Literatura

Politička nekorektnost naših velikana - Crnjanski

omega68 RSS / 12.04.2012. u 22:43

Niko ne sumnja da je trag koji su u Epiru ostavili Boii, istina. Svi se slažu da su Kelti doseljenici u Galiji.Otkuda?Mi ćemo našem čitaoci pokazati čitav niz sinonima slovenskih u jeziku velškom, irskom, bretonskom, a naročito galskom, škotskom.Da li su to slučajnosti?, pita se, napokon, Crnjanski.

Vendi su bili Sloveni, Protosloveni ili srodni Slovenima – duž celog ovog pomeranja na karti Evrope.

Jedan od poslednjih engleskih izdavača Tacita (H.Mattingly ) zastupa izričito mišljenje da su Vendi na ušću Mitsule preci Slovena.

Iako se to čini neverovatno, već u praistorijsko doba, bilo je veza između Balkanskog poluostrva i britanskih ostrva – piše Miloš Crnjanski u svom tekstu ''Veze u praistoriji'' i nastavlja:

Na te veze prvi je skrenuo pažnju, u Engleskoj, profesor Gordon Childe.

Posle rata prof. Childe je otišao u Australiju.

Izvršio je samoubistvo, padom sa stene.


Te veze je, takođe isticao, za vreme rata, biolog prof Holden, sin čuvenog ministra vojnog iz prvog rataProf. Haldane je čak britanska ostrva nazivao '' kolonije Jugoslavije u praistorijsko doba''. Zbog toga je bio napadan, toliko da je morao da napusti Englesku davši pri tome jednu vrlo oštru izjavu protiv svoje otadžbine.

 

Sada se, kaže tada Crnjanski, nalazi na jednom univerzitetu u Indiji.(ne u Inđiji, prim.omega68)

Zajedničku kulturu Balkanskog poluostrva i britanskih ostrva u to davno doba naročito je podvukao, u ozbiljnoj literaturi, irski arheolog prof. MacAlister .Kao metropolu te kulture u preistorijsko doba označio je Vinču, piše dalje Crnjanski koji se očito dobro potkovao znanjem pre nego što se upustio u pisanje ovakvog članka.

''Ilirske veze između Balkana i britanskih ostrva u preistorijskoj kulturi prvi je naslutio prof. Novotni.Te veze priznaju Jaquetta Hawkes, njen bivši muž Chrystopher Hawkes, arheolog, kao i arheolog Indije prof. Stuart Piggot.

Svi oni priznaju najranije ilirske tragove u praistoriji britanskih ostrva.Te veze imaju i svoju literarnu prošlost koja nije nova.

Tacit u svojoj knjizi o Germaniji, kaže da je jezik kojim se govori na obali Baltičkog mora, tamo gde stanuju Aesti, sličan jeziku kojim govore Britanci. A geograf Strabon nalazi da su institucije na britanskim ostrvima slične samotračkim.

Nesumnjivo je da Britanija ima toponimiju koja seća na skitska, ilirska, vendska imena mesta.

Kuriozitet je da su već hroničari srednjeg veka primetili to. Ti hroničari su zastupali tezu da su stanovnici britanskih ostrva poreklom iz Skitije, današnja Rusija, kao i sa Istoka. U takozvanoj Anglosaksonskoj Hronici kaže se da su stanovnici britanskih ostrva poreklom iz Armenije.

Isidor iz Sevilje kaže u VI veku da su prastanovnici Škotske – Piccti došli iz Skitije: ''Cente Pictorum de Scythia''.

Ta teza zastupala se u Engleskoj sve do kraljice Viktorije u naučnoj i u popularnoj literaturi.Walter Scott zastao je pred istovetnim gatanjem iz plećke kod starih Škotlanđan i Afgana.Istoričar Pinkerton je verovao da su keltski sveštenici, Druide, isto što su indijski Bramini. Robert Munro je tvrdio da su Škoti bili Skiti...''

Crnjanski dalje kaže da je moderna arheologija, pre prošlog rata ( II svetskog prim.omega68 ) , odbacila sve te teze kao legende. Te sličnosti su protumačene kao zbir legendarnih ostataka iz lingvističkih, eponimičkih predanja kod starih Škota, starih Velšana i starih Iraca, ali ne kao arheološka fakta.

Zanimljivo je da je savremena arheologija u Engleskoj ipak morala neke od tih teza da ponovi kao naučne istine.Na primer praistorijske veze britanskih ostrva i Skitije. Već pomenuta Jaquetta Hawkes je zastupala tezu da se naseljavanje Engleske i britanskih ostrva dogodilo migracijom iz Bretanje i Vandeje ( Vandee ) u Francuskoj. A za te došljake izričito kaže da su bili Veneti i Iliri.


KELTI U NAŠIM REKAMA


Trag Kelta u imenima britanskih reka i ostrva nije mnogo poznat ni tamo van arheoloških krugova Taj trag zaslužuje i našu pažnju, kaže u nastavku svog eseja Miloš Crnjanski.

Zaslužuje pažnju jer je neverovatno slavofon , kaže naš izuzetni književnik i rodoljub.

''Liig, Varar, Cenen, Drem, Murav, Cegin, Cethen,Don, Limina, Boyan, Bechan,Vechan, Lagan, Tama, Idris, Lab, Ultava, Thaya, Machno, Malena, Nen, Vedra, Sochan, Prosen, Braid, Iscir, Tuessis, Dobronos, Bach, Bingos, Bar, Peukh, Oboka,Tolka, Stour, Waya,Buna, Nith, Mur, Derwent, Ram.

Imena potoka su na primer : Tromie ili Malkie. I za osnovca u arheologiji ta imena su slavofona.''

I pored latinskih prepisa o izvorima, geografskim kartama i hronikama, običnom analizom svaki će naći odgovarajuća imena čak i sinonime u našim rekama još od starina, govorio je Crnjanski.

Liig, na primer, sa istim značenjem, keltskim, u našem Ljigu.U starovelškom je protumačen kao ''utoka reke koja je blatna''.( A river mouth ending in mood ).Pored te reči , za utoku, na antičkim kartama se javlja i ''USC''. Protumačeno je da je to sinonim za istu hidrografsku pojavu, za ušće.( i ako jedan britanski arheolog predlaže baskijsko, alarodijsko tumačenje, jasno je da je ta reč kod nas ostavila keltski trag.).

Varar, Vardanos javlja se na kartama još u Skitiji, južnoj Rusiji, u blizini grada Kerč.Kao i u Kubanu. A nalazi se kasnije i u Makedoniji.Koren tog imena je keltski.Za vodu.

Drem, Murav imaju sinonime u slovenskim Murama, Morišima, Moravama, Drimovima. Cegin i Cethen ostavili su traga u Crnoj Gori i Dalmaciji.Limina je latinizirani naziv za Lim, rečica u Kentu(!). Irski Boyan ne treba ni tumačiti.Bechan i Vechan su protumačeni u britanskoj keltskoj toponimiji kao hladne reke.Kao i naš Zvechan.Lagan i Tama su bez sumnje slavofoni.Idris je ostavio ime u jednoj reci Istre, a Lab je poznato ime slovenskih reka.Ultava je Vltava.

Češka je evidentno keltska zemlja u praistoriji, nastavlja Crnjanski svoja zapažanja. Nen ima traga u Dalmaciji, Prosen je u V. Britaniji protumačen kao senovit – shadowy, a ima ga takvog i u Sloveniji. Iscir je ostavio trag u Bugarskoj. Tuessis je Tisa, Sochan je naša Soča. Peukh je zlatonosna reka Pek, kako je protumačen i u Engleskoj. Stour i Waya su interesantni u Slovačkoj. Nith je keltski protumačen kao virovit ( wirrling ), Nalazi se i u našoj reči za vir, a isto tako je sačuvan i u Srbiji kao Ness, Nesae, Nith, Naissus- danas Nišava. Buna, Bana i Bonatia, u staroj Irskoj, je ostavila traga u imenu reka i kod nas kao i Boyan, Murev, Muravia. Murev je na primer utoka u Vardar još kod Ptolomeja. Morava je zapisana u Češkoj još 822. godine. Derwent i Ram nisu samo slavofoni, već ih ima i u Bosni eminentno keltskoj zemlji u praistoriji. Keltski koreni u imenu reka, u Evropi, u praistoriji nisu toliko čudnovati za nas kao substrat.Ono što je začuđujuće je njihova jaka slvofonost, čudio se još tada Crnjanski. Ako se uz ta imena reka na britanskim ostrvima ( posebno u Škotskoj ) prosto ispišu imena naših reka, oupšte slovenskih reka, počev od Herodota, rezultat je još čudniji.

Evo kako imena naših reka stoje pored ovih na britanskim ostrvima iz keltskog doba :

Mur, Sora, Kokra, Sutla, Sana, Una, Korana, Idris, Soča, Dragona, Drava, Dobra, Koritnjača, Krka, Koruna, Arsa, Vipava, Lika, Cetina, Ukrina, Spreča, Lim, Drim, Isker, Osma, Vid, Lab, Karaš, Tamna, Pek, Morača, Bojana, Vardar, Nis, Buna.Sve su keltskog korena i porekla.

Jedino će za Ibar , možda, profesor Oštir imati pravo da je alarodijskog porekla.

I druge hidrografske reči na britanskim ostrvima zvuče slavofono, kad su iz keltskog doba.Bar, Bara, mochar su sinonimi i naših reči.Teško da su to transkripcije scriba, govorio je veliki književnik.Svakako da u imenima i naših i britanskih reka možda ima još starijeg sanskritskog korena i sanskritskih veza ( kao na primer Arun, Cutch, Tamar, Kerka, Sutla koje i danas još žive u Indiji ), ali teško da je slavofonost naših i keltskih reka slučajna. Po mom mišljenju to su znaci praistorijskih dodira i veza, sagledava Crnjanski a ja samo prenosim.

Ta ista pojava srodnosti fonetike ic korena postoji i u imenima naših i britanskih ostrva.na starim geografskim kartama.Ptolomej beleži u Velikoj Britaniji sledeća imena ostrva:

Šoa, Hinba, Olanig, Ebuda, Monarina, Mur, Scrba, Jura, Golin, Ulva, Bol, Ram, Barra, Gorbal. Sva su ta imena iz doba tajanstvenih Picta ( Pictoni, Pictavi ) čije poreklo nije protumačeno ni danas ( kad je pisao Crnjanski ), a o kojim se tako malo zna.Teško je pomisliti da je Ptolomej izmišljao imena ostrva. Pitanje ostaje, za Crnjanskog, tada, ko su bili Picti?On dalje kaže da je teško zamisliti da su britanski antikvari prosto izmišljali SLOVENSKA imena. Očevidno je da i pored grčkog uticaja i kod nas na Jadranu ( tada je Jadran bio ''kod nas'', prim.omega68 ), postoji keltski trag u imenima ostrva. Ovde to arheolozima zadaje dosta glavobolja ( Crnjanski misli na Britaniju ).Profesor Chadwick, čuveni arheolog Škotske, pita se šta znače imena malih škotskih rečica prastarih vremena: Lado i Malena.Kaže da su šašava. Simple fun Mi mislimo da su slovenska, odgovara Crnjanski.

Sve u svemu, rezimira Crnjanski taj deo svog teksta, želeo je da posle svih tih saznanja zainteresuje naše naučnike za taj problem jer je smatrao da je to veoma značajno i da naši naučnici mogu doći do iznenađujućih otkrića.Uvideo je da su ostrva na Jadranu sličnih imena ( Boa, Solta, Silba, Skarda, Premuda, Olint, Oruda, Kornat, Olib, Bol, Vir, Olin, Lagan, Mul, Skorza, Maon, Ulian, Murter, Tun, Sestrun, Brač, Arduba, Gardun, Unice, Skakan, Laganj, Rivanj, Pasman, Ist, Tim, Mazurina, Lopud...Sva su keltskog porekla.Neka još žive u imenima škotskih i irskih ostrva. To ne može biti slučajnost, zaključuje Crnjanski.


VENDSKI TRAG U BRITANIJI


Crnjanski je bio upoznat da se u njegovo vreme svi britanski arheolozi slažu da je keltsko stanovništvo britanskih ostrva u Kornvalu ( Cornval ) i Irskoj prešlo u praistorijsko vreme iz Bretanje i Vandeje.

Ne može biti sumnje što se tiče veza sa Vandejom.Još u doba kada je živeo Caesar, Vandeja je bila vendska.Bretanja je isto tako vekovima keltska, pisao je Crnjanski. Ceo taj keltski, bretanjski,govor, nošnja stanovništva u Bretanji, ceo folklor, čudnovato liče na slovenske tragove. Kada su u Francuskoj arheolozi proučavali iskopine i folklor, upozorili su da su naišli na trag slovena.( Kada je o tome , kasnije, pisala Olga Luković Pjanović proglasili su je senilnom babom, a ona se pozivala na nauku Sorbone gde je doktorirala, prim.omega68 ).

Trag je bio vendski, kao na britanskim ostrvima.Poslednji ,sjajni, keltski grobovi pronađeni su u kraljevskom grobu u mestu Vix. Francuski arheolozi su taj trag nazvali ''sarmatskim''.Profesor Joffroy je rekao: '' Možda su skitski''.

Sam Crnjanski promećuje da je bio iznenađen metamorfozom toponimije i imena koja je nalazio na francuskoj obali odakle je stanovništvo keltske Engleske očigledno došlo.Obala preko puta britanskih ostrva se u praistorijskim spisima naziva vendska. Na kartama :''Armorica''.Reč je ne samo bretanska, keltska – ar-moric, nego i sigurno slavofona. U takozvanoj legendi Stvaranja Sveta , Vavilona, (280. pre naše ere ) more je ''ommoroca.'' Kod Chaldejaca reč je thalatth, a to je thalassa kod Grka.Talas je u slovenskim jezicima.

No, tek sledi najzanimljiviji deo koji je Crnjanskog, po mom skromnom mišljenju, definitivno zaprepastio:

Zemlja''KRAJ MORA''- POMORJE, tačno je ona obala u Poljskoj, na Baltiku, i na Jadranu gde se nalazi vendsko more i vendski zalivi na antičkim kartama. U ratovima Karla Velikog protiv Wiltza i Sorba, te zemlje u Poljskoj još uvek nazivaju zemljom ''POMORANA''.Međutim u takozvanoj ''Knjizi Invazije'' Irske, prema pomenutom profesoru iz Dablina – već pomenutom arheologu MacAlisteru , ti doseljenici iz Vandeje nazivaju se ''Fomorians''.Reč nema tumačenja.Drugi irski arheolog , MacCullogh , ide toliko daleko da kaže da je to ime značilo ''demone sa mora''.Crnjanski zaključije da su to sve faze pomeranja sa istoka prema zapadu.

Vendska imena mesta i plemena tribalna, prvi put se javljaju daleko na severu. Finci nazivaju Ruse: Venaya. Kraljevi Švedske se krunišu za ''kralja Venda''. U takozvanoj Sagi Orknejskih ostrva ( 995.god.) još uvek kažu za sina Olafa Trygvia, da je došao iz ''zemlje Venda''.

Vendska plemena Wiltza – Veltae, nalaze se isprva na obalama Baltika, kod Tacita. Wiltze zatim nalazimo na Elbi.Zatim ih ima u Francuskoj.Najzad u Engleskoj, gde jedna antička pokrajina nosi njihovo ime – Wiltshire. Takozvani ''vendski zaliv'' nalazimo prvo kod Danziga.Gdanska.Zatim kod jezera Constance.Takozvane Vendske planine, prvo duž Crnog mora, zatim je to ime na kartama za Karpate.A zatim za Alpe, provincija Noricum, današnja Austrija.Pleme pod imenom Vanira prvo nalazimo u Danskoj, u Jitlandu.Docnije se vide na kartama u Irskoj.

Pomenuta gospođa Hoks kaže i sam da su Iliri prešli na britanska ostrva zbog poznatog nagona gladi za zemljištem što je tipično za ilirska plemena, sabira Miloš Crnjanski utiske.Uzrok je velika brojnost tog naroda. Još je Jordanes zabeležio da su Vendi bili mnogobrojan narod, ''natio populosa''.

Pomeranje na zapad tih vendskih tragova sasvim je očekivano na antičkim kartama: Vendelicie, Veltidene, Augusta Vindelicorumi se nalaze neko vreme na kartama Nemačke, Švajcarske i Belgije.''Malo je verovatno da to mogu biti arhaizacije pisara'', tu pojavu sumira Crnjanski.

Zanimljivo je kretanje naroda ( srpskog plemena, prim.omega68) pod nazivom Boii:

Prvo ih nalazimo tamo gde su Lužički Srbi, zatim u Češkoj, duž Dunava, zatim i na Rajni, pa u Francuskoj u onom delu koji se nazivao Pays de Bush.Sa njima su i Meduli koji su sasvim sigurno Vendi, tvrdi Crnjanski na osnovu svojih istraživanja.

Slično Vendsko pomeranje pokazuje i pomeranje imena mesta antičke Rhaecije.Prvo su u današnjoj Austriji, zatim u ladinskim Alpima, zatim u Galiji. Grgur Turski, piše, za varoš Reze još da je :

Ratiatum ''vicus Ratiensis''.

Pomenuti, prvi istoričar Engleza Bid ( Bide ) kaže :

''U Germaniji je bilo više naroda između kojih su Angli i Saksonci došli u Britaniju...a među tim narodima pominje i Rugije i Boructane ( Borusi, Prusi ?, prim.omega68 ) i Hunne.

Veliki norveški filozof, prof.Somerfeld, koji je za vreme rata kao i pisac ovih redova ( Crnjanski , prim.omega68 ) radio u Londonu, kaže:

''Mesto Anglo-Sksonaca na Baltiku zauzeli su Sloveni''.

Boduni, Dobuni, Dumnoni, Cornovii, Carni, Carnuti, Morini, Boristheni, Cotti, Coritani, Lugai, Ladeni, Miathi, Rhuteni,Moravii.Sva ta plemena nalaze se u vendskoj i slovenskoj praistoriji, amalo je verovatno da su plod ''antikvarnih studija'' i rekonstrukcija prošlosti raznih scriba.

Oktud je moguće da su antikvari i pisari birali baš vendska imena u rimsko doba?, sa pravom se pita Crnjanski.

Za pleme pod nazivom Miathi, Dio kaže da su se ''pri odbrani i povlačenju sklanjali u baruštine do grla i provodili tako skriveni bez hrane nekoliko dana''.

Važnu stvar Crnjanski podvlači u sledećem pasusu:

''Vendi su , za nemačku arheologiju, očigledno iz političkih razloga bili dugo ne-Sloveni.Za engleske arheologe ( prof. Minns ) Vendi su bez sumnje -Sloveni.Profesor Maver, poznati filolog, pristaje da ih ubroji u proto-Slovene''., kaže Crnjanski.

( Mi znamo, danas, da je ime Sorb, Zorb, mnogo starije od imena Sloven...prim.omega68)

Herodot nalazi Bodune na Donu, a Ptolomej pomenute Rhutene prvo u takozvanim vendsim brdima iza Crnog Mora, a zatim u Karpatima a zatim u Caesarevoj Galiji, na Pirinejima.Teško je smatrati Caesarovu toponimiju za izmišljotinu, ponosan je , reklo bi se, Crnjanski.

Carni su ostavili traga u toponimiji Austrije, u Carinthiji u Carantanumu, u vendskoj Carnioli koja je danas Slovenija, a na britanskim ostrvima taj trag se nalazi u Cornualiji – današnjem Kornvalu. Najstariji ruski hroničar Nestor spominje ih kao Horutane prvo u Karpatima, zatim na Balkanu.

Za Boristhene, kaže Tacit :

''Agricola , njegov tast, povede vojsku u zemlju Boresta., na granici Škotske.Ruski istoričar, prof. Vernadsky pominje ih na Dnjepru.Na Balkanu ih nalazimo kao pleme Brsjaci.Trag Coritana ostao je u Sloveniji duž Koritnika , a trag Miatha u Albaniji.Teško je , dakle, prihvatiti da su antički i srednjovekovni scribi, izmišljali, varali i plagirali sve i uvek.I to baš iz vendske i slovenske praistorije.

Zašto bi izabrali baš ona plemena, koja su kod Ptolomeja, pod imenom Paukinoji, pa ih preselili sa ušća Dunava u Škotsku?, rezignirano se pri kraju svog teksta pita Miloš Crnjanski.

Mogli su , kaže dalje, ostaviti Cotte i Ladene, na primer u Alpima, a uzeti nešto bliže.

A ne imena čak iz Skitije.

Profesor Piggot, kaže dalje Crnjanski, nalazi direktne veze Engleske bronzanog doba i Mikene u Grčkoj.Zna se da su stanovnici Orknejskih ostrva, pri zidanju crkve Kirkvala, plovili lađom do Konstantinopolja i natrag.Ljudi iz provincije Monmoutshire i u istorijsko doba Engleske nazivaju se Ventlanders, Ventlanđani.Vels, Venedotia. Jedna velška provincija se naziva Perweddwlad, što je slavofona konstrukcija.

Crnogorske vladike naš čovek zamišlja kao arhiepiskope ( Vladike ), od najstarijih vremena.Vladar se, međutim, na velškom naziva gwledig – keltskom rečju za vladara.

Niko ne sumnja da je trag koji su u Epiru ostavili Boii, istina.Svi se slažu da su Kelti doseljenici u Galiji.Otkuda?Mi ćemo našem čitaoci pokazati čitav niz sinonima slovenskih u jeziku velškom, irskom, bretonskom, a naročito galskom, škotskom.Da li su to slučajnosti?, pita se, napokon, Crnjanski.

Vendi su bili Sloveni, Protosloveni ili srodni Slovenima – duž celog ovog pomeranja na karti Evrope.

Jedan od poslednjih engleskih izdavača Tacita (H.Mattingly ) zastupa izričito mišljenje da su Vendi na ušću Mitsule preci Slovena.

Prema našem mišljenju, ti tragovi Venda u Engleskoj i Škotskoj zanimaće svakako, treba da zanimaju, našeg arheologa, kaže na kraju svog teksta veliki srpski pisac Miloš Crnjanski.

 

 1_3d7_u9b9x.jpg

 

 2_33f_u9b9x.jpg

3_b58_u9b9x.jpg

4_8d9_u9b9x.jpg

5_96a_u9b9x.jpg

 

 




Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

omega68 omega68 00:32 13.04.2012

1.

dobar blog, preporuka za celopopodnevno kucanje
mlekac mlekac 00:57 13.04.2012

Re: 1.

omega68
dobar blog, preporuka za celopopodnevno kucanje

Cek, polako - treba to sve procitati!
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:58 13.04.2012

Re: 1.

a zatim u Caesarevoj Galiji


Pa neće biti baš da je CELA Galija bila Cezarova:



srdjan.pajic srdjan.pajic 01:00 13.04.2012

Re: 1.

mlekac
omega68
dobar blog, preporuka za celopopodnevno kucanje

Cek, polako - treba to sve procitati!


Pazi samo da ti se ne ušunjaju Sekači iz elektrodistribucije, dok detaljno proučavaš ovaj Omegin temeljni uradak.

omega68 omega68 01:07 13.04.2012

Re: 1.

Pajiću, mojne da ti se to ponavlja, molim te
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:10 13.04.2012

Re: 1.

omega68
Pajiću, mojne da ti se to ponavlja, molim te




Stvarno nije u redu, dobro, de, evo, pokušaću >>iz sve snage<< da se malo uozbiljim.

Vendi:

omega68 omega68 02:10 13.04.2012

Pajiću

Evo ovako, želim da razbijem famu kako su samo veeeliki srtučnjaaaci otišli u Ameriku i tamo, tako pametni , napravili karijere...
Dakle, moj drugar Ćosa je bio najbezskrupulozniji ništak u školi.
Na časovima je spavao, a Mića Hegel, prof OTP, pokojni, je slavio kada vidi Ćosu da spava.Sve ostalo je mirisalo na zajebanciju koju Mića nije mogao da podnese.
Otišao u Ameriku.Javio se kod ortaka, izašao u crkvu prve nedelje kad je stigao.
Našao se Srbin koji treba da uda ćerku...
''Dobio je konje vrane, po livadi razigrane...sat sa zlatnim lancem i salaše...''
''Sve je im'o , ništa im'o nije...

expolicajac expolicajac 02:26 13.04.2012

Re: Pajiću

Evo ovako, želim da razbijem famu kako su samo veeeliki srtučnjaaaci otišli u Ameriku i tamo, tako pametni , napravili karijere...
Dakle, moj drugar Ćosa je bio najbezskrupulozniji ništak u školi.
Na časovima je spavao, a Mića Hegel, prof OTP, pokojni, je slavio kada vidi Ćosu da spava.Sve ostalo je mirisalo na zajebanciju koju Mića nije mogao da podnese.
Otišao u Ameriku.Javio se kod ortaka, izašao u crkvu prve nedelje kad je stigao.
Našao se Srbin koji treba da uda ćerku...
''Dobio je konje vrane, po livadi razigrane...sat sa zlatnim lancem i salaše...''
''Sve je im'o , ništa im'o nije...

E stvarno si ga preterao.
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:31 13.04.2012

Re: Pajiću

omega68
Evo ovako, želim da razbijem famu kako su samo veeeliki srtučnjaaaci otišli u Ameriku i tamo, tako pametni , napravili karijere...
Dakle, moj drugar Ćosa je bio najbezskrupulozniji ništak u školi.
Na časovima je spavao, a Mića Hegel, prof OTP, pokojni, je slavio kada vidi Ćosu da spava.Sve ostalo je mirisalo na zajebanciju koju Mića nije mogao da podnese.
Otišao u Ameriku.Javio se kod ortaka, izašao u crkvu prve nedelje kad je stigao.
Našao se Srbin koji treba da uda ćerku...
''Dobio je konje vrane, po livadi razigrane...sat sa zlatnim lancem i salaše...''
''Sve je im'o , ništa im'o nije...



E, nek si razbio famu koju si imao!

Inače, ovaj tvoj Ćosa je pljunuti ja, sem spavanja na časovima, to mi nikad nije pošlo za rukom.

I nisam uspeo da me u crkvi savata neka naša miraždžika, valjda jer u crkvu ne idem. Al sam uspeo da se jednom ogrebem za ulaznice sa popustom za neku NBA tekmu, na čemu sam zahvalan lokalnom kleru. Najiskrenije.

srdjan.pajic srdjan.pajic 02:32 13.04.2012

Re: Pajiću

expolicajac
Evo ovako, želim da razbijem famu kako su samo veeeliki srtučnjaaaci otišli u Ameriku i tamo, tako pametni , napravili karijere...
Dakle, moj drugar Ćosa je bio najbezskrupulozniji ništak u školi.
Na časovima je spavao, a Mića Hegel, prof OTP, pokojni, je slavio kada vidi Ćosu da spava.Sve ostalo je mirisalo na zajebanciju koju Mića nije mogao da podnese.
Otišao u Ameriku.Javio se kod ortaka, izašao u crkvu prve nedelje kad je stigao.
Našao se Srbin koji treba da uda ćerku...
''Dobio je konje vrane, po livadi razigrane...sat sa zlatnim lancem i salaše...''
''Sve je im'o , ništa im'o nije...

E stvarno si ga preterao.


Exe, ti si moj najbolji drug.
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:15 13.04.2012

Re: Pajiću

sem spavanja na časovima, to mi nikad nije pošlo za rukom


jednom sam uspeo da zaspim na ispitu. naravno kao i svi dobri studenti spremam u poslednji čas.tako da veče pred ispit nema spavanja. ujutru dolazim na ispit , bio neki test ... i ne znam - sledeći momenat ja se budim u praznom amfiteatru s testom pored ,gde mi je profesor napisao zahvalnicu za odlično uradjen test,sa zabranom izlaženja na isti u periodu od 6 meseci.

tog dana sam počeo da pijem kafu (klik)

omega68 omega68 10:39 13.04.2012

Re: Pajiću

sledeći momenat ja se budim u praznom amfiteatru s testom pored ,gde mi je profesor napisao zahvalnicu za odlično uradjen test,sa zabranom izlaženja na isti u periodu od 6 meseci.


srdjan.pajic srdjan.pajic 15:04 13.04.2012

Re: Pajiću

stefan.hauzer
sem spavanja na časovima, to mi nikad nije pošlo za rukom


jednom sam uspeo da zaspim na ispitu. naravno kao i svi dobri studenti spremam u poslednji čas.tako da veče pred ispit nema spavanja. ujutru dolazim na ispit , bio neki test ... i ne znam - sledeći momenat ja se budim u praznom amfiteatru s testom pored ,gde mi je profesor napisao zahvalnicu za odlično uradjen test,sa zabranom izlaženja na isti u periodu od 6 meseci.

tog dana sam počeo da pijem kafu (klik)



.

Ali pazi ti tu naci metodu - zabrana islaska na ispit! Dobro da nije zvao interventnu jedinicu policije, da te iznesu iz amfiteatra i umlate u dvorištu. Ne znam, ja nikako nisam uspevao da zaspim, čak i kad sam se trudio, na primer na prečasu iz Linearne, ili Fizičke elektronike, a koji su oba počinjali u 7.

A za kafu, opšte poznata činjenica je da je postdiplomske studije NEMOGUĆE završiti bez enormnog nalivanja kafom, ili barem čajevima sa kofeinom. Moja gospodja (ova miraždžika odozgo, mada se nismo upoznali u crkvi, nego na postdiplomskim, a i miraz je manji nego što sam se nadao) ima majicu sa hemijskom formulom kofeina. Delili oranizatori ne nekoj naučnoj konferenciji.

stefan.hauzer stefan.hauzer 12:42 14.04.2012

Re: Pajiću

čak i kad sam se trudio, na primer na prečasu iz Linearne, ili Fizičke elektronike, a koji su oba počinjali u 7


hehhe... meni su jezici počinjali ujutru oko sedmice - ta predavanja sam večito zevao i spavao ,ali sam išao redovno. profesorka je izgledala nevidjeno zanosno rano ujutru i mene je sve vreme kopkalo kako? skoro sam je sreo negde u gradu i morao sam da je pitam ! kako je svako jutro izgledala onako? ona se nasmejala(a ja sam stvorio potrebnu prednost ... diplomac
jacHa. jacHa. 17:49 13.04.2012

aj

da ti ne stoji baksuznih 13 komentara na praznik
omega68 omega68 17:53 13.04.2012

Re: aj

jacHa.
da ti ne stoji baksuznih 13 komentara na praznik

Baš ti hvala
jacHa. jacHa. 18:02 13.04.2012

Re: aj


briši ovo da ne vidi pižon, jel si normalan?
omega68 omega68 19:12 13.04.2012

Re: aj


Pižun je danas učinio jedno dobro delo
vilina_vila vilina_vila 21:42 13.04.2012

Seoba nihilista

Ljudi se vezuju za druge, za stvari ili za sopstvo

A meni je svemu podsticao smisao niko

Ko pred smrt



Ja smisao, avion turiran

Krećem ispisivanju štitova leđa

Obujmiću ih čvrsto dvopolnim meduzicama

Pred smrt smrt smrt



Dok Crnjanski peva smt smt smt

U našem društvu pristojan džentlmen

Izvijen on i njegov prst

Ko nakrivljena Modiljanijeva prozračna dama

Istina bilo je draži u njemu-njoj i nama tog dana



Popustio lukavstvu uma

Čije vojske gaze vode Miloše?

Nisi pomenuo Azerbejdžane

Sa njima Beograd danas stoluje svoje vođe

Dok postajemo starački sićušni i odsutni nas, minijature,

Lutanja oteranih odavde izgrađuju za vek

Pred smrt

hajkula1 hajkula1 08:56 18.04.2012

Lepo

Preletela.
Preporuka, pa odoh natenane.

javascript:;
sevarlica sevarlica 13:23 18.04.2012

Extra

Svaka čast na trudu za ovoliko pisanije.

omega68 omega68 19:28 18.04.2012

Re: Extra

hvala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana