Jubileji| Literatura| Umetnost

There was only one catch ... Catch-22

docsumann RSS / 03.11.2011. u 17:52

catch22d.jpg

Ovog novembra navršava se 50 godina od objavljivanja kultne knjige Džozefa Helera, Kvake 22.

Sam izraz kvaka 22 se, u međuvremenu, uveliko odomaćio u mnogim jezicima svijeta kao metafora za slijepu logičku petlju, kružni ćorsokak ... generalno - za sistemski zajeb na oksimoronskom principu .

U romanu, koji, inače, opisuje događaje u jednoj američkoj vazduhoplovnoj bazi na izmišljenom ostrvu u Mediteranu za vrijeme WWII, kvaka se sastoji u tome da onaj pilot koji hoće da se "skine" sa borbenih letova mora da bude proglašni ludim. Da bi bio proglašen ludim, on prethodno treba da bude pregledan, a da bi bio pregledan mora zatražiti pregled, a ako zatraži pregled znači da nije lud. Jednostavno i efikasno. A što je najluđe pravim ludacima zaista ne pada na pamet da zatraže pregled :)
Mada u knjizi gotovo da i nema normalnih likova, iako je njihov broj popriličan, a svaki od ludaka je opičen na svoj poseban način. Taman, kao one Tolstojeve nesretne porodice, svaki je pričaza sebe. S tim što se od ovih priča na momente zacenite od smjeha. A nakon što ste pročitanu knjigu dali svom cimeru, koji je bio znatiželjan da vidi zbog čega ste se to, u posljednje vrijeme, cerekali ko nenormalni, sledeću noć će vas u jedan po ponoći probuditi naprasan smjeh iz sujedne sobe.
Usput se, u knjizi, pojavljuju i neki drugi oblici kvake 22, ali sam princip je uvijek isti - nešto slično kako onaj srednjovjekovni metod ispitivanja vještičarenja, kad osumnjičenu ženu, svezanih ruka i noga, bacaju u rijeku, pa ako ispluta to znači da jeste vještica, te će naknadno biti spaljenja, a ako ne ... e, jebi ga.

Roman koji je vremenom stekao status jednog od najpoznatijih antiratnih štiva ikad napisanih, u početku, nije baš lako nalazio put do publike i dobrog prijema kod kritike.
Tome je vjerovatno doprinjela i čudna postavka za jednu priču iz drugog svjetskog rata u kojoj Švabe nisu glavni neprijatelj. Heler, koji je i sam bio učesnik velikog rata,  tu je ulogu dodjelio do apsurda dehumanizovanom sistemu savezničke vojne birokratije. Na momente vam taj mehanizam, u svojoj nadrealnoj izopačenosti, zaliči na neko nepojmljivo metafizičko zlo, ali ustvari, on je produkt djelovanja sasvim konkretnih i prizemnih likova - pukovnika koji sanjaju da postanu generali umjesto generala, generala s bolesnom ambicijom o još jednoj zvjezdici više, poltrona i potpoltrona među nižim činovima, ratnih profitera, crnoberzijanaca ... Upravo je takvo sagledavanje rata učinilo Kvaku 22 aktuelniom i decenijama nakon njenog objavljivanja. Ona odslikava univerzalni obrazac koji se ponavljao iz rata u rat koji je Amerika vodila u godinama koje su sljedile ... pa tako sve do današnjih dana.
Životi regruta su roba kao i sve drugo i na njima se može dobro profitirati.

Možda je, upravo zato, u knjizi prisutan jedan posve drugačiji princip od tog svođenja vojnika na ime, broj i nekrostatistiku. Ovdje su svi likovi dodatno "oživljeni", dati kao jedinstvena, neponovljiva kombinacija svojih vrlina, mana, opičenih osobenosti. Ličnostima protiv obezličavanja !

Sve u ovoj knjizii, od psihotično pomjerenog ambijenta u kojem se radnja odigrava, humora kao njene okosnice, satire kao ključa za čitanje apsurda, te same priče, sve to počiva i crpi svoj humoristički i kinetički potencijal iz njene sjajne galerije likova.
Svaki iz te gomile upečatljivih ludaka je pedantno osmišljen, iznijansiran i navijen po svom nekom posebnom mjernom sistemu.
Kad ih tako dobro naštelujete, dovoljno je (s)pustiti ih na scenu i oni sami počnu da pletu spektakularnu narativnu šemu, čije niti piče u svim pravcima, sjeku se iz svih uglova, ali ne vode nikud ... jer kao što već rekoh, sve je to jedna velika mrtva petlja - kvaka 22 . Ovako umrežavanje likova čini strukturu štiva izrazito nelinearnom, tako da je teško posložiti događaje hronološki.
Ponekad sam imao utisak da se oni i ne mogu povezati nekim logičkim kantogramskim slijedom.
Da je tkivo Kvake 22 tkano kao kolažni splet biografskih isječaka iz ratnih albuma svojih junaka, najbolje pokazuju nazivi poglavlja u sadržaju knjige, koji manje-više predstavlja listing imena :

- Teksašanin
- Klevindžer
- Havermajer
- Doktor Danika
- Poglavica Beli Halfout
- Gladni Džo
...
- Major Major Major Major
- Vintergrin  

- Majlo
- Kapelan
- Arfi
...
- Najtlijeva kurva
...
- Josarian

Posljednje ime sa spiska pripada glavnom junaku - kapetanu američkog ratnog vazduhoplovstva, opsesivno posvećenog iskobeljavanju iz te velike, nevidljive klopke.
Ostajući u eskadrili, Josarian postaje nevoljni svjedok pogibji svojih drugova, razaranja, sakaćanja .. Direktan, fizički kontakt sa najbrutalnijim užasom rata, kada je na rukama držao prosutu utobu svog mitraljezca, učiniće da će na uniformi on uvijek vidjeti mrlje od ljudske krvi, i više neće biti u stanju da je obuče. Tad počinju dublje nevolje. Mehanizam kvake kreće da  pokazuje svoju morbidniju stranu - Kako se kažnjava kukavičluk? Smrću. A šta je kukavičluk? Želja da se izbjegne smrt.
Inače, svaki Josarianov dotadašnji pokušaj da ostvari broj ratnih letova potrebnih za otpust iz vojske se završavao povećanjem norme.

Za razliku od njega, Gladni Džo je više puta ispunio normu ... i tada bi obično doživljavao napade anksioznosti i imao noćne košmare. Kada bi se norma opet povećala i njegovo stanje bi se popravljalo.

"Gladni Džo je bio lud, a to je najbolje znao Josarian koji je činio sve što je mogao da mu pomogne. Gladni Džo naprosto nije htio da ga sluša zato što je mislio da je Josarian lud."   

 Letačku normu uredno podiže pukovnik Catchcart, Joarianov pretpostavljeni (i ujedno arhenemi) u sklopu svoje kampanje za sticanje čina generala. Kako funkcioniše Kečkertov mozak sjajno se vidi iz scene kad se sprema da pošalje Klevindžera pred strjeljački vod, ali nije siguran da l' ovaj možda nema "jaka leđa":

- Popindžej (brka imena), da li je tvoj otac možda milioner ili senator?
- Nije, gospodine pukovniče.
- Onda si do grla u govnima, Popindžej. Nije li general ni visoki vladin funkcioner?
- Nije, gospodine pukovniče.
- To je dobro. Šta ti je otac?
- Umro je, gospodine pukovniče.
- To je jaako dobro. Ti si zaista u govnima, Popindžej.

Klevindžera (Popindžeja), koji je inače jedan naivni, prostodušni tupan, sav po PS-u, uvijek na liniji, i nikad opterećen sumnjom u objašnjenja koja stižu odozgo, izbezumljuju Josarianovi defetistički stavovi i paranoje.

- ... kao onda kad su pokjušali da me ubiju - reče Josarian
- Kad su tebe pokušali da ubiju ? - upita Klevindžer.
- Onda kad su mi stvavili sapun u ručak.
- Pa svima su stavili sapun u ručak.
- U čemu je razlika?

Najbolji Josarijanov prijatelj je Danbar koji svu svoju energiju usmjerava na to da ostane živ . Danbar toliko voli život da uživa kad mu je dosadno. Tako mu, kaže, vrijeme sporije prolazi.  Duže će da živi.
Danbara su jednog dana (samo) nestali iz vojne bolnice ...

Kao što pukovnik Kečkert, oličava beskrupuloznu egocentričnost vojnih starješina , tako je u Majlu Minderbinderu sublimirana sva dijaboličnost korporacijskog biznisa, za koji je rat tek jedno, (malo) posebnije, hiperaktivno stanje tržišta. Započevši karijeru, kao šef kantine, i šireći svoje mešetarsko-krijumčarsko-preprodavačke veze sa crnim tržištima regiona, Majlo je postao istinski gospodar rata.
Jednom prilikom mu se desio peh u funkcionisanju njegovih neuhvatljivih transakcija, koje bi se sastojale u kupovini jaja iz Alžira, koje bi povoljno prodao na Malti, a za sve pare kupio urme u Iraku, koje bi zatim trampio za pamuk u Egiptu ... da taj pamuk zbog naglog skoka cijene nije mogao dalje da proda. Već sledećeg dana na jelovniku u menzi se pojavio pamuk umočen u čokoladu ...
Na vrhuncu svoje moći, Majlo sa Njemcima ugovara bombardovanje sopstvene baze !?...!


Mogao bih ovako  u nedogled  da ređam slične citate, (ne)zgode, provale ... Sve dok ne iskvotujem kompletan roman. No, za to stvarno nema potrebe pored itekako žive knjige
I tako otprilike funkcionišu stvari u Kvaci 22. Crnohumorno, apsurdno, sumanuto ... majstorski ... pomalo previše aktuelno za moj ukus :) .

No, kao što i glasi prva rečenica u knjizi - Bila je to ljubav na prvi pogled.

 

P.S. u tekstu su izvršene dvije ispravke podataka nakon valjane intervencije kolege grebostrek.lurker-a

 



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 17:54 03.11.2011

1.

docsumann docsumann 17:55 03.11.2011

Re: 1.

da l' da kažemo ljudima da ovo sinhronizujemo
kukusigameni kukusigameni 18:05 03.11.2011

Re: 1.

Ma jok. U pitanju je:

sistemski zajeb na oksimoronskom principu


docsumann docsumann 18:07 03.11.2011

Re: 1.

znači nećemo im reći
kukusigameni kukusigameni 18:14 03.11.2011

Re: 1.

Hoćemo, mada oni to neće znati.
docsumann docsumann 18:25 03.11.2011

Re: 1.

neće znati da smo im rekli ili šta smo im rekli ?
kukusigameni kukusigameni 18:28 03.11.2011

Re: 1.

U tome je kvaka.
docsumann docsumann 18:20 03.11.2011

naslovnica



What is a country? A country is a piece of land surrounded on all sides by boundaries, usually unnatural. Englishmen are dying for England, Americans are dying for America, Germans are dying for Germany, Russians are dying for Russia. There are now fifty or sixty countries fighting in this war. Surely so many counties can't all be worth dying for.


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:18 03.11.2011

Etatizam

What is a country? A country is a piece of land surrounded on all sides by boundaries, usually unnatural. Englishmen are dying for England, Americans are dying for America, Germans are dying for Germany, Russians are dying for Russia. There are now fifty or sixty countries fighting in this war. Surely so many counties can't all be worth dying for.


Moji omiljeni ratni filmovi su:

Catch 22

Apocalypse Now

Dr Strangelove

Jedan je rekao da je rat zdravlje države, i ako je to istina, onda ono lice, koje u ratu možemo videti, jeste istinsko lice države. Ova tri filma na najbolji način oslikavaju šta je to država, "misaoni" njen proces, i odnos prema ljudima i životu.
docsumann docsumann 20:44 03.11.2011

Re: Etatizam

knjiga obiluje sa detaljima koji nisu mogli (lako) biti prenešeni na film.

takođe, jednom istom događaju, u knjizi, se pristupa iz različitih uglova, u zavisnosti iz vizure kog lika teče priča.

Inače čitao sam i hravatsko izdanje ( Otokar Keršovani )



i Sijestino, 1 put



svega par knjiga sam čitao dva puta, Kvaku - tri

film sam gledao 1 put
blogovatelj blogovatelj 15:01 06.11.2011

Re: Etatizam

svega par knjiga sam čitao dva puta


Greska. Ovo moras da popravis pod hitno
expolicajac expolicajac 18:29 03.11.2011

Ko nije čitao

Ko nije a ima želju da shvati blog evo da pročita prvo knjigu
Srećno
docsumann docsumann 18:39 03.11.2011

Re: Ko nije čitao

mmm da, da li je uošte moguće pričati nekom o knjizi koju nije čitao.
a onima koji jesu, šta ima tu da se priča.

što bi rek'o Harms, bolje da o ničemu nisam ni pisao

With a little ingenuity and vision, he ( Major Major) had made it all but impossible for anyone in the squadron to talk to him, which was just fine with everyone, he noticed, since no one wanted to talk to him anyway.


Major Major never sees anyone in his office while he's in his office.
expolicajac expolicajac 18:47 03.11.2011

Re: Ko nije čitao

mmm da, da li je uošte moguće pričati nekom o knjizi koju nije čitao.
a onima koji jesu, šta ima tu da se priča.

što bi rek'o Harms, bolje da o ničemu nisam ni pisao

Pa imao si potrebu da nam pokažeš kolliko si pametan, inteligentan, itd.itd., jednom rečiju srce od čoveka ili čovjeka
docsumann docsumann 18:54 03.11.2011

Re: Ko nije čitao

Pa imao si potrebu da nam pokažeš kolliko si pametan, inteligentan, itd.itd., jednom rečiju srce od čoveka ili čovjeka


to svakako, pa čemu drugo blog služi
st.jepan st.jepan 22:00 03.11.2011

Re: Ko nije čitao

srce od čoveka ili čovjeka

od čojeka!

Megasuper blog!
Na knjigu i film, živo je podsetio čak i one koji niti su čitali, niti gledali.

vishnja92 vishnja92 18:38 03.11.2011

:)

A nakon što ste pročitanu knjigu dali svom cimeru, koji je bio znatiželjan da vidi zbog čega ste se to, u posljednje vrijeme, cerekali ko nenormalni, sledeću noć će vas u jedan po ponoći probuditi naprasan smjeh iz sujedne sobe.






jeeee, potpuno sam zaboravila sadrzaj, sad mogu opet da je citam
maksa83 maksa83 18:55 03.11.2011

Catch 22

Moji omiljeni momenat (zapravo su mi svi omiljeni, ovaj izdvajam):

Pošto su bacili sve bombe na sopstvenu bazu po nagovoru Majla Majnderbajndera:

Josarian: "Potrošili smo sve bombe, šta sad da radimo?
Majlo: "Mitraljirajte"

Ostalo: http://en.wikiquote.org/wiki/Catch-22

Stvarno knjiga koju ne treba propustiti.
docsumann docsumann 19:06 03.11.2011

Re: Catch 22

Kada su piloti danima stajali ispred štapske karte sa linijama fronta, išćekujući da Bolonja padne "kopnenim putem" kako ne bi morali da je bombarduju, jer je branjena izuzetno jakom i dobro postavljenom protivavionskom odbranom, Klevindžer se obratio Josarijanu

- Oni stvarno vjeruju da ne bismo morali sutra da letimo kada bi se neko prišunjao noću i pomakao liniju fronta iznad Bolonje. Možeš li ti to da zamisliš? Biće da smo ti i ja još jedini ovdje koji smo ostali razumni.

Usred noći, Josarijan je kucnuo u drvo, držao palčeve i išunjao se iz svog šatora da pomakne linije fronta iznad Bolonje.
elis elis 20:20 03.11.2011

A frog

“America,” he said, “will lose the war. And Italy will win it.”

“America is the strongest and most prosperous nation on earth,” Nately informed him with lofty fervor and dignity. “And the American fighting man is second to none.”

“Exactly,” agreed the old man pleasantly, with a hint of taunting amusement. “Italy, on the other hand, is one of the least prosperous nations on earth. And the Italian fighting man is probably second to all. And that’s exactly why my country is doing so well in this war while your country is doing so poorly.”

Nately guffawed with surprise, then blushed apologetically for his impoliteness. “I’m sorry I laughed at you,” he said sincerely, and he continued in a tone of respectful condescension. “But Italy was occupied by the Germans and is now being occupied by us. You don’t call that doing very well, do you?”

“But of course I do,” exclaimed the old man cheerfully. “The Germans are being driven out, and we are still here. In a few years you will be gone, too, and we will still be here. You see, Italy is really a very poor and weak country, and that’s what makes us so strong. Italian soldiers are not dying any more. But American and German soldiers are. I call that doing extremely well. Yes, I am quite certain that Italy will survive this war and still be in existence long after your own country has been destroyed.”

Nately could scarcely believe his ears. He had never heard such shocking blasphemies before, and he wondered with instinctive logic why G-men did not appear to lock the traitorous old man up. “America is not going to be destroyed!” he shouted passionately.

“Never?” prodded the old man softly.

“Well...” Nately faltered.

The old man laughed indulgently, holding in check a deeper, more explosive delight. His goading remained gentle. “Rome was destroyed, Greece was destroyed, Persia was destroyed, Spain was destroyed. All great countries are destroyed. Why not yours? How much longer do you really think your own country will last? Forever? Keep in mind that the earth itself is destined to be destroyed by the sun in twenty-five million years or so.”

Nately squirmed uncomfortably. “Well, forever is a long time, I guess.”

“A million years?” persisted the jeering old man with keen, sadistic zest. “A half million? The frog is almost five hundred million years old. Could you really say with much certainty that America, with all its strength and prosperity, with its fighting man that is second to none, and with its standard of living that is the highest in the world, will last as long as... the frog?”


Chap 22
Milo the Mayor

docsumann docsumann 21:22 03.11.2011

Or



I da, najveći car među svim tim dilejama - Or !

jedna ključna scena vezana za njega je citirana u onom poetičnom (patetičnom u najboljem smislu) filmu Mediterraneo.



a i njemu je dvadesetogodišnjica
freehand freehand 20:55 03.11.2011

Fest romani

Momci i devojke, fali vam M.A.S.H.
Dakle - "Kvaka", "Amarkord", M.A.S.H", "Serpiko", "Pasje popodne" - sve je to iz iste sjajne edicije, koju sam gutao pre i posle gledanja filmova.
I to onako na prvu.
A Josarian je učinio da se i drugi put, posle Sarojana, osetim Jermeninom.
I na mojoj lestivici, "Kvaka" je posle "Džoni je krenuo u rat", drugi najantiratniji film koji znam.
elis elis 21:04 03.11.2011

Re: Fest romani

freehand
I na mojoj lestivici, "Kvaka" je posle "Džoni je krenuo u rat", drugi najantiratniji film koji znam.


Uz svesno preuzimanje rizika da ću bit totalno pogrešno protumačen, ovom bih kratkom spisku antiratnih filmova svakako dodao još i Kelly's Heroes.


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:07 03.11.2011

Re: Fest romani

Little miss sunshine
ivana23 ivana23 21:10 03.11.2011

Re: Fest romani

freehand
Momci i devojke, fali vam M.A.S.H.
Dakle - "Kvaka", "Amarkord", M.A.S.H", "Serpiko", "Pasje popodne" - sve je to iz iste sjajne edicije, koju sam gutao pre i posle gledanja filmova.
I to onako na prvu.
A Josarian je učinio da se i drugi put, posle Sarojana, osetim Jermeninom.
I na mojoj lestivici, "Kvaka" je posle "Džoni je krenuo u rat", drugi najantiratniji film koji znam.


BIGZ...

Klut? - -
docsumann docsumann 21:11 03.11.2011

Re: Fest romani

Heler je izjavio da nikad ne bi napisao Kvaku da nije čitao Dobrog Vojnika Švejka.

Zar Josarian ne bješe Sirijac ?
freehand freehand 21:39 03.11.2011

Re: Fest romani

docsumann
Heler je izjavio da nikad ne bi napisao Kvaku da nije čitao Dobrog Vojnika Švejka.

Zar Josarijan ne bješe Sirijac ?

Pazi, zaboravio sam ali je to Josarijan potpuno jermenski.

I da ne bude prazno - "Psi od slame", takođe FEST roman.

PS - ti, mali debeli bradati sa smešnom rogatom kapom - postajem bladi fakin džels na sve bolje blogove koje praviš!
Može se desti da ti u osvetničkom besu ljubomorne džukele potpuno sasušim konobu dogodine, da znaš!
docsumann docsumann 21:45 03.11.2011

Re: Fest romani

Pazi, zaboravio sam ali je to Josarijan potpuno jermenskio.


Zato je poglavica Bjeli Halfout, nesumnjivo - Indijanac.

Njegova porodična legenda je više nego tragična. Od vajkada su na teritoriji njegovog plemena pronalazili naftu. Tako su bili iseljavani na neke druge teritorije, koje ma gdje odabrali, nepogriješivo je to bilo iznad bogatih nalazišta nafte. Do današnjeg dana egzodus njegove porodice u stopu prate istraživačke ekipe naftnih kompanija, koje samo čekaju da Halfouti podignu šator, pa da ih odatle otjeraju i počnu sa kopanjem ...
Koliko se sjećam poglavica je upravo i otišao u armiju da bi se naspavao.
freehand freehand 21:50 03.11.2011

Re: Fest romani

docsumann
Pazi, zaboravio sam ali je to Josarijan potpuno jermenskio.


Zato je poglavica Bjeli Halfout, nesumnjivo - Indijanac.

Njegova porodična legenda je više nego tragična. Od vajkada su na teritoriji njegovog plemena pronalazili naftu. Tako su bili iseljavani na neke druge teritorije, koje ma gdje odabrali, nepogriješivo je to bilo iznad bogatih nalazišta nafte. Do današnjeg dana egzodus njegove porodice u stopu prate istraživačke ekipe naftnih kompanija, koje samo čekaju da Halfouti podignu šator, pa da ih odatle otjeraju i počnu sa kopanjem ...

Kod Sarojana je to lepša epizoda: poglavica Lokomotiva Odžibvej pojavljuje se u malom pršnjavom kalifornijskom seocetu niotkuda i kupuje najskupljeg Pakarda da bi mu mali Aram postao šofer.
E Lokomotiva Odžibvej postao je bogat pošto su u bezvodnom rezervatu u koji su njega i njegovo pleme poslali da se sasuše, našli naftu. i platili im.
A sve je to tako, pretpostavljam, što je u ovom slučaju Jermenin pisac a ne glavni junak.
kukusigameni kukusigameni 22:15 03.11.2011

Re: Fest romani

freehand
Pazi, zaboravio sam ali je to Josarijan potpuno jermenski.

klik
docsumann docsumann 23:02 03.11.2011

Re: Fest romani

Može se desti da ti u osvetničkom besu ljubomorne džukele potpuno sasušim konobu dogodine, da znaš!




samo nemoj muzike da se dovataš, krpeni


grebostrek.lurker grebostrek.lurker 23:18 03.11.2011

Re: Fest romani

docsumann
Heler je izjavio da nikad ne bi napisao Kvaku da nije čitao Dobrog Vojnika Švejka.

Zar Josarian ne bješe Sirijac ?


Asirac! Yossarian the Assyrian

BTW mala korekcija gore, Josarianov VES je bio bombarder (nisandzija) a cin kapetana. Pilot mu je bio McWatt.
freehand freehand 23:18 03.11.2011

Re: Fest romani

docsumann
Može se desti da ti u osvetničkom besu ljubomorne džukele potpuno sasušim konobu dogodine, da znaš!




samo nemoj muzike da se dovataš, krpeni





Ovo dovodim live.
Mrtva si, kokoško!
docsumann docsumann 23:25 03.11.2011

Re: Fest romani

BTW mala korekcija gore, Josarianov VES je bio bombarder (nisandzija) a cin kapetana. Pilot mu je bio McWatt.


prihvata se.

Je l' ono McWatt-ova uzrečica bila - Ha bože, šta se može.

p.s. a ranjen u avionu je onda (valjda) bio mitraljezac
freehand freehand 23:36 03.11.2011

Re: Fest romani

grebostrek.lurker
docsumann
Heler je izjavio da nikad ne bi napisao Kvaku da nije čitao Dobrog Vojnika Švejka.

Zar Josarian ne bješe Sirijac ?


Asirac! Yossarian the Assyrian

BTW mala korekcija gore, Josarianov VES je bio bombarder (nisandzija) a cin kapetana. Pilot mu je bio McWatt.

Pročitaš pažljivije i utvrdiš da je dovoljno slušati Freehand-a.
Josarijan je bio Jermen, to Asirac je bilo zezanje.
Although he claims to be Assyrian, his name indicates an Armenian background. In Closing Time, he is revealed to be an Armenian jokingly posing as an Assyrian.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 23:45 03.11.2011

Re: Fest romani

docsumann
BTW mala korekcija gore, Josarianov VES je bio bombarder (nisandzija) a cin kapetana. Pilot mu je bio McWatt.


prihvata se.

Je l' ono McWatt-ova uzrečica bila - Ha bože, šta se može.

p.s. a ranjen u avionu je onda (valjda) bio mitraljezac


da, Snowden. A Aardvark je bio navigator.

Ta scena u filmu (kad se Snowdenu prospu creva na Josariana) je jedna od jezivijih. I ona kad avion presece coveka na plazi i trup sam padne u vodu.
docsumann docsumann 00:01 04.11.2011

Re: Fest romani

I ona kad avion presece coveka na plazi i trup sam padne u vodu.


to je bio neki rutinski ili trenažni let, na kojem je doktor Danika odrađivao svoje obavezne časove leta, na koje nije ni išao već bi se samo upisao na spisak posade.
Pošto je nalet vjetra izbacio McWatt-a sa putanje, on je elisom zakačio kupača sa plaže nad kojom je često izvodio akrobacije.
Kada je vidio šta je uradio, rekao je svima da iskoče s padobranom, a zatim se uz - Ha bože, šta se može, obrušio na zemlju.

Vojnici koji su sve to pažljivo gledali, su ustanovili da samo doktor, od onih sa spiska nije iskočio iz aviona, te su ga zajedno sa McWatt-om proglasili mrtvim.
Uzalud je on kasnije pokušavao da im objasni, kako je eto - on tu, živ i zdrav, da uopšte nije ni bio u avionu. Papiri su jasno ukazivali na to da je mrtav.

P.S. sve po sjećanju
docsumann docsumann 00:29 04.11.2011

Re: Fest romani

Ovo dovodim live.


je l' može ona - Bolje biti pijan nego pjan
freehand freehand 00:32 04.11.2011

Re: Fest romani

docsumann
Ovo dovodim live.


je l' može ona - Bolje biti pijan nego pjan

Pa ova je bila najgluplja koje sam mogao da se setim da ti ućeram strah u natčkemblje.
hannah.greener hannah.greener 06:48 04.11.2011

Kelly's Heroes

da, gde to da zaboravimo?

Meni mnogo drag film, sniman u Vižinadi, u Istri...

Kako ono beše - We are not American army. Think of us as of a private enterprise...

Izvinjavam se zbog parafraziranja...
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 10:56 04.11.2011

Re: Fest romani

docsumann
I ona kad avion presece coveka na plazi i trup sam padne u vodu.


to je bio neki rutinski ili trenažni let, na kojem je doktor Danika odrađivao svoje obavezne časove leta, na koje nije ni išao već bi se samo upisao na spisak posade.
Pošto je nalet vjetra izbacio McWatt-a sa putanje, on je elisom zakačio kupača sa plaže nad kojom je često izvodio akrobacije.
Kada je vidio đta je uradio, rekao je svima da iskoče padobranom, a zatim se uz - Ha bože, šta se može, obrušio na zemlju.

Vojnici koji su sve to pažljivo gledali, su ustanovili da samo doktor, od onih sa spiska nije iskočio iz aviona, te su ga zajedno sa McWatt-om proglasili mrtvim.
Uzalud je on kasnije pokušavao da im objasni, kako je eto - on tu, živ i zdrav, da uopšte nije ni bio u avionu. Papiri su jasno ukazivali na to da je mrtav.

P.S. sve po sjećanju


da, to je bio McWatt! moram da procitam ponovo knjigu.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 21:34 06.11.2011

Re: Fest romani


Asirac! Yossarian the Assyrian


Pročitaš pažljivije i utvrdiš da je dovoljno slušati Freehand-a.
Josarijan je bio Jermen, to Asirac je bilo zezanje.



Zezanje, ali je tako divan one-liner... Da sam Josarian morao bih da izvalim tako nesto
pape92 pape92 02:27 04.11.2011

mali gumeni žuti čamac - tako privlačan

Haleluja za ovo! Ima jedna loša stvar sa Kvakom 22, pročitati je ili ne liči na uzimanje plave ili crvene pilule u Matriksu, barem se ja tako sećam vremena kad sam pročitao knjigu. Nekako sam bio premlad da mi se tako brutalno prokuži svet. Dobra strana ranog čitanja je što sam do danas imao fore da je pročitam još dva puta. Loša je što je knjiga tačna.

U prvi mah nisam mogao da je prihvatim kao takvu (tačnu). Oči mi je otvorio drugar koga sam nekom prilikom uzgred upitao da li je pročitao knjigu. Ja živim u njoj, reče. Pa i ja, shvatio sam. Kao i da postoje samo dve opcije: ili ću im se pridružiti ili ću napuhati mali gumeni čamac, uzeti veslo i krenuti ka pučini. Jednog dana možda to i uradim.
Ali najpre da se najzad naspavam.

docsumann docsumann 05:56 04.11.2011

Re: mali gumeni žuti čamac - tako privlačan

znači i ti tri puta
prapra prapra 05:22 04.11.2011

jabuka

Davno sam citao i ne mogu da se setim kako je isla prica sa jabukom.
docsumann docsumann 05:51 04.11.2011

Re: jabuka

Davno sam citao i ne mogu da se setim kako je isla prica sa jabukom.


Je l' ono kada bi Or upitao Josarijanu, s kojim je inače dijelio šator, da ga li zna zašto drži tri divlje jabuke u ustima, a zatim bi ih stvarno strpao unutra.

Josarijan bi onda pizdio što ovaj neće da mu odgovori, već ga samo bleskasto gleda, nabubrenih obraza.

A sav štos je, ustvari, bio u jednoj kvakici - kad neko drži tri jabuke u ustima, nije u stanju da vam odgovori zašto drži tri jabuke u ustima.
prapra prapra 15:08 04.11.2011

Re: jabuka

Da. Tu sam se smejao ko lud na brasno.
docsumann docsumann 21:19 04.11.2011

od Helera još i ...

sasvim solidne:

"Nešto se dogodilo"

"Čovjek zlata vrijedan" ( Good as Gold )
kick68 kick68 01:03 05.11.2011

./

Ja imam ovo izdanje iz 1970. Kupila sam je polovnu posto sam odavno odgledala film. Uzeh da je citam jer si je bar jedno 100x citirao:)) Meni sve to na momente tuzno:(

Today you're an old man."

Old?" asked Clevinger with surprise. "What are you talking about?"

Old."

I'm not old."

You're inches away from death every time you go on a mission. How much older can you be at your age?
docsumann docsumann 01:50 05.11.2011

Re: ./

Today you're an old man."

Old?" asked Clevinger with surprise. "What are you talking about?"

Old."

I'm not old."

You're inches away from death every time you go on a mission. How much older can you be at your age?


kakva koincidencija, upravo smo drugar i ja, danas, spominjali ovaj dijalog, evocirajući uspomene na čitanje Kvake.

Meni sve to na momente tuzno:(


u jednom momentu, tamo negdje na trećoj četvrtini, koliko me sjećanje služi, knjiga postaje mračnija.
pa opet i pored sve tjeskobnosti i bedaka, očite nemoći pred sistemom u čijem nukleusu leži kvaka-22, Helerov roman nije pesimističan u onom najelementarnijem smislu.

što bi rekao Cane iz Partibrejkersa - spašava se pojedinac, a ne masa
blogovatelj blogovatelj 15:59 06.11.2011

Primio orden go

A onda ga poklonio Luciani. Kao Mohamed Ali sa zlatnom olimpijskom medaljom.

- You are giving me this?
- Yes.
- Perché?
- Because you're very beautiful, and because your name is Luciana. It was my mother's name.
- But my real name is Eleonora Rosanna. You only call myself Luciana.
- My mother only called herself Luciana. Her real name was Eleonora Rosanna.
- I don't believe you.
- I don't blame you.
- What you get this for?
- Will you believe me if I tell the truth? I was awarded that particular medal for killing fish.
- You have killed many fish?
- Yes, I am one of the biggest... I am the most renowned killer of fish in the US Army Air Force.
- I dance with you but I won't let you sleep with me.
- Who asked you?
- You don't want to sleep with me?
- I don't wanna dance with you.
- You crazy?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana