Društvo| Ekologija| Gost autor| Nauka| Životinjski svet

Iščezla najveća ptica Srbije - velika droplja

albicilla RSS / 30.11.2011. u 12:54

Gost-autor: dr. Saša Marinković

t50.jpg 

(c) Szabolcs Kokay

Beloglavi sup je postao najveća ptica koja se gnezdi u Srbiji. Pod neobjašnjivim okolnostima, kod nas je prestala da se gnezdi najveća ptica gnezdarica Evrope. Velika droplja je napustila zemlju prošle godine, ali o tome nigde nećete naći informaciju. Nestanak impozantne vrste, amblema sačuvane prirode Vojvodine, koja je do nedavno predstavljala prirodnu retkost zemlje, predstavlja veliki gubitak za faunu Srbije.

Misteriozno je nestao simbol banatskih stepa, panonski noj. Mađarska u neposrednoj blizini, uspešno je sačuvala ovu vrstu. Velika droplja može da se sačuva od nestanka ako joj se posveti potrebna pažnja. U Mađarskoj se brojnost velike droplje procenjuje na preko 1500 parova i predstavlja jedan od simbola Mađarske.

Jedno od najpoznatijih zaštićenih područja u Vojvodini, Specijalni Rezervat Prirode „Pašnjaci velike droplje“ nije uspeo da opravda svoju namenu i da sačuva veliku droplju. Upravljač zaštićenim područjem je lovačko društvo „Perjanica“ iz Mokrina koje je preuzalo brigu nad rezervatom „Pašnjaci velike droplje“ 2008. kad je jato bilo stabilno i procenjeno na 35-38 parova (prema nakim navodima). Zlonamernik bi rekao, pa zar vuku dati da čuva ovce? Lovci su osnovali svoja udruženja da bi zadovoljili svoju zajedničku potrebu za upražnjavanjem hobija (lov), a ne da bi štitili ugrožene vrste ptica? Građani se udružuju po drugom osnovu da bi zaštiti prirode? Lovci su dobili od države sredstva za vizitorski centar, koji danas može da posluži za više namena, na primer kao čeka. U Specijalnom rezervatu prirode se lovi, preoravaju se pašnjaci, kose se utrine u zaštićenoj zoni pa nije ni čudno što su se ptice razbežale. Simbol Mokrina su guske i malo ko zna da su se do juče tu gnezdili džinovi među divljim pticama Evrope.

Specijalni Rezervat Prirode „Pašnjaci velike droplje“ prostire se na površini od 1000 hektara. Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode je pripremio studiju da se rezervat proširi na 6000 hektara. Ali nisu uspeli da sačuvaju ni manju površinu, a sad i nema više droplje kod Mokrina. Neki stručnjaci tvrde, da je prirodan proces što je velika droplja napustila Banat. Drugi tvrde da naša populacija i nije neka prava populacija pa su se droplje vratile kući u Mađarsku. Pokrajina najavljuje veća ulaganja u ovaj i slične program jer su se pokazao vrlo edukativan za lovce.

Proces naglog globalnog nestajanja sve većeg broja vrsta, ujedinio je sve zemlje sveta na zaštiti biodiverziteta. Usklađivanje sa evropskim standardima u oblasti zaštite ugroženih vrsta i staništa je jedan od prioriteta Srbije. Ova godina je proglašena za svetsku godinu zaštite biodiverziteta, da bi se skrenula pažnja na dalekosežne posledice naglog nestajanja sve većeg broja vrsta i čitavih zajednica. Pored ostvarenih rezultata u zaštiti pojedinih vrsta ptica u Srbiji poslednjih godina, nastanak najveće među njima velike droplje ukazuje da zaštita biodiverziteta nije uređena oblast u Srbiji. Postavlja se pitanje da li je nestanak velike droplje iz Srbije samo stvar Mokrina?

Na istu temu pogledajte i

U potrazi za poslednjim dropljama

Misterija nestanka droplji iz Mokrina



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 13:26 30.11.2011

:(



Pre tri godine sam se obradovao kada sam saznao da velike droplje uopšte žive u Srbiji...

Kako će sad da se zovu "Pašnjaci velike droplje"?
antioksidant antioksidant 13:50 30.11.2011

Re: :(

Kako će sad da se zovu "Pašnjaci velike droplje"?

strelište u mokrinu
mariopan mariopan 14:06 30.11.2011

Re: :(

NNN


Pre tri godine sam se obradovao kada sam saznao da velike droplje uopšte žive u Srbiji...

Kako će sad da se zovu "Pašnjaci velike droplje"?

Zvaće se "Lovačka mućkalica" ?

Kako nestaju ptice?

Ptice imaju sopstvene granice koje se ne poklapaju sa našima, iskreno želim da su velike droplje samo otišle tamo gde se osećaju sigurnije i gde imaju šansu da prežive.

Pogotovo posle emisije o raznim vestima iz Evrope koju sam sinoć kasno videla, koja je imala i tužan prilog jednog ornitologa iz Ausrije..

Prilog govori kako se u Bosni, na jezeru gde inače brojne ptice selice sleću radi odmora, i koji je proglašen rezervatom i "zaštićena zona" upravo zato što im je to mesto za odmor i oporavak- obavlja masakr ptica, javno masovno streljanje tih ptica, snimljeno i dokumantovano.

lovci dolaze iz Hrvatske ( snimljen pun parking vozila) i svake nedelje ulove na stotine gusaka, pataka i svega što leti - ali još više ostave ranjenih ptica koje polako umiru u vodi. Strašno bilo gledati kako ih dokusure i slažu čitave gomile mrvih tela koja još drhte.

Lovci kažu da tu nije zabranjen lov i čak pokazuju isprave i kažu da ono što rade nije zabranjeno i da je to što ulove samo za ličnu upotrebu. Međutim, ornitolog kaže da svaka ta ptica vredi desetak evra, a meni zdrav razum kaže da nikome ne treba 200 -300 ptica za "ličnu upotrebu" svakog vikenda - osim toga oni love u rezervatu. Niko ne veruje da to lovci ne znaju.

Upravnik rezervata kaže da njegovi čuvari dve godine nisu dobili platu i ne dolaze na posao, zato nema ko da čuva rezervat. Kaže još da je prošle godine tu gorelo mnogo zapaljene trske i da sumnja da su to zapalili lovci da lakše ulove plen i da ptice nemaju gde da se sakriju....sve to priča i nikom ništa.
Nema kazni, nema sankcija mada lovci dolaze javno po danu, ne kriju se, govore u kameru, parkiraju brojna kola na parkingu, vade ozbiljno oružje, brzim čamcina jure ranjene ptice (sve snimljeno) i muka je bila gledati.

Smučila mi se ljudska pohlepa, ljudski rod i mnogo toga što sam u toj emisiji videla. Strašno. Pokolj je dokumentovan i javno prikazan ali nikom ništa.

Da nije i velika droplja nestala na sličan način?
Jukie Jukie 15:25 30.11.2011

Re: :(

NNN

Kako će sad da se zovu "Pašnjaci velike droplje"?

"Ničije stanište" kao u knjizi "Aven i jazopas u zemlji Vauka"
sevarlica sevarlica 15:34 30.11.2011

Re: :(

NNN


Pre tri godine sam se obradovao kada sam saznao da velike droplje uopšte žive u Srbiji...

Kako će sad da se zovu "Pašnjaci velike droplje"?



Pa izbaciće ono p iz imena ptice

Tužno :( Pola zemlje nam je zaparloženo i podivljalo a životinje malo-malo pa beže od nas.
albicilla albicilla 17:04 30.11.2011

Re: :(

Kako će sad da se zovu "Pašnjaci velike droplje"?


ako moze 'bivsa jugoslovenska republika makedonija, zasto ne i 'bivsi pasnjaci velike droplje
albicilla albicilla 17:22 30.11.2011

Re: :(

Smučila mi se ljudska pohlepa, ljudski rod i mnogo toga što sam u toj emisiji videla. Strašno. Pokolj je dokumentovan i javno prikazan ali nikom ništa.

Da nije i velika droplja nestala na sličan način?


ne bih rekao, mislim da se ovde radi o kombinaciji dva faktora, koji su, udruzeni, unistili poslednju srpsku populaciju ove ugrozene vrste

jedan je prirodni, dinamika male rubne, satelitske populacije koja sama ne bi bila u stanju da opstane bez redovne razmene gena sa vecom madjarskom populacijom....

...a drugi je tragican. u nedostatku boljeg upravljaca, uprava nad rezervatom je poverena tamnosnjem lovackom drustvu, koje svoj zadatak nije shvatlo ozbiljno, vec samo kao dodatnu sansu da izmuzu novce od novosadskog sekretarijata za zivotnu sredinu. pri tome su se ponasali kao da upravljaju jedino lovistem (tj. ne i rezervatom), i npr. hranili ptice natrulom silazom koju ni srne ni droplje nisu htele da pipnu, pa bi se zaledila i tako docekala prolecno otopljavanje; ili, redovna pojava preoravanja stepe u visoj zoni zastite gde je jedino kontrolisana ispasa dozvoljena, pa potom lov u srcu rezervata i intenzivno uznemiravanje inace veoma osetljive vrste...
loader loader 00:07 01.12.2011

Re: :(

biarmicus biarmicus 14:18 30.11.2011

politika

Sada sam shvatio koliko su to inteligentne ptice !
buba_truba buba_truba 16:03 30.11.2011

Žalosno...

... baš.

Edit:
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:34 30.11.2011

Re: Žalosno...

Velika droplja je napustila Srbiju prošle godine, ali o tome nigde nećete naći informaciju


Misteriozno je nestao simbol Banatskih stepa, panonski noj.


Poslednji primerci su vidjeni u redu za vizu ispred američke ambasade .

Kod nas u Bolderu su se vratili dabrovi u neki potok, ovde dve ulice od mene, i to je bila vest dana. I pastrmke, u potok koji je nekoć bio zagadjen otpadnim vodama iz jednog od lokalnih rudnika zlata. To je bilo proglašeno za Superfund site, pa su očistili. Nadam se da će se i te ptičurine isto tako vratiti, u Srbiju, kad se za to stvore uslovi.
krkar krkar 06:49 01.12.2011

Tužno


Ali ni najmanje ne čudi.

U najvećem broju zaštićenih područja stanje je alarmantno.

Oni kojima je zaštita poverena ili ne umeju ili neće.
Oni koji bi trebali da kontrolišu i usmeravaju zaštitu ili ne umeju ili neće.

Gde god upravljač zaštićenim prirodnim dobrom, bez obzira radi li se o instituciji - makar i glupo izabranoj, kao što je slučaj sa Pašnjacima velike droplje - ili pojedincu izabranom protivno zakonu - kao što je slučaj sa Nemanjom Kusturicom, feudalcem, vidi ikakvu mogućnost zarade, makar i na način koji direktno ugrožava ono radi čega je zaštita proglašena - upravljač će svoju nameru i ostvariti. Pri tom se državni organi i funkcioneri pojavljuju samo kao saučesnici koji traže svoj udeo, tal od ćara.

Postojanje šačice neprofitnih organizacija sa naivnim zaljubljenicima koji zaštiti posvećuju sopstveni rad, vreme i novac samo je smokvin list bahate lopovske Srbije.

Sledeći na listi je verovatno rečni rak Astacus astacus koji ubrzano nestaje i iz ono malo potoka gde je dosad uspeo da preživi. Dobra tržišna cena. Jebiga.
nikvet pn nikvet pn 14:46 01.12.2011

Re: Tužno

Sledeći na listi


Bigar.

Rečni kamen peščar, crven prozračan, prelep. Tražen za dvorišne fontane. One svetleće sa orlovima i patuljcima.
Utera tip ULT-a u kanjon i natovari kamion. Po 90e kubik eto somića čistog. I život je lep.

A pustoš u reci ? Ma nema veze.

kakapo kakapo 19:04 01.12.2011

Nepatriotske droplje

To su neke nepatriotske droplje, pobegle u EU! Doduše, nije za šalu, mnogo je žalosno. Ali je to izuzetan primer uticaja društvenih okolnosti na prirodnu sredinu. Čitava jedna vrsta se zbog ekoloških uslova (izazvnih kako vidimo "društveno političkim" okolnostima, gramzivim lovačkim društvima, nebrigom, lošim zakonima, itd) preselila na područje gde ima šansu da preživi i gde joj je bolje pošto tamo vladaju drugačiji zakoni! Ne vidim šta je drugo u pitanju? Nadam se da će i one nesretne ptice, što ih tamane na onom jezeru, zaobilaziti Bosnu i seliti se isključivo preko zemalja gde se krivolov kažnjava. Brzo one nauče, iako nažalost nedovoljno brzo s obzirom na njihov broj i na ljudsku inventivnost u istrebljivanju svega živog. Mada, ko zna, možda se jednog dana droplje i vrate. Biće to dobar znak.
albicilla albicilla 19:22 01.12.2011

Re: Nepatriotske droplje

To su neke nepatriotske droplje, pobegle u EU!


cim nisu patriote, mora biti da su drolje
albicilla albicilla 19:21 01.12.2011

24.11.2011.

javascript:;

goldcrest goldcrest 19:56 01.12.2011

NIJE ISCEZLA ...

Uz postovanje gosp. Sasi Marinkovicu i tebi, Albicilla.

DROPLJA NIJE ISCEZLA NACISTO !!!

Ima je jos samo nam treba veliki napor sada da je sacuvamo , jer pre svega mora da se skloni sva banda oko nje koja je zasluzna za unsitavanje ne samo droplje, nego i veceg dela prirodne bastine srba.
Jukie Jukie 21:58 01.12.2011

Re: NIJE ISCEZLA ...

goldcrest
Uz postovanje gosp. Sasi Marinkovicu i tebi, Albicilla. DROPLJA NIJE ISCEZLA NACISTO !!!Ima je jos samo nam treba veliki napor sada da je sacuvamo , jer pre svega mora da se skloni sva banda oko nje koja je zasluzna za unsitavanje ne samo droplje, nego i veceg dela prirodne bastine srba.

Pa kao što ni mala droplja nije iščezla načisto (uopšte na svetu), ali se i dalje ne vraća u Srbiju.
albicilla albicilla 22:50 01.12.2011

Re: NIJE ISCEZLA ...

istini za volju, ni velika nije jos sasvim iscezla iz srbije, jos je pokoja tu, ali je stanje znatno gore nego pre, recimo, dve godine, delom zbog prirodnih razloga, na koje ne mozemo da imamo previse uticaja, osim svesnog stvaranja i ocuvanja neke vrste ekoloskog koridora (u vidu zastite preostalih komadica stepskih stanista koja jos nisu preorana), a koji bi olaksao komunikaciju izmedju razdvojenih populacija; ali ono sto se dalje ne sme dozvoliti jeste ovakvo upravljanje rezervatom, koje nas vodi pravo u konacno nestajanje poslednjih jedinki
goldcrest goldcrest 02:25 02.12.2011

Re: NIJE ISCEZLA ...

Sto se brojnosti tice, fale samo one 2 koje su ..otrovane, ovaj , nadjene mrtve s proleca pored njive gde je sejan kukuruz, tretirano seme.
Podmalatka nema ali ima 2 unistena gnezda.
No, svi tvrde kako u tom delu uopste nema droplji pa se tu i lovi do besvesti.

Da, ekoloski koridori su bitni za mnoge vrste ali to je malo koga briga. Zanimljivo je da te nase droplje nalaze vise mira na potpuno nezasticenim podrucjima , na njivama i slicnim povrsinama, nego u srp.
Nema prirodnih razloga osim ako nesto znaci da droplja nije imala nikavu vecu zastitu ni brigu od vrane, jedino sto nije ubijana (valjda) iz puske.

Upravljanje ....to je potpuno tacno ali je jako tesko....jer je tamo radio ko je sta hteo bez ikakvih posledica, jednostavno odes na Google i vidis koliko samo puteva ima kroz rezervat i ako znas cemu sluze onda je sve jasnije.
Briga o pticama mora iz korena da se menja i jos mnogo toga ...inace droplja gubi bitku potpuno. Ova zima je poslednja tacka za tu promenu, posle koje ima ili nema droplji.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana