Društvo| Putovanja| Sport

FOTO-FINIŠ

UKinSerbia RSS / 20.04.2012. u 10:56

U sredu (18.aprila) su Olimpijski časovnici na Trafalgar skveru i Terazijama pokazivali broj sto. Ušli smo poslednjih 100 dana do početka Igara kao u poslednjih 100 metara u finišu olimpijske trke. Trke koja je počela pre šest godina kada je objavljeno da je London postao prvi grad na svetu koji će po treći put biti domaćin modernih Olimpijskih igara.

6944274500_64d9fa1b2f.jpg 

Ovim povodom sam bio domaćin našim prijateljima iz Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) na svečanoj prezentaciji tri modela 'olimpijskog kostima' koje je kompanija Zekstra pripremila za članove tima Srbije. Stručni žiri (koji su činili petoro srpskih olimpijaca) je suzio izbor na dva kompleta i sada je na javnosti Srbije da putem interneta izvrši konačan izbor i donese odluku o tome u kojim će se 'bojama' Novak Đoković i ostali srpski olimpijci pojaviti na ceremoniji otvaranja 27.jula.

6944287004_dd85583d24.jpg

Sportisti Srbije su olimpijski 'foto-finiš' shvatili veoma ozbiljno, tako da su samo tokom prethodnih desetak dana ovdašnji rukometaši, stonoteniseri i maratonci imali uspešne kvalifikacione nastupe. Ovo je broj učesnika iz vaše zemlje podiglo na zaista impresivnih osamdeset (sa tendencijom daljeg rasta). Iskoristio sam priliku da na ovom velikom uspehu čestitam olimpijskoj porodici Srbije i poželim im sreću na preostalim kvalifikacionim takmičenjima. Ponekad mi se čini da su očekivanja navijača preambiciozna i fiksirana na medalje, i da se možda zaboravlja koliki je uspeh samo učešće na najvećem sportskom skupu današnjice.

Pripreme grada Londona i cele Velike Britanije su, kao i pripreme sportista, bile duge, zahtevne, nekada i stresne, ali zato u susret Igrama idemo u „odličnoj formi" - uvereni da će Olimpijske i paraolimpijske igre zaista opravdati epitet 'najbitnijeg svetskog sportskog događaja u ovoj godini.'


London%202012%20Olympic%20Stadium.jpg


Premijer Dejvid Kameron je juče u Londonu govorio o snažnom osećaju ponosa, jer ćemo u istoj godini obeležiti 60 godina vladavine naše kraljice Elizabete II (koja je drugi najdugovečniji monarh na svetu) i otvaranje spektakularnih novih sportskih borilišta (izgrađenih na vreme i u okviru planiranih budžeta - uprkos svetskoj ekonomskoj krizi!) i modernizovane infrastrukture (saobraćajne, stambene, poslovne itd.) koja će ostati na trajno korištenje generacijama naših građana, posetilaca, sportista, rekreativaca...

Ponoviću još jednom da je biti domaćin Olimpijade po treći put neverovatna čast. Zato želimo da ove Igre budu zaista veliki trenutak za Britaniju, i radujemo se što tome što će ogroman deo stanovnika naše planete na direktan ili posredan način biti njihov deo.


Majkl Devenport
ambasador



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cult cult 17:37 20.04.2012

1

Prvi
kleinemutter kleinemutter 20:08 20.04.2012

zlato

Nadam se da će Srbijanci osvojiti bar jednu zlatnu medalju!
Lepi pozdravi,
km
blogov_kolac blogov_kolac 02:43 21.04.2012

roba sa greskom



Potpuni sam laik kada je moda u pitanju, ali i pored svesti o sopstvenoj nekompetenciji po ovom pitanju osecam potrebu da se izjasnim o oba ponudjena resenja izmedju kojih ce biti odabrano ono koje ce nasi sportisti nositi na otvaranju, jer smatram da je na prvom muska varijanta, a na drugom zenska varijanta konceptualno promasena - sto znaci da ako sam u pravu, sta god da izaberemo imace upadljivu falinku.

Muskarci u roze odeci nisu vise nikakvo cudo kao jos pre samo 10-20 godina, pa cak nisu vise ni retkost, ali ako pogledate nase vaterpoliste, rukometase, odbojkase i ostale koji cine muski deo nase OI/12 delegacije, to su uglavnom rmpalije visoke 190+ i teske 100+, pa mi se nekako cini promasaj roze kao izbor zbog preteranog kontrasta. Moguce da sam previse strog jer nije izabrana bilo koja nijansa ruzicastog vec bas ona Pink varijanta na koju sam odavno stekao snaznu alergijsku reakciju.

Problem sa drugim predlogom su pantalone za nase zenske predstavnice - u svakodnevnim, i mnogim drugim prilikama, pantalone su odavno bar ravnopravne sa suknjama i haljinama, medjutim, kada je rec o PARADI mislim da im tu stvarno nije mesto! Meni licno se cak zenska odevna kombinacija drugog predloga u neku ruku i vise dopada od prve "stjuardesa" varijante, ali posto je u pitanju PARADA mislim da suknja treba prosto da se podrazumeva, a nekako mi ova druga varijanta ne deluje prilagodjena ni ocekivanim vremenskim uslovima na samom vrhuncu leta. Defeminizirana "pantalone" varijanta kao izbor je meni utoliko cudnija ako se zna da imamo u svojim redovima verovatno trenutno najlepsu svetsku sportiskinju koju ce kamera kao globalnu superzvezdu (uz njenog kolegu Novaka) prvu da fokusira, dok nasa zenska odbojkaska selekcija slovi za jedan od najzgodnijih timova koji ce na ovom OI nastupiti u ekipnim takmicenjima - pa ne znam sta onda to imamo da krijemo.

Zato po meni treba da poniste ceo konkurs, ili eventualno neka kompromisno spare zensku varijantu prvog predloga sa muskom drugog predloga - iako se medjusobno ne slazu previse, bar nemaju nijednu sistemsku gresku. Voleo bih da se na ovoj temi oglasi i neko strucniji, a sto se ovog mog stava tice moguce da mi je odbojnost na Pink, ali i etiketu ZEKSTRA (prvi covek Dragan Djuric, trenutni zloglasni predsednik Partizana) umanjila objektivnost.

Kada je o samoj olimpijadi rec, uprkos globalnoj krizi ocekujem od Londona i Engleza najbolju mogucu organizaciju. Engleska Premijer Liga, Vimbldon, cuvena londonska koncertna scena, proslogodisnja "svadba stoleca", izgled i funkcionalnost samih objekata na kojima ce se odrzavati takmicenja, ...itd ...itd... nam govore da je olimpijada ovog leta kod nekoga ko bas zna kako se pravi spektakal, i u tom smislu su odavno uzor svima drugima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana