Politika| Region

Treba li Srbiji "sanaderizacija"

Aleksandar Stosic RSS / 14.01.2008. u 13:21

"Srpskim desničarskim partijama je potrebna ‚‚sanaderizacija‚‚", cesto je znao da mi kaže moj veliki prijatelj i jedan od najvećih srpskih novinara mlađe generacije Zoran Panović.

Sanader i Danas
Sanader i Danas

Pod terminom ‚‚sanaderizacija‚‚ tada je pre svega smatrao da i Koštunica treba na identičan način da se obračuna s haškim lobijem, kao što je to uradio njegov counterpart Ivo Sanader u Hrvatskoj - da ih po kratkom postupku prosledi do Holandije, na ovaj ili onaj način. Da Radikali i Sps-ovci počiste svoje dvorište kao što je Sanader očistio svoje.

kostunica
kostunica

Sanaderizacija ima i šire tumačenje. To je jedna vrsta katarze, doduše tihe, bez velike pompe (otprilike sramota nas ali radimo šta moramo) koja radi on što ne želi svesna da samo to vodi do boljeg života, prosperiteta, perspektive za milione gradjana.

I sam Sanader nije izgubio ni trunku od svog nacionalizma - i dalje peni i sav se zajapuri kad treba da priča o Domovinskom ratu, i dalje urla na tekovine, ne dozvoljava Tudjmana da mu diraju uprkos distanciranju od njegove politike - svakog decembra na Mirogoju se uz sve državne počasti odaje počast ocu nacije, i dalje ni za pedalj ne da od nacionalnog konsenzusa oko toga šta za Hrvatsku predstavlja Domoinski rat, šta Vukovar, šta Dubrovnik, šta Piranski zaliv....

Ali, to Ivi ne smeta da dva meseca posle prve svoje pobede udje u srpsku kuću u Hrvatskoj i kaže "Hristo se rodi", da pristane na vladu koju će iz debelog lada podržavati i tamošnji Srbi, i konačno da danas sedne po prvi put u svoj kabinet u novom mandatu, imajući na umu da mu je prvi iza njega SRBIN.

Sanader danas ima za svog potpredsednika pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, gospodina Slobodana Uzelca, a Miorad Pupovac smatra da je ovo istorijski trenutak.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=01&dd=14&nav_category=167&nav_id=280386

I jeste!

Pre četiri godine, imao sam tu privilegiju da budem prvi srpski novinar koji je uradio intervju sa Ivom Sanaderom (http://www.danas.co.yu/20031217/frontpage1.html). Bio je to prijatan dan u Zagrebu, i kasnije prijatna priča s njegovim portparolom Mačekom, gde smo obojica zaključili da je i jednima i drugima dosta ratova. Sanader je tada bio veoma jasan, izgledao je kao čovek koji je rešen da Hrvatsku po kratkom postupku izvede na jedini mogući evropski put. Zamolio me je da naslov pod kojim je objavljen intervju ne bude diran.

Četiri godine kasnije, Hrvatska je na korak od članstva u Uniji, sve svoje haške brige odavno je prebrinula, treba li uopšte pričati na koji je način odradila novi krug demokratskih izbora, u novoj vladi sede i Srbi i sve upućuje na lepu budućnost naših suseda.

A Srbija, može li barem jedan desničarski srpski političar pristati na ovakav kopernikanski obrt. Možemo li zamisliti Nikolića, Koštunicu, Velju Ilića, Vučića, i druge u novoj ulozi. Ili je to sve stvar književnosti i Insbruka (http://bs.wikipedia.org/wiki/Ivo_Sanader).

Atačmenti



Komentari (131)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

carly carly 13:51 14.01.2008

ha ha

toliko sumnjam u to da ne znam ni da li sam ziv
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:20 14.01.2008

Re: ha ha

da carly, danasnja Srbija ne daje bas ohrabrujucu sliku, ali tko zna...
Doctor Wu Doctor Wu 14:10 14.01.2008

Stošiću, preporuka kao vrata!

U "prošlom broju" sam bio kritičan prema tebi ali ovo je, po meni, najbolji politički blog na 92-jci od kada ovaj blog postoji. Po meni, najozbiljniji kandidat za srpskog Sanadera može biti Aleksandar Popović iz DSS-a.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:23 14.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

Doctore, nemojte preterivati...u svakom slucaju hvala. A sto se tice Aleksandra Popovica, on bi svakako mogao da bude jedan od tih, ali ipak mora nekad da obuzda svoje unutrasnje ja i da se ne izlece kao u danasnjem Danasu, gde nam jasno daje do znanja da je ekonomija vazna, ali Kosovo je ipak vaznije i od toga da li imamo sta da jedemo. Mene to recimo brine...
Doctor Wu Doctor Wu 14:36 14.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

Ok,. Stošiću. Nego nisi pomenuo obrnutu varijantu a to je da neki "građanin" pojede "nacionalističko govno" i postane "sanader" s te strane. Mislim, ono "Bog vam pomogo!"
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:45 14.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

Pa meni se cini da ima toga... dosta "gradjana" cestita Slave, verske praznike, cesto i javno priznaje da slavi Slavu...recimo Ceda ako bas moram da ga pomenem pre neko vece u Novom Sadu barem je itav minut pricao na tu temu... Verovatno i drugi ali n mogu da se setim u ovom trentuku....
Konacno, kod "gradjana" vidim manji problem, nego kod desnicara, zato sam i tekst napisao misleci na desnicare i izvukao Sanadera kao primer. Kod desnicara cesto zna da postoji sumnja u integracije svih vrsta, kod "gradjana" rekao bih manje.
Doctor Wu Doctor Wu 15:35 14.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

Da ne duljimo, ali meni stvarno nije jasno da g. Jovanovič ne kapira koliko mu glasova odnosi njegova priča oko Kosova. To se jednom Đinđiću nikad ne bi desilo (ma šta lično mislio ili osećao).
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:22 14.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

Doctor Wu
U "prošlom broju" sam bio kritičan prema tebi ali ovo je, po meni,
najbolji politički blog na 92-jci od kada ovaj blog postoji. Po meni,
najozbiljniji kandidat za srpskog Sanadera može biti Aleksandar Popović
iz DSS-a.

A da li slucajno pomisljate, doktore, da ovakav istup moze samo da naskodi g. Popovicu? S obzirom da ima toliko dokonih party hacks u toj sek..., pardon, stranci koji nemaju druga posla (posto su uglavno besposlicari, najveca drustvena grupacija u Srbiji) i uglavnom slusaju sta se o kom partijskom kolegi/drugu prica/pise?

Inace, HDZ je, na srecu ili na zalost, oduvek bio izvrsno tehnicki organizovana stranka koja je bar u pogledu tehnologije i organizacionih nauka uvek bila okrenuta zapadu. Domaca lazna desnica je - sa izuzetkom bivseg GSS-a, koji je bio autenticna, liberalna desnica - svoj protest protiv onoga sto su percipirali kao Zapadnu politiku izrazavala time sto je odbijala da se kompjuterski opismeni, odbijala Darvinovu teoriju evolucije i slicna pucanja u vlastitu nogu.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:24 14.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

sa izuzetkom bivseg GSS-a, koji je bio autenticna, liberalna desnica

ne mogu da se slozim da je gss desnicarska partija... zaista ne mogu
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:41 14.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

Aleksandar Stosic
sa izuzetkom bivseg GSS-a, koji je bio autenticna, liberalna desnica

ne mogu da se slozim da je gss desnicarska partija... zaista ne mogu

OK, ima mnogo stvari koje se mogu zameriti toj zastareloj podeli. Ali vecina savremenih politikologa u svetu smatra da je glavna osa distinkcije ekonomska, tj. u kojoj meri ste za neograniceno slobodno trziste i dominaciju privatne svojine, te privatizaciju javnih sluzbi i servisa (popularnu verziju, sa linkovima na neke ozbiljnije reference, mozete naci na http://www.politicalcompass.org/, recimo). U tom pogledu je GSS bio potpuno na liniji liberalnih stranaka Evrope, tu nema nikakvih kontroverzi. Sumnjam da su obe britanske vodece partije (posto su one od uspona "nove levice" veoma blisko u tom pogledu) ista desnije od GSS-a.

Druga je stvar sto su kod nas pogledi na ovo izopaceni, posto Srbi retko shvataju znacaj ekonomije i svaka druga glupost i demagoska parola im je bitnija od ekonomskih prava i sloboda. Pa nece valjda stav o Kosovu da bude kriterijum vazniji od stava o slobodnom trzistu???
Doctor Wu Doctor Wu 16:50 14.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

A da li slucajno pomisljate, doktore, da ovakav istup moze samo da naskodi g. Popovicu? S obzirom da ima toliko dokonih party hacks u toj sek..., pardon, stranci koji nemaju druga posla (posto su uglavno besposlicari, najveca drustvena grupacija u Srbiji) i uglavnom slusaju sta se o kom partijskom kolegi/drugu prica/pise?

Priznajem da mi je padalo to na pamet, Ćikoviću, dok sam pisao.

Oko ostalog se slažem: organizaciono, sve srpske i hrvatske institucije (ne samo partije) su kao dupe i oko. Dovoljno je samo čovek da baci pogled na onaj HRT i vidi organizovanu državu- RTS, s druge strane, sve više podseća na Radio TV Sofiju iz 1974.

I, generalno, na srpskoj političkoj sceni definitivno postoji konfuzija. Liberalno-građanske partije, koje su za individualne slobode, i supremaciju građanskih, ličnih slobode nad državnom represijom se svugde u svetu računaju za desne. Po tom ključu LDP bi, makar po nazivu, trebalo da bude desna partija. Ali, sami ste videli da istaknuta članica njihovog političkog saveta žali kako siromašni (pretpostavljam i besposleni) Srbi hodaju ispred prepunih rafova Delta supermarketa. Latinka Perović je, koliko sam čitao, bila predsednik Saveza Komunista S. Šta ona radi u LDP-u? Njima bi, makar ideološki, trebali biti bliski G17.

Radikali, SPS, DSS su narodnjaci-populisti, antiliberali, na tragu nacista, ekstremni desničari, dakle.

DS je tu najčistiji, jer su oni neka vrsta muljave socijal demokratije, levog centra što oni nikad nisu ni krili.

Iz svega proizilazi da Srbija prave levice, partija koje se prvenstveno bore za socijalnu jednakost (ma šta ona značila), rasnu, nacionalnui, polnu i versku ravnopravnost zapravo i nema. Taj prostor su popunili gore navedeni naciji.
niki m niki m 18:55 14.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

A da li slucajno pomisljate, doktore, da ovakav istup moze samo da naskodi g. Popovicu? S obzirom da ima toliko dokonih party hacks u toj sek..


Niste bas najboljeg kandidata odabrali. Porodica Dr Popovica je iz Slavonije i samo je par njih preteklo, ostali su poklani od ustasa u II svetskom ratu.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:52 14.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

meni stvarno nije jasno da g. Jovanovič ne kapira koliko mu glasova odnosi njegova priča oko Kosova.

ja zaista ne mislim da bilo koji politicar treba da uvija oblandu neke stvari koje se uviti ne mogu...pa cela Srbija zna kakva je situacija s Kosovom, ali samo kad CJ o tome nesto kaze digla se dzeva.... reality bites dragi moj...
Doctor Wu Doctor Wu 23:48 14.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

ja zaista ne mislim da bilo koji politicar treba da uvija oblandu neke stvari koje se uviti ne mogu

ti si, Stošiću, malkice naivan. nije posao političara da otvara oči narodu, ili da objašnjava očigledno nego da osvaja vlast. a ja sam samo rekao da me čudi da je političaru koji želi vlast u Srbiji važnije šta će reći ambasadori USA i UK nego srpski glasači.
reality bites dragi moj.

keve ti, ne dragiraj me, umem da budem 100x veće pseto nego ti, trust me.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:08 15.01.2008

Re: Stošiću, preporuka kao vrata!

umem da budem 100x veće pseto nego ti, trust me

to ti samo mozes da pretpostavljas, jer me zapravo ne znas....
nije posao političara da otvara oči narodu, ili da objašnjava očigledno nego da osvaja vlas

pa tako ti gledas na politiku, ja mislim da je posao politicara da dize standard gradjanima, popravlja klimu u zemlji itd,a da je vlast samo alatka za to, ali sada vidim da svi treba da budu srecni kada se domognu vlasti i mirne duse krenu da obmanjuju narod
a ja sam samo rekao da me čudi da je političaru koji želi vlast u Srbiji važnije šta će reći ambasadori USA i UK nego srpski glasači.

doktore, ti od engleske i amerike kao da ne vidis rusiju, a sta cemo s njom s nasom majcicom Rusijom u koju trcimo i kada nam se kaki
Gorio Gorio 14:33 14.01.2008

Ima Srbija...i nema

Tekst za 10, preporuka.
Verujem da Srbija ima negde svog Sanadera, ako ne na desnici onda negde levo.
Po meni je problem što Srbija nema potreban broj birača da dovedu takvoga na vlast.
metanoia metanoia 14:44 14.01.2008

Diplomatska zrelost

Bravo Aleksandre, postavio si dobro pitanje ali mislim da si naslov trebao staviti u imperativu. Da, srpskoj dipolomatiji je definitivno potrebno više političke zrelosti. Dobro si primetio da kod premijera Hrvatske nije došlo do neke promene svesti već do izražaja zrelih i taktičkh diplomatskih poteza i delovanja. Ono što premijera Sanadera i čini političarem velikog formata jeste sposobnost da svoje lična osećanja i temperament podredi interesima države i jasnom i osnovnom cilju koji je propisan programom vlade a to su članstvo u NATO i EU. Taj cilj, iako je u Hrvatskoj možda i više nego što je to slučaj kod nas često ugrožavan od strane ultradesničarskih faktora, njihova vlada nijednom nije dovela u pitanje. Ne sme se zaboraviti ni veoma važna činjenica da je posle smrti Franje Tuđmana, HDZ doživeo svojevrsnu programsku i idelološku tranziciju i od ultradesničarske, šovinističke i retrogradne politike kakvu je vodi bivši predsednik HDZ-a, transformisao u jednu demokratsku, evropski orijentisanu i modernu političku partiju.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:48 14.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

Da to je taj format degolovske i sirakovske vlasti kakve je bila u Francuskoj. Nikada mi nije bi ojasno zasto nashe partije nisu nikada mogle da vode takvu politku. Da budu desnicarske u duhu evropske desnice... ovde sve ide ka nekakvom strasnom ekstremizmu, pa ni obicni gradjani vise ne znaju sta je zapravo levica, a sta desnica. Pogotovo desnica u Srbiji je prilicno unazadila samu sebe.
metanoia metanoia 15:12 14.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

To je već dublje pitanje sa mnogo većim implikacijama i dovodi nas do ideološkog i političkog monizma koji je ovde vladao tokom vladavine komunizma. Kolektivna svest koja je formirana za vreme ovakvog sistema, ili bolje reći odsustvo samosvesti građana, posle devedesetih našla se u potpuno suprotnoj situaciji, plurarizmu političkih ideja, istovremenim buđenju verske i nacionalne svesti sa jedne, gubitkom ideološkog (idolatrijskog stava prema partiji) identiteta sa druge strane i mislim da smo tako kao narod prešli iz jedne krajnosti u drugu i u tom odnosu se i dalje nalazimo. Drugim rečima kao narod još nismo postigli političku zrelost koja nam je potrebna da bi formirali političku konstelaciju kakva postoji u evropskim državama. Kao narod smo još uvek rastrzani između verskih i nacionalnih osećanja, između konstantne uloge žrtve i poricanja kolektivne krivice, prošlosti i budućnosti i nalazimo se u konstantnom ambivalentom odnosu prema evropskim vrednostima i integracijama.
dobronamjeran dobronamjeran 14:35 15.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

HDZ doživeo svojevrsnu programsku i idelološku tranziciju i od ultradesničarske, šovinističke i retrogradne politike kakvu je vodi bivši predsednik HDZ-a, transformisao u jednu demokratsku, evropski orijentisanu i modernu političku partiju.

Kao insajder prisiljen da zivi u blagodatima Sanaderova vladanja htio bih reci da ste u necemu u pravu a u necemu grijesite.
HDZ kao stranka nije puno evoluirao jer ispod celofana uljudjenosti postoji jos jaki sloj primitivaca koji bi i dalje vodili politiku nacinom ranih devedesetih. Nadalje iza sanaderove prethodne vlade ostalo je poprilicno afera os satova, veronske vecere do Brodosplita, Kalmetina vozaca te privatizacijskog fonda i maestra gdje se otkrilo par devetih rupa na svirali a sam dirigent i dalje ostaje postedjen.
Iz perspektive srbije koja u politici za Hrvatskom kaska oko 10 godina mozda se stvari cine takvim kakvim ste ih opisali no ja bih se rado mijenjao i dao vam Sanadera sa kompletnom vladom za Cedu Jovanovica.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:45 15.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

ima tu nekoliko uglova posmatranja problema.
Recimo, nema spora da je Sanader bio, da tako kazem, pun afera, ali ako se gleda s distance, odavde iz Beograda, onda nas i ne zanimaju previse te i takve aferice, vec pre svega kako se na ovom burnom okeanu krece brod koji se zove Hrvatska. Tako poredimo brod koji se yove Srbija i gde se on nalazi.
Ipak, ne bih bio tako strog pa da kazem da Srbija za Hrvatskom kasni 10 godina, ali bih potpisao na 5. Ima u srpskoj administraciji dosta "evropskog", oni se sve nesto koprcaju i batgaju, rade kao da ce sutra biti EU, ali smao treba da shvate da im za takav posao treba pravi saradnik a to je ipak Ceda.
I kada ste i njega pomenuli, ipak bi se rado menjao sa vama - mi vama Cedu a vi nama evropsku perspektivu, prijateljstva sa svetom i jedno ime zemlje koje je neoptereceno samom sobom (ber ne onoliko koliko je to Srbija, iako i tu ima dosta lu..ka se uvek uveirm kada gledam Otvoreno na HRT, a gledam gotovo svako vece, pa ako me tema privuce odgeldam do kraja)
dunjica dunjica 14:47 15.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

ja bih se rado mijenjao i dao vam Sanadera sa kompletnom vladom za Cedu Jovanovica.

Dobronamjerni,
molim te, razmisli još jednom.
dobronamjeran dobronamjeran 15:31 15.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

Postovani gospodine Stosicu. Poznato je da susjedova kokos nosi veca jaja i susjedova krava daje bijelje mlijeko. Ono sto nas kao gradjane Hrvatske zanima prije svega je bolji zivot u domovini. Ono sto vi zovete afericama za nas predstavljaju krupne probleme koji onemogucavaju da zazivi normalna vlast neopterecena utjecajem lobija u nekoliko vidova. Vladavina Ive Sanader upravo predstavlja usporavanje puta prema boljem zivotu vecine gradjana Hrvatske. Ono sto je neosporno a sto je i postovani Drago Kovacevic dobro primjetio da u Hrvatskoj vise nema sudbonosnih izbora da nema napetosti od politickih previranja sa pjevanjem i pucanjem i da se vlast smjenjuje na demokratskim principima uz malo folklornog natezanja i pokazivanja misica. Neosporno je da idemo sigurnim stazama no nama koji nismo postovaoci lika i djela Ive Sanadera cini se da bi neke druge opcije sve to ubrzale.
Jos jednom bih vam skrenuo paznju da se HDZ jos nije profilirao. Ta interesna skupina ima samo naizgled uljudjenog vodju no ispod povrsine jos su uvijek ognjistarci udubljeni u trazenje crnih vragova i stoke sitnog zuba.
dobronamjeran dobronamjeran 15:32 15.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

Dobronamjerni,
molim te, razmisli još jednom.

Evo razmisljam no cekam argumente koji bi mi pomogli u razmisljanju i mijenjanju misljenja.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:58 15.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

Postovani gospodine Stosicu. Poznato je da susjedova kokos nosi veca jaja i susjedova krava daje bijelje mlijeko

Postovani dobronamjerni, ovo ste lepo primetili i jos bolje interpretirali. Cestitke.
Ono sto vi zovete afericama za nas predstavljaju krupne probleme

Ne smunjam da su "aferice"zapravo gromade od problema. Tako je uostalom i kod nas. Samo sam hteo da napomenem da mi ipak u Srbiji, a verovatno i vice versus, sve to gledamo onako kroz makropoliticko pricu a vi kao mikro...
Ono sto je neosporno a sto je i postovani Drago Kovacevic dobro primjetio da u Hrvatskoj vise nema sudbonosnih izbora da nema napetosti od politickih previranja sa pjevanjem i pucanjem i da se vlast smjenjuje na demokratskim principima uz malo folklornog natezanja i pokazivanja misica.

To je ono sto sam ja ocekivao od Srbije posle Petog oktobra a nisam dobio
Neosporno je da idemo sigurnim stazama no nama koji nismo postovaoci lika i djela Ive Sanadera cini se da bi neke druge opcije sve to ubrzale.

da sam drzavljanin Hrvatske takodje ne bih nikada glasao za HDZ i ne bih bio simpatizer Iva Sanadera. Moj blog je pre bio jedan pokusaj da pokazem kako nacionalizam ne mora da bude ovakav kakav postoji u Srbiji
Ta interesna skupina ima samo naizgled uljudjenog vodju no ispod povrsine jos su uvijek ognjistarci udubljeni u trazenje crnih vragova i stoke sitnog zuba.

u to ne sumnjam
dunjica dunjica 16:07 15.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

Dobronamjerni,

evo prvo jednog argumenta čisto praktične prirode:
Čedomir J. teško da može biti odgovarajuća alternativa Sanaderu sve s Vladom, ako si mislio bukvalno "jedan umjesto svih". Nije Čeda Multipraktik (da ne kažem Multitalent) Čeda, pa da bi stigao poobavljati poslove cijelog društva kojeg bi se ti rado riješio.

E, sad, malo ozbiljnosti:
Nisam dovoljno upućena u osobne mogućnosti (ili: kapacitete) i politički program ČJ. No, nisam sigurna da je jednostavni zbroj mogućnosti/kapaciteta za napredak pojedinih članova hrvatske nove Vlade toliko lošiji od mogućnosti jednog jedinog političara s relativno kratkim iskustvom kao člana izvršne vlasti.

Meni se ovaj gornji komentar o, kvantitativno izraženo, davanju kraljevstva za konja učinio poput onih o travi koja je zelenija na drugoj strani obale.

P.S. nisam spominjala mijenjanje mišljenja, samo preispitivanje zaključaka ;-)
dobronamjeran dobronamjeran 17:48 15.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

evo prvo jednog argumenta čisto praktične prirode:
Čedomir J. teško da može biti odgovarajuća alternativa Sanaderu sve s Vladom, ako si mislio bukvalno "jedan umjesto svih". Nije Čeda Multipraktik (da ne kažem Multitalent) Čeda, pa da bi stigao poobavljati poslove cijelog društva kojeg bi se ti rado riješio.

Nadam se kako stvarno niste mislili da smatram cedu sposobnim zamijeniti cijeli Sanaderov "tim" za istrazivanje ruda i gubljenje vremena. Ja sam samo htio reci da bih na politickoj sceni Hrvatske vise volio gledati politicara poput Cede nego sve te Sukere, Kalmete, Suzane (Jadranka Kosor koja je bila Hilari prije Hilari no to je jedna druga prica) Roncevice i slicne. Zato bih ih sve dao za Cedu a sto se tice osoba koje bi obavljale duznosti vjerujem da bi se naslo dovoljno nekompromitiranih i kompetentnih koji bi sigurno uspjesnije obavljali posao od gore nabrojanih.
Meni se ovaj gornji komentar o, kvantitativno izraženo, davanju kraljevstva za konja učinio poput onih o travi koja je zelenija na drugoj strani obale.

Iz moje perspektive ekipu na celu sa Sanaderom tesko da mogu nazvati kraljevstvom..
dobronamjeran dobronamjeran 18:10 15.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

To je ono sto sam ja ocekivao od Srbije posle Petog oktobra a nisam dobio

To smo i mi ocekivali od Srbije poslije petog oktobra.
da sam drzavljanin Hrvatske takodje ne bih nikada glasao za HDZ i ne bih bio s
dunjica dunjica 18:19 15.01.2008

Re: Diplomatska zrelost

Dobronamjerni,

najprije da se ispričam zbog "ti". Vidim da me persirate i da sam ispala prosta. Mada, najlakše mi je svima "ti", jer ne mogu popamtiti kako sam se kome prethodno obraćala.

Slažem se s Vašom procjenom eficijencije naših (hrv) "stručnjaka" na vlasti. Moj inicijalni komentar je bio postavljen s namjerom da učini upitnim "apsolutne" izjave tipa "nosite ih sve, dajte nam jednog, ali vrijednog", kako mi je bilo zazvučalo. Da bi ČJ bio odgovarajuće rješenje za nedostatke hrv. vlasti, ne mislim. Ja bih prvo pričekala da pokaže što može i kakav mu je kredibilitet pod teretom odgovornosti kakvu nose predtsvnici izvršne vlasti.
niki m niki m 15:00 14.01.2008

A, sta to?

I sam Sanader nije izgubio ni trunku od svog nacionalizma - i dalje peni i sav se zajapuri kad treba da priča o Domovinskom ratu, i dalje urla na tekovine,


Najvaznija tekovina rata jeste etnicko ciscenje Krajine od Srba. Ni Sanader ni bilo ko drugi u Hrvatskoj se te tekovine niti odricu niti dovode u pitanje. Naprotiv, svake godine hrvatska drzava proslavlja izgon Srba. Nesto nisam primetio da im neko sa MZ to zamera.
Prica o haskom sudu i Hrvatskoj takodje ima vrlo malo dodirnih tacaka sa nasom pricom i Hagom. Mi smo jedina drzava u istoriji koja je isporucila svog predsednika i ceo vojni vrh. Hrvati su zapeli na nekom legionaru i plejboju ali se to dalo zavrsiti i nije za poredjenje sa zahtevima koji su Srbiji ispostavljeni i jos uvek se ispostavljaju. Pri tome, osluskujuci svadje bivsih i sadasnjih clanova haskog suda covek lako moze da zakljuci da se i oko Kradzica i Mladica igraju igre kojima mi nismo dorasli. Verovatno cemo u daljoj buducnosti saznati da su ih krili upravo oni koji su najglasniji u zahtevima da ih isporucima.
Na kraju, ostaje pitanje sta bi to trebalo da uradi taj srpski Sanader? Sta jos ova zemlja mora da ucini, a Hrvatska je, navodno, to vec ucinila zahvaljujuci "mudroj politici" premijera Sanadera.

Sto se tice ulaska u srpsku kucu i pozdrava "Hristo se rodi", to nije morao posebno da uci, verovatno je naucio od dede. Sanaderi su srpska porodica iz Hrvatske. Pre par godina imao sam kontakte sa jednim polsovnim covekom koji se preziva Sanader i izbeglica je Srbiji.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:22 14.01.2008

Re: A, sta to?

Najvaznija tekovina rata jeste etnicko ciscenje Krajine od Srba. Ni Sanader ni bilo ko drugi u Hrvatskoj se te tekovine niti odricu niti dovode u pitanje.

u tekstu sam jasno napomenuo da su oni na nivo dogme postavili domovinski rat i svi znamo kako tumace akciju Oluja - tumace je kao vojnu akciju u kojoj su do nogu potukli Srbe a da su posle te akcije neki pojedinci pocinili zlocine. Naravno, da mozemo o tome da se raspravljamo sa Hrvatima, licno ne delim njihovo misljenje. A konacno, treba videti kako ce povratak Srba teci sad kada je potpredsednik Vlade Hrvatske Srbin!
Prica o haskom sudu i Hrvatskoj takodje ima vrlo malo dodirnih tacaka sa nasom pricom i Hagom. Mi smo jedina drzava u istoriji koja je isporucila svog predsednika i ceo vojni vrh. Hrvati su zapeli na nekom legionaru i plejboju

Hrvatska je ispunila svoje haske obaveze, a Srbija nije. Tacka. Nije to kantar pa da se meri ko je vise isporucio.
Pri tome, osluskujuci svadje bivsih i sadasnjih clanova haskog suda covek lako moze da zakljuci da se i oko Kradzica i Mladica igraju igre kojima mi nismo dorasli. Verovatno cemo u daljoj buducnosti saznati da su ih krili upravo oni koji su najglasniji u zahtevima da ih isporucima.

Imate pravo na svoje misljenje o svemu pa i o haskom sudu. Moje misljenje je da je to jedan legalan sud, koji je potpisao cak i Milosevic i da tu nema vise sta da se prica....ne moze sada hocu a sada necu....
Sta jos ova zemlja mora da ucini, a Hrvatska je, navodno, to vec ucinila zahvaljujuci "mudroj politici" premijera Sanadera.

Mnogo toga, za pocetak da se mane corava posla sa Rusijom i da se bezuslovno vrati evropskom putu
Sto se tice ulaska u srpsku kucu i pozdrava "Hristo se rodi", to nije morao posebno da uci, verovatno je naucio od dede. Sanaderi su srpska porodica iz Hrvatsk

Ma naravno, svi Hrvati su Srbi, da vas podsetim na prostoru bivse Jugoslavije vodio se rat izmedju SRBA pravoslavaca, SRBA muslimana i SRBA katolika, nema tu nikakvih Hrvata i ostalih, sve je to Srbija....
niki m niki m 15:29 14.01.2008

Re: A, sta to?

Hrvatska je ispunila svoje haske obaveze, a Srbija nije. Tacka.


Imam utisak da su vasi stavovi prilicno rigidni. Ako i u vasoj profesiji (novinarstvo) ovako nastupate.... Znate, ni Pravda ni Zenmin Zibao nisu vise ono sto su bili.
dunjica dunjica 17:41 14.01.2008

Re: A, sta to?

Sanaderi su srpska porodica iz Hrvatske. Pre par godina imao sam kontakte sa jednim polsovnim covekom koji se preziva Sanader i izbeglica je Srbiji.

Eto, opet ono što već odavno znamo - Hrvati su, u stvari, Srbi, koji su se odrekli vjere svojih predaka, je l?

Da ne zaboravim, Šešelj je hrvatsko prezime. Dovoljno baciti pogled u npr. zagrebački telefonski imenik. Najpoznatiji je Stjepan Šešelj, izdavač "Hrvatskog slova".

Najvaznija tekovina rata jeste etnicko ciscenje Krajine od Srba. Ni Sanader ni bilo ko drugi u Hrvatskoj se te tekovine niti odricu niti dovode u pitanje. Naprotiv, svake godine hrvatska drzava proslavlja izgon Srba.

Niki M, čini mi se da ćeš jedino među hrvatskom ekstremnom desnicom pronaći istomišljenike oko ove tvrdnje. A oni, na sreću, u Hrvatskoj nisu većina.
niki m niki m 19:06 14.01.2008

Re: A, sta to?

Eto, opet ono što već odavno znamo - Hrvati su, u stvari, Srbi, koji su se odrekli vjere svojih predaka, je l?

Jel vi ovo diskutujete sami sa sobom. Hajde navedite mi recenicu u kojoj iznosim tu tvrdnju.

U konkretnom slucaju se radi o konkretnom coveku sa kojim sam saradjivao. Njegovo prezime je Sanader i izbeglica je iz Hrvatske. Po njegovoj prici, oni su srpska porodica i znao je detalje oko konvertiranja grane iz koje je hrvatski premijer. Ne vidim razloge da sumnjam u pricu jer je to uobicajena prica sa nasim narodom i pritiscima katolicanstva. Toga ima i danas i ne samo na Balkanu. To je sve.

Niki M, čini mi se da ćeš jedino među hrvatskom ekstremnom desnicom pronaći istomišljenike oko ove tvrdnje. A oni, na sreću, u Hrvatskoj nisu većina.


Ne znam sta ste hteli ovim reci. Broj povratnika je najbolji pokazatelj odnosa Hrvatske prema pocinjenom etnickom ciscenju. A, da se slavi, slavi se.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:56 14.01.2008

Re: A, sta to?

Imam utisak da su vasi stavovi prilicno rigidni.

a vi gledate previse subjektivno,i konacno sto niste citirali citavui reccenicu koja se nastavlja sa
Nije to kantar pa da se meri ko je vise isporucio.

Drugo, ne mesajte profesiju i hobi... valjda mi blog daje mogucnost da na drugi nacin,, bez rukavica kazem sta mislim, mada ni u profesiji nisam previse navlacio te rukavice
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:01 14.01.2008

Re: A, sta to?

Dunjica
Da ne zaboravim, Šešelj je hrvatsko prezime. Dovoljno baciti pogled u npr. zagrebački telefonski imenik. Najpoznatiji je Stjepan Šešelj, izdavač "Hrvatskog slova".


Ok Dunjice, vrlo si ubedljiva - Seselj je vas :)))))))))))))))))))))))))

A posto su oni svi isti, dajemo vam i Nikolica i Vucica ... i ne trazimo nikakvo dokazivanje porekla za njih

A ti si nasa - sve sto je dobro, mora i tako biti da je srpsko :))))))

pozz
dunjica dunjica 10:31 15.01.2008

Re: A, sta to?

A ti si nasa - sve sto je dobro, mora i tako biti da je srpsko :))))))

Vaso, ne pretjeruj. Nisam ti ja paradajz.

A za one nesretnike što nam nudiš... hahahaha, neka ostanu gdje su, imamo mi dosta svoje nesreće (eg bivši osječki gradonačelnik, neuspjeli magistar znanosti; da nabrojim onog što me najviše "žulja".
blackbox blackbox 10:41 15.01.2008

Re: A, sta to?

Sto se tice ulaska u srpsku kucu i pozdrava "Hristo se rodi", to nije morao posebno da uci, verovatno je naucio od dede. Sanaderi su srpska porodica iz Hrvatske. Pre par godina imao sam kontakte sa jednim polsovnim covekom koji se preziva Sanader i izbeglica je Srbiji.

stvarno neverovatno.Sanader je Srbin bez obzira što on misli da je Hrvat.
Što se ne zapitate zašto Srbi nisu prihvatili savet Raškovića da se pregovorima dođe do autonomije u Hrvatskoj, pa i po planu Z-4, već su prihvatili opciju Šešelja, Miloševića i njihovih poslušnika Babića i Martića.
Ti koji su pošli za njima uradili su loše sebi i Srbima koji su ostali u Hrvatskoj.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:21 15.01.2008

Re: A, sta to?

eg bivši osječki gradonačelnik

cujm da je dobio imunitet, pa se sad slobodno seta
mayo1 mayo1 12:45 15.01.2008

Re: A, sta to?

Aleksandar Stosic
eg bivši osječki gradonačelnikcujm da je dobio imunitet, pa se sad slobodno seta

Hm, opet ja.
Dunjica je mislila na smijenjenog gradonačelnika Osijeka, "magistra" Đapića. (HSP)
Rijetkog čovjeka kome je sudski dokazano da je prepisao magistarski rad.
Unatoč bombastičnim najavama o velikom uspjehu HSP na izborima, osvojio je tek jedan mandat.
Vi ste ciljali na B.Glavaša.
Istina, izborom za zastupnika u Saboru automatski je dobio imunitet, ali mu je Sabor na prvom zasjedanju ukinuo, tako da se suđenje nastavlja.
Jedino nisu dozvolili dalje držanje u pritvoru, premda je to Županijski sud u Zagrebu tražio.
Da li će tako i ostati, vidjet ćemo.
EU je izjavila da "pažljivo prati", pa...
Slučajno ili ne, ovih dana je srušena kuća u Osijeku u kojoj su za vrijeme rata držani ljudi za čije mučenje i ubojstvo je Glavaš optužen.
Kuća je bila dio dokaznog postupka i trebalo je biti izvršena rekonstrukcija događaja.
Kao dio osječke priče je i smjena dugogodišnjeg upravnika osječkog zatvora, zbog pogodovanja Glavašu dok je koristio usluge ove ustanove i prije prebacivanja u Zagreb.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 13:15 15.01.2008

Re: A, sta to?

Dunjica je mislila na smijenjenog gradonačelnika Osijeka, "magistra" Đapića. (HSP)

ups, moj previd, hvala na ispravci....
Rijetkog čovjeka kome je sudski dokazano da je prepisao magistarski rad.

kod nas se takav slucaj s Veljom Ilicem, mada istine radi kod njega se nista nije dokazivalo ali je javna tajna da je covek odjednom postao akademske provinijencije
Slučajno ili ne, ovih dana je srušena kuća u Osijeku u kojoj su za vrijeme rata držani ljudi za čije mučenje i ubojstvo je Glavaš optužen.

Bash sam malopre procitao tu vest na vestima b92....inache, ima tih provaosudno-proceduralnih zavrzlama i kod nas i kod vas...to sam primetio

inace misljenja sam da je Sanader Glavasa pustion nis wc solju, ali mi nije jasno zasto drzi Seksa. Cak me je i zamolio a se to pitanje ne objavi u nasem intervjuu, ne znam zasto
dunjica dunjica 13:53 15.01.2008

Re: A, sta to?

ali mi nije jasno zasto drzi Seksa. Cak me je i zamolio a se to pitanje ne objavi u nasem intervjuu, ne znam zasto


Osobno mislim da mu Šeks još može koristiti, ili se, jednostavno, nije toliko debelo iskompromitirao kao Glavaš.

Trenutno ova dvojica Osječana podpadaju pod dvije različite kategorije: jedan je ratni zločinac (što će prije ili kasnije morati biti prihvaćeno i na širem društvenom - posebno osječkom, planu), a drugi je političar na funkciji, x puta iskompromitiran, ali tek spušten s konja (mjesta predsjednika Sabora) na magarca (mjesto podpredsjednika istoga).
Belius Belius 15:07 14.01.2008

Vrlo smislen tekst

Deo Vlade nema kapacitet da uči od bilo koga, a ponajmanje od uspešnih iz regiona. Teško da mogu da nastavim komentar a da ne počnem da psujem.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:57 14.01.2008

Re: Vrlo smislen tekst

ja veceras bio u SC na konvenciji CJ i tako, doslo mi u jednom trenutku da se ispsujem i ispraznim i isplacem i sve... naravno ne zbog ldp vec nase srbijice
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:17 14.01.2008

Dobar post g. Stosicu ...

po obicaju ... Dovoljno za preporuku. Mada sa ovim imam i nekih neslaganja ...

Naime Vojislav Kostunica mi deluje neuporedivo umereniji od Sanadera (ne znam o njemu dovoljno pa prihvatam ovaj vas opis) ...

On je jos u proslom mandatu imao kao prvu iza sebe Hrvaticu. U danasnjoj vlasti je predsednik skupstine Hrvat i to u Srbiji nije NIKAKVA vest ... nego sasvim normalna pojava. Nisam imao prilike da vidim/cujem da on "peni" od nacionalizma a nema ni razloga da brani one prethodnike ciji je protivnik i tako bio ... Ako se ne varam i on ima neku saradnju sa nekim muslimanskim i madjarskim partijama ... Uostalom Srbija je i tako svih ovih godina bila multinacionalna zemlja (hvala bogu) a Sanader ima STRASNU hipoteku da mu je znatan deo stanovnistva proteran i da nije ISPRAVIO onoga koji je to etnicko ciscenje planirao i sproveo (kako da ispravi kad ga toliko ceni) ... Po meni je glavna razlika politika zapada koja se ne drzi uvek onoga sto zvanicno podrzava ... pa nekima gleda kroz prste a nekima ne u zavisnosti kako joj kad odgovara...

Prema tome ostaje samo Hag ... tu je Sanader imao laksi posao posto je haski sud, kao politicki pristrasan, trazio samo zlocince za koje to delo nije sporno. A od srpske strane prakticno kompletno drzavno i vojno rukovodstvo. I Kostunica ih je isporucio ... Ostao je samo Mladic (i par manje vaznih) za koje ja verujem da ih ne moze ni izruciti. Moguce je da je mogao da ga isporuci na pocetku mandata (kao sto su mogli i oni pre njega) ali to odmah i nije bilo toliko aktuelno ... pa su pokusavali pregovorima ... i onda mi se cini da je bilo kasno. I da je Mladic imao prednost "prvog poteza" ... Ako se ne varam on je negde rekao i da ce se pre ubiti nego otici u Hag ... i ja mu to verujem ...

Jednostavno ne vidim da je logicno da sada srpske vlasti NECE da isporuce Mladica? Navodne price o tome da Mladic nesto posebno zna mi ne "piju vodu". Zasto ga ne bi kad su isporucile sve ostale pomenute(pa i oni znaju)? (valjda su i svi drugi glavni i VRS zaglavili u Hag) .... Naravno moze se uvek spekulisati i sa takvim stvarima ... i sa "cenjkanjem" etc ... Ali nisam imao prilike da procitam nesto mnogo ubedljivo ...

pozz
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:32 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

Naime Vojislav Kostunica mi deluje neuporedivo umereniji od Sanadera

mozda cak i prihvatim stav da su voja i ivo slicnih afiniteta prema nacionalizmu, s tim da je Sanader daleko korisniji za svoju drzavu nego Kostunica.
On je jos u proslom mandatu imao kao prvu iza sebe Hrvaticu.

Nije imao on, nego G17.... podsecam vas da je to bila jedna feudalna vlada u ciji zabran niko nije smeo da se mesa - ko sta odluci tako ce biti. Drugo, ikao je Ivana Dulic Markovic Hrvatica ona je dolazila iz jedne stranka G17 koja nema prefiks manjinska, za razliku od Sanadera ili Djindjica koji imaju ili su imali potpredsednike koji su poticali ilipoticu iz manjinskih stranaka (kod Sandera Uzelac a kod Djindjica je bio Kasa)
U danasnjoj vlasti je predsednik skupstine Hrvat

Dulic jeste Hrvat koji ne zeli da se izjasnjava tako kako mu sada imputirate, barem ne dok je na funkciji. Znate vrlo dobro kako0 se izrazio...
Ostao je samo Mladic (i par manje vaznih) za koje ja verujem da ih ne moze ni izruciti. Moguce je da je mogao da ga isporuci na pocetku mandata (kao sto su mogli i oni pre njega) ali to odmah i nije bilo toliko aktuelno ... pa su pokusavali pregovorima ... i onda mi se cini da je bilo kasno. I da je Mladic imao prednost "prvog poteza" ... Ako se ne varam on je negde rekao i da ce se pre ubiti nego otici u Hag ... i ja mu to verujem ...

Jednostavno ne vidim da je logicno da sada srpske vlasti NECE da isporuce Mladica?

Dajte Vasilije, molim vas zar zaista to mislite?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:58 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

s tim da je Sanader daleko korisniji za svoju drzavu nego Kostunica.


pa ok - krajnji rezultat je takav ... moj osecaj je da taj medjunarodni okvir za to zasluzan ... i sama startna pozicija. i Tudjman je drasticno korisniji od Milosevica (ako se u slucaju ovog drugog uposte sme upotrebiti rec "korisnost" ... pa i u slucaju prvog treba biti obazriv). Ali opet ako pokusamo da realno uporedimo tu dvojicu po neki parametrima onda (i da pokusamo da se izdignemo iznad sopstvene nacionalnosti i netrpeljivosti prema Milosevicu) Milosevic u nekim stvarima deluje kao pozitivnija licnost: manje nacionalista, nije podrzavao fasisticku ideologiju kao sto je ustaska, manje je bio za rasturanje ex-Yu etc ... Al ispao stetocina mnogo veca ...

Dajte Vasilije, molim vas zar zaista to mislite?


Hehehe g. Stosicu, ja zbilja pokusavam ovde pisem onako kako mislim i da ne robujem nikakvim dogmama i povladjujem trenutnim tabuima. Na ovom blogu je tabu reci nesto sto je u prilog Kostunici a u Srbiji nesto sto nije otezavajuca okolnost za Milosevica. Protiv ovog drugog sam oduvek bio ... a uvek mi se neuporedivo vise svidjao Djindjic a sada Tadic nego Kostunica. Ali sta mi to vredi ako pokusavam da sagledam REALNOST sto je objektivnije moguce? Naprotiv, pre ce da steti ...

Tako i za ovo: izneo sam par rezona koji mi deluju ubedljivije i nista vise. Znaci, ja ne VERUJEM nista ... samo mi izgleda VEROVATNIJE ovo sto sam izneo. A ne iskljucujem ni da je Mladic u nekom podrumu u Belanovici. Otkud ja to mogu da znam? A vi mi ponudite suprotne rezone/dokaze. Ili mi dajte link gde oni postoje. Jedino mi nista ne znaci "rekla Karla, Kostunica, Ceda etc ..."

pozz

ps. A prvo najjednostavnije pitanje: zasto je nekom uopste vise stalo da Mladic ne bude isporucen Hagu nego recimo Milosevic, kompletno nekadasnje srpsko rukovodstvo i prakticno kompletno rukovodstvo vojske Srbije i rukovodstvo VRS?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:13 14.01.2008

Hahahaha ...

... ja video da se Wu odusevio vasim postom pa "pobrkao loncice" i zamenio vas sa Spajicem o cijem pisanju imam jako dobro misljenje. Otuda ono moje "dobar post ... po obicaju". Vase pisanje sam manje pratio a iz par nasih medjusobnih "susreta" sam zakljucio da ste vi ustvari navijac LDP-a

Naravno to nista ne smeta ... naprotiv, moja preporuka OVOM vasem postu ostaje(uz razlike u misljenjima). I u stvari mi bas drago da diskutujemo ovako lepo

Srdacan pozdrav

ps. ubuduce cu pazljivije pratiti vase pisanje
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:19 14.01.2008

Re: Hahahaha ...

drago mi je da vas jedan "navijac ldp" privukao da ga procitate... trudicu se da nastavim tako :))))
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:21 14.01.2008

Re: Hahahaha ...

drago mi je da vas jedan "navijac ldp" privukao da ga procitate... trudicu se da nastavim tako :))))



Hahaha ma bio je meni Wu uvek malo sumnjiv ... ovamo kao nesto kritikuje Drageca ... Cedu ... Biljanu ... a u stvari privlaci ljude na LDP stranu:)))))))
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:22 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

Hehehe g. Stosicu, ja zbilja pokusavam ovde pisem onako kako mislim i da ne robujem nikakvim dogmama i povladjujem trenutnim tabuima

pa ako mislite da DB ne zna gde se oni nalaze, onda nista
angie angie 16:23 14.01.2008

Re: Hahahaha ...

vaso- pa valjda reagujesh na smisaonost, a na pripadnost.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 16:35 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

Virtuelni Vasilije

Naime Vojislav Kostunica mi deluje neuporedivo umereniji od Sanadera (ne znam o njemu dovoljno pa prihvatam ovaj vas opis) ...

Da, svakako, i intelektualno je takodje "neuporedivo umereniji".

Virtuelni Vasilije

Prema tome ostaje samo Hag ... tu je Sanader imao laksi posao posto je
haski sud, kao politicki pristrasan, trazio samo zlocince za koje to
delo nije sporno. A od srpske strane prakticno kompletno drzavno i
vojno rukovodstvo. I Kostunica ih je isporucio ... Ostao je samo Mladic
(i par manje vaznih) za koje ja verujem da ih ne moze ni izruciti.

Ovo je uobicajena mantra kojom se ispira mozak iz db-kontrolisanih medija. Kostunica nije gotovo nikog isporucio - nego su "njegovi" db-ovci uspeli da nekolicinu svojih da navedu da se "dobrovoljno predaju" i to nakon beskrajnih odugovlacenja, zavlacenja, izigravanja vlastitih obecanja, pravljenja sprdnje sa preuzetim obavezama, donosenja pa povlacenja pa ponovnih donosenja kojekakvih zakona i uredbi vlade -- a i onda uz ogromne troskove po drzavni budzet za poklanjanje kola, pomoc porodicama, itd. kao da se radi o pandama ili plavim kitovima koji moraju biti po svaku cenu zasticeni, a ne osumnjicenim za najmracnija i najodvratnija krivicna dela. Pa svaki dzeparos, kradljivac kola, silovatelj ili ubica koga uhapsi policija zasluzuje bolji tretman nego sto su ga dobili ovi osumnjiceni (a neki kasnije i osudjeni zlikovci). I sav taj cirkus, sva ta sarada je ucinila da niko normalan u svetu vise ne veruje stogod Kostunica da bekne - i sa punim razlogom. Jedino ovde u Srbiji gradjani koji mnogo prate javni servis, Politiku i slicne teledirigovane medije veruju u tu mantru "Kostunica ih je isporucio". Nego je trebalo da im stave okove i da ih isporuce istog dana kad su obecali, bez televizije, bez troskova, bez cirkusa.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:35 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

Aleksandar Stosic
pa ako mislite da DB ne zna gde se oni nalaze, onda nista


Sta da vam kazem, ovde na blogu se ona cesto pominje kao nesto/neko ko sve zna i sve moze ... ja kao obican gradjanin nikad nisam imao nikakvog uvida u njihov rad a ni dodira kad sam bio u Srbiji. Sad pogotovu ne ...

Tako da mislim da su to sve pruvelicavanja u vezi "svemocne DB". I ne mogu da zamislim da ona vise zna i moze nego recimo CIA. Ako ne znam za DB cuo sam recimo za vojsku da je svih ovih godina u vrlo jadnom stanju. I drzava je bila u takvom stanju ... I secam se prica od pre nekoliko godina da je i poslanik imao "cenu" ... dok se moglo preci iz jedne partije u drugu ... Pa mi malkice nelogicno da je samo DB ostala u super stanju i da funkskonise bolje nego zapadne slicne sluzbe (a ako se ne varam cak su i generali bili optuzivani za spijanazu etc.)

Drugim recima, ja bih ocekivao da i DB nije izbegla sudbinu svega ostalog pa i same drzave...

Ali opet ista prica - ja opet samo rezonujem ... a ne znam. I prihvatam rado drugacija misljenja, dokaze i argumente ...

pozz

ps. Maldic je valjda imao jatake na vaznim mestima?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:40 14.01.2008

Re: Hahahaha ...

Andja
vaso- pa valjda reagujesh na smisaonost, a na pripadnost


Andjo duso,

pa kud ces boljeg dokaza nego ovo sto se desilo. Nisam se slozio sa osobom sa kojom se inace pretezno slazem (Spaicem ... posto sam mislio da je on). Jedino sam ovde nakanadno objasnio zasto sam napisao ono "kao i dosada" ... posto se sa Stosicem uglavnom nisam slagao u par prethodnih nasih susreta. A na ovoj temi se u ponecemu slazemo a u ponecemu ne ...

pozz
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:55 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

Milan M. Ćirković

Da, svakako, i intelektualno je takodje "neuporedivo umereniji".


Sta da vam kazem, ja Kostunicu smatram "umerenim nacionalistom i desnicarom" ... deluje mi umerenije nego neki od njegovih kolega u Nemackoj... Evo bas ovih dana raspiruju netrpeljivost prema strancima zato sto im se priblizavaju neki izbori...

Sa Sanaderom ne mogu da ga poredim posto sam vec pomenuo da isuvise malo znam o njemu ...

Inace ste u pravu u vezi onoga "isporucio" (hteo sam jos za vreme pisanja da nesto dopisem na tu temu) ... pravilnije bi bilo reci omogucio da se nadju u Hagu i da Srbija u tom delu ispuni svoje obaveze Hagu ...

Meni kao umerenom coveku vise se i svidja taj nacin i mislim da je bio bezbolniji za zemlju. Za razliku od Mladica za koga ne dovodim u pitanje da su optuzbe opravdane ... Kod ovih drugih nisam bas tako siguran ubedjen (pogotovo ovako KOMPLET SVI) pa mi se vise svidja ovaj sto je moguce meksi pristup ... S stanovista PRAVDE su i neki iz vodjstva NATO-a mogli da se nadju u Hagu i da se proveri da li su i oni uvek radili sve po Zenevskoj konvenciji. A i ono hrvatsko rukovodstvo koje se sa Tudjmanom dogovaralo u vezi "konacnog resenja srpskog pitanja" se isto nije naslo u Hagu ... I to se sve zna u Srbiji pa je logicno i da se sa svim nasim "krivcima za sve" bude malo obazriviji i meksi...

pozz
dunjica dunjica 17:46 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

s tim da je Sanader daleko korisniji za svoju drzavu nego Kostunica.

Ovim je rečeno sve i ne mora se dobro misliti ni o Sanaderu, ni o Hrvatskoj, a da bi smo se složili oko toga.

Na žalost, onaj koji je Srbiji bio koristan, i preko toga, platio je glavom.
silver bullet silver bullet 21:13 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

Tako da mislim da su to sve pruvelicavanja u vezi "svemocne DB". I ne mogu da zamislim da ona vise zna i moze nego recimo CIA. Ako ne znam za DB cuo sam recimo za vojsku da je svih ovih godina u vrlo jadnom stanju. I drzava je bila u takvom stanju ... I secam se prica od pre nekoliko godina da je i poslanik imao "cenu" ... dok se moglo preci iz jedne partije u drugu ... Pa mi malkice nelogicno da je samo DB ostala u super stanju i da funkskonise bolje nego zapadne slicne sluzbe (a ako se ne varam cak su i generali bili optuzivani za spijanazu etc.)

Drugim recima, ja bih ocekivao da i DB nije izbegla sudbinu svega ostalog pa i same drzave...


Vasilije, vi mora da ste jako davno otisli iz Srbije kad mozete tako da razmisljate.

Poredjenje CIA i DB ne stoji ni u jednom segmentu. CIA je agencija koju kontrolise drzava, sa pojedinacnim ispadima koji se saniraju kontrolom stete, nas DB, ili danas BIA, jeste otrgnuta organizacija cije srce funkcionise kao sekta. I danas je tako.

Vraticu vas u proslost, u 2000. godinu kada je nadjena ona silna droga u sefu Komercijalne banke. Oznaka: Drzavna bezbednost. Pa cu vas vratiti jos dalje u devedesete i sankcije. Naime, nasa DB tada se odvaja iz vezivnog drzavnog tkiva i pocinje svoj samostalni zivot malene zveri koja ce vrlo brzo postati mocna Godzila. Kad kazem DB - prevashodno mislim na njen vrh, i ne samo na Stanisica, Frenkija i Markovica vec na desetine njih koje znamo samo po inicijalima. Ti ljudi su se enormno obogatili! Poceli su sa cigaretama, presli na drogu i prostituciju. Sa razgranatom mrezom agenata i dousnika, medju kriminalcima, ali i medju obicnim svetom direktora, novinara, sitnih trgovaca (svako je dobio svoj deo, manji ili veci), usli su u sve pore zivota i bukvalno postali gospodari ove zemlje. Ekonomski, a kasnije i politicki. Njihovi ljudi su za vreme sankcija odobravali kontigente brasna i cigareta ljudima koje danas zovemo ili "tajkuni" ili "lica s poternice", ali i stotinama onih kojima je bilo dovoljno nekoliko slepera cigareta i malo godina straha da bi danas bili vlasnici malih fabrika koje niko ne dira.

Naravno, to nije najgore. Gde je veliki novac u pitanju - uvek lete glave. Mnogi su zavrsili u lokvama krvi, a razlog nikada nije bio politicki. Spijuni, izdajice, petokolonasi - to je bilo za siroke naivne mase. Razlog je uvek bila podela plena!

Nista se nije promenilo ni posle 2000. Posle ubistva Arkana, kriminalni deo DB se malo samop(r)ocistio, ali su ostali oni drugi, sa druge strane zakona i batine, "posteni" koje znamo samo po inicijalima. Kada je Djindjic pokusao da povuce jedan konac koji bi razvezao to klupko, moci, politike, novca i kriminala - pokrenuo se ceo organizam i prosto ga odstranio kao strano telo. A on cak i nije zeleo da takne u samo srce tame, vec samo da pocisti kriminalce koji su se osilili. Nazalost, ispostavilo se da su te veze mnogo tesnje nego sto je on mislio.
Naravno, sve to seze davno u proslost, sve do ratova u EX Jugoslaviji. Tada je skovano mnogo planova, mnogi su se udruzili, vojno, novcano, krvno. Mladica stiti Vojna sluzba bezbednosti koja se nesto drugacije odrodila od naroda i drzave. Oni su uvek bili rusofili. Ali to je neka druga prica.

Ova prica sa DB jos traje. Neki ce biti finansijski eliminisani, kao sto su Karici, neki planski pusteni niz vodu, kao Radulovic, a neki i bukvalno uhapseni. Jaca zver ce manju baciti narodu da je rastrgne i nekako se smiri. Stvar ce se zavrsiti kad sav taj prljavi novac udje u legalne tokove preko privatizacije i "stranih" ulaganja. Prosudite sami koliko je to jos godina naseg zivota. Ja mislim najmanje 10. Toliko ce proci i dok ne udjemo u EU. Tada ce im kontrola njihovog ulozenog novca dobro doci. Danas kad treba privatizovati NIS, EPS, JAT i jos stosta, ona im nimalo nije potrebna.

Dakle, DB ni u kom slucaju nije podelio sudbinu naroda i drzave. Upravo obrnuto. Da bi se oni obogatili - mi smo morali da osiromasimo, a mnogi i da nestanu.
Doctor Wu Doctor Wu 21:16 14.01.2008

Re: Hahahaha ...

ahaha ma bio je meni Wu uvek malo sumnjiv ... ovamo kao nesto kritikuje Drageca ... Cedu ... Biljanu ... a u stvari privlaci ljude na LDP stranu:)))))))

Vaske, molim te nemoj da me klevećeš, :)!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:55 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

silver bullet
Vasilije, vi mora da ste jako davno otisli iz Srbije kad mozete tako da razmisljate.

Poredjenje CIA i DB ne stoji ni u jednom segmentu.


Silver,

otisao sam neposredno pred pocetak haosa i ratova ...

CIA i nasu DB nisam ni hteo da poredim ni u kom drugom smislu osim da je prva neuporedivo sposobnija, bolje organizovanija i bogatija ... i samim tim MOCNIJA od nase DB. A CIA nije sama, tu su i ostale ... naravno sigurno i ruska.

U ovoj vasoj prici prepoznajem neke stvari koje su se pojavljivale u nasoj stampi i posebno ono sto sad dolazi kao teorija od strane LDP i od strane Srdje Popovica ... i ja ovim poslednjima ne verujem kao sto znate. Evo bas sam danas kod Jelene Milic nasao jedno nelogicno rezonovanje pomenutog Srdje...

Naravno da su se mnogi iz struktura vlasti i kriminalaca obogatili u periodu o kome pricate. Ali kad je Milosevic smenio Stanisica i doveo drugog (valjda Markovica) onda naravno da nisu dopustili da taj bivsi i dalje upravlja sluzbom ... zasto bi ga inace i smenjivali. Uostalom i za vreme Milosevica on je bio sef i Stanisic ga je morao slusati (sto ne znaci da se nije mogao obogatiti). Za mene je to jednostavan zakon organizacije hijerarhijskih struktura. Zato i mislim da nema sumnje da sadasnja vlast (DSS-DS) imaju kontrolu na DB-om i ostalim sluzbama ... I da ne postoji neki tajni "vladar" iz senke.

Pa da smo vi i ja preuzeli vlast, zar bi bili ludi da ne osiguramo da se na vrhu te hijerarhije ne nalaze ljudi kojima verujemo i koji nas slusaju? A ako mi nismo u stanju da kontrolisemo te strukture nego one kontrolisu i upravljaju nama onda ne vredi dalje nista ni pricati. Ako ne mogu Kostunica i Tadic, zasto bi recimo to mogao Ceda, Nikolic ili bilo ko drugi. Mislim da ste suvise podlozni teorijama zavere i nista vise ...

Naravno ja ne tvrdim mozda Mladic nije imao (ili ima?) neku podrsku i iz tih tajnih sluzbi ... Kao sto je moguce i da razne druge mocnije tajne sluzbe imaju veze i podrsku u tim strukturama ... Ali to je onda vise ono moje da su te sluzbe jos uvek haoticne i nisu potpuno pod kontrolom vlasti. Ali to su samo nase spekulacije o kojima ne vredi diskutovati. Za nas te sluzbe moraju biti pod kontrolom vlasti ... i te vlasti su odgovorne za njihov rad ukljucujuci i to ako ih ne drze potpuno pod kontrolom ... Kao gradjanin ne vidim kako mogu drugacije da rezonujem. Ne mogu valjda da verujem kojekavim carsijskim pricama? Uostalom ako neko zbilja vlada iz senke onda on moze i da siri i carsijske price ... pa znaci opet verujem njemu ...

E sad ako vi imate vise informacija to je vec druga stvar, vi mozete i da mislite drugacije ... ali za nas ostale su i to "carsijske price". Koliko bih ja rekao vi volite da napravite lepu teoriju i verujete suvise pomenutoj politickoj opciji i njihovim teorijama zavere (a cini mi se da vam je neko rekao i da ste naivni ... Ja ne volim da verujem nikom previse ... a posebno tim tajanstvenim pricama. Jednostavno Srbija danas i ona pre deset godina su totalno razlicite ... pogledajte oko sebe. Ja nisam stalno dole ali kad dodjem primecujem razlike - i one su drasticne ...

pozz
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:59 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

Milosevic u nekim stvarima deluje kao pozitivnija licnost: manje nacionalista

ma o njemu i njegovim kvalitetima uopste ne zelim da pricam
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:01 14.01.2008

Re: Hahahaha ...

good point!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:03 14.01.2008

Re: Hahahaha ...

osto se sa Stosicem uglavnom nisam slagao u par prethodnih nasih susreta. A na ovoj temi se u ponecemu slazemo a u ponecemu ne ...

vama se u stvari svidja moj stil pisanja, priznajte :)))
silver bullet silver bullet 23:12 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

Ali kad je Milosevic smenio Stanisica i doveo drugog (valjda Markovica) onda naravno da nisu dopustili da taj bivsi i dalje upravlja sluzbom ... zasto bi ga inace i smenjivali

Vi opet govorite o pojedinacnim imenima. Nije to jedan covek, to je ceo organizam.
Da li ste znali da je od 100 uhapsenih posle demonstracija 9. marta, njih 90 zatrazilo da se kontaktira njihova veza u DB-u?
Uostalom i za vreme Milosevica on je bio sef i Stanisic ga je morao slusati (sto ne znaci da se nije mogao obogatiti). Za mene je to jednostavan zakon organizacije hijerarhijskih struktura.

Bilo nekad. Dok i njega nisu pustili niz vodu.
U ovoj vasoj prici prepoznajem neke stvari koje su se pojavljivale u nasoj stampi i posebno ono sto sad dolazi kao teorija od strane LDP i od strane Srdje Popovica ...

Verujte, moje informacije su daleko blize izvoru.

Za kraj jedna metafora za vas: Najveci uspeh Djavola upravo je u tome sto nas je ubedio da ne postoji."


Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:25 14.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

silver
Za kraj jedna metafora za vas: Najveci uspeh Djavola upravo je u tome sto nas je ubedio da ne postoji."


ok, ali to vazi za sve "djavole" te vrste ... ne samo srpskog ...

Za ostale stvari nemam velikih zamerki ... Za vreme Milosevica je verovatno bilo tako, on je drzao pod kontrolom te sluzbe pa su one i bile takve kakav i rezim a i vreme (uzasno i haoticno) ...

Danas su druge partije/ljudi na vlasti, stanje i vreme drugacije pa je logicno i da je "djavolcic" pod kontrolom i mnogo bolji (ok ne verujem da se bas pretvorio u andjela cuvara jos:))))

pozz (vidimo se na glasanju u drugom krugu:)))))))))))))))))
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:31 14.01.2008

Re: Hahahaha ...

Aleksandar Stosic
vama se u stvari svidja moj stil pisanja, priznajte :)))


ok, sto se tice ovog posta priznajem ... za ostale cemo videti

Jedino malo da poradite na politickoj neutralnosti. U ovom postu vas jedino odaje slicica Kostunice - to je daleko najomiljenija slika svih blogera-pristalica jedne odredjene "partijice"
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:12 15.01.2008

Re: Dobar post g. Stosicu ...

vidimo se na glasanju u drugom krugu

bogami bice tu dosta apstinencije, vidim ja
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:14 15.01.2008

Re: Hahahaha ...

Jedino malo da poradite na politickoj neutralnosti. U ovom postu vas jedino odaje slicica Kostunice - to je daleko najomiljenija slika svih blogera-pristalica jedne odredjene "partijice"

ma ta slika je njegova licna karta, a neutralnost ostavljam nekima drugima, ja osecam potrebu da kazem sta mislim jer samo tako moze savest da mi bude mirna
angie angie 15:29 14.01.2008

mene ovo podseti

na dokumentarac na diskaveriju neshto posle bombardovanja, u kome je prikazana hronologija dogadjaja u bivshoj yu sa sve izjavama glavnih aktera, znachi nije fejkovan tekst, tako shto spiker chita pripremljeno preko slike.
I lepo sheshelj kaze kako su paravojne formacije bile pod komandom miloshevica- tako shto ima on kaze gde i shta,prvi put sam chula i Izetbegovica, koji na nashoj tv nije imao chast da mu se pusti i glas,...i da ne duzim i tudjman i izetbegovic u kljuchnim situacijama kada se umeshaju strani faktori oko nekih dogovar, skroz spuste loptu na razumnu diplomatsku varijantu i prilagodjavaju se okolnostima kako bi izvukli shto bolju opciju za sebe, samo sm onako rigidno i nerazumno bahato tera neshto svoje shto je vec dovelo do katastrofe i potpuno ignorishe procep u kome je zaglavljen i nema kud- shto je josh gore, sve zajedno s nama,(mene uvek shokirao taj dozivljaj gospodara zivota i smrti), kao da ima neke tajanstvene sile iza njeg-skrivene, koje mu daju za pravo da ignorishe logiku i u svetu utvrdjen i prihvacen redosled stvari.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:35 14.01.2008

Re: mene ovo podseti

tudjman i izetbegovic u kljuchnim situacijama kada se umeshaju strani faktori oko nekih dogovar, skroz spuste loptu na razumnu diplomatsku varijantu i prilagodjavaju se okolnostima kako bi izvukli shto bolju opciju za sebe, samo sm onako rigidno i nerazumno bahato tera neshto svoje

zato i jesmo tu gde jesno. i dan danas nas tretiraju kao bad guys balkana... tesko je skinuti taj teret s pleca
angie angie 15:52 14.01.2008

Re: mene ovo podseti

ima tu josh jedna stvar- veoma bitna po meni-a to su ljudi u timu onoga ko rukovodi, jer oni su ti koji posle budu na vaznim mestima, uchestvuju u kreiranju deshavanja,oni podgrevaju ili hlade neku ideju,...neshto mi deluje da ekipa oko koshtunice moze samo da uplashi-nikad gori sastav, chak i od satrapa sm, ako je to uopshte teorijski moguce.
metanoia metanoia 15:56 14.01.2008

Re: mene ovo podseti

Aleksandar Stosic
tudjman i izetbegovic u kljuchnim situacijama kada se umeshaju strani faktori oko nekih dogovar, skroz spuste loptu na razumnu diplomatsku varijantu i prilagodjavaju se okolnostima kako bi izvukli shto bolju opciju za sebe, samo sm onako rigidno i nerazumno bahato tera neshto svoje

zato i jesmo tu gde jesno. i dan danas nas tretiraju kao bad guys balkana... tesko je skinuti taj teret s pleca


Napisao sam pre neki mesec jedan tekst o tom bremenu kojeg moramo da nosimo zbog pojedinaca koji su svoje velikosrpske iluzije ostvarivali na tako krvav nacin. Koga ne mrzi neka pogleda: http://metanoia.blog.co.yu/blog/metanoia/politika/2007/12/01/pitanje-kolektivne-krivice

Siguran sam da vecina zna za Warschauer Kniefall slavnog nemackog kancelara Willya Brandta, mozda bi bas njegov gest trebalo da posluzi nasim politicarima kao primer kako se ovo tesko breme moze skinuti sa naseg naroda.





angie angie 16:02 14.01.2008

Re: mene ovo podseti

Siguran sam da vecina zna za Warschauer Kniefall slavnog nemackog kancelara Willya Brandta, mozda bi bas njegov gest trebalo da posluzi nasim politicarima kao primer kako se ovo tesko breme moze skinuti sa naseg naroda.



mislim da oni nisu zainteresovani- njima ovako odgovara, jer da nije tako vec bi se ukljuchili na adekvatniji nachin.
Isto ka shto ne verujem da bilo ko ,ko negira zlochine ne zna-pored silnih dokaza i snimaka, da su se oni stvarno dogodili, nego da im odgovara da ih relativiziraju jer ih u stvari odobravaju.
metanoia metanoia 16:50 14.01.2008

Re: mene ovo podseti

Od svih jedino je Tadic smogao snage da se izvini za srpske zlocine u Hrvatskoj i Bosni, doduse mozda na neprimerenom mestu (u tv emisijama) ali je ipak nesto ucinio, dok ostali politicari nemaju potrebu za tim i apsolutno ne osecaju potrebu za ista slicno, cak su se svojevremeno potrudili i da blokiraju rezoluciju o Srebrenici, toliko o tome...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:04 14.01.2008

Re: mene ovo podseti

Siguran sam da vecina zna za Warschauer Kniefall slavnog nemackog kancelara Willya Brandta, mozda bi bas njegov gest trebalo da posluzi nasim politicarima kao primer kako se ovo tesko breme moze skinuti sa naseg naroda.

O tome, klecanju, je veceras CJ pricao u SC.
metanoia metanoia 08:50 15.01.2008

Re: mene ovo podseti

Aleksandar Stosic
Siguran sam da vecina zna za Warschauer Kniefall slavnog nemackog kancelara Willya Brandta, mozda bi bas njegov gest trebalo da posluzi nasim politicarima kao primer kako se ovo tesko breme moze skinuti sa naseg naroda.

O tome, klecanju, je veceras CJ pricao u SC.


To je odlično, smatram da je neophodno da premijer ili predsednik učine ovakav gest u Vukovarskom memorijalu i u Srebrenici. Isto tako to se to očekuje i od Silajdžića u Bratuncu i Sanadera ili Mesića u vezi sa akcijom Oluja. Ali kao što jednom prilikom reče Petar Luković: "Govorit ću o srpskim žrtvama tek kad zaključimo priču o srpskim zločinima"
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:29 15.01.2008

Re: mene ovo podseti

Govorit ću o srpskim žrtvama tek kad zaključimo priču o srpskim zločinima"

To je ono sto mnogi danas nece da prihvate, shvate, razumeju.... sta god... treba jednom za svagda skinuti anatemu zlocinca tako sto cemo mi proci kroz tu katarzu
metanoia metanoia 12:29 15.01.2008

Re: mene ovo podseti

Aleksandar Stosic
Govorit ću o srpskim žrtvama tek kad zaključimo priču o srpskim zločinima"

To je ono sto mnogi danas nece da prihvate, shvate, razumeju.... sta god... treba jednom za svagda skinuti anatemu zlocinca tako sto cemo mi proci kroz tu katarzu


Pre nekoliko nedelja kad sam prisustvovao na konvenciji DS-a u Novosadskom Spensu, od svih govornika najveci utisak na mene ostavila je jedna izjava Balasevica: "5 oktobra nije trebalo da menjamo vlast, vec da menjamo svest ljudi". Tu smo pogresili i ta greska nam se danas sveti. I moj nick na ovom blogu ima jasnu nameru da ukaze na potrebu ovog fenomena. Kolektivna promena svesti ili misljenja, ili kako mi to u teologiji nazivamo: preumljenje, pocinje prvo od individualnog preumljenja i tako, stihijskim putem moze poprimiti kolektivni karakter i dovesti do sireg uticaja na drustvo. Kolektivna promena počinje od invidudualne, jedna ideja rađa se u pojedincu i širi se dalje. Ovde dolazimo do naše iniijative, promeniti način razmišljanja i doživeti intelektualno preumljenje, jeste doprineti i kolektivnoj promeni. Pisao sam o tome u jednom tekstu:

http://metanoia.blog.co.yu/blog/metanoia/teologija/2007/11/29/metanoia-odnosno-preumljenje
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:34 15.01.2008

Re: mene ovo podseti

5 oktobra nije trebalo da menjamo vlast, vec da menjamo svest ljudi". Tu smo pogresili i ta greska nam se danas sveti

kada ovaj stav pokrenete na odredjenim mestima, vas optuze za elitizam;kao ko ste vi da tako mislite o nama Srbima, za vas smo svi bezubi i glupi i slicno... to je nesto sto danas u Srbiji ne sme glasno da se kaze...
metanoia metanoia 12:52 15.01.2008

Re: mene ovo podseti

Aleksandar Stosic
5 oktobra nije trebalo da menjamo vlast, vec da menjamo svest ljudi". Tu smo pogresili i ta greska nam se danas sveti

kada ovaj stav pokrenete na odredjenim mestima, vas optuze za elitizam;kao ko ste vi da tako mislite o nama Srbima, za vas smo svi bezubi i glupi i slicno... to je nesto sto danas u Srbiji ne sme glasno da se kaze...


Tako je, ali utoliko je i potreba veca da se o tome glasnije govori. Upravo njihova reakcija predstavlja elitizam, a to je konstantna potreba da se prozivljava iluzorni mit o sopstvenoj velicini koja se najbolje ogleda u maksimi "Nebeska Srbija". Vidis Aleksandre, ovo je u mnogo cemu i problem religijske prirode, jer ovakva svest naseg naroda formirana je vekovima i svoje protagoniste ima u crkvenim strukturama, pa samim tim implicira i na potrebu da i unutar njih dodje do odredjene promene kursa a to ce bojim se biti mnogo teze.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 13:27 15.01.2008

Re: mene ovo podseti

crkva mkora da se reformiše, ne ynam kako ali mora!
kuki kuki 16:01 14.01.2008

Promena ugla.

Da malo pomerimo ugao gledanja:

Necu da ulazim u prave razloge za rat Srbije i Hrvatske (ne nisam pogresio ko su ucesnici) vec da se fokusiramo na "bojne poklice" iz tog vremena - ne mogu Srbi da zive pod sahovnicom i da pevaju Lijepu nasu, to su sve ustase koje ce (opet) poklati srpski zivalj, Srbi nece imati nikakva prava, sve su to srpske zemlje, KKOV, nema opstanka, nedajte se braco, mi smo uz vas, dizite bune, ne pristajte, Knin, Krajisnici, ....

I sta se desilo, narod se zapalio, uzeo puske, ovi nasi mirno gledali iz daleka i podbunjivali kad bi elan splasnuo, slali pomoc, obucavali, kontrolisali, zamajavali narod u Srbiji. Kao posledica, ogroman broj izbeglica, od kojih mnogi nikada nece moci da se vrate.A oni koji su ostali, danas su u vladi.

Sta je Srbija postigla? Izgubila jos jedan rat, dobila izbeglice, ni jedan od ciljeva zacrtanih u SANU nije ostvaren, narod utucan u glavu i bez ikakve motivacije, nema nikakvog prava da stiti interese Srba u Hrvatskoj, itd. Nista pozitivno.

Najgore, sto nista nismo naucili, pa smo istu gresku napravili i na Kosovu.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:05 14.01.2008

Re: Promena ugla.

Najgore, sto nista nismo naucili, pa smo istu gresku napravili i na Kosovu.

nije ni prva ni poslednja
rayzippo rayzippo 07:44 15.01.2008

Re: Promena ugla.

ugao ispred tv ekrana ili terena !? razlika je drasticna,sto b' rekao dr karajlic...
milosib milosib 16:23 14.01.2008

Promasaj

A Srbija, može li barem jedan desničarski srpski političar pristati na ovakav kopernikanski obrt. Možemo li zamisliti Nikolića, Koštunicu, Velju Ilića, Vučića, i druge u novoj ulozi. Ili je to sve stvar književnosti i Insbruka

Hajde da vas razumem da trazite obrt od predstavnika SRS ili SPS, ali kako se tu nadjose premijer Kostunica i ministar Ilic? Pa isporucili su sudu u Hagu sve osim Mladica. Nisu oni nastavljaci politike Milosevica, kao sto je g.Sanader Tudjmanove.
Drugo prilike u Srbiji nisu kao u Hrvatskoj. Hrvatskoj je NATO svesrdno pomogao da ocisti Srbe, a Srbiji hoce da razbojnicki otme 15% teritorije i to koje.
Osim sto je isporucio jednog generala i postavio Srbina za potpredsednika Vlade sta je to jos g.Sanader ucinio na odstupanju od Tudjmanove politike. Koliko se secam cim je HDZ ponovo osvojio vlast dobio je podrsku EU samo na osnovu predizborne price. Po tom sistemu i g.Nikolic bi u slucaju pobede trebao da dobije isto ( covek potpuno izmenio retoriku), ali nece biti.
Ima li neki srpski politicar da javno ne cestita rimokatolicke blagdane ili muslimanske? To je u Srbiji normalno i na to se ne obraca paznja. Ovde bi se verovatno zabelezilo tek ako bi premijer ili predsednik otisli na misu ili da klanjaju za Bajram.
Sve u svemu g.Stosicu prilicno ste jednostrano ovo napisali. Poredili ste babe i zabe, a srpsko posipanje pepelom i aktivni preobrazaj, koji je svakom vidljiv, niste ni dotakli. Napisali ste hvalospev Hrvatskoj za nesto sto je u Srbiji nebrojeno puta izrazenije. Na kraju, da li ste vi stvarno sigurni da Srbija moze da uhapsi Mladica?
mayo1 mayo1 17:26 14.01.2008

Re: Promasaj

Osim sto je isporucio jednog generala i postavio Srbina za potpredsednika Vlade sta je to jos g.Sanader ucinio na odstupanju od Tudjmanove politike.


Razlika u politici Tuđmanovog HDZ-a i današnjeg Sanaderovog je nebo i zemlja.
U vanjskoj politici potpuno (aktivno i praktično) pristupanje EU i NATO, za razliku od Tuđmana koji se verbalno zalagao za europske integracije a zapravo je Hrvatsku doveo do izolacije.
U jednom trenutku je čak poslao HV na međunarodne jedinice u BiH zbog nekakvog spornog pitanja oko granice.
O Tuđmanovoj (Šuškovoj) tzv "Herceg Bosni", fantazijama o pripojenju Hrvatskoj i petljanjem u unutarnje poslove BiH ne treba trošiti riječi.
Sanader je potpuno prekinuo sa takvom politikom, tako da ga danas jastrebovi optužuju za izdaju hrvatstva.
Istine radi, još uvijek koristi glasače iz BiH (koji su uvelike pripomogli pobjedi na izborima), ali smatram da će se vremenom i ta praksa promijeniti.
Na unutarnjem planu je maknuo sav Tuđmanov kadar (Ivić-Pašalić &Co), suđenja za ratne zločine se ozbiljnije vode (osuđen Norac i društvo, Glavašu se sudi), država u globalu ipak ide naprijed.
Kao glasač SDP-a naravno da imam puno primjedbi na štošta u Sanaderovoj Vladi, ali pošteno je reći i priznati ono što je dobro i što razlikuje današnjicu od Tuđmanovih vremena.
milosib milosib 20:24 14.01.2008

Re: Promasaj

Hvala na pojašnjenjima mayo1. Slažem se da sam pogrešio, ali nemojte mi zameriti jer ipak ne živim u Hrvatskoj. Od ovoga što ste naveli otklon od Šuška je nešto zaista bitno, mada bi se ta stvar pre ili kasnije desila u unutarstranačkoj borbi, sem ako niste totalno drugačiji od Srba.
Stvar je u tome što samo autor bloga i njegovi istomišljenici neće da vide da su te stvari već urađene u Srbiji. U vlasti nema nikog iz Miloševićevog doba, ili bar nema nekog bitnog. Srpska vlast od 2000.godine članstvo u EU vidi kao primaran cilj ili se bar tako deklariše. Razdor je nastupio oko članstva u NATO, što priznaćete ima dosta veze sa bombardovanjem 1999., kao i aktuelnim trenutkom oko Kosova i Metohije.
Vlast u Srbiji je nebrojeno puta ponovila vernost Dejtonskom sporazumu i sem korišćenja specijalnih veza, što radi i Hrvatska, ne dovodi u pitanje celovitost BiH.
Malo teže ide sa suđenjima za ratne zločine jer ih Hag nerado ustupa što je i razumljivo jer je tamo kompletan vojni i policijski vrh sa sve predsednicima Srbije. Međutim u cilju saradnje, Srbija je izvadila iz arhiva sve što je od nje traženo.
Pitanje je procene, ali je činjenica da se Srbija od 2000. pomerila unapred i da ide i dalje. Primer je da rakrana korupcija biva ocenjena svake godine bolje od strane međunarodnih faktora. Činjenica je da ima milion stvari koje ne valjaju i da ih treba menjati, ali to nema veze sa pisanjem g.Stošića. Vlast treba kritikovati i pritiskati, ali sa argumentima, a ne sa šupljom pričom u predizborne svrhe.
mayo1 mayo1 21:26 14.01.2008

Re: Promasaj

sem ako niste totalno drugačiji od Srba
.

ha,ha, naravno da nismo.
Sve je to manje-više ista (balkanska) kuhinja.

Nisam najbolje upućen u finese srpske politike, ali iz mog prekodunavskog pogleda, ne čini mi se Vaš predsjednik Tadić baš takvim bad guy-em.
Rekao bih da je dosta dobro manevrirao obzirom na manevarski prostor.
Da li je to bilo dovoljno dobro, pokazat će vrijeme.

Pozdrav.
milosib milosib 21:39 14.01.2008

Re: Promasaj

Naravno da nije tako loš, ali se ovde vodi kampanja LDP da se istom otme jedno 2 do 3 % glasača. Otuda ti napadi, posebno ako utisak o Srbiji stičete preko pisanja na blogu. Ovde je dovoljno da ste član ili da podržavate LDP i dobijete blog, pa udri.
U ovakvim vremenima igrate bez ikakvih garancija na uspeh, pre gledate kako da doživite što manji neuspeh. Znate ono kao kada igrate sa Milanom, pa sve ispod 3 razlike je OK.
Pozdrav i doviđenja.
angie angie 22:04 14.01.2008

Re: Promasaj

shta ti ovo uradi miloshe- ko na choskicu, istrchish brzo, pljunesh na drushtvo okupljeno u nekom druzenju, pa brzo bez.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:13 14.01.2008

Re: Promasaj

Nisu oni nastavljaci politike Milosevica

Nisu, ali je brane vatrenije od Vucelica i Vucica zajedno....
Pa isporucili su sudu u Hagu sve osim Mladica

i Hadzica i Zupljanina plus kvisko Karadzic
Srbiji hoce da razbojnicki otme 15% teritorije i to koje

znam srpske svetinje... i nec da otme vec je uzeo sve s potpisom u Kumanovu. Oni dobili Kosovo, a Sloba priliku dana RTS proglasi pobedu -secate se. Teritorije kroz istoriju nestaju i dolaze, od1389 do danas vise smobil bez Kosova nego sa Kosovom. Prvi put kada smo u Berlinu postali nezavisna i priznata drzava to se desilo bez Kosova. Sta tad bi sa svetinjama.Ne plsite se svetinje ce ostati svetinje pa makar se ta teritorija zvala i Turska, opet.....
sim sto je isporucio jednog generala i postavio Srbina za potpredsednika Vlade sta je to jos g.Sanader ucinio na odstupanju od Tudjmanove politike

Prvo isporucio je mnogo vise nego 1 generala, drugo zar je i to sto ste napomenuli malo i trece pogledatje gde je Hrvatska i kakav joj je standard (Mayo 1 pomagaj s argumentima!) a gde smo mi
milosib milosib 23:39 14.01.2008

Re: Promasaj

Nisu, ali je brane vatrenije od Vucelica i Vucica zajedno....

Da li je ovo argument, psihološka procena ili šta?
i Hadzica i Zupljanina plus kvisko Karadzic

Priznajem da sam ovu dvojicu zaboravio, a za Karadžića pitajte USA goverment. Što se ne prisetite i onih koji su poslati u Hag. Moram priznati da je procenat neisporučenih zadivljujući i zaista pokazuje kolika je nesaradnja Srbije sa tribunalom.

znam srpske svetinje... i nec da otme vec je uzeo sve s potpisom u Kumanovu. Oni dobili Kosovo, a Sloba priliku dana RTS proglasi pobedu -secate se. Teritorije kroz istoriju nestaju i dolaze, od1389 do danas vise smobil bez Kosova nego sa Kosovom. Prvi put kada smo u Berlinu postali nezavisna i priznata drzava to se desilo bez Kosova. Sta tad bi sa svetinjama.Ne plsite se svetinje ce ostati svetinje pa makar se ta teritorija zvala i Turska, opet.....

Da li ova argumenracija znači da neće da otmu? Pa sad ako bi se poslušao LDP to bi mi verifikovali i potpisali pa bi dobilo legitimnost.

Prvo isporucio je mnogo vise nego 1 generala, drugo zar je i to sto ste napomenuli malo i trece pogledatje gde je Hrvatska i kakav joj je standard (Mayo 1 pomagaj s argumentima!) a gde smo mi

Sa g.Mayo1 sam već raspravljao na temu i koliko vidim nije mu bilo jasno zašto g.Tadić baš toliko ne valja. Čovek ume logično da razmišlja i nije opterećen našom politikom.
Sve u svemu g.Stošiću niste dodali nijedan argument vašem pisaniju odozgo. Opet ponavljam da nije problem da neko kritikuje vlast, daje ona i previše razloga za to, ali nemojte to činiti tako slabašno i neutemeljeno. Nije Srbija baš takva crna rupa.
mayo1 mayo1 09:53 15.01.2008

Re: Promasaj

pogledatje gde je Hrvatska i kakav joj je standard (Mayo 1 pomagaj s argumentima!)


Pa sad, ako upitate prosječnog čovjeka u Hrvatskoj, nećete baš čuti puno lijepih stvari o standardu.
Posljednji put sam bio u Srbiji 1981. (JNA,Voždovac), pa ne mogu uspoređivati hrvatski i srpski standard.
Ono što je vidljivo golim okom je razlika u režimu putovanja - s tim od 1991. nismo imali nikada problema.
Činjenica je da su se neke stvari u proteklih 4-5 godina drastično promijenile na bolje.
Ono što sam osobno osjetio jest informatizacija državnih službi.
Posjedujem malu tvrtku, pedesetak zaposlenih, i mogu reći da gotovo kompletnu korenspondenciju sa državom i poslovnim partnerima vodim sa laptopa.
Od mjesečnih prijava PDV, raznih poreznih izvještaja, obračuna plaća, plaćanja računa, transfera sredstava itd.
Ono što je možda interesantno širokim narodnim masama je i informatizacija pravosuđa - tako da danas gruntovni ili katastarski izvadak možete pogledati od kuće i isprintati. Prije par godina ste morali otići u općinski sud, čekati u debelom redu, dati zahtjev (uz klasično:dođite za osam dana), nakon osam dana ponovo čekanje da bi se isti podigao.
Danas sve institucije koje trebaju vaš izvadak (npr banke za kredit) mogu i same odmah provjeriti stanje nekretnine ili zemljišta.
Ovo je i interesantno za svakog tko želi kupiti određenu nekretninu, pa sam može provjeriti vlasnika, eventualnu opterećenost hipotekom itd.
Isto tako možete provjeriti status predmeta na sudu - u kojem stupnju je postupak.
Za nekog EUropljanina su to možda banalne stvari, ali za ovaj prostor to je veliki korak naprijed.
Treba reći da se digitalizacija provela financiranjem izvana - ako se ne varam, sredstvima norveške Vlade i dijelom EU.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:40 15.01.2008

Re: Promasaj

Nisu, ali je brane vatrenije od Vucelica i Vucica zajedno....
Da li je ovo argument, psihološka procena ili šta?

to je preuzimanje politickog nasledja vojislava seselja i slobodana milosevica
Što se ne prisetite i onih koji su poslati u Hag.

ja nikad ne zaboravljam one koji su otisli u Hag, i na nacin na koje je djindjic slao i na nacin na koji ih je voja molio. mene zanima rezultat i zadovoljan sam sto je molba vk urodila plodom. Ali ovde se radi o jos jednoj stvari, pojednostavicu je primerom do banalnosti: ako vam neko kaze da treba da uradite 100 sklekova da bi vas nagradili (nekako bilo kako), a vi uradite 80 da li imate pravo da trazite nagradu....znaci nije da niste radili ali nije ni da ste ispunili uslov...
Da li ova argumenracija znači da neće da otmu?

Nece, jer ne moze da vam se otme nesto sto je sloba dao 1999. Kosovo je otislo tada iz Srbije. A i drugo, ja bih prvi hteo da moja zemlja bude velika, i s Kosovom i s Crnom Gorom, i jos vise bih voleo da se ona Jugoslaviji nije raspadala jer je ona na neki nacin bila preteca Evropske unije, ali ja ne mogu da teram Albance da ziivi sa nama ako oni nece. Sta teba da radim da milion ljudi proteramo u Albaniju ili Makedoniju, da ih se mozda resimo na neki drugi nacin.... Oni nece das zive sa nama zato sto su proziveli najgore zlocine srpske policije (naravno, da nisu ni oni cvecke, uopste to ne mislim), zato sto su uvek bili tretirani kao gradjani drugog reda, a rekao bih ni da mi necemo njih nego nase crkve i manastire i iskjucivo nase ljude.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:52 15.01.2008

Re: Promasaj

dobro jutro mayo1,
sve ovo sto ste rekli kod nas ili uopste nema ili je u teskom rudimentu.
Necu da kazem da se ovde standard nije podigao, naravno da je daleko bolji nego pre 5.10.2000, i ovde sad covek moze da se opusti, sve vise ljudi uzimaju kredite za stanove, automobili su noviji, ulice su pune prodavnica svetskih brandova.... dakle jedan osnovni standard je zaodovljen. Ali mi i dalje jurimo vize za svaki kutak sveta (cast tunisu, turskoj egiptu, da bar kad idemo na letovanje ne moramo da se gnjavimo, naravno i s hrvatskom je bezvizni rezim) i to ce tako biti sve dok ne udjemo u Eu, a kada ce to biti niko ne zna, moja procena 2015.
Tek neke opstine u Srbiji su uvele on line i telefonske usluge. Eto, poriznajem nedavno sa m zvao iopstinu Zvezdaru i telefonom narucio zenino drzavljanstvo i to je posle nekoliko dana stiglo postom. ALi isto tako sam u subotu isao u policiju da produzim licnu kartu i tu se nista nije promenilo od se sestedesetih godina, i dalje rade na kucacoj masini i tako to... birkokratija je veoma cesto kod nas iz vremena srednjeg veka.
milosib milosib 11:34 15.01.2008

Re: Promasaj

to je preuzimanje politickog nasledja vojislava seselja i slobodana milosevica

Ako dobro razumem, ovde se radi o odbrani suvereniteta Srbije, jer ocito se ne misli na ekonomiju, gradjanska prava i sl. Po vama izgleda samo ako se prihvate uslovi USA da se legalizuje nezavisno KiM nece biti nastavak Miloseviceve politike.
ja nikad ne zaboravljam one koji su otisli u Hag, i na nacin na koje je djindjic slao i na nacin na koji ih je voja molio. mene zanima rezultat i zadovoljan sam sto je molba vk urodila plodom. Ali ovde se radi o jos jednoj stvari, pojednostavicu je primerom do banalnosti: ako vam neko kaze da treba da uradite 100 sklekova da bi vas nagradili (nekako bilo kako), a vi uradite 80 da li imate pravo da trazite nagradu....znaci nije da niste radili ali nije ni da ste ispunili uslov...

Evo da i ja pojednostavim do banalnosti. Vi radite 7,5h od predvidjenih 8 danas. Onda vam pozli jer gazda trazi da uradite i ono sto ne mozete, npr. da dok radite za racunarom njegov klinac vas lupa kaisem preko ledja ili vam trazi da mu pronadjete nacin da zaradi milion evra, a vi to ne umete, da li to znaci da treba da dobijete otkaz ili da vam ne plati?
Jedna mala digresija. U BiH je u ratu procenat srpskih zrtava negde na nivou procenta udela u stanovnistvu, hrvatskih upola manji, a bosnjackih nesto veci nego sto im je bio udeo u stanovnistvu. Imajuci u vidu strukturu optuzenih, ne cini li vam se cudan mali broj optuzenih iz Hrvatske, pa i iz bosnjackih redova. Sve je to Srbija istrpela i prihvatila i nije dovoljno 95% optuzenih koje je isporucila. Opet pitam da li ste sigurni da preostale, Srbija uopste moze da isporuci?
Nece, jer ne moze da vam se otme nesto sto je sloba dao 1999. Kosovo je otislo tada iz Srbije. A i drugo, ja bih prvi hteo da moja zemlja bude velika, i s Kosovom i s Crnom Gorom, i jos vise bih voleo da se ona Jugoslaviji nije raspadala jer je ona na neki nacin bila preteca Evropske unije, ali ja ne mogu da teram Albance da ziivi sa nama ako oni nece. Sta teba da radim da milion ljudi proteramo u Albaniju ili Makedoniju, da ih se mozda resimo na neki drugi nacin.... Oni nece das zive sa nama zato sto su proziveli najgore zlocine srpske policije (naravno, da nisu ni oni cvecke, uopste to ne mislim), zato sto su uvek bili tretirani kao gradjani drugog reda, a rekao bih ni da mi necemo njih nego nase crkve i manastire i iskjucivo nase ljude.

Stvarno ste mi cudni vi iz LDP sa ovim oko Kosova. Sta vam znaci da Albanci nece da zive u Srbiji? Realnost je medjunarodno pravo, a ne necija zelja. Ili mislite da snaga NATO oruzja treba da je iznad prava. Ovde se sve vreme trazi od Srbije da legalizuje otimacinu i to je ocigledno veoma bitno. LDP se svim silama trudi da objasni da to nema veze. Nagradno pitanje: za ciji racun?
Rekoh nedavno mom prijatelju, inace predsednik opstinskog odbora LDP, da vi u stvari ne zelite Albance u Skupstini Srbije. Sve vise sam uveren da ste u stvari prema njima omalovazavajuce raspolozeni i da su price o gradjanskoj ravnopravnosti cista demagogija. Mnogi zagovornici LDP su ovde kao argument potezali njihov natalitet, te veliki broj mogucih odbornika, a u stilu za Srbiju bi bila steta da se oni integrisu u nas pravni poredak.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:18 15.01.2008

Re: Promasaj

Po vama izgleda samo ako se prihvate uslovi USA da se legalizuje nezavisno KiM nece biti nastavak Miloseviceve politike.

nije bas tako, samo mislim da je Kosovo odavno izgubljeno i da ne postoji nacin da ga vratimo nazad i da za njega treba da izvucemo neki maksimum. kazem vam, najvise bih voleo da kosovo bude sastavni deo Srbije.
Vi radite 7,5h od predvidjenih 8 danas. Onda vam pozli jer gazda trazi da uradite i ono sto ne mozete,

mislite zaista da nisu mogli da isporuce hadzica (pobeze covek ispred nosa), mladica (koji je gledao yugoslavia-kina iz loze) ili zupljanina?mogli i hteli i uopste nije bitno ko vise a ko manje ima zrtava, bitno je da OPTUZENI ZA NAJTEZE ZLOCINE ODU U HAG. O ulozi Srbije, Bih I Hrvatske u tim ratovima nas dvojica zaista ne mozemo da raspravljamo, bilo bi predugacko, i o tome i o pravdi ili nepravdi i slicnim stvarima.
Stvarno ste mi cudni vi iz LDP sa ovim oko Kosova

Odakle vam to da sam iz LDP, imate moju clansku kartu?Uozbiljite se i ne prejudicirajte!Ja samo imam svoje misljenje i ne idem u LDP da mi kazu kako da mislim...
Sta vam znaci da Albanci nece da zive u Srbiji? Realnost je medjunarodno pravo, a ne necija zelja.

Pustite te me medjunaordnog prava. Pa zar nas nisu bombardovali suprotno medj. pravu... Taj argument danas u svetu nista ne znaci... nego zasto se nismo odmah posle 5.10. izvinili Albancima, obecali im da ce svi zlocinci biti kaznjeni, da ih smatramo nama jednakim i ravnopravnim delom srpske drzave, da je dosla nova vlast koja se gnusa Milosevicevih zlocina i koja ce sve uciniti da ubedi nase albanske sugradjane da i za njih ima mesta, i drugo zasto nije nasla prijatelje u EU I SAD umesto u Rusiji, tada bi Srbija mnogo lakse sacuvala Kosovo. Ovako, oni iygubise Kosovo a vi mene i LDP optuzujete za to i za izdaju.
milosib milosib 12:37 15.01.2008

Re: Promasaj

Ode ova rasprava daleko. Prvo izvinjenje za clanstvo u LDP.
Vi imate jednu veliku kontradiktornost u vasim stavovima. Optuzujete demokratsku vlast u Srbiji da je ona kriva, bar koliko i Miloseviceva, za odlazak KiM iz Srbije, a sve vreme tvrdite da je to gotova stvar jos 1999.godine i da sila Boga ne moli, pa ni medjunarodno pravo.
Vidite iz tog i takvih "razloga" sam i napisao svoj prvi komentar. Gospodinu Sanaderu je mnogo lakse nego srpskim politicarima da vodi svoju zemlju i jednostavno poredjenje nije na mestu. Objektivni posmatrac, kao npr. Mayo1, to takodje vidi. Niko ne spori da vlast nije trebala da bolje vodi zemlju, bar sto se sredjivanja unutrasnjih prilika tice. Tu nam nisu mnogo krivi USA i EU, mada okolnosti oko KiM i Haga sigurno otezavaju situaciju i omogucavaju alibi za sve i svasta.
Rasprava o tome sta je narod i drzava spremna da zrtvuje zarad ocuvanja suvereniteta je posebna tema i bilo bi previse. Neko bi sve, a neko nista. Izbori sluze i za takva odredjenja.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 13:22 15.01.2008

Re: Promasaj

Optuzujete demokratsku vlast u Srbiji da je ona kriva, bar koliko i Miloseviceva, za odlazak KiM iz Srbije, a sve vreme tvrdite da je to gotova stvar jos 1999.godine i da sila Boga ne moli, pa ni medjunarodno pravo.

ovaj deo me žacnuo:
ja je optuzujem, a to stoji i za Djindjića i sada za Čedu, da niko od njih nije učino taj napor da se oglasi i kaže Albanskom narodu ovo što sam gore napisao. A realno, tako je jedino moglo da se prokmeni to, "sila boga ne moli".
S ostalim primedbama nemam primedbi.
silver bullet silver bullet 14:13 15.01.2008

Re: Promasaj

Sta vam znaci da Albanci nece da zive u Srbiji? Realnost je medjunarodno pravo, a ne necija zelja.

Ta realnost u smislu broja stanovnika u nasem slucaju iznosi 4:1, sa tendencijom daljeg smanjenja tog racija na nasu stetu. Mi nismo Amerika koja ima stotine nacija, vekovima zakucane granice i demokratiju kovanu kroz stotine godina iskusenja, nismo ni jaka Spanija koja ima problem sa Baskijcima koji cine 2% njihovog stanovnistva. Zato je svako poredjenje sa njima - bespredmetno. Dalje primere necu ni da navodim. A kamoli istoriju.
Sem toga, znate li vi uopse sta nudi nas pregovaracki tim? Traze samo papirni suverenitet a daju sve - ekonomiju, pravni sistem, policijski sistem, obrazovni sistem... Nema tog zajednickog Parlamenta koji vi pominjete.
I Hilandar je nekad bio nas. Kad govorite i zakonima i principima, nemojte vaditi iz konteksta samo ono sto vama odgovara.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana