Društvo| Kultura| Obrazovanje| Politika| Život

SloboBorise etnopsihologija

Filip Mladenović RSS / 19.12.2011. u 20:10

 

Doček današnje ponovljene poruke nemačke kancelarke Angele Merkel srpskoj političkoj nomenklaturi još jedan je u nizu otužnih dokaza ovdašnje dominacije neznanja, neobaveštenosti, neinformisanosti, sujeta, uobraženosti, ignorancije, inata, demagogije, strančarenja, nepriznavanja realnosti... Jednom rečju, nep(repo)oznavanja duha vremena.

Zašto je to naše istorijsko prokletstvo? Da li se radi o civilizacijskom usudu ili o nemanju kolektivnog talenta za politiku?

Odgovore sam pokušao da nađem čitajući knjige Isidore Sekulić, Cvijića, Dvornikovića, Jovanovića, Andrića, Selimovića, Vinavera, Pekića, Kiša...

I naravno, knjigu entologa Bojana Jovanovića "Karakter kao sudbina" (izdavač: Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani", Kraljevo, 2002.)

Da mi opet neki od blogera ne bi zamerili na površnosti, kao u slučaju in memoriam bloga posvećenog Kristoferu Hičensu, predstavljam sjajan prikaz ove knjige iz pera poznatog psihijatra Dušana Kecmanovića pod naslovom „PROKLETSTVO PAGANSKOG":

Rodjena sredinom devetnaestog stoljeća, etnopsihologija je, vremenom, gubila na značaju. Nejasno odredjen predmet istraživanja, neujednačene istraživačke metode, sve veće mješanje naroda, i silne zloupotrebe etnopsihologije učinili su da se na nju gleda sa sve više skepse.
Uprkos toga, u vrijeme velikih medjunarodnih pometnji, često se želi utvrditi da li narodi koji su predmet zanimanja imaju neki poseban etnopsihički obrazac koji bi mogao pomoći da se bolje razumije njihov način ponašanja, mišljenja, njihovi vrijednosni stavovi, uvjerenja, predstave. Ili se pak, na žalost češće, želi pružiti "naučna osnova" stereotipima koji su, kako je primjetio čuveni psiholog H. J. Ajzenk, najotporniji na području nacionalnih razlika.
Bojan Jovanović, pisac zapaženih studija o magiji, smrti i srpskim obredima, u knjizi "Karakter kao sudbina" postavio je pred sebe trostruki zadatak. Prvo, da rehabilituje etnopsihologiju, drugo, da kritički prikaže doprinose Jovana Cvijića, Vladimira Dvornikovića, Slobodana Jovanovića, Vladimira Velmar-Jankovića i Petra Džadžića identifikovanju nacionalnog karaktera Srba, odnosno Jugoslovena, i treće, da ponudi vlastito vidjenje psihičkih karakteristika srpskog naroda.


Jovanović uočava osnovne sporne tačke svakog nastojanja da se identifikuje mentalni profil pripadnika jednog naroda, a to je prije svega odnos individualnog i kolektivnog, i trajnost karakternih crta. Brojna su otvorena pitanja. Na primjer, da li je kolektivna mentalna matrica jednog naroda zbir psihičkih karakteristika njegovih pripadnika, ili entitet za sebe? Dalje, da li se pojmovi individualne psihologije mogu primjenjivati u objašnjavanju osobenosti cijelog kolektiva, ili bi u interpretaciji fenomena grupe valjalo koristiti pojmovnik grupne psihologije. Jovanović je sklon da psihičke karakteristike jednog naroda prepozna u psihičkom sadržaju kulturnog obrasca konkretne zajednice. Zato, smatra on, otkrivanje kolektivnog duha i počinje istraživanjem oblika tradicionalne kulture zasnovane na zajedničkim kolektivnim predstavama.


Na pitanje kolike su trajne crte nacionalnog karaktera, Jovanović ispravno uvidja da kulturni obrazac jedne zajednice nije dan jednom za svagda, pa je, samim tim, promjenljiv i njegov psihički sadržaj. Uvjeren da vrijeme etnopsihologije nije prošlo, autor se zalaže za neku vrstu kritičke etnopsihologije, koja bi bila vrlo bliska psihološkoj antropologiji.
Što se tiče Jovanovićeve analize našeg etnopsihološkog nasljedja, ona se ograničava na iznošenje osnovnih ideja autora, koji su se na sistematski način bavili proučavanjem nacionalnog karaktera Srba. Jedino je, rekao bih, suviše kritičan kada je u pitanju Dvornikovićeva "Karakterologija Jugoslovena", smatrajući je velikim promašajem u mjeri u kojoj je pisana za potrebe jedne ideje, a ne na osnovu "stanja na terenu". Mišljenja sam, naime, da, bez obzira na brojne razlike medju narodima druge Jugoslavije i to što svaki od njih ima vlastitu kulturnu matricu, svi oni dijele i jedan jedinstven kulturni obrazac.


Najzanimljiviji je završni dio knjige u kojem autor iznosi svoj pogled na prirodu i porijeklo nacionalnog karaktera srpskog naroda. Njegova polazna pretpostavka je da je poznavanje religijskog života važan činilac za utvrdjivanje psihološke osnove karakternih crta jednog kolektiva. Jovanović smatra da je za narodnu religiju Srba karakterističan spoj paganstva i hrišćanstva. On to stanje izmedju paganstva i hrišćanstva smatra odgovornim za odsustvo čvršćeg duhovnog uporišta i konfuznost vjerskog identiteta Srba. Sva pogibeljnost tog prelazničkog mentaliteta dolazi do punog izražaja u prelaznim razdobljima i kritičnim životnim situacijama, u kojima se, kako kaže, u punoj mjeri ispolji paganska lakovjernost, povodljivost, anarhoidnost, impulzivnost i iracionalnost.


Jovanović koristi mehanizme iz individualne psihologije, kao što su, na primjer, identifikacija sa agresorom i natkompenzacija da bi objasnio negativne crte nacionalnog karaktera Srba: nizak prag tolerancije, krutost u mišljenju i ponašanju, isključivost, sklonost radikalnim rješenjima, nesposobnost da se konflikti riješe bez ratova i ogromnih žrtava, nesposobnost da se uči iz iskustva, impulzivnost, velika preosjetljivost na kritike koje se shvataju kao izraz nedobronamjernosti ako ne i neprijateljstva, sklonost precjenjivanju sebe i samohvalisanju.
Da bih ilustrovao rizik konceptualnog približavanja individualnog i kolektivnog u interpretaciji fenomenologije i geneze nacionalnog karaktera, primjetio bih da psihijatri rečene negativne crte nacionalnog karaktera Srba na individualnom planu prepoznaju kao crte koje su tipične za nezrele ličnosti ili, još češće, psihopate (poremećaje ličnosti).


Jovanović ispravno uočava promjenjivost značenja osobina u različitim socijalno-istorijskim kontekstima. Tako, na primjer, isticanje svoga ponosa kao načela beskompromisa i kruto pridržavanje odredjenih principa do ostvarenja postavljenih ciljeva mogu da imaju pozitivno značenje u vrijeme borbe za opstanak, ali, u uobičajenim životnim prilikama, ove osobine dobijaju značenje gordosti, inata i tvrdoglavosti, koji "postaju svrha samom sebi i smetnja traženju primjerenijih životnih odgovora".

Postavio bih pitanje: kada su, u kojim davnim kulturno-istorijskim okolnostima formirane pretpostavljene crte nacionalnog karaktera Srba, kao što su u rečenom smislu osjećanje ponosa i dostojanstva i koliko vremena treba da prodje da bi nove okolnosti formirale neke nove crte nacionalnog profila. Do tada, narod će ispaštati. Tesko je reći - da li svojom zaslugom ili svojom krivicom.


Jovanović je nedvosmislen. Izvor zla je u paganskom elementu narodne religije. "Za razliku od hrišćanske vrednosne hijerarhije, prema kojoj je dobro uvek iznad zla, paganska merila vrednovanja se zasnivaju na etičkoj relativnosti, prema kojoj je zlo učinjeno zbog odredjene koristi i pretpostavljenog dobra ima za počinioca pozitivno značenje, ali kada se to isto učini njemu, onda ga on kvalifikuje negativnim vrednosnim znakom". (str. 156)


I ako vjerujete u postojanje nacionalnog karaktera jednog naroda, i oko sumnjate da tako nešto uopšte postoji, knjigu "Karakter kao sudbina" treba da pročitate. Ona je izazovna i korisna. A vrijeme će pokazati da li će srpski narod postati samo ili većinom dobar kada paganski elemenat, nadati se, nestane iz njegove (narodne) religije.

Atačmenti



Komentari (116)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 20:19 19.12.2011

...

docsumann docsumann 20:47 19.12.2011

Re: ...

Sepulturero Sepulturero 20:56 19.12.2011

Тја

kalifumestokalifa kalifumestokalifa 21:12 19.12.2011

Za razliku od hrišćanske vrednosne hijer..

Etnopsihologija je vidim ozbiljna nauka.
Kojim je to naučnim metodom došao do svojih zaključaka?
Rudarsko-geološkim ispitivanjem svoje zadnjice?
Koliko ja vidim to je njegovo mišljenje, čovek ima pravo na svoje mišljenje. Ali kad počne svoje mišljenje da naziva naukom tu već nailazimo na problem...
Ne mogu da se setim ko je to rekao ali mišljenja su kao čmarovi, svako ih ima.
Čisto da se razumemo, ovo nije protivnapad zbog opisa preovladavajućih karakternih osobina ljudi na ovim prostorima (ja i g. jovanović se tu slažemo).
Ovo je odbrana nauke.
freehand freehand 21:13 19.12.2011

Nači - psihopate?

Oket.
A veza Merkelova - ponovljena poruka - nomenklatura - Srbi pagani - psihopate je vir-tu-ozna!
Filipe, majstore!

I kao što sam siguran da je taj paganski deo nešto najlepše što Srbi (a bogami i drugi balkanski narodi) u sebi imaju, tako sam siguran da autor nekako pod napretkom ne podrazumeva otklon od tog paganskog dela karaktera ka pravoslavlju.
Prema čemu li, onda?
naklon naklon 22:36 19.12.2011

Re: Nači - psihopate?

freehand
Oket.A veza Merkelova - ponovljena poruka - nomenklatura - Srbi pagani - psihopate je vir-tu-ozna!Filipe, majstore!I kao što sam siguran da je taj paganski deo nešto najlepše što Srbi (a bogami i drugi balkanski narodi) u sebi imaju, tako sam siguran da autor nekako pod napretkom ne podrazumeva otklon od tog paganskog dela karaktera ka pravoslavlju.Prema čemu li, onda?


Hm. Nisam siguran da su vračanja i bajanja dobra po tebe, freehand. Ipak si ti - krpeni lutak. Da li bi ti bilo lepo, da te buše iglama? Baš onako kako ti bušiš Filipa?

A ti Filipe stvarno, maestralno povezuješ: čini mi se da i ovde pišeš - preko veze!
freehand freehand 22:55 19.12.2011

Re: Nači - psihopate?

Hm. Nisam siguran da su vračanja i bajanja dobra po tebe, freehand. Ipak si ti - krpeni lutak.

Waldorf je krpeni lutak. My name is Hand. Freehand.

A baš je interesantno da je tebi paganizam=vračanje&bajanje. I da si to još povezao sa majkom Džamajkom i fakin vuduom.
I sa Filipom koji se, btw, sam buši.
Ima intelektualni harakiri jednom, a nekad, bogami - i dva puta nedeljno.
naklon naklon 23:12 19.12.2011

Re: Nači - psihopate?

Ima intelektualni harakiri jednom, a nekad, bogami - i dva puta nedeljno.



Njegov probušak, tvoj je odušak.
dragan7557 dragan7557 11:04 21.12.2011

Re: nedoumica

Hm. Nisam siguran da su vračanja i bajanja dobra po tebe, freehand. Ipak si ti - krpeni lutak.

Waldorf je krpeni lutak. My name is Hand. Freehand.

Pa zato si svoj portret obesio kod Karagace?

Slabo su te primetili, jebiga navikli da si krpeni lutak.

Okaci bre svoj portret na svaki blog, i jasno promeni krpeno u stvarno ime u Golem, znas da ovde svet sporije kapira.

Ili jos bilje stavi svoje ime Golem i portret kao avatar da ne bude zabune.

cerski
freehand freehand 11:20 21.12.2011

Re: nedoumica

dragan7557
Hm. Nisam siguran da su vračanja i bajanja dobra po tebe, freehand. Ipak si ti - krpeni lutak.

Waldorf je krpeni lutak. My name is Hand. Freehand.

Pa zato si svoj portret obesio kod Karagace?

Slabo su te primetili, jebiga navikli da si krpeni lutak.

Okaci bre svoj portret na svaki blog, i jasno promeni krpeno u stvarno ime u Golem, znas da ovde svet sporije kapira.

Ili jos bilje stavi svoje ime Golem i portret kao avatar da ne bude zabune.

cerski



Zdravo Draganče.
Kako si mi danas?
dragan7557 dragan7557 12:20 21.12.2011

Re: nedoumica

freehand
dragan7557
Hm. Nisam siguran da su vračanja i bajanja dobra po tebe, freehand. Ipak si ti - krpeni lutak.

Waldorf je krpeni lutak. My name is Hand. Freehand.

Pa zato si svoj portret obesio kod Karagace?

Slabo su te primetili, jebiga navikli da si krpeni lutak.

Okaci bre svoj portret na svaki blog, i jasno promeni krpeno u stvarno ime u Golem, znas da ovde svet sporije kapira.

Ili jos bilje stavi svoje ime Golem i portret kao avatar da ne bude zabune.

cerski



Zdravo Draganče.
Kako si mi danas?

Eto upravo hocu na trening. A ti direktore?

cerski
drzura drzura 21:18 19.12.2011

ama

Srboskeptik Srboskeptik 23:07 19.12.2011

Nije fer

nsarski nsarski 23:22 19.12.2011

Filipe,

da li si ti svestan da ovo sto pokusavas da proturis na ovom postu nema veze sa naukom, i u istoj je ravni kao, otprilike, frenologija? (Frenologija je "nauka" koja na osnovu anatomskih osobina necije lobanje pokusava da toj osobi pripise nekakav "karakter".)
Etnopsihologija? Boze dragi!
Taj Jovanovic je autor knjiga kao "Prkos i Inat", "Citanje Prorocanstva", "Recnik javasluka", itd., dok je njegov recenzent Kecmanovic, ciji tekst imamo cast da citamo, napisao kapitalno delo "Da li smo sisli s uma ili dokazi da si Srbin".

Drzi se ti aforizama i parola, tako si simpatican. Ovo je maligno. I gore od toga, ali da se ne upustamo u te teme.

Evo samo jednog misaonog eksperimenta: zamisli da je neko napisao slicnu knjigu, ali ne o Srbima, nego o Albancima sa Kosova, Jevrejima ili Hrvatima. Sta bi ti o tome mislio?
Da te odmah preduhitrim: slicna knjiga koja bi o Srbima pisala sve u superlativima bi, na isti nacin, i iz istog razloga, bila podjednaki piece of shit.
freehand freehand 23:36 19.12.2011

Re: Filipe,

E, pazi - čitav sat se nećkam ne bih li se nane nanine ovoj kvazipsihološkoj dileji (Jovanoviću, Filip je samo medijum); i sve mi se vreme po glavi mota misao:
nači ovaj intelektualni bašibozuk drugosrbijanski - nači ovo će se, pazi šta ti kažem! citirati naširoko kao naučna podloga genocidnosti i genetskog zločinstva - kako bi vrekao da ti sprovedeš taj tvoj misaoni eksperiment?!

Malo je Hag!
valhalen valhalen 23:53 19.12.2011

Re: Filipe,

nsarski
da li si ti svestan da ovo sto pokusavas da proturis na ovom postu nema veze sa naukom, i u istoj je ravni kao, otprilike, frenologija? (Frenologija je "nauka" koja na osnovu anatomskih osobina necije lobanje pokusava da toj osobi pripise nekakav "karakter".)
Etnopsihologija? Boze dragi!
Taj Jovanovic je autor knjiga kao "Prkos i Inat", "Citanje Prorocanstva", "Recnik javasluka", itd., dok je njegov recenzent Kecmanovic, ciji tekst imamo cast da citamo, napisao kapitalno delo "Da li smo sisli s uma ili dokazi da si Srbin".

Drzi se ti aforizama i parola, tako si simpatican. Ovo je maligno. I gore od toga, ali da se ne upustamo u te teme.

Evo samo jednog misaonog eksperimenta: zamisli da je neko napisao slicnu knjigu, ali ne o Srbima, nego o Albancima sa Kosova, Jevrejima ili Hrvatima. Sta bi ti o tome mislio?


+1000000

Couldn't agree more.
Bojan Jovanović je šarlatan, nacionalističkog usmerenja. Dakle, nimalo bezopasan.

Evo samo par bisera iz ovog ljupkog štiva:


Prihvatajući islam radi zadrţavanja postojećih vlastelinskih ili sticanja novih privilegija, Srbi su postajalinetrpeljivi i ljuti protivnici svoje dotadašnje etniĉke braće. Ovaj novi identitet preobraćenika, identifikovanih
sa
osvajaĉem, stvarao je i njihov nesvesni unutrašnji konflikt, izraţavan tipiĉnom iracionalnošću. Budući da je oĉuvanje etniĉkog identiteta uslov kontinuiteta kulture, prihvatanje druge vere je bio presudan korak kaetniĉkom otuĊenju, koje se iskazalo u nega
tivnoj konotaciji.Nova islamska nacionalnost, idejno inspirisana verskim i kulturnim karakteristikama islamske tradicije,
graĊena je i na potiskivanju srpske etniĉke komponente. Unijaćenje i pokrštavanje Srba u zapadnom delu
Balkanskog poluostrva, u Dalma
ciji i Hrvatskoj, vršeno u cilju negiranja njihovog etniĉkog identiteta, dobilo je tokom poslednjeg rata i obeleţje genocida.



Genije inače veruje i da su Sloveni starosedeoci Balkana:

U dosadašnjem dugom vremenskom rasponu srpski narod je ţiveo i stvarao svoju kulturu na širokom i
geograf
ski neujednaĉenom prostoru Balkanskog poluostrva. Dosadašnja tumaĉenja favorizovala su tezu o
doseljavanju Srba na ove prostore, a formiranje njihove kulture sagledavala kao proces gubljenja nekih
obeleţja i prihvatanja odreĊenih elemenata tradicije zateĉenog stanovništva.

U odnosu na dosadašnja intenzivna prouĉavanja drugih kulturnih slojeva na Balkanu, slovenski kulturnisupstrat je ostao na margini ozbiljnijih nauĉnih istraţivanja. Nekritiĉko i generalno prihvatanje teze o
doseljavanju Srba, stoga otvara
i pitanje ispravnosti takvih tumaĉenja.

Balkan kao pradomovina

Identitet Srba na Balkanu aktuelizuje i mogućnost drugaĉijih odgovora od dosadašnjih. Najnovija saznanja oprisustvu Slovena na širem podruĉju Balkana i podaci o doseljavanju Srba mogu se shva
titi samo kao tada
uobiĉajena plemenska seoba. Teorija o Balkanu kao etniĉkoj pradomovini Slovena, potvrĊena radovimaMilana Budimira, radikalno osporava dosadašnja tumaĉenja o njihovom doseljavanju i meĊusobnim etniĉkimrazlikama, koje su, kako je zapaţen
o, tek potom uspostavljene, prvenstveno u funkciji dezintegracije jedinstvenog prostora slovenskog Balkana.


A evo kako ovaj vrli naučnik, 40 godina nakon objavljivanja Saidovog "Orjentalizma",
opisuje Albance:

Agresivni, beskrupulozni albanski nacionalizam, koji se u teţnji za nacionalnom afirmacijom sluţi svim
sredstvima, pokazao je izuzetnu prilagodljivost. Za razliku od grupa nastalih i objedinjenih ekonomskim i
politiĉkim interesima, grupacija Albana
ca na Kosovu i Metohiji objedinjena je onim prirodnim, emocionalnim,
spontanim odnosima i vezama karakteristiĉnim za zajednicu.

Interesima zajednice podreĊeni su interesi svih njihovih ĉlanova, pa je i funkcionisanje paradrţavnih,odnosno paradruštvenih organa moguće kao njen unutrašnji, tajni ţivot. Etniĉka zajednica kosovskihAlbanaca je udaljena od kriterijuma društva, koje podrazumeva odreĊene institucije i njihov javni ţivot.
Ukoliko se ima u vidu taj stepen udaljenosti od kolektivnog entiteta koji se u savremenom svetu naziva
društvo, razumljiva je uspešnost dosadašnjih albanskih nastojanja da ostvare etniĉki ĉist prostor Kosova iMetohije i na njemu svoju etniĉku ĉistu republiku, odnosno drţavu.


Konačno, evo genija o "kolevci nacionalnog bića":

Sudbina Srba na Kosovu simboliše duhovno stanje celokupnog srpskog naroda. Etniĉka razdrobljenost Srba
iskazuje se jedinstvenom sudbinom
, svešću o njihovoj kulturnoj i duhovnoj povezanosti, ugraĊenoj u
kolektivnu predstavu o istorijskom identitetu. Kosovo i Metohija je prirodno i kulturno u fokusu srpskih
interesa, koji su povremeno politiĉki zamagljivani. Nakon politiĉkih poraza, Kosovo je, kao strateško mesto,uvek dolazilo u ţiţu srpskih nacionalnih i drţavnih interesa. Kao integralni deo Srbije, Kosovo je sveto mestoSrba, kolevka njihovog duhovnog, drţavnog i nacionalnog bića. Istorijski kontinuitet i vekovni ţivot na ovom
prostoru ute
meljuje i pravo Srba na oĉuvanje sopstvenog nacionalnog i drţavnog identiteta na Kosovu i
Metohiji.


Za kraj, Ivan Čolović o Bojanu Jovanoviću:

Dosta nam je Dinaraca, dajmo šansu centralnobalkanskom rasnom tipu. Otvorimo rečnike i škole za jezik, književnost i misao srpskog Juga! Tako bi mogao da glasi jedan od zaključaka onoga što su na ovoj tribini govorili Dragoslav Mihailović i Bojan Jovanović. Verujem da neće ostati bez odjeka njihov poziv da se raspravlja o temi rasne politike i njihovo upozorenje Srbima da je sad, kad imaju nezavisnu državu, potrebno da se oslobode i dominacije Dinaraca. Šta će na to reći Dinarci, da li će se oni predati bez borbe? Ako je verovati onome što je Cvijić napisao o njihovom karakteru, predaja ne dolazi u obzir. Oni su svoje već rekli: Ćeraćemo se još!


EDIT: Svi Jovanovićevi citati preuzeti odavde.


princi princi 00:02 20.12.2011

Ко зна шта би Филип написао и кога све

цитирао да је одлучио да остане површан?
valhalen valhalen 00:04 20.12.2011

Re: Filipe,

E, pazi - čitav sat se nećkam ne bih li se nane nanine ovoj kvazipsihološkoj dileji (Jovanoviću, Filip je samo medijum); i sve mi se vreme po glavi mota misao:
nači ovaj intelektualni bašibozuk drugosrbijanski - nači ovo će se, pazi šta ti kažem! citirati naširoko kao naučna podloga genocidnosti i genetskog zločinstva - kako bi vrekao da ti sprovedeš taj tvoj misaoni eksperiment?!

Malo je Hag!


Freehand, nije u pitanju nikakvo drugosrbijanstvo, potpuno si omašio, radi se presnom srpskom nacionalizmu, Velmar-Jankovićevskog tipa, koji se neretko graniči sa rasizmom.



nsarski

Da te odmah preduhitrim: slicna knjiga koja bi o Srbima pisala sve u superlativima bi, na isti nacin, i iz istog razloga, bila podjednaki piece of shit.


Sarski, samo u ovome grešiš. Ovo naime jeste upravo ta knjiga. Po Jovanoviću Srbi super, najveći im je greh što nisu svima drugima j...li mater kad su mogli. Previše smo duševni, drugim rečima.

Naravno, glavni problem je, tu si u pravu, esencijalizovanje etničkih identiteta, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu.
freehand freehand 00:06 20.12.2011

Re: Filipe,

Au... Red je da povučem ono što sam napisao. Dakle - ovo je upravo naučnik reda onog frenologa (beše li?) iz "Toma Sojera".
Ovaj nije ni prvo ni drugosrbijanac; ovaj je bolid nultog, opšteg tipa.

Edit: Valhalen, pisali smo u isto vreme, izgleda.

valhalen valhalen 00:09 20.12.2011

Re: Filipe,

freehand
Au... Red je da povučem ono što sam napisao. Dakle - ovo je upravo naučnik reda onog frenologa (beše li?) iz "Toma Sojera".
Ovaj nije ni prvo ni drugosrbijanac; ovaj je bolid nultog, opšteg tipa.


Ne, ne, ne opšteg, klasično nacionalističkog. Nacije za njega nisu moderni konstrukti nego realnost prvog reda, nešto poput jungovskih arhetipova. Dostojno poređenje je sa rasnim naučnicima i sličnim opasnim šarlatnima od pre kojih stotinak godina.
Goran Vučković Goran Vučković 00:12 20.12.2011

Re: Ко зна шта би Филип написао и кога све

цитирао да је одлучио да остане површан?

To nikada nećemo znati - ali posle ovoga sveti vladika Nikolaj nekako predstavlja prirodnu nadogradnju
valhalen valhalen 00:17 20.12.2011

Re: Ко зна шта би Филип написао и кога све

Goran Vučković
цитирао да је одлучио да остане површан?

To nikada nećemo znati - ali posle ovoga sveti vladika Nikolaj nekako predstavlja prirodnu nadogradnju


Uopšte nisi daleko, u knjizi koju Filip hvali, Bojan Jovanović s puno pijeteta govori o Nikolaju, kao o jednom od naših prvih etno-psihologa čije su delo komunisti krili iz ideoloških razloga:

Budući da su pruţala relevantan uvid u mentalan sklopsrpskog naroda, dela znaĉajnih stvaralaca postala suideološki sporna i nepoţeljna u novom, socijalistiĉkomdruštvu. Redukujući sve suštinske kulturne, etniĉke iverske razlike meĊu ljudima iskljuĉivo na socijalno
-klasne,
nova ideologija je potiskivala dotadašnja saznanja onacionalnim odlikama. Vannauĉni razlozi bili su presudni zanasilno prekidanje kontinuiteta dotadašnjegetnopsihološkog nasleĊa, diktiran samozaborav znaĉajnog
segmenta nacionalne kulture i marginalizaciju sopstvenogidentiteta.
Odbaĉena i zabranjena dela Slobodana Jovanovića, Dragiše Vasića, Jovana Cvijića, Nikolaja Velimirovića,
Vladimira Velmar-
Jankovića, ostala su gotovo do kraja osamdesetih godina XX veka nedostupna našoj širojĉitalaĉkoj publici i izvan adekvatne nauĉne recepcije.

Iskazujući svu moć u potiskivanju nacionalnih interesa, politiĉka volja novostvorenog društva, temeljnog natzv. nauĉnom socijalizmu proklamovanim

ukidanjem dotadašnjih protivreĉnosti sugerisala je ostvarenje idejeo bliskom kraju istorije. MeĊutim, brzo starenje socijalizma i sve izraţenija kriza “nove slike sveta” postavila je u središte ţivota dotadašnju ideološku idilu ĉije je rušenje aktuelizov
alo iluziju o kraju istorije kao realnosti
njenog novog poĉetka


Mislim da Filip i ne razume da hvali knjigu koja je u potpunoj suprotnosti sa njegovim sopstvenim ideološkim ubeđenjima. I uz to, totalni treš.
freehand freehand 00:22 20.12.2011

Re: Ко зна шта би Филип написао и кога све

valhalen
Goran Vučković
цитирао да је одлучио да остане површан?

To nikada nećemo znati - ali posle ovoga sveti vladika Nikolaj nekako predstavlja prirodnu nadogradnju


Uopšte nisi daleko, u knjizi koju Filip hvali, Bojan Jovanović s puno pijeteta govori o Nikolaju, kao o jednom od naših prvih etno-psihologa čije su delo komunisti krili iz ideoloških razloga:

Budući da su pruţala relevantan uvid u mentalan sklopsrpskog naroda, dela znaĉajnih stvaralaca postala suideološki sporna i nepoţeljna u novom, socijalistiĉkomdruštvu. Redukujući sve suštinske kulturne, etniĉke iverske razlike meĊu ljudima iskljuĉivo na socijalno
-klasne,
nova ideologija je potiskivala dotadašnja saznanja onacionalnim odlikama. Vannauĉni razlozi bili su presudni zanasilno prekidanje kontinuiteta dotadašnjegetnopsihološkog nasleĊa, diktiran samozaborav znaĉajnog
segmenta nacionalne kulture i marginalizaciju sopstvenogidentiteta.
Odbaĉena i zabranjena dela Slobodana Jovanovića, Dragiše Vasića, Jovana Cvijića, Nikolaja Velimirovića,
Vladimira Velmar-
Jankovića, ostala su gotovo do kraja osamdesetih godina XX veka nedostupna našoj širojĉitalaĉkoj publici i izvan adekvatne nauĉne recepcije.

Iskazujući svu moć u potiskivanju nacionalnih interesa, politiĉka volja novostvorenog društva, temeljnog natzv. nauĉnom socijalizmu proklamovanim

ukidanjem dotadašnjih protivreĉnosti sugerisala je ostvarenje idejeo bliskom kraju istorije. MeĊutim, brzo starenje socijalizma i sve izraţenija kriza “nove slike sveta” postavila je u središte ţivota dotadašnju ideološku idilu ĉije je rušenje aktuelizov
alo iluziju o kraju istorije kao realnosti
njenog novog poĉetka


Mislim da Filip i ne razume da hvali knjigu koja je u potpunoj suprotnosti sa njegovim sopstvenim ideološkim ubeđenjima. I uz to, totalni treš.

Šta ti čitaš, crni čoveče...

A nači - Filip je osvetlao Obraz!
Bujrum, Fićo, Srbine!
valhalen valhalen 00:27 20.12.2011

Re: Filipe,

valhalen
freehand
Au... Red je da povučem ono što sam napisao. Dakle - ovo je upravo naučnik reda onog frenologa (beše li?) iz "Toma Sojera".
Ovaj nije ni prvo ni drugosrbijanac; ovaj je bolid nultog, opšteg tipa.


Ne, ne, ne opšteg, klasično nacionalističkog. Nacije za njega nisu moderni konstrukti nego realnost prvog reda, nešto poput jungovskih arhetipova. Dostojno poređenje je sa rasnim naučnicima i sličnim opasnim šarlatnima od pre kojih stotinak godina.



Izvini, Free, samo još jedna napomena, tek sad vidim da si rekao "ni prvosrbijanskog, ni drugosrbijanskog". Ja ne dajem ni pet para na tu bezveznu podelu, ali ako baš mora, onda je BJ 100% prvosbijanac, rado viđen gost Vučelinog Pečata, koji redovno pljuje po Peščaniku, "Betonu", i ostalim "izdajničkim" medijima:

Ko su ovdašnji „Ljuti nacionalnihilisti“ koje spominjete?

To su prvenstveno oni pojedinci koji kritički odnos prema događajima i pojavama u ovom društvu nekritički proširuju do radikalnog i nihilističkog osporavanja osnovnih vrednosti njegove nacionalne kulture i tradicije. Smatrajući sopstveni narod isključivim krivcem za sve nesreće i nastalo zlo u secesionističkim ratovima na području bivše Jugoslavije, posebno su agresivni prema srpskoj nacionalnoj kulturnoj, književnoj i naučnoj tradiciji. Tu tradiciju tumače kao idejni i ideološki osnov srpskog nacionalizma i izvorom svekolikog balkanskog zla, pa se zato i zalažu za to da je treba poništiti, preoblikovati, preimenovati i stvoriti novi i za svet primereniji srpski nacionalni identitet. Njihov cilj je, zapravo, da neosnovane optužbe i demonizaciju Srba tokom devedesetih godina u neviđenoj antisrpskoj medijskoj histeriji internalizuju i te laži učine i ovdašnjom istinom. Takvo delovanje se prepoznaje u širokom spektru od stranačkog do kulturnog, od stranke LDP, preko Fonda za humanitarno pravo do emisija Peščanik radija B92 i podlistka Danas „Beton“
valhalen valhalen 00:32 20.12.2011

Re: Ко зна шта би Филип написао и кога све

freehand

Šta ti čitaš, crni čoveče...

A nači - Filip je osvetlao Obraz!
Bujrum, Fićo, Srbine!


Jeste, šta da radim, navučen sam na nacionalistički treš.
Inače, neverovatna stvar. Ja sam upravo čitao stvari o Jovanoviću na netu (izašla mu sad nova knjiga, pa am se zainteresovao), i guglujući naletim na Filipov blog. Prvo sam mislio da je star, tek pogledam, današnji! How's that for a coincidence?
Goran Vučković Goran Vučković 00:34 20.12.2011

Re: Ко зна шта би Филип написао и кога све

i guglujući naletim na Filipov blog. Prvo sam mislio da je star, tek pogledam, današnji! How's that for a coincidence?

SEO
valhalen valhalen 00:38 20.12.2011

Re: Ко зна шта би Филип написао и кога све

Goran Vučković
i guglujući naletim na Filipov blog. Prvo sam mislio da je star, tek pogledam, današnji! How's that for a coincidence?

SEO


Hahaha, e izem ti, a taman sam, u skladu sam temom bloga, hteo da ponudim jungovsko objašnjenje.

Šalu na stranu, ne mislim da je koincidencija to što sam naišao na Filipov blog, nego to što ga je on objavio baš u trenutku kada sam ja, nezavisno, čitao o BJ. Ipak, ne radi se Hemingveju, pa da kažeš, okej, ljudi se često bave njime. Jok, u pitanju je opskurni niški etnolog, šarlatanske sorte.
princi princi 00:42 20.12.2011

Re: Ко зна шта би Филип написао и кога све

Jok, u pitanju je opskurni niški enolog, šarlatanske sorte.

Eh, ta disleksija...
valhalen valhalen 00:45 20.12.2011

Re: Ко зна шта би Филип написао и кога све

princi
Jok, u pitanju je opskurni niški enolog, šarlatanske sorte.

Eh, ta disleksija...


Eh, da je barem enolog... Od previše vina možda boli glava, ali bar ostaje na ramenim, doklen sa previše nacionalizma to baš nije slučaj.
Goran Vučković Goran Vučković 00:48 20.12.2011

Re: Ко зна шта би Филип написао и кога све

Šalu na stranu, ne mislim da je koincidencija to što sam naišao na Filipov blog, nego to što ga je on objavio baš u trenutku kada sam ja, nezavisno, čitao o BJ. Ipak, ne radi se Hemingveju, pa da kažeš, okej, ljudi se često bave njime. Jok, u pitanju je opskurni niški etnolog, šarlatanske sorte.

Možda je prost uzročno posledični sled, kao i kod Filipa: kreneš od Isidore Sekulić, pa onda neminovno na Cvijića, onda neizbežno na Dvornikovića, tu iza ćoška neumitno čeka Jovanović, a posle njega Andrić - onda, naravno, Selimović. Logično, posle toga, Vinaver, Pekić, Kiš.... i - tu više nema iznenađenja. Frenologija eugenike hiromantije srpske duše.
valhalen valhalen 00:51 20.12.2011

Re: Ко зна шта би Филип написао и кога све

Goran Vučković
Šalu na stranu, ne mislim da je koincidencija to što sam naišao na Filipov blog, nego to što ga je on objavio baš u trenutku kada sam ja, nezavisno, čitao o BJ. Ipak, ne radi se Hemingveju, pa da kažeš, okej, ljudi se često bave njime. Jok, u pitanju je opskurni niški etnolog, šarlatanske sorte.

Možda je prost uzročno posledični sled, kao i kod Filipa: kreneš od Isidore Sekulić, pa onda neminovno na Cvijića, onda neizbežno na Dvornikovića, tu iza ćoška neumitno čeka Jovanović, a posle njega Andrić - onda, naravno, Selimović. Logično, posle toga, Vinaver, Pekić, Kiš.... i - tu više nema iznenađenja. Frenologija eugenike hiromantije srpske duše.




Filip Mladenović Filip Mladenović 00:58 20.12.2011

Mentalne blogade!

Ovo je blog o citiranim autorima, koji su se tokom XX veka bavili karakternim crtama srpskog naroda, i pokušajima da odgovore na postavljena pitanja. Ne bavite se mentalnim blogadama, već temom bloga!
Ne zamagljujte, ne zamenjujte teze, nego bez bojazni ponudite odgovore na postavljena pitanja!
valhalen valhalen 01:07 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Filip Mladenović
Ovo je blog o citiranim autorima, koji su se tokom XX veka bavili karakternim crtama srpskog naroda, i pokušajima da odgovore na postavljena pitanja. Ne bavite se mentalnim blogadama, već temom bloga!
Ne zamagljujte, ne zamenjujte teze, nego bez bojazni ponudite odgovore na postavljena pitanja!


Filipe, pitanja su prosto pogrešno postavljena. Kao što je nsarski lepo i tačno primetio, etnopsihologija je "nauka" u rangu frenologije.

Ako su ovo pitanja na koja očekuješ odgovore:

Zašto je to naše istorijsko prokletstvo? Da li se radi o civilizacijskom usudu ili o nemanju kolektivnog talenta za politiku?


Onda su moji odgovori sledeći:

1) ne postoje istorijska prokletstva
2) ne postoje civilizacijski usudi (mada, nisam siguran ni šta je to tačno)
3) ne postoji "kolektivni" talenat za bilo šta
Goran Vučković Goran Vučković 01:09 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Da vidiš Filipe to nije loša ideja.

evo recimno da bez bojazni postavimo pitanja na ponuđene odgovore:

Šta znači "SloboBorise" u naslovu?

Šta simbolizuju dve slike na vrhu bloga?
princi princi 01:12 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Filipe, pitanja su prosto pogrešno postavljena. Kao što je nsarski lepo i tačno primetio, etnopsihologija je "nauka" u rangu frenologije.

Mislim da je zaludno uletati sa Filipom u neku diskusiju i razmenu argumenata... Filipovi blogovi su jednostavno odraz njegovog trenutnog mentalnog stanja i isključivo ih tako treba shvatiti. To je kao ono u bolnici kad doktor dođe u vizitu ujutru: proveri temperaturu, vidi da li terapija daje rezultate, promeni dozu ako je neophodno i nastavi dalje do sledećeg pacijenta (Drageca, Karagaće, Čerskog...).
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:32 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Srbija je na samom dnu Evrope, ekonomski slaba, sa velikomnezaposlenošću, prezadužena, u raljama tajkuna, tajnih službi,korumpiranih stranačkih vrhuški, organizovanog kriminala... ZAŠTO?
blogovatelj blogovatelj 01:33 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Čerskog



Jel ovo pravilno?
Ja sam mislio da je sisao sa planine Cer.
freehand freehand 01:43 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Filip Mladenović
Srbija je na samom dnu Evrope, ekonomski slaba, sa velikomnezaposlenošću, prezadužena, u raljama tajkuna, tajnih službi,korumpiranih stranačkih vrhuški, organizovanog kriminala... ZAŠTO?

Brahiokefali?
valhalen valhalen 01:43 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Filip Mladenović
Srbija je na samom dnu Evrope, ekonomski slaba, sa velikomnezaposlenošću, prezadužena, u raljama tajkuna, tajnih službi,korumpiranih stranačkih vrhuški, organizovanog kriminala... ZAŠTO?


Ne znam Filipe, da pitamo nekog frenologa? Ili, zašto da ne, astrologa? Milja Vujanović je imala par stvari da kaže na tu temu. Možda bi trebalo, "bez bojazni", da i njih razmotrimo, hm?
valhalen valhalen 01:46 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

freehand
Filip Mladenović
Srbija je na samom dnu Evrope, ekonomski slaba, sa velikomnezaposlenošću, prezadužena, u raljama tajkuna, tajnih službi,korumpiranih stranačkih vrhuški, organizovanog kriminala... ZAŠTO?

Brahiokefali?

Milan Novković Milan Novković 02:08 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Filip Mladenović
Srbija je na samom dnu Evrope, ekonomski slaba, sa velikomnezaposlenošću, prezadužena, u raljama tajkuna, tajnih službi,korumpiranih stranačkih vrhuški, organizovanog kriminala... ZAŠTO?

1. Srbija je na samom dnu Evrope - zato što su ostali iznad dna

2. prezadužena - zato što troši više nego što zarađuje

3. u raljama tajkuna - zato što su tajkuni pobedili netajkune

4. ekonomski slaba - Može da bude (skoro)linearna kombinacija broja 1, 2 i 3

5. sa velikomnezaposlenošću - Zato što ne zapošljava dovoljno

6. ....

Šalim se, a i ponestaje mi smajlija

Od "racionalizacije" neuspeha se neće nešto uspeti, niti leba najesti, čak je opasna droga i uspavanka na duži rok!

Srbija nema elitu da se na sva zvona sjati oko toga šta sad raditi i kako se ujediniti, zato što je to teži i naporniji posao, a, u stvari, pošto ne nudi niakav značajan put do instant "zadovoljstva" to je pomalo i dosadan biznis.

Vika, tuča, plitko teoretisanje, praksa nikako, praksa je jeziva danguba (možda jedino neko bacanje koski po ćoškovima, ispod kreveta i slično), maštarenje to je brzo uzbuđenje, a jeftino.

Bez prakse se mnogo lakše gospodari vremenom - Novembar 2011. ili Novembar 14. veka, nema neke značajne razlike, čega se ne sećamo možemo da izmislimo ili umislimo, rastežeš i stežeš to vreme kako hoćeš, nema ni nekih posledica iskakanja iz sinhronizacije ili preskakanja rupa u znanju, pa upadanja u rupe gluposti.

Sve je lako!

Možeš da probaš šta hoćeš - ko ne voli etnopsihologiju može da proba etno-tenzorski račun!

Probaj, prosto ko pasulj!

Evo ideje za blog - da se nađu eigenvectors i eigenvalues srpske matrice!

Ili koji srpski stringovi, u koliko dimenzija su otvoreni, zatvoreni i kako vibriraju!

A oni što ne vole da razmišljaju - izgleda da će oni morati u praksu, na ulicu, kad im ponestane rupa na kaišu
Milan Novković Milan Novković 02:21 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

ZAŠTO?

Dobar naslov za disertaciju

Evo još jednog: "Strukturalna dinamika karme srpskog naroda"

E sad, šale na temu šaljivih oblasti para-socio-psiholoških istraživanja me neće daleko dovesti pošto je meni žao naroda tamo!

Ali se nikad ne zna kad će maltretiranje poštenih blogera i poštene pseudo-elite dovesti do ne-pseudo-rezultata
Milan Novković Milan Novković 02:52 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Srbija je na samom dnu Evrope, ekonomski slaba, sa velikomnezaposlenošću, prezadužena, u raljama tajkuna, tajnih službi,korumpiranih stranačkih vrhuški, organizovanog kriminala... ZAŠTO?

Gledam nešto kako brzom rafalnom paljbom izrodih dva fazona u čet'ri sekunda pa se razmišljam - da su bar ostali blogeri prihvatili diskusiju, a ja se zezam, sad bih bio samozadovoljni mačo u svojim očima i već bi me bolela rebra od lupanja u prsa.

Ovako, pre nego što kresnem samog sebe stišćem noge i veslam unazad pa, etnopsihologija, kažeš! I pitaš: "ZAŠTO?":

1. Srbi su pošten i dobroćudan narod koji veruje drugima i želi da ugosti druge.

2. Ponosan na tu svoju dobrotu pa je lakši plen za zlikovce, strane pa domaće, prirodnih ili društvenih sklonosti.

3. I toliko je u većini u toj dobroti da ko dodo i slični, neiskusni u rvanju sa zlim nadrljaju pre nego što otvore oči.

4. U stvari, nije nebeski narod, nego budući narod, ispred vremena i čije vreme dolazi tek, i nadajmo se da dolazi na vreme.

Paradoks: ja u 1-4 verujem, bez zezanja, ali što zbog inercije, što zbog netalenta ne umem naglo da odaberem ubedljivije reči, nego bi mi bilo potrebno još nekoliko komentara, a žetoni mi istekli.

Kad sam već inercije i fizike evo još jedne teme za disertaciju: "Jedinstvo i borba klasične i kvantne mehanike u srpskom društvu"

A kad smo kod dijalektike svaka čast onome ko ima koristan savet kako ujediniti plakanje za tim milionima nedužnih ljudi i svakodnevni prkos i zezanje koje bi bilo greh uskratiti nam.
cyberm cyberm 09:07 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Milan Novković
...

Објаснио.
Србиа маика!

maksa83 maksa83 10:12 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Srbija je na samom dnu Evrope, ekonomski slaba, sa velikomnezaposlenošću, prezadužena, u raljama tajkuna, tajnih službi,korumpiranih stranačkih vrhuški, organizovanog kriminala... ZAŠTO?

Svako "zašto?" ima svoje "jebiga...".

tasadebeli tasadebeli 10:15 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

maksa83
Srbija je na samom dnu Evrope, ekonomski slaba, sa velikomnezaposlenošću, prezadužena, u raljama tajkuna, tajnih službi,korumpiranih stranačkih vrhuški, organizovanog kriminala... ZAŠTO?Svako "zašto?" ima svoje "jebiga...".



tyson tyson 13:03 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Mislim da je zaludno uletati sa Filipom u neku diskusiju i razmenu argumenata...

Misliš?



tyson tyson 13:10 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Srbija je na samom dnu Evrope, ekonomski slaba, sa velikomnezaposlenošću, prezadužena, u raljama tajkuna, tajnih službi,korumpiranih stranačkih vrhuški, organizovanog kriminala... ZAŠTO?

Pa, jasno je: zato što smo kao narod etnološki i psihološki, ergo genetski predodređeni za to.

Kolektivno prokleti ili obdareni, zavisi iz koje perspektive se gleda.

Evo da i ja budem u duhu FM bloga pa da obogatim komentar citatom; kao što reče pokojni Ilarion Ruvarac - spasa nam nema, propasti ne možemo.

Džaba se pojednici batrgaju; evo i ti Filipe, hteo si da ispadneš mudar i da nađeš potvrdu svojim nacionalnihilističkim idejama, i završio hvalospevima jednoj klasičnoj ikoni Obraza i Naših.

Ne može se iz svoje kože pobeći. Srbin si, i kao takav predodređen za sranja. Lepo ti je čovek objasnio.


Da začinimo malo teoriju:









tyson tyson 13:17 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Vika, tuča, plitko teoretisanje, prasa nikako, prasa je jeziva danguba (možda jedino neko bacanje koski po ćoškovima, ispod kreveta i slično), maštarenje to je brzo uzbuđenje, a jeftino.

Bez prase se mnogo lakše gospodari vremenom - Novembar 2011. ili Novembar 14. veka, nema neke značajne razlike, čega se ne sećamo možemo da izmislimo ili umislimo, rastežeš i stežeš to vreme kako hoćeš, nema ni nekih posledica iskakanja iz sinhronizacije ili preskakanja rupa u znanju, pa upadanja u rupe gluposti.

(...)

A oni što ne vole da razmišljaju - izgleda da će oni morati u prasu, na ulicu, kad im ponestane rupa na kaišu

Nema druge, moraćemo da zovemo Dragu u pomoć, da nam kao dokazani ekspert odgovori na postavljena pitanja...



dragan7557 dragan7557 13:29 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

blogovatelj
Čerskog



Jel ovo pravilno?
Ja sam mislio da je sisao sa planine Cer.


Cak i da se popnem na Himalaje ne bih primetio tvoju "velicinu."


I'm sure you regret every self-obsessed moment of your petty little life. But that's realy not my problem, now is it?

cerski
dragan7557 dragan7557 13:37 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

princi
Filipe, pitanja su prosto pogrešno postavljena. Kao što je nsarski lepo i tačno primetio, etnopsihologija je "nauka" u rangu frenologije.

Mislim da je zaludno uletati sa Filipom u neku diskusiju i razmenu argumenata... Filipovi blogovi su jednostavno odraz njegovog trenutnog mentalnog stanja i isključivo ih tako treba shvatiti. To je kao ono u bolnici kad doktor dođe u vizitu ujutru: proveri temperaturu, vidi da li terapija daje rezultate, promeni dozu ako je neophodno i nastavi dalje do sledećeg pacijenta (Drageca, Karagaće, Čerskog...).

Udvaranje preko bloga, cak i zenskog sveta smatram nekulturnim.

Udvaranje muskaraca meni, preko bloga je vec sodomija u pokusaju.

cerski
freehand freehand 15:10 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Udvaranje muskaraca meni, preko bloga je vec sodomija u pokusaju.

cerski



Čoveče, ti si...
Nemam mašte da zamislim da se ti, u stvari, samo dobro zajebavaš!
Kakav bi TO trip bip!
pinnochio pinnochio 22:59 20.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Filip Mladenović
Srbija je na samom dnu Evrope, ekonomski slaba, sa velikomnezaposlenošću, prezadužena, u raljama tajkuna, tajnih službi,korumpiranih stranačkih vrhuški, organizovanog kriminala... ZAŠTO?


Najniži IQ u Evropi?
http://righttruth.typepad.com/right_truth/2006/06/does_the_countr.html
http://www.charlesdarwinresearch.org/2009%20PAID%20(Cvorovic).pdf
tasadebeli tasadebeli 09:01 21.12.2011

Re: Mentalne blogade!

pinnochio

Filip MladenovićSrbija je na samom dnu Evrope, ekonomski slaba, sa velikomnezaposlenošću, prezadužena, u raljama tajkuna, tajnih službi,korumpiranih stranačkih vrhuški, organizovanog kriminala... ZAŠTO?Najniži IQ u Evropi?http://righttruth.typepad.com/right_truth/2006/06/does_the_countr.htmlhttp://www.charlesdarwinresearch.org/2009%20PAID%20(Cvorovic).pdf



Аааа, тако значи! Сад сам тек схватио зашто је већина професора математике по школама тако наклоњена чашици! Да не кажем да су ноторни алкохоличари... Стално сам мислио да има нешто у тим бројкама што их тера према пићу, а тек сада видим да је интелигентним људима изузетно тешко да живе у ретардираној средини, па спас траже у чашици. Хвала, Пинокио!
dragan7557 dragan7557 10:19 21.12.2011

Re: Mentalne blogade!

3) ne postoji "kolektivni" talenat za bilo šta

Ovo je netacno!

Jedan kolektivno talent postoji i svuda se srece: talent za nasilje.

cerski
dragan7557 dragan7557 11:20 21.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Goran Vučković
Da vidiš Filipe to nije loša ideja.

evo recimno da bez bojazni postavimo pitanja na ponuđene odgovore:

Šta znači "SloboBorise" u naslovu?

Šta simbolizuju dve slike na vrhu bloga?

Bar se od tebe da ocekivati da shvatis sta slike simbolizuju. evo da pomognem:

Slobo
1914
rat i propast

Borise
2014
siromastvo i glad

ilustrovane prigodnim slikama.

nije bas komplikovano, a posto niko ne shvata onda bice da je cenjenim borcima protiv Filipa nesto nejasno?
princi: Filipovi blogovi su jednostavno odraz njegovog trenutnog mentalnog stanja i isključivo ih tako treba shvatiti. To je kao ono u bolnici kad doktor dođe u vizitu ujutru: proveri temperaturu, vidi da li terapija daje rezultate, promeni dozu ako je neophodno i nastavi dalje do sledećeg pacijenta (Drageca, Karagaće, Čerskog...).


Kod tebe princi su tvoje nesuvisle primedbe nazalost odraz tvog stalnog mentalnog stanja, koje ne popravljivo, ne brini ima vas vise na ovom blogu.
blogovatelj

Pa krpeni lutak, pa rdja i td.

cerski
blogovatelj blogovatelj 16:47 21.12.2011

Re: Mentalne blogade!

blogovatelj

Pa krpeni lutak, pa rdja i td.


Hvala cerski sto si me uokvirio, ne mesas me sa drugima i drzis me na pijedestalu.
Vidim, tebe i od jutros vile gone, kao i obicno.
Posto te cenim kao blogokolegu, dacu ti jos jednu lekciju iz pravopisa.

ne popravljivo


Ovako kako si nepisao ne valja. Nepopravljivo si pglu.
I da te pitam bre. Jel znas jos nekog tako pametnog ko ti, ko ne zna pravopis za sesti razred? Ja ne znam. Mora da si ti jedini takav genije koji je zanemario pravilno pisanje zarad sto jasnijeg predocavanja tajni svemira ljudima na internetu.
Daj shvati da te pametni ovde provale u sekundi kakav si buzdovan i nemoj da gnjavis vise. Bolji si bio kad si imao maniju da pises svoje blogove. Najbolje ce zdravlje da ti se popravi ako budes pisao sam sebi.
blogovatelj blogovatelj 17:08 21.12.2011

Re: Mentalne blogade!

Cak i da se popnem na Himalaje ne bih primetio tvoju "velicinu."


Razmisli o besmislenosti ove recenice.
Ako si rec velicina stavio pod navodnike, znaci da me smatras malim.
Ako se popnes na Himalaje, pa tek onda ne mozes videti onoga ko je mali.
Kapiras?
Logika!
To ti fali.
Pricamo ti dobronamerno, ne zato sto te nesto volimo, nego zato sto gnjavis po blogu.
dragan7557 dragan7557 00:23 22.12.2011

Re: mamlazenje

blogovatelj
Cak i da se popnem na Himalaje ne bih primetio tvoju "velicinu."


Razmisli o besmislenosti ove recenice.
Ako si rec velicina stavio pod navodnike, znaci da me smatras malim.
Ako se popnes na Himalaje, pa tek onda ne mozes videti onoga ko je mali.
Kapiras?
Logika!
To ti fali.
Pricamo ti dobronamerno, ne zato sto te nesto volimo, nego zato sto gnjavis po blogu.

Slusaj mamlazman ti si se po ovom blogu ve 1000 zaklinjao da meni ne repliciras? Jel tako? Jeste. Nisi bre ni na blogu u stanju da rec odrzis kakav li si tek u zivotu?

Ufati se bre za usi i cupkaj a divanjenje prepusti ozbiljnijim. Idi bre radi nesto korisno, ovako nikad neces zaraditi penziju. Posle ces bre da padnes na socijalno da te izdrzava.

Ako te bas toliko privlaci da skrenes paznju na sebe, najavi da ces da skocis u prazan bazen naglavacke i svi ce dojuriti da te spasu.

Uzgred ti pricas o nekom znanju, a jos nisi naucio da nisi blogovatelj vec bloger, a i taj glupavi avatar, sto svaki cas menjas, izaberi recimo k'o Gari Kuper = Libkonc nesto ozbiljno. A sto mene mrzis iz dna duse(ako znas uopste sta je dusa, u cega sumnjam) tu ti ja ne mogu pomoci ima bre dovoljno psihijatara zaradi neku paru i plati lecenje.

cerski

dragan7557 dragan7557 00:27 22.12.2011

Re: Mentalne blogade!

blogovatelj 16:47 21.12.2011
Re: Mentalne blogade!

blogovatelj

Pa krpeni lutak, pa rdja i td.



Hvala cerski sto si me uokvirio, ne mesas me sa drugima i drzis me na pijedestalu.

Moj omiljeni i jedini pijedestal je falusoidnog oblika, nadam se da ne smeta?
Posto te cenim kao blogokolegu,

Ajde da prestanes da vredjas, ako moze? Mada sumnjam da ti to mos?

cerski
blogovatelj blogovatelj 05:19 22.12.2011

Re: mamlazenje

divanjenje prepusti ozbiljnijim






Jesi smrtno ozbiljan uvek. Ali ako je neko ozbiljan to ne znaci da nije glup.
freehand freehand 01:55 20.12.2011

P.S.

Samo da te upozorim: kad se zajebavaš sa lobanjama - nek ti za nauk budu kapetan Afanasije Miljaga i urednik Jermolkin!
Njihove sudbine govore: oprez!
tasadebeli tasadebeli 08:52 20.12.2011

Робни вишкови у људским ресурсима

Doček današnje ponovljene poruke nemačke kancelarke Angele Merkel srpskoj političkoj nomenklaturi još jedan je u nizu otužnih dokaza ovdašnje dominacije neznanja, neobaveštenosti, neinformisanosti, sujeta, uobraženosti, ignorancije, inata, demagogije, strančarenja, nepriznavanja realnosti... Jednom rečju, nep(repo)oznavanja duha vremena.

Zašto je to naše istorijsko prokletstvo? Da li se radi o civilizacijskom usudu ili o nemanju kolektivnog talenta za politiku?

Odgovore sam pokušao da nađem čitajući knjige Isidore Sekulić, Cvijića, Dvornikovića, Jovanovića, Andrića, Selimovića, Vinavera, Pekića, Kiša...



Дух времена? Или дух самог Филипа?

Историјско проклетство? Или постојање на погрешном месту у погрешно време?

Цивилизацијски усуд? Или, опет, постојање на погрешном месту у погрешно време?

Немање колективног талента за политику? Колективни таленти? Политику?

Овај пут свака похвала Филипу! Поставио је одлична питања. То су увек она питања за која не постоје одговори него само отварају нова питања, која опет отварају нова питања и тако... у концентричним круговима које је Андрић, изгледа, толико волео.

Е, сад сам се још више удепресивио јербо ми је овај Филипов блог само још боље утврдио оно што дуго, дуго наслућујем. Ми, који живимо у овој географској области званој Србија, вишак смо свима. А највише самима себи. И колективно и појединачно, ми смо само непотребни баласт у пројекцији лепше будућности на овој планети.

Ех, да, заборавих, требало је да између оне две слике на почетку текста уметнеш још неке. Предлажем: слика вешања у Шапцу 1914, па слика првог краља Срба, Хрвата и Словенаца Александра Карађорђевића, па Јасеновац, па Тито, па Газиместан 1989, па Милошевић, па Ђинђић,... Овако испадне да је онај мученик са шајкачом сопственом кривицом стигао до баштрања у контејнеру. А ти и сам знаш да то није баш тако...
nani.bacciabiggia nani.bacciabiggia 10:28 20.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

Е, сад сам се још више удепресивио јербо ми је овај Филипов блог само још боље утврдио оно што дуго, дуго наслућујем. Ми, који живимо у овој географској области званој Србија, вишак смо свима. А највише самима себи. И колективно и појединачно, ми смо само непотребни баласт у пројекцији лепше будућности на овој планети.


Mladenovićeva etnopsihološka konstrukcija je nespretno postavljena i tu mu se može napakovati puno malicioznih etiketa ali ono što Mladenovića kopka su pitanja.
Nebitno je više šta je uzrok. Država Srbija nevalja ništa.
-Zašto taksisti psuju dok voze klijente?
-Zašto u gradskom prevozu uvijek ima barem jedan ozbiljan siledžija? Razgovor na telefonu:"Brate,ako mi ne doneseš kintu,rasporiću te brate,rasporiću te brate i ubaciti u smart".Beograd,linija 56, 17.11.2011
-Zašto Srbin broji dane do propasti Amerike(pogledati pod omega68)
-Zašto policajci nemaju zube?
-Zašto ljudi hodaju u trenerkama?
-Zašto klinci imaju kapuljače na glavama?
-Zašto džipovi ubijaju djecu u školskim dvorištima?
-Zašto psi ujedaju prolaznike?
-Zašto vozač autobusa plače? Beograd, linija 46, 10.4.2011
-Zašto moja tašta čeka 5 (slovima pet) sati da bi kupila novu kartu za gradski prevoz?
-Zašto nema šahtova na putu?
-Zašto se peronska karta plaća 130 dinara?
-Zašto pikavci koji još gore padaju sa zgrada i upadaju u kapuljače? Novi Beograd,17.11.2011


tasadebeli tasadebeli 10:38 20.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

nani.bacciabiggia
Zašto klinci imaju kapuljače na glavama?-Zašto pikavci koji još gore padaju sa zgrada i upadaju u kapuljače? Novi Beograd,17.11.2011


-Zašto u gradskom prevozu uvijek ima barem jedan ozbiljan siledžija? Razgovor na telefonu:"Brate,ako mi ne doneseš kintu,rasporiću te brate,rasporiću te brate i ubaciti u smart".Beograd,linija 56, 17.11.2011-
Zašto vozač autobusa plače? Beograd, linija 46, 10.4.2011



Па да, то сам и рекао,Филип је поставио одлична питања. А и ти ниси за бацање. Ето,овим другим питањем дат је одговор на оно претходно питање. Видиш како дружење са Филипом, макар и путем блога, позитивно утиче на нас.

Као што видиш, узроци су ипак битни. Лепо то рече Макса:
Svako "zašto?" ima svoje "jebiga...".
freehand freehand 10:52 20.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

-Zašto klinci imaju kapuljače na glavama?


Ovi?


Ili ovi?

Da im ne zebe glava?



-Zašto ljudi hodaju u trenerkama?




Kad je i lepše i prirodnije ovako?

-Zašto pikavci koji još gore padaju sa zgrada i upadaju u kapuljače? Novi Beograd,17.11.2011

Zato što nisi kapuljaču stavio na glavu?
-Zašto psi ujedaju prolaznike?

Za to pitanje postoje eksperti na blogu.

-Zašto policajci nemaju zube?

Da ne bi ujedali prolaznike?
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:45 20.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

Vratite se temi bloga, ne manipulišite.
freehand freehand 11:48 20.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

Filip Mladenović
Vratite se temi bloga, ne manipulišite.

Tako je. I ja sam mu isto rekao.
Nego, kaće neki naviački blog da malo rumblamo, ono, b'ate?!
tyson tyson 13:39 20.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

-Zašto taksisti psuju dok voze klijente?

Zato što su taksisti generalno bagra u svakom kutku ove planete, čast retkim izuzecima.

-Zašto u gradskom prevozu uvijek ima barem jedan ozbiljan siledžija? Razgovor na telefonu:"Brate,ako mi ne doneseš kintu,rasporiću te brate,rasporiću te brate i ubaciti u smart".Beograd,linija 56, 17.11.2011

Jedna lasta ne čini proleće. Jednostavno nije tačno da u gradskom prevozu uvek ima bar jedan siledžija.

-Zašto Srbin broji dane do propasti Amerike(pogledati pod omega68)

Jedna lasta ne čini proleće, a oni što broje pretpostavljam da to rade jer im je ta Amerika koliko pre desetak godina bacala bombe na glavu tri meseca a onda brutalnom silom otela deo zemlje.

-Zašto policajci nemaju zube?

Policajci u proseku imaju taman onoliko zuba koliko i ostatak populacije.

-Zašto ljudi hodaju u trenerkama?

Zato što vole sport...?

Ko hoda u trenerkama?

-Zašto klinci imaju kapuljače na glavama?

Videli u spotovima američkih muzičkih zvezda i u holivudskim filmovima. Bukvalno.

-Zašto džipovi ubijaju djecu u školskim dvorištima?

Zato što nisu ispravni. Ustvari, zato što nije ispravan, jer je u pitanju jedan slučaj u proteklih 60 godina, koji kao takav nije relevantan ama baš ni za šta.

-Zašto psi ujedaju prolaznike?

Mora da postoji neki razlog. Da zadužimo Filipa da na internetu pronađe nekog stručnjaka za pseću etnopsihologiju koji bi nas obradovao odgovorom na to pitanje...?

-Zašto vozač autobusa plače? Beograd, linija 46, 10.4.2011

Pa što ga nisi pitao kad te toliko kopka? Otkud mi to možemo znati?!

-Zašto moja tašta čeka 5 (slovima pet) sati da bi kupila novu kartu za gradski prevoz?

Zato što ima vremena da provede pet sati u redu.

-Zašto nema šahtova na putu?

Zato što ih kradu. A znamo ko ovde krade...

-Zašto se peronska karta plaća 130 dinara?

Ne znam šta je peronska karta.

-Zašto pikavci koji još gore padaju sa zgrada i upadaju u kapuljače? Novi Beograd,17.11.2011

Zato što ih neko baca kroz prozor.



dragan7557 dragan7557 13:46 20.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

tyson 13:39 20.12.2011 / *novo
Re: Робни вишкови у људским ресурсима

-Zašto taksisti psuju dok voze klijente?


Zato što su taksisti generalno bagra u svakom kutku ove planete,

Bas vala, ne kaze narod dzaba: "s' kim si onaki si."

cerski
tasadebeli tasadebeli 20:37 20.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

freehand

Filip MladenovićVratite se temi bloga, ne manipulišite.Tako je. I ja sam mu isto rekao. Nego, kaće neki naviački blog da malo rumblamo, ono, b'ate?!



Филипе, извини, морам да тролујем, то је јаче од мене.

Фрихенде, јеси ли видео насловну страну Политике од недеље? Ко нам то још увек навија за партизан? Вероватно знаш и за онај чувени дрим тим партизана 1945-2005 у коме сви играчи заједно са стручним штабом не могу ни пола прасета да поједу?


Извини , Филипе, још једном, молим те, али морао сам!
dragan7557 dragan7557 10:41 21.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

Овако испадне да је онај мученик са шајкачом сопственом кривицом стигао до баштрања у контејнеру.

Pa nego ko je drugi kriv?

Tom "muceniku su prodali smrt kao najvece dobro: na Marici, na Kosovu 1389, u svih desetak ratova u poslednjem veku, i kompletan kontajenr umesto zivota, u koji poneko nesto baci kako ne bi lipsao od gladi.

Kada je taj "mucenik" dobio samoupravu i vlasnistvo na sveukupnom svojinom svega u "svojoj" drzavi, ponudjen mu je u zamenu za sve najsumanutiji poredak koji vec 100 godina prestao da postoji (od kada je umesto sirovog kapitalizma uveden neofasizam u obliku korporativizma). "Mucenik"je poverovao prevarantima, bez ikakve borbe za nadgranju pristao da menja kontajner za sve svoje fabrike, preduzeca, i samu organizaciju zvana drzava.

I sada je sam "mucenik"opet prevaren navucen na tanak led od strane onih kojima je verovao, sukobljen sa cinjenicom da je od gazde svog imanja, koje je olako predao onima koji su mu lazima prodavali bolju buducnost, postao prosjak a dojucerasnji probisveti gazde svega sto je on stvorio, na ivici egzistencije i ugrozen.

Ne pitajuci se ko je kriv, a sam je kriv, sada iz kontajnera moze da gleda dzipove svojih novih gazda i da se nada da ce mu neko baciti bar neku oglodanu kosku, da trpi da ga gazde biju, ponizavaju itd.

"Mucenik" je svojom gluposcu sebe doveo do propasti, pa ga i ne treba zaliti. Ko hoce da skoci u bunar treba ga gurnuti ako okleva, da mu prethodno treba reci da je njegova namera glupost to stoji, ali ako je zapeo onda mu treba pomoci i gurnuti ga.


cerski

p.s. naravno ovakvi "naucnici i pisci" koje Filip ovde spominje ce za dobre pare mucenika velicati pisanim recima, salonski disidenti Matije ce mu opevati opela, disident Micunovic ce jahati njegove popove, disident Kostunica (pravo prezime Danjanovic) ce mu pricati o legalnosti njegovog stanja, Pisac Otac Dobrica ce ga velicati i zaliti, radikal Toma pokazati kako da pece rakiju.... i tako dalje sve dok "mucenik"ne crkne od gladi ili se ne probudi iz svog sna. Za utehu "mucenik treba reci da nije usamljen ima ih jos 7,9 milijardi ako ne i mnogo vise.
milisav68 milisav68 12:02 21.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

dragan7557

Kada je taj "mucenik" dobio samoupravu i vlasnistvo na sveukupnom svojinom svega u "svojoj" drzavi, ponudjen mu je u zamenu za sve najsumanutiji poredak koji vec 100 godina prestao da postoji (od kada je umesto sirovog kapitalizma uveden neofasizam u obliku korporativizma). "Mucenik"je poverovao prevarantima, bez ikakve borbe za nadgranju pristao da menja kontajner za sve svoje fabrike, preduzeca, i samu organizaciju zvana drzava.

Kada je mučenik sa šajkačom dobio samoupravu i vlasništvo nad bilo čim, sem svoje dedovine?
dragan7557 dragan7557 12:30 21.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

milisav68
dragan7557

Kada je taj "mucenik" dobio samoupravu i vlasnistvo na sveukupnom svojinom svega u "svojoj" drzavi, ponudjen mu je u zamenu za sve najsumanutiji poredak koji vec 100 godina prestao da postoji (od kada je umesto sirovog kapitalizma uveden neofasizam u obliku korporativizma). "Mucenik"je poverovao prevarantima, bez ikakve borbe za nadgranju pristao da menja kontajner za sve svoje fabrike, preduzeca, i samu organizaciju zvana drzava.

Kada je mučenik sa šajkačom dobio samoupravu i vlasništvo nad bilo čim, sem svoje dedovine?

Milisave zirni u Istoriju.

A sto se tice dedovine vidim koliko mu je do nje stalo, sela prazna dedovinu bud zasto kupuju tajkuni a rasprodaju i naslednici a i glavni naslednik drzava. Ostaje samo: Tadic: ljudi su nasa najveca vrednost.

U robovlasnickom uredjenju a i u feudalnom i kapitalistickom ljudi i jesu naveca vrednost, porobis ih dzabe silom, a prodas po trzisnoj ceni, i kvit.


cerski
milisav68 milisav68 13:03 21.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

dragan7557

Milisave zirni u Istoriju.

A sto se tice dedovine vidim koliko mu je do nje stalo, sela prazna dedovinu bud zasto kupuju tajkuni a rasprodaju i naslednici a i glavni naslednik drzava.

Ajde opet:
milisav
Kada je mučenik sa šajkačom dobio samoupravu i vlasništvo nad bilo čim




milisav68 milisav68 17:03 21.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

dragan7557

Milisave smanji bre tu brlju, danima se ponavljas. Idi bre opet na praksu u staru firmu ako nije prodata.


To je pravi argument.
tasadebeli tasadebeli 10:53 23.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

dragan7557
Овако испадне да је онај мученик са шајкачом сопственом кривицом стигао до баштрања у контејнеру.Pa nego ko je drugi kriv?Tom "muceniku su prodali smrt kao najvece dobro: na Marici, na Kosovu 1389, u svih desetak ratova u poslednjem veku, i kompletan kontajenr umesto zivota, u koji poneko nesto baci kako ne bi lipsao od gladi.Kada je taj "mucenik" dobio samoupravu i vlasnistvo na sveukupnom svojinom svega u "svojoj" drzavi, ponudjen mu je u zamenu za sve najsumanutiji poredak koji vec 100 godina prestao da postoji (od kada je umesto sirovog kapitalizma uveden neofasizam u obliku korporativizma). "Mucenik"je poverovao prevarantima, bez ikakve borbe za nadgranju pristao da menja kontajner za sve svoje fabrike, preduzeca, i samu organizaciju zvana drzava.I sada je sam "mucenik"opet prevaren navucen na tanak led od strane onih kojima je verovao, sukobljen sa cinjenicom da je od gazde svog imanja, koje je olako predao onima koji su mu lazima prodavali bolju buducnost, postao prosjak a dojucerasnji probisveti gazde svega sto je on stvorio, na ivici egzistencije i ugrozen.Ne pitajuci se ko je kriv, a sam je kriv, sada iz kontajnera moze da gleda dzipove svojih novih gazda i da se nada da ce mu neko baciti bar neku oglodanu kosku, da trpi da ga gazde biju, ponizavaju itd."Mucenik" je svojom gluposcu sebe doveo do propasti, pa ga i ne treba zaliti. Ko hoce da skoci u bunar treba ga gurnuti ako okleva, da mu prethodno treba reci da je njegova namera glupost to stoji, ali ako je zapeo onda mu treba pomoci i gurnuti ga. cerskip.s. naravno ovakvi "naucnici i pisci" koje Filip ovde spominje ce za dobre pare mucenika velicati pisanim recima, salonski disidenti Matije ce mu opevati opela, disident Micunovic ce jahati njegove popove, disident Kostunica (pravo prezime Danjanovic) ce mu pricati o legalnosti njegovog stanja, Pisac Otac Dobrica ce ga velicati i zaliti, radikal Toma pokazati kako da pece rakiju.... i tako dalje sve dok "mucenik"ne crkne od gladi ili se ne probudi iz svog sna. Za utehu "mucenik treba reci da nije usamljen ima ih jos 7,9 milijardi ako ne i mnogo vise.



Ево ја зирнуо у историју, а и не пијем, ни брљу, ни било који други алкохол, па не могу у тој историји никако да нађем самоуправу о којој ти причаш. Ако мислиш на онај период звани Тито-Лека-бриши Леку-Кардељ-колективно председништво, упркос големом труду, ја испод те етикете самоуправа не видех ништа. Дакле, мученик са шајкачом је лично осмислио тренинг младобосанаца, лично потписао стварање краљевине од некадашњих делова аустроугарског вампира, тај мученик је сам решио да се жртвује и да олакша мало Енглеској под Хитлеровим бомбама, тај мученик је изабрао баш Тита да га води у светлу будућност, тај мученик је сам доносио одлуке о аграрним реформама, комасацијама, прерасподелама добара, тај мученик је сам одлучио да се читаве фабрике 1945. преселе у Словенију и Хрватску, тај мученик је сам донео одлуку да се тада за један нови Титов динар дају две усташке куне, а три Недићева динара, тај мученик је лично изгласао устав 1974,... Мученику је једино Милошевић пред бомбардовање 1999. понудио да сам одлучи хоће ли да скине држави гаће и да је натера да се натрћи или хоће да добије бомбу по глави становника. Мученик се током двадесетог века баш науживао слободе у одлучивању...

После свега тога баш сам интересантан знати да ли ће у Србији, када дође време за то, бити расписан референдум на којем ће тај мученик сам одлучивати да ли жели да буде део Европске уније или не жели. "...чисто сумњам, чисто сумњам..."



dragan7557 dragan7557 11:48 23.12.2011

Re: Робни вишкови у људским ресурсима

tasadebeli
dragan7557
Овако испадне да је онај мученик са шајкачом сопственом кривицом стигао до баштрања у контејнеру.Pa nego ko je drugi kriv?Tom "muceniku su prodali smrt kao najvece dobro: na Marici, na Kosovu 1389, u svih desetak ratova u poslednjem veku, i kompletan kontajenr umesto zivota, u koji poneko nesto baci kako ne bi lipsao od gladi.Kada je taj "mucenik" dobio samoupravu i vlasnistvo na sveukupnom svojinom svega u "svojoj" drzavi, ponudjen mu je u zamenu za sve najsumanutiji poredak koji vec 100 godina prestao da postoji (od kada je umesto sirovog kapitalizma uveden neofasizam u obliku korporativizma). "Mucenik"je poverovao prevarantima, bez ikakve borbe za nadgranju pristao da menja kontajner za sve svoje fabrike, preduzeca, i samu organizaciju zvana drzava.I sada je sam "mucenik"opet prevaren navucen na tanak led od strane onih kojima je verovao, sukobljen sa cinjenicom da je od gazde svog imanja, koje je olako predao onima koji su mu lazima prodavali bolju buducnost, postao prosjak a dojucerasnji probisveti gazde svega sto je on stvorio, na ivici egzistencije i ugrozen.Ne pitajuci se ko je kriv, a sam je kriv, sada iz kontajnera moze da gleda dzipove svojih novih gazda i da se nada da ce mu neko baciti bar neku oglodanu kosku, da trpi da ga gazde biju, ponizavaju itd."Mucenik" je svojom gluposcu sebe doveo do propasti, pa ga i ne treba zaliti. Ko hoce da skoci u bunar treba ga gurnuti ako okleva, da mu prethodno treba reci da je njegova namera glupost to stoji, ali ako je zapeo onda mu treba pomoci i gurnuti ga. cerskip.s. naravno ovakvi "naucnici i pisci" koje Filip ovde spominje ce za dobre pare mucenika velicati pisanim recima, salonski disidenti Matije ce mu opevati opela, disident Micunovic ce jahati njegove popove, disident Kostunica (pravo prezime Danjanovic) ce mu pricati o legalnosti njegovog stanja, Pisac Otac Dobrica ce ga velicati i zaliti, radikal Toma pokazati kako da pece rakiju.... i tako dalje sve dok "mucenik"ne crkne od gladi ili se ne probudi iz svog sna. Za utehu "mucenik treba reci da nije usamljen ima ih jos 7,9 milijardi ako ne i mnogo vise.



Ево ја зирнуо у историју, а и не пијем, ни брљу, ни било који други алкохол, па не могу у тој историји никако да нађем самоуправу о којој ти причаш. Ако мислиш на онај период звани Тито-Лека-бриши Леку-Кардељ-колективно председништво, упркос големом труду, ја испод те етикете самоуправа не видех ништа. Дакле, мученик са шајкачом је лично осмислио тренинг младобосанаца, лично потписао стварање краљевине од некадашњих делова аустроугарског вампира, тај мученик је сам решио да се жртвује и да олакша мало Енглеској под Хитлеровим бомбама, тај мученик је изабрао баш Тита да га води у светлу будућност, тај мученик је сам доносио одлуке о аграрним реформама, комасацијама, прерасподелама добара, тај мученик је сам одлучио да се читаве фабрике 1945. преселе у Словенију и Хрватску, тај мученик је сам донео одлуку да се тада за један нови Титов динар дају две усташке куне, а три Недићева динара, тај мученик је лично изгласао устав 1974,... Мученику је једино Милошевић пред бомбардовање 1999. понудио да сам одлучи хоће ли да скине држави гаће и да је натера да се натрћи или хоће да добије бомбу по глави становника. Мученик се током двадесетог века баш науживао слободе у одлучивању...

После свега тога баш сам интересантан знати да ли ће у Србији, када дође време за то, бити расписан референдум на којем ће тај мученик сам одлучивати да ли жели да буде део Европске уније или не жели. "...чисто сумњам, чисто сумњам..."




"Mucenik" je sam birao, ili dozvolio da mu se nature Vozdovi, i dozvolio blesavoj eliti da sa njim rade sta hoce, i zato snosi punu odgovornost, svidjalo se to kome ili ne.

O referendumu odlucuje takodje Vozd i elita a "mucenik"cuti i trpi, a ponekad kad to od njega trazi Vozd i Elita izadje i da i glasa.

cerski
buba_truba buba_truba 10:16 20.12.2011

!?!?!?

Filip
predstavljam sjajan prikaz ove knjige iz pera poznatog psihijatra Dušana Kecmanovića



Filipe, jesi li razmišljao da odeš u neku vazdušnu banju? Ozbiljna sam... i skroz dobronamerna, majke mi.
maksa83 maksa83 10:23 20.12.2011

most

Most Noleta, Dina, Ljubiše i Kecmanovića?

Filip Mladenović Filip Mladenović 11:35 20.12.2011

Cena etnopsihologije:

Za Srbe na Kosovu i Metohiji u poslednjih 12 godina iz budžeta Srbije otišlo je više od 6,2 milijarde evra.

Procenjuje se da je veliki deo tog novca završio u nepoznatom pravcu i nikada nije stigao do onih kojima je bio namenjen.

O kolikim se sumama radi dovoljno svedoči podatak da je svaki od 100.000 Srba na Kosmetu mogao da dobije po 62.000 evra da je doneta odluka da se novac tako raspodeli, umesto što su tolerisane zloupotrebe. Brojke pokazuju i da iz državne kase na Kosmet ode oko 960 evra svakog minuta.

Velike sume koje Beograd godinama izdvaja za Srbe sa Kosova potrošene su bez kontrole, često na ljude koji više ne žive tamo ili na višestruke plate državnih službenika, za koje se znalo da u stvari sede u Beogradu. Novac je ranije uplaćivan preko Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, a od 2008. za ta sredstva zaduženo je nadležno ministarstvo.
freehand freehand 11:38 20.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

I kakve to veze ima sa etnopsihologijom i karakterom nacije? Srbi su genetski lopovi i proneveritelji, sa naglaskom na onim kosovskim?
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:52 20.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

freehand
I kakve to veze ima sa etnopsihologijom i karakterom nacije? Srbi su genetski lopovi i proneveritelji, sa naglaskom na onim kosovskim?


Maltene nema nijednog nadležnog ministarstva iz perioda do 2007. koje nije prisvojilo deo kolača.

Za neke objekte su dobijene pare, ali nikada nisu izgrađeni, za druge se dobijalo mnogo više novca nego što je bilo potrebno. Tako je, recimo, država plaćala od 800 do 1.000 evra po kvadratu, iako je realna cena bila 350 evra. Ista stvar je i sa putevima koje su gradili Putevi Srbije - ili nisu bili ni izgrađeni iako je dobijen novac, ili su građeni znatno skuplje. Takođe, u većinu ugovora unošeno je po nekoliko aneksa, u velikom broju slučajeva i mnogo više nego što je zakonom dozvoljeno. Među projektima za koje je država dala novac a nikada nisu urađeni jeste i Gerontološki centar u Kosovskoj Mitrovici!
freehand freehand 11:56 20.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

Filip Mladenović
freehand
I kakve to veze ima sa etnopsihologijom i karakterom nacije? Srbi su genetski lopovi i proneveritelji, sa naglaskom na onim kosovskim?


Maltene nema nijednog nadležnog ministarstva iz perioda do 2007. koje nije prisvojilo deo kolača.

Za neke objekte su dobijene pare, ali nikada nisu izgrađeni, za druge se dobijalo mnogo više novca nego što je bilo potrebno. Tako je, recimo, država plaćala od 800 do 1.000 evra po kvadratu, iako je realna cena bila 350 evra. Ista stvar je i sa putevima koje su gradili Putevi Srbije - ili nisu bili ni izgrađeni iako je dobijen novac, ili su građeni znatno skuplje. Takođe, u većinu ugovora unošeno je po nekoliko aneksa, u velikom broju slučajeva i mnogo više nego što je zakonom dozvoljeno. Među projektima za koje je država dala novac a nikada nisu urađeni jeste i Gerontološki centar u Kosovskoj Mitrovici!

Oket. Čist kriminal. Ako imaš podatke - napiši , brate, blog o tome. Složićemo se 101%!

Ali se mani etnokarakterologije i ovih pseudo-naučnih pajaca , ako Boga znaš!
I ne hvataj se svake gluposti na prvu, ne blamiraj se.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:01 20.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

Dosta novca odlazi u infrastrukturu, puteve, obnovu škola, vrtića, kao i na razne projekte. Čim odu na Kosovo, niko to više ne kontroliše i ne znamo gde završe. Dosta novca davali su i Direkcija za puteve i neka druga preduzeća, izdvajalo se i iz NIP-a.
S druge strane, mnogo se potrošilo na potrošnju, na plate, penzije, međutim plaćaju se i ljudi koji niti rade, niti žive na Kosovu. EPS, recimo, plaća 6.000 ljudi koji žive u Srbiji, a sa Kosova su, kao svoje radnike. To su uglavnom radnici Termoelektrane Obilić. Oni sada nemaju nikakav posao, sede u Beogradu i dobijaju plate kao da rade. I to nije usamljen slučaj. Dajete pare ljudima iako i ne znate da li su, na primer, dole prodali svoju imovinu, dok ne dajete onima kojima je zaista potrebna pomoć. To se zove državni javašluk!
valhalen valhalen 12:16 20.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

Filip Mladenović
freehand
I kakve to veze ima sa etnopsihologijom i karakterom nacije? Srbi su genetski lopovi i proneveritelji, sa naglaskom na onim kosovskim?


Maltene nema nijednog nadležnog ministarstva iz perioda do 2007. koje nije prisvojilo deo kolača.

Za neke objekte su dobijene pare, ali nikada nisu izgrađeni, za druge se dobijalo mnogo više novca nego što je bilo potrebno. Tako je, recimo, država plaćala od 800 do 1.000 evra po kvadratu, iako je realna cena bila 350 evra. Ista stvar je i sa putevima koje su gradili Putevi Srbije - ili nisu bili ni izgrađeni iako je dobijen novac, ili su građeni znatno skuplje. Takođe, u većinu ugovora unošeno je po nekoliko aneksa, u velikom broju slučajeva i mnogo više nego što je zakonom dozvoljeno. Među projektima za koje je država dala novac a nikada nisu urađeni jeste i Gerontološki centar u Kosovskoj Mitrovici!


Filipe, stvarno ne znam čemu ovo nabrajanje opšte poznatih stvari, niti razumem šta ti misliš da ono dokazuje. Oko činjenica se svi slažemo, ali kakve veze to ima sa statusom etnopsihologije kao nauke?
tyson tyson 13:44 20.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:


Red je da se navedu egzaktni a ne paušalni podaci, i da se navede izvor podataka.

Ovako, u pitanju je čisto lupetanje i plitka propaganda.



Filip Mladenović Filip Mladenović 15:07 20.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

tyson
Red je da se navedu egzaktni a ne paušalni podaci, i da se navede izvor podataka.Ovako, u pitanju je čisto lupetanje i plitka propaganda.


Skoro da nema domaćeg medija koji o ovolikoj ceni naše etnopsihologije nije izveštavao. Evo dodatka gornjim podacima:

Opsežnom istragom koja se bavi proneverom 459 miliona dinara državnih para u Kosovskoj Mitrovici obuhvaćen i Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za KiM.

tyson tyson 15:20 20.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

Evo dodatka gornjim podacima:

Ne možeš jednim primerom - i to o istrazi o proneveri novca koja još uvek nije dokazana - potvrđivati sve paušalne optužbe koje si izneo.



Filip Mladenović Filip Mladenović 15:27 20.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

Centar za praktičnu politiku istraživao je kolika su izdvajanja iz našeg budžeta za Kosovo, i došao do podatka da svake sekunde iz budžeta u ove svrhe odlazi 16 evra. Od 1999. do početka 2011. godine, prema zvaničnim procenama, na KiM se iz državne kase slilo oko 5,88 milijardi evra. Mnogi, međutim, postavljaju pitanje gde završavaju ove pare.


Centar je dobio podatke da je samo u 2009. put Kosova otišlo oko 450 miliona evra, ili bi tako bar trebalo da bude. Oni napominju da nedostaju podaci mnogih institucija koje se tek istražuju, a koje sasvim sigurno imaju velike izdatke za Kosovo (na primer Ministarstvo pravde, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo kulture, Telekom Srbije itd).



tyson tyson 13:51 21.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

Centar za praktičnu politiku

Kakva je ovo institucija, kakav kredibilitet ima, ko je radio studiju i kakav kredibilitet oni (autori) imaju?

I opet, koji je originalni izvor podataka?

Dalje, šta uopšte znači "novac otišao na Kosovo"? U kom smislu "otišao"? Dat kao nepovratna pomoć, poklon, u raznim oblicima, ili ulagan (u šta?), ili je isplaćivana nadoknada za stvarne usluge ili robu...? Kako?

Prezentirano na način na koji ti prezentuješ, i dalje je puka plitka populistička propaganda.

I šta je uopšte svrha? Da nam ukaže na mahinacije i krađu? Ili da nam ogadi Kosovo, pa da ga se lakše odreknemo zarad materijalističkih dobara?

Filip Mladenović Filip Mladenović 14:42 21.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

I zaključna rečenica Vašeg komentara ("...pa da ga se lakše odreknemo..." pokazuje razmere zabluda kolektivne psihologije. Pa kako možemo da se odreknemo nečega što je režim najvećeg ratnog zločinca u istoriji Srbije, Slobodana Miloševića, izgubio još 1999. godine!?
freehand freehand 14:56 21.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

najvećeg ratnog zločinca u istoriji Srbije, Slobodana Miloševića, izgubio još 1999. godine!?

jel to tvoj lični utisak ili postoji i neka presuda (za ratni zločinac) ili validni dokument (za izgubio)?
I koliku su ulogu imale etnopsihologija, frenologija, tarot, kabala, opservacija pasulja, dlana i gašenje ugljevlja, te druge relevantne naučne discipline na formiranje takvog stava?
alselone alselone 15:00 21.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

Rek'o plenum, dalje ne pitaj!
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:59 21.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

Sudjenje Slobodanu Miloševiću za počinjene ratne zločine, naročito potresne ispovesti mnogobrojnih svedoka, pokazalo se kao najporaznija i najtragičnija činjenica srpske istorije.
Takodje, sudjenja i presude najbližim saradnicima Slobodana Miloševića jasno govore o zlokobnim razmerama ljudskog posrnuća i beščašća!

A vojno-tehnički sporazum u Kumanovu, potpisan 9. juna 1999. godine, de facto i de jure je predstavljao gubitak Kosova i Metohije! Taj dokument su potpisali generali, vojni i policijski, Slobodana Miloševića!

Poštujte činjenice, jer istorija je učiteljica života!
nsarski nsarski 16:11 21.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

Poštujte činjenice, jer istorija je učiteljica života!


Filipe, jedno skroz prijateljsko pitanje (nevezano za celu diskusiju na ovom blogu): da li ti znaš razliku izmedju činjenica i parola?
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:30 21.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

nsarski
Poštujte činjenice, jer istorija je učiteljica života!


Filipe, jedno skroz prijateljsko pitanje (nevezano za celu diskusiju na ovom blogu): da li ti znaš razliku izmedju činjenica i parola?


Sudske presude za počinjene ratne zločine su ČINJENICE, a ne parole!

(Samo jedan, najnoviji primer: Specijalni sud u Beogradu utvrdio je da je jedan od glavnih egzekutora i mučilaca u Zvorniku 1992. godine Darko Janković Pufta, pripadnik dobrovoljačke jedinice “Pivarski” i osudio ga na deceniju i po zatvora. Ovo je četvrto suđenje pripadnicima dobrovoljačkih jedinica "Pivarski""Žute ose" i TO Zvornika za zločine u tom gradu.
Najveći broj svedoka na svim suđenjima, imenovao je Darka Jankovića Puftu kao glavnog i najbrutalnijeg egzekutora. Prema svedočenjima, on je odgovoran za najgore zločine, među kojima je i nabijanje na kolac.)


Kumanovski sporazum je ČINJENICA, a ne parola!
tyson tyson 16:37 21.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

Sudjenje Slobodanu Miloševiću za počinjene ratne zločine, naročito potresne ispovesti mnogobrojnih svedoka, pokazalo se kao najporaznija i najtragičnija činjenica srpske istorije.
Takodje, sudjenja i presude najbližim saradnicima Slobodana Miloševića jasno govore o zlokobnim razmerama ljudskog posrnuća i beščašća!

A vojno-tehnički sporazum u Kumanovu, potpisan 9. juna 1999. godine, de facto i de jure je predstavljao gubitak Kosova i Metohije! Taj dokument su potpisali generali, vojni i policijski, Slobodana Miloševića!

Poštujte činjenice, jer istorija je učiteljica života!

Sve više sam ubeđen da je ono što nazivamo blogerom Filipom Mladenovićem zapravo softver za generisanje tekstova i komentara zasnovanih na random parolama i najčešće korišćenim floskulama sa novinskih stranica rubrike unutrašnje politike, začinjeno sa opet random citatima i aforizmima.

I to softver u beta test fazi, koji radi u Windows okruženju.

Za sada se, rekao bih, dosta dobro pokazuje, mada ponekada upadne u mrtvu petlju. Upotreba bold karaktera i uzvičnika je šarmantni detalj.



nsarski nsarski 16:49 21.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

Kumanovski sporazum je ČINJENICA, a ne parola!


Super, a ko to ne poštuje Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244?

Drugo, ovo "istorija je uciteljica zivota" - da li je to cinjenica ili parola?

Zatim, kakve veze ima presuda tom zlikovcu, ta presuda koju si naveo (nadam se da su podaci tacni, ja ti verujem da jesu) sa tekucom diskusijom?
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:55 21.12.2011

Re: Cena etnopsihologije:

To što Vi nazivate parolama i floskulama, na žalost, otužne su činjenice, sa kojima odbijamo da se suočimo! Ah ta etnopsihologija!

Da ponovim: Kumanovskim sporazumom režim Slobodana Miloševića je izgubio Kosovo i Metohiju!

A presude sudova za ratne zločine su argumenti, a ne parole i floskule.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana