Nostalgija| Zabava

Special When Lit

kukusigameni RSS / 05.09.2011. u 18:51

funspot_classic_pinballs.jpg

 

Postoje u našim životima takozvane sporedne stvari koje su taman toliko sporedne da kad god ih se setimo, osetimo svuda po telu ono lagano strujanje adrenalina iz naših nadbubrega. Ja tako regujem na reč: FLIPER!

Ova sprava je u moj život ušla u poprilično ranoj dobi, kada je Kukusigameni Senior morao da na moje refleksno svetlucanje očiju, koje je predstavljalo odgovor na svetlucanje flipera, postavi plastičnu stolicu da bih mogao da dosegnem dovoljnu visinu i odigram omiljenu igru sa srebrnim kuglicama. Dobro, tada nisam bio baš neki igrač ali prva ljubav zaborava nema. Magija te kuglice koja se odbija i jurca na sve strane podvuče se pod kožu već posle nekoliko igara. Zaraza je tu, zavisnost takođe, bolest se zapatila i sve je spremno da kod uspavljivanja počnete da umesto da brojite ovce koje preskaču ogradu,  u mislima ispaljujete kuglu po kuglu.

Brokers Tip
Brokers Tip
Ne bih da vas davim istorijatom flipera, pogotovo što postoje različita tumačenja šta je to prvi fliper ali starija generacija će se sigurno setiti naprava koje su stajale obično u blizini šanka, stajale su uspravno i imale su oprugu za ispucavanje kuglica, dok su na donjem delu te sprave bila polja koja su različito bodovana. Cilj je bio da se kuglice različitim jačinama puštanja opruge ubace u ta polja i da se osvoji što veći broj bodova. Određeni (veliki) broj bodova, obično je donosio nagradu veštom igraču i to u vidu pakle dobrih cigareta. Na putu do tih polja stajale su prepreke (u najranijoj varijanti ekseri – pinball) koje su otežavale celu priču. Dakle, klasična gluvatorska pomoćna sprava u objektima od društvenog značaja. U isto vreme, moram da naglasim, to je bio i specifičan (naivan) vid kockanja.
tilt
tilt

Da bi proizvođači primirili nemirne igrače koji su guranjem, lupanjem i okretanjem pokušavali da postignu što bolji rezultat, uveden je TILT. Preterana agresija i pomeranja mašine dovodili su do prekida igre i isključivanja. Najstariji oblik tilta je bio koncipiran tako što je jedan konus visio usred prstena, koji bi, kada bi se mašina pomerala i kada bi konus dotakao prsten, prekidao igru, kažnjavajući nestašnog igrača.

Humpty Dumpty
Humpty Dumpty
U samom početku, fliperi su smatrani mašinama za kockanje, što su u suštini i bili. Uticaj igrača je bio jedino u jačini ispaljivanja kuglice. Iz tog razloga, 1940. godine dolazi do zabrane igranja flipera u USA i to u najvećim gradovima (New York, Los Angeles,  Chicago…), odakle su bili najveći proizvođači ovih mašina. I tako, da bi povećali učešće i uticaj igrača na kretanje kuglice i izbegli ocenu da je igranje flipera kockanje, nastaju “peraja” (flippers). Prva mašina sa “fliperima” bila je Humpty Dumpty (1947),  koja je imala tri para flipera kojima je igrač mogao da odbija kuglicu ka vrhu.  

Ipak, zabrana igranja flipera u velikim gradovima ostala je i pored ove

Roger Sharpe
Roger Sharpe
promene.  Bilo je različitih objašnjenja ali su i dalje uglavnom bila bazirana na tome da je u pitanju kocka. Tako je bilo sve do 1976. godine kada je usred suda na Menhetnu, Roger Sharpe odigrao nekoliko partija flipera pred komisijom, najavljujući tačno šta će i kada pogađati. I tako fliperi postaju legalna zabava širom USA.

Za vreme zabrane, fliperi su  igrani tajno, na mestima kao što su bili Harlem i Greenwich Village. U međuvremenu, proizvođači su flipere spustili u horizontalniji položaj, sa manjim padom i otprilike su bili onog oblika kakvog su i danas. Policija je zatvarala mesta na kojima su se igrali fliperi i uništavala mašine. Predugo je sve to trajalo i fliper je lagano postao simbol pobune mladih protiv autoriteta vlasti što se najbolje vidi u filmu nastalom po rok operi i mjuziklu “Tommy” (Muzički album - The Who 1969.; Prvo teatralno izvođenje - Seattle Opera, režija Richard Pearlman 1971.; Film - režija Ken Russel 1975.)

U Beogradu su fliperi bili jako popularni i moja sećanja su vezana za nekoliko mesta na kojima su bili prisutni. Dva od tih mesta smo zvali “Rupa”. Prvo je bilo u Bezistanu, tamo gde  je sada verovatno podrum McDonalds-a na Terazijama. Dolazila je razna ekipa i bila je sasvim pristojna količina flipera, doduše tzv. mehaničkih. Kasnije, razvojem elektronike, fliperi su postali fantastično planirane mašine sa kojima je pravi igrač mogao da ostvari potpuno jedinstvo, sjedinjujući se sa tim aparatom svojim položajem i načinom igranja. Druga “Rupa” je bila na Kalemegdanu, na igralištu za mini golf, u prostoriji zidina Kalemegdanske tvrđave. Pravu renesansu ovo mesto je doživelo ranih 80’ kada je na leto otvorena bašta prepuna dobrih mašina. Mislim da su se vlasnici tog mesta zvali Pop i Joca i da su zahvaljujući dobrom konceptu (dobra muzika sa dobrog ozvučenja, veoma “aktuelna” ekipa ljudi, povoljne cene) uspeli da potpuno zalude ljude svetlećim fliperima od kojih su najpopularniji bili: Kiss, Star Trek Supersonic i Playboy.

Čekalo se na red da bi se igralo, a princip je bio takav da su dva najbolja ostajala u igri, a ona druga dva igrača (svaki fliper je imao opciju za samo četiri igrača) su se menjala sa sledećim. Ako je neko od igrača ostvario nagradnu igru (osvajanjem dovoljno poena) onda je mogao da je proda za vrednost žetona. Tako se neki nikada nisu skidali sa mašine. Bilo je tu svega, i šutiranja flipera i lomljenja stakla i pljuvanja i namernog tiltovanja. Bilo je i poze. Ubaci se žeton, cigareta se odloži sa jedne strane na staklo flipera, pivo na drugu (ako se ćale koji je vodio računa o svemu, ne pobuni), zauzme se položaj sa jednom iskoračenom nogom napred i izbaci se kuglica ili povlačenjem opruge ili udarcem dlanom po opruzi. Zbog temperamenta igre i potrebe za gurkanjem i povremenim “čupanjem” (šamaranjem levo – desno) mašine, strogo je bilo zabranjeno oslanjanje posmatrača na fliper. Stvorile su se razne zvezde “Silver ball-a” kako se ovo mesto zvanično i zvalo. Zimi se cela stvar komplikovala malim prostorom i nije bilo tako atraktivno iako su pravi zaljubljenici i na -15 po najvećem snegu igrali na sve novijim i novijim mašinama. Ako nije bilo dovoljno novca, igralo se na “deljaka”. Jedan kontroliše jednu tipku, a drugi drugu. Bilo je i pokušaja prevare, na primer, popularno je bilo “pecanje” gde se žeton pomoću konca spuštao u fliper i onda izvlačio i uvlačio nekoliko puta da se ukuca što veći broj igara. To je dovodilo često do “nemilih scena” specijalno dok je za šankom radio čuveni beogradski izbacivač pod imenom Umpah-pah (ne znam zašto je dobio taj nadimak ali je bio istetoviran kao strip). Ipak, pravi igrači su težili jednom jedinom pravom cilju: da obrnu maksimalnu brojku na displeju, tako da fliper počinje da ponovo broji od nule. Tada sledi onaj najprijatniji zvuk: tak tak tak, što je značilo dobijanje tri nagradne besplatne igre. Neki igrači su bili potpuno navučeni na ove aparate iako se u suštini na njima nije moglo zarađivati kao na kocki.

Vremenom, flipere su počele da zamenjuju video igre i sva mesta koja su bila igraonice, postepeno su menjale flipere za ovu vrstu zabave. Mnogi fliperaši su odolevali duže ili kraće vreme ovoj novoj maniji ali sve je nekako počelo da gubi smisao. Oni najskloniji adikciji su igrali video igre i poneki preostali fliper, a ostalu publiku su uglavnom sačinjavala deca koja su neverovatnim umećem postavljala sve više i više standarde na video igrama. A i fliperi su postali komplikovani. Proizvođači su počeli da prave ogromne mašine koje su imale nekoliko nivoa na kojima se igra i koje više nisu mogle najbolje da se kontrolišu tim sporednim potezima gurkanja. U stvari, danas kad razmislim, tih osamdesetih su i kod nas fliperi i igranje na njima, delovali kao bunt mladih, a onda je krajem osamdesetih i početkom devedesetih taj bunt splasao dominacijom video igara i pojavom nove zabave poznatije kao poker aparati i slot mašine. Više ništa nije bilo isto, igra je postala preozbiljna, igrači su ostajali bez novca koga je ionako bilo sve manje, sve je postalo sivo i sumorno. Poznavao sam puno jako dobrih fliperaša koji su potpuno propali kockajući se, koji nisu razumeli da više aparati ne funkcionišu onako kao fliper u sudu na Menhetnu, onako da igrač može da utiče na srebrnu kuglicu.  

Zlatno pravilo igranja flipera je da igrač kontroliše fliper i igru, a ne fliper njega. Štop, prebac, čupanje, gurkanje, bili su samo neki načini da veštinom osvojite nagradnu kuglicu (extra ball) ili igru (special). Za razliku od flipera, mašine za kockanje (zašta je fliper bio osuđivan) su jedino pod kontrolom vlasnika kockarnice, a igraču ostaje da se iskontroliše koliko će novca potrošiti.

 

I tu se vraćamo na početak.

 

Kukusigameni Senior postavlja plastičnu stolicu, dok uzbuđeni Kukusigameni klinac sa svetlucajućim očima nestrpljivo čeka. Po ubacivanju žetona, igra može da počne, dečak može da poraste, stolica da ostane po strani, jedna “starka” napred, druga pozadi, čupanje i gurkanje, dok se krug ne obrne i displej ne počne da broji ispočetka. Možda je baš sad taj trenutak, onaj pred tako očekivani zvuk: tak tak tak, ili je možda krajnje vreme da iz besa zbog “prodaje” (kako se popularno nazivala oholost mašine da probaci kuglicu tačno kroz sredinu, ne dajući nikakvu mogućnost da igrač nešto uradi), tiltujemo mašinu i ubacimo novi žeton.

 

Atačmenti

Tagovi



Komentari (93)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 19:12 05.09.2011

1.

kukusigameni kukusigameni 19:44 05.09.2011

Re: 1.

Za prvu, moj omiljeni fliper.

Inace Hugh Hefner je bio veliki ljubitelj flipera. Hm, i jos mnogo cega.
zoja444 zoja444 21:59 05.09.2011

Re: 1.

Inace Hugh Hefner je bio veliki ljubitelj flipera. Hm, i jos mnogo cega


kako bio? zar je umro?
kukusigameni kukusigameni 22:09 05.09.2011

Re: 1.

zoja444
kako bio? zar je umro?

Nije umro ali kod flipera ne pomaze Viagra.
zoja444 zoja444 18:53 06.09.2011

Re: 1.

Nije umro ali kod flipera ne pomaze Viagra


ali pomaze nesto za artritis.
fedor18 fedor18 19:33 05.09.2011

Moj

omiljeni fl. bio je Fireball...Kad dobro odradiš postavljene zadatke može da se zalomi i Multiball
kukusigameni kukusigameni 19:49 05.09.2011

Re: Moj

fedor18
Multiball

Uh da. Onda jednu kuglicu ustopujes, a druge vrebas, pa kad krenu na dole, ovu ustopovanu sibnes sto dalje.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 20:19 05.09.2011

Re: Moj

Moj omiljeni:



a i ovaj:




miris varnice na releju, zvuk kotrljanja kuglice, osecaj flipera ...


... kakav dobar blog...
JJ Beba JJ Beba 20:28 05.09.2011

Re: Moj

fedor18
omiljeni fl. bio je Fireball...Kad dobro odradiš postavljene zadatke može da se zalomi i Multiball

njega sam rasturala
kukusigameni kukusigameni 21:29 05.09.2011

Re: Moj

grebostrek.lurker
.. kakav dobar blog..

Sad ce sto posto neko da udari kontra blog kao odgovor na ovaj.
Na primer o stonom fudbalu.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 22:01 05.09.2011

Re: Moj

kukusigameni

Sad ce sto posto neko da udari kontra blog kao odgovor na ovaj.
Na primer o stonom fudbalu.



UA ROŠTILJAŠI !!!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:56 05.09.2011

Na Tasu

Svojevremeno, na Tasu, u holu, tih osamdesetih, bili su fliperi, secas se?
kukusigameni kukusigameni 19:58 05.09.2011

Re: Na Tasu

dusanovaiivanovamama
na Tasu, u holu, tih

Tacno. Potpuno sam zaboravio na to.
Bravo
Kasnije su bili iza Sanse.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:19 05.09.2011

Re: Na Tasu

kukusigameni
dusanovaiivanovamama
na Tasu, u holu, tih

Tacno. Potpuno sam zaboravio na to.
Bravo
Kasnije su bili iza Sanse.


To kasnije, se ne secam, ovo na Tasu mi je bilo omiljeno mesto, posebno posle kupanja zimi. Znalo se tu dooobro zaglaviti
JJ Beba JJ Beba 20:32 05.09.2011

Re: Na Tasu

Tacno. Potpuno sam zaboravio na to.
Bravo
Kasnije su bili iza Sanse.

da, vlasnim je bio milan popović- pop, o kome sam dole pisala.

Inače do skoro Pop je imao i onaj zabavni parkić pored šanse, koji su mu dolaskom Azejbrdžanskog parka, ukinuli.
Pre izvesnog vremena smo sedeli u olindranom tašu i evocirali uspomne na flipere koji su tu bili
abrasax abrasax 00:56 06.09.2011

Re: Na Tasu

dusanovaiivanovamama
Svojevremeno, na Tasu, u holu, tih osamdesetih, bili su fliperi, secas se?


Pa ja to i podrazumevam kad kažem fliper. Ovo sve posle lektronika.
bocvena bocvena 20:00 05.09.2011

Pošto imam dve leve ruke,

bila sam nikakav igrač flipera. Ali sam ga volelaaaaa!
Dakle, neuzvraćena ljubav koju nikad ne zaboraviš:)

Volim tu luzersku ekipu fliperaša...i muziku...i nekakvo zajedništvo.

Sad ih igram samo na računaru. Podjednako me prodaju, ali ne tiltuju.Pih:)
kukusigameni kukusigameni 20:17 05.09.2011

Re: Pošto ima dve leve ruke,

bocvena

Seti se kako smo ziveli nekad,
pet dinara u dzuboks,
pet dinara u fliper
i pet piva u sebe...
bocvena bocvena 20:22 05.09.2011

Re: Pošto ima dve leve ruke,

A ja namerno nisam htela da pustim ovu pesmu, kao mnogo mi očigledna asocijacija i kao baš me ne muči žal za mlados'...a sad mi drago što ti jesi.
abrasax abrasax 01:14 06.09.2011

Re: Pošto ima dve leve ruke,

bocvena
A ja namerno nisam htela da pustim ovu pesmu, kao mnogo mi očigledna asocijacija i kao baš me ne muči žal za mlados'...a sad mi drago što ti jesi.



A Kiss? Toga se nešto ne sećam.
mrale54 mrale54 20:02 05.09.2011

Eh, mladosti...

Kud me podseti na Zokija (Umpicu, Umpah-pah), pored Čite, legendu starog Dorćola!
Nik je dobio po stripovanom junaku iz stripoteke!
Bože, prošle su tolike godine...
A, i danas, ovde u Atini, umem da ubacim žeton - iha...
JJ Beba JJ Beba 20:36 05.09.2011

Re: Eh, mladosti...

pored Čite, legendu starog Dorćola!

jedini Čita , legenda beograda je Čitaković, bivši rvač, obezbeđnje u DOBU i ostalo... jel na njega misliš?
kukusigameni kukusigameni 20:49 05.09.2011

Re: Eh, mladosti...

mrale54
A, i danas, ovde u Atini, umem da ubacim žeton - iha...

Ja sam prosle godine bio u Becu, u Prateru. Pitaj me gde sam proveo jedno sat vremena?!
mrale54 mrale54 11:49 06.09.2011

Re: Eh, mladosti...

JJ Beba
pored Čite, legendu starog Dorćola!

jedini Čita , legenda beograda je Čitaković, bivši rvač, obezbeđnje u DOBU i ostalo... jel na njega misliš?



Pa normalno! Čovek bez vrata (mislim na vrat!).
Legendarna imena tadašnjeg Dorćola (ovo danas nema veze!) Čita, Umpah i Bata kameni. Ne znam koga sam više poštovao. Nikad - ali nikad - nisu maltrtirali, nas, klince!
mrale54 mrale54 11:54 06.09.2011

Re: Eh, mladosti...

kukusigameni
mrale54
A, i danas, ovde u Atini, umem da ubacim žeton - iha...

Ja sam prosle godine bio u Becu, u Prateru. Pitaj me gde sam proveo jedno sat vremena?!



E, pa, ako te put nanese na ovu stranu, javi pre nego pođeš.
Samo ovoliko - zamisli prostor sa, otprilike, 50-60 mašina iz raznih godišta!
Plus bilijari, plus "roštilj" fudbal...batice - vremeplov!
Javi - da te vodim!
kukusigameni kukusigameni 12:20 06.09.2011

Re: Eh, mladosti...

mrale54
50-60 mašina iz raznih godišta!
vremeplov!

Vidi ti bracu Grke!

Secas se da je u kaficu "Arkade" bio nekakav fliper?
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:28 06.09.2011

Re: Eh, mladosti...

Bata Kameni zatvorio radnju, videh pre neki dan. Sad samo sedi sa kučetom ispred kapije.
mrale54 mrale54 13:47 06.09.2011

Re: Eh, mladosti...

Zavisi na koji "Arkade" misliš!
Ako misliš u Atini - ima ih bar 20!

A braća Grci su manijaci.
Postoji deo uzmađu Atine i Pireja (sve je to jedan grad danas) zove se Moshato, i tu su kafanice iz 50-ih, 60-ih - kakva Skadarlija! Ništa nije menjano i neće se ni menjati.
Zamisli kad čovek ima mašine u koje ubacuješ kovanicu od 20 drahmi(!) i - rade!
Pa znaš kad je to bilo. Ima čovek i kovanice (umesto žetona). Nije menj'o sistem kad su uveli evro.
A, i cene su, otprilike, tu - pivo 1,20 evra (imati u vidu - gde god sedneš - pivo 3 evra minimum!), meze 1 evro, 4 žetona 1 evro a sokovi i koka 0,80 evra. Da, da dodam - kafa (bilo koja) 0,50 evra!
K'o u samoposluzi.
Sa 10 evrića - prođe dan u zezanju.
Uživanje, bre!
A, da! Nas - metuzalema - kol'ko oćeš, zajedno sa klincima!
milisav68 milisav68 17:03 06.09.2011

Re: Eh, mladosti...

mrale54
Zavisi na koji "Arkade" misliš!
Ako misliš u Atini - ima ih bar 20!

A braća Grci su manijaci.
Postoji deo uzmađu Atine i Pireja (sve je to jedan grad danas) zove se Moshato, i tu su kafanice iz 50-ih, 60-ih - kakva Skadarlija! Ništa nije menjano i neće se ni menjati.
Zamisli kad čovek ima mašine u koje ubacuješ kovanicu od 20 drahmi(!) i - rade!
Pa znaš kad je to bilo. Ima čovek i kovanice (umesto žetona). Nije menj'o sistem kad su uveli evro.
A, i cene su, otprilike, tu - pivo 1,20 evra (imati u vidu - gde god sedneš - pivo 3 evra minimum!), meze 1 evro, 4 žetona 1 evro a sokovi i koka 0,80 evra. Da, da dodam - kafa (bilo koja) 0,50 evra!
K'o u samoposluzi.
Sa 10 evrića - prođe dan u zezanju.

Uživanje, bre!
A, da! Nas - metuzalema - kol'ko oćeš, zajedno sa klincima!

Crni Mrale, al se ti mučiš.javascript:;

A ovaj mi je bio medju omiljenim, na zalasku karijere.

mrale54 mrale54 17:40 06.09.2011

Re: Eh, mladosti...

milisav68

Crni Mrale, al se ti mučiš.



To je nama naša borba dala!

Jedino ne valja kad dođe matori Jorgos.
Ima Parkinsona i pizdi što mu stalno TILTUJU mašine - pa ne možemo mi ostali da se zezamo na miru!
kukusigameni kukusigameni 18:42 06.09.2011

Re: Eh, mladosti...

mrale54
Zavisi na koji "Arkade" misliš!

Pa na onaj sto je nekada bio u Jovanovoj ulici!
kukusigameni kukusigameni 18:46 06.09.2011

Re: Eh, mladosti...

milisav68
Crni Mrale, al se ti mučiš.

Sta sve covek mora da trpi?!
Ima li kraja tim mukama?
mrale54 mrale54 08:10 07.09.2011

Re: Eh, mladosti...

kukusigameni
mrale54
Zavisi na koji "Arkade" misliš!

Pa na onaj sto je nekada bio u Jovanovoj ulici!



A, kod kapetana Koče!
Tu sam dolazio samo da vadim kuma Momčilovića i vodim ga preko puta na pljesku, e ne bi li ga vratio u život.
A, pošto je kum, uglavnom, podupirao šank, nisam upoznat sa ostatkom enterijera dotičnog lokala.
Sorry!
kukusigameni kukusigameni 08:34 07.09.2011

Re: Eh, mladosti...

Sada su na mestu kafica (i sanka, a i flipera) pljeske.
JJ Beba JJ Beba 14:50 07.09.2011

Re: Eh, mladosti...

mrale54
JJ Beba
pored Čite, legendu starog Dorćola!

jedini Čita , legenda beograda je Čitaković, bivši rvač, obezbeđnje u DOBU i ostalo... jel na njega misliš?



Pa normalno! Čovek bez vrata (mislim na vrat!).
Legendarna imena tadašnjeg Dorćola (ovo danas nema veze!) Čita, Umpah i Bata kameni. Ne znam koga sam više poštovao. Nikad - ali nikad - nisu maltrtirali, nas, klince!

Čita več dugo stanuje u mom ataru i tegli mi kese sa Zelenjaka kad god se sretnemo na istoj.


jednom prilikom, devedesetih, vozila ja biciklu porodično i stali ispred one poslastičarnice u hotelu Jugoslavija. kod bazena, da popijemo nešto.nezgodno vreme bilo, oko nas na svakom koraku momci iz čitulja, kajle, šuškave trenereke i cela jedna takva istetovirana ekipa sedela tog popdneva tu, u toj poslastičarnici. I mi ne primećeujemo da sem njih nema nikog drugoga samo oni. tajac kad smo ušli, gledaju u nas ispitivački a mi ne reagujemo, zablesili se parkiranjem bicikala, pogotovo dečijeg, i osmatramo gde je bolje da sednemo- napolju il unutra. i ulazimo tako nas troje i kelner nam prilazi i kaže da "lokal" ne radi. I tada pogledam oko sebe i smrznem se, a moj čovek glasno upita kelnera, ne kapirajuči ko je "klijentela" - Jel to neke bokserske pripreme!!?imajući u glavi da su tu često boravili sprtisti na pripremama.
kelner ljut što ga ne slušamo i tada iz dna poslastičarnice, sa vrha stola oko kojeg sede ostali ustaje grmlaj od čoveka, moj komšija Čita, prilazi mi, ljubi mi ruku i kaže naglas svima i kelneru- daj mojoj komšinici i njenoj porodici šta hoće i nemoj da joj dlaka sa glave fali.
Jbte ja se smrzla, ozbiljnije pogledam ekipu vidim arkana pa onog što je držao piceriju na novaku i što je na tv pink lajalo sa onim vanjom bulićm, ma svi , i nama sada nama povratka nazad. hrabro sednemo, izedemo te kolače i sladolede na terasi, mahnemo Čiti i odemo.
I uvek, kad se sretnemo a to je vrlo često po radnjama u kraju Čita mi ljubi ruku, deli komplimente i tvrdi da senzacionalno izgledam. A pazi, kad to kaže čovek koji i sada izgleda zategnuti ko sajla, (doduš malo teže hoda, kaže povredio mišić) i vesla Savom uzvodno i ide sa nekim svojim klincima, pulenima na neke vežbe u prirodi svakodnevno, onda moram da mu verjuem.
Fakat, Čita je legenda beograda, čovek kome svi opsani momci dolaze na poklonjenje.

A u dom omladine me je kao klinku uvek puštao sa dž i zvao da sa njim i momcima vežbam u teretani rvaćkog kluba radnički.

mrale54 mrale54 10:39 08.09.2011

Re: Eh, mladosti...

JJ Beba
čovek koji i sada izgleda zategnuti ko sajla



Pa on mora da je sad oko sedam banki!
Sećam se kad je bio spasilac na Savskoj plaži, ja klinac sedmi razred (1967) - ko pomisli da sam mator - dabogda mu nestalo struje na bonus igri! - a, on - planina!
Ide plažom i pravi senku!
Nego da ne trolujemo mi više ovde - ako niko neće - evo ja ću da sednem i nabacam sećanja kao gost autor kod nekog, pa da se siti napričamo.
Ću napišem rimejk "Kad su cvetale tikve"!
Kraj ćete napisati vi - vašim komentarima.
mrale54 mrale54 10:45 08.09.2011

Re: Eh, mladosti...

kukusigameni
Sada su na mestu kafica (i sanka, a i flipera) pljeske.


A, one zelene kioske preko puta su, ipak, smandrljali?
One do P.P. Aga?
Koje ludilo, jbte najbolje pljeske u centru - ruši, otimaj, lomi...
K'o ona budala što je 'tela da ruši gradić Pejton. Idiot.
kukusigameni kukusigameni 11:10 08.09.2011

Re: Eh, mladosti...

Sad je "Loki" (kiosk sa pljeskavicama), na mestu gde je bio kafic.
kukusigameni kukusigameni 11:11 08.09.2011

Re: Eh, mladosti...

mrale54
dabogda mu nestalo struje na bonus igri!

uros_vozdovac uros_vozdovac 20:07 05.09.2011

Sećaš li se?

kukusigameni kukusigameni 20:55 05.09.2011

Re: Sećaš li se?

Secam se. A i ovog na Spectrum-u.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:14 05.09.2011

Re: Sećaš li se?

Cool man, cool.


Nešto se igram, da probam? Može?


kukusigameni kukusigameni 21:25 05.09.2011

Re: Sećaš li se?

uros_vozdovac
Nešto se igram, da probam? Može?

Igraj se koliko hoces ali mojne da tiltujes blog.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:35 05.09.2011

Re: Sećaš li se?

Evo ti i ćiriličnu za kaznu
kukusigameni kukusigameni 21:36 05.09.2011

Re: Sećaš li se?

КУКУСИГАМЕНИ!
abrasax abrasax 01:17 06.09.2011

Re: Sećaš li se?

kukusigameni
uros_vozdovac
Nešto se igram, da probam? Može?

Igraj se koliko hoces ali mojne da tiltujes blog.


Nećete još dugo!
JJ Beba JJ Beba 20:20 05.09.2011

fliperu, ljubavi moja

obožavam flipere, one mehaničke pogotovo,
ne zovu me zadžaba - prva srpska fliperašica


Prvo je bilo u Bezistanu, tamo gde je sada verovatno podrum McDonalds-a na Terazijama.


među prvima, organizovano, flipere je u beograd, krajem sedamdesetih, doneo moj prijatelj Pop, bivši muzičar, (bas) koji je godinama živeo u Švajcarskoj gde je sa velikim uspehom svirao u jednom poznatom švajcarskom bendu. Kad se bend raspustio Pop je doneo u beograd flipere. jednu mašinu je stavio i u studio Enca Lesića Druga maca (studio poznat po Paket aranžmanu), gde sam boraveći u pičila po istom samo tako. Pop je inače imao flipere i na gajbi, pa kad smo tamo partijali uglavnom smo i igrali.Inače Pop je držao flipere svuda po gradu i u početku su mu bili hobi, jer ih je igrao fenomenalno, a kasnije su mu postali biznis i do devedest i neke uglavnom je on bio vlasnik većine mašina po gradu a bogami i na raznim drugim mestima po Srbiji i ex Yu. kada se zemlja raspala i kada su mafijaši uzeli posao slot mašina i flipera pod svoje, Pop se povukao.
Osamdesetih sam jedan ovakav imala na gajbi, ali sam posle izvesnog vremena morala da ga izbacim jer moj jedini komšija ispod mene nije mogao da podnese lupu kugla i treskanje mehaničkog flipera. u stvari pizdeo je

jao sva sam se raznežila

danas, kada se poželim, odigram neku partiju u kafiću OkNo na Obilićevem vencu, gde se nalazi jedna mehanička mašana.

i inače, gde god vidim fliper zaigram.
jer rekoh, ja sam prva srpska fliperašica



edit
svojoj ćerki sam osamdeset i neke iz Italije donela mali fliper na baterije, koji je imao sve ko pravi, ekstra lopte i sve. Obožavala ga je a i sačuvan je do dana današnjeg
bocvena bocvena 20:37 05.09.2011

Re: fliperu, ljubavi moja

svojoj ćerki sam osamdeset i neke iz Italije donela mali fliper na baterije, koji je imao sve ko pravi, ekstra lopte i sve. Obožavala ga je a i sačuvan je do dana današnjeg


I mi našoj deci kupili neki mali (ma kupili nama, ali pssst)...no nije dugo poživeo:)
JJ Beba JJ Beba 20:54 05.09.2011

Re: fliperu, ljubavi moja

bocvena
svojoj ćerki sam osamdeset i neke iz Italije donela mali fliper na baterije, koji je imao sve ko pravi, ekstra lopte i sve. Obožavala ga je a i sačuvan je do dana današnjeg


I mi našoj deci kupili neki mali (ma kupili nama, ali pssst)...no nije dugo poživeo:)

naš preživo i ako smo svi igrali
kukusigameni kukusigameni 21:17 05.09.2011

Re: fliperu, ljubavi moja

JJ Beba
Pop je inače imao flipere i na gajbi, pa kad smo tamo partijali uglavnom smo i igrali.

Bese negde kod Rudarsko-geoloskog fakulteta?
Fliper (Drop a Card) koji si imala je bas onaj za koji mi je cale stavljao stolicu da bih igrao.
JJ Beba JJ Beba 21:21 05.09.2011

Re: fliperu, ljubavi moja

Bese negde kod Rudarsko-geoloskog fakulteta?

ne
angie01 angie01 20:43 05.09.2011

,

Dr M Dr M 21:40 05.09.2011

Priče iz klasične starine


Ja sam prvi fliper video decembra 1966 u Tašu i odmah se navukao. Bio je neki koji se zvao 4 Winds i kriv je za traljav uspeh u januarskom ispitnom roku 1967. U cilju tešenja, otišao sam u London i tamo naišao na neki aparat koji je bio prilično darežljiv u davanju besplatnih igara. Ubacio sam sixpens u 9 ujutro a izašao u 5 popodne, praćen zadivljenim pogledima mnogobrojne okupljene publike. Ne bih ni onda izašao, da mi je bešika bila malo veća. Jednom zapanjenom klincu sam ostavio preko 50 besplatnih igara i na svom izlomljenom engleskom sam mu objasnio da tako igramo mi iz Jugoslavije. Kad sam pogledao u ruke, bile su potpuno crne od onog metala.
Eto, kad krene sreća. Gde mi je sad, kad uplaćujem LOTO..
kukusigameni kukusigameni 21:47 05.09.2011

Re: Priče iz klasične starinejavascript:;

Dr M
Jednom zapanjenom klincu sam ostavio preko 50 besplatnih igara i na svom izlomljenom engleskom sam mu objasnio da tako igramo mi iz Jugoslavije.

Posle su dosli ovi majstori i pod parolom: "E necete vi Jugovici vise da nas zayebavate" uradili sledece:
Dr M Dr M 21:57 05.09.2011

Re: Priče iz klasične starinejavascript:;

E necete vi Jugovici vise da nas zayebavate"


Uh, majkumu, nije mi ni palo na pamet da sam, možda, inicirao neke kasnije nemile dogadjaje. Možda je Bler bio medju publikom..
fedor18 fedor18 21:58 05.09.2011

U

nedostatku flipera,odoh da tiltujem frižider...
kukusigameni kukusigameni 22:45 05.09.2011

Re: U

fedor18
U
nedostatku flipera,odoh da tiltujem frižider...

Pazi da ti ne kaze: Sorry! No Bonus!
freehand freehand 22:02 05.09.2011

Znači, fliperi...

Laser, pa Nitro ground shaker ( na njemu sam prevrteo TRI kruga), pa Playboy, i onda - ne mogu da se setim najboljeg i najraskošnijeg flipera ever?!
Zaista.
Ali ću se setiti. Znam da je suština bila da se levim bumper.om gađaju karte na sredini, i to redom, a desnim da se vrti zastavica i probacuje gore levo gde je bio još jedan par malih bumper-iža, kojima su se isto rušili "šiptari" 8tako se zvalo, jebiga, nije šovenski ispad), a onda opet probacivalo kroz tunel... Sati, dani, nedelje, meseci i godine!
I Kuku - sjajan ti je blog. A bilo bi do jj da se okušamo nekad negde, ako postoje neki fliperi na kojima se može igrati.

BTW - mali Vuk (tada možda 3 godine, sin Duleta Kneževića-Kera, vlasnika pančevačkog Kupea( sa gajbe je početkom odamdesetih razvaljivao Popaja... Vukusigameni.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 22:22 05.09.2011

Re: Znači, fliperi...javascript:;

freehand

BTW - mali Vuk (tada možda 3 godine, sin Duleta Kneževića-Kera, vlasnika pančevačkog Kupea( sa gajbe je početkom odamdesetih razvaljivao Popaja... Vukusigameni.


ovog?

Mnogi je zeton otisao kad bi srdasca pala do dna a Badza zamutio rukom :)

bio posle i na Komodoru ali nije isti smek.

(jel trol ako skrenemo na video igre?)
freehand freehand 22:26 05.09.2011

Re: Znači, fliperi...javascript:;

Re: Znači, fliperi...javascript:;

freehand
BTW - mali Vuk (tada možda 3 godine, sin Duleta Kneževića-Kera, vlasnika pančevačkog Kupea( sa gajbe je početkom odamdesetih razvaljivao Popaja... Vukusigameni.

ovog?

Tog.
elis elis 22:31 05.09.2011

Re: Znači, fliperi...

freehand
Laser, pa Nitro ground shaker ( na njemu sam prevrteo TRI kruga), pa Playboy, i onda - ne mogu da se setim najboljeg i najraskošnijeg flipera ever?!
Zaista.
Ali ću se setiti. Znam da je suština bila da se levim bumper.om gađaju karte na sredini, i to redom, a desnim da se vrti zastavica i probacuje gore levo gde je bio još jedan par malih bumper-iža, kojima su se isto rušili "šiptari" 8tako se zvalo, jebiga, nije šovenski ispad), a onda opet probacivalo kroz tunel... Sati, dani, nedelje, meseci i godine!
I Kuku - sjajan ti je blog. A bilo bi do jj da se okušamo nekad negde, ako postoje neki fliperi na kojima se može igrati.

BTW - mali Vuk (tada možda 3 godine, sin Duleta Kneževića-Kera, vlasnika pančevačkog Kupea( sa gajbe je početkom odamdesetih razvaljivao Popaja... Vukusigameni.


Meni je spartanski surov Gotlibov Mars - God of War obeležio odrastanje. Pa i onaj opasni deo sazrevanja kada se na fliper stavljalo pivo, a loptica na kopčevski način pratila uprkos suzama od cigaretnog dima.
Ne ubrajam se u zaštitnike tradicionalnih vrednosti, ali stvarno mi nije jasno kako ova današnja klinčadija odrasta bez flipera.
AO, preporuka na kub.
kukusigameni kukusigameni 22:33 05.09.2011

Re: Znači, fliperi...

elis
AO, preporuka na kub.

Pazi na dim od pljuge. Nije AO nego QQ.
elis elis 22:35 05.09.2011

Re: Znači, fliperi...

kukusigameni
elis
AO, preporuka na kub.

Pazi na dim od pljuge. Nije AO nego QQ.


Do mene je
Još nervozan posle tekme
Preporuka na n-tu
kukusigameni kukusigameni 22:54 05.09.2011

Re: Znači, fliperi...

freehand
kojima su se isto rušili "šiptari" 8tako se zvalo, jebiga, nije šovenski ispad)

Sta ste zvali "siptari"?
freehand freehand 23:01 05.09.2011

Re: Znači, fliperi...

kukusigameni
freehand
kojima su se isto rušili "šiptari" 8tako se zvalo, jebiga, nije šovenski ispad)

Sta ste zvali "siptari"?

Pa one kartice za obaranje.


A ovo je bio fliper za majstore, one super-precizne:
kukusigameni kukusigameni 23:06 05.09.2011

Re: Znači, fliperi...

Pa one kartice za obaranje.

abrasax abrasax 01:48 06.09.2011

Re: Znači, fliperi...

Ne ubrajam se u zaštitnike tradicionalnih vrednosti, ali stvarno mi nije jasno kako ova današnja klinčadija odrasta bez flipera.


Ni meni.
Atomski mrav Atomski mrav 22:06 05.09.2011

Pravili smo flipere

od šperploče, štipaljki, gumica za kosu i pivskih čepova... jbg, nije bilo konzola za igranje, kućnih računara (ZX Spectrum ili Commodore 64 su bili misaone imenice)... jedino kada dođe luna park onda smo mogli do mile volje da uživamo u fliperima i video igrama, tako da smo morali da se snalazimo. I bilo je zabavno.
kukusigameni kukusigameni 22:37 05.09.2011

Re: Pravili smo flipere

Atomski mrav

Pa vi to kao Bagatelle, preteca flipera.
Atomski mrav Atomski mrav 00:56 07.09.2011

Re: Pravili smo flipere

He, pa tako nekako. I da, kliker "naftaš" umesto kuglice...
tihomir_simcic tihomir_simcic 22:16 05.09.2011

kakav xenon?kakav harlem?kiss?playboy šta?

johnny mnemonic,terminator,twilight zone,hurricane,junk yard,fish tales a što ne reći i indiana jones i šoru u raven baru.
Dobar blog
kukusigameni kukusigameni 23:35 05.09.2011

Re: kakav xenon?kakav harlem?kiss?playboy šta?

Ja bih tu dodao i Space Invaders.
freehand freehand 22:29 05.09.2011

A kad kurba progovori?

Spiel ende.
Shade.
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!
kukusigameni kukusigameni 22:31 05.09.2011

Re: A kad kurba progovori?

freehand
Spiel ende.
Shade.[
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!

To je onaj fudbalski fliper. Mnogo jaka masina.
freehand freehand 22:36 05.09.2011

Re: A kad kurba progovori?

kukusigameni
freehand
Spiel ende.
Shade.[
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!

To je onaj fudbalski fliper. Mnogo jaka masina.

To su svi Gotlieb-ovi fliperi (po meni najbolja marka!). I fliper koga ne mogu da se setim je bio od te fele.
A the best ever.... Redovi se čekali u "Kecu" da bi se na njemu igralo; godine vežbe tražilo da se uđe u Prvu ligu i osvoji startna pozicija i mesto u Holu slavnih!

Čudo je kako sećanje kopni a zaboravljanje buja?!
kukusigameni kukusigameni 22:42 05.09.2011

Re: A kad kurba progovori?

freehand
Gotlieb-ovi fliperi

Ja se secam Hulka, (kara)gace sam na njemu ostavio. A imao je i nekakvu ludu muziku.
kukusigameni kukusigameni 23:00 05.09.2011

Re: A kad kurba progovori?

Hej FH, da nije ovaj? Future Spa je bio veliki hit.
blogovatelj blogovatelj 23:12 05.09.2011

Moja dva favorita

Brzi...



I spori. Samo stokilasi su mogli da ga tiltuju.

kukusigameni kukusigameni 23:15 05.09.2011

Re: Moja dva favorita

blogovatelj

Time Warp je imao one kukasto zakrivljene tipke!
blogovatelj blogovatelj 05:12 06.09.2011

Re: Moja dva favorita

Time Warp je imao one kukasto zakrivljene tipke!


I loptica je mogla lepo da se hvata i da se lansira u luku.
freehand freehand 23:16 05.09.2011

OVAJ!



Genije.

Velik, bogat, moćan... Trebalo je grdosiju zauzdati!

Jbt, one sreće kad savladaš tehniku da samo nežnim poludodirom prebaciš kuglicu sa jednoig bumper-a na drugi; da makazicama spičiš bilo koje mesto u polju, da kontorolišeš snagu udarca...
JJ Beba JJ Beba 23:26 05.09.2011

Re: OVAJ!

Jbt, one sreće kad savladaš tehniku da samo nežnim poludodirom prebaciš kuglicu sa jednoig bumper-a na drugi; da makazicama spičiš bilo koje mesto u polju, da kontorolišeš snagu udarca..

kukusigameni kukusigameni 23:28 05.09.2011

Re: OVAJ!

Jbt, one sreće kad savladaš tehniku da samo nežnim poludodirom prebaciš kuglicu sa jednoig bumper-a na drugi; da makazicama spičiš bilo koje mesto u polju, da kontorolišeš snagu udarca...

Ili da kad onako kuglica ravno pada na tipku, bez podizanja je laganim udarem o ivicu masine odbijes na drugu tipku. Pa onda stop.
freehand freehand 23:59 05.09.2011

Re: OVAJ!

A kad na nekoj od brzih, malih mašina pustiš da kuglica u punoj brzini prođe između bumper-a, i onda se vrati dok publika žmuri u očajanju?
blogovatelj blogovatelj 05:17 06.09.2011

Re: OVAJ!

A kad na nekoj od brzih, malih mašina pustiš da kuglica u punoj brzini prođe između bumper-a, i onda se vrati dok publika žmuri u očajanju?


To je vec bio stadijum otrilike kao kada Brus Li odere Cak Norisa od batina.
Ili kad tipkom nabacis lopticu na bamper sa iste strane gde je i tipka, a ona od bampera obori tri plocice jednim udarcem.
fantomatsicna fantomatsicna 01:35 06.09.2011

Meni

se ova igra svidja..makar mi se drugarice pocese smejati kad sam pitala jel znaju da li negde ima taj Fliper
Jedna rece:You are flipped out
kukusigameni kukusigameni 10:01 06.09.2011

Re: Meni

fantomatsicna
makar mi se drugarice pocese smejati kad sam pitala jel znaju da li negde ima taj Fliper

Za drugarice!

Rejlem Rejlem 09:39 06.09.2011

Retko kad sam igrao flipere...

...van kuce, ali mi je kod kuce jedna od najomiljenijih igracaka bio neki stoni fliper. Munjevito sam ga rasturio
preporuka naravno...prijaju ovakvi opustajuci sadrzaji...
kukusigameni kukusigameni 10:09 06.09.2011

Re: Retko kad sam igrao flipere...

Rejlem
ali mi je kod kuce jedna od najomiljenijih igracaka bio neki stoni fliper. Munjevito sam ga rasturio

Imao sam i ja jedan. Nekakav plastikanac na baterije. Svakog dana mu je izletala po jedna zicica ili se odvaljivala plastika. Secam se da je motiv na tabli bio sa automobilima.
Ili mozda nije?
docsumann docsumann 11:32 06.09.2011

nikad

nisam uspio da pohvatam pravila

kukusigameni kukusigameni 18:35 06.09.2011

Re: nikad

docsumann
nikad
nisam uspio da pohvatam pravila

Normalno kad se uvek zaglavis kod sanka.

Voja Radovanović Voja Radovanović 15:57 07.09.2011

blog

Odličan blog...eh ta stara dobra vremena...Pre neki dan ulazim u kladionicu...( smeo sam da se kladim da Zvezda neće pobediti Ren...)...i gledam klince kako igraju na poker aparatima, a jedan fliper stoji sam u ćošku i niko na njega ne obraća pažnju...Razna vremena...razni običaji...pozz kukusiganjima fliperima
kukusigameni kukusigameni 07:17 08.09.2011

Re: blog

Voja Radovanović
smeo sam da se kladim da Zvezda neće pobediti Ren...

Ma oni nisu ni za stoni fudbal.
Pozdrav Vojo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana