Muzika| Region

Prisilne misli

Nebojsa Krstic RSS / 06.04.2012. u 20:22

Moja majka je negde otišla poslom. Ostao sam sam, a to nisam voleo. Radio Beograd drugi program emitovao je emisiju o Hektoru Berliozu. Čitao sam životopis oca srpskog pozorišta Joakima Vujića u stripu. Muzika s radija bila je hladna i uznemirujuća. U jednom kvadratu stripa govorilo se o knjizi «Putešestvije po Serbiji». Dopala mi se reč putešestvije. Bila je topla.

Onda se u stripu pojavio i Dositej Obradović. Njegov «Život i priključenija» nije mi ulivao poverenje. Najviše zato što nisam znao šta znači reč priključenija. Reč život pogrešno sam mislio da razumem. Briga mi je bila da li će se majka vratiti do kraja stripa.

Ova situacija bila mi je česta prisilna misao, kasnije, mnogo godina kasnije.

Takođe i tog jutra, i tokom tog pre podneva koje sam proveo u komiškoj ambulanti. Nisam uspevao da je izbacim iz glave iako sam revnosno pregledao sve pacijente, ispisao sve recepte, izvadio konce, ušio rane i sve što je trebalo; i dalje me je pratila berliozovska lagana nelagoda.

Bilo je pozno leto pa sam popodne krenuo na plažu. Usput sam jednu prisilnu misao pokušao da istisnem drugom.

U toj drugoj, nas nekoliko članova VIS Idoli smo kod mene, u garaži. Vrata garaže su metalna i kroz njih lako prolazi buka koju čuju stanovnici 6 ulica unaokolo.

Predlažem im da probamo jednu novu pesmu koju sam sinoć komponovao. Dao sam joj ime «Na putu za Ritopek» i prema mojoj zamisli trebalo bi da je uradimo u duhu pesme moje tada omiljene grupe Swell Maps, «Full Moon In My Pocket».

Prva strofa pesme je glasila:

Vozimo se u Zdenkovom autu.

Vozimo se u Zdenkovom autu.

Vozimo se u Zdenkovom autu.

Vozimo se u Ritopek.

Tekst je bio logičan. Zdenko je imao auto, Pežo 404, stari, elegantne tamno zelene boje. U njemu smo se često vozili. Jednom nam se pokvario negde na domak Pule, pa smo spavali u njemu, svi, nas petorica. Stakla su ujutru bila zamagljena i orošena. Tako da je pesma bila životna i dobra.

Nju sam pevušio dok sam se kretao ka komiškoj gradskoj plaži. Plaža je šljunkovita. Ja više volim pesak, pesak me smiruje. Šljunak mi izaziva nespokoj. Ali sam se na ovaj nekako navikao. Znam svaku stenu u moru.

Neko vreme provodim u morskim aktivnostima. Plaža je poluprazna. Kupam se, dobacujem loptom s lokalnim stanovništvom. Čitam knjigu Anatola Fransa «Zločin Silvestra Bonarda». Opet se kupam.

U jednom trenutku izronim, a pored mene drveni čamac u kome sedi, na moje iznenađenje, Gordan Straka, komiški stomatolog.

«Otkud ti?» pitam.

Dr Straka nije inače ljubitelj plaže. To je zato jer je on komižanin. I po istom principu po kome beograđani retko idu da se šetaju Skadarlijom.

«Penji se, kaže, idemo da bacimo parangal.»

Čitalac to sigurno zna, ali da ponovimo: parangal je dugački najlonski konac duž koga se u pravilnim razmacima nalaze vezani parovi udica na krakim najlonima, tegovi takođe....pa se na svaku udicu natakne mamac i taj se najlon pusti u duboko more, u pravoj liniji, početak se zakači na fiksirani plovak i sve se ostavi da prenoći.

I otplovimo ti Dr Straka i ja tako drvenim čamcem koji pokreće penta marke Tomos u pravcu Biševa i negde na izlasku iz desnog dela zavetrine komiškog zaliva pustimo naš dugački plastični konop da potone u plavetnilo Jadrana. More je bilo tiho, dan se približavao svom smiraju.

Dogovorimo se da on dođe po mene sutra ujutro, oko 7, da se odvezemo, podignemo parangal i potom stignemo na posao. Bio je radni dan.

Tako i bude. Probudi me Gordan u dogovoreno vreme. Jutro je bilo nekako sivkasto.

«Malo je zajužilo», kaže zubar, «idemo da skupimo to na brzinu»

Tada sam stanovao u kamenoj kući na samoj ivici kopna, odnosno mora. Ispod kuće je kameni mol (kao što se donekle vidi na priloženoj fotografiji) koji prominira ka moru. S tog mola se otisnemo u jutarnju izmaglicu da podignemo ulov.

Već na stotonak metara od obale čamac počne da se ljuljuška i poigrava.

«Valovi, od juga» konstatovao je moj krmanoš.

Penta je ravnomerno štektala. Nebo je bilo hladno i neprozirno.

Posle desetak minuta vožnje ugledamo naš plovak. Ugasimo motor, počnemo da dižemo parangal. Nije to baš lako. Ima tu posla, mora da se vesla i da se diže. Neke su udice bile prazne, na nekima je bilo ribe. Neke su ličile na minijaturne ajkule. Na jednoj se crveneo lep veliki zubatac.

Talasi su se povećavali.

«Finili smo, amo ća!» kaže zubar i krene da pali pentu. Ona se pokreće tako što se povuće jedan kanap odsečnim potezom ka spolja, taj pokret učini da penta zavergla i onda počne da brboće. Mislim, počne da brboće kad počne. Sad nije htela. Straka ponovi radnju nekoliko puta. Ništa. Pristupim ja.

Imao sam neko malo iskustvo s pentama marke Tomos. Jednu sam imao i sam. Ostala mi u amanet od Borisa Miljkovića koji ju je doneo u Komižu zajedno sa velikim gumenim čamcem. Pa sam se nekad vozikao okolo.

Međutim, ni moje iskustvo, niti snažno potezanje konopčića nije pomoglo. Skinuo sam poklopac, izvadio svećicu, očistio vrh koji se nekad uprlja od ulja.

I opet ništa.

Dok smo se mi zamajavali ovim neuspelim poslom, talasi su se pretvorili u omanje bregove.

Počeo je da duva i vetar. Ili smo počeli da ga ozbiljno osećamo jer smo se zaokupljenii poslom udaljavali od kopna nošeni strujom i izašli tako iz zavetrine uvale.

Tu, na domak otvorenog mora, talasi su se razmahali kao ludi. Dignemo ruke od motora, uhvatimo se za vesla, svako za po jedno i krenemo da veslamo ka nazad.

Oćeš đoku. Ni makac, kao da smo šlajfovali u mestu.

Kad čovek baci pogled na mapu komiške uvale, primeti da na njenom severnom, desnom ćošku, preko puta jednog zaravnjenog kopnenog ispusta, postoje dva mala ostrvceta. Jedno je veće, a drugo je nešto što zaista liči na minijaturno ostrvo. Na njemu je svetionik i zove se Mali Barjak.

Gordan Straka i ja, upregnuti u vesla kao dva Ben Hura bez lanaca, prilično smo se oznojili mlateći veslima i ne uspevajući da prizvedemo nikakav pokret u željenom smeru.

A vetar, struja i huk valova vukli su nas neumoljivo ka pučini plavoj, tog dana sivoj. Nigde u vidokrugu žive duše. Situacija je prestala da bude šaljiva.

Iz pozicije na koju smo doplovili grad Komiža nije se više video. Talasi koji su se sada već valjali oko nas stvarali su vektor koji nas je  vukao od ostrva. To je bio momenat kada je nama, već umornim veslačima, postalo jasno da ako damo sve od sebe veslajući supritno talasima, u pravcu ostrva, možda može da se desi da nas zbirni vektor nanese na Mali Barjak. Zapnemo ti mi kao sivonje.

Dr Straka je postao ozbiljan, izgubio mu se onaj šeretski pronicljivi humor, negde je nestao u peni koja se valjala pored čamca. Veslali smo punom snagom, dvojica odraslih snažnih muškaraca, u mestu.

Ali, vektorska računica nam se pokazala ispravnom.

Ostrvce sa svetionikom se približilo. Videli smo da na obali na koju ćemo možda udariti ako još neko vreme kao ludi veslamo u drugom pravcu, postoji izgrađen mol, od betona, za vezivanje čamaca.

Kad smo mu se približili, zubar skoči u vodu i iz nje nabaci uže na stubić. Nekako se iskrcamo na pusto ostrvo, površine dvoiposobnog stana.

Odahnemo. Straka je bio zadovoljan.

«Dobar si bio, dečko!» kaže on; osmeh mu se vratio.

Bilo mi je glupo da mu priznam da do pred sam kraj nisam ni shvatao u kakvom smo sranju, pa nisam ni stigao da se uplašim. Nehajno sam klimnuo glavom.

Od imetka posedovali smo: perorez, kom 1, tri četvrt kutije Filtera 57 i upaljač.

Nije to bilo malo.

Sledećih nekoliko sati proveli smo u neuspelim pokušajima da se zgrejemo, mahali smo nekim dalekim brodovima u prolazu i zajebavali smo se, sad je bilo lako, tvrdo tlo bilo nam je pod nogama, automatski svetionik bio je iznad nas. Perorez se pokazao korisnim za skidanje prilepaka koje sam jeo, više iz dosade nego iz neke jake potrebe.

Još nekoliko sati kasnije, potpuno odsustvo morskog saobraćaja pored ostvceta Moli Barjak uzrokovano olujnim jugom bi prekinuto prolaskom dva brza ribarska čamca koja su u povratku s Palagruže zapucala drito pored nas.

Oni su videli nas dva robinzona krusa. U filmu Žike Pavlovića, «Kad budem mrtav i beo» ima onaj momenat kad Ljuba Moljac kaže: «A vi drugarice zubotehničarke same kao robinzoni kruse!», E, tako smo i mi bili sami. Dok nisu naišli spasioci. Oni su nas pokupili, čamac vezali (stručno se kaže: «uzeli u tegalj») i vratili u Komižu.

Niko nam se nije obradovao.

Umesto kući otišao sam kod zubara gde smo jeli kuvanog fazana i ribu, i gde smo svoj ulov, uključivši i onog lepog crvenog zubaca, stavili na sigurno, u frižider.

 

 

 

Atačmenti



Komentari (89)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:54 06.04.2012

Забринутост

Небојша, све време сам стрепео да ли ћеш остати жив.
Било би штета да си тамо страдао.
Онда не би стигао да напишеш ону реченицу: "Reč život pogrešno sam mislio da razumem."
Она је лепа. И тачна.
Јер речи су често неспретне.

Сетио сам се на шта ме Swell Maps подсећа.
И мислим да су оточићи Барјаци ипак мало већи од "двоипособног стана". Но, није важно. To je, ваљда, licentia poetica?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:25 06.04.2012

Re: Забринутост

И мислим да су оточићи Барјаци ипак мало већи од "двоипособног стана". Но, није важно. To je, ваљда, licentia poetica?

Nemam pojma. Možda mi se skupilo u mislima. Prisilnim.

Черевићан Черевићан 20:58 06.04.2012

море, мооре . . .

рибар баца парангала
његово је трибање
но јебну га мооре богме
кад крену у рибање
draft.dodger draft.dodger 21:00 06.04.2012

Krle, mučiš me. Što te nema?

Nebojsa Krstic
Šljunak mi izaziva nespokoj.

Jojmenedoboga!
vinkokalinic vinkokalinic 21:23 06.04.2012

:)

Kaže Josip Pupačić: I gledam more gdje se k meni penje...
I je, pametan je on! Bolje da se more penje k njemu, nego on po moru, jel tako? :)
Ali! Kako bi onda nastale priče vrijedne pripovijedanja?!

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:58 06.04.2012

Re: :)

mirelarado mirelarado 23:03 06.04.2012

Re: :)

Ali! Kako bi onda nastale priče vrijedne pripovijedanja?!


Приче не би било - или би имала сасвим другачији тон и ток - и да је Пента, у одсутном часу, забрботала. Али, није... :)

ecce-florian ecce-florian 23:08 06.04.2012

Re: :)

Penta ima jednu jedinu osobinu, a to je da nikad, ali baš nikad, ne pali onda kada je to najpotrebnije.

To je aksiom a ne metafora
Milan Novković Milan Novković 11:41 07.04.2012

Ili da krstitelj nije, ...

mirelarado
Ali! Kako bi onda nastale priče vrijedne pripovijedanja?!


Приче не би било - или би имала сасвим другачији тон и ток - и да је Пента, у одсутном часу, забрботала. Али, није... :)


... onomad, kod svakoga od nas pomalo pogrešio - jedna od osobina što definišu Romantizam.

Svi smo romantičari, svako malo, ali je uvek uživanje videti druge kako plivaju u romantičarskim talasima - ko da mi plivamo
mirelarado mirelarado 14:41 07.04.2012

Re: Ili da krstitelj nije, ...

ali je uvek uživanje videti druge kako plivaju u romantičarskim talasima - ko da mi plivamo


Пливају или веслају... макар и у месту.
vinkokalinic vinkokalinic 07:04 09.04.2012

Re: :)


Dogode se priče i kad se najmanje nadaš! Čak i po noći, kad se ništa ne vidi. Evo jedna komiška antologijska!


Semafor kod Biševa

U Komiži je službovao jedan oficir iz Niške Banje. Jako je volio ribolov, čak je bio kupio i brodić (plastičnu pasaru, koje su se neko vrijeme i proizvodile u Komiži). I jednog dana odlučio ribolovac otići na otočić Biševo loviti ribu (to je otok 5 nautičkih milja udaljen, točno nasuprot, Komiže). Rekli su mu da je zora najbolje vrijeme za lovit ribu, i čovik odlučio cijelu noć provesti u pecanju. Ali su mu rekli i to, da uz obalu na Biševu ima jako opasnih mjesta, gdje se može nasukati, razbiti brod i potonuti, ako dobro ne poznaje obalu. Na nekim mjestima, oštre morske hridi vrebaju tek desetak centimetara ispod morske površine. Ne vidiš ih, a one su tu!

- Imam ja dobru sveću, neće meni ništa da bude! - kaže kapetan pasare!

E, ali ujutro se vraća kapetan, no ne u pasari, nego on i pasara na leutu koji prometuje svakog dana (kao "autobus" ) između Komiže i Biševa.

- Pa šta se dogodilo, delijo? - pitaju ga ovi ribari što šetaju po rivi, a s kojima je prethodnih dana razvijao ribolovnu strategiju.

- Nemoj da me pitaš! - viče oficir još iz "autobusa" - To može samo meni da se dogodi! Razbio sam se ko pička. I to zamisli gde? Odmah, kod semafora na Biševu!

Ovo je taj "semafor"! Naravno, drug Semafor, je u čas postao najpoznatiji ribar na otoku!

tyson tyson 10:47 09.04.2012

Re: :)

Ovo je taj "semafor"! Naravno, drug Semafor, je u čas postao najpoznatiji ribar na otoku!

Pa da, to su ti čuveni moreplovci i istraživači iz Niške Banje



jinks jinks 22:27 06.04.2012

...

seadspahovic seadspahovic 22:28 06.04.2012

Eh, te prisilne misli....

Da, i mene je dok sam citao ovaj post posetila jedna prisilna misao* zbog koje sam osetio nelagodu. Onda je tu misao zamenila jedna druga prisilna misao** i nelagoda je nestala.

* Srbija je zaista zemlja "cmalih pupoljaka" kako rece jedan srpski pesnik pre 100 godina

** Moja devojka je Svedjanka i selim se kod nje.
nsarski nsarski 22:34 06.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Moja devojka je Svedjanka i selim se kod nje.


Koji ces u Svedskoj? Klima je sranje, nema raje, nema sege, nema cevapa? Osim, naravnoo, ako ti devojka zivi u Doboju - onda se seli.
seadspahovic seadspahovic 22:36 06.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Verovatno vam je moje ime i prezime nametnulo te prislne misli - raja, sega, cevap, Doboj ?
nsarski nsarski 22:43 06.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

seadspahovic
Verovatno vam je moje ime i prezime nametnulo te prislne misli - raja, sega, cevap, Doboj ?

Ni najmanje - ali to sto ti je devojka Svedjanka ne znaci nista i ne kazuje gde zivi. Mozda zivi u Bangkoku ... ili Doboju, svejedno. A Svedska je, po mom iskustvu, sranje za zivot.
freehand freehand 22:44 06.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

seadspahovic
Verovatno vam je moje ime i prezime nametnulo te prislne misli - raja, sega, cevap, Doboj ?

A tebi je to ime i prezime?
seadspahovic seadspahovic 22:55 06.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

i ne kazuje gde zivi.

Ok. Svedjanka je i zivi u Svedskoj, a posto Svedska nije u Srbiji, nelagode nema.
nsarski nsarski 23:06 06.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Ok. Svedjanka je i zivi u Svedskoj, a posto Svedska nije u Srbiji, nelagode nema.

Eto vidis. Ja sam godinama ziveo u USA (koja je takodje sranje za zivot), ali tek kad su se (1996. i nadalje) pojavile izbeglice iz Bosne mogao si da nadjes dobar burek, dobar cevap, i da se malo nasmejes sa ljudima.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:13 06.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

* Srbija je zaista zemlja "cmalih pupoljaka" kako rece jedan srpski pesnik pre 100 godina

** Moja devojka je Svedjanka i selim se kod nje.

Ovde pitanje jel se hvalis il se zalis, ima stvarno pun smisao.
Mislim razumem ljude koji vole Srbiju, voleli bi da zive u njoj ali moraju iz nekih razloga da odu, pa su besni na one sto su ih primorali da napuste voljenu zemlju.
Razumem i one koji se hvale da su uspeli u nameri da negde odu, ali nekako mi je logicno da takve Srbija vise ne zanima niti razmisljaju kakvi su pupoljci u njoj.
Ovo tvoje mi se ne uklapa, lici mi na to da ti odlaskom pokusavas nekog da kaznis, ocekujes kanda da te neko moli da ostanes?
Stvarno, hvalis li se il se zalis sto odlazis?
U svakom slucaju srecan ti put.
seadspahovic seadspahovic 23:22 06.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Ovo tvoje mi se ne uklapa, lici mi na to da ti odlaskom pokusavas nekog da kaznis, ocekujes kanda da te neko moli da ostanes?

Rec je bila o prisilnim mislima (tema ovog posta) i osecanju nelagode koje ih ponekad prati, a ponekad ne.
Tako, niti se zalim, niti se hvalim. Ipak, priznajem da se radujem kada razmisljam o zivotu izvan Srbije.
seadspahovic seadspahovic 23:34 06.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Ja sam godinama ziveo u USA (koja je takodje sranje za zivot), ali tek kad su se (1996. i nadalje) pojavile izbeglice iz Bosne mogao si da nadjes dobar burek, dobar cevap, i da se malo nasmejes sa ljudima.

Bas lepo. Ja sam studirao u Izraelu (dve godine) i nisam imao prilike da jedem burek i cevape. Posle sam studirao 2 godine u Indiji, ali ni tamo nije bilo ni izbeglica iz Bosne, ni cevapa. Mislim da u Svedskoj ima izbeglica, pa cu mozda jesti cevape.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:47 06.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Tako, niti se zalim, niti se hvalim. Ipak, priznajem da se radujem kada razmisljam o zivotu izvan Srbije.


Dakle ipak hvala?
Ako ako, bas lepo.
Pozuri, idi sto pre i ne okreci se sine. Mani pupoljke u Srbiji, snacicemo se mi koji ostajemo nekako i sa takvima.
myredneckself myredneckself 23:54 06.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

seadspahovic
Ipak, priznajem da se radujem kada razmisljam o zivotu izvan Srbije.

Onda, putuj igumane, srećan ajdac.
Ne prisiljavaj nas da mislimo da treba da te molimo da ostaneš, kopi rajt baj huči
seadspahovic seadspahovic 00:40 07.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Ne prisiljavaj nas da mislimo da treba da te molimo da ostaneš, kopi rajt baj huči

Zanimljivo je kako vam se prisiljavanje pricinjava. Zaista, prisilne misli su cudo jedno. Opet, mozda je to samo neki recidiv patriotizma koji vam namece te misli da bi trebalo da nekog molite da u Srbiji ostane ?
blogovatelj blogovatelj 01:01 07.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Verovatno vam je moje ime i prezime nametnulo te prislne misli - raja, sega, cevap, Doboj ?


Kako moze misao biti prisilna?
Kako neko moze biti prisiljen sta da misli?
myredneckself myredneckself 01:48 07.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

seadspahovic
Opet, mozda je to samo neki recidiv patriotizma koji vam namece te misli da bi trebalo da nekog molite da u Srbiji ostane ?

seadspahovic, ne igram se ja s tobom patriotizma i Šantića.
Nego, ti u 6-7 komentara najavljuješ da ideš, pa da ideš...i sve mi se namestilo da ostanem u Krstićevom topiku - Prisilne misli
seadspahovic seadspahovic 02:05 07.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

myredneckself

seadspahovic, ne igram se ja s tobom patriotizma i Šantića.
Nego, ti u 6-7 komentara najavljuješ da ideš, pa da ideš...i sve mi se namestilo da ostanem u Krstićevom topiku - Prisilne misli

Sta god da vam se namestilo, mislim da je rec "najavljivanje" malo dramaticna. Rec je jednostavno bila o prisilnoj misli koja je ukinula jednu nelagodu.
jinks jinks 07:31 07.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Rec je jednostavno bila o prisilnoj misli koja je ukinula jednu nelagodu.


Da li ste sigurni da ce sama promena mesta boravka izbrisati nelagodu o kojoj govorite?
myredneckself myredneckself 10:06 07.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

seadspahovic
Sta god da vam se namestilo, mislim da je rec "najavljivanje" malo dramaticna.

seadspahovic
Opet, mozda je to samo neki recidiv patriotizma koji vam namece te misli da bi trebalo da nekog molite da u Srbiji ostane ?

Stvarno?
A meni dramatičnije zvuči reč nametati, ali, onda ništa...
Želim ti prijatan dan.



predatortz predatortz 10:12 07.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

ako ti devojka zivi u Doboju - onda se seli.


Može, ali predlažem Doboj Jug. Mislim, zbog bureka... Tamo je bolji.
seadspahovic seadspahovic 17:14 07.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

jinks


Da li ste sigurni da ce sama promena mesta boravka izbrisati nelagodu o kojoj govorite?


Tesko je biti siguran u bilo sta, a posebno kad je rec o nelagodama i prisilnim mislima. Ipak, ukoliko dozvolite pretpostavku da nemam neke sopstvene (ajde da kazemo "unutrasnje" probleme), i mogucnost da sam vec menjao mesta boravka tokom zivota, onda vam mozda nece delovati neverovatno to da moju nelagodu povodom zivota u Srbiji, razresava prisilna misao o promeni mesta.

* Nadam se da moji komentari (zapravo, odgovori na pitanja blogera povodom mog inicijalnog komentara ) nisu trol ovog posta o prisilnim mislima.
bauer. bauer. 08:14 08.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Eto vidis. Ja sam godinama ziveo u USA (koja je takodje sranje za zivot),

hey, Shark, kad je već o sranju reč, jesi li fajlovao taksu? Nije nam ostalo još mnogo vremena... samo još do 17-og!
nsarski nsarski 08:36 08.04.2012

Re: Prisilne misli

hey, Shark, kad je već o sranju reč, jesi li fajlovao taksu? Nije nam ostalo još mnogo vremena... samo još do 17-og!

Nemoj da me prisiljavas da mislim o tome...(jos nisam )
Milan Novković Milan Novković 11:28 08.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Nije nam ostalo još mnogo vremena

Ne mogu da nađem verziju iz Blues Brothers filma

blogovatelj blogovatelj 13:08 08.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

hey, Shark, kad je već o sranju reč, jesi li fajlovao taksu? Nije nam ostalo još mnogo vremena... samo još do 17-og!


U Kanadi do tridesetog.
blogovatelj blogovatelj 13:11 08.04.2012

Re: Eh, te prisilne misli....

Ne mogu da nađem verziju iz Blues Brothers filma


Izvolite
blogovatelj blogovatelj 00:51 07.04.2012

Objasnjenje

Njegov «Život i priključenija» nije mi ulivao poverenje. Najviše zato što nisam znao šta znači reč priključenija


Plug in.
Valjda to znaci.
Nadam se da je sada razjasnjeno.
mlekac mlekac 02:02 07.04.2012

Re: Objasnjenje

blogovatelj
Njegov «Život i priključenija» nije mi ulivao poverenje. Najviše zato što nisam znao šta znači reč priključenija


Plug in.
Valjda to znaci.
Nadam se da je sada razjasnjeno.


Ti objasni ona moja, bojim se da se Krletova odnose na na nesto drugo.
docsumann docsumann 09:02 07.04.2012

izmišljene misli

Izmišljene misli stražari dolaze i odlaze
Na stolu izlizane karte i miris dosade
Mi smo uvijek isti
Luđake dovoze i odvoze
Pod klupom sličice iz mašte za ratne godine
Ostani u sjeni
Donje strane munje
Nad nama nemiri i svemiri
Još sviću rujna radna jutra i strme večeri
Zubi su u čaši
Donje strane munje
Stražari dolaze i odlaze
Donje strane munje
Luđake dovoze i odvoze
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:22 07.04.2012

brbotanje

"niti snažno potezanje konopčića nije pomoglo"

Godinama sam isla s ekipom na Korčulu,u Vela Luku, odakle je moj kum Mladen i odakle smo skoro svaki dan njegovim drvenim kaicem jezdili na Ošjak i Proizd, dva nenaseljena ostrva s predivnim plazama. I uvek, ali uvek, bila je prisutna ta strepnja i tajac, kad svi zadržimo dah i čekamo, oće li, neće li, da upali, kako u odlasku, tako i u povratku. Pa kad neće, onda se muški u drvenoj barci smenjuju u potezanju, po sistemu, "ček' daj ja ću", dok ne upali, a ženske sede i savetuju:)

Na Ošjaku i Proizdu valjalo je umeti i naskočiti iz kaića na stenu, u japankama, što je bila veština bez koje onaj ko ne ume, nije išao, a ako je išao, morao je da trpi instrukcije tipa "ajde, skoći više, jebogabog".

Danas, kad se delovi te velalučke ekipe skupe na večeri kod Mladena, što je retko i komplikovano, jer se društvo razbacalo po kontinentima, uvek neko pominje to brbotanje i čekanje da motor zabrboće, ali i to naskakivanje na stene, od kojeg je meni srce dugo silazilo u pete, al to ne bih priznala, tada, ni pod razno.

Nedavno mi je kum doneo maslinovo ulje s Korčule, pa ga čuvam ko svetu vodicu i uživam u mirisu, što je deo tog paketa sećanja, sačinjenog od zvukova i mirisa. Ok, i ukusa, na primer, slanih, tj usoljenih sardela, koje je Mladenova tetka Katja služila na plehanim tanjirima i listu smokve, kad se umorni od provoda, sunca i vode vratimo s Proizda. Ja od tada pijem vino s vodom, običnom i boli me dupe što me stručne vinopije pljuju zbog svetogrđa, mada nekad objasnim zašto je to meni tako lipo:)




jasnaz jasnaz 09:59 07.04.2012

:~:

stefan.hauzer stefan.hauzer 10:21 07.04.2012

.


Predlažem im da probamo jednu novu pesmu koju sam sinoć komponovao. Dao sam joj ime «Na putu za Ritopek» i prema mojoj zamisli trebalo bi da je uradimo u duhu pesme moje tada omiljene grupe Swell Maps, «Full Moon In My Pocket».


eto .
mene je oduvek zanimalo kako ste nakon odbrane ili rusije (koja je usput vanvremenska majstorija) uspeli da snimite čokoladu?
docsumann docsumann 10:26 07.04.2012

Re: .

mene je oduvek zanimalo kako ste nakon odbrane ili rusije (koja je usput vanvremenska majstorija) uspeli da snimite čokoladu?




e, to i mene kopka sve ove godine.
myredneckself myredneckself 10:40 07.04.2012

Re: .

stefan.hauzer

Predlažem im da probamo jednu novu pesmu koju sam sinoć komponovao. Dao sam joj ime «Na putu za Ritopek» i prema mojoj zamisli trebalo bi da je uradimo u duhu pesme moje tada omiljene grupe Swell Maps, «Full Moon In My Pocket».


eto .
mene je oduvek zanimalo kako ste nakon odbrane ili rusije (koja je usput vanvremenska majstorija) uspeli da snimite čokoladu?


doc
e, to i mene kopka sve ove godine.

Gad je u pitanju
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:20 07.04.2012

Re: .

mene je oduvek zanimalo kako ste nakon odbrane ili rusije (koja je usput vanvremenska majstorija) uspeli da snimite čokoladu?

Uspeli smo tako što smo bili u stanju...kao se ono zove, stanje suprotno od stanja "sužene svesti"...hm. zaboravio sam....možda - open mind...tako nekako.
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:44 07.04.2012

Re: .

aha,ipak su klinke bile u pitanju
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:55 07.04.2012

Re: .

aha

Više filozofija Johna Cleesa



stefan.hauzer stefan.hauzer 12:09 07.04.2012

Re: .

hilarious.

definitivno čokolada jeste bila nešto sasvim drugačije -
ali neko je ovde pogrešno shvatio pajtone (možda sam to i ja?)
kratak je put od novog vala do plitkog popa .zna kazalište.

jedina
maksa83 maksa83 14:23 07.04.2012

Re: .

definitivno čokolada jeste bila nešto sasvim drugačije -

Meni "Vetar i Zastave" odande skroz super pesma.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:56 07.04.2012

Re: .

Vetar i Zastave


ta stvar je zalutala na taj album - akomenepitaš? deluje kao da je bila spremljena za prethodni.

ali imamo insajdera koji zna prave informacije .

retrospektiva
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:10 07.04.2012

Re: .

Meni "Vetar i Zastave" odande skroz super pesma.

I meni, a takođe i:

benevolent benevolent 11:51 08.04.2012

Спонсор "Звечево"?

Јесте ли за овај албум нашли спонсора у тадашњој кондиторској фирми из Славонске Пожеге- "Звечеву"? Цртеж ове љупке девојчице је красио познату робну марку чоколаде "Сека".
Постојала је и чоколада-пандан за дечаке "Брацо".
Али, можда сте у то време више користили њихов чувени бренд(и).
Честитам на лепој робинсонској причи.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 12:51 08.04.2012

Re: Спонсор "Звечево"?

Jесте ли за овај албум нашли спонзора у тадашњој кондиторској фирми из Славонске Пожеге - "Звечеву"?

Nismo, nego je tada bila hronična nestašica čokolade u slobodnoj prodaju, kao i kafe, ulja i ne snam čega sve još. Pa smo kod Vlade Galića u špajzu našli jedni tu čokoladu...Vlada nam je i napravio omot, on je arhitekta i zna da crta.
janeznam janeznam 17:28 08.04.2012

Re: Спонсор "Звечево"?

nego je tada bila hronična nestašica čokolade u slobodnoj prodaju, kao i kafe, ulja i ne snam čega sve još.

i praska za ves. kako da zaboravim kad sam ja bila zaduzena za blejanje u redu sa komsinicama koje bi se redovno posvadjala ali ni jedna ne bi napustila polozaj i otisla uvredjena kuci. ipak, bila su to neka lepsa vremena.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:29 08.04.2012

Re: Спонсор "Звечево"?

...i praska za ves. kako da zaboravim kad sam ja bila zaduzena za blejanje u redu sa komsinicama koje bi se redovno posvadjala ali ni jedna ne bi napustila polozaj i otisla uvredjena kuci. ipak, bila su to neka lepsa vremena.


Kao što će I ova da budu lepša, posle.
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:59 08.04.2012

Re: Спонсор "Звечево"?

Nebojsa Krstic
Kao što će I ova da budu lepša, posle.


znači i mi treba bika za rogove da uhvatimo ?
cult cult 09:52 09.04.2012

Re: .

«Na putu za Ritopek»


pesma je do jj.
ujedno mi je postala i prisilna misao.
svjetlana10 svjetlana10 13:54 07.04.2012

...opet u Komizu

Zvijezde u visini- Tin Ujevic

"Ne ljubi manje koji mnogo cuti,
on mnogo trazi, i on mnogo sluti,
i svoju ljubav on brizljivo cuva
za zvijezde u visini
za srca u daljini

Cutanje kaze: u tudjem svijetu
ja sanjam jos o cvijetu i sonetu
i o pitaru povrh trosne grede
i o ljepoti nase svijetle bijede
i u zar dana i u plavet noci snim:
ja cu doci, ja cu doci..."

highshalfbooze highshalfbooze 14:50 07.04.2012

Remigiumi Necesse Est

freehand freehand 15:22 07.04.2012

Nego

...crni Nebojša - ostade li ti to bez posla?!
Pa sad dair straits, Scile i Haribde, talasi i pučine?
QQ, kakva prisilna misao!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:01 07.04.2012

Re: Nego

Pa sad dair straits, Scile i Haribde, talasi i pučine?

Sve je tako.
freehand freehand 18:07 07.04.2012

Re: Nego

Nebojsa Krstic
Pa sad dair straits, Scile i Haribde, talasi i pučine?

Sve je tako.

E dobro.
Jel se važi onda u prisilne misli kako smo mi, sa svetionika na ulazu u malo trajektno pristanište u Viri na Hvaru, mahali golim guzicama novodolazećim turistima, uprkos buri, visokim talasima i eventualnosti da je na trajektu Pedža ili neki kolega mu?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 18:15 07.04.2012

Re: Nego

...uprkos buri, visokim talasima i eventualnosti da je na trajektu Pedža ili neki kolega mu?

Koji Peđa?
draft.dodger draft.dodger 18:24 07.04.2012

Re: Nego

Nebojsa Krstic
...uprkos buri, visokim talasima i eventualnosti da je na trajektu Pedža ili neki kolega mu?

Koji Peđa?

Milan Novković Milan Novković 19:37 07.04.2012

Re: Nego

draft.dodger
Nebojsa Krstic
...uprkos buri, visokim talasima i eventualnosti da je na trajektu Pedža ili neki kolega mu?

Koji Peđa?


Ovaj gospodin je malo zarastao (nadam se da političari tamo imaju smisla za humor, dobar ili loš, i da ne vide sve kao zafrkavanje i agresiju)
freehand freehand 20:44 07.04.2012

Re: Nego

Nebojsa Krstic
...uprkos buri, visokim talasima i eventualnosti da je na trajektu Pedža ili neki kolega mu?

Koji Peđa?

Ih, ne znaš 100% Azdejkovića...
Sad si me razošarao načisto.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:19 07.04.2012

Re: Nego

Ih, ne znaš

Di ne znam!
freehand freehand 21:56 07.04.2012

Re: Nego

Nebojsa Krstic
Ih, ne znaš

Di ne znam!

E dobro. Jel tražiš posao?
Mislim, ako ti treba savet - ja bih pitao Radulovića.
draft.dodger draft.dodger 22:24 07.04.2012

Re: Nego

freehand
E dobro. Jel tražiš posao?
Mislim, ako ti treba savet - ja bih pitao Radulovića.

expolicajac expolicajac 22:37 07.04.2012

Re: Nego

E dobro. Jel tražiš posao?
Mislim, ako ti treba savet - ja bih pitao Radulovića.

Koje uvlačenje, ali free ti znaš to bolje
freehand freehand 22:55 07.04.2012

Re: Nego

expolicajac
E dobro. Jel tražiš posao?
Mislim, ako ti treba savet - ja bih pitao Radulovića.

Koje uvlačenje, ali free ti znaš to bolje


Bojana Maljević Bojana Maljević 22:57 07.04.2012

Re: Nego

expolicajac
E dobro. Jel tražiš posao?
Mislim, ako ti treba savet - ja bih pitao Radulovića.

Koje uvlačenje, ali free ti znaš to bolje

I za šalu treba pameti.
expolicajac expolicajac 23:00 07.04.2012

Re: Nego

I za šalu treba pameti.

što se ti mešaš kad tebe niko ne dira
ecce-florian ecce-florian 23:02 07.04.2012

Re: Nego

Bojana Maljević
expolicajac
E dobro. Jel tražiš posao?
Mislim, ako ti treba savet - ja bih pitao Radulovića.

Koje uvlačenje, ali free ti znaš to bolje

I za šalu treba pameti.



Ajde?

@ex

Nisi ti ciljni policajac ovom prilikom. Ša se primaš.
freehand freehand 23:06 07.04.2012

Re: Nego

expolicajac
I za šalu treba pameti.

što se ti mešaš kad tebe niko ne dira

Eh?
To bi značilo da je tebe neko dirao?
Bojana Maljević Bojana Maljević 23:07 07.04.2012

Re: Nego

expolicajac
I za šalu treba pameti.

što se ti mešaš kad tebe niko ne dira

Zato što cenim Krleta.
expolicajac expolicajac 23:09 07.04.2012

Re: Nego

Zato što cenim Krleta

Ja nisam dirao Krleta.
Bojana Maljević Bojana Maljević 23:13 07.04.2012

Re: Nego

expolicajac
Zato što cenim Krleta

Ja nisam dirao Krleta.

Nemoj da ti i padne na pamet.
expolicajac expolicajac 23:14 07.04.2012

Re: Nego

Eh?
To bi značilo da je tebe neko dirao?

Ne, nego subota veče, sedam u meče, pa da malo pre izlaska podignem "atmosferu".
freehand freehand 23:16 07.04.2012

Re: Nego

expolicajac
Zato što cenim Krleta

Ja nisam dirao Krleta.

Nisi ti dirao nikog.
Al nije svejedno gledati ni kad se neko samopovređuje.
expolicajac expolicajac 23:16 07.04.2012

Re: Nego

Nemoj da ti i padne na pamet.

Znači, brat Krle, ko Gadafi, žensko obezbeđenje.
Bokice
expolicajac expolicajac 23:19 07.04.2012

Re: Nego

Nisi ti dirao nikog.
Al nije svejedno gledati ni kad se neko samopovređuje.

Predizborna sadomazo varijanta
Bojana Maljević Bojana Maljević 23:20 07.04.2012

Re: Nego

expolicajac
Nemoj da ti i padne na pamet.

Znači, brat Krle, ko Gadafi, žensko obezbeđenje.
Bokice

Ne, to je samo pred izbore. Zbog rejtinga.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 08:22 08.04.2012

Uskrs

Srećan Uskrs, ko danas slavi.
freehand freehand 08:28 08.04.2012

Re: Uskrs

Nebojsa Krstic
Srećan Uskrs, ko danas slavi.


emanuella emanuella 12:41 08.04.2012

Re: Uskrs

Hvala ljepa
taube taube 16:38 08.04.2012

..

poeticno,lepo i toplo napisano,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana