Film| IT| Kultura| Nauka| Umetnost

[73] TeleGrafika

bojan ljubomir jugovic RSS / 23.03.2012. u 11:36


01_zpsfzzcdupf.jpg       U prethodnom tekstu [72], listajući knjigu Hendrikovskog, uzgred smo se osvrnuli na par primjera kratkog filma iz prošlosti, sada, zahvaljujući portalu UserFarm, globalnoj mreži video stvaralaca i njihovom nedavno održanom onlajn konkursu za najbolji video rad u nekoliko kategorija [muzički spot, animacija, reklama, dokumentarni, eksperimentalni i kratkometražni film] pred nama su pobjednički radovi, u izboru žirija, koji su osvojili novčane nagrade u iznosu od 1000 evra. Pošto sam i sâm konkurisao, pored ishoda zanimale su me teme, filmski jezik kao i tehnički nivoi realizacije filmova, posebno u poslednje dvije gorenavedene kategorije.

02_zpskvkwxxpt.jpg       Film koji sam izabrao da približim čitaocima putem ovog našeg virtuelnog kutka jeste pobjednički rad u kategoriji kratkometražnog filma pod nazivom „TeleGrafika" [„TeleGraphics", 2010.] koji je realizovan kao timski projekat diplomskog rada grupe studenata završne godine na pariškoj informatičkoj školi SUPINFO [bivša "Ecole Superieure d'Informatique"]

       Režiju potpisuju četiri autora, a sa jednim od njih Antoanom Delašarlerijem [Antoine Delacharlerie] čije radne 3D rendering grafike, preuzete sa njegove internet stranice http://www.inmyhead.fr/, prilažem kao ilustracije ovog teksta, imao sam malu prepisku, a la mini intervju, u kojoj mi je približio sam rad na filmu i riješio neke sitne nedoumice koje sam imao sa prevodom [nepotpune verzije sa engleskim titlom] "Telegrafike".

04_zpsysdk1xmd.jpg       Obrazloženje konkursnog žirija, sastavljenog od jednog člana, Stjuarta Brauna [Stuart Brown], koji se opredjelio da baš ovaj film od 653 prijavljenih dobije nagradu, glasilo je [prevodim i citiram]:

03_zpszsiy1ule.jpg       „Dopao mi se način na koji su autori stvorili neku vrstu alternativne retro budućnosti u kombinaciji sa izuzetnim specijalnim efektima i sjajnim scenarijem. Izgled i utisak koji film ostavlja je zaista neuobičajen a zvuk je perfektno štelovan za lažni naučni dokumentarac. Vizuelni efekti, s obzirom da su rađeni za kratki film, oduzimaju dah i ja se zaista divim načinu na koji su ih autori prefinjeno upotrijebili - oni su se oduprijeli izazovu da pretjeraju što rade gotovo sve mlade filmadžije kada usavrše specijalne efekte. Takođe, zaista sam uživao u načinu na koji film završava sa onom poznatom distopijskom, naučno-fantastičnom oštricom. Sve u svemu, mislim da Antoanu Delašarleriju, Leopoldu Parentu, Leni Šnajder i Tomasu Tibou [Léopold Parent, Lena Schneider, Thomas Thibault] treba čestitati na inteligentnom, zabavnom i impresivnom filmu."

 

 

 

      Što se tiče pobjedničkih radova u ostalim kategorijama [ link ], na mene je, pošto sam sve više i više sklon istočno evropskoj filmskoj produkciji kao i temama koje se bave sudbinama umjetnika, najviše ostavio utisak šesnaestominutni dokumentarac „Slika za Ameriku" Petera Kovačika [Peter Kováčik „Obraz do Ameriky", 2010.], dirljiva životna priča o starom, vrlo nadarenom slovačkom slikaru koji je zbog jedne beznačajne kazne i pritiska birokratije bio primoran da se sedamdesetih vrati iz Amerike u domovinu i time zauvijek prekine uspješno započetu karijeru. Praktično, vratio se u „ništa", godinama nije mogao da se zaposli i završio je na društenoj margini.

      Prateći radove konkursa za eksperimentalni film bilo mi je drago da vidim i neke „naše" participante, autore sa prostora Ex-Yu, ali o njima možda nekom drugom prilikom.

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kaolavanda kaolavanda 17:00 23.03.2012

...

...pošto sam sve više i više sklon istočno evropskoj filmskoj produkciji kao i temama koje se bave sudbinama umjetnika..

Prvo, hvala za blog. Pogledala sam "Obraz to Ameriky"...divno, toplo ispričana, ne baš lagana, priča.

Drugo, u vezi sa citiranim delom... i ja sam od tih, i zato, evo linka za tebe. Ukoliko ne znaš ništa o ovom umetniku, vrlo ćeš se iznenaditi. I uživati, garantujem :)
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 19:18 23.03.2012

Re: ...

i ja sam od tih, i zato, evo linka za tebe. Ukoliko ne znaš ništa o ovom umetniku, vrlo ćeš se iznenaditi. I uživati, garantujem :)


Sjajno, kaolavando, nisam znao za ovo, hvala za link
kaolavanda kaolavanda 10:09 24.03.2012

Re: ...

Molim, i drugi put

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana