Život| Astrologija| Budućnost| Eksperimenti u blogovanju| Sex

Čaj

Colin_bgd RSS / 11.04.2012. u 12:55

Obicno, kad se preselite u novu sredinu (ako se ikada upustite u to da se zivotno maknete od starog kraja, mamice i tatice, lokalne pekare, lokalne kladionice i slicno), covek bude obasut sa svih strana novim, ponekad neobicnim, ponekad cudnim, ponekad frapantnim obicajima, rutinama, pogledima na svet i delovanju u istom. U datom slucaju (odlaska sa drevnih ognjista) postoje tri opcije: prva da tvrdoglavo odbijate fizicku realnost i da zivite u getu van prostora i vremena pretvarajuci se da ste jos uvek tamo odakle ste dosli, druga da zaboravite sve staro i da se ponasate ne kao da ste se vi rodili 'tamo' nego i da je cukun-deda u stvari oduvek bio odatle poreklom, i treca da kao i svako normalan, nadjete zlatnu sredinu gde cete prvo nju (novu sredinu) da prihvatite, a onda ce ona vama da izlozi na uvid sta sve moze i ne moze da pruzi, pa ce moci lep odabir da se napravi i relativno uziva u nekom mutantu starog i novog.

Jedna od tih novih stvari, koje nisam bas mnogo upraznjavao dok se nisam nasukao na obale gordog Albiona je bilo i ritualno pijenje caja. Pazite, ne govorimo ovde o caju od nane, kamilice, sipka, hibiskusa. Govorimo o odluci da iako zdravi, bez kasljanja, temperature, ili ozeblih tabana, postoji zelja da se skuva topli napitak u cilju relaksirajuceg ispijanja istog. Kazem relaksirajuceg, ali caj sa pet kasicica secera je i obavezno pice svih lokalnih majstora, od molera do elektricara, jer bez tog stimulansa je jaaako, jaaako tesko (ali stvarno) zavrsiti posao koji je u vasoj kuci ozbiljnije prirode nego ikad i idje u bijelome svetu...

Indijski (kineski, cejlonski, azijski) crni caj. I onda se u njega jos sipa mleko!

Pijenje crnog caja sa mlekom je tako engleska stvar (maznuta iz Indije, ali prilagodjena). To nije ritual, to je avantura. Pije se na poslu, kod kuce, u kaficima, kod prijatelja, u drustvu, sam, ujutru, uvece, u sred noci, u sred dana. I sto je najgore uziva se u svemu tome. Caj se pije sa ili bez secera, ali obavezno sa mlekom. Sa mlekom?!? Da, sa mlekom! Ni slucajno sa limunom... Sad, postoje tu dve filozofske skole: pre-skola i posle-skola, tj. da li mleko treba dodati posto se kesica izvadi iz vrele vode u kojoj se caj vec izbrewisao, ili prvo treba sipati mleko i staviti kesicu u solju i preko svega tek onda vrelu vodu. Jos uvek se odrzavaju simpozijumi i konferencije, ali resenja nema. Predlaze se novi, ponovni sastanak u Kopenhagenu da se donese nova kopenhagenska interpretacija. CERN uveliko radi na eksperimentima, ali tajno...

Takodje je velika debata u toku o tome da li, i sta, umakati u caj ili ne (o debati da li je Jaffa cake, cake ili biscuit, o tome treba poseban blog), kao i o tome koliko sekundi treba rich tea biscuit drzati u caju da on dovoljno smeksa, a da se ne raspadne u solji, jer caj sa mrvicama keksa je gore nego kad vam pampur upadne u flasu vina. A da ne pominjem dileme oko toga da li je bolji ukus caja ako se napravi u metalnom (ako se moze srebrnom) cajniku, ili u nekom obicnom keramickom, i da li ima svrhe upotrebljavati tea cosy ili ne...

Ali, postoji i nekoliko mitova kada se radi o ovom drevnom napitku. Pogotovo ako se to gleda u kontekstu konzumiranja istog na britanskom ostrvu. Prvo pogresno se misli da se caj pije kao zamena za kafu, i da se kafa slabo pije. Nije tacno. Pije se i kafa, pije se i caj. Sad, tacno je, postoji neka granica do koje mozemo da se nalivamo tecnosti i punimo kofeinom, ali jedno ne iskljucuje drugo. Turska kafica u subotu ujutru je jos uvek neprevazidjen pocetak vikenda.

Drugo, caj se pije u pet sati popodne. Moze, ali "five o'clock tea" ne znaci to. Tea na engleskom znaci vecera, cup of tea znaci solja caja. Dobro, jeste to poteklo da se caj pre 300 godina pio mozda u 5 sati, takva bila etiketa ili sta, ali danas "I'm goin' home for me tea" znaci idem kuci da klopam.

Trece, svaki crni caj je isti. E pa nije.

Cetvrto, to je slabo pice, vise za zene, decu i starce. Mozda, ali nista lepse (izmedju ostalog) kada na poluvremenu nedeljne lokalne fudbalske lige (u ulozi igraca sredine terena kome je dusa vec triput ispala na nos) se popije solja crnog caja sa mlekom i secerom, i pojede kriska pomorandze. Ili kad se gleda film kasno uvece, a nikome se ne dzedzi nad sporetom da kuva tursku. Ili (u stvari ovo je najbolje) kad mrtvi mokri uletite u kucu posle jos jedne kise koja vas je "iznenadila", i onda prva stvar koja se uradi je da se prokuva voda u kettle aparatu i uspe preko trouglaste vrecice najpopularnije marke caja u Engleskoj. A onda se zatim sedne ispred prozora koji gleda na ulicu i posmatra se ta kisa, i to sivilo, i ta kola koje povremeno prolaze, i sa svakim gutljajem koji greje (ne kao rakija, ali greje) vam se poneko zrnce imperijalisticke historije zakaci za poneki hromozom.

A da ne pominjem da je caj zdrav, da crni caj ima vise antioksidirajucih svojstava od belog luka, brokolija i kupina zajedno, da je dobar za varenje, da je dobar za srce i cirkulaciju, za poviseni pritisak, smanjuje holesterol, za sve je dobar, osim kao zamena za cokoladu...

Caj je (uz robove, surovi kapitalizam, male nadnice, imperijalizam, iskoristavanje dece, pobedu na Waterloo-u, par genija koji su smislili industrijsku revoluciju, i kraljicu koja je imala viziju) izgradio ovu zemlju. Ali, o tome se i radi. Sve ovo cega se treba stideti i cime se treba ponositi u istorijskom smislu je zauvek prepoznato i ne revidira se nista bezveze ili iz dnevno politickih razloga. Sve je istorija, i tamo je lepo i uskladisteno. Osim caja, koji je cista geografija.

Sve je proslo i proci ce, samo caj ostaje. Good, old cuppa. Sta da se radi? Globalizam je definitivno pobedio, ali caj (da, da ne zaboravim, u koji je najbolje stavljati braon secer i punomasno mleko!) je ipak tu da nam vida rane za nasim izgubljenim imperijama: Jugoslavija, British Empire, Rimsko Carstvo, sve je to jedno te isto. Samo je caj uvek drugaciji...

 



Komentari (79)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:04 11.04.2012

tea cosy

definitivno jedna od najludjih stvari na ovoj planeti

re
Colin_bgd Colin_bgd 13:29 11.04.2012

Re: tea cosy

antioksidant
definitivno jedna od najludjih stvari na ovoj planeti

Ali neophodna! Tako kazu bakice iz lokalnog lawn and tennis cluba...
antioksidant antioksidant 13:30 11.04.2012

Re: tea cosy

Ali neophodna!

i da nema svrhu ovakva zabava je neophodna :)
Milan Novković Milan Novković 13:46 11.04.2012

Re: tea cosy

Ali neophodna! Tako kazu bakice iz lokalnog lawn and tennis cluba

Jel tvoje bakice zagrevaju i šoljice? Morale bi, inače su i tvoje bakice podivljale od civilizacije
Colin_bgd Colin_bgd 14:13 11.04.2012

Re: tea cosy

Jel tvoje bakice zagrevaju i šoljice?

Obavezno, to se podrazumeva...
jinks jinks 13:13 11.04.2012

...

U lokalnom ...siju, tu nedaleko od preduzeca, sam odskora otkrio da ima da se kupi neki jaci indijski caj, koji bi trebalo da je dobar.

Kupio kutiju, i jedva je ispio. Nije nista specijalno, bar meni. Vratio se na kamilicu ... a i caj od cimeta nije los (evo bas ga sad pijem).
Colin_bgd Colin_bgd 13:31 11.04.2012

Re: ...

Vratio se na kamilicu ...

Pa neka, to i kazem, kad ozdravis od kamilice mozes opet da probas...

Salu na stranu, najbolje su proverene, masovno-kupovane marke, za pocetak...

Goran Vučković Goran Vučković 14:30 11.04.2012

Re: ...

Salu na stranu, najbolje su proverene, masovno-kupovane marke, za pocetak...




Colin_bgd Colin_bgd 14:46 11.04.2012

Re: ...

Goran Vučković
Salu na stranu, najbolje su proverene, masovno-kupovane marke, za pocetak...



That's better, that's...
Goran Vučković Goran Vučković 14:54 11.04.2012

Re: ...

...Tetley... a ovaj tek:



jinks jinks 15:03 11.04.2012

Re: ...

Caj koji sam pomenuo zove se "Earl grey" ... o njemu sam pisao da mi se nije nesto preterano dopao.

Kako se ova marka kotira u GB?
Goran Vučković Goran Vučković 20:56 11.04.2012

Re: ...

Kako se ova marka kotira u GB?

Earl grey je vrsta čaja (tj. blenda - miksa), nije firma, koliko znam - u principu je jedna od standardnih 4-5 vrsta u ponudama, tipa (npr. Twinings ponuda):
- English breakfast
- Darjeeling
- Assam
- Earl Grey
- Lady Grey
- Chai
kaolavanda kaolavanda 13:34 11.04.2012

Čaj u pola 3

caj sa pet kasicica secera


da li je Jaffa cake, cake ili biscuit

Kome važno.. Jaffa je ljubav i tačka (zamišljam da je u ovoj šolji onaj Jinksov čaj od cimeta.. mmmm.. Jinks, 'aj' dobaci kesicu, da probam, pa da 'mrem :))

P.S. mrve u čaju.. brrrr...
Colin_bgd Colin_bgd 13:36 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

kaolavanda

da li je Jaffa cake, cake ili biscuit

Kome važno..

Kako kome vazno!?!?

Kad jednom, manje-vise, uredis drustvo i drzavu, o cemu drugome, molim te, treba raspravljati...
kaolavanda kaolavanda 13:44 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

o cemu drugome, molim te, treba raspravljati...

Šta znam... na primer o tome da li je bolje prvo pojesti onaj žele, pa ostalo grickati posle, ili je istovremeno jedenje oba dela prava stvar :)

Ali, pusti ti mene, ja sam hedonista, i površna sam. Nije da se time ponosim, samo ne krijem
Colin_bgd Colin_bgd 13:52 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

na primer o tome da li je bolje prvo pojesti onaj žele, pa ostalo grickati posle, ili je istovremeno jedenje oba dela prava stvar :)

uhhh, ovo je bas tesko pitanje. I sam cesto o tome razmisljam (ovo bez sale). Ako uzmemo u obzir celu kutiju, na primer, mislim da na minimum pola keksova (ako su to keksovi) treba odvojeno jesti zele od "ostalog"...
kaolavanda kaolavanda 13:57 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

ovo bez sale

Verujem. Ni ja se nisam šalila.. smešak je jer sam prijatna osoba

Znaš ti da sam ja bila ubeđena da ću vremenom, sa zrelošću, izgraditi stav o tome, i muški preseći, u stilu: more, jedem sve i gotovo!.. međutim, godine nisu donele rešenje
Colin_bgd Colin_bgd 14:02 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

međutim, godine nisu donele rešenje

A kad donesu, osim na kraju...
BigBadWolf BigBadWolf 15:51 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3


kaolavanda
o cemu drugome, molim te, treba raspravljati...

Šta znam... na primer o tome da li je bolje prvo pojesti onaj žele, pa ostalo grickati posle, ili je istovremeno jedenje oba dela prava stvar :)



Nenenenene ... amaterizam....

Dakle, prvo se pojede cokoladni preliv, onda biskvit a zele na kraju...

Matori ljudi, a to ne znaju, svasta...

:)
kaolavanda kaolavanda 16:41 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

amaterizam...

Biraj oružje!

Jednom, ali pazi - samo jednom u životu sam se zeznula, i ostavila žele za kraj... očaj, kad sam shvatila da je taj kiseli ukus sve što mi je od Jaffe ostalo, ne bih umela rečima da opišem.. btw, bilo je to kada sam imala, plafon.. 3 godine

Odvajanje čokoladnog preliva, moguće je samo u slučaju moje mezimice, i to dok ti je parče u ustima (čoveče, koliko intimne detalje iznosim javno, ne verujem )
draft.dodger draft.dodger 17:06 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

kaolavanda
Šta znam... na primer o tome da li je bolje prvo pojesti onaj žele, pa ostalo grickati posle, ili je istovremeno jedenje oba dela prava stvar :)

Ja sam skoro dobio sledeću kritiku:

Ne mogu da verujem!
Jedeš jafu kao moj deda, zguraš celu u usta.
Colin_bgd Colin_bgd 18:19 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

moguće je samo u slučaju moje mezimice

Ti, bre, stvarno umes da izazoves infarkt kod slucajnih prolaznika...

Zasto otvaras stare rane kod neduznih ljudi???
milisav68 milisav68 19:01 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

draft.dodger

Ne mogu da verujem!
Jedeš jafu kao moj deda, zguraš celu u usta.


Pa kako drugačije.

Inače, čaj pijem samo kad sam bolestan, a interesantno, ne volim ni šumadijski.
kaolavanda kaolavanda 19:12 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

Jedeš jafu kao moj deda, zguraš celu u usta.

Je l' vidiš? Nema tu trt, ni mrt! Deda, k'o deda... čovek, bre, svašta prošao u životu.. valjda on zna kako se Jaffa jede

Zasto otvaras stare rane kod neduznih ljudi???

E, majke mi, zato sam je sakrila, kao.. nisu svi k'o ja, da zavlače nos u svaki link.. sam si kriv

Ali, eto, možda nije loše da imaš prizor, koji će da ti greje dušu, u tmurne britanske dane.. čik zaviri :)
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:18 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

Ja, bre, smažem odjednom ceo uštipac veličine dlana
Colin_bgd Colin_bgd 21:29 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

šumadijski

Ovo pravim englezima za bozicno-novogodisnje neradne dane. Ozbiljno. U doticnom krugu ljudu postalo popularno. Kult status.
Colin_bgd Colin_bgd 21:29 11.04.2012

Re: Čaj u pola 3

u tmurne britanske dane

Nisu tmurni, ja se samo malo salim, zbog efekta...
blogovatelj blogovatelj 00:58 12.04.2012

Re: Čaj u pola 3

Ovo pravim englezima za bozicno-novogodisnje neradne dane


Nijedno alkoholno pice ne udara u cukljeve kao kuvana rakija.
Glava cista a nogice oduzete (ovde rec nogice obavezno citati sa sumadijskim naglaskom)
Mogu da zamislim kako se gospoda aristokrate klate kao domine posle jedno dve solje.
Colin_bgd Colin_bgd 07:36 12.04.2012

Re: Čaj u pola 3

Mogu da zamislim kako se gospoda aristokrate klate kao domine posle jedno dve solje.

Wrong, on so many levels...

Niti su gospoda (dobro, par njih jesu), niti su aristokrate, a ovde je sljokanje ozbiljna disciplina, tako da klacenje samo u izuzetnim slucajevima, a retko posle 'egzoticnih' pica...
skyspoter skyspoter 13:43 11.04.2012

kod

mene u kancelariji postoji stroga rota za pravljenje caja...pocinjemo u 9, pa onda u 11 i onda u 4 po podne...Posle se ide kuci na jos jedan "tea"

Doneli smo i nas tea pot..Kad ne radimo onda ubijamo monotoniju na Nice Cup of Tea and A Sit Down
Colin_bgd Colin_bgd 13:48 11.04.2012

Re: kod

pocinjemo u 9

tek u 9?

Jel narudzbe idu u dvocifrene brojeve?
skyspoter skyspoter 14:31 11.04.2012

Re: kod

naravno a pre toga training pod nazorom

Kettle Etiquette
Tea bag technology
Work tea making
Personal mugs explained
Tea notation, how to do it
Teapot testing
Sugar, how not to give it to somebody who really wants it
mariopan mariopan 13:45 11.04.2012

...



Imala sam priliku da doživim to novo iskustvo, ali u Bogradu.
Ambasada Indije u Beogradu obeležavala je "dan deteta" i tada je u goste pozivala decu na popodnevni čaj.

Po nas nekoliko došao je uniformisani vozač velikim luksuznim automobilom.
Prvi put sam se vozila na onom velikom sedištu pozadi a do vozača bi moglo da stane bar još jedan red sedišta.

U ambasadi su nas srdačno dočekali.
Prikazali su nam film o Indiji.
Bile su mi izuzetno zanimljive prelepe dame u svečanim svilenim sarijima sa nakitom na neobičnim mestima, i njihovo graciozno kretanje po prostorijama koje su bile ukrašene duborezima iz Indije i detaljima koje do tada nisam videla. Posebno pamtim čipkastu rezbariju u kamenu koja je odvajala jedan deo prostorije - prelepo.

Onda nam je poslužen čaj.
Sitni sendviči i kolačići meni nisu bili toliko zanimljivi koliko veliki izbor sireva, lepo serviranih, i kao novost koju nikada nisam probala - sladak sir i čaj za mlekom.
Dopao mi se.
Tada sam prvi put u životu videla uniformisanu poslugu da se i nama koji smo bili deca - klanja. Toga u socijalizmu nije bilo, pa me je bilo sramota da mi se klanja neko ko je mnogo stariji od mene. To je jedini neprijatan detalj koji pamtim.

Indija je zadržala dosta običaja usvojenih od svojih kolonista, i deo toga sam doživela u Beogradu, nisam morala da putujem.
Colin_bgd Colin_bgd 13:57 11.04.2012

Re: ...

Indija je zadržala dosta običaja usvojenih od svojih kolonista, i deo toga sam doživela u Beogradu, nisam morala da putujem.

Indijski caj sa mlekom (u smislu kad indijska porodica pravi), onda je tu nabudzeno jos milion milijardi kojekakvih "herbs", i to je onda tesko ubozjumater. Ja se uvek kulturno zahvalim da hocu cist, bez dodataka, mada sto pomenu kolega gore, ako se malo doda samo cimet, to moze da bude fino.
myredneckself myredneckself 14:11 11.04.2012

Re: ...

Colin
onda je tu nabudzeno jos milion milijardi kojekakvih "herbs", i to je onda tesko ubozjumater.

Aaaa...pričale mi drugarice koje su bile u Indiji. Neki marsala chai, sa bivoljim mlekom, cimetom, kardamomom, karanfilčićem, i dr. i puuuno šećera. Umalo im nije došao glave, kažu od toga stvarno mož' da se rikne
Colin_bgd Colin_bgd 14:14 11.04.2012

Re: ...

kažu od toga stvarno mož' da se rikne

Ja vec vise puta, ozbiljno...
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:13 11.04.2012

Re: ...

Colin_bgd
Indija je zadržala dosta običaja usvojenih od svojih kolonista, i deo toga sam doživela u Beogradu, nisam morala da putujem.

Indijski caj sa mlekom (u smislu kad indijska porodica pravi), onda je tu nabudzeno jos milion milijardi kojekakvih "herbs", i to je onda tesko ubozjumater. Ja se uvek kulturno zahvalim da hocu cist, bez dodataka, mada sto pomenu kolega gore, ako se malo doda samo cimet, to moze da bude fino.


U, ja baš volim taj njihov čaj (chai). Ima ovde u brdima neki nepalsko-istočno inidijski restorančić, tu ga prave mnogo dobro, i odlično legne posle celodnevnog hajka po šumama i gorama, naročito ako se udruži sa par vegetable samosa. A ako se usput bežalo od pume ili crnog medveda, pa se ozbiljno ogladnelo, nema bolje jagnjeće korme nego njihove.

A kafanu, Kathmandu, naravno, drži neka žena, ono, američki san, zapalila iz Nepala pre 30 godina, sama, sa torbicom ničega, i podigla restoran u sred hipi komune, Nederland-a. I onda dovela gomilu dece, rodjaka, šuraka i snaja, i sad svi rade u toj kafani i obližnjoj njihovoj radnji sa suvenirima sa Himalaja. I dobro im ide, rekao bih.
expolicajac expolicajac 13:48 11.04.2012

Pijem

Čaj bez šećera, kafu sa tri kašičice šećera.
Colin_bgd Colin_bgd 13:53 11.04.2012

Re: Pijem

expolicajac
Čaj bez šećera, kafu sa tri kašičice šećera.

Ja obrnuto, kafu bez secera, caj sa. Kasicica: komada 1.
mlekac mlekac 00:51 12.04.2012

Re: Pijem

expolicajac
Čaj bez šećera, kafu sa tri kašičice šećera.

Ex, druze, potpuno isti slucaj!

Na zgrazanje mile mi familije ni pod razno ne turam secer u caj!

Al' kafu pijem slatku. Obavezno.

angie01 angie01 13:55 11.04.2012

sve je stvar navike!

...koje mozes i promeniti!

moj omiljeni-crni, (kineski, cejlonski,...) mango tea!



...jednom pomirises i postanes ovisnik!

pakovanja,



Colin_bgd Colin_bgd 13:58 11.04.2012

Re: sve je stvar navike!

angie01
...koje mozes i promeniti!

moj omiljeni-crni, (kineski, cejlonski,...) mango tea!



...jednom pomirises i postanes ovisnik!

pakovanja,




Dobro je da smo saznali da pazaris u Harrodsu...
angie01 angie01 15:01 11.04.2012

Re: sve je stvar navike!

Dobro je da smo saznali da pazaris u Harrodsu...


'alo bre, pazarim u Beogradu, trenutno, inace,'di stignem!:)


al' najboljsi ao caj je green tea i to od mladih izdanaka,( sto je i je l te logicno:), ko voli egzoticnu hranu- obavezno piti pre-bez dodataka!


ja volim i domace herbalne cajeve-mesavina ima da ti dusa stane,..s majcinom dusicom, ovim onim, extra, a bez dodataka!

najnoviji izum- caj od djumbira sa limunom-zdrav, da umres!:)
antioksidant antioksidant 15:13 11.04.2012

Re: sve je stvar navike!

al' najboljsi ao caj je green tea

najbolji ao čaj je

a na slici u pozadini momci spremaju i biskvite
angie01 angie01 15:24 11.04.2012

Re: sve je stvar navike!

antioksidant
al' najboljsi ao caj je green tea najbolji ao čaj je a na slici u pozadini momci spremaju i biskvite


e, al kevemimile, htedoh da kazem, sem najboljseg ZA ao- od hmelja-bez dodataka, 'ladan!:)
antioksidant antioksidant 15:25 11.04.2012

Re: sve je stvar navike!


e, al kevemimile, htedoh da kazem, sem najboljseg ZA ao- od hmelja!:)


verujem da nisam jedini
angie01 angie01 15:37 11.04.2012

Re: sve je stvar navike!

antioksidant
e, al kevemimile, htedoh da kazem, sem najboljseg ZA ao- od hmelja!:)verujem da nisam jedini



...a i ne moraju bakice da greju solje, nego case da metnu u fridz!

...ono, sve isto, samo opozit!


edit;-pa nisi jedini, al ovde u kontekstu antioksidanta!
AlexDunja AlexDunja 14:05 11.04.2012

provereno

Colin_bgd Colin_bgd 14:08 11.04.2012

Re: provereno

AlexDunja

Hm, da, Earl Grey...

Toliko je puno bitaka na koje sam zaboravio... Da li u Earl Grey treba stavljati mleko ili ne? Odgovor je da, ali nije naucno dokazano jos uvek...
AlexDunja AlexDunja 14:12 11.04.2012

Re: provereno

Odgovor je da,


ja volim. punomasno, ali bez šećera:)

u bg, u kući čaja imaju odličan earl grey,
može da se meri sa tviningsom, da znaš kad dođeš...

i zelene mešavine su im odlične,
i voćne... uživancija jedna čajna...

( samo nemaju kesice, mora da se cedi
i da se grickaju listići koji prođu:)
Colin_bgd Colin_bgd 14:30 11.04.2012

Re: provereno

ja volim. punomasno, ali bez šećera:)

To je prava kombinacija. Mleko, inace, mora definitivno da bude punomasno, da se oseti taj dodati izotop u caju koji onda dobije jednu drugu teksturu, sto bi se reklo. Ako se stavi obrano mleko, k'o da si dodao blagi krec...
myredneckself myredneckself 17:39 11.04.2012

Re: provereno

Mleko, inace, mora definitivno da bude punomasno, da se oseti taj dodati izotop u caju koji onda dobije jednu drugu teksturu, sto bi se reklo.

Ja bih onda preporučila dulce de leche, koji možete sami napraviti, kao ja

To je ustvari kondenzovano mleko, koje ja ne vidim u prodavnicama po NS, dosta dugo.

Evo recepta:
u posudu usuti 4 dl punomasnog mleka i dodati 100g šećera. Kuvati dugo, uz stalno mešanje, dok se masa ne redukuje do ove gustine, kao na slici. Malo će promeniti i boju, zbog karamelizacije šećera. Dulce ohladiti, i sipati u teglicu u kojoj, dobro zatvoreno, može danima da stoji u frižideru. Ide fino u sve vrste kafe, a može eto i u chai. Nije potrebno još zaslađivati.
Količine povećavati srazmerno, ali ja ne volim da dugo stoji, pa pravim češće.
AlexDunja AlexDunja 17:46 11.04.2012

Re: provereno

To je ustvari kondenzovano mleko,


mislim da sam ga videla u veru, u bg,
ali nisam baš, baš sigurna
mirelarado mirelarado 20:04 11.04.2012

Re: provereno

Моји фаворити:




П.С. Извињавам се Британцима, али мени су најлепши без млека и шећера.
draft.dodger draft.dodger 14:08 11.04.2012

Tea...

Colin_bgd
Caj je (uz robove, surovi kapitalizam, male nadnice, imperijalizam, iskoristavanje dece, pobedu na Waterloo-u, par genija koji su smislili industrijsku revoluciju, i kraljicu koja je imala viziju) izgradio ovu zemlju.

srdjan.pajic srdjan.pajic 15:16 11.04.2012

Re: Tea...

draft.dodger
Colin_bgd
Caj je (uz robove, surovi kapitalizam, male nadnice, imperijalizam, iskoristavanje dece, pobedu na Waterloo-u, par genija koji su smislili industrijsku revoluciju, i kraljicu koja je imala viziju) izgradio ovu zemlju.




Rejlem Rejlem 16:47 11.04.2012

Prigodna muzika

Milutin Milošević Milutin Milošević 18:37 11.04.2012

Čaj

Da, nije lako biti na kulturi čaja u zemlji u kojoj čaj piju samo deca i bolesni, i to neizbežnu kamilicu, hibiskus, nanu i šipak. Onaj ko pije rtanjski je već čudak.

Ja sam se odavno navukao na crne. Znam da nisu baš najzdraviji za moj pritisak, ali su ipak neka odmena kafe.

Trudim se da što manje pijem te iz kesica. Trunje je to, na kraju. Pre dve godine sam nadonosio dovoljno lišća iz Kenije i indije da sam lepu uživao (ponestaju mi, moraći nekako da se snađem).

Usput:

Caj je (uz robove, surovi kapitalizam, male nadnice, imperijalizam, iskoristavanje dece, pobedu na Waterloo-u, par genija koji su smislili industrijsku revoluciju, i kraljicu koja je imala viziju) izgradio ovu zemlju.


sve mi je teže da svarim gordog Albiona. I pored čaja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:47 11.04.2012

Re: Čaj

Čitam ovo i...nekako mi poznato...mi smo se onomad preselili, sukcesivno, Žmu i ja...i svako veče, s druge strane Alpa, pijemo čaj. Odjednom. Pripilo nam se. Ali ne prave čajeve, crne, zelene i čajaste, nego travnate, biljne. Ja se zalivam nanom, a Žmu se kune u šarplaninski čaj. Mrva meda i par kapi limuna (mada ja moju nanu ničim ne kvarim) i veče se razneži.
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:56 11.04.2012

Re: Čaj

Vi ste sada ponovo u medenom mesecu, za očekivanje je da krene romantika
mariopan mariopan 20:18 11.04.2012

Re: Čaj

Onaj ko pije rtanjski je već čudak.

Ja, obožavam
Colin_bgd Colin_bgd 21:10 11.04.2012

Re: Čaj

šarplaninski čaj.

uuuu, na ovo sam bio potpuno zaboravio iz starih dana. Vrlo, vrlo dobar biljni caj. Bravo..
Colin_bgd Colin_bgd 21:11 11.04.2012

Re: Čaj

sve mi je teže da svarim gordog Albiona

Eh, nemoj tako. Ne treba da mesamo babe i zabe ni u cijem drugom slucaju ako vec ne zelimo da to rade i u nasem...
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:32 11.04.2012

Re: Čaj

Bolje da ne razlažem teoriju na aksiome
blogovatelj blogovatelj 00:59 12.04.2012

Re: Čaj

Žmu se kune u šarplaninski čaj


Caj nad cajevima. U Makedoniji samo njega zovu caj, ostalo je nana, lipa itd.
fantomatsicna fantomatsicna 21:11 11.04.2012

Caj i ostalo

Nije samo caj ..ima tu sijasest novih stvari kojima su se moji cudili.Ja sam jos bila mala..meni je sve bilo cudno na Novom Zelandu.

Kad dobijete poziv za rucak , veceru BBQ..Bring your own plate(Donesi svoj tanjir).
Moja mama je prvi put odnela cetiri prazna tanjira..joj mukica.Jos se cudila da tako fini ljudi nemaju tanjire
Pa: Garage Sale..dugo su mislili da neko prodaje Garazu a ne stvarcice koje im nisu potrebne.
A caj..piju piju i ovde i sa mlekom i bez i najradije uz scones(neka vrsta pogacice..sa dzemom i slagom
Colin_bgd Colin_bgd 21:14 11.04.2012

Re: Caj i ostalo

Bring your own plate(Donesi svoj tanjir).

Ovde toga nema, i englezi se ugoscavaju "po naski"...
uz scones

i.e. cream tea...
blogovatelj blogovatelj 01:02 12.04.2012

Re: Caj i ostalo

A caj..piju piju i ovde i sa mlekom i bez i


U Kanadi caj najvise piju ljudi poreklom sa podkontinenta. Crni naravno i naravno sa mlekom.
Kod anglosaksonaca je taj obicaj zamro.

Edit:

A Kinezi satiru zeleni. Bez icega, nista secer, nista limun i nista mleko. Samo vrela voda.
mlekac mlekac 00:56 12.04.2012

Ako mene pitas

Uvek sam za solju Earl Grey-a!

Iskvario me jos na faksu jedan drugar, Britanac, na proputovanju kroz Bgd.

Doneo mi dve kutije istog uz preporuku da je najbolja stvar za pijenje kad se spremaju ispiti.

A pijenje caja tradicija je i u Africi - samo se tamo spore oko dve vrste Crni ili Rooibos. Meni je ovaj drugi uvek pomalo licio na caj od sipka - nemam pojma zasto?

Sto se mleka tice - ja sam zagovornik skole zvane "posle". Ona "pre" varijanta isuvise mi je blaga.
fantomatsicna fantomatsicna 07:17 12.04.2012

Re: Ako mene pitas

A pijenje caja tradicija je i u Africi - samo se tamo spore oko dve vrste Crni ili Rooibos

E taj je stigao i do nas (Rooibos) kao Juzno Africki i zaista ima vocni ukus.
Od svih cajeva najvise volim High Tea(i to onaj deo sa klab sendvicima i kolacicima

Colin_bgd Colin_bgd 07:42 12.04.2012

Re: Ako mene pitas

Rooibos

Uuuu, ovo pije samo ko moze. Inace, smrt je za zube, pocrvene posle trece solje bespovratno, a ako padne koja kap na belu majicu, slobodno moze da se baci, nece oprati ni 100 Faks Helizima...

Inace, na ovim prostorima je taj caj ucinio ultra popularnim ovaj pisac, pre nekoliko godina...

mirelarado mirelarado 07:48 12.04.2012

Re: Ako mene pitas

Inace, na ovim prostorima je taj caj ucinio ultra popularnim ovaj pisac, pre nekoliko godina...


Роман је преведен на српски.


mlekac mlekac 17:08 12.04.2012

Re: Ako mene pitas

fantomatsicna
A pijenje caja tradicija je i u Africi - samo se tamo spore oko dve vrste Crni ili Rooibos

E taj je stigao i do nas (Rooibos) kao Juzno Africki i zaista ima vocni ukus.
Od svih cajeva najvise volim High Tea(i to onaj deo sa klab sendvicima i kolacicima


Jos ako su sendvici sa krastavcicima!
mlekac mlekac 17:11 12.04.2012

Re: Ako mene pitas

Colin_bgd
Rooibos

Uuuu, ovo pije samo ko moze. Inace, smrt je za zube, pocrvene posle trece solje bespovratno, a ako padne koja kap na belu majicu, slobodno moze da se baci, nece oprati ni 100 Faks Helizima...

Inace, na ovim prostorima je taj caj ucinio ultra popularnim ovaj pisac, pre nekoliko godina...



Ja sam ga cesto pila u Bw, ali nisam primetila to za crvenjenje zuba?
Mada, moguce je da sam pila neku razblazenu, komercijalnu, varijantu.

Jako je tesko naci ga u konzervama, ili na kg, cak i u Africi. Uglavnom je u kesicama, a to je, jasno, blaza varijanta.
mlekac mlekac 17:12 12.04.2012

Re: Ako mene pitas

mirelarado
Inace, na ovim prostorima je taj caj ucinio ultra popularnim ovaj pisac, pre nekoliko godina...


Роман је преведен на српски.



Mma Ramotswe! Obozavam ovaj serijal! (i knjige i TV seriju - steta sto nisu snimili drugu sezonu)
marta l marta l 09:09 12.04.2012

obavezna lektira....

imperija propusta sustinu caja....
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:09 12.04.2012

Meni ponestaje čaja

Gde da se snabdem u Beogradu? Mislim na neke crne čajeve, samo takve volim. Video sam jednu prodavničicu u Ušću, ali možda neko ima bolju ideju.
AlexDunja AlexDunja 09:13 12.04.2012

Re: Meni ponestaje čaja

Gde da se snabdem u Beogradu?

ovi imaju odlične čajeve. o dli čne:)
mlekac mlekac 17:13 12.04.2012

Re: Meni ponestaje čaja

Milutin Milošević
Gde da se snabdem u Beogradu? Mislim na neke crne čajeve, samo takve volim. Video sam jednu prodavničicu u Ušću, ali možda neko ima bolju ideju.

Proveri i mesne i druge prodavnice zdrave hrane - prosto neverovatno sta sam otkrivala u pojedinim!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana