su procesuirani ima dosta i takvih, a neko hoće da ih sve prikaže kao nevine žrtve.
Tačno je bilo i odmazdi od strane pojedinaca i partizanskih jedinica ali je prosto neutemeljeno da su ljudi likvidirani samo zato što su imali radionicu ili dobru kuću.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:24 23.04.2012

Re: ...

mikeymike
G r o f

Ipak mislim da je više krvi teklo kad su dolazili na vlast antikomunisti nego kad su dolazili komunisti.


A kad su ti antikomunisti dolazili na vlast?

Recimo 90-ih godina prošlog veka na teritoriju bivše SFRJ.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:28 23.04.2012

Re: ...

Kad bi sve pobili, ko bi im onda služio?


Star je ali bas pase ovde :)

Umre Tito, dodje gore i pita ga Dado
-Kako je, sta se radi dole?
-Ma nista, zivi se lepo, nema frke, nasi idu kod vas da rade, vasi dolaze kod nas na more...
Pa i ja sam to hteo, sto ste se bunili?
freehand freehand 23:30 23.04.2012

Re: ...

Recimo 90-ih godina prošlog veka na teritoriju bivše SFRJ.

Slobodan Milošević, Borisav Jović,Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Franjo Tuđman, Janko Bobetko, Martin Špegelj, Milan Martić, Milan Kučan, Ratko Mladić, Stipe Mesić - aj pogađaj, šta je ovim ljudima zajedničko?
Antikomunizam?
A-a.
Ne-ne.
predatortz predatortz 23:31 23.04.2012

Re: ...

Kako to da je Beograd bio jedini evropski grad sa 4 konc. logora, a u tom istom Beogradu mirno sa Nemcima suživeli neki intelektualci, visoka i srednja klasa, dok samo iz Banjičkog logora u Jajincima biva streljano preko 70.000 njihovih sugrađana.A u Beogradu evidentno nije bilo partizana osim nešto ilegalaca.


Ja da imam toliku averziju prema Beogradu, ne bih u njega došao.
Beograd je bio okupiran grad. U njemu nisu stanovali nikakvi super heroji, nego obični ljudi. Oni, po pravilu, nastoje da sačuvaju glave svojih najmilijih. Zašto je, u vašim komunističkim glavama, stanovnik Beograda bio dužan poginuti braneći život onoga na koga su se nacisti ostrvili, a stanovnik Zagreba, recimo, to nije bio dužan? Kako se svi uhvatite ta četiri logora? Jedan je, uzgred, bio ustaški. I kako to, da je u tim vašim ispranim glavama, Srbin kriv i za zločine Nemaca, i za zločine Hrvata, i za zločine muslimanskih milicija po Bosni? Provocirale gegule, šta li? Gospodo srpski komunisti, ako je i od vas - mnogo je!
st.jepan st.jepan 23:32 23.04.2012

Re: ...

vasi dolaze kod nas na more...

Leto 1941. - neprevazidjena turistička sezona.
predatortz predatortz 23:33 23.04.2012

Re: ...

Recimo 90-ih godina prošlog veka na teritoriju bivše SFRJ.


Ja gledao Šljivančanina. Čovek nosio petokraku, majke mi!
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:39 23.04.2012

Re: ...

Kako to da je Beograd bio jedini evropski grad sa 4 konc. logora, a u tom istom Beogradu mirno sa Nemcima suživeli neki intelektualci,


Ma bio najfasitickiji grad.
Berlin mu nije ni do kolena.
Nemci od Srba ucili fasizam.

vhedrih2 vhedrih2 23:41 23.04.2012

Re: ...


Psihološki zakoni su jači i nepromenljiviji od zakona fizike.


To bas lepo tako literarno zvuci, samo sto nije istina.

Ko je i gde sprovodio genocid? Ustaše u Hrvatskoj i Bosni


Ustase u Hrvatskoj, Madjarski fasisti u Vojvodini, Albanski kolaboracionisti na Kosovu, Bugarski fasisti u jugoistocnoj Srbiji i makedoniji, po Bosni ko je stigao, + ubijanje komunista, roma, jevreja, nepozeljnih po Srbiji i svuda i pokrismo skoro celu teritoriju Jugoslavije. Zapravo pravo pitanje je, ima li negde da nije bilo genocida. Rekoh, samo je u dinamici razlika.

Pogledaj još jednom šta sam napisao kao razlog za uzimanje oružija.


Jeste. A i ja rekoh, tamo gde okupator postuje pravila i obicaje ratovanja, te zenevsku konvenciju, nije ista prica, kao tamo gde ne postuje i gde ubija sve zivo...
mikeymike mikeymike 23:51 23.04.2012

Re: ...

Milan Karagaća
mikeymike
G r o f

Ipak mislim da je više krvi teklo kad su dolazili na vlast antikomunisti nego kad su dolazili komunisti.


A kad su ti antikomunisti dolazili na vlast?

Recimo 90-ih godina prošlog veka na teritoriju bivše SFRJ.


Gresite. Nikakvi antikomunisti nisu dosli tada na vlast. Unutrasnja borba komunista. Tudjman, Milosevic, Milo, Bulatovic, Kucan. Pa Mladic, gospodin Arkan, Badza, Oric i ostali dodavaci. Od stvaranja Jugoslavije 1918 godine, komunisti su se borili protiv Jugoslavije. Tek 1935 menjaju taj stav, da bi se samo 50 godina kasnije vratili svojim prvobitnim ciljevima. Na kraju su i uspeli. Nazalost
freehand freehand 23:53 23.04.2012

Re: ...

To bas lepo tako literarno zvuci, samo sto nije istina.


Pozdravio te Higsov bozon.

Madjarski fasisti u Vojvodini, Albanski kolaboracionisti na Kosovu, Bugarski fasisti u jugoistocnoj Srbiji i makedoniji

Počinili genocid?
Ti si prvi koji tako nešto tvrdi. Smeši ti se ili neka ozbilna nagrada ili magareće uši.

Jeste. A i ja rekoh, tamo gde okupator postuje pravila i obicaje ratovanja, te zenevsku konvenciju, nije ista prica, kao tamo gde ne postuje i gde ubija sve zivo...

Koja je pravila ratovanja poštovao Vermaht istrebljujući Jevreje u Antverpenu, Liježu ili Tuluzu?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana