Budućnost| Društvo| Ekonomija| Politika

Srbija:moderna socijaldemokratija ili socijalna demagogija ?

Milan Karagaća RSS / 13.04.2012. u 15:01

 U aktuelnoj izbornoj kampanji, sami po sebi su se nametnuli prioriteti kao što su oživljavanje privrede, borba protiv siromaštva, nezaposlernosti i socijalne nejednakosti, izgradnja društva dostojnog čoveka sa socijalno odgovornom i efikasnom državom- jednom rečju, za moderno, socijalno odgovorno,pravno uređeno, sigurno i solidarno društvo.

Upravo po tim pitanjima karakteristično je prosipanje ogromnih količina socijalne demagogije kako bi obezbedili što veći broj glasova.

Kada bi  verovali izbornim obećanjima i marketinškim trikovima naših političkih stranaka, ispalo bi da su sve one samo frakcije jednog velikog socijaldemokratskog pokreta koji se bori za oživljavanje privrede, smanjenje nezaposlenosti, poboljšanje ukupnog materijalnog položaja i vraćanja dostojanstva osiromašenom narodu.

Sudeći po ponašanju naših političkih stranaka moglo bi se zaključiti da su ,sa manje ili više nijansi,  mnogo izraženije profilisane kao interesne grupe i grupe za pritisak nego političke partije u klasičnom ili modernom smislu. Stranke funkcionišu kao preduzeća-firme,čak i govore o menadžmentu ,a članstvo u strankama je najmanje vezano  sa ideologijom već ličnim statusnim i materijalnim interesima, a za ideale neka rade budale.

Inače, od 89 registrovanih političkih stranaka 48 njih okuplja nacionalne zajednice koje žive na teritoriji Srbije, druge su nacionalno-demokratske, demokratske, narodne, liberalne,  a svega ih je 9 sa

120px-Amblem_socijalisticke_internacionale.svg.png 

socijaldemokratskim/socijalističkim prefiksom:

1.- Ligа socijаldemokrаtа Vojvodine,zаstupnik: Nenаd Čаnаk

2.- Socijаlističkа pаrtijа Srbije, zаstupnik Ivicа Dаčić;

 3.- Socijаldemokrаtskа pаrtijа Srbije,zаstupnik: Rаsim Ljаjić

4.- Novа socijаldemokrаtijа Srbije; zаstupnik: Dušаn Jаnjić

5.- Socijаldemokrаtskа unijа; zаstupnik: Žаrko Korаć ;

6.- Pokret socijаlistа; zаstupnik Aleksаndаr Vulin;

7.- Socijаldemokrаtski sаvez, zаstupnik: Nebojšа Leković;

8.- Socijаldemokrаtski pokret, zаstupnik: Drаgutin Stаnojlović;

9.-Političkа strаnkа ''Udruženi penzioneri i socijаlnа prаvdа'', zаstupnik: Jаroslаvа Bogićević

Postoji među njima jedan broj kod kojih je social-demokratski aspekt i programski i u praktičnom delovanju prioritet ali i one kod kojih je više ili manje prisutno nacionalno i versko pa i nacionalističko. Pa tako dok Ivica Dačić postavlja pitanje da li je DS socijaldemokratska, drugi se pitaju da li je Dačić socijalista .

Bez obzira kako se naše stranke deklarišu skoro svima je  prisutnije nacionalno i versko nego socijalno. Tu ni DS nije izuzetak, kao ni SPS iako je prva već članica, a druga kandidat za Socijaističku internacionalu. Nedavno je predsednik DS  objavio da će da se pomeri levlje kako bi obuhvatila i široke socijalne slojeve, podrazumeva se i njihove glasove. Istovremeno, SPS u aktuelnoj izbornoj kampanju najenergičnije potencira svoj socijaldemokratski karakter uz isticanje da je upravo ona autentična. Vreme je da sve stranke, pogotovo one koje se deklarišu kao socijaldemokratske, socijalističke i demokratske shvate da narod više ne veruje da se nacionalizam „maže na leba“ i da u velikoj i nacionalno čistoj Srbiji sa neba padaju pečene ševe i jaganjci, da rekama teče med i mleko, a potocima rakija i pivo, niti se, kao što reče gsn.Palma , patriotizam sipa u traktor. Ozbiljno je pitanje da li je bez većih unutarstranačkih potresa moguće pomeranje DS u levo ako je do sada sve što je levo omalovažavano, ali i zbog činjenice da je  DS  od obnavljanja bila i ostala stranka centra i desno od njega, oslonjena  mnogo više,( kao i skoro sve druge stranke),  na nacionalno-pravoslavno nego na socijalno i solidarno.

Pomeranja težišta ka levici znači za DS otkolon od mnogo čega što ne pripada levici, pa i onoga što je ponekad iz taktičkih razloga (npr.povlađivanje DSS i njenoj politici, klerikalizam, nacionalizam  i sl.) razloga korišćeno. Podrazumeva  se i jasan i nedvosmislen odnos prema antifašizmu, NOB i nedavnoj prošlosti, jasan stav prema EU i evroatlantskim integracijama, jasan stav prema nacionalizmu i desnom ali i levom ekstremizmu,i transparentan odnos prema srednjoj klasi i tranzicionim gubitnicima ali i transparentno žestoka borba protiv tajkunizacije, kriminala, korupcije i povlađivanja bogatim.Dakle, treba prekinuti sa politikom"Dobro jutro na sve četiri strane"

Ostaje da se vidi da li se radi o stvarnoj rešenosti DS da preuzme kormilo modernizacije i reformi na čelu širokog socijaldemokratskog pokreta jer objektivno ona ima najveće kapacitete i od nje se to očekuje, a i obećala je, ili je to odgovor i izgovor na talase sindikalnih protesta koji su zahvatili Evropu, sa  velikom verovatnoćom da zahvate i Srbiju

U Srbiji u poslednjih 20 godina u procesu tranzicije permanentno urušavana radnička i srednja klasa i stvorena jedna specifična vrsta proletarijata –ljudi bez posla. Paralelno, narodu  je smišljeno upumpavan nacionalizam i patriotizam, najčešće u estradno-populističkim-primitivnim formama, tekla je tiha restauracija,ali to nije sprečilo da većina postanu socijalni slučaj.

U normalnim zemljama nacionalno i versko se podrazumevaju kao osnovna ljudska prava i deo individualnog identiteta , a za socijalna i demokratska prava se bori u stranačkim sučeljavanjim i kroz izbore. Stavljanje primata na versko i nacionalno više govori o anahronizmu i nezrelosti društva i nacije nego o njihovoj ugroženosti.

Zato je u mnogo čemu u pravu profesor sociologije na Filozofskom fakultetu Đ.Jovanović  kad tvrdi da “u Srbiji definitivno ne postoji levica ni na političkom, ni na sindikalnom nivou jer kad univerzalne i kosmopolitske vrednosti i socijalna odgovornost „ustupe“ mesto nacionalizmu levica nužno postaje desnica. Kada su se takve vrednosti povukle pred nacionalizmom u republikama bivše Jugoslavije došlo je do rata. Pri tom je taj rat bio samo dimna zavesa i politički paravan za jednu krajnje prozaičnu stvar: abnormalnu pljačku društvene svojine i svega postojećeg, na korist vodećih multibogataša i političara u svim republikama. Nacionalizam je otrov koji kontaminira i uništi svako mesto na kojem je pojavi. On uvek previše „košta“. Srpski nacionalizam je uništio Srbiju, a njene radnike doveo na najniže grane. Dobar deo odgovornosti za to je i na samom radništvu. Dokle god je prva stvar u njihovom identitetu da su Srbi, biće ne samo poslati u rat, već će biti eksploatisani, otpuštani i plaćani manje nego što zaslužuju.“

No, to nije razlog da se ne nadamo da će je biti.

Prema ozbiljnim procenama 21.vek globalizacije, će biti vek socijalnog, ekološkog i privrednog napretka koji će svim ljudima  doneti više blagostanja, pravde i demokratije  ili će to biti vek žestokih borbi i nekontrolisanog nasilja. Uostalom, zar se to već i ne pokazuje počev od SAD preko Zapadne Evrope, Grčke pa do arapskih zemalja.

Globalizacija, otvaranje granica i tržišta, je rezultat ne samo iz tehničkih inovacija, već i  političkih odluka. Ona pruža šanse da se efikasnije izbori sa gladi, siromaštvom i bolesti.

Neoliberalizam je pokazao sve svoje slabosti u svetskim okvirima, a kod nas i dodatne zbog nekritičkog zapostavljanja socijalnih posledica privatizacije i tranzicije.

Tako se samo po sebi nametnulo pitanje socijalne odgovornosti i solidarrnosti u nacionalnim i globalnim okvirima, a to znači i pitanje moderne levice, odnosno socijaldemokratije.

Kod nas su iz raznoraznih razloga, uglavnom neopravdano , sva druga pitanja bila predpostavljena socijalnim i ne treba biti ni veliki  analitičar ni vidovnjak pa zaključiti da će naredna decenija biti decenija socijalnih turbulencija , a time i okosnica političkih procesa i borbi za birače.

Izgradnja solidarnog društva sa primatom demokratske politike i socijalno odgovorne države nad pojedinačnim profiterskim interesima tajkuna, zdrava konkurencija i slobodno tržište koliko god je moguće i državna regulativa koliko je to potrebno.Sve to ima elemenata novog društa demokratskog socijalizma ali koji nema veze sa rigidnim oblikom državnog socijalizma i samozvanog komunizma iz XX veka. To je solidarno uređeno društvo sa primatom prava i zakona nad silom, slobode, ravnopravnosti i ljudskog dostojanstva, gde politika, zakon, bezbednost, obrazovanje, zdravstvo, kultura, porodica, prirodna okolina, ljudsko dostojanstvo nisu roba i niko ne može da ih kupuje ni prodaje.

Prošlo je vreme velikih svetskih, istorijskih i nacionalnih priča i mitova, dolazi vreme osnovnih životnih pitanja.Nadajmo se da će se stranke nadmetati u tome ko će obezbediti bolji standard i sveukupnu sigurnost,a onda kad to imamo možemo mirno da se posvetimo i svojoj veri, naciji , kulturi, običajima i svi zajedno u tome uživamo a ne kao nekada da se izživljavamo.

Upravo to tekuća izborna kampanja pokazuje, samo je pitanje kome verovati.

Dakle, dolazi vreme moderne socijaldemokratije, a drugo je pitanje imamo li je i kada ćemo je imati.

Da li će se neka od postojećih stranaka profilisati u modernu socijaldemokratsku stranku kao što je nemačka SPD ,austrijska SPÖ ili ona u Švedskoj ili će se formirati neka sasvim nova.

Da li je moguće da u Srbiji kao npr. U Hrvatskoj ili Nemačkoj nasuprot velike desne i konzervativne imamo takođe veliku stranku leve-socijaldemokratske orjentacije?

 I na kraju, za koga glasati na predstojećim izborima.



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 15:13 13.04.2012

Inflacija socijalizma

Srbiji je u ovom momentu najvise potrebna normalna stranka blago skrenuta u desno.
Ponavljam, normalna stranka. Blago skrenuta u desno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:16 13.04.2012

Re: Inflacija socijalizma

Na primer, koja bi to bila ili najbliža toj što je normalna.?
Šta je to što bi je opredelilo da je malo skrenuta desno?
Zašto ne bi mogla biti normalna a da je malo više skrenuta u levo?
blogovatelj blogovatelj 15:49 14.04.2012

Re: Inflacija socijalizma

Na primer, koja bi to bila ili najbliža toj što je normalna.?
Šta je to što bi je opredelilo da je malo skrenuta desno?
Zašto ne bi mogla biti normalna a da je malo više skrenuta u levo?


Ne kazem ja da leva partija ne moze biti normalna, nego da Srbiji takva trenutno nije potrebna, jer ih vec ima previse, kako si i sam nabrojao. Inace za sebe ne smatram, za sebe znam da sam levicar.
Pricam o desnoj partiji tipa konzervativaca u Engleskoj i Kanadi ili republikanaca u SAD. Znaci, da im prioritet ne bude slikanje u crkvi, nego smanjenje poreza svake vrste. Samo takve partije mogu da dovedu multimilijarde investicija, jer oni sto imaju te multimilijarde, oni uglavnom samo i gledaju koliki ce porez platiti kad zarade nove multimilijarde. A to je najbrzi nacin za resavanje nezaposlenosti.
vladaxy vladaxy 15:48 13.04.2012

Narod je glup..

...i glasaće za one koji najrealnije i najlepše lažu.

Pričate o narodu koji je pomračenje sunca dočekao zamandaljen u četiri zida i sa ćebadima na prozorima. Srbiji je potreban Pinoče.

Prošlo je vreme velikih svetskih, istorijskih i nacionalnih priča i mitova,

Čekajte da vidite broj glasova za Dveri
blogovatelj blogovatelj 16:07 13.04.2012

Re: Narod je glup..

Srbiji je potreban Pinoče.


Тebi je potreban doktor, kako vidim.

Čekajte da vidite broj glasova za Dveri


Znas sta me zanima? Recimo, prodju izbori, dveri ne predju cenzus. Da li ces onda doci ovde i napisati da ti je nacin razmisljanja glup?
Evo ja se dobrovoljno javljam, da ako Dveri predju cenzus, ovde javno izjavim da sam majmun. Jesi ti spreman to da napises za sebe ako ne predju cenzus?
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:40 13.04.2012

Re: Narod je glup..

blogovatelj

Evo ja se dobrovoljno javljam, da ako Dveri predju cenzus, ovde javno izjavim da sam majmun.


Da ti se pridružim, a poneću i banane za obojicu.
vladaxy vladaxy 18:07 13.04.2012

Re: Narod je glup..

Znas sta me zanima? Recimo, prodju izbori, dveri ne predju cenzus. Da li ces onda doci ovde i napisati da ti je nacin razmisljanja glup?


Hoću.
highshalfbooze highshalfbooze 20:03 13.04.2012

Re: Narod je glup..

vladaxy
Pričate o narodu koji je pomračenje sunca dočekao zamandaljen u četiri zida i sa ćebadima na prozorima. Srbiji je potreban Pinoče.

Da, tačno. To je bio eksperiment da se vidi koliko je narod glup i koliko je podložan onome što mu kažu na TV.
highshalfbooze highshalfbooze 20:07 13.04.2012

Re: Narod je glup..

vladaxy
Znas sta me zanima? Recimo, prodju izbori, dveri ne predju cenzus. Da li ces onda doci ovde i napisati da ti je nacin razmisljanja glup?


Hoću.



2:2
milisav68 milisav68 22:01 13.04.2012

Re: Narod je glup..

highshalfbooze
vladaxy
Pričate o narodu koji je pomračenje sunca dočekao zamandaljen u četiri zida i sa ćebadima na prozorima. Srbiji je potreban Pinoče.

Da, tačno. To je bio eksperiment da se vidi koliko je narod glup i koliko je podložan onome što mu kažu na TV.

Pa jeste, ali je pitanje, kakva bi reakcija bila, da nije bilo bombardovanja, i da krajem juna/početkom jula nisu bile velike poplave u nekim delovima Srbije.
+ godina 1999.

loader loader 17:17 13.04.2012

Populizam kao jezik

Političke organizacije se u svom glasnogovorju najpre orijentišu prema proceni šta građanstvo najviše želi da čuje. Do određene mere je to u politici neminovno, ali samo do određene mere, i to se radilo svuda i oduvek. Ali, što je taj štimovani način obraćanja zastupljeniji u odnosu na onaj objektivni deo, dobijamo kao rezultat i veći, destruktivniji populizam.

Da li će biti socijaldemokratija ili socijalna demagogija odlučuje pre svega razvijenost ukupnih društvenih potencijala. S obzirom da je Srbija tek ni na polovini puta izvlačenja iz faze totalnog društvenog rastrojstva i totalnog kriminala, mora se na žalost očekivati da još neko vreme preovlađuje populizam kao sredstvo komunikacije.

Ipak, rekao bih da se, u određenom smislu, ovoga puta nešto promenilo na bolje. U ranijim kampanjama su bile mnogo zastupljenije nacionalne, tj. nacionalističke teme. Da ih ne nabrajamo, jer ih valjda skoro svi znaju. Unutar te velike nacio-teme je i mnogo veća mogućnost za mazanja, obećanja, pretnje, mitomaniju.., a i strast kod političkih učesnika je drugačija i mnogo veća, uključujući birače. Kad su ove skoro isključivo ekonomske teme u pitanju i tu se naravno može preuveličavati, ali je to već jedna sasvim druga priča. I iz tehničkih, i iz psiholoških razloga. Tu je takođe prilično populizma, ali znatno manje. U pomenutom smislu, ovo što u sadašnjoj kampanji imamo ipak je jedan značajan pomak na bolje. Konačno, običnom čoveku je nešto lakše (iako i tu ima mnogo populističkog obraćanja), da nazre šta je realno, a šta ne kad su u pitanju privredne teme, nego kad je u pitanju podgrevanje nacionalne histerije i "odbrana srpskih zemalja". Ne može se poreći da je ekonomija kudikamo zdravija tema.

Dakle, sa iracionalnog područja se prešlo na racionalno (uslovno rečeno).

A kad je ekonomija u pitanju, glasači će se opredeljivati ne samo po onome što se obećava (jer svi će obećati maksimalno), nego i po proceni koja je stranka koliko spremna (kadrovski, organizaciono, objektivno) da zaista učini za ovo društvo. Tu je osnovna prednost Demokratske stranke. Sns mora više da se oslanja na zatečeno nezadovoljstvo zbog krize (i da računa na glasanje stomakom), kao i na one birače koji tradicionalno glasaju protiv stranaka koje prepoznaju kao protagoniste "prozapadnih vrednosti". U svakom slučaju, biće nekakav miks te dve stvari.
Po svemu sudeći, kao razlika između dve buduće hipotetičke koalicije (jer izvesno će opet biti neka koalicija), odlučivaće 1 - 3 % glasova.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:12 13.04.2012

Re: Populizam kao jezik

Slažem se u celini.
Dr M Dr M 22:00 13.04.2012

Re: Populizam kao jezik

Po svemu sudeći, kao razlika između dve hipotetičke koalicije, odlučivaće 1 - 3 % glasova.


...što nas vraća na priču o Čiča-Gliši na belom listiću...
loader loader 22:14 13.04.2012

Re: Populizam kao jezik

o Čiča-Gliši na belom listiću

Čujem da će sve te Čiče biti pripisane kao glas za Pups (i partnere) ..
Dr M Dr M 22:28 13.04.2012

Re: Populizam kao jezik

loader
o Čiča-Gliši na belom listiću

Čujem da će sve te Čiče biti pripisane kao glas za Pups (i partnere) ..


Možda to i ne bude loše obzirom na to koliko se sve Čiče boje Grobara
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:04 13.04.2012

Re: Populizam kao jezik

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 12:13 14.04.2012

Džejmson

Već jednom sam citirao ovu rečenicu Frederika Džejmsona (inače marksiste) iz knjige "Političko nesvesno", ali izgleda da moram ponovo:

"Postaje sve jasnije u današnjem svetu (ako je ikada i postojala dilema) da levica koja ne shvata ogromnu utopijsku privlačnost nacionalizma (kao ni religije ili fašizma) i ne može da prisvoji takve kolektivne energije, mora samu sebe osuditi na političku impotenciju"

Inače, u tradiciji srpske levice je oduvek bio izražen antikolonijalizam od Svetozara Markovića do Sime Markovića. Sramotno je da večina onih koji danas u Srbiji pretenduju da se nazovu levičarima tu činjenicu prenebregavaju ili svesno ignorišu navodno distancirajuči se od "nacionalističke pošasti".

A ponoviću ne znam po koji put i ovo.
Levica je nužno antišovinistička, ali nije nužno anacionalna a naročito nije nužno antinacionalna.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:43 14.04.2012

Re: Džejmson

Levica je nužno antišovinistička, ali nije nužno anacionalna a naročito nije nužno antinacionalna

upravo tako, ali ni nacionalistička jer nacionalno i nacionalističko nije isto.
Nije antinacionalno ako se primat stavlja na socijalno umesto da se izgovorom na nacionalno zapostavlja socijalno kao što radi desnica.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 13:15 14.04.2012

Re: Džejmson

Milan Karagaća
Levica je nužno antišovinistička, ali nije nužno anacionalna a naročito nije nužno antinacionalna

upravo tako, ali ni nacionalistička jer nacionalno i nacionalističko nije isto.
Nije antinacionalno ako se primat stavlja na socijalno umesto da se izgovorom na nacionalno zapostavlja socijalno kao što radi desnica.


sad da i ja kažem: "upravo tako". eto da se i nas dvojica jednom složimo
jasnaz jasnaz 12:35 14.04.2012

O






o.



blau.punkt blau.punkt 13:01 14.04.2012

Milena, sestro

vlad_aleksh vlad_aleksh 22:41 16.04.2012

Otto von Bismarck

Ko nije socijalista sa 19, nema srca. Ko je još uvek socijalista sa 30, nema mozga.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana