Gastronauti| Gost autor| Hobi

O gljivama ...

docsumann RSS / 01.11.2011. u 19:21

 moj gost: drzura

 Gljive+(Mushrooms).jpg

Gljive...pečurke, gube(!) ; kod našeg naroda - takvog kakav on jeste - obično je riječ o gubama, koje, podrazumjeva se, treba izbjegavati, odnosno mačinjati se od njih, jer je nekada u susjednom selu, vele, nastradala cijela porodica, njih osmoro, a preživjela samo djevojčica od 5-6 godina, koja je učestvovala u branju i upravo ona ubacila u korpu samo režnjić Zelene pupavke (Amanita phaloides), ali kako je bila pospana samo je malo umočila hljebom u"toć" od izmiješanih gljiva u velikoj teći- bronzinu i pošla na spavanje...svih ostalih osmoro je umrlo u teškim mukama - priča ima raznoraznijeh!
Stoga, opet: Gljive, pečurke ili gube, svejedno, i jesu i nijesu b a u k !
No, pođimo redom:
Gljive nijesu ni meso a niti su bilje. Najkraće rečeno nešto su između to dvoje i samo na području Balkana ima ih preko hiljadu vrsta. Naravno, osnovna podjela je na jestive i na otrovne, kada je riječ o knzumiranju, budući da se najprije ka tome strijemi
I toga radi se ide, hrli ili samo radoznalo kreće u potragu za gljivama.
Onaj ko bilo šta zna o gljivama obično je to iz djetinjstva, pa poznaje i "bere" samo dve-tri ili eventualno 5-6 vrsta provjereno jestivih, i to tek pošto ih nađe i ako već nisu pojedene od divljih svinja, puževa, zečeva, ovaca i druge stoke sitnog ili krupnijeg zuba !?
Šalu nastranu, oprez je nužan, i niko ko se imalo razumije u mikologiju neće vam o gljivama kazati da nijesu "opasna" igračka.
Savladati strah od gljiva nije nimalo lako. Neka početnik bez vodiča ne kreće u traženje gljiva, pa makar uza se imao i čitavo brdo knjiga od najrenomiranijih mikologa.
No, budući da živimo u eri interneta , vikipedije i izmješanog stanovništva (što izbjeglice, što dođoši i autohtoni seljaci"šljegoši" koji sigurno razlikuju Mliječnicu-ljutaču od vrganja ili od lisičarke i eventualno smrčka ( bijelog ili crnog ) problem se unekoliko umanjuje, jer se već i na zelenim pijacama mogu vidjeti korpe sa lisičarkama i vrganjima, a o kupovnim šampinjonima ( Agaricus ) da se i ne govori !

Osim podjele na jestive, "polujestive" , nejestive i - o t r o v n e , gljive se međusobno razlikuju i po rodovima, vrstama, odnosno po tome na čemu ili iz čega rastu. Pa tako imamo: lističarke (na lišću, humusu, livadi i sl.); saprofitne i parazite. Saprofitne razgrađuju trula stabla a parazitne rastu na živim i iz njih uzimaju hranljive tvari. Lističarke žive obično u mikorizi sa korenjem na tlu (vrganji, lisičarke, pupavke, šampinjoni, krasnice, mliječnice, vitezovke, itd.itd. ).
Mikoriza je gruba riječ za simbiozu, i predstavlja prefinjenu razmjenu dobara između gljive stabla i samog tla. S jedne strane, gljiva u korjen stabla ubrizgava višak vode, a stablo iz lišća i debla gljivi vraća višak hlorofila i celuloze. Tlo, pak, gljivi daje osim vode još i potrebne minerale i minimalne količine šećera i masti. Sklad tih triju komponenata : stablo+tlo+gljiva= mikoriza!

Ljude su oduvijek privlačile gljive,naročito njihov tajanstven način života,raznolikost oblika i boja,miris,okus i ostale posebnosti...
I sami njihovi nazivi ponekad upućuju na vjerovanja na navodnu povezanost sa nečim "onostranim", "đavoljim", zlim dusima-nimfama, vješticama itd., pa tako vrganj-ludara ili kraljevka(boletus regius); "jurček" gljiva sv. Jurja - prolećni vrganj. Tako je i jestiva izvrsna Tricholoma equestre - zelenka dobila svoj otmeni naziv, dok je suillus bovinus -kravara ...

Gljive kao hrana imaju visoku vrijednost, prije svega zbog velike sadržaja proteina. Ekonomska vrijednost sviježih ili sušenih gljiva, kao prehrabenog artikla, je karakteristična  za  tijela smrčka, šampinjona, vrganja, lisičarke, rujnice, velike gnojištarke, a posebno kod blagve, biserke, sunčanice, jablanovače, modrikače te kod koraljke (ramarija batrytis)...
Veliki je dakle, broj jestivih gljiva, jer se i inače računa da ih skupa sa plijesnima, lišajevima i drugim zrnolikim gljivicama ima blizu 100 hiljada vrsta.
Što se same hranljive vrijednosti tiče, gljive su negdje između mlijeka i jaja.

Prosječan sastav 34 vrsta jestivih gljiva je ovaj:

-Voda 90,8 % (varira od 81-95 % )
-Bjelančevine 2,89 % (0,9-7,3 % )
-Masti 0,59 % (0,25-1,40 % )
-Ugljeni hidrati 4,02 % (1-9,2 % )
-Celuloza 0,7 % (0,2-2,10 % )
-pepeo 0,9 % (0,3-2,00 % )

Od vitamina prisutni su: A , B1 , B2 , C i D.
Učešće vitamina D iznosi:

-vrganj 0,83
-lisičarka 0,83
-smrčak 1,25
(gljiva na suncu - 0,63;dok u hladu svega 0,21)

Kalorijska vrijednost :

30 cal (14-60 cal u 100 grama sviježih gljiva)

No,da ne bismo dublje zalazili u nutricionistiku, mikologiju ...  pređimo odmah na, recimo, sedam meni osobno najboljih gljiva i sedam, i ostalima, a ne samo meni najotrovnijih :

JESTIVE :

1.- Blagva - Amanita caesarea ( Kneginja, carevka, principesa, rudnjača...) iz roda je pupavki (Amanita)koje su manje više sve otrovne , i to smrtno , dok je ona , eto ,jedna od najboljih poslije tartufa.

 Amanita%20caesarea-02.jpg

2.-Mrka trubača - Craterllus cornucopioides (sirotinjski tartuf);

Craterellus_cornucopioides_JPG1.jpg

3.-Bijeli smrčak - Morchella esculenta ;

Morchella_esculenta_300405.jpg

4.- Hladetinka, zdjeličarka crvena - Tremiscus helvelloides

fm00011.jpg

5.- Kraljevka (vrganj) - Bolletus Regius

boletus-regius-xxx216.jpg

 6.- Martinčica velika - Clitocybe geotropa;

4_Frame%2039%20Clitocybe%20geotropa.jpg

 7.- Šampinjon livadski - Agaricus arvensis;

234px-Pieczarka_polowa_vongrzanka.JPG

 

O T R O V N E :


1.- Zelena pupavka - Amanita phaloides;

220px-Amanita_phalloides.JPG

 2.- Smrdljiva pupavka - Amanita virosa;

B2500687-Angel_mushrooms,_Amanita_virosa-SPL.jpg

 3.- Panterovka - Amanita pantherina;

AMANITA_PANTHERINA.jpg


4.-Koprenka - Cortinarius speciosissimus;

images?q=tbn:ANd9GcRpd90RKOeFkAuQEFbsia0JDqg6Io9bAiQh1t-Cw3L1zMvDq5VY_rOiLnk

5.- Olovasta rudoliska - Entoloma sinuatum;

235px-Entoloma_sinuatum_group.JPG

 6.-Ljubičasta šljemovka ( mala smrt ) - Mycena pura;

Mycena%20pura.JPG

7.- Bijela pupavka - Amanita alba;

313103_134891009949669_100002863119793_141709_1458259240_n.jpg


Napomena : o otrovnim sindromima iz iskustva mojih poznanika navodim slijedeće slučajeve :
- Poznanica je ubrala maslinovu oljku, zavodnicu (omphalotus olearius) misleći da se radi o lijepoj lisičarki a možda i o bukovači. Obilno večerala i u tri iza ponoći, u bolnici u Meljinama, ispumpavanje trajalo do zore rane , moj jarane, crne kose vrane nečešljane moj rođo, vrli kumašine, pobro njojzi nije dobro.
- Što su i koliko toga je iz mene izišlo, Bože dragi!- rekla mi je napomenuvši da je sve vrijeme bila u grču, drhtavici, totalno blijeda uslijed dehidracije:
- Tresla sam se kao prut!

-Poznanik, pak, pojeo punu tavu olovaste rudoliske (entoloma sinuatum) koja mu je bila nadasve ukusna i veoma, veoma "blagotvorna" dok je jeo, ali je zato tokopm noći i cijeli bogovetni sutradanji dan "puštao"- kako on reče - i gore i dolje, a i mokrio ko iz kišnog oluka, takođe uz klonuće svijeh mišićah, tutnjavom u ušima i suženjem zjenica:
-Obnevideo sam, bre, načisto! - ispovjedio mi se na kraju, ali je traganje za glivama nastavio.

 

O HALUCINOGENIM

44712-bigthumbnail.jpg

Vrste gljiva poznate po svojim halucinogenim svojstvima imale su ( a možda još imaju!?) posebnu ulogu u vjerskim ritualima (šamanizam), a povezane su porijeklom mjesnih vjerovanja u svim svjetskim religijama . . .
Muhara (Amanita muskarina) poznata je iz njemačke mitologije (Edda), koja kaže da plodna tijela nastaju kada na zemlju padne pjena iz usta zadihanog (zajapurenog) vodenog konja, a u grčkoj mitologiji je to »ambrozija« ili hrana za Bogove!
Smatra se da je Muhara imala uticaj i na hinduizam (Rig-veda, soma...), te u vjeri ranih hrišćana.
Kod Taoista vrlo su bitni tonici od bilja i gljiva, naročito kada je u pitanju Ganoderma lucidum (Hrastova sjajnica), koju bi posvetio ili »poškropio« svetom vodicom lično kineski car!
Kod Indijanaca Psilocybe i Panaeolus - korištene su kao otrovna halucinogena sredstva u svrhu susreta sa Svevišnjijem!
Motivi povezani sa šamanizmom pronalaženi su po pećinama Francuske, Španjolske ... U Sibiru postoje crteži na kamenju koji datiraju još iz brončanog (bronzanog) doba...

Slika Muhare u obliku zmijske glave kao Drvo spoznaje u raju može se vidjeti na fresci u kapelici u Rimu blizu dvorca Plaincourault (l3. vijek)
Zanimljivi oblici gljiva kakav je poznati Stršak ili pasji penis (Phallus impudicus - besramni, smrdljivi penis!) redovito se spominje u praznovjerju.
Vjerovalo se, naime, da vještice plodna tijela gljiva koje na svojim klobucima nose spermu »vraga« da bi pomoću nje stvorile oko sebe što veći broj potomaka... Takova (takva) su i »vražija jajca ili »vještičina jaja«. U Makedoniji gljivu Clathrus ruber nazivaju »Vešterkino srce«.

Halucinogena dejstva gljiva poznata su već odavna, naročito u sklerociju (zaraženo zrnevlje). Halucinogeno djelovanje sklerocija povezuje se sa LSD drogom.
U Salemu u Masačusecu uslijed »pretjeranih« halucinacija nekolikih žena, istim je suđeno i presuđeno spaljivanjem ...
Obična Gnojištarka iz roda Psilocybe koja raste na konjskoj balegi ne smije se jesti uz alkohol inače dovodi do delirijuma i »pjene« na ustima budući sadrži tvar »Koprin« kojim se liječe zakleti alkoholičari.
Isti sastojak koprina prisutan je i kod nekih vrsta Clitocybe - Grlašica, pa i nekih Tricholoma (Zelenka).
Kod Muhare se umakanjem njenog klobuka u vodu ili mlijeko, efikasno ubijaju muhe zbog toksina koji ih parališe. Ljudi su je pak upotrebljavali radi izazivanja halucinacija i osjećaja lebdenja (tzv. »Letači«).
Pod uticajem Muhare proricatelji su proricali i naravoučili na stotine besmislica i gluposti koje su potom svećenici - župnici, igumani, protojereji, protosindjeli, djakoni, episkopi i vladike, to jest papski nunciji, kardinali i ostali Bogu bogougodni Prvomučenici, Blaženi i posvećeni Sveci - te iste gluposti tolkovali kako im je bilo volja i trenutačno raspoloženije!
Čak se smatra da je i šišanje tonzure kod svećenstva (i nošenje onog crvenog kapetina na kardinalskim glavama) unekoliko u svezi sa naprijed spomenutim, odnosno u svrsi upijanja što većeg broja tih halucinogenih, budalastih tvari!?...
Istu stvar sa šišanjem glave radili su i stari ratnici prije odlaska u bitku, no oni više radi suzbijanja straha i panike. U novije vrijeme ta se panika razgonila alkoholom, naročito votkom!
U XX vijeku otkriven je aktivni sastojak od nekoliko Psilocybe vrsta koji je kod Asteka korišten u toku rituala.
Nakon konzumiranja ovih vrsta gljiva dolazi do euforičnih stanja (uz prethodne djelimične blagodizenterične smetnje u probavnom traktu) i do bogatih vizuelnih halucinacija sa velikim bogatstvom boja i pojavom neobičnih oblika na nebesima i tlu.
Generacije mladih iz šezdesetih Psilocybe gljive su uzgajale na terasama i mješale ih sa LSD-om, a i dan danas postoje dućani i bakalnice slične našim "Pantomarketima" i "Rodama" u kojima je tadašnja mladež mogla da kupi tu "ekodrogu" - taj espap nad espapima od kojega je i jedan od mojih poznanika ugledao na nebu sedam ili devet kišnih duga uvijenih jednu uz drugu na potezu od Krašića pa sve do Jezerskog vrha na Lovćenu!
- Bile su isprepletene kao kada se zmije pare, a blještavije od zlata, rubina , smaragda i tirkiza zajedno, i ljepše čak i od Ticijanovih, Rembrantovih, Velaskezovih i Gojinih slika! (Poznanik je inače i sam slikar, ali jedan od bledunjavijih, pošto su mu boje na svim platnima pospane i malokrvne, to jest posve anemične...!!!)

Sve u svemu, učinak halucinogenih gljiva nipošto ne bi smio doći u kontakt sa labilnim i depresivnim osobama, a ne preporučuje se ni zdravim i ko od brda odvaljenim, ukoliko isti nisu lažni biznismeni ili političari, odnosno visoki crkveni velikodostojnici, hodže, efendije, muderizi ili uleme. Njima to ništa ne smeta!


Pozdrav čitateljstvu, i - oprezno sa halucinogenim gljivama!!!

 



Komentari (113)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 19:33 01.11.2011

1.

alselone alselone 19:49 01.11.2011

Ja obozavam pecurke

O-bo-za-vam!

Ali kad neko drugi spremi posto ja ne znam. Zbog tog neznanja sam do sada jeo samo tri vrste - sampinjone, bukovace i sitaki.

Poucan blog.

EDIT: jeo sam i vrganje, sad me zena potsetila. Cesto jedam i da ne znam da sta jedem.
drzura drzura 20:28 01.11.2011

Re: Ja obozavam pecurke

Ti bi mogao daleko dogurati !
nsarski nsarski 19:50 01.11.2011

Super tema!

Imam tri pitanja, za sada (ja sam newbie kad su pecurke u pitanju , mozda cu ispasti glup u drustvu, ali da se okusam).

1. Maitake pecurke. Jeo sam ih u pasti, u salati, u supama raznih vrsta i mnogo mi se dopadaju. Medjutim, ovde ih nisam nasao na normalnoj pijaci. Ima ih susenih, to znam, ali svezih ni za lek. Zna li neko gde mogu da se nadju? Da li rastu kod nas?

2. Portobello pecurke. Ja sam ih cesto pravio na rostilju. Neke su velicine obicnog tanjira, ono 20cm u precniku - iseku se na snite, zaliju uljem i soja sosom i bace na rostilj. Veoma ukusne. Cuo sam da su one samo odrasla verzija poznatih crimini pecurki (one su kao sampinjoni ali tamnije boje) koje Italijani masovno konzumiraju. Ima li toga ovde?

3. Srpski tartufi (truffles). Pre mesec dana sam dobio nekoliko crnih tartufa od tipa koji gaji paprike, zivi u Leskovcu i tamo ponekad ide u "lov" na tartufe. Kaze da koristi pse (svinje su suvise teske za hendlovanje kad ih namirisu) koje je nabavio u Istri. Boga mi, iznad svih ocekivanja! Da li ih ima jos negde sem oko Leskovca?
alselone alselone 19:56 01.11.2011

Re: Super tema!

nsarski
ja sam newbie kad su pecurke u pitanju


Misje profesore vi ste za mene Dzejmi Oliver pecuraka.
nikvet pn nikvet pn 20:00 01.11.2011

Re: Super tema!

nekoliko crnih tartufa. Boga mi, iznad svih ocekivanja! Da li ih ima jos negde sem oko Leskovca?

Ima, ima ...
ivana23 ivana23 20:01 01.11.2011

Re: Super tema!

nsarski

3. Srpski tartufi (truffles). Pre mesec dana sam dobio nekoliko crnih tartufa od tipa koji gaji paprike, zivi u Leskovcu i tamo ponekad ide u "lov" na tartufe. Kaze da koristi pse (svinje su suvise teske za hendlovanje kad ih namirisu) koje je nabavio u Istri. Boga mi, iznad svih ocekivanja! Da li ih ima jos negde sem oko Leskovca?


NJEGOVO KRALJEVSKO VELICANSTVO - Tartuf od Srbije
drzura drzura 20:12 01.11.2011

Re: Super tema!

Za maitake pečurke stvarno ne znam da li rastu kod nas , mislim da ne . portobelo ili plemenita pečurka vrsta šampinjona i ima ga kod nas veoma ukusan kao i šumarica ili šumski šampinjon . uzgaja se u bijelom obliku na kompostu pomiješanom sa konjskim izmetom (to je onaj što se prodaje ). Tartufa , zna se zasada , da ih ima samo u Istri . Za leskovac nisam čuo , mada je bilo pokušaja prenošenja micelijuma u slavoniju .
nsarski nsarski 20:30 01.11.2011

Re: Super tema!

portobelo ili plemenita pečurka vrsta šampinjona i ima ga kod nas veoma ukusan kao i šumarica ili šumski šampinjon . uzgaja se u bijelom obliku na kompostu pomiješanom sa konjskim izmetom (to je onaj što se prodaje )

Meni je totalno cool sto sa portobello pecurkama imas mogucnost da kupis dve pecurke i eto ti ceo rucak:

Milan Novković Milan Novković 20:40 01.11.2011

Re: Super tema!

Meni je totalno cool sto sa portobello pecurkama imas mogucnost da kupis dve pecurke i eto ti ceo rucak:

Da, mi od gliva za roštilj-žurke samo njih i kupujemo.

Pitanje: ovde u UK ih zovu portobelo obično u manjem izdanju. Kad su jako velike koriste neko deskriptivno ime tipa "flat mushrooms". Da li je to ista vrsta ili su različite? Ove "flat" su kao što ti kažeš, i do 20cm.
drzura drzura 21:01 01.11.2011

Re: Super tema!

Najvjerovatnije ista vrsta jer može narasti do 20tak cm i u toj veličini klobuk im je potpuno ravan .
Jukie Jukie 21:05 01.11.2011

Re: Super tema!

drzura
Tartufa , zna se zasada , da ih ima samo u Istri . Za leskovac nisam čuo , mada je bilo pokušaja prenošenja micelijuma u slavoniju .

Mislim da tartufi spadaju u mikorizne gljive, te da je potrebno imati i odgovarajući tip zemljišta i živo drveće odgovarajuće vrste da na njegovom korenu rastu. E ako spore već padnu u okolinu pravog korena, nema prepreke da raste micelijum.
Jukie Jukie 21:12 01.11.2011

Re: Super tema!

Inače ne treba smetnuti sa uma da postoje i Elaphomycetaceae*, koje naoko liče na tartufe ali su sasvim drukčije po konzistenciji i naravno ukusu i sastavu.
*Ovo elapho- nije od reči elephant nego se jelen na latinskom zove elaphus, a jelenima ne smeta što to nisu pravi tartufi te ih jedu.
(ovo pitanje sam imao na ispitu )
drzura drzura 21:34 01.11.2011

Re: Super tema!


Tartufi jesu mikorizna gljiva i traže odgovarajuće zemljište i drveće , da ih ima u Istri znam sigurno i to bijelih tartufa . nisam čuo da ih ima negdje drugo u bivšoj SFRJ , ne kažem da nije moguće !!!
drzura drzura 21:42 01.11.2011

Re: Super tema!

Jukie
Inače ne treba smetnuti sa uma da postoje i Elaphomycetaceae*, koje naoko liče na tartufe ali su sasvim drukčije po konzistenciji i naravno ukusu i sastavu.
*Ovo elapho- nije od reči elephant nego se jelen na latinskom zove elaphus, a jelenima ne smeta što to nisu pravi tartufi te ih jedu.
(ovo pitanje sam imao na ispitu )

O ovome takođe ne znam ništa .Generalno berem ove nadzemne vrste
razmisljam razmisljam 21:59 01.11.2011

Re: Super tema!

drzura

Tartufi jesu mikorizna gljiva i traže odgovarajuće zemljište i drveće , da ih ima u Istri znam sigurno i to bijelih tartufa . nisam čuo da ih ima negdje drugo u bivšoj SFRJ , ne kažem da nije moguće !!!



Има их, како да нема. Ја једаред нашла овакав на Дивчибарама и здраво се обрадовала. После видела о чему се ради, па се разочарала.
Хоћемо пробати - нећемо пробати - ено га још увек у једној теглици у осушеном стању.

P.S. docs, ако сам почела да претерујем са причом и линковима и осталим појављивањима, довољно је да ме само лепо замолиш да ћутим, таки ћу да нестанем.
А тема ми баш легла. Одавно нисам ишла у печурке, а пријало би ми.
ivana23 ivana23 22:18 01.11.2011

Re: Super tema!

razmisljam
Има их, како да нема. Ја једаред нашла овакав на Дивчибарама и здраво се обрадовала. После видела о чему се ради, па се разочарала.
Хоћемо пробати - нећемо пробати - ено га још увек у једној теглици у осушеном стању.


Dadoh link gore, al' niko izgleda nije primetio.
docsumann docsumann 22:23 01.11.2011

Re: Super tema!

P.S. docs, ако сам почела да претерујем са причом и линковима и осталим појављивањима, довољно је да ме само лепо замолиш да ћутим, таки ћу да нестанем.
А тема ми баш легла. Одавно нисам ишла у печурке, а пријало би ми.


samo cepaj
myredneckself myredneckself 22:37 01.11.2011

Re: Super tema!

Tartufa , zna se zasada , da ih ima samo u Istri

Ma ima, evo ja napravila truffles, u nevezuši, očas posla



drzura, pozdrav i dobrodošao
razmisljam razmisljam 23:09 01.11.2011

Re: Super tema!

ivana23

Dadoh link gore, al' niko izgleda nije primetio.


Ја видех, али у жару борбе превидех.
Двапут је двапут, ваљда ће сада неко уочити барем један од линкова.
Ивана
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:48 01.11.2011

Re: Super tema!

Двапут је двапут, ваљда ће сада неко уочити барем један од линкова.


Uoceno iz prve , a na ovom drugom pise
kupocene gljive do sada su iskopavane u zapadnom Sremu (okolina sela Platičevo i Morović), južnom Banatu, okolini Pančeva, Valjeva, Bele Palanke, Bora i Rogota kod Batočine.

Ne razumem se u to al vidim coveka sa psom u nekoj sumi, pas kao nesto njusi, trazi...
-Dobar dan -dobar dan
-Sta to tarzite?
-Trartufe
-Jesi ti normalan bre, pa ja ovde rodjen, znam svaki kamen, svako drvo, ma sve znam, znam i gde su Turci zlato zakopali, tratufa ti ovde nema
-Ma nemas ti pojma

Odoh ja, ostavih ga, dal je sta nasao nemam pojma, al coveka videh jos jednom u toj istoj sumi.
ivana23 ivana23 00:39 02.11.2011

Re: Super tema!

razmisljam


Ti si nasla na Divcibarama... Znam da ih ima i to na celom potezu od Divcibara, sve do Jezevice.
blogovatelj blogovatelj 01:30 02.11.2011

Re: Super tema!

Ove "flat" su kao što ti kažeš, i do 20cm.


Portobelo koji se prodaje u Kanadi ima precnik 8-10cm. Za devet i po godina zivljenja ovde, nikada nisam video neke koje su veceg precnika od 10cm.
nikvet pn nikvet pn 13:40 02.11.2011

Re: Super tema!

vidim coveka sa psom u nekoj sumi, pas kao nesto njusi, trazi...

I najzad nađe.

Održavanje tih sjajnih pasa naplaćujem van sistema PDV.

Ali da priznaju gde su ih pronašli - nikad. Neki od njih ladno pale po par stotina km, šatro kampuju a ustvari zuje šumama u tartufe. Vrate se ponekad baš ohoho. Onda zovu glavnog dilera iz NS (?) koji dođe, otkupi i ... život je lep.
mariopan mariopan 20:33 02.11.2011

Re: Super tema!


2. Portobello pecurke. Ja sam ih cesto pravio na rostilju. Neke su velicine obicnog tanjira, ono 20cm u precniku - iseku se na snite, zaliju uljem i soja sosom i bace na rostilj. Veoma ukusne. Cuo sam da su one samo odrasla verzija poznatih crimini pecurki (one su kao sampinjoni ali tamnije boje) koje Italijani masovno konzumiraju. Ima li toga ovde?

I Grci mnogo vole portobelo pečurke, mi ih isto jedemo samo sa roštilja, mnogo lepo. Ovde ih nigde nisam našla.

3. Srpski tartufi (truffles).

Prvi put čujem. Da li to uopšte postoji (srpski tartufi) ili si imao sreću da dobiješ prave tartufe, koji isto mogu da rastu i kod nas? A rastu, sigurno.

Prave tartufe u rižotu sam jela prošle godine u Atini i nisu mi se dopali, a majstorski spremljeni
Malo mi je ta aroma neobična, ne liči na ukus na koji sam navikla ( ma seljanka bre, numem da uživam ni kavijaru (bljak)
NNN NNN 13:09 03.11.2011

Re: Super tema!

oko Leskovca
Jedan moj drug iz okoline Leskovca, redovno "ide u pečurke", bere ih i prodaje, ali ih ne jede! (rekao sam mu da nikad od njega ne bih kupio...)
razmisljam razmisljam 19:53 01.11.2011

Присутна

у својству гљивара аматера који ништа не препушта случају, веома обазриво бере, све што је иоле сумњиво не спушта у плетену корпу од прућа ( која је обавезни реквизит у печуркарењу/ или платнена кеса - пластика никако ) и ужива шњурајући за јестивим примерцима уз надзор верзиранијих и консултације са стручном литературом.
Допада ми се твој избор најбољих јестивих ( црну трубачу сам и сушила па користила као зачин, али сам је ретко налазила ). Ја бих ту додала и ову лепотицу, сунчаницу. У нашој породици је највише волимо поховану, али није згорег измешати је са осталим пленом, па направити добру чорбу.



Иначе, смрдљива пупавка је најлепша печурка коју сам имала прилике да видим. Штета што јој се мора дивити из далека.
Milan Novković Milan Novković 20:22 01.11.2011

Re: Присутна

и консултације са стручном литературом

Samo da napomenem sledeće (pošto se iz bloga može pomisliti da "jak organizam" može preživeti i smrtno opasne glive, tj većinu ili sve:

- Neke otrvone glive prosto "isključe" neke značajne funkcije jetre, kao na prekidač, zauvek.

- I pošto je jetra važan organ to "zauvek" ne traje dugo, pa ostaju samo 3 žalosne opcije: smrt, transplantacija (jako skupa sa neizvesnim donorima), ili uređaji (ne znam ništa o njima ali nagađam da je stvar komplikovanija i neizvesnija od bubrega i dijalize).

Pažljivo, dakle, u nekim fazama razvoja otrovne glive liče na jestive.

I ja ih mnogo volim i često ih koristimo u ishrani, ali ih uvek kupujemo u prodavnicama
drzura drzura 20:26 01.11.2011

Re: Присутна

Naravno da je i Sunčanica jedna od ljepših , ali obavezno oguliti krpice sa klobuka , jer slabije pohovana može izazvati gastro smetnje , a i ukus joj je gorak . Ne smije se zamrzavati !
Trubače možeš naći u kestenovoj šumi kroz kostriku i ispod suvih grana na tlu . kod nas na primorju počinju ovih dana .
blogovatelj blogovatelj 01:39 02.11.2011

Re: Присутна

I ja ih mnogo volim i često ih koristimo u ishrani, ali ih uvek kupujemo u prodavnicama


I ja. Ali uvek.
Najjednostavniji recept za pecurke. Priprema traje pet minuta.
1. Odvojis telo od glave pecurkama. Posolis.
2. Stavis pecurke da se peku dva minuta na jakoj vatri, glave okrenes odnopacke da se sok iz pecurki skuplja u njima kao u soljici.
3. Posle dva minuta iskljucis ringlu i ostavis da se peku po inerciji jos par minuta.
To je to. Za pet minuta remek delo od klope.
I onda ja dobijem nervni slom kad moj sin nece da ih proba i kaze da su "glupe"
kaolavanda kaolavanda 23:42 02.11.2011

Re: Присутна

moj sin...kaze da su "glupe"

srce malo

1. Odvojis telo od glave pecurkama.

A što? Šta fali telu? Ja jedem i to...
Evo me, sad sam se malo zabrinula Mislim, mene i inače pečurke čine zabrinutom, a tek kad pročitam da se odvoji ono što ja ne odvajam... joj!
mariopan mariopan 01:18 03.11.2011

Re: Присутна

A što? Šta fali telu? Ja jedem i to...

Pa to je samo da bi one lepo legle u tiganj...ne brini i ja to jedem
kaolavanda kaolavanda 11:03 03.11.2011

Re: Присутна

Hvala, Mariopan, neću više da brinem.

Jasno je meni bilo da, ili telo nije strašno, ili ja imam u sebi prirodan protivotrov, jer, vidim, pojedem sve,i meni leeepooo... a, možda, mislim se ja, ako je to trovanje, što me snađe posle pojedenih glava sa telima, onda ne znam što ljudi drame u vezi sa trovanjem
mariopan mariopan 15:28 03.11.2011

Re: Присутна

kaolavanda
Hvala, Mariopan, neću više da brinem.

Jasno je meni bilo da, ili telo nije strašno, ili ja imam u sebi prirodan protivotrov, jer, vidim, pojedem sve,i meni leeepooo... a, možda, mislim se ja, ako je to trovanje, što me snađe posle pojedenih glava sa telima, onda ne znam što ljudi drame u vezi sa trovanjem

docsumann docsumann 19:56 01.11.2011

Mene interesuje

kakve su to "polujestive" gljive?

Kako se one to jedu do ili od pola, ili se polujedu cijele
razmisljam razmisljam 20:09 01.11.2011

Re: Mene interesuje

docsumann
kakve su to "polujestive" gljive?

Kako se one to jedu do ili od pola, ili se polujedu cijele


Овакве. У ствари, бољи је израз условно јестиве. Ово од пола и до пола мало збуњује, а збуњеност не ваља да снађе гљивара у акцији.

milisav68 milisav68 20:12 01.11.2011

Re: Mene interesuje

koje sve mogu da se "proizvode" (sem šampinjona i bukovače), sa relativno malim ulaganjima?
drzura drzura 20:20 01.11.2011

Re: Mene interesuje

Sa relativno malim ulaganjima mogu se uzgajati Šitaka ( na strugotini od bukovog drveta , u dzaku sa micelijem ) . Jablanovača ( slična bukovači ) u izbušenom topolovom deblu ( može i trepetljika )
razmisljam razmisljam 20:21 01.11.2011

Re: Mene interesuje

milisav68
koje sve mogu da se "proizvode" (sem šampinjona i bukovače), sa relativno malim ulaganjima?


Одмах да ти кажем да не машташ превише. Ђавоља је то работа.
Мој венчани кум кренуо, онако сасвим озбиљно ( и стручна литература и консултације са професорима са Пољопривредног факултета и скупљање искустава од оних који су се тиме већ бавили и веома предан рад и најбоља подлога и најквалитетнији мицелијум и идеални услови за гајење и све како треба...), али није превише профитирао. Пуно, јако пуно посла са веома неизвесним исходом. Те нападне нека болештина, те немаш коме продати, те нема ко да обере када су услови оптимални... А пробао и шампињоне и буковаче и шитаке.
Оно, и даље се тиме бави, али више рекреативно.
trener92 trener92 20:33 01.11.2011

Re: Mene interesuje


razmisljam
milisav68
koje sve mogu da se "proizvode" (sem šampinjona i bukovače), sa relativno malim ulaganjima?


Одмах да ти кажем да не машташ превише. Ђавоља је то работа.
Мој венчани кум кренуо, онако сасвим озбиљно ( и стручна литература и консултације са професорима са Пољопривредног факултета и скупљање искустава од оних који су се тиме већ бавили и веома предан рад и најбоља подлога и најквалитетнији мицелијум и идеални услови за гајење и све како треба...), али није превише профитирао. Пуно, јако пуно посла са веома неизвесним исходом. Те нападне нека болештина, те немаш коме продати, те нема ко да обере када су услови оптимални... А пробао и шампињоне и буковаче и шитаке.
Оно, и даље се тиме бави, али више рекреативно.

Dobar i realan komentar , razmišljam i
samo da dodam, da ima ljudi koji su alergični na pečurke a da to ni ne znaju dok ne počnu da ih uzgajaju.
milisav68 milisav68 20:40 01.11.2011

Re: Mene interesuje

drzura
Sa relativno malim ulaganjima mogu se uzgajati Šitaka ( na strugotini od bukovog drveta , u dzaku sa micelijem ) . Jablanovača ( slična bukovači ) u izbušenom topolovom deblu ( može i trepetljika )

Ok, hvala!
milisav68 milisav68 20:53 01.11.2011

Re: Mene interesuje

razmisljam
milisav68
koje sve mogu da se "proizvode" (sem šampinjona i bukovače), sa relativno malim ulaganjima?


Одмах да ти кажем да не машташ превише. Ђавоља је то работа.
Мој венчани кум кренуо, онако сасвим озбиљно ( и стручна литература и консултације са професорима са Пољопривредног факултета и скупљање искустава од оних који су се тиме већ бавили и веома предан рад и најбоља подлога и најквалитетнији мицелијум и идеални услови за гајење и све како треба...), али није превише профитирао. Пуно, јако пуно посла са веома неизвесним исходом. Те нападне нека болештина, те немаш коме продати, те нема ко да обере када су услови оптимални... А пробао и шампињоне и буковаче и шитаке.
Оно, и даље се тиме бави, али више рекреативно.

Ma ne maštam, nego pitam.
Pomislio sam da mi nešto "promaklo".
jedan.kub jedan.kub 21:44 01.11.2011

Re: Mene interesuje

razmisljam
docsumann
kakve su to "polujestive" gljive?

Kako se one to jedu do ili od pola, ili se polujedu cijele


Овакве. У ствари, бољи је израз условно јестиве. Ово од пола и до пола мало збуњује, а збуњеност не ваља да снађе гљивара у акцији.


Hvala na linku. Nasla sam medju otrovnim gljivama onu koju imam ispod lesnika.
bocvena bocvena 10:11 02.11.2011

Re: Mene interesuje

da ima ljudi koji su alergični na pečurke a da to ni ne znaju dok ne počnu da ih uzgajaju.


Životna priča mog druga:( Uložio prilične pare u šitake i završio u hitnoj nakon prve berbe. Posle više nije mogao ni da uđe u pogon, odmah bi dobijao ozbiljne smetnje.

Što ti je priroda...ove otrovne gljive mnogo lepše no jestive!
nikvet pn nikvet pn 12:50 02.11.2011

Re: Mene interesuje

Uložio prilične pare u šitake i završio u hitnoj nakon prve berbe

Bez neke investicije pre 20-tak godina iz hobija počnem bukovaču. Lepo poteralo pa sam uvećao proizvodnju do par desetina kila dnevno. Veliko je to zadovoljstvo berbe, kućne klope a bogami i prodaje. Tu mi je inflacija naškodila pa sam obustavio intenzivnu proizvodnju i prešao na ekstenzivnu, na trupce i panjeve. Rodi kad joj se ćefne ali kvalitet je vasionski.
maksa83 maksa83 20:05 01.11.2011

kad sam video naslov

mogao sam se zakleti da sledi Weird Shit (4) o Castanedi. Kad ono...
docsumann docsumann 20:07 01.11.2011

Re: kad sam video naslov

mogao sam se zakleti da sledi Weird Shit (4) o Castanedi. Kad ono...


ne znaš ti drzuru
freehand freehand 20:15 01.11.2011

Re: kad sam video naslov

maksa83
mogao sam se zakleti da sledi Weird Shit (4) o Castanedi. Kad ono...

Don Juan je trenutno zauzet nekim mrsomuđenjem o palanačkim abrovima...
Biće.
trener92 trener92 20:17 01.11.2011

Re: kad sam video naslov

maksa83
mogao sam se zakleti da sledi Weird Shit (4) o Castanedi. Kad ono...


Pa ima i weird shit (3a :
Kod Muhare se umakanjem njenog klobuka u vodu ili mlijeko, efikasno ubijaju muhe zbog toksina koji ih parališe. Ljudi su je pak upotrebljavali radi izazivanja halucinacija i osjećaja lebdenja (tzv. »Letači«).
apacherosepeacock apacherosepeacock 20:25 01.11.2011

Re: kad sam video naslov

Volim pecurke da jedem i nikad mi se nije desilo sa bilo kojim vrstom da mi se smuce, osim sa sitake pecurkama.
Ni dan danas nemam pojma kako ni zasto, prvi put kad sam ih spremila prijale su mi i svideo mi se ukus, sve super. Sledeci dan mi se povracalo od njih posle prvog zalogaja, a ukus, tad vec odvratan, nisam mogla da isteram nekoliko dana iz usta.
(a otrovala se pecurkama nikad nisam)
jedan.kub jedan.kub 20:46 01.11.2011

Super tekst za neupucene.



Volim pecurke, ali sam neznalica. Jela sam vrganje, bukovace, ljutice a najvise sampinjone (uzgajane).

Imam u basti na panjevima tresnje i kajsije interesantne pecurke (posledica trulenja)

Takodje imam i neku cudnu vrstu okruglu, zuckastu, bez nozice, sa unutrasnjom sivom masom (nisu listici). Ruzno izgleda ali opojno mirise, negde sam nasla da je to neka vrsta pupavke, da li je opasna?
drzura drzura 21:04 01.11.2011

Re: Super tekst za neupucene.

Pupavka sigurno nije !
freehand freehand 21:04 01.11.2011

Re: Super tekst za neupucene.

Ruzno izgleda ali opojno mirise, negde sam nasla da je to neka vrsta pupavke, da li je opasna?

Nije ako joj ne prilaziš i ne pokušavaš da je hraniš iz ruke.
JJ Beba JJ Beba 21:15 01.11.2011

Re: kad sam video naslov

mogao sam se zakleti da sledi Weird Shit (4) o Castanedi. Kad ono...

jedan.kub jedan.kub 21:49 01.11.2011

Re: Super tekst za neupucene.

drzura
Pupavka sigurno nije !

Nasla sam na linku: Scleroderma citrinum.
trener92 trener92 20:26 01.11.2011

Pitanje

Kažu da svaka jestiva ima svoju da tako kažem bliznakinju ( ili bar jako liči), koja je otrovna?
nsarski nsarski 20:28 01.11.2011

Re: Pitanje

Kažu da svaka jestiva ima svoju da tako kažem bliznakinju ( ili bar jako liči), koja je otrovna?

Kao ono: materija/antimaterija?
drzura drzura 20:34 01.11.2011

Re: Pitanje

Svaka je jestiva , ali neke samo jedanput !
trener92 trener92 20:37 01.11.2011

Re: Pitanje

nsarski
Kažu da svaka jestiva ima svoju da tako kažem bliznakinju ( ili bar jako liči), koja je otrovna?

Kao ono: materija/antimaterija?


Baš tako, to mi je pričao čovek koji se bavio sakupljanjem i prodajom na veliko (bila je u pitanju velika količina, išlo je za izvoz u Italiju, ako se dobro sećam ).
docsumann docsumann 20:34 01.11.2011

da ubacim jedan trolčič

pošto je i zura dio ekipe iz HP kluba, samo da obavjestim pučanstvo da je pozorište ostalo u svojim prostorijama, pa sa njim i klub.

očekujemo početak rada za vikend ( ima da se ...)

hvala svima na podršci, posebno onima koji su potpisali peticiju. ključ uspjeha je upravo bio u pritisku javnosti, pa je tako direktorka muzičke škole ostala bez podrške na gradskom odboru DPS-a.
mislim, da se radilo o nekoj, njima bitnijoj stvari, sumnjam da bi peticije i aktivizam bili dovoljni ... međutim, meni sasvim odgovara da im budem nebitan
razmisljam razmisljam 20:39 01.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

docsumann
pošto je i zura dio ekipe iz HP kluba, samo da obavjestim pučanstvo da je pozorište ostalo u svojim prostorijama, pa sa njim i klub.

očekujemo početak rada za vikend ( ima da se ...)


Јееее!
Надам се само да ће то потрајати и да се надлежни неће пресалдумити преко ноћи.

Нека вам је са срећом!


trener92 trener92 20:42 01.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

To je odlična vest docs, jedna dobra u to ime

docsumann docsumann 20:51 01.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

Нека вам је са срећом!


fala

i naravno - dj izbijele

docsumann docsumann 20:54 01.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

To je odlična vest docs, jedna dobra u to ime


hehe, ova će se stvar dopasti zuri, ateisti-šamanu
milisav68 milisav68 20:57 01.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

docsumann
pošto je i zura dio ekipe iz HP kluba, samo da obavjestim pučanstvo da je pozorište ostalo u svojim prostorijama, pa sa njim i klub.

očekujemo početak rada za vikend ( ima da se ...)

hvala svima na podršci, posebno onima koji su potpisali peticiju. ključ uspjeha je upravo bio u pritisku javnosti, pa je tako direktorka muzičke škole ostala bez podrške na gradskom odboru DPS-a.
mislim, da se radilo o nekoj, njima bitnijoj stvari, sumnjam da bi peticije i aktivizam bili dovoljni ... međutim, meni sasvim odgovara da im budem nebitan


drzura drzura 21:06 01.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

Da odlična stvar !!!
trener92 trener92 21:26 01.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

docsumann

hehe, ova će se stvar dopasti zuri, ateisti-šamanu


Ateisti-šamani su pravi ljudi
4krofnica 4krofnica 21:33 01.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

( ima da se ...)


:))))

uuuuuu docs, fenomenalno!!
sjajna vest, baš si me obradovao.
(obožavam kvalitetan pritisak javnosti:)


+mjuz naravno,
asocijacija na tvoje lepo mesto:
-ovaj spot mi je uvek izgledao kao da je sniman u jednom klubu
(sigurno si bio:) u kom sam se osećala kao ti u tvom.
pazi sad:

uverena sam da i ovi momci vole neke vrste gljiva.
drzura drzura 21:53 01.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

pa ateista sam ali volim gljive svakojake , ako ima dovoljno piva naginjem i šamanizmu , zna doc
Ateisti-šamani su pravi ljudi

myredneckself myredneckself 22:51 01.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

docsumann
( ima da se ...)

Šta ovo znači?
docsumann docsumann 23:39 01.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

Šta ovo znači?


pa to ... ima da se nesjećamo
docsumann docsumann 12:04 02.11.2011

Re: da ubacim jedan trolčič

Ateisti-šamani su pravi ljudi


đe će vam duša

JJ Beba JJ Beba 21:13 01.11.2011

gljive kaotakve

eto ,jedna od najboljih poslije tartufa.

uh što volem. eno mi u fridžu ostalo još par istarskih. + maslinovo ulje sa tartufima



Moment of inner freedom
when the mind is opened & the
infinite universe revealed
& the soul is left to wander
dazed & confus'd searching
here & there for teachers & friends


-Jim Morrison Wilderness
docsumann docsumann 00:49 02.11.2011

Re: gljive kaotakve

Moment of inner freedom


kaolavanda kaolavanda 21:37 01.11.2011

E jeste

Priroda šašava! Udesila da su otrovne lepše, pa ti odoli

Eto, npr. ova "mala smrt"... ma, prosto da je pojedeš

...

Nego - već vidim dj izbijele, a oko njega veselooo

BRAVO!!!
angie01 angie01 22:11 01.11.2011

,

docsumann docsumann 22:42 01.11.2011

Re: ,

Neo Rauch ... donesoh sa mikelijevog bloga

gorstak92 gorstak92 22:35 01.11.2011

Koji procenat blogera

konzumira one halucinogene?
njam, njam
mariopan mariopan 20:50 02.11.2011

Re: Koji procenat blogera

gorstak92
konzumira one halucinogene?
njam, njam

Paaaaa
freehand freehand 22:45 01.11.2011

Poštovanje autoru

i strahopoštovanje pečurkama! (mali debeli bradati sa smešnom rogatom kapom je uninteresant).
Iako dobar deo detinjstva proveo u planini, šumi sa šumarima, preživeo preživljavanje, jeo svakakve pečurke - ni danas se ne bi usudio da ubere išta sem šampinjona, bukovače ili vrganja.
Mada bi i o vrganju bilo premišljanja.
Jednostavno su mi kao klincu taj strah tako usadili da sam i danas pred gljivama bespomoćno ukočen.

Mada, kažu da su ove jedine ekstra opasne!


arianna arianna 22:56 01.11.2011

Re: Poštovanje autoru

ekstra opasni su penicilin i gorgonzola. Alergični znaju zašto
docsumann docsumann 23:01 01.11.2011

Re: Poštovanje autoru

(mali debeli bradati sa smešnom rogatom kapom je uninteresant)


da ne pročitah ovo mali, debeli, pomislio bih da si ti to nešto o meni, čovječe od roze krpe, napunjene sunđerom ...



freehand freehand 23:08 01.11.2011

Re: Poštovanje autoru

čovječe od roze krpe, napunjene sunđerom ...

A?
A lokne i brkovi od nebojene vune?!
docsumann docsumann 23:37 01.11.2011

Re: Poštovanje autoru

A lokne i brkovi od nebojene vune?!


to je za žene
freehand freehand 23:49 01.11.2011

Re: Poštovanje autoru

docsumann
A lokne i brkovi od nebojene vune?!


to je za žene

Ok, dosta spinovanja.
Nego, gde smo stali sa tim pejotlom?
docsumann docsumann 00:04 02.11.2011

Re: Poštovanje autoru

Nego, gde smo stali sa tim pejotlom?


... a onda je veliki srebrni vuk skinuo svoju glavu kao kacigu sa skafandera, i stavio je pod desnu mišku ... ispod nije bilo ničeg, samo je u prostoru ostala praznina u obliku vučje glave ...

Jukie Jukie 01:51 02.11.2011

Re: Poštovanje autoru

arianna
ekstra opasni su penicilin i gorgonzola. Alergični znaju zašto

Tako sam ja dobio crvene pečate (uglavnom po stomaku, ili je to samo ono što sam video) kada sam probao neke sireve na degustaciji u Merkatoru.
freehand freehand 02:11 02.11.2011

Re: Poštovanje autoru

Jukie
arianna
ekstra opasni su penicilin i gorgonzola. Alergični znaju zašto

Tako sam ja dobio crvene pečate (uglavnom po stomaku, ili je to samo ono što sam video) kada sam probao neke sireve na degustaciji u Merkatoru.

I mali Dragoljub, posle degustacije Kosmogininih Gorgonsolium Tartufa nastanjenih u nožnom Međuprstju.

kaolavanda kaolavanda 00:00 03.11.2011

Re: Poštovanje autoru

praznina u obliku vučje glave

Čekaj, hoćeš da kažeš da, kad bih večerala (npr.)dinstani pejotl, ja bih saznala šta je dalje bilo sa vukovom glavom?

Ovaj citirani deo mi ja sasvim jasan
freehand freehand 00:08 03.11.2011

Re: Poštovanje autoru

Čekaj, hoćeš da kažeš da, kad bih večerala (npr.)dinstani pejotl, ja bih saznala šta je dalje bilo sa vukovom glavom?

Ne gubi vreme.
To ni Dana ne zna.
kaolavanda kaolavanda 00:17 03.11.2011

Re: Poštovanje autoru

Ne žalim vremena... volim da znam, pa to ti je!
Obren Markov Obren Markov 07:58 02.11.2011

Hvala...

...na ovom blogu, a sovjet iz zadnje rečenice ćemo svakako poslušati...
kukusigameni kukusigameni 08:22 02.11.2011

hajde da dodam

Svakog dana konzumiram sledeću gljivu.

tibetanska gljiva

Super blogče.
krkar krkar 08:45 02.11.2011

Svaka čast!


Svaka čast Zuri na ovom blogu i omak da mu se dadne autorska.

Ja sam od onih što samo posmatraju, ne usuđujem se sam da berem. Imam dobrog druga ozbiljnog gljivara i išao sam malo sa njim i tek uz njega video koliko je to ozbiljan posao i koliko nema zezanja.

A za tartufe - ubeđen sam da ih ima u Srbiji. Ima terena stvorejavascript:;nih za tartufe. Probao sam domaće srbijanske tartufe, uglavnom su sitnije i manje intenzivne arome od istarskih, italijanskih i francuskih ali ne znači da nema i boljih.

Od istarskih prporučujem Zigante.

A ko ima priliku da ode u Pijedmont, potez Alba-Bra-Cuneo je gurmanska zemlja obećana. Vino, hrana, tartufi kao iz snova, priroda jako lepa, ljudi vrlo prijatni. Jedino što treba džak para
fantomatsicna fantomatsicna 23:42 02.11.2011

Re: Svaka čast!

A za tartufe - ubeđen sam da ih ima u Srbiji

Ako neko zeli da ih uzgaja u Srbiji..imam knjigu (biblija za tartufare) na engleskom koju cu mu rado poklonniti..
fantomatsicna fantomatsicna 19:51 02.11.2011

Ove su

100% jestive .Izvol'te
kick68 kick68 02:44 03.11.2011

.

Kod nas se to u kuci nije jelo. Maman je imala priliku da rodjenim ocima vidi kako izgleda trovanje gljivama, tako da sam ih prvi put okusila u tudjoj kuci. I dan danas kupujem samo sampinjone:) Mogu da se spreme sa pirincem, mlevenim mesom, ili da se isprze na malo maslinovog ulja sa nekoliko kapi limuna. Pecurke su odlicne za dijetu. Niskokaloricne, a ubijaju glad.
docsumann docsumann 05:52 03.11.2011

Re: .

ma ja sam se jednom otrovao jestivim ... pokvarenim, naravno ... u jednoj piceriji

tri dana pakla i četiri u čistilištu.
bocvena bocvena 09:02 03.11.2011

Re: .

Ko se nije otrovao hranom, taj nije živeo:)))

Posle nekih viršli sam stvarno mislila da je kraj...oproštajno pismo pisala.
No, pretekoh.
Ali više nikada nisam bila ista.

Malo ste me isprepadali sa ovim pečurkama. Svekrvin otac strastveno bere sam, po šumicama, nešto što liči na pečurke...i mi to jedemo (deci ne dajemo:). Još uvek...
kukusigameni kukusigameni 09:09 03.11.2011

Re: .

bocvena
Svekrvin otac


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana