Putovanja| Sport| Zabava

Federer vs Del Potro: Mec, intervjui, zapazanja, fotografije

Nikola Olić RSS / 16.03.2012. u 20:05

             federer_tv.jpg

Svoj prethodni mec, Federer je nekarakteristicno cekao u skromnom restoranu sa zapadne strane glavnog terena, gledajuci TV prenos meca svog velikog rivala Nadala. Restoran je skroman, vrlo miran i relativno prazan, jer je duboko unutar dela koji nije dostupan javnosti. U tom prostoru novinari i teniseri imaju priliku da komuniciraju drugacije nego na zvanicnim konferencijama za stampu, sto se iz Federerovog opustenog stava na ovoj fotografiji i naslucuje.

 Ovog jutra Federera nije bilo u restoranu, njegov mec protiv Argentinca Del Potra pocinje za oko sat vremena, raniji mecevi ponekad ne ostavljaju dovoljno vremena za restoran. Mozda posalje nekog do restorana da mu donese neki obrok sa testeninom, to smo na ovom turniru od pre nekoliko godina zapazili kao Federerov izbor kad u redu pred kasom slucajno pregledamo njegov posluzavnik. 

Na glavnom stadionu zenski dublovi se privode kraju, i za manje od sat vremena ocekujemo da se sklone WTA mreze, stave ATP mreze i odsvira malo Jazz muzike, pred pocetak meca Federer - Del Potro koji cemo preko ovog bloga uzivo pratiti sa lica mesta. Vasi komentari i pitanja su naravno dobrodosli. 

Na glavnom terenu nije bilo muzike, ali je bila malo takmicenje u servisu -- ako pogodite tacno u metu, dobijate rucni sat iste firma ciji casovnici vode racuna o vremenu na ovom turniru.  Na kraju su svi dobili satove bez obzira na kvalitet serviranja. Posle njih na glavni teren izasao je igrac koji poznat po nosenju sata dok igra tenis -- Rafael Nadal se zagrevao za njegov mec koji sledi odmah posle ovog. Nadalov protivnik Nalbandian se za to vreme zagrevao na travnjaku ispred stadiona, sa steznicima i oprugama umesto teniskog reketa. 

Dok izlaze iz tunela, kamera koja je razapeta iznad stadiona spusta se skroz na nivo stadiona i sve snima iz ranije nemogucih uglova. Kamera vrlo malo oduzima sto se tice vizuelne smetnje dok gledate mec, ali dosta dodaje, gledajuci na ekranima ovde na stadionu kratke snimke koje ta kamera pravi. Sudija je najavio 2 minuta do pocetka meca, Argentinski navijaci medjutim ne posustaju, lepo je videti kvalitetno navijanje, nacije sa dobrim fudbalom to obicno vrlo dobro rade. 

Posle jedine grand slam titule Del Potroa, 2009 godine na US Openu, njegova popularnost je logicno vrlo porasla, ne samo zbog odlicne igre tog dana, vec zbog toga sto mu je malo ko u novinarskom centru te godine dao sansu protiv Federera. Od tad, mecevi ove dvojice dobijaju posebnu paznju, sto se da videti danas na ovoj terasi gde ima sve manje i manje slobodnih mesta.

U tenisu se cesto pominje da se na terenu oseca tenzija, i mada cak ni sami teniseri ne mogu tacno da opisu sta to znaci, danas se na terenu to oseca, u vrlo pozitivnom smislu. Prvi gem se evo igra vec skoro 10 minuta, i dalje je nereseno -- bilo je challenga, loptica na liniji, skracenih lopti, udaraca o mrezu, dve paralele, jedan pokusaj loba, i odlican smec koji se iz toga rodio, i cak jedan challenge koji po prvi put na ovom stadionu nije radio. Eto mozda prave definicije tenzije... 

Argentinci su malo zvizdali ali je sad na terenu opet mirno. Ustvari to nije prava rec, nije uopste mirno ali bar nema zvizdanja. Nema vise smisla brojati sve sitne interesantne detalje koji se ovde zbivaju, voleli bi da to sve moze negde posle lepo da se prebroji, ali grupa statisticara ovde pored nas izgleda ne broji takve stvari. 

 

federer_serva.jpg

 

Na konferenciji za stampu pre neki dan, novinar je Noletu pomenuo da mu je prosecno vreme izmedju dva udarca na mecu oko 2.2 sekunde. Ne znam ko takve statistike skuplja, ali bi bilo interesantno znati to za ovaj mec, jer na par momenata je izgledalo da reketima jednostavno otkucavaju sekunde. Prva pauza je dosla tek posle 20 minuta igre, tribine se brzo popunjavaju, sad lice na postere koje sa turnira nekad mozete da kupite, kad svi nose bele kape, i kad nema ni jednog slobodnog mesta. 

Pored ponekog Argentinca, i nasi navijaci su aktivni. Mada smo i dalje bar 6h od Aninog meca, iz tribina se na pocetku drugog seta culo 'Ajmo Delpo!', verovatno sa idejom da Djokovicu u finalu dodje igrac sa sto manje iskustva i titula. Argentincu je pomoc i njegovih i tudjih navijaca vrlo dobrodosla, mada su poeni vrlo tesni i ponekad dugacki, drugi set je poceo gubljenjem serve. Prva pauza drugog seta -- sada je 2:0 za Federera -- jos nije stigla, u mraku mnogih tunela vidimo puno novih posmatraca, dakle mesta na tribina ipak jos ima. 

Petak je ovde u Indian Wellsu, bar u toku ove dve nedelje, ipak deo vikenda. Veliki deo posmatraca na ovim tribinama odnosno ovom gradu mozda imaju veliku dozu slobode sto se tice svojih rasporeda, te petkom vec od prvog meca mogu da se pojave ovde na tenisu, i tako spoje bar tri lepa dana tenisa. A posto su za sutra najavili kisu, ovaj petak mozda ima jos vecu vaznost. 

 I publika i Del Potro su se nadali da ce ovaj mec duze da traje. U svakom kriku pri trcanju za Federerovim skracenim loptama, ili ispruzenoj ruci koja pokusava da stigne Federerovu lopticu, ocekuje se da Del Potro zaista i stigne gde treba, ne samo u ovom mecu danas, vec u svojoj karijeri. Da mu nije bilo povrede zgloba i velike pauze koja je zbog toga usledila, ko zna naravno kako bi vrh muskog tenisa danas izgledao. I mada rezultat to danas ne pokazuje, Federer nikad nije sa lakocom prilazio igranju protiv Del Potra. To je rekao posto je od Del Potra izgubio finale US Opena 2009, i danas posle meca, kad se obratio publici. Na konferenciji za stampu koju upravo cekamo ce sigurno biti puno pitanja o tome, te cemo najinteresantnije delove ovde preneti. 

Pre najave kad ce Del Potro biti spreman za intervju, dobili smo objasnjenje da je problem sa Challenge-om koji se desio u prvom gemu bio zbog problema sa Internet pristupom. To se poklapa sa nasim dozivljavanjem Interneta u ovom centru, na momente podseca na Internet iz vremena kad je su Sampras i Agasi igrali. 

Del Potrovi intervjui ne traju dugo, delom zbog engleskog jezika u kojem tokom godina nije postao mnogo komunikativniji i komforniji. Najvecim delom -- sto je bila steta -- bilo je razgovora o tom Challenge koji nije radio, i koliko odnosno da li je to preokrenulo mec.  Kad mu je jedan od novinara rekao da je Federer takodje potvrdio da je taj poen za koji Challenge nije radio bio u Del Potrovu korist, Argentinac je samo rukama poklopio lice i slegao ramenima.

 

federer_intervju.jpg

 

 

Federerovi razgovori sa novinarma obicno traju mnogo duze, prvo na engleskom and onda na drugim jezicima koje zna. Federer se retko pojavljuje bez svoje RF Nike kape, i voli detaljno da odgovara na pitanja. Danas je jedno pitanje bilo o Novaku Djokovicu, i na kojoj podlozi misli da protiv njega ima najvise sanse. Federer je konzervativno odgovorio da nema podloge koja manje ili vise odgovara protiv Noleta, jer je podjednako tesko pobediti ga bilo gde. 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jasna_bogojevic jasna_bogojevic 20:56 16.03.2012

pitanje?

jel ti gledaš sve ove mečeve, srećniće?

p.s. mi smo ovde uglavnom na ti, pa me povuče stara navika, ako nemaš
ništa protiv.
al može kako ti želiš.

idemo!!!
jasna_bogojevic jasna_bogojevic 21:02 16.03.2012

Re: pitanje?

da dodam. super će biti da gledamo dobar meč i ko bude bolji neka pobedi!
ja se nadam fedovoj pobedi al neću da sečem vene ako i ne bude tako....
Nikola Olić Nikola Olić 21:07 16.03.2012

Re: pitanje?

gledam koliko god stignem, ima dosta tenisa jer imamo dosta dobrih igraca i igracica :) danas je fin raspored, federer pa nadal pa ana. u daljini se vide neki oblaci doduse...
jasna_bogojevic jasna_bogojevic 22:37 16.03.2012

Re: pitanje?

blago tebi, zavidim ti.

dobi fed koji ovo put... 13:2...

mislim, ako je delpa izbacila ona jedna greška, mora da se pozabavi
nekim stručnjakom.
ipak mislim da nema igru za federera. jednostavno nema.

naravno, pitanje je šta će fed da uradi dalje. ali ovog je apsolvirao...
jedino što delpu ide u prilog je što je mlađi 7 godina.
može jedino biologija da mu pomogne...

p.s. vidiš kakvo je interesovanje kad igra fed. ne podnose ga ni ovde
na blogu a tek tamo u sport rubrici na b92.

tamo čak ni ne okače. il kroz dva dana. il u majici od pre pet sezona.

mislim i moderacija i urednici, svi su protiv njega, čak i kad ne igra
protiv naših.

šta reći nego zavidljivost na popularnosti i dosadašnjoj karijeri.
al to je glupo.
novak ima 24 godine i može sve ovo da stigne ako bude imao motiva i pre
svega zdravlja.
Nikola Olić Nikola Olić 22:43 16.03.2012

Re: pitanje?

bilo bi steta propustiti ovakav mec zbog manjeg ili veceg interesovanja za federera. meni se cini da je federer bio odlican predstavnik tenisa kad je bio na vrhu, mada sad malo pokazuje kako moze da popuca po savovima pod star(ij)e dane. mislim da je novak od njega pokupio dosta pametnih stvari, sto na terenu, sto van terena, pa ja licno nemam nista protiv uzivanja u federerovom odlicnom tenisu kao sto je to danas bilo...
Unfuckable Unfuckable 06:00 17.03.2012

Re: zavera sa idejom ubistva

.s. vidiš kakvo je interesovanje kad igra fed. ne podnose ga ni ovde
na blogu a tek tamo u sport rubrici na b92.

tamo čak ni ne okače. il kroz dva dana. il u majici od pre pet sezona.

mislim i moderacija i urednici, svi su protiv njega, čak i kad ne igra
protiv naših.


Fede rere, Čedo!
mode racija-
govedo.
Maji cati
odprepet
smrtkepa deune svest
(tineradojkaihaikuja)
AlexDunja AlexDunja 00:00 17.03.2012

meni je meč

bio lejm,
jer ako četvrtfinalista u prvom gejmu
prsne zarad jednog poena,

ne zaslužuje da bude u četvrtfinalu.

dobio bi ga fed,
svakako, ali delpo treba da
vidi kako će da se fokusira.
Nikola Olić Nikola Olić 00:10 17.03.2012

Re: meni je meč

u pravu ste -- del potro je bas to i sam rekao posle na konferenciji. pukao je mentalno posle prvog gema i nije mogao da se smiri i sam se cudio zasto. nije krivo ni sudiju ni hawk-eye, ponajvise sebe.
AlexDunja AlexDunja 00:27 17.03.2012

Re: meni je meč

nije krivo ni sudiju ni hawk-eye, ponajvise sebe.

ma on je sasvim ok dete,
ali vrhunski tenis zahteva odgovore
i na ozbiljnije izazove.
Unfuckable Unfuckable 06:02 17.03.2012

Re: meni je meč

ali vrhunski tenis zahteva odgovore

odgovore, odgovore...
ali i pitanja!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana