Na današnji dan| Porodica| Putovanja| Roditeljstvo| Život

Koji je praznik?

mlekac RSS / 25.12.2011. u 13:52

HAPPY%20EVERYTHING%20FLAG.JPGKao i svako ko je odrastao na severnoj hemisferi, u području kontinetalne klime, imala sam jasnu predstavu o godišnjim dobima i praznicima vezanim za njih.

Uskrs pada u proleće, Božić i Nova godina su u zimu, naša porodična slava je u jesen, a moj rođendan u leto.

Prosto i jednostavno.

A onda smo otišli na onu drugu polovinu zemljine kugle.

 

Prve godine, priznajem, bilo je baš zanimljivo. Em smo bili sveže pristigli, em nam je pružalo neopisivo zadovoljstvo da čekamo Novu godinu brčkajući se u bazenu i šaljući slike rodbini i prijateljima koji, eto, moraju da se smrzavaju, a nama leeepooo...

Božić, onaj koji slavi većina zemljine kugle, nismo ni primetili, pošto smo, kao što rekoh, bili tek pristigli i ušuškani u sopstvene navike. Uostalom, to je u našoj kući, tradicionalno, porodični praznik, pa smo ga tako i proslavili, ko da smo kod kuće - samo nas dvoje i deca.

Kao što rekoh, te, prve godine, bilo je lako. Još se nismo bili uhodali, nismo poznavali mnogo ljudi, a ni klinci nisu imali mnogo društva...

E, ali već kod sledećeg praznika, Uskrsa, nastao je kuršlus.

Kao i obično, Uskrsi se nisu poklopili.

A moja Princeza samo što nije dobila fras kad je ustanovila da klinci u komšiluku dobijaju neke tamo čokoladne zečeve i ista takva jaja, a ona...

Doduše, malo ju je utešilo što je samo ona, par nedelja kasnije, imala lukovinom ofarbana jaja, ali... Gde je tu, čokolada?

Kada je, te godine, stigao Božić, potok suza kad joj je objašnjeno da „naš" Deda Mraz dolazi tek kroz nedelju dana bio je dovoljan da se u kuću, pod hitno, uvode nove tradicije.

Jelka je počela da se kiti do 24. decembra, a Deda Mraz je, eto, dobio i „probno" pojavljivanje. U obliku plastičnih čarapica sa slatkišima, dok je ono glavno i dalje, bilo ostavljeno za Novu Godinu, pa je, potom, Božić Bata opet bio zabavljen donošenjem slatkiša, ovog puta u nekom drugom pakovanju.

I oni glupi čokoladni zečevi i ista takva jaja useliše se u Uskršnju korpicu. Mada su, povremeno, znali da se pojave i pre vremena. „Kad si u Rimu..."

Sve je bilo, manje više, u redu tih prvih par godina, dok smo živeli u Lobaceu. Em je mesto malo, nema tu mnogo kićenja ni frke oko praznika, em ima dosta pridošlica koji nisu Hrišćani, pa je, nekako, ukapirala da ne slave svi isto.

Ali, onda smo se, zbog posla, preselili u Gaboron.

Naravno, baš negde pred praznike.

Da mi otežaju stvar, nekako su, baš te godine, u Bocvani otvorili prva dva šoping mola - River Walk, i Game City.

Te se dogodilo da, tražeći neke sitnice za kuću, ušetam praćena Princezom, u jedan od njih baš negde početkom decembra.

Kad ono - slavlje u punom sjaju! Lampioni, jelke, Božićne pesme koje odjekuju sa svih strana, mamipare u izlozima, i, naravno, Deda Mraz. Ali crn! Moje dete u šoku.

- Mama, mama, šta je ovom Deda Mrazu?

A onaj mučenik stoji u celokupnom kostimu - bundica, kapa, brada, sve po PS-u, i znoji li se znoji na letnjoj vrućini koju ni erkondišn ne može da otera.

Tu, na licu mesta, bio je degradiran od Deda Mraza u njegovog pomoćnika, uz obrazloženje da je pravi Deda trenutno jako zauzet pravljenjem spiskova i spremanjem paketića, pa ne može, eto, da se pojavljuje po šoping molovima, nego, umesto toga, šalje pomoćnike koji to rade za njega...

I tako smo, redovno, sretali „pomoćnike", najrzličitijih boja (jesmo, srele smo i jednog koji je, vrlo primetno, bio Kinez), i cela stvar je nekako prolazila.

No, onda se pojavio drugi problem.

Gde je sneg?

Zašto samo ona nema sneg za Božić i Novu godinu i Božić?

- Ali, dušo, pa znaš da ovde nema snega.

- Ima, ima, videla sam tamo, u izlogu! I sneg i Deda Mrazove sanke! Zašto kod nas kući nema snega? Hoću i ja sneg!

Pominjući, ispod glasa, svu bližu i dalju rodbinu maštovitim dizajnerima izloga, nekako sam je odvukla od narečenog, zarekavši se, usput, da nikad više ne provirim u mol u vreme praznika. Bar ne, ako su sa mnom deca.

Potom smo se preselili u Maun, na sever Bocvane.

Već sam to rekla više puta, ali, nije naodmet ponoviti - Maun je na mestu gde se susreću Kalahari i Delta Okavanga. Izgrađen na belom pesku, uvek je bar desetak stepeni topliji od ostalih mesta u Bocvani.

Što znači da su, u leto, to jest pred Božić, već prave letnja vrućine.

E, tada mi je podivljao urođeni kalendar. Odjednom sam imala neodoljivu potrebu da umesto Božića slavim rođendan, oko rođendana me je spopadao nagon da izvučem i okitim jelku, a oko Uskrsa sam, nesvesno, počinjala da se preslišavam šta mi sve treba za slavski kolač...

Potpuna zbrka kojoj ni najmanje nisu pomagali Žmuovi vickasti predlozi tipa:

- A što da kitimo jelku? Zar ne bi bilo primerenije da okitimo palmu?

Odjednom mi je smetalo što su mi godišnja doba i praznici pobrkani, a onaj glupi, veštački sneg koji se baškario po raznim izlozima iz nepoznatih razloga počeo je da mi postaje izuzetno privlačan. Uhvatila sam sebe kako fiksirano piljim u njega, a po naočarima su mi, kao u crtaćima, promicali prizori pahulja pred prozorom, sneška belića i grudvanja, što je, možda, samo bio način na koji se moj jadni mozak borio protiv laganog krčkanja u sopstvenom soku zbog vreline afričkog sunca i prizora usijanog belog peska koji me je okruživao.

Zimski praznici - nije nego, kakvi zimski praznici kad mi je i tanka haljina predebela? I šta ja, zaljubljenik u sneg i sve ostale prateće pojave omiljenog mi zimnjeg doba tražim na ovoj, pogrešnoj polovini zemljine kugle? Kako Deda Mraz da me pronađe kad će, mučen, proključati dok stigne do ovde, a oni jadni irvasi će, verovatno, završiti u stomaku nekog gladnog lava. Da ne pominjem da se topla čokolada, kao jedna od prijatnijih stvari koje treba konzumirati u ova doba, nikako ne slaže sa temperaturama od preko trideset stepeni.

A tek uključivanje rerne da bi se napravili kolači? Po ovoj vrućini? Ni u snu!

Oko mene su, veselo, prolazili ljudi natovareni paketima, a „pomoćnici" su još veselije pravili buku mašući zvoncima dok su se znojili u onim crvenim odelima, pod kapama i bradama.

Jedina dobra strana cele te zabave bila je što je pesak provereno nezapaljiv, pa je Žmu, o praznicima, čašćavo podmladak vatrometima epskih razmera u sopstvenom dvorištu. Dok je nebo svetlucalo bisernim sjajem zvezda, iz naših, a bome i komšijskih dvorišta, izletale su crvene, zelene, plave, ljubičaste i žute iskre koje su se negde u visini rascvetavale u najneverovatnijim oblicima.

Bila je to, moram priznati, skoro kao neka vrsta takmičenja među muškima.

Pred praznike sam ih sretala kako, bez obzira na rasu i veroispovest, presrećni vuku iz prodavnica enormno velike kutije pune rasprskavajućih igračaka za tate, koje su, vrlo predano, potom aranžirali po dvorištima i puštali da prave buku jer je, je li, praznik.

Kao što rekoh - pesak je, srećom, nezapaljiv.

Konačno, kad smo se posle osam godina vratili kući, dočekah da se praznici i godišnja doba usaglase.

E, ali priča se, posle nekog vremena, ponovila - na neki način.

Božić i Nova Godina i Božić, i nekako. Ali, kad dođe vreme za moj rođendan, a zvezda upeče meni se, odjednom, kiti jelka! I putuje na jug.

Kalendar u mojoj glavi definitivno je zabagovao!

Tagovi



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 14:30 25.12.2011

Tri kralja

Kod tebe bar samo Deda Mraz donosi poklone, a ovde, u Španiji, pored Papa Noela ( Deda Mraza ), paketiće donose i Los Tres Reyes Magos.
Sada imamo Božić ( katiločki ), pa Novu godinu, pa idu Tri kralja, pa pravoslavni Božić, pa prvoslavna Nova godina. Da ne zaboravim ni sv.Nikolu i sv.Jovana kao devojačku slavu moje , trenutno veoma nasmejane , polovine.
Deca ko deca, pamte sve, pa je tako sada problem uklopiti u prazničnu priču čitav ovaj džumbus i objediniti ih u samo jedan poklon, pogotovo što se moja ažurna tašta godinama borila da deca za svaki praznik dobiju " bar nešto ". Tako da su se pokloni dobijali od sv.Nikole do sv.Jovana redovno i sada nema nazad.
U život su nam od ove godine ušla i Tri Kralja.
Nema nam druge, moraćemo i njih da angažujemo.
mlekac mlekac 14:59 25.12.2011

Re: Tri kralja

jedi-knight

U život su nam od ove godine ušla i Tri Kralja.
Nema nam druge, moraćemo i njih da angažujemo.


Preporucujem razne varijante unapred upakovanih slatkisa... Najjeftinije su!

Mada, da ne gresim dusu, imala sam i ja dva Bozica, kod jedne, pa kod druge bake, a i Deda Mraza izmedju, a onda su kumovi slavili Jovana, a Sv. Sava je, takodje, bas voleo da deli slatkise.

Uz Materice i Oceve. Jedino su oni Detinci, zahvaljujuci baki boleciva srca, nekako uvek bili preskakani.

Al' nisam imala nikakve cokolade za Uskrs. Samo sarena jaja...
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:02 25.12.2011

Ima onaj

manji bug, gde Božić stiže posle Nove godine. Pa počesto čestitke zvuče:
"Srećni novogodišnji i božićni praznici..."
mlekac mlekac 15:05 25.12.2011

Re: Ima onaj

uros_vozdovac
manji bug, gde Božić stiže posle Nove godine. Pa počesto čestitke zvuče:
"Srećni novogodišnji i božićni praznici..."


Zato sam zagovornik onog "Season Greetings!"

Pogotovo kad zivis u verski mesovitoj sredini pa se dogodi, ponekad, da se u isto doba naguraju i Hanuka i Bajram i Bozic i...
razmisljam razmisljam 15:07 25.12.2011

Re: Ima onaj

uros_vozdovac
manji bug, gde Božić stiže posle Nove godine. Pa počesto čestitke zvuče:
"Srećni novogodišnji i božićni praznici..."


Божић увек стиже пре Нове године, како год окренеш.
Тако да су ови твоји честитари које си навео у ствари необавештени.


mlekac mlekac 15:12 25.12.2011

Re: Ima onaj

razmisljam
uros_vozdovac
manji bug, gde Božić stiže posle Nove godine. Pa počesto čestitke zvuče:
"Srećni novogodišnji i božićni praznici..."


Божић увек стиже пре Нове године, како год окренеш.
Тако да су ови твоји честитари које си навео у ствари необавештени.




Bravo razmisljance!

Samo sto sam, preventivno, bila takoreci ukinula drugu Novu Godinu - iako je to u nasoj kuci nemoguce jer je Zmuu rodjendan 13.1.

Ukinuta je samo u smislu davanja poklona - tog dana Deda Mraz posecuje samo Zmua.

Princeza se nije mnogo bunila, njoj je rodjendan dva dana posle njega.
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:13 25.12.2011

Re: Ima onaj

razmisljam
uros_vozdovac
manji bug, gde Božić stiže posle Nove godine. Pa počesto čestitke zvuče:
"Srećni novogodišnji i božićni praznici..."


Божић увек стиже пре Нове године, како год окренеш.
Тако да су ови твоји честитари које си навео у ствари необавештени.



Ja probao par puta da ubedim, pa digao ruke. Stvar se svodi na to da pravi Božić pada 7.1. a onaj katolički 25.12. Jednom se zeznuo hteo da ismevam RTS koji su ladno 7.1. 20010. napisali "Srećan Božić 2010." gledali me belo

Obično u paketu ide i izjava da su katolici i protestanti - isto.
mlekac mlekac 15:16 25.12.2011

Re: Ima onaj

uros_vozdovac
razmisljam
uros_vozdovac
manji bug, gde Božić stiže posle Nove godine. Pa počesto čestitke zvuče:
"Srećni novogodišnji i božićni praznici..."


Божић увек стиже пре Нове године, како год окренеш.
Тако да су ови твоји честитари које си навео у ствари необавештени.



Ja probao par puta da ubedim, pa digao ruke. Stvar se svodi na to da pravi Božić pada 7.1. a onaj katolički 25.12. Jednom se zeznuo hteo da ismevam RTS koji su ladno 7.1. 20010. napisali "Srećan Božić 2010." gledali me belo

Obično u paketu ide i izjava da su katolici i protestanti - isto.


Eeee, ti bi jos da javni servis razlikuje kalendare?
uros_vozdovac uros_vozdovac 15:37 25.12.2011

Re: Ima onaj

mlekac


Eeee, ti bi jos da javni servis razlikuje kalendare?


Saću ja 7.1. da palim novovernike da ovaj Božić nije dovoljno "pravi" i da je onaj pravi po starom kalendaru, 13 dana kasnije, kao i Nova godina koja kasni 13 dana.

Hehe, unapred se radujem!
zilikaka zilikaka 15:17 25.12.2011

pucanje

Dok je nebo svetlucalo bisernim sjajem zvezda, iz naših, a bome i komšijskih dvorišta, izletale su crvene, zelene, plave, ljubičaste i žute iskre koje su se negde u visini rascvetavale u najneverovatnijim oblicima.
Bila je to, moram priznati, skoro kao neka vrsta takmičenja među muškima.
Pred praznike sam ih sretala kako, bez obzira na rasu i veroispovest, presrećni vuku iz prodavnica enormno velike kutije pune rasprskavajućih igračaka za tate, koje su, vrlo predano, potom aranžirali po dvorištima i puštali da prave buku jer je, je li, praznik.


Moj zet ima svake godine nepisano takmičenje sa komšijom prekoputa.
Ispaljuju sveisvašta, svaki sa vrha svoje zgrade.

E, al služi se i specijalnim predstvima.
Kad vidi da je komšije nabavio bolje, on u jeku pucanja zove protivnika, znajući da će se javiti njegova gospoja. E, onda prenese čestitke i onako uzgred kaže:
"Koliko li je on to platio?
Ja sam za ovo moje dao preko sto evra, onda on mora da je duplo
"

...naravno da sledeće godine ima obezbeđenu pobedu
mlekac mlekac 15:28 25.12.2011

Re: pucanje

zilikaka
Dok je nebo svetlucalo bisernim sjajem zvezda, iz naših, a bome i komšijskih dvorišta, izletale su crvene, zelene, plave, ljubičaste i žute iskre koje su se negde u visini rascvetavale u najneverovatnijim oblicima.
Bila je to, moram priznati, skoro kao neka vrsta takmičenja među muškima.
Pred praznike sam ih sretala kako, bez obzira na rasu i veroispovest, presrećni vuku iz prodavnica enormno velike kutije pune rasprskavajućih igračaka za tate, koje su, vrlo predano, potom aranžirali po dvorištima i puštali da prave buku jer je, je li, praznik.


Moj zet ima svake godine nepisano takmičenje sa komšijom prekoputa.
Ispaljuju sveisvašta, svaki sa vrha svoje zgrade.

E, al služi se i specijalnim predstvima.
Kad vidi da je komšije nabavio bolje, on u jeku pucanja zove protivnika, znajući da će se javiti njegova gospoja. E, onda prenese čestitke i onako uzgred kaže:
"Koliko li je on to platio?
Ja sam za ovo moje dao preko sto evra, onda on mora da je duplo
"

...naravno da sledeće godine ima obezbeđenu pobedu


Jao, Zilka, ovde su male mace u odnosu na kolicinu pirotehnike koja se tamo prodaje preko cele godine!

A takmicenja su neprestana! Mada, nikako nisam shvatala zasto se takmice kad su Kinezi, obavezno, nosili snjur. Ta kolicina vatrometa koji su oni ispaljivali za svoju Novu Godinu bila je legendarna.

Zmu je, zajedno s komsijom Pakistancem bio razvio "teoriju zavere" po kojoj su kineski trgovci najbolje vatromete stekali i prodavali samo svojim sunarodnicima!
jedi-knight jedi-knight 15:20 25.12.2011

Ima i treća


Ma te kosmičke zajebancije su u redu, ali molim vas...
Jedini pravi ulazak u Novu godinu je na dan kada smo se rodili. Na taj dan treba čestitati slavljeniku Novu godinu, jer je to, simbolički, pravi početak godine. Posebne, lične nove godine.
Ja odavno na poklonima koje dajem povodom nečijeg rođendana, obavezno stavim i Srećna ti Nova godina.
razmisljam razmisljam 15:23 25.12.2011

Re: Ima i treća

jedi-knight

Ma te kosmičke zajebancije su u redu, ali molim vas...
Jedini pravi ulazak u Novu godinu je na dan kada smo se rodili. Na taj dan treba čestitati slavljeniku Novu godinu, jer je to, simbolički, pravi početak godine. Posebne, lične nove godine.
Ja odavno na poklonima koje dajem povodom nečijeg rođendana, obavezno stavim i Srećna ti Nova godina.


Ово ми се много допада.
Је л' ако да ти украдем идеју и почнем да је примењујем од сада па на даље и у будуће?
jedi-knight jedi-knight 15:27 25.12.2011

Re: Ima i treća

Је л' ако да ти украдем идеју и почнем да је примењујем од сада па на даље и у будуће?


Ako
mlekac mlekac 15:29 25.12.2011

Re: Ima i treća

jedi-knight
Је л' ако да ти украдем идеју и почнем да је примењујем од сада па на даље и у будуће?


Ako


Like!

I za ideju i za sirenje iste.
razmisljam razmisljam 15:30 25.12.2011

Re: Ima i treća

jedi-knight

Ako


Захваљевам.
anchiba anchiba 00:59 26.12.2011

Re: Ima i treća

jedi-knight

Ma te kosmičke zajebancije su u redu, ali molim vas...
Jedini pravi ulazak u Novu godinu je na dan kada smo se rodili. Na taj dan treba čestitati slavljeniku Novu godinu, jer je to, simbolički, pravi početak godine. Posebne, lične nove godine.
Ja odavno na poklonima koje dajem povodom nečijeg rođendana, obavezno stavim i Srećna ti Nova godina.


Дивно! Како си ме одушевио. Да ме није предухитрила Размишљам, ја бих те питала за позајмицу идеје. Овако,... Нема везе. У сваком случају, дивно!
mlekac mlekac 01:12 26.12.2011

Re: Ima i treća

anchiba
jedi-knight

Ma te kosmičke zajebancije su u redu, ali molim vas...
Jedini pravi ulazak u Novu godinu je na dan kada smo se rodili. Na taj dan treba čestitati slavljeniku Novu godinu, jer je to, simbolički, pravi početak godine. Posebne, lične nove godine.
Ja odavno na poklonima koje dajem povodom nečijeg rođendana, obavezno stavim i Srećna ti Nova godina.


Дивно! Како си ме одушевио. Да ме није предухитрила Размишљам, ја бих те питала за позајмицу идеје. Овако,... Нема везе. У сваком случају, дивно!


Pa pozajmi je i ti - nece nista da smeta
krkar krkar 15:43 25.12.2011

Duga sezona

Kod mene počinje da se slavi koješta redom početkom novembra i sezona slavlja traje do sredine februara... onda mali odmor pa opet prolećna sezona...

Upravo sam se zarekao da ću dogodine za SVE praznike da spremam samo trave i ribu lešo, pa kom' valja - bujrum. Eventualno može jednom-dvaput i tofu koji inače prezirem.

Odrastao sam uz okićene palme pa mi nije bilo jasno što se moja žena toliko čudila kad je prvi put videla. Sad je već i ona navikla.
mlekac mlekac 01:14 26.12.2011

Re: Duga sezona

krkar
Kod mene počinje da se slavi koješta redom početkom novembra i sezona slavlja traje do sredine februara... onda mali odmor pa opet prolećna sezona...

Upravo sam se zarekao da ću dogodine za SVE praznike da spremam samo trave i ribu lešo, pa kom' valja - bujrum. Eventualno može jednom-dvaput i tofu koji inače prezirem.

Odrastao sam uz okićene palme pa mi nije bilo jasno što se moja žena toliko čudila kad je prvi put videla. Sad je već i ona navikla.


Pa daj fotku okicene palme!
A na ribu lesho i blitvu ja cu prva da ti se pozovem - samo da znas! Ni na tofu necu da se mrstim.

Dobro ti meni dosao i srecno ti praznovanje!
krkar krkar 01:50 27.12.2011

Re: Duga sezona

Pa daj fotku okicene palme!


Evo slikao sam ti. Jes' da nije neka slika - ali je okićena palma:



http://imageshack.us/photo/my-images/72/cimg0356g.jpg

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/72/cimg0356g.jpg/][/url]
mlekac mlekac 12:46 27.12.2011

Re: Duga sezona

krkar
Pa daj fotku okicene palme!


Evo slikao sam ti. Jes' da nije neka slika - ali je okićena palma:



http://imageshack.us/photo/my-images/72/cimg0356g.jpg

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/72/cimg0356g.jpg/][/url]


Stvarno svecano! Hvala za fotku.
Hansel Hansel 21:52 28.12.2011

Re: Duga sezona

Pod nikom krkar definitivno se krije više ličnosti. Čas je ovde, čas je onde, i svuda istovremeno!

Da je u pitanju više ličnosti uveravaju me i neki tehnički propusti, koji ne liče na onog krkara koga poznajemo.

Elem, evo slike:

maca22 maca22 16:48 25.12.2011

Ona fotka

Ova fotka koju si okacila, pise da je to NNN?



Jelka je počela da se kiti do 24. decembra, a Deda Mraz je, eto, dobio i „probno" pojavljivanje. U obliku plastičnih čarapica sa slatkišima, dok je ono glavno i dalje, bilo ostavljeno za Novu Godinu, pa je, potom, Božić Bata opet bio zabavljen donošenjem slatkiša, ovog puta u nekom drugom pakovanju.

Tri puta pokloni. :)))
mlekac mlekac 01:15 26.12.2011

Re: Ona fotka

maca22
Ova fotka koju si okacila, pise da je to NNN?



Jelka je počela da se kiti do 24. decembra, a Deda Mraz je, eto, dobio i „probno" pojavljivanje. U obliku plastičnih čarapica sa slatkišima, dok je ono glavno i dalje, bilo ostavljeno za Novu Godinu, pa je, potom, Božić Bata opet bio zabavljen donošenjem slatkiša, ovog puta u nekom drugom pakovanju.

Tri puta pokloni. :)))


Minimum tri puta!

Sreca te su sad vec porasli...
maca22 maca22 11:46 27.12.2011

Re: Ona fotka

Da li su ta deca obavestena da je Deda Mraz zapravo Sv. Nikola, te da je sa poklonima trebalo da pocnu ranije, za Svetog Nikolu? (i to po oba kalendara )

Pa ti vidi koliko paketica dugujes.
mlekac mlekac 12:47 27.12.2011

Re: Ona fotka

maca22
Da li su ta deca obavestena da je Deda Mraz zapravo Sv. Nikola, te da je sa poklonima trebalo da pocnu ranije, za Svetog Nikolu? (i to po oba kalendara )

Pa ti vidi koliko paketica dugujes.



Samo da ti recem - imas ti srece sto su ta deca poodrasla, inace te ne bih pustila ni na kliometar od njih, pogubna si po kucevne budzete!
kukusigameni kukusigameni 17:00 25.12.2011

unutrašnji nemir

Nekako, nakon čitanja tvog bloga, dobio sam neodoljivu potrebu da postujem ovaj link.javascript:;
razmisljam razmisljam 17:11 25.12.2011

Re: unutrašnji nemir

kukusigameni
javascript:;


Па ди си ти?
Баш сам се ужелела јавасцрипта:;

Јеси л' штуц'о у петак увече?
Није да те нисмо помињали на блогоокупљању.
С тим што ти детаље нећу открити.
kukusigameni kukusigameni 17:29 25.12.2011

Re: unutrašnji nemir

Thinkilica
Јеси л' штуц'о у петак увече?

Nisam ali sam u subotu. Mora da je od špricera i pihtija.
Thinkilica
Није да те нисмо помињали на блогоокупљању.

Mene?
Thinkilica
С тим што ти детаље нећу открити.

Daj bar neki znak.
razmisljam razmisljam 17:38 25.12.2011

Re: unutrašnji nemir

kukusigameni

Thinkilica
С тим што ти детаље нећу открити.

Daj bar neki znak.


Опрости али извини, нетје да може.
Не пада ми на памет да постанем друкара овако јавно.
Чекај да натрчи неко са мање самоконтроле од менеме, па ћеш се обавестиш.
kukusigameni kukusigameni 17:42 25.12.2011

Re: unutrašnji nemir

Thinkilica
Чекај да натрчи неко са мање самоконтроле од менеме, па ћеш се обавестиш.

A da popijemo po neku? Božić je. Možda se i opustiš pa priznaš.

mlekac mlekac 23:25 25.12.2011

Re: unutrašnji nemir

kukusigameni
Thinkilica
Чекај да натрчи неко са мање самоконтроле од менеме, па ћеш се обавестиш.

A da popijemo po neku? Božić je. Možda se i opustiš pa priznaš.


Vidim, ti i Razmisljance se lepo zabavljate - drago nam je, da ne kvarimo...

Evo ti i malo praznicne muzike po Zmuovom izboru, bas lezi uz toliku kolicinu pica.
rade.radumilo rade.radumilo 22:28 25.12.2011

Materice

Da vidiš Milicinog zbuna, kada smo danas mami, babi i prababi vezali noge, a od svake dobila po nešto...
mlekac mlekac 23:23 25.12.2011

Re: Materice

rade.radumilo
Da vidiš Milicinog zbuna, kada smo danas mami, babi i prababi vezali noge, a od svake dobila po nešto...


Ljubi lepoticu!
kick68 kick68 00:13 27.12.2011

Re: Materice

Mene deca nevoljno vezuju jer znaju da ce dobiti knjige. Kada im je tata rekao da je taj praznik i da treba da potraze nesto cime ce me vezati, pocese da otezu, a ja im da prekinem komendiju urucih po knjigu:)
Ovaj narod ovde vise voli White Christmas nego 'leba da jede. Uopste mi nisu jasni.
mlekac mlekac 12:42 27.12.2011

Re: Materice

kick68
Mene deca nevoljno vezuju jer znaju da ce dobiti knjige. Kada im je tata rekao da je taj praznik i da treba da potraze nesto cime ce me vezati, pocese da otezu, a ja im da prekinem komendiju urucih po knjigu:)
Ovaj narod ovde vise voli White Christmas nego 'leba da jede. Uopste mi nisu jasni.


Moja baka je uvek delila voce.
Pomorandzu i bananu za svakog.
Znam da to sad zvuci smesno, al' kad sam ja bila mala preovladjivale su jabuke, pa su ta banana i pomorandza bile bas znacajne...

A sto se ovog drugog tice - nemam objasnjenja. Neko vole leto, neko zimu. A mi, zimnji tipovi, volemo da nam je zima kako treba - sa puno snega. Sem toga, i one ukrasne lampice mnogo lepse izgledaju na snegu!
anchiba anchiba 01:09 26.12.2011

Хе, хе, хе!

Јој, сјајна ти је прича. Како сам се слатко исмејала. Каква збрка!

Изгледа да ти твоји градови нису на мору, али мени увек оваква слика падне на памет када се помене Божић на топлијој страни Земље!



Велики поздрав и срећни празници!
mlekac mlekac 01:13 26.12.2011

Re: Хе, хе, хе!

anchiba
Јој, сјајна ти је прича. Како сам се слатко исмејала. Каква збрка!

Изгледа да ти твоји градови нису на мору, али мени увек оваква слика падне на памет када се помене Божић на топлијој страни Земље!



Велики поздрав и срећни празници!


"Botswana is landlocked country"

Ih, da je bilo mora, mozda bi mi bilo lakse - ovako, samo pesak i palme.

Dobro mi dosla!
nikvet pn nikvet pn 11:27 26.12.2011

Sneeeeeg !

I sneg i Deda Mrazove sanke! Zašto kod nas kući nema snega? Hoću i ja sneg!

Posle pet godina u Australiji dođe mi u goste mlad bračni par. Kasnojesenje veče, nebo ljubičasto, miriše sneg. Oni se žale kako peeeet godina nisu videli sneg. Nisu neki snegoljubi ali tek kad nešto više nemaš shvatiš koliko ti fali. Jednom tamo bila prognoza da mooožda padne; siroti vozili 150km do neke čuke, celu noć dreždali i ništa. I tako sedimo, pričamo a ja siđem po vino. Čujem u dvorištu neka frka, tutnjava i - imam šta da vidim. Sneg ! Ne da pada nego tovari, a retriverka i lane izludele od sreće ! Ustvari bilo lane, do zime skoro pa srna i ovo mu prvi sneg. Jurcaju, skaču; retriverka se valja a ovo blesavo je preskače po triput iz mesta; ma haos. ( Mnogo su bile ortaci, iz iste šerpe klopale pa kome meso kome lebac ). Vratim se gostima, ćutim i otvorim balkonska vrata. Oni kao hipnotisani onako bosi pravac napolje u belu gomilu !
mlekac mlekac 11:54 26.12.2011

Re: Sneeeeeg !

nikvet pn
I sneg i Deda Mrazove sanke! Zašto kod nas kući nema snega? Hoću i ja sneg!

Posle pet godina u Australiji dođe mi u goste mlad bračni par. Kasnojesenje veče, nebo ljubičasto, miriše sneg. Oni se žale kako peeeet godina nisu videli sneg. Nisu neki snegoljubi ali tek kad nešto više nemaš shvatiš koliko ti fali. Jednom tamo bila prognoza da mooožda padne; siroti vozili 150km do neke čuke, celu noć dreždali i ništa. I tako sedimo, pričamo a ja siđem po vino. Čujem u dvorištu neka frka, tutnjava i - imam šta da vidim. Sneg ! Ne da pada nego tovari, a retriverka i lane izludele od sreće ! Ustvari bilo lane, do zime skoro pa srna i ovo mu prvi sneg. Jurcaju, skaču; retriverka se valja a ovo blesavo je preskače po triput iz mesta; ma haos. ( Mnogo su bile ortaci, iz iste šerpe klopale pa kome meso kome lebac ). Vratim se gostima, ćutim i otvorim balkonska vrata. Oni kao hipnotisani onako bosi pravac napolje u belu gomilu !


Vala da znas - i ja bih!

Ove godine nas bas ne voli - ne znam sta mu je? A tako sam se uzelela da mi se pogled sa prozora zabeli...
buba_truba buba_truba 17:59 26.12.2011

Re: Sneeeeeg !

nikvet pn
Posle pet godina u Australiji dođe mi u goste mlad bračni par. Kasnojesenje veče, nebo ljubičasto, miriše sneg. Oni se žale kako peeeet godina nisu videli sneg. Nisu neki snegoljubi ali tek kad nešto više nemaš shvatiš koliko ti fali. Jednom tamo bila prognoza da mooožda padne; siroti vozili 150km do neke čuke, celu noć dreždali i ništa. I tako sedimo, pričamo a ja siđem po vino. Čujem u dvorištu neka frka, tutnjava i - imam šta da vidim. Sneg ! Ne da pada nego tovari, a retriverka i lane izludele od sreće ! Ustvari bilo lane, do zime skoro pa srna i ovo mu prvi sneg. Jurcaju, skaču; retriverka se valja a ovo blesavo je preskače po triput iz mesta; ma haos. ( Mnogo su bile ortaci, iz iste šerpe klopale pa kome meso kome lebac ). Vratim se gostima, ćutim i otvorim balkonska vrata. Oni kao hipnotisani onako bosi pravac napolje u belu gomilu !

Kako si ti ovo lepo ispričao!
A deluje mi da se uopšte nisi nešto posebno trudio...
macicd macicd 21:08 26.12.2011

Re: Sneeeeeg !

nikvet pn
Posle pet godina u Australiji dođe mi u goste mlad bračni par. Kasnojesenje veče, nebo ljubičasto, miriše sneg. Oni se žale kako peeeet godina nisu videli sneg. Nisu neki snegoljubi ali tek kad nešto više nemaš shvatiš koliko ti fali. Jednom tamo bila prognoza da mooožda padne; siroti vozili 150km do neke čuke, celu noć dreždali i ništa. I tako sedimo, pričamo a ja siđem po vino. Čujem u dvorištu neka frka, tutnjava i - imam šta da vidim. Sneg ! Ne da pada nego tovari, a retriverka i lane izludele od sreće ! Ustvari bilo lane, do zime skoro pa srna i ovo mu prvi sneg. Jurcaju, skaču; retriverka se valja a ovo blesavo je preskače po triput iz mesta; ma haos. ( Mnogo su bile ortaci, iz iste šerpe klopale pa kome meso kome lebac ). Vratim se gostima, ćutim i otvorim balkonska vrata. Oni kao hipnotisani onako bosi pravac napolje u belu gomilu !

Lepo
Mlekac, što se mene tiče radije biram tropske vrućine i pesak nego sneg.
jedan.kub jedan.kub 00:53 31.12.2011

Re: Sneeeeeg !

Lepa prica.
Zar su africki Dedamrazovi u zimskoj uniformi?
Zar nemaju letnju opremu?
Ne znaju da se snalaze i treba da se kuvaju.
Lepo je to kad imas mnooogo veselih praznika.

PS Ja bas nisam ljubitelj zime, ni snega.

Srecna ti nova godina.
maca22 maca22 19:25 31.12.2011

Re: Sneeeeeg !

Neko bi mogao da dizajnira africkog deda mraza kao da je iz Afrike :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana