Politika

Šapat republike u glasu amerike

dali76 RSS / 13.01.2012. u 09:30

 

Iako su samo dve OD ukupno pedeset americkih drzava (Iowa i New Hampshire ) odrzale  unutarstranacke izbore za zavrsnu konvenciju republikanske stranke na kojoj ce se znati ko ce u ime republikanaca izaci na izbornu crtu predsedniku Obami ovog novembra, vecina analiticara vec vidi Mitt Romney-a kao republikanskog predsednickog kandidata.
Naime razlog ovakve rane prodikcije je veoma jednostavan. Bivsi guverner drzave Massachusetts Mitt   Romney osvojio je u ove dve drzave najvise glasova, pa tim I najvise delegata za zavrsnu konvenciju republikanske stranke koja ce se tradicionalno odrzati u avgustu.

Americki mediji, barem od kraja sedamdesetih, vise   od polovine  medijskog prostora u cjelokupnom procesu  unutarstranackih izbora za predsednickog kandidata potrose upravo na  izbore u drzavama Iowa i New Hampshire .
Iako broj delegata iz ove dvije drzave  ne cini cak niti 1% od ukupnog broja  delegata na zavrsnoj konvenciji , mediji predstavljaju glavni factor zasto Iowa i New Hamshire imaju tako vaznu poziciju u procesu nominovanja predsednickog kandidata.

Ko osvoji prvo, ili prva dva mjesta u ove dve drzave dolazi pod reflektore mocnih medija i glasaci vec imaju predstavu,ili mozda medijski stvaran psiholoski pritisak,  o tome koji kandidat ima sanse biti predsednicki kandidat,a za kog ce kandidata glasanje biti jednostavno baceni glas.

Posto je Mitt Romney uspio osvojiti prvo mjessto,mada tjesno, u drzavi Iowa, i "zbrisao" od drugoplasiranog Ron Paul-a za vise od 10% u drzavi New Hamshire ,  svakako je porastao broj onih  neopredeljenih glasaca koji su spremni stati uz  ,uslovno receno, najizvjesnijeg pobjednika ove unutarpartijske trke za predsednickog kandidata.

Na kraju krajeva, u interesu republikanske stranke jeste da pobjednik bude izvjesniji sto je ranije moguce u ovom prilicno dugom procesu. Sto manje medjusobne pljuvacine, to  manje municije protivnickoj strrani i jos vaznije, sto kraci period neizvjesnih predizbora, to vise novca za predsednicke izbore.

Republikanska stranka, kao uostalom i demokratska, nije koherentna politicka partija vec se sastoji  od koalicije vise socijalno/ekonomskih /politickih  grupacija koje se medjusobno bore za svoj uticaj unutar stranke.

Cetiri srca,a jedna glava,kako je politikolog James Ceaser opisao moderni konzervativni pokret ,ima danas  jednu tacku koja   ih ponajvise  drzi zajedno,a to je Barack Obama.

Kao sto je demokratama prije cetiri godine magicna rijec bila George Bush, naravno u negativnom kontekstu, danas republikanski kandidati se takmice prikazati predsednika Obamu kao najvece zlo koje je moglo da zadesi Ameriku,valjda od njenog  postanka.

Tako vecini Republikanskih  kandidata kad zele sto negativnije govoriti o  usvojenom zdravstvenom osiguranju , oni govor o Obamacare.  Rijec Obama valjda sama po sebi  znaci nekakvo zlo pa je zbog tog Obama care dovoljno losa I ne iziskuje nekakva objasnjenja,a jos manje alternativu.

Naravno nije dovoljno samo biti protiv Obame da bi se uspijelo pobjediti medju prilicno  sarolikim i dinamicnim konzervativnim pokretom.
 Kandidat koji zeli pobjedu se ne smije zamjeriti uticajnoj evandjelisticko hriscanskoj grupaciji , ne smije biti protiv    neokonzervativaca,  mora ostati dobar sa liberterijancima, a  tradicionalisti ne smiju ostati po strani. Problem je sto svako,od ovih cetiri srca jedne te iste konzervativne glave  ima svoje prioritete koji su ,da stvar bude gora,nekad medjusobno suprostavljeni.  

Sve njih spaja animozitet zvani Obama, ali ih razdvajaju mnoge druge stvari. Iskreni liberterijanci,koje ovog puta predvodi teksaski kongresmen Ron Paul su     izolacionalisti,  dok  su ostali,sa manje il vise zara,   ljubitelji americkog   imperijalizma ,iako to naravno zvanicno  nece priznati.

Izolacionizam vs  intervencionizam nije jedina podjela medju  interesnim grupama unutar sarolikog konzervativnog drustva, ali je najvaznija jer stavlja  liberterijance u nezavidan,odnosno najslabiji polozaj.

Posto se jos niko nije rodio da je svima ugodio, republikanski kandidat smije se zamjeriti najvise onim sto imaju najmanje glasa,il jos vaznije,najmanje para u ovoj sarolikoj druzini konzervativnog pokreta. Naravno Ron Paul  tu ima najveci problem  jer su njegovi negativni stavovi o imperijalistickoj vanjskoj politici, o federalnim rezervama, o bankovnom sistemu     prava  jeres za mocne financijsko/bankarske krugove koji podrzavaju ostala "tri srca"konzervativnog pokreta.  

Sanse Ron Paula za pobjedu su tanke posebno zbog toga sto sljedeca drzava South Carolina ima jaku vojnu industriju ,i za razliku od prve dvije drzave u ovom predizbornom ciklusu gdje su kandidati dobili   broj delegata   proporcionalno sa brojem osvojenih glasova,  u  J. Karolini vredi system "winner takes all". Dakle ko bude prvi u Juznoj Karolini dobija sve delegate iz ove drzave.  Isti system vredi I za sljedecu drzavu Floridu koja pobjednickom kandidatu donosi svih 50 delegata na zavrsnoj konvenciji.   Mozda  je jos bitniji factor za  Floridu i J. Karolinu   cinjenica  da zbog njihove velicine treba mnogo novca, sto Paul nema. Paradoksalno ili ne, upravo kolicina novca koju su bogati Amerikanci spremni potrositi na  kako se cini  personalni rat izmedju Romney-a i Newt Gingrich-a,ostavlja sansu teksaskomkongresmenu Ron Paul-u, da zadrzi visoko drugo mjesto u trci.

Dakle, Vodjeni jednostavnom matematikom,odnosno balansom snaga unutar konzervativnog pokreta,sasvim je tesko povjerovati da bi Ron Paul mogao postati kandidat republikanske partije na sljedecim izborima u novembru.
Sa druge strane, podrska koju je dosad dobio Ron Paule jasno govori da je Amerikancima,posebno onim mladjim, unutar republikanskog tabora muka od   imperijalisticke politike koja je od Pentagona  stvorila salter za bogacenje  najbogatijih.

Bice zanimljivo vidjeti hoce li Ron Paul, ukoliko zadrzi visoko drugo mjesto izaci kao kandidat trece partije i na taj nacin pomrsiti konce republikancima,a mozda i predsedniku Obami cija demokratska stranka ima svoje  anti ratno krilo   koje cini  jacu,ali isto tako manjinsku frakciju, unutar liberalnog pokreta.



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 10:20 13.01.2012

Mitt Romney

Jel' to onaj ni dolara za spas evra, Rusi i Kinezi da podviju noge...?
Ako je taj, po prvi put želim da USA izbore dobiju demokrate.
dali76 dali76 10:44 13.01.2012

Re: Mitt Romney

Ima nesto lose u tom covjeku, mislim da je i on toga svjestan, valjda zato stavlja zenu da prva otvori spiku.
Iowa je zemlja kukuruza, kad gledas spisak po redu ,prva dva mesta,ko da su birali strasilo za kukuruze,a ne kandidata republikanske stranke.
predatortz predatortz 10:50 13.01.2012

Re: Mitt Romney

Nisam se baš unosio u kampanju , tek koliko čovek pokupi slušajući vesti ili prčkajući po netu. Ali, ono što ovaj čova priča, više liči na režanje besnog psa nego na kampanju mudrog čoveka.
BigBadWolf BigBadWolf 15:08 13.01.2012

Bottom of the barrel

Kad pogledas sve kandidate GOP-a, prvo sto pomislis je ako su im ovi najbolji, kakvi su li tek najgori...Samo fali teta Sara...
dali76 dali76 16:45 13.01.2012

Re: Bottom of the barrel

jako jako mali postotak od ukupnog broja glasaca ucestvuje na unutarstranackim izborima. Jako tu tesko mogu izaci neki umereniji ljudi, sto naravno stvara problem na generalnim izborima gdje se izabranik tvrde struje treba vratiti ka centru glasackog tijela, inace nema nista od pobjede.
Ne znam jesi li slusao John Hudson, bivsi guverner Jute.
prilicno reasonable,ali to je i problem,na izborima gdje su glasaci vatreni navijaci svoje partije.
BigBadWolf BigBadWolf 21:17 13.01.2012

Re: Bottom of the barrel

Mislis Jon Huntsman?

On jeste najumereniji, ali ko sto kazes, tesko da ce proci prajmaris. Ron Pol mi je nekako simpatican, old school libertarian, ali njege cak i Fox ignorise. Romni, Njut ili ona lopina iz Teksasa su sve slucajevi za psihijatriju. Bar su Bahmanovu malo maknuli. Ne verujem da bilo ko od njih ima sanse protiv Obame, ne zato sto je on nesto dobar, vec zato sto su oni ocajni.
freehand freehand 21:21 13.01.2012

Re: Bottom of the barrel

BigBadWolf
Mislis Jon Huntsman?

On jeste najumereniji, ali ko sto kazes, tesko da ce proci prajmaris. Ron Pol mi je nekako simpatican, old school libertarian, ali njege cak i Fox ignorise. Romni, Njut ili ona lopina iz Teksasa su sve slucajevi za psihijatriju. Bar su Bahmanovu malo maknuli. Ne verujem da bilo ko od njih ima sanse protiv Obame, ne zato sto je on nesto dobar, vec zato sto su oni ocajni.

Posle one Buš-karikature ne postoji loš kandidat za američkog predsednika.
A bio bih izuzetno zahvalan ako bi neko mogao jedan dejdžest prikaz aktuelnih kandidata, za nas (mene) sa totalnim nepoznavanjem američke političke scene?
BigBadWolf BigBadWolf 22:14 13.01.2012

Re: Bottom of the barrel

Za neke od ovih, Dablju je moralna i intelektualna gromada. Takve su gluposti izjavljivane tokom kampanje da je na kraju postalo tuzno.

Mislim da najvece sanse ima Romni. Po meni, on je klasican old boys club tip, tata mu je takodje bio guverner Micigena, bogat je, tesno je izgubio nominaciju 2008 i zamalo da bude na listicu kao VP, ali je Mekejn izabrao nutjob Saru Pejlin. Ostao je taj osecaj u stranci da bi Mekejn imao vise sansi da mu je Romni bio running mate. do sada nije imao vecih gafova u kampanji, jedino sto moze da ga zezne je to sto je mormon.

Huntsman je najumereniji kandidat i pomalo autsajder, Peri je Dablju klon i usrao se u debatama, kao i Herman Kejn (a i ideja da ce GOP da kandiduje crnca je ... ). O Santoriniju ne znam skoro nista. Njut je tu cisto radi promocije i da bi kasnije napisao knjigu :)

Ostaje Ron Pol. Moj omiljeni, a vidim i popularan ovde na blogu. Vrlo inteligentan, klasican liberarijanac, ima zanimljive ideje (mada ima i neke koje su malo onako, freakish ) ali je protiv ovolikog US mesanja u svetske probleme i ima neortodoksne stavove u vezi Izraela, tako da je u taku otudjio dva mozda i najmocnija lobija u Vasingtonu, vojno-industrijski i jevrejski. Ne verujem da ima neke sanse.

Finale ce biti verovatno Obama-Romni i Husein ima da ga skrshi ki mache mushkatlu. Prosto, kad vidis njih dvojicu zajedno na TV-u, Romni izgleda harizmaticno ko fikus.

Eto.. :)

dali76 dali76 00:32 14.01.2012

Re: Bottom of the barrel

Ima nesto,vec rekoh, u tom Romney/u sto odlaci ljude, nesto zlo,bemga ne znam.
Iritantan je ko onaj Piers Morgan.
Zato valjda i stavlja zenu da otpocne spiku.
Ona bar ne cita sa elektronskih spravica za govore.
princi princi 16:02 13.01.2012

Mene iskreno čudi

šta će Romni u ovom društvu. Na stranu to što se gomila nekih ljudi koji se u osnovi bore za što manju vladu gura da bude predsednik iste, ali uloga američkog predsednika je već dugi niz godina izgubila neki značaj (u smislu odlučivanja i donošenja nekih bitnih odluka). Meni se čini da je američki krupan biznis ubistvom Kenedija i Watergateom poslao jasnu poruku ko u USofA vozi traktor a ko otvara kapiju, tako da uopšte nije čudno što je Amerikom u poslednjih 30 godina vladao jedan niz, u osnovi, opskurnih povremeno čak i bizarnih likova kao što su: Regan, Klinton, Džordž Dablja, Obama...
dali76 dali76 16:40 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

ja pripadam manjini, i to bas malo manjini koji ne veruje u konspiracije protiv JFKK.
Ono sto je zanimljivo, ako si ti u pravui korporacije vode sve,onda mjesto predsednika nikako ne moze izgubiti vaznost,naprotiv. On je idealan za ostvarivanje interesa, tj. njegova pozicija je idealna.
Hm, ne razumem zasto ne razumes Mitt Romney/a?Ljudi vole vlast, ambicije,da udju u istoriju, .
princi princi 16:51 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

Ono sto je zanimljivo, ako si ti u pravui korporacije vode sve,onda mjesto predsednika nikako ne moze izgubiti vaznost,naprotiv. On je idealan za ostvarivanje interesa, tj. njegova pozicija je idealna.

Nisam conspiracy theorist, ali neko je morao ubiti Kenedija. Mislim, u smislu, naručiti, organizovati, obezbediti logistiku, i sve što je sledilo. Što se tiče moći predsednika, mislim da je ona jasno ocrtana onim pregovaranjima oko budžeta u deficita, Obama je načinio silesiju ustupaka koje mu Republikanci nisu ni tražili, a od Obamacarea je ostalo... pa najbolje mi ti reci šta.
dali76 dali76 17:27 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

Do ubiestva Kenedija, novine su za svakog predsednika ,cak danima unapred pisale o tome koji ce grad posetiti, cak I kojom ce rutom ici. To je lako proverljivo.
Tako je Dallas morning news u clanku dan ranije tacno objavio rutu prolaska kroz grad.
Tek posle ubistva,ovako sto se vise ne objavljuje.
Svaki predsednik treba da trazi kompromis sa kongresom, posebno ako je congress u rukama suprotnog tabora. Ono sto je ,meni bar zanimljivo,da svaki predsednik,u nekoliko zadnjih decenija, koristi mediji tj public strategy, tj. Pokusava izvrsiti pritisak na congress pritiskom na glasace putem medija.
Ova strategija, iako se uporno koristi, dokazio je , nema rezultata.
Going public strategija jednostavno ne radi.
Polarizacija kongresa zapocela je sedamdesetih, liberalni konzervativci ili konzervativni liberali su gotovo izumrla vrsta.
Nikad u istoriji congress nije bio toliko polariziran ,sto uvjetuje problem oko kompromisa.
U takvoj atmosferi, predsednik suocen sa republikanskim kongresom,od 2010, je prosto nemocan.

Pogotovo taj anti obaminizam, gjde ja vidim dobru dozu rasizma, samo pogoorsava stvar.
Nekad mislim da bi REpublikanci odbili ukidanje poreza na nulu,ako bi to doslo od Obame.
Oni jednostavno ne vole konobara,bez obzira sta ovaj ima na tacni (Bill Maher je cini mi se auto rove metafore).


apacherosepeacock apacherosepeacock 17:34 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

ja pripadam manjini, i to bas malo manjini koji ne veruje u konspiracije protiv JFKK.


Sta bi onda bio razlog da se tone materijala, dokumenata i filmova tek danas polako pustaju u opticaj 50 godina nakon atentata, kao i zapecacenih na 75 godina (cini mi se toliko, taman da izumre cela generacija savremenika...) dokumenata neposredno oko atentata. Osim zvanicene verzije koja je pustena posle atentata, cemu sluzi prikupljena dokumentacija koja je zapecacena na skoro ceo vek?
dali76 dali76 17:41 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

Ja mogu da nagadjam koji su razlozi,ali mi zadnji na pamet pada razlog konspiracije,pa ce nam se otkrije stotinu godina posle. Malo sutra.
Zasto ,ako je vec tolika konspiracija, dokumenti nisu unisteni i mirna Backa?
Ja znam da ljudi vole zanimljivije price, na kraju cak preko 75% Amerikanaca veruje, Oliver Stone je cak napravio i film, zar ne.
nazalost istina,ako je ima,a ono bliza istina je mnogo dosadnija od holivudskih prica moj blogokolega.
apacherosepeacock apacherosepeacock 17:54 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

dali76
Ja mogu da nagadjam koji su razlozi,ali mi zadnji na pamet pada razlog konspiracije,pa ce nam se otkrije stotinu godina posle. Malo sutra.
Zasto ,ako je vec tolika konspiracija, dokumenti nisu unisteni i mirna Backa?
Ja znam da ljudi vole zanimljivije price, na kraju cak preko 75% Amerikanaca veruje, Oliver Stone je cak napravio i film, zar ne.
nazalost istina,ako je ima,a ono bliza istina je mnogo dosadnija od holivudskih prica moj blogokolega.


To i dalje ne objasnjava pecacenje dokumentacije do 2029, ako zvanicna verzija odgovara istini, obicaj je da se tako pecate dokumenta skakljive sadrzine fbi, cia i uostalom svih sluzbi drzavne bezbednosti po svetu.
Zasto ni jedna od njih ne unistava takav materijal koji se cuva kao stroga tajna? Sta ti mislis (aj pogadjaj neke od razloga )
dali76 dali76 18:01 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

pa vole ljudi da se istina sazna kad tad :)))
ali neki holivudski mangupi doju do tajnih podataka pa naprave i film.
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:17 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

dali76
pa vole ljudi da se istina sazna kad tad :)))
ali neki holivudski mangupi doju do tajnih podataka pa naprave i film.


Jes vala, sdb kadar najvise voli i ceni mir u svetu sa suzicom u oku.
Gde ces bolji nacin da kontrolises, da ne kazem ucenjujes, organizacije, pojedince, precednike i drzave od dokumenata pod pecatom top secret?
princi princi 18:20 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

Momci, potpuno je nebitno ko i kako je ubio JFK-a, moj post uopšte nije bio o tome. Osnovna teza mog komentara je da američki predsednik već dugo ne donosi bitne odluke, tj da je američki politički sistem vrlo smišljeno i vešto paralizovan (putem tog natezanja između Kongresa i St. Dept) kako bi se velikom biznisu ostavile odvezane ruke da radi šta hoće. I prema tome se uopšte vrednosno ne odnosim, tj ne mislim da je to ni loše ni dobro samo po sebi (jer zašto bi studenti političkih nauka ili prava donosili bolje odluke od inženjera, na primer?). I samo sam začudio koji će qr Romni u svemu tome, jer sumnjam da mu ovo nije jasno. Jedino ako nije pošao u neku mormonsku misiju.

E, tako, a sad vi, ako hoćete, nastavite koliko je metaka ispalio Lee Osvald, i ko je dopustio Jack Ruby-ju da priđe na metar od istoga.
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:24 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi


E, tako, a sad vi, ako hoćete, nastavite koliko je metaka ispalio Lee Osvald, i ko je dopustio Jack Ruby-ju da priđe na metar od istoga.

dali76 dali76 18:32 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

cek cek Prince ,ja sam ti gore dao moje vidjenje stvari sa problemima politicke moci ili nemoci predsednika,a posebno Obame.
Ne vidim kad i kako sam iole ozbiljno usao u pricu o konspiracijama ?
Tako da mi tvoj komentar ,hm, zvuci, prilicno cudno.
princi princi 18:42 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

Ok, onda da se manemo zavera.
cek cek Prince ,ja sam ti gore dao moje vidjenje stvari sa problemima politicke moci ili nemoci predsednika,a posebno Obame.

Da, video sam. Ali, tvoja teza je da je to deo nekakve evolucije američkog političkog sistema, a meni se čini da je u pitanju vrlo smišljena igra, plan takoreći. Ne mislim da je to personalizovano, da postoji neka Bilderburg, Brandgerburg, Kolaterala, Internacionala ili kako se već zovu sve te grupe, nego, jednostavno, pametni ljudi u Americi prave velike pare a ne sede na Capitol Hillu i oni upravo kreiraju sistem koji im omogućava max profita.(eto, na kraju, ipak, ne možemo bez zavera)
apacherosepeacock apacherosepeacock 18:45 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

Momci,


Ja sam bome djevojka.

dali76 dali76 19:13 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

Pazi politicki system prolazi kroz evolucione faze, dinamican je.
Ako pogledas kako ljudi glasaju u kkongresu,a podaci postoje, videces ogromnu polarizaciju .
Ja koliko znam niti jedan jedini clan republikanske partije u kongresu nije glasao za ,recimo , Obama care.i kad imas takav odnos u kongresu, tesko je ocekivati kompromis,a tkzv divided government , predsednik jedna partija, congress druga, neizbezno vodi do zakocivanja cjelog sistema.
Jedino oko cega se izgleda slazu,a to kroz medije prolazi neopazeno, jeste expanzija famoznog patriot act.
Kako sam napisao u blogu, oba inkoherentna pokreta , konzervativni I liberalni, vanjska politika je gotovo ista.
Ako nista drugo, Ron Paul to sasvim jasno pokazuje, I ne slucajno, Paule je ignorisan od gotovo vecine medija,bili oni CNN ili FOX.
industrial/media/military complex bato pa ti vidi.
Tesko je biti republika I imperija u isto vreme, videli smo kod RIMA.
sa kraja 18 stoljeca, Aemricka elita u zelji da opravda nezavisnost od Britanske imperije upotrebljavala je krilaticu : What Ceaser was to Rome, Britain is to America.
korupcija, imperija, pohlepa,a sve to danas stize Ameriku,kao I celi svet,samo sto Cezar nije u Londonu,a See south bubble crisis(iz 1711) nije samo oversea.


princi princi 19:34 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

Da, opet pričamo o različitim stvarima. Ti pišeš o partijskoj disciplini, snazi republikanskih uverenja, medijskim manipulacijama, a ja o malo većoj slici: nepomirljivost dva tabora je upravo glavni instrument blokade američkog političkog sistema, u kome niko ni za šta nije odgovoran. Uvek će američki predsednik biti republikanac ili demokrata i uvek će Senat i Kongres biti u rukama jednih ili drugih. Odluke ne mogu donositi jedni bez drugih, a pošto su nepomirljivi, te odluke su truli kompromisi koji nikog ni na šta ne obavezuju i za koje niko nije odgovoran. Ko je kriv za 15000 milijardi dolara duga i 500 milijardi dolara deficita? Niko. Ko je kriv što su se one budale ispišale na mrtve talibane? Niko. Ko je kriv što je ratu u Iraku dobijen za Iran? Niko. Ko je kriv za ono ubijanje i anagoniziranje Pakistanaca? Niko.

Amerika jeste Imperija, ali vrlo specifična jer njom vlada jedino i isključivo novac. Amerika možda jeste republika, ali nije demokratska jer je to što se tamo događa samo privid demokratije.
ivana23 ivana23 19:46 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

Kazezoze Kazezoze 19:47 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

napokon si i ti doktore to shvatio...a ja trubim već godinama to isto.
dali76 dali76 19:54 13.01.2012

Re: Mene iskreno čudi

a ko je kriv, pa Obama :)))....
Za sve je kriv Obama, misim to je glavni diskurs:))
Oko toga su se okupili konzervativci.
Imperija i republika?
moze li zajedno? ja mislim tesko.
iako iza amerike stoji gotovo dva stoljeca evolutivnog razvoja politickih institucija, ustav najstariji na svetu, imperjalizam ponistava sve.
ono sto je meni fascinantno jeste cinjenica da je vodeca elita pri stvaranju SAD strepila bas od ovog sto se sad dogadja, i pokusavala rijesiti problem te urodjene pohlepe ljudske, tog populizma, demagogije, koji cveta ko pecurke posle kise.
pogledaj ,cini mi se federal paper 9 i 13, sve sto se sistemom ,tj ustavom pokusalo izbeci, mi to imamo.
politika je estrada, prodaje se ko roba auditorijumu,a zamotava se u demagoske celofane.
Nekad je bilo sramota da ti neko pise govore,danas je to pod obaveezno. marketing politicki.
princi princi 19:55 13.01.2012

Mislim, ovo je prosto

neverovatno. Nama su 90-tim pričali da ovakve stvari postoje samo u Srbiji, i to samo u onom njenom radikalskom delu. Ali ovo je, makar nominalno, najrazvijenija zemlja na svetu.
dali76 dali76 20:37 13.01.2012

Re: Mislim, ovo je prosto

Ali pazi neko je spreman, u ovom slucaju multimilijarder Addelson ) platiti milione za ovakve idiotske reklame.
Ne zaboravi,sledeca drzava za izbore je Juzna Karolina. Tamo ,za razliku od NH, mogu glasati samo unapred ergistrovani clanovi republikanske stranke.
znaci nema tamo independents da se provuku ili cak demokrate da glasaju. J. Kaolina sem sto ima jaku vojnu industriju) dakle zaboravi na izolacionizam) ima jaku social conservative bazu ,tradicionalisti koji misled a je Adam posle izgona iz rajskog vrta dobio americki pasos.
To je opet jako mali procenat od ukupnog glasackog tijela,ali oni glasaju na unutarstranackim izborima.
I zato njima mozes prodati ovakav idiotski pravljen EPP gdje je znati francuski ravno izdaji , tj. Biti clan tamonekog eurokomunisticko liberalnog pokreta.
Ali obrati paznju na besmislicu ovakvih pricaiz ovakvih reklama sa pricama slicnim,koje ljudi “kupuju”.

P.S.
Ti si im verovao devedesetih??
mislim da je uvodjenje Srbije u ovu pricu opasno jer otvara prostor da pricu,nigde nema savrsenog,pa nema ni kod nas,a to je spinmajstorluk kog nase drage partije prosto obozavaju,tako da se ja u to kolo necu ukljucivati.
princi princi 20:43 13.01.2012

Re: Mislim, ovo je prosto

mislim da je uvodjenje Srbije u ovu pricu opasno jer otvara prostor da pricu,nigde nema savrsenog,pa nema ni kod nas,a to je spinmajstorluk kog nase drage partije prosto obozavaju,tako da se ja u to kolo necu ukljucivati.

Dalibore, dragi, meni je prosto neshvatljivo kako baš svaku priču koja ti se uputi pročitaš ali potpuno pogrešno. Ovde nije reč o partijama nego o publici kojoj se obraća, koja bira, koja poznavanje francuskog jezika smatra za nešto izdajnički, nedostojno potencijalnog američkog predsednika. Nije, dakle, nikako reč o političkim partijama nego o gotovo fanatičnoj ksenofobiji velikog dela američkog biračkog tela.
BigBadWolf BigBadWolf 21:31 13.01.2012

Re: Mislim, ovo je prosto

Pre bih rekao frankofobija. Ameri ne mirisu Francuze jos od De Gola, rat u Iraku je samo pogorsao stvari.
princi princi 22:14 13.01.2012

Re: Mislim, ovo je prosto

BigBadWolf
Pre bih rekao frankofobija. Ameri ne mirisu Francuze jos od De Gola, rat u Iraku je samo pogorsao stvari.

Na ovo mogu samo odgovoriti omiljenim citatom omiljenog bluzera svih beogradskih folera koji drže do sebe, Tom Waitsa: “They say I have no hits and I’m difficult to work with, and they say that like it’s a bad thing.”

Na koncu, i sama činjenica da će u novembru 2012. u trci za američkog predsednika na crtu jedan drugom izaći crnac i Mormon, dovoljno govori o stvarnom i suštinskom (be)značaju te funkcije.
dali76 dali76 01:17 14.01.2012

Re: Mislim, ovo je prosto

Jos jednom kazem,sledeca je drzava Juzna Karolina. Po izbornim pravilima Republikanske stranke u J. Karollini za razliku od NH, mogu glasati samo unapred registrovani clanovi republikanskse stranke. Teski su social conservatives, znaci pravis reklame u odnosu kakvu publiku ocekujes,a uzevsi u obzir sve gore, publika ,tj republikansko glasacko tijelo,je desno od desnijeg pa onda u desno.
Ako mene pitas ta reklama protiv Romnija ,kakvo god bilo biracko tijelo radikalno,mogla bi imati kontraefekat po Gingrich/a,ali novec koji “najbogatiji americki Jevrej ulaze u svog prijatelja Gingrich/a Mmogla bi ostaviti proctor za Paula,na da pobjedi naravno,ali da sacuva drugo mjesto I uticaj na konvenciji ili cak trecu partiju.
Inace ,sumnjam da su Americki Srbi fascinirani Paul/om. Ja nemam takav utisak.
Jedino treca generacija srba koja zivi na galvestonu.
dali76 dali76 06:50 14.01.2012

Re: Mislim, ovo je prosto

Pazi Princey tvoj zakljucak da je cinjenica da se za mesto predsednika SAD bore ,il’ ce se najverovatnije boriti jedan mormon I jedan crnac indicator o beznacajnosti ove pozicije u pogledu politicke moci je u najmanju ruku problematicna.
Da li bi to trebalo znaciti da mesto britanskog premijera nije beznacajno jer je tesko zamisliti da bi na tu poziciju,maker u blizoj buducnosti ,mogao biti izabran Indijac ili Pakistanac.
Il recimo onda isto vredi za mesto njemackog kancelara gdje je ,priznaces tesko zamisliti nekog TURCINA.
Ako je mesto predsednika SAD beznacajno onda ne postoji problem politicke polarizacije jer isto bi bilo I bez I sa polarizacijom,onda je kocnica za bilo kakv kompromis negde drugde,a to je samo po sebi kontradiktorno ako konce iskljucivo vuce neko ,ajde da kazemo,iza paravana.
Politika je ipak mnogo kompleksnija I ukljucuje sve igrace,politicke,financijske ,vidljive I nevidljive,ali onda tesko je zamisliti bilo kakvu teoriju gdje bi mjesto predsednika bilo ,kako ti kazes, sustinski beznacajno.
princi princi 08:16 14.01.2012

Re: Mislim, ovo je prosto

Dalibore, pametan si dečko, ali se mnogo gubiš u detalju i gubiš iz vida veliku sliku. Prosto se ne može objasniti na koliko načina je UK demokratskije društvo od USA i na koliko je načina britanska javnost veći kontrolor britanskog establišmenta od respektivnog američkog- ove sa Pakistancem kao premijerom UK je toliko nategnuto da je smešno. Ja sam ti gore objasnio (i to više puta), a ti ako i dalje misliš da Romni ili Obama nešto mogu promeniti, čak i da imaju neki manevarski prostor, nastavi da čitaš svoje George Friedmane, Stratfor strategije i ponderisanja na temu imperija vs republika.
metrevelic metrevelic 20:46 13.01.2012

Na mladima svet ......

Ono što je interesantno koliko Paul ima pristalica među mladima.iako ga guše sa svih strana kao da su od rts u doba slobe učili zanat.Ron Paul predstavlja mladost USA, dok mladost u srbiji misli da je cool biti za Čedu ,Latinku i Kapičića
princi princi 22:59 13.01.2012

Re: Na mladima svet ......

Ron Paul predstavlja mladost USA,

Interesantno, čovek ima 77 godina, "iskreni" je liberatarijanac a bori se da dođe na samo čelo države protiv koje se toliko deklarativno bori i koja je institucija izvor svih zala na ovom svetu. No ono što je meni još interesantnije je što se američki Srbi toliko pale na Ron Pola. On se bori za pojačanu kontrolu granica, oduzimanje prava "ilegalnim aliens", anchor babies, generalno je, dakle, za ukidanje slobode kretanja i rada. Potom je, kao ginekolog i akušer, tvrdo pro-life (čak i u slučajevima silovanja) a kao libertarijanac opravdava fizičko zlostavljanje i dece i kućnih ljubimaca (jer su isti, jelte, pre svega nečija svojina, a ne živa bića). Iako se njegovi fanovi žestoko trude da to demantuju, ima vrlo jasnih indikacija da je i težak rasista. Ono što mu se uzima kao dobro je ta ideja o zlatnom standardu, ali ja mislim da je i to samo pokazatelj njegovog ludačkog konzervatizma, i totalnog nerazumevanja društvene i razvojne funkcije novca.

Kad se sve sabere i oduzme ispada da je jedina koliko-toliko normalna politika koju zastupa ona američkog vojnog izolacionizma. Naravno, među glasačima za čije se glasove bori to je njegova najveća mana.
libkonz libkonz 00:36 14.01.2012

Re: Na mladima svet ......

meni još interesantnije je što se američki Srbi toliko pale na Ron Pola.

A pre toga su se palili na Obamu, Buša i Klintona.
Izgleda da onaj na kog se američki Srbi pale dobija izbore.
metrevelic metrevelic 19:06 14.01.2012

Re: Na mladima svet ......

Interesantno, čovek ima 77 godina, "iskreni" je liberatarijanac

mislio sam koliko pristalica imameđu mladima.
On se bori za pojačanu kontrolu granica, oduzimanje prava "ilegalnim aliens"

u čemu je problem da se neko bori protiv nečeg ilegalnog a "američki srbi" su valjada državljani USA. valjda razlikuješ slobodu kretanja građana od ilegalaca .
Potom je, kao ginekolog i akušer, tvrdo pro-life

u čemu je problem sa pro life stavom on je potpuno legalan .
a kao libertarijanac opravdava fizičko zlostavljanje i dece i kućnih ljubimaca (jer su isti, jelte, pre svega nečija svojina, a ne živa bića).
pa ljubimci jesu svojina i to je vrlo bitna stvar osim i ulazi u bitno pitanje "mešanje u svojinu" države
Kad se sve sabere i oduzme ispada da je jedina koliko-toliko normalna politika koju zastupa ona američkog vojnog izolacionizma.
OVO JE GLAS REPUBLIKE, i jedini spas i za us i za nas (al ne za čejene kojima konjica otvorila rezervat)
No ono što je meni još interesantnije je što se američki Srbi toliko pale na Ron Pola
pa na obamu se pali domaći NGO sektor tipa zla baba
dali76 dali76 00:26 14.01.2012

posebnosti

E da, sretna nova godina!!!
Sta ti je exceptionalism ))
Amerikanci nas doduse siju. Slusam onog senatora Rick Santorum.
Naspram njemu VLADIKA Amfilohije izgleda ko podmladak LDP,a Djilas ko predsednik LGBT )
Al parade se odrzavaju cak I u drzavi poboznog guvernera koji je zaboravio maknuti sluzbenu molitvu za kisu,pa smo malne poplavili neki dan.
ivana23 ivana23 01:45 14.01.2012

***

dali76 dali76 02:19 14.01.2012

Re: ***

hvala Ivana, odlican tekst.
Nekom kriza rat,nekom brat.
za gos'n Mitt/a i brat i tetka, i majka.
dali76 dali76 09:29 16.01.2012

beznacajnost ovalnog ofisa?

Teza o beznacajnosti,sustinskoj dabome, ovalnog ofisa se kosi sa logikom i prije svega kontradiktorna je sama sebi.
Sama teza o beznacajnosti institucije predsednika uslovljena je idejom da je predsednik,iako se radi o predsednickom sistemu ,samo jedna obicna gotovo ceremonijalna figura gde neko drugi/neki drugi imaju stvarnu politicku/ ekonomsku moc koja bi inace,da ovalni ofise nije sustinski beznacajan, pripadala predsedniku drzave ,naravno u mjeri u kom mu to institucionalni system dozvoljava.
Sustinski beznacajna institucija predsednika od predsednika pravi sustinskog pijuna na koga neko ima/vrsi/ ogroman uticaj.
Predsednik ima benefite tipa,zivi u bijeloj kuci,udje u istoriju,dobije muzej,lovu sa predavanja,a ako uradi nesto suprotno onima koji imaju stvarnu moc,ili ubistvo kao extremna mjera,ili Watergate kao jasna poruka,zuti kartonn pred iskljucenje, ili mozda Monika kao blazi vid upozorenja.
Dakle prica je jasna ko dan, vaznije pitka je I lako razumljiva. Naraavno,ako se postavi pitanje,a koliko ima tih mocnih igraca, vise,ili samo jedan,odgovori mogu biti: Ima jedan, ono veliki brat ,No.1 koji sjedi u nekom zamku I kontrolise sve.
E sad ova prica je ipak malo teza za varenje,pa dolazimo do varijante broj 2:ima vjerovatno vise tih mocnih financijskih krugova koji imaju uticaj na instituciju predsednika drzave, mocni uticaj toliko mocan da je ovalni ofise postao beznacajan ,a predsednik ,u skladu sa tim,manje vise, pijun.
Ups…Cek malo, Tu smo u problemu. Kontradikcija.
Znaci nije ovalni ofis beznacajan sustinski, nije beznacajan sam po sebi. Naprotiv, i te kako je znacajan,samo mocni krugovi,koji god da su,a ima ih vise,imaju jak uticaj na poziciju predsednika , odnosno njihov uticaj je egzogene tj. Vanjske prirode u odnosu na izvrsnu granu vlasti.
Da su kojim sllucajem SAD postale parlamentarna monarhija,a prodica Washington kraljevska loza,danas bi samo idiot pokusao imati uticaj na Georga Washington/a dvaespetog. Naravno,da bi se uticaj “obrusio” na prmijersku poziciju Obame.
Dakle egzogeni uticaj, koji nesumnjivo postoji,ide ka instituciji koja je realno jaka.
Dakle teza o sustinski beznacajnom ovalnom ofisu ne samo da je nelogicna nego na kraju demantuje samu sebe.
Zasto je onda ovakva prica rihvatljiva. Zato sto je na rvi pogled logicna,samo na prvi pogled,ai pitka je ko holivudske price,a kvazi zajvere, ili kvazi konspiracije,nisu srpski fenomen,one imaju svoje duboke korjene I u anglosaksonskoj tradiciji.
E sad,samo bi neko mnogo mnogo naivan mogao zanemariti mocne krugove koji odista imaju ogroman uticaj prije svega zahvaljujuci svom enormnom financijskom bogatstvu koji transferuje svoju moc na politiku predsednika.
Iako sam skeptican,mogao bih raspravlajati I o ubistvu Kenedija, I o Watergate kao indikatorima mocnih krugova,ali tvrditi kako upravo ovi krugovi nemaju potrebe uticati na sam process izbora predsednika je ono sto fascinira , tvrditi kako su oni jedini I iskljucivo jedino mocni u cjelokupnom sistemu je ono sto ja ne svhatam,I to od ljudi koji su I te kako sposobni razmisljati.
Tvrditi da ti isti mocni krugovi ne daju svoj novac ,uslovno receno, svojim kandidatima je ono sto uistinu ne mogu da shvatim.
Bilo bi naivno tvrditi da mocni ljui imaju samo jedan glas, I samo jedan interes. Ne iskljucujem mogucnost da cesto se ulazu novci I u razlicite candidate,jbg ko ima novca ,moze mu se.
Tako neko ulaze u Romnija, neko u Obamu, neko u Gingricha,I svi oni u povratku ocekuju benefite svojih ulaganja,sto je novac veci, benefit je veci.
Kao u ekonomiji, politicki investitori uostalom imaju risk benefit factor .
Ali tvrditi,da oni svoj novac bacaju jer bacaju ga ako ulazu u sustinski beznacajan ovalni ofis se kosi sa logikom.
A tamo u ovalnom ofisu ih ceka nekakvi bajail baje koji zajebe sve njih I drzi predsednika na daljinskom pa ovaj ako vrdne suvise, oni mu daju zuti (Nikson) il crveni karton( JFK).
E kad bi politiku spustio na taj nivo,ne bi bilo druge no vjerovati mom nasusnom guverneru teksaskom koji rece neku vece,posle fijaskau Ijovi,da ode kuci divaniti s bogom,molitva),pa ce ondakodluciti hoce li il nece dalje u trku.
A nije razgovaro, nedobog,sa svojim financijskim investitorima koji su mu dali il ne dali crveno il zeleno svetlo,bolje receno zelene novcanice,sa kojima moze u trku dalje, a bez kojih ne moze korak napred.
Jel tolik upliv novca dobar,mislim da nije,al to je vec druga tema

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana