Literatura| Život

Tri banane minus keks plus tender za naslov

Jelica Greganović RSS / 07.11.2011. u 15:10

killer_kabbage_1.jpgKraljevstvo, dajem kraljevstvo za keksić. Četvrtasti, sa dole čokoladom, gore ništa, ali unutra ukus pomoradže. Leži pored još tri keksa koji nisu četvrtasti. Ali mirišu. Mirišu tako da moj karakter kleca u kolenima. Sreća što ga inat podržava, inače bih odavno pojela i tufne sa čančeta u kom žive četiri keksa. Sa dole čokoladom.

Juče je bio Dan tri banane. Desetak minuta pred ponoć počela su da mi se priviđaju goveda. Svih vrsta, uključujući i lila krave. Ja nisam baš izraženi mesožder, uglavnom se držim pernate avijacije, ali u pomenuto gluvo doba su uz škrgut počeli da mi rastu očnjaci. Žmu kaže da sam dobila i agresivni pogled koji je pratilo naglo osvrtanje i hvatanje busije. Iskreno rečeno, bila sam spremna da ujedem sve što iole spada u ljudsku prehranu i liči na meso. Negde iznutra mi se vratilo razumevanje za radost prapredaka kada bi posle dana i dana traganja za ičim jestivim što ne cveta ili lista, uspeli da ukebaju nešto veliko i mesnato. Kada je plehani tanjir koji na našem zidu glumi sat, oćutao ponoć i velika skazaljka se udesno nagla, tog istog trena sam na teflon bacila komad pokojnog adolescentnog govečeta i sva srećna inhalirala miomirisne dimove koji su se zapušili kuhinjom. Dok sam ja do poslednje mesožderske ćelije upijala u sebe praiskonske mirise, kraj mojih nogu se vučije tiho stvorio Ikar Varvarin. Na njegovo tiho režanje sam odgovorila takvim škljocanjem zuba da je nesuđeni Beli Očnjak koliko odmah podvio rep pod ono malo nogu koje ima i odskvičao da se žali mačkama. Bila sam spremna da taj komad tako dugo čekanog mesa, branim do poslednje kapi tuđe krvi.

Sve je počelo mojom školskom drugaricom, Vekom. U gimnazijske dane zvanom Greča. Jednom od prvih pankerki u našoj školi. Pored crne kožne jakne i takve kolekcije bedževa i zihernadli da su zemaljske magnetne igle pored nje dobijale nervne slomove, Greča je imala i ubedljivo najviše kose u celoj školi, sa tendencijom da zauzme i prvo mesto u opštinskoj konkurenciji. Veka-Greča je nosila i osmeh koji se gubio tamo negde gde se očekivalo da žive njene uši, izgubljene u džunglastoj prednosti već pomenute kose, zahvaljujući kojoj smo svi ostali izgledali kao oplevljeni po glavama. Dakle, školska Greča je nedavno internetskim putem izronila iz vremensko-geografskih razdaljina u kojima smo se pogubile silan niz godina, i počela da me na daljinu zasmejava. Pored zasmejavanja, ona je krajnje autoritativno prezentovala i fenomenalnu dijetu koja omogućava da se ne bude gladan, a da se predmet iste dramatično smanji u svim kriznim zonama, sa posebnim aspektom na zadnji trap. Dotična dijeta je em dobra iz zdravstvenih razloga, em se njome pročišćava telo. Ukratko, leči sve od zauški do zanoktica i omogućava da se u zimskoj garderobi ne osećate kao debrecina ugurana slamčicu za sok. Obaška što je centralni sastojak te dijete dostupan i ima ga ne na kile, nego na brda – kupus. Poenta je čorba od kupusa, sa još nešto biljaka, volj' začiniti i može da se jede koliko ko voli. Uz sedam dana rasporeda časova za prateću hranu. Divota. Kupljeno.

Mali Sin je, doduše, digao svoj minimalni, razmaženi nos i gadljivo pogledao magičnu kupus-čorbu, u kojoj nije bilo ijedne flečice životinjskog porekla. Što se njega tiče, jedine prihvatljive dijete su bile: »Noćna dijeta« (ne jesti dok se spava) i »Ananas dijeta« (jesti sve sem ananasa). Njegov pokušaj destabilizovanja moje dijetalne odluke je završen time što sam ga poslala da spremi onaj svinjac od sobe u kojoj se verovatno već i aždaje legu. I to treća generacija.

Prva dva dana su bila u redu. Kupus-čorbu sam kusala veselo. Uz to sam prvog dana smela da se častim voćem. Drugog dana mi je voće ukinuto, ali sam glodala povrće. I naravno, mumala kupus-čorbu. Trećeg dana sam smela da jedem voće i povrće. Čak se pojavilo i par krompira kao vrhunac gozbe. Kupus-čorba je bila imperativna stalnica. Ne, nije mi dosadila. Uopšte. Ma kakvi. A, onda se svanuo Tri banane dan. Nema voća. Nema povrća. Samo glupa kupus čorba i tri banane. Tog dana sam probala da glocnem kauč. U rasporedu jedenja kupus-čorbe nigde nije pisalo da ne sme da se jede nameštaj. Uz to je u kupus-čorbi isplivao celer na površinu radnje. Mrzim celer, sem ako mu nije duša u supi iskuvana i to tako da mu se ukus izjednači sa gastronomskom notom dinstanog najlona. Pored celera je plutao i jednocifreni broj mrtvih žitarica. Tu negde sam osetila kako mi rastu uši. Uvis. Dok su prednje, gornje jedinice počele da me svrbe i da streme ka jugu.

Tačno tada, i baš za inat, svi po kući su našli da jedu. Jedu, ne staju. Od dece do mačaka, preko Žmua i kučeta. Na sve strane žvakanje. Mali Sin je do te mere izgubio svaku kontrolu nad sobom da mi je čak zatražio da mu napravim kolač. Kolač!? Ima li igde kraja nezdravim prohtevima omladine?! I ne samo oni, svi su se odjednom projeli. Nepoznati bestidnik za susednim stolom u kafiću je uz kafu naručio i tortu. Od borovnica. Onu što se topi sama od sebe. I ima krckavo dno. A odozgo tegetna slast. Za inat. Niko normalan ne jede torte ujutru.

Vukao se Tri banane dan kao gladnija od gladne godine, ali je na kraju ipak nekako dobauljala ponoć i obradovala me dozvolom da tog dana jedem meso. Goveđe. Nema veze, pojela bih i iguanin nokat samo da se mesom zove. Probala sam Ikaru Varvarinu da maznem kosku-glodalicu, ali zlotvor ne da. Zube pokazuje i reži, parazit pseći. Mačiji briketi su bar na pogled lepši. Tu i tamo sam stala da bacim pogled na njih, kol'ko da ga osvežim od onog udavljenog kupusa. Dobro je što je konačno stigla ta govedina. Bar mi se činilo dobrim sve do trenutka dok nisam probala da pojedem pomenuto nazovi meso. Bolje bi bilo da sam opržila svoju levu papuču, bila bi mnogo mekanija, sočnija. Nisam znala da su govečad tako žilavi stvorovi.

Naredni dan je reprizirao govedinu, naravno uz obaveznu kupus-čorbu koja mi je već namigivala pakošću kazne božje. Skriveni cilj dijete se polako otkrivao. Nije to bilo mršavljenje, nego pokušaj da mi se zubi istupe na goveđim đonovima i od mene načini vegeterijanac koji kad vidi kravu počne mahinalno da traži njene vlaknaste ostatke među zubima.

Naravno da su mi sve vreme bili zabranjeni bilo kakvi slatkiši, voće takođe, povrće mestimično ali retko. U moje sećanje se uvukla zaturena informacija dalekih predaka o tome kako od makar kisele jabuke nema boljeg slatkiša. Počinjala je kriza. Žmu je počeo da lovi moje izbezumljene poglede. Spavao je sve manje, a sve češće su ga posećivale noćne more. Navodno zbog mog škrgutanja zubima u snu. Zato je počeo da me nagovara da prestanem sa dijetom. Što, naravno, nije dolazilo u obzir. Ostalo mi je samo...dana...ne sećam se više, ali malo. Uostalom, to više nije bilo pitanje mršavljenja, to je bilo pitanje časti. Moj karakter je možda tu i tamo klecnuo, ali ga je zato s leđa pridržavao i gurao Inat...a onda je neko u činijicu stavio gore pomenute keksiće...zavijorio se miris zabranjenog po celom stanu, došunjao mi se do leđa i počeo da me vuče za nos...to mora da se prekine...najbolje radom. Tako je!

Da zaboravimo keksiće i pozabavimo se drugim bitnim čokoladnim...ne to, nego...stvarima, da...Moja nova knjiga je u konačnom pakovanju. Dobra lektorčica je pregleda, trošeći poslednje zalihe crvene boje. Naslov. Traži se naslov. Ima par dobrih predloga, ali prošlogodišnje dobro iskustvo govori da bi valjalo da opet raspišem tender. Dakle, ima li ko dobar predlog za moju novu zbirku priča koja bi svetlost knjižara trebalo da ugleda sredinom decembra? Taman za pod jelke. Sa mašnom. U sjajnom papiru bih da budem. Nema još mnogo vremena. Jelke samo što nisu krenule iz podruma.

Primam neobavezujuće ponude. Može i preko veze. I mito. Najbolje u formi čokolade. One odozdo sa keksa. I keks. Sa mirisom pomorandže.

Izvolite...i nemoj da je neko slučajno u predlog turio kupus, ispašće iz konkurencije momentalno.

Edit:

p.s. Potencijalni kum dobija knjigu, potpisanu naravno, po želji mogu nešto i da nacrtam. Mogu da ga odvedem na kafu, ako želi. Ili čaj. Ili šta god tečno za uz razgovor. Kolači ne dolaze u obzir, ali možemo da podelimo jedan koren kupusa.



Komentari (193)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 15:17 07.11.2011

Ne daj se...

Mozes ti to! I pored one biljke koju necu pominjati da ne ispadnem iz konkurencije.

Odoh po kapu za razmisljanje, pa cu da sejem predloge.

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:28 07.11.2011

Re: Ne daj se...

Ajde, Mlekac...ja sam se usporila od ovog kupusa...ali mi je zato odskok bitno poboljšan.
Freedom of Information Freedom of Information 15:35 07.11.2011

Re: Ne daj se...

Jelica Greganović
Ajde, Mlekac...ja sam se usporila od ovog kupusa...ali mi je zato odskok bitno poboljšan.

Za taj kupus ne znam ali si mi sa bananama stvarno iznenadilia.I preduhitrila "za dlaku".
mlekac mlekac 15:37 07.11.2011

Re: Ne daj se...

Jelica Greganović
Ajde, Mlekac...ja sam se usporila od ovog kupusa...ali mi je zato odskok bitno poboljšan.


Tako, svojevremeno, zena jednog naseg poznanika resila da napravi rucak bez mesa. A on seo, pogledao po stolu i nezno joj objasnio "Draga, da sam hteo da provedem zivot zvacuci ovo, imao bih duge usi, kratak rep i skakutao bih uokolo!"

mlekac mlekac 16:22 07.11.2011

Re: Ne daj se...

Sad ces da me upucas - al' pade mi na pamet naslov "Pre upotrebe promuckati!" (moze i promesati)



EDIT:
I jos jedan predlog: Priče preko plota (kako i dolikuje)
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:39 07.11.2011

Re: Ne daj se...

Freedom, taman smo za voćnu salatu
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:41 07.11.2011

Re: Ne daj se...

Mlekac, tako je moj stric Andra svojevremeno strini govorio, kad mu ona postavi ručak u kom se odmah ne vidi meso: "Tražio sam da jedem, da sam hteo da pasem ne bih morao u kuću da ulazim."
mlekac mlekac 20:52 07.11.2011

Re: Ne daj se...

Jelica Greganović
Mlekac, tako je moj stric Andra svojevremeno strini govorio, kad mu ona postavi ručak u kom se odmah ne vidi meso: "Tražio sam da jedem, da sam hteo da pasem ne bih morao u kuću da ulazim."



Da, da, to je taj rad...

Nego, da se vrnemo predlozima

Samo bez guranja, molim

Opusteno, o svacemu i nicemu
(znam da se kaze niocemu, al' pesnicka sloboda)

Odavde do onde i nazad

mlekac mlekac 22:57 07.11.2011

Re: Ne daj se...

A da uzmes za naslov onaj stari grafit "Dzaba ste krecili!"

BTW - ja se ubih predlazuci, a domacica me ignorise.

A cak nisam ni pominjala... Znas vec sta
mikele9 mikele9 15:23 07.11.2011

Predlog

ZDRAVLJE JE OPASNO PO ŽIVOT!


mlekac mlekac 15:25 07.11.2011

Re: Predlog

mikele9
ZDRAVLJE JE OPASNO PO ŽIVOT!



Sto ti je umetnik! Nasao sliku zelene pijace sa svim mogucim povrcem osim...

Bravo Mikele!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:29 07.11.2011

Re: Predlog

Hvala ti, dobri Mikele, ko bratu
freehand freehand 15:39 07.11.2011

Ne ostavljajte kozu

... da čuva kekse?

Mis'im - naslov?
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:43 07.11.2011

Re: Ne ostavljajte kozu

Free, ti bi hteo da mi se dizajner obesi, a?
A kako ti se čini "Daj kozi već jednom knjigu koju si joj dužan"?
mariopan mariopan 15:41 07.11.2011

...

Loša strana ovakvih blogova je to da ogladnim dok stignem do kraja teksta..
Idem da opljačkam frižider

A jesi probala sa kiselim kupusom??

Znam, znam

PS
Za knjigu "Pričam ti priču" ?
PPS
"Priče sa mirisom vanile" ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:45 07.11.2011

Re: ...

Mariopan, ne pominji mi frižider ni pod razno...što se kiselog kupusa tiče, na isto mu izađe, samo je slanije...provela bih tri puta više vremena pod tušem...

Naslovi...prvi je već bio u kandidaturi, još kod druge knjige, al mi nekako nije legao, jer Pričam ti priču zvuči kao da lagiš...
Drugi je ok, al ja vanilu ne podnosim...zato sam razmišljala o cimetu...a onda mi ni to nije leglo, iako cimet obožavljem, zato što vuče na kuvarske priče, a ove to nisu...
Ajmo još...
st.jepan st.jepan 15:41 07.11.2011

A

Dakle, ima li ko dobar predlog za moju novu zbirku priča

o čemu su priče?
Jesu li o nečemu, ili su..., pa eto, tek 'nako priče?
Mis'im, naslov bi valjda trebalo da ima neke veze... Ili je to odveč old fashioned?
Jukie Jukie 15:54 07.11.2011

Re: A

st.jepan
Dakle, ima li ko dobar predlog za moju novu zbirku priča o čemu su priče?Jesu li o nečemu, ili su..., pa eto, tek 'nako priče?Mis'im, naslov bi valjda trebalo da ima neke veze... Ili je to odveč old fashioned?

Amazon valjda ima neku opciju da u tekstu nađe "uncommon word combinations" pa bi moglo možda na taj način da se odredi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:46 07.11.2011

Re: A

Jesu li o nečemu, ili su..., pa eto, tek 'nako priče?

Zamisli da ti odgovorim da su niočemu...koji bi im naslov dao?
st.jepan st.jepan 16:46 07.11.2011

Re: A

Jukie

A o čemu su priče?

Amazon valjda ima neku opciju da u tekstu nađe "uncommon word combinations" pa bi moglo možda na taj način da se odredi.

Ček, pa i ja sam najpre pomislio da su o samoizgladnjivanju, al' ne mora da znači - nigde u blogu ne piše. Niti piše da li je ovo jedna od priča iz knjige. Ili mi je nešto promaklo?
Sačekajmo radije Jelicu, ona će, garant, znati.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:47 07.11.2011

Re: A


Amazon valjda ima neku opciju da u tekstu nađe "uncommon word combinations" pa bi moglo možda na taj način da se odredi.

Znam, al to mi nekako bezdušno...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:49 07.11.2011

Re: A

Ček, pa i ja sam najpre pomislio da su o samoizgladnjivanju, al' ne mora da znači - nigde u blogu ne piše. Niti piše da li je ovo jedna od priča iz knjige. Ili mi je nešto promaklo?

Jedna dijeta ne čini proleće. Dakle, ovo nije priča iz knjige, ali su priče u knjizi takve kao moji blogovi, o svakodnevnim stvarima...naravno kroz oči humora.
st.jepan st.jepan 16:51 07.11.2011

Re: A

Jelica Greganović
Zamisli da ti odgovorim da su niočemu...koji bi im naslov dao?

A što meni najteži zadatak?
Šalim se, naviko sam.
Evo saću ja, ko Mlekac, da natakarim onu kapu za razmišljnje...
st.jepan st.jepan 17:09 07.11.2011

Re: A

Jelica Greganović
Zamisli da ti odgovorim da su niočemu...koji bi im naslov dao?

Razmislio!
Znači, ipak su to neke tek 'nako priče.
Ondak neka se i zovu 'NAKO

Jelica Greganović
'NAKO

(može i bez tog licemernog apostrofa)
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:14 07.11.2011

Re: A

Znači, ipak su to neke tek 'nako priče.

Nema u životu stvari koja bi bila 'nako, čak ni ona koja na prvi pogled tako izgleda. Tako da nako nisu ni moje priče.
st.jepan st.jepan 17:19 07.11.2011

Re: A

Nema u životu stvari koja bi bila 'nako

Nemoj se vredjaš, ja to 'nako.
A bazično, i bog i duša, i ruku na srce, i zašto kriti, sve je 'nako.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:21 07.11.2011

Re: A

Ne vređam se, al meni ništa nije nako, naročito ne ono što većini nako izgleda
st.jepan st.jepan 17:34 07.11.2011

Re: A

Ne vređam se, al meni ništa nije nako, naročito ne ono što većini nako izgleda

OK, greška, izvini.
To "nako" mi je za ovu priliku zazvučalo kao razno (edit: raznoliko), neodredjeno, nikako kao bezvezno (tvoje pisanje volim, često me zasmeje...). A imao sam pomalo na umu i autoironijski šmek tvojih priča.
koksy koksy 17:35 07.11.2011

Re: A

Jelica Greganović
Jesu li o nečemu, ili su..., pa eto, tek 'nako priče?

Zamisli da ti odgovorim da su niočemu...koji bi im naslov dao?


"unutra ni o čemu"

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:37 07.11.2011

Re: A

"unutra ni o čemu"

O'ma se nameće pitanje: a spolja?
koksy koksy 17:51 07.11.2011

Re: A

Jelica Greganović
"unutra ni o čemu"

O'ma se nameće pitanje: a spolja?

ne'am pojma o dizajnu korica.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:55 07.11.2011

Re: A

ne'am pojma o dizajnu korica.

Ne mislim na dizajn.
A ni unutra nije niočemu.
koksy koksy 20:01 07.11.2011

Re: A

Jelica Greganović
ne'am pojma o dizajnu korica.

A ni unutra nije niočemu.

pa verujem. naslov je hipotetski zbog

JG
Zamisli da ti odgovorim da su niočemu...koji bi im naslov dao?



Jelica Greganović Jelica Greganović 20:05 07.11.2011

Re: A

Zato sam to i pitala, ali Stjepana
koksy koksy 20:21 07.11.2011

Re: A

Jelica Greganović
Zato sam to i pitala, ali Stjepana

pardoniram zbog upada u internu prepisku.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:31 07.11.2011

Re: Sadržaj

Samo opušteno
Multifunkcionaln
Homo pinguinicu
Deda Mraz
Ja i Fejs, fejs tu fejs
Od srca za dušu
Knjigama
Samo za one koji piške sedeći
Strogo zabranjeno živeti
Arheologija i čudovište iz Loh Nesa
Dobra vila protiv Jmbga
Uspavana Pepeljuga i sedam patuljaka
Babe s Kariba
Omnia mea mecum porto
Kuj mica džaci
Leba mi, parče prvo
Dobra strana leta
Gladno more tirkizno
Kumovski tender
AAAAAAA!
Farbaj me nežno
Majstoru priče
Krave, sreća i EU
O smislu života i šire
Pomoć sa tribina
Leba mi, parče drugo
Ime snega
Minus Nova godina
Bog postoji
Sv. Prviseptembar Sveškolski
Proleće
O ostavljanju
Golaći
Zima, zima
Nositi ili biti prenesen
Test za buduće roditelje
Sećaš li se
mariopan mariopan 22:05 07.11.2011

Re: Sadržaj

Samo opušteno

Sasvim dobar naslov.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:34 07.11.2011

Re: Sadržaj

mariopan, i ja sam to mislila, dok nisam shvatila da me taj naslov uznemirava do one mere do koje mi se digne kosa na glavi kad mi neko od dece kaže dotičnu frazu...
mariopan mariopan 22:47 07.11.2011

Re: Sadržaj

Jelica Greganović
mariopan, i ja sam to mislila, dok nisam shvatila da me taj naslov uznemirava do one mere do koje mi se digne kosa na glavi kad mi neko od dece kaže dotičnu frazu...



Pa moraćeš da preboliš, te asocijacije ne dele svi koji će kupovati knjigu ...hm ? Možda baš traže nešto opušteno?
Farbaj me nežno
Ni ovo nije loše ali mi se prva više dopada.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:49 07.11.2011

Re: Sadržaj

A kako ti se čini

Život pod tačkom Razno

?
mariopan mariopan 22:52 07.11.2011

Re: Sadržaj

Jelica Greganović
A kako ti se čini

Život pod tačkom Razno

?

LEPO.
Stvarno, to jesu takve priče. O svemu.
st.jepan st.jepan 16:10 08.11.2011

Re: Sadržaj

Evo, peti put prelećem sadržaj, i opet me iznenadjuje što mi najsolidnije i najviše kao naslov knjige, zvuči "Dobra strana leta".
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:28 08.11.2011

Re: Sadržaj

"Dobra strana leta"

Al ja više volim dobru stranu zime...
spadalo92 spadalo92 19:01 08.11.2011

Re: Sadržaj

Jelica Greganović
"Dobra strana leta"

Al ja više volim dobru stranu zime...

Ondak "Topla strana zime"
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:34 08.11.2011

Re: Sadržaj

Ondak "Topla strana zime"

Al to je lošija strana zime, bolja je ona hladna.
spadalo92 spadalo92 22:02 08.11.2011

Re: Sadržaj

Jelica Greganović
Ondak "Topla strana zime"

Al to je lošija strana zime, bolja je ona hladna.

'ajde da se još zapetljam. Ja obožavam da se zapetljavam:
- Hladna toplina zime
- Sa druge strane zime
- Obične priče
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:15 08.11.2011

Re: Sadržaj

Uzimam u razmatranje...
mlekac mlekac 00:54 09.11.2011

Re: Sadržaj

Jelica Greganović
Uzimam u razmatranje...

Zimnja neznost ?

O pahuljama i papucama

ili

Pahuljice u papucama (Nista me ne pitaj, proradilo mi ludiranje, ovo je sve "iz glave, nista smisljeno unapred)

Crne kovrdze i bele pahuljice (E, ovo je za Ikara!)

Ma odoh da spavam - laku noc!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:09 09.11.2011

Re: Sadržaj

Pahulje u papučama...
ledilila ledilila 15:53 07.11.2011

tri banane

Jelice, u mom receptu kupus dijete je šest banana, a za sprovoDŽenje iste, neophodno je obići sve piljare u gradu i naći banane veličine sablje dimiskije. Tako se preživljava 6 banana dan. Jedino posle moraš da pendžetiraš cipele, potroše se đonovi dok tražiš banane dužine najmanje 4o cm. Sve ispod toga se vraća piljaru sa idignacijom , kao pastrmke manje od mere što moraju da se bace nazad u reku da porastu. Samo zlotvori daju recept 3 banane- dan.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:50 07.11.2011

Re: tri banane

Kako 6 banana!? Pa, to je gozba, prežderavanje, razbacivanje...ja sam obaška kilo skinula klipšući po gradu dok sam našla banane ukrštene sa pitonima...
ledilila ledilila 15:54 07.11.2011

fali N

Indignacijom.
mariopan mariopan 15:57 07.11.2011

Re: fali N

ledilila
Indignacijom.

Kud nestade opcija "izmeni" , ja malopre dvaput dodavala PS a sada nema?

PS. vratili su ga.
rade.radumilo rade.radumilo 16:16 07.11.2011

Mani se kupusa...

EDIT: e po prvi put trostruki post... 'ti službeni internet...
rade.radumilo rade.radumilo 16:17 07.11.2011

Mani se kupusa...

EDIT: e po prvi put trostruki post... 'ti službeni internet...
rade.radumilo rade.radumilo 16:17 07.11.2011

Mani se kupusa...

Iskoristi iskustvo nekoga ko je bio prinuđen da se oslobodi 25kg telsene mase, kako se njegova krvna slika ne bi koristila kao primer dokle mašina može da meri trigliceride i slične opasne materije, i za dijetu se obrati onim čikama/tetama što im se uniforma sastoji od belog mantila, zelenih pantalona i majce čudnog V izreza i belih klompi (ovo poslednje mi nikad ali nikad nije bilo jasno). Kriju se pod imenom "nutricionisti" ali najbolji i najprofesionalniji pripadnici ovih formacija na svojim kancelarijama imaju sitnim slovima ispisano "Dr. Psihologije".
Zahvaljujući njima sam uspeo da:
1. Skinem 25kg za nekih 6 meseci.
2. Ne počinim težak zločin pri tom.
3. Zadržim novostečenu telesnu masu (plus minus koja kila), do dan danas.

Predlog za naslov:
"Može l' još jedna kafica?"
nestor92 nestor92 16:32 07.11.2011

Re: Mani se kupusa...

Predlog za naslov:
"Može l' još jedna kafica?"


Misliš: Majstori, može kafica?


Samo jedna dijeta postoji na celome svetu. Ne jesti mnogo. Posebno ne uveče. Izbaciti slatko, hleb svesti na minimum minimuma, kuvano ( ali pola do 3/4 tanjira, nema repete ). Ostalo su nijanse. Naravno manje masti, soli, bez suvog mesa itd.

Jukie Jukie 16:50 07.11.2011

Re: Mani se kupusa...

rade.radumilo
za dijetu se obrati onim čikama/tetama što im se uniforma sastoji od belog mantila, zelenih pantalona i majce čudnog V izreza i belih klompi (ovo poslednje mi nikad ali nikad nije bilo jasno). Kriju se pod imenom "nutricionisti"

Bilo mi je jako zabavno kada su u Kefalici dali jednu buckastu devojčicu od npr. 6 godina koja je na pitanje "Kako se drži dijeta" detaljno ispričala ceo roman: prvo ideš kod nu-tri-ci-o-ni-ste pa ti on objasni šta tačno smeš da jedeš, pa posle ideš stalno da proverava da li si smršao i kaže ti šta sad smeš da jedeš, naprimer kaže ne smeš da jedeš slatkiše ili jedi manje hleba, a ponekad kaže i nemoj uopšte da jedeš hleb itd.itd.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:53 07.11.2011

Re: Mani se kupusa...

Rade, dobra ideja, al ja ne skidam tolike kile, a nemam vremena da ostarim čekajući na bele mantile. Oni su ovde retka sorta, kome se prikažu za manje od nedelju dana, taj nosi šnjur.
Predlog je dobar...pojavljivao se kod prošle knjige...al nije to to...
mariopan mariopan 16:58 07.11.2011

Re: Mani se kupusa...


Samo jedna dijeta postoji na celome svetu. Ne jesti mnogo. Posebno ne uveče. Izbaciti slatko, hleb svesti na minimum minimuma, kuvano ( ali pola do 3/4 tanjira, nema repete ). Ostalo su nijanse. Naravno manje masti, soli, bez suvog mesa itd.

Tačno.

I jesti pet malih obroka da se pokrene metrabolizam, da telo ne "skladišti" kalorije jer "ne zna" kada će ponovo dobiti gorivo. Telo se skladištenjem brani od izgladnjivanja, zato neke dijete i ne daju rezultate. Sve "normalne" porcije prepoloviti.

Sve vreme raditi vežbe, pilates, u teretani, ako nije moguće - šetati, voziti bicikl, penjati se stepenicama, plesati uz muziku.....raditi bilo šta fizički. To isteruje salo iz mišića, i nema dijete koja će pojedine delove tela da oblikuje, to će da urade samo vežbe.
Jukie Jukie 17:08 07.11.2011

Re: Mani se kupusa...

mariopan

I jesti pet malih obroka da se pokrene metrabolizam, .

I jesti samo dva obroka dnevno jer je važno da u ponoć u zbiru za prethodni dan ne bude više od 1500 kalorija...

Tu onda nastupaju kalkulacije i kombinacije kako da se to izvede a da se uglavi bareni pileći batak i kikiriki i čokoladna bananica


Jelica Greganović Jelica Greganović 20:32 07.11.2011

Re: Mani se kupusa...

kako da se to izvede a da se uglavi bareni pileći batak i kikiriki i čokoladna bananica

I keksić, i keksić!
rade.radumilo rade.radumilo 22:37 07.11.2011

Re: Mani se kupusa...

Te priče da ne treba jesti uveče su bapske. Ako ima preveliki interval između obroka, organizam se trudi da nataloži masne naslage za rezervu. Ljudi to ne primete, obično jer preko dana sagore te naslage ispravnijim delom te dijete.
Svaki dobar nutricionista će ti napraviti režim ishrane koji je sličan režimu malih beba. Nešto unosiš na svaka tri sata, dokle god si budan. U principu pet obroka dnevno, mada je mojoj bivšoj koleginici bio pripremljen program od 7 obroka dnevno, tako da je morala da se budi na dva puta u toku noći da nešto konzumira.
Ključ je da se ubrza metabolizam.
Takođe intezivna fizička aktivnost (teretana, trčanje i slično) ne dolazi u obzir dok procenat masnih naslaga u organizmu ne dostigne 10% telesne težine ili manje. U protivnom stradaju ligamenti, zglobovi itd. Dok je procenat sala preko 10% telsene mase, obavezne su duge šetnje, kako organizam ne bi sagovrevao mišićnu masu paralelno sa masnim naslagama, a po dostizanju tog procenta su neophodne intezivnije vežbe kako bi se ojačala muskulatura (koja ipak donekle sagori) i sagoreo preostatak masnih naslaga.
Takođe, dijete u kojima su izostavljene neke namirnice (npr. meso) su OPASNE po zdravlje. Dijete u kojima se izostavljaju određene namirnice se prepisuju isključivo u slučajevima da postoje i drugi poremećaji u organizmu (endokrini, hormonalni itd.)

Još jedan predlog:
"Za svaki dan januara i još poneka priča"
nestor92 nestor92 16:46 07.11.2011

A što se tendera tiče ...

To će ti ženski deo blogopopulacije biti više od koristi. Jer ako je: "Priči nikad kraja", "Od reči do reči" "Samo da ti kažem" ( prosečni Srb ni ovo preformulisao u "Slušaj da ti ja kažem" ) i ako ostaješ u istom duhu na pamet mi samo padaju omiljene floskule moje lepše polovine, njenih drugarica i rodjaka "Čekaj, još samo ovo ..." " Zakuni se da nećeš nikom da kažeš" ( popularni "Krst i pečat" ) i - ima ih još ali su već korišćene u raznim varijantama.

U svakom slučaju, ti ćeš to bolje.

I mani se kupus dijete, šta god ko pričao.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:56 07.11.2011

Re: A što se tendera tiče ...

"Čekaj, još samo ovo ..."

To mi mnogo vuče na "Hej, ovo ti nisam pričala" Kapor
"Slušaj da ti ja kažem"
mi mnogo preteći čak i za moju narav...mislim kad bih pretila tolikim ljudima u knjižarama...
" Zakuni se da nećeš nikom da kažeš" ( popularni "Krst i pečat" )

Prvo bi možda moglo da se skrati na "Nemoj nikom da kažeš"...možda kao naličje knjige u kojoj ja pričam šta stignem o najrođenijima i svemu i svačemu...a ovo "Krst i pečat"...Moćno! Al za Habjanovićku...
nestor92 nestor92 19:14 07.11.2011

Nek stoji, leba ne traži

"Krst i pečat"...Moćno! Al za Habjanovićku...


I ja sam na nju pomislio. Mada više zvuči pseudoistorijski ezoterično kao - "Koplje sudbine". Templari, rozenkrojceri, masoni i druga jeftina zabava.

A i to što se tiče naslova - da promeniš malo stil. Ne mora kupus, ali drugačije. A imaš i naslove svojih blogova ( moj omiljeni naslov - Dobra vila protiv JMBG-a )
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:19 07.11.2011

Re: Nek stoji, leba ne traži


A i to što se tiče naslova - da promeniš malo stil.

Slažem se potpuno, zbog toga je moj favorit van dosadašnjeg stila...samo sam htela da vidim ima li ko bolju ideju od moje...ko pita ne skita i taj rad...
nestor92 nestor92 19:26 07.11.2011

Re: Nek stoji, leba ne traži

Bolju ideju od tvoje teško da će neko imati - to je jednostavno tako. Na kraju krajeva samo ti znaš šta je iza tog naslova. On ionako i nije tako važan.

Znači da očekujemo naslov na primer, na primer:

- vlastitu imenicu
- bojni poklič
- dijagnozu
- nešto na kineskom
- matematičku formulu...

Mogućnosti su neograničene.
st.jepan st.jepan 19:29 07.11.2011

Re: Nek stoji, leba ne traži

A imaš i naslove svojih blogova

Možda bi knjiga mogla da se zove kao neka od priča iz nje (to je često rešenje).
Predlažem ti da ovde okačiš naslove priča - verujem će neki valjati i za celu knjigu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:06 07.11.2011

Re: Nek stoji, leba ne traži

St.jepane, dobra ideja, razmišljala sam o tome, pa se ipak nisam odlučila...ali evo, možemo da probamo ovde...samo malo...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:09 07.11.2011

Re: Nek stoji, leba ne traži

Bolju ideju od tvoje teško da će neko imati - to je jednostavno tako.

To sam i ja mislila, ali je prošli put bolju ideju od mene imala sadašnja Kuma Novosacka, a bogami i potkum se istakao samo tako...

- vlastitu imenicu
- bojni poklič
- dijagnozu
- nešto na kineskom
- matematičku formulu...

Dijagnoza nije loše, kineski takodže, bojni poklič možda...matematika otpada ko 13. prase...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:35 07.11.2011

Re: Nek stoji, leba ne traži

Templari, rozenkrojceri, masoni i druga jeftina zabava.

Nemoj da te čuje moja drugarica, Velika Opajdara, em ćeš ti da nagrabusiš, em ću ja da ostanem bez zvanja Velike Veštice.
nestor92 nestor92 22:12 07.11.2011

Re: Nek stoji, leba ne traži

em ćeš ti da nagrabusiš, em ću ja da ostanem bez zvanja Velike Veštice.


Jednom veštica ... uvek veštica.

A ja ... neka manjkam.

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:35 07.11.2011

Re: Nek stoji, leba ne traži

Jednom veštica ... uvek veštica.

Jeste, al ovo Velika...zvuči, a? Ne bih da me skrati...
bozanabg bozanabg 16:57 07.11.2011

Naslov

Sto bi rekao kovac: "Nema da nema,moze samo da nestane!"
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:58 07.11.2011

Re: Naslov

Ovo lepo zvuči, al dizajner je ipak samo čovek...
bozanabg bozanabg 17:06 07.11.2011

Re: Naslov

Ma ne kovac kao zanimanje vec http://youtu.be/-I6NgFuxdJA :)))...Morala sam da ga citiram:)))
Jukie Jukie 16:59 07.11.2011

Joj

Sad mi se riga onaj kupus što sam ga jeo oko podne za doručak
(strategija mi je da se početak dnevnog ciklusa jedenja odugovlači dokle god uspem)

Inače da se pohvalim da sam smršao tri kile i da sam u subotu uspeo da uđem u košulju u koju nedelju dana ranije nisam mogao.
A onda sam u devet ujutru otišao na otvaranje nove samoposluge u naselju, gde je bilo posluženje, pa sam ispucao predviđene kalorije za ceo dan do večere.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:15 07.11.2011

Re: Joj

Čekaj, ti si isto na kupusu? Kakve dozvoljene kalorije?
Jukie Jukie 21:49 07.11.2011

Re: Joj

Jelica Greganović
Čekaj, ti si isto na kupusu? Kakve dozvoljene kalorije?

Moja dijeta je da se balansira između broja kalorija od kojeg ne gubim masu i broja od koga dobijam želju da poharam frižider. Održavanje količine proteina, lipida i šećera toliko da se organizam ne doseti
Kao dopuna obično služi šargarepa (uz pomoć par krompira) ali je juče i danas dubler kupus.
mrale54 mrale54 18:23 07.11.2011

Pajz 'vamo!

Naslov - Ma, prekini kad ti je najslađe!

A, to ti je i dijeta (receptura mog pok. dede - znao je taj čapkun svašta!) kolu ja držim i, bez obzira šta jedem (a, jedem sve, pa čak i poneki komad torte, iako sam šećeraš!) pa nema šanse da pređem 65 kila!!
Deda je do kraja života držao 70 banki (al' bio je i visok - 187!), a i pok. ujak, koji se drž'o dedine dijete 70-76 kg!!

Pazi - ovo važi za SVE - ne samo za klopu!

Znaš ono - nije se on napio od alkohola - već od količine!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:58 07.11.2011

Re: Pajz 'vamo!

Ma, prekini kad ti je najslađe!

Pazi - ovo važi za SVE - ne samo za klopu!

Khm, khm...je l to tebi bio usvojeni deda?
Voja Radovanović Voja Radovanović 18:23 07.11.2011

blog

Sigiran sam da ti ne treba dijeta...ali...ako je već dotle došlo...Najbolja dijeta je post...Za one ješne na ulju...a za one što bi da mršave...na vodi...Nema ih puno...samo 4 godišnje...
Pozz Jelice i prijanto veče ti želim uz keksiće...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:01 07.11.2011

Re: blog

Hvala, Vojo, zlato si ti jedno taman da se prilože keksići srkanju kafe, bogdamevidi...bez kupusa naravno...A, naslov? Imaš li neku ideju?
Voja Radovanović Voja Radovanović 19:49 07.11.2011

Re: blog

Jelica Greganović
Hvala, Vojo, zlato si ti jedno taman da se prilože keksići srkanju kafe, bogdamevidi...bez kupusa naravno...A, naslov? Imaš li neku ideju?


Nemam...ali ako se nešto setim...javiću obavezno...pozz
spadalo92 spadalo92 19:34 07.11.2011

predlog

Priče u međuvremenu
Priče o međuvremenu
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:10 07.11.2011

Re: predlog

Priče u međuvremenu
Priče o međuvremenu

O mi više sviđa nego U...biće uzeto u razmatranje. Hvala spadalo
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:36 07.11.2011

Re: predlog

Jelica Greganović
Priče u međuvremenu
Priče o međuvremenu

O mi više sviđa nego U...biće uzeto u razmatranje. Hvala spadalo


Da kopiras???
Nisam se nad'o

[url=http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/8050_O+me%C4%91uvremenu+i+jo%C5%A1+pone%C4%8Demu_ISBN:86-7659-125-3][/url]
:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:40 07.11.2011

Re: predlog

http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/8050_O+me%C4%91uvremenu+i+jo%C5%A1+pone%C4%8Demu_ISBN:86-7659-125-3
Sam da vidim šta je...ne radi ti linak, imaš jedno = umesto [.
Aaa, sad vidim...to je bila šala, a? Izvini, al nisam mu potrošač, tako da mi je promakla igra...
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:50 07.11.2011

Re: predlogjavascript:;javascript:;

ne radi ti linak, imaš jedno = umesto [


Ih bre ko ce jos s tim da se aka, ne gledam ti ja to...lancic, pejst...pa sta bude bice


Sala naravno, al ko da odoli, Matija je to :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:52 07.11.2011

Re: predlogjavascript:;javascript:;

Sala naravno, al ko da odoli, Matija je to :)

spadalo92 spadalo92 21:24 07.11.2011

Re: predlog

Jelica Greganović
http://www.knjizara.com/knjige/knjiga/8050_O+me%C4%91uvremenu+i+jo%C5%A1+pone%C4%8Demu_ISBN:86-7659-125-3
Sam da vidim šta je...ne radi ti linak, imaš jedno = umesto [.
Aaa, sad vidim...to je bila šala, a? Izvini, al nisam mu potrošač, tako da mi je promakla igra...

Nisam ni ja znao za ovo. Izvini. Dakle, briši moj predlog.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:37 07.11.2011

Re: predlog

Nisam ni ja znao za ovo. Izvini. Dakle, briši moj predlog.

To ti je muka s naslovima, taman nađeš neki, kad shvatiš da to mnogo liči na nešto već korišćeno...onda nađeš drugi, al ti se baš i ne sviđa...al najbolji su tuđi naslovi, lepljivi, čudo jedno...
draft.dodger draft.dodger 20:07 07.11.2011

Lektorčica?

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:11 07.11.2011

Re: Lektorčica?

Moja ima dužu kosu, al joj plajvaz sigurno nije manji...i lepšija je.
svbobo svbobo 20:43 07.11.2011

...

Orah na dijeti

p.s.
MONSERAT KABALJE...gled'o neko ? sluš'o neko ?

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:45 07.11.2011

Re: ...

To je zavera širih razmera, upravo mi se na fb javila Ana Tortica...iz Kragujevca, ljudi prave takve torte, ekran da poližeš...odo ja po moj kupus, mislim da mi se od gledanja njihove strane nalepilo bar par kila...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:49 07.11.2011

Re: ...

Ne trošim operu, al znam za nju...mogla bih da joj dam porciju mog kupusa...
svbobo svbobo 21:02 07.11.2011

Re: ...

Jelica Greganović
Ne trošim operu, al znam za nju...mogla bih da joj dam porciju mog kupusa...



docsumann docsumann 22:05 07.11.2011

...

Između praznina između redova

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana