Društvo| Kultura| Muzika| Umetnost| Život

Mali brkati blog

Obren Markov RSS / 22.10.2011. u 18:05
... ili o sklonosti sinhronicitetu ....

Bilo je to krajem sedamdesetih kada je junak ovog bloga postao svestan potpune prolaznosti mode. Desilo se da je tog septembra dobio najpre nove farmerice koje nisu uske već više onako vrećaste a nisu ni indigo plave već onako više svetle; pa čitav dan nije mogao da se navikne da ih nosi jer mu se činilo da kad ga ništa ne steže u tim delovima onda nije ni obučen, a kada nisu obučeni, tadašnji dvanaestogodišnjaci su se osećali nekako neprijatno a ne kao ovi danas; a potpuni šok ga je tek očekivao sutradan. Tada je stigla - košulja, ali ne bilo kakva, nikako ne bilo kakva ! Gde je tu kragna, hteo je junak prvo da pita, gde su tu šare, hteo je drugo da pita, jer tu su bili neki patrljci onih dotadašnjih kragni, tek možda 5, 6 cm dugački, da li se to i zove košuljom uopšte kad u njoj možeš da potrčiš a ništa ne odskače o tebe i ne hladi ruke tamo bliže ramenima, a kakav je tek to dezen naopako jedva da se i vidi kako je sitan ko još nosi jednobojne košulje...

cica-brkovi.jpg 

E, baš te jeseni su prvi brkovi nestali sa ulica.

Svega je još godinu dana trebalo da od svih kikindskih brkova u životu preostanu još samo oni pod onim širokoobodnim lalinskim šeširima koje su tadašnji četrdesetplus godišnjaci nosili dok bi, poštujući tradiciju dedova svojih, sedeli pred kućom i korili bezobraznu decu i glasne žene ili obrnuto, kako je kome već u životu zapalo. I baš te druge godine junak bloga je prvi put čuo Džonija kako peva Tople usne žene i ostao ukopan, na neki način sve do dana današnjeg: svet se zaista promenio, moda je samo najavila ono što dolazi. Došlo je vreme da se sve košulje velikih kragni pobacaju ili podele siromašnim rođacima, brkovi obriju a kose skrate. I svašta još drugačije da bude.

Kulturni šok druge vrste je uz ostale šokove za navedenog junaka došao tuce godina kasnije, u susednoj i prijateljskoj Mađarskoj, koja je spomenutom predstavljala dobrodošlu odstupnicu početkom devedesetih. Naime, jedno od najmanje proučavanih značenja termina gvozdena zavesa, koja je do '89 opkoljavala bivši istočni blok, je taj da preko nje moda nije prelazila lako. Muškarci u Mađarskoj, sklon sam da ih nazovem Mađarima iako je to važilo i za tamošnje recimo Srbe, su iznad usana i početkom devedesetih nosili respektibilne dokaze svoje muškosti. Mi smo im se prvo kikotali. I oni su se valjda kikotali nama, možda su govorili nešto kao vidi ove svi ćosavi sve pri tome slušajući teškometalne i slične stvari, a baš su ih slušali. Vojvođanski Mađari, tih dana u istom eskivatorskom poslu kao i ja, su se u tom smislu brzo prilagodili domaćinima, što je naravno proizvodilo nove salve smeha (znate ono, kad nekoga vidite posle nekoliko dana, a ono eto nešto čudno na njemu, tj na njegovom licu). Sva je prilika da ovu modnu razliku iz tog vremena nije primetio samo navedeni junak, već on samo svojim iskustvom potvrđuje ono što je ovde opštepoznato: ako neko danas u Novom Sadu nosi brkove, 90% je da ili krije tragove neke operacije na tom delu lica, ili je po nacionalnosti Mađar.

I sad, da se vratimo u današnje vreme.

Uopšte ne želeći da nagovesti jutro u kojem ćemo se probuditi a svi oko nas eto odjednom postali modni Mađari, već isključivo reagujući na rad nekog svog šestog čula, neko je veče blogojunak svom Repitju izložio teoriju da je došlo vreme da se moda ponovo fundametalno promeni. Potpuno je logično da se u modu vrate, na primer, noćne mrežice za lakovanu mušku kosu i brkovi, lamentirao je on. Blogojunak i Repitj su se na to smejali, zadovoljni što se to, od svih zala na svetu koja se jesu dogodila, eto ipak još nije zbilo.

Ali tajni modni agenti promene su sinoć napali Novi Sad i to putem Interzonea, baš preko slabo branjenog Telepa. Onaj saksofonista, Pete Wareham, je po izlasku na scenu sa svojom družinom najpre izazvao Repitjev komentar kako se čovek okliznuo negde u Budimpešti pre trideset godina i sada ustao i isto tako obučen, i naravno sve sa brkovima, stupio među nas. Nekoliko minuta odlične svirke kasnije, Repitj je rekla nešto sasvim drugo, da joj se sada čini da je to najbolji jazz saksofonista kojeg je ikad slušala uživo, a njoj valja verovati, slušala ih je dosta. Junak bloga je sam sebe uhvatio u misli da su muzičareva odeća - usko pomalo sjajno odelo starog kova - i opšti izgled nešto što bi možda moglo bezbedno da se nosi i ovuda, po ulici, bar danju, a da te klinci ne zavitlavaju. Onda se odjednom setio i brkatog Nicka Cavea tj Grindermana i počeo sam sebe da kori kako nije ranije shvatio šta se zbiva, nego je tada mislio da to ima samo neke veze sa Australijom recimo.

Zato je smislio novu teoriju o zbivanjima, modi, brkovima i sinhronicitetu (mada ipak neće odmah zapatiti prigodne brkove):

Kada se stvari dešavaju istovremeno, negde fizički pojavno a negde tek kao misao, stvari se menjaju. Neki ljudi bivaju spremni da stvari promene, a neki drugi nezainteresovani da tu promenu zaustave. I to bude sasvim dovoljno da svet uskoro izgleda drugačije.



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 18:24 22.10.2011

Brkovi?



Naravno, najlepse je imao moj tata!

Mislim, mozda su drugi imali lepse negde drugde, al' kod mog tate su bili najlepsi za mene.

A zmu to nosi upareno - il' i brkovi i brada, il' nista!

Doduse, uva'ti njega povremeno da ih obrije, al' to, hvala Bogu, ne traje dugo.

A i cudan mi bez njih...

A modu nek teraju ovi mladji.
Obren Markov Obren Markov 19:13 22.10.2011

Re: Brkovi?

A modu nek teraju ovi mladji.
;
A ne, ne... To mlađi se ne priznaje

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:27 22.10.2011

Re: Brkovi?

E pa kad neko kaze dijete u vremenu i brkovi

Obren Markov Obren Markov 19:57 22.10.2011

Re: Brkovi?

E pa kad neko kaze dijete u vremenu i brkovi

A tek taj pogled... A frizura...
kremba kremba 22:48 22.10.2011

Re: Brkovi?

mlekac
Naravno, najlepse je imao moj tata!


Svi brkovi su lepi, na svoj nacin!

Moj cale je nosio "geblovske".

Nesto za njih dvojicu.


mariopan mariopan 20:23 22.10.2011

:-)

Samo da se ne vrate one afro frizure, ko gnezdo navr' glave, sve drugo može pa i mustaći

Vremena se menjaju, dakako
Obren Markov Obren Markov 20:40 22.10.2011

Re: :-)

Samo da se ne vrate one afro frizure


U mom sećanju, uz brkove i široke kragne, idu one 'ladne trajne, nešto sa kiselinom na glavi i dobrim socijalnim životom kod frizerke ...
mirelarado mirelarado 20:49 22.10.2011

Re: :-)

Samo da se ne vrate one afro frizure


A ако иду уз бркове?


draft.dodger draft.dodger 20:37 22.10.2011

Pobrkani lončići...





Vlasta92 Vlasta92 21:05 22.10.2011

A da napravimo ovakav žur?

Obren Markov Obren Markov 21:07 22.10.2011

Re: A da napravimo ovakav žur?

A da napravimo ovakav žur?

Dobro došla Vlasto... Budi se Kraljevstvo Telep ?
Vlasta92 Vlasta92 22:12 22.10.2011

Re: A da napravimo ovakav žur?

Budi se, budi!!
kremba kremba 22:58 22.10.2011

Re: A da napravimo ovakav žur?

Kako mislis ovakav zur?

Bez brkova!?!
Ne dolazi u obzir!
(u nedostatku adekvatnog smajlija)

pape92 pape92 00:09 23.10.2011

kapa i brkovi čine čoveka

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana