Zimovanje (Uvod)

Jelica Greganović RSS / 11.01.2008. u 00:09

 

Mi do pre tri-četiri godine nismo upražnjavali zimovanja. To je za nas bilo previše. Da kuću, u zimnje doba, napusti pet primeraka ljudskog roda, od kojih tri manje sposobna za sopstveno odevanje, bilo je problem rešiv samo brojem ruku većim od četiri. Trebalo nam ih je bar k'o u one indijske boginje, što liči na pauka, a uvek joj ime zaboravim.

 

 

Prvo naše dete bilo je u fazi kretanja, ometanog preturanjem izazvanim gravitacijom, kada je stigla zima. Kao i svi mladi roditelji, razneženo smo se prilepili na prozor, čim su prerano, u novembru, pale prve pahulje snega. Naročito ja. Jednoglasno je doneta odluka da se Prestolonaslednik upozna sa romantičnim agregatnim stanjem vode i isti izvede u šetnju. Dotadašnje, kratko iskustvo, u natrontavanju bebe za izvesti napolje, nas nije omelo u sprovođenju namere, koja je ubrzo zapretila instantnim razvodom u hodniku.

 

U oblačenju bebe za hladno napolje se postavlja suštinsko pitanje: Koga obući prvo, sebe ili bebu? Ako obučeš sebe, možeš dušu da ispustiš upražnjavajući balkanske pripreme bebe za izvođenje na polarnu temperaturu nižu od plus petnaest. Ako obučeš bebu, pomenuta dobije fras od dinstanja u kolicima i zaurlavanje, dok vezuješ pertle, počinje mnogo ranije. Da ne spominjemo sudaranje i siktanje u tesnom hodniku. Tolerancija pada u minus.

 

Osim toga, zbog nečega je naš prvorođeni sin odbijao da bude vožen kolicima, kao sva slatka, druga deca. Urlikao je kao poparen, povodom čega smo zbog optužujućih pogleda, već nagluvih, prolaznika, Prestolonaslednika inuitski zamotanog morali da vukljamo u naručju. A kolica da guramo prazna.

 

Onda je stigla na svet Tatina Princeza. Još uvek smo imali relativno dovoljno ruku, a posao smo podelili. Žmu je ganjao Prestolonaslednika po hodniku, pokušavajući da mu slomi nogu uguravanjem u cipelu, dok je klinja, već uveliko prkosio gravitaciji. Za to vreme, ja sam se trudila da Princezu upakujem u ono zimsko džakče, bez da joj oštetim ekstremitete. Naravno, usput su i Žmu i Prestolonaslednik naletali, optrčavajući hodnik, na kolica i mene. Iprepadana Princeza se drala, a ja sam gubila i ono malo strpljenja, koje mi se nije istopilo, već obučenoj za posetu Laponiji.

 

Napolju smo se šetali mimo svih očekivanja naivnih roditelja. Princeza je urlala, nastavljajući bratovim decibelnim koracima. Jednom rukom sam gurala prazna kolica, a drugom pokušavala da, iz naručja, ne ispustim zadundanu bebu. Za to vreme je Žmu poboljšavao kondiciju loveći Prestolonaslednika, koga je neka tajna organizacija plaćala da neočekivano istrgne ruku iz očeve i ripi u najbližu baru ili dubok sneg.

 

Kući smo se vraćali bauljajući, satrveni akcijom. I uvek, kao za inat, u liftu su Prestolonaslednika napustili pundravci, a Princeza je izmorena dranjem zaspala. A mi smo kao bili baš srećni i zadovoljni što smo se tako lepo našetali, obaška što se ipak nismo, usput i razveli.

 

Naredna zima je donela i novu bebu. Mi smo, doduše, već bili kondiciono i tehnički mnogo spremniji za pakovanje bebe u zimsku vreću, guranje minijaturnih ruku u rukavice, prokletekoihjeinapravio, bez ili sa prstima i brzinsko navlačenje čizmica. Usput smo se ekipno delili, pod uslovom da se ne izgazimo, pre toga, u sve tesnijem hodniku.

 

Oblačenju, koje je bilo na nivou najbolje pripremljene ekipe za Igre bez granica, sledio je doživljaj, nazvan šetnjom samo predrasuda radi. Tokom istog Prestolonaslednik je gurao bratova kolica, brzinom na kojoj bi mu pozavideli i šampioni kartinga, za njim je veleslalomski pokušavao da trči Žmu, koga je, kratkih koraka, ometala Princeza. Ja sam za to vreme dahtala u pozadini, noseći Malog Sina, koji je nastavio porodičnu tradiciju udisanja vazduha duboko, punim plućima, što glasnijim dranjem.

 

Povratak je ličio na poraženu vojsku. A teško smo se i pakovali u lift. Hodnik se od otopljenog snega pretvarao u bazen. Mali, ali dubok. Falilo je bar još par ruku da se savlada raspakivanje dece. Mi smo se i tako, bez roptanja, saunirali sve dok mladunčad ne dovedemo u stanje bivanja u zatvorenom, toplom, prostoru. Razvod se šunjao za nama i crkavao od smeha.

 

Kada je došlo vreme da bi naši potomci mogli da proskijaju, skladno životu na sunčanoj, ali maglovitoj strani, ipak Alpa, Žmu i ja smo pružili očajnički otpor. I mi smo samo ljudi. Kakvo crno zimovanje, pa mi ni šetnju nismo uspeli da savladamo. Tako je projekt zimovanja odložen dok se brojniji deo ekipe ne osposobi za samostalno oblačenje.

 

Jeste, malo kasnije su proskijali, ali Žmu i ja nismo završili u sanatorijumu, a i još uvek smo u braku. A hodnik se dramatično smanjio. Verovatno od one silne vode. Polovina stanovnika mora drugu fazu oblačenja da izvodi u hodniku pred liftom. Skoro smo videli komšije, koji imaju četvoro dece. Oni se već oblače kod poštanskih sandučića u prizemlju.

 

 

 

Atačmenti



Komentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Godfather Godfather 00:23 11.01.2008

preporuka

Pozdrav Jelka,
evo ja na faxu citam ovaj tvoj text (vidis kako su predavanja zanimljiva), i osecam se kao da sam u tom hodniku s vama dok pakujete decu za hladno napolje.
Hvala sto si mi odvratila paznju od profesora i ostalih u prostoriji na par minuta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:26 11.01.2008

Re: preporuka

Sam da nas oboje na ufate profesori, ti ćeš u ćoške, a mene će da isključe...
Godfather Godfather 00:35 11.01.2008

Re: preporuka

Jelica Greganović
Sam da nas oboje na ufate profesori, ti ćeš u ćoške, a mene će da isključe...


Ma nece nas niko ufatiti, bez brige. Nema kod Amera cosak :) pozdrav

sara99 sara99 00:24 11.01.2008

Kao

i uvek majstorski napisano, prica u kojoj ce se svi roditelji pronaci..
ja imam dvoje i uvek me je morilo pitanje, koga prvo obuci sebe ili njih, obicno posle te procedure treba neko na tusiranje.......a moj sin dok je bio u pempasu, se trudio da ga napuni dok sam ja pokusavala da otkljucam vrata...
pozz i preporuka
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:30 11.01.2008

Re: Kao

Vidi, ja sam probala i sa onim ruksakom nosiljkom, kao to je možda lakše...aha...kako da ne, ako je beba italijanski lagačka...kad sam moje slonče, pa još zimski nadundano, uprtila, na sebe nadundanu, mal' dušu ispustila...a ovo pitanje prioritetnog oblačenja je zaista za širu diskusiju, potkrepljenu što iskustvom, to možda i novim idejama...meni to ni danas nije jasno...ove naše komšije obuku decu do pola, pa ih furnu napolje, pa se pred izlaznim vratima iz zgrade finišira oblačenje. Dobra ideja.
sara99 sara99 00:42 11.01.2008

Re: Kao

Jao sta sve nisam pokusavala, sad se naravno smejemo tim stvarima, al da nam nije bilo lako, nije...
i prodje sve to, sad stizu neke druge smesne situacije......
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:46 11.01.2008

Jeste,

ali i one će tek da mi budu smešne, sad nešto ne postizavam da se smejem, ovaj pubertet me ugnobi načisto...
sara99 sara99 00:55 11.01.2008

Re: Jeste,

Da, Jelice iz tvojih prica znam to....eto ja imam jos nekoliko godina do tog stanja, prvo moja kcerka, a onda i sincic.....i idemo...a tu nas tek cekaju diskusije, jer zivimo u austriji pa kad dodje do vojske, a ovde sve muskarcine odu na civilno sluzenje, mislim da cemo tatu jos sada preventivno da posaljemo na terapiju....

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:26 11.01.2008

eh, moja jelice

šta da i kažem...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:31 11.01.2008

Re: eh, moja jelice

Sve znaš dragi druže...u stvari, jedva čekam da saznaš...zvaćeš ti tetka Savetu, samo tako...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 00:45 11.01.2008

Re: eh, moja jelice

zvaćeš ti tetka Savetu, samo tako...

nego kako. ko je tu kad je teško, a nije čović? pa tetka Saveta
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:47 11.01.2008

Re: eh, moja jelice

Samo čekam da uleti gordanac, da vidimo kako se šestoro oblači...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 01:00 11.01.2008

Re: eh, moja jelice

gordanac napred, ostali stoj!
Dejan Stanković Dejan Stanković 00:28 11.01.2008

hehehe

citam, smeskam se...
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:31 11.01.2008

Re: hehehe

Pa jeste sad i meni smešno...al' kad se setim...
antioksidant antioksidant 09:03 11.01.2008

Re: hehehe

Dejan Stanković
citam, smeskam se...

Lako je tebi da se smejes kad si u Portugalu.
Jos ako ti je hodnik poveci...
Aspazija Aspazija 00:29 11.01.2008

:-)

E, nasmeja me...
Godfather Godfather 00:50 11.01.2008

(uvod)

koliko ce biti nastavaka ovom "Zimovanju"? :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:51 11.01.2008

Re: (uvod)

Sleduje Razrada i normalno Zaključak. Ko svaki pravi pismeni iz maternjeg.
Godfather Godfather 00:56 11.01.2008

Re: (uvod)

Jedva cekam.
Hemičarka Hemičarka 00:53 11.01.2008

E, Jelice...

...ti mene mnogo plasis. Kad citam tvoje blogove poput ovog, prvo se sva raznezim, tipa: "Joj, i ja bih jedno..." Usput, dok citam, prolazi me polako volja, a sad jos pises o usputnom razvodu... Doduse, ja se nisam jos ni udala, nece to kod mene tako skoro, pa se time tesim... :)

Sad mi nesto pade na pamet: pa ovo je prvi put da se ti zalis na zimu i sneg... :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:00 11.01.2008

Re: E, Jelice...

Da znaš kako sam ponovo naučila da uživam u zimi i snegu i iste da cenim, kada su klinci porasli...predivno nešto, zato toliko sada i trubim o tome...a ovo oko razvoda, vidi to je figurativno, kad te vati vrućina, pa prolupaš u hodniku, samo se setiš one legendarne sentence beogradskih babica:"A što nisi ranije mislila na posledice!"...mada...ja bih morala nekako ove blogove da isključim za buduće roditelje...da ne plašim svet...mada, videćeš kako je posle sve to smešno
Godfather Godfather 01:03 11.01.2008

Re: E, Jelice...

Ne brini, ne plasis svet. Bas je lepo to sto pises, i na koji nacin sagledavas te sitne "probleme" roditeljstva.
There's only one Jelica!! :)))
Hemičarka Hemičarka 01:43 11.01.2008

Re: E, Jelice...

Godfather, ako tebe ne plasi, ne mora da znaci da ne plasi ni nas ostale...

Salim se, naravno. I ja jedva cekam nastavke, sve se nadam na kraju ce dobro da se zavrsi, pa ce i meni da bude posle smesno...
Godfather Godfather 02:28 11.01.2008

Re: E, Jelice...

Hemičarka
Godfather, ako tebe ne plasi, ne mora da znaci da ne plasi ni nas ostale... Salim se, naravno. I ja jedva cekam nastavke, sve se nadam na kraju ce dobro da se zavrsi, pa ce i meni da bude posle smesno...


Bice smesno, don't worry.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:39 11.01.2008

Jao, fala

vi :)
ivana23 ivana23 01:08 11.01.2008

Trol

Jelica Greganović Jelica Greganović 01:13 11.01.2008

Polutrol

jer su dole goli...a do ove faze dva puta dušu ispustiš:
Obrenović Obrenović 03:03 11.01.2008

-20, feels like -33 with windchill :-) ...

Jao, mojih dvoje se rodilo zimi .. u kanadi ... mala je prvi put izasla napolje sa 3-4 nedelje .. napolju -20, sa windchill -33 (februar, Toronto) ... ususkana ... i spava k'o top .. a prestolonaslednik ispred sepesa prvi put u zivotu u cizmama (16 meseci) i upada u snezne nanose od po metar na strani ulice ... i dan danas me muka 'fata kad padne sneg i kazu, jao tata, kad cemo na sankanje ... a ima brdasce u parkicu iza coska ... sad su 5 i 3.5 ... pre mesec dana napadalo .. i cistaci napravili brda od po metar visine sa strane ...i mala, sva ususkana i sa kapuljacom .. se popela na vrh brdasca i legla na ledja i pocela naglavacke da se spusta i jos se odguruje nogama, k'o glista ... i crce od smeha usput ... e kukala mi majka, jao mene do boga miloga ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:45 11.01.2008

Re: -20, feels like -33 with windchill :-)

Paj' sad savet, koji mi je spasio 1,5 km živaca: Čuveni ovdašnji pulmolog mi je rekao da bebe i malečka deca nemaju šta da rade na minusu.

"Za tako malo dete je sasvim dovoljno čistog vazduha ako otvorite prozor. Disajni sistem se kod malih tako brzo pothladjuje da je uvek opasno voditi ih na minus. Ja uvek, kao manijak, presrećaem roditelje na ulici, koji voze dete po minusu, a ono spava. I pitam ih da l' bi oni voleli sada malo da dremnu napolju. Bez obzira kako dobro bi bili zamotani. Posebno opasno je pokrivanje šalom nosa i usta (vidi gornju sliku, o.p.). Oni su informator za telo, pomoću njih telo "saznaje" kakva je spoljna temperatura i prilagodjava rad istoj. Ako se pokriju usta i nos, onda telo dobija info da je napolju mnogo toplije no što jeste i to je loše...", rekao mi čika pulmolog...
Obrenović Obrenović 12:51 11.01.2008

Re: -20, feels like -33 with windchill :-)

Klinci od zenine rodjake koji zive u Norveskoj spavaju u vrticu po 2 sata napolju .. cele godine .... usred zime is poredjaju u neka velika kolica, ususkaju i izvedu napolje da kuntaju ... ovde u kanadi je zima 6 meseci, a deca moraju napolje povremeno ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:55 11.01.2008

Re: -20, feels like -33 with windchill :-)

Mila majko, pulmolog bi se odma' obesio kad bi ovo čuo...
ivana23 ivana23 12:56 11.01.2008

Re: -20, feels like -33 with windchill :-)

Obrenović
Klinci od zenine rodjake koji zive u Norveskoj spavaju u vrticu po 2 sata napolju .. cele godine .... usred zime is poredjaju u neka velika kolica, ususkaju i izvedu napolje da kuntaju ... ovde u kanadi je zima 6 meseci, a deca moraju napolje povremeno ...

Ja sam se pridrzavala saveta dr Spoka, beba moze (u setnju) na onoliki minus koliko ima kg.
Obrenović Obrenović 14:49 11.01.2008

Vikings in the Making :-) !!

"In Norway, mothers put their infants outside to nap in the cold air. They say the fresh air makes them strong and healthy. They also have kindergartens outdoors with nothing but a little wind shelter, and the children play in fresh air all year long! They also sleep with the windows cracked open as another way to get fresh air." ...
link
grofisneki grofisneki 15:30 11.01.2008

Re: Vikings in the Making :-) !!

E sto mrzim nas vec obicaj da kad se rodi dete roditelji od kuce, a posebno sobe, naprave saunu, ne bitno koje je godisnje doba...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:35 11.01.2008

Re: -20, feels like -33 with windchill :-)

Dakle, moja velika Beba sad može i na -100 ?! Moram da mu kažem...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:37 11.01.2008

Re: Vikings in the Making :-) !!

Ma, saunu napraviš sam sebi, kad se obučeš za napolje, a onda kreneš da pakuješ dete...tu padne takvo liptanje, za je za to sauna običan frižider.
49 41 49 41 00:24 12.01.2008

Re: -20, feels like -33 with windchill :-)

rekao mi čika pulmolog...

Kad sam svoje zgepce- koje je spavalo izneo napolje; bilo joj je 40-tak dana/Suncan snezni dan sa -10 C.
Kako je beba udahnula u snu ledeni vazduh; pocela je da ususkava nosic u krpe oko nje.

Kad joj je bilo 89 dana; moj imenjak je zgrabio najveci flomaster i iznad dovratka Brvnare na vrhu planine izpisao
krupnim slovima:
"Ovde je spavala Ivona-kad joj je bilo 89 dana"!
Dete spavalo uz pucketanje vatre i opojne mirise borovine iz brvana oko nje; dok je dole grad camio u magli i svim otrovima u njemu.

Naravno, da su mi bile majka ili baba pored mene- javno preko novina bi me se odrekle.
Jedva sam se izborio-odbranio od "parceta"-zene noseci kcerku preko proplanaka u snegu do kolena.
Svi moji mnogi padovi u dubokom snegu- na kolena ili laktove- drzeci uspavanu veknicu; nisu je probudili.
Nadomak brvnare je zaurlao "mali pisak"- na moje iznenadjenje. Morao sam da sacekam da nas sustigne "gegajuca sisa" i ponovo uspostavimo prethodno carobni mir u sneznoj planini.

Brana Brana 11:37 13.01.2008

Re: -20, feels like -33 with windchill :-)

Mi smo sina sa par meseci setali u nosiljci 'ladno po Beogradu na -15 (citali u knizi americkoj da moze), ali smo na svakih pedeset metara morali da se svadjamo sa zapanjenim babama koje su se prvo sasaptavale: "Viiiiidi kolicku su bebu izveli na ovu zimu", a onda hrabro prilazile da nam spocitavaju nesmotrenost i prete socijalnim. Ljudi, neke su nas i psovale na pasja kola, na glas, na ulici, sto je, onako, prilicno neprijatna situacija. Ti sa detetom, a neka staramajka, matrona sede kose, mudrosti prikupljene godinama briznog odgajanja ko zna koliko dece, unuka i praunuka, urla na tebe i izmedju pominjanja tvoje majke i psa koji kopulira sa istom, priziva pozornost citavog sveta i vasione na tvoje pogubno, nicim zasluzeno roditeljstvo. Iskreno, bili smo sokirani, setali smo ih te zime na manje prometnim mestima.
Inace, nije mu nista (sinu), sta vise, dok njegova starija sestra zime provodi cuceci na pecima i razvijajući ozbiljne planove kako da se najkracim putem odmakne da dohvati nesto i hitro se ponovo zalepi za vreo metal, ovaj spava go i bos ide po kuci, lezi na patosu i kad kaze da mu je hladno, mi ostali odavno ne mozemo da mu odgovorimo jer su nam vilice smrznute u grcu. Sestra mu se povremeno i razboli, a on, kad mi se i desi, pedijatrica mu se grdno obraduje, posto ga retko vidja (sad treba da pljucnem?). Moramo da ga vodimo zajedno sa sestrom, cisto da ne izgube kontakt.


oldtajmer oldtajmer 04:31 11.01.2008

a rukavice?

moj sin nece da navuce rukavice, sve dok ne pocnu da otpadaju prsti :)))

Jelice, nedostajala si nam. Preporuka kao uvek!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:47 11.01.2008

Re: a rukavice?

Hvala...čuj neće da ih navuče, meni je mnogo veći problem bio kad smo mi morali da im oblačimo rukavice...mali, malecki prsti, sve ti se čini polomićeš nešto, a rukavica ispada iz ruku koliko je ona sama mala...sajdžijski posao...a kada ti uspe, kroz tri metra objekat strpa ruku i rukavicu u usta i pada kvašenje...radost jedna.
oldtajmer oldtajmer 22:00 11.01.2008

Re: a rukavice?

Jelica Greganović
Hvala...čuj neće da ih navuče, meni je mnogo veći problem bio kad smo mi morali da im oblačimo rukavice...mali, malecki prsti, sve ti se čini polomićeš nešto, a rukavica ispada iz ruku koliko je ona sama mala...sajdžijski posao...a kada ti uspe, kroz tri metra objekat strpa ruku i rukavicu u usta i pada kvašenje...radost jedna.


eee, mi mu navucemo ok. Nego on u roku od 30 sekundi prvo desnu u usta, pa zubima strgne, a onda desnom skida levu. Interesantno, ali identicno nacinu na koji ja skidam rukavice! I kako posle da kazes detetu da to "ne treba"??
oldtajmer oldtajmer 22:02 11.01.2008

Re: a rukavice?

...čuj neće da ih navuče, meni je mnogo veći problem bio kad smo mi morali da im oblačimo rukavice..


pardon da, to sam mislio. I moj je jos mali da navlaci sam. Mi mu navucemo, lose sam se izrazio.
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:36 12.01.2008

Re: a rukavice?

Čuj rukavice, sitnica...Prestolonaslednik je pasionirano žvakao cipelice, one male, bebeće. Sve druge bebe sa lepo upakovanim nožicama u još lepše cipelice, samo moj sloniša žvaće cipelicu, a sa noge mu visi čarapa...
Srki Srki 06:16 11.01.2008

nece proci mnogo vremena

pre nego sto vam deca sa skijanja pocnu slati ovakve slike!


Da mi se majka domogne ove fotke, na metli bi doletela ovamo da me nauci pameti!

Pozdrav vama Jelice.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:48 11.01.2008

Strava...

da ne govorim da ti je jakna gore raskopčana...
49 41 49 41 00:54 12.01.2008

Re: nece proci mnogo vremena

Da mi se majka domogne ove fotke, na metli bi doletela ovamo da me nauci pameti!


"Crni sine; sta si se razdrljio-a, i gde ti je sal"! rekla bi moja majka.
Srki Srki 07:06 12.01.2008

Re: nece proci mnogo vremena

49 41
Da mi se majka domogne ove fotke, na metli bi doletela ovamo da me nauci pameti!


"Crni sine; sta si se razdrljio-a, i gde ti je sal"! rekla bi moja majka.


Uh, a da samo vidi kako ovako razdrljen pokusavam da snimim mpeg filmic na kameri okacenoj oko vrata (ko Lj. Samardzic manijak u onom filmu ;-) dok se survavam niz ovu double diamond stazu...Ali to je vec x-rated, nije za ovaj ugodni porodicni blog koji prate i stari i mladi ;-).

Nego da trolnem jos malo, primetio sam da ne mogu da skijam skroz zakopcan i sa natucenom mi kapuljacom na glavi jer imam osecaj ko da vozim izolovan u skafanderu, ili jos gore, kao da igram igricu u kojoj imas vise od jednog zivota! Mora vetar da mi siba oko oko usiju i ulazi u nozdrve, tako najbolje osecam koliko zapravo jurim...Dakle ko zivotinja .

A da se vratim na temu, mada je mozda neko vec pomenuo: vi komsije Amerikanci, jeste li videli kako se ovde deca po deafult-u gola i bosa pustaju da trce po snegu? Kad sam to prvi put video, doslo mi da nesto kazem zeni cuja su deca u parku, ali sam se suzdrzao. Drugacija kultura, sta ga ja znam, a mozda mi malo ipak preterujemo ;-).

Srki



Devojcica M Devojcica M 09:03 11.01.2008

Duhovito

Super duhovito, kao i uvek! Citav tekst je kao preslikana prica mojih roditelja i porodicnih zimskih izlazaka-narocito deo sa upadanjem u baru... Oduvek sam volela vodu : )))
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:50 11.01.2008

Zdravo, 'vojčice...

Čudo je kako se deca iskonski vraćaju vodi, u svim oblicima, imaš osećaj da postoje samo zato da dođu u kontakt sa bilo kakvom vodom i na bilo koji način...
jinks jinks 09:17 11.01.2008

...

Kada je došlo vreme da bi naši potomci mogli da proskijaju, skladno životu na sunčanoj, ali maglovitoj strani, ipak Alpa, Žmu i ja smo pružili očajnički otpor. I mi smo samo ljudi. Kakvo crno zimovanje, pa mi ni šetnju nismo uspeli da savladamo.
To je verovatno jedan od vrhunskih testova roditeljskih zivaca, strpljenja i poverenja :) ... bar sto se tice mainstream sportova

p.s.

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 09:23 11.01.2008

decoooooooooooooooooo

e bas sam se smejao... upravo sam u toj fazi... shizenje, histerisanje... kad pomislim na rukavice zaboli me glava - "ajde sine skupi rukice, pa sad rasiri". A on me na to upita "A, sto?". Pa ajde ti onda objasnjavaj, a on na svako moje "zato" ima uvek svoje jos po koje "zasto"... teska jakna na meni, a u stanu plus beskonacno, jurim ga da obuce cizmuljke, njemu bezanje simpa pa bi da se igra, ja ako sam dobre volje prihvatim igru pa se jurimo onako sve s jaknama, ako nisam zaurlam pa me posle blam od komsija...ma mogu do sutra da pisem. susper teskt Jelice, propruka!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:53 11.01.2008

Re: decoooooooooooooooooo

A obuvanje cipele pod uglom, a nogica mrda...kakva sauna, da obučeš jedno dete preznojiš se ko blesav, samo da te još neko išiba vrbom i komplet...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:30 11.01.2008

he,he

je l' ti to ovo po zadatku
da se poveća natalitet?
: )
al' hard core varijanta.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:51 11.01.2008

Znaš, draga

da i ja nešto razmišljam da nekako il' ograničim iskrenost, il' zabranim pristup onima što još dece nemaju...
Kazezoze Kazezoze 10:18 11.01.2008

Re: Znaš, draga

Trebalo nam ih je bar k'o u one indijske boginje, što liči na pauka, a uvek joj ime zaboravim.

zove se Kali i mnogo je popularna kod Hindusa, a verovatno je oblachenje dece za zimsku shetnju isto tako neuhvatljivo kao i njen ples za demone;-)))

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:33 11.01.2008

Re: Hvala druže,

mrzelo me sinoć da tražim. A Tomas Man ima prekrasnu priču o Kali, mnogo je volim.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 11:42 11.01.2008

Re: he,he

ma sve je to na kraju slatko, ali BOLI
grofisneki grofisneki 10:04 11.01.2008

zima zima e pa sta je

Ma vazno da je brak opstao

Nego, kako nikome ne padne na pamet da dete samo zamota u sopstveni kaput, jaknu ili recimo ski odelo i furaj
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:06 11.01.2008

Re: zima zima e pa sta je

Aha, pa da ti kol'ko u liftu isklizne napolje...to bi radilo, kad bi dete bilo mirno i kooperativno...
grofisneki grofisneki 10:26 11.01.2008

Re: zima zima e pa sta je

Jelica Greganović
Aha, pa da ti kol'ko u liftu isklizne napolje...to bi radilo, kad bi dete bilo mirno i kooperativno...

pa zato ga prvo stavis u nosiljku
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:34 11.01.2008

Re: zima zima e pa sta je

Jeste, ali mrda, u naručju ili nosiljci, očas posla se razmota.
grofisneki grofisneki 10:44 11.01.2008

Re: zima zima e pa sta je

Jelica Greganović
Jeste, ali mrda, u naručju ili nosiljci, očas posla se razmota.


e pa ne znam onda, kad i ako budem mama javicu kako sam se ja izborila sa tim
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:46 11.01.2008

Važi,

čekaćemo
saphira saphira 10:54 11.01.2008

neiskustvo...

U oblačenju bebe za hladno napolje se postavlja suštinsko pitanje: Koga obući prvo, sebe ili bebu?

Nikad mi to nije palo na pamet (nemam dece jel'...)
Doduse, koleginica koja ih ima torje se zali da svuda kasni dok ih ne obuce, ali ja sam mislila da je to problem broja a ne redosleda.... ))

Sjajan tekst Jelice, (kao i obicno) tako topao, iako mu je tema zima )).
Cekamo nastavak!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:55 11.01.2008

Re: neiskustvo...

Problem je, draga i u broju i u redosledu
saphira saphira 11:09 11.01.2008

Re: neiskustvo...

Jelica Greganović
Problem je, draga i u broju i u redosledu

Matematika za napredni nivo, jel da?
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:16 11.01.2008

Re: neiskustvo...

Aha, naročito za ovakve matematičke duduke, ko što sam ja...sad će da utrči učitelj Nsarski i da me pošalje u ćoške.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:23 11.01.2008

Re: neiskustvo...

Jelica Greganović
Aha, naročito za ovakve matematičke duduke, ko što sam ja...sad će da utrči učitelj Nsarski i da me pošalje u ćoške.


Samo da se kandidujem za matematickog duduka No1....tolicko
bkc
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:39 11.01.2008

Re: neiskustvo...

Zakasnih za šampionsko mesto, piši me pod No 2...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:15 11.01.2008

E a da si bila Georgina

bilo bi ti lakse....ali naravno ko ce prvi da te razume, ko ce prvi da zaplace na tvom ramenu nego Gordanac ili Vlasta...
Jadne Vi majke koje ste same trcale za decama, a muzevi su uvek tupi, nespretni,....More, bre, dosta sa tim zalopojkama, Vi jadne, pa preko dece sve svaljujeta na zmueve, ili ti muzeve....
I mene kicma boli od decašped varijante sto na "krke", što za njima trceci dok prohodaju, pa kad pocese da voze tricikle, pa dvotockase, pa rolere, pa sad kola....sve preko moje grbace......
Gnevni muz (zmu) i otac..
Da Vam ja ocitam.,....!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:26 11.01.2008

'De si oče napaćeni,

ma znam ja kako je to teško sirotim očevima, em trudnoća pa izgledaš kao ženka cisterne, em posle porođaj, gde te kotrijaju okolo ko nameštaj, em dojenje i noćni obroci, muka je to...mada da ne grešim dušu, nije ni očevima lako, naročito dobrim očevima i žmuovima...uostalom moja priča i jeste u dvojini, Žmuova uloga nije ni malo zanemarena, džaba čantraš
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 12:22 11.01.2008

Re: 'De si oče napaćeni,

Jelica Greganović
ma znam ja kako je to teško sirotim očevima, em trudnoća pa izgledaš kao ženka cisterne, em posle porođaj, gde te kotrijaju okolo ko nameštaj, em dojenje i noćni obroci, muka je to...mada da ne grešim dušu, nije ni očevima lako, naročito dobrim očevima i žmuovima...uostalom moja priča i jeste u dvojini, Žmuova uloga nije ni malo zanemarena, džaba čantraš


A vojska???? HAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHA.....pa moram da cantram cim vidim da se ujedinjavate ....ponovo
bauer bauer 17:41 11.01.2008

Re: 'De si oče napaćeni,

A vojska???? HAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHA

samo da dodam, a to sto moramo da se brijemo svaki dan :)) dobro, ne bas svi. vecina :)
Sadun Sadun 20:34 11.01.2008

Re: 'De si oče napaćeni,

Branislav Kovačević Cole
Jelica Greganović
ma znam ja kako je to teško sirotim očevima, em trudnoća pa izgledaš kao ženka cisterne, em posle porođaj, gde te kotrijaju okolo ko nameštaj, em dojenje i noćni obroci, muka je to...mada da ne grešim dušu, nije ni očevima lako, naročito dobrim očevima i žmuovima...uostalom moja priča i jeste u dvojini, Žmuova uloga nije ni malo zanemarena, džaba čantraš


A vojska???? HAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHA.....pa moram da cantram cim vidim da se ujedinjavate ....ponovo


Prvo bih hteo da pozdravim Jelicu i da Vam se zahvalim na ovako lepim tekstovima koji mi prosto mame osmeh na lice. Sto se tice roditeljskih muka to jos uvek nemam ali sam zato gledajuci svoje prijatelje u zadnje vreme poceo sve vise da cenim sav onaj trud koji su moji roditelji ulagali u odgajanje brata i mene. Koliko vidim to mu dodje 2u1 ko teretana&fitnes non stop, cak i u snu :)

One zime pred zloglasno igranje NATO-a sa Srbijom imao sam priliku da na Zlatiboru vidim mlade roditelje u podeli posla. Sneg padao kao lud, mi se lagano penjemo iznad jezera prema spomeniku a ispred nas 2 para od nekih 30-ak god. sa decom poput malih ninja. Samo oci i rumeni obrazi od njih na sankama. Majka sa drugaricom u caskanju i laganoj setnji a iza njih srecni tata "magarence" vuce sanke opterecene sa dva naslednika. Dok on uzdise zena se nosalantno okrece i pita: Idete li? Posle ovoga sledi odgovor koji ima da pamtim ceo zivot. "Ma idemo... Lako je vama, nosite ih devet meseci i posle ceo zivot se vadite na to, a mi ceo zivot posle secaj sanke, secaj suncobrane, bazencice, lopte ko da smo hobotnica kalemljena na slona" Znam samo da se covek kad je cuo studentariju da se smeje onako iznenadjeno okrenuo ali kada nas je video lice mu je dobilo onaj izraz, tipa, polako momci, docicete i vi na moje mesto.

Pozdrav
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:39 12.01.2008

Hvala Sadune

na lepim rečima, a priča ti (može na ti, ovde su svi na ti, lakše je :) je još lepša...Žmu i ja isto tako sa zadovoljstvom iskusnih pogledamo par koji se ljubi u parku ili ulazu i sa značajnim "Eeee..xexexe..." prolazimo pored...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:19 12.01.2008

Re: 'De si oče napaćeni,

Ovo sa jurcanjem je predivno nešto...khm...

A oko golišave dece...ja se uvek setim naših prijatelja, Škota koji su u Slo proveli par godina, poslom...imaju dvoje dece, tada male. I oni i deca su u sred zime bili vazda kratkih rukava i u nekim simboličnim jaknama. Kao legendu su, otvorenih od zaprepašćenja očiju, pričali neviđen događaj, videli u samoposluzi u kraju čoveka u pernatoj jakni, u decembru! Zamislite! Klinci, Meri i Finli su vazda bili goli i bosi. Tabanali po hladnim podovima, novembra izlazili bosi u dvorište, a roditelji nisu mogli da se načude kako to da uvek imaju neku laku ili višu temperaturu i slinci im vazda teku, a i ne mogu da prestanu da kašlju...sa temperaturom su ih i na bazen vodili i strasno se čudili kad su deca sutradan prokuvala...Finli je izgledao kao slivajuća fontana, Meri je kašljala ko pesnik romantičar...Ali su navikli da su golišavi zimi...kako da ne.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:59 12.01.2008

Re: 'De si oče napaćeni,

pa, brijem i ja...noge...
Unfuckable Unfuckable 12:14 11.01.2008

Pozdrav The Najboljoj

...za ovu priliku : Jelici The Storučici ; )))))
Ovo je tekst koji vrišti od smeha - a sa njim i ja. Dakle - ne samo tekst, nego su komentari sjajni.
Najzabavnije je - bar meni - da posmatram lagano ignorisanje nadolazećih udrimedozore situacija od strane budućih roditeljica - koje Jelicini tekstovi detaljno ilustruju....pa čak i pokušaj da racionalizuju te situacije po sistemu "mali saveti - nikakva pomoć" ..hehehehe. Ne kritikujem i ne prebacujem nikome zaista, ljudi nisu krivi što nemaju iskustva u nekim stvarima.. samo primećujem i smešno mi.
S druge strane - The Najbolja se plaši da korisni saveti & opisi ne postanu "Use condom" kampanja. Sjajno.
Btw i ja jedva čekam da se javi gordanac ( The Dvestoručica, predpostavljam .....)
Ali vrh Alpa je "stručna opaska iskusnog oka" na fotografiju gore (" raskopčan si, sine" - dakle, zaneo sam se od smeha :
Jednom The Keva - Uvek The Keva.
Svaka čast za tekst. Ovo je lektira za buduće The Keve
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:21 11.01.2008

Re: Pozdrav The Najboljoj

Hvala :) Nego, znaš, ponukalo me na razmišljanje (neverovatno kako glagol "ponukati" asocira na nuđenje piškenja)...saveta oko toga kako savladati roditeljske prepreke - nema! To je toliko individualna disciplina, da joj šah nije ravan...a deca najveći inovatori. Situacijski. Jedini savet koji pali mi je dala, koliko u bolnici, drugarica, koja je tamo radila kao medicinska sestra: "Šta god da se dešava, samo misli na to da će i to proći, sve prođe, mora." Taj savet je jedini koji radi, ostalo je smejanje na sopstveni račun. Naravno, post festum.
Unfuckable Unfuckable 12:30 11.01.2008

Re: Pozdrav The Najboljoj

poNUKati
...odličan savet ; )))) - čuh od nekoga da je dobio sličan dok su grčevi maltretirali njegovu Princezu - lik, je - a šta bi drugo - nazvao Hitnu pomoć, izravno i bez kompromisa, kako i dolikuje u tim urgentnim stanjima... - a ovi, kuliraju, pa mu vele : "...najbolje što možete da uradite je da se ne nervirate..." - a baja pred kolapsom od muke !!!!! mošmisti
kata kata 12:18 11.01.2008

Slatka, sva se stresam!!!

Draga Jelice,

pise ti Kata, blagoslovena vec sest meseci. Ostalo joj jos malo do kraja trudnoce, a ona ti je od one cudne vrste ljudi koji sve ruzno zaboravljaju. Tako da je zaboravila i sve nervoze, neuroze, stresove, znojeve... koji se neizbezno javljaju od onog svetog dana kad se cedo rodi. Moja Prestolonaslednikovica ima vec deset godina, i vise mi je najbolja drugarica nego dete... al kad procitah ove tvoje redove, svega se setih i sva se stresoh.... ako za Boga znas, ne podsecaj me dalje....
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:25 11.01.2008

Re: Slatka, sva se stresam!!!

Ama slatka, ne brini i to će proći, a ako se ne varam ti ćeš da rodiš usred leta, nije loše...sem ako ne poludi temperatura (kao kad sam ja rađala Princezu, septembar najtopliji na ovoj strani Alpa, od postanka sveta)...a posle ste sa pola godine približno baš pravi za šou u hodniku
A što se podsećanja tiče, to ja samo kvarim posao Mama Prirodi, koja je tako namontirala žensko biće da jako lako zaboravlja jako teške stvari, vezane za decu. K'o da gumicom obriše. Pravo da ti kažem, da me lekari nisu osujetili, posle trećeg carskog i ja bih sad verovatno prolupala i poželela da još jednom, bar, prođem kroz projekat "nova beba". Žmu je, obaška, danuo dušom, kada je shvatio da nema više opasnosti da ga zgrabim za revere i zapištim :"Hoću bebu!"
korto malteze korto malteze 12:21 11.01.2008

sve je u tajmingu

- povijanje diktatorke pred setnju, da uziva cista (2:30)
- oblacenje toplih (prvi sloj), toplijih (drugi sloj) i najtoplijih delova zimske odece (4:42)
- samoosokoljavanje 'mogu ja to, ja sam stariji, ja sam mudriji, ja sam veci, ja sam jaci' (0:16)
- obuvanje ultra-mega-giga-tera-termo-pancir-minus20 cipelica (2x2:15)
- navlacenje rukavica-koje-se-ne-skidaju (2:00)
- obuvanje smaknute cipelice (2:14, vezba cuda cini)
- mirenje sa saznanjem da rukavice-koje-se-ne-skidaju ne postoje izvan granica prodavnice (bar ne u paru) (0.45)
- ponavljanje navlacenja rukavice (1:00)
- jakna (0:45)
- sal (0:15)
- ustanovljavanje neprijatnog mirisa (0:20)
- second opinion (0:20)
- prihvatanje ocajanja sto se dete opet uredilo (0:20)
- ponavljanje gornjih 11 tacaka (19:56)
- oblacenje jakne (0:02), muka naterala pa brzo
- kapa 1 (0:20)
- kapa 2 (0:20)
- kapa 3 (0:20)

I krenuli smo u setnju. Sve komsije znaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:30 11.01.2008

Re: sve je u tajmingu

Odlično prolazno vreme ! Odličan rad...naročito ako se uzme u obzir da to izvodiš obučen ko mečka, šatro raskopčan ili u šetnju, zaboravno, izlaziš u kućnom izdanju, zaboravivši sebe da obučeš...ja sam jedared jurnula da guram u šetnju i u liftu spustila pogled na noge u - papučama...

A rukavicama koje se ne skidaju sam ja doplitala onu zmiju-kikicu, pa kroz rukav-leđno-rukav. Stara škola, ali radi.
korto malteze korto malteze 13:40 11.01.2008

Re: sve je u tajmingu

Bas sam se pitao cemu je sluzila ta vunica sto sam je odsekao.
ivana23 ivana23 12:25 11.01.2008

Jos nesto...

Mozda je jos nezgodniji period kada je dete jos uvek malo i nosi skafander, a pocelo je da koristi nosu. Krece se napolje... taman smo se svi obukli/navukli, kad padne izjava PI-PI. Onda skidas sve sa sebe, pa sa deteta, obavljaju se "potrebe" i sve jovo nanovo. E, to necu nikada zaboraviti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:31 11.01.2008

xexe...

A obaška je zabava kad se već udaljiš taman da ti pozli od kuće...i dok ti treće otpakuješ, prva dva izvode akcijski film obučeni kao mečići po stepenicama u zgradi...nezaboravno, fakat.
Vlasta Vlasta 13:21 11.01.2008

Zimovanje!!

Divno!! Kada će me neko pozvati kod njega na zimovanje? sa porodicom. odmah javiti.
Kazezoze Kazezoze 13:45 11.01.2008

Re: Zimovanje!!

Vlasta
Divno!! Kada će me neko pozvati kod njega na zimovanje? sa porodicom. odmah javiti.

ja ti mogu samo da ponudim jesenovanje))
ovde je oko 16 C (temperatura vazduha), ali pada neka hladna kisha pa se chini da je hladnije.
shto se tiche kabanica za kishu, to je ovde lako nabaviti (tako da ne morash nositi svoju), a kishobran skoro niko ne koristi zbog vetra koji non-stop duva, pa ti ni on nije potreban. inache je atmosfera, u ovo doba godine, depresivno romantichna i mokra, pa ti razmisli da li si spremna da se suochish sa ovim. moja vrata su ti shiiiirrrooom otvorena))
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 15:21 11.01.2008

Re: Zimovanje!!

Vlasta
Divno!! Kada će me neko pozvati kod njega na zimovanje? sa porodicom. odmah javiti.


JA TEBE SIGURNO NECU NIKADA....KAO I TE TVOJE DVE./////ZNAS TI KOJE?
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:40 11.01.2008

Re: Zimovanje!!

Zovem te ja kod mene, kreći! Samo snega ič nema, ali je zima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:43 12.01.2008

Re: Zimovanje!!

Ne brigaj bata Cole, samo da prištedim, ima da zabodem gastarbajtersku kolibicu na ono placence što ga imam u Badnjevcu, pa kad pozovem gošće i van zime...pa kad sednemo da srknemo kafu i da kažemo koju, ima da grmi i pada kiša u Kragujevcu samo tako...
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 09:17 12.01.2008

Re: Zimovanje!!

Jelica Greganović
Ne brigaj bata Cole, samo da prištedim, ima da zabodem gastarbajtersku kolibicu na ono placence što ga imam u Badnjevcu, pa kad pozovem gošće i van zime...pa kad sednemo da srknemo kafu i da kažemo koju, ima da grmi i pada kiša u Kragujevcu samo tako...


Sva je sreca da je Badnjevac na drugom drumu, izvan puta koji vodi ka meni.....Postavicu trosarinu, carinsku rampu, interkontinetalne rakete (zbog metli)......opasacu se bodljikavom zzicom, kroz koju cu pustiti struju, a tu ce biti i ljubimci,,,,sa izrazenim ocnjacima.....Eto....cekam Vas na kahfi!!!

petorke

za vreme prvih pokusaja indukcije ovulacije moj prof Hotspur je zeni indukovao petorke. sve devojcice (a i roditelji) su preziveli. 35 godina kasnije u znak odmazde sve dolaze u ambulantu zajedno sa majkom i bombarduju profesora izlivima neznosti
korto malteze korto malteze 13:42 11.01.2008

Re: petorke

Tako mu i treba kad ne ume da broji.
milosib milosib 14:52 11.01.2008

Sve, sve, ali znojenje

nikad nisam podnosio. Ne znam kako ova moja zena to sve podnosi sa mirom i onako ubundana je bila u stanju da se ne znoji i sve ih sprema. Neki se zale na minus, ali meni je nabolje tada jer bar ostanu suva i ostaje samo kuvanje caja i lozenje vatre.
Uvek se u "veselim" situacijama setim neke porodicne serije u kojoj otac u pubertetskom ocaju kaze zeni, jel se secas kada smo rekli 'ajde da pravimo decu- da smo tada culi rec tinejdzer otisli bi smo u bioskop.
Ulepsali ste mi dan pa dajem veeliku preporuku.
kuki kuki 15:00 11.01.2008

Pazi 'vamo! Obrat' paznju!


Recopis za pakovanje dece za zimski izlazak iz kuce.

Sastojci:
- roditelja - komada 2 (dva)
- dece - komada od jedan pa do mile volje
- zima - komada 1 (jedan) napolju
- zimske odece - komada 1 (jedan) za svakog ucesnika
- sirkova metlica - komada 1 (jedan)

Priprema:

Roditelje ostaviti preko noci u krevetu, zamotane perinom, da se dobro izkisele i opuste. Seks je pozeljan ali ne i neophodan, radi opustanja misica, pobljsanja komunikacije i uigravanja tima.

Decu takodje ususkati pre spavanja, a ako insistiraju da gledaju kako pada sneg, ostaviti ih van kreveta sto duze. Em ce da se raduju (zbog snega), em ce da budu izmorena za jutarnju avanturu.

Iz brda zimske odece pazljivo odvojiti jedan komplet koji po velicini i kombinaciji boja odgovara jednom od roditelja. Vazno je da se oseca udobno i komotno ali i da mu je omogucena pokretljivost jer ce morati da pokriva siroki prostor. Pozeljno je da roditelj bude dobrovoljac.

Vazno!!!! Kad je dobrovoljac spreman, izbaciti ga napolje!

Drugi roditelj, mora bito lagano i takodje komotno obucen. Koristiti mala predsoblja kako bi se kontrolisalo i svelo na najmanju mogucu meru kretanje decurlije.

Navatati jedno dete, saterati ga u cosak, navuci mu u slojevima sta se zgrabi sa gomile (ionako ce se raspakovati cim izadje napolje) i izbaciti ga napolje gde ga spremno docekuje prvi roditelj.

Ponoviti postupak sa svakim narednim detetom.

Za kraj, preostali roditelj ima opcije po zelji: da se obuce i pridruzi coporu ili da zamandali vrata i da ih, kasnije, pusti sve unutra samo ako pristanu na ucenu koju preostali roditelj postavi.

Koristiti sirkovu metlicu za ciscenje snega unetog u hodnik. Moguce i druge namene, prema zelji zenskog roditelja.
korto malteze korto malteze 15:38 11.01.2008

Re: Pazi 'vamo! Obrat' paznju!

Zaboravio si detalje...ako struktuiras ovaj tvoj nalet optimizma, uleteces, u boljem slucaju, u tajmovanu zonu. Ne zaboravi ono 'smejati se sve vreme'
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:51 11.01.2008

Re: Pazi 'vamo! Obrat' paznju!

E, kume, naivan si ti malo...ako kreneš tako da ih izbacuješ, male, mož' da promeniš igru u traženje deteta...tako mi jedne godine nađemo pred vratima klinju koji se divi našoj jelki (upravo se cedila od snega pred vratima)...Žmu klinju za ruku i od vrata do vrata (kod nas u ulazu ima skupštinskih stanova, nikad ne znaš ko iz trenutnog sastava skupštine živi u njima). Tako je konačno i našao vrata kojima je mališa pripadao. Tu se ispostavilo da otac klinjin nije ni primetio da mu fali jedno dete. Imao čovek 5 komada. Žena upravo u bolnici rađala šesto. On obuko malog i isfurao ga na čekanje u hodnik, da obuče ostale. Pozvali iz bolnice. On krenuo da juri pinkle za porodilju i vata ostalu decu, a onog prvog obučenog zaboravio. Vratio se zaprepašćeni Žmu kući i kaže:"Nije mi ni hvala rekao".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana