Ekonomija| Gradjanske inicijative| Hronika| Sex| Umetnost

POLICIJA vs. JADNIK: Tobićevi dani 2012

Vesna Knežević Ćosić RSS / 31.03.2012. u 08:57

Tobićevi dani 2012 u ZMUC-u: Od 30. marta do 1. aprila u ZMUC-u* biće organizovan Festival solidarnosti "Tobićevi dani".*

SLOBODA ZA IDOLA MLADIH! ZA ZDRAV BEOGRAD! UPOZORENJE!!! DEŠAVANJA KOJA OPISUJE OVA BROŠURA SADRŽE NASILJE, NEPRAVDU, TRAGIKOMEDIJU I PATETIKU.NIJE PREPORUČLJIVO ZA GADLJIVIJE ČITAOCE.

Dragi prijatelji i kolege, pisanije koje držite u rukama posvećeno je jednom (ne)svakidašnjem slučaju koji je zadesio našeg prijatelja i kolegu Tobića Tobića idola mladih, astrologa nadrealistu, kolumnistu, pisca, 060313023406.jpgmuzičara, biciklistu i zanesenjaka. Nakon jednog nesmotrenog i benignog dobacivanja uniformisanom licu, izmlaćen je i bačen u tamnicu.

Ubrzo je dobio poziv za sud kako bi mu se sudilo za napad na službeno lice (i to iz ležećeg položaja). Nakon višegodišnjeg procesa (u kojem nije omogućeno pojavljivanje nijednog od brojnih svedoka događaja), kao izraz dobre volje ponuđeno mu je da up- lati tričavih 80.000,00 dinara u budžet Zdravstva Beograda ili da završi u zatvoru od šest meseci do pet godina.

Kako bismo mu pomogli da se napokon reši ove bede, organizovali smo niz nesvakidašnjih kulturnih dešavanja (poslednjeg vikenda marta u „Zmucu“ na zemunskom keju), tokom kojih ćemo pokušati da skupimo ovu bezobraznu sumu.

5523_Ivan_Tobic.jpgSUPER-TOBIĆ BIJE I KAD LEŽI

Zamolili smo samog Tobića da nam potanko ispriča
šta se zapravo dogodilo i kako je do ovoga došlo

Sećam se, beše vreo i vlažan kraj avgusta, boravio sam za šankom okružen polugolim lepoticama koje su se mazno uvijale oko mene. Rasterivao sam ih kao muve, zauzet eksiranjem litara tekile koja nije uspe- vala ni da omami moj nadljudski organizam. I baš kad sam o sopstvenu tintaru razbio još jednu iskapljenu bocu i naručio četvrti litar tekile, tavernu je opkolila policijska patrola. Naredili su marijačima da smesta obustave pes- mu, a gostima da se raziđu. Iznerviran što ću morati da prospem tek načeto piće, uputio sam ka uniformisanim pistoljerosima sve pogrdne reči sveta, tako ubojito i glas- no da sam im oduvao šapke i nakostrešio kosu na glavi.

A onda tako trezan i kako kasnije rekoše ’u stanju uračunljivosti, svestan svog dela čije sam izvršenje hteo, a bio sam svestan da je moje delo zabranjeno’ pobacao sam policajce, izleteo iz lokala i golim rukama počeo da lomim i prevrćem policijska vozila. Kad mi beše dosadilo, poput Spajdermena sam se udaljio preko krovova okolnih naseobina... Tek pošto su zapucali ka meni, rizikujući da pogode nedužne građane, ljutito sam se vratio. Smesta sam legao nasred ulice kako bih ih ponizio, te iz tog nemogućeg položaja, poput nestašne krabe koja igra ležeći kazačok, počeo nindža udarcima nemilosrdno da ih mlatim... Eto, ništa posebno.“

Zahvalićemo mu se na maštarijama kojima nas je toliko puta do sada čašćavao, te ga zamoliti da bar na trenutak bude ozbiljniji od domaćeg sudstva i policije, i ispriča šta se zaista dogodilo.. 

gradjen-sam-ko-sveti.jpgVrelo avgustovsko popodne, sedim na žardinjeri preko puta stanice u Majke Jevrosime i tek pušten iz tamnice, zaslepljen dnevnim svet- lom, vraćam pertle na patike. Dehidriran, poluživ i sa strašnim bolovima u kolenu i rebrima, prisećam se pre- thodne noći. Već danima po beogradskim šankovima natapam ranjenu dušu daveći jadne konobare pričom o svojoj velikoj, iznenada prekinutoj romansi... I kob- nog dana, čim sam otvorio oči, mamurluk sam raz- bio buteljkom crnog vina. Odbijajući hranu, nastavio sam nalivanje pivom i vinjakom u pabu „Brod“, svojoj drugoj kući. Negde usred noći presušili su svi izvori alkoholnih pića, pa sam prešao u susedni klub.

Taman što sam flašom pogodio usta i klateći se potegao prvi cug, u klub su ušla dva policajca koje je neko pozvao zbog preglasne muzike. Probaljezgao sam nešto, više sebi u bradu, baš u trenutku kad je di-džej isključio muziku. Pozvali su me i zatražili dokumenta. Pošto nisam znao ni gde mi je glava, a kamoli lična karta, priveli se me u službeni auto. Dugo sam čekao da napišu kaznu zabludelim kafedžijama, dok me je bešika uporno molila da zapišam neko od okolnih drveta. Otvorio sam vrata i izašao, ali već nakon neko- liko koraka bio sam pokošen s leđa i toliko izgažen da je moj samrtni krik brzo zanemeo nad očajničkim pokušajima da dođem do vazduha.

Posle nekoliko minuta bačen sam u tamnicu. Prostor veličine omanje ostave, kratka betonska klupa, premalo svetla probija se iza štrokave mrežice začepljene kao otvori za ventilaciju na neurednim kuhinjama starinskih ribljih restorana. Iza limenih vrata ove grobnice ni naj- manje svežeg vazduha, samo odvratan smrad crkotine koji me je podsetio na kužni vonj kaveza sa lešinarima u zoološkom vrtu. Zidovi okrečeni povraćkom, šlajmarama, krvavim ispljuvcima i govnima i išarani izgrebanim potpisima, navijačkim porukama, muslimanskim molitvama i pretnjama tamničarima. Nakon nekoliko sati, uspevam nekako da poređam ona skršena rebra i zadremam na betonskoj klupi. Ujutru me bude dva saobraćajca koji mi, i nakon višesatnog sna, izmere 2.3 promila alkohola u krvi, i vrate me nazad.

Zvanična informacija o teškom pijanstvu namerno je prećutana na sudu. Gubim predstavu o vremenu, uzalud lupam u vrata i preklinjem za malo vode i odlazak u toalet. Otvaraju tek nakon nekoliko sati i vode me kod inspektora. U kancelariji dominira ogromna Titova slika, pored koje je mala, Tadićeva, smeštena u donji ugao ogromnog rama. Neprijatni inspektor flertuje s koleginicama i sugeriše mi da priznam da sam tukao policajce, a ne oni mene. Saopštava mi da će protiv mene biti pod- neta krivična prijava i preti da će, ako se ne odazovem na sud, za mnom biti raspisana poternica. Vraćaju me opet u onaj srednjovekovni podrum...“

5UDNJI DANI 

Palata tzv. pravde, istražni postu- pak. Sudinica kasni više od sat. Beskrajno zbunjen i smoren, čekam u hodniku s advokatom. On pokušava da me odobrovolji dok gledamo kako na suđenja dovode neke zajebane face s lisicama na rukama. Većina je u pratnji devoja- ka ili žena, koje tiho jecaju, i majki, koje zapomažu iz sveg glasa. U tesnoj kancelariji, sedim na stoličici i tunjavo sričem izjavu. Lice sudinice ne vidim od gomile regis- tratora na stolu. Vidim samo Partizanov kalendar i zastavicu na zidu i grobarski kalendarčić, blokčić i stalak za olovke na stolu. Siguran sam da nosi i tange i potkošulju sa amblemom svog omiljenog kluba.

Terete me za „sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje“. Naivno verujem da je svi- ma jasno koliko je ovo besmisleno i da će ovaj kafkijanski proces biti brzo obustavljen. Prijatelji me uzalud ubeđuju da tužim policiju zbog prekomerne upotrebe sile, a pravnici tvrde da su napad i izmislili pretpostavljajući da ću se žaliti. Prognoziraju da ću biti brzo osuđen, jer je sudijama ovo zicer u odnosu na stvarne slučajeve, a godišnji učinak im se meri po ko- madu donesene presude.

Nakon pola godine stiže poziv za prekršajni sud na Novom Beo- gradu koji me globi sa 5.600 di- nara zbog nenošenja lične karte. Rekoh sebi - to je to, shvatili su kako je sve to besmisleno, ali su ipak morali nešto da mi naplate da sačuvaju čast. Prođe još pola godine, i baš na desetogodišnjicu petooktobar- ske kvazi-revolucije, kao poklon najvećoj budali Smedereva koja ih je dovela na vlast, ipak stiže novi poziv za preki sud. Ovoga puta krivično delo je čak i povećano – sa sprečavanja na NAPAD NA SLUŽBENO LICE!

Predlažem neke od brojnih sve- doka, ali ih tužilac i sudinica odbi- jaju pod obrazloženjem da želim da odugovlačio suđenje, iako sam se do sada odazivao na svaki poziv (zbog čega sam jednom čak odu- stao i od zakazanog putovanja u Egipat). S druge strane, policajci i sudski veštak su dolazili na ročišta jedan po jedan. Nakon jednog po- javljivanja, ispred sudnice me je sačekao policajac čiju sam cipelu izmlatio rebrima i izvinio mi se rekavši da nema ništa protiv mene i da samo nije trebalo da mu dobacujem.

U međuvremenu, pokušavaju i po drugi put da mi naplate 5.600 za nenošenje dokumenata, ovo- ga puta u smederevskom sudu. Srećom sačuvao sam priznanicu. Vidim đavo je već odneo šalu, počinjem danima da buljim u zid i razmišljam kako da opstanem u surovim zatvorskim uslovima. Misli mi odlutaju u sanjarenje: kao fantom na crnom biciklu lutam Srbijom skrivajući se kod jataka i logorujući u divljini - ipak jedne noći u munjevitoj akciji opkol- java me žandarmerija, negde na Pešteru; Ivica Dačić objavljuje da je uhapšen opaki terorista; štrajkujem glađu, javnost je ganuta, sete me se i kolege iz medija, ustaju i levi i desni, i revoltirani i flegmatični, budi se istok i zapad, kreće pobu- na... aha, ’oće to...

Na sudu se pojavljuje i sudski veštak koga je primetno sramota što je primoran da stručno obrazlaže povrede policajčeve podlaktice koje su „nevidljive, bolne tek na dodir, nastale fizičkom silom...“ i tako na nekoliko strana filovanih stručnim terminima iz medicine i fizike... Na- kon toga, kao izraz dobre volje, predložena je nagodba: da platim 80.000,00 dinara u korist Zdravstva Beograda ili se suočim s kaznom od šest meseci do pet godina zatvora.

ŠTA MOŽETE DA KUPITE ZA 80.000 DINARA?

2.963 vekne belog hleba / 358 kilograma piletine / 1.700 kilograma jabuka / dve i po tone krompira / 210 kilograma „alpske“ salame (dovoljno za doručak čak 1.052 radnika na gradilištima) / 1.702 flaše piva (85 gajbi, ceo kamion! - za 287 pivopija, ako računamo da imaju prosečan cug od šest piva po večeri) / 533 litara benzina + putarine za put od Beograda preko Barselone do Kazablanke i nazad) / 678 kilograma suvog vrata (dovoljno da se prekriju tela bar 800 nagih lepotica na nekoj grandioznoj zabavi sindikata pravosuđa koja bi ušla u Ginisovu knjigu rekorda) / 4.080 rolni toalet papira (dovoljno da se brišete do kraja života) / 9 praseta rase „veliki jorkšir“ težine između 30 i 35 kilograma / dva ždrebeta lipicanera / 40 činčila / 8 ženskih nojeva (prodavac tvrdi da nose jaja od po 1.900 grama) / donacija zdravstvu Beograda (i gradonačelniku u kampanji koji će ponosno pozirati kraj novih medicinskih aparata i preuređenih domova zdravlja).. 

FESTIVAL SOLIDARNOSTI - TOBIĆEVI DANI- ZMUC, 30. MART - 1. APRIL

standard_634249730541773750.jpgU Zemunskom malom umetničkom centru koji se nalazi iza restorana "Šaran" na zemunskom keju u petak (19.00) će biti otvorena izložba radova čiji su autori Milica Ružičić, Dragan Radović, ZMUC radionica, Peđa Milošević & Zalet, Danilo Stojić, Miloš Buci Trajković, Andrej Filev, Slobodan Maldini, Urgentni centar, Lajava tikvica & Fanzin ceger, Duo trojica, Meksički Gidra, Magični čiča iz Rija... Nastupiće DJ Pera Janjatović (izbor najdivnijih pesama Yu-roka na temu policije) i Horkestar. 

SUBOTA, 31. MART, 19 h
(nemojte da dođete ranije jer se održavaju časovi slikanja)
SVIRKA NA UVCE:
Danas svi znaju da igraju fudbal
Damjan od Resnika
Ratibor Trivunac (solo flauta)
Tobić Tobić idol mladih
Radost!
KRŠ
NEDELJA, 1. APRIL
(dodite kad hoćete)
Poro(di)čno okupljanje uz kazan
i nešto na kašiku
DJ Šrink Efem & VJ Flowpro (Undergrad)
featuring MC Shonegrad (Duboka ilegala)
Peđa Skakavac Sound System
ORGE
Radio Xanax (prvi put uživo)

ULAZ BESPLATAN SAV PRIHOD OD PRODATOG PIĆA, IZLOŽENIH EKSPONATA I DOBROVOLJNIH PRILOGA BIĆE UPLAĆENI U HUMANITARNE SVRHE ZA PREPOROD BEOGRADSKOG ZDRAVSTVA  

KAKO DA NAĐETE ZMUC?

Stignete već nekako do centra Zemuna (ako dolazite iz centra grada, švercujte se autobusom 84 od Zelenjaka, ili busom 83 od Slavije ili Železničke). Od pozorišta Madlenianum produžite do prvog semafora i skrenete u ulicu desno, da biste na prvom račvanju nastavili da se spuštate levom ulicom ka zemunskom keju. Prepoznaćete opušteni ambijent Zemunskog malog umetničkog centra koji se nalazi iza restorana „Šaran“ (ispred kojeg je impresivni vozni park političara i tajkuna dovedenih na riblji krkanluk). Možete doći i biciklističkom stazom, uz Dunav do Zemunskog keja, kao i čamcem, taksijem ili vlastitim automobilom. Ponesite nešto da ogrnete, pošto u ovo doba godine, bez obzira na dnevnu temperaturu, uveče ume da bude svežije pored Dunava. U slučaju kiše i grada, postoje tende i enterijer

NAPOMENA: Ovu publikaciju izdaje Komitet za oslobađanje Ivana Tobića i služi za internu komunikaciju između njegovih prijatelja. Nije za javnu distribuciju!Zato izvin'te na eventualnim greškama jerbo sam je kopipejstovala.

 *Zemunski mali umetnički centar (ZMUC) je udruženje koje sa društvene, kulturne, geografske i političke margine želi da učestvuje u stvaranju savremene lokalne kulturne scene, mreže međunarodne razmene i saradnje sa pojedincima i grupama istog profila.

ZMUC ima visoku svest o društvenom značaju kulture i stoga na lokalnom nivou stalno organizuje otvorene radionice, izložbe i dešavanja radi razmene znanja, iskustva i ideja sa publikom i među samim umetnicima.

PS: Ja bila sinoć:)

 

 

 



Komentari (86)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:16 31.03.2012

Supersmederevac

Em sto mi bilo super, em sam kupila dva postera Supersmederevca, rad Miloša Buci Trajkovića, svaki po 500 din. sam platila. Ima gore fotka kako ih biram:)

"Tokom 97. i 98. godine jedini nezavisni medij u Smederevu bio je "Smederevska Sedmica". Od prvog broja, na jednoj tabli (novinskoj strani) ovog nedeljnika, objavljivan je strip o smederevskom super(anti)heroju Supersmederevcu. Autori stripa bili su (tada tek) petnaestogodišnji Miloš Trajković Buci i (nešto stariji) Tobić Tobić Idol Mladih.

Strip dočarava letargičnu atmosferu srpskih provincijskih gradova tokom pomenutih (a, na žalost, i sadašnjih nepomenutih) godina. Cane, sasvim prosečan momak, slučajno otkriva čarobnu formulu: kada popije 52 gutljaja poznate smederevske "žive vode" postaje Supersmederevac, borac protiv smederevskih negativaca, nepravde i ostalih, nikad deficitarnih, gluposti... Najveći neprijatelj predstavljen je u liku Ser M.-a, rađenog po liku ovdašnjeg fabrikanta i, tokom decenije pune negativaca, najverovatnije prvog čoveka grada (poznatom po mudrom predlogu da se tenkovima pregaze studenti tokom jednih od studentskih demonstracija). Uvek uz superheroja bili su i njegovi pratioci, Njosvi (prasac kaga su šurili na jednoj od česama, inače tople "žive vode", koji se rikajući pred klanje nagutao dovoljnog broja gutljaja ove dragocene tečnosti, te pobegao na Smederevsku Adu) i Komarčeros (jedini komarac sa Ade koji je uspeo da probode kožu i posisa malo krvi ovog super-prasca).

Bez obzira na sva dobročinstva učinjena za ovaj grad, Supersmederevac biva proteran iz grada u kome SmRT (Smederevska Radio Televizija) kreira stvarnost, na A adi osniva Alternativnu Državu Adu, da bi nešto kasnije otrovan preminuo u bolnici Beli luka, tako nazvanoj kako bi onemogućili gomilu nemarno lečenih pacijenata da ustanu iz groba i osvete se (pravi naziv ove nesrećne bolnice je Sveti Luka). Grad je bio oblepljen ( i u stvarnosti i u stripu) umrlicama sa likom i simbolom smederskog superheroja, ali se nije tako lako odustalo od povratka Supersmederevca iz raja (gde na ulazu Toma Zdravković dočekuje uz "Dva smo sveta različita", a čuveni underground stripovani lik Mačak Fric krijumčari zabranjene supstance i nezavisnu štampu kroz rupu na zidinama razdvajanja raja i pakla). Kulminaciju posveta omiljenim strip crtačima i junacima čini naslovna strana Sedmice, na kojoj se kraj groba Supersmederevca okupio krem mnogobrojne populacije stripovanih likova. U jednom od pokušaju oživljavanja Supersmederevca iz Pule dolaze Kud Idijoti (tada se o njihovoj poseti Srbiji samo maštalo), koji pokušavaju da ga ožive pozitivnom atmosferom koncerta na Adi (sa ove strane stripa bilo je čak i onih koji su naseli na plakat u stripu, pa su čamcima krenuli na koncert).

Supersmederevac, njegova devojka Smederevska Mindža (koja ga je i po Ginisu najdužim poljupcem u istoriji stripa oživela), Njosvi i Komarčeros, već šestu godinu brčkaju se uz gandžu i rege na besmrtnim plažama Jamajke, razočarani univerzalnom provincijskom malodušnošću i malograđanštinom. Iako krcat gradskim simbolima, urbanim legendama i specifičnim duhom grada, niko od demokratskih gradskih otaca (setimo se ovog zanimanja u Alan Fordu) nije od ovog stripa napravio simbol grada, a Supersmederevca načinio njegovom maskotom. Jedna od tradicionalnih česama žive vode na smederevskoj "Fontani", razbijena je i možda za primer svakom sledećem superheroju u nama, bačena u travu kraj puta, što nije pošlo za rukom ni jednom Ser M-u.

Ovo je tek deo priče o jedinom svetskom lokalnom superheroju.

Strip je vrlo zainteresovao i ljude koji nisu Smederevci, tako da će nakon prvog povratka Supersmederevca (februarska izložba u Smederevu), ovaj strip biti predstavljen u beogradskom Domu omladine od 3. do 16. marta. Omladinski centar "Vega" iz Beograda, planira da uz pomoć lokalnih partnerskih NVO organizuje turneju izložbe po ex-yu, na kojoj će se besplatno deliti i strip album sa kompletnim epizodama. U okviru Partnerskog Omladinskog Programa Supersmederevca će upoznati i osam gradova BiH. Bjelovarska udruga za kulturnu aktivnost "Buka" postaviće internet stranu posvećenu superherojskom prijatelju iz Smedereva."


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:18 31.03.2012

Supersmederevac

javascript:;
(ovo sve mozete da kupite)
jesen92 jesen92 16:36 01.04.2012

Re: Supersmederevac

(ovo sve mozete da kupite)

jel samo na licu mesta ili moze i online?...mnogo simpatican supersmederevac
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:21 31.03.2012

Milica Ruzicic

mozete da kupite i sjajne fotke milice ruzicic


mlekac mlekac 09:23 31.03.2012

ZMUC

To je ona vrlo zanimljiva ograda i fasada izmedju crkve i Sarana?

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:27 31.03.2012

Re: ZMUC

To je ona vrlo zanimljiva ograda i fasada izmedju crkve i Sarana?


jok, nema ograde, sve na izvolte
mariopan mariopan 09:47 31.03.2012

:-)

Reketaši bre, ne dajte im ništa, mafija.

Super je tekst.

U svakom slučaju, od mene podrška svakom vidu otpora mafiji.

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:00 31.03.2012

Re: :-)

Super je tekst.


e, mari, i tekst (tobicev je) i atmosfera i sve:) evo bas merkam di da okacim poster Supersmederevca u mojoj galeriji-kuhinji:)

inace, ZMUC drze moji dobri prijatelji i nemam pojma kako opstaju, al uvek imaju super desavanja, kao na pr "Letnji festival besmislenih i beskorisnih veština" - LEFEB, jesenas:)



mariopan mariopan 10:26 31.03.2012

Re: :-)

e, mari, i tekst (tobicev je) i atmosfera i sve:) evo bas merkam di da okacim poster Supersmederevca u mojoj galeriji-kuhinji:)

E, da sam bliže, ne bih ja to propuštala ni za šta na svetu, mora da je super zezanje, a to je jedina zdrava aktivnost u današnje vreme.

Tekst je zaista fenomenalan, ne sećam se da sam nešto duhovitije skoro pročitala. A treba nam smeha više nego 'leba.

Sinoć krenem na otvaranje (naše) izložbe, lepo i "na vreme" i zovu me putem drugarice, i pitaju gde sam , pa stižeeem, dolazim...sve tako...i stignem taman kada su se razilazili.
Otvaranje nisam ni videla, kažu bio i hor ...a ja nisam pomerila sat kod kuće i promašila za ceo sat sva "dešavanja" Koji kreten.
Onda sam pogledala izložbicu, nismo loši, i ajd kući...to mi je naj provod za sada. I to što sam se celim putem do kuće smejala samoj sebi.

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:56 31.03.2012

Horkestar

kažu bio i hor


e da, zaboravih, a totalno su fenomalni, elem, sinoc u ZMUC bio i Horkestar:)

a pevali su, izmedju ostalog i:

Plastika
Vlada Divljan

aranžman: Luka Stanisavljević

Ja, ja nosim plastično odelo
i plastika je moja hrana
možda sam plastičan i ja

Ja, ja sam u svome soliteru
otvoriću ti svoja vrata
da budeš isto sto i ja

Plastika, plastika...

Jedem ti malter
tekst, muzika: Jovan Ružić (Achtung-Dichtung)
aranžman: Jovana Backović


ciglu,
ciglu po ciglu.
zid,
zid po zid.

jedem ti kuću
jedem ti kuću

ciglu,
ciglu po ciglu.
zid,
zid po zid.

jedem ti kuću
jedem ti kuću

jedem ti malter.
jedem ti malter.
jedem ti malter.
jedem ti malter....

neka ti se
sruši kuća!

malter.
mariopan mariopan 11:12 31.03.2012

Re: Horkestar


jedem ti malter.
jedem ti malter.
jedem ti malter.
jedem ti malter....

neka ti se
sruši kuća!

malter.

Eto, i sad se smejem, ulepšala si mi dan, ma ima da se doselim u Bg samo zato što ima toliko zanimljivih dešavanja a ja sve propuštam

Mada, kakva sam brljotina, može da se desi da propustim i ono što mi je pred nosom.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:16 31.03.2012

Re: Horkestar

Eto, i sad se smejem, ulepšala si mi dan, ma ima da se doselim u Bg samo zato što ima toliko zanimljivih dešavanja a ja sve propuštam


ne moras se selis, dodji kod mene u goste bre
mariopan mariopan 11:28 31.03.2012

Re: Horkestar

Vesna Knežević Ćosić
Eto, i sad se smejem, ulepšala si mi dan, ma ima da se doselim u Bg samo zato što ima toliko zanimljivih dešavanja a ja sve propuštam


ne moras se selis, dodji kod mene u goste bre

Srce si, imaš pp.
Edit

Beograd mi jako nedostaje upravo zato što se svaštanešto dešava.
Nije ni da mi u ZR kaskamo za vama, ima i ovde svaštanešto lepo, sinoć i izložba nakita u Muzeju..ali Beograd je veći i mnogo više toga ima + tu sam odrasla i svi moji su tamo, pa to je kao da dolazim kući.
hajkula1 hajkula1 14:23 02.04.2012

Re: Horkestar

mariopan

Beograd mi jako nedostaje upravo zato što se svaštanešto dešava.


Немој да ти превише недостаје, дођи у госте (Весна К-Ћ ме предухитрила).
Значи, добродшла си.


freehand freehand 09:48 31.03.2012

E viva

La Alternativa!
Morambegam, osle čitam!
Kosmogina Kosmogina 11:04 31.03.2012

Plus

Tamo na licu mesta prže odlične domaće kobaje.
(Nismo iz ZMUCa mrdnuli dok sve nismo pojeli.)

Jako mi je drago što si ovo postavila!
ZMUC (Zemunski mali umetnički centar) je uporište progresivne umetnosti i dobrog raspoloženja.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:11 31.03.2012

Skupa i zajedno

(Nismo iz ZMUCa mrdnuli dok sve nismo pojeli.)


E, Kosmo el imamo zajednicku fotku od juce? evo sve trazim, ne mogu nadjem, samo ove dve sto mi poslala V. T imam

(Nismo iz ZMUCa mrdnuli dok sve nismo pojeli.)

...i popili i popusili

:)p
Kosmogina Kosmogina 11:34 31.03.2012

Re: Skupa i zajedno

Izgleda da nemamo.

E stvarno si sjajne umjetnine pazarila!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:36 31.03.2012

Re: Skupa i zajedno

E stvarno si sjajne umjetnine pazarila!

(bas ih kacim)

Nego, ocemo li na Adu (mojne nosis ligestul na biciklu)?
angie01 angie01 11:37 31.03.2012

super druper!

beogradizacija, civilizacija, gradjanizacija,...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:48 31.03.2012

Re: super truper!

beogradizacija, civilizacija, gradjanizacija,...


:)))

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:51 31.03.2012

Horkestar

st.jepan st.jepan 14:19 31.03.2012

Tobić je car!

Ne propuštam!
Evo sa'će ručam, pa zajahujem, pedalam do Zemuna!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:45 31.03.2012

Re: Tobić je car!

Tobić je car!
Ne propuštam!
Evo sa'će ručam, pa zajahujem, pedalam do Zemuna!


Ne svrci u ZMUC pre 7, imaju casove slikanja:)

st.jepan st.jepan 16:13 31.03.2012

Re: Tobić je car!

Ne svrci u ZMUC pre 7, imaju casove slikanja:)

Ih, dok ja stignem..., jel znaš ti gde je Zemun!
angie01 angie01 17:40 31.03.2012

Re: Tobić je car!

st.jepan
Ne propuštam! Evo sa'će ručam, pa zajahujem, pedalam do Zemuna!


upravo smisljam strategiju odlaska od kuce!:)))Jos mi se najavili gosti, a malo dete juraca negde napuolju, treba da ga ujurim!

...ono, idem po cigare!:)
expolicajac expolicajac 14:35 31.03.2012

Uz dužno poštovanje

Šta je sporno. Neko ko se naljuskao zbog emocija pišao po policiji. Za to dobio kaznu. Da je pametan shvatio bi da se alkoholom ne rešavaju problemi već samo stvaraju. Njegova umetnička veličina nema veze sa sankcijom koju je istrpeo za ludost koja mu daje umetničko nadahnuće. Kolko ja vidim promašen blog, al nema veze.
Svako ima svoju "prasu".
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:46 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Da je pametan shvatio bi da se alkoholom ne rešavaju problemi već samo stvaraju. Njegova umetnička veličina nema veze sa sankcijom koju je istrpeo za ludost koja mu daje umetničko nadahnuće. Kolko ja vidim promašen blog, al nema veze.


ex, mojne si tako strog bre, gledaj na desavanje kao na dobro zezanje, a i mogucnost da Tobic skupi 800 evra i plati kaznu:)

imas mahanje:)
mariopan mariopan 18:35 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

expolicajac
Šta je sporno. Neko ko se naljuskao zbog emocija pišao po policiji. Za to dobio kaznu. Da je pametan shvatio bi da se alkoholom ne rešavaju problemi već samo stvaraju. Njegova umetnička veličina nema veze sa sankcijom koju je istrpeo za ludost koja mu daje umetničko nadahnuće. Kolko ja vidim promašen blog, al nema veze.
Svako ima svoju "prasu".

E, znala sam
A štatebriga za narod koji od muke dokazano mora da se opije jerbo trezan ne može da živi?
I na krajukrajeva tabali su ga mada je odma' priznao, svaka luda imala svoje veselje, zašto onda 800 evra kazne?
Reketaši, mafija, znala sam.

Idem po pivo, nemoj mi odgovaraš dok se ne vratim.
Budimac Budimac 19:24 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

ex
Šta je sporno. Neko ko se naljuskao zbog emocija pišao po policiji. Za to dobio kaznu.

1. Upitna rečenica se obično završava znakom pitanja iliti upitnikom.
2. Ne znam gde si video "pišanje po policiji".
3. Oserem se na policiju koja se iživljava na od pića obeznanjenima, pa onda još laže da je napadnuta.
expolicajac expolicajac 20:06 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Idem po pivo, nemoj mi odgovaraš dok se ne vratim.

Eveti kokice. Ajd pretpostavi da sediš u kafani i da gledaš tu situaciju a da ne znaš da se radi o umetniku.
Pijanac za šankom, napičkara policajce koji su ušli da opomenu gazdu zbog preglasne muzike. Da li si nekada morala da pijanog čoveka staviš u kola. Verovatno nisi.
Evo jedne životne priče.
Mladi policajca t.j. tvoj drugar ex davne 1988 godine u veče pred 1.maj dežura sa interventnom. Javljaju građani da se u kafani napilo četvoro građana i pravi lom. Odem ja sa interventnom na lice mesta. Ja u civilu a tri policajca u uniformi. Za jednim stolom dvojica za drugim dvojica. Gledaju se mrko. Priđemo mi i tražimo legitimacije, oni daju. Trojica korektni al jedan bandza počne da psuje sve redom. Gledaju me policajci zakrvavele oči, a ja mlada garda, kulturan, fakultetski obrazovan, gradska faca, počnem sa "druže, molim vas, druže nije pristojno" itd. On krene da me pukne, ja ga propustim, uvatim ruku savijem u laktu i dovedem ga polugom u kontrolisan položaj. Povedem ga prema izlazu, kad on počne, Jaoj druže nemoj tolko jako, jaknu sam tek kupio iscepaćeš mi, ja sam radnik itd. Naivni i glupi tetreb kao ja, pospustim polugu i podignem jaknu na vrat kako je ne bih iscepao. Naravno bandza se izmigolji i veštim okretom oko svoje ose zalepi mi takvu bombu u glavu da mi rascepa usne. Naravno da je posle bilo šta je bilo.
Ceo mesec su me zajebavali svi od reda. Pa kako je inspektore, vaš odnos prema građanima je na nivou. Načelnik SUP-a mi dupe pomerao gde me video.
E pa sad uđi ti u logiku policajca koji uđe u kafanu i neko ga napičkara, a on treba da ga gleda. Malo olako donosite sudove o situacionim reakcijama.
st.jepan st.jepan 20:33 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

expolicajac

Nisam pravnik, ali sam skoro siguran da se, pri odredjenju visine kazne, i kod nas uzima u obzir stepen uračunjivosti počinioca u trenutku izvršenja krivičnog dela ili prekršaja, a taj stepen utvrdjuju sudski veštaci.
Zar se pijanstvo (koje ovde nije kriminalizovano) ne smatra faktorm umanjenja, pa i značajnog umanjenja uračunjivosti? (znam, za vozače je, naprotiv, alkoholisanost otežavajućo faktor).
Zar se čovek koji, čak i više sati nakon konziumiranja alkohola, u krvi ima 2,3% može smatrati imalo odgovornim za svoje postupke?
I zar policajci nisu obučeni da bez povreda savladaju sumašedšeg?

@ Vesna, ne dopada mi ono "jadnik" u naslovu.
expolicajac expolicajac 20:48 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Nisam pravnik, ali sam skoro siguran da se pri odredjenju visine kazne i kod nas uzima u obzir stepen uračunjivosti počinioca u trenutku izvršenja krivičnog dela ili prekršaja, a taj stepen utvrdjuju sudski veštaci.
Zar se pijanstvo (koje ovde nije kriminalizovano) ne smatra faktorm umanjenja, pa i značajnog umanjenja uračunjivosti? (znam, za vozače je, naprotiv, alkoholisanost otežavajućo faktor).
Zar se čovek koji, čak i više sati nakon konziumiranja alkohola, u krvi ima 2,3% može smatrati imalo odgovornim za svoje postupke?
I zar policajci nisu obučeni da bez povreda savladaju sumašedšeg?

Vesna je opisivala samo viđenje događaja sa strane "nesretnog i emotivnog" umetnika. Pokrenuta su dva postupka. Jedan po službenoj dužosti pred osnovnim Sudom i drugi pred Prekršajnim Sudom. I u jednom i drugom slučaju stranka je imala pravo na pravnog zastupnika odnosno advokata. Koliko je sposoban bio pravni zastupnik toliko su mu i odrapili kaznu. Zbog specifičnosti dela i karaktera okrivljenog Tužilac je dao predlog da se može isti nagoditi sa državom. Tužilac je uzeo u obzir i posao kojim se okrivljeni bavi i njegovo psihičko stanje u trenutku izvršenja dela i sa tim olakšavajućim okolnostima i izašao sa predlogom da se uplatom iznosa prema nekoj socijalnoj ili humanitarnoj orgaizaciji obezbedi zadovoljenje društvene odgovornosti bez krivičnog progona.
Lepo sam napisao da je blog pucanj u prazno. U konkretnom slučaju država je odreagovala pravilno. To što umetnik to ne može da shvati nije problem, niti države, niti društva u celini
A da se može stalno iznosti pretpostavka kako je sve namešteno, to nam je svima jako poznato. Čim nisam zadovoljan nečim, odmah je tu korupcija, odmah je tu bahata država, potkupljeni policajci i sudije. A kad malo razgrneš i pitaš tu personu u čemu je problem, onda shvatiš da je najlakši način izbegavanja odgovornosti pred sobom, napad na drugoga.
st.jepan st.jepan 20:57 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

expolicajac

Ali evidentno je da je čovek bio teško alkoholisan, dakle neuračunjiv, pa se ne može smatrati odgovornim za vredjanje policajaca. Stoga ljudska reakcija na uvrede, službenim licima na zadatku, nije smela da se desi. A desila se, čovek je pretučen. Policajci su morali da ga savladaju i smeste u sobu za trežnjenje bez da ga pritom povrede. Za tu radnju su valjda morali biti obućeni.
mariopan mariopan 21:07 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

st.jepan
expolicajac

Ali evidentno je da je čovek bio teško alkoholisan, dakle neuračunjiv, pa se ne može smatrati odgovornim za vredjanje policajaca. Stoga ljudska reakcija na uvrede, službenim licima na zadatku, nije smela da se desi. A desila se, čovek je pretučen. Policajci su morali da ga savladaju i smeste u sobu za trežnjenje bez da ga pritom povrede. Za tu radnju su valjda morali biti obućeni.

Skroz tačno.
Ono što ex preskače u celoj priči je da panduri tuku iz zadovljstva.

Zato što ih je mrko pogledao, zato što se nije pokrenuo (potrčao) kada su mu rekli, mada to do njega nije ni doprlo, verujem, jer prekid filma od juče do danas je totalan, čovek priznaje......pa čemu onda batine?

Tako pijan napao policiju? Čime? Padanjem na cipele onoga koji ga je mlatio??
expolicajac expolicajac 21:08 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Ali evidentno je da je čovek bio teško alkoholisan, dakle neuračunjiv, pa se ne može smatrati odgovornim za vredjanje policajaca. Stoga ljudska reakcija na uvrede, službenim licima na zadatku, nije smela da se desi. A desila se, čovek je pretučen. Policajci su morali da ga savladaju i smeste u sobu za trežnjenje bez da ga pritom povrede. Za tu radnju su valjda morali biti obućeni.

Ajd učini mi uslugu. Odi do Budimca u Tursku, napij se za šankom i kad dođe policija, opsuj ih.
Mislim da bi se snimio film "Ponoćni ekspres 2"
expolicajac expolicajac 21:09 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Skroz tačno.
Ono što ex preskače u celoj priči je da panduri tuku iz zadovljstva.

Zato što ih je mrko pogledao, zato što se nije pokrenuo (potrčao) kada su mu rekli, mada to do njega nije ni doprlo, verujem, jer prekid filma od juče do danas je totalan, čovek priznaje......pa čemu onda batine?

Tako pijan napao policiju? Čime? Padanjem na cipele onoga koji ga je mlatio??

Za GRČKINJU važi isti scenario
st.jepan st.jepan 21:14 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Ajd učini mi uslugu. Odi do Budimca u Tursku, napij se za šankom i kad dođe policija, opsuj ih.
Mislim da bi se snimio film "Ponoćni ekspres 2"

Ejebiga, znači policajci su samo ljudi!
Da znaš da si me duboko razočarao.
expolicajac expolicajac 21:15 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Da znaš da si me duboko razočarao.

I kao čovek i kao komunista
mariopan mariopan 21:16 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

EX
Eveti kokice. Ajd pretpostavi da sediš u kafani i da gledaš tu situaciju a da ne znaš da se radi o umetniku.
Pijanac za šankom, napičkara policajce koji su ušli da opomenu gazdu zbog preglasne muzike. Da li si nekada morala da pijanog čoveka staviš u kola. Verovatno nisi.
Evo jedne životne priče.

Verujem ja tebi za tvoju priču, ali veruj ti meni da znam pandure koji su tukli iz zadovoljstva.
Srećem ih još po gradu, liče na ljude, ne vidi im se spolja koje su to životinje, ali zna se šta su radili ....a da su mogli da napakuju šta god požele onome koga tuku, mogli su, tu nikakve odbrane nemaš. To su i koristili. Ali ti to već znaš bolje od mene.
I ovo mi baš zaličilo.
A jesam stavljala u kola pijanog i obeznanjenog, ali ne batinama, nego lepo i polako, i uđe sam.
A protiv pandura nemam ništa, većina je ok, a neki moji prijatelji su baš panduri. Četri komada kada se saberem.
mariopan mariopan 21:28 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Za GRČKINJU važi isti scenario

Šta, pre će da uapse mog zeta sasvim treznog, jer im liči na nekoga ko ih je gađo narandžama nego mene mrtvu pijanu
Nema šanse.

E, što ne mogu da stavim sličke od letos, kada su svi moji otišli da slave momačko i devojačko veče (ali zajedno oboje mladenaca) ...pa da vidiš kako dever go do pojasa obeznanjen leži preko šoferšajbne (ali se sutra ne seća), i nije apsila policija a sve videli.......a restoran u kome su do jutra ostali nije zvao muriju, svima baš lepo bilo jer je zaradio lovu, cele noći ovi moji čašćavali sve u restoranu i pili, skidali se i igrali na stolovima, ponašali se nenormalno. Niko nije zvao policiju, svi lepo otišli kući u ranu zoru, nikakva sačekuša od policije nije bila organizovana radi duvanja u balon, kažnjavanja i ubiranja love, samo je najtreznija osoba dovozila kući turu po turu gostiju i sve je bilo ok.

Osim što ja nisam oka sklopila čekajući ih sve da dođu, veća im je opasnost pretila od mene nego od bilo koga na ovom svetu.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:07 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje


@ Vesna, ne dopada mi ono "jadnik" u naslovu.


st.jepan, to je or'ginal porculan, Tobicev naslov:))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:30 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Lepo sam napisao da je blog pucanj u prazno


ex, eeej, zapravo je lepo sto branis profesiju, al nema potrebe. vidi, ja sam filozof, zamisli da svaki put skocim u odbranu filozofije i filozofa kad neko nekom kaze aj nemoj filozofiras u smislu aj ne seri:)

ovo jeste Tobiceva prica, alternativna i zezatorska, al Tobic je lik i faca i junak mladih i kazu da je potpuno bezveze hteo da kidne, pa koliko je spretan bio, jos se spopleo i ljosno:)

al nije blog o tome!

ovo je blog o solidarnosti alternativne BG scene:) na kojoj ekipa nema love, al oce pomogne gresnom Tobocu da plati kaznu i ne ode u bajbokanu.

a koliko s'vatam, kazna je medjuvremenu narasla... jerbo je istu eskivirao.

i skupilo se puno uzasno simpa sveta, jedni pevaju, drugi sviraju, DJ pice mjuzu, umetnici napravili radove na temu "policija", pekle se i kobaje i javascript:;pijuckalo, divota jedna od pozitivne energije, e o tome je blog:)javascript:;













expolicajac expolicajac 23:23 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

ex, eeej, zapravo je lepo sto branis profesiju, al nema potrebe. vidi, ja sam filozof, zamisli da svaki put skocim u odbranu filozofije i filozofa kad neko nekom kaze aj nemoj filozofiras u smislu aj ne seri:)

Dobro neću više da serem
mariopan mariopan 23:32 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

expolicajac
ex, eeej, zapravo je lepo sto branis profesiju, al nema potrebe. vidi, ja sam filozof, zamisli da svaki put skocim u odbranu filozofije i filozofa kad neko nekom kaze aj nemoj filozofiras u smislu aj ne seri:)

Dobro neću više da serem

E, falabogu

Od početka isijava pozitivna energja a ti me nater'o da pišem svašta
st.jepan st.jepan 23:54 31.03.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Od početka isijava pozitivna energja a ti me nater'o da pišem svašta

Baš!
I mene natero da se raskenjam.
I da opet pomislim kako je trebalo da studiram prava.

Btw, izgleda da je Tobiću dopao neki budžaklijski* advokat.

Edit:
*U Kafkinom "Procesu", budžaklijski su oni najmanje ugledni.
Zovu ih tako jer im je za okupljanje odredjen nekakav budžak iznad sudnice.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:29 01.04.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Budimac
ex
Šta je sporno. Neko ko se naljuskao zbog emocija pišao po policiji. Za to dobio kaznu.

1. Upitna rečenica se obično završava znakom pitanja iliti upitnikom.
2. Ne znam gde si video "pišanje po policiji".
3. Oserem se na policiju koja se iživljava na od pića obeznanjenima, pa onda još laže da je napadnuta.


. Budimče, uze mi reč iz usta oko stavke 3 (izvini, exe, ništa lično).
fantomatsicna fantomatsicna 06:04 01.04.2012

Re: Uz dužno poštovanje

expolicajac
Da znaš da si me duboko razočarao.

I kao čovek i kao komunista

Ja ti oprastam ex.Mislim..sigurno jos imas traume kad nisi bio ex..pa kad samo vidis napad...smrkne ti se
p.s. text je odlican..pare ce se skupiti a i umetnik je nesto naucio...makar da i skupo kosta ta lekcija..Mada onaj deo da svedocenje nije bilo dozvoljeno nikome, mi nimalo nije jasno...
zemljanin zemljanin 13:41 01.04.2012

Re: Uz dužno poštovanje

expolicajac
Naravno da je posle bilo šta je bilo.


Uh, ova rečenica (iako dozvoljava mnogo) je vrlo problematična za svako društvo. To je ona poenta kada policija prekoračuje svoja ovlaštenja a svi ostali viču "zaslužio je"
expolicajac expolicajac 14:30 01.04.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Uh, ova rečenica (iako dozvoljava mnogo) je vrlo problematična za svako društvo. To je ona poenta kada policija prekoračuje svoja ovlaštenja a svi ostali viču "zaslužio je"

pojma ti nemaš, a praviš se "prizeman" kao "zemljanin".
jesen92 jesen92 16:52 01.04.2012

Re: Uz dužno poštovanje

i skupilo se puno uzasno simpa sveta, jedni pevaju, drugi sviraju, DJ pice mjuzu, umetnici napravili radove na temu "policija", pekle se i kobaje i javascript:;pijuckalo, divota jedna od pozitivne energije, e o tome je blog:)javascript:;
..fala bogu da postoji neka alternativna scena ..bas su zanimljivi ovi mladi ljudi..
irvas92 irvas92 01:49 02.04.2012

Re: Uz dužno poštovanje

expolicajac


Lepo sam napisao da je blog pucanj u prazno. U konkretnom slučaju država je odreagovala pravilno. To što umetnik to ne može da shvati nije problem, niti države, niti društva u celini
A da se može stalno iznosti pretpostavka kako je sve namešteno, to nam je svima jako poznato. Čim nisam zadovoljan nečim, odmah je tu korupcija, odmah je tu bahata država, potkupljeni policajci i sudije. A kad malo razgrneš i pitaš tu personu u čemu je problem, onda shvatiš da je najlakši način izbegavanja odgovornosti pred sobom, napad na drugoga.

ovo je skroz tacno. sad kao, ja sam umetnik, napio sam se kao bulja, napushio par pandura i stvarno su ispali pederi sto su me uhapsili i kasnije globili sa 8soma evrica. matori, plati globu i sidji sa oblaka. valjda ce te ovo lupanje po usima nauciti pameti. to sto si se odvalio u Brodu a kasnije u Blow-up-u nije nikakva olaksavajuca okolnost. znamo svi sta je alkohol ali kad pubovi udju u bar to znaci da je vreme za odlazak kuci ili nastavak na nekom drugom mestu.
irvas92 irvas92 01:55 02.04.2012

Re: Uz dužno poštovanje

expolicajac


Lepo sam napisao da je blog pucanj u prazno. U konkretnom slučaju država je odreagovala pravilno. To što umetnik to ne može da shvati nije problem, niti države, niti društva u celini
A da se može stalno iznosti pretpostavka kako je sve namešteno, to nam je svima jako poznato. Čim nisam zadovoljan nečim, odmah je tu korupcija, odmah je tu bahata država, potkupljeni policajci i sudije. A kad malo razgrneš i pitaš tu personu u čemu je problem, onda shvatiš da je najlakši način izbegavanja odgovornosti pred sobom, napad na drugoga.

pardon, kazna je bila 800E sto celu stvar cini jos banalnijom. da je ovo normalna drzava, verovatno bi dobio mnogo vecu kaznu. alternativa bi bila skupljanje djubreta po ulicama ili neko drugo drustveno-korisno iskupljenje za razmazene tipove kao sto je ova dileja tobic.
hajkula1 hajkula1 14:33 02.04.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Будимац

1. Upitna rečenica se obično završava znakom pitanja iliti upitnikom.
2. Ne znam gde si video "pišanje po policiji".
3. Oserem se na policiju koja se iživljava na od pića obeznanjenima, pa onda još laže da je napadnuta.


Да поновим Будимчев коментар, због ради тога, јер изгледа да има истине у тврдњи да, полицајац је полицајац макар и бивши.

hajkula1 hajkula1 15:01 02.04.2012

Re: Uz dužno poštovanje

Што да оде код Будимца у Турску? Мада, не би било лоше отпутовати.

Тема је привођење и млаћење ТТ овде код нас у Србији.
Полицајци су бахати и тренирају строгоћу над већином обичних људи.
Жестокима се обраћају с понизношћу.
Полиција и правосуђе имају ригидан, суров став према обичним њудима док велике кримосе поштују и благи су према њима. Они највећи нити се приводе нити се кажњавају.

Живео Тобић Тобић

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:37 31.03.2012

ilegalni poslasticari



:)))))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:18 01.04.2012

limar i druge patke

pošto vidim da ste mi se nešto stisli, evo šta to još radi Tobic i ileglani poslastičari:)



"Hrvatski list Slobodna Dalmacija nedavno je objavio vest da izvesni limar iz Srbije pravi lažne hrvatske tablice koje srpski turisti kače na magnet kad kolima dolaze u susednu državu.

Ova vest je i za domaću i za hrvatsku javnost stara, jer je objavljivana u prošlogodišnjem Kuriru i skoro svim hrvatskim medijima, a za mnoge će biti razočaranje što je lažna.

Isfabrikovala ju je beogradska multidisciplinarna grupa Ilegalni poslastičari, koja se, pored izdavaštva, muzike, vizuelne umetnosti, performansa, stripa, bavi i kreiranjem i distribucijom lažnih vesti, takozvanih novinarskih patki.

Lingvista Pavle Ćosić, rodonačelnik manipulativne struje Ilegalnih poslastičara, kako ga naziva kolega iz grupe Ivan Tobić, kaže da se vest o lažnim tablicama raširila tako što ju je on pustio u vidu internet oglasa. Sutradan ga je nazvao novinar Kurira, koji je prvi i preneo informaciju

– Znao sam da će se neki novinar upecati – smeje se Ćosić, dodajući da je dan kasnije u Kuriru osvanulo da tablice koštaju 40, a ne 30 evra, koliko je on novinaru rekao.

Vest je objavljena u mnogim srpskim, a naročito hrvatskim medijima, dok je Vjesnik od nje napravio ozbiljan problemski tekst o tome kako bi nevaljalog limara trebalo uhapsiti. Hrvatska policija takođe se oglasila saopštenjem da je „na tragu falsifikatorima“.

– Niko nije objavio, po meni, zanimljiviji deo vesti, a to je da ovaj limar pravi i srpske tablice koje Srbi u Hrvatskoj kače na hrvatska kola ne bi li ih hrvatski ekstremisti razvaljivali – kaže Ćosić.

Tajnu uspeha ovog žanra Ćosić pripisuje sklonosti ljudi da poveruju u ono što bi voleli da je istina.
– Ljudi ne žele da prihvate da je vest lažna čak ni kad im se to više puta naglasi – objašnjava Ćosić.

Tako je, nakon ponovljenih napisa u Slobodnoj Dalmaciji, novinarki koja je objavila tekst pisao da to nije istina, već da je deo umetničkog projekta. Novinarka mu je odbrusila: „To nije tačno, ja sam proverila“.



OSAMA
Najslavnija novinarska patka Ilegalnih poslastičara je vest da se preko puta američke ambasade u Sarajevskoj ulici otvorila kafana Osama, nazvana po najpoznatijem teroristi Osami bin Ladenu.

Vlasnik je, navodno, čuo za njega, ali nije baš sasvim siguran ko je ta osoba. Vest je puštena imejlom preko sajta Mirror B92, i za dva dana obišla bukvalno ceo svet.

Objavili su je svi mediji, od BBC-a, preko celokupne arapske i dalekoistočne štampe, do Indipendenta i Obzervera. Informaciju o lokalu Osama na Internetu se može pročitati na svim jezicima.

– Kao što ljudi vole da čuju, tako i mediji vole da objavljuju takve vesti – objašnjava Ćosić.

Prva novinarska patka nastala je 2000. godine na osnovu pisma mladog čitaoca Politikinog zabavnika u kom se žali da je preterano visok za svoj uzrast.

Ćosić je u fotošopu zamenio potpis dečaka imenom Vlada Divca i pustio tekst mejlom. Navodna Divčeva žalba je, sistemom mreže mejlova, obišla svet za nekoliko dana, došavši i do poznatog košarkaša, kom je čitava stvar bila simpatična.

– Mnoge novine su objavile to pismo, da ne pominjem da su Divca u svakom drugom intervjuu pitali zašto je to pisao – kaže Pavle Ćosić. Već na prvom primeru dokazalo se da tako raširena patka odoleva svim mogućim demantijima, pa i negiranju autora i glavnog aktera da je napisano istina.

DADAIZAM
Ilegalni poslastičari deluju od 2004, iako sam naziv datira iz vremena kad je Ivan Tobić, tada poznatiji kao Tobić Tobić, pisao dadaističke horoskope za Kurir.

Jedno od njegovih predviđanja bilo je da će „ilegalni poslastičari mesiti pitu bulu i terijeru na tromeđi Vračara, Palilule i Dorćola“, što je bilo i zvanično ime grupe pod kojim su nastupali na FAKI-ju (Festival alternativnog kazališnog izričaja) u Zagrebu.

Prema scenariju smišljenom u vozu, Ćosić je na svim jezicima sveta, postojećim i izmišljenim, publici zabranjivao da se smeje, što ju je nagonilo na histeričan smeh.

Tobić je za to vreme plakao, dok je Emilija Andrejević bila u ogromnoj kineskoj torbi iz koje je groktala preko mikrofona.

Ovakav nastup sasvim se uklopio u anarhični i treš karakter festivala, a Poslastičari su pobrali simpatije zagrebačke publike.

Prvo beogradsko predstavljanje grupe bilo je u okviru internacionalnog projekta Mobyle studio prošle godine.

– Darka Radosavljević nam je rekla da smislimo nešto na brzinu jer je sutradan morala da preda projekat.

Rekla mi je da bi bilo dovoljno da izrađujem publici horoskop ili natalnu kartu, što mi je dalo ideju da bih mogao da im izrađujem mortalnu kartu.

Na osnovu datuma smrti koji bi mi saopštavali posetioci, ja sam govorio kakav će im biti zagrobni život – objašnjava Tobić.

Procenivši da je budžet dovoljan za realizaciju nekoliko stvari, odlučili su da naprave aukciju besmislenih stvari, kao što je osmeh Milke Canić, supervizora kviza Slagalica na RTS, koja je poznata po tom osmehu.

Prodavalo se i Uverenje o posedovanju tri čiste, dobrom glasu i gomila sličnih stvari. Kriterijum na osnovu koje se licitirana stvar dobijala nije bio novac već količina izražene želje.

Ilegalni poslastičari smatraju da je dadaistička, odnosno nadrealna linija, koja je veoma prisutna u njihovim delima, sasvim primerena ovom haotičnom vremenu.

Međutim, pored ovih, naoko besmislenih umetničkih akcija, Poslastičari imaju i vrlo ozbiljne projekte. Budući da su već pisali romane i druge književne forme i objavljivali na internet blogovima, odlučili su da pokrenu izdavačku kuću Kornet.

OZBILJNOST
Kako bi se motivisali da napišu predviđena izdanja u što kraćem roku, zakazivali su promocije knjiga koje još nisu napisane.

Kasnije su Ćosićeva Leposava, Tobićeva Tobiđenja, dušo moja i Natprirodni ciklus o Kraljeviću Marku Borisa Starešine, prve dve u ediciji Tripovetke, a poslednja u okviru Zlikovnica, zaista objavljene.

Krucijalno izdanje Korneta je Rečnik sinonima srpskog jezika, koji su sastavili Ćosić i ekipa lingvista i programera. Tek što nije izašao.

– Na ovom projektu radim već deset godina, a pre dve sam dobio novac na konkursu Skupštine grada – objašnjava Ćosić.

– Rečnik ima 23.000 odrednica i 780 strana. Zaista nas je mnogo radilo na tome, naročito u završnoj fazi. Napravljena je ogromna baza podataka iz drugih rečnika, koja je lingvistički sređena.

STEPENICE
Nešto manje ozbiljan je muzički segment Poslastičara, koji podrazumeva organizovanje zajedničkih ili pojedinačnih koncerata grupa Činč, Krš, Tobić Tobić idol mladih, Elektrolasta, hora Horkestar (bivši Horkeškart) i nekolicine drugih. Nastupi bendova obično se povezuju s promocijama knjiga.

– Osnovna karakteristika ovih bendova je što su mnogo opušteniji od ostalih koji sebe vrlo ozbiljno shvataju, i samim tim su neozbiljni – objašnjava Tobić.

– Nastupi se obično pretvaraju u performanse. Tako smo nedavno nastupali na otvaranju poznate likovne manifestacije Čačanski bijenale, ali su nas na pola svirke isključili zbog gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta.

Mi smo nastavili da sviramo na stepeništu Gradske kuće, istom onim s kog je Velja Ilić gurnuo novinarku.

Knjiga o Marku Kraljeviću promovisana je u stilu radio-drame koja se uživo događa, pa to uz muzičku matricu zvuči kao slem poezija (recitovanje poezije uz elemente glume, rokenrola, šou-programa).

Tobić je, inače, dobitnik Srebrnog pehara na takmičenju slem poezije u klubu Gjura II u Zagrebu.

– Slem poezija podrazumeva scenski nastup, pa je bezbroj puta zanimljivija od dosadnih poetskih večeri i sličnih stvari.

Osim toga, ona je takmičarskog karaktera – postoji sudija, žiri iz publike i selekcija do finala – objašnjava Tobić. – Onda dođe 500 ljudi, kao na koncert, lože se i navijaju.

U pripremi je kompilacija pesama sedam bendova sa radnim naslovom Šta treba maloj djeci. Promocija albuma će biti u okviru ovogodišnjeg Belefa, a Poslastičari su, kako kažu, prvi koje je pozvala selektorka Darka Radosavljević, mada njihovo gostovanje još nije potvrđeno.

PRVA SRPSKA MANGA
Ilegalni poslastičari pokrivaju i oblast vizuelnog stvaralaštva promovišući, između ostalih, Mikroba i Dragana Radovića, Magičnog Čiču iz Rija.

– Magični Čiča iz Rija je veoma dobar, ali totalno nepoznat zemunski slikar koji je ostao u senci jer nije hteo da bude deo bilo kog slikarskog lobija ili da se negde gura da bi mu pravili izložbe.

Njegove slike izložene su u galeriji stambeno-poslovnog prostora Ilegalna poslastičarnica, pošto su ga svi ostali odbili izgovarajući se zauzetim terminima. Ali, svi su se divili njegovim radovima.

Kako je jedan od poslastičara Miloš Trajković Buci, ujedno i tehnički urednik, zajedno s Tobićem tvorac prvog srpskog manga stripa, u planu kuće je i izdavanje stripova.



NEPROFITNO
Svoje mesto u srpskom kulturnom sistemu Ilegalni poslastičari definišu kao vrh andergraunda, a pravu kritiku jedva čekaju. Kad bi iz alternative prešli u mejnstrim, voleli bi da to bude u stilu Igija Popa ili Dejvida Bouvija, ali ne i u fazonu Van Gogha ili Električnog orgazma.

Kada ih pitaju za političko određenje, smeju se i kažu da se, budući različitih političkih uverenja, postavljaju u odnosu na situaciju i reaguju različito u raznim prilikama.

– Mi imamo slobodu jer se ovde ne vrti nikakav novac, sami ulažemo u sebe i ne uslovljavaju nas ni tržište ni donatori – kaže Tobić objašnjavajući da se izdržavaju tako što njemu „ćale iz Smedereva dva puta nedeljno donese, recimo, pečeno pile i veknu hleba“.

U najgorem slučaju mogu da stanu u Knez Mihailovu, stave šešir za priloge i sviraju.

NOĆ WC-a Poslastičare svuda zovu jer bez problema popunjavaju program i upuštaju se u različite forme sadržaja.

Organizatorima su, kažu, korisniji nego sebi. Za Evropu u okviru Belefa najavljuju Noć WC-a, neku vrstu paralele Noći muzeja.javascript:;

Kako će festival najverovatnije biti održan na Kalemegdanu, svi programi poslastičara biće u i oko tri javna toaleta.javascript:;javascript:;

Na pitanje da li ima sličnih projekata u Srbiji i šire, kažu da su najsličniji grupi TNT iz legendarnog stripa Alan Ford.

Ne samo da su im karakteri slični, već je i poslovanje nalik na ono iz cvjećarnice. Kad neko dođe da kupi knjigu, većina poslastičara se zbuni i kaže: „ A? Kakva knjiga?“.
izvor: Evropa
mariopan mariopan 11:28 01.04.2012

Re: limar i druge patke

Ćosić je u fotošopu zamenio potpis dečaka imenom Vlada Divca i pustio tekst mejlom. Navodna Divčeva žalba je, sistemom mreže mejlova, obišla svet za nekoliko dana, došavši i do poznatog košarkaša, kom je čitava stvar bila simpatična.


Ja ovo čitala u ZABAVNIKU !
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:42 01.04.2012

Re: limar i druge patke

Elem, sad sam se cula s ljudima iz ZMUCa, kazu da je juce bila bas guzva guzva guzva na Tobicevim danima i da sad zaista postoji nada da ce da skupi lovu i plati kaznu.

Takodje, zvali su me jer misle da je ovaj blog doprineo vecoj poseti:))) Pa sam ja procvetala od srece i radosti i veselja:)

Takodje, kazu da je jedna gospodja dosla, ali se uopste nije zadrzavala, samo je rekla da je procitala ovaj blog i da je dosla da da prilog za Tobica.

Ja joj se od srca zahvaljujem.

A Tobic je trenutno nedostupan, jer spava, nocas su bili do cetiri u ZMUCu. Cim se probudi dobicu ekskluzivni info kako napreduje skupljanje kinte i kako se oseca idol mladih:)

Podsecam, akcija se nastavlja i danas, u ZMUC-u, program imate u blogu.



Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:51 01.04.2012

optuzni predlog



milisav68 milisav68 18:17 01.04.2012

Re: optuzni predlog

Vesna Knežević Ćosić

Vesna, briši komentar, pa zatamni JBMG, adresu ...itd, pa postavi ponovo.....
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:29 01.04.2012

Re: optuzni predlog

Vesna, briši komentar, pa zatamni JBMG, adresu ...itd, pa postavi ponovo.....


vec je objavljeno na internetu, a ovde s Tobic dozvolom...

A evo kako je bilo sinoc


milisav68 milisav68 18:32 01.04.2012

Re: optuzni predlog

Vesna Knežević Ćosić
Vesna, briši komentar, pa zatamni JBMG, adresu ...itd, pa postavi ponovo.....


vec je objavljeno na internetu, a ovde s Tobic dozvolom...

Ma ok, nego može neko da zloupotrebi podatke.

ZAMISLITE DA STE MI VI NAPISALI OVO PISMO!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:52 01.04.2012

Re: optuzni predlog

Ma ok, nego može neko da zloupotrebi podatke.

hmm, znam. al je besmisleno da je zatamnjujem i negde psotalvjam, kada je ovako postalvjeno na internetu. pu, sad si me bacio u brigu pa se mislim da skinem...

elem, mene zanima, da li se Optuzni predlog cita na glas,ili ne? Naravno, zanima me zbog onog kobnog mesta, kako se obratio policiji, eksplicitno citirano:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:06 01.04.2012

Re: optuzni predlog

Vesna Knežević Ćosić
Ma ok, nego može neko da zloupotrebi podatke.

hmm, znam. al je besmisleno da je zatamnjujem i negde psotalvjam, kada je ovako postalvjeno na internetu. pu, sad si me bacio u brigu pa se mislim da skinem...
javascript:;
elem, mene zanima, da li se Optuzni predlog cita na glas,ili ne? Naravno, zanima me zbog onog kobnog mesta, kako se obratio policiji, eksplicitno citirano:)


a evo drustvo snimilo i video:

medjutim92 medjutim92 20:25 01.04.2012

Re: optuzni predlog

Vesna Knežević Ćosić
A evo kako je bilo sinoc


Dobro da se Tobić setio da okači slike

Bilo je totalno haotično, mi (ovi na slici) svirali posle skoro 4 meseca pauze i izveli par novih pesama, Tobić otpevao Be92 s nama, druge grupe dolazile u ad hok sastavima, Ratibor Trivunac nije mogao da nađe svoju flautu pa je s par drugara pevao partizanske pesme, Damjan od Resnika došao sa svadbe, od cele Radosti došao samo pevač.. ali je bilo veselo..

Reče Tobić sinoć da je na dobrom putu da skupi pare, znam da je u par navrata nestajalo piva pa računam da će da uspe.. videćemo..
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 20:36 01.04.2012

Re: optuzni predlog

znam da je u par navrata nestajalo piva pa računam da će da uspe.. videćemo..


:))))

ima tamo, u ZMUC-u, a druzenje otvoreno za sve je i danas u toku, jos uvek brdo neprodatih sjajnih umetnickih radova, neki su skroz blesavi, kao parole na dasci, pa posteri, pa slike, ima i sv Georgije sto ubiVa azdahu za sitne novce i svasta nesto, veceras je finale sakupljacine kinte, ja se nadam da ce jos blogera dobrog srca da ode u Zemun.

Ne moz promasite.

Dodjes do Sarana. Pa ondaK, odmah pored, u sokaku, iza onihjavascript:; dzipova ko dvosobne gajbe je ZMUC, al graja se cuje do reke:)

I zaboga i pobogu, taj Tobic je smislj'o brdo onih patki i ludih vesti na njuzu i kojekuda, ako volimo da ih citamo, valja i pomoci da covek iyadje iz bule!


st.jepan st.jepan 00:21 02.04.2012

Većaras

konačno svratio, sve (sem pasulja) super cool.
Tobić mi kaže da je akcija uspela, sakupljeno dovoljno.
Kruna večeri - Tobićeva čuvena numera:
Boris Tadić je lep čovek,
Boris Tadić je lep čovek,
Boris Tadić je lep čovek,
Jebo bi ga!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 07:23 02.04.2012

Re: Većaras

st.jepan: 15:19 31.03.2012

Evo sa'će ručam, pa zajahujem, pedalam do Zemuna!


st.jepan 01:21 02.04.2012

Većaras konačno svratio


:)))))

tri dana, dobro si stigo, bokte:)

st.jepan st.jepan 11:26 02.04.2012

Re: Većaras

tri dana, dobro si stigo, bokte:)

Uuuuu, al' ti nemilosno pakuješ!!!
Gora si od exa i exovih!

Prvo, nije tri, no je dan, dan i po.
Drugo, rekao sam - "sa'će ručam, pa zajahujem..."
Ne misliš valjda da moje "sa'ću" zaista znači sada ću.
Sem toga, kad ja ručam, to traje.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:36 02.04.2012

Re: Većaras

tri dana, dobro si stigo, bokte:)
javascript:;

Uuuuu, al' ti nemilosno pakuješ!!!
Gora si od exa i exovih!

Prvo, nije tri, no je dan, dan i po.
Drugo, rekao sam - "sa'će ručam, pa zajahujem..."
Ne misliš valjda da moje "sa'ću" zaista znači sada ću.
Sem toga, kad ja ručam, to traje.


dobro dobro:)
vazno da si stigo:)p



jel bilo ovo?

st.jepan st.jepan 13:28 02.04.2012

Re: Većaras

jel bilo ovo?

Ne, samo pasuljara.
Ako je prekjuće bilo ovo, za vikend smo u proseku imali pasulj s kobasicom.
nim_opet nim_opet 03:23 02.04.2012

nista mi nije jasno

Jel covek nema nikakve izvestaje o sopstvenim povredama??!?!?
expolicajac expolicajac 05:52 02.04.2012

Re: nista mi nije jasno

Jel covek nema nikakve izvestaje o sopstvenim povredama??!?!?

Mogu ja da rekonstruišem događaj sa sve tepanjem kako bi mogo sada da uzme retroaktivno nalaz veštaka.
hajkula1 hajkula1 15:04 02.04.2012

Re: nista mi nije jasno


ТТ је морао да захтева да демонстрира (да покаже) како су га табали.
alselone alselone 14:52 02.04.2012

Crtez

je genijalan a komentar policajca jos bolji.
Valjam se od smeha...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:26 02.04.2012

tobicevi dani

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:27 02.04.2012

Re: tobicevi dani

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:28 02.04.2012

Re: tobicevi dani

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:28 02.04.2012

Re: tobicevi dani

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:56 02.04.2012

i na kraju...

ovaj rad nije prodat...

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:57 02.04.2012

Re: i na kraju...

ovaj mi se jako svidjao

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:00 02.04.2012

Re: i na kraju...

izvestaj iz ZMUCa:

Tokom festivala solidarnosti sa Ivanom Tobićem popijeno je oko 200 litara piva, pojedeno je 5 kg kobasica, 15 litara pasulja i 30 vekni hleba, popili smo 30 litara bezalkoholnih pića, 25 litara špricera a individualne novčane donacije su u ZMUC doneli Ljilja Ilić, Dragana Dimitrijević, Darka Radosavljević i komšinica iz kafane Dobar Pogled iznad ZMUC-a.

Mnogi su svoje donacije poželeli da uplate preko računa ali pošto je nama imanentna finansijska netransparentnost račun nije postojao.

Slike Dragana Radovića Slikatora su završile u nečijjim kućama a svi koji su bili u ZMUC-u u ova tri dana mogli su da čuju i vide solidarnost koja je parala uši i bola oči. Hvala svima, što ste pili i jeli tri dana, bez vas bi Najgori Drugar nestao u lavirintima našeg pravosudnog i kaznenog sistema.
javascript:;
A ovo su ZMUCovci:


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:59 03.04.2012

Tobic kaze za blog....

...da je pare skupio i kaznu platio, a rekao je i da je kazna od pocetka bila 80.000 hiljada dinara (ja pogresila i gore negde napisala da je u medjuvremenu narasla, posto je iz 2009.).

Takodje, Tobic se zahvaljuje svim ljudima s ovog mesta koji su blog citali, ili bili u Zmuc-u na tobicijadi, s ovom pesmom:



medjutim92 medjutim92 10:11 03.04.2012

Re: Tobic kaze za blog....

I jedna još prikladnija

angie01 angie01 10:41 03.04.2012

Re: Tobic kaze za blog....

medjutim92
I jedna još prikladnija


:)))))))))))))))))

drago mi je da je uspesno zavrsen festival!:)

..bila 2x, kratko, popila, narucila smederevca, jer je prodat onaj koji mi se dopao, upoznala simpa Tobica, Vlasnika, ucenike- malo im korigovala postavku:),videla neki pozitivan svet i mlad i malo manje, poslala neke moje u tom fazonu, sve u svemo-tobic tobic!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana