Budućnost| Društvo| In memoriam| Na današnji dan| Život

Atentat produženog trajanja

Nebojša Milenković RSS / 12.03.2012. u 13:13

Politička usamljenost Zorana Đinđića bila je ogromna. Danas - ona se čini čak većom nego za njegovog života. Njegova vizija Srbije zasnovane na gradnji institucija i poštovanju zakona anulirana je. Politička scena pretvorena je u otužni buvljak koji sa pokojnim premijerom ima toliko malo veze da se, posle svega, čovek pita da li je u ovoj zemlji Zoran Đinđić ikada uopšte i postojao?

Kad je o političkoj pozadini atentata reč Srbija je i ove godine, baš kako je pred izricanje završne reči primetio advokat Srđa Popović, dobila tačno onoliko istine koliko je bila spremna i sposobna da prihvati. Mera te "istine" istovremeno je i mera trenutnog stanja morala, etike i odgovornosti u zemlji u kojoj smo imali nesreću da se rodimo i u njoj živimo. Kako mi, tako, nažalost, i Zoran Đinđić.

Društvo muljanja, podmetanja, spletkarenja, udbašenja, lopovluka i laži, koje je osporilo Slobodana Miloševića ali ne i njegovu politiku i "vrednosni sistem" - uklanjanjem Zorana Đinđića uklonilo je poslednju prepreku za svoj povratak u predmoralno, predmoderno i predpolitičko stanje. Mrzovoljnu baruštinu bez jasnog političkog cilja, u kakvu se pretvorila Srbija današnjice gde je i priključenje EU - kao Đinđićev ključni politički cilj - čak i uprkos sticanju statusa kandidata u vrednosnom pogledu nažalost i dalje ljuštura bez suštine.

Današnja prećutna abolicija političkih inspiratora i nalogodavaca njegovog ubistva jasna je politička poruka svima koji još gaje iluzije o mogućnosti menjanja, reformisanja ili civilizacijskog unapređenja Srbije na način koji će biti brži od onog koji je ovo društvo spremno da prihvati. Jedina prihvatljiva brzina u Srbiji današnjice jeste brzina puža. To je ona najfatalnija greška koju Zoran Đinđić - na našu i svoju žalost - nažalost nije uspeo da uoči.

U vrednosnom pogledu odnos prema političkoj pozadini atentata na Đinđića utiče na našu današnju ─ baš kao što će uticati i na našu sudbinu u budućnosti. Insistiranje na kažnjavanju inspiratora i nalogodavaca dvanaestomartovskog zločina obaveza je koju imamo ne više toliko prema samom Zoranu ─ koliko prema sebi. U tom kontekstu i pokretanje procesa samo protiv izvršilaca iz Crvenih beretki jeste ruganje u lice.

Proći će i ovaj 12.mart, "elite" će već od sutra nastaviti patetično šibicarenje na temu "principijelnih" i malo manje principijelnih koalicija i ostalih kohabitacija u kojima će se i premijerov pragmatizam slobodno tumačiti kao pravo da - zarad trenutnih političkih interesa i stranačkih kombinatorika - ne postoji mračnjak sa kojim se ne bi moglo udružiti.

A mi se, naravno, vidimo i sledećeg 12.marta ─ u budućnosti koja ni tada svakako neće stići.

 

 Korisni linkovi:

 http://pescanik.net/2011/10/zoran-dindic-2/ 

Atačmenti



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

JJ Beba JJ Beba 13:24 12.03.2012

noć duga 9 godina

u budućnosti koja ni tada svakako neće stići.

fisherman3 fisherman3 14:04 12.03.2012

Re: noć duga 9 godina

JJ Beba
u budućnosti koja ni tada svakako neće stići.


Ja ne znam,zašto se vi ldpovci toliko identifikujete sa Zokijem.
Uveren sam da bi on danas,da je živ,bio mnogo bliži Tadiću,nego Čedi.

Ali ko će vama objašnjavati
JJ Beba JJ Beba 14:15 12.03.2012

Re: noć duga 9 godina


Ja ne znam,zašto se vi ldpovci toliko identifikujete sa Zokijem.

ja nemam veze sa ldpeom

a ovo zoki valjda treba da implicira kako si ti sa njim na jebisimater
angie01 angie01 14:19 12.03.2012

Re: noć duga 9 godina

fisherman3

JJ Beba
u budućnosti koja ni tada svakako neće stići.Ja ne znam,zašto se vi ldpovci toliko identifikujete sa Zokijem.Uveren sam da bi on danas,da je živ,bio mnogo bliži Tadiću,nego Čedi.Ali ko će vama objašnjavati


e, vec mi dosadilo da je ldp, koji btw nije na vlasti, ispade neka najveca jeres, neizleciva bolest, najveci neprijatelj, a svi ovi drugi sto su svojim delovanjem skenjali sve-oni su nasi, sta li, ili lakse prihvatljivi, jer masu onim izgubljenim Kosovom kao krvavom oglodanom koskom?!

pri tome, JJ nije ldp, kao ni ja, niti podrzavam! kao uostalom nikog od ove istrosene, trule i lazljive ponude!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:36 12.03.2012

Re: noć duga 9 godina

Ja ne znam,zašto se vi ldpovci toliko identifikujete sa Zokijem.


To ćete morati da pitate eldepeovce, a kad premijera već zovete Zoki - otkrite nam dal ste vi možda član pododice Đinđić?

Uveren sam da bi on danas,da je živ, bio mnogo bliži Tadiću,nego Čedi.


Btw. ne znam kako da vam najbezbolnije kažem da me uopšte ne interesuje u šta ste vi uvereni - što se Đinđića tiče, očigledno je da je jednako dalek obojici pomenutih
abraham_linkoln abraham_linkoln 14:03 12.03.2012

thanks for text

Srđa Popvić: Đinćić je ubijen da bi Vojislav Koštunica preuzeo vlast
http://www.tacno.net/Novost.aspx?id=14459
wukadin wukadin 14:32 12.03.2012

Re: thanks for text

Koliko znam predsednik vlade je tri dana kasnije proglasen Zoran Zivkovic, a potpredsednik Cedomir Jovanovic.
Postoji li uzrocno-posledicna veza, kad je vec namecete Kostunici?
I, ono o cemu se ne prica mnogo - Postoji li uzrocno-posledicna veza izmedju njihove sposobnosti i dolaska Kostunice na vlast?!?
abraham_linkoln abraham_linkoln 19:11 12.03.2012

Re: thanks for text

A evo i koalicionog partnera, veselnika:

Milutin Mrkonjić: Sa Slobom bi Srbija bila slobodna
wukadin wukadin 14:30 12.03.2012

Neocekivana kontra

Zanimljivo, najvecu kontru ovoj prici (ovlas pregledah par recenica i sve je jasno) dao je Teofil Pancic. Istina, nije njemu ni na kraj pameti da "ponovo ubija Zorana", nego covek iz veoma prakticnih razloga radi protiv "belih listica" (da LDP ne padne ispod cenzusa). I onda je polemisao sa izjavom da bi se jedino za Zorana (Djindjica, mada ni Zivkovic nije daleko) moglo glasati, al hebiga nema ga...
Uvek je bolje ono cega nema. Mitologizacija mu dodje kao nasusna ljudska potreba.
flasher_ni flasher_ni 15:44 12.03.2012

Djindjic legalista

Najpre zelim da izrazim divljenje za autorovu demokraticnost zbot odluke da ovaj put blog otvori za komentare.

Nebojsa Milenkovic:
"Njegova vizija Srbije zasnovane na gradnji institucija i poštovanju zakona anulirana je."

Razumem da se posle smrti ljudi idealizuju, ali zaista je tesko od Djindjica napraviti legalistu i "graditelja institucija". Setimo se kako je samo gradio instituciju republicke skupstine isterivanjem poslanika koji mi se nisu svidjali iz nje zbog neaktivnosti.

Uopste, ide mi pomalo na nerve ovo pretvaranje Djindjica u sveca koje evo traje vec skoro 10 godina. Djindjic ovo, Djindjic ono, da nam je sad Djindjic tu gde bi nam bio kraj, reformator, legalista, graditelj institucija...
Po meni, Djindjic je bio jedan energican i (za moj ukus previse) pragmatican politicar a dometi njegove politike su diskutabilni.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:40 12.03.2012

Re: Djindjic legalista

Najpre zelim da izrazim divljenje za autorovu demokraticnost zbot odluke da ovaj put blog otvori za komentare.
Ja se vama divim na cinizmu
ostalo: no comment
docsumann docsumann 16:58 12.03.2012

Re: sa twittera

Potpredsednik Izvršnog odbora DSS-a na svom FB profilu povodom godišnjice ubistva premijera


je l' ovo izistinski?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:59 12.03.2012

Re: sa twittera

pa dobro - meni se uvek sviđa kada padnu maske
ok. malo mi se povraća - ali ipak sviđa
JJ Beba JJ Beba 17:00 12.03.2012

Re: sa twittera

docsumann
Potpredsednik Izvršnog odbora DSS-a na svom FB profilu povodom godišnjice ubistva premijera


je l' ovo izistinski?

izgleda...srećko linkovao na twitter sa FB
Dr Mebius Dr Mebius 17:10 12.03.2012

.

Bilo bi lepo da nas ovi kojima Zoran Djindjic i mrtav jos uvek smeta, bar na danasnji dan postede svog postojanja. Virtuelni prostor bloga je vec dovoljno zapishan za ovih devet godina.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:17 12.03.2012

Re: .

Dr Mebius
Bilo bi lepo da nas ovi kojima Zoran Djindjic i mrtav jos uvek smeta, bar na danasnji dan postede svog postojanja. Virtuelni prostor bloga je vec dovoljno zapishan za ovih devet godina.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:14 12.03.2012

Iz intervjua Srđe Popovića Peščaniku

Uprkos svemu, moram da priznam da mi je bilo prilično čudno to da Koštunici, odmah posle izjave da se neće odazvati pozivu na svedočenje, nije uručen poziv i, ako bi odbio da se odazove, što po njega nije poslata policija koja bi ga dovela u sud. Jer, ako se tako ponašate, kompromitujete instituciju Tužilaštva. Gde je ta država onda? Koštunica kaže – znam da po zakonu moram da se odazovem, ali mi ne pada na pamet. I Tužilaštvo na to ne reaguje. S druge strane, ni politički niko ne reaguje. Gde je bio DS da kaže – čekajte malo! Pa, kako to ne pada mi na pamet da se odazovem na zakoniti poziv tužilaštva da svedočim? Ne, takva reakvija ne postoji. Kao što ne postoji reakcija na odluku Tužilaštva da odustane od optužnice…

Tamara Nikčević: Da li ste, u tom smislu, čuli neku reakciju LDP-a?

Srđa Popović: Reakcije LDP-a postaju sve tiše, prigušenije. Osim, naravno, s vremena na vreme, obično negde oko 12. marta. Nažalost, ne vidim njihov napor, to konzistentno i inteligentno insistiranje da se rasvetli ubistvo njihovog „sveca“. Jer, koliko znam, Zoran Đinđić je tobože njihov svetac.



http://pescanik.net/2012/03/intervju-–-srda-popovic/
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:17 12.03.2012

Intervju sa Srđom Popovićem

počinje za desetak minuta na RT VOJVODINE
chicadacha chicadacha 18:30 12.03.2012

Užas

Mislim da je jako važno sačuvati ovakvo sećanje na Zorana.
Zoran je imao izuzetan um, izuzetnu energiju i naivnost, koja svedoči o njegovom poštenju, a koja ga je koštala života.

O LDPu...većina nas je polagala izvesne nade u te ljude, onda kada je postalo jasno da je DS uzurpirana nacionalistima i interešdžijama. Na žalost, pokazalo se da je ta stranka ništa drugo do privatni biznis Č.J. sa ciljem obezbedjivanja lepe egzistencije sebi i saradnicima.

freehand freehand 18:49 12.03.2012

O mitovima

Nekako mislim da bi Zoran Đinđić imao svašta da kaže prigodnim graditeljima mita.
Naročito onima koji su ga za života krpili kako stignu i gde stignu kao besprizornog pragmatičara, političkog oceubicu, čoveka sumnjivog (ako ikakvog) morala, kriminalca i prijatelja kriminalaca.
Malo hoće da povuče na mučninu ta metamorfoza i otimanje o malo Đinđićeve harizme i idealizovanog lika i karaktera.
Da se razumemo - Đinđića smatram za tri klase boljim od svih sa kojim bi se danas mogao meriti. Čovek-energija, čovek-volja. Čovek-lokomotiva.
Ali, ne stoje nam satovi zato što je neko ubio Đinđića, niti zato što nisu uhvaćeni i osuđeni inspiratori i nalogodavci.

Edit: da ne ostane nedorečeno, ništa ni u mišljenju ni u iskazu o Zoranu Đinđiću nisam menjao. Čini mi se - od '89, kad sam pročitao prvi njegov intervju, mislim u "Mladosti".
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:59 12.03.2012

Re: O mitovima

Satovi stoje zbog institucionalne disfunkcionalnosti koju je Đ nastojao da u brzini nadoknadi jakom ličnošću, K filtracijom, dok ostali ni ne haju za to.

"Nedovršena država" eufemizam za Partijsku državu, stoji od Broza do današnjih dana, delom i zbog neindefitikacije komunističke kamarile kao uzroka problema.
freehand freehand 20:43 12.03.2012

Re: O mitovima

srdjazlopogledja
Satovi stoje zbog institucionalne disfunkcionalnosti koju je Đ nastojao da u brzini nadoknadi jakom ličnošću, K filtracijom, dok ostali ni ne haju za to.

"Nedovršena država" eufemizam za Partijsku državu, stoji od Broza do današnjih dana, delom i zbog neindefitikacije komunističke kamarile kao uzroka problema.

Ti se, Srđo (koliko da proverim), slažeš sa mnom kad kažem da se do demokratije ne stiže ni revolucijom ni oktroisanjem?
Te su te jakobinske žiške koje izleću iz tvojih komentara posledica temperamenta a ne ubeđenja?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:20 12.03.2012

Re: O mitovima

Ti se, Srđo (koliko da proverim), slažeš sa mnom kad kažem da se do demokratije ne stiže ni revolucijom ni oktroisanjem?
zbog neprimerenih komentara (koje takođe nećete biti u mogućnosti da čitate)
"dragi srđa" u naredna 24h neće biti u mogućnosti da se u bilo čemu saglasi sa vama.
freehand freehand 23:29 12.03.2012

Re: O mitovima

Nebojša Milenković
Ti se, Srđo (koliko da proverim), slažeš sa mnom kad kažem da se do demokratije ne stiže ni revolucijom ni oktroisanjem?
zbog neprimerenih komentara (koje takođe nećete biti u mogućnosti da čitate)
"dragi srđa" u naredna 24h neće biti u mogućnosti da se u bilo čemu saglasi sa vama.
Misliš - sa svima nama, ili samo sa Nama?
Pazi kad nisam iznenađen?! Mis'im - ako je i takvog jednog slobodnomislećeg intelektualcu-demokratu blage naravi a širokih vidika uspeo da natera na tako neobičan i ekstreman korak...
Čoveče, možeš biti ponosan na sebe i svoju principijelnost!
I nemoj samo recku da zaboraviš.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:38 12.03.2012

Re: O mitovima

Misliš - sa svima nama, ili samo sa Nama?
kakogod
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:35 13.03.2012

Re: O mitovima

"dragi srđa"

Прво сам помислио да је у питању неваспитање, стављати нечије име, надимак под наводнике, а накнадно разумео да је у питању алузија на "Драги Ацо"... Због чега, то не разумем.

Али могу да нагласим да је алузија упућена погрешном Срђи. А то је објашњено обрисаним коментаром.

Изгледа да ће пси и вране развлачити Хекторово тело, док се не појави неко, ко ће леш откупити. А то може бити само Пријам.
moderator05 moderator05 16:47 13.03.2012

Obaveštenje

Moderacija je obrisala komentar autora bloga u kojem se nalazila autorizovana fotografija (copyright2008@xenmi.com), pa su "stradale" i sve replike na taj komentar.

Hvala na razumevanju.
laziiprevare laziiprevare 17:59 13.03.2012

Krv na rukama nosača oružja

Pošto je moderator obrisao zajedno sa neprimerenom fotografijom sve komentare ,ponoviću komentar sa pitanjem da li autor veruje da je naoružavnje atentatora sa potpisom političara zahteva istragu za rušenje ustavnog poretka i pripremu ubistva premijera Đinđića ? „Sukscesivna ubistva“ su sramota za sve koji pokušavaju da lažu.
„Dana 6. oktobra 2000. godine u večernjim satima, dok sam se nalazio u kući u Surčinu, mobilnim telefonom pozvao me je Ljubiša Buha, rekao mi da dođem kombi vozilom pred Skupštinu grada gde će me čekati on i Političar, jer treba da u kombi utovarim oružje i prevezem...Oružje se nalazilo u hodniku pored ulaznih vrata u Skupštinu, a do vozila smo ga nosili u nekoliko navrata, nas petorica...U kombi smo uneli oko 40 „kalašnjikova", 70 do 80 „rapova" sa municijom za iste, 5 do 6 snajpera, oko 4-5 PKT-a, 6-7 „zolja", 7-8 pištolja kalibra 7,62 mm i 5-6 sanduka sa municijom... Napominjem da sam u dogovoru sa Čumetom prethodno izbrusio brojeve sa desetak „kalašnjikova", koje nisam zakopavao već su isti ostali kod Čumeta i korišćeni su sukcesivno za ubistva „(Press- iskaz Dejana Milenkovića 25. avgusta 2006. u upravi kriminalističke policije, ovlašćenom službenom licu Zoranu Mitričeviću)
petronijevic001 petronijevic001 05:55 14.03.2012

Re:

Tragedija i ubistvo Đinđića se već 9 godina zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe.Tzv."politička pozadina" je postala opšte mesto, traži se od tužilaštva i sudova da razotkrivaju "pozadinu" i ko je stvorio "atmosferu" .Jedini problem je što u krivičnopravnom smislu, "politička pozadina" i "atmosfera" nisu relevantni pojmovi.
To što je neko bio u političkom sukobu sa Đinđićem, što neki kriminalac pominje nekog "Ćokija", što jedan advokat podnosi krivične prijave i slično, jednostavno nisu relevantni dokazi da se bilo ko optužuje za bilo čije ubistvo i da se bez ikakvih čvrstih dokaza tvrdi da se "naredbodavci i inspiratori ubistva aboliraju".

Prosto je neukusna tolika glorifikacija pok.Đinđića.U savremenom višepartijskom sistemu ne bi smelo da postoji nešto takvo, da se bilo koji političar , živ ili mrtav, toliko mistifikuje i uzdiže.Stalno se potencira da "Srbija nije bila dostojna Zorana".Ne mogu država i narod biti nedostojni bilo kojeg političara, nego samo obrnuto.Kao uzor moralnosti se predstavlja političar koje je otvoreno tvrdio da onaj kome je stalo do morala treba da ide u crkvu a da u politici nema šta da traži.Kao graditelj institucija se predstavlja političar koji je izbacivao opozicione poslanike iz parlamenta i koji je donosio odluke na Predsedništvu DOS-a -jednom skupu partijskih oligarhija.To je već postalo bljutavo.
Činjenica je da su delovi Đinđićeve vlasti bili (u određenom periodu) u jednoj vrsti manje-više prisnog odnosa sa "gospodinom Legijom" , da je javni tužilac tražio oslobađanje iz pritvora onih koji su kasnije nesumnjivo učestvovali u ubistvu Đinđića, da su pojedini političari nosili torte okorelim kriminalcima u zatvor.

Sada , posle svega, ispada da smo mi "društvo muljanja, podmetanja, spletkarenja, udbašenja, lopovluka i laži" , jer su pojedinci iz Đinđićeve vlasti bili u nekim odnosima sa kriminalnim krugovima.






Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana