Zimovanje (Razrada i Zaključak)

Jelica Greganović RSS / 13.01.2008. u 19:56

Revolucionarni pomak u ljudskom razvoju je kada mali čovek počne sam da se oblači. Što, naravno, prati dodatno rastezanje roditeljskih živaca, ali napredak je neosporiv. Dok potomak sedi u hodniku i vezuje prste pertlom u mrtvi čvor, na kome bi mu pozavideli i najiskusniji morski vukovi. Operaciju prati refren: »Mogu sam!«, a prisutnog roditelja podilaze žmarci od zadovoljstva što je njegovo mladunče, kako god ali ipak, savladalo tu životnu stavku, koja doduše traje li traje li traje...

 

Poseban doprinos, savladano iskustvo, daje zimskom oblačenju, koje kada mladunac jednom obvlada, isto je vredno bar magisterijuma. Tu negde počnu, zimi, da zvone ulazna vrata. Bez prekida. Kada se pomenuta otvore, u kadru stoji Marsovac, kome vire oči i crveni, ledeni obrazi. Marsovac jednoprsnom, skočanjenom rukavicom, sa koje visi sneg u parčićima, briše nos, iskusnim pokretom, prekidajući put slinca ka južnim krajevima, na kojima je oralni aparat. Istim, Marsovac, iznosi molbu-zahtev da se vršnjaci, sa njegove planete, živeći u tom stambenom objektu, pripuste napolje na zimske radosti. Dok lift odvozi puštene napolje iz njega se ori cika i vriska, a roditelj Marsovaca može samo da gviri kroz prozor zgrade i gleda kako mu se potomci valjaju i kotrljaju po snegu, žaleći što im, umesto zimskog, nije kupio ronilačko odelo.

 

Upravo negde tada smo se odvažili na projekat Zimovanje. Isti su pratile i dve mačke, tako da hodnička zabava pakovanja nije osiromašena novim dostignućima samostalnog oblačenja. Usput se ispostavilo da imamo cipela i pancera za diviziju stonoga. Rukavica isto toliko. Da ne pominjemo ostale odevne predmete, Monopoli, knjige, Čoveče ne ljuti se i još taman toliko stvari da možemo i da emigriramo. Tu negde se prevaziđe problem šta je čije i čemu to služi, samo da već jednom uđemo u kola. Kao destinacija zimske invazije, već godinama, biramo Logarsku dolinu. Vlasnici tamošnje »kmetije« i hotela su retki turistički radnici, koji ne počnu da udaraju rajber na vrata, kada vide kako i u kom broju, pola sata, izlazimo iz auta, sa sve mačkama u šoku.

 

Narednih dana mladunci i Žmu upražnjavaju zimske sportove, dok ja uživam u ledenom aparmanu Snežne kraljice. Logarska je na kraju sveta, ljudi ima malo, tišina pokriva sneg i samo iz zamrznutih vodopada se ponekad čuje pokušaj žubora vode. U Logarsku vodi tesan put, uvod u smrzuto stanje, na kome je dovoljno da otvoriš prozor na autu da bi dodirnuo rukom bukete ledenica, koje vise sa stena.

 

Da se razumemo, znam da skijam i to mi je dovoljno za ispunjavanje tog uslova za život na ovoj strani Alpa. Jedino što ne marim da kroz zimsku idilu jurcam. Kao prvo, malo se bojim visine, pa mi nije svejedno kad se zaletim nizbrdački. Drugo, radoznala sam k'o pavijan. U mojoj, kratkoj, ali impresivnoj skijaškoj karijeri, skupljali su me već nekoliko puta. Uglavnom zato što sam, umesto da gledam kud skijam, očarano zavrtala glavu unazad da vidim drvo ukrašeno injem ili žbun šipka dekorisan snegom. Od tada se zimom krećem posmatrački i sa divljenjem. Natenane.

 

Tako je bilo i nedavno, a priključila mi se i Tatina Princeza, koja je počela da fotografiše, na moju radost, snežne varijacije, tokom šetnji. Prestolonaslednik se odlučio za vodene sportove, u takozvanom bazenu, a Mali Sin i Žmu su skijali. Mačke su imale separatno zimovanje, u blogerskom društvu. Ne da smo se odmorili za četiri dana kao za deset, nego smo se toliko isključili da su krajevi rečenica počeli da nam se gube i završavaju grupama samoglasnika, potpomognutih osmehom.

 

Napolju je dolina spavala tiho kao miš. Noć je škripala od mraza. Ponekad se sneg, neodlučno, vrteo i ipak padao mirno, mirno. A spoljni svet, van doline, je prestao da postoji. Okolne kuće, za retke turiste pretvorene u restorane, su mirisale na drva. Firštova baka se ponovo iskazala. Boljeg slatkiša od njenih žlikrofa, punjenih mlevenim, divljim, suvim kruškama, u Sloveniji nema. Od njih ostane, medju očima, sladak miris kruščica, protkan cimetom...Pre toga se jedu heljdini žganci, sa pahuljastim, toplim, čvarčićima, uz gustu čorbu od šumskih pečuraka. A sa zidova, od jelovine, se sliva miris šume.

 

 

 

Vratili smo se i upali u svakodnevni ringišpil još pre nedelju dana. U meni se polako topi tišina iz Logarske. Ipak ponekad, željno, zalepim nos na prozor i gledam Kamniško sedlo, plavkastog snega, obojenog nebom. Iza njega spava, u zimskoj tišini, Logarska dolina. Zvezde, noću, cakle oštro. Vukovi i srne silaze na izvor Savinje, iznad koga visi maglica i rubi ga providno krhka, čipkasta korica leda...

 

Zaključak donesite sami.

AtačmentiKomentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Gorstak Gorstak 20:05 13.01.2008

Prvi, prvi, utata

Da li sam prvi?
Samo da pročitam pa ću da vidim.
Preporuka sa bez čitanja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:14 13.01.2008

Re: Prvi, prvi, utata

Prvi, prvi :) Hvala.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:16 13.01.2008

ocena za pismeni rad...

... na temu Zimovanje.
uvod, razrada - čista petica. ili što bi moja učiteljica znala da nagradi sa 5+
zaključak smo doneli sami
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:17 13.01.2008

Re: ocena za pismeni rad...

Hvala, dragi, znači roditelji ne moraju da dođu u sredu...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:19 13.01.2008

Re: ocena za pismeni rad...

ne moraju. samo da spremiš scenario. možda kusta snimi i film. )))
tu je festival, tu je groblje, fale dobri filmovi
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:23 13.01.2008

Re: ocena za pismeni rad...

Neka fala, jedino ako se dogovorimo da ti montiraš ili...A ovo oko sa'ranjivanja - drvo je drvo.
Mića Marković Mića Marković 20:23 13.01.2008

znam

Znam kako vam je bilo.
Zavidim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:24 13.01.2008

Da znaš

da smo baš mislili na tebe i tvoju bolju polovinu...naročito na kmetiji, seli da popijemo kafu sa dobrim vlasnicima...verovatno ste štucali :)
ivana23 ivana23 20:27 13.01.2008

Re: znam

Mića Marković
Znam kako vam je bilo.
Zavidim.


I ja, i ja...

"Za pripravo jedi v našem gostišču skrbi gospodinja Polona, ki je glavna v kuhinji. Na pomoč pogosto priskoči tudi hčerka Nataša. Nepogrešljiva pa je še vedno naša babica Mici."

Ovako je nekada bilo
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:31 13.01.2008

Re: znam

Na žalost te kuće Firštovih više nema. Nova nije ni blizu tako lepa. Ali je zato baka, '70-ih, kupila džuboks, pravi...samo da vidiš! A patrmke i dalje, kantom, vade iz potoka koji teče pored kuće. A ispod u prizemlju je muzej kamenodobnog čoveka, nalazi iz Potočke Zijalke.
Mića Marković Mića Marković 20:38 13.01.2008

Re: Da znaš

[
verovatno ste štucali :)

bio zestok napad stucavice...
49 41 49 41 23:50 13.01.2008

Re: znam

Jelica Greganović
Na žalost te kuće Firštovih više nema. Nova nije ni blizu tako lepa. Ali je zato baka, '70-ih, kupila džuboks, pravi...samo da vidiš! A patrmke i dalje, kantom, vade iz potoka koji teče pored kuće. A ispod u prizemlju je muzej kamenodobnog čoveka, nalazi iz Potočke Zijalke.


Davno smo bili u okolini Minhena sa prijateljima na Bavarsko i Weisswurst.
Slika i ambijent - pljunuto isti.
Dejan Stanković Dejan Stanković 20:32 13.01.2008

ne secam se kada

sam poslednji put video sneg.
ne skijam vec godinama. zimujem na toplom. a ovde sneg ne pada.
zavidim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:38 13.01.2008

Druže, da nije

Logarske zajedno bi se podsećali kako izgleda sneg. Nema ga u Sloveniji ni za seme...ni na Voglu...moraćemo uskoro u maticu da se podsetimo šta je pravi sneg.
ivana23 ivana23 20:40 13.01.2008

Re: ne secam se kada

Dejan Stanković
sam poslednji put video sneg. ne skijam vec godinama. zimujem na toplom. a ovde sneg ne pada.zavidim.


Samo za nostalgicne...

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:51 13.01.2008

Jedino što

idilu kvari u Logarskoj su manijaci koji se penju po zaleđenim vodopadima. Da mi je samo znati šta je to u ljudskom biću što ga tera da se pentrači po ledu i još onim cipelama sa ekserima i lancima i kukama španskoinkvizitorskim lomi bukete ledenica...taman se namontiram pod slap i počnem da osluškujem tihi žubor ispod kristala, odjednom rika niotkuda...manijak se uzver'o na slap i doziva sabraću, koja dokljucavaju na ekserima ko pauci i počinju pijucima da razbijaju slap...
49 41 49 41 02:28 14.01.2008

Re: ne secam se kada

Dejan Stanković
sam poslednji put video sneg.
ne skijam vec godinama. zimujem na toplom. a ovde sneg ne pada.
zavidim.


Budi strpljiv Dejane, pasce!
Djole Djole 21:05 13.01.2008

Citam ova "zimovanja" ...

... i prisecam se kako je kad smo prosle godine puni entuzijajzma pokusali sa dva mladunca, da od takoreci obale Atlantika stignemo do najlepseg dela Evrope - Alpa. Lele majko ... sa zadnjeg sedista sirena od 100dB ukljucivala se na svakih sat - dva, a kad se ukljuci, ne znas gde se gasi. Nekako stigosmo, besni i ljuti, ko nikad.
Tamo, oblacenje manje vise, spretni smo na rukama, a i nije nas petoro nego samo cetvoro :) Pravi problem bio je "a la cart" restoran za veceru. Strasno. Kako mladunce smiriti dok pojedes.
Stoga je pala odluka da batalimo zimske carolije dok jos malo ne porastu.
Ali, onaj ko ne proba Alpe zimi ne zna sta je raj na zemlji. Prvi put sam ih probao jos tamo negde '84 i radujem se i u atlasu kad ih vidim.

Hvala na divnom tekstu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:22 13.01.2008

Re: Citam ova "zimovanja" ...

Hvala i tebi Djole, nismo sami u svetu Zimovanja sa mladuncima...a raj je raj, spora nema...Logarska obaška...i ono što je tamo ok je da decu ne gledaju kao dobermane kada uđeš u hotel ili kmetiju...naši su u roku od omah već "radili" za šankom, razvlačili hotelsko kuče i uopšte uživali...a i skijalište je taman za decu, ne moraš da brineš da će neko dete da ti ispegla onako usput...
Godfather Godfather 21:31 13.01.2008

kao i obicno...

...sam uzivao citajuci tvoj tekst. Svaka cast.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:32 13.01.2008

Re: kao i obicno...

:)
Na poklon - olčarska bajta (šumarska kuća)
49 41 49 41 02:36 14.01.2008

Re: kao i obicno...

Jelica Greganović
:)
Na poklon - olčarska bajta (šumarska kuća)


E, ovo je za mene; moze i duplo manja.
Kol'ko da sklonis dupe-ako pada (narocito kisa).
Ostalo, napolje, napolje,...

Outdoor man
Godfather Godfather 18:04 14.01.2008

Re: kao i obicno...

hvala, hvala :)
Strongman Strongman 21:39 13.01.2008

Da dohvatim da komentarisem

a da nisam 154. komentar

Bez tebe, Jelka, ovaj blog bi bio sasvim drugacije mesto.


Prica je odlicna i prepoznatljiva iz svacijeg zivota.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:45 13.01.2008

Re: Da dohvatim da komentarisem

Hvala Jaki, samo za tebe, slap iz obližnjeg Robanovog kota
Strongman Strongman 21:56 13.01.2008

Re: Da dohvatim da komentarisem

Auuu
Godfather Godfather 18:04 14.01.2008

Re: Da dohvatim da komentarisem

Strongman
a da nisam 154. komentarBez tebe, Jelka, ovaj blog bi bio sasvim drugacije mesto. Prica je odlicna i prepoznatljiva iz svacijeg zivota.


Slazem se.
ivana23 ivana23 21:49 13.01.2008

Edelvajs

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:56 13.01.2008

Evo i ove,

manje dlakava, ali ipak, Planika
Unfuckable Unfuckable 11:34 14.01.2008

Re: Evo i ove,

..podseća na najbolju čokoladu pokojne SFRJ - Runolist - seća li se neko ?
ivana23 ivana23 12:14 14.01.2008

Re: Evo i ove,

Unfuckable
..podseća na najbolju čokoladu pokojne SFRJ - Runolist - seća li se neko ?


Ima je jos uvek samo je redizajnirana ambalaza:Da li je bila najbolja...?
Unfuckable Unfuckable 12:19 14.01.2008

Re: Evo i ove,

..meni jeste...ako računamo "domaće" proizvođače...mada su tu negde i "najlepše želje", da se ne lažemo (kako ono beše : za dobru svinju nema loše pomije...? )
redizajn im je šit.
...btw - raspameti me pa mi reci da još nisi dobila autorsku opciju ?!
Gorstak Gorstak 12:39 14.01.2008

Re: Evo i ove,

...btw - raspameti me pa mi reci da još nisi dobila autorsku opciju ?!


Hoću i ja kažem da ne mogu da verujem. Još ne?
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:39 14.01.2008

Najlepše želje,

odličan retro poklon. Često primenjujem.
ivana23 ivana23 13:02 14.01.2008

Za JelicuKad si se ovom sladila, nisi ni sanjala...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:30 14.01.2008

Re: Za Jelicu

čuj sanjala...ni u kom obliku mi se nije javljalo...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:51 13.01.2008

...

ne bih nuzno da budem partibrejker ali ja zimske radosti najvise volim da provodim ovde


Jelica Greganović Jelica Greganović 21:53 13.01.2008

Ajd, dobro...

bar se beli kao sneg
A i slično je, plavo, belo i zeleno u letnje doba
49 41 49 41 02:40 14.01.2008

Re: ...

BebaOdLonchara
ne bih nuzno da budem partibrejker ali ja zimske radosti najvise volim da provodim ovde
Pridruzavam se!
Zardjale mi kosti bez sunca.
MuadDib MuadDib 22:26 13.01.2008

A lepo mesto?

Препорука за увод, разраду и закључак, наравно. Некада је у лектири постојало и тзв. лепо место, ал' добро, код вас је све лепо, увек.
ne moraš da brineš da će neko dete da ti ispegla onako usput...

... и духовито, по обичају!
)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:31 13.01.2008

Re: A lepo mesto?

Lepo mesto u sastavu je Logarska dolina :)

Hvala za lepe reči i preporuku :)
49 41 49 41 23:37 13.01.2008

Preporuka, bez daljnjeg!

Stalno mi vadis zazubice.

Slike krasne, tekst 5+ al' sta mi to vredi (kao Stankovic)- NE SKIJAM VISE!
Snega za 1. jan do kuka; skijalista po mojoj drzavi; ala Zlatiborska padina.
Nekada;
Od stana do vrha Bjelasnice samo 15 km. Strmoglavnes se od vrha jedno 6-7 puta na svetu nedelju. Najduza staza 4.5 km. Prva 1/3 od vrha- hvata te vrtoglavica; iako ne patis od nje.
Kad staze nisu "ispeglane"-ispeglas propisno sve misice tela; narocito ledjne i butne.
Kad se vracas kuci-noga drhce na gasu a i auto poskakuje zbog toga. Znas da si toga dana PRECERAO sa zimskim
uzivancijama.


Jelica Greganović Jelica Greganović 00:51 14.01.2008

Re: Preporuka, bez daljnjeg!

xexexe, da me ne zaboraviš...ti sneg do kuka, a ja zazubice, ti sneg, a ja ne skijam...ex, menjala bih sve skijaške staze za trećinu snega čije slike si mi slao...ko kome pravi zazubice, a?
mila mila 23:39 13.01.2008

* * * * *Vrh )
noviKorisnik noviKorisnik 00:12 14.01.2008

Re: * * * * *Jelica Greganović Jelica Greganović 00:52 14.01.2008

Re: * * * * *

Dakle, kad ga Mama Priroda ofarbai osvetli, to je to...boljeg nema.
nsarski nsarski 04:18 14.01.2008

Jelice,

ako ovako nastavis, jos ces me ubediti da je zima dobra:)
Ipak, drago mi je da neko uziva.
Sedi, 5 i preporuka.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:40 14.01.2008

Učitelju,

zima ne da je dobra, nego je odlična, samo treba uživati...što kaže izreka jednog, zaboravih kog, od skandinavskih naroda: Nema lošeg vremena, ima samo loše oblačenje.
nsarski nsarski 20:16 14.01.2008

Re: Učitelju,

Jelica Greganović
zima ne da je dobra, nego je odlična, samo treba uživati...što kaže izreka jednog, zaboravih kog, od skandinavskih naroda: Nema lošeg vremena, ima samo loše oblačenje.

Mozda i nema. Neko je rekao takodje da su "lose vreme" izmislili ljudi koji zive u gradu. U prirodi "loseg vremena" nema.
Ja sam, za svaki slucaj, zapalio nekoliko cepanica u kaminu, i cekam da zima prodje. Ko voli sneg, mose da uzme i moju porciju.
Gorstak Gorstak 20:27 14.01.2008

Re: Učitelju,

Jelica Greganović
Nema lošeg vremena, ima samo loše oblačenje.


nsarski
Neko je rekao takodje da su "lose vreme" izmislili ljudi koji zive u gradu. U prirodi "loseg vremena" nema.


Ma gde vi samo nalazite te lepe izreke?
Ja znam samo onu sa ružnim ženama i manjkom rakije/votke/viskija (to u zavisnosti od kontinenta)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:21 14.01.2008

Re: Učitelju,

Daj i porciju kamina, koji obaška dopunjuje sneg napolju.
Srki Srki 07:25 14.01.2008

zimovanje

Jelice uzivao sam u citanju nastavka, sad mogu u krevet sa osmehom.

Bas se i mi vrnusmo sa skijanja, doakasmo konacno sedamdesetici (autoput I-70 za vas Evropljane), provalili smo precicu, posle 5 godina zastoja na putu. Samo ne smem da kazem, da ne provale i drugi (sifra: South Park ;-))!

Evo i neka fotka od mene da vam ukrasi bloga (cimer 1 i cimer 2)

Pozdrav.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:41 14.01.2008

Auuu, kako

je ovo šećerno belo, oboooožavam...mogli bi Sloveniji na kilo da prodaju, snega ovde nema ni za seme.
Atomski mrav Atomski mrav 15:11 15.01.2008

Re: Auuu, kako

Znači, ništa od Planice ove godine?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:09 15.01.2008

Čak i da

ima snega, pitanje bi šta bi bilo, pošto se ovi Planičani i predstavnici raznih sportsko-opštinskih struktura čupetaju već godinama i nikad se ne zna šta će se desiti...
Srki Srki 06:08 16.01.2008

Re: Čak i da

Jelica Greganović
ima snega, pitanje bi šta bi bilo, pošto se ovi Planičani i predstavnici raznih sportsko-opštinskih struktura čupetaju već godinama i nikad se ne zna šta će se desiti...


Dodjite, samo dodjite ovamo i donesite svoje lepe evrice, da mi savezna drzava prosperira a i mi "domoroci" da uzivamo u tim polodovima, makar tako sto ce nam vlas' skupiti koju crkavicu da doda jos jednu traku sedamdesetici, da ne moramo mi vikend skijasi preko South Parka da se lomatamo ;-). Jer ne vozimo svi ovde terence niti Subaru-e sa pogonom na sva 4.

A za vas Evropljane je ovde sve, takoreci, dzabe - sad kad je dolar ovako slabasan, steta je propustiti skijanje na stazama sirokim pola kilometra, na kojima nema guranja sa lokalnim mrstavcma ili seljoberima-lovatorima iz nasih krajeva, ko u Francuskoj i Austriji. A na lift se ceka 1 minut maks i to samo ujutro. Casna rec! ;-).

Ne sacam se kad sam poslednji put video da negde moraju da prave sneg, nije cudo sto u ovom mom Seljoradu ni jedan bidza ne veruje u globalno otopljavanje! A na stazama nikad vise stranaca, uglavnom iz Evrope: Nordijci, Francuzi (mozebiti doduse da su neki od njih i Kanadjani, jebem li ga, ne mogu da im u'vatim akcenat, ipak sam francuski ucio samo u srednjoj) Britanci, Spanci, Portugalci, Nemci... A tu su naravno i Australijanci i Novozelandjani, citave horde!. Hej, ovde cak i zicmene uvoze, pise im na plocicama na reveru odakle su, a zenama je normalno dozvoljeno da budu spasioci, a ne ko kod nas!

Prosle godine su, ako se secate, citav Svetski kup u spustu premestili iz Alpa u Stenovite planine (Beaver Creek), jer nije bilo dovoljno snega. Posle sam i ja hrabro izveo spust niz tu stazu, tek da se zna koji sam baja! Trebalo mi je oko 20 minuta ;-).

A kad zimi ovde ima puno snega, to znaci da narednog leta necemo imati problema sa susom i pozarima (ili cemo barem imati sa cime da gasimo doticne).

Dobro, trolnu ja malo, ali sta cu, moze mi se, a i mnogo volim ovo mesto gde zivim ;-).Jelica Greganović Jelica Greganović 11:57 16.01.2008

Razmišljam, Srki,

da svratim danas popodne kod tebe, samo par stvari još da obavim...
Čuj, žica se čeka minut...u Kranjskoj gori zaboraviš zašto stojiš u redu 45 min, a posle je i rizik da igmanski ostaneš bez smrznutih nogu...Pozdravi svoje snežno mesto, na kome ti zavidim.
Srki Srki 03:25 17.01.2008

Re: Razmišljam, Srki,

Jelica Greganović
da svratim danas popodne kod tebe, samo par stvari još da obavim...
Čuj, žica se čeka minut...u Kranjskoj gori zaboraviš zašto stojiš u redu 45 min, a posle je i rizik da igmanski ostaneš bez smrznutih nogu...Pozdravi svoje snežno mesto, na kome ti zavidim.


Samo izvolite draga Jelice, uvek ste dobrodosli, salio sam se za ove evre ;-).

A mog kolegu sa posla (koji je baj d vej jedan od najboljih elektroiznenjera koje sam imao srece da poznajem) zamalo da na Kopu prebiju telohranitelji Cece Raznatovic Arkan, kad je htela preko reda na zicu pa se ovaj nesrecnik odvazio da ode tamo da joj nesto prigovori. Pri tome je bio krajnje kulturan, obratio joj se nimalo besan ili preteci, kad iz dzbuna iskocise tri ormara - regala da se nadju pri ruci casnoj udovici.

E toga ovde nema, ili ja jos nisam video. Ovde cak i vojska kad dodje na obuku (ona cuvena 10 planinska divizija) lepo ceka taj minut ili dva u redu sa nama, cak ne idu ni u onu liniju za skolu skijanja.

No dobro, to su ipak sitnice, vazno je da ima snega!

milosib milosib 09:58 14.01.2008

Razbijanje

Bas lep tekst za 5 uz preporuku. Vi se razbijali na skijanju, a mene moji naterali na klizanje. Hrabro sam sa princezama krenuo da obnovim davno predjeno gradivo, dok je zena takticki mudro u cipelama vodila najmladjeg. Sve je bilo OK dok nisam shvatio da nije isto padanje sa 20 godina i 20 kg vise. Potres je bio k'o da me udario brzi voz.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:45 14.01.2008

Milose,

upražnjavalo se i klizanje u Logarskoj, ali tamo je to poseban čar. Logarska je upravo zato tako divlje, irski, zelena, jer u nju sa okolnih planina teku u vodopadićima vode. Dolina je bukvalno podlivena, leti kada malo pritisneš zemlju, žmrćka ispod...e, zimi se po celoj dolinici sama naprave prirodna klizallišta...mogu da se iznajme klizaljke, ali veći doživljaj za decu je klizanje u čizmicama i po turovima...još ako se pridruži par lokalnih kucova, to je spektakl.
Mene, kada zviznem na led, ne boli toliko udarac, no preživljeni strah, tako me secne u grudima, da ne mogu da se oporavim pola sata...izem ti i padanje.
jinks jinks 10:23 14.01.2008

Kakve li

Uglavnom zato što sam, umesto da gledam kud skijam, očarano zavrtala glavu unazad da vidim
ironije :), da se prizori koji vas bukvalno zapanje nalaze na nepristupacnim mestima, do kojih cesto moze da se stigne samo na skijama
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:46 14.01.2008

Tačno tako,

ja sam čak počela i da se nosim mišlju da se radi o smišljenom projektu...neko zabode i ukrasi snegom žbun, da posle može da uživa u mom spektakularnom prosipanju.
grofisneki grofisneki 12:57 14.01.2008

Raznezila si me :)

A sad se prisetih, prosle nedelje kada sam putovala prema Kninu preko (prvo) Fruske Gore a par sati kasnije i preko Plitvickih Jezera, toliko sam se divila prizoru koji samo moze zima da napravi ukrstajuci sumu, sneg i inje. Prelepo!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:36 14.01.2008

Re: Raznezila si me :)

A ja sam pre par godina, na jednom od graničnih prelaza sa Austrijom, videla, samo tada, nikada pre ili posle, neki prekrasan fenomen...na površini snega su se napravili šiljci, gusti, visoki oko santimetar, kristalni...sneg je caklio i izgledao ježeće...iz auta je izgledalo tako neverovatno i nejasno, da sam morala da iskoturam napolje i sa kolena bočno pogledam o čem se radi...austrijska granična ekipa je bila u šoku, Žmu se oduzeo...na sreću psihijatrijska interventna kola nisu mogla da stignu dovoljno brzo...a i graničari su shvatili da nisam opasna...nešto lepše nisam skoro videla.
cincili cincili 15:18 14.01.2008

pohvla

se nekako podrazumeva kad si ti u pitanju. prosto mi vrati zelja da idem opet na skijanje iako to nekako nikako ne stizem od kako zivim u sr alpskoj. ti jelo, toliko slikovito opisujes tu logarsku dolinu da cu stvarno morati da "skoknem" prvom prilikom.
kuki kuki 16:56 14.01.2008

Marsovac

u kadru stoji Marsovac, kome vire oči i crveni, ledeni obrazi

Ovome se ni toliko ne vidi.
Spiridon Spiridon 17:23 14.01.2008

Jelica u akciji
komentar jednog od posmatraca: "Tata, a zasto mama ne skija kao sav normalan svet"?
kuki kuki 17:45 14.01.2008

Re: Jelica u akciji

Ma nije to Jelica. Ovo je Jelica.

Od tada se Jelica spusta niz padine samo na plavom luft-madracu ceske proizvodnje. Ako meni ne verujes, eto ti Vlaste pa je pitaj.
ivana23 ivana23 17:49 14.01.2008

Re: Jelica u akciji

kuki
Ma nije to Jelica. Ovo je Jelica.


Jelica Greganović Jelica Greganović 18:34 14.01.2008

Re: Jelica u akciji

Da je bilo ovako, prijavila bih se već za Zlatnu lisicu...
ivana23 ivana23 18:56 14.01.2008

Pohorje


Hemičarka Hemičarka 17:29 14.01.2008

Uvod...

...me je nagnao da komentarisem kako i ja hocu decu, a razrada (uz nekoliko ranijih blogova) me ozbiljno mami da obidjem prirodne lepote Slovenije (nisam nikad bila). Zakljucak: Jelice, mnogo sugestivno delujes na mene. :)

Btw, i ovde je danas poceo da pada sneg i to bas veje. Steta sto nije juce pao, da odem da prosetam po Shenley parku i malo fotografisem okolo, ovako do sledece nedelje i ne primecujem kakvo je vreme. Na laboratorijama ovde cak ne mogu ni da se otvore prozori...
Gorstak Gorstak 17:50 14.01.2008

Važno saopštenje

Hemičarka
Jelice, mnogo sugestivno delujes na mene. :)

Hemičarka
i ja hocu decu

Za one koji nisu znali Jelica pripada specijalnom odredu zaduženom za borbu protiv fabrika kondoma. Antiglobalistička militantna frakcija.
Hemičarka
mami da obidjem prirodne lepote Slovenije (nisam nikad bila)

Za one koji nisu znali Jelica dobija proviziju od hotela u toj vukobiiipkakoliseonozvašehotela.
Pošto je nemoguće naći to mesto bez Indiane Jonesa kao vodiča za svakog gosta koga Jelica navede u gostilnu uplaćuje se simbolična suma od 100 EUR na račun na Kajmanskim ostrvima.
A koga će ako ne nas?


Jelica Greganović Jelica Greganović 18:35 14.01.2008

Re: Uvod...

Tako i treba, izvolte draga sestro na metli + cincili, posetiti nase krajeve, narocito opisane (zaboravih šumnike)...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:37 14.01.2008

Re: Važno saopštenje

Gorstace, pogodio si! Evo može da potvrdi Mića Marković koga sam već navukla, da sa boljom polovinom, jesenas, odmori mozak u Logarskoj...jedino što se nisam ugradila...moraću...
Gorstak Gorstak 18:44 14.01.2008

Re: Važno saopštenje

Evo može da potvrdi Mića Marković koga sam već navukla


G-din Marković je garant ostao zavejan u bespućima Pohorja:))) i sad piše blog iz snegom zavejanog vrha, a sve u nadi da ćeš ga osloboditi:)

A morao sam da raskrinkam tu organizaciju i da svima ukažem na lepote i prednosti Kopaonika.
Ipak ja radim za konkurentnu turističku organizaciju:)
Dakle, Kop. je ludilo!
A?
Šta nije isto kao i ti kad opisuješ?
Pa ti si više plaćena. Normalno je da se više unosiš u poso:) Eh da ja imam EU platu...
ivana23 ivana23 19:00 14.01.2008

Re: Važno saopštenje

Gorstak
Evo može da potvrdi Mića Marković koga sam već navukla
G-din Marković je garant ostao zavejan u bespućima Pohorja:))) i sad piše blog iz snegom zavejanog vrha, a sve u nadi da ćeš ga osloboditi:)A morao sam da raskrinkam tu organizaciju i da svima ukažem na lepote i prednosti Kopaonika.Ipak ja radim za konkurentnu turističku organizaciju:)Dakle, Kop. je ludilo!A?Šta nije isto kao i ti kad opisuješ?Pa ti si više plaćena. Normalno je da se više unosiš u poso:) Eh da ja imam EU platu...

E, pa da, zato gos'n Mica ima problem sa mejlovima...napadao sneg, pa usla voda u koaksijalni kabl.
Gorstak Gorstak 19:09 14.01.2008

Re: Važno saopštenje

E, pa da, zato gos'n Mica ima problem sa mejlovima...napadao sneg, pa usla voda u koaksijalni kabl.

Mislim da i prsti drhte od zime.

Uf, sad se treba vešto izvući.
Znaš ono kad kllinci razbiju nešto pa se brzo smišlja opravdanje:)
Nije mi(nam) bila namera da se zavitlavamo sa poštovanim g-dinom Markovićem, nego ode priča.
Ja sam krenuo da razvijam teorije zavere što mi je omiljeni način trolovanja na blogu, a ivana voli da dočeka loptu na volej... ih.
Deca:))
ivana23 ivana23 19:53 14.01.2008

Re: Važno saopštenje

Gorstak
E, pa da, zato gos'n Mica ima problem sa mejlovima...napadao sneg, pa usla voda u koaksijalni kabl.Mislim da i prsti drhte od zime. Uf, sad se treba vešto izvući.Znaš ono kad kllinci razbiju nešto pa se brzo smišlja opravdanje:)Nije mi(nam) bila namera da se zavitlavamo sa poštovanim g-dinom Markovićem, nego ode priča. Ja sam krenuo da razvijam teorije zavere što mi je omiljeni način trolovanja na blogu, a ivana voli da dočeka loptu na volej... ih.
Deca:))


Gorstak Gorstak 19:59 14.01.2008

Deca

Eto. To je ono što ja pričam.

Ja sam onaj ćora sa zelenim balonom:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:24 14.01.2008

E, moj

turistički kolega i ja sam na srpskim jaslama, zaboravljaš čija dopisnica-razglednica sam...da je meni EU plata, znaš kako bih tek onda galamila...
dracena dracena 19:56 14.01.2008

Šta reći?Jelica Greganović Jelica Greganović 21:24 14.01.2008

Re: Šta reći?

Želim.
milosib milosib 10:15 15.01.2008

Re: Šta reći?

Ah!
Galebar Galebar 02:45 15.01.2008

Jelkice

Evo i jedan prošlogodišnji pozdrav sa Alpa.Ženče mi je mlogo bilo inpresionirano da znadeš!

Pozić
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:49 15.01.2008

Re: Jelkice

Hvala, hvala :)
Slika je mnogo lepa, ali se i iz aviona vidi da niže od vrhova nema snega...eee...
Hemičarka Hemičarka 17:58 15.01.2008

Evo jos jedna...

...takodje sa malo snega nize od vrhova. Ovo je slikano u martu 2005. U Beogradu je tada padao sneg, a ja putovala za San Diego... Moram priznati da mi je prolece tamo veoma prijalo, makar i tih nedelju dana...

Alpi (iz aviona):
San Diego (sa terase hotela):


Jelica Greganović Jelica Greganović 18:07 15.01.2008

Sestro po metli,

znaš li da sam od prve fotke pomislila da je more, izgleda kao zaljuljani odraz neba, sa penom na talasima. Mnogo lepo.
kuki kuki 18:45 15.01.2008

Re: Sestro po metli,

Ama dosta sa lepim slikicama. Zima je lepa dok si na odmoru i zarad te jedne nedelje moras da istrpis i sledece:


Jelica Greganović Jelica Greganović 18:48 15.01.2008

Kume Kuki,

što je divna ova gljička, je l' do članaka... predivno...onaj što se nosi na krkače se baš odlično snašao.
Hemičarka Hemičarka 21:33 15.01.2008

Re: Kume Kuki,

Ovde je trenutno bas takvo vreme kao na Kukijevim slikama. Jutros je bilo potpuno suvo, ja dosla u lab u patikama, pa kad sam se vracala sa rucka skroz mi se skvasile noge. Srecom, uvek u labu imam rezervnu obucu i odecu (znam sebe i to koliko sam spretna, pa da ne bih isla kuci sa flekama i rupama :)).
Hemičarka Hemičarka 21:37 15.01.2008

Re: Sestro po metli,

Jelica Greganović
znaš li da sam od prve fotke pomislila da je more, izgleda kao zaljuljani odraz neba, sa penom na talasima. Mnogo lepo.


Pazi stvarno, lici. Nije mi ni palo na pamet, valjda zato sto znam sta sam slikala...
Evo jos jedna:


mariopan mariopan 23:13 15.01.2008

Re: Sestro po metli,

Kakvi carobni prizori i isto tako lepi opisi , sve mi je lepo kada ga vi tako lepo opisete i oslikate dragi blogeri , sa vasim carobnim slikama i Jelicinim opisima koji teraju zazubice....ali ja ipak jedva cekam prolece )

Smrzli smo se ...bilo je nekoliko dana kada je jako hladan vetar duvao...nije moglo da nas mimoidje da bar ne duva a ovde ravnica i ledeno. Od toga se nocu na drvecu nahvatalo inje pa je prizor bio zaista za razglednicu ..moji gosti samo snimaju , ne veruju da ih je takva sreca zadesila da snime sneg i to belo drvece , sve belo kao u bajci. Svi stigli iz toplih krajeva kao ptice selice kada bi u nevreme krenule nazad ))) pa dok su se navikli na dzempere i duge rukave ( sve ih bocka i pecka vuna ) vec je bilo vreme da idu nazad. Sad treba da se naviknu na tople tropske dane tamo ))) ko bi coveku ugodio ? Meni jedno prolece ..ako moze ? A moje visibabe procvetale )))Pogledajte i vase ako ih imate , ja sam mislila da je rano ali one su podigle lepe bele glavice i bas su ljupke...to me vraca u zivot.

Pozdrav.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:28 15.01.2008

A metla, hemičarko?!

Kamo ti metla, sestro? Zar nismo rekle prilikom dodeljivanja diplome da nema, ubuduće, kretanja bez metle, naokolo...c,c,c...

Za mariopan:

To kad inje okiti, ni sneg lepše ne ume, jer sneg propusti po neku granu, a inje dohvati sve...kod nas je umesto snega inje danima padalo. Ljubljana je jako maglovita, u močvarnom području, maglu možeš kantom da zahvataš...i kad se pogubi sklad temperaturni, pa kad ujutru krene inje da pada, gusto kao sneg...bukvalno prah šećer na krofne.
Kod nas kad počne cvetanje, prvo će da cveta crni teloh. Sorta kukureka. Beličast, ružičastih rubova, velikog tučkastog, žutog oka. Al' neće to tako skoro da biva, valjda će nas se i sneg setiti, nije još kraj zime.
kuki kuki 23:55 15.01.2008

Re: A metla, hemičarko?!

Tu je. Za dokaz, evo iste fotografije iz drugog ugla.
kuki kuki 00:13 16.01.2008

Re: Kume Kuki,

Da je do clanka ne bi bilo lose. Pogledaj bolje :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:21 16.01.2008

Re: Kume Kuki,

Puž sa periskopom?
Hemičarka Hemičarka 04:29 16.01.2008

Re: A metla, hemičarko?!

Kamo ti metla, sestro? Zar nismo rekle prilikom dodeljivanja diplome da nema, ubuduće, kretanja bez metle, naokolo...c,c,c...


Ma nisam imala metlu za sneg, pa nisam smela da vozim ovu obicnu, da mi ne oduzmu dozvolu. Zato sam morala pesice... Sad mi se zavrsio supergroup meeting, pa cekam da moja druga polovina zavrsi i da se prebacimo metlom do kuce, da mi se ne skvase noge ponovo... :)

A ovo avionom je bilo 2005, pre nego sto sam dobila diplomu...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:59 16.01.2008

Re: A metla, hemičarko?!

Drugi put možeš da koristiš i onaj portfiš na froncle za pranje vodom i skupljanje iste...i to je legalnije od peške hodanja za svaku pravu vešticu.
Hemičarka Hemičarka 16:41 16.01.2008

Re: A metla, hemičarko?!

Dobra ideja. Vidis, nisam to znala, imam ja jos dosta da naucim od iskusnijih vestica. A imam bas jednui takvu kod kuce u ormaru, i to sa crvenom drskom. :) Moracu danas da je iskoristim, posto je vreme nepromenjeno od juce, a uskoro treba da se ide na rucak...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana

Najaktivniji autori u poslednjih 15 dana