Hronika| In memoriam

24 godine a 26 krivičnih dela, a policajac mrtav

Strongman RSS / 25.10.2011. u 21:46

Ovih dana svet kao da je poludeo. Temeljito se radikalizovala situacija na Kosovu i tu niko pametan ne može da predvidi nastavak. Američko uterivanje demokratije u Libiji je pored brojnih anonimnih žrtava odnelo i život čuvenog višedecenijskog priijatelja nesvrstane Jugoslavije a kasnije, po inerciji i jednog dela Srba koji se Gadafi-frendli osećaju.

 Internetom već kruži šala da ova godina nije dobra za muškarce u suknji za koju je prozvan Dulić koji nije ni autor. Ode Luis, pa Gadafi, ... Boki 13 da se pripazi.

 strongmankomercijalna_839117588.jpg

 

Nije mnogo mirnije bili ni u Beogradu. Brojne sirene policijskih i sanitetskih vozila su građane sve dublje uguravale u osećaj zebnje "nešto opasno se desilo". I jeste. Besprizorna oružana pljačka u po bela dana u kojoj su banditske svinje pucale u policiju i civile je nešto šta smo do sada viđali samo u filmovima.

Ili ja barem tako želim da pamtim. Osim idiotske reakcije "mudrog" građanina koji je pred naoružanim pljačkašima, kroz izlog, valjda, pozvao patrolu policije da bi spasio svoj pazar i time inicirao oružani sukob, i nesretne ili nespretne intervencije patrole koja je u situaciji 2 na 2, koja je inače čist zicer za spremnije policajce, valja pohvaliti brzu i preciznu akciju policije koja je ta dva majmuna uhavtila svega par sati kasnije. Prvo zašto kažem da je reakcija donosioca pazara idiotska?

Pa rizikovati život svoj i tuđ za par nivčanica, od kojih je većina osigurano je svakako kretenizam. Zna se šta se radi u tim situacijama. Glavu u pod ruke na potiljak i čekaš da prođe. Pretpostavka da naoružani bandit neće da puca se vrlo često pokaže fatalno pogrešnom. Pare nisu vredne gubitka života. Onomad onaj nindža majstor ostade bez pola lica kada je pokušao da uhvati metak pljačkaša i niko iz toga nije izvukao pouku. I pored dobre namere moraću da se osvrnem na dva pozornika koji ulaze u scenu oružane pljačke i šta? Bivaju upucani ili razoružani, zaboravljajući nepisano pravilo "lična bezbednost, bezbednost kolega, bezbednost građanja", baš tim redosledom. Evo šta kaže zvanično saopštenje:

"Unutra je bilo troje klijenata. Gajić, koji je došao da uplati pazar je prvi reagovao, i u nameri da osujeti pljačkaše pozvao patrolu policije, koja je u tom momentu prolazila pored zgrade banke. U patroli su bili Cvetić i Filipović. Oni su odmah uleteli unutra. Obojica policajaca i Gajić tada su napali razbojnike, pokušali da ih razoružaju, ali nisu uspeli - kažu u MUP-u Srbije."

Mislim žao mi je ljudi. Žao mi je preminulog policajca. Ali to je još jedan dokaz da treba koristiti osnovne premise policijskog posla i komparativne prednosti u odnosu na kriminalce:

1. Brojčana prednost - dakle trebali su da utvrde položaj i čekaju pojačanje

2. Tehnička prednost - radio veza, antiteroristički timovi, sprejjevi, dimne bombe, panciri, šlemovi, ...

3. Taktička prednost - za razliku od kriminalaca panduri uvek treba da znaju šta rade u određenoj situaciji. A ne od seta loših da izaberu najgoru varijantu.

Ok. Kasnije kada je težina događaja uvukla i neke utreniranije i verziranije ljude iz policije kriminalci u locirani i uhvaćeni.

I sve ovo što sam ispisao mi nije deo glavne teme. Najbolji srpski minstar je izašao odmah nakon hapšenja u medije, ma neka je i predizborno, meni se sviđa- Dačić je tada obavestio javnost o kakvim se protuvama radi i kakvo je zdravstveno stanje ovih hrabrih policajaca. Bre jedan od njih ima 24 godina i 26 krivičnih dela od kojih je osuđen za 3. Heeelooouuu. gradom nam se šeta tempirana bomba sa 26 krivičnih dela. Neko ko je 26 puta ujutru, kad se probudio pomilio, a sad ću nekom žestoko da se naje... majke. Neko ko je spreman da puca dok otima tuđe. Neko kome je neki sudija, neki tužilac, neki činovnik ili pak neki policajac omogućio opciju hands free.

Čekaj bre! Ko su ti ljudi? Ko su ti saučesnici u u ubistvu policajaca i pokušaju ubistva? Ko je to svojim činjenjem ili nečinjenjem dozvolio da ovakva bedna protuva na oktobra 2011 bude na slobodi i ubija ljude? Da nije neki prodavac sladoleda? Pre će biti da je neki pravni prodavac magle iz redova sudija, advokata, ... koji je napravio dil "mi ćemo tebi ovo ovako a ti malo progledaj kroz prste". Pa pogledajmo imovinske karte pojedinih sudija. Hajte molim vas. Nekretnina kao pojedini egipatski faraoni. Pa odakle? Da nisu pisali knjige koje su kupili milioni čitalaca?

Dakle dragi Ivice i draga Snežana vi kao nosioci vodećih pozija u nadležnim "ministarstvima sile" objavite imena "njihovih ljudi u našim redovima" pa ako ste nemoćni da se obračunate sa njima makar da javnost zna koji su. Da se znaju saoučesnici u zločinu. A kad ste već u kancelariji možda bi trebalo razmotriti mogućnost, kao što se to radi u pojedinim američkim državama, da se zakon malo modifikuje i da bitanga nakon trećeg krivičnog dela u kome ugrožava nečije živote ili bezbednost bude osuđena automatski na doživotnu robiju. Ono jesu nam zatvori puni ali zatvorenici uvek mogu da se stisnu ako je društvo pravo. A takvima je definitivno mesto iza rešetaka do kraja života.

I za kraj da dopunim mini kolaž vesti. Gradonačelnik Beograda nije nikoga hvatao za revere a pogotovo ne tog čoveka sa neprijatnim pitanjem ugrađivanja u cenu delova za vodovod. Čak i da postoji snimak ja ću uvek verovati Đilasu pre nego svojim očima.

Izvor: trojka.rs
Autor: Strongman

 

 



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

xenia5 xenia5 22:03 25.10.2011

smrtna kazna

A kad ste več u kancelariji možda bi trebalo razmotriti mogućnost, kao što se to radi u pojedinim američkim državama, da se zakon malo modifikuje i da bitanga nakon trećeg krivičnog dela u kome ugrožava nečije živote ili bezbednost bude osuđena automatski na doživotnu robiju.

Ministar je rekao da se u Americi za ubistvo policajca dobija smrtna kazna. Da li je to bilo samo puko navodjenje primera ili preporuka da se o toj mogućnosti i kod nas razmisli?
Strongman Strongman 22:07 25.10.2011

Re: smrtna kazna

Ja sam skroz saglasan da se razmisli
niccolo niccolo 22:08 25.10.2011

Re: smrtna kazna

ili preporuka da se o toj mogućnosti i kod nas razmisli?

Nema od toga ništa, mislim da neka od konvencija koju smo usvojili...recimo Saveta Evrope ili tako nekog ne dozvoljava smrtnu kaznu.
Strongman Strongman 22:15 25.10.2011

Re: smrtna kazna

Ja sam više za varijantu da policajci imaju veću slobodu
xenia5 xenia5 22:17 25.10.2011

Re: smrtna kazna

Ali kod nas je sve retroaktivno. Reagujemo tek kad se desi. Slažem se da je trebalo drugačije postupiti u kriznoj situaciji, ali da li bi pljačkaš postao ubica da je znao šta mu sledi posle toga? U Novom Sadu je sedamdesetih neki Gavra, pljačkajući trafiku, ubio policajca. Streljan je. Ne bih da se komentari na ovom blogu pretvore u debatu o smrtnoj kazni, ali ministrova izjava je ili bila veoma simptomatična ili su je novinari vešto izvukli iz konteksta.
Strongman Strongman 22:19 25.10.2011

Re: smrtna kazna

Pogledaj demonstrante u Njujorku. Ne pad aim na pamet da dignu ruku na policajca. pogledaj Grčku.
xenia5 xenia5 22:31 25.10.2011

Re: smrtna kazna

Naravno, jer su tako naučeni. Ubiše onomad čoveka zbog ubistva policajca iako je postojala ozbiljna sumnja u njegovu krivicu. Ma ne j..u. Ako je za utehu, u našim školama školski policajci drže predavanja petacima o tome šta je policija, šta rade policajci, o nasilju medju vršnjacima... Lepa akcija, a i deci se svidja :)
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:24 25.10.2011

Re: smrtna kazna

Ja sam više za varijantu da policajci imaju veću slobodu

Auff.. I ako se slažem sa skoro svime što je u tekstu napisano, teško mogu da se složim s ovim. Možda bi bolje bilo da su obučeniji, da primenjuju znanja koje si i ti u svom tekstu spominjao. Devedesetih su imali i previše slobode pa smo videli kako ide. Tanka je linija od velikih ovlašćenja do zloupotreba. Neki koji se više razumeju u problematiku od mene kažu da je sadašnji zakon o krivičnom postupku već previše elastičan. Sigurno problem nije u tome, stvar je mnogo "sistemskije" prirode.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 23:34 25.10.2011

Re: smrtna kazna

Nemam dilemu da postoje dela koja su za smrtnu kaznu. U to spada i ubistvo policajca. Ima dela i za koja ni sto smrtnih kazni nije dovoljno kažnjavajuće. Lično, imam problem sa smrtnom kaznom jer otvara mogućnost činjenja nepopravljive greške. Ali mi stvarno nije jasan idiotluk da u našem zakonodavstvu ne postoji doživotna robija.
I ovaj ubica koji ima 24 godine, da sve i dobije maksimalnu kaznu od 40, ako se samo malo uščuva u bajboku, redovno vežba, izaći će sa 64 i moći će da ponovi istu stvar.
validni validni 06:10 26.10.2011

Re: smrtna kazna

Strongman
Ja sam više za varijantu da policajci imaju veću slobodu


U opisanom slučaju nije im manjkalo slobode u radu, već veštine, znanja i umeća. Uz rizik da generalizujem, ipak ću reći da većina naših policajaca nije fizički spremna ni tehnički dovoljno dobro obučena da bi se suprotstavila kriminalcima spremnim da pucaju.

Svakodnevna dilema koju policajac ima: uhapsiti ili ne, odnosno - da li neko stoji iza njega, zavređuje posebnu temu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 07:12 26.10.2011

Re: smrtna kazna


Ministar je rekao da se u Americi za ubistvo policajca dobija smrtna kazna. Da li je to bilo samo puko navodjenje primera ili preporuka da se o toj mogućnosti i kod nas razmisli?

Strongman
Ja sam skroz saglasan da se razmisli

Наравно да нисам сагласан.
niccolo
ili preporuka da se o toj mogućnosti i kod nas razmisli?

Nema od toga ništa, mislim da neka od konvencija koju smo usvojili...recimo Saveta Evrope ili tako nekog ne dozvoljava smrtnu kaznu.

Strongman
Ja sam više za varijantu da policajci imaju veću slobodu

Devedesetih su imali i previše slobode pa smo videli kako ide. Tanka je linija od velikih ovlašćenja do zloupotreba. Neki koji se više razumeju u problematiku od mene kažu da je sadašnji zakon o krivičnom postupku već previše elastičan. Sigurno problem nije u tome, stvar je mnogo "sistemskije" prirode.

aleksandarkarisik

А који су ти проблеми?
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 07:42 26.10.2011

Re: smrtna kazna

Ali mi stvarno nije jasan idiotluk da u našem zakonodavstvu ne postoji doživotna robija.


U potpunosti se slažem! Ili sa de bar sabiraju godine kazni.

da sve i dobije maksimalnu kaznu od 40,
A neće jer će da ispliva bujica "olakšavajućih okolnosti" (mlad, lep, perspektivan, samohrani sin nesrećne majke, devojka neće da ga čeka da izađe...), pa će onda sapatnici da traže "pravdu" po fasadama i u sudnici, pa će konzilijum iz "Laze" da utvrdi da ne bi on to nego mu pao mrak na oči...

A i da dobije 40 tamo će da doživi katarzu i izlazi za 20.

Daj Bože da grešim!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 08:45 26.10.2011

Re: smrtna kazna

U opisanom slučaju nije im manjkalo slobode u radu, već veštine, znanja i umeća. Uz rizik da generalizujem, ipak ću reći da većina naših policajaca nije fizički spremna ni tehnički dovoljno dobro obučena da bi se suprotstavila kriminalcima spremnim da pucaju.

Вероватно је да им након вештине, знања и умећа, недостаје и овлашћења, која долазе уз обуку и правилник о употреби силе.
Није први случај да полицајац страда, а дешава се да и грађанин страда, и то онај грађанин који није представљао опасност по полицајца и остале. Убијен од стране полиције, или премлаћен, приведен уз претерану употребу непотребне силе.
Лош утисак оставља полиција, а још лошији истражни поступак, доказивање и суђење.

Не може полиција бити та која кажњава, већ суд, а када смо код судства, ваља приметити да затворени и притворени превазилазе капацитете затворских и притворских јединица, а да људи који су притворени и затворени, имају благе, готово небитне прекршаје. Зато неки осуђени силоватељ чека на издржавање казне. На слободи.

А кп и кз су ремнанти Брозови, и оно што би требало да буде стуб државе, њен превасходни задатак, безбедност грађана и њихове имовине, подривено је. У континуитету од доласка злочинаца Брозових.

Рад користан по заједницу, у виду компензације за учињени прекршај, прва је мера која ће дати одушка затворским јединицама.
tmrnsk tmrnsk 09:15 26.10.2011

Re: smrtna kazna

од доласка злочинаца Брозових


Na koje zločince Brozove misliš? Kakav kontinuitet u podrivanju stubova države?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:40 26.10.2011

Re: smrtna kazna

tmrnsk
од доласка злочинаца Брозових


Na koje zločince Brozove misliš? Kakav kontinuitet u podrivanju stubova države?

Ta jemsvo prava na zivot, i prava na imovinu.

Dole ste postavili Nimelera, no, bas u to doba, Brozovi janicari su slali (izvozili) svoje asasine da obave "pos'o", svuda po svetu.

Nije Arkan nastao za vreme Milosevica, vec je postao aktuelan na ovom prostoru, te dok su se obracunavali sa reakcionim snagama, nikome nije smetao, jer, je l' te, nisu bili komunisti, socijalisti i sindikalci u pitanju.
tmrnsk tmrnsk 10:22 26.10.2011

Re: smrtna kazna

Dole ste postavili Nimelera, no, bas u to doba, Brozovi janicari su slali (izvozili) svoje asasine da obave "pos'o", svuda po svetu.

Zamena teza. Brozovi "asasini" su obavljali posao da ojačaju državu, tačnije da spreče atakovanje na državu... Arkan je obavljao posao koji je razarao državu i njene institucije...

A "baš u to doba", bezbednost u Brozovoj državi je bila NESUMNJIVA. Te, 1976. godine sam autostopirao po Jugoslaviji i spavao na svakoj plaži na Jadranu, bez ikakve bojazni da će mi se nešto desiti. Moji roditelji nisu ni tražili da zovem telefonom, već da im ponekad napišem razglednicu ili dopisnicu, da bi znali da sam dobro.

Sada, kada nema više Broza i njegovih negativaca, već su sada valjda oni "pozitivni" na vlasti, sada moj sin (koji ima godina koliko ja 1976) mora da nosi mobilni telefon da bih pet puta dnevno proveravao da li je dobro, a o autostopiranju i spavanju na plaži nema ni govora...

Broz je morao da se bori protiv raznih Hrkaća iz bioskopa 20. oktobar, na primer. A protiv koga se bori danasnji Boris? Pušta Dveri i Obraze da diktiraju uslove ko može da pravi paradu, a ko ne može?

I to je kao kontinuitet sa Brozom? Svašta. Baš bih voleo da vidim Brozovog ministra policije koji kaže da policija ne može da obezbedi mir u Beogradu za vreme parade...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:30 26.10.2011

Re: smrtna kazna


Zamena teza. Brozovi "asasini" su obavljali posao da ojačaju državu, tačnije da spreče atakovanje na državu... Arkan je obavljao posao koji je razarao državu i njene institucije...

Па Аркан је био асасин Брозових јаничара!
Само се вратио у домовину, где је занат постао потребнији властима.

Зар мислите да је био једини?!
A "baš u to doba", bezbednost u Brozovoj državi je bila NESUMNJIVA. Te, 1976. godine sam autostopirao po Jugoslaviji i spavao na svakoj plaži na Jadranu, bez ikakve bojazni da će mi se nešto desiti. Moji roditelji nisu ni tražili da zovem telefonom, već da im ponekad napišem razglednicu ili dopisnicu, da bi znali da sam dobro.

Па ја, ако те "држава" не дира, нема шта да бринеш.

Sada, kada nema više Broza i njegovih negativaca, već su sada valjda oni "pozitivni" na vlasti, sada moj sin (koji ima godina koliko ja 1976) mora da nosi mobilni telefon da bih pet puta dnevno proveravao da li je dobro, a o autostopiranju i spavanju na plaži nema ni govora.

Који позитивни? Брозова ретардирана деца? Синови и кћери јаничара?
Broz je morao da se bori protiv raznih Hrkaća iz bioskopa 20. oktobar, na primer. A protiv koga se bori danasnji Boris? Pušta Dveri i Obraze da diktiraju uslove ko može da pravi paradu, a ko ne može?

Борио се Броз, за себе, и против сваког који није мислио као он, тј. за њега.
I to je kao kontinuitet sa Brozom? Svašta. Baš bih voleo da vidim Brozovog ministra policije koji kaže da policija ne može da obezbedi mir u Beogradu za vreme parade...

Јесте континуитет, непостојање правне државе, суда, полиције, тужилаштва... То је Брозово дело. Брозово решења су пендречење и бруталност полиције, што га сврстава у опозите европе и запада.
xenia5 xenia5 10:44 26.10.2011

Re: smrtna kazna


Рад користан по заједницу, у виду компензације за учињени прекршај, прва је мера која ће дати одушка затворским јединицама.

To je u svetu uobičajena praksa. Pa i mi, u neku ruku, po tom pitanju pratimo svetske trendove. Eto, uveli smo instituciju kućnog pritvora. Jedino mi nije jasno da li je ovakav vid izdržavanja kazne rezervisan samo za VIP.
predatortz predatortz 11:35 26.10.2011

Re: smrtna kazna

Ministar je rekao da se u Americi za ubistvo policajca dobija smrtna kazna. Da li je to bilo samo puko navodjenje primera ili preporuka da se o toj mogućnosti i kod nas razmisli?


Ukidanjem smrtne kazne obesmišljeno je pravosuđe.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:46 26.10.2011

Re: smrtna kazna

predatortz
Ministar je rekao da se u Americi za ubistvo policajca dobija smrtna kazna. Da li je to bilo samo puko navodjenje primera ili preporuka da se o toj mogućnosti i kod nas razmisli?


Ukidanjem smrtne kazne obesmišljeno je pravosuđe.

Е свашта.

Узгред, које правосуђе?
predatortz predatortz 11:48 26.10.2011

Re: smrtna kazna

srdjazlopogledja
predatortz
Ministar je rekao da se u Americi za ubistvo policajca dobija smrtna kazna. Da li je to bilo samo puko navodjenje primera ili preporuka da se o toj mogućnosti i kod nas razmisli?


Ukidanjem smrtne kazne obesmišljeno je pravosuđe.

Е свашта.

Узгред, које правосуђе?


Svako.
Uzmi za primer Brejvika.
Izaći će za dvadesetak godina, biće ikona neonacistima...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 11:57 26.10.2011

Re: smrtna kazna

predatortz
Svako.
Uzmi za primer Brejvika.
Izaći će za dvadesetak godina, biće ikona neonacistima...

Изгледа да је mindset муџахедина утицао мало. Или је то остало од Броза.

Шта предлажете? Да га затрпају на непознатој локацији?

Какве везе има да ли ће бити икона неким лудацима, или неће? Не очекујете ваљда да се судски систем равна према њима?
predatortz predatortz 12:28 26.10.2011

Re: smrtna kazna

srdjazlopogledja
predatortz
Svako.
Uzmi za primer Brejvika.
Izaći će za dvadesetak godina, biće ikona neonacistima...

Изгледа да је mindset муџахедина утицао мало. Или је то остало од Броза.

Шта предлажете? Да га затрпају на непознатој локацији?

Какве везе има да ли ће бити икона неким лудацима, или неће? Не очекујете ваљда да се судски систем равна према њима?


Mudžahedine i Broza kačiš pogrešnom čoveku, veruj mi. Moj deda je ratovao protiv Broza, a ja protiv mudžosa u Bosni.

Smisao sudskog sistema je, pored zadovoljenja pravde, odbrana šire zajednice od opasnosti. Smrtna kazna se izriče upravo zbog toga. Mislim da su tu Ameri mnogo pametniji od EU.
Ovde govorimo o višestrukom povratniku u izvršenju najtežih krivičnih dela. Dakle, o osobi koju je nemoguće socijalizovati. Na kraju je, hladnokrvno , ubio policajca na dužnosti i pokušao da još dva lica liši života. Smrtna kazna je jedino srazmerna težini učinjenog dela.
hajkula1 hajkula1 12:44 26.10.2011

Re: smrtna kazna

Strongman
Pogledaj demonstrante u Njujorku. Ne pad aim na pamet da dignu ruku na policajca. pogledaj Grčku.



Ma jok, ne dobacuju se kamenicama, molotovljevim koktelima, dimnim bombama-suzavcima i tako to.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:02 26.10.2011

Re: smrtna kazna

predatorz
pogrešnom čoveku

Znam.

Došlo se do kraja s njim. Posle toliko presuda (?), gde kazne nisu bile gradacijski raspoređene ("jadno dete" ), već blage, što ne odvraća od kriminala, nego ohrabruje, podstiče, stigao je do ubistva policajca. Znači, sudstvo "nije ispratilo razvoj", te se pretvorio u hladnokrvnog ubicu. Smrtna kazna bi bila maskiranje tog nehata, kojeg da nije bilo, možda, ali samo možda, ne bi bilo uništeno nekoliko života. A bez pouzdanog sudstva, podržavati smrtnu kaznu (a ja ću biti uvek protiv), znači otvoriti mogućnost krajnje arbitrarnih ubistava od strane države. Jer i smrtna kazna je ubistvo.
tmrnsk tmrnsk 14:37 26.10.2011

Re: smrtna kazna

A "baš u to doba", bezbednost u Brozovoj državi je bila NESUMNJIVA. Te, 1976. godine sam autostopirao po Jugoslaviji i spavao na svakoj plaži na Jadranu, bez ikakve bojazni da će mi se nešto desiti. Moji roditelji nisu ni tražili da zovem telefonom, već da im ponekad napišem razglednicu ili dopisnicu, da bi znali da sam dobro.


Па ја, ако те "држава" не дира, нема шта да бринеш.


Promašeno. U onoj banci na Karaburmi nije nikoga "dirala" država, već su ljudi stradali upravo zbog toga što država i odgovarajuće institucije nisu nikog dirale, već su sve prepustile haosu (zakon entropije: ako ne ulažeš rad na uređivanje, ode sve u tandariju).
sevarlica sevarlica 14:41 26.10.2011

Re: smrtna kazna

xenia5
A kad ste več u kancelariji možda bi trebalo razmotriti mogućnost, kao što se to radi u pojedinim američkim državama, da se zakon malo modifikuje i da bitanga nakon trećeg krivičnog dela u kome ugrožava nečije živote ili bezbednost bude osuđena automatski na doživotnu robiju.

Ministar je rekao da se u Americi za ubistvo policajca dobija smrtna kazna. Da li je to bilo samo puko navodjenje primera ili preporuka da se o toj mogućnosti i kod nas razmisli?


Mi bi još mogli da modifikujemo, pa da se kažnjenik ubija glađu. Državi najjeftinije a i nekako najsurovije za primer ostalima :)
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:44 26.10.2011

Re: smrtna kazna

@sevarlica
Penzionišemo ga?
sevarlica sevarlica 14:49 26.10.2011

Re: smrtna kazna

Strongman
Ja sam više za varijantu da policajci imaju veću slobodu


Imaju je i previše.
Za njih takođe treba da važi sve ono što si napisao gore. To po meni i jeste glavni problem, jer se svi iz vlasti nekako "vade" i "snalaze". Nikad niko od policajaca, sudija, advokata, inspektora, opštinara nije omastio debelu robiju i zato ljudi misle da će i njima to proći. Što je najgore najčešće im prolazi.

Lično sam imao nekolicinu situacija u kojima sam vređan od državnih službenika koje plaćam(policajaca, šalteruša, itd.), i to do granica fizičkog sukoba.
sevarlica sevarlica 14:56 26.10.2011

Re: smrtna kazna

srdjazlopogledja
predatortz
Ministar je rekao da se u Americi za ubistvo policajca dobija smrtna kazna. Da li je to bilo samo puko navodjenje primera ili preporuka da se o toj mogućnosti i kod nas razmisli?


Ukidanjem smrtne kazne obesmišljeno je pravosuđe.

Е свашта.

Узгред, које правосуђе?


Ma Oko za Oko, zub za zub.
Kad ga uhvate i proglase krivim, neka oštećeni(supružnik, rodbina, itd.) lepo izvrši kaznu zarđalom kašikom
sevarlica sevarlica 15:00 26.10.2011

Re: smrtna kazna

Mudžahedine i Broza kačiš pogrešnom čoveku, veruj mi. Moj deda je ratovao protiv Broza, a ja protiv mudžosa u Bosni.

Smisao sudskog sistema je, pored zadovoljenja pravde, odbrana šire zajednice od opasnosti. Smrtna kazna se izriče upravo zbog toga. Mislim da su tu Ameri mnogo pametniji od EU.
Ovde govorimo o višestrukom povratniku u izvršenju najtežih krivičnih dela. Dakle, o osobi koju je nemoguće socijalizovati. Na kraju je, hladnokrvno , ubio policajca na dužnosti i pokušao da još dva lica liši života. Smrtna kazna je jedino srazmerna težini učinjenog dela.


Sa ovime se slažem skroz.
Samo je problem uspostavljanja smrtne kazne to, što je moguće izvršiti kaznu nad nevinom osobom :S
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:28 26.10.2011

Re: smrtna kazna

tmrnsk
A "baš u to doba", bezbednost u Brozovoj državi je bila NESUMNJIVA. Te, 1976. godine sam autostopirao po Jugoslaviji i spavao na svakoj plaži na Jadranu, bez ikakve bojazni da će mi se nešto desiti. Moji roditelji nisu ni tražili da zovem telefonom, već da im ponekad napišem razglednicu ili dopisnicu, da bi znali da sam dobro.


Па ја, ако те "држава" не дира, нема шта да бринеш.


Promašeno. U onoj banci na Karaburmi nije nikoga "dirala" država, već su ljudi stradali upravo zbog toga što država i odgovarajuće institucije nisu nikog dirale, već su sve prepustile haosu (zakon entropije: ako ne ulažeš rad na uređivanje, ode sve u tandariju).

Шта је сад? Велики прасак тачка?
И пре је био хаос, који се маскирао бруталношћу полиције и изостанком процесних права за оптуженика. Владавина терора. А ликове попут овог, су слали на "рад" у иностранство, које их је са усхићењем прихватало.
predatortz predatortz 17:48 26.10.2011

Re: smrtna kazna

Samo je problem uspostavljanja smrtne kazne to, što je moguće izvršiti kaznu nad nevinom osobom :S


Kao što postoji mogućnost da nevina osoba odleži 40 godina. Smrtna kazna se nikad ne izvršava odmah nakon pravosnažnosti. Često prođe i po petnaestak dvadeset godina. Sasvim dovoljno vremena da se presuda preinači ukoliko iskrsnu novi dokazi. Tako je u USA, tako je bilo i u SFRJ.
metrevelic metrevelic 19:38 26.10.2011

Re: smrtna kazna


Baš bih voleo da vidim Brozovog ministra policije koji kaže da policija ne može da obezbedi mir u Beogradu za vreme parade...

Dakle za vreme Broza su se parade mirno odvijale.
Jer je policija tad dorastla zadatku da brani slobode..
još samo da napišete da su ministri radili svoj posao ,a nisu se bavili predizbornim populizmom
tmrnsk tmrnsk 20:33 26.10.2011

Re: smrtna kazna

Cuo sam prvu izjavu Dacicevu (mrzi me da trazim sada po Netu) kad je rekao da se u Americi ne bi ovo desilo, tj. da onaj ko je pucao na policajca "ne bi docekao uvidjaj". Sta to znaci? Mi cemo to na licu mesta?

Pa sto tako ne reaguje na one sto prete da ce "zapaliti grad" za Paradu? Decko je u procepu - voleo bio da ne uvredi huligane, a da mu ne ubijaju policajce (ili na srpskom: da se j*be, al' da mu ne udje?) On je u procepu, a obicnim gradjanima ovakva "politika" ulazi i spreda i pozadi, hteli ne hteli...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 06:25 27.10.2011

Re: smrtna kazna

@tmrnsk
Jednostavno zbog toga što je policija deo aparata države, a huligani su jedan od razloga zašto policija postoji. Nije smisleno predlagati reforme huliganske mase, jer je izvesno da će te predloge odbiti.
sevarlica sevarlica 08:21 27.10.2011

Re: smrtna kazna

buba_truba buba_truba 22:27 25.10.2011

...

Strongi, čemu ovaj ćelavi glavonja u pozadini? Je li to nekakva akcija, poziv, mobilizacija... ili si to samo i prosto Ti, da se prikažeš, ljubi te majka!





A tema je ozbiljna i teška.

P.S. I za kraj: priča se po čaršiji da je Taj što ga je Đilas hvatao za revere aktivista SNS-a... eto se slučajno zatek'o 'de treba, kad treba, i sve za kamere... Za neobaveštene: Počela je predizborna kampanja, alooo!!!

Mislim, ovi su mi se smučili... ali ne bih da nasedam, olako, Toma-Vučić stajlu poznavanja i tretiranja psihologije plebsa. To je već viđeno... i neka hvala.
Strongman Strongman 22:48 25.10.2011

Re: ...

Strongi, čemu ovaj ćelavi glavonja u pozadini? Je li to nekakva akcija, poziv, mobilizacija... ili si to samo i prosto Ti, da se prikažeš, ljubi te majka!


Moj izbor teme, moja slika, moj blog... To je
buba_truba buba_truba 22:58 25.10.2011

Re: ...

Strongman
Moj izbor teme, moja slika, moj blog... To je

Ok. ok. Izvini na smetnji. A i dobro si ispao, baš!
svalrij svalrij 23:31 25.10.2011

Re: ...

I Dacic je ispao dobro bas,eto vec po 3002 put koliko je izjava dao za vreme dok je ministar.
Da li je na poslednjim njegovim oglasavanjima u vezi sa smrcu policjca pozornika koji je umro od polsedica ranjavanja,bilo mesta da ga novinari upitaju ima li i on odgovornosti za smrt nesretnog policajca,koji odlazi na izvrsenje intervencije bez ikakve prethodne informacije sta ga unutra ceka.
Da li se gospodine ministre ,druze Dacicu tvoji saradnici tako obucili svoje milicionare za intervenciju,koja ovako nije smela da se zavrsi.
Imajte druze Dacicu bar moralnu grizu savesti za smrt ovog nesretnog policajca.
Strongman Strongman 23:54 25.10.2011

Re: ...

Da li se gospodine ministre ,druze Dacicu tvoji saradnici tako obucili svoje milicionare za intervenciju,koja ovako nije smela da se zavrsi.


Ja napisah. Policajci nahuškani onim tipom iznutra uđoše u zamku.
xenia5 xenia5 08:18 26.10.2011

Re: ...

Da li je na poslednjim njegovim oglasavanjima u vezi sa smrcu policjca pozornika koji je umro od polsedica ranjavanja,bilo mesta da ga novinari upitaju ima li i on odgovornosti za smrt nesretnog policajca,koji odlazi na izvrsenje intervencije bez ikakve prethodne informacije sta ga unutra ceka.

Kada su nedavno nesrećni građevinari bili živi zatrpani, pohapsili su sve odgovorne za njihovu smrt jer su poslali ljude na rizičan teren. Je li to ta analogija?
alselone alselone 08:26 26.10.2011

Re: ...

To je strongi apsolvirao foto sop pa da se pohvali.
hajkula1 hajkula1 12:47 26.10.2011

Re: ...

Strongman
Da li se gospodine ministre ,druze Dacicu tvoji saradnici tako obucili svoje milicionare za intervenciju,koja ovako nije smela da se zavrsi.


Ja napisah. Policajci nahuškani onim tipom iznutra uđoše u zamku.



Ponovljeno pitanje:

Da li su milicionari imali odgovarajuću obuku?

Verujem da nisu.
karabasbarabas karabasbarabas 14:58 26.10.2011

Re: ...

To i ja htedoh da kazem. Da li je "najbolji srpski ministar" svestan kakvu su opasnost po sebe i druge proizveli policajci pod njegovom odgovornoscu, od kojih je jedan, Bog da mu dusu prosti i nastradao.
Zasto se ne postara da dobiju bolju opremu, ovlascenja, obuku... Nije valjda da ne moze, ako podpredsednik vlade ne moze ko onda moze?
I sta jos treba da se desi da stigne pravda na ove prostore? Reforma sudstva moj ass. Bre, serijski ubica seta slobodan, koja pravda kakvi kolaci.
Juce mi neki narkoman razbio soferku. Policija nece da izadje na uvidjaj, kazu nije dovoljno velika steta. Da ga sam jos malo dolupam da bude?
Ko pravi te zakone, deca sa posebnim potrebama?
Ako vec ne mogu da stignu (a u supu sam zatekao njih pet kako caskaju) neka nam daju kakav amandman kao u Americi, pa da mu ja licno presudim kako bi zastitio sebe i svoju imovinu.
I naravno kad sam isao u glas servis, presretne me interventna jer sam vozio slupan auto sa kapuljacom na glavi.
Oni su po meni OK momci koji mnogo rizikuju i mnogo postizu.
Ovo resto... i policija i sudstvo... tanka nam vajda.
fantomatsicna fantomatsicna 05:10 26.10.2011

Eto njazad

Postadosmo.Njurojk
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 07:14 26.10.2011

Re: Eto njazad

fantomatsicna
Postadosmo.Njurojk

Је, шизење.
janeznam janeznam 05:30 26.10.2011

Pročitati naslov

je sasvim dovoljno da se zapitamo koga naša deca i mi srećemo na ulici svakog dana.
tmrnsk tmrnsk 08:20 26.10.2011

Prvo su došli...

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.


Ovo je cuvena pesma Martina Nimelera (verzija 1976, jer ima vise verzija).

Zasto policija nije ranije ostrije reagovala na one koji su svoje nasilje usmeravali na pedere, na strance, na navijace drugih klubova... Sklonila se kad su paljene ambasade... Sada su i oni podleteli pod tockove kola koja nisu pokusavali da uspore ili zaustave...

Da li ce i sada policijski sindikat pisati zajednicko saopstenje sa Dverima? Da li ce reci: Mi smo protiv drzanja para u banakama, jer to izaziva pljackase?
Strongman Strongman 08:25 26.10.2011

Re: Prvo su došli...

Da li ce i sada policijski sindikat pisati zajednicko saopstenje sa Dverima? Da li ce reci: Mi smo protiv drzanja para u banakama, jer to izaziva pljackase?


genijalno
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 08:27 26.10.2011

Re: Prvo su došli...

tmrnsk
Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.


Ovo je cuvena pesma Martina Nimelera (verzija 1976, jer ima vise verzija).

Први пут да ми се допадне то Нимелерево глупирање.
Остаје ми само да питам:
када ће доћи ти нацисти, већ једном,
и ко ће остати, ако покупе комунисте, социјал-демократе и синдикалце?
svalrij svalrij 09:18 26.10.2011

Re: Prvo su došli...

Izmedju glupiranja i lupetanja nema razlike. Eno Nasi naci momci "zakucali" su na dveri Filosofskog fakulteta. Njih sacica ,svakako deo nekog Stroja,ostadose bezimeni. Oni su tu, samo se neko pravi ovde naivkusa,pa dozvoljava sebi da glupetanjem, bude zabavan,provokativan,interesantan...
Nije Srogimen tema,pa nebih da trolujem,ali svako od nas zna nekog u policiji,ili nekog ekspolicajca svi ce ono,onako privatno reci da je korupcija u policiji pomahnitala.
escherichije_colic escherichije_colic 10:36 26.10.2011

ništa iznenađujuće

Pored korumpiranog sudsta, korumpirane policije koja prodaje drogu (javna tajna) korumpiranih ministara, nikakvo čudo da živimo u haosu gde ulicama slobodno šetaju klipani od 24 godine sa 26 krivičnih dela. Još manje čudo da ga hapse neobučeni policajci zaposleni preko veze (ne kažem da je to ovde konkretno slučaj, ali fakat je da nisu postupili najpribranije) Najmanje me čudi da je neki čovek bio spreman da rizikuje svoj i tuđe živote zarad jednog pazara.

Srbiju bi eventualno mogla da spasi neka prava građanska plišana revolucija, ali snaga i potencijal za tako nešto nepovratno su potrošeni još '96. Ne postoji solidarnost, ljudi se zatvaraju u sebe i ne veruju nikome, gleda se samo svoj sitni jednokratni interes- pričam o normalnom malom čoveku, koji čini kritičnu masu svake revolucije, ne o idealistima, profesionalnim članovima partija i političkim aktivistima. Došli smo u situaciju da iscrpljena većina bojkotuje izbore i precrtava listiće, dok čeka da joj lično zainteresovana manjina (zaposleni članovi stranaka, zaposleni u džinovskoj državnoj administraciji isl profesionalni glasači) odredi sudbinu.

Gde je kraj tome? Ja ga svakako ne vidim u dolazećim izborima, pošto su svi učesnici redom više puta kompromitovani, reciklirani, potrošeni, sažvakani toliko da mi se povraća svaki put kad vidim neku od tih njuški u medijima. Iskreno, da mi sad neko kaže "glasaj za najmanje zlo" ja iskreno ne bih mogao da se odlučim. Da li je gora koalicija Tadić/Čeda/Vuk/Dinkić/Dačić od koalicije Toma/Koštunica/Velja/Palma, da li je manje zlo kombinacija Tadić/Toma/Dačić/Dinkić od varijante Koštunica/Velja/Radikali/Palma ... missim je sve što čovek može da oseti.

Mene lično boli q da više ikad u životu zaokružim tri slova i nekakvu poslaničku listu na papiru. Sledeći put ću glasati kad budem mogao da glasam za čoveka- imenom, prezimenom i delom- koga ću moći da opozovem i da ga pitam "šta si ti uradio da opravdaš moj glas?".
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 10:44 26.10.2011

Re: ništa iznenađujuće

Mene lično boli q da više ikad u životu zaokružim tri slova i nekakvu poslaničku listu na papiru. Sledeći put ću glasati kad budem mogao da glasam za čoveka- imenom, prezimenom i delom- koga ću moći da opozovem i da ga pitam "šta si ti uradio da opravdaš moj glas?".


Или да га поломим јер је преварио.
escherichije_colic escherichije_colic 10:55 26.10.2011

Re: ništa iznenađujuće


Или да га поломим јер је преварио.


Bitan je princip lične odgovornosti, a ne da se miš sakriva iza skraćenice od tri slova i glavate gospode, dok krade šakom i kapom.
metrevelic metrevelic 19:50 26.10.2011

Re: ništa iznenađujuće

Bitan je princip lične odgovornosti

Upravo tako,
direktni izbori poslanika, direktni izbori nekih tužitelja.
što manji broj "državnih firmi" , ograničenje finansiranja kampanje iz poreznog novca.
sevarlica sevarlica 14:39 26.10.2011

:)

PREPORUKA! za sve pare
vesna.gm vesna.gm 10:32 27.10.2011

Savesni gradjanin

Stvarno, niko ništa nije rekao o "savesnom gradjaninu". Koliko glup treba da budeš, pa da u toj situaciji pokušaš da ispedneš hrabar?

I ja sam isto pomislila kako je moguće da je policija tek tako uletela u sred cirkusa? Što ga ne sačekaše na izlazu?

Nije mi jasno mnogo toga, a najmanje kako jedan takav "omladinac", da bude na slobodi posle svega što je uradio?...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana