Život

церек притајени

Черевићан RSS / 01.03.2012. u 01:08

док шетам синоћ програм 10 хиљада корака свако вече и умрећеш здрав, присећам се записа развратника В. Зупан-а из затворских му антимемоара насловљеним Левитан

- за разговоре удвоје најпогодније је ћутање, 

 

ја,пак, неуспешно оперисан од ћутања, надасве транспарентан, посебно кад су у питању сексуалне догодовштинеми, данас, здравствено срозан а притом докон до лудила,учинио бих казну према себи да не укажем како сам свестан кад вулгаризмима детаљно опишем коиталну ситуацију да ћу након читања је, а ко нормалан неби макар оком то прелетео ,бити почесто прозван (и од мушких), који пак немогу одолети погледу на вртигузу са силикон сисићима у нади да ће баш она својим влажним муфом заробити баш њега.
упросеку смо , ми мушки, неотесани шљакери препуни фриволних коментара чим сукњу спазимо.
и тако у пространству умишљене ливаде којом ево пред сумрак ходим, затекнем се на моменте у раскораку са речима јер почињу да ме изневеравају, мене, пензионера, коме је језик једини изразитељ мисли, мене, коме је машта архитекта стваралаштвами ( е сад га усра начисто, испаде ко да сам битан). чекај, уствари јесам. себи.
веру у историју давно изгубих.разочараламе.некада мамећа сада ме оставља равнодушним те све волијем дистанцу и самоћу.исчекујем рађање сунца Те умишљам начин на који ће се данашњи дан уписати у мени.да сам сликар, ни по јада, но поверовах давно речима а сад и оне почеше да ме мимоилазе па слутим беспомоћност.све мање имају смисла нагваждања о ништавилу постојања. Јасперс и Киркегор ме остављају млаким.Сартра ни да такнем више не желим. но ипак не посматрам ја баш вазда, ко сада, себе очима критичара.

не.

можда је пак, дошло време да се упитам колико је у мени властите конструкције а колико стеченог од предака иако читах да на тој дилеми безуспешно ломише се и Платон и Декарт.
да, и Лајбниц.
то што волим да оперишем лингвистичким изненађењима није посебност.резултат је мојега сталног чуђења у усусретању са тајном сивих ћелија.отуд и бреме недоречености у мојем писању јер не допуштам да ме понесу љубичасти таласи аметиста.
стога,

 

shumanovicsidijanke.jpg
иако ме ( додуше све ређе) заведе кич лепог те путеност женског тела све се више посвећујем природи .можда је (ипак) тајна . . уњој.

или у рафинираним сенкама Вернера или . . . Ван Ајка ?



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 13:53 04.03.2012

Pozdrav

mikele9 mikele9 01:45 01.03.2012

Dragi

Gospodine Čer, evo vam na dar delo još jednog majstora svetla i senke: Marija Magdalena od Žorža de la Tura





- за разговоре удвоје најпогодније је ћутање,

I meni omiljeni Vitomil Zupan! A nešto slično je rekao, takođe moj ljubimac, Bohumil Hrabal: Vrhunac razumevanja između dvoje, je ćutanje!
Pozdravljam vas penzionerski s

bocvena bocvena 12:39 01.03.2012

Re: Dragi

I meni omiljeni Vitomil Zupan!

I meni, i meni! Ma i na ispitu ga odgovarala:)
Kad se vidimo, Mikele, podseti me da ti ispričam anegdotu sa udvaračem, Zupanom i Narodnom bibliotekom.
Nema veze sa Ugričićem, terorizmom i svetom srpskom stvari, pa nije za blog:)

Dragi mr Čer, ta priroda je potpuno precenjena. A reči i slike i dalje rade.
Черевићан Черевићан 12:49 01.03.2012

поздрав

пенз. узвраћен, уз захвалу за коментар, драги гmikele. како често завидим (иначе незавидан) вама сликарима обзиром да сте игром боја у стању да са пар потеза дочарате оно за што писцима ( а и нама скрибоманима) требају странице текста. алалВам !
елем,
годинама сам у Валети живео у суседству палате великог мајстора Малтешког реда Adolfa Vinijakura где је у приземљу једну просторију, давне 1609 г. ,користио Каравађо.
што је тај тек умо да се сигра сенкама

неумем описати, мис'им лепше jе проверити на сликамаму.
mikele9 mikele9 12:59 01.03.2012

Re: поздрав

годинама сам у Валети живео у суседству палате великог мајстора Малтешког реда Adolfa Vinijakura где је у приземљу једну просторију, давне 1609 г. ,користио Каравађо.
што је тај тек умо да се сигра сенкама

неумем описати, мис'им лепше jе проверити на сликамаму.

MAJSTOR! Neprevaziđen! Imao je i ima sledbenike do današnjih dana
mikele9 mikele9 13:02 01.03.2012

Re: Dragi

I meni, i meni! Ma i na ispitu ga odgovarala:)
Kad se vidimo, Mikele, podseti me da ti ispričam anegdotu sa udvaračem, Zupanom i Narodnom bibliotekom.
Nema veze sa Ugričićem, terorizmom i svetom srpskom stvari, pa nije za blog:)

Podsetiću te nego šta! I već znam da ću uživati u prezentaciji
Черевићан Черевићан 13:15 01.03.2012

упс

ретко има
мамљивога
к'о што'с роди
у природи



уочих негде прибележено, драга гђо bocvena, фала на дружењу
jaymz jaymz 02:06 01.03.2012

Velika istina

10 хиљада корака свако вече и умрећеш здрав

mariopan mariopan 02:22 01.03.2012

Re: Velika istina

иако ме ( додуше све ређе) заведе кич лепог те путеност женског тела све се више посвећујем природи .можда је (ипак) тајна . . уњој.
или у рафинираним сенкама Вернера

G. Cerevican
Da se podsetimo lepog te putenog zenskog tela?



Ne bih ja brinula, meni se cini da vi ovo gradivo necete lako zaborvaiti, toliko ste ga studirali?
Черевићан Черевићан 13:19 01.03.2012

школовани

прорачунали а на нама кандидатима за рикњаву је да проверамо . . .

драго ми је да сте нам у друштву . . г. jaymz
Черевићан Черевићан 15:07 01.03.2012

има томе

омлатих сијасет дестинација по грчкој где уживах уистину у призору који нам ево Ви драга гђо mariopan прилогом приуштисте,ХВАЛА, и вазда се пиитах . . како су ти кадгошњи каменоресци проналазили баш ту громаду камена у коју се прикрила такова лепота, упс
mariopan mariopan 15:52 01.03.2012

Re: има томе

Черевићан
омлатих сијасет дестинација по грчкој где уживах уистину у призору који нам ево Ви драга гђо mariopan прилогом приуштисте,ХВАЛА, и вазда се пиитах . . како су ти кадгошњи каменоресци проналазили баш ту громаду камена у коју се прикрила такова лепота, упс

Mislim da su znali gde da je traze, u sebi.
A znate i vi.
mimi.ista mimi.ista 06:58 01.03.2012

tajanstvena plavusa

Te nage žene sede ili leže na belim ponjavama, a ako stoje, u rukama drže belo platno kojim zaklanjaju najintimnije delove tela. Većina njih, što je posebno bizarno, nosi kožne sandale po modi vremena u kojem su slike nastale. Slike, kako to istoričar umetnosti Jerko Denegri primećuje, odaju atmosferu "neke izmišljene rajske doline u kojoj su jedini stanovnici prelepe i erotski privlačne devojke koje se diče svojim nagim telima"...
Odmah pada u oči i da se lik jedne te iste mlade žene na slikama ponavlja u bezbroj varijanti. Neumitno se zato nameće pitanje: "Ko je ta plavojka na Šumanovićevim platnima?"
Черевићан Черевићан 10:53 01.03.2012

ако негрешим

а и да небих својим недореком умањио веродостојност лика за који се интересујете, драга
mimi.ista ( хвала на јавки), ево причице о kiki, а која ће, могуће је, још кога заинтригирати,
fantomatsicna fantomatsicna 07:25 01.03.2012

Divne zene birate

Pa jos
Черевићан Черевићан 14:52 01.03.2012

мајсторски

прикривено а да ипак буде мамљиво погледу ( посебно мушком). ма умеју ти молери да потрефе укус гледалишћа . . сам тако, fantomatsicna ,фала на прилогу.
Milan Novković Milan Novković 08:49 01.03.2012

The ...

...Јасперс и Киркегор ме остављају млаким.Сартра ни да такнем више не желим. но ипак не посматрам ја баш вазда, ко сада, себе очима критичара...

... flow.

The flow je stanje svesti ge neke stvari mogu da se rade automatski - sviranje klavira, npr, gde nam se čini ko da se klavir sam svira, naši prsti nešto mrdaju, ali mi nemamo veze s tim, iako je ceo doživljaj opušten i vrlo prijatan

Neka orijentaciona, prosečna cifra koja se spominje je 10,000 sati vežbanja da bi se u nekoj disciplini postigao taj nivo "spretnosti".

Ono što je interesantno ovde je da ne samo da prefrontani korteks ne radi naglašeno, kao kod amatera, nego mu uradak opada ispod roseka. Evo (brzi kopi-paste sa Wikipedije) šta nam "batica" radi u glavama:

"The most typical psychological term for functions carried out by the prefrontal cortex area is executive function. Executive function relates to abilities to differentiate among conflicting thoughts, determine good and bad, better and best, same and different, future consequences of current activities, working toward a defined goal, prediction of outcomes, expectation based on actions, and social "control" (the ability to suppress urges that, if not suppressed, could lead to socially unacceptable outcomes)"

Nači, ergo, flow-minus-egzekutiva je daleko od nirvane, ali svaki logićar koji drži do sebe zaključuje da gospodinu ili gospođi u našim glavama treba podmetati nogu ne samo kad nije potreban, nego često i kad bi čovek smeo da se kladi da nam je to "mozak" operacije u glavama.

Naravno, ne može se bez vežbe, ali postoje indikacije da sati vežbanja mogu da se bar prepolove ako se promeni način vežbanja.

Banalan, i ozbiljno neinutitivan primer za absolut početnika u tenisu - ne razmišljati o ničemu, rukama-nogama-zamahu-smisluživota-etc, nego gledati u tačku gde loptica treba da ode pa je zveknuti kako nam to nulto, intuitivno znanje "nalaže".

Pa gde ode, ode, ali brže učimo samo tako što smo izbacili "management-consultanta" iz procesa
Черевићан Черевићан 11:33 01.03.2012

драги

g Novković -у порази ме Ваша забелешка да је потребно. . . 10,000 sati vežbanja da bi se u nekoj disciplini postigao nivo "spretnosti". прерачунах то у дане испаде их око 400. изанализирах потом мој труд уложен у завођење женског пола током пола века, упс,и резигниран констатовах да њиме не овладах. пре бих обрнуто потврдио. или могуће та дисциплина није компаративна функцијама које спроводи наш префронтални кортекс.
што би казо мој кум Крџа - ипак то изјаја иде ,упс. бар нама сремцима . . .

хвала на јавки.занимљиво је кореспондирати са Вашим вазда луцидним опаскама.
jinks jinks 09:07 01.03.2012

...

можда је пак, дошло време да се упитам колико је у мени властите конструкције а колико стеченог од предака

Na prvi pogled, vaša dilema pomalo deluje slično pitanju (retoričkom) koje je postavljeno Margaritinom majstoru. Da li ... odnosno da postoje zakoni, ali da pravde ustvari i nema.

E sad, s'obzirom na to sa čijeg je stanovišta proistekao, javlja se sumnja u ispravnost pomenutog iskaza.

Što bi moglo da znači da, ustvari, pravda postoji, i da iz nje proističu i sami zakoni, odnosno, da ste stečeno dobili upravo da bi razvili vlastitu konstrukciju.
Черевићан Черевићан 11:02 01.03.2012

генетика

је чудо уистину и ма колико се ми трудили да себе изградимо независни од наследних фактора бива то (углавном). . . јалов посао. предак у нама бургија ли бургија.

хвала драги jinks да ми прилога уочисте.
jesen92 jesen92 12:27 01.03.2012

...

...nesto ste mi mnogo sentimentalni dragi Cer...
Черевићан Черевићан 13:34 01.03.2012

незнам

сентимент или рањивост ваљда са годинама тјст.неактивношћу пристиже ,посебно неком, ко ја, суперактивном доскора.можда и зима ова ме, ненавиклог на евидентиране температуре, срозала, драга гђо jesen92.
а можда се отресем и наново дођем к'себи иако стиховими баш неуказују на то

зима откида ко и ветар блесав
у души хаос живци избркани
лутају мисли за бившим кроз етар
ноћи ми исти ко слуђени дани

знојави лептир у снове ми не да
лажљивом причом мами у мрак
жаба крастача ево за врат седа
у глави назирем скорашњи смак

при сусрету лажне наде нудим
све ме чешће затиче кајање
мало желим а још мање нудим
једном речју - истиче трајање

jesen92 jesen92 01:25 02.03.2012

Re: незнам

незнам


..osetila sam ovakvo raspolozenje preko tonaliteta vase pisanije...al ide prolece pa ce se sve promeniti...poslusajte Vesnu i zagledajte malo bicikle oko vas...
Черевићан Черевићан 13:01 02.03.2012

у сусрет пролећу

гле присета давнашњега
угледах је на бициклу
где шеврда десно лево
очигледно ненавиклу

понудих се, зналац вожње
да указем њене грешке
прихватила је из прве
те кренусмо даље пешке

долма тиха крај дунава
а ми ето где смо тусмо
прича крену правцем другим
па се богме и креснусмо


ај' па дообро, послушаћу Вашу сугестију гђо jesen92 , но слутим слабе ће вајде бити од те залудности
benevolent benevolent 13:54 01.03.2012

прво уметничко дело

... и Бог створи жену...
Черевићан Черевићан 14:48 01.03.2012

стога

глорифицирајмо лепоту жене као значајну сврху људског постојања

хвала на јавки, benevolent-е
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:49 01.03.2012

biciklistikinje

gosn čer, cenim ja vermeera i sve te stare majstore, al mi to više za decu da gledaju i uče i motaju se po muzejima i vitlaju po iskopinama i zveraju u kamene kipove, a vama želim što više ovakvih prizora iz običnog života, dok se švrćkate po friškom vazduhu, u mimohodu:









dakle, hartmanovu estetiku deci u šake, nek se uzdižu, a vama obične dvotočkašice
Черевићан Черевићан 00:51 02.03.2012

штангла

уистину ови лепи модели женских бицикала ,хвала гђо Knežević Ćosić, потсетише ме на давну шалу коју су одраслији мушки од нас нудили тинејџеркама.наиме, појаве се на женском бициклу па понуде женскама да их провозају на штангли, упс
Черевићан Черевићан 13:16 02.03.2012

Леа, Монтињак и . . .

кад смо већ код бициклова (грубо је рећи). . није радња књиге незанимљива



jednatanja jednatanja 16:52 02.03.2012

Zbirka

Те умишљам начин на који ће се данашњи дан


Mogla bi neka zbirkica za unuke, kad ste već tako talentovani za pisanje. I moj otac piše, iako skromnijeg literarnog talenta od vas, glavno da piše. Samo što ne voli da kuca čudo jedno, tako da sam za taj deo zadužena ja.
Черевићан Черевићан 19:20 02.03.2012

драга

гђо jednatanja , познајем множину усмених приповедача који плене околину својим умећем,а ни две реченице нису у стању да на хартију прибележе.велика је то штета. но измислише мудри помагала ( магнетофон ,данас мобилни са истом могућношћу) па стога не дозволите да приповетке које Ваш г. Отац у себи носи пропадну . накнадно куцање текста пак само је физички рад. ова му, коју приложисте коментару, указује на особу која уме да запази окружење те пропрати дијалоге.а то је већ нешто . . .

хвала да ми прилог уочисте , што се пак сугестији да Унуцима оставим писани траг омени, ние да о томе не мислим

посвећено Унуку (2005 г)

посвећено Унуци ( ускоро иде у штампу)
razmisljam razmisljam 20:35 02.03.2012

Re: драга

Черевићан
што се пак сугестији да Унуцима оставим писани траг омени, ние да о томе не мислим

посвећено Унуку (2005 г)

посвећено Унуци ( ускоро иде у штампу)


Шта друго рећи, него сјајно!
Опет, све нешто слутим да су неписани трагови које остављамо својим потомцима много трајнији и дубљи и шаренији и да лепше трају.
Черевићан Черевићан 20:43 02.03.2012

сагласан

са Вама драга гђо razmisljam, нематеријална оставштина потомцима у форми присета их која о нама остају, су оно о чему треба мислити . . . док је време.све друго је (у већини примера) кратког даха.

ХВАЛА на коментару.
Biljana 77 Biljana 77 17:02 02.03.2012

Zaboravljena skroz

присећам се записа развратника В. Зупан-а из затворских му антимемоара насловљеним Левитан
Nekim čudom ova knjiga bila je među onima koje sam dobila za odličan uspeh i primerno vladanje. Nisam pomislila na nju godinama. (Henri Miler mi je posle toga izgledao kao dečija slikovnica. )
Черевићан Черевићан 18:46 02.03.2012

обешењак би Он

веле савременици му , драга гђо Biljana 77, хвала на јавки, но иако критичари указују да му је Милер био узор, деси се понекад да се са узором може и поистоветити чак га и надмашити, упс .а није да ние умео г. Витомил да намами текстом . .

Ne sjećam se kako sam je prevrnuo na peć i navalio na nju svom snagom, bez ikakvih misli, bez ikakve svijesti, u nekakvoj magli, ljubio sam je u usta, usisali smo se jedno u drugo, zario sam se u nju, u divljem smo ritmu istodobno svršili. Ostao sam na njoj, samo sam glavu položio na njezinu kosu, a ona mi je šaputala u uho, ali vjerojatno vrlo glasno, ili se to samo meni tako činilo, glas joj je postao promukao, dublji, drhtala je poda mnom a na udu sam osjećao grčeve njezine vagine.
benevolent benevolent 20:19 02.03.2012

Re: обешењак би Он

Левитомил Зупан-човек за сва времена: рудар, боксер, писац, филозоф, путник, путописац...једном речју-јебач.
Черевићан Черевићан 17:43 03.03.2012

оће то,

г benevolent, хвала на јавки, да мајка природа разна умећа додели појединцу што би случај (и) са г Зупаном. е сад по којој схеми то мајка природа чини . . . да нам је знати само ?
stasava stasava 17:33 02.03.2012

bicikl


Neka se popne ko zeli!
Черевићан Черевићан 18:56 02.03.2012

- ију, видје

ди натакнута на сицу се Селом возика,како је само није срамота, присећам се коментара сеоских жена,када би се Јованка кћер предратног бележника на бициклу сокаком провозала. био је то наиме једини бицикл преостао у Селу после другога св.рата

хвала stasava на дружењу те потсету . . . од пре 60 година
benevolent benevolent 20:23 02.03.2012

Neka se popne ko zeli!

Нек` се попне која жели!
muaddib92 muaddib92 18:39 02.03.2012

Сава Ш

јер не допуштам да ме понесу љубичасти таласи аметиста.
стога,

Черевићан Черевићан 19:02 02.03.2012

онако

баш сентиш тек да се сећања намаме . . . ХВАЛА .

драги muaddib92,волим кад сте са нама.
mirelarado mirelarado 00:23 03.03.2012

Вермер и светлост

И за старог мајстора, као што Ви то добро знате, гос'н Чер, једино Оне зраче светлошћу, све остало је у помрчини.

Черевићан Черевићан 01:16 03.03.2012

прочитах

. . . Vermer i nije gledao očima tela, jer je to pogled uvek zamagljen čulima. On je svet promatrao okom duše, koje sve vidi i sve zna i zavetovana je kod Boga na večito ćutanje. Jer ono što duša vidi, ubilo bi srce. I Vermer je ćutao. Ali je ono što je video, naslikao...

хвала гђо mirelarado на потсету на Великана. а и дружењу.
Ivana Knežević Ivana Knežević 17:28 04.03.2012

Svaki dan

je prilika.
Iskoristite je kako volite, dragi pesniche.
Черевићан Черевићан 21:53 04.03.2012

управо

то и чиним, без планова за будућност, живим данас чинећи окружењуми пријатности.

вазда сте ми драг коментатор драга гђо Knežević, хвала на дружењу.
Черевићан Черевићан 22:40 06.03.2012

него

уистину мамљив оку Ваш Pozdrav ( с почетка коментара ) , драги 3N, хвала на дружењу.
Черевићан Черевићан 23:24 06.03.2012

докон

уочих афоризам г.Глигоријевић Вука . . .немајући претходна искуства Бог створи човека . . . те потом прочитах ,

Prema prvoj verziji, Prvi čovek i Prva žena stvoreni su istovremeno ("I stvori Bog čoveka po obličju svojemu, po obličju Božijem stvoriga; muško i žensko stvori ih" 1. glava Postanja, 27), pa prema tome, imamo u samom aktu stvaranja čoveka istovremeno pojavu dva raznolika bića, stvorena nezavisno jedno od drugog " ni iz čega" (Creatio ex nihilo) ili "praha zemaljskog", koji je zapravo sam po sebi ništa, sve dok ga Božija promisao ne dotakne. "A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa", 2. glava Postanja, 7. Dakle "ni iz čega" treba shvatiti samo uslovno, jer se logički podrazumeva da stvaranju čoveka nije prethodilo nikakvo čovekoliko biće, iz koga bi on nastao, postojaše samo biljke i životinje, i neživa priroda. On je nastao iz prvobitne neosmišljene pramaterije (prah zemaljski), iz koje je tek Božijom promišlju nastalo sve živo i neživo na zemlji, dobivši svoj oblik i smisao postojanja, pogotovu čovek, koga je Bog stvorio po " svojem obličju".

Prvobitni ljudski par, da parafraziramo Sveto Jevanđelje po Jovanu, behu oni " Koji se ne rodiše od krvi, no od volje telesne, ni od volje muževljeve, nego od Boga". Čovek je, prema tome, delo Božije, duboko osmišljeno i logično,, koje imanentno u sebi nosi Božiju poruku u svoju ulogu na Zemlji. međutim, Kjniga Postanje dalje više ništa ne govori o tom paru, niti ih imenuje. Nihova dalje sudbina ostaje zagonetna i ostavlja prostor za nagađanja.

Prema drugom kazivanju, stvaranje žene je prethodilo stvaranje muškarca, koji je u trenutku nastajanja, očigledno bio androgino biće, dakle, dvopolni biće, slično svome Tvorcu, mada to Biblija eksplicitno nigde ne kaže, ali se takav zaključak nameće kao logičan u slobodnijm promišljanu ili naslućuje. U početku je postojalo dvopolno Jedinstvo. Tek kasnije je prvobitno dvopolno biće razdvojio Bog na dva različita pola, sudbinski im predodredivši da se traže celog života, kako bi se jednom ponovo spojili i opet postali celoviti Jedno. " Za to će ostaviti čovek oca svojega i mater svoju, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće jedno telo" 2. glava Postanje,, 24. Biblija ta dva bića poznaje kao Adama i Evu.

( аутор слике г Дуњић Владимир )

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana