Obrazovanje| Život

(-3) How have I learned the most?

Milutin Milošević RSS / 21.11.2011. u 19:53

Foto.jpg

Over the weekend, I participated in a planning meeting. As a kind of getting into the topic for the event we were preparing (action learning), our host asked us to think about how we have learned the most? That was a good and eye opening exercise that helped all of us to understand not only our learning, but also the way we can help others to learn in a better way. Here is what my reflection was.

As a small kid, I was always small, reticent, insecure, sick every winter, kind of fragile. When I joined Scouting, things have changed, but not immediately. I was just a member for more than 3 years, which is quite normal in the age of 11 - 14. And then, I went to my first Scout training - to learn how to be a patrol leader. Returning, I was given the task to lead a patrol, and very soon to assist in running the troop. That completely changed my life. Being responsible, I started seeing things in a different way. Not yet even 15, I started planning, organising, managing time, resources, people! I improved enormously, becoming strong, reliable, self-assured, creative, innovative... Running over hills and through forests I even became physically strong! Having responsibility, especially being responsible for the others is an excellent learning opportunity.

I had a great friend in my childhood. We lived close by, and walked together to the school and back, and so became friends. Different to the others, he was always in a way different and helped me a lot to see things out of the box. Our school was in a suburban area, on the border between new block of modern buildings and an old neighbourhood with small houses and narrow streets. When we finished the elementary school, I didn't have any clue where would I continue my education. He took me to one in the city centre, which appeared to be the best in the city. Much later I realised why. Because of the atmosphere! I learned in a supporting environment, both from the teachers, who saw in us more than just another generation of kids, and other pupils who were committed to learn and "pulled" each others to do the same. My friends now tease me saying that there were between 56 and 172 pupils in my class - just because I speak so often about my school friends, about all those now very successful and many of them famous people, working all over the globe.

When my daughter grew to go to the gymnasium, I talked a lot with her convincing her to go to the same school. She was reluctant in the beginning, because most of her friends decided to go to another school. Only after half a year, she understood the reasons why I have been convincing her. Growing in a supportive environment is an excellent learning opportunity.

Developing further, I came to the moment when I started helping others to learn (hmmm, this is better way to say "started delivering and later designing training"). That was the new field, the new wealth of opportunities. First, I discovered technical side of it: when preparing for a session, I concentrate on key messages I want to transmit, those that will stay remembered and ensure the learning. That also remains memorised in my mind, become my learning in situations when I work on issues that are not perfectly clear to me, and even when I know just a bit about them (yes, I did training on things I don't know well). But there is something more. The communication with those I help learning, and also with other trainers and team members, brought me so much new. Learning is a two way process; or it is not learning! If you learn nothing when helping others to learn, then something is wrong. Helping others to learn is an excellent learning opportunity.

And, how did you learn the most? 

 

Kako sam najviše naučio? 

Prošlog vikend planirali smo aktivnost. Da bi osetili temu (učenje kroz aktivnost), domaćin nas je pozvao da razmislimo o tome gde smo najviše naučili. Bila je to veoma zanimljiva vežba koja nam je pomogla ne samo da prepoznamo svoje učenje, nego i da poboljšamo način na koji drugima pomažemo da uče. Evo mog doprinosa.

Kao dete, uvek sam bio mali, povučen, nesiguran, krhk; nije mogla da prođe zima da se ne razbolim. Kad sam postao izviđač, sve se promenilo, ali ne odjednom. Bio sam običan član više od tri godine, što je uobičajeno za nekoga ko ima 11 do 13 godina. A onda sam otišao na svoj prvi kurs, na tečaj za vodnike. Po povratku, izabran sam za vodnika, a uvrzo zatim i za zamenika vođe čete. To mi je u potpunosti promenilo život. Bivajući odgovoran, počeo sam da stvari vidim na drugi način. Još pre svoje petnaeste počeo sam da planiram, organizujem, brinem o vremenu, materijalu za rad, ljudima! Izuzetno sam napredovao, postao jači, pouzdan, siguran u sebe, kreativan, invovativan... Hodajući po brdima i kroz šume čak sam i fizički ojačao! Preuzimajući odgovornost, posebno biti odgovoran za druge ljude je izuzetna prilika za učenje.

Imao sam sjajnog druga u detinjstvu. Bili smo komšije, iši zajedno do škole i nazad i tako se združili. Za razliku od ostalih, uvek je bio drugačiji i izuzetno mi je pomogao da svet vidim drugim očima. Škola nam je bila u predgrađu, na granici izmedju blokova modernih zgrada u Šumicama i starog kvarta ispod Cvetkove pijace sa niskim kućama sabijenim u uske ulice. Kada smo završili osnovnu školu, nisam imao pojma o tome gde bih nastavio školovanje. Umesto da odem u neku od obližnjih srednjih škola, on me je odveo u Osmu, koja je bila najbolja škola u gradu. Mnogo kasnije sam shvatio zašto. Zbog atmosfere! Učio sam u atmosferi koja me je podržavala, kako sa strane profesora koji su u nama videli nešto više od samo nove generacije klinaca, tako i od drugih učenika koji su vredno učili i vukli jedni druge da i oni uče. Prijatelji me danas zadirkuju kako je u mom odeljenju bilo izmedju 56 i 172 učenika, samo zato što često govorim o drugovima iz gimnazije, o svim tim danas uspešnim ljudima od koji su neki poznati širom sveta.

Kada mi je kćerka sazrela za gimnazuju, dugo smo pričali dok je nisam ubedio da krene u istu školu. Opirala se u početku, najviše zbog toga što je najveći deo njenog društva odlazio u drugu školu. Posle samo godinu dana, shvatila je zašto sam je ubeđivao. Sazrevanje u okruženju koje te podržava je izuzetna prilika za učenje.

Kasnije je došao trenutak kada sam počeo da drugima pomažem da uče (hmmm, ovo lepše vuči nego "obučavao druge"). Bilo je to nova oblast, novi izvor raznovrsnih mogućnosti. Najpre, shvatio sam tehničku stranu: kada se pripremam za rad, koncentrišem se na ključne poruke, one koje će ostati u sećanju i osigurati učenje. One ostaju i u mom sećanju, postaju moje učenje u situacijama kada mi ono šta radim nije sasvim jasno, ili kada samo površno poznajem temu (da, radio sam treninge o stvarima o kojima ne znam mnogo). Ali, tu postoji nešto više. Rad sa onima kojia pomažem da uče, a takođe i sa drugim trenerima ili u okviru tima, donosi mi toliko toga novog. Učenje je dvosmerni proces; ili to nije učenje. Ako ništa ne naučite dok pomažete drugima da uče, ona nešto nije u redu. Pomoganje drugima da uče je izuzetna prilika za učenje.

A kako ste vi naučili najviše?

Atačmenti

Tagovi



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 20:54 21.11.2011

---

A kako ste vi naučili najviše?

Radom sa nekim inteligentnim a iskusnijim ljudima. Razmenom mišljenja, prepoznavanjem i usvajanjem načina na koji razmišljaju, zajedničkim dolaženjem do rešenja...razmišljanjem dalje kad se dođe do rešenja trenutnog problema...
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:56 21.11.2011

Re: ---

Neverovatno je koliko kvalitetnog može u interakciji da se stvori (i nauči).
margos margos 22:22 21.11.2011

Re: ---

Uh... teško pitanje. Za nekog ko voli da uči, svaka situacija je prilika. No, majstorstvo u nečemu se najbolje brusi kroz prenošenje znanja različitim ljudima. Moraš da znaš istu stvar da objasniš na mnoštvo načina, ipronalaženje tih načina je uvek iznova učenje.

Ovaj čikica je rekao jednu veliku mudrost: ''Cilj obrazovanja je korenita promena'' - u originalu još lepše zvuči, kao stih: 'The aim of education is fundamental transformation'. Mene ta njegova misao često ponese.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:43 22.11.2011

Re: ---

Lepo rečeno, Margos. Zabeležiću.

Ja se obično vodim onim što je rekao Galileo:
You cannot teach a man anything; you can only help him discover it in himself.
Čoveka ne možeš ničemu naučiti; možeš mu samo pomoći da sam shvati
deset_slukom deset_slukom 22:49 21.11.2011

U praksi

Biflanje tokom školovanja je nužno zlo, mada nije nemoguće u škole uvesti više praktičnog rada. Ne znam kako danas stoje stvari, ali su mi uvek bile sumanute varijante gde se školovanje, preko magistrature, zaključno sa doktoratom, svodilo na beskrajno učenje teorije, polaganje ispita i pisanje radova, bez ikakvog (ili minimalnog) kreativnog, praktičnog rada. OK - bilo je i izuzetaka, ali se treba zapitati koliko je takvih radova zaista imalo neki doprinos nauci ili praksi. Tako smo dolazili do "kadrova" koji su već uveliko preživeli najkreativnije periode svojih života.

Kada sam učio prvi programski jezik na računaru, već posle naučenih osnovnih logičkih struktura i nekoliko ključnih funkcija, gledao sam kako to mogu da upotrebim, sâm sam sebi izmišljao zadatke. A onda je došlo vreme da podučavam novozaposlene buduće programere, gde sam ih, posle nekog vremena, pitao - hoće li početi već nešto da rade? A odgovor je bio: "Sad čitam knjigu drugi put!"

Mislim da je kod nas previše "zaživelo" ono - učiti, učiti i samo učiti. Ako je i od Lenjina, previše je. Moja modifikacija bi glasila: učiti i primeniti naučeno. Mislim da, kao društvo, nismo ni svesni koliko nam fali kreativnost, stvaranje... Zapitajmo se zašto do nas sve stvari dolaze odnekud, izmišljene i napravljene samo za nas. A mi treba samo da vadimo novce iz džepova (hvala Bogu - uvek punih), i da ih kupujemo. Naravno, ne mislim samo na materijalne stvari.



Milutin Milošević Milutin Milošević 09:50 22.11.2011

Re: U praksi

Moja kćerka studira, druga je godina. Kaže da su celu prvu godinu samo jurili bodove, a ne učili
mariopan mariopan 23:51 21.11.2011

..

Ja još učim, tako da ne znam odgovor kada...ali najviše naučim od drugih ljudi, pismenih i nepismenih, slušanjem i posmatranjem, razgovorom, svako ima neko blago koje meni treba i ja ga ceo život skupljam.
Ako treba nešto da naučim, lakše učim ako to vidim, tek onda čitam udžbenik i kapiram šta je šta od onoga što sam videla.
Zanimljivo je da pamtim reči i ono što čitam baš kao sliku, tačno znam na kom mestu je nešto pisalo, desno ili levo, kakvim slovima, koje su boje negde stajale i ako to ponovo tražim to su mi orjentiri - nalazim odmah.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:00 22.11.2011

Re: ..

It is the province of knowledge to speak and it is the privilege of wisdom to listen.
Oliver Wendell Holmes

Što se vizuelnog učenja tiče, novija istraživanja fizioloških procesa u mozgu tokom učenja potvrdjuju teoriju da se mnogo lakše uči ono što je vizuelno prikazano nego sve ostalo.
49 41 49 41 00:45 23.11.2011

Re: ..

Milutin Milošević
It is the province of knowledge to speak and it is the privilege of wisdom to listen.
Oliver Wendell Holmes

Što se vizuelnog učenja tiče, novija istraživanja fizioloških procesa u mozgu tokom učenja potvrdjuju teoriju da se mnogo lakše uči ono što je vizuelno prikazano nego sve ostalo.


Podrzavam.

Svojevremeno sam gledao, kako bebe uzrasta 3-6 meseci; uce da govore tri jezika istovremeno.
hannah.greener hannah.greener 07:28 22.11.2011

ufff...

Mene su svi mučili, učiteljice me nisu volele, druga deca su me ili maltretirala ili išla na živce... I ja onda pobegnem! Promenim školu!

Najviše sam naučio kada su me pustili samog, na miru, da učim ono što me je zanimalo.

Tako sam, između ostalog, i naučio da je emigracija IZMIŠLJEN životni koncept (barem za mene). Iznerviraju te, ti se zahvališ na pažnji, spakuješ se i odeš.

dr.wagner dr.wagner 08:52 22.11.2011

Polako , pa edukativno ...

... jutro

-Ovako ...,sa vremenske distance , mislim kako je moje "horizonte" najviše
proširila gospođica T ...
-Bila je tek koju godinu starija .... ali puna znanja ... i volje

-Lako je vama obrazovanima ... " u ovoj školi sam ovo ... ,u onoj školi sam ono "
... mi ostali smo morali učiti ... empirijski


Wagner
gorstak92 gorstak92 09:35 22.11.2011

Neću rok samo tango molim vas

Dr. W
-Ovako ...,sa vremenske distance , mislim kako je moje "horizonte" najviše
proširila gospođica T ...
-Bila je tek koju godinu starija .... ali puna znanja ... i volje


Nemam pojma šta je g-đica T učila g-dina dr-a jer sam ja, u saradnji sa samoukim majstorima, mnogo proširio horizonte renovirajući stan. Baš pre neki dan sam diplomirao nakon višemesečne obuke.
Da ti samo znaš kako su naši majstori pametni i stimulativni za razmenu mišljenja ne bi verovao.
Sad iz prve znam da primetim npr. razliku između gipsa i ispune za gipsane zidove.

Vezano za VIII gimnaziju evo ti primer jedne experimentalne OŠ gde je bilo vukovaca značajno iznad proseka. Ovi obični odlikaši (prosek 4,5 i više) su smatrani zaostalim u razvoju.
I onda je Goran Marković snimio super film o tome.
Završna scena gde drug Miloje uručuje otkaz pomahnitaloj direktorki škole:

Milutin Milošević Milutin Milošević 10:16 22.11.2011

Re: Neću rok samo tango molim vas

Ti još renoviraš stan

U, JBT, nije tvojoj ženi lako...
gorstak92 gorstak92 11:48 22.11.2011

Re: Neću rok samo tango molim vas

Milutin Milošević
Ti još renoviraš stan

U, JBT, nije tvojoj ženi lako...

Ajd što je njoj teško, a kako je meni?

Završeno je renoviranje. Konačno.
Sad je ostalo da se izvučem iz onih odloženih plaćanja, plaćanja na rate, kredite...
Inače, završio se i sajam nameštaja.
Da samo znaš šta sve može na tom sajmu da se nauči...
Npr. kako ne zagubiti decu na sajmu dok pokušavaš da se fokusiraš na objašnjenja prodavca.
Mislim da su probali svaki krevet i sve one stolice za ljuljanje, a štandovi su idealan poligon za igranje žmurke.
Jedva sam se odbranio da ne kupim fotelje-masažere. Dok te masira ima i zvučnike da ti sviraju na uvce (bluetooth konekcija pa možeš i tv i radio da slušaš), a masaža podrazumeva i stopala. Za bagatelnih tisuću eura fotelja sa ekološkom (fensi izraz za skaj) kožom može biti tvoja.
Ima sličan masažer da kupiš i za kola. Utakneš ga na mesto upaljača u kolima i masira ti leđa i vrat. I onda fino odspavaš vozeći 120 km/h.
dr.wagner dr.wagner 12:34 22.11.2011

Re:Polako , pa edukativno ...

Pozdrav gospodine G

gorstak92

Nemam pojma šta je g-đica T učila g-dina dr-a ...


-Gospođica T mi je približila "žensku perspektivu" ...
... da ne kažem OČEKIVANJA ... i kasnije sam bio "nepogrešiv" ...

-No , pustimo to ...

-Kada ste kod gradnje ... ovo ljeto sam naučio da Mramor "pije vodu" , a
Granit ne upija ...
... naravno , objasnili su mi i kako će ograda biti nešto "malo" skuplja ...

-I evo nas ... sada kada šećete ulicom pored te ograde ... imate neki
čudan osjećaj kao da ste na Mirogoju ... (groblje u Zg)


W
gorstak92 gorstak92 12:44 22.11.2011

Re: Re:Polako , pa edukativno ...

-I evo nas ... sada kada šećete ulicom pored te ograde ... imate neki
čudan osjećaj kao da ste na Mirogoju ... (groblje u Zg)




To je taj osećaj kad ti ,,majstor" objasni šta je bolje za tebe.
Verovatno ne zna da radi sa mermerom ili ima boljji rabat kod prodavca granita pa je skrenuo vodu na svoju vodenicu.

Mislim da je Ivan Meštrović trošio granit baš široko.
Trebalo bi da razmotrite i neke karijatide na kapiji. U stilu Meštrovića.
dr.wagner dr.wagner 13:11 22.11.2011

Re: Re:Polako , pa edukativno ...

gorstak92
To je taj osećaj kad ti ,,majstor" objasni šta je bolje za tebe.Verovatno ne zna da radi sa mermerom ili ima boljji rabat kod prodavca granita pa je skrenuo vodu na svoju vodenicu.Mislim da je Ivan Meštrović trošio granit baš široko.Trebalo bi da razmotrite i neke karijatide na kapiji. U stilu Meštrovića.


-Upravo je tako ... našli su "papka" ...
-Ali nije to sve ...

... kada sam kazao nekim svojim poznanicima kako mramor upija vodu i
da se kasnije sve to vidi ... i da zato vani treba upotrebljavati granit ...
... oni su mi onako "znalački" kazali " ... pa kaj ti to ne znaš ??? ... "
-A što ću onda ... kada već svi to znaju , mora da je tako

-Inače ograda je "klasika" , betonski temelji cca 50cm visine i svakih
2 metra stup , isto širok kao i temelji , a visok 1,2 m ...
... i kasnije su to "obukli" u taj kamen , a između su neke INOX cijevi

-Sada je to dosta kontrastno ... mramor bi bio svijetliji , a ovaj granit je
skoro crni ... i zato izgleda kao ograda oko grobnice ...





edi-va edi-va 13:25 22.11.2011

Re: Re:Polako , pa edukativno ...

INOX cijevi


Inox je nerđajući metal, to sam naučila davno još u nekim životnim okolnostima.
gorstak92 gorstak92 13:26 22.11.2011

Re: Re:Polako , pa edukativno ...

-Sada je to dosta kontrastno ... mramor bi bio svijetliji , a ovaj granit je
skoro crni ... i zato izgleda kao ograda oko grobnice ...

Nemoj tako.
Razmišljaj pozitivno. Skoro sve banke koriste inox cevi u kombinaciji sa granitom.
To se izdaleka vidi da je bogato.

Još si i dobro prošao.
Zamisli da su te nagovorili da umesto cevi od inoxa staviš one ogromne lance
Efekat bio baš mirogojski

A pazi ovaj efekat, sad se meni čini kao i da nisam tako loše prošao kad si mi rekao da postoji još načina da te majstori prevare. Kao lakše mi je.

Meni su majstori ,,objasnili" da kad se zid gletuje da ne mora da se skida prethodni sloj farbe tako da je zid počeo da se ljušti odmah po odlasku majstora.
Ili kad je vodoinstalater probio plafon komšiji. Car je došao sa nekim najvećim udarnim čekićem na svetu i kad je počeo da divlja po kupatilu još je dobro da je promašio noseće stubove. I tako... jedan majstor jedna priča.
gorstak92 gorstak92 13:32 22.11.2011

Re: Re:Polako , pa edukativno ...

edi-va
INOX cijevi


Inox je nerđajući metal, to sam naučila davno još u nekim životnim okolnostima.


Da si probala da ga opereš sonom kiselinom i da vidiš kako na tvoje oči to što je nerđajuće rđa ne bi ga tako zvala. Ja se zenuo pa jesam.

Sad će tehnolozi da ti kažu tačno koliko procenata hroma i ugljenika ima u INOX cevima.

Inače, INOX jeste vodootporan tj. neće da oksidiše u dodiru sa vodom pa se zato često koristi u industriji hrane i pića.
Još jedna karakteristika INOX-a pored toga što je sjajan jeste da je mnogo skup, a to je veoma bitna karakteristika i zato se upotrebljava u izradi ograda.
edi-va edi-va 13:44 22.11.2011

Re: Re:Polako , pa edukativno ...

Da si probala da ga opereš sonom kiselinom i da vidiš kako na tvoje oči to što je nerđajuće rđa ne bi ga tako zvala. Ja se zenuo pa jesam.




A što bi ga prala sonom kiselinom - avaj!
Znam da se koristi i za ograde, a i u prehrambenoj industriji - lepo sjaji i blješti -samim ti je i cena "blještava" ako ćeš da turiš na balkon ili da kuću opkoliš inox ogradom. Umem da prepoznam inox ograde - zamisli.
gorstak92 gorstak92 13:51 22.11.2011

Re: Re:Polako , pa edukativno ...

A što bi ga prala sonom kiselinom - avaj!


Ja sam postavio one police od inoxa u kupatilu.
NaFatao se neki kamenac, buđ, šta li i ja fino nafajtao sa sonom kiselinom.
I ko rukom odneto.
I kamenac, i buđ i inox.

Divio sam se sam sebi kako sam pametno našao način da inox zarđa.
edi-va edi-va 13:59 22.11.2011

Re: Re:Polako , pa edukativno ...

NaFatao se neki kamenac, buđ, šta li i ja fino nafajtao sa sonom kiselinom.
I ko rukom odneto.
I kamenac, i buđ i inox.


Vrednice, aj se kloniraj.
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:12 22.11.2011

Re: Re:Polako , pa edukativno ...

ko rukom odneto.
I kamenac, i buđ i inox

kremba kremba 19:16 22.11.2011

Re: Neću rok samo tango molim vas

Milutin Milošević


Gazda Milutine, evo i ja nesto naucih.

Blog je mesto gde ponekad moze lepo da se provede vreme, slusa dobra i nova muzikica, nesto nauci, nasmeje, razmeni recept, pa cak i promeni nacin ishrane (tnx Docs).

Ali medjutim... Na brzinu kucan tekst i nejasno izneto misljenje, jedan pogresan smajli, lose odabrana rec ili slika, cak gerska u kuckanju, moze da uvredi, oneraspolozi, rastuzi, a to nikada i nikome nisam zeleo.

Danas mi je prvi put obrisan komentar pa cu iskoristiti, ovaj zadnji, da vas pozdravim sve komplet, da ne nabrajam.

Ostajte mi zivo i zdravo, keep smiling, i ne zaboravite - kacigu na glavu kad vozite bajs!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PS. Aj', da iskoristim pogodnost koju pruza blog pa da jos nesto dodam, a da mi ovo ipak ostane zadnji komentar.

razmisljam


Kad sve saberem i oduzmem, sem sto sam kosmopolita, ateista i biciklista, uopste se ne uklapam u prosecnog blogera, kojeg je Alselone tako temeljno opisao.

Puno pozdrava, i sto bi Kaolavanda rekla, Srecno!
razmisljam razmisljam 19:54 22.11.2011

Re: Neću rok samo tango molim vas

kremba
Milutin Milošević

Danas mi je prvi put obrisan komentar pa cu iskoristiti, ovaj zadnji, da vas pozdravim sve komplet, da ne nabrajam.

Ostajte mi zivo i zdravo, keep smiling, i ne zaboravite - kacigu na glavu kad vozite bajs!


Хеееј, ди ћеш?
Ниси ништа научио.
Један избрисан коментар? Па шта?
Неспоразуми се дешавају, не буди малодушан.
Зар би и у реалном животу тек тако покупио пинкле и збрисао?
Стани мало, размисли, одмери...
Мислим да ћеш увидети да је ово, ипак, једно сасвим лепо место за да се буде на њему.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:16 22.11.2011

Re: Neću rok samo tango molim vas

Један избрисан коментар? Па шта?

Meni do sada izbrisana dva teksta, ali se nekako i dalje borim
Jukie Jukie 23:13 22.11.2011

Re: Neću rok samo tango molim vas

gorstak92

evo ti primer jedne experimentalne OŠ gde je bilo vukovaca značajno iznad proseka. Ovi obični odlikaši (prosek 4,5 i više) su smatrani zaostalim u razvoju.I onda je Goran Marković snimio super film o tome.

Šta eksperimentalne, ja sam radio u dve takve škole. U jednoj sam bio na zameni na poslednjem veću (12. juni?) kada su rekli da u jednom odeljenju osmaka ima valjda 10? vukovaca, a u ovim ostalima samo 3-4... I zamisli sad nekoga ko tamo ima prosek 4.92... Verovatno sebi jede džigericu
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:13 23.11.2011

Re: Neću rok samo tango molim vas

Recimo moje dete...
arwenna arwenna 12:19 23.11.2011

-3/40

Milutin Milošević
Recimo moje dete...


Žao mi je ako ti se ćerka sekirala i brinula zbog ocena, mlada je, i kao svi mladi hoće sad i hoće sve. U većini slučajeva treba sačekati za rezultate. "Strpljiv, spasen"

Ne vidim da si ti pogrešio što nisi hteo da muvaš za njene ocene. Roditelji koji od dece očekuju samo petice stavljaju prevelik teret na dečija leđa. Meni je noramlno da svaki roditelj želi da mu dete bude srećno i zdravo, da ga lepo vaspita i nauči ga da radi. Rezultati će vremenom doći.

Kad smo već kod teme o načinu učenju, ne znam šta mi roditelji učimo decu, ako umesto njih završavamo njihove obaveze. I dokle? Obeveza rodtitelja je da u jednom trenutku na neki način odvoji dete od sebe i pusti ga da se samo snalazi.

ps
Vidim da se Edi javila za poslednji kometar na (-1), meni ostaje jedino da se upišem na 1. mesto

gorstak92 gorstak92 13:05 23.11.2011

Re: Neću rok samo tango molim vas

Šta eksperimentalne, ja sam radio u dve takve škole. U jednoj sam bio na zameni na poslednjem veću (12. juni?) kada su rekli da u jednom odeljenju osmaka ima valjda 10? vukovaca, a u ovim ostalima samo 3-4... I zamisli sad nekoga ko tamo ima prosek 4.92... Verovatno sebi jede džigericu


Znači bilo više od jedne takve škole.
Ona u kojoj je Goran Marković snimio ,,Majstori, majstori" je bila na vestima kao najveća, najlepša, najbolja na Balkanu. Prva je imala bazen u školi, đaci na svim sekcijama išli na republička i državna takmičenja i osvajali medalje.
Ma milina jedna. Možeš samo da naslutiš kako se prosečno dete oseća u jednoj tako friziranoj školi.

Zato se i film zove majstori, majstori (zatečeni na krovu stare kuće gde menjaju stari crep)

Vidite šta škola učini od čoveka. Mogao je da lepo bude majstor kad toliko voli, ali nije hteo. To nije fino!
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:49 23.11.2011

Re: -3/40

ne znam šta mi roditelji učimo decu, ako umesto njih završavamo njihove obaveze

Kad kažem da sam srećan otac, najpre mislim na to da mi je dete samostalno.

Mislim, usput je lepo i pametno na tatu, ali to se valjda podrazumeva
edi-va edi-va 13:23 22.11.2011

Najviše?

To me pitaj za četrEs godina (ako domaknem).

Svakog dana u svakom pogledu - učim, ne znači da napredujem. :)
Uglavnom, najviše učim kroz životno iskustvo i generišem sve što smatram korisnim iz svakog segmenta života.

Nego, molim te da me obavestiš kada budeš postavio -1 blog, smatram da treba da se oprostim blogovskim pozdravom od tebe kao blogera na B92, prvi si mi ustupio prostor na blogu i ovde sam mnogo toga naučila, pre svega, prepoznala kod sebe šta i kako ne treba.

Milutin Milošević Milutin Milošević 14:10 22.11.2011

Re: Najviše?

Nego, molim te da me obavestiš kada budeš postavio -1 blog

Biće oko Nove godine. Nova godina, novi život
ecce-florian ecce-florian 00:22 23.11.2011

Re: Najviše?

Evo ja sam naučio za ovo vreme na blogu, ako kuma kod gazde piše o inoxu a ne o rost freiu edelstahl, da će uskoro doći i Spira, a onda može da bude posledica uparivanja spire i kume, pa je poučen neću da ostavim nikakav komentar



edi-va edi-va 08:49 23.11.2011

Re: Najviše?

ecce-florian
Evo ja sam naučio za ovo vreme na blogu, ako kuma kod gazde piše o inoxu a ne o rost freiu edelstahl, da će uskoro doći i Spira, a onda može da bude posledica uparivanja spire i kume, pa je poučen neću da ostavim nikakav komentar







Kume, ova plaketa je samo za tebe (ne prozivaj mi druga Spiru):

gorstak92 gorstak92 13:37 22.11.2011

Vladimir Iljič

Mene je od osnovne škole proganjala njegova slidža
sa čuvenom porukom: učiti, učiti, samo učiti
angie01 angie01 14:15 22.11.2011

ucenje u institucijama je jedno,

a ono sto je funkcionalno, tj korisno, jer ono prvo su mahom podaci, je kroz zivot i situacije.

Gledas, slusas, poredis, otkrivas,...kada imas problem, to sto izgimnasticiras da ga resis-to je najveci prilog, kao i tvoje promene kroz prolazenje tih faza!

jedno je kada samo nesto nabiflano trtamudis, a drugo kada se nadjes oci u oci sa svetom, a ti treba da prodjes!

kod nas postoji problem sto vecina jase na inerciji, jer je lagodna energija i u glavnom ne stigne bas negde, jer nije mu najjasnije sta hoce, ko je i kako da nesto savlada!
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:25 22.11.2011

Re: ucenje u institucijama je jedno,

kada imas problem, to sto izgimnasticiras da ga resis-to je najveci prilog, kao i tvoje promene kroz prolazenje tih faza!

razmisljam razmisljam 18:45 22.11.2011

Уф...

Много ти тешко питање, Газда. Је л' мора да се одговори на њега?
Него, сад озбиљно.
Чим сам га прочитала, прва идеја ми је била да ти одговорим: кад сам зарађивала чворуге. Хоћу рећи, од лупања главом о зид. Или, лепше, из сакупљања личних искустава кроз разне животне (не)прилике.
Што подразумева интеракцију са другим људима, размене искустава, учење на туђим и својим грешкама, ослушкивање шта паметнији и искуснији имају да кажу, посматрање и самопосматрање... и још свашта нешто.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:21 22.11.2011

Re: Уф...

Је л' мора да се одговори на њега?

Drag mi je svaki odgovor. Tvoj si pomaže da sklopim kockice.

Чим сам га прочитала, прва идеја ми је била да ти одговорим: кад сам зарађивала чворуге. Хоћу рећи, од лупања главом о зид. Или, лепше, из сакупљања личних искустава кроз разне животне (не)прилике.

Mi odavno imamo kovanicu "Learning by doing". Ja je često menjam u "Learning by mistaking".
49 41 49 41 01:10 23.11.2011

Re: Уф...

Milutin Milošević
Је л' мора да се одговори на њега?

Drag mi je svaki odgovor. Tvoj si pomaže da sklopim kockice.

Чим сам га прочитала, прва идеја ми је била да ти одговорим: кад сам зарађивала чворуге. Хоћу рећи, од лупања главом о зид. Или, лепше, из сакупљања личних искустава кроз разне животне (не)прилике.

Mi odavno imamo kovanicu "Learning by doing". Ja je često menjam u "Learning by mistaking".


Evo imam eniklopedije, enkarte, na CD-u ili u vidu knjiga ... cudo bozje-svega; kao potsetnik.
Dzaba ti saljem, ne treba mi nista
Moja zena sve zna i razume se u sve.
bocvena bocvena 14:54 23.11.2011

Re: Уф...

Moja zena sve zna i razume se u sve.



Da mogu, ja bih ceo život samo nešto učila.Išla na predavanja, skupljala literaturu, pisala eseje...i ništa ne bih primenjivala!

Sad učim od dece i blogera. Zanimljivo koliko ima sličnosti:))))

Ovo tvoje boldovano iz bloga je suština svakog procesa učenja. Odlično uočeno.

Jukie Jukie 15:24 23.11.2011

Re: Уф...

bocvena
.Da mogu, ja bih ceo život samo nešto učila.Išla na predavanja, skupljala literaturu, pisala eseje...i ništa ne bih primenjivala!

Ja imam gomilu nekih zapisnika sa raznih predavanja, pa sam ih ponekad čitao dok se vozim gsp-om...
Recimo jednom su rekli razliku između marsh i swamp močvara, pa sam zapisao:
-swamp ima drveće i vodu
-marsh ima zeljaste biljke i vodu
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:56 23.11.2011

Re: Уф...

Ovo tvoje boldovano iz bloga je suština svakog procesa učenja. Odlično uočeno.

Hvala, nagomilano iskustvo ipak na kraju da rezultat
ecce-florian ecce-florian 21:02 23.11.2011

Re: Уф...

nagomilano iskustvo ipak na kraju da rezultat

Ajd pomozi onda. Jel ona sala sa slike Panonija? Liči mi jako tapiserija iza


Milutin Milošević Milutin Milošević 12:15 24.11.2011

Re: Уф...

Da, svakako = Panonija, seminar za trenere, novembar 2010

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana