Društvo| Sex| Život

Pariske crtice (III): Preljuba na francuski način

vladimir petrovic RSS / 12.04.2012. u 16:39

Sedim sa Žakom u jednom bistrou, dok čekamo da nam se pridruže neki drugari, pa on, usputno, počinje da priča kako su „... Francuzi moderni, naročito u oblasti ljudskih prava, da se ponašaju i žive u duhu svog vremena, bla, bla, bla“. Ja ga gledam belo. Ne znam šta da kažem, gucnem pićence, pa se pitam da li da tražim neko dodatno pojašnjenje, ili da ćutim, pošto je tema ljudskih prava široka do beskonačnosti, pa je ja, kad mogu, izbegavam.

On dodaje: „Dokaz tome je da danas u Francuskoj preljuba više nije automatski razlog za razvod braka, shodno izmenama izvršenim u našem zakonu o braku“ (misli na brak muškarca i žene, naravno). S tim u vezi, objašnjava mi, kao da razgovara s pučkoškolcem, da bi se čovek, u slučaju da zatekne svoju ženu, in flagranti, kako vodi ljubav s drugim muškarcem, morao praviti - da ne vidi, valjda; naime, ako bi podneo zahtev sudu za razvod braka po osnovu ženinog očevidnog neverstva, rekli bi mu „da njegova supruga nije postala njegovo vlasništvo činom venčanja s njim... da ona ima, kao slobodna ličnost, pravo  na svoja osećanja i njihovo zadovoljenje s onim i na način kako joj u datom trenutku odgovara...“, i tako to, sve uz pretpostavku da to neverstvo nije razlog koji njihovu vezu čini nemogućom, ili je materijalno ugrožava. I još bi dodali: „Samo nikako ne sme biti nasilja u braku. Nikako!“ Naime, muž ne sme ne pomisliti da, ne daj Bože, ošamari suprugu u ljutini, iz bilo kog razloga, jer to jeste razlog za automatski razvod braka, dok preljuba nije. Ni drugi oblici nasilja se ne trpe (primoravanje na seks onda kada ženu „boli glava“ pa joj nije ni do čega, ucena nedavanjem dovoljno para za decentno podmirenje porodičnih potreba i slično).

Pritom, Žak se blaženo smeška, a i ja se smeškam sa svoje strane, ali i dalje bez želje da bilo šta kažem, osim što klimam glavom kao ozbiljan slušalac. Sa onim prvim delom njegove priče (da preljuba nije veliki prekršaj per se) mogao bih se lako složiti;  još više se slažem i sa drugim delom priče (da ne sme biti nasilja u braku), ali, gle, u tom trenu meni kroz mozak prelete vesti o izgradnji - tzv. Sigurnih kuća u Beogradu (prihvatilišta namenjena ženama i njihovoj deci koji su ugroženi fizičkim, seksualnim, psihičkim i ekonomskim nasiljem u porodici), no ne smem o tome da govorim, ne bi to Žak shvatio. Ne shvatam ni ja.

A onda mi, opet, pada mi na pamet nešto potpuno bez veze (to mi se događa kada hoću da pobegnem od neke neprijatne teme, pa počnem misliti na nešto treće). Gledam Žaka u oči pa se pitam u sebi: zašto se njegovo ime, jedno veoma tipično francusko ime, piše sa sedam slova – Jacques – od kojih su čak četiri nepotrebna; četiri slova viška, čemu?

Žak, misleći da ga pažljivo slušam, iako primećuje pauzu u mojim mislima, nastavlja da priča kako svet ide u dobrom pravcu, da se sve više shvata da su ljudska prava - svetinja, da je žalosno što se u nekim krajevima planete još uvek preduzimaju drakonske mere prema preljubnicama, odnosno prema preljubnicima uopšte. Još dodaje da francuski zakon o braku i dalje ima, naravno, za okosnicu ono „vernost i ispomaganje supružnika“ (fidélité, secours et assistance), ali da ne treba bukvalno shvatiti da svaka nevernost, recimo, znači - „kraj sveta“.

Onda stigoše drugari koje smo čekali, te Žak bi primoran, silom prilika, da prekine svoju priču o liberalnom francuskom bračnom zakonodavstvu. Meni je laknulo, ali mu, iz učtivosti, rekoh da ćemo razgovor nastaviti nekom drugom prilikom, ako ne zaboravimo.

Uveče, dok se vraćam "chez moi", kako to Francuzi kažu, malo pripit od dobrog vina, setih se one Žakove jutarnje priče o preljubi, pitajući se da li je (nova) francuska formula o tretiranju neverstva u bračnoj vezi - dobro rešenje. Verovatno da jeste.

A opet, kažem sebi da je preljuba ozbiljna stvar. Mada joj se uglavnom daje negativna konotacija (varanje!), dok se ljubav veliča do neba, ima onih koji, s pravom, smatraju da je preljuba prirodna stvar koliko i sama ljubav, jer je na neki način druga strana medalje (i preljuba biva izazvana potrebom za ljubavlju/seksualnim zadovoljstvom, zar ne?). Naime, tamo gde ima ljubavi ima i preljube (neko bi to postavio obrnuto: gde nema ljubavi tu ima preljube, sa čim se ja baš ne slažem).

A sve one priče koje se povremeno čuju „da je emotivno zreo muškarac onaj koji ne ide u krevet sa svakom ženom koja mu se nabacuje“ su teško sprovodive u stvarnom životu. A o muškarcima koji se napadno nabacuju ženama da i ne govorim.

I tako, zavaljen u sedištu metroa, nameravam da prestanem misliti na preljubu, jer bi me to teralo da idem dublje i dublje, i da postavim pitanje da li „svi varaju, kada i koliko“, te da se pitam da li je ljudsko biće u svojoj suštini - poligamno, a monogamiju su nametnule društvene norme u većem delu sveta u uverenju da to odgovara većini.

Onda se setim da se fenomen preljube često tretira u literaturi, i to manje-više kao nešto prirodno, mada sporadično izaziva bračne peripetije. Ne mogu a da ne pomislim na dve izuzetno poznate literarne preljubnice, iz knjiga koje sam voleo od kako znam za njih i koje i danas ubrajam u nekoliko najboljih knjiga ikada napisanih – na Anu Karenjinu i Gospođu Bovari. Dobro, bio je to XIX vek, danas su nova vremena, sve je drukčije. Preljubnice prolaze glatkije, pogotovu ako ne bivaju - otkrivene. Evo, Francuzi idu korak dalje, valjda je to dobar pravac, kako reče dobrodušni Žak. (Smatram, naravno, da su muškarci i žene naklonjeni preljubi u skoro podjednakom postotku).

I kada sam najzad stigao i čežnjivo gledao prema krevetu, pomislih kako je bio u pravu onaj koji je rekao (ne znam više ko) da je preljuba danas pokazatalj primene demokratije u oblasti ljubavi (Adultery is the application of democracy to love). Osećam da sam umoran. Bilo kako bilo, meni je drago da sam čuo od Žaka kako Francuzi danas liberalnije od drugih (da li?) gledaju na preljubu, u meri da se ona više ne smatra automatskim razlogom za razvod braka. (Druga je stvar da li treba ili ne treba da dođe do razvoda braka). Ne znam da li ima još zemalja u kojima se sprovodi takva praksa, ali verovatno svet ide u tom pravcu...

---------------------------------------

Trivijalnosti:

Kažu da je Žaklina Kenedi-Onazis nekom prilikom rezignirano rekla: „Mislim da nema muškarca koji je veran svojoj supruzi“. To mi deluje kao blago preterivanje, takvu izjavu je mogla dati samo žena kojoj je teško padalo muževljevo povremeno “švrljanje okolo”. (Kažu da je, pored Džona Kenedija bilo više američkih predsednika-preljubnika, kao što su Franklin Ruzvelt, Dvajt Ajzenhauer, Lindon Džonson, Bil Klinton i drugi). Usput, prema jednoj nedavnoj američkoj anketi 70 posto žena je, nakon pet godina braka, imalo bar jedno neverstvo, dok je taj postotak kod muškaraca samo blago uvećan (Le célèbre rapport Hite indique qu'aux États-Unis, 70 % des femmes ayant plus de cinq ans de mariage déclarent avoir été infidèles au moins une fois, et 72 % des hommes).

U Americi danas postoji jedna pesmica „Side Chicks rule the world!“ jer se polazi od toga da „svako ima neku ptičicu po strani“. Čak su mangupi izmislili i „Side Chicks Day“ (pada 13. februara, dan uoči famoznog Sv. Valentina).

Spisak preljubnika među poznatim ličnostima je dugačak, kako iz prošlosti tako i u sadašnjim vremenima. Padaju u oči britanski princ Čarls (i pokojna princeza Dajana), a tu su glumac Hju Grant, sportisti Tajger Vuds, Kobi Brajant, Majkl Džordan i mnogi, mnogi drugi. (Među naučnicima iz ranijih vremena najviše se pominje Ajnštajn).

A golfer Tajger Vuds je ovih dana sinonim velikog preljubnika. (Njegova bivša supruga očigledno nije bila poreklom Francuskinja, jer je izgleda, kako bi to Francuzi rekli, /pogrešno/ poverovala da je njen muž Tajger Vuds činom venčanja s njom bio postao njeno vlasništvo, he, he, he... ).

                     

Doduše, i u Engleskoj se nadavno dogodilo da se jedna popularna pevačica razvela od muža, poznatog fudbalera, navodno zato što je saznala da je on prevario sa ništa manje nego – pet žena pojedinačno. A opet, ima i žena velikog srca koje muževima galantno opraštaju preljubu i mudro odbijaju da se razvedu, kao što je svojevremeno učinila američka političarka Hilari Klinton: onda kada je cela Amerika brujala zbog preljubništva njenog muža, već pomenutog predsednika Bila Klintona, sa jednom pripravnicom - sa veoma lepim imenom.

------------------

Da li ima preljubnika/preljubnica među osobama koje vi poznajete?

Atačmenti



Komentari (165)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sima2000 sima2000 16:58 12.04.2012

Srbija vs Francuska

Konačno i mi da smo negde napredniji od zapada.
U našem zakonodavstvu nije potrebno navoditi nikakav razlog za razvod braka. Jednostavno odeš u sud i podneseš zahtev. Niko te ne pita zašto hoćeš da se razvedeš. I niko ne može da te spreči da se razvedeš. Kao što se država ne meša u to kad neko odluči da živi sa nekim, tako se ne meša ni u nečiju odluku da prestane da deli postelju sa bračnim drugom.
A najsmešnije mi je kad u američkim sudovima raspravljaju ko je kriv za razvod braka. A niko da se zapita ko je bio kriv (ili zaslužan) za venčanje. Koliko je ovo drugo pitanje besmisleno toliko je i ovo prvo..
jesen92 jesen92 17:25 12.04.2012

Re: Srbija vs Francuska

Konačno i mi da smo negde napredniji od zapada.
..jeste, bas smo napredni..
..jedini je problem sto posle laganog razvoda dolazi teska podela imovine.....ne znam kako su to francuzi resili..
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:23 12.04.2012

Re: Srbija vs Francuska

sima2000
... U našem zakonodavstvu nije potrebno navoditi nikakav razlog za razvod braka. Jednostavno odeš u sud i podneseš zahtev. Niko te ne pita zašto hoćeš da se razvedeš. I niko ne može da te spreči da se razvedeš. Kao što se država ne meša u to kad neko odluči da živi sa nekim, tako se ne meša ni u nečiju odluku da prestane da deli postelju sa bračnim drugom.


Priznajem, ovo nisam znao. (Mislim da je logično bar PITATI zašto se raskida brak).
A najsmešnije mi je kad u američkim sudovima raspravljaju ko je kriv za razvod braka. A niko da se zapita ko je bio kriv (ili zaslužan) za venčanje. Koliko je ovo drugo pitanje besmisleno toliko je i ovo prvo..

Besmisleno jedno, besmisleno drugo...
Hm.
Ima ljudi koji tvrde da je i sam život - besmislen.
freehand freehand 18:12 13.04.2012

Re: Srbija vs Francuska

sima2000
Konačno i mi da smo negde napredniji od zapada.
U našem zakonodavstvu nije potrebno navoditi nikakav razlog za razvod braka. Jednostavno odeš u sud i podneseš zahtev. Niko te ne pita zašto hoćeš da se razvedeš. I niko ne može da te spreči da se razvedeš. Kao što se država ne meša u to kad neko odluči da živi sa nekim, tako se ne meša ni u nečiju odluku da prestane da deli postelju sa bračnim drugom.
A najsmešnije mi je kad u američkim sudovima raspravljaju ko je kriv za razvod braka. A niko da se zapita ko je bio kriv (ili zaslužan) za venčanje. Koliko je ovo drugo pitanje besmisleno toliko je i ovo prvo..

Pita te za razlog.
I pokušava da miri.
Sem u slučaju definitivno sporazumnog razvoda, što je neophodno, opet, pred sudijom potvrditi.
Bar je teko bilo.
4krofnica 4krofnica 17:31 12.04.2012

Brel

Da li ima preljubnika/preljubnica među osobama koje vi poznajete?


pa naravno.
žena posumnjala kad je gospodin počeo da kupuje firmiran donji veš.:))

nema tu Vladimire mnogo mudrosti, šta god da se desi nekom paru ideš - osećajem (ili računicom što je slučaj gospodje Klinton a ne 'galantnost'), šta ćeš dalje. meni tu ne igraju ni zakoni ni propisi ni prihvatljiva pravila ponašanja.


- Jacques -
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:17 12.04.2012

Re: Brel

4Krofnica
... nema tu Vladimire mnogo mudrosti, šta god da se desi nekom paru ideš - osećajem (ili računicom što je slučaj gospodje Klinton a ne 'galantnost'), šta ćeš dalje. meni tu ne igraju ni zakoni ni propisi ni prihvatljiva pravila ponašanja.


OK, ali ja mislim da je u konkretnom slučaju bilo dobro što je Hilari Klinton prešla preko muževljevog "nestašluka", a manje mi je važno da li je to učinila iz osećanja (navodno se znaju od malih nogu) ili iz računice, ili i iz jednog i drugog. Formalno gledano, smatram da je za oboje bolje što su ostali zajedno, nego da su se razišli.

- Jacques -

Ovo si dobro primetila da je ime mog drugara Žaka istovetno sa imenom velikog pevača Žaka Brela.

Da kažem još i to da ovaj Žak s kojim se ja družim ima i lepo (zvučno) prezime - Odidije (Audidier). Dakle: Jacques Audidier.
dr.wagner dr.wagner 19:31 12.04.2012

Re: Brel

... večer

4krofnica
žena posumnjala kad je gospodin počeo da kupuje firmiran donji veš.:))


-Ne bih se konfrontirao , ali mislim kako žene od toga rade preveliku tragediju ...
... siroti čovjek , nakon godina i godina robije ... malo okusi "radost života" , a
zmija odmah hoće razvod ..., pa advokati ... pa tugujuća rodbina , pa sve zlo
na njega jadnog ...

-A napokon je postao sretan u braku ..., evo što ti je život ...


Wagner



4krofnica 4krofnica 19:54 12.04.2012

Re: Brel

A napokon je postao sretan u braku


...i najzad počeo da nosi nešto kvalitetno a ne onaj bofl što mu gospoja donosi u kesi sa prazilukom i rotkvicama kad ide na pijac'. :)

Ne bih se konfrontirao...


nikako, i ne prave sve od toga tragediju.
iz ove priče svi su izašli, pa ne bih mogla reći kao bolji ljudi :)), ali rasterećeni - sigurno.
dr.wagner dr.wagner 20:32 12.04.2012

Re: Brel

Pozdrav gospođo 4K

4krofnica
iz ove priče svi su izašli, pa ne bih mogla reći kao bolji ljudi :)), ali rasterećeni - sigurno.


-Istina ... "rasterećeni" je pravi izraz ...

-Arsen ima jednu pjesmu ... "Otkako te ne volim" ... , opisuje neku
vrstu entuzijazma nakon (možda i bračne) veze ... , u njoj se lako prepoznati

-Manji je stres razvod , nego život u braku nakon što su se gospođa i
gospođica upoznale ...


W



Filip2412 Filip2412 17:49 12.04.2012

:P

Francuzi moderni, naročito u oblasti ljudskih prava, da žive i ponašaju se u duhu svog vremena, bla, bla, bla

On dodaje: „Dokaz tome je da danas u Francuskoj preljuba više nije automatski razlog za razvod braka,


e zabole ga dzonson.... moderni a jos uvek praktikuju brak?! ?!?!?!
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:09 12.04.2012

Brak - pro et contra

Filip2412
... moderni a jos uvek praktikuju brak?! ?!?!?!

Eh, nemoj tako oštro, Filipe.

Znam za argumente za i protiv braka, ali ja smatram da je brak i dalje POTREBAN, naročito u slučaju podizanja dece. (O tome sam odavno pisao blog).

Istovremeno, uvažavam i stav nekih ljudi da uđu u brak, a ne žele decu.

Naravno, svakako uvažavam i stav onih koji se protive braku (hartija s venčanja, čemu?), ali priznajem da verujem da je bolje (makar teorijski) da decu podižu majka i otac zajedno, nego recimo samo - majka. Dete koje podiže jedan roditelj, prema nekim tvrdnjama, biva na neki način drukčije, makar osetljivije... bolje da ne objašnjavam dalje. (Znam da je ovo diskutabilno, radije ne bih ulazio u elaboriranje).

Dozvoli, Filipe, da se našalim s tobom:
Možda si ti suviše pod uticajem Hakslijeve utopije o kolektivnom podizanju dece, mimo roditelja (Vrli novi svet, Ostrvo), pa smatraš da brak, na starinski način, više i nije neophodan.

Filip2412 Filip2412 20:47 12.04.2012

Re: Brak - pro et contra

Možda si ti suviše pod uticajem Hakslijeve utopije o kolektivnom podizanju dece, mimo roditelja (Vrli novi svet, Ostrvo), pa smatraš da brak, na starinski način, više i nije neophodan.
Ma zezam se, pravim se moderan malo.

Inace, ima neki sto smatraju ne samo da brak nije neophodan nego cak ni stalna veza. U drustvu gde pojedinac moze ekonomski da opstane sam normalno je sumnjati u neophodnost zivota u dvoje. Nego, daj boze da svi imaju izbora - pa ko kako hoce.
jacHa. jacHa. 18:08 12.04.2012

:-)

Gledam Žaka u oči pa se pitam u sebi: zašto se njegovo ime, jedno veoma tipično francusko ime, piše sa sedam slova – Jacques – od kojih su čak četiri nepotrebna; četiri slova viška, čemu?

meni je čarobno to pisanje stranih reči sa viškom slova
ž ne parl pa france, ž parl salma angli (i još poneki nabadam, ali numem da se izrazim na francuskom. osim što mi ujak dobro svira flautu)
Da li ima preljubnika/preljubnica među osobama koje vi poznajete?

da. osećala sam se kao da ja lično nekog lažem i mažem, trudeći se da razumem prijateljicu. sigurno joj je bilo lepše nego meni
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:29 12.04.2012

Re: :-)


... Da li ima preljubnika/preljubnica među osobama koje vi poznajete?

jacHa.
... da. osećala sam se kao da ja lično nekog lažem i mažem, trudeći se da razumem prijateljicu. sigurno joj je bilo lepše nego meni


Izgleda da preljube ima svuda oko nas (i u nama, naravno) više nego što smo voljni da poverujemo.

-------
Evo jednog muškog viđenja na preljubu (mušku grešku, he, he, he...):






omega68 omega68 15:04 13.04.2012

Re: :-)

meni je čarobno to pisanje stranih reči sa viškom slova

Sad sam se setio zašto si jedna od retkih koje sam trajno banovao
Goran Vučković Goran Vučković 15:11 13.04.2012

Re: :-)

Sad sam se setio zašto si jedna od retkih koje sam trajno banovao

I - zašto?
omega68 omega68 15:44 13.04.2012

Re: :-)

nepremostive razlike, ništa lično
Goran Vučković Goran Vučković 15:49 13.04.2012

Re: :-)

nepremostive razlike, ništa lično

Ovaj... a kakve veze nepremostive razlike imaju sa banovanjem?
jacHa. jacHa. 15:51 13.04.2012

Re: :-)

evo, da se oglasim i ja kao prozvana, mada nisam htela da trolujem:
omegu ne čitam i ne komentarišem, pa je i mene kopkalo što me mladu banu? baš sam proverila: skoro svi njegovi blogovi su sa mog naloga sa 100% nepročitanim komentarima. biće da je zbog pisanija po tuđim blogovima.
nepremostive razlike, ništa lično

ta je ljubav uzajamna
jacHa. jacHa. 15:54 13.04.2012

Re: :-)

Ovaj... a kakve veze nepremostive razlike imaju sa banovanjem?

preventiva?

jacHa. the opasna
co by mungos
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:14 13.04.2012

Dole mržnja! Dole nepravda!

omega68
... Sad sam se setio zašto si jedna od retkih koje sam trajno banovao

omega68
... nepremostive razlike, ništa lično

jacHa.
... ta je ljubav uzajamna


Banovanje nije stvar s kojom se treba hvaliti.
Dobro, ljutne se ponekad osetljivi bloger, ali kasnije, valjda, zaboravi.
A i onaj ko drugoga uvredi, iz afekta, posle mu bude žao, zar ne?

Prema tome, evo šanse za izmirenje.
Može još i ljubav da padne (ima raznih vrsta ljubavi, naravno).


jacHa. jacHa. 16:19 13.04.2012

Re: Dole mržnja! Dole nepravda!

Može još i ljubav da padne (ima raznih vrsta ljubavi, naravno).

jel to odgovor za ono ojačavanje veze?
(nisam ja njega uvredila, jer nisam tamo ništa ni pisala... mada, možda je baš zbog toga ljut logika mu je loša, kako sad da pišem, kad sam banovana? o, nebo, padni!)
omega68 omega68 16:34 13.04.2012

Re: Dole mržnja! Dole nepravda!

Prema tome, evo šanse za izmirenje.

Ubedi me sa ovim jajima, Veliki petak je, stvarno je red da je odbanujem.
( Ali za Pedžu ni ne pokiušavaj )
Može još i ljubav da padne

A, ne ne ne, ja sam srećno oženjen , kao krkar
jacHa. jacHa. 16:40 13.04.2012

Re: Dole mržnja! Dole nepravda!

Može još i ljubav da padne


A, ne ne ne, ja sam srećno oženjen

što ti je džentlmen...

a) tz, tz, tz, tz...
b) ne moram sama da smišljam alibi

( Ali za Pedžu ni ne pokiušavaj )


ja bez peđe ne idem. pa ti vidi...
omega68 omega68 17:20 13.04.2012

Re: Dole mržnja! Dole nepravda!

ja bez peđe ne idem. pa ti vidi...

Bez šale, Peđa me je uvredio na jednom mom blogu kad je postavio nenormalnu sliku kao odgovor na tekst o krštenju moje ćerke.
Završavam o ovome
blogovatelj blogovatelj 05:12 14.04.2012

Re: Dole mržnja! Dole nepravda!

ože još i ljubav da padne (ima raznih vrsta ljubavi, naravno).


Hipik si ti, znao sam to od samog pocetka. Sada imam i dokaz.
blogovatelj blogovatelj 19:09 12.04.2012

Kako se ono bese zove precednik?

onda kada je cela Amerika brujala zbog preljubništva njenog muža, već pomenutog predsednika Džona Klintona


?

vladimir petrovic vladimir petrovic 19:52 12.04.2012

Re: Kako se ono bese zove precednik?

... onda kada je cela Amerika brujala zbog preljubništva njenog muža, već pomenutog predsednika Džona Klintona

Blogovatelj
?


Omaška! (Ne znam da li je frojdovska).
Pre toga sam govorio o Džonu Kenediju, možda zbog toga.
Ispravljam odmah. Dakle: Bil Klinton!

Hvala na ukazivanju, imaš dobro oko - sokolovo!
blogovatelj blogovatelj 03:14 13.04.2012

Re: Kako se ono bese zove precednik?

Hvala na ukazivanju, imaš dobro oko - sokolovo!


Ma kakvi, corav sam ko krtica. Ali mi je zato procesor uvek u turbo modu
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:21 12.04.2012

dva muškarca

sad shvatam koliko sam konzervativna i podložna klišeima, jer podrazumevam da kad dva muškarca razgovaraju o preljubi, oni pričaju kako je bilo, inkluziv sočni detalji, a ne o ljudskim pravima, zakonodavstvu i celebrity preljubnicima iz medija
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:47 12.04.2012

Re: dva muškarca

Vesna Knežević Ćosić
... sad shvatam koliko sam konzervativna i podložna klišeima, jer podrazumevam da kad dva muškarca razgovaraju o preljubi, oni pričaju kako je bilo, inkluziv sočni detalji, a ne o ljudskim pravima, zakonodavstvu i celebrity preljubnicima iz medija


Hm. Ne znaš ti Francuze, koji manje-više koriste svaku priliku da nekome ko dolazi iz daleka pričaju priču o prednostima francuštine nad svim ostalim...

A ja priznajem da me je taj detaljčić o zakonskoj blagonaklonosti prema preljubi zaintrigirao, iz nekih ličnih razloga, he, he, he...

A ovo:
... i celebrity preljubnicima iz medija


sam ja dodao naknadno, da "začinim" blog (zato sam i stavio podnaslov: Trivijalnosti), jer mi je polazište bilo "da preljube ima svuda oko nas".
O tome nisam pričao sa Francukčićem (koji mi je drag, ali je galski pun sebe).
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:53 12.04.2012

Re: dva muškarca

:)
nači, niš' pikanterije, heh, valjda zato kažu "pravi se Francuz":)

Ne znaš ti Francuze

:)) Di ne znam, ovog i volim:



maksa83 maksa83 21:05 12.04.2012

Re: dva muškarca

sam ja dodao naknadno, da "začinim" blog (zato sam i stavio podnaslov: Trivijalnosti), jer mi je polazište bilo "da preljube ima svuda oko nas

Ja ću uskočiti sa banalnim vicem o Perici. Vicevi o Perici su mandala ovih prostora, prikrivena mudrost sveta i izvor svekolikih istina.

Naime pitala jednog dana učiteljica decu u školi da navedu nešto što je "apsolutno tačno, a prosto neverovatno". I naravno, svi ćute i pojma nemaju, osim Perice koji maše onako sa dva prsta. Učiteljica, znajući Pericinu ... nekonvencionalnu prirodu ... na svaki način izbegava da mu da reč. Međutim suočena sa odustvom izbora na kraju kaže:

- "Hajde Perice, navedi nam nešto što je 'apsolutno tačno a prosto neverovatno'"

Perica: "Apsolutno je tačno da je Zemlja okrugla..."

<ovde učiteljica odahne, misleći da će ovaj put sve ispasti kako treba>

Perica (nastavlja): "... ali je u tom svetlu prosto neverovatno da se ljudi jebu na svakom ćošku".


---
Prihvatam da ovo nije konstruktivan doprinos raspravi, ali nekako kontam da nije ni trol.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:22 12.04.2012

Re: dva muškarca

od svih Žakova, meni najbolji Jacques Tati:



vladimir petrovic vladimir petrovic 21:23 12.04.2012

Re: dva muškarca

Maksa83
... ali je u tom svetlu prosto neverovatno da se ljudi jebu na svakom ćošku


E jesi šašav!

Zapravo, meni pada na pamet ona mnogo, mnogo poznata izjava Simone de Bovoar "da o seksu ne treba pričati, već delati".

Naravno, isto bi se moglo reći i o preljubi.
Onaj ko radi radnju, taj ne bi trebalo da priča mnogo...

A opet, mene zaintrigirao taj francuski liberalni stav, jer kao što gore reče Sima2000, svi smo imali priliku da gledamo američke filmove u kojima smaraju do drške oko motiva koji dovode do razlaza, odnosno razvoda (razvodi u SAD mogu biti ozbiljna stvar), te dokazivanja da li je bilo ili nije bilo preljube.

-------
P. S. Upravo sam bio tamo, na političkom blogu, pa sam se glasno nasmejao tvom odgovoru na jedno dobronamerno pitanjce: "Šta fali Zukorliću" (kao pretendentu na najvišu državnu funkciju u zemlji Srbiji).
E, vala, jesi majstorski odgovorio!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:36 12.04.2012

Re: dva muškarca

Simone de Bovoar




vladimir petrovic vladimir petrovic 21:42 12.04.2012

Re: dva muškarca

Vesna Knežević Ćosić
... od svih Žakova


Žak je veoma popularno ime, reklo bi se narodsko.

Dolazi od Jacob, odnosno latinskog Jacobus.

Na srpskom to je, naravno, Jakov, Jaša.
Na engleskom, James, Jacob itd.

Ovde ima na svim (važnijim) jezicima

meni najbolji Jacques Tati:

Da, dobro si se njega setila.

Bivši predsednik Francuske Širak (Chirac) bio je - Žak.

Takođe, Žak je i onaj istraživač mora Kusto (Cousteau)

maksa83 maksa83 21:57 12.04.2012

Re: dva muškarca

E jesi šašav!

E'o sad ću da se uozbiljim.

Dotle da ću - na ovu temu - da potegnem Tolstoja (koji je, još uvek tvrdim, opasan smarač) a koji je iznedrio knjigu mnogo ozbiljniju i težu od Ane Karenjine. Toliko ozbiljnu i disruptivnu da su je Rusi cenzurisali a Amerikanci zabranili njeno štampanje: The Kreutzer Sonata

Preporučujem.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:05 12.04.2012

Re: dva muškarca

Simone de Bovoar

Hvala za ove klipove.

Podsećam da je Simona (pored Drugog pola i mnogih zanimljivih knjiga) napisala i "Treba li spaliti De Sada", braneći ga svojski, iako je, voleli mi to ili ne, tip bio skroz na skroz kontroverzan kada su seksualne aktivnosti u pitanju. Bila je to hrabrost/ludost jednog markiza da zagovara javno ono što je u to vreme bilo za veliku većinu NAKARADNO. Istovremeno, bila je to hrabrost/mudrost jedne dame kao što je bila Simona, da napiše tu knjigu.



Takođe, Simona je uticala na Sartra da "brani" Žana Ženea (Genet), otvorenog homoseksualca, dobrog pisca a uzgred i kriminalca, koji je puno godina proveo u zatvoru. (Sartr je napisao knjigu: "Sveti Žene, glumac i mučenik".


vladimir petrovic vladimir petrovic 22:56 12.04.2012

Re: dva muškarca

Maksa83
... da potegnem Tolstoja (koji je, još uvek tvrdim, opasan smarač)

Da se našalim:
Ako je Vladimir Nabokov mogao da napiše da je Dostojevski bio trećerazredan pisac, i ti možeš da kažeš i doživljavaš Tolstoja kao - smarača.
(Za Nabokova, Tolstoj jeste bio genije).

Ja mislim da je Ana Karenjina izvanredna knjiga, jedna od najboljih ikada napisanih. To nije novo, mnogi stručnjaci su tog mišljenja, ja samo pratim trend.

U ovom blogu, ja sam pored Ane Karenjine pomenuo i Gospođu Bovari.
Podsećam da je Flober jednom uzviknuo: "Ema Bovari - to sam ja". Ovo kažem zato što se Lavu Tolstoju nikada nije moglo dogoditi da uzvikne "Ana Karenjina - to sam ja".

(Uzgred, od te dve knjige koje veoma volim, Ana Karenjina je bolja, premda je Tolstoj prethodno čitao Gospođu Bovari i čak upućivao komplimente Floberu).

Eksperti ukazuju da je Tolstoj pisao Anu Karenjinu "sa zadnjim MORALNIM namerama, sa željom da osudi 'greh'".

Međutim, Ana Karenjina je ispala, telle-quelle /takva-kakva/ genijalno delo.

(Uzgred da kažem i to, ili bolje da podsetim, da se Ana Karenjina u toj knjizi, koja nosi ime po njoj, pojavljuje tek u 19. poglavlju. Dalje, nakon Aninog samoubistva, knjiga se nastavlja i ima još desetak poglavlja. Hoću reći da to nije samo knjiga o Ani, već ima i druge vrlo zanimljive karaktere.

A Krojcerova sonata je nešto drugo. Mnogi smatraju da je tu Tolstoj bio duboko zastranio, mada je knjiga odlična, per se.Ne odlična po temi koju obrađuje već po načinu kako temu obrađuje.
Hoću reći da tu knjigu možemo suditi ne po tome o čemu govori već KAKO govori, što je ponekad u književnosti važno (stari štos - da se dobar roman može napisati i o nekim banalnim temama - domaćice, penzioneri i ini - ukoliko se majstorski napiše).

Ja tako vidim Krojcerovu sonatu. Odlično je napisana, a to što su moralna i moralistička stanovišta Tolstoja teška, to je druga stvar. Uostalom, kako je stario Tolstoj je išao u mnoge krajnosti, da je u nekoj fazi sve najgore govorio o umetnosti uopšte, pa i o svojim knjigama, itd. itd.

P. S. Da se još jednom našalim s tobom, Makso. Ti voliš da se poigravaš sa VELIKIMA, sećam se da si jednom govorio i da je Džojs veliki smarač, da si počinjao da čitaš njegov Portret umetnika pa nisi mogao da završiš... Ili se ne sećam dobro? (A teško mi je da zamislim kako bi se osećao kada bi pokušao da čitaš Fineganovo bdenje).

Izneo sam samo neka svoja viđenja, bez pretenzija.

I shvatio sam da je moja tetka Grkinja u pravu kada kaže: Ne može se sve shvatiti. I ne treba.

Ja se tako tešim.
myredneckself myredneckself 01:45 13.04.2012

Re: dva muškarca

vladimir petrovic

Ja tako vidim Krojcerovu sonatu. Odlično je napisana, a to što su moralna i moralistička stanovišta Tolstoja teška, to je druga stvar....
...I shvatio sam da je moja tetka Grkinja u pravu kada kaže: Ne može se sve shvatiti. I ne treba.

Ja se tako tešim.


Pročitala sam na jednom blogu, ili forumu, da je jedna ruska tolstojološkinja jednom držala predavanje studentima na fakultetu (na kom je radio i njen muž), i rekla -
Hah..čovek može ili studirati Tolstojevo delo, ili stupiti u brak.
Studenti su se malo nasmejali, pa trgnuli, i pitali je -
Profesorka, a kako ste vi i stručnjak za Tolstoja, i udata žena?

Ona je kazala -
Ah, to je već nešto sasvim drugo. Držim da ja možda ne znam, i ne shvatam, baš sve.

Da li ima preljubnika/preljubnica među osobama koje vi poznajete?

Joooj, sada kad je pomenuta Sonata, zamisli pitanje -
Da li biste mogli ubiti muža/ženu, preljubnika/cu?

Edit:
Zaboravila sam najvažnije, da kažem svoj odgovor -
Ja ne bih. Nikada. Nikako.
omega68 omega68 15:08 13.04.2012

Re: dva muškarca

Hm. Ne znaš ti Francuze, koji manje-više koriste svaku priliku da nekome ko dolazi iz daleka pričaju priču o prednostima francuštine nad svim ostalim...

A ja priznajem da me je taj detaljčić o zakonskoj blagonaklonosti prema preljubi zaintrigirao, iz nekih ličnih razloga, he, he, he...

Što mu nisi predložio da mu opštiš sa gospođom dok on gleda sve pevajući kako mu gospođa nije njegovo vlasništvo.
( Bolje da ne pišem šta mislim o tim budalama )
maksa83 maksa83 21:13 13.04.2012

Re: dva muškarca

P. S. Da se još jednom našalim s tobom, Makso. Ti voliš da se poigravaš sa VELIKIMA, sećam se da si jednom govorio i da je Džojs veliki smarač, da si počinjao da čitaš njegov Portret umetnika pa nisi mogao da završiš... Ili se ne sećam dobro?

Ne, "Portret" sam pročitao, Dablince takođe, ali sam se kod Uliksa sapleo. Fineganovo Bdenje sam imao samo neki vrlo vrlo hrvatski prevod pa sam već na prve 2 strane imao 5 nepoznatih reči i shvatio - to Fineganovo Bdenje niko nije ukapirao, i sad, računam ti ja tu - mogu da ga (na silu) pročitam i ostanem uskraćen za prosvetljenje kao i svi ostali, ili ne pročitam i tako ostanem uskraćen za prosvetljenje. Ovo pod 2) mi je delovalo kao pametniji tajm menadžment.
nsarski nsarski 21:37 13.04.2012

Re: dva muškarca

Fineganovo Bdenje sam imao samo neki vrlo vrlo hrvatski prevod pa sam već na prve 2 strane imao 5 nepoznatih reči i shvatio - to Fineganovo Bdenje niko nije ukapirao, i sad, računam ti ja tu - mogu da ga (na silu) pročitam i ostanem uskraćen za prosvetljenje kao i svi ostali, ili ne pročitam i tako ostanem uskraćen za prosvetljenje. Ovo pod 2) mi je delovalo kao pametniji tajm menadžment.

Ja nisam imao pojma da postoji takav prevod. Znam da ima nekih poljskih, japanskih i finskih "prevoda", ali to nije knjiga koja se moze prevesti Niti ima smisla.
Evo zakljucka do koga je doslo Dzojsovo drustvo: (James Joyce Quarterly)


Obrati paznju na srednji pasus: Kakvog smisla ima prevoditi FW, ako je citaocu potrebno mnogo manje vremena da nauci engleski dovoljno dobro da pokusa sam da ga cita.

blogovatelj blogovatelj 05:29 14.04.2012

Re: dva muškarca

ali sam se kod Uliksa sapleo


Keep trying.
Ja sam Dervis i smrt procitao iz petog pokusaja.
U srednjoj za lektiru pocnem, stignem negde do pedesete strane i blokada...
Vidim ja da gosn Selimovic ima sta da mi poruci, ali vidim da nisam u stanju da primim informaciju koju on prenosi... Nisam u stanju u potpunosti, a ako nije u potpunosti, onda nisam zeleo ni da se trudim.
Naravno, odustanem.
Sledeci put posle vojske. Isto.
Tako cetiri puta, uvek isto, na svake dve tri godine.
A onda, nezaposlen, u sred bombardovanja, u dvoristu u Somboru, pocnem peti put.
Bljesak.
Znao sam da ce da mi se desi, nisam samo znao kada.
Ima neka Andriceva misao o velikom evropskom romanu, ne znam je napamet, a mrzi me da guglam. O nekom brzom prelasku uvoda dok citas, onda o uspinjanju na neku veoma strmu i visoku planinu, a onda kad dodjes do polovine romana, vidik puca svuda unaokolo i u stanju si da vidis dalje nego drugi. Tako nasto... E to je bilo to...
Slicno mi se desilo i sa Sartrovom Mucninom.
E sad, svaka cast vama svim blogerima, ima vas sto mnooooooooogo volim da vas citam. Ti si jedan od njih i jedan od onih u samom vrhu.
Ali jedino gosn Vuckovica kad citam, ja se osecam kao kad sam citao Selimovica i Sartra.
I cekam na obasjaj, desice se
Javi se Vuckoooooo
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:50 14.04.2012

Re: dva muškarca

Maksa83
... Portret sam pročitao, Dablince takođe, ali sam se kod Uliksa sapleo.


Vidim da voliš težak rad, pa me ovo "sapletanje" na trećem Džojsovom delu ne čudi, jer si na dobrom putu, he, he, he...

Ja sam već govorio da volim Vladimira Nabokova. Po logici stvari, trebalo bi da volim one koje on voli, odnosno da ne volim one koje on ne voli. Jok. Ljut sam na njega (nikada mu to neću oprostiti!) što je bio grub prema Dostojevskom, smatrajući ga "piscem u razvoju", ali ne volim (previše) ni one koje on naglašeno voli, na prvom mestu Džojsa. Za njega je Džojs pisac svih pisaca. Naime, ima mnogo drugih pisaca koji meni više "leže", pa ne smatram, u zauzetosti svojoj, da treba previše da se bavim shvatanjem Džojsa. Daleko od toga da ga osporavam, ali sam uvek spreman da ga prepustim drugima.

Elem, Nabokov je, voleći Džojsa do neba, napisao i mnogo čitani esej o njemu, koji je imperativ svima onima koji pokušavaju da shvate Džojsa, ali i onima koji se bave Nabokovim.

Kako Uliks, kruna Džojsova, ima tri glavna lika, a u pitanju je opis njihovih dogodovština u jednom jedinom danu (četvrtak), evo kako Nabokov vidi te glavne likove, što može pomoći da se dobije bolja slika o celoj knjizi:

- dominirajući Leopold Blum je sitni biznismen u marketingu/reklamni anketar. Nekada radio kao prodavac kancelarijskog materijala i bio prilično uspešan trgovački putnik, specijalizovan za upijajuću hartiju, ali sada on radi sam, tragajući za mušterijama preko oglasa, i ne ide mu baš najbolje.

- Drugi je Stiven Dedalus, koga je Džojs predstavio u svome Portretu umetnika u mladosti. Ima 22. godine, dablinski je nastavnik, student i pesnik, koji je u svojim školskim danima bio podvrgnut disciplini jezuitskog obrazovanja i sada je žestoko protiv toga, ali u suštini ostaje metafizička priroda. On je mladi čovek, u priličnoj meri sklon teoretisanju, dogmata čak i kada je pijan, slobodan mislilac, zatvoren u samog sebe, briljantni tvorac iznenadnih aforističkih izreka, fizički krhak i neokupan, poput sveca (poslednji put se kupao u oktobru, a sada je juni), gorak i loman momak. Nikada do kraja i potpuno jasno vizuelno predstavljen čitaocu, on je pre projekcija autorovog uma nego blisko novo lice stvoreno umetničkom imaginacijom. Kritičari su spremni da identifikuju Stivena sa mladim Džojskom, ali to nikada nije u celosti baš tako.

- Moli, Marion Blum, Blumova je žena, Irkinja je po očevoj liniji i španska Jevrejka po majčinoj. Ona je koncertna pevačica. Ako je Stiven prefinjena duša a Leopold osrednje prefinjen, Moli Blum je definitivno prosta, čak veoma vulgarna.

Ali sva tri lika imaju svoje umetničke strane.

Čini mi se kada se znaju ovakve Nabokovljeve karakteristike Džojsovih glavnih junaka, njega koji pretenduje da je dobar poznavalac Džojsa, lakše je shvatiti šta se htelo tom knjigom koja slovi za jednu od najboljih (što je relativno) i najpoznatijih u prošlom veku.

Na kraju, kao običan čitalac knjiga manje više svih žanrova (osim naučnih) smatram da i pored napora koji je neizbežan, treba pročitati te tri Džojsove knjige (Portret umetnika, Dablince i Uliks).

Što se tiče Fineganovog bdenja, s tim se, definitivno, ne treba baktati. To čak i Nabokov priznaje.


Nsarski
... Kakvog smisla ima prevoditi FB, ako je citaocu potrebno mnogo manje vremena da nauci engleski dovoljno dobro da pokusa sam da ga cita.


Ovo je veoma tačno, pa zato ima izuzetno malo prevoda FB.
maksa83 maksa83 08:55 14.04.2012

Re: dva muškarca

Vidim da voliš težak rad,

Moj moto je - "bolje da je teško, nego dosadno".
Goran Vučković Goran Vučković 09:06 14.04.2012

Re: dva muškarca

Javi se Vuckoooooo

Prisutan. Da, umem ja da budem konfuzan, priznajem...
Milan Novković Milan Novković 09:09 14.04.2012

Re: dva muškarca

Moj moto je - "bolje da je teško, nego dosadno".

Kod mene, kako starim - što lakše to bolje, a ako može da se i odloži to je samo dodatni bonus
nsarski nsarski 09:14 14.04.2012

Re: dva muškarca

bolje da je teško, nego dosadno

OK, kao sto znas, ovako pocinje FB:

riverrun, past Eve and Adam's, from swerve of shore to bend
of bay, brings us by a commodius vicus of recirculation back to
Howth Castle and Environs.
Sir Tristram, violer d'amores, fr'over the short sea, had passen-
core rearrived from North Armorica on this side the scraggy
isthmus of Europe Minor to wielderfight his penisolate war: nor
had topsawyer's rocks by the stream Oconee exaggerated themselse
to Laurens County's gorgios while they went doublin their mumper
all the time: nor avoice from afire bellowsed mishe mishe to
tauftauf thuartpeatrick: not yet, though venissoon after, had a
kidscad buttended a bland old isaac: not yet, though all's fair in
vanessy, were sosie sesthers wroth with twone nathandjoe. Rot a
peck of pa's malt had Jhem or Shen brewed by arclight and rory
end to the regginbrow was to be seen ringsome on the aquaface.
The fall (bababadalgharaghtakamminarronnkonnbronntonner-
ronntuonnthunntrovarrhounawnskawntoohoohoordenenthur-
nuk!) of a once wallstrait oldparr is retaled early in bed and later
on life down through all christian minstrelsy. The great fall of the
offwall entailed at such short notice the pftjschute of Finnegan,
erse solid man, that the humptyhillhead of humself prumptly sends
an unquiring one well to the west in quest of his tumptytumtoes:
and their upturnpikepointandplace is at the knock out in the park
where oranges have been laid to rust upon the green since dev-
linsfirst loved livvy.
What clashes here of wills gen wonts, oystrygods gaggin fishy-
gods! Brékkek Kékkek Kékkek Kékkek! Kóax Kóax Kóax! Ualu
Ualu Ualu! Quaouauh! Where the Baddelaries partisans are still
out to mathmaster Malachus Micgranes and the Verdons cata-
pelting the camibalistics out of the Whoyteboyce of Hoodie
Head. Assiegates and boomeringstroms. Sod's brood, be me fear!
Sanglorians, save! Arms apeal with larms, appalling. Killykill-
killy: a toll, a toll. What chance cuddleys, what cashels aired
and ventilated! What bidimetoloves sinduced by what tegotetab-
solvers! What true feeling for their's hayair with what strawng
voice of false jiccup! O here here how hoth sprowled met the
duskt the father of fornicationists but, (O my shining stars and
body!) how hath fanespanned most high heaven the skysign of
soft advertisement! But was iz? Iseut? Ere were sewers? The oaks
of ald now they lie in peat yet elms leap where askes lay. Phall if
you but will, rise you must: and none so soon either shall the
pharce for the nunce come to a setdown secular phoenish.
Bygmester Finnegan, of the Stuttering Hand, freemen's mau-
rer, lived in the broadest way immarginable in his rushlit toofar-
back for messuages before joshuan judges had given us numbers
or Helviticus committed deuteronomy (one yeastyday he sternely
struxk his tete in a tub for to watsch the future of his fates but ere
he swiftly stook it out again, by the might of moses, the very wat-
er was eviparated and all the guenneses had met their exodus so
that ought to show you what a pentschanjeuchy chap he was!)
and during mighty odd years this man of hod, cement and edi-
fices in Toper's Thorp piled buildung supra buildung pon the
banks for the livers by the Soangso. He addle liddle phifie Annie
ugged the little craythur. Wither hayre in honds tuck up your part
inher. Oftwhile balbulous, mithre ahead, with goodly trowel in
grasp and ivoroiled overalls which he habitacularly fondseed, like
Haroun Childeric Eggeberth he would caligulate by multiplicab-
les the alltitude and malltitude until he seesaw by neatlight of the
liquor wheretwin 'twas born, his roundhead staple of other days
to rise in undress maisonry upstanded (joygrantit!), a waalworth
of a skyerscape of most eyeful hoyth entowerly, erigenating from...

Kako kazu, to je ipak knjiga da se desifruje, a ne da se cita.
blogovatelj blogovatelj 16:10 14.04.2012

Re: dva muškarca

Da, umem ja da budem konfuzan, priznajem.


Bez zezanja, nekako si mi ti ostao kao jedini bloger kog nisam u stanju da dokucim
nikola_kovac nikola_kovac 21:32 12.04.2012

?

Da li ima preljubnika/preljubnica među osobama koje vi poznajete?

Хм, а зашто тебе интересује прељубничка култура?
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:50 12.04.2012

Re: ?

Nikola_kovac
... Хм, а зашто тебе интересује прељубничка култура?

Dobro pitanje.

Verovatno zato što su preljubnici ponekad zanimljiviji od ne-preljubnika.

Kao što ponekad dobrota čoveka nekima zasmeta, tako i (seksualna) čestitost nekada zasmeta...

Čini mi se da si ti jednom, Nikola, ovde na blogu, elaborirao kako "svako od nas ima pravo na greh", zar ne?

Prosto mi dođe da uzviknem: Živeli grešnici!
nikola_kovac nikola_kovac 21:54 12.04.2012

Re: ?

Prosto mi dođe da uzviknem: Živeli grešnici!

А шта би на то рекли Моника или Душан?
nsarski nsarski 22:49 12.04.2012

Re: ?

Prosto mi dođe da uzviknem: Živeli grešnici!

Ako pod ovim "gresnici" podrazumevas i preljubnike, mislim da ne bi opstao na Krkarovom blogu ni pola komentara i bio bi banovan. (Imao je on jedan post o svalerkama, ali me mrzi sada da trazim).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:55 12.04.2012

Брката срећа

nsarski
Prosto mi dođe da uzviknem: Živeli grešnici!

Ako pod ovim "gresnici" podrazumevas i preljubnike, mislim da ne bi opstao na Krkarovom blogu ni pola komentara i bio bi banovan. (Imao je on jedan post o svalerkama, ali me mrzi sada da trazim).

Прикладна музичка разгледница...

... и песма за маторе швалере.
nsarski nsarski 23:22 12.04.2012

Re: Брката срећа

Прикладна музичка разгледница.
И песма за маторе швалере.

Hehe, ja sam znao jednog tipa koji je bio jako ponosan na fizicke atribute svoje zene. Pa, tako, kad se sakupi drustvo, on, u trenucima zanosa, obracajuci se svojoj zeni, izgovori recenicu iz drugog klipa koji si postavio: "Jolanda, pokazi gostima sisu!". I ona pokaze. A uopste se ne zove Jolanda.

@VP
Horatio, nisi bas mnogo analitican u ovom postu o preljubi. Ima tu teskih, skoro transcendentalnih pitanja kojih se nisi dotakao. Na primer, da li je preljuba muskarca drugacija od preljube zene? Neki tvrde da razlika postoji. Zatim, neke zene (a prema poslednjim istrazivanjima oko 50% zena u srednjem dobu priznaju da su makar jednom izvrsile preljubu), dakle, neke zene stupaju u vanbracne avanture iz nedostatka ljubavi, druge iz nedostatka seksa, trece iz nedostatka love, cetvrte radi promene, itd.
Kod muskaraca, motivi su obicno malo drugaciji, rekao bih. Obicno se ovde radi o nekakvom statusnom simbolu, potvrdi moci, ili slicno. Upravo to je, mislim, bio centralni argument Krkarovog bloga o tome da nema svalerku. To je kao da je rekao - necu da nosim Rolex sat!
Goruca su ova pitanja, a nigde odgovora...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:30 12.04.2012

Re: Брката срећа

Pa, tako, kad se sakupi drustvo, on, u trenucima zanosa, obracajuci se svojoj zeni, izgovori recenicu iz drugog klipa koji si postavio: "Jolanda, pokazi gostima sisu!". I ona pokaze.

Шта, и она се звала Јоланда?!

ivana23 ivana23 23:39 12.04.2012

Re: Брката срећа

Predrag Brajovic
Pa, tako, kad se sakupi drustvo, on, u trenucima zanosa, obracajuci se svojoj zeni, izgovori recenicu iz drugog klipa koji si postavio: "Jolanda, pokazi gostima sisu!". I ona pokaze.

Шта, и она се звала Јоланда?!


Citas na preskok...

A uopste se ne zove Jolanda.
nsarski nsarski 23:41 12.04.2012

Re: Брката срећа

Citas na preskok...

Ne cita, nego sam ja tu poslednju recenicu naknadno dodao dok je on trepnuo...Izvinjavam se Pedji na ovom manevru.
ivana23 ivana23 23:43 12.04.2012

Re: Брката срећа

Izvini Predraze.
nsarski nsarski 23:43 12.04.2012

Re: Брката срећа

Шта, и она се звала Јоланда?!

Nije se zvala Jolanda, ali je gledala film. (Vidi dodatno objasnjenje dole - zapravo gore - jbg. kada prostorni i vremenski sled ovde idu u suprotnom pravcu.)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:48 12.04.2012

Re: Брката срећа

docsumann docsumann 08:10 13.04.2012

Re: Брката срећа

To je kao da je rekao - necu da nosim Rolex sat!


kaki bre Rolex i sitna boranija ... pravi mačoJi nose Breguet Tourbillon

nsarski nsarski 08:28 13.04.2012

Re: Брката срећа

docsumann
To je kao da je rekao - necu da nosim Rolex sat!


kaki bre Rolex i sitna boranija ... pravi mačoJi nose Breguet Tourbillon


Aha! Pa, u satove se ne razumem uopste jer ni jedan ne posedujem. (Mislim, i na mobilnom uvek mogu da vidim tacno vreme.)
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:36 13.04.2012

Rodilo se, treba ga ljuljati, I deo

Nsarski
... VP
Horatio, nisi bas mnogo analitican u ovom postu o preljubi. Ima tu teskih, skoro transcendentalnih pitanja kojih se nisi dotakao. Na primer, da li je preljuba muskarca drugacija od preljube zene? Neki tvrde da razlika postoji. Zatim, neke zene (a prema poslednjim istrazivanjima oko 50% zena u srednjem dobu priznaju da su makar jednom izvrsile preljubu), dakle, neke zene stupaju u vanbracne avanture iz nedostatka ljubavi, druge iz nedostatka seksa, trece iz nedostatka love, cetvrte radi promene, itd.


Velimir Mladenovic
... zasto ljudi varaju to je valjda osnovno pitanje, a ne da li to treba da utice na razvod ili ne.


Preljuba je, kao što sam pomenuo, veoma ozbiljna stvar.
Delikatna je koliko i sama ljubav.

Stoga, moje polazište nije bilo šta je to preljuba niti da li je njeno događanje opravdano ili nije, prirodno ili nije i slično.

Moje polazište je bilo da preljuba postoji, a s tim u vezi kako se treba ponašati. Kao što sam stavio u naslovu, pomalo me to podseća na onu narodnu izreku po kojoj se dete rodilo i treba ga ljuljati i uzdizati, a ne pitati se zašto se dete rodilo.

Dakle, onda kada se preljuba dogodi, meni ne izgleda (posebno) važno pitanje ZAŠTO SE DOGODILA, već - šta dalje? Kako se ponašati? Kako rešavati ili ne rešavati stvar, već prepustiti da se dogodi što se dogoditi mora.

Kada sam pomenuo famozni slučaj Bila i Hilari Klinton meni nije padalo na pamet pitanje ZAŠTO se to dogodilo, već kako su se oboje ponašali nakon tog događaja. (Smatram da su se oboje pametno poneli, posebno Hilari).

U tom kontekstu moje polazište svih polazišta bio je stav francuskog zakonodavstva da preljuba nije automatski dokaz, odnosno razlog, da brak treba razvoditi.U zakonodavstvima nekih zemalja preljuba JESTE automatski dokaz.

da li je preljuba muskarca drugacija od preljube zene? Neki tvrde da razlika postoji.


Ovo je već upuštanje u detalje oko same preljube, a ja to nisam hteo.

Ali, kad smo već tu, ja sam skoro voljan da kažem da veća razlika ne postoji (preljuba je preljuba, nije važno da li je muška preljuba ili ženska preljuba). Međutim, svi znamo da i kod poimanja ljubavi mnogi kažu da ima razlika između žena i muškaraca, da su žene često preosećajne, daleko osećajnije od muškaraca, pa da ima situacija u kojima istinski zaljubljena žena sebe smatra srećnom, dok istinski zaljubljen muškarac ne mora da se oseća (potpuno) srećnim iako mu je mnogo stalo do ljubavi žene (samo u romanima ljubav je dovoljna da reši sve probleme), jer ga istovremeno mogu mučiti neke druge stvari, njemu ljubav nije, dakle, sve na svetu, već život shvata malo kompleksnije... - što je sve diskutabilno.

S tim u vezi, moguće je da postoje nijanse u prilazima muškoj u ženskoj preljubi, ali mi to, ponavljam, nije bilo bitno. (Sporedno je da li sam za to kvalifikovan, a nisam, što ne mora da znači da o tome ne treba govoriti).

Da kažem i ovo - što se dobro zna: postoji razlika u preljubi; jedno je preljuba "za jednu noć" /vezuje se za seksualno zadovoljenje, nema ponovnog susreta partnera u igri/ i preljuba gde se partneri počinju redovno viđati, pa to postaje nešto trajno, što je paralelno ljubavi sa zakonskim partnerom, čak i da ljubavi nema u braku, odnosno poprima tu paralelnu dimenziju. To već može stvoriti velike probleme, te može uništiti zakonsku vezu, i drugo. (Tu je ona priča o starijem muškarcu-pokvarenjaku, koji nakon nekoliko decenija braka napušta suprugu da bi prešao kod mlađe žene iz susedstva, što zakonita supruga doživljava ne kao nesreću - ni njoj nije mnogo stalo do muža - već kao sramotu i poniženje u očima sveta, itd).
Takvi slučajevi su već ozbiljni i rešavaju se od slučaja do slučaja.

Kod muskaraca, motivi su obicno malo drugaciji, rekao bih. Obicno se ovde radi o nekakvom statusnom simbolu, potvrdi moci, ili slicno.


Ovo me podseti na jedan vic, kada pita tip svog drugara da li - vara svoju ženu. A ovaj mu odgovara da to NE čini, osim kada je na službenom putu.

Takav stav polazi da neki muževi nisu skloni preljubi, osim što se opuste kada odu na službeni put, pa onda izvrše preljubu sa koleginicom sa kojom su na putu ili ne znam već s kim, ili odu do prostitutke, nešto što doma ne rade. i kada se vrate doma, pokušaju da se tog "izleta" više i ne sećaju. Do sledećeg službenog puta, he, he, he...

Da li su muškarci skloniji preljubi, teško je reći. Neki veruju da jesu, ali onoj prvoj vrsti preljube "one night encounter", - radi "seksualnog pražnjenja", dakle za jednu noć, sa osobom koju više neće videti.

Pomenuo sam u tekstu američki izveštaj Hite, prema kome preljubu (posle pete godine braka) vrši 70% žena i 72% muškaraca. Ne deluje uverljivo, neki misle da je razlika veća, ne znam.

Meni je zanimljivo ovo: Neki francuski statističari, koji su se bavili testom očinstva, pokazali su da oko 5% dece u brakovima nisu potomci formalnih očeva već majčinih ljubavnika iz vremena kada su začeta. Ima tvrdnji u Francuskoj da je taj postotak veći, da ide čak do 10%, što je prilično neverovatno.

Eto. Da sam mudrac (a nisam) ja bih savetovao: Kad se preljuba dogodi, ne treba smatrati da je to kraj sveta, već se treba koliko-toliko razumno ponašati u toj situaciji... Zato me je "preljuba na francuski način" i zaintrigirala.
docsumann docsumann 08:47 13.04.2012

Re: Брката срећа

Aha! Pa, u satove se ne razumem uopste jer ni jedan ne posedujem. (Mislim, i na mobilnom uvek mogu da vidim tacno vreme.)


šta da ti kažem, sem da sam i sam taki.

mada, cijenim da je tu glavni izvor moći u onom piramidalnom sklapanju vrhova prstiju. izuzetno jak magijsko-masonski znak. sat je samo paravan ()
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:08 13.04.2012

Re: Rodilo se, treba ga ljuljati, II deo

Znam da postoje blogokolege kojima smeta moje često pozivanje na literaturu, ali meni odgovara da se ponekad pitam kako se neka stvar predstavlja u - knjigama. Nije da, rečeno u stilu Danila Kiša, pribežište tražim u knjigama, ali mi je važno šta stoji u knjigama.

Navešću dva primera u vezi sa preljubom, koji mi padaju na pamet.

1. Ja sam već u jednom ranijem blogu pominjao slučaj iz jedne knjiga L. Pirandela (o kome je Isidora Sekulić pisala izvrstan esej, pa je ona taj slučaj pominjala). Mladić dolazi iz dalekog sela u grad, nalazi posao. Kada odluči da se oženi, dovodi mladu i neiskusnu devojku sa sela za suprugu. On biva odsutan od kuće tokom nedelje, zbog posla, tako da je kući sa mladom ženom samo preko vikenda. To koristi matori železničar, oženjen čovek sa šestoro dece, i zavodi mladu ženu. Ona se opire, ali najzad popusti. To primetila železničareva supruga i jednog dana prati muža kada je uveče izašao iz kuće i zatiče ga, in flagranti, kako vodi ljubav sa mladom ženom. Ona reaguje tako što izađe na ulicu i počne da kuka i vrišti iz sveg glasa kako je mlada žena, kurvetina obična, zavela njenog muža, te cela ulica to sazna. Naknadno za to čuje mladić, suprug mlade žene, uzima sekiru i ubija svoju ženu nevernicu. Na suđenju, on izgovara one famozne reči: nije on kriv što je sekirom ubio svoju suprugu; nije kriva njegova pokojna supruga što ga je prevarila, nego je kriva supruga železničara što je digla galamu da je ceo grad morao da sazna za tu preljubu, a posle nekog vremena ona je oprostila svom mužu, ocu njene dece, i ponaša se kao da se ništa nije ni dogodilo...

2. Odavno sam, u Istri, naišao na jednu knjigu pripovedaka Ive Ćipika. Sećam se da je on izneo ovakav slučaj. Mlad čovek u nekom selu je u braku sa suprugom koju voli. Međutim, njemu se nabacuje neka druga mlada žena, supruga njegovog daljeg rođaka. On podleže i počne održavati "paralelnu vezu". Naravno, to sazna selo, pa jednog dana to sazna i muž ove nevernice. Kako on reaguje? Tako što će jednom sresti tog čoveka koji spava s njegovom ženom, oboriti ga ne zemlju i vezati za drvo u selu tako da se ne može sam odvezati. Seljaci se skupljaju i svi znaju da je to učinjeno zato što je tip vezan za drvo bio preljubnik. Svi se tome smeju i prave šale, ali niko ne prilazi drvetu da odveže tog nesrećnika. Posle nekog vremena, dolazi njegova zakonita supruga, dostojanstveno ga odvezuje i vodi ga kući, opraštajući mu sve, a krivicu baca na drugu ženu "koja je zavela njenog poštenog muža", bla, bla, bla...

Eto. Ima mnogo vrsta preljuba, svaka je slučaj za sebe i teško je reći koji je najbolji način rešavanja stvari nakon događanja preljube.

Moje je stanovište, ponavljam, kada se preljuba dogodi, ma koliko to boli jednu stranu, treba biti razuman, ne dramiti previše, videti šta se spasiti može...

Preljuba je uvek bilo, i pre biblijskih vremena (sve biblijske religije osuđuju preljubu), ali ih ima i danas i biće ih uvek, dok je veka i sveta.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:10 13.04.2012

Re: Rodilo se, treba ga ljuljati, I deo

ona priča o starijem muškarcu-pokvarenjaku, koji nakon nekoliko decenija braka napušta suprugu da bi prešao kod mlađe žene iz susedstva, što zakonita supruga doživljava ne kao nesreću - ni njoj nije mnogo stalo do muža - već kao sramotu i poniženje u očima sveta


stav francuskog zakonodavstva da preljuba nije automatski dokaz, odnosno razlog, da brak treba razvoditi.


nema tu bitne razlike, i u prvom i u drugom slučaju reč je o preljubi u ogledalu, tj kako je vide, dozivljavaju, procenjuju drugi: oči sveta, francusko zakonodavstvo...

:)

koliko s'vatam, nsarski bi da se bacis u biće (grč. το ον - to on, particip glagola 'biti') preljube:)))

vladimir petrovic vladimir petrovic 09:31 13.04.2012

Re: Rodilo se, treba ga ljuljati, I deo

Vesna Knežević Ćosić
... koliko s'vatam, nsarski bi da se bacis u biće (grč. το ον - to on, particip glagola 'biti') preljube:)))


Ma, shvatam. Nsarski se ovog puta ponaša kao "provocateur" (ova francuska reč nema totalnu negativnu konotaciju, pre bi se reklo da je - podsticajna).

Slažem se da ne treba preljubu deliti na mušku i žensku.
Uostalom, kada muškarci vrše preljubu čine to sa ženama. Ko je kriv, ako tu krivice ima, nije važno. Bolje je da nema preljube, ali se bez preljube ne može. Kad-tad.

Naivni su oni koji veruje da bi najbolje bilo da ljubav caruje, da se svi vole, da dobrota vlada i tako to.

Ljudi su čudni i ne vole da žive po šablonima koje nameću kultura ili običaji i ne znam već ko.

Ko može da izbegne preljubu, neka je izbegne.
Ali, neka se ponaša PRIRODNO. Neka ne nanosi sebi štetu time da ne bi kršio društvene norme.
(Vrline često nisu prirodne, o tome ću pisati sledeći put i time završiti ovu svoju serijicu pod pretencioznim nazivom "Pariske crtice". Neka mi se ne zameri).
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:34 13.04.2012

Re: Rodilo se, treba ga ljuljati, I deo

najbolje bilo da ljubav caruje, da se svi vole, da dobrota vlada i tako to.

:))
ajmeee, ovo je divna apologija preljube:)))
docsumann docsumann 09:40 13.04.2012

Re: Rodilo se, treba ga ljuljati, I deo

Ljudi su čudni i ne vole da žive po šablonima koje nameću kultura ili običaji i ne znam već ko.


a otkud sama ta kultura i običaji, nego od istih tih ljudi.

nsarski nsarski 09:54 13.04.2012

Re: Pogledaj me nevernice

Auh, za ovo je potrebna muzicka podloga:



Iz istoimenog filma Srdjana Karanovica:

docsumann docsumann 10:08 13.04.2012

Re: Pogledaj me nevernice

mada i sam taj izraz preljuba nije baš odgovarajući. zvuči kao da nekoga previše ljubiš ... slično kao pregorelo, preobimno.

preljubio sam te, a ti ode s drugim
Milan Novković Milan Novković 10:16 13.04.2012

Re: Rodilo se, treba ga ljuljati, I deo

šta dalje? Kako se ponašati?

Filozofski

myredneckself myredneckself 15:18 13.04.2012

"Oživeti" strasti, čemu?

vladimir petrovic
Ljudi su čudni i ne vole da žive po šablonima koje nameću kultura ili običaji i ne znam već ko.

Da, da, pogotovo kad imaju podsticaj, i sa interneta
Evo sajta za oživljavanje strasti (i to u jednoj zemlji, u kojoj su ljudi vrlo religiozni )
nsarski nsarski 16:00 13.04.2012

Re: "Oživeti" strasti, čemu?

(i to u jednoj zemlji, u kojoj su ljudi vrlo religiozni )

Mislis, obozavaju el amor y la pasión?

myredneckself myredneckself 21:08 13.04.2012

Deificados o no,

nsarski
(i to u jednoj zemlji, u kojoj su ljudi vrlo religiozni )

Mislis, obozavaju el amor y la pasión?



de todos modos, irá al infierno,
porque su palabra es la última

(gugleta i ja na zadatku, a ti, nsarski, samo probaj da nam tražiš greške )

vladimir petrovic vladimir petrovic 21:08 13.04.2012

Re: Pogledaj me nevernice

docsumann
... mada i sam taj izraz preljuba nije baš odgovarajući. zvuči kao da nekoga previše ljubiš ...

Hm.
Ne bih da ulazimo u etimološka raspravljanja, ali meni je preljuba OK.

Grafički, to bi bilo ovako: već si u ljubavi s jednom osobom, onda se dogodi da se pojavi nova osoba koju ti počinješ više voleti od prve - dakle ljubav pa preljubav, odnosno preljuba, he, he, he...



fantomatsicna fantomatsicna 22:04 12.04.2012

Naj Jaques

Prevert
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:11 12.04.2012

Re: Naj Jaques

fantomatsicna
... Prevert

Imaš pravo. Nezaboravni Prever!

Evo Prevera u interpretaciji R. Šerbedžije:

[youtube]null[/youtube]
st.jepan st.jepan 23:51 12.04.2012

Re: Naj Jaques

Prvi Žak za kojeg sam čuo bio je Brat Žak:
"Frère Jacques, frère Jacques..."

nikola_kovac nikola_kovac 23:57 12.04.2012

Re: Naj Jaques

"Frère Jacques, frère Jacques..."

Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 00:00 13.04.2012

:)))

zasto ljudi varaju to je valjda osnovno pitanje, a ne da li to treba da utice na razvod ili ne.

takodje mislim da su to individualni razlozi i zasto neko ne zeli da bude s nekim ne treba komentarisati. preljuba moze biti ozbiljna ali i ne.

da, znam preljubnike :)
nsarski nsarski 00:01 13.04.2012

Re: :)))

da, znam preljubnike :)

Ja ne znam ni jednog. Oni koji varaju svoje zene zovu sebe svakojako, ali nikad "preljubnici".
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 21:22 13.04.2012

Re: :)))

verovatno ste u pravu.
pod pojmom preljubnika oni danas misle-frajer, maco...
nsarski nsarski 00:00 13.04.2012

Jasques

Verovatno najznacajniji medju Zakovima je Jacques Monod, otac moderne molekularne biologije (Nobelova nagrada 1965.)-klik na slik

docsumann docsumann 07:46 13.04.2012

Re: Jasques

Verovatno najznacajniji medju Zakovima je Jacques Monod, otac moderne molekularne biologije (Nobelova nagrada 1965.)-klik na slik


hmm, vjerovatno, mada bih rekao da je ovaj najistoričniji



(klik na slik, dakako)

P.S. taj famozni (fantomski) društveni ugovor i njegovo značenje u savremenom svijetu bi mogli biti i odlična tema za jedan blog, a u nekom širem smislu on obuhvata i preljubu i njene konsenkvence.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:27 13.04.2012

Re: Jasques

društveni ugovor i njegovo značenje


U gimnaziji sam se zanosila francuskim prosvetiteljima i citala strpljivo kupusaru Rusoovu žutih ispadajucih listova, al sam stvarno odlepila na "Fatalistu Žaka", kojeg je napisao jedan drugi prosvetitelj, Didro.

Mislim da sam i decu mnogo godina kasnije animirila da procitaju "Fatalistu Žaka (i njegovog gospodara", tj kad su dovoljno porasli da mogu da uzivaju i pokapiraju i etiku i fatalizam i parodiju i servantesovske fore tipa idu dva tipa na konjima bez cilja i pricaju:)



http://ebookbrowse.com/jacques-the-fatalist-oxford-worlds-classics-by-denis-diderot-pdf-d253124056

vladimir petrovic vladimir petrovic 10:28 13.04.2012

Re: Jasques

docsumann
... hmm, vjerovatno, mada bih rekao da je ovaj najistoričniji

Žan Žak Ruso je bio, svakako, značajna ličnost svog vremena.

Pomenuću jednu njegovu knjigu, koju neki nisu voleli - "Emil ili o vaspitanju". (Jean-Jacques Rousseau: Émile, ou De l'éducation, 1762). On tu knjigu počinje ovako:

"Sve je dobro, kad izlazi iz ruku Tvorca svih svari, sve se izopačuje u rukama čovekovim. On goni zemlju da proizvodi produkte druge zemlje, drvo da nosi plodove drugog drveta; on meša i brka klime, elemente i godišnja doba; sakati svog psa, svog konja, svog roba; poremećuje sve, unakažava sve, voli nagrde, nakaze; on neće ništa onako kao što je priroda dala, pa čak ni čoveka; treba ga doterati, za nj kao izučena konja; treba ga saviti po dnevnoj modi kao drvo u njegovu vrtu".

Naravno, to je pisano sredinom XVIII veka.

I danas ljudi mnoge stvari menjaju, prilagođavaju, izvitoperuju, nameću
drugima...

... a otkud sama ta kultura i običaji, nego od istih tih ljudi.


Ovo me podseti na tvrdnje da su u suštini biblijske (i mnoge druge velike) religije dobre, ali su vremenom interpretacije sveštenstva i ljudi uopšte izvitoperile mnoge stvari (da pomenem ono poznato da nigde u Koranu ne piše da žene, da bi bile dobre muslimanke, treba da nose burke i da se kriju, to su ljudi izmislili... )
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 11:48 13.04.2012

Re: Jasques

Vesna Knežević Ćosić
društveni ugovor i njegovo značenje
odlepila na "Fatalistu Žaka", kojeg je napisao jedan drugi prosvetitelj, Didro.


Мала опаска: ово је једна од најзначајнијих књига из перспективе литературе, њених мена и техника, будућности и прошлости... Жак фаталиста је претача 20. века и доброг дела његових модерних књижевних "захвата": Кафке, Бекета, магичног реализма, постмодернизма итд. Узгред буди речено -- књига је изузетно забавна.

А за оне који желе да се праве важни у друштву када се поведе разговор о модерној литератури и њеним зачецима, она је незаобилазно штиво.


kleinemutter kleinemutter 07:43 13.04.2012

varanje

Kad đaci kod mene varaju na kontrolnom ja se napravim da ne vidim iz prostog razloga, jer sam ubeđena ,da oni koji nisu učili ne znaju ni da prepisuju ili varaju, jer ne znaju gde da traže odgovore.

Tako i oni koji varaju u ljubavi: Da ne znaju kako i gde , ne bi to ni radili!

I večita dečija želja za uzbuđenjem i strah da će ih uhvatiti neko, verujem da su ponekad motiv.

Mojoj drugarici je preljuba spasila brak. Kad je videla da preljubnik nije ni blizu njenog muža, momentalno je muža ponovo zavolela.

vladimir petrovic vladimir petrovic 09:42 13.04.2012

Re: varanje

kleinemutter
... Kad đaci kod mene varaju na kontrolnom ja se napravim da ne vidim iz prostog razloga, jer sam ubeđena ,da oni koji nisu učili ne znaju ni da prepisuju ili varaju, jer ne znaju gde da traže odgovore.


Ovo je veoma dobro zapaženo.

a ovo:
I večita dečija želja za uzbuđenjem i strah da će ih uhvatiti neko, verujem da su ponekad motiv.


se događa skoro uvek onda kada imamo "preljubu za jednu noć" - da se doživi nešto novo s nepoznatom osobom, da se vidi kako se funkcioniše s nepoznatom osobom, da se prave poređenja, itd.

Mojoj drugarici je preljuba spasila brak.

Hm. I ja sam čuo za takve slučajeve, ali nemam pouzdanijih informacija.
Moguće je da malo sporadično "švrljanje okolo" može ojačati postojeću vezu.
Samo uz uslov da sve bude "pod kontrolom", he, he, he...
nsarski nsarski 14:35 13.04.2012

Re: <span>Re: varan<span id="dtx-highlighting-item" dtx-highlight-backgroundcolor="yellow">je</span></span>

Moguće je da malo sporadično "švrljanje okolo" može ojačati postojeću vezu.
Samo uz uslov da sve bude "pod kontrolom", he, he, he...

Hm, a kad si vec u umetnickim vodama, sta mislis onda o preljubi tipa "Belle de jour" - da li i takva preljuba ucvrscuje vezu?

jacHa. jacHa. 15:56 13.04.2012

Re: varanje

Moguće je da malo sporadično "švrljanje okolo" može ojačati postojeću vezu.

idi, bre, vladimire!
zamisli da saznaš da ti monika tako ojačava vezu...
Milan Novković Milan Novković 15:58 13.04.2012

Re: varanje

zamisli da saznaš da ti monika tako ojačava vezu.

Da mu "sporadično" (na mestima) ojačava vezu
jacHa. jacHa. 16:00 13.04.2012

Re: varanje

radi višeg cilja
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:25 13.04.2012

Re: varanje

Mojoj drugarici je preljuba spasila brak


mojoj otvorila oči
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:46 13.04.2012

Re: varanje

Moguće je da malo sporadično "švrljanje okolo" može ojačati postojeću vezu.

jacHa.

... idi, bre, vladimire!
zamisli da saznaš da ti monika tako ojačava vezu...


Kad smo odvojeni od osobe koju volimo, makar i na kratko, najbolje je ne razmišljati šta li ona radi, s kim je i neće li podleći onima koji mnogo navaljuju...

Šalim se.

Najbolje je ne misliti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana