Nauka

Dr

Vojislav Stojković RSS / 07.11.2011. u 15:44

Kada je dalekih pedesetih godina prošlog veka, komisija za odbranu doktorskog rada predočila kandidatu, u to vreme uveliko uglednom i poznatom pedagogu, da je u svojoj disertaciji doslovce preuzeo delove iz radova A.S. Makarenka, on se branio kako ima izuzetnu memoriju, te da već godinama predaje Makarenkovu pedagogiku vaspitanja u kolektivnom duhu, pa više ni sam ne zna šta je govorio i pisao otac sovjetske nove pedagogike, a šta on sam. Kažu, da mu je na to  predsednik komisije odgovorio: «Čudno je, kolega, da  ste i pored tako izuzetne memorije zaboravili da u fusnotama navedete izvore». To je u novoj državi bio prvi slučaj da zbog fusnota jedna doktorska disertacija nije odbranjena.

Ovih dana Bečki univerzitet je potvrdio tačnost tri nezavisne ekspertize koje pokazuju da je doktorska disertacija komesara EU za regionalni razvoj dr Johanesa Hana – plagijat.


Dr Han objašnjava da je, u vreme dok je pisao svoju disertaciju «Perspektive filozofije danas – dokumentovane na primeru urbanog fenomena», u jednoj knjižari slučajno naleteo na publikaciju «Nacije sa prekomernom stopom razvoja» koja se po tematici uklapala i dopunjavala njegove lične hipoteze i zaključke. Preuzeo je, kaže, nekoliko citata iz te publikacije, ali je zbog rastrojenosti usled preopterećenosti državnim poslovima, zaboravio  da u fusnotama navede izvor. Tih «nekoliko citata» iznose  20%, odnosno, petinu Hanovog doktorskog rada, utvrdila je ekspertska komisija Visoke politehničke škole u Cirihu.

Povodom slučaja ovog sramnog plagijata, rektorat Bečkog univerziteta, kako piše današnja "Politika", saopštava: «Tačno je da je petina sadržaja doktorskog rada prepisana, bez navoda izvora, ali nema dokaza da je postojala namera da se poreklo citata zataji. Smatramo da je doktor Han nesvesno zanemario postulate ozbiljnog naučnog rada». I upravo, zbog nedostatka  takvih dokaza, titula doktora nauka Hanu nije oduzeta.

Inače, dr Johanes Han, sadašnji evropski komesar za regionalni razvoj, bivši je austrijski ministar nauka, poznat po zalaganju da se studentima nametnu stroži kriterijumi ocenjivanja.

Za razliku od dr Hana, njegov kolega ministar odbrane Nemačke, dr Karl Teodor Maria Nikolaus Johan Jakob Filip Franc-Jozef Silvester Frajher fon und cu Gutenberg, nije imao sreće. Njegovu doktorsku disertaciju «Stupnjevi razvoja ustavnosti u SAD i EU», komisija i mentor Peter Herbele, u Evropi i svetu čuveni profesor ustavnog prava, ocenili su ocenom  «summa cum laude». Međutim, kada je  Nemačko istraživačko društvo (DFG) ocenilo da je njegova disertacija plagijat, titula mu je oduzeta, a kada je preko pedeset hiljada nemačkih doktora nauka i istraživača uputilo protest Angeli Merkel, Karl Gutenberg je podne ostavku. Nakon ostavke, mnogobrojna imena exministra i exdoktora, koji vuče poreklo od starog nemačkog plemstva Elc i Bizmark, zamenjena su samo jednim – Gutenplag.

Novo ime Silviplag nemački mediji su dali i Ester Silvane Koh-Mehrin, donedavnoj

potpredsednici Evropskog parlamenta, koja je svojevremeno doktorirala na čuvenom Hajdelbergu, a čiji je doktorat, također, proglašen plagijatom.

Dr Saif al-Islam Gadafi, zbog prezauzetosti poslednjih meseci, nije odgovario na optužbe da mu je disertaciju, koju je 2008.g. odbranio na prestižnoj Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke, pisao neko drugi. Međutim, zbog njegove titule,  ostavke su podneli direktor škole Haurad Dejvis i Saifov mentor, ugledni profesor Dejvid Held. Doduše, razlog nisu samo sumnje u plagijat, već milionske donacije koje je ugledna škola primila od svog ondašnjeg kandidata, a potonjeg doktora Salifa Gadafija.

Koliko građana Srbije ima pravo da ispred svog imena nosi titulu Dr pokazaće upravo završeni popis. Međutim, koliko je njih zaboravilo da u fusnotma navede izvore, plašim se, ostaće još jedna velika naučna tajna.

Atačmenti



Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 15:57 07.11.2011

Prvi

Pričali su mi Amerikanci kako muku muče sa osnovcima i srednjoškolcima što ne citiraju tuđe radove kad pišu sastave, i onda se to sve vodi kao plagijat i daju im jedinicu, i ne znaju više kako da im objasne da ne smeju ništa da napišu a da ne navedu odakle su uzeli.

Inače, meni bi bilo nemoguće da sad napišem tekst o nekim zanimljivim životinjama i da svaku tvrdnju citiram, kad sam sve te podatke bez citata skladištio u glavi poslednjih tridesetak godina. Lavovi jedu gnue (citat?). Veverice se penju na drveće (citat? valjda slikovnice Veverica Peri koju su mi dali kad sam imao 4 godine?)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:41 07.11.2011

Re: Prvi

Pošto si prvi, biraj iz čega bi Dr, ako već nisi doktorirao.
vishnja92 vishnja92 17:31 07.11.2011

Re: Prvi

slikovnice Veverica Peri koju su mi dali kad sam imao 4 godine

!!!
Jukie Jukie 21:58 07.11.2011

Re: Prvi

vishnja92
slikovnice Veverica Peri koju su mi dali kad sam imao 4 godine
!!!


Inače tamo je pisalo i nešto kao:
"Mali kojoti su radoznali.
A zečići plašljivi.
A kreje? Kreje su brbljave!"
(pa slika pored svake rečenice)
Tako da ako neko hoće da upotrebi neku od ovih rečenica, da zna šta da citira...
cult cult 23:27 07.11.2011

Re: Prvi

A kreje? Kreje su brbljave!"

jbt, mislim da nikad u zivotu nisam izgovorio reč "kreja".
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:03 07.11.2011

Sreća

Srećom, u Srbiji toga nema.
Sve je originalni doprinos nauci.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:52 07.11.2011

Re: Sreća

Naravno da je u Srbiji sve orginalno. U Srbiji se ne prepisuju tuđi radovi, već svoji rođeni.

"Potpredsednik Srpske radikalne stranke i narodni poslanik, Aleksandar Martinović, doktorirao je prošle nedelje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, iako je kao asistent na toj visokoškolskoj ustanovi pet godina zaredom falsifikovao sopstveni naučni rad.
On je u naučnom časopisu Pravnog fakulteta "Zbornik radova" objavljivao naučni rad iste sadržine samo pod drugačijim naslovima (od 2005. do 2009. godine) i za to dobijao autorski honorar." izvor
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:17 07.11.2011

radovi

Meni je uvek interesantno kad u nekoj ozbiljnijoj publikaciji sa naučnim radovima objave pismo u kome se optužuje autor ili grupa autora da je prepisala rad objavljen pre x godina na tom ili nekom drugom mestu. Štaviše, znam da postoje "naučnici" koji ne objavljuju radove, nego češljaju publikacije i onda kad nadju nešto što liči na plagijat, ili čak originalnu muvačinu, ili makar samo grešku recimo u izvodjenju, krenu da pišu ova pisma.

Ok, to jako retko zvuči kao optužba, više kao primedba, to jest ljubazno skratanje pažnje. Na plagijatorstvo se retko sumnja, već pre na propust autora. I onda tu krene prepucavanje sa autorima spornog rada, jesu li ili nisu maznuli, pa krene objašnjavanje da to baš i nije isto, itd, mislim, ko španska serija. Nije prijatna stvar, pogotovu kad se radi o prestižnim novinama, i čak i ako autoru promakne tako nešto, review-eri bi trebalo da budu u stanju da uhvate. Ali ni oni se ne udubljuju često, plus publikacija sad ima na lopate, i takve stvari prolaze. Zato, kad autor hoća da naznači važnost svog rada i kaže da je nešto uradio prvi, a da se zaštiti od mogućeg natačinjanja na kolac, u abstract-u obično napiše "...to the best of our knowledge".

tyson tyson 16:25 07.11.2011

errata

tri neovisne ekspertize

Valjda 'nezavisne'

Dr Salif al-Islam Gadafi

Ime mu je Saif



srdjan.pajic srdjan.pajic 16:31 07.11.2011

Re: errata

tyson
tri neovisne ekspertize

Valjda 'nezavisne'

Dr Salif al-Islam Gadafi

Ime mu je Saif




A šta mu dodje ovo al-Islam?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:39 07.11.2011

Re: errata

tyson
tri neovisne ekspertize

Valjda 'nezavisne'

Dr Salif al-Islam Gadafi

Ime mu je Saif





Hvala, mentore, ispravljeno je.
krkar krkar 16:50 07.11.2011

Re: errata


A šta mu dodje ovo al-Islam?


Ime mu je Saif-al-islam, svezajedno, a znači sablja islama.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:44 07.11.2011

Re: errata

krkar

A šta mu dodje ovo al-Islam?


Ime mu je Saif-al-islam, svezajedno, a znači sablja islama.


A, ok, a doktorirao je iz poštovanja ljudskih prava i miroljubive koegzistencije.
immobil immobil 16:41 07.11.2011

plagijati

Da, plagijata ima. To nije ništa novo. Osvrnite se oko sebe i videćete oglase da se pišu maturski, seminarski, diplomski, magistarski, e za doktorske se ne sećam da sam primetio ali znajući gde živim sasvim sam sklon da poverujem da je moguće.

Nije to ono što je strašno. Prevaranata je bilo i biće. Ono što jeste strašno je kakve se sve teze odobravaju. Takvo "zaduživanje nauke" mislim nikom nije potrebno.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:11 07.11.2011

Re: plagijati

immobil
Da, plagijata ima. To nije ništa novo. Osvrnite se oko sebe i videćete oglase da se pišu maturski, seminarski, diplomski, magistarski, e za doktorske se ne sećam da sam primetio ali znajući gde živim sasvim sam sklon da poverujem da je moguće.


Naravno da je moguće:

"Srbija velikom brzinom dobija nove doktore nauka, čak i profesore. Virtuelni univerziteti koji nude instant diplomu postaju pravi hit među mladima, koji najčešće biraju baš doktorske titule. ... Na Ešvud "univerzitetu" doktorat, u zavisnosti da li vam je potrebna i teza ili ne, košta 2.125 dolara."



šire o tome
Hansel Hansel 15:18 08.11.2011

Re: plagijati

Nešto mislim, koja je pa suštinska razlika (ako etiku ostavimo po strani, a i to se može ) da li će neko da naglasi da je prepisao ili neće, ako doktorski rad već liči na kompilaciju tuđih tekstova uz pokoju veznu rečenicu i parafraziran pasus? Bar u slučajevima kada ti radovi služe samo dobijanju titule...

Da ne govorimo da je u istoriji nauke bilo i falsifikata (ne plagijata!) istraživanja koja realno nisu izvedena. Kod nekih se kasnije ispostavilo da su im predviđanja (navodno još tada dokazana) - tačna! Sećam se pouzdano jednog primera istraživanja na (navodno) razdvojenim (navodnim) jednojajčanim blizancima, o odnosu faktora nasleđivanja i sredine u nastanku razlika u inteligenciji...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:54 08.11.2011

Re: plagijati

Doktorskim radom kandidat treba da pokaže i dokaže da je ovladao opštom naučnom metodologijom i posebnim metodološkim postupcima i tehnikama istraživanja naučne discipine iz koje je prijavio rad, da vlada teorijama na kojima se predmet njegove disertacije temelji, da istraži nešto novo i da doprinese, makar i efemerno, novim naučnim saznanjima u oblasti koju istražuje.

Ako je doktorska disertacija samo kompilacija tuđih, manje ili više, poznatih tekstova ili ako ponavlja već istraženo, otkriva toplu vodu, onda takav rad ne bi smeo da dobije zeleno svetlo od mentora i ne bi smeo da se nađe pred komisijom za odbranu, a kamoli da ga kandidat odbrani i stekne naučno zvanje doktora nauka. Nravno, nije uvek tako. To pokazuju i primeri u ovom postu.

Lažna naučna otkrića, bazirana na izmišljenim ili friziranim rezultatima istraživanja, na lažnim ili friziranim naučnim experimentima, tj. naučni falsifikati, kako ih ti nazivaš, brzo se otkriju.

Naučni experiment je metod ili postupak istraživanja, koji u istim uslovima, ponovljen n-puta mora da daje iste ili približne rezultate. Slično je i sa drugim, manje egzaktnim metodama i tehnikama istraživanja. Ipak, i u nauci je bilo, ima i biće šarlatana i prevaranta.
Hansel Hansel 23:48 08.11.2011

Re: plagijati

Ma, sve je to apsolutno tako kao što si napisao, ali mislim da svi znamo kakvo je pravo stanje... samo sam govorio o pitanju suštinske razlike (ili njenog odsustva) dva istovetna rada s fusnotama ili bez njih. Ponavljam, bez osvrta na moralni momenat... jer, jasno je šta njihovo odsustvo znači.
angie01 angie01 16:58 07.11.2011

,

pre jedno ...godina, moje sestre i ja prevele smo gomilu nekih publikacija iz 60.-neka americka poplarna njesra iz psihologije-dade mi mi moj tadasnji pretpostavljeni, zamolio me, treba mu,....posle lepo dao daktilografkinji, zamolio je da mu prekuca, treba mu,...posle predao to sve za doktorat i doktorirao-na odbranu me zvao kao pocasnog gosta-kad sam skontala foru, bilo me sramota-u njegovo ime-da dodjem!

i zar nisu navatali cuvenog naucnika za to kako Srbi navatavaju ribice i sta je tu prirodno, a sta ne, oko toga kako se zna ko je tu gazda, je l jel te gura,...dr (ruska)marica, da je vedzbao resavsku varijantu na naucnim radovima-i on tu nesto trc/prc i nikom nista!

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:57 07.11.2011

Re: ,

angie01
pre jedno ...godina, moje sestre i ja prevele smo gomilu nekih publikacija iz 60.-neka americka poplarna njesra iz psihologije-dade mi mi moj tadasnji pretpostavljeni, zamolio me, treba mu,....posle lepo dao daktilografkinji, zamolio je da mu prekuca, treba mu,...posle predao to sve za doktorat i doktorirao-na odbranu me zvao kao pocasnog gosta-kad sam skontala foru, bilo me sramota-u njegovo ime-da dodjem!


Primer koji navodiš nije usamljen. Naprotiv.

Šef odabere jednog ili više mlađih saradnika, objasni da je reč o značajnom projektu na zadatu temu, podeli zadatke, a kada sve bude gotovo on magistrira, doktorira ili objavi rad kao svoju publikaciju. Saradnike i ne spomene, ukoliko ćute napreduju, a ukoliko zvocaju, ostanu bez posla.
mayo1 mayo1 17:35 07.11.2011

Imamo i mi konja za utrku;)

Dakle, Anto Đapić, domoljub i velika 'rvatina, ex-šef Hrvatske stranke prava, intelektualac , napisao magistarski rad.

Ali se ispostavilo da je od 176 stranica magistarskog rada prepisao 116 stranica ili čak 66 posto iz knjige svojega mentora dr. Borisa Kandarea, naravno ne navodeći bilo kakav izvor.
Fakultetsko vijeće Pravnog fakulteta u Splitu je nakon tog saznanja oduzelo Đapiću titulu magistra i prijavilo ga Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Stvar je završila na sudu, gdje je su Đapić i njegov mentor oslobođeni optužbe, sa obrazloženjem suca Roberta Pešutića kako cijela akademska zajednica prepisuje pa što bi Đapić i njegov mentor Boris Kandare sada odgovarali.

Cijela priča nije ovdje završila.

Ovih dana je USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) zatvorio suca Pešutića zbog korupcije i primanja mita.
Istovremeno je novinar koji je pisao o slučaju plagiranja i sramotnoj presudi suca Pešutića - osuđen zbog zbog uvrede tog istog suca, jer je naškodio /sučevoj/ časti i ugledu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:42 07.11.2011

Re: Imamo i mi konja za utrku;)

mayo1

Stvar je završila na sudu, gdje je su Đapić i njegov mentor oslobođeni optužbe, sa obrazloženjem suca Roberta Pešutića kako cijela akademska zajednica prepisuje pa što bi Đapić i njegov mentor Boris Kandare sada odgovarali.


Bogami ukoliko bi ta presuda,kao pravna praksa, bila primenjena u aktuelnom slučaju izvesnog Ive Sanadera, i on će biti oslobođen. Obrazloženje bi moglo da glasi "kako cela HDZajednica krade, pa što bi samo Sander odgovarao".

Inače, političari, i u bivšoj nam zajedničkoj državi, su bili skloni prepisivanju teza.

Vojislav Šešelj je svoju političku karijeru započeo optužujući doktoranta Branka Miljuša i njegovog mentora Hamdiju Pozderca za plagijat doktorskog rada.


Voja Radovanović Voja Radovanović 18:26 07.11.2011

blog

Nešto se mislim...ni mi puno ne zaostajemo za tim razvijenim svetom...Setih se nešto M.M ( nije Merlin Monro...a živi u Moskvi )...i Velje Ilića...i još po nekih...
Pozz imenjače i prijatno veče ti želim...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:25 07.11.2011

Re: blog

Eh, da su samo oni.
Pozz i tebi, imenjače i prijatnu sutrašnju kaficu ti želim.

Voja Radovanović Voja Radovanović 11:05 08.11.2011

Re: blog

Vojislav Stojković
Eh, da su samo oni.
Pozz i tebi, imenjače i prijatnu sutrašnju kaficu ti želim.


Hvala...
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:56 07.11.2011

teza

Ja sam pre par godina, potpuno neočekivano, dobio prijavu za plaćanje poreza na prihod ostvaren od nekakvih autorskih honorara. Nisam razumeo šta je u pitanju, a onda sam pronašao da se moja PhD teza prodaje na Amazon.com-u, od strane neke meni nepoznate firme. Pri tome, teza može uredno da se downloaduje za dž, sa web sajta moje bivše research grupe tako da mi nije jasno zašto bi je neko kupio?

I okrenem moju bivšu šefovicu da pitam, ni njoj nije bilo jasno, okrene univerzitetske vlasti, i posle nekog vremena joj se objasni da Univerzitet ima deal sa nekom kompanijom za publishing, a da su sve teze vlasništvo Univerziteta, te da imaju pravo da ih prodaju i rade sa njima šta oće, i ne moraju ništa nikog da pitaju. I ok, da plate autorski honorar, za koji me naravno niko nije pitao koliko je, neka sića je u pitanju.

Ja reko, ok, nema veze, bar neka korist od teze, mislim, zaradio sam lovu. Ali posle nekog vremena više nije mogla da se kupi (moguće i zato što su kupci bili nezadovoljni proizvodom pa krenuli da traže povraćaj novca ).

Milan Novković Milan Novković 19:48 07.11.2011

Re: teza

kupci bili nezadovoljni proizvodom

In this letter, I'm not going to argue that few things in life are as enjoyable as watching newly enlightened people challenge Mr. Srđan Š. Pajić, Ph.D.'s claims of exceptionalism. Nor am I going to argue that anyone who examines the historical development of the last hundred years from the standpoint of this letter will at once understand that his adulators maintain that the masses are pestilential and unfit for citizenship. I'm not going to argue those factors because they're irrelevant. Instead, I will say only that things are apt to get worse before they get better. The points I plan to make in this letter will sound tediously familiar to everyone who wants to bring the communion of knowledge to all of us. Nevertheless, while he insists that the moon is made of green cheese, reality dictates otherwise. Actually, if you want a real dose of reality, look at how Mr. Pajić has no real regard for other people's rights, privacy, or sanity. Sad, but true. And it'll only get worse if Mr. Pajić finds a way to make bribery legal and part of business as usual.

A complete description of the problems with Mr. Pajić's scare tactics would occupy several volumes. This is the flaw in Mr. Pajić's philosophies. He doesn't understand that some disorderly Srđan Š. Pajić clones are actually considering helping him take rights away from individuals whom only Mr. Pajić perceives as atrabilious. How quickly such people forget that they were lied to, made fun of, and ridiculed by Mr. Pajić on numerous occasions. He sometimes uses the word "premisrepresentation" when describing his circulars. Beware! This is a buzzword designed for emotional response.

Mr. Pajić's objective is clear: to foster materialism at every opportunity faster than you can say "protobasidiomycetous". Whenever I hear someone say that Mr. Pajić can convince criminals to fill out an application form before committing a crime, my upper lip develops an involuntary curl. Now I could go off on that point alone, but he is absolutely determined to believe that he is a spokesman for God, and he's not about to let facts or reason get in his way. He has convinced a lot of people that the existence and perpetuation of antidisestablishmentarianism is its own moral justification. One must pause in admiration at this triumph of media manipulation. Now that you've heard what I've had to say, I want you to think about it. And I want you to join me and direct your attention in some detail to the vast and irreparable calamity brought upon us by Mr. Srđan Š. Pajić, Ph.D.

Šačica paragrafa iz knjige
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:51 07.11.2011

Re: teza

Milan Novković


Mr. Pajić's objective is clear: to foster materialism at every opportunity faster than you can say "protobasidiomycetous". Whenever I hear someone say that Mr. Pajić can convince criminals to fill out an application form before committing a crime, my upper lip develops an involuntary curl. Now I could go off on that point alone, but he is absolutely determined to believe that he is a spokesman for God, and he's not about to let facts or reason get in his way. He has convinced a lot of people that the existence and perpetuation of antidisestablishmentarianism is its own moral justification. One must pause in admiration at this triumph of media manipulation. Now that you've heard what I've had to say, I want you to think about it. And I want you to join me and direct your attention in some detail to the vast and irreparable calamity brought upon us by Mr. Srđan Š. Pajić, Ph.D.



. da nije ovog Š u middlename-u, zapitao bih se ko me to tako dobro poznaje?
Milan Novković Milan Novković 21:22 07.11.2011

Re: teza

. da nije ovog Š u middlename-u, zapitao bih se ko me to tako dobro poznaje?

Nisi Štrbac, ok, nego vidi što ti MIT agent generiše rad

Unstable, Ambimorphic Epistemologies for Superblocks

Srdjan Pajic (ne radi mu Unicode)

Abstract

Unified lossless theory have led to many natural advances, including evolutionary programming and evolutionary programming [8]. Given the current status of secure theory, analysts particularly desire the synthesis of the partition table, which embodies the compelling principles of robotics. We present an application for electronic archetypes, which we call Motor.
alselone alselone 21:29 07.11.2011

Re: teza

srdjan.pajic srdjan.pajic 22:04 07.11.2011

Re: teza

Milan Novković
. da nije ovog Š u middlename-u, zapitao bih se ko me to tako dobro poznaje?

Nisi Štrbac, ok, nego vidi što ti MIT agent generiše rad

Unstable, Ambimorphic Epistemologies for Superblocks

Srdjan Pajic (ne radi mu Unicode)

Abstract

Unified lossless theory have led to many natural advances, including evolutionary programming and evolutionary programming [8]. Given the current status of secure theory, analysts particularly desire the synthesis of the partition table, which embodies the compelling principles of robotics. We present an application for electronic archetypes, which we call Motor.



. A u, kakvo je gubljenje vrmena bilo tih 5 godina. Samo da sam imao ovaj generator...

A pazi ovaj naslov: "The Structure and Function of the SAM-I Riboswitch Aptamer Domain"

(u-bi-će me žena, to je naziv njene teze. Ona je veći prevarant od mene, jer ima dva rada objavljena u Nature-u. Mada, da ne budem lažno skroman, tu ima i mog doprinosa, jer sam joj minimizirao neke logičke funkcije uz pomoć onih Karnoovih tablica koje smo učili iz Digitalne, još u Tesli. A ona je posle, zauzvrat, prevela celu moju tezu sa srbo-engleskog na englesko-engleski).
alselone alselone 22:11 07.11.2011

Re: teza

Karnoovih tablica




Od kad ovo nisam video, i-haaaaaaj!
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:38 07.11.2011

Re: teza

alselone
Karnoovih tablica




Od kad ovo nisam video, i-haaaaaaj!


I DeMorganove teoreme.
alselone alselone 10:42 08.11.2011

Re: teza

srdjan.pajic

I DeMorganove teoreme.


Prvi ispit koji sam polozio. Kaodajejucebilo!
dragan7557 dragan7557 14:51 08.11.2011

Re: teza

MIT agent generiše rad

Not found!

Mada, nalazim se u Africi, a ovde je sve moguce, i nemoguce.

cerski
alselone alselone 20:58 07.11.2011

Ne bih da branim

Ali veoma je tesko imati pregled kompletne oblasti pri pisanju teze. Iz iskustva govorim kad kazem da sam bezbroj puta bio odusevljen nekom idejom misleci da je se niko nije dosetio, posle par guglanja po ieee i gugl akademiku. Detaljnijim pristupom sam dosao do toga da je ideja vec razradjena. "Pravi" rad iz kog proizilazi doktorat dolazi posle vise godina istrazivanja u oblasti.

Sad mogu da tvrdim da (skoro) svaka "genijalna" ideja koja dolazi na pocetku istrazivanja je vec obradjena.

Ako su to radovi (o kojima se prica) koji su proizisli posle nepostojeceg (nedokumentovanog) rada u oblasti onda sam siguran da je ili naivnost (sto se odbacuje i nosi ogromnu odgovornost recenzenata) ili plagijat.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:20 07.11.2011

Re: Ne bih da branim

alselone
Ali veoma je tesko imati pregled kompletne oblasti pri pisanju teze.

Ako misliš na izbor teze, onda se slažem.

Međutim, ne očekuje se od doktoranta da sam izabere tezu, on je u obliku idejnog projekta predlaže, a iskusniji profesori ili istraživači razmatraju, komisije i naučna veća fakulteta ili instituta, odobravaju. Zatim se određuje mentor, pa tek onda sledi rad na odabranom problemu, istraživanje, pisanje izveštaja, ocene komisije, pa odbrana teze.
alselone

Sad mogu da tvrdim da (skoro) svaka "genijalna" ideja koja dolazi na pocetku istrazivanja je vec obradjena.

Osetljivost za naučni problem visoko je cenjena sposbnost istraživača. Mladi i nedovoljno iskusni, a pri tom i visoko ambiciozni istraživači najčešće "visoko ciljaju" u izboru predmeta istraživanja. Oni su sigurni da već svom prvom, najčešće magistarskom radu, mogu da opovrgnu zakon gravitacije ili teoriju relativiteta. Iskusniji su oprezniji, temeljtiji i lakše uočavaju nepoznato i neistraženo.

alselone

Ako su to radovi (o kojima se prica) koji su proizisli posle nepostojeceg (nedokumentovanog) rada u oblasti onda sam siguran da je ili naivnost (sto se odbacuje i nosi ogromnu odgovornost recenzenata) ili plagijat.


Doktorski radovi koje sam naveo (sem eventualno poslednjeg) su dokazano plagijati. Naravno da mentori i komisije za odbranu, pa i nastavno-naučna veća fakulteta snose odgovornost.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:05 08.11.2011

Re: Ne bih da branim

Stojke
Međutim, ne očekuje se od doktoranta da sam izabere tezu, on je u obliku idejnog projekta predlaže, a iskusniji profesori ili istraživači razmatraju, komisije i naučna veća fakulteta ili instituta, odobravaju. Zatim se određuje mentor, pa tek onda sledi rad na odabranom problemu, istraživanje, pisanje izveštaja, ocene komisije, pa odbrana teze.


A ko daje/obezbedjuje lovu?

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:11 08.11.2011

Re: Ne bih da branim

To je daleko složeniji problem od naučnih problema o kojima je ovde pimarno reč.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:37 08.11.2011

Re: Ne bih da branim

Vojislav Stojković
To je daleko složeniji problem od naučnih problema o kojima je ovde pimarno reč.


Šta ja znam, ja sam bio na postdiplomskim u Srbiji za vreme Slobe, i moja firma je plaćala školarinu, ali to nema veze sa lovom za projekat, to ide fakultetu i tamo se gubi svaki trag. A projekti su ionako bili na papiru, i simulacije. Vidiš profu dvaput, na početku semestra kad ti utrapi literaturu, i problem, i na kraju kad doneseš rešenje (ako ga u medjuvremenu Slobine vlasti ne izbace sa fakulteta, ili ode u penziju, ili bože me oprosti, rikne). Ili ako eventualno ne znaš kako da rešiš, onda možda još jednom u semestru da ga navataš, to bi se ovde zvalo independent study. Jedini izuzetak je bio moj mentor, koji je nevidjeni car u svakom pogledu, a koga je se uvek moglo navatati da se pita i kuka za pomoć, plus - čovek Zna Sve.

Ostala mi na kraju odbrana teze, ali sam konačno shvatio da je to sve sviraža, jer nemam nijedan objavljeni rad sem u nekim levim lokalnim novinama (za to ne pomažu papiri i simulacije, barem ne u mojoj struci, moraš da napraviš nešto što radi), te sam tu negde digao ruke. I zbrisao gde ima love, pa krenuo ispočetka.

alselone alselone 10:51 08.11.2011

Re: Ne bih da branim

Mislio sam i na izbor teze i na sam rad na doktoratu. To kako si napisao funkcionise u teoriji ili kod odgovornih i "pravih" profesora. Najcesce su profesori i mali privrednici koji nemaju vremena ni za svoje studente a kamoli doktorante i cesto ih pustaju da sami istazuju. Onda naprave pregled na par meseci i cesto se desi da mora da se pise iz pocetka.

Sam izbor teme teze je pola, ma sta pola, 75 posto samog doktorata. Pogotovo danas u hiperprodukciji radova na celom svetu. Kako mi pricaju, nekad je bilo par casopisa koji su obradjivali temu a danas se na ieee izdaju novi radovi kao slike na fejsbuku.

Ja imam srecu da moj "slucaj" vodi profa koji je odgovoran i, evo, posle preko godine, godinu ipo, smo izdefinisali temu teze. I dalje ne do kraja i dalje ne do izbora svih metodologija ali opet dovoljno da se krene.

alselone alselone 10:54 08.11.2011

Re: Ne bih da branim

Ostala mi na kraju odbrana teze, ali sam konačno shvatio da je to sve sviraža, jer nemam nijedan objavljeni rad sem u nekim levim lokalnim novinama (za to ne pomažu papiri i simulacije, barem ne u mojoj struci, moraš da napraviš nešto što radi), te sam tu negde digao ruke. I zbrisao gde ima love, pa krenuo ispočetka.


Ako je ista dobro uradjeno proteklih godina u skolstvu je to da se ne dozvoljava prijava teze bez rada na SCI listi. Pojedini profesori ni ranije nisu dozvoljavali prijavu bez ieee (ili ekvivalent) rada ali je to sada reseno na nivou statuta i programa doktorskih studija.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:30 08.11.2011

Re: Ne bih da branim

alselone


Sam izbor teme teze je pola, ma sta pola, 75 posto samog doktorata.



Izbor naučno validne teze je neophodan preduslov, ali ne i 75% samog doktorata u šta ćeš se uveriti i sam u narednom periodu. Želim ti uspeh.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:37 08.11.2011

Re: Ne bih da branimjavascript:;

srdjan.pajic

Šta ja znam, ja sam bio na postdiplomskim u Srbiji za vreme Slobe...



Implementacijom trećeg nivoa - doktorskih studija, pored osnovnih i diplomskih studija u Bolonjski proces, govori se i o novom načinu finansiranja tog najvišeg stepena obrazovanja.
Evo jedan linak o tome, međutim moram priznati da mi nije najjasnije kako taj novi sistem finansiranja funkcioniše.
alselone alselone 11:38 08.11.2011

Re: Ne bih da branim

Vojislav Stojković

Izbor naučno validne teze je neophodan preduslov, ali ne i 75% samog doktorata u šta ćeš se uveriti i sam u narednom periodu. Želim ti uspeh.



Hvala, videcemo...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:42 08.11.2011

Re: Ne bih da branim

Ne sumnjam da ćeš uspeti, samo pazi na fusnote.
alselone alselone 11:51 08.11.2011

Re: Ne bih da branim

Vojislav Stojković
Ne sumnjam da ćeš uspeti, samo pazi na fusnote.


He, he, posle svega ovoga sto se prica na ovom blogu, ima da pazim i na niz od pet reci.
Nekako mi to sve deluje drugacije u prirodnim i drustvenim naukama. Niz od pet reci u drustvenim naukama moze da nosi ideju koja je srz rada a u inzenjeriji moze da bude samo tumacenje rezultata gde se plagijat mnogo lakse otkriva jer nema "filozofiranja".
golubica.bg golubica.bg 22:59 07.11.2011

Joj,..

Na Kembridzu su nas tako istraumirali pricama o plagijatisanju da mi na pamet nije palo da prepisem ni slovo. Pre predaje svakog rada potpisuje se izjava da je sve napisano autorov sopstveni rad, a nadje li se pet konsekutivnih reci (ne "on the other hand, it is...", nego nesto karakteristicno) koje su prepisane iz literature, fail. I ocigledna parafraza se, naravno, racuna kao plagijat. Cak i kad sam znala da je apsolutno sve moje, u pocetku sam paranoisala da se negde ipak ne nadje tih famoznih 5 reci ili nesto slicno. No nije bilo potrebe za tim, namerni plagijat se i te kako prepozna, a uz marljivo vodjenje evidencije o predjenoj literaturi (sto olaksava i samo pisanje bibliografije), nema sanse ni da se desi ono "ja procitao nesto ko zna kad i ko zna gde, pa mi se nakon dva meseca eto javilo, i bio sam uveren da je misao moja".
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:35 07.11.2011

Re: Joj,..

Na Bečkom univerzitetu su nešo manje stroži nego na Kembridžu. Dr Johanes Han je imao malo više od pet konsekutivnih reči (petinu rada) doslovce preuzetih, bez navođenja izvora, a titula mu nije oduzeta.

janeznam janeznam 09:08 08.11.2011

Odgovorno

tvrdim da je u Srbiji prisutna hiperprodukcija doktoranata iza kojih ne stoji pravi naucni rad i zelja da se dodje do novih saznanja. Moja najbolja drugarica je svojevremeno bila najmljadji doktor nauka u Vojvodini, doktorirala ja na Univerzitetu u Budimpesti,fakultet necu navoditi. Na diplomi pise da doktorsko vece Univerziteta smatra da je DOSTOJNA TOG CASNOG ZVANJA. Za mnoge druge doktore nauka mogu reci da nemaju ni d od dostojnosti ovom zvanju.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:50 08.11.2011

Re: Odgovorno

janeznam
tvrdim da je u Srbiji prisutna hiperprodukcija doktoranata iza kojih ne stoji pravi naucni rad i zelja da se dodje do novih saznanja.



Dabome. I to nije ništa novo, o takvima je još Nušić pisao.
golubica.bg golubica.bg 11:42 08.11.2011

Re: Odgovorno

Slicno je i ovde, college praelector se zaklinje svojom cascu da su svi doktoranti dostojni zvanja i na osnovu znanja i na osnovu karaktera:

"Dignissima domina, Domina Procancellaria et tota Academia praesento vobis hunc virum (hanc mulierem) quem (quam) scio tam moribus quam doctrina esse idoneum (idoneam) ad gradum assequendum (name of degree); idque tibi fide mea praesto totique Academiae."

"Most worthy Vice-Chancellor and the whole University, I present to you this man (this woman) whom I know to be suitable as much by character as by learning to proceed to the degree of (name of degree); for which I pledge my faith to you and to the whole University."


Jeste samo formula, ali se izuzetno ozbiljno shvata. A sto se tice hiperprodukcije doktoranata, mislim da je povezana sa degradacijom bacelor i master zvanja: ogroman broj studenata koji ranije ni u ludilu ne bi razmisljali o postdiplomskim studijama, upisuju master, obicno jer tesko nalaze posao samo sa bacelorom. Odrade tu jednu godinu, a onda im padne na pamet da bi eto mogli i da upisu doktorske. Tako se stancuju doktoranti koji jos uvek nisu u stanju da promisljaju kriticki, teze lice na ogromne kompilacije necega, sa minimumom originalnosti, a ono najvaznije, sposobnost osobe sa titulom Dr ispred imena da osmisli i sprovede samostalno istrazivanje, potpuno izostane.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:56 08.11.2011

Re: Odgovorno

Hiperprodukcija visokoobrazovanih kadrova je rezultat eksapanzije, "boom-a" obrazovanja koji ie započeo u drugoj polovini prošlog veka, prvo u najrazvijenijim zemljama, a poslednjih decenija i u zemljama na nižem stepenu razvoja.

Velikim delom taj "boom" obrazovanja je veštački izazvan zbog samnjenih mogućnosti zapošljavanja, pa se školovanje produžava, ali time budućnost onih koji se školuju nije ništa izvesnija.
loader loader 10:26 08.11.2011

"Magi", dodatak imenu :)

Ovoliki magistri kod nas ...
Sad mi to već biva pomalo sumnjivo
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:35 08.11.2011

Re: "Magi", dodatak imenu :)

Ako je "Magi" dodatak imenu za magistre, onda bi "Dragi" mogao biti za doktore. Neki mogu i ovako:

loader loader 00:53 09.11.2011

Re: "Magi", dodatak imenu :)

Vuklja me na
Alena Vudija
i
"Sve što ste želeli da znate o sexu, a niste smeli da priupitate" :)

bocvena bocvena 10:36 08.11.2011

Je l' ima ovaj

dr Karl Teodor Maria Nikolaus Johan Jakob Filip Franc-Jozef Silvester Frajher fon und cu Gutenberg (hvala bogu na copy/paste:) unuke? Da se orodimo.

Baš zanimljiv blog. Nisam znala da se i u svetu javljaju ovako opasni previdi.
Inače, internet je informaciju toliko učinio dostupnom (skoro pa kao neka hiperinflacija informacija), da će sve teže ući u trag prepisivačima.

U osnovnom i srednjoškolskom srpskom obrazovanju svi učesnici u njemu (djaci, njihovi roditelji, tetke i ujaci) smatraju da se direktno štampanje sa Wikipedije kvalifikuje za ozbiljan rad iz bilo kog predmeta i kao podloga za seminarski i diplomski. Kakvo navođenje izvora, kakvi bakrači. Profesori pružaju otpor toj ideji, ali Ministarstvo prosvete uvek izađe dečici u susret.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:11 08.11.2011

Re: Je l' ima ovaj

Karl Gutenberg se oženio pre deset godina sa Stefani fon Bizmark, imaju dve ćerke.



Žive u starom porodičnom dvorcu u Bavarskoj:



Za razliku od radova u osnovnom i srednjem obrazovanju, pa delom i kada je reč o seminarskim radovima na visokom obrazovanju, izrada magistarskih radova i doktorskih disertacija podleže jasnim i strogim kriterijumima, kako metodološkim, tako i zakonskim. Za eventualno odstupanje od stroge i jasne metodologije u korišćenju izvora odgovornost, pored kandidata, snosi i mentor. Međutim, nisu retke zloupotrebe.

Narećeni Karl je prekršio sve akademske standarde i prepisivao cele odlomke iz novinskih članaka, govora i seminarskih radova, ne navodeći izvore. Postojala je jasna namera da tuđe predstavi kao svoje i zbog toga se javno obrukao i zapečatio svoju akademsku i političku karijeru.
bocvena bocvena 11:40 08.11.2011

Re: Je l' ima ovaj

Žive u starom porodičnom dvorcu u Bavarskoj:

Mamu im, feudalnu! A prepisuje doktorat:)))))
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:44 08.11.2011

Re: Je l' ima ovaj

Ma, naviklo to plemstvo da kmetovi rade za njih.
dragan7557 dragan7557 15:00 08.11.2011

Re: Je l' ima ovaj

Vojislav Stojković
Ma, naviklo to plemstvo da kmetovi rade za njih.

Jos gore je kad fukara zasedne na ledja kmetovima.

Plemstvo ima bar nesto manira, dok fukara nema nista osim para.


cerski
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:05 08.11.2011

Re: Je l' ima ovaj

Braćela cerski, vidim da ti ne bi imao ništa protiv da te zajaše grofica Stefani, sve onako uz lepe plemićko-jahaće manire.
dragan7557 dragan7557 16:13 08.11.2011

Re: Je l' ima ovaj

Vojislav Stojković
Braćela cerski, vidim da ti ne bi imao ništa protiv da te zajaše grofica Stefani, sve onako uz lepe plemićko-jahaće manire.

Vala, bracela, sto jes, jes.

cerski

srdjan.pajic srdjan.pajic 23:20 08.11.2011

Re: Je l' ima ovaj

bocvena
Žive u starom porodičnom dvorcu u Bavarskoj:

Mamu im, feudalnu! A prepisuje doktorat:)))))


Nekad se to radilo barem sa stilom.
bocvena bocvena 10:10 09.11.2011

Re: Je l' ima ovaj

Nekad se to radilo barem sa stilom.

Ljudi veruju da je osnovna sila koja pokreće svet sex...jok, obična zavist (ljubomora). A onda to pesnici još nazovu i ljubav:)

Ne znam kako od prepisivanja doktorata stigoh do cinizma. Pajiću, ti si kriv.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana