Očajna domaćica

Jelena Milić RSS / 12.01.2008. u 16:40

 Peglam pre neki dan, nemam  sliku, imam ton sa dva TV i Savinog MP3  na maksimumu,  čujem  urlike sa TV, taj Mišković je zlo, to mora da se stavi pod kontrolu, i taj RTS kakav je to javni servis, pa to je sramota......Izbor meta liči na LDP, al naglasak mi sumnjiv, pogledam ono urla Velja  Ilić, čovek koji je deo vladajuće koalicije a ovako priča i nastupa, ko da je okorela opozicija bez odgovornosti za greške vlasti koje su, nesumnjivo,  i Tijanić i Mišković. Pogledam sliku bolje, vidim Bubala u prvom redu pored Velje, pomislim al su umontirali ovo, od kad li je taj snimak, sećam se Bubalo menjao zakone zarad Milke, vraga, NS-Velja konvecija u Novom Sadu,  snimak od pre neki dan. Urla Velja, koga je podržao Ugljanin,  šta će da uradi u „Raškoj oblasti“....Isti je na kladionicama  već dobar treći, ne Ugljanin, Velja.  

Danas vidim Vlasi ( političke stranke etničke zajednice ne Azem)  podržali Tomu Nikolića. Pre neki dan čitam, Albanci sa juga Srbije će da bojkotuje izbore, nije im po volji politika vodećih kandidata, nije ni meni, al one can not have it all,  eto im Čeda, eto im Pastor, šta je loše u njihovim platofrmama za Albance sa juga Srbije?  

A i onaj Šreder, sutradan pošto je prestao da bude kancelar otišao da radi za Ruse.  

Kad uzmem i to u obzir sa jedne strane, i količinu radikalskih zakupljnih termina sa druge i to  da su na Dorćolu samo  Tomini bilbordi, nekako mi se sve pomarači. Pa mi se čini  da se  Tadiću   još ima progledati kroz prste onoliko ako se hoće ostvariti cilj. Sad, šta je kome cilj to mi je sve manje jasno. Pročitah na blogu da mu se spočitava i to što u kampanji propagira socijal-demokratsku platformu svoje stranke.  ( Tadić govvori..stvari za koje je odgovorna Vlada u kojoj njegova DS ima većinu („bolji zdravstveni sistem“, „nova radna mesta“, „briga o deci“, „borba protiv korupcije“ (!?), „borba za pravedan poredak“). E to mu nikad oprostiti neću. Nenadoknadiva šteta po Srbiju. Onu gore opisanu, a S. Samardžića u Poligrafu ni spomenula nisam. 

 Kuvarice manje zbori, da ti i ručak ne zagori. Ko dečije majce dok si u Veljinu animaciju –sa kalendara u čanče sa olovkama- blenula.

Šta je kome cilj, kratkoročni, srednjoročni, dugoročni....Ili želja. I kako ovi izbori mogu da pomognu da se do ostvarenja ili ispunjenja dođe. Ja bih Srbiju u EU i NATO. Sa Rusima može da se trguje onoliko, kulturna razmena i sve to, pravoslavlju svaka čast, al politički sistem i inistitucije ipak malo da više liče na američke i evropske. A teško da se to sa 5-10%, ovo  drugo želim LDP na lokalu u maju minimum, može ostvariti. I šta sad, da napravim Kineski zid između nekog ko nije Đinđić i nekog za koga ne znam tačno da je ubio Đinđiđića i završim u Belorusiji. Ne. Skoro svaka kombinacija koja nekako vodi ka cilju Srbija u EU i jednom u NATO,u ovakvoj Srbiji 2008. mi je OK. Tadić sa potpisanim SAA, puna kapa u Srbiji 2008, od Beograda do Kopaonika VIA Ćićevac, Brus i Brzeće.

 Nisu mi isto Toma i Boris, nit mi je isto Srbija sa Tomom i Srbija sa Tadićem ko predsednikom. Nekako ne mogu da zamislim prijem kod Hrvata gde mi svi kažu kako su prijatno iznenadjeni Tominim gestom izvinjenja ko letos kad je bilo to oko Tadića. Taj general Delić i Ponoš su mi takođe vrlo, vrlo različiti. Ne mogu da zamislim sa Tomom na čelu tu gardu Ohaja koja sarađuje sa VS.   I nije mi samo Boris kriv sto je Toma jak niti što je Koštunica premijer. Ima nešto i u promeni okolnosti i u stavu međunarodne zajednice što, takođe, sluđuje javno mnjenje u Srbiji.  Čak i one zapadne kojoj bih volela da Srbija što pre priđe što povezanije. I kad se njena uloga  realnije sagleda, Tadić i priča o potrebi saradnje sa Hagom, i Jeremić koji kaže Hag je i naša moralna  obaveza, i razumemo mi zašto Kosovo više neće biti pod Srbijom,  mi zvuče  OK. U odnosu na Tomu i Co. I Amere. Neke.  I braću Kačinski. Čitam danima u radiklaskoj Pravdi kako je RS izgubila sve atribute državnosti pod sadašnjim rukovodstvom, bla, bla, bla...Izgleda da će Dodik dobiti SAA, što je znak da Tadić ipak diže ruke od cepanja Bosne, ili da ni Koštunica u ovoj  vladi nije svemoguć, malo li je na ovu nemaštinu.   

Naletim danas u Danasu na odgovor Florens Artman Vilijemu Montgomeriju  na njegov tekst "Karla odlazi, šteta koju je počinila ostaje", objavljenog u Danasu od  5-6. januara  2008.  Stavila sam ga celog na kraju posta, izuzetan tekst i odlična  analiza stava i ponašanja zapadne međunarodne zajednice,  koji je uveliko doprineo meinstrimizaciji Koštunice kod nas, skoro isto onoliko koliko je donja granica koji je podvukla-radikali ne-doprinela da se Toma uljudi.  I da ja pomislim, a ako ICTY voli  građansku Srbiju, mogao bi malo Šešelja da pusti iz Haga da ujebe Tomi kampanju. Možemo da ne vidimo ili da namerno previdimo, ali međunarodna zajednica je svojom neodlučnošću i promenom vrednosnog sistema od 98-99 naovamo solidno naterala  vodu na Samardžić-Koštunica vodenicu danas.  Čisto sumnjam da bi se u ovakvim okolnostima i Đinđić  Kosova tako lako odrekao. 

 I ne vredi, ne razumem nikako tu jasnu podelu  na Đinđićeve ubice i Đinđića. Od kad je ona, od izbora Tome za predsednika Skupštine kad je LDP lepo pozivao Tadića da podeli Srbiju na zdravim osnovama? Od onda kad smo se nadali da će Đelić a ne Koštunica biti premijer, kad se, pametno, nudila podrška za reformsku platformu? Ne razumem. Možda zato što mi  i sadašnji Tadić po retorici i načinu na koji pokušava negde da gurne Srbiju, pa čak i po širokom zahvatu u izboru saučesnika dragovoljnih i manje istih, više liči na Đinđića nego sada Čedomir Jovanović. Ili što mi čak i retorika Dobrice Ćosića iz devedesetih zvuči možda malo bolje ili isto ko  ona Nikole Samardžića iz istog perioda. Ja nikad Đinđića nisam  čula i videla ovako jasno  deklarisanog za građansku opciju i Srbiju bez balasta svega i svih koji su ovako ili onako zagovarali Veliku Srbiju, bez flertovanja i namigivanja nacošima,  ko sad Čedu. Nisam ni Čedu tada. Tad je to više radio GSS. A smatram, opet, da još po inerciji guramo ka zapadu, ma kako nesavršenom i licemernom kako ga je i Florans predstavila,  upravo zbog temelja koje je od 2000 naovamo ostavio Đinđić, sa sve likovima poput Perišića i Mihajlovića.  

Vi ste doprineli nerazumevanju i nepoverenju u Haški tribunal

Florans Artman
Gospodine Montgomeri, kao za svaku krivičnu instancu, osnovna svrha Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) nije da pomogne proces pomirenja, već gonjenje i kažnjavanje zločinaca. U ovom slučaju, ratnih zločinaca odgovornih za krvave godine nasilja na Balkanu.
A u tome, priznajete da je ICTY prilično uspeo.
Prema Vama, međutim, taj uspeh nije doprineo pomirenju već produbljenju nezalečenih rana i pogoršanju međunacionalnih odnosa. Teza da je ICTY "glavni izvor, gorivo za nacionalizam i političku destabilizaciju u ovom regionu tokom protekle decenije" jeste, posle njegove navodne skupoće i predugog rada, već odavno glavno oružje protivnika međunarodnih krivičnih sudova. Klasična zamena teza svih koji se suštinski suprotstavljaju krivičnoj odgovornosti, koji žele pravdu a la carte, to jest prilagođavanje pravde političkim potrebama i interesima.
Prvi uslov pomirenja je utvrđivanje činjenica i kažnjavanje krivaca. A sve ove godine Tribunal ga uspešno ispunjava. Stoga, jeste legitimno očekivati od krivičnih instanci da doprinesu, zajedno sa ostalim instrumentima, procesu pomirenja. Ali baš zato je neophodno da pravda bude rukovođena pravnim, a ne političkim principima.
Vi se žalite, međutim, da je Sud izmakao kontroli svojih osnivača, da mu je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija dao previše slobode a premalo smernica. Zaboravljate da je Savet bezbednosti usvojio niz rezolucija koje su suzile Tribunalov mandat i obavezale ga da se fokusira na ličnosti najvišeg nivoa odgovornosti i zabranile mu posle 2003. da progoni one koji su povlačili obarač.
Hvalite Nirnberg i Tokio jer, za razliku od ICTY, nisu bili "opterećeni" savremenim pravnim standardima koji su svakako doprineli dužini procesa. Zaboravljate, međutim, spomenuti da su to bili vojni sudovi koji su sprovodili pobedničku pravdu i zanemarili prava odbrane.
Nezadovoljstvo radom ICTY ne temelji se na tome što ICTY nije završio "deset godina pošto su neprijateljstva bila okončana", ili što nije služio onu ekspeditivnu pravdu za koju se, izgleda, zalažete. Žrtve koje u većem broju traže produženje rada Tribunala nezadovoljne su, jer pravda nije "dovoljno "zadovoljena, pošto su mnogi ostali nekažnjeni. A veći deo elite i politički krugovi nezadovoljni su zbog toga što ICTY uopšte postoji. Oni se manje-više otvoreno zalažu za negiranje ili pravdanje nedavnih kao, uostalom, i davnašnjih zločina. Premalo je onih na javnoj sceni koji bi bili spremni da makar retroaktivno odbace politiku koja je podsticala masovna najsurovija zlodela kakva čovečanstvo osuđuje. Tokom protekle decenije vlasti su najčešće nagrađivale - a ne kažnjavale - propagatore mržnje, pa je to postala neka vrsta patriotskog dokazivanja, a svako kritičko propitivanje takve politike neprijateljski čin. Na štetu srpskog društva i celog regiona, to je i danas u velikoj meri tako.
Takav odnos ponavlja i produbljuje patnju preživelih i vređa žrtve zločinačkog progona i time sprečava pomirenje. Nije Tribunalova delatnost, već takav pristup, doveo "nove, krhke demokratske vlade u regionu" da se fokusiraju na negiranje navoda iz optužnica umesto na druge izazove tranzicije iz vlastite nacionalističke i autoritarne prošlosti u slobodno, demokratsko i odgovorno društvo.
Šta ste Vi ili Vaše kolege, Vaša vlada ili evropske vlade uradili da doprinesete pomirenju? Lično ste Vi tražili povlačenje optužnice protiv četiri generala optuženih za zločine protiv čovečnosti na Kosovu. Bili ste na prijemu sa optuženim policijskim generalom Sretenom Lukićem na kojem ste fotografisani. Grubo ste tražili od Karle del Ponte da ne zamara vladu Zorana Živkovića sa zahtevom za izručenje Mladića i ostalih tadašnjih begunaca da bi se nastavio proces koji je Đinđić započeo. Pokušali ste, gospodine Montgomeri, korigovati kurs Tribunala, niste samo pripovedali nego i aktivno izvršili mešanje u rad nezavisnog sudskog tela. Te činjenice, kao i ta fotografija koja je obišla svet, ostaju jasan dokaz vašeg odnosa prema pravu, pravnim obavezama, elementarnom moralu, ljudskom obziru i naravno ICTY-u.
Vi, kao i Vaše nekadašnje kolege, američke ili evropske, ohrabrili ste beogradske vlasti da ne ispunjavaju svoje obaveze i uveravali ih da se s jakim prijateljima uvek može izigrati Pravda, pa i međunarodna, i tako osigurati nekažnjivost.
Koliko dokaza o užasnim događajima iz devedesetih godina koji - u pravu ste - nemaju cenu, Vaša ili evropske vlade nisu dale ICTY-u? Pa i sama ta video traka na kojoj Milošević odaje priznanje članovima "Crvenih beretki" za njihove tajne usluge u Bosni i i Hrvatskoj, ostala je godinu dana u rukama Vaše administracije pre nego što je predata Haškom tužilaštvu, kojem ju je izvor namenio.
Prigovarate nepreciznosti optužnica protiv ličnosti najvišeg nivoa odgovornosti jer je širom Balkana komandna struktura na papiru bila radikalno različita od one u stvarnoj praksi. Zbog čega se niste lično borili da vaša država i druge velike sile, koje su pratile rat u bivšoj Jugoslaviji, predaju ključne dokumente za utvrđivanje stvarne komandne odgovornosti, kao što su saveznici uradili za potrebu suđenja za ratne zločine posle Drugog svetskog rata? Time biste omogućili da ICTY, kao ranije Nirnberg, brže ispuni svoj mandat.
Nije Haški tribunal prepreka pomirenju, već nespremnost da se uvaži i prihvati krivična, politička i moralna odgovornost, da se činjenice poštuju i na osnovu njih započne izgradnja poverenja među ranije sukobljenim grupama. Tu prepreku podižu i održavaju političke i druge društvene elite u regionu, a bogami i nekolicina aktivnih i penzionisanih diplomata koji učvršćuju svoje pozicije ili moć po cenu brisanja tuđe prošlosti i odricanja od sopstvenih, ali i univerzalnih principa i vrednosti.
Prema vašem mišljenju, gospodine Montgomeri, Tribunal u celini, a Del Ponte posebno, nisu doprineli pomirenju u regionu zbog toga što su od Srbije tražili izručenje Karadžića i Mladića. To, logično, ukazuje na to da su za Vas, kao i za veći deo elite u Srbije, Karadžić i Mladić najveća vrednost, jer sve može od Srbije da se traži osim njih dvojice.
Dok je Tribunal uspešno utvrđivao činjenice uprkos ozbiljnim preprekama - na primer zataškavanje dokaza od strane vlasti u regionu, pa i na Zapadu - u Srbiji se pozivalo u više navrata na ponavljanje zločina, uključujući pokolj u Srebrenici, to jest na zločin koji je konačnom presudom Tribunala označen kao genocid. U to vreme Vaša država, kao i države Evropske unije, malo su učinile da u Bosni doprinesu poništenju rezultata zločina sprovođenjem Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma koji je predviđao povratak progonjenih u svoja mesta. One se, takođe, nisu potrudile da u državi najviše pogođenoj zločinima pokrenu zajednički školski program tako da omoguće novim generacijama da bar malo počnu deliti zajedničko sećanje na nedavnu krvavu istoriju.
Velike sile, koje su u Bosni imale najveće nadležnosti protekle decenije, dozvolile su da se razvija proces aparthejda, gde je 157 od 164 opštine etnički čisto (preko 90 odsto jedne etničke grupe), gde su u gradovima škole, domovi zdravlja i domovi kulture često odvojeni prema etničkim principima. Dok je pod Miloševićevom vladavinom legitimno osuđen aparthejd u školama na Kosovu devedesetih, u Bosni Zapad danas ponosno podržava sistem dve škole pod isti krov.
U Iraku Vaša vlada je podržavala Sud koji je stvoren kao antiteza Haškom tribunalu. Sve zamerke koje sada iznosite na račun ICTY ispravljene su po uspostavljanju specijalnog iračkog suda. Nažalost, do sada je taj sud bio daleko manje uspešan nego ICTY, izazvao je veće nezadovoljstvo u Iraku nego ICTY u bivšoj Jugoslaviji, a podela postupka protiv Sadama Huseina više je lišila pravde njegove žrtve nego jedinstven predmet protiv Slobodana Miloševića, iako je suđenje zaustavljeno njegovom smrću i to pred sam završetak.
Gospodine Montgomeri, zajedno s političkim elitama u regionu, posebno u Srbiji, sve ove godine sprečavali ste da činjenice o tome šta se dogodilo, zašto, kako i ko je kriv budu spoznate i shvaćene. Ohrabrujući kompromise, koji su značili odricanje od univerzalnih vrednosti i izbegavanje pravnih obaveza, podržavali ste one koji jesu, a ne Tribunal, onemogućavali razumevanje tih činjenica i njihovo prihvatanje. Time ste sprečavali i izgradnju novih odnosa koje će do juče sukobljene grupe videti kao odnose lišene pretnje, dakle odnose bez straha, u kojima se više niko neće osećati ugroženim, drugim rečima - proces pomirenja.
Umesto da nesebično pomognete proces pomirenja toliko važan za napredak celog regiona, vi ste zajedno doprineli nerazumevanju i nepoverenju u Haški tribunal, a time i u to što on radi i u činjenice koje je nepobitno utvrdio. Onda kažete da taj sud nije uspeo da pomiri ljude u regionu, nije uspeo ovo ili ono. U stvari, do pravde, odgovornosti za zločine i pomirenja nije Vama ni stalo. Del Ponte o kojoj govorite samo je izgovor za štetu koju, u stvari, VAMA predstavlja samo postojanje Tribunala. Autorka je bivša portparolka Tužilaštva Haškog tribunala

 
 


Komentari (347)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 17:05 12.01.2008

Imam sliku nemam ton :-)

...to je bolja kombinacija aj se menjamo?
Jelena Milić Jelena Milić 17:13 12.01.2008

Re: Imam sliku nemam ton :-)

taman posla pa da ugledam "svog druga" mrkonjica...dovoljno mi je sto sam danas na putu od mene do mojih i natrag videla 100 njegovih bilbordaaaaa
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 04:29 13.01.2008

Re: Imam sliku nemam ton :-)

taman posla pa da ugledam "svog druga" mrkonjica...dovoljno mi je sto sam danas na putu od mene do mojih i natrag videla 100 njegovih bilbordaaaaa
I bilbordi, i glasnogovorje po salama... Mrkonjić se ozbiljno zaleteo. Nadam se da neće napraviti neko iznenađenje, pa uzeti više od Č.Jovanovića.. Kad je taj duel u pitanju, navijam za Č.Jovanovića. Trebalo bi da Č.Jovanović dobije ipak više glasova od Mrkonjića. Nije taj redosled u središnjem ili donjem delu tabele presudan, ali je važna i simbolika.
sentinel26 sentinel26 21:47 15.01.2008

Re: Imam sliku imam i ton :-)

Crnogorska nacionalna zajednica

iz Beograda, pozvala je danas sve Crnogorce koji žive u Srbiji

da na predsjedničkim izborima u Srbiji

svoj glas daju

Č e d o m i r u J o v a n o v i ć u.

„Glasajući za Jovanovića, glasamo za budućnost Srbije, koja će biti lišena nacionalne, rasne, vjerske netrpeljivosti, za kulturni obrazac, gdje će različitost predstavljati prednost, a ne razlog za progone“,

navodi se u saopštenju Crnogorske nacionalne zajednice iz Beograda.

----------------------------------------------

To je jedina šansa da odnosi Srbije i Crne Gore budu potpuno normalizovani i na nivou
kako dolikuje dvema državama i njihovim gradjanima.

----------------------------------------------
Bez obzira što Srbija nije još uspostavila svoja diplomatska predstavništva u CG, Vlada CG je dala dozvolu da se u 7 gradova može glasati za izbor novog predsjednika Srbije.

Ne zna se kako će se tamo sastavljati birački odbori i da li će se kontrolisati tok glasanja, niti ko su ti glasači, ali s obzirom da je Boža Nacionale sakupio spisak od preko 70 iljada, za vjerovati je da će Božino penkalo biti umnoženo u više primjeraka.
Taman da se malo zagrije i da se mastilo ne ugruša.

P.S. Znam da volite da objavljujete sveže vijesti.

Srećan rodjendan i od mene !

gorran gorran 17:20 12.01.2008

Ciljevi i sredstva

Umesna analiza, sa poentom koja bi otprilike bila: dobar nam je i Tadić, Tadić + SAA = puna šaka brade, uzimajući u obzir razne "subjektivne i objektivne" okolnosti i "situaciju na terenu".
Umesna, to jest, ako prihvatimo da nam je Srbija u Evropi (i NATO-u (!?)) krajnji cilj.
Kako ja vidim stvari, konačni cilj ne bi trebalo da nam bude "Srbija u Evropi", nego "Evropa u Srbiji".
U tom smislu, taktika "Srbiju u Evropu po svaku cenu" može da bude korisna i da dovede do napretka.
To jest, ako ne vodi ka tome da zaboravimo šta nam je glavni cilj.
Jelena Milić Jelena Milić 17:23 12.01.2008

Re: Ciljevi i sredstva

da samo jos malo objasnim-pisala sam o tome nedavno-smatram da ds izgovor tipa bitna je evropeizacija srbije, nema veze ako nam je dss unistio saa a ostanu sa njima u vladi, nije nikako dovoljan. srbija ni sa ldp i ds u ljubavi nema resurse da evropeizuje srbiju bez formalnog procesa pridruzivanja i monitoringa a kamo li ovako.
gorran gorran 17:34 12.01.2008

Re: Ciljevi i sredstva

srbija ni sa ldp i ds u ljubavi nema resurse da evropeizuje srbiju bez formalnog procesa pridruzivanja i monitoringa a kamo li ovako
Ali to otvara - zar ne - jedno prilično bitno pitanje. A to je: da li je i sam "formalni proces pridruživanja i monitoringa" u stanju da evropeizuje Srbiju, pod pretpostavkom nepostojanja jasne unutrašnje volje i energije.
Bojim se da bi taj proces guranja kašika ribljeg ulja u grlo spolja imao jako male šanse u nekim bitnim stvarima...
Ali, naravno, valjda je bolji makar i formalni napredak od formalne i materijalne regresije koja nam preti.
Jelena Milić Jelena Milić 17:41 12.01.2008

Re: Ciljevi i sredstva

slazem se. kokoska i jaje.

jasna unutrasnja volja i energija. kako sa dva pro eu koloseka usitnjena bez sinergije, bez zdravog duvanja u vrat, sa tomom i veljom na sve strane?
Svetlana S. Svetlana S. 18:14 12.01.2008

Re: Ciljevi i sredstva


Pa mi se čini da se Tadiću još ima progledati kroz prste onoliko ako se hoće ostvariti cilj.

Nisu mi isto Toma i Boris, nit mi je isto Srbija sa Tomom i Srbija sa Tadićem ko predsednikom.

Čisto sumnjam da bi se u ovakvim okolnostima i Đinđić Kosova tako lako odrekao.

Možda zato što mi i sadašnji Tadić po retorici i načinu na koji pokušava negde da gurne Srbiju, pa čak i po širokom zahvatu u izboru saučesnika dragovoljnih i manje istih, više liči na Đinđića nego sada Čedomir Jovanović.

...
Jao, sad će tuča!
Da sednem u prve redove

(a za citirano – rispekt)
Jelena Milić Jelena Milić 18:15 12.01.2008

Re: Ciljevi i sredstva

i ja cu :)
Atomski mrav Atomski mrav 18:18 12.01.2008

Re: Ciljevi i sredstva

Ja ću ipak na balkon, prvi red prepuštam zaslužnima... :)
Galebar Galebar 17:48 12.01.2008

e, pa sad

Svi kandidati su više nego smiješni!

Što kažeš za Selju čuješ Čedinu retoriku...

Od 14og ćemo čuti samo jedan text, a govornici će se mijenjati.

Kapiram da će Čeda iznenaditi na ovim izborima, ideologije će nas oterati u 3 Lepe Brene...
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 12:24 13.01.2008

Re: e, pa sad

Kapiram da će Čeda iznenaditi na ovim izborima,

Šta znači iznenaditi? Ovde je sve izokrenuto: nije važno da li će Č.Jovanović iznenaditi pa umesto 6% uzeti 8.5% glasova, nego je važno da potpišemo famozni sporazum sa EU, da demokratski kandidat pobedi u drugom krugu...
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:18 13.01.2008

Re: e, pa sad

Dragan Vujanović
Kapiram da će Čeda iznenaditi na ovim izborima,

Šta znači iznenaditi? Ovde je sve izokrenuto: nije važno da li će Č.Jovanović iznenaditi pa umesto 6% uzeti 8.5% glasova, nego je važno da potpišemo famozni sporazum sa EU, da demokratski kandidat pobedi u drugom krugu...

koji demokratski kandidat?
nikson nikson 15:07 13.01.2008

Re: e, pa sad

koji demokratski kandidat?


boris tadic
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 19:45 13.01.2008

Re: e, pa sad ..!!

Galebar: "Kapiram da će Čeda iznenaditi na ovim izborima,
Dragan Vujanović: " Šta znači iznenaditi? Ovde je sve izokrenuto: nije važno da li će Č.Jovanović iznenaditi pa umesto 6% uzeti 8.5% glasova, nego je važno da potpišemo famozni sporazum sa EU, da demokratski kandidat pobedi u drugom krugu...
Exitus Letalis: koji demokratski kandidat?

Gospodine Letalis, veoma je, veoma dobra osobina kad čoveka nije sramota da pita ono što ne zna. Vi očito ne znate da postoji neki drugi kandidat osim Č.J. Pošto je već spomenuto "da bi demokratski kandidat trebao da pobedi u drugom krugu" - a vi naravno znate da Č.J. ne može u drugi krug - sasvim je logično da se pitate ko je sad taj koji bi trebao da uđe u drugi krug i da na kraju pobedi. To je aktuelni predsednik Srbije Boris Tadić. Eto, da znate. I, ako još neko ne zna, prenesite mu to. Pozdrav
Jelena Milić Jelena Milić 17:54 12.01.2008

a evo i canka

Čanak: Glasam za Tadića, ko neće, neka glasa za Nikolića
Autor: Beta | 12.01.2008 - 17:15
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak podržao je danas kandidata Demokratske stranke za predsednika Srbije Borisa Tadića.

"Ja glasam za Borisa Tadića, a ko neće, neka glasa za kandidata Srpske radikalne stranke Tomu Nikolića", rekao je Čanak na Skupštini Sandžačke demokratske partije u Centru "Sava", kojem je prisustvovao i Tadić.
Čanak je u januaru prošle godine izabran za poslanika Skupštine Srbije na listi Liberalno demokratske partije, čiji je kandidat za predsednika Srbije Čedomir Jovanović.
Predsednik LSV-a, koji je na skupu SDP-a pozdravljen najburnijim aplauzom, obratio se prisutnima pozdravom selam alejkum, na šta su prisutni oduševljeno u jedan glas uzvratili alejkum selam, a Čanak je zatim uputio i pozdrave pomaže Bog, hvaljen Isus i merdita.
Čanak je rekao da je Srbiji dosta sukoba i izrazio nadu da će izbori za predsednika Srbije, zakazani za 20. januar, biti poslednja bitka protiv ludila, nacionalizma, podela i onih koji lažu.
"Najveća laž u Srbiji je da su svi isti. Nisu isti. Ne možemo poistovetiti dželate i žrtve iz 90-tih godina, niti one koji su gurali ljude u ratove i one koji su se protiv ratova borili. Ne možemo dozvoliti da nas raznim pomirenjima koja glase da se ništa nije dogodilo i da se ni za šta ne treba platiti cena iz prošlosti gurnu u laž koju nam potomstvo neće oprostiti", rekao je Čanak.

Atomski mrav Atomski mrav 18:05 12.01.2008

Re: a evo i canka

Very interesting. Pukla tikva u koaliciji LDP i LSV?
Jelena Milić Jelena Milić 18:12 12.01.2008

Re: a evo i canka

ne znam, ali ne gledam to tako bas. ono je bila jedna ad hock koalicija za jedan cilj, zas predsednicke je legitimno imati nesto drugaciji.

tenzija je bilo oko raspodele poslanickih mandata odmah posle parlamentarnih.
Jelena Milić Jelena Milić 18:12 12.01.2008

Re: a evo i canka

ne znam, ali ne gledam to tako bas. ono je bila jedna ad hock koalicija za jedan cilj, zas predsednicke je legitimno imati nesto drugaciji.

tenzija je bilo oko raspodele poslanickih mandata odmah posle parlamentarnih.
Atomski mrav Atomski mrav 18:14 12.01.2008

Re: a evo i canka

Znam, LSV je odmah formirala sopstveni poslanički klub, mada nisam nešto primetio da su nastupali nasuprot ostatku koalicije. Ipak, slede lokalni izbori (a možda i pokrajinski), pa se verovatno radi na koaliciji DS i LSV... Ili je Čanak "just being pragmatical"...
Djole Djole 18:20 12.01.2008

Re: a evo i canka

Ovo za Canka mi je utisak dana. Prosle godine zajedno, a sada ...
No politika je to, eno i mog imenjaka Balasevica u kampanji DS-a a do pre par godina mogao bih da se zakunem da mu se to ne bi omaklo.
Al ko sto pise :
Čisto sumnjam da bi se u ovakvim okolnostima i Đinđić Kosova tako lako odrekao.

Politika je cudo.
BTW, mislim da je podela upravo njegova ideja - najbolja, najprakticnija, jedina koja vodi stabilnosti.
Jelena Milić Jelena Milić 18:24 12.01.2008

Re: a evo i canka

ja mislim da podela jos nije iskljucena...ne radujem joj se, ali shvatam da je situacija nekako zakucana taman i da kosovari proglase nezavisnost, sever ce ostati povezan sa srbijom i pristina nad mitrovicom vlast nece imati...
blackbox blackbox 19:06 12.01.2008

Re: a evo i canka

pametna odluka
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:27 12.01.2008

Re: a evo i canka

"Ja glasam za Borisa Tadića, a ko neće, neka glasa za kandidata Srpske radikalne stranke Tomu Nikolića", rekao je Čanak na Skupštini Sandžačke demokratske partije u Centru "Sava", kojem je prisustvovao i Tadić.


ko da više.


"Najveća laž u Srbiji je da su svi isti. Nisu isti.


pa i nisu ali je problem što je jedan čovek tako različit svaki čas. što nije otošao kod tadića prošle godine?
"Ne možemo poistovetiti dželate i žrtve iz 90-tih godina, niti one koji su gurali ljude u ratove i one koji su se protiv ratova borili. Ne možemo dozvoliti da nas raznim pomirenjima koja glase da se ništa nije dogodilo i da se ni za šta ne treba platiti cena iz prošlosti gurnu u laž koju nam potomstvo neće oprostiti"

hahahaha, ne poričem svoju prošlost.
pa šta mu je tadić na to odgovorio.
bilo bi zanimljivo da znamo.

Exitus Letalis Exitus Letalis 19:29 12.01.2008

Re: a evo i canka

EDIT: da li i čanak misli i eu i kosovo?
to je za mene prilična novosto.
jel ima za koga nije?
Jelena Milić Jelena Milić 21:09 12.01.2008

Re: a evo i canka

bice zanimljivo proci i kroz neke od ovih komentara ako daj boze jednom ldp i ds naprave vladu :)

koliko se secam i korac i co su na listama ds ulazili u pralament...nesto i polse djindjica cini mi se...sta se to tako strasno promenilo osim sto je tadic priznao cg, izvinuo se hrvatima, sredjuje vojsku koja je rasturila sfrj.. ....
blackbox blackbox 21:34 12.01.2008

Re: a evo i canka

Jelena Milić
bice zanimljivo proci i kroz neke od ovih komentara ako daj boze jednom ldp i ds naprave vladu :)koliko se secam i korac i co su na listama ds ulazili u pralament...nesto i polse djindjica cini mi se...sta se to tako strasno promenilo osim sto je tadic priznao cg, izvinuo se hrvatima, sredjuje vojsku koja je rasturila sfrj.. ....

nije vojska rasturila SFRJ već maloumni i nacionalizmom opijeni političari.
A to što kažu da je Tadić rasturio vojsku isto nije tačno jer on je samo inicirao i započeo proces reformi kao što su uradile i ostale zemlje.Neki drugi ministri posle njega su shvatili da reforma znači linearno otpuštanje.Tako su Davinić i Stanković penzionisali , otpustili i kroz smanjenje broja regruta doveli vojsku sa 78.000, koliko je bilo kad je Tadić otišao sa dužnosti ministra odbrtane na 38.000 kada je dožao Šutanovac.
Drugo je pitanje što su napravili veliki broj penzionera pa ih sada otkačili tako da penzije ne primaju po zakonu koliko ih pripada.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:41 12.01.2008

Re: a evo i canka

Exitus Letalis o Canku
ko da više.


Letice,

nije lepo tako pricati o dojucerasnjem saborcu i drugu. Bila je ovde na blogu jedna madam Hag, koja bi, kako joj i ime kaze, dala zivot za Hag i Karlu del Ponte... pa je cak i ona imala razumevanje za protest Canka protiv izrucenja haskog optuzenika a svog prijatelja. I pravdala je to time da je Canak toliko zasluzan za demokratiju da ima pravo da "se odmori"

Ja naravno podrzavam ovu izjavu Canka ... kao sto bih podrzao i svaku izjavu Seslja koja se poklapa sa mojim gledistem ...

pozz
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:34 12.01.2008

Re: a evo i canka

Letice,

nije lepo tako pricati o dojucerasnjem saborcu i drugu. Bila je ovde na blogu jedna madam Hag, koja bi, kako joj i ime kaze, dala zivot za Hag i Karlu del Ponte... pa je cak i ona imala razumevanje za protest Canka protiv izrucenja haskog optuzenika a svog prijatelja. I pravdala je to time da je Canak toliko zasluzan za demokratiju da ima pravo da "se odmori"


ej virtuelni, nemoj da mi tepaš, to me nervira.

već sam napisala da se ljudi menjaju, neki nabolje a neki nagore.
čanak je taj drugi.

šta misliš gde je nestala ta madam hag?
neki prijatelji je zovu kraljica banovanih ili banovanja.
u svakom slučaju, najviše banovana, naviše brisana.
šta će jadna, viša sila.




Ja naravno podrzavam ovu izjavu Canka ... kao sto bih podrzao i svaku izjavu Seslja koja se poklapa sa mojim gledistem ...


ja naravno ne podržavam kao ni mnogi iz lige. puno ih je bilo danas u novom sadu na konvenciji ldp-ovog kandidata za predsednika.
ostaće predsednik bez članstva.
tako je odlučio. sam je kriv.

evo sad slušam spot borisa tadića - samo jedan čovek može da nađe zajednički jezik sa svima.
pa ja to ne razumem. može i sa zločincima i sa kriminalcima i sa finim svetom, jel to to znači?
ajed virtuleni objasni mi?

i ja tebe pozdravljam i madam hag te pozdravlja.
jel ti nedostaje:)
KafaJeGotova KafaJeGotova 23:42 12.01.2008

Re: a evo i canka

lic-mi
sta se to tako strasno promenilo osim sto je tadic priznao cg, izvinuo se hrvatima, sredjuje vojsku koja je rasturila sfrj.. ....

kako si ovo nabrojala kao da je uradio bog-zna-sta i to na kakav spektakularan nacina. niko to ne bi mogao sem njega. e, sta je moc snenokli... da je popaj samo znao, pa da batali spanac...
priznao cg - sta tu ima da se ne prizna? cemu tu zasluga? sad delimo i "pcelice" i "plusice" ako neko ne ispadne bilmez?
izvinuo - pa i jeste se izvinUo da to prevali preko usta. i tadic i mi smo mirni sad? karadzic, mladic i te fore - nista, je l'?
sredjuje vojsku koja je rasturila sfrj - za ovo bih voleo da procitam neki primer kako on to sredjuje vojsku...
i to je VRH sto si uspela da sklopis za tadica? o tesko nama jos 4 godine mrcvarenja i prezivanja...

mala digresija

Jelena Milić Jelena Milić 23:46 12.01.2008

kafo...

uvek volim sa alterima da konstruktivno komentarisem cost beenfit analizu ulaska u nato :)
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 00:10 13.01.2008

Re: a evo i canka

Exitus Letalis
ej virtuelni, nemoj da mi tepaš, to me nervira


hm, onda nije trebalo to da mi kazes ... Letice

evo sad slušam spot borisa tadića - samo jedan čovek može da nađe zajednički jezik sa svima.
pa ja to ne razumem. može i sa zločincima i sa kriminalcima i sa finim svetom, jel to to znači?
ajed virtuleni objasni mi?


ma to razume svako - ko nije bukvalista. U demokratiji je bitno naci zajednicki jezik sa demokratksom VECINOM. I to zbilja moze kod nas samo on... A inace zlocinaca i kriminalaca ima u svakom drustvu nekoliko procenata (nebitno koliko ... bitno je da su manjina) tako da je ogormna vecina ljudi u Srbiji nevini i posteni. Pa i glasaci SRS su u ogromnoj vecini takvi ... samo navini (i uglavnom neskolovani) pa kao takvi povodljivi i podlozni manipulaciji ...

i ja tebe pozdravljam i madam hag te pozdravlja.
jel ti nedostaje:)


hahaha ... strasno mi nedostaje. posebno mi se svidjala ... kad je banovana :))))) Zezam se - to mi novo da cujem da je ona uposte banovana. Ja sam mislio da je ona bila zasticena "zivotinjka" na starom blogu???

Ali ako cemo da budemo realni - stvarno je i preterivala :))))
Vi's kako si ti fina - ne moze covek da izdrzi a da te ne oslovljava u deminutivu (njoj nisam nikad rekao: Hagice:))))

pozz
KafaJeGotova KafaJeGotova 00:29 13.01.2008

Re: kafo...

uvek volim sa alterima da konstruktivno komentarisem cost beenfit analizu ulaska u nato :)

licno, ne prihvatam nikakvo razmatranje cost benefit-a metkom, bombom, teknom u glavu... sa prvim kontra-pitanjem: ko dobija taj benefit? onaj/ona sa rascopanom glavom svakako ne. ja tu ne vidim benefit.
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:08 13.01.2008

Re: a evo i canka

Jelena Milić
bice zanimljivo proci i kroz neke od ovih komentara ako daj boze jednom ldp i ds naprave vladu :)

koliko se secam i korac i co su na listama ds ulazili u pralament...nesto i polse djindjica cini mi se...sta se to tako strasno promenilo osim sto je tadic priznao cg, izvinuo se hrvatima, sredjuje vojsku koja je rasturila sfrj.. ....


hahahhaa
priznao crnu goru!
baš duhovito.
šta bi bilo da nije?
i onda ode đelić i onoliko se nalupeta da prednost ipak imaju studenti koji se izjašnjavaju kao srbi.
pa to zemlja ne drži.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 01:24 13.01.2008

Re: a evo i canka

Virtuelni Vasilije
Ja naravno podrzavam ovu izjavu Canka ... kao sto bih podrzao i svaku izjavu Seslja koja se poklapa sa mojim gledistem ...

Ti Vasilije mesecima, da ne kazem godinama, dolazis ovde na blog - i bukvalno jedino sto radis je da kritikujes LDP. Samo to - nista vise, nigde tvog licnog stava, razmisljanja.
Sve nekog podrzavas, dajes nekakva saopstenja - jel' si ti to tajni potparol neke tajne partije...tajne policije - ili cegavec tajnog, ko si bre ti? Iskljucivo negacija LDP-a, jel' si ti ziv covek ili LDP robot-negacija, jel' ti mozes da mislis nesto iz svoje glave ili samo negiras LDP. Radis li to po zadatku i za honorar?

Posto je Canak podrzao Tadica, sada je ocigledno da LDP kandidat nece osvojiti ni 150,000 glasova - vidim poceo si da likujes i da se izivljavas vec, opustio si se vidim i slavis - ima te svuda na blogu
Letice,

Iz ovog se vidi koliko si sitan i jadan zapravo, vidi se da svoje svakodnevno bitisanje i postojanje vezujes za propast necega (LDP-a) . Tvoj osnovni motiv zivota je ta propast, a tvoje osnovno osecanje mrznja i zlo. Tvoja sreca se u stvari zove zlo.

Jad i beda srpske inteligencije, za dvesta evrica se svako moze kupiti da drobi ovde po blogu:(((
Podrzavaju se razni likovi - od Karica, Tijanica, Miskovica......do politickih prvaka.
KafaJeGotova KafaJeGotova 03:49 13.01.2008

Re: a evo i canka

i onda ode đelić i onoliko se nalupeta da prednost ipak imaju studenti koji se izjašnjavaju kao srbi.

pa to je u kontradikciji sa tadicevim cudjenjem da je madjar kandidat za predsednika. i sta bi bilo da je kosovski albanac?, isto se pita gosn. odlazeci predsednik.
ne, ja ipak SNAZNO verujem u moc borisa. lic-mi me ubedila njenim rezonom i 'objektivnim' razlozima. i gordanac njenim limbo i onom nekom lakocom something...
nikson nikson 04:13 13.01.2008

Re: a evo i canka

KafaJeGotova
i onda ode đelić i onoliko se nalupeta da prednost ipak imaju studenti koji se izjašnjavaju kao srbi.

pa to je u kontradikciji sa tadicevim cudjenjem da je madjar kandidat za predsednika. i sta bi bilo da je kosovski albanac?, isto se pita gosn. odlazeci predsednik.
ne, ja ipak SNAZNO verujem u moc borisa. lic-mi me ubedila njenim rezonom i 'objektivnim' razlozima. i gordanac njenim limbo i onom nekom lakocom something...


eto na primer sarkozi. njegov pradeda je verovatno (jer je madjar) ratovao protif srbije i francuske u prvom svetskom ratu, a sarkozi je predsednik francuske...
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:21 13.01.2008

Re: a evo i canka

hahaha ... strasno mi nedostaje. posebno mi se svidjala ... kad je banovana :))))) Zezam se - to mi novo da cujem da je ona uposte banovana. Ja sam mislio da je ona bila zasticena "zivotinjka" na starom blogu???


pa eto da i ti čuješ nešto novo.
totalni slobodni strelac.

Ali ako cemo da budemo realni - stvarno je i preterivala :))))
Vi's kako si ti fina - ne moze covek da izdrzi a da te ne oslovljava u deminutivu (njoj nisam nikad rekao: Hagice:))))


preterivala?
ja mislim da je bila baš previše blaga i nežna.
al nedadoše dušmani:)
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:27 13.01.2008

Re: a evo i canka

pa to je u kontradikciji sa tadicevim cudjenjem da je madjar kandidat za predsednika. i sta bi bilo da je kosovski albanac?, isto se pita gosn. odlazeci predsednik.
ne, ja ipak SNAZNO verujem u moc borisa. lic-mi me ubedila njenim rezonom i 'objektivnim' razlozima. i gordanac njenim limbo i onom nekom lakocom something...


ma naravno kafice. te takve izjave oma pune ove nacoše. evo i ovde negde jedan kaže da je verovatno, pazi, verovatno sarkozijev deda ili pradeda ratovao protiv srba a on sad predsednik francuske. sve po tadiću.

sećam se kako oni brane svoje.
kada je velja ilić onomad rekao da labus nije srbin, gordana čomić je odgovorila da jeste jer je njeno devojačko labus i oni su negde iz krajine.
umesto da kaže, što bi bilo normalno u građanskom društvu - šta te bre briga šta je ko je šta!!!
nikson nikson 15:06 13.01.2008

Re: a evo i canka

ma naravno kafice. te takve izjave oma pune ove nacoše. evo i ovde negde jedan kaže da je verovatno, pazi, verovatno sarkozijev deda ili pradeda ratovao protiv srba a on sad predsednik francuske. sve po tadiću.


exitus prvo ja nisam nacos nego samo sam izvukao jednu zanimljivu cinjenicu.


sećam se kako oni brane svoje.
kada je velja ilić onomad rekao da labus nije srbin, gordana čomić je odgovorila da jeste jer je njeno devojačko labus i oni su negde iz krajine.
umesto da kaže, što bi bilo normalno u građanskom društvu - šta te bre briga šta je ko je šta!!!


pa to i ljudi kazu - sta me briga ko je sta a na primer ovi gejovi bas hoce da paradiraju da svi znaju ko su... nego jel treba nekog da bude sramota svog porekla. inace, nacelno se slazem sa tobom, vezano za tu pricu sa labusom.
NoSurrender NoSurrender 19:43 13.01.2008

Re: a evo i canka

Ovo za Canka mi je utisak dana. Prosle godine zajedno, a sada ...
No politika je to, eno i mog imenjaka Balasevica u kampanji DS-a a do pre par godina mogao bih da se zakunem da mu se to ne bi omaklo.

Nije"politika je to" vec Canak je to.Blize se pokrajinski izbori, pa treba sacuvati sve te sinekure,upravne odbore,sekretarska(ministarska)mesta...
Sta principi imaju sa tim?Cista matematika.

Sto se Djoleta tice, mogao je i "jeftinije" namaknuti pare za svoj film.
Uvek mi je tuzno kad neko izgubi svoju slobodu, bilo prisilno ili samoinicijativno.

"POSTOJE DVE VRSTE ROBOVA.JEDNE OKIVAJU U GVOZDJE, A DRUGE U ZLATO."
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:28 13.01.2008

Re: a evo i canka

Bojan Zdravic
Virtuelni Vasilije...
Radis li to po zadatku i za honorar?...
poceo si da likujes i da se izivljavas ...
si sitan i jadan ...
Tvoj osnovni motiv zivota je ta propast, a tvoje osnovno osecanje mrznja i zlo. Tvoja sreca se u stvari zove zlo...
Jad i beda srpske inteligencije, za dvesta evrica se svako moze kupiti da drobi ovde po blogu...


Bojane,

kad sam prvi put procitao ovaj tvoj post pomislio sam da je neka besmislena sala pa me mrzelo i da ti odgovaram. Sad procitah jos jednom pa zakljucih da si ipak mislio ozbiljno. I da imas nekih problema ...

Iskreno receno, ne secam se da smo nas dvojica do sada uopste komunicirali na blogu? Primetio sam da si u zadnje vreme nekoliko puta ostavio po neki post-komentar na moj post ... i koliko sam imao utisak izrazavao si slaganje sa mnom. Ali nisam citao do kraja, priznajem. To sto ti pises nije mi bilo interesantno ni ranije a ni u zadnje vreme...

Tako da sam jako iznenadjen ovim sto si napisao ovde. Gomila besmislica i uvreda na moj racun! Citiras jednu rec-ime "Letica" pa onda srucis gomilu uvreda na moj racun ... i "misljenja" o mojoj licnosti. Niti ima veze sa mojim postom ("caskanjem sa Letalis" a ni sa temom(pa nisam ja tema)!? A nema veze ni sa logikom pa ni zdravim razumom ...

Na uvrede ad hominem ne odgovaram u principu na ovom blogu. Racunam da one vise govore o autoru nego o osobi kojoj su namenjni. Pa to necu uraditi ni sada ...

Najiskrenije se nadam da ovi tvoji problemi imaju prolazni karakter ...
blackbox blackbox 21:55 13.01.2008

Re: a evo i canka

nikson

KafaJeGotova
i onda ode đelić i onoliko se nalupeta da prednost ipak imaju studenti koji se izjašnjavaju kao srbi.pa to je u kontradikciji sa tadicevim cudjenjem da je madjar kandidat za predsednika. i sta bi bilo da je kosovski albanac?, isto se pita gosn. odlazeci predsednik.ne, ja ipak SNAZNO verujem u moc borisa. lic-mi me ubedila njenim rezonom i 'objektivnim' razlozima. i gordanac njenim limbo i onom nekom lakocom something... eto na primer sarkozi. njegov pradeda je verovatno (jer je madjar) ratovao protif srbije i francuske u prvom svetskom ratu, a sarkozi je predsednik francuske...

a mi se pitamo zašto taj Sarkozi hoće da nam uzme Kosovo.Mađar bre.
nikson nikson 22:14 13.01.2008

Re: a evo i canka

a mi se pitamo zašto taj Sarkozi hoće da nam uzme Kosovo.Mađar bre.


pobogu, ko je to rekao, o moj boze pa jer svi treba da budemo glupi i da nesto ne znamo - pa ja sam izneo samo cinjenicu
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 23:38 13.01.2008

Re: a evo i canka

Virtuelni Vasilije
Na uvrede ad hominem ne odgovaram u principu na ovom blogu. Racunam da one vise govore o autoru nego o osobi kojoj su namenjni. Pa to necu uraditi ni sada ...

Pa nisam te vredjao Vasilije, samo sam ti rekao istinu, ponasas se kao malogradjanin, koji je egzaltiran zbog nekakve pobede nad ljudima koji su skroz u bedaku - ponizavas ih i gazis po njima. Politika tih ljudi je porazena - jer je bila pogresna i vodjena na skroz pogresan nacin, ali mnogi od tih ljudi imaju u svojoj osnovi nesto daleko cistije i postenije od tebe i tvoje potuljene malogradjanstine, koju propagiras ovde mesecima.



Najiskrenije se nadam da ovi tvoji problemi imaju prolazni karakter ...

Nemam nikakve probleme, a iako ih imam moji su - ne ticu te se, ok? Jel' imas ti neki problem mozda?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 00:09 14.01.2008

Re: a evo i canka

Zdravic
koji je egzaltiran zbog nekakve pobede nad ljudima koji su skroz u bedaku - ponizavas ih i gazis po njima. Politika tih ljudi je porazena - jer je bila pogresna i vodjena na skroz pogresan nacin, ali mnogi od tih ljudi imaju u svojoj osnovi nesto daleko cistije i postenije od tebe i tvoje potuljene malogradjanstine, koju propagiras ovde mesecima.


Lepo je ako nemas problema. A da ipak nije malo problem sto "vidis" (ili ti se prvidja) nesto sto izgleda NIKO ovde na blogu ne vidi (a nisam procitao ni u srpskoj stampi)?

Naime, ja ne vidim kako je ta politika porazena kad sva dosadasnja istrazivanja javnog mnjenja pokazuju porast podrske njihovom kandidatu? I kako ja to njih "gazim i ponizavam"? Imas neki citat? Evo nek se javi neko od njih pa da potvrdi to ... i da vidimo koliko takvih ima ... Mozda ja nisam svestan toga koliko "gazim". A nije mi ni ova "Letica" ostavljala takav utisak iako smo se bezbroj puta prepirali na blogu ... nego smo sinoc normalno pricali i salili se ...

Ja sam se uvek trudio da imam izbalansiran stav prema toj opciji pa je bilo uvek par kljucnih ljudi kod njih koje sam hvalio (i sad to radim) i onih koje sam kritikovao ... Pa i sada povodom ovih izbora zastupam stav da u prvom krugu svi ljudi u Srbiji glasaju za "svog" kandidata (ako takav postoji) ... a u drugom za predstavnika DS - ako do takve situacije dodje (opet mislim naravno na ljude kojima bi ta politika mogla da bude bliska ... ili bar bliza od Nikoliceve) ... I to sve radim kao obican gradjanin koji zastupa ono sto misli da je za njegovu domovinu najbolje ...

A sva pomenuta ispitivanja predvidjaju VRLO tesan krajnji rezultat predsednickih izbora...


ponasas se kao malogradjanin...
tvoje potuljene malogradjanstine...


ovo samo citirao samo "for the record" ... da citaoci vide da tvoja "demokratska diskusija" ipak ne moze da prodje bez "ad hominem" uvreda ...

Ali si u ovom drugom postu bio znatno umereniji pa sam ti ipak odgovorio malo vise o onome sto nije tema - Virtuelnom Vasiliju ...

zelim ti laku (i bez problema) noc ...

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 02:05 14.01.2008

Re: a evo i canka


Pa dobro vidim da ne razumes (ili ne zelis da razumes) sta hocu da ti kazem, ali evo reci cu ti treci put, bice ti jasnije nadam se. Iskljucivi sagovornici su ti LDP sagovornici. Jedina radnja koju imas je ubedjivanje sa njima, konfrontacija i kontriranje njima. Jedini tvoj moto i preokupacija dolaska na blog je upravo to - NISTA drugo. Sve bi bilo drugacije da se bavis na blogu i drugim stvarima, pa da ih "potkacis" sa vremena na vreme - ali ti to ne radis.
Nije to jedan dan i nedelja radi se o 24/7/365. Suvise ocigledno. Vidi se da ti je to jedini moto prisustva na blogu - opsednutost i mrznja (uslovno receno) prema njima.

Ok, u diskusiji sa njima tvoja kritika pije vodu, jer oni imaju skroz pogresan program i metode, ali hocu da ti kazem da ta tvoja "salijerstina" izgleda malogradjanski i potuljeno gledajuci sa strane. Jer je ocigledno da ti je jedini cilj da njima napravis zlo i nista vise. Nemas nista pozitivno u sebi, nemas pozitivne ideje koje hoces ovde da afirmises. Jednostavno tvoje su akcije i motivi negativni, zelis nekome lose. To je ta tvoje salijerijevska potuljenost, koju vidim sa strane. Ne znam kako da ti ovo kazem drugacije, to se tako zove i nemoj da shvatis kao uvredu nego kao moje misljenje o tebi. Ne znam kako drugacije da kazem malogradjanin, mozda skorojevic....Potuljen, takodje - lukav ili prepreden, mozda neiskren, nedobronameran.....whatever, namere ti izgledaju neiskrene i negativne.
Ljude vredja istina, verovatno te je to pogodiloi uvredilo:)))

Ne sekiraj se, glasicemo za Tadica - Tadic ce i pobediti izvesno je jer Tadic je najbolji kandidat i to vecina u Srbiji vidi. E onda ce da dodje tvoj DS na red posle izbora - letece perje na sve strane:))) LDP opcija je vec pukla zesce, to ce biti i ozvaniceno 20. januara. E onda neces moci da budes vise toliko "pametan" i kritikujes luzersku LDP, jer vise nece biti potrebe za tim. Znas, lako je biti pametan kad kritikujes, narocito kad kritikujes luzera. Posle 5. februara moraces da pravdas i branis luzerski DS, videces koliko je to tesko i nemoguce. Videces vrlo brzo da je luzersku politiku nemoguce odbraniti - koliko god da si pametan.

Samo da ti nagovestim, da razmisljas malo u medjuvremenu, moraces da branis ovde neodbranjivo posle 5. februara, tema - politicko pokroviteljstvo i umesanost u nezakonitim privatizacijama, te denacionalizacija i restitucija

Cao Vaske:)))
I ja tebi zelim laku i bez problema noc:)))))
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:53 14.01.2008

Re: a evo i canka

Bojane,

nazvati nekog jadnim i potuljenim su uvrede koje niko ko zna srpski jezik i zna iole malo da razmislja ne moze ni da povezuje sa kategorijama kao sto su istina i laz. I sam pokusaj da ti pokusavas meni da tumacis sta ja mislim, zelim i sta je moj cilj je nepristojan ... a pogotovo ako tako nesto i ne pokusas da potkrepis citatom (takve stvari su i tako nedokazive). I pogotovu u situaciji kad ti ustvari prakticno niti me poznajes niti bilo sta znas o meni ...

Ne razumem ni otkud ta tvoja potreba da se toliko bavis mojom licnoscu??? Evo mi razmenjujemo vec nekoliko postova a meni takve stvari nisu ni na kraj pameti. Sta me briga koji su tvoji motivi, sta ti zelis etc ... ako je ono STO TI OVDE NAPISES za mene dovoljno insprirativno ja cu ga prokomentaristi i to je to...

I otkud ti uopste ideja da ti nekom odredjujes o cemu ce pisati i cime ce se baviti? Ako te bas toliko interesuje: ne spadam u ljude koji vole da se uzajamno tapsu po ramenima sa istomisljenicima nego vise volim da da razmenim argumente i misljenja sa onima sa kojima se ne slazem. I uglavnom mi je NA BLOGU bila (bar dosada) najinteresantnija politika ... Uostalom osim mnogo ljudi koji ovde zastupaju (i to ne kriju) politiku LDP ja skoro da i ne znam predstavnike neke druge politicke opcije. Eto ispade da ja najcesce zastupam stavove DS (iako cak ni clan nisam) ... a bilo je jos par osoba slicnih stavova (zna se to da ih ne navodim) ... I sta to tebi smeta?

Inace to da li cu ja braniti ili necu politiku DS ubuduce je moja stvar. To ni dosad nisam ISLJUCIVO radio a radujem se otkirvanju svake "umesanosti u nezakonite privatizacije" i njenom kaznjavanju bez obzira koja je partija u pitanju. Jer to znaci napredak za Srbiju. Ali iskreno receno, to mi se cini osetljivom materijom za koju su potrebni dokazi i to da ih iznose REALNE osobe a ne anonimni likovi kao sto smo ti i ja ... Ja ni nemam nameru da se bavim takvim stvarima, ali svoje misljenje mogu da dam kad se radi o postovima drugih ljudi i javno dostupnim informacijama ...

I da zavrsim sa jednom od tvojih "istina": insinuirao si gore da sam ja branio Karica. Ja tvrdim da nisam. Izvoli pa dokazi to nekim citatom. Ako dokazes, onda sam ja LAZOV. A ako ne, onda neka citaoci sami izvode zakljucke. I kakva je to ISTINA Bojana Zdravica. I da li se mozda radi o insinuacijama i prljavim uvredama ili ne ...

Stvarno nemam vise zelje a ni nameru da se ovde javno bavim sobom ... ako si ti besposlen to je tvoja stvar. Pokusaj da nadjes drugog sagovornika za to...
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 21:29 14.01.2008

Re: a evo i canka

I da zavrsim sa jednom od tvojih "istina": insinuirao si gore da sam ja branio Karica.

taj deo nije bio vezan za tebe - i nema veze sa tobom.
Stvarno nemam vise zelje a ni nameru da se ovde javno bavim sobom

Pa da, nastavi da se bavis LDP-om. Interesantna je tvoja opsesija partijom koja nema ni 2% u birackom telu. Vidi se da si bespolsen, cim se bavis svakodnevnom besmislenom kritikom, takve jedne minorne stranke. Tu nema zdrave logike. To ti je ili posao, ili opsesija ( to sam ti vec objasnio) .

Ima vas tu jos, nisi jedini. Pustite ljude nek slobodno misle, nek kazu sta hoce - pa iako je skroz pogresno - so what. Ljudski je nadati se - neka se nadaju ljudi, nada je nesto sto polsednje napusta ljude - ti bi i to da im uzmes.

Ako si vec toliki patriota i volis Srbiju - izvoli reci neku ideju, doprinesi boljitku - uradi nesto, iznesi neko svoje misljenje kako izaci na zdrav put - imas li ga uopste,a ne samo da kritikujes ljude koji grese. Kritikovati je najlakse. Evo ti primer Dr. Wu-a, mesecima kritikuje LDP, i prvi put kad je zinuo da kaze nesto iz svoje glave - izlupetao je gomilu gluposti. Lako je kritikovati, kinjiti i podjebavati druge mesecima - i busati se u grudi kako volite Srbiju. Uradite nesto, ne samo da glumatate intelektualce i elitu ovde po blogu......
Doctor Wu Doctor Wu 18:04 12.01.2008

Malo je smešna

ta retorika oko Miškovića-zlikovca koja cilja prosečne Deltine konzumente. Za vreme Miloševića je bilo "prazni rafovi" a sad "prepuni rafovi- skupo meso, deca gladna kod kuće". Vidim i ovde po blogu eminentni ldp aktivisti probali tu žvaku a neki drugi, doduše nešto manje eminentni, obećavaju i državnu kontrolu trgovačkih marži (sic! a ja mislio da l stands for liberalna). Sad je i vElja preuzeo tu retoriku i to pošto je Politika lepo napisala da je on pušten s lanca da prikuplja vadikalske glasove...

Nastavlja se haos po srpskim glavama, :(.
Jelena Milić Jelena Milić 18:09 12.01.2008

Re: Malo je smešna

miskovic je posledica sistema loseg ne uzrok. EC komiisja nam lepo govori pravosudje, pravosudje, ...u kampanji svi se skoro kunu kako ce da smanje korupciju, a retko ko spominje nastavak reforme pravosudja, sto je smesno takodje ...i uspostavljanje nezavisnih regulatornih tela...pogledaj rik, ovo nije prvi put, rik je arbitrirao mimo zakona i o cenzusu za manjine....

srbija je i prepun delta siti, sat vremene stojis na kasi u njujorkeru, i oni smrznuti likovi sto za 300 dinara njih 30 stoji od brzeca do kopaonika da namestaju lance...


danas citam negde da taj bubalo njavljuje dolazak nekih austrijanaca maloprodajaca :)) i porucuje sta isti kazu, rani pasce da te ujede :))
Doctor Wu Doctor Wu 18:25 12.01.2008

Re: Malo je smešna

miskovic je posledica sistema loseg ne uzrok.

Naravno. Liberalizacija trgovine rešava problem monopola, mada se čini da bi se Mišković snašao i u tim uslovima. Jednostavno, čovek je jak igrač, sposoban da igra po svim pravilima. Srbija ima previše političkih lidera a premalo entepreneura; previše Koštunica, Tadića, Jovanovića, Nikolića, Šešelja, Pešićki, Draškovića premalo Miškovića, Beka, Hamovića....

Inače se slažem: recept za srećno društvo je ili liberalna država koja počiva na efikasnom pravosuđu, nezavisnim regulatornim telima i nekorumpiranom policijskom aparatu (anglosaksonse države) ili polunacističke države u kojima se praktikuje neka vrsta nacionalističke ekonomije (Švedska, Japan, Švajcarska, Slovenija, Francuska, i, u značajnoj meri, Nemačka).
Djole Djole 18:29 12.01.2008

Re: Malo je smešna

Ovo mi se svidelo:
polunacističke države u kojima se praktikuje neka vrsta nacionalističke ekonomije

I posle kazu - mrtva nacionalna drzava/ekonomija. Paz' da nije ...
Doctor Wu Doctor Wu 18:36 12.01.2008

Re: Malo je smešna

Pa, da, čak i u UK je merkantilizam vrlo jak iako se čini u mnogo manjoj meri nego u ostatku Evrope (pre svega jer gro GDP dolazi iz usluga pre nego manufakture). Baš bih voleo da vidim cifre koliko se japanskih kola vozi po Švedskoj, Francuskoj ili Nemačkoj (i međusobno). Ili, koliko se čileanoskog, australijskog ili kalifornijskog vina popije u Francuskoj ili Portugaliji. Ali zato u Americi po highwayima ima Hondi, Lexusa koliko hoćeš...
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 23:51 12.01.2008

Re: Malo je smešna

Doctor Wu
Naravno. Liberalizacija trgovine rešava problem monopola, mada se čini da bi se Mišković snašao i u tim uslovima. Jednostavno, čovek je jak igrač, sposoban da igra po svim pravilima. Srbija ima previše političkih lidera a premalo entepreneura; previše Koštunica, Tadića, Jovanovića, Nikolića, Šešelja, Pešićki, Draškovića premalo Miškovića, Beka, Hamovića....

Tebi je zao sto je tako malo Miskovic & Co. izgleda
ili polunacističke države u kojima se praktikuje neka vrsta nacionalističke ekonomije (Švedska, Japan, Švajcarska, Slovenija, Francuska, i, u značajnoj meri, Nemačka).

Izgleda da si pametan samo kad kritikujes (LDP). Lako je pametovati i kritikovati/negirati nekog. Ljudi se obicno pokazu u svom svetlu, kada pocnu da iznose svoje licne stavove, koje ovde malo ko iznosi. Obicno kritikujete politicare i partije. Prvi put da citam tvoje licne stavove. Ovo nisu samo lupetanja - ovo je zveket, zveci breee:)))

Exitus Letalis Exitus Letalis 00:06 13.01.2008

Re: Malo je smešna

Inače se slažem: recept za srećno društvo je ili liberalna država koja počiva na efikasnom pravosuđu, nezavisnim regulatornim telima i nekorumpiranom policijskom aparatu (anglosaksonse države) ili polunacističke države u kojima se praktikuje neka vrsta nacionalističke ekonomije (Švedska, Japan, Švajcarska, Slovenija, Francuska, i, u značajnoj meri, Nemačka).


ovo si stvarno napisao?
u kojoj ti od gorepomenutih živiš?
jel ti smeta?
il ne smeta, voliš te nacističke režime pa makar i polu.
kad su ljudi već srećni u takvim državama - polunacističkim a još će
biti srećniji kad postanu nacističke.
Doctor Wu Doctor Wu 01:44 13.01.2008

Re: Malo je smešna

Zdraviću, ne davi ovde svojim paranoidnim lupetanjima i opsesijama Čedom, LDP-om, UDB-om, Miškovićem, umišljenim disidentstvom i čime još ne. Ne bi me čudilo da ti sebe doživljavaš kao nekog prognanog intelektualca ili ukletog umetnika, :)))))))))).

Ne mogu ti opisati koliko me zabole uvo šta misliš o mojim ličnim stavovima, a još više me zabole za tvoje (i lične i bezlične) stavove.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 02:08 13.01.2008

Re: Malo je smešna

Zdraviću, ne davi ovde svojim paranoidnim lupetanjima i opsesijama Čedom, LDP-om, UDB-om, Miškovićem, umišljenim disidentstvom i čime još ne. Ne bi me čudilo da ti sebe doživljavaš kao nekog prognanog intelektualca ili ukletog umetnika, :)))))))))).

Ovo ne razumem, molim te pojasni malo

Docror Wu
Naravno. Liberalizacija trgovine rešava problem monopola, mada se čini da bi se Mišković snašao i u tim uslovima. Jednostavno, čovek je jak igrač, sposoban da igra po svim pravilima.

Za tebe je Miskovic jak i sposoban igrac - dovoljno da kaze sve o tebi, ko si i sta si. Za mene je Miskovic obicna udbaska lopovska gnjida.
Ne mogu ti opisati koliko me zabole uvo šta misliš o mojim ličnim stavovima, a još više me zabole za tvoje (i lične i bezlične) stavove.

Tvoj problem, ne zelim da ti kazem da si glup zaista - nemoj pogresno da me shvatis, ovo sta si napisao sve govori ko lupeta
Inače se slažem: recept za srećno društvo je ili liberalna država koja počiva na efikasnom pravosuđu, nezavisnim regulatornim telima i nekorumpiranom policijskom aparatu (anglosaksonse države) ili polunacističke države u kojima se praktikuje neka vrsta nacionalističke ekonomije (Švedska, Japan, Švajcarska, Slovenija, Francuska, i, u značajnoj meri, Nemačka).


Smeh
Doctor Wu Doctor Wu 09:31 13.01.2008

J., evo odgovora

u kojoj ti od gorepomenutih živiš?

U UK ali ne smatram to previše bitnim,

el ti smeta?
il ne smeta, voliš te nacističke režime pa makar i polu.


Ne razumem pitanje, a još manje odgovor.

Podela na "liberalne" i "polunacističke" ekonomije je napravljena na osnovu ideološkog i pravnog frameworka za biznise. U "liberalnim" ekonomijama je osnovna funkcija kompanije da maximizuje shareholder value bez obzira na etničko poreklo, religijsku pripadnost ili boju kože shareholdera. Stranci mogu slobodno kupovati deonice, propertyje, tržišta su otvorena i na njima postoji otvorena konkurencija roba i usluga. Ove ekonomije obično karakteriše visok % usluga u realizovanju GDP-ja, i, po pravilu, značajni ekonomski deficiti u poslovanju sa svetom. Tipičan primer uspešne liberalne zemlje je Irska.

U onim drugim ekonomijama kompanijama se, kroz legislativu i raznorazne stipulacije, nameće potpuno drugačija uloga: prevashodno je očuvanje i jačanje nacionalne ekonomije, raznoraznim subvencijama i propagandnim sredstvima se promovišu isključivo domaći proizvodi i usluge, ograničava se pristup stranom kapitalu, "domaća" radna snaga ima više prava u odnosu na "uvoznu" (koji su, u velikoj meri građani 2. reda), strancima se ograničava pristup ne samo radnim mestima nego i vlasništvom nad propertyjima... Ove ekonomije obično karakteriše značajni ekonomski suiciti u poslovanju sa svetom. Tipičan primer uspešne "polunacističke" zemlje je Slovenija.

Navedena podela, naravno, nije crno bela, ima tu mnogo sivih zona (pa i crno belih tufni i tufnica).
kad su ljudi već srećni u takvim državama - polunacističkim a još će
biti srećniji kad postanu nacističke.

Ovo pretpostavljam da je pitanje pre nego konstatacija. Meni je mnogo bliži liberalni, tržišni koncept ekonomije. A vama?

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 23:12 13.01.2008

Re: J., evo odgovora



Doctor Wu
U "liberalnim" ekonomijama je osnovna funkcija kompanije da maximizuje shareholder value bez obzira na etničko poreklo, religijsku pripadnost ili boju kože shareholdera. Stranci mogu slobodno kupovati deonice, propertyje, tržišta su otvorena i na njima postoji otvorena konkurencija roba i usluga. Ove ekonomije obično karakteriše visok % usluga u realizovanju GDP-ja, i, po pravilu, značajni ekonomski deficiti u poslovanju sa svetom. Tipičan primer uspešne liberalne zemlje je Irska.

U onim drugim ekonomijama kompanijama se, kroz legislativu i raznorazne stipulacije, nameće potpuno drugačija uloga: prevashodno je očuvanje i jačanje nacionalne ekonomije, raznoraznim subvencijama i propagandnim sredstvima se promovišu isključivo domaći proizvodi i usluge, ograničava se pristup stranom kapitalu, "domaća" radna snaga ima više prava u odnosu na "uvoznu" (koji su, u velikoj meri građani 2. reda), strancima se ograničava pristup ne samo radnim mestima nego i vlasništvom nad propertyjima... Ove ekonomije obično karakteriše značajni ekonomski suiciti u poslovanju sa svetom

Kao diplomirani ekonomista mogu da ti kazem, da se vidi da imas odredjeno obrazovanje u ovoj oblasti i da si to dosta ucio, ali ocigledno je da to sto si naucio - ne razumes, vidi se da si ucio bez razumevanja:)))) cim mozes ovako nesto da kazes

Doctor Wu
polunacističke države u kojima se praktikuje neka vrsta nacionalističke ekonomije (Švedska, Japan, Švajcarska, Slovenija, Francuska, i, u značajnoj meri, Nemačka).

Izgleda da neke stvari nisi shvatio dobro, ne bi bilo lose da to procitas jos koji put. Skoncentrisi se malo, pa ces shvatiti - nije mnogo tesko, mozes ti to i bolje:))) Potrudi se da shvatis sustinu.
Sustina je da u Evropskoj Uniji nema ni nacistickih ni polunacistickih drzava/ekonomija, vec parlamentarnih demokratija.

Atomski mrav Atomski mrav 18:10 12.01.2008

Izjava Džefri Najsa

Bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs izjavio je da mu je uvek bilo vrlo neobično s kakvom su lakoćom zemlje regiona prihvatile Tribunal, a da "Englezi nikad ne bi dopustili da im sudi takav sud".

Najs: Englezi nikada ne bi prihvatili Haški tribunal

Najs je u intervjuu zagrebačkom "Globusu" rekao da smatra da je problem funkcionisanja Tribunala u činjenici da su skoro svi koji u njemu rade stranci.On je istakao da je malo ko u Haškom sudu razumeo jezik, nije ih zanimala kulturna pozadina, kao i da nije postojala želja da se na bilo koji način zainteresuju za ono što se događalo u bivšoj Jugoslaviji.

"Na predavanjima pitam engleske studente da li bi bilo pravedno da je, recimo, Engleska optužena za genocid nad Škotima i da međunarodno telo osnovano u Iranu i sastavljeno od tužilaca iz nekoliko različitih zemalja mora ustanoviti o čemu se tu radi. Studenti su šokirani i odgovaraju `naravno da ne bi`", objasnio je Najs.

Najs je ocenio da se Haški sud ponaša potpuno arogantno, ne poznavajući elementarne stvari o državama kojima sudi. On je naveo da je bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte od njega tražila da prihvati neetične i neprofesionalne odluke.

"Nisam želeo da dopustim nikakve neetične odluke u slučaju `Milošević`. A postojale su želje da se to učini zbog određenih nepravilnih razloga. Tome sam se protivio i na to nisam hteo da pristanem. A ona to nije podnosila", rekao je Najs za "Globus".
Jelena Milić Jelena Milić 18:14 12.01.2008

Re: Izjava Džefri Najsa

atomski,
meni je smetao i sukob najs karla i preuranjena knjiga artman i izjave, pa i montgomeri, a sad mu jeste artman odlicno spucala...

mislim da su i njihove preuranjene razmerice javne doprinele da se preuranjeno ocenjuje rad tribunala i umanjuju njegovi rezultati.

zamisli region 2008 da nije bilo tribunala! brrrr
ivana23 ivana23 18:16 12.01.2008

Re: Izjava Džefri Najsa

I ovo sto se dogadja na Seseljevom sudjenju, ma sta ja licno mislila o njemu, predstavlja vrstu debakla Tribunala.
Jelena Milić Jelena Milić 18:21 12.01.2008

seseljevo sudjenje

strasno. da.
Galebar Galebar 18:25 12.01.2008

Re: Izjava Džefri Najsa

ivana23
I ovo sto se dogadja na Seseljevom sudjenju, ma sta ja licno mislila o njemu, predstavlja vrstu debakla Tribunala.


Apsolutno se slažem sa tobom!!!

Prvi svedok je bio žasU, kapiram da ih je kasnije bilo blam kako ga je ovaj oprao. ccc
Jelena Milić Jelena Milić 18:32 12.01.2008

prvi svedok

sto rece neko
hoce li jednom shvatiti hag da sama ideja velike srbije nije kodifikovani rani zlocin
ivana23 ivana23 18:41 12.01.2008

Re: prvi svedok

Jelena Milić
sto rece neko hoce li jednom shvatiti hag da sama ideja velike srbije nije kodifikovani rani zlocin

Naravno da ne kada im je jedan od argumenata tokom procesa Milosevicu bilo Garasinovo Narcertanije iz 1844. godine.
Exitus Letalis Exitus Letalis 19:21 12.01.2008

Re: Izjava Džefri Najsa

Najs je ocenio da se Haški sud ponaša potpuno arogantno, ne poznavajući elementarne stvari o državama kojima sudi. On je naveo da je bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte od njega tražila da prihvati neetične i neprofesionalne odluke.



jel pričaš o sudu il o tužilaštvu.
najs se posvađao s del ponteovom i kako to biva, ko da je srbin, ne daj bože, tek posle osam godina shvatio kakva je karla. do tada ni mu.

ja mu ništa ne verujem. bio je vrlo samostalan u radu. ako je neko razvlačio suđenje, to su on i milošević.
mogao je na početku da se zahvali i da kaže šta ima a ne na kraju kada je izgubio svaki kredibilitet pa ga ko mečku vodaju naokolo razni.
saće i on ko montgomeri da pazari kuću na moru i odatle da piskara naokolo, sad kad je nerelevantan u bilo kom pogledu i ne znači ništa u političkim krugovima bilo gde sem na balkanu ponegde i kod ponekog.

a to što on priča svojim studentima, pa to je takva smejurija. pa u statutu tribunala piše da tužioci i sudije ne mogu da budu iz ex-yu. kog đavola je onda dolazio. a ako je već došao, znači da je prihvatio ta pravila. pa kako sad priča drugu priču. na stranu što mi nismo engleska.
sentinel26 sentinel26 19:43 12.01.2008

Re: prvi svedok

ivana23
Jelena Milić
sto rece neko hoce li jednom shvatiti hag da sama ideja velike srbije nije kodifikovani rani zlocin

Naravno da ne kada im je jedan od argumenata tokom procesa Milosevicu bilo Garasinovo Narcertanije iz 1844. godine.

Naravno da "sama ideja" nije, ali kada se krene u realizaciju te ideje.... ?

I iz teksta samog Načertanija se može vidjeti da se ono ne može ostvariti bez zločina.

Ili ako vam je lakše ovako - ako u projektu njegovog ostvarenja nijesu planirani zločini - ili ako ono samo nije deo zločinačkog projekta (riječi iz Suda) - zašto je bilo 45 godina strogo čuvana tajna?

Zašto je (i poslije otkrivanja) sve do momenta pokušaja njegovog ostvarenja javno promovisano Zahovo "Načertanije" a ne Garašaninovo, a onda,.... a onda..........

Poruke gospodina Čanka su neozbiljne i u njih mogu da povjeruju samo malji deca.
"Hvaljen Isus" i "Mirdita" ne pristaju na promociji jednog nacionaliste.

Od dva "ništa" on nam nudi jedno manje "ništa" - a ako nećemo da obavezno prihvatimo ono veće "ništa" - neka zadrži on oba za sebe.

Ni u prvom, ni u drugom ni u stodrugom krugu nemamo glasova za Tadića a o vojvodama od zahrdjalih kašika
samo toliko, da oni nikada nijesu bili predmet interesovanja u mojem okruženju.

Život je zakon najvažniji !
Nenad M. Nenad M. 18:14 12.01.2008

ocekivani blog

i ne slucajno odmah iznad onog na kojeg kritikuje. Definisati svoje stavove kao negaciju tudjih govori stosta samo ne o stavu, ali da ne zalazim u psiholoske motive. Mislim na ovo, sto kod BS recimo ima dramaturski efekat ali kod tebe...

I šta sad, da napravim Kineski zid između nekog ko nije Đinđić i nekog za koga ne znam tačno da je ubio Đinđiđića i završim u Belorusiji

Teza ti je pogresna, niko ne izjednacava Tadica i Tomu koliko se sami, bar u ovoj kampanji, trude da lice jedan na drugoga. Ali kada se krene od toga zavrsi se sa recimo ovim

etorika Dobrice Ćosića iz devedesetih zvuči možda malo bolje ili isto ko ona Nikole Samardžića


I ajd za promenu, posto smo svi shvatili zasto glasas za Tadica u 2 krugu daj koju zasto zaokruzujes 7 ( ako je jos uvek aktuelno!? ) u prvom? Ja u osveti pakovanoj u formi objektivnosti ( ko tzv nezavisni analitari i taj rad) ne vidim jasne argmente za tako nesto.

Ja bih Srbiju u EU i NATO.
ako je ovo, onda ne vidim razloga da zaokruzis Tadica u 2 krugu jer je rezolucija o KIM protiv NATO-a a Kostunica odavno i protiv EU. Sporazum o kojem pises do iznemoglosti takodje pod znakom pitanja.
Atomski mrav Atomski mrav 18:17 12.01.2008

Re: ocekivani blog

Nenade, sve su ovo očekivani postovi. Samo, jedni tebi odgovaraju, a drugi ne. Šta da se radi, proćiće i izbori, i 28. januar, pa ćemo posle nekog vremena moći da čitamo i neke neočekivane postove. Doduše, tebe vidim da komentarišeš uglavnom na ovim, političkim...
Jelena Milić Jelena Milić 18:21 12.01.2008

Re: ocekivani blog

za 7 u prvom zato sto bih volela srbiju u kojoj bi u drugom krugu bili tadic i ceda. i da ldp zna za glasove za beograd za lokal.

za tadica sa SAA u drugom krugu zato sto ne vidim sta dobijam neglasanjem ili sa nikolicem, jasan stav iznesen pre i posle nekih tako da ovo moze smatrati slucajnoscu, pogotovu ako pogledas koliko o tome u poslednje vreme pisem,

no blog j blog i nigde nisam naletela na pravilo da se ne sme osvrnuti na nesto napisano od strane drugih blogera. meni je podela na djindjic-ubice u izborima neprihvatljiva. kao sto rekoh gledam to ovako-srbija blize eu ili ne.

rekla sam eu i nato jednom. to sto srbija ima stav kakav ima o nato nije samo ds kriv, niti moze samo ds protiv toga tako da tu ne smem puno biti razocarana.

i da, ne vidim da su im ni kampanje ni delovanje isti. NE.

ja se i dalje nadam sporazumu, i mislim da on zavisi i od toga koliko pro Eu srbija pokaze zrelosti i jedinstva takodje
silver bullet silver bullet 18:47 12.01.2008

Re: ocekivani blog

Jelena, vasa poslednja tri bloga lice jedan na drugi kao jaje jajetu. I svi imaju istu poentu. Jasno nam je. Zelite da nas ubedite da svi glasamo za Borisa, da je to bas sad, bas ove 2008. godine od zivotne vaznosti za sve nas, da ce biti potop ako pobedi Toma, da ce se nebo i zemlja spojiti, kataklizme... Mozda ste i u pravu, ali predugo smo slusali povike - vuk, vuk!, da sad kad mozda i dolazi pravi vuk - vise vam niko ne veruje.
Nenad M. Nenad M. 18:50 12.01.2008

Re: ocekivani blog

no blog j blog i nigde nisam naletela na pravilo da se ne sme osvrnuti na nesto napisano od strane drugih blogera


nisam rekao nista slicno sem da je ocekivano

ne vidim da su im ni kampanje ni delovanje isti


trude se da im lice kampanje - daleko od toga da su oni isti ali shvataju da samo ulaskom u biracko telo ovog drugog mogu dobiti izbore.

Doduše, tebe vidim da komentarišeš uglavnom na ovim, političkim...


da i to je zato sto komentarisem, da pisem bilo bi tu i drugih tema...
Jelena Milić Jelena Milić 18:54 12.01.2008

Re: ocekivani blog

da slicni su, SAA odnos prem SAA je bitan nisam rekla tadic po svaku cenu, citajte malo pazljivije...

i jos neste od 2000 smo se nekako radikala u vlasti klonuli...

sto se mene tice i velja je da se vice VUK, VUK, VUK, cujem sad na vestima da je zamerio sumadincima sto pustaju da njima vladaju crnogorci!

i jos nesto, ne kazem da u drugom krugu treba za tadica glasati samo zbog tome, nije tadic toliko crn, ima par stvari i koje je dobro uradio...kakva srbija..za sad dobar tadic sa SAA
silver bullet silver bullet 19:12 12.01.2008

Re: ocekivani blog

kakva srbija..za sad dobar tadic sa SAA


Ovo je jedina vasa opaska o kojoj vredi razmisliti.
Zaista, Srbija je mnogo crnja i grdja nego sto je ova virtuelna realnost koju nam Tadic nudi.
No nekako me taj stvarni zivot uvek klepi po glavi, a ta virtuelna realnost uvek nekako ostaje za sutra.
Jelena Milić Jelena Milić 19:13 12.01.2008

Re: ocekivani blog

silver,

cicevac, krusevac, brus, brzece...brrr
Nenad M. Nenad M. 19:32 12.01.2008

Re: ocekivani blog

sto se mene tice i velja je da se vice VUK, VUK, VUK, cujem sad na vestima da je zamerio sumadincima sto pustaju da njima vladaju crnogorci!


brojke govore da ce Tadicu izgleda trebati podrsa i ovog nesrecnika od ministra a to mi je skroz sizofrena situacija. Prvo sam mislio da je napravljen dil kako bi Velja uzeo nesto radiklaskih glasova ali me je Kostunica demantovao sa podrskom. U tom kontekstu, mozda se uloga Ldp-a i precenjuje a ovo jednacenje Toma - Tadic i tamo gde ga nema je logicna potreba da se napravi razlika izmedju onih koji su najslicniji. Ali, dok se na ovim blogovima prepucavaju DS i LDP navijaci/clanovi/pristalice etc. Kostunjavi lagano klizi ka radikalima, odustaje od EU a sa Veljinom retorikom duva u ledja Tomi.

A sporazume ce biti potpisan ako nam ga uopste i ponude, ovo mi deluje kao lazna igra na zivot ili smrt u kojoj necemo preziveti samo zato sto smo pobedili tj potpisali. To je tek pocetak a prepreke za EU integracije tek slede posle izbora i to je ono sto brine.
silver bullet silver bullet 19:48 12.01.2008

Re: ocekivani blog

Vratila se odatle u subotu po ledenoj kisi.
Blato na sve strane. Jeza.
Exitus Letalis Exitus Letalis 20:07 12.01.2008

Re: ocekivani blog

Zaista, Srbija je mnogo crnja i grdja nego sto je ova virtuelna realnost koju nam Tadic nudi.

tadić mnogo gleda pink:)
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:51 12.01.2008

Re: ocekivani blog

silver bullet
Zaista, Srbija je mnogo crnja i grdja nego sto je ova virtuelna realnost koju nam Tadic nudi.
No nekako me taj stvarni zivot uvek klepi po glavi, a ta virtuelna realnost uvek nekako ostaje za sutra.


Ne postoji politicki silver bullet koji bi od Srbije preko noci napravio naprednu i bogatu zapadnu zemlju. Ali sa Tadicem su (od svih koji stoje na raspolaganju) su ipak najvece da se bar krecemo u tom smeru

pozz
silver bullet silver bullet 13:38 13.01.2008

Re: ocekivani blog

Ne krecemo se mi nikuda. Tapkamo u mestu, a ponekad bogami i skocimo unazad.
Potpisivanje SAA je na dalekom stapu i sve mi se cini samo jos jedna predizborna patka.
Verifikacija SAA u Skupstini na jos daljem stapu.
Sreca pa necemo dugo cekati da se u to uverimo.
NoSurrender NoSurrender 19:50 13.01.2008

Re: ocekivani blog

Jelena, vasa poslednja tri bloga lice jedan na drugi kao jaje jajetu. I svi imaju istu poentu. Jasno nam je. Zelite da nas ubedite da svi glasamo za Borisa, da je to bas sad, bas ove 2008. godine od zivotne vaznosti za sve nas, da ce biti potop ako pobedi Toma, da ce se nebo i zemlja spojiti, kataklizme... Mozda ste i u pravu, ali predugo smo slusali povike - vuk, vuk!, da sad kad mozda i dolazi pravi vuk - vise vam niko ne veruje.

Tacka! Srebrni metak pogadja u centar.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 19:09 12.01.2008

delirijum tremens

U zivotu sam se napila jedno dva-triput i secam se da sam po citav sledeci dan teturala i videla iskrevljene slike osecajuci mucninu u stomaku i beskrajan umor. Evo, sedim potpuno trezna i danima pratim politicke situacije u mojim, da tako kazem, dvema zemljama, Srbiji i Americi i ne znam od koje se pijanije osecam. Lazi, lazi, lazi, obecanja....prazno i zveci.

Evo ovako, volela bih da pobedi Ceda Jovanovic jer je nov i svez. Verujem da neko potpuno nov, pa cak iako nema politicko iskustvo jednog okotrelog politicara koji se razvlaci iz Titovih naftalinom napunjenih starih ormana, preko tranzicije, tj. tranzitovao se do dvadeset prvog veka. Pazi, dva veka sranja.
U mojoj novoj domovini vladaju fundamentalni hriscani koji ne veruju u Darvina i odbacuju teoriju evolucije. Za njih su homoseksualci i svi koji ne idu u crkvu nedeljom, deo stanovnistva na cijem ispiranju mozga treba svesrdno raditi. U takvoj jednoj atmosferi sa pogledom na erektovane krstove uzduz i popreko ovog kontinenta, provuce se i po nekio normalan. Sada, pitanje je sta jeste, a sta nije normalno. I sada za koga da glasam ovde u novom svetu. A taj novi svet ce i te kako da se ljulja ukoliko se ne prihvati dvadeset prvi vek kao vek pomaka: vodjenje racuna o klimi koja se rapidno menja, rad na poboljsanju obrazovanja (osnovno i srednje-najgore na svetu), omogucavanje ljudima da budu slobodni da vole, a ne da mrze, omoguciti ljudima da se lece i da ne strahuju ukoliko se razbole da ce da izgube posao i beneficije... Naravno da Mongomeri kritikuje Hag jer ga njegova zemlja ne priznaje.
Interesuje me, ko ide na molitvene dorucke i ruckove u Vasington. To je kao neka privilegija zar ne?

Treba ostati trezan i pored deliricnog stanja u koji nas ovaj svet gura.
Jelena Milić Jelena Milić 19:12 12.01.2008

Re: delirijum tremens

Interesuje me, ko ide na molitvene dorucke i ruckove u Vasington. To je kao neka privilegija zar ne


vrlo sarolika ekipa, artemije, rade trajkovic, nenad popovic, senic mislim sa vukom, tako...vuk, dana, vrlo saroliko, to se sredjuje via obrad kesic....
Mala Ramona Mala Ramona 20:40 12.01.2008

Re: delirijum tremens

Jelena Milić
Interesuje me, ko ide na molitvene dorucke i ruckove u Vasington. To je kao neka privilegija zar nevrlo sarolika ekipa, artemije, rade trajkovic, nenad popovic, senic mislim sa vukom, tako...vuk, dana, vrlo saroliko, to se sredjuje via obrad kesic....




Jelena Milić Jelena Milić 21:04 12.01.2008

Re: delirijum tremens

tacno, zaboravih, mislim da je i ilic isao
Tarkovski Tarkovski 19:17 12.01.2008

Re: Blog

Kuvarice manje zbori, da ti i ručak ne zagori.

Osecam da parni lonac u Parizu sve vise ispusta paru. A ovaj u Beogradu ima da radi istu radnju kada stigne pariska zaprska.

Ima malo vise realizma u ovom postu ali sve u osnovi -- nije sija nego vrat. Ja se zalazem da sto vise ljudi u provom krugu glasa za Tadica a ovo "glascu za Tadica" ukoliko potpisu SAA je stvarno izvinite na izrazu -- naivno i smesno.

Prvo, zavisi da li ce nesto biti ponudjeno od EU. Ako ne bude ponudjeno ne moze ni da se potpise. A Tadic slabo sta moze da preokrene za te dve nedelje. Bice potpisano pre ili kasnije (bolje sto pre) - ali Srbija moze da bude sasvim drugacija ako Nikolic bude predsednik ili potpuno da se okrece na drugu stranu. Glas za Tadica sto pre to bolje. Nadam se u drugom krugu da ne bude kasno - ali jos u prvom treba glasati za Tadica.

Ja se slazem da moramo u clanstvo u EU i NATO. Iz cistog - bolje opicja od alternativa. Jos je "rodjeni" Srbijanac Konstantin prihvatio Hristanstvo da bi sirio imperiju. Imperije dolaze i prolaze. Male drzave nastaju i nestaju. Integracija i dezintegracija su ciklusi. Bice ih jos ako opstanemo. Nacija kao srpska, MORA da uhvati i talas integracije a i da koristi talas dezintegracije kada dodje. Zato da ne bi bili izloirani i okruzeni neprijtaljeskim vojskama mi moramo biti u NATO-u. Ne iz zbog nekih idealisntickih razloga i nebuloza koje propargiraju naivni vec iz cistog razloga prezivljavanja i razvoja i odabira bolje opcije.

Jelena Milić Jelena Milić 19:24 12.01.2008

Re: Blog

Peglam pre neki dan, nemam


zvanicno ne radim vec pola neseca, i zaista sam na sebe mislila sa ovim ocajna domacica...plus sto mi nije milo ni da slusam velju i tomu sa jedne, Ali ni da strahujem za odsutvo pragmaticnog odnosa ds-ldp, zaista nista drugo...zaista je ocajno sve to zajedno

ako se saa ne potpise, mislim da tadic mora preduzeti radikalne mere...evropeizacija bez saa sa tadic-kostunica anti eu vladom je sarena laza -pogledajte kako se to odvija--ovo sa rik na primer

no, razumem i vasu logiku, samo sto sam ja skepticna da je to ostvarivo, mislim da bi prekid formalizovanja odnosa sa eu sad vrlo skrenuo kurs srbije .....

mislim da i od najava ds sta bi uradio ako se ne potpise zavisio odnos eu i ponuda...kao sto naglasih u dva posta, cini mi se da ce i bosna dobiti ponudu bez karadzica, sto znaci da zvaka mladic ne stoji, tako da je jasno da je kostunica odbio saa i onda ne znam kako je to ispunjavanje zajednickih vladinih ciljeva, drugi princip, sta bi...samardzic prica eu se promenila je zaista smesna...

ona ajmo da iz eu nastavimo borbu za kosovo mi je ok

niki m niki m 20:14 12.01.2008

Re: Blog


ako se saa ne potpise, mislim da tadic mora preduzeti radikalne mere...evropeizacija bez saa sa tadic-kostunica anti eu vladom je sarena laza -pogledajte kako se to odvija--ovo sa rik na primer


A, koje to radikalne mere moze Tadic da preduzme?
Tarkovski Tarkovski 22:21 12.01.2008

Re: Blog

i zaista sam na sebe mislila sa ovim ocajna domacica...

Verujem. Mislim da su referenca na jos jedno neprimerno deljenje Srbije na "Đinđićeve ubice i Đinđića" i kontrastiranje 100% kritike svega sto Tadic i iznosenje pozitivnih stvari su a) opravdani i b) nasli inspiraciju dva bloga juznije. Po meni to isto nema bilo cega licnog nego jedna razlika misljenja - druga je sto ljudi to najcesce shvataju vrlo licno.
Jelena Milić Jelena Milić 22:24 12.01.2008

Re: Blog

to da. ta podela mi je bas pogresna, tako plasirana.
ivana23 ivana23 19:41 12.01.2008

Fotka

undefined
Jelena Pavlović
Ivana, gde je fotografija premorene domacice?


Pojma nemam, poslednjh dana pojedine fotke volsebno nestaju, ne samo meni.
Pokusacu da je postavim ponovo.
Jelena Milić Jelena Milić 19:43 12.01.2008

Re: Trol

e dame ne mrzi, da saljem slike decije sobe, raspakivanje posle kopa, ...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:58 13.01.2008

Re: Trol

Ivana, gde je fotografija premorene domacice?
ivana23 ivana23 18:12 13.01.2008

Re: Trol

blackbox blackbox 19:52 12.01.2008

Razumna preporuka

Odlična analiza pozicije Zapada.
Razumna preporuka za koga treba glasati.
Već sam nekoliko puta pisao da je Zapad posle 5.oktobra bio neiskren prema Srbiji i novoj vlasti, da je više vodio računa o tome da Srbija ispuni zahteve koje joj je postavila pre 5.oktobra nego da joj pomogne. Na taj način slabila je pozicije a i entuzijazam nove demokratske vlasti. Čvrsto je insistirala na uslovima za početak pregovora o pridruživanju i pristupanju PzM, dodavala nove a zatim, kada su ojačale antievropske snage odustajala. Naveo sam izjavu Prodija od pre nekoliko meseci da Srbiji treba omogućiti ubrzano pridruživanje, a kad je bio u Briselu nije tako govorio.
U pravu je F.Artman, SAD su bile, i sada su , nosioci te politike prema Srbiji. Valjda sada nešto isteruje sa Rusijom.
Ako Evropa stvarno želi Srbiju u EU, u šta ne sumnjam, onda je tajming nekih događaja loše odabrala. Bilo bi pametnije da je ponudila potpisivanje SSP pre predsedničkih izbora ili posle njih. To isto se odnosi i na odluku o slanju misije na Kosovo.
Ali šta je tu je, ko zna za šta je to dobro. Dobro je da ponekad padne sneg pa da svako pokaže trag.
E sada se videlo da ono šta su radikali samo retorikom , DSS je još izrazitije ne samo retorikom već i delima.Malo je koja partija sposobna da sa tolikim uporištem u biračkom telu nanese toliko štete Srbiji kao što je DSS.
Naravno da se treba boriti za Kosovo ali to moše samo Srbija koja jača i jača svoje pozicije u međunarodnoj zajednici a ne Srbija koja jedva čeka povod da se posvađa i sa onim sa kojim je slučajno zaboravila da se posvađa.Sve to je garnirano retrogradnim nacionalizmom, što je i stvarna ideolkogija ove stranke kojoj prefiks demokratski pristaje taman koliko i HDZ-u.
Svojevremeno je Adenauer rekao da je cilj Nemačke da postane demokratska, razvijena, pomirena, denacifikovana i priznata u međunarodnoj zajednici kao ekonomska i privredna sila, da bi kao takva bila ideal istočne Nemačke da se ponovo nenasilnim putem ujedini.
E takva treba da bude i Srbija ,a to može samo ako ide u EU, a Tadić i DS su realna snaga koja gura u tom pravcu. DSS ne učestvuje u izborima ali gde god stigne podmeće klipove evropskoj opciji i Tadiću.To revnosno rade svi ministri DSS, tobože skoncentrisani na odbranu Kosova i međunarodnog poretka . Odluka izborne komisije je još jedan mudar potez DSS podržan radikalima. Ministar Jočić promoviše vojnu neutralnost, napada EU i Zapad, a njegovo ministarstvo ima ništa manje razvijenu saradnju upravo sa tim Zapadom nego što ima vojska.
Djole Djole 20:01 12.01.2008

Re: Razumna preporuka

Svojevremeno je Adenauer rekao da je cilj Nemačke da postane demokratska, razvijena, pomirena, denacifikovana i priznata u međunarodnoj zajednici kao ekonomska i privredna sila, da bi kao takva bila ideal istočne Nemačke da se ponovo nenasilnim putem ujedini.

Poboljsajmo sebe da bi nas neko drugi pozeleo za svoje drustvo. Da smo bolji ne bi bezali od nas svi redom
nikson nikson 20:01 12.01.2008

...

Jelena, da li evropska unija uopste zeli sa nama da potpise sporazum 28?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana