Umetnost| Zdravlje

Za drage sugrađane sa prostatom - part II

jednatanja RSS / 01.02.2012. u 10:16

pomegranate2.jpgKo je pročitao moj prvi blog o raku prostate, znaće da sam pre izvesnog vremena zbog bolesti svog oca krenula sa istraživanjem načina na koji mu mogu pomoći.  Pisala sam o značaju PSA testa koji je, iako neperfektan, danas jedan od najboljih testova za otkrivanje bolesti prostate. Nastavak tog teksta planirala sam da posvetim značaju prirodnih sastojaka, načinu ishrane i suplemenata za zdravlje prostate, i stoga mislila da će ga biti relativno lako napisati i još lakše vama pročitati, međutim realnost je ispala složenija, a ja zatečena osećajem odgovornosti za deljenje preporuka o zdravlju, za bolest za koju se uprkos munjevitom razvoju medicine zadnjih godina još nije našao lek. Ipak, probaću ovde da iznesem ono što su brojne studije utvrdile na osnovu analiza i eksperimenata in-vitro (u laboratoriji) i in-vivo (u živim organizmima), s verom da su ove studije malčice merodavnije od baka Evdokijinih saveta o zdravlju. Interesantna je činjenica da čak i kad se neka supstanca dokaže korisnom u laboratoriji, ne znači da će biti efikasna u živim organizmima što oni koji rade na razvoju novih lekova vrlo dobro znaju.

Takav slučaj se desio nedavno sa studijom SELECT (Selenium and vitamin E cancer prevention trial) koja je obuhvatila 35000 muškaraca starijih od 50 godina, a sve sa pretpostavkom da će uzimanje dnevne doze vitamina E i selena sniziti nastanak raka prostate za 25%. Vitamin E - moćan antioksidant koji u laboratoriji uništava ćelije raka prostate. I šta se desilo? Pre par godina, kad su shvatili da je broj obolelih u grupi muškaraca koji su uzimali vitamin E i kontrolnoj grupi potpuno isti, istraživači su istog momenta poručili da se prekine sa uzimanjem ovog suplementa. Nedavno su izneseni novi podaci jer je zdravlje učesnika studije praćeno i nakon tog prvog neslavnog zaključka: u grupi koja je uzimala vitamin E, zabeleženo je čak 17% više slučajeva raka prostate! Dakle, pažljivo sa vitaminima. Neki naučnici smatraju da vitamini imaju “odgovor-krivu u obliku slova U”, znači i manjak i višak nivoa u krvi može biti štetan, dok neki optimalan nivo ima zdravstvenih prednosti. Zbog toga bih savetovala onom ko želi da uzima neki vitamin, da prvo izmeri nivo istog u krvi i vidi da li mu je zaista i potreban.

tomato02.jpgEpidemiološke studije ukazuju na to da je rak prostate (i dojke) mnogo ređi u azijskim zemljama gde preovladava biljni način ishrane sa malo životinjskih masti. Zbog toga je vrlo interesantna i studija iz 2005 godine, Dr. Dina Orniša, poznatog američkog lekara i nutricioniste. On je podelio 100 muškaraca sa dijagnostikovanim rakom prostate a koji su odbili klasičan tretman operacijom i radijacijom u dve grupe. Prva grupa je prešla na “vegan” način ishrane bez životinjskih produkata, i konzumirala uglavnom voće, povrće, integralni hleb/pastu/rižu, mahunarke i soju. Uz to su članovi ove grupe vežbali oko 30 min svakodnevno i bili podučeni tehnikama za smanjenje stresa. Nakon godinu dana PSA vrednost u ovoj grupi smanjena je 4% dok se u kontrolnoj grupi povećala za 6%. I još jednu interesantnu stvar je uradio Dr. Orniš, tretirao je ćelije raka prostate u epruveti serumom pacijenata iz obe grupe. Rast ćelija u epruveti mnogostruko je usporen kad su tretirane serumom pacijenata na veganskoj ishrani. Vrlo lep dokaz da nije sve “u genima” niti do sudbine, no da čovek svojim izborom i načinom života može uticati na biohemiju svog tela i tok bolesti. Naravno nije lako niti moguće svima preći na vegansku ishranu, ali mnogi stručnjaci za prostatu smatraju vrlo efikasan i mediteranski način ishrane koji je sličan veganskom sa puno voća i povrća ali dozvoljava piletinu, ćuretinu, ribu a ograničen je unos mlečnih proizvoda.

Prema tome, uz jedan masan disklejmer da me ne prozivate ako već sutra bude objavljena studija koja će sve navedeno opovrgnuti, ovo su neka usvojena pravila među naučnim svetom za zdravlje prostate, a mogu slobodno da dodam, i za zdravlje srca i krvnih sudova (da ne zanemarimo kardiovakularne bolesti, još uvek za muškarce ubicu sa počasnim prvim mestom):

-Smanjite unos crvenog mesa i mlečnih proizvoda!

-Povećajte unos biljnih proizvoda, povrća (pogotovo kupus, kelj, brokoli, karfiol), koštunjavog i ostalog voća (pogotovo bobičastog i jabuka), ribe.

chili.jpgOd prirodnih suplemenata koji su se pokazali kao dobri kandidati za sniženje PSA vrednosti u brojnim naučnim studijama pominju se:

-paradajz ili paradajz sos (zbog likopena)

-nar (zbog polifenola)

-čili ljuta paprika (zbog kapsaicina)

-soja (zbog fitoestrogena)

-zeleni čaj

I umalo da zaboravim na omiljeno piće bogova i filozofa, crno vino (zbog resveratrola)!

Ne bih sad o značaju fizičke aktivnosti i redukciji stresa (koliko je realno moguće), ali i iza ovih saveta iz bilo kog ženskog časopisa, takođe stoje brojne studije sa precizno objašnjenom biohemijom i mogućim uticajem na čovekovo zdravlje. I ne zaboravite, i najzdraviji muškarac, koji nema nijednog rođaka obolelog od raka prostate i živi zdravim životom, može da oboli, stoga ste dužni prema sebi i sopstvenoj porodici godišnje jednom, posle napunjene 45-te godine života da izmerite PSA vrednost i posavetujete se sa svojim urologom. U zdravlje.

red-wine.jpg



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 10:49 01.02.2012

Ja obozavam sve od nabrojanog!

Sad mi je lakse... :)

U nedelju smo klopali chili con carne, tri od sest predlozenih sastojaka sadrzano.
jednatanja jednatanja 10:57 01.02.2012

Re: Ja obozavam sve od nabrojanog!


pre neki dan sam spremila vegetarijanski čili (crveni pasulj, leblebija, kukuruz, luk, paradajz) i ispao je super iako nisam baš smela da ga začinim zbog dece, ali smazali su ga u slast.
alselone alselone 11:03 01.02.2012

Re: Ja obozavam sve od nabrojanog!

jednatanja

pre neki dan sam spremila vegetarijanski čili (crveni pasulj, leblebija, kukuruz, luk, paradajz) i ispao je super iako nisam baš smela da ga začinim zbog dece, ali smazali su ga u slast.


Zvuči super. Ja obožavam kombinaciju crvenog pasulja i paprike. Fali samo malo mesišta...

Kod mene na poslu portiri masovno grickaju semenke (a svi su redom stariji ljudi), kao, doktor im preporučio zbog prostate.
jednatanja jednatanja 11:07 01.02.2012

Re: Ja obozavam sve od nabrojanog!

Jeste, bundevine semenke navodno smanjuju inflamaciju, ali se uglavnom koriste kod dobroćudnog uvećanja prostate.
Hansel Hansel 10:57 01.02.2012

Hvala, Tanja!

jednatanja jednatanja 10:59 01.02.2012

Re: Hvala, Tanja!

molim, dugujem ti odgovor, nisam zaboravila
Hansel Hansel 14:15 01.02.2012

Re: Hvala, Tanja!

sesili sesili 11:02 01.02.2012

Ishrana, vitamini, lekovi

Tu čovek zaista treba da bude obazriv, a na moje veliko iznenadjenje, lekari ništa i nikada ne govore o kontraindikacijama kod prepisivanja nekog leka. Ne pitaju šta ostalo od lekova pijete, samo pišu. Dok nisam operisala kuk, morala sam zbog bolova povremeno da pijem rapten, kod koga piše da ne sme da se koristi uz diuretike. Niko mi nije rekao, a ja poučena lošim iskustvom, uvek pročitam delovanje leka. Pošto volim voće i kada sam videla nar na slici, pomislih njam, njam. A pre neki dan, slučajno sam pročitala na nekom forumu, da ljudi koji piju lekove protiv visokog pritiska, ne bi smeli da jedu grejp. Sad, tu je postojalo objašnjenje o nekom lošem vezivanju za jetru, koje ja ne mogu da citiram. A da se mišljenja i studije menjaju za par godina i to naglavačke, neverovatno je ali istinito.
jednatanja jednatanja 11:13 01.02.2012

Re: Ishrana, vitamini, lekovi

Drago mi je da si ovo pomenula, zbog toga postoji razlika između dobrih, prosečnih i loših lekara. Iako je zapadna medicina rascepkana na ljudske organe (specijalnosti), i nijedna neće da se meša u oblast onog drugog, mislim da jednom boljem lekaru ne bi trebalo da izostane pitanje "Koje još lekove pijete?" baš zbog tih interakcija lek-lek. To naravno može da se desi i sa "prirodnim preparatima" kao tebi, i zbog toga opet jedan disklejmer, da bi svako trebalo da konsultuje dr.Gugla u vezi interakcija vitamina-lekova-suplemenata koje uzima. Ono što mogu da tvrdim je da je ekstrakt NARA i LIKOPENA potpuno bezbedan, to sam istražila. U vezi resveratrola, treba biti oprezan pre operacije ili nekog zahvata, jer razređuje krv, slično kao aspirin pa može da pospeši krvarenje (verovatno neće, ALI). Hvala Sesili.
Milan Novković Milan Novković 12:01 01.02.2012

Tanja ...

... ja sam nedavno, iako na brzaka, preleteo preko mnogo web stranica na temu vitamina B17, pa kupio i poklonio prijatelju knjigu A World without Cancer: The Story of Vitamin B17

Njemu se i pre moje knjige rak pluća, već donekle metastazirao, počeo naglo i značajno da povlači, posle dve ture hemoterapije, a bez ikakvih side efekata.

Pošto ti znaš mnogo više od mene:
- Šta znaš o B17?
- Da i ima nešto značajno zajedničko kod ljudi koji pobede rak i posle metastaza?
- Prevencija je bolji način, naravno, ali šta znaš o lečenju za one koji su zakasnili donekle sa prevencijom

Naravno, ovo moje "diskutovanje" je neobavezno, ja o temi znam ne više nego što može da ponudi nekoliko sati pretraživanja po internetu.
jednatanja jednatanja 12:33 01.02.2012

Re: Tanja ...

Milane, na brzinu da ti odgovorim, da je jedan lekar koji se specijalizuje za uznapredovali rak prostate i koga ja izuzetno cenim jer je specijalizovao farmakologiju i verno prati najnovije studije iz ove oblasti, izjavio da je vitamin B17 ili takozvani Laetril jedna od najvećih zabluda ili kako se on izrazio "biggest hoax known to mankind". Navodno, nije nikom mnogo pomogao a bilo je mnogo slučajeva trovanja njime. Taj vitamin se izoluje iz semenki voća, na primer ima ga najviše u košticama kajsije, bademima, i pripada grupi cijanida. Navodno je dokumentovano preko 1000 slučajeva trovanja ovim vitaminom i zbog toga je ilegalan u mnogim zemljama. Ne mogu lično da ti kažem svoje mišljenje jer nisam mnogo o njemu istraživala, ali ti prenosim mišljenje lekara koga cenim. S druge strane, mislim da oni koji nemaju šta da izgube, možda trebalo da probaju alternativne stvari ali sa jednim realnim pristupom, i da pomogućstvu ne založe kuću kod banke da bi primenili neki metod za koji je naučno dokazno da nije efektivan. Postoji još jedna dobra knjiga o ovim stvarima, ako želiš da je kupiš prijatelju, zove se "Anti-cancer" od Dr. Davida Šrajbera, prevedena je na hrvatski, nisam je čitala ali mnogi je hvale.

Iako nisam lekar, znam da postoje slučajevi "sponatnih remisija", neki ih nazivaju čudima, koje ni sami lekari ne mogu da objasne. Ovaj lekar kojeg sam ti spomenula gore je imao takođe rak prostate u T4 stadijumu. Dao je da mu izvuku koštanu srž, krv, i svaki test je bio pozitivan na ćelije raka prostate. On je prošao zračenje prostate i limfnih čvorova, i već 12 godina ima PSA ispod 0. Znači on jeste prošao kroz tretman klasičnom medicinom, ali je i zaustavio rast tih pojedinih ćelija u krvi, koštanoj srži, NEZNAMOČIME. Moguće nekim od navedenih suplemenata, moguće fizičkom aktivnošću, moguće pozitivnim razmišljanjem. Čak je i to naučno dokazano, da pacijenti sa pozitivnim stavom o životu žive mnogo duže i kvalitetnije od pesimista. Nikad ne treba gubiti nadu, mislim da je to najbitnije.

Milan Novković Milan Novković 12:50 01.02.2012

Re: Tanja ...

Navodno, nije nikom mnogo pomogao a bilo je mnogo slučajeva trovanja njime.

Naravno, trovanja je lako i predvideti samo ako se ne zaboravi "U" odgovor koji pominješ. Ali trovanje nije indikacija nekorisnosti, kao što ni trovanje vitaminom A to ne bi bilo.

Ovaj boldovani deo u tvrdnji mnogih profesionalaca mi je interesantniji (i sam sam sumnjičavo prišao prelistavanju i čitanju) - kako se to zna?

Jel ima dokaza da su spominjane korelacije između povećanog unošenja B17 i odsustva, POTPUNOG, raka u nekim netrivijalnim delovima sveta netačne?

Naravno, zdrav imuni sistem zavisi od mnogo faktora vezaih za svakodnevni život, a uspeh u borbi protiv bolesti značajno zavisi od imunog sistema.
jednatanja jednatanja 13:11 01.02.2012

Re: Tanja ...

kako se to zna?


Možemo se složiti da se ne zna. Ali da je pomogao većini, nije, jer bi ga farmaceutske kompanije već zaskočile i plasirale na tržište u nekoj formi.

Svaki organizam jeste jedinka za sebe, i kao što sam uspela sama da procenim u zadnjih godinu dana, svaki rak se različito ponaša. Stimuvezi, moglo bi da se pokuša alternativa kao dodatak klasičnoj terapiji, ili čak i kao pokušaj individualnog izlečenja. Nisam protivnik. Samo oprez, oprez da se čoveku ne naudi više nego što će mu doneti koristi.
Hansel Hansel 14:12 01.02.2012

Re: Tanja ...

Nešto mislim, onako - skroz laički - ako je taj B17 otrovan u većim količinama... pa i citostatici su otrovni, zar ne? Možda kod nekih B17 uspe po istom principu?

Zna se i za biljku rosopas (rusa trava, kako je još zovu) da je otrovna, ali se u narodu verovalo (ili je informacija procurela najpre iz nauke) da deluje protiv raka. Ja našao pre nekog vremena da je navodno zaista utvrđeno da inhibiše deobu malignih ćelija, nisam siguran da li ih beše i ubija... Dejstvo protiv bradavica i koječega dokazano (direktno ceđenje soka na izraslinu), a znam iz prve ruke da je žena pila čaj (mora da se vodi računa koliko da ne bi došlo do trovanja) i da su joj brojne ciste u dojkama nestale, a pio i njen muž i nestalo mu neko masno tkivo.
jednatanja jednatanja 14:50 01.02.2012

Re: Tanja ...

I dva najpoznatija citostatika Paclitaxel i Taxoter dobijaju se iz kore drveta pacifičke tise (Pacific yew), da li ti znači da su prirodni?
Hansel Hansel 15:14 01.02.2012

Re: Tanja ...

Prirodnog porekla svakako jesu. Mislim, u krajnjoj liniji je sve prirodnog porekla ali ako je samo ekstrakcija bez većih hemijskih intervencija, valjda se može reći da su prirodni... Mislim, samo "prirodno" ne znači nužno ništa samo po sebi, samo intuitivno dajemo prednost prirodnom zbog neke pretpostavljene veće kompatibilnosti s našim organizmima od totalnih "veštaka"...

A mislim da sam u BBC-jevom "Horizontu" o prirodnim lekovima baš gledao i o toj tisi, čini mi se da rekoše da je baš fora samo u tom izolovanom sastojku, da kad bi se žvakala kora ili šta već, ne bi bilo efekta, čak bi bilo otrovno zbog drugih sastojaka...
jednatanja jednatanja 16:25 01.02.2012

Re: Tanja ...

Mislim, samo "prirodno" ne znači nužno ništa samo po sebi, samo intuitivno dajemo prednost prirodnom zbog neke pretpostavljene veće kompatibilnosti s našim organizmima od totalnih "veštaka"...


Slažem se, još da proširimo tezu, poenta je i u dozi. Za preventivu, čajići i kremice svakodnevno su super, ali rak nije naivna bolest pa su i lekovi stoga ozbiljniji. Citostatici jesu otrovni za sve ćelije u organizmu, ali to je princip, da se ubiju ćelije raka sa nadom da će se ostatak organizma oporaviti. Nisam pobornik citostatika, pogotovo što su se za rak prostate pokazali skoro beskorisni, no nekima je pomoglo. I tu se vraćamo na Milanovu poentu, nikad se ne zna šta nekom pomoći.
Milan Novković Milan Novković 19:12 01.02.2012

Re: Tanja ...

Ali da je pomogao većini, nije, jer bi ga farmaceutske kompanije već zaskočile i plasirale na tržište u nekoj formi.

Da ne bude zabune, ja sam se vrpoljio i još se vrpoljim oko svih očiglednih sumnji, pa i ove tvoje ovde, tj na istoj sam frekvenciji kao ti, ali potpuno open-minded.

Argument je ovde ovakav: ako se B17 nalazi u najobičnijim biljkama oko nas, iako na neuobičajenim mestima, kao što su koštice kajsija, onda nema mnogo prostora za zaskakivanje o kome pričaš, nema mnogo prostora za patentiranja, a citostatici i ostalo su danas industrija koja se meri u mnogim milijardama dolara.

U ovoj knjizi što sam priložio je čovek već odgovorio na sve primedbe koje su meni kao laiku pale na pamet.

Usput, postoji i dosta vrlo neobičnih legalnih poteza povučenih koji su bili baš na putu ozbiljnijeg B17 istraživanja.

A knjiga priča i o trovanjima gde se objašnjava kako se cijanid-radikal nalazi i u B12 pa se ne diže prašina. Ok, ne sećam se delova o metabolizmu vitamina B12, a koji je važan vitamin, ali autor insistira da se B17 razlaže i do cijanid-radikala samo uz pomoć nekih enzima/supstanci koje postoje samo na površini ćelija raka, tumor-markeri, dok je razlaganje usporeno, inhibirano uz pomoć enzima-supstanci koje postoje samo na površini zdravih ćelina, dok ih na površini raka nema.

Ovo je jedna grana moje radoznalosti - bio-hemičari, molekulani biolozi bi morali da potvrde ili opovrgnu ovo, ne radi se o previše kompleksnim molekulima niti bio-hemijskim putevima.

Druga grana moje radoznalosti je podjednako interesantna - tvrdi se da postoje ti regioni u svetu gde, sad ne znam, među hiljdama, desetinama hiljada ili više ljudi niko se ne seća da je neko umro od raka. To je pomalo naivna tvrdnja, ali u sredinama gde ne postoje rizici da se umire od srca, kao u zapadnom svetu, rak bi trebao da bude najveći neprijatelj starijih ljudi. Bilo bi čudno da nema zabeleženih slučajeva i u samo nekoliko godina.

Pa je osnovno pitanje - da li je tačna ta tvrdnja da postoje ti regioni (ja se sećam da su pominjali jedan u Pakistanu) i ako je tako da li je tačno da oni unose dramatično veće količine B17 u svakodnevnoj ishrani, u poređenju sa ostatkom sveta.

Isto tako, jasno mi je da je cela priča pomerena ka preventivi, i sam rak je opasnija priča zbog proteinskih omotača kancerogenih ćelija koji sprečavaju B17 i imuni sistem da rade svoj posao. I ne insistira knjiga da je B17 lek, nego da mnogo obećava, pogotovo kao preventiva, a opet, priča i o načinima da se probije ta proteinska barijera oko kancerogenih ćelija da bi se otvorio put B17 i imunom sistemu.

Na kraju, ipak, moram i sam da priznam da sam viđao impresivne Internet kampanje da se proda nešto neproverenog kvaliteta i ne zaboravljam na ljudsku strast za slavom i novcem.



jednatanja jednatanja 23:39 01.02.2012

Re: Tanja ...

U ovoj knjizi što sam priložio je čovek već odgovorio na sve primedbe koje su meni kao laiku pale na pamet.


Znaš šta, imala sam priliku da upoznam jednog lekara koji se razočarao u sistem i otvorio svoju ordinaciju u kojoj se bavi alternativnom terapijom. Takođe je napisao knjigu koju sam pročitala nakon što sam otišla kod njega iako mi je dao recept za 1000 mg vit D, kad mi je postalo jasno da nemam šta da tražim više kod njega. Ali pročitala sam knjigu ipak. Nema šta nije iskritikovao, ama svaku standardnu terapiju (bio je urolog na jednoj velikoj klinici), znači establišment, operaciju, radijaciju. Interesantno da sam se sa velikim delom njegove kritike složila. Posle 10 poglavlja kritike ponudio je jedno poglavlje rešenja koje se sastoji od alternativnih terapija, od kojih nijedna nije potvrđena kao bolja od ovih što je iskritikovao. A on je doktor, bre. Ono što hoću da kažem, treba biti kritičan sa ljudima koji ponude ozbiljno bolesnim ljudima tzv. vitamin B17 kao rešenje za sve probleme, ili neki čaj, smešu ili "mast od mangulice" kao što je moj otac čuo od drugih pacijenata, ili na stotine šarlatana danas u Srbiji koji ordiniraju i igraju se boga. Hoću reći, i ja sam open-minded, ali me izgleda zaista teško impresionirati.

da li je tačna ta tvrdnja da postoje ti regioni (ja se sećam da su pominjali jedan u Pakistanu)


Čula sam za regione gde ima više stogodišnjaka, ali ne za regione bez raka, nije mi poznato. No, pogledaću detaljnije ovo za B17, ne volim da pričam o stvarima koje ne znam.
b92fmember b92fmember 12:58 02.02.2012

Re: Tanja ...

jednatanja
I dva najpoznatija citostatika Paclitaxel i Taxoter dobijaju se iz kore drveta pacifičke tise (Pacific yew), da li ti znači da su prirodni?


Penicilin, cigarete, rakija, marihuana, heroin... sve su to "prirodni" proizvodi.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:49 01.02.2012

eto, stalno pricam i ja


I umalo da zaboravim na omiljeno piće bogova i filozofa, crno vino (zbog resveratrola)!

Da si zaboravila, podsetila bih te.

Sada na ovu hladnocu, kuvano, lek

Hvala Tanja
jednatanja jednatanja 23:42 01.02.2012

Re: eto, stalno pricam i ja

molim, mmm kuvano vino
dragoljub92 dragoljub92 02:51 02.02.2012

nema leka od života

ljudi jedite šta vam se jed pijte šta vam se pije jrbite ono što vam se daje jer kad budete ležali u sobi za intervencije i čekali da umrete neće vam biti žao da ste propustili nešto od života.
bolest i smrt su sastavni deo života,bez njih bi život bio bljutav.pasovao sam smr više od par puta,znam o čemu pričam.
jednatanja jednatanja 08:08 02.02.2012

Re: nema leka od života

dragoljube, da si nam živ i zdrav još duuuugo
dragoljub92 dragoljub92 10:34 02.02.2012

Re: nema leka od života

jednatanja
dragoljube, da si nam živ i zdrav još duuuugo

ma ja sam skot koji bez motku neće na onaj svet.moj genetski odzv je +70to me uopšte ne sekira,Aali ja uopšte ne živim zdravim životom,a oko mene poumiraše onolkoljudi koji ne bi preživeli pola gluposti koje sam ja radio u životu.
sve je stvar genetske kombinacije+život.nema da bide šanse da je neki recepat univerzalan,sve je pojedinačno.ako jedeš umereno i ne pušiš ko dragoljub,možeš da očekuješ normalan tok života ,a to znači i bolesti koje idu uz godine.
što kažu starci ko si ima vek taj si ima i lek.
u pondeljak sam na -12 izašo iz kuće i sat vremena mi trebalo da stignem do bolnice,50-60 metra pa stanem ili noge il srce počelo da fata aritmiju al stigo.nije da me nije bilo zort .da imam stalni poso ,obavezu da izlazim i radim ne bi ni dobio ove pušačke noge a na infarkt bi me podsećalo samo ovaj rajferšlus na grudima.i sad mi cela ta stvarizgleda daleko već poluzaboravljeno.mada bio bi zadnja budala kad bi verovao da sam fizički isti kao pre infarkta.al na konja bi se popeo i odjahao ,samo tako-onolko kolko bi mi snaga dozvolila a srce mi ludo i ovako i onako.uh,od 93 nisam seo na konja ,baš bi se radovao da sednem ponovo pa makar i slomio ključnu kost,inače uobičajena kršotija kod jahača.
jednatanja jednatanja 12:58 02.02.2012

Re: nema leka od života

dragolljube, ne znam koji je net efekat kad vam mi žene solimo pamet u vezi zdrave ishrane, mislim da li vam to povisuje krvni pritisak uprkos dijetalnom ručku koji vam spremimo, no pošto sam žena i majka, sa četiri muške duše u kući, brinem, pa moram malo da te nerviram. Vidim moje muške kolege, teško da preskoče jedan dan bez bratwursta i pommesa, mislim, možda će duže živeti od mene, ne potcenjujem gene i svevišnjeg ali pouzdano se zna baš kod bolesti srca i krvnih sudova da je promenom životnog stila moguće ne samo zaustaviti narpedovanje ovih bolesti već se kompletno izlečiti. Kažu da se čovek na sve navikne, ne verujem da ne bi bio isti Dragoljub, verovatno još bolji, i što je najvažnije još dugo ovde da nas malo razmrdaš i zasmeješ kad trenutak nalaže. Ili da nam napišeš blog o tome kako si ponovo na konja seo. Pozz!
rikelme rikelme 03:30 02.02.2012

Joel Fuhrman

Ovo je ime vrsnog nutricioniste čiji plan ishrane svima od srca i toplo preporučujem. Njegove dve knjige "Eat to Live" i "Eat for health" treba da pročita svako kome je stalo do dugovečnosti i zdravlja uopšte.

U par teza njegove preporuke:
- mlečne proizvode izbaciti skoro potpuno
- konzumiranje mesa, ograničiti na 2 puta nedeljno
- voća i povrća jesti u neograničenim količinama, pogotovo zeleno listolikog povrća koje sadrži najviše biološki nutritivnih sastojaka

Sve što čovek piše i kaže je toliko zdravorazumski, ali on ne staje na tome nego potkrepljuje sve sa naučnim radovima i rezultatima poslednjih istraživanja.

Mnogi koji su prešli na njegov način ishrane su, osim što su izgubili ono viška kilograma što su imali (meri se u desetinama kg) ozdravili od bolesti koje su ih mučili: od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i holesterola pa i do nekih ozbiljnijih oboljenja.

Ko ima prilike, neka potraži i dokumentarac "Fat, sick and nearly dead" koji isto govori o ulozi povrća na ishranu i dokazuje te tvrdnje na primeru dvojice gojaznih muškaraca sa mnogim teskobama.

Manje provereno, ali opet možda vredno pažnje jeste ulje od konoplje, tj Hemp oil. Potražite na youtube-u video snimke u kojima ljudi dele svoja iskustva u lečenju kancera pomoću tog ulja.

Edit:
Zaboravih da pomenem folnu kiselinu koju preporučuju gotovo svi nutricionisti/ginekolozi budućim mamama. Evo šta gosp. Fuhrman ima da kaže o njoj - klik. Između ostalog (ne mešati folnu kiselinu kao veštački oblik i folat kao prirodni oblik vitamina B9):
Recently, there have been some troubling studies connecting folic acid supplementation with breast, prostate, and colorectal cancers:
• Women who followed the typical recommendations to take folic acid during pregnancy and were followed by researchers for thirty years were twice as likely to die from breast cancer.[5]
• Another study following women for ten years concluded that those who took multivitamins containing folic acid increased their breast cancer risk by 20-30%.[6]
• Folic acid supplementation by pregnant women has been associated with incidence of childhood asthma, infant respiratory tract infections, and cardiac birth defects.[7-9]
• Men who had taken folic acid supplements for more than three years had a 35% increase in colorectal cancer risk, according to a meta-analysis of several randomized controlled trials.[10]
• In a 10-year study, folic acid supplementation was associated with more than double the risk of prostate cancer compared to placebo. [11]
• In two trials comparing folic acid supplements to placebo, overall cancer incidence and all-cause mortality were increased in the folic acid group over the 9-year study period. [12]


Pozdrav !
jednatanja jednatanja 08:16 02.02.2012

Re: Joel Fuhrman

Da, nisu loše preporuke, koncept je sličan. Sve se svodi na manje mesa, više povrća i voća.

Ovo za folnu kiselinu sam čula ali više u kontekstu da neko ko je već oboleo ne bi trebalo da je uzima jer je izvor materija (nukleinskih kiselina) kod brzog deljenja ćelija. Malo me čudi da se rak dojke 30 godina kasnije može dovesti u vezu sa uzimanjem folne kiseline u trudnoći! Hvala na linkovima.
dragoljub92 dragoljub92 10:16 02.02.2012

Re: Joel Fuhrman

ozdravili od bolesti koje su ih mučili: od dijabetesa,

pa što mu odma ne daju nobela.ej čovek izlečio neizlečivu bolet a svet -ništa.
neozbiljno
rikelme rikelme 19:21 02.02.2012

Re: Joel Fuhrman

Mislio sam na dijabetes tip 2. Pankreasne ćelije koje su odumrle jesu nepovratno izgubljene, ali to nije jedini faktor koji određuje nivo šećera u krvi. Drugi bitan faktor je fizička aktivnost, gojaznost i način ishrane.
rikelme rikelme 19:24 02.02.2012

Re: Joel Fuhrman

Stvarno nisam čitao tu studjiu koju je Fuhrman postavio kao referencu pa ne znam kako su doveli u vezu unos folne kiseline i rak dojki, ali je referenca tu, pa se može pročitati.

Nema na čemu

Edit:
Samo da pojasnim, "Eat for Health" je novija knjiga koja na prizemniji način opisuje sve ono što piše njegova top seller knjiga "Eat to Live". Uz sve to, dodaje i kompletan plan ishrane sa receptima i shopping listama. Umesto "cold turkey" prelaska na nov način ishrane Fuhrman, postepeno, u 4 faze, izbacuje / smanjuje unos manje korisnih i ubacuje / povećava unos nutritivno bogatih namirnice. Da se olakša ljudima... Tako da je sasvim dovoljna ova nova, "Eat for Health" knjiga.

Poz
Milan Novković Milan Novković 20:20 02.02.2012

Re: Joel Fuhrman

U par teza njegove preporuke:
- mlečne proizvode izbaciti skoro potpuno
- konzumiranje mesa, ograničiti na 2 puta nedeljno
- voća i povrća jesti u neograničenim količinama, pogotovo zeleno listolikog povrća koje sadrži najviše biološki nutritivnih sastojaka

Sve što čovek piše i kaže je toliko zdravorazumski, ali on ne staje na tome nego potkrepljuje sve sa naučnim radovima i rezultatima poslednjih istraživanja.

Ja nikako ne bih zanemario "istorijski zdrav razum", da izmislim sad kovanicu.

Poslednjih 24 godine u UK sam se načitao raznih članaka, ogromnim delom popularnih, a povremeno skoknem na neki od "renomea".

Ja sam preživeo više iteracija gde mišljenja o mleku, jajima, mesu itd polako osciluju, kao plima i oseka, ekonomski ciklusi, sunčeve pege i slično.

Farmaceutskih interesa i interesa proizvođača hrane ima na tone - priče oko pandemije i gripa su da se čovek smrzne, od plasiranja svojih ljudi u upravljačke strukuture WHO-a, preko menjanja definicije pandemije pa aktiviranje ugovora koje su države potpisale, do provociranja imunog sistema da bi što jefinije vakcine uradile "nekakav" posao.

Svakako treba kritički pristupati "izbaciti skoro potpuno" sugestijama kada se radi o hrani koja je evolutivno sa nama odavno, i široko korišćena.

Budalasto trivijalni su saveti na koje bih ja mogao svesti svo svoje znanje :
1. Jesti umereno
2. Jesti raznovrsno
3. Ne gladovati
4. Ne izlagati se stresu previše
5. Kretati se umereno

Da se ne zaustavljam previše na očiglednom od ovih 1-5, evo samo nekoliko kurioziteta koje mnogi ne znaju, ili ne znaju razloge, a koji su što poznati što ulaze u prostor diskusije:

2. Neraznovrsnom hranom se kompormituje zdravlje pojedinačnih tkiva u organizmu. Šteta je kumulativna i jednom kad se desi izuzetno je teško uraditi ozbiljnu statističku/back-tracing analizu koja će vratiti uzročno posledičnost u daleku, više-decenijsku prošlost. Stvar se komplikuje utoliko što se često ne radi o jednom uzroku neko višestrukim.

Što se tiče preterivanja sa voćem i povrćem - osim očiglednog dodajem da su u toku istraživanja koja ukazuju da:

- Neki netrivijalni fragmenti biljnog DNK prežive kiselinsko-enzimski pakao želuca i creva i uđu nam u krvotok. Onda odu do tkiva i radi se neka, donekle, transkripcija tih zapisa. Sluičaj kojeg se ja sećam (poslednjih meseci) su fragmenti brussel sprouts koji pomeraju rad jetre ka slabijem izvlačenju lošeg holesterola iz krvi.

- Tako, da se vratim na umerenost, uopšte nema garancija da je previše biljaka, pogotovo naših omiljenih vrsta, ludo-zdravo.

5. Kretati se premalo, pa maka umereno i zdravo jeli, živeli, bili mršavi i opušteni i dalje umanjuje naš kapacitet prenošenja kiseonika po telu (slabije srce (u smislu mišićne mase) i ostalo) pa kad se onda pokrenemo dešava nam se da, ikao nam je pritisak ok u mirovanju, imamo produšene previsoke skokove u pritisku koji oštećuju krvne sudove i tkiva, polako, ko tihom vodom podriveni.

Maltretirati organizam sa previše fizičke aktivnosti i neka mišićna vlakna, npr, puknu pa se više ne oporave potpuno i kumulativno podrivamo mišiće, gde je srce najvažnije, neko dobije neku aritmiju, neke su od životne opsanosti itd.

Umerenost, raznovrsnost, uživanje u životu - čudo i kako sva nauka ume da osciluje ogromnim talasima i na kraju se svodi na ovako proste osnovne savete.

Naravno, pored osnovnog tu je i nadgradnja i pažljivo praćenje pametnih ljudi i timova je od ogromnog značaja.
jednatanja jednatanja 23:52 02.02.2012

Re: Joel Fuhrman

Ja sam preživeo više iteracija gde mišljenja o mleku, jajima, mesu itd polako osciluju, kao plima i oseka, ekonomski ciklusi, sunčeve pege i slično.


šta je zdravije ove godine margarin ili puter?

Farmaceutskih interesa i interesa proizvođača hrane ima na tone


Proizvođači hrane u spoju sa hemijskom industrijom danas ugrožavaju moje i tvoje zdravlje katastrofalnije od farmaceutske industrije koja nas leči i sigurnost svojih lekova mora da dokazuje godinama i kurti i murti. Ne kažem da nema interesa i prljavih rabota u farmaceutskoj industriji, pogotovo kod određivanje cene lekova, ali prema jednom Monsantu oni su skoro anđeli.

Saveti su ti u redu, mada su neka objašnjenja naučno diskutabilna
BTW, malo sam pročačkala o B17, i ostajem pri tome da je supstanca (pošto ustvari nije vitamin) opasna i da ne pomaže. Nauka ima za osnovu vrlo jednostavan koncept: Prvo, testiraj supstancu da dokažeš efektivnost i bezbednost. Drugo, isti uspeh-rezultat se mora nezavisno reprodukovati. B17 je pao oba ispita. Toliko o tome. Pozz.
rikelme rikelme 01:29 03.02.2012

Re: Joel Fuhrman

Milan Novković

Umerenost, raznovrsnost, uživanje u životu - čudo i kako sva nauka ume da osciluje ogromnim talasima i na kraju se svodi na ovako proste osnovne savete.
Naravno, pored osnovnog tu je i nadgradnja i pažljivo praćenje pametnih ljudi i timova je od ogromnog značaja.

Slažem se da je umerenost / raznovrsnot veoma bitna. E sad, koja je to količina određene hrane umerena a kad prelazi tu granicu ? Horda nutricionista ima isto mišljenje - ono kojeg su stekli na fakultetu. Fuhrman ima svoje mišljenje i o edukaciji zdravstvenih radnika, uticaj farma kompanija na njih još od prvih godina školovanja kroz program školovanja tj literaturu.

Što se tiče mlečnih proizvoda, ne može se porediti mleko od pre 100 godina iz planinskog domaćinstva i ovog sada što se kupuje u supermarketu. Znaju stari ljudi da mleko steone krave treba izbegavati zbog potpuno različitih koncentracija hormona u krvi pa i u mleku takvih krava. Mleko koje se danas kupuje u marketima dolazi od 100 pa možda i 1000 različitih krava. Sve se to lepo izmeša, pasterizuje i upakuje. Mnoge od njih su i steone. Mislim ne mogu ja ovde celu njegovu knjigu napisati, ovih detalja se sećam pa ih prenosim.

Slično je i sa mesom - antibiotici, hormoni što direktno ubrizgavani u životinje, što oni koje ih unose kroz hranu koja je često i GMO. Mnogo toga se promenilo u poslednjih 20, 50, 100 godina. Pogotovo hrana životinjskog porekla. Čak i jabuka danas i jabuka pre 1. svetskog rata možda samo izgledaju isto.

Ja samo znam da se moja supruga i ja nikad bolje osećamo od kad smo krenuli da se hranimo po njegovim savetima. Ima već 6 meseci, bilo je malo čudno na početku, ali se posle par nedelja čovek navikne i ne osvrće. Detalj, možda bitan ženskim čitaocima foruma: moja supruga od onda nije imala želju za čokoladom, sladoledom (čak ni pred one dane). O gubitku suvišnih kilograma neću da detaljišem, ali ću reći da trenutno imam 12% body fat, a ona 16%. Da, šetamo, plivamo, fizički smo aktivni 5 dana u nedelji, i to je veoma bitno, ali ovako fit nismo bili, niti imali ovoliko energije još od gimnazijskih dana. Nama je ovaj režim ishrane stvarno poboljšao kvalitet života.

NYTimes je skoro objavio nekoliko članaka o najnovijim rezultatima pozitivnog efekta vežbanja na organizam:
1. podstiče belo masno tkivo da prelazi u braon - klik i klik
2. podstiče autofagiju - samočišćenje organizma na ćelijskom nivou - klik
Milan Novković Milan Novković 09:17 03.02.2012

Re: Joel Fuhrman

šta je zdravije ove godine margarin ili puter?

Margarin i puter nisu mleko, a pogotovo margarin nema previše veze sa mlekom

Isto, trans-fats uglavnom ne postoje u prirodi u značajnim količinama, nego su rezultat "industrijalizacije", pa ih zaboravimo.

I uopšte, ovo ti loše-po-asocijaciji nije in sync sa mojim o raznovrsnošću i umerenošću, gde sam mislio na prirodnu hranu, naravno, ne industrijske derivate (prskaj limun karcinogenim preparatima 20 puta u sezoni pa ti ni limun neće biti zdrav).

Puter?! Nije ni to mleko, ali je mlečni proizvod i ima dosta zasićenih masnih kiselina, holesterola. Ok, nije zdrav. Ali i ovde treba biti oprezan:
- Nije zdrav u prevelikim količinama
- Nije zdrav u kompromitovanom telu
- Nije zdrav ako jetra ne radi uredno svoj posao (izvlači loš holesterol iz krvi)

U zdravom telu, sa zdravom jetrom, u umerenim količinama i u telu koje nije pod napadom (bakterijskih infekcija zbog nepranja zuba (ne dospeju bakterije daleko ali nus proizvodi njihovog postojanja dospevaju), supstnce koje pospešuju upale (neka ulja iz kafe, npr) itd):

- Sve je veća verovatnoća, sudeći po ovom mom add-hoc čitanju, da mi strategijski kompomituejmo organizam tako što izvlačimo iz ishrane neke istorijski standardne komponente u kojima neki sastojci u jedva primetnim tragovima mogu da imaju značajan efekat na dugoročno zdravlje pojedinih delova tela.

- Istovremeno, neverrovatno je da je u umerenim, "normalnim" količinama Palmitic acid, npr, kao značajan sastojak raznih hrana životinjskog porekla, uključujući jaja i mleko, a zasićena masna kiselina, pa kiselina u koju se relativno brzo prevode i prekomerni ugljeni hidrati koje konzumiramo, neverovatno je da je toliko nezdrav, posle sve evolucije iza nas, da nam je bolje i da izbacujemo jaja iz ishrane, i-ili mleko nego da ih konzumiramo

Ja sam ubeđen, npr, da je net efekat jaja i mleka na zdravlje, u umerenoj upotrebi, vrlo net pozitivan.

U toj cikličnosti mišljenja u konvergiranju ka "istini" poslednje što sam čitao je "jedite jaja".

Interesantno u toj cikličnosti je i da kad odemo na Google vi dobijemo "uzorak" koji se rasteže godinama u svojoj izvornosi, tj ne dobijemo snapshot sadašnjeg, prosečnog "mišljenja".
Proizvođači hrane u spoju sa hemijskom industrijom danas ugrožavaju moje i tvoje zdravlje katastrofalnije od farmaceutske industrije koja nas leči i sigurnost svojih lekova mora da dokazuje godinama i kurti i murti.

Naravno, i ja pričam o pažljivo izabranoj hrani.

Što se tiče farmaceutske industrije:

- Strašnih priča ima i iz te industrije, da se smrzneš. Opet, koliko sam ja pročitao, nema neke značajne razlike u kapacitetu zaproizvodnju zla među velikim industrijama: hrana, energija, farmakologija itd.

- Ne treba zaboraviti i to da je gustina značaja raznih industrija različito raspoređena kroz životni vek prosečnog čoveka. Ako normalizujemo značaj hrane i lekova (većina nas jede svaki dan a mnogi jedva da uzmu jednu tabletu protiv glavobolje godišnje), velika farmaceutska kuća skoro sigurno nije anđeo prema Monsatu i veliko je pitanje ko bi "pobedio"
Saveti su ti u redu, mada su neka objašnjenja naučno diskutabilna

Sve je diskutabilno, naravno, samo moje su ovde samo interpretacije, i saveti i objašnjenja su tuđa
BTW, malo sam pročačkala o B17, i ostajem pri tome da je supstanca (pošto ustvari nije vitamin) opasna i da ne pomaže.

Malo nije dovoljno. Ako hoćeš da se "smrzneš" od farmaceutske industrije, i pored svih istorijskih zasluga koje im pošteno pripadaju, treba pročitati knjigu, sažvakati veliku "priču" o pandemiji i vakcinama iza nas, pa onda Googlovati.

Što se tiče opasnosti to je meni, pomalo, polu-puna-polu-prazna-čaša paradoks.
Ja joj pristupam, a jeste više priča nego bilo šta drugo za sada, kao što sam onomad pristupao prekomernom uzimanju raznih vitamina koji mogu da se kupe u apoteci - sa ogromnim oprezom.

No ostaje pitanje zašto oni neki indijanci u US (ja sam juče samo preleteo), ili oni neki Pakistanci, pa ima i drugih koje nisam stigao da "posetim", imaju jednog od 1,000 obolelog od raka, za životnog veka, dok se ne "civilizuju", dok indijanci, npr, spadaju na 1 u 4 US prosek ubrzo kako se "integrišu". Otkud ta 250 PUTA razlika u sredini koja, možda slučajno, značajno više konzumira B17.

Da ne preterujem sad, ja sam pročitao i mnogo priča o ljudima - od onoh što veruju do sumnjičavih koji u okolini i svojoj novoj praksi nisu primetili nikkva trovanja. Što i dalje ne znači, naravno, da sve nije samo još jedna velika podvala.
Milan Novković Milan Novković 09:31 03.02.2012

Re: Joel Fuhrman

rikelme

Razumem, i slažem se.

Ja uglavnom mislim na dobro probranu hranu. Ovde se sa malo dobre volje može preći na organic hranu sa relativno renomiranih farmi, a u keš-neutralnom maniru - mnogi od nas nepažljivo bacaju novac.

Životni stil o kom pričaš je podjednako važan, čak i sitnice.

Evo najsitnije sitnice - ako se hranimo u kalorijski neutralnom maniru, unosimo koliko trošimo, pa ne diramo unos a dodamo samo 3 dodatna stepenika aktivnost dnevno, i pazi, to je 3-5 sekundi, u proseku ćemo godišnje izgubiti oko pola kilograma u težini.

60 stepenika dnevno bi bilo 10 Kg godišnje, i nama preteškima trivijalna aktivnost, ar minuta dnevno - a mučimo se, što samo baca još jedno svetlo na naš suludi životni stil, koji je po značaju, možda, svetlosne godine ispred add-hoc ishrane uz par skoro bizarno prostih saveta (izbacivanje procesiranog, aditiva, trans-fats).
jednatanja jednatanja 16:19 03.02.2012

Re: Joel Fuhrman

- Sve je veća verovatnoća, sudeći po ovom mom add-hoc čitanju, da mi strategijski kompomituejmo organizam tako što izvlačimo iz ishrane neke istorijski standardne komponente u kojima neki sastojci u jedva primetnim tragovima mogu da imaju značajan efekat na dugoročno zdravlje pojedinih delova tela.


Milane, da smo narušili zdravlje modernog čoveka nezdravom i neumerenom (is)hranom jesmo. Jedemo više od Neandertalca, a sedimo u kancelarijskim stolicama po ceo dan. Nekad smo imali preko 1000 vrsta jabuka, sad ih imamo desetak. No, čovek se adaptira na sve. Evolucija se odvija brže nego što se misli, a kad se uzme u obzir, na primer, sumanuti skok dijabetisa zadnje decenije, onda ne verujem da ta evolucija ide u pozitivnom pravcu.

Za puter se slažem, ako neko nema problem holesterola, bolje da jede puter.

Otkud ta 250 PUTA razlika u sredini koja, možda slučajno, značajno više konzumira B17


Da li je rađena randomizirana studija koja je ovo potvrdila? Rekla-kazala za mene lično nije dovoljno.
Hansel Hansel 10:49 04.02.2012

Re: Joel Fuhrman

Sećam se da smo kao klinci, iako smo imali praktično sve što smo želeli od hrane, jako voleli da razbijamo koštice kajsije i jedemo jezgra. Nije to bilo naročito ukusno (naprotiv), ali mi smo to redovno radili.

Ja sam sklon da verujem onoj teoriji da deca instinktivno znaju šta im treba, pa sam se začudio kada sam nekad saznao da u jezgrima ima (praktično) cijanida u tragovima, sada pišete i o B17 koji je srodan... Ko zna, možda tu nešto ima?

Pre jedno deset godina jedan ovdašnji naučnik, zaposlen u "Vinči", rekao mi je da su studije pokazale da uglavnom svi vitamini u telu pokazuju zaštitno delovanje samo kad se unose u prirodnom obliku, da bez nekih drugih (tada neidentifikovanih) faktora s kojima se prirodno nalaze u hrani - ne funkcionišu. Ko zna, možda i o tome treba misliti kada se diskutuje i o B17?!
Milan Novković Milan Novković 11:33 04.02.2012

Re: Joel Fuhrman

saznao da u jezgrima ima (praktično) cijanida u tragovima

Ne, nego je cijanid radikal deo B17 molekula. B17 nije otrovan ali kako se razloži u nekom biohemijskom procesu na, između ostalog, i cijanid radikal onda od tog radikala, uz pomoć okoline, nastaje cijanid.

Isto, razbijanje B17 je moguće poboljštati, ili sprečiti - argument kaže da supstance koje to poboljšavaju uglavnom postoje pri ćelijama raka, dok supstace koje to sprečavaju postoje samo na zdravim ćelijama.

I B12 ima ovaj radikal.
samo kad se unose u prirodnom obliku, da bez nekih drugih (tada neidentifikovanih) faktora s kojima se prirodno nalaze u hrani - ne funkcionišu

To je sad velika priča i ne radi se samo o vitaminima.

Isto, i vreme je uvučeno u priču, i vrlo značajno. Ako si zdrav, potpuno, i rešiš da izbaciš neku hranu koja ima štetng holesterola, npr jaja, izbacuješ i neke minerale, npr, u majušnim tragovima, pa ako ih ne nadoknadiš na neki drugi način rizikuješ da, polako, decenijama, kompromituješ neke organe ili tkiva u telu.

Zamisli da izbaciš nešto što je značajno za zdravlje jetre. Imaš sledeću situaciju: dok ti je jetra bila zdrava unosio si, igrom sluaja npr, više nezdravog holesterola, ali ga je zdrava jetra brzo izvlačila iz krvi i krvi sudovi su ti bili zdravi.

Srežeš unos holesterola, ali kompromituješ jetru i posle nekoliko decenija imaš krvne sudove lošijeg kvaliteta od suseda koji je unosio mnogo više holesterola.

DISCLAIMER:

- Ovo gore je "opšta" pričica. Manje zdrava jetra ne znači da je jetra bolesna, ali ako je u krvi povišen loš holesterol treba zaboraviti na hranu sa mnogo lošeg holesterola i tražiti raznovrsnost na drugoj strani

- Oni pametniji među nama (ja nisam taj) koji instinktivno i bez razmišljanja potežu za raznovrsnošću mogu, naravno, pomalo da pomere ravnotežu od nezdravog holesterola pa će, verovatno, na duži rok biti još zdraviji.

Primer nas manje pametnih: ja se, npr, ako ni malo ne razmišljam, hranim loše (nisam veliki ljubitelj povrća, npr). A lenj sam da razmišljam i nema garancije da ću se organizovati, ako nisam do sad. Ja, onda, sledim najprostija pravila, tj minimum razmišljanja - kvalitetna hrana, kad je ima, organic, i raznovrsna.

Znači, ja, u najboljem sučaju, ne bih smeo da ulazim u diskusiju sa ozbiljnijim ljudima, nego sličnim meni, koji ne paze, ali kad je već tako, i kad su beznadežni, ne kupuju čips i margarine nego organic mleko, jaja, krompir i maslinovo ulje.

Pa da propagiram neku bezbrižnost, razboritu bezbržnost.

Ima dosta indikacija da je stres veći neprijatelj od prosečno prekomerne ishrane i lošijeg životnog stila (nekretanja, npr) pa da su veseli couch potatos better off na duži rok od mizernih (pod pritisom mizerije) primera zdrave ishrane i kretanja.

E sad, veseli a zdravi i po ostale dve transferzale!? Šta treba da platim pa da i mene nauče
Hansel Hansel 12:48 04.02.2012

Re: Joel Fuhrman

Ne, nego je cijanid radikal deo B17 molekula. B17 nije otrovan ali kako se razloži u nekom biohemijskom procesu na, između ostalog, i cijanid radikal onda od tog radikala, uz pomoć okoline, nastaje cijanid.

Da, da, to sam kapirao, ali te prve informacije od pre 15-20 gidina koje sam čuo nisu pominjale B17, već je samo bilo reči o tragovima cijanida (valjda istih supstanci ima i u bademu) - moguće da je vest bila prežvakana i previše popularno napisana. Samo sam u tom kontekstu to napisao, i kao mogućem argumentu za B17.

A ovo za holesterol i jetru ću morati da proučim... Recimo, ja nemam višak LDL-a u apsolutnim granicama, ali mi manjka HDL, a zna se da je njihov odnos jako bitan. A taj odnos mi je donekle poremećen, a da se zna, od 16. godine. Pritom je jetra po svim nalazima zdrava, uz činjenicu da imam nasledno povišen bilirubin (Žilberov sindrom)...

jednatanja jednatanja 20:42 04.02.2012

Re: Joel Fuhrman

Sećam se da smo kao klinci, iako smo imali praktično sve što smo želeli od hrane, jako voleli da razbijamo koštice kajsije i jedemo jezgra. Nije to bilo naročito ukusno (naprotiv), ali mi smo to redovno radili.

Ja sam sklon da verujem onoj teoriji da deca instinktivno znaju šta im treba, pa sam se začudio kada sam nekad saznao da u jezgrima ima (praktično) cijanida u tragovima, sada pišete i o B17 koji je srodan... Ko zna, možda tu nešto ima?


Hansel, navodno ove naše pitome kajsije imaju manje tog B17, najveća koncentracija je u košticama divljih vrsta. Uglavnom, što gorče, to više B17.

Pre jedno deset godina jedan ovdašnji naučnik, zaposlen u "Vinči", rekao mi je da su studije pokazale da uglavnom svi vitamini u telu pokazuju zaštitno delovanje samo kad se unose u prirodnom obliku, da bez nekih drugih (tada neidentifikovanih) faktora s kojima se prirodno nalaze u hrani - ne funkcionišu.


Još uvek nema naučnih dokaza da uzimanje jednog multivitamina dnevno sprečava bilo koju bolest. Čak je jedna studija zaključila da su oni koji su uzimali multivitamin umrli ranije od onih koji nisu. Ako čovek jede balansirano i dovoljno, mislim da nema potrebe za vitaminskim kapsulama.
jednatanja jednatanja 20:55 04.02.2012

Re: Joel Fuhrman

Primer nas manje pametnih: ja se, npr, ako ni malo ne razmišljam, hranim loše (nisam veliki ljubitelj povrća, npr). A lenj sam da razmišljam i nema garancije da ću se organizovati, ako nisam do sad. Ja, onda, sledim najprostija pravila, tj minimum razmišljanja - kvalitetna hrana, kad je ima, organic, i raznovrsna.

Znači, ja, u najboljem sučaju, ne bih smeo da ulazim u diskusiju sa ozbiljnijim ljudima, nego sličnim meni, koji ne paze, ali kad je već tako, i kad su beznadežni, ne kupuju čips i margarine nego organic mleko, jaja, krompir i maslinovo ulje.


Eto, na kraju smo se složili!
rikelme rikelme 23:36 06.02.2012

Re: Joel Fuhrman


TED konferencija na kojoj Dr. Terry Wahls iznosi kako se ishranom izlečila od multiple skleroze. Vredi pogledati.

Skoro identične savete daje i Fuhrman, samo što je on malo rezervisaniji sa unosom mesa.

jednatanja jednatanja 09:56 07.02.2012

Re: Joel Fuhrman

Inspirativno, hvala. Koliko su na Zapadu zadnjih godina nagrdili "organ meats" a tako su se naši stari hranili: džigerica, bubrezi, srce...
Черевићан Черевићан 01:20 05.02.2012

има млоого истине на коју указа

г. dragoljub92:ko si ima vek taj si ima i lek. драга гђо Тања .пре свега за поздравити је Вашу пажња према Родитељу, па индиректно и помоћ потенцијалним простата-кандидатима. а није да их нема у окружењунам ( па и на блогу овом).
елем, фебруара 2010, посве случајем ,јер НИКАДА никаквих проблема са споловиломи, ја склон промискуитету ,упс,НЕИМАХ, г.Уролог ми констатова prostata cancer ,након теста пса те биопсије, по њему неагресиван ,преписа хормонску терапију ( Zoladex injection) на свака 3 месеца, те контролу након 6 месеци. струком преангажован ја фалинкуми констатовах а живот настави својим током . након годину дана обрех се у нсаду те и даље без икаквих урогениталних проблема јавих се г Урологу да, сада радно докон, изанализирамо констатовану ми дијагнозу .одрадих подоста претрага и на сугестију г.Уролога . . шта ће Вам бомба увама . . одлучих се на операцију простате која ми је маја 2011 класичном методом и отклоњена ( заједно са учауреним ћелијама рака). на уролигији се излежавах 2 недеље и онда одох кући да би потом кренули проблеми са инконтиненцијом ( невољним мокрењем ) које потраја 6 месеци.уистину непријатан осећај који је последица стреса уретре након операције, појаснио ми је г.Уролог.
ево ме сада ко нов, нефлисирам, настављам , полно неактиван, ал ово не ширите, зацртано ми животно трајање, телесно в. активан, јога и ( засад) лаким касом трчање 10-ак км, вегетеријански се хранећи ( што чиним задњих 50 г.)
још, само да укажем да ми је отац умро од последица рака простате.заврзлама је та генетика (акоје).
ето. драги мушки послушајте савет гђе Тање у вези ПСА. одмоћи Вам неће, гарант.

а сад малко шале (на в.озбиљну тему):

Urolog kaze Muji:
- imas raka prostate, ziveces jos samo godinu dana!
- a od cega, matere ti, upita Mujo.
jednatanja jednatanja 16:08 05.02.2012

Re: има млоого истине на коју указа

Hvala gosn. Čer što ste svratili i nesebično podelili s nama vaše iskustvo iz prve ruke. Vidim da ne morate brinuti oko bolesti više, a i nuspojave operacije ste smanjili na minimum. Pošto čitam po forumima vidim da ima leka i za tzv. impotenciju posle odstranjivanja prostate, ali bi to sapatnici vaši mogli bolje da objasne. Pozdrav veliki i čitamo se
Черевићан Черевићан 19:42 05.02.2012

верујте

драга гђо Тања да ме помало слуђује и сама помисао да сад наново кренем са изучавањем инпотенције те обуком у тим, за моје године,непримереним телесним радњама . време ми сада осмишљају Унуци ( што од срца желим и Вашем Оцу ) и устину ангажмана задостами.

но . . никад се незна, упс.
jednatanja jednatanja 09:58 07.02.2012

Re: верујте



Unuci su melem za mnoge stvari, kao i za unuke njihov Deda.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana