Život

Slika priče o sudbini

docsumann RSS / 29.02.2012. u 20:19

Može jedna fotka? No problem, ako fino zamolite ... ili pak imate Kalašnjikov ;)

lo_i.png


O čemu se zapravo radi? Da bih to objasnio moram skoknuti nazad u 1997. i to pravo do teretane u hotelu Plaža ... zuuum-hop ... i evo me tamo - 15-tak godina mlađi, 15-tak kilograma lakši, i u mnogo boljoj formi.

Negdje u to vrijeme došle su do mene glasine o nekom devetnaestogodišnjem "klincu", izbjeglici iz Hrvatske, koji već neko vrijeme živi u našem gradu i koji trenira sa veelikim težinama. Pošto je Herceg-Novi malo misto, u kojem je, tih godina, bilo svega 2-3 teretane, ubrzo se i susrećemo. Pri upoznavanju, osmotrismo jedan drugog onako bildersko surevnjivo ispitivački, od trapezijusa do listova. Vidim - jak momak, nema šta.

Svi su ga zvali Loši. Ne zbog nezgodnog mu karaktrea, koji je, naprotiv, bio sušta suprotnost, već zato što je došao sa Lošinja. Cijenim, dijete vojnog lica, mada ga nikad o tome nisam pitao..
Miran, simpatičan neki dječko, skoro pa uvijek dobro raspoložen, iako mu život nije bio nimalo jednostavan. Pomalo povučen, stidljiv. Za razliku od većine bildera koje sam poznavao nikad nije volio da se razmeće svojom muskulaturom. Čak se i ljeti zavlačio po nekim skrivenim uvalicama da bi se kupao sam ili sa djevojkom.

Tog istog dana započinjemo sa zajedničkim treninzima. Po prvi put sam imao trening partnera koji me je gurao da vježbam onako baš ekstremno heJvi, do limita ...  i  još jedno ponavljanje preko. To prijateljsko "rivalstvo", međusobno podstrekivanje, dodavanje po ploču više na već ionako natovarene šipke, učinili su naše treninge pogubnim za ostalu ekipu iz male hotelske teretane. Uglavnom im nije preostajalo puno tegova za vježbanje. Plus što smo često puštali neki hc ili metal koji je malo kome drugom bio ugodan za uši. No, naravno, niko se nije previše bunio XD.

Loši je tad bio u teškoj materijalnoj situaciji. Kako mi je sam pričao, bilo je dana kada je jeo samo hleb udrobljen u mlijeko. A opet je  rastao  kako mnogi drugi vježbači ne bi ni sa najboljom mogućom ishranom, i sa sve inekcijama steroida zabodenim u guzicu, pardon, u gluteus. Sav,  novac koji bi zaradio kao noćni čuvar, vozač, fizički radnik, trošio je na hranu i suplemente.
Vjerujem da se tad našao neko da ga sponzoriše, da bi bio upamćen u bb krugovima i van ovih prostora.

No kurBa zvana život, rijetko kome izađe u susret sa povoljnom ponudom. Obično moraš da je ganjaš i savatavaš, vučeš za rukav, cimaš i peglaš se za iole pristojniju kombinaciju.

Poslije izvjesnog vremena on bataljuje sa treninzima, te nam se i kontakti razređuju.
Kosovski rat ga zatiče na odsluženju vojnog roka i to u nekoj od onih jedinica koje su završile na prvoj liniji pakla i tamo ostale do kraja. Jedino što bi o tim danima mogao od njega da saznaš bilo je  - Nagledao sam se svega.
Sledećih godina  sretao sam ga ponekad, u ranim jutarnjim časovima, dok bih čekao autobus za brodogradilište, kako se umoran  vraća s posla. Radio je tada u pekari, već oženjen, s malim dijetetom. Zajebano - komentarisao bi bez prevelikog kukanja, a lice bi mu i dalje odavalo onu istu stoičku vedrinu.

A onda je nastupio period u kojem se godinama nismo sreli ... sve dok se prošle zime nije pojavio, a gdje drugo, do u klubu HP.

Tek tad sam saznao da već poduže radi za neku zapadnu zaštitarsku agenciju na vrućim terenima bliskog i srednjeg istoka. Par godina Irak, zatim Avganistam. Dobre pare, mada preskupe. Ona " iole pristojnija kombinacija"  koju sam spominjao značila je ustvari - život pod hipotekom.
Pričao mi kako ga je već na samom dolasku u Irak, pri vožnji s aerodroma do baze, dočekalo prvo vatreno krštenje. Džip iz pratnje, sa čela kolone, ovjerio protivtenkovsku. A i poslije je sve išlo baš kao po onoj narodnoj - po jutru se dan poznaje. No nije mu padalo na pamet da odustane. Lud i srčan, kakvog ga je bog dao, i već  sa iskustvom iz jednog nimalo "bezazlenijeg" rata, brzo se nametnuo kao vođa tima. Zadobio je povjerenje i zapadnjaka i lokalnog stanovništva.
No o detaljima njegovog službovanja slabo se što moglo doznati. Ponovo bi na znatiželjna zapitkivanja samo lakonski odgovarao - Nagledao sam se svega.
Kući dolazi povremeno, na odsustvo, kao kakav pomorac. Bude malo s familijom, druži se s djecom, uveče vileni po kafanama i ponovo bježi natrag u svoje bojevo ludilo.
Vidim navukao se dobrano na opasnost. Takvi su ti adrenalinski tipovi, samo da je čupavo i gusto. Kao da će im glava eksplodirati ako nije u torbi.
Trenutno je uključen u antipiratskim misijama u Somaliji i Keniji. Valjda se zasitio pijeska i pustinje.

 Iako izbjegava ratne priče, o čudima Avganistana rado govori. Otud i ova slika. Kao što se vidi - nema više nabreklih mišića, ali osmjeh je ostao. Samo to vam neće biti prikazano. Nadam se da vam je ovaj njegov ortak sa fotke dovoljna kompezacija :). Ono o kalašnjikovu je, naravno, bila šala.
Nemam nešto posebno pametnom da mu poručim, sem - čuvaj se, Loši, i sve najbolje, što god to značilo tamo gdje si.



Komentari (43)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

elis elis 21:34 29.02.2012

No 1



Odličan!
expolicajac expolicajac 21:51 29.02.2012

Uvek se ražalostim

Jebo nas sve adrenalin Što bre nismo pravili muzičke grupe?
docsumann docsumann 22:02 29.02.2012

Re: Uvek se ražalostim

Što bre nismo pravili muzičke grupe?


kako bre kad sam antitalenat za muziciranje

ovo nam je tad bila omiljena muzička podloga za trening

angie01 angie01 00:31 01.03.2012

Re: Uvek se ražalostim

expolicajac
Jebo nas sve adrenalin Što bre nismo pravili muzičke grupe?


pa to!...jos devedesetih!
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:15 29.02.2012

.

osmeh je bitan ,a nebo nebo plavo je...
jaymz jaymz 22:17 29.02.2012

Bravo

Nemam nešto posebno pametnom da mu poručim, sem - čuvaj se, Loši, i sve najbolje, što god to značilo tamo gdje si.

Nema posebnije i pametnije od ovog... Bravo...
st.jepan st.jepan 22:37 29.02.2012

HC i HM

Plus što smo često puštali neki hc ili metal

Heavy metal?
Naravno, koje dižeš, ono i pušćaš.
A fotka je hard-core! Extreme!
čuvaj se, Loši, i sve najbolje, što god to značilo tamo gdje si.

Isto i od mene
docsumann docsumann 23:34 29.02.2012

Re: HC i HM

Heavy metal?
Naravno, koje dižeš, ono i pušćaš.



drzura drzura 22:40 29.02.2012

mislim da

sam ga i ja upoznao sad kad je došao zadnji put iz afganistana,isto u hp.bio je i šoć tu. neznam ga lično ali izgledao je kao normalan lik.
docsumann docsumann 23:29 29.02.2012

Re: mislim da

normalni tamo uvijek bodu oči
niccolo niccolo 22:41 29.02.2012

Odličan tekst

Docs!
docsumann docsumann 23:20 29.02.2012

Re: Odličan tekst

tnx, nicc

Pa da se usput, polutrolujući, oslonim na uvodni dio priče i kažem da sutra počinje Arnold Sport Festival, sportska manifestacija tokom koje se održavaju mnogobrojna takmičenja iz teškoatletskih sportova, fitnesa, MMA ...

U okviru festival održava se drugo po prestižnosti (odmah iza neprikosnovene Olimpije) takmičenje u profesionalnom bb (25. put zaredom)- Arnold Classic. Akturlni Mr.O obično preskače ovo takmičenje u toku sezone, koncenrišući se na odbranu titule u Oktobru. Ipak, spisak učesnika je veoma respektabilan
Najozbiljniji kandidati za ovu godinu - Evan Centompani, Branch Waren, Dennis Wolf ...



Zatim tu je i jedan od najznačajnuh strongmen turnira, čuven po ekstremnim teretima koji su zastupljeni u disciplinama. Interesantno, da petostruki WSN Marius Pudzinovski nije ni jednom uspio da ga osvoji. Ipak su njemu više odgovarali malo lakši iventi u kojima je do izražaja dolazio njegov nevjerovatni atleticizam, brzina i eksplozivnost. Učestvovaće gotova sva svijetska elita, uključujući branioca titule i aktuelnog WSM , američkog diva (204 cm, 210 kg) Brian Shaw-a, Zydrunas Savickasa, Mikhail Koklyaev, Deric Poundstona i druge



Takođe turnir u obaranju ruku je jedan od najvažnijih u sezoni. O onom prošlogodišnjem, na kojem je dominirao ruski "mutant" Denis Cyplenkov, sam već ponešto pisao.

Tako da biće dosta heavy fajtova u naredna 4 dana.
niccolo niccolo 09:52 01.03.2012

Re: Odličan tekst

Arnold Sport Festival

Arnold i organizuje ili je samo pozajmio svoje ime i lik?
docsumann docsumann 15:50 01.03.2012

Re: Odličan tekst

Arnold i organizuje ili je samo pozajmio svoje ime i lik?


Osnivač i organizator
miloradkakmar miloradkakmar 23:36 29.02.2012

Teretana


O čemu se zapravo radi? Da bih to objasnio moram skoknuti nazad u 1997. i to pravo do teretane u hotelu Plaža ..

U moje vreme bila je samo muzika, polukrvave( polupečene) pljeskavice, hladno vino i po koja Nemica...

Možda je to ličilo na teretanu?!
docsumann docsumann 00:15 01.03.2012

Re: Teretana

Možda je to ličilo na teretanu?!


to sa Njemicom?

pa sve zavisi koliko ste vina popili
mirelarado mirelarado 00:52 01.03.2012

Одлична прича, Док:)

docsumann
Takvi su ti adrenalinski tipovi, samo da je čupavo i gusto. Kao da će im glava eksplodirati ako nije u torbi.


Ово никада нећу до краја разумети, али је потпуно тачно. :)
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 01:39 01.03.2012

PARE SU TU GLAVNI MOTIV

Vidim navukao se dobrano na opasnost. Takvi su ti adrenalinski tipovi, samo da je čupavo i gusto. Kao da će im glava eksplodirati ako nije u torbi.

Mislim da tu nije u pitanju adrenalinska ovisnost već mu po prvi put polazi za rukom da zarađuje toliko da slobodno može da izdržava porodicu i da mu ostane sa strane. E, sad....ugovor može da se produži ili zaključi po završetku. Sve je do njega...a verujem da će ga produžiti jer dok je ratova na ovome svetu biće i posla za njega. Možda ga neka mokra čarapa zvizne o glavi pa skupi te pare koje je zaradio do tog momenta i počne neki svoj posao...nezavisno od ratovanja i što će biti manje rizično po život......mada......čisto sumnjama...
docsumann docsumann 06:02 01.03.2012

Re: PARE SU TU GLAVNI MOTIV

pare su tu itekako bitne, ali nisu ključne.
one mu više znače u smislu da je obezbjedio pšorodicu i da je miran sa te strane.
mislim pričali smo o tome, i to za šankom, gdje se čovjek otvori k'o u ispovjedaonici.
priznao mi je da ne može da funkcioniše u "normalnom" svijetu, iako obožava i ženu i dijecu.
u onom tamo svijetu, on je bitan faktor, bar sebe tako doživljava. stekao je reputaciju, ljudi ga poštuju.
moguće da ima tu i dosta od onog osjećaja moći, slično kao kod biznismena ili političara, samo na jedan mnogo brutalniji, iskonskiji način.
bocvena bocvena 14:08 01.03.2012

Re: PARE SU TU GLAVNI MOTIV

Odlično si ga razumeo i opisao.

Mene takvi ljudi ceo život odbijaju. Malo ih je koji uspevaju da imaju uspešan privatni život i nadju protivtežu smrti koju gledaju.

I nikad nisam upoznala takvu ženu (što ne znači da ih nema).
Aleksandra Mitrovic Aleksandra Mitrovic 15:36 01.03.2012

Re: PARE SU TU GLAVNI MOTIV

docsumann
pare su tu itekako bitne, ali nisu ključne.
one mu više znače u smislu da je obezbjedio pšorodicu i da je miran sa te strane.
mislim pričali smo o tome, i to za šankom, gdje se čovjek otvori k'o u ispovjedaonici.
priznao mi je da ne može da funkcioniše u "normalnom" svijetu, iako obožava i ženu i dijecu.
u onom tamo svijetu, on je bitan faktor, bar sebe tako doživljava. stekao je reputaciju, ljudi ga poštuju.
moguće da ima tu i dosta od onog osjećaja moći, slično kao kod biznismena ili političara, samo na jedan mnogo brutalniji, iskonskiji način.

E to je onaj razlog koji će ga držati tamo i onda kada bude finansijski potpuno obezbeđen. Našao je svoje mesto u svetu. Skapirao je u čemu je dobar i gde je cenjen. To je i te kako bitno sa njegov stav prema samom sebi. Na žalost...njegov posao je ubijanje ljudi unaokolo...ali bože moj, neko mora i to da radi. Inače bocvena...ima i žena na istom zadatku onoliko....
Hansel Hansel 16:46 02.03.2012

Re: PARE SU TU GLAVNI MOTIV

moguće da ima tu i dosta od onog osjećaja moći, slično kao kod biznismena ili političara, samo na jedan mnogo brutalniji, iskonskiji način.

Uh. Zanimljivo to puščano produženje tog iskonskog...

Mene zanima da li bi krenuo tim putem da nije bio u vojsci i da nije bio tom prilikom u ratu. I, da li se tamo "pronašao" ili je rat pronašao njega. Može to biti, dakle, i nešto poput svojevrsnog stokholmskog sindroma. (A može i neka kombinacija.)

Ima film "Noćni čuvar", mislim da je rađen po istinitoj priči. Čuvar u naci-logoru održava svojevrsnu vezu s logorašicom. Muči je, pored ostalog i primoravanjem da hoda po izlomljenom staklu. Valjda počinju i da se vole na neki uvrnut način. Posle rata, ona dolazi u neki hotel i prepoznaje njega u noćnom čuvaru. Obnavljaju vezu, na sličan način.
docsumann docsumann 16:59 02.03.2012

Re: PARE SU TU GLAVNI MOTIV

Mene zanima da li bi krenuo tim putem da nije bio u vojsci i da nije bio tom prilikom u ratu


mislim da su ta ratna iskustva bila okidač za čitav dalji sled događaja.
ok, na ruku im je išla i teška materijalna situacija, kompletno loše stanje u društvu.
4krofnica 4krofnica 08:39 01.03.2012

we got a black hawk down


dodavanje po ploču više na već ionako natovarene šipke, učinili su naše treninge pogubnim za ostalu ekipu iz hotelske teretane. Uglavnom im nije preostajalo puno tegova za vježbanje.


ijopet> koja si ti ložana:))
(mada, i ja sam se u poslednje vreme primila, priznajem:)
taj tvoj drugar me podseti na mog burazera, istog mišićavog gabarita kao sa (gore) slike, taj je svuda bio, regularni ratni adrenalin džanki (ko mu spomene Somaliju, ide pitanje: 'si gledala/o 'Black Hawk Down'? e, sad ću da ti ispričam kako je to stvarno izgledalo'), sve dok ga jedna sojka nije smotala&savila, sad mu je najjači adrenalin kad se vozi rolerkosterom na godišnjem porodičnom pohodu na Diznilend.:)

+ mjuz

antioksidant antioksidant 10:00 01.03.2012

Re: we got a black hawk down

+ mjuz

може
(замисли одушевљени смајли - уклопио ми се мјуз у дан перфектно)
4krofnica 4krofnica 11:00 01.03.2012

.


sokodbuba sokodbuba 10:24 01.03.2012

...


Dobre pare, mada preskupe.



Naučiće svašta i o sebi i o svemu. Ti si nežni i sanjivi romantik, Docs.



mariopan mariopan 16:49 01.03.2012

Re: ...

Naučiće svašta i o sebi i o svemu. Ti si nežni i sanjivi romantik, Docs.

sokodbuba sokodbuba 18:38 01.03.2012

Re: ...


mariopan




To je mnogo strašno šta je - Dyncorp, Blackwater, Triple Canopy, WSI...
kaolavanda kaolavanda 17:28 01.03.2012

Teški

Čitam sinoć tvoju priču, topim se u načinu na koji si je napisao, ježim se od zle slutnje koja je prati, ispunjena totalno, jer ovakve priče su krojene po mojoj meri...ono - heroj, koga život/on sam/sudbina/đavo/bog/zvezde... guraju ka ivici, ka konačnoj tituli antiheroja. Tu se meni znoje dlanovi, i navijam iz sve snage da pravda bude zadovoljena, a da naš heroj to i ostane :)

I tako, pročitala to sinoć, i sve mi nešto bilo stalo da ne bude komentara... ne pitaj, neki lični trip :).. kao, sad ćemo, bez dogovora, svi da oćutimo uz jaku priču... kažem ti, trip i po :)

A pošto bih ja i na.. khm.. kožu progovorila, evo me vezem sve u šesn'est, umesto da pustim muziku, što ću upravo i da uradim... heroj :)

Kao što se vidi - nema više nabreklih mišića, ali osmjeh je ostao. Samo to vam neće biti prikazano. Nadam se da vam je ovaj njegov ortak sa fotke dovoljna kompezacija :)



P.S. ako imamo dovoljno vremena pre reklama, pomenula bih da je danas rođendan jednom tipu. Nisam čula da doprinosi zaustavljanju topljenja lednika, ne spašava mile ugrožene havajske foke, ne govori glasno o pravima starih i napuštenih ljudi... dakle, može se reći nebitan, prosečan tip...
Međutim, taj tip mene čini mnogo srećnom. A činiti jednu slikarku na ovom svetu nije mala stvar... meni :) Zato, znam da ćeš razumeti što kod tebe čestitam rođendan njemu

-----

E, da - blago nama sa tobom, Docs :)
docsumann docsumann 18:43 01.03.2012

Re: Teški

sokodbuba


kaolavanda






sokodbuba sokodbuba 18:54 01.03.2012

Re: Teški


Ovaj tvoj prijatelj me između ostalog podsetio i na Kevina Kartera, koji je boravio u Sudanu, uslikao devojčicu koja umire od gladi, a koju je pratio lešinar i za to dobio Pulicerovu nagradu. Devojčici nije pomogao, jer je fotografija njegov posao, a on profesionalac. Posle se ubio.


docsumann docsumann 19:01 01.03.2012

Re: Teški

Devojčici nije pomogao, jer je fotografija njegov posao, a on profesionalac


idiot. ne kapiram kakve veze to ima. dvije potpuno različite stvari.

baš kao i Loši i Kevin.
sokodbuba sokodbuba 19:15 01.03.2012

Re: Teški


ne kapiram kakve veze to ima


Nisi se susretao sa radom zaštitarskih agencija. Gore sam ti navela neka imena. Ma kako ti bio drag taj čovek, ti ne znaš osnovno o njemu. Osnovno je da radi za njih, a to je jedna jeziva činjenica. Ne pojmiš ga.
docsumann docsumann 19:33 01.03.2012

Re: Teški

ovo

ne kapiram kakve veze to ima


se odnosilo na ovo

Devojčici nije pomogao, jer je fotografija njegov posao, a on profesionalac


a ovo

Osnovno je da radi za njih, a to je jedna jeziva činjenica.


jbg, pa i ja, u neku ruklu, radim za Pitera Manka, a on je Rotšild & comp.
te si u prvau oko ovog da ne znam ja osnovno ni o sebi.

a Loši ... pa mislim da on itekako zna gdje je , za kog i šta radi ... i da ga baš zabolje za svijet, nepravde i velike ideje.


daleko od toga da dijelim taj stav (to ti ne moram objašnjavati), ali mi ne pada na pamet da mu pridikujem
sokodbuba sokodbuba 19:52 01.03.2012

Re: Teški


jbg, pa i ja, u neku ruklu, radim za Pitera Manka, a on je Rotšild & comp. te si u prvau oko ovog da ne znam ja osnovno ni o sebi.


Do fratora!

a Loši ... pa mislim da on itekako zna gdje je , za kog i šta radi ... i da ga baš zabolje za svijet, nepravde i velike ideje.


Zglavan.

daleko od toga da dijelim taj stav (to ti ne moram objašnjavati), ali mi ne pada na pamet da mu pridikujem


Bečkerek i stara Fru Fru
kaolavanda kaolavanda 20:07 01.03.2012

Re: Teški

Ali, ako uzmemo u obzir ovo:
Ti si nežni i sanjivi romantik, Docs.

...zaključićemo da je njemu kaotakvom teško
...da mu pridikuje_

ili sam omašila poentu, poneta svečanim raspoloženjem zbog rođendanske proslave ovog dase?

Edit-koji-nema-nikakve-veze-sa-temom:

ej, domaćine, kod koga sam videla da si okačio Sajsi, da tamo dodam jednu njenu pesmu (ali, ne video; poezija je u pitanju)?
docsumann docsumann 20:21 01.03.2012

Re: Teški

Ali, ako uzmemo u obzir ovo:

Ti si nežni i sanjivi romantik, Docs.


kapiram komplimentnost citiranog, ali sam svjesan i njegovih limitatorskih implikacija

srećan ti mu rođendan

sajsi sam kačio kod Jasne (kolena)
kaolavanda kaolavanda 20:28 01.03.2012

Re: Teški


kapiram komplimentnost citiranog, ali sam svjesan i njegovih limitatorskih implikacija

Ah, da... ima li težeg od tereta slave?

srećan ti mu rođendan

hvala, hvala...

Okačila Rašićevu...
loader loader 02:23 02.03.2012

Zvezde, cevi i bezdani rata

Zvezde su oči ratnika,
Kalašnjikovi su ...
ašovi ratnih grobova
kick68 kick68 18:48 03.03.2012

Što je čovjek, a mora bit čovjek!

Krv je ljudska rana naopaka.
Dosta je bilo Njegosa. Samo da ti kazem, imam istu maramu (kupljenu u zemskom butiku:) ko tvoj ortak i rado je nosim:)
docsumann docsumann 22:47 03.03.2012

izvješće sa classica ...

kao da sam ih ja prozvao na uporedno poziranje

Evan Centompani, Branch Waren, Dennis Wolf ...


docsumann docsumann 16:44 04.03.2012

arnold classic 2012. rezultati

bodybuilding:



1. Branch Waren2. Dennis Wolf
3. Evan Centopani
4. Ben Pakulski
5. Dexter Jackson •
6. Lionel Beyeke



strongmani:




1st: Michael Jenkins
2nd: Derek Poundstone
3rd: Zydrunas Savickas
4th: Brian Shaw
5th: Michael Burke
6th: Mikhail Koklyaev



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana