Gost autor| Porodica| Životni stil

ZATVOR, TO JE FAMILIJA

vladimir petrovic RSS / 01.09.2011. u 11:37

Moj današnji gost-autor je blogokolega  oskar-z-wild:

ЗАТВОР ТО ЈЕ ФАМИЛИЈА

написаo oskar-z-wild, као одговор на књигу dr Бранка Бокуна "Femina Sapiens, Matriarchy for Humanities  Sake, A New Anthropology" (Лондон, 2009.)

Највећи затвор то је - фамилија. У затвору су криминалци. Доминантни и најопакији криминалци су мајке. Љубав је монета којом се исплаћује послушност. Љубав према плоду своје утробе је златна полуга која је мерило сваке љубави. Они који су избачени из затвора су једини слободни, али већина слободних наставља да куца на врата других затвора не би ли се поново попели на криминалну лествицу.

Усамљеност слободних је тешка јер је већина навикла да од својих најранијих дана добија уситњене делиће те полуге злата. Човек је доместификована животиња која чулом вида тражи сјај злата у очима криминалаца.

Ако су у матријархату створене прве људске заједнице онда су Божице Мајке први лажни богови. Божице Мајке су први џелати. Све касније побуне затвореника, од којих су најпознатији Буда и Исус, биле су побуне против матријархата. Многи други побуњеници су постојали и пре њих, као Заратрустра, који су се одвојили од фамилије и заједнице и покушали да на новим принципима успоставе заједнице слободних људи. Заратустрини принципи су били „мисли добро, говори добро, чини добро". Овим је покушао да заобиђе принцип мајчине љубави као врхунског мерила доброте.

Христос говори:  "Ко жели да пође замном нека остави мајку и оца". Црква која је основана на Христовом учењу успевала је да опстане због искључивања жена из своје хијерархије. У феминизираним друштвима данашњег света, еманциповане жене, тј. empowered women или омоћале жене, поново покушавају да успоставе свој режим. Али већ много раније, женски принципи су се убацили у хришћанску цркву кроз ожењене мушкарце - црквене ђаконе. Сам појам „ожењеног мушкарца" буквално означава феминизираног мушкарца на српском језику. Феминизирани мушкарац означава мушкарца који је прихватио дефиниције љубави које произилазе из породичних односа, тј. матријархалних односа.

Буда говори „све је илузија" и тако напушта своју породицу и одлази у осаму. Сократ и платоничари анализирају шта је љубав и тиме покашавају да разоткрију ту разорну моћ којом жене стално насрћу на слободне жене и мушкарце. Пракса хомосексуалне љубави која је постојала у грчким слободним градовима је била субверзивна делатност у односу на матријархат. Субверзијом сексуалног односа тј. природног животињског односа, мушкарци су хтели да одвоје појам љубави од материнства.

Ексклузивно женска моћ порађања је у матријархату претворена у моћ владања ради преживљавања, а касније у обогаћеним и развијенијим заједницама претворена је у општу моћ владања. Слабост болесне, гладне или остареле мајке је претворена у разорну моћ контроле која је надвисила све рационалне приоритете. Брига за затруднелом женом и осигуравање њеног плода је постала неприкосновена одговорност феминизираног мушкарца.

Чак ни Ниче, који је добро схватио људску вољу за моћ, није могао да разлучи Христово учење од каснијег феминизираног хришћанства. Христ је спасао слободну жену - проституку - од сигурне смрти каменовањем. Тиме је учинио субверзију матријархалне моћи феминизираног јудаизма. Христова појава на Блиском истоку у којем је владао декадентни јудаизам била је од огромног значаја за Стари свет. Али његово учење је било прихваћено највише у оквирима хеленизованог друштва у којем је већ било припремљено концептуално тло.

Јудаизам такође почиње као побуна против матријархата прогласивши жену (Еву) за само један део Човека (Адама); јудаизам означава женскост као само један део општег Човека. Значи да су женска слабост, порођајност и осећајност само део општег људског склопа, и да су то делови људскости који не могу постојати без мушкарца, тј. без заједнице. Постављањем патрилинеарног родослова, Стари завет је учинио субверзију матријархалног друштва. Постављењем Бога као врхунског свеобухватног, мултисексуалног и прокреативног бића, који је изнад поделе на мужеве и жене, првобитни јудаизам уништава моћ Велике Божице Мајке.

Матријархат је владао у првобитним људским цивилизацијама које се такође називају варваризам. Варваризам је владавина породичног насиља и одбране од других породица. Патријархалне религије успостављају владавину разума, а то је било успостављано револуцијама. Абрахам је био спреман да жртвује својеручно свог сина, чиме је показао да је породица мањег значаја од друштвене заједнице и да је породична љубав нижег значаја од универзалне човечанске љубави.

Спасавањем проститутке, тј. слободне жене-човека, од сигурне смрти Христ обнавља револуционарне принципе јудаизма.

Распад хришћанства на језичке и друге национе је процес родовске феминизације религије и процес декаденције. Данашњи противници религија не увиђају првобитну револуционарну суштину ових религија, већ само виде садашњу декадентност остатака тих религија разводњених сталним нападима женског (доместицираног) инстинкта за опстанком.

Савремене револуције, француска и комунистичка, се нису усредредиле на главног узрочника неправде, на породицу већ су разводниле тај најбитнији детаљ, усредсредивши се на растурање феминизираног и приватизованог хришћанства и јудаизма. Шовинизам и фашизам су вратили род (и варварство) као врхунску вредност и искористили феминизиране и декадентне религије за своје циљеве.

Свака светска религија садржи револуционарне принципе у њиховим основама, али свака данашња религија је постала мање-више феминизирана под ударима породичне свести. Нова револуција не сме трошити своју снагу нападима на декадентне религије и постојеће светске силе, тј. државне заједнице. Нова револуција мора обновити принципе опште човечанске љубави одвојене од пристрасне породичне љубави.

Породица - то је затвор за слободне људе. Слободни људи, ослобођени стега породичних стега и окова, се морају удруживати у одбрани других разумних људи који стављају разум и општечовечанску добробит изнад мајчинских инстинката и воље за моћ. Слободни људи морају пружити љубав онима који су избачени из породичних затвора или који су слободном вољом изашли из ових затвора али још увек у тренуцима слабости куцају на врата затвора.

------------------------------------------------------------------------------------

U vezi sa prethodnim tekstom, a u svojstvu domaćina, dajem sledeće napomene:

1. Izneti stavovi su, naravno, isključivo stavovi gosta-autora, koji se u određenoj meri razlikuju od mojih stavova prema porodici i tradicionalnim porodičnim vrednostima.

U našem prethodnom komuniciranju oskar-z-wild mi je usputno rekao "da je u pitanju tekst nekoga ko je žrtva pogrešnog porodičnog odnosa", kao  i da "veruje da je za većinu familija - pakao, a da su srećni  oni koji su rodjeni u prosvećenim familijama".

S druge strane, ja znam da u literaturi ima slučajeva kritičnog odnosa autora prema porodici, što obično ne umanjuje značaj knjiga u pitanju.

Pada mi na pamet poznata izreka Žida (André Gide), dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1947. godine: "Familles, je vous hais!" (Porodice, mrzim vas! Zatvorena ognjišta; zamandaljena vrata; ljubomorno čuvanje sreće... " (što je u engleskom prevodu: "Families, I hate you! Shut-in homes, closed doors, jealous possessors of happiness"), iz njegove knjige "Zemaljski plodovi" (Les nourritures terrestres).

Dakle, neka cveta hiljadu cvetova!

2. Evo nekoliko kratkih podataka o dr Branku Bokunu.

Poticao je sa prostora naše bivše države, koju je rano napustio, pa je živeo i radio u inostranstvu, najviše u Londonu.

Pretpostavljam da je poreklom bio Srbin iz Hrvatske, na osnovu kratke čitulje koju sam video u engleskim sredstvima javnog informisanja: BOKUN, DR BRANKO died peacefully in Chelsea and Westminster Hospital on January 1st, 2011, aged 90. Father of Daniele, grandfather of Eleonora and Alexander, stepfather of Dora and beloved friend, father-like figure and mentor to many. Funeral on January 21st, 12:00pm at the Serbian Orthodox Church of St Sava, 89 Lancaster Road, W11 1QQ.

Novinarka Mira Adanja-Polak pravila je, 2008. godine, jedan intervju sa Brankom Bokunom, za svoju poznatu seriju "Ekskluzivno",  na RTS, sa najavom u stilu: Branko Bokun je osoba sa najviše kontakata u svetu. Prijatelji su mu bili Đorđo de Kiriko, Endi Vorhol, Porfirije Rubiroza, Đani Anjeli...

Knjiga „Femina sapiens, Matriarchy for Humanities Sake, a New Anthropology", koja je inicirala ovaj Oskarov tekst dostupna je online.  Takođe, dostupni su i memoari Branka Bokuna, pod nazivom „The Nomadic Humorist"  online.

Na kraju, Bokun je važio za prilično kontraverznog autora, Za jednu njegovu knjigu jedan kritičar je rekao: "The author of this book succeeded in offending everyone".Komentari (166)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mariopan mariopan 12:14 01.09.2011

Magdalena

Postoje tvrdnje da Magdalena nije bila prostitutka već da je bila žena iz plemićke porodice i supruga Isusova koja je trebala da nastavi njegovo delo....ali su je istisnuli muški apostoli da bi oni vladali nasleđem (religijom) Isusa Hrista. Da bi se vlasti domogli i da bi omrzli ženu kao "grešnicu" izmišljeno je da je bila prostitutka.

Ali, da se manemo legendi?

Zašto muškarci nisu pokušali da se samorode i samodoje kada su mali i da sami od sebe odrastu pa da izbegnu poguban uticaj majke na odrastanje i sopstvenu budućnost?

Tako bi bilo lakše i njima i nama , majkama?
maca22 maca22 12:20 01.09.2011

Re: Magdalena

Hipoteza da je prvo bio matriajarhat je napustena. Danas se smatra da ga nikada nije ni bilo.
mariopan mariopan 12:34 01.09.2011

Re: Magdalena

maca22
Hipoteza da je prvo bio matriajarhat je napustena. Danas se smatra da ga nikada nije ni bilo.

A smatra se zato što su to zataškavali muškarci radi vlasti nad ženama i imovinom?
Nekada je muškarac bio gospodar svega, i imovine i žene i dece, a to je još uvek u nekim delovima sveta..bukvalno vlada i životom žene i potomstva.

Makar da je često i nesposoban po svim merilima njemu je pripadala uloga gospodara.
To se lako ne ispušta, vlast je slatka pa makar da je vlastelinstvo samo u krugu porodice?

Ali na početku svega je bila ŽENA i MAJKA jer ih je sve rodila, podojila, othranila i stvorila ljude od tri kile mesa pa do trenutka kada tu ruku pljunu ili poljube, već prema tome kakvi su postali....i njena je slava zauvek jer je samo davala bez da očekuje bilo šta zauzvrat...pa mogu oni da se batrgaju i dokazuju koliko hoće - ovo je fakat.
oskar-z-wild oskar-z-wild 12:48 01.09.2011

Re: Magdalena

Zašto muškarci nisu pokušali da se samorode i samodoje kada su mali i da sami od sebe odrastu pa da izbegnu poguban uticaj majke na odrastanje i sopstvenu budućnost?


Muškarci i žene pokušavaju kroz razne samoanalize i psihoanalize da se "samorode i samodoje" tj. oslobode zatvorskih okova, ali pošto su rođeni u zatvoru većina i ne zna za kako izgleda sloboda. Biološki gledano žena ne zaslužuje neku zaslugu za ono što joj je priroda podarila. Najlakše je prepustiti se prirodi: rađati, dojiti, hraniti, čuvati mladunce.

Poguban je i uticaj zatvorskih očeva, koji takođe održavaju sistem.
mariopan mariopan 12:55 01.09.2011

Re: Magdalena

oskar-z-wild
Zašto muškarci nisu pokušali da se samorode i samodoje kada su mali i da sami od sebe odrastu pa da izbegnu poguban uticaj majke na odrastanje i sopstvenu budućnost?


Muškarci i žene pokušavaju kroz razne samoanalize i psihoanalize da se "samorode i samodoje" tj. oslobode zatvorskih okova, ali pošto su rođeni u zatvoru većina i ne zna za kako izgleda sloboda. Biološki gledano žena ne zaslužuje neku zaslugu za ono što joj je priroda podarila. Najlakše je prepustiti se prirodi: rađati, dojiti, hraniti, čuvati mladunce.

Poguban je i uticaj zatvorskih očeva, koji takođe održavaju sistem.

Da, pa valjda je Priroda znala šta radi ako je to dala ženama a ne muškarcu?
maca22 maca22 13:18 01.09.2011

Re: Magdalena

Ja ne slutim koliko sam srecna sto moja majka sebe ne dozivljava ozbiljno. :)) Idem da je ljubim.
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:22 01.09.2011

Re: Magdalena

Da, pa valjda je Priroda znala šta radi ako je to dala ženama a ne muškarcu?


Da li Priroda može da misli?
maca22 maca22 13:33 01.09.2011

Re: Magdalena

Ja mislim da je kod Pedjinih postignuto najvece oslobodjennje od mrskih zena.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:39 01.09.2011

Re: Magdalena

oskar-z-wild
... Biološki gledano žena ne zaslužuje neku zaslugu za ono što joj je priroda podarila. Najlakše je prepustiti se prirodi: rađati, dojiti, hraniti, čuvati mladunce.Poguban je i uticaj zatvorskih očeva, koji takođe održavaju sistem.


Sa ovim se manje slažem.
Postoje slatke muke.
yugaya yugaya 16:24 01.09.2011

Re: Magdalena

Najlakše je prepustiti se prirodi: rađati, dojiti, hraniti, čuvati mladunce.

Bili Piton Bili Piton 18:20 01.09.2011

Re: Magdalena

maca22
Ja ne slutim koliko sam srecna sto moja majka sebe ne dozivljava ozbiljno. :)) Idem da je ljubim.


Ja slutim ali se s ostalim slažem
maca22 maca22 18:33 01.09.2011

Re: Magdalena

oskar-z-wild
Najlakše je prepustiti se prirodi: rađati, dojiti, hraniti, čuvati mladunce.

Mali Djokica zamislja. :)

Ne, malo je onih koje rode lako.
A kad rode, koliko je samo beskrajno ljubavi i paznje potrebno da bi se nesto zivo odnegovalo, makar bila biljka u saksiji, a kamoli covek...
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:05 02.09.2011

Re: Magdalena

Maca22
... Hipoteza da je prvo bio matriajarhat je napustena. Danas se smatra da ga nikada nije ni bilo


Hm.
Nisam iznenađen da čujem ovakvu tvrdnju.

Moj drugar Dušan ima običaj da, uz piće, kaže: "Sve su nas pogrešno učili kada smo bili mali".
Ja se tada obično nasmejem u stilu: Tell me about it!
jedan.kub jedan.kub 21:50 03.09.2011

Re: Magdalena

Biološki gledano žena ne zaslužuje neku zaslugu za ono što joj je priroda podarila.

Ovo je tačno samo u svetu životinja.
jinks jinks 12:26 01.09.2011

...

Христ је спасао слободну жену - проституку - од сигурне смрти каменовањем. Тиме је учинио субверзију матријархалне моћи феминизираног јудаизма.


Da li gledano kroz ovo sočivo možete da protumačite i sam čin osude i raspeća Hrista, od strane dva u to vreme aktuelna sistema na prostorima Judeje ... gledano zasebno iz judaističkog i rimskog ugla?

Postoji tumačenje po kome je Hristova revolucija propovedala jednakost među svima, uključujući odnose gentile-Hebrew, muško-žensko, peer-nonpareil ... u čemu su ga podržavale i mnoge žene. Kako onda u kontekstu vašeg bloga objašnjavate postupak žena koje su ga podržavale, ukoliko je jednakost koju je propovedao bila usmerena protiv Goddess principa kako kažete?

Љубав према плоду своје утробе је златна полуга која је мерило сваке љубави.

Усамљеност слободних је тешка јер је већина навикла да од својих најранијих дана добија уситњене делиће те полуге злата.

Nešto slično ovome Jung postavlja u težište svoje teorije o razvoju i strukturi psihe, čime se udaljava od Frojda čije je težište na nekom drugom mestu, bar po tumačenju samog Junga.

p.s.

Da li vaša lingvistička konstrukcija na temu "oženjen muškarac" i "udata žena" ima potvrdu i u nekim drugim jezicima?
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:17 01.09.2011

Re: ...

Kako onda u kontekstu vašeg bloga objašnjavate postupak žena koje su ga podržavale, ukoliko je jednakost koju je propovedao bila usmerena protiv matrijarhata, odnosno protiv Goddess vladavine kako kažete?

p.s.

Da li vaša lingvistička konstrukcija na temu "oženjen muškarac" i "udata žena" ima potvrdu i u nekim drugim jezicima?
Biološki uticaj je presudan, on nas stalno vraća na početak. Civilizacije u opadanju se uvek vraćaju osnovi tj. opstanku, i tada opet preovladaju "zatvorski" odnosi radi jednostavnog opstanka vrste.

Feminizirano judejstvo je ono protiv čega se pobunio Hrist, Majka Božica je odavno već bila mrtva.

Ali draži mi je primer Buddhe. Otkrio je svet patnje, a to je realnost koja je dobro skrivena tajna u svim zatvorima. Sve je tu jasno: bogatstvo, vlast, moć, siromaštvo, ne zbunjujemo se političkim potrebama Rima ili Judejaca.


"Oženjen" muškarac naspram "udate" žene. Ne znam šta kažu lingvisti o tome.

jinks jinks 13:34 01.09.2011

Re: ...

Feminizirano judejstvo je ono protiv čega se pobunio Hrist, Majka Božica je odavno već bila mrtva.

Ako je Hrist bio protiv feminiziranog judejstva, kako u tom kontekstu tumačite podršku koju je imao od strane nekih jevrejki (i nejevrejki).
oskar-z-wild oskar-z-wild 13:50 01.09.2011

Re: ...

Ako je Hrist bio protiv feminiziranog judejstva, kako u tom kontekstu tumačite podršku koju je imao od strane nekih jevrejki (i nejevrejki).


Uvek i svuda postoje oni koji su prevazišli vladajuće predrasude svog vremena.
maca22 maca22 13:52 01.09.2011

Re: ...

oskar-z-wild
"Oženjen" muškarac naspram "udate" žene. Ne znam šta kažu lingvisti o tome.

Ne kazu nista.:) Da odrazava perspektivu patrijahalnog zivota kada su reci nastale.
jinks jinks 13:56 01.09.2011

Re: ...

Uvek i svuda postoje oni koji su prevazišli vladajuće predrasude svog vremena.

Iz toga bi moglo da sledi da Hrist nije bio samo protiv nečega (kako kažete protiv fem. judeizma), već i za nešto ... nešto za šta su možda mogli da budu i oni o kojima govorite u odgovoru na komentar.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:00 01.09.2011

lingvističko nagađanje

Jinks
... "Oženjen" muškarac naspram "udate" žene. Ne znam šta kažu lingvisti o tome.

Ovo je dobro pitanje.

Ja nisam (naravno) lingvista, ali sam primetio da je srpski izraz "oženjen" nekako činkovitiji nego recimo francuski "homme marié" ili engleski "married man".

Oženjen je onaj muškarac koji se vezao sa ženom bračnom vezom (ostavimo po strani, za trenutak, vanbračne veze). Dakle, Adam je bio sam, pa mu se pridružila Eva, i sve je lepo krenulo. (Isidora Sekulić je jednom zapisala: "Čovek i žena, eto toplote sveta. Čovek i žena, to je lepota i moć tela kao izvora svih snaga. A duša je gorčina i pesimizam jednog fizički bogatog tela i života koji strahuje od prolaznosti".

To je lepo (oženiti se), lepše nego što je slučaj sa izrazom "udata žena", jer znam da lingvisti ovo "u" ispred nekih glagola i drugih reči obično vide u negativnom, fatalističkom smislu, kada se neka radnja definitivno završava: biti - ubiti, gurati - ugurati, nositi-uneti itd. Dakle, žena se daje, ali ako se u + daje (udaje), onda je to svršeno stanje, jer prestaje da bude sama...
nsarski nsarski 15:19 01.09.2011

Re: lingvističko nagađanje

Dakle, žena se daje, ali ako se u + daje (udaje), onda je to svršeno stanje, jer prestaje da bude sama...


Vladimire Petrovicu, poenta komentara, slobodan sam da primetim, je u tome da je muskarac "ozenjen" (tj. pribavio je sebi zenu), dok zena nije "omuzevljena" (tj. pribavila sebi muza), vec je "udata".

A inace, povodom celog posta: tema je odlicna i obecavajuca, ali mi se cini kao da je o njoj pisao neki maloletnik/maloletnica, nazalost.

Savetujem autoru ozbiljno citanje R.D, Laing-a: Podeljeno Ja, Politika Dozivljaja, itd. Ima na internetu koliko hoces...(a ima i u prevodu kod nas).

EDIT: nego, Horatio, dokle ce Mo da ceka na tvoju odluku, i mi zajedno s njom?
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:42 01.09.2011

Re: ...

oskar-z-wild
... Uvek i svuda postoje oni koji su prevazišli vladajuće predrasude svog vremena.

Hm. Znaš li kako se oni zovu?
Mudraci ili ludaci?
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:57 01.09.2011

Re: lingvističko nagađanje

Nsarski
... tema je odlicna i obecavajuca, ali mi se cini kao da je o njoj pisao neki maloletnik/maloletnica, nazalost.


Ne omalovažavaj maloletnike.

Zar si zaboravio da je Rembo (Arthur Rimbaud), pesnik planetarnog značaja u svoje vreme, svoje NAJBOLJE pesme napisao u - sedamnaestoj godini?

Nije hteo da nastavi dalje sa pisanjem, jer mu se činilo da sve što bi u kasnijim godinama dao bilo - bledo, a blede književne stvari se mnogo ne vole.

Eternity
by: Arthur Rimbaud (1854-1891)

It's revealed once more.
What? Eternity.
It's the sea run off
With the sun.

Sentinel soul,
Whisper your confession
Of the empty night
And the burning day.

From human approval,
From common urges
You must free yourself,
And make your own way.

For from you alone,
Satiny embers,
Duty breathes
Without anyone saying: finally!

There's no hope,
No enlightenment.
In the quest for knowledge,
Only pain is certain.

It's revealed once more.
What? Eternity.
It is the sea run off
With the sun.


(dao sam u engleskom prevodu, a ne u originalu, jer mi se čini da će tako biti bolje shvaćena)

Ipak, evo i u originalu:

L'Eternité
Elle est retrouvée.
Quoi ? - L'Eternité.
C'est la mer allée
Avec le soleil.

Ame sentinelle,
Murmurons l'aveu
De la nuit si nulle
Et du jour en feu.

Des humains suffrages,
Des communs élans
Là tu te dégages
Et voles selon.

Puisque de vous seules,
Braises de satin,
Le Devoir s'exhale
Sans qu'on dise : enfin.

Là pas d'espérance,
Nul orietur.
Science avec patience,
Le supplice est sûr.

Elle est retrouvée.
Quoi ? - L'Eternité.
C'est la mer allée
Avec le soleil.... dokle ce Mo da ceka na tvoju odluku, i mi zajedno s njom?


Ništa ona NE ČEKA!
Sve je pod kontrolom, so far.
Samo neiskusni i tankoćutni brzaju, he, he, he...

jinks jinks 16:57 01.09.2011

Re: lingvističko nagađanje

Sentinel soul,
Whisper your confession
Of the empty night
And the burning day.

(... sound of soul whispering ...)

What?

"Eternity.
It is the sea run off
With the sun."

:)
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:18 02.09.2011

Re: lingvističko nagađanje

Nsarski
... Vladimire Petrovicu, poenta komentara, slobodan sam da primetim, je u tome da je muskarac "ozenjen" (tj. pribavio je sebi zenu), dok zena nije "omuzevljena" (tj. pribavila sebi muza), vec je "udata".


Postoji još jedno tumačenje.
"Oženiti neku devojku" znači učiniti je da postane žena, jer se nekada verovalo da su devojke pre udaje bile - device.

Eto jedne muškarčeve pigmalionske uloge: bledoliku i često bezizražajnu devojku pretvori u - lepu ženu (oženi je).


Pygmalion et Galatée, Normand, 1896
maksa83 maksa83 10:01 03.09.2011

Re: lingvističko nagađanje

"ozenjen" (tj. pribavio je sebi zenu), dok zena nije "omuzevljena" (tj. pribavila sebi muza), vec je "udata".

Ah, lepo naše srpsko jeziko!

Nadovezao bih se na prethodni blog (language shapes the way we think, itd.).

To je srpskocentrično tumačenje. Ne mora mnogo daleko da se ide da to izgleda drugačije - npr. na makedonskom se (mis-lim, prisećam se) kaže "omažiti se" ( maž - muž). Na engleskom je npr. za oba pola - married.
nsarski nsarski 15:03 03.09.2011

Re: lingvističko nagađanje

"Oženiti neku devojku" znači učiniti je da postane žena, jer se nekada verovalo da su devojke pre udaje bile - device.


Aha! A sta se desi muskarcima koji se ozene i do tada nisu imali, well, bili su decaci?
Tvoj omiljeni B. Shaw (rodjen 1856.) do svoje 43. godine (u ono vreme duboka starost!) nije "spoznao zenu", da tako kazem, kad se ozenio sa izvesnom rospijom Sharlotom 1898. Prema njenim recima: the marriage was never consummated, at Charlotte's insistence, though he had had a number of affairs with married women.

Sarlota:


On je nju "ozenio" ali je nije napravio zenom, dok je imao affair de coeur sa drugim ozenjenim (udatim) zenama, da se posluzim pleonazmom, koje su njega napravile muskarcem.
Kad pomislim, Nora Barnacle je od Dzojsa napravila muskarca i on nas je zbog toga kasnije totalno unistio sa "Fineganovim bdenjem", zamisli sta bi napisao Shaw da se njemu stogod slicno desilo - to bi bilo nekoliko tomova na nerazumljivom keltskom jeziku...
Horatio, u teske lavirinte smo zasli.
jedan.kub jedan.kub 22:11 03.09.2011

Re: lingvističko nagađanje

On je nju "ozenio" ali je nije napravio zenom, dok je imao affair de coeur sa drugim ozenjenim (udatim) zenama, da se posluzim pleonazmom, koje su njega napravile muskarcem.
Kad pomislim, Nora Roberts je od Dzojsa napravila muskarca i on nas je zbog toga kasnije totalno unistio sa "Fineganovim bdenjem", zamisli sta bi napisao Shaw da se njemu stogod slicno desilo - to bi bilo nekoliko tomova na nerazumljivom keltskom jeziku...
Horatio, u teske lavirinte smo zasli.

To je taj zatvor (u naslovu), za koji se svako lično opredeli.
Mnoge veze, bračne i vanbračne, imaju neku svoju psihologiju a neke i psihopatologiju, bez obzira na religiju.

PS Takođe, odnosi između odraslih u porodici utiču i na decu.
mrale54 mrale54 12:45 01.09.2011

Čekaj, stani!

Šta je sad ovo?
Treći tekst na ONU temu?
Auu... ako ovo vidi miki...
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:10 01.09.2011

Re: Čekaj, stani!

Šta je sad ovo?
Treći tekst na ONU temu?


Na "onu" temu

Eh, pa ta tema (mislim na žensko-muške odnose) je istinski večna.

Prema tome, biće još kontrablogova, he, he, he...

Jer bez žena se ne može. Lepe su i na fudbalskom terenu:mrale54 mrale54 15:21 01.09.2011

Re: Čekaj, stani!

vladimir petrovic


Ma, stvarno!
Tri posta na temu - majka.
Tri posta na temu - pede...uups, gay-eva.
Sve za tri dana.
Ne znam više ni gde odgovaram na koji komentar
Počeću na postu o paradi da analiziram matericu!
Pa stvarno...

PS Da sam mlađi, ovde bi ja u prvom minutu dobio CRVENI karton!
bocvena bocvena 13:49 01.09.2011

Primer kako pogrešne knjige mogu da ti

upropaste život:)

maca22 maca22 13:57 01.09.2011

Re: Primer kako pogrešne knjige mogu da ti

bocvena
upropaste život:)

oskar-z-wild oskar-z-wild 14:06 01.09.2011

Re: Primer kako pogrešne knjige mogu da ti

bocvena
upropaste život:)Da ne bude zabune, Bokun u svojoj knjizi govori kako će žene "spasti svet". Njegova majka je "spasla" njega. Kad je počeo drugi svetski rat, poslala ga je u Rim. Imali su prijatelja ili već nekog u poslanstvu. I on je lepo živeo tamo kao veoma mlad čovek. Upoznao je "high class" život, oženio se baronesom, i živeo lagodan život do kraja. Voleo je da sedi i čavrlja na Azurnoj Obali, u Parizu, Rimu i Londonu.

Kad bi se našli na kapućinu u Čelziju, prilazile su nam njegove poznanice i odmah počele da pričaju o svojim vilama u Švarcajskoj ili Provansi.
bocvena bocvena 14:09 01.09.2011

Re: Primer kako pogrešne knjige mogu da ti

Kakvo uzaludno ljudsko biće. Možda od previše kapućina i lagodnog života uz baronesu.
mrale54 mrale54 14:10 01.09.2011

Re: Primer kako pogrešne knjige mogu da ti

bocvena
upropaste život:)Greška!!!
Treba da stoji - "Primer kako pogrešnO TUMAČENJE knjiga...može da ...
Čitao sam i ja Niče-a (između ostalih Hesse-a i Kant-ova), pa nisam postao Hitler!
Jawohl?
bocvena bocvena 14:14 01.09.2011

Re: Primer kako pogrešne knjige mogu da ti

Jawohl, slažem se. Svako književno i filozofsko delo može da se iskoristi da se iskonstruiše kakav god sistem. Ovaj je toliko nategnut, da puca.
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:34 01.09.2011

Re: Primer kako pogrešne knjige mogu da ti

Bocvena
... kako pogrešne knjige mogu da ti
upropaste život:)


Knjige, pogrešne i dobre, uzdižu i upropašćuju!

Ovo me podseti na to da, dok sam tražio onaj citat Žida "Porodice, mrzim vas", koji sam pridodao uz ovaj Oskarov blog, naleteo na ove poetične Židove reči:

Treba, Natanaele, da spališ u sebi sve knjige...

Za obožavanje onoga što sam spalio
Ima knjiga koje se čitaju na klupici
Pred školskom skamijom.
Ima knjiga koje se čitaju u hodu
(Ovo i zbog njihovog formata);
Jedne su za šume, druge su za polja,
Et nobiscum rusticantur, veli Ciceron.
Ima ih koje čitah u diližansi;
Druge pak ležeći u senu ambara.
Zbog jednih verujemo u dušu:
Zbog drugih nam duša očajava.
Neke dokazuju postojanje Boga,
Druge vele: to je nemoguće.

Jednima je mesto samo
U biblioteci pojedinaca,
Druge su pobrale hvale
Mnogih kritičara vrlih.

Jedne govore samo o pčelama
I neki ih smatraju stručnim;
U drugima je opet reč o prirodi,
Tako da čoveku posle šetnja ne treba.

Neke izazivaju prezir mudraca,
ali oduševljavaju malu decu.

Neke nazivaju antologijama;
U njih su stavili sve najlepše
Što je ikad o ma čem rečeno.

Jedne nam veličaju lepote života,
Kod drugih se pisac ubio.

Neke seju mržnju
I žanju što su posejale.
Neke pak, dok ih čitaš, kao da svetle
Pune zanosa, divne u skromnosti.
Neke voliš kao braću
Čistiju i koja behu bolja od nas.
Neke su vrlo čudni spisi
Koje ne razumeš ni posle dugog proučavanja.

Natanaele, kad ćemo da spalimo sve knjige!

Jedne ne vrede ni dve pare,
Druge vrede vrlo mnogo.
Jedne govore o kraljevima i kraljicama
Druge pak o vrlo siromašnom svetu.
U nekima su reči blaže
No šum lišća u podne.
Knjigu je pojeo Žan u Patmosu
Kao pacov: ja više volim maline.
To mu utrobu ispuni gorčinom
Potom mu se javiše mnoge vizije.

Natanaele, kad ćemo da spalimo sve knjige!!!

(Andre Žid: Plodovi, novi plodovi)


bocvena bocvena 15:39 01.09.2011

Re: Primer kako pogrešne knjige mogu da ti

Odlična pesma!
docsumann docsumann 16:55 01.09.2011

ZA KOMANDANTAprazni papiri gore isto kao i ispisani

a ispisani gore jednako, bez obzira
šta na njima piše
i koliko je benzina preostalo

zato bih volio da pišem
kratke knjige za spaljivanje


vladimir petrovic vladimir petrovic 18:49 01.09.2011

Re: ZA KOMANDANTA

docsumann
... prazni papiri gore isto kao i ispisani

Tačno.
Teraš me da malo filozofiram.
U budizmu, a i u istočnjačkim filozofijama uopšte (mnogo više nego u zapadnim školama mudrosti), praznina (emptiness, voidness) ima svoje bitno značenje (Here, Sariputra, form is voidness and the very voidness is form; voidness does not differ from form, form does not differ from voidness; whatever is form, that is voidness, whatever is voidness, that is form, the same is true of feelings, perceptions, impulses and consciousness...)

Drugim rečima, ništa nije prazno i sve je prazno je - isto!


docsumann docsumann 19:04 01.09.2011

Re: ZA KOMANDANTA

Drugim rečima, ništa nije prazno i sve je prazno je - isto!


sad bi mogao nsarski da nastupi sa fenomenom vakuma i energijom osnovnog nivoa
nsarski nsarski 20:00 01.09.2011

Re: ZA KOMANDANTA

sad bi mogao nsarski da nastupi sa fenomenom vakuma i energijom novnog nivoa

Hah! To je misterija nad misterijama.
Dve vazece teorije - Kvantna teorija polja i Teorija Gravitacije daju razlicite odgovore. Kvantna teorija polja je prihvacena i uvazena, ali ona ne ukljucuje u sebe gravitacione sile. Teorija Gravitacije je prihvacena i uvazena, ali ona ne ukljucuje u sebe kvantne fenomene. Stoga su i odgovori neusaglaseni, to say the least.
U Gravitaciji se moze proceniti gustina energije vakuuma na osnovu astronomskih merenja i zakrivljenosti prostora i dobije se da je gustina energije vakuuma nula, ili blizu nule. To je u saglasnosti sa idejom da NISTA ne moze da ima tezinu. (Mislim, svaka pozitivna energija ima masu prema Ajnastajnovoj formuli.) Dakle, gustina energija vakuuma je nula, ili nesto blizu nuli (oko 6*10^-9 Dzula po kubnom metru).
U kvantnoj teoriji polja mozemo da izracunamo gustinu energije vakuuma. Posto je "nulta" energija oscilovanja harmonijskog oscilatora 1/2 puta Plankova konstanta puta frekvencija, onda mozemo naivno da prosumiramo kroz sve talasne duzine svih polja koja posmatramo i da dobijemo na kraju da je gustina energija vakuuma beskonacna. Ako, malo realnije, uzmemo u obzir mogucnost da prostor nije kontinuiran i da postoji cutoff na Plankovoj talasnoj duzini, i prosumiramo samo po dozvoljenim talasnim duzinama, onda dobijamo da je gustina energije vakuuma veoma, veoma velika.
Znaci energija vakuuma je a) nula, b)blizu nuli, c)beskonacna i d) veoma velika, ali ne beskonacna. Ja tipujem na prvi odgovor.

docsumann docsumann 20:50 01.09.2011

Re: ZA KOMANDANTA

Znaci energija vakuuma je a) nula, b)blizu nuli, c)beskonacna i d) veoma velika, ali ne beskonacna. Ja tipujem na prvi odgovor.


tnx na opsežnom odgovoru.

prije nekoliko sam pročitao knjigu Čarls Sife-a "NULA" gdje on prilično ubjeđeno zastupa stajalište da u vakumu neprestano izviru i uviru elementarne čestice, tj.da važi odgovor pod b)

time valjda objašnjavaju postojanje Kazimirove sile u vakumu.

inco inco 12:05 02.09.2011

Re: Primer kako pogrešne knjige mogu da ti

mrale54
Greška!!!
Treba da stoji - "Primer kako pogrešnO TUMAČENJE knjiga...može da ...
Čitao sam i ja Niče-a (između ostalih Hesse-a i Kant-ova), pa nisam postao Hitler!
Jawohl?


Na konto toga:

Bojana Maljević Bojana Maljević 03:20 03.09.2011

Re: ZA KOMANDANTA

Hah! To je misterija nad misterijama.
Dve vazece teorije - Kvantna teorija polja i Teorija Gravitacije daju razlicite odgovore

Hah - ovde sam sela i upalila cigaretu, da u miru pročitam nsarskog koji mi mami osmeh na lice
nsarski nsarski 11:53 03.09.2011

Re: ZA KOMANDANTA

Hah - ovde sam sela i upalila cigaretu, da u miru pročitam nsarskog koji mi mami osmeh na lice

Hvala
jedan.kub jedan.kub 22:17 03.09.2011

Re: Primer kako pogrešne knjige mogu da ti

bocvena
upropaste život:)


Ne može knjiga nikome da upropasti život, jer niko još ni jedan sadržaj iz knjige nije
primenio u životu osim one "Sam svoj majstor ili uradi sam"
jedan.kub jedan.kub 22:29 03.09.2011

Re: Primer kako pogrešne knjige mogu da ti

oskar

Neke majke mogu da pomognu, a neke (posesivne) mogu da odmognu.

Recimo, znam jednu koja ako nije u kući, 3 put dnevno zove svog 24-o godišnjeg
sina.
mitar.popovic mitar.popovic 14:00 01.09.2011

Mislim...


Dobro, autor je mozda jedan od onih koji pati od loseg odnosa sa majkom. Mamin sin, majka koja neprestano i nasilno uteruje osecaj krivice i ishodne duznosti u jadnog sina. Ali lupetanje po istoriji i religiji nije nacin da se ti kompleksi rese.


Prostitutka - slobodna zena?? Da li ja to gresim da su prostitutke mahom osobe sa razorenim emotivnim sklopom, zene slomljenog scra, razocarane, ocajne? Ili mozda svaka zena bi da se oslobodi i postane kurva.

Uplasih se da kako je krenulo i fasizam i nacizam ce biti proglaseni nekim spasenjem od zene, no ovde ispade da su te stvari nekako zenstvene? feminizovane? rodovske? Mislim, sad sam prosvecen i vidim: koliko je samo zena bilo medju Hitlerovim i Musolinijevim oficirima i misliocima! Ali da, razumem, fasisti misle da je zenama jedina svrha u zivotu da ne mrdaju iz kuce i hrane muske ratnike. To mora da je svojevrsni ritual poklanjanja Majci Boginji.. I da, oni UOPSTE nisu marili o sirem kolektivu, oni su bili porodicno sebicni a nacija im je bila potpuno nebitna, bas kao i zenama.

Feminizovani muskarci su ozenjeni muskarci?? Pa ozenjeni muskarci su valjda omuzevljeni muskarci! Feminizovan muskarac me pre asocira na homoseksualce. Ali ne, tvrdi autor, pravi muskarci su oni kojima je dosadilo da im mama odlucuje zivot i kao znak protesta oni su odlucili da postanu homoseksualci?? I to ih stavlja u toplu i prijateljsku vezu sa hriscanima, jevrejima, i budistima (i muslimanima?)? Da li je autor svestan da je hriscanstvo i dela apostola Pavla odgovorno za prekidanje pederastne tradicije medju Rimljanima i Grcima?

Mislim, potpuno sam zbunjen...

oskar-z-wild oskar-z-wild 19:21 01.09.2011

Re: Mislim...

Mitar.popovic
Dobro, autor je mozda jedan od onih koji pati od loseg odnosa sa majkom. Mamin sin, majka koja neprestano i nasilno uteruje osecaj krivice i ishodne duznosti u jadnog sina. Ali lupetanje po istoriji i religiji nije nacin da se ti kompleksi rese.


Nije problem u "majkinom sinu" već u nedozreloj večini. Retko ko nastavlja da razvija svoj intelektualni i emotivni život. Većina završava svoj razvoj sa 17 godina. Već tada su čvrstvo okovani u zatvorsko-porodičnim vezama. To se ne "kompleks".

A ideologije koje stoje kao odbrambeni zidovi oko zatvora, služe da zaštite te porodične zatvore. Crkvene dogme i konzervativna politika onemogućavaju dozrevanje jedinki.

Prostitutka - slobodna zena?? Da li ja to gresim da su prostitutke mahom osobe sa razorenim emotivnim sklopom, zene slomljenog scra, razocarane, ocajne? Ili mozda svaka zena bi da se oslobodi i postane kurva.


Možda je to tako u romanima Dostojevskog. Prostituka je slobodna žena u smislu da ona slobodno raspolaže svojim telom.


Feminizovani muskarci su ozenjeni muskarci?? Pa ozenjeni muskarci su valjda omuzevljeni muskarci! Feminizovan muskarac me pre asocira na homoseksualce. Ali ne, tvrdi autor, pravi muskarci su oni kojima je dosadilo da im mama odlucuje zivot i kao znak protesta oni su odlucili da postanu homoseksualci?? I to ih je dovelo da postanu religiozni jevreji i hriscani???


Mislim na feminizovan um odgajan u zatvoru familije. Sve moguće predrasude sveta su se ulile u njegov mozak. Naravno tražiće zaštitu među istomišljenicima u nekoj religiji, politici ili u navijačkom klubu.

Pa i homoseksualnost može biti pokušaj da se nadomesti odsutni otac, onaj otac koji je sretniji kad ženi prepusti ključeve tamnice, dok se on igra svojim igračkicama, na primer kolekcionarstvom.


Da li je autor svestan da je hriscanstvo i dela apostola Pavla odgovorno za prekidanje pederastne tradicije medju Rimljanima i Grcima?


Stvarno nisam bio svestan toga, ali mislim da rezultat nije bio trajan.
maca22 maca22 19:34 01.09.2011

Re: Mislim...

Prostituka je slobodna žena u smislu da ona slobodno raspolaže svojim telom.

Prostituka je tzv. belo roblje, oteta žena iznajmljivana za silovanje.
http://www.astra.org.rs/
nsarski nsarski 19:38 01.09.2011

Re: Mislim...

Prostituka je slobodna žena u smislu da ona slobodno raspolaže svojim telom.


Slobodno ljudsko bice ne iznajmljuje sebe na sat. (N. Comski).

Mozda je prostitutka slobodna u tom smislu da se oslobodila moralnih ogranicenja svoje okoline. Ali, to isto moze da se kaze i za lopove, ubice, neke umetnike, naseg Horatia, i druge ljude otvorenih svjetonazora.
maca22 maca22 19:40 01.09.2011

Re: Mislim...

A ne-prostituka neslobodno raspolaže svojim telom. Carski!


Idem da bacim pljosku...
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:49 01.09.2011

Re: Mislim...

Nsarski
Ali, to isto moze da se kaze i za lopove, ubice, neke umetnike, naseg Horatia, i druge ljude otvorenih svjetonazora.


Na kom si ti tripu trenutno? Podležeš uticaju okoline?

Milan Novković Milan Novković 19:56 01.09.2011

Re: Mislim...

Retko ko nastavlja da razvija svoj intelektualni i emotivni život. Većina završava svoj razvoj sa 17 godina

To skoro sigurno nije tačno. Mi smo poprilično različite osobe sa 17 i 30 godina, nego često obraćamo pažnju na neke osnovne karakterne crte pa nam se čini da smo mi, ili drugi, isti.

Po nekim osnovnim karakternim crticamo dve različiti osobe mogu da budu identične. A znamo da su različite Što ukazuje na nedovoljnost poređenja po osnovnim karakternim crticama.

Mi smo u lobanji "razbacani" poprilično po regionima i ti regioni su na ovaj ili onaj način uvezani. Mnogi snopovi nerava imaju oko sebe mielinski omotač čija debljina do 30-te godine ume da varira toliko da se brzina prenosa signala kroz te omotane nerve razlikuje i do 100 PUTA (dva reda veličine).

Ta debljina omotača zavisi od upotrebe, do 30-te se menja značajno.

A ne samo da se menja omotač i posle tridesete, nego se sve prevezuje, razvezuje, neuroni izumiru, novi rađaju itd do "daljnjega". Uglavnom kao rezultat življenja.
kick68 kick68 20:01 01.09.2011

Re: Mislim...

Retko ko nastavlja da razvija svoj intelektualni i emotivni život. Većina završava svoj razvoj sa 17 godina

To skoro sigurno nije tačno.

Nije. Oko 25. Prefrontal cortex.
nsarski nsarski 20:06 01.09.2011

Re: Mislim...

Na kom si ti tripu trenutno? Podležeš uticaju okoline?

Hm, ne znam kako ovo da protumacim.
Mozda nisi razumeo, ali da probam ponovo: kako je to prostitutka slobodna da raspolaze svojim telom?
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:30 01.09.2011

Re: Mislim...

Kakve veze imaju lopovi i ubice itd ....
docsumann docsumann 22:39 01.09.2011

Re: Mislim...

Slobodno ljudsko bice ne iznajmljuje sebe na sat. (N. Comski).


uh, pa slobodno ljudsko biće ne stoji u redovima da bi platilo račune za komunalije

ne budi se u 6 sati ujutru da bi provelo pola dana radeći za malo privida ekonomske slobode, čije čari konzumira vikendom

ne bleji do kasno u noć pred ekranom svog kompa tražeći pametno društvo s kojim će da podjeli djelić svojih zabluda
nsarski nsarski 02:51 02.09.2011

Re: Mislim...

docsumann
Slobodno ljudsko bice ne iznajmljuje sebe na sat. (N. Comski).


uh, pa slobodno ljudsko biće ne stoji u redovima da bi platilo račune za komunalije

ne budi se u 6 sati ujutru da bi provelo pola dana radeći za malo privida ekonomske slobode, čije čari konzumira vikendom

ne bleji do kasno u noć pred ekranom svog kompa tražeći pametno društvo s kojim će da podjeli djelić svojih zabluda


Zakljucak? Takve osobe nisu slobodna ljudska bica. Ili jesu?
docsumann docsumann 04:31 02.09.2011

Re: Mislim...

Zakljucak? Takve osobe nisu slobodna ljudska bica. Ili jesu?


Pravo pitanje bi bilo - postoji li uopšte tako nešto kao što je slobodno ljudsko biće?


Pa recimo da određeni stepen slobode izbora postoji. Mada je problematičan i sam čin izbora, mislim da li nam je i on sam nametnut? Ima li tu onog Matrix efekta ? Koliko je ono čime biramo istinski naše?Imam tekst o nečem bliskom ovoj temi, nego se nešto ne odlučujem da ga objavim ... klizav teren, škakljiva tema,a blogeri brzi na obaraču

nsarski nsarski 06:53 02.09.2011

Re: Mislim...

Kakve veze imaju lopovi i ubice itd ....

Oni su takodje oslobodjeni nekih moralnih ogranicenja (recimo onih iz Pete knjige Mojsijeve - Deuteronomy) koja ostali postuju.
U sirem kontekstu: onaj koji spava pod mostom ima slobodu da ne placa kiriju za stan.
Kazezoze Kazezoze 07:15 02.09.2011

Re: Mislim...

docsumann
Zakljucak? Takve osobe nisu slobodna ljudska bica. Ili jesu?


Pravo pitanje bi bilo - postoji li uopšte tako nešto kao što je slobodno ljudsko biće?


Pa recimo da određeni stepen slobode izbora postoji. Mada je problematičan i sam čin izbora, mislim da li nam je i on sam nametnut? Ima li tu onog Matrix efekta ? Koliko je ono čime biramo istinski naše?Imam tekst o nečem bliskom ovoj temi, nego se nešto ne odlučujem da ga objavim ... klizav teren, škakljiva tema,a blogeri brzi na obaraču


po krishnamurtiju vrhunac slobode je odsustvo slobode izbora.

jer izbor uvek dovodi do sukoba, a sukob je izvor straha.

da bi se oslobodio straha moraš da se oslobodiš izbora.

to je ključ slobode kod čoveka.
alselone alselone 07:24 02.09.2011

Re: Mislim...

ima slobodu da ne placa kiriju za stan.


Dok sam studirao, mi smo u jednom momentu zivelu u stanu i uzeli slobodu da ga ne placamo. Bilo je super samo sto je kratko trajalo.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:30 02.09.2011

Re: Mislim... (Cogito, ergo sum)

Alselone
... Bilo je super samo sto je kratko trajalo.


Izgleda da to tako često biva u životu.
Nešto nam bude super, pa dok se opasuljiš (moj drug Dušan kaže: otrezniš), ono nestane.

Da, da, lepe stvari i jaka osećanja kratko traju.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:39 02.09.2011

Re: Mislim...

Kazezoze
... to je ključ slobode kod čoveka.


Ovo "ključ slobode" me podseti da se ljudi često trude i muče da pronadju ključeve, ali prave ključeve, a dogodi se da ponekad ključevi bivaju - pogrešni.

Naime, upravo sam čitao jedan članak o narkomanima i njihovim željama da osete rajske naslade, ali se pritom dogodi "da ključevi raja otvore vrata - pakla".
Milan Novković Milan Novković 17:41 02.09.2011

Re: Mislim...

Dok sam studirao, mi smo u jednom momentu zivelu u stanu i uzeli slobodu da ga ne placamo. Bilo je super samo sto je kratko trajalo.

Ja kod kuće često uzimam razne slobode, ali me posle oslobode od njih
Kazezoze Kazezoze 09:15 03.09.2011

Re: Mislim...

vladimir petrovic
Kazezoze
... to je ključ slobode kod čoveka.


Ovo "ključ slobode" me podseti da se ljudi često trude i muče da pronadju ključeve, ali prave ključeve, a dogodi se da ponekad ključevi bivaju - pogrešni.

Naime, upravo sam čitao jedan članak o narkomanima i njihovim željama da osete rajske naslade, ali se pritom dogodi "da ključevi raja otvore vrata - pakla".

i kakve veze ima ovaj tvoj primer o "željama narkomana" sa onim što sam ja napisao?
docsumann docsumann 10:54 03.09.2011

Re: Mislim...

i kakve veze ima ovaj tvoj primer o "željama narkomana" sa onim što sam ja napisao?


na istom su blogu
vladimir petrovic vladimir petrovic 11:44 03.09.2011

Re: Mislim...

Kazezoze
... i kakve veze ima ovaj tvoj primer o "željama narkomana" sa onim što sam ja napisao?

Asocijacija je u pitanju.
Ono što si ti napisao o slobodi je sasvim OK.
Ja sam se nadovezao kada sam video reč "ključ".

Usput, Borhes (Borges) je rekao
"Očiglednost fakata manje je značajna od snage imaginacije".
A moja asocijacija je deo imaginacije, koja tebi, izgleda, nedostaje.
Da nisi pitao ne bih to rekao.
Kazezoze Kazezoze 12:31 03.09.2011

Re: Mislim...

vladimir petrovic
Kazezoze
... i kakve veze ima ovaj tvoj primer o "željama narkomana" sa onim što sam ja napisao?

Asocijacija je u pitanju.
Ono što si ti napisao o slobodi je sasvim OK.
Ja sam se nadovezao kada sam video reč "ključ".

Usput, Borhes (Borges) je rekao
"Očiglednost fakata manje je značajna od snage imaginacije".
A moja asocijacija je deo imaginacije, koja tebi, izgleda, nedostaje.
Da nisi pitao ne bih to rekao.


vidim da je asocijacija u pitanju, ali je asocijacija na reč ključ, dok sam ja govorio o slobodi.
tako da i dalje ne vidim poentu ovog tvog komentara, osim da je komentar napisan tek da bi se nešto reklo.
uzgred, imaginacija je najčešće lažna slika kreirana od lažnog "Ja", tako da i ne gubim puno nedostatkom iste.
barem ne kada imaginacija nije u službi kreativnosti, jer samo je tada imaginacija pozitivna.
u ostalim slučajevima uglavnom je laganje sebe.
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:48 03.09.2011

Re: Mislim...

Kazezoze
... vidim da je asocijacija u pitanju, ali je asocijacija na reč ključ, dok sam ja govorio o slobodi.
tako da i dalje ne vidim poentu ovog tvog komentara, osim da je komentar napisan tek da bi se nešto reklo.
uzgred, imaginacija je najčešće lažna slika kreirana od lažnog "Ja", tako da i ne gubim puno nedostatkom iste.
barem ne kada imaginacija nije u službi kreativnosti, jer samo je tada imaginacija pozitivna.
u ostalim slučajevima uglavnom je laganje sebe.


Kaze, šta se odmah ljutiš?
Da li ima veze ili nema veze, ostavi to po strani.
Nisam napisao "tek da bih nešto rekao".
Pojmovi asocijacije i imaginacije su širi nego što si ti voljan da shvatiš. To je tvoje pravo, ali ne lupaj po glavi drugoga koji iole drukčije misli.

Evo, ovako. Fenomen slobode ima veze, itekako ima, sa fenomenom narkomanije.
(Ne reci da ima veze i sa mnogim drugim stvarima, znam, ali ja imam razloga zašto sam asocirao slobodu sa drogom).

Prostim rečima, drogiranje jeste stvar slobode, odnosno izbora.

Primera radi, homoseksualnost (u kontekstu polemika koje se u Srbiji vode oko predstojeće Parade ponosa) nije stvar izbora (tako bar neki eksperti kažu) dok uzimanje droga jeste (bar u prvim fazama) stvar volje, odnosno izbora, odnosno slobode.

Narkoman može da ostavi drogu, homoseksualac ne može da prestane da bude to što jeste, jer on nije imao izbora, on to nije birao, to je njemu INBORN.

Naravno, ovo je proširivanje teme, ali kao u nekada popularnoj američkoj TV emisiji: You Asked for It!
Ne ljuti se.

Da ponovim: Fenomen slobode je, kako bi Gordanac, rekla - čudo.
A već je rečeno da slobodu svako razume na svoj način, te malo ima istovetnosti u shvatanju.
A poznato je da sam ja lično zainteresovan i za poimanje slobode kada su u pitanju religijska osećanja, bilo na Istoku (o čemu sam već pisao) bilo na Zapadu.

P. S. O tome da li je imaginacija pozitivna samo kada je u službi kreativnosti je diskutabilno.
Ja to ne osporavam, naravno, ali se ne slažem u potpunosti da je sve drugo "laganje samog sebe". Ima ljudi koji se lažu, odnosno lažu sami sebe i kad nemaju mašte.
Kazezoze Kazezoze 16:09 03.09.2011

Re: Mislim...

Kaze, šta se odmah ljutiš?

ne ljutim se.
Pojmovi asocijacije i imaginacije su širi nego što si ti voljan da shvatiš. To je tvoje pravo, ali ne lupaj po glavi drugoga koji iole drukčije misli.

koliko bi to trebali da su široki da bi ja bio voljan da shvatim
...i ne lupam ja po glavi nikoga, barem mi to nije namera.
Evo, ovako. Fenomen slobode ima veze, itekako ima, sa fenomenom narkomanije.
(Ne reci da ima veze i sa mnogim drugim stvarima, znam, ali ja imam razloga zašto sam asocirao slobodu sa drogom).

Prostim rečima, drogiranje jeste stvar slobode, odnosno izbora.

da, ali ja sam upravo u svom komentaru govorio o tome da svaka sloboda izbora dovodi do konflikta u glavi onog koji za izborom poseže i da je oslobađanje od slobode izbora ključ (nemoj se opet vezati samo za tu reč) za dostizanje prave slobode.
da pojasnim na konkretnom primeru narkomana.
narkoman je u svojim počecima imao izbor da se drogira ili ne.
njegov izbor je bio sastavljen od imaginarnih slika drugih osoba koji su već uzeli drogu ili onih koji su videli posledice koje ta droga nosi sa sobom, ali je nikada nisu konzumirali.ovi prvi su mu mogli predočiti kakav je osećaj kada uzmeš drogu iz vlastitog iskustva i to je najčešće prevaga kod ljudi koji se povode za imaginarnim uživanjima. imaginacija je kraljica narkomana. nakon prvih uzbudljivih slika koje droga donosi sa sobom, sa sve češćom upotrebom njena moć slabi i zamenjuju je imaginarne slike koje je narkoman imao u početku. na kraju narkoman postaje ovisnik svojih imaginarnih doživljaja iako oni više uopšte nisu prisutni. ista je situacija i sa cigaretama jer često čuješ pušače koji govore kako ih cigareta smiruje, mada to uopšte nije istina.
sloboda čoveka je nestala onog trenutka kada mu je ponuđen izbor. i to nije slučaj samo kod ovisnika nego u svakoj situaciji.
izbor je uvek vezan za prošlost (iluzorno iskustvo iz prošlosti) i budućnost (imaginarna želja u izboru), a odluka koju trebaš doneti je jedina realna jer prestavlja sadašnjost.
zato, oni koji su uspeli da da se oslobode "slobode izbora" žive u sadašnjosti, a sadašnjost je vreme u kojem je smeštena sloboda.

Da ponovim: Fenomen slobode je, kako bi Gordanac, rekla - čudo.
A već je rečeno da slobodu svako razume na svoj način, te malo ima istovetnosti u shvatanju.
A poznato je da sam ja lično zainteresovan i za poimanje slobode kada su u pitanju religijska osećanja, bilo na Istoku (o čemu sam već pisao) bilo na Zapadu.

prvo religiozna osećanja ne postoje. ona su nastala u pokušaju odbrane imaginarnih slika koje je vernik sebi predočio.
a kada su u pitanju religiozne slobode kao stvar izbora, one samo potvrđuju ono što sam gore rekao jer religija ne donosi nikakvu slobodu nego, upravo suprotno, kontejniranost uma u jednu zatvorenu grupu pri čemu je njihov izbor sveden na to kojem kontejneru će se pridružiti.
onaj ko je u zatvoru ne može govoriti o nekakvoj slobodi, pogotovo ako je njegov izbor bio da bude zatvoren.
da je kojim slučajem bio oslobođen mogućnosti izbora verovatno bi na religiju gledao iz potpuno drugačije perspektive.
O tome da li je imaginacija pozitivna samo kada je u službi kreativnosti je diskutabilno.
Ja to ne osporavam, naravno, ali se ne slažem u potpunosti da je sve drugo "laganje samog sebe". Ima ljudi koji se lažu, odnosno lažu sami sebe i kad nemaju mašte.

ljudima uopšte nije potrebna neka velika maštovitost da kreiraju sebe onako kakvi bi voleli da budu. a to stalno rade jer to njihov ego traži od njih.
biti maštovit bez uplitanja ega u imaginaciju vodi ka kreativnosti.
jedan.kub jedan.kub 23:21 03.09.2011

Re: Mislim...

Pa i homoseksualnost može biti pokušaj da se nadomesti odsutni otac, onaj otac koji je sretniji kad ženi prepusti ključeve tamnice, dok se on igra svojim igračkicama, na primer

Bila emisija na RTS2 u serijalu Ko sam ja da postoje neki drugu uslovi i razlozi homoseksualnosti (biološki) a ne psihiloški. Ne mogu da nađem tačo u kojoj od te tri emisije je bilo, ali u kratko: pojavljuje se u onim porodicama gde zaredom ima više muških potomaka; i prepoznaju se po ženskom obliku šake (genetski problem)

PS Emisija je BBC produkcija
kick68 kick68 15:26 01.09.2011

?

Ako neko moze da mi definise slobodu, molim vas! Sta znaci sloboda? Sloboda od necega (obaveza) ili sloboda da bi se nesto uradilo? Upravo ovu drugu vrstu slobode omogucava porodica. Koliko je ovde ljudi radilo i studiralo? To deca na zapadu rade (bio je ovde tekst o Rentiranim zivotima, ako se neko seca). Sloboda kosta i zivot je mnogo laksi kad se ima porodica koja vas gura napred i pruza vam svaku vrstu podrske.
Neretko su bas roditelji ti koji promene bravu kad im dete napuni osamnaest godina i primaju ga u posetu dva puta godisnje. Hoce i te majke svoju slobodu! Ja bih rekla da su doktorova zapazanja zastarela, savremena porodica ne izgleda tako, niti je majkama jedini cilj porodicna dominacija. Imaju one preca posla. Istina, devijacije uvek postoje.
I ocevi mogu biti dzelati, ne samo majke. Eto bas pre ovoga objavljen je jos jedan tekst o porodicnom nasilju (otac, muskarac, je u vecini slucajeva odgovoran za to) a mnogo ih je ovde na blogu ako smen da primetim.
A sta je sa otadzbinom (domovinom, zemljom porekla, kako da je nazovem:)? Koliko smo slobodni od nje? Mislim da je to vaznija tema. Kad ludak resi da ratuje samo dune u trubu i svi se skupe kao hipnotisani... zasto? Zasto sto je to njihova duznost i obaveza i zato sto neko polaze pravo na njihov zivot?
ninasimone ninasimone 16:15 01.09.2011

Re: ?

kick68
Ja bih rekla da su doktorova zapazanja zastarela, savremena porodica ne izgleda tako, niti je majkama jedini cilj porodicna dominacija. Imaju one preca posla. Istina, devijacije uvek postoje.
I ocevi mogu biti dzelati, ne samo majke.

Da (zlo)upotrebim govor jednog drugog doktora: "I have a dream that we will one day live in a world where we will not be judged by the function of our organs but by the content of our character."
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:24 01.09.2011

Re: ?

kick68
... Ako neko moze da mi definise slobodu, molim vas! Sta znaci sloboda?

Prvo: Generalno govoreći, znam jednog koji je mnogo lupao glavu sa problemom slobode: Žan-Pol Sartr (Jean-Paul Sartre). Njegova PHILOSOPHE DE LA LIBERTE je nepreskočiva za svakog ko se iole interesuje za francusku kulturu.

Početno je ovo: "Da bi se shvatilo bitno, treba razlikovati slobodu u političkom smislu (sloboda građana, sloboda jednog naroda) od slobode u moralnom smislu, ili slobode pojedinca"... (Pour aller à l'essentiel on va distinguer la liberté au sens politique (la liberté du citoyen, la liberté d'un peuple ou d'une nation) de la liberté au sens moral, ou liberté du sujet individuel...). Pa onda na široko i na dugačko, da može glava da zaboli, he, he, he...

Drugo:
Sloboda od necega (obaveza) ili sloboda da bi se nesto uradilo? Upravo ovu drugu vrstu slobode omogucava porodica.

Ovo prvo da (sloboda da se nešto ne uradi ili da se nešto uradi). Ovo drugo, ne baš, jer ima onih koji su bili jači zato što nisu imali porodicu, ili ako su je imali oni su, kao Dante i mnogi drugi, bežali od nje da bi ostvarili slobodu stvaranja.

Sloboda kosta i zivot je mnogo laksi kad se ima porodica koja vas gura napred i pruza vam svaku vrstu podrske

Hm. Ja sam malo preozbiljno shvatio početak (o slobodi) a ti izgleda misliš na to da činovnika supruga može da pogura da bude uspešniji na poslovima u kancelariji, da dobije povišicu i lagodnije živi?

Stvar shvatanja.
I ocevi mogu biti dzelati, ne samo majke

To je tema za - kontrablog.
A sta je sa otadzbinom (domovinom, zemljom porekla, kako da je nazovem:)? Koliko smo slobodni od nje? Mislim da je to vaznija tema. Kad ludak resi da ratuje samo dune u trubu i svi se skupe kao hipnotisani... zasto? Zasto sto je to njihova duznost i obaveza i zato sto neko polaze pravo na njihov zivot?

O ovome je bilo, čini mi se, više blogova u proteklih nekoliko godina.

A kad se pomene reč "otadžbina", odmah ljudi imaju asocijaciju patriotizma i rodoljublja. A ja, koji svašta čitam a ponajviše se bavim Englezima u poslednje vreme, u jednoj njihovoj knjizi (Andrew Boyle: The Climate of Treason) naiđoh na ovakvu rečenicu: "Rodoljublje je poslednje utočište pokvarenjaka"!.

Sve je diskutabilno.


kick68 kick68 18:35 01.09.2011

Re: ?

Upravo sam na Sartra mislila kada sam to napisala i upravo je vecini ljudi Sartr prva acocijacija kada to kazem.
Hm. Ja sam malo preozbiljno shvatio početak (o slobodi) a ti izgleda misliš na to da činovnika supruga može da pogura da bude uspešniji na poslovima u kancelariji, da dobije povišicu i lagodnije živi?

Hm. Ja sam izgleda preozbiljno shavatila ovaj blog. Mislila sam da je rec o porodici kao robiji i majkama a ne suprugama kao dzelatima. Kao potporu za to navedoh primer studiranja uz podrsku roditelja i da je takva varijanta mnogo laksa. Ne stavljaj mi misli u glavu, molim te:) A eto i tebi teme za kontrablog.
Sve je diskutabilno.

Slazemo se. Cetrdeset posto porodica u Severnoj Americi su single parent families a taj procenat se iz dana u dan povecava. Tradicionalna struktura porodice se menja, tako da su zatvori kanda otvoreni, a dzelati, cini mi, se ostaju bez posla...
kick68 kick68 19:18 01.09.2011

Re: ?

O ovome je bilo, čini mi se, više blogova u proteklih nekoliko godina.

A kad se pomene reč "otadžbina", odmah ljudi imaju asocijaciju patriotizma i rodoljublja. A ja, koji svašta čitam a ponajviše se bavim Englezima u poslednje vreme, u jednoj njihovoj knjizi (Andrew Boyle: The Climate of Treason) naiđoh na ovakvu rečenicu: "Rodoljublje je poslednje utočište pokvarenjaka"!.

Verovatno da jeste, ali mene ta tema vise opseda, jer licno svoju porodicu nisam dozivljavala kao zatvor, ali drzavu jesam. Nije rec ni o rodoljublju, kao o unutrasnjem osecanju, koliko o pritisku koji osecas izvana. Ja nedavno procitah Le rapport de Brodeck i ostadoh zgranuta cinjenicom da zajednica (kao prosirena porodica, mozda) ima pravo da te upotrebi i odlucuje o tvom zivotu. Jedna od mojih najvecih fobija, rekla bih.
oskar-z-wild oskar-z-wild 19:41 01.09.2011

Re: ?

Ako neko moze da mi definise slobodu, molim vas! Sta znaci sloboda?


Fromm's thesis of the "escape from freedom" is epitomized in the following passage. The "individualized man" referenced by Fromm is man bereft of the "primary ties" of belonging (i.e. nature, family, etc.), also expressed as "freedom from":

"There is only one possible, productive solution for the relationship of individualized man with the world: his active solidarity with all men and his spontaneous activity, love and work, which unite him again with the world, not by primary ties but as a free and independent individual.... However, if the economic, social and political conditions... do not offer a basis for the realization of individuality in the sense just mentioned, while at the same time people have lost those ties which gave them security, this lag makes freedom an unbearable burden. It then becomes identical with doubt, with a kind of life which lacks meaning and direction. Powerful tendencies arise to escape from this kind of freedom into submission or some kind of relationship to man and the world which promises relief from uncertainty, even if it deprives the individual of his freedom." (Erich Fromm, Escape from Freedom [N.Y.: Rinehart, 1941], pp. 36–7. The point is repeated on pp. 31, 256-7.)
kick68 kick68 19:45 01.09.2011

Re: ?

Fromm's thesis of the "escape from freedom" is epitomized in the following passage. The "individualized man" referenced by Fromm is man bereft of the "primary ties" of belonging (i.e. nature, family, etc.), also expressed as "freedom from":

"There is only one possible, productive solution for the relationship of individualized man with the world: his active solidarity with all men and his spontaneous activity, love and work, which unite him again with the world, not by primary ties but as a free and independent individual.... However, if the economic, social and political conditions... do not offer a basis for the realization of individuality in the sense just mentioned, while at the same time people have lost those ties which gave them security, this lag makes freedom an unbearable burden. It then becomes identical with doubt, with a kind of life which lacks meaning and direction. Powerful tendencies arise to escape from this kind of freedom into submission or some kind of relationship to man and the world which promises relief from uncertainty, even if it deprives the individual of his freedom." (Erich Fromm, Escape from Freedom [N.Y.: Rinehart, 1941], pp. 36–7. The point is repeated on pp. 31, 256-7.)

Hvala, bilo je to retorsko (retoricko?) pitanje. Nisi morao da se trudis. Vidim, imaces dovoljno posla da objasnis kako su prostitutke slobodne zene. I mene zanima, samo da ti kazem. Veoma zrela izjava, btw.
oskar-z-wild oskar-z-wild 20:25 01.09.2011

Re: ?

Svako bira svoj zanat. Naravno postoji mnogo vrsta prostitucije, ne govorim o prisilnom radu. Ljudi u koncentracionim logorima su bili prinuđuni da se bave mnogim stvarima, ali ne govorim o takvim situacijama niti o trgovini ženama. Prostitucija u Africi, prostitucija u Indiji, prostitucija u Evropi... svuda je različita. Sindikati "sex workers-a" u Holandiji ili call girls u Britaniji... veoma je teško uopštavati.

Ja sam dao svoju definiciju: oni koji slobodno raspolažu sa svojim telom. Imao sam prilika da se sretnem sa prostitutkama, i ženskim i muškim, kojima je to bio slobodni izbor sa ciljem da zarade pare koristeći svoj prirodni talent zadovoljavajući svoje nadprosečne seksualne potrebe.
Bili Piton Bili Piton 20:39 01.09.2011

Re: ?

oskar-z-wild


Ja sam dao svoju definiciju: oni koji slobodno raspolažu sa svojim telom. Imao sam prilika da se sretnem sa prostitutkama, i ženskim i muškim, kojima je to bio slobodni izbor sa ciljem da zarade pare koristeći svoj prirodni talent zadovoljavajući svoje nadprosečne seksualne potrebe.


Bojim se da o "slobodnom raspolaganju sopstvenim telom" nema više govora onog trenutka kad se, upravo zbog tegobne prirode svog posla, navuku na koku ili krek ili nešto još gore (što sam sretao a lot more often than i care to admit).

Po mom iskustvu, težak je to posao i potroši te i fizički i mentalno dok si reko piksla, ma koliko na prvi pogled izgledao fensi i "slobodno". Retki su oni koji se iz tog pakla izvuku dok je vreme.
kick68 kick68 20:41 01.09.2011

Re: ?

... veoma je teško uopštavati.

Oket, hvala na odgovoru.
Imao sam prilika da se sretnem sa prostitutkama, i ženskim i muškim, kojima je to bio slobodni izbor sa ciljem da zarade pare koristeći svoj prirodni talent zadovoljavajući svoje nadprosečne seksualne potrebe.

Statistike kazu da je vecina bila zlostavljana, tako da je tesko dokazati da je taj izbor rezultat razumne, promisljene, slobodne, odluke zrele osobe.
Kako je Svedska resila problem prostitucije? Jednostavno, nije sankcionisala pronudu, nego potraznju. The Kvinnofrid law (1999)
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:43 02.09.2011

Re: ?

Kick68
...Kako je Svedska resila problem prostitucije? Jednostavno, nije sankcionisala pronudu, nego potraznju. The Kvinnofrid law (1999)

Ovo me tera da pomislim na jedan drugi društveni problem koji konkretno muči Srbiju, premda se možda nisam dovoljno udubio da shvatim sveobuhvatnije ovaj švedski The Kvinnofrid law.

Mislim na korupciju.
Znam, korupcije je bilo i biće, i ima je u svim sredinama, u svim segmentima društva, ali Srbija bi morala energičnije da pokuša da korupciju odstranjuje, odnosno drži koliko-toliko pod kontrolom.

Tu mislim da nije (samo) kriv onaj koji prima mito, već (podjednako) i ONAJ KOJI DAJE MITO. Treba suzbijati (kažnjavanjem i drugim načinima) davanje mita, počev od one bezazlene kesice kafe ili čokoladice...
nsarski nsarski 11:58 03.09.2011

Re: ?

A ja, koji svašta čitam a ponajviše se bavim Englezima u poslednje vreme, u jednoj njihovoj knjizi (Andrew Boyle: The Climate of Treason) naiđoh na ovakvu rečenicu: "Rodoljublje je poslednje utočište pokvarenjaka"!.


patriotism is the last refuge of a scoundrel

je cuvena recenica koju je izrekao Samuel Johnson jedne prolecne veceri, 7. aprila 1775. godine.
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:59 03.09.2011

Svakog dana, u svakom pogledu...

Vladimir Petrović... A ja, koji svašta čitam a ponajviše se bavim Englezima u poslednje vreme, u jednoj njihovoj knjizi (Andrew Boyle: The Climate of Treason) naiđoh na ovakvu rečenicu: "Rodoljublje je poslednje utočište pokvarenjaka"!.

Nsarski
... patriotism is the last refuge of a scoundrel je cuvena recenica koju je izrekao Samuel Johnson jedne prolecne veceri, 7. aprila 1775. godine.


Hm. To nisam znao, ja sam tu rečenicu našao, kao što sam naveo, u Bojlovoj knjizi "Klima izdaje"; tamo je ona pomenuta, pod znacima navoda, ali nije navedeno ime autora.

Eto jednog razloga više da poverujem kako je dobro kada se čovek druži, makar i povremeno, sa pametnim ljudima.
Makar i na blogu.

Uvek nešto novo naučim. Thx.
nsarski nsarski 14:16 03.09.2011

Re: Svakog dana, u svakom pogledu...

Eto jednog razloga više da poverujem kako je dobro kada se čovek druži, makar i povremeno, sa pametnim ljudima.
Makar i na blogu.

Ne nipodastavaj blog, Horatio. Tu moze ohoho da se nauci. Meni je malo suspicious tvoj drug Dusan - sudeci po tvom pisanju, on se previse razmece kliseima: te ljubav je overrated, te intellectualism sucks, kao da mu je vise stalo da cuje lepotu svojih reci nego da nesto istinski kaze. A ti si, koliko sam dokucio, vise za prodor u sustinu. Ostavi se toga, moj ti je savet.
Ili, da parafraziram, kako Majka rece Marku (Kraljevicu, dakako!)-"ostavi se, sine, chetovanja" (srb. четовања), sto se uzima kao vrhunski dokaz da su Srbi prvi izmislili internet.
jedan.kub jedan.kub 23:30 03.09.2011

Re: ?

kick68
Ako neko moze da mi definise slobodu, molim vas! Sta znaci sloboda? Sloboda od necega (obaveza) ili sloboda da bi se nesto uradilo? Upravo ovu drugu vrstu slobode omogucava porodica. Koliko je ovde ljudi radilo i studiralo? To deca na zapadu rade (bio je ovde tekst o Rentiranim zivotima, ako se neko seca). Sloboda kosta i zivot je mnogo laksi kad se ima porodica koja vas gura napred i
A sta je sa otadzbinom (domovinom, zemljom porekla, kako da je nazovem:)? Koliko smo slobodni od nje? Mislim da je to vaznija tema. Kad ludak resi da ratuje samo dune u trubu i svi se skupe kao hipnotisani... zasto? Zasto sto je to njihova duznost i obaveza i zato sto neko polaze pravo na njihov zivot?

Ovaj gornji deo sam/a biraš.
Na ono u poslednjem pasusu si prinuđen/a.
mrale54 mrale54 16:34 01.09.2011

Ajde, razumem...

...da je obrisan moj komentar kao preterano zezanje ( i, ne ljutim se )
ali kud nestade oscarov kom. kako je Hristovo učenje zatrlo pederastiju stare Grčke?
moderator05 moderator05 17:01 01.09.2011

Re: Ajde, razumem...

mrale54
...da je obrisan moj komentar kao preterano zezanje ( i, ne ljutim se )
ali kud nestade oscarov kom. kako je Hristovo učenje zatrlo pederastiju stare Grčke?

Ne znam o čemu pričate. Poslednji obrisan oskarov komentar desio se 23. decembra 2010.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:13 01.09.2011

Re: Ajde, razumem...

mrale54
...da je obrisan moj komentar kao preterano zezanje ( i, ne ljutim se )
ali kud nestade oscarov kom. kako je Hristovo učenje zatrlo pederastiju stare Grčke?
Moderator05
... Ne znam o čemu pričate. Poslednji obrisan oskarov komentar desio se 23. decembra 2010.


Mrale, ne pali vatru - nepotrebno.
mrale54 mrale54 17:29 01.09.2011

Re: Ajde, razumem...

vladimir petrovic
mrale54
...da je obrisan moj komentar kao preterano zezanje ( i, ne ljutim se )
ali kud nestade oscarov kom. kako je Hristovo učenje zatrlo pederastiju stare Grčke?
Moderator05
... Ne znam o čemu pričate. Poslednji obrisan oskarov komentar desio se 23. decembra 2010.


Mrale, ne pali vatru - nepotrebno.


Ooopa! Izvinjavam se i tebi i mod05!
Stvarno molim za uzvinjenje!
Kao pokušaj opravdanja pogledati moj komentar ispod fotke fudbalerki!
A, tek sam na drugom pivu?
Ček' da vidim kol'ko procenata "onoga" ima?
Ma, znam - 4,5 % alkohola, ali - onoga...?
moderator05 moderator05 17:33 01.09.2011

Re: Ajde, razumem...

Mrale verovatno misli na ovo:
Da li je autor svestan da je hriscanstvo i dela apostola Pavla odgovorno za prekidanje pederastne tradicije medju Rimljanima i Grcima?

iz komentara koji nije oskarov.

Izmena:
mrale54
Ooopa! Izvinjavam se i tebi i mod05!
Stvarno molim za uzvinjenje!

Uzvinjenje primljeno - ako je do piva.
nsarski nsarski 17:36 01.09.2011

Re: Ajde, razumem...

Ček' da vidim kol'ko procenata "onoga" ima?
Ma, znam - 4,5 % alkohola, ali - onoga...?


Could have been a whiskey,
Might have been a gin,
Could have been a three or four six-packs, I don't know
But look at the mess I'm in...

mrale54 mrale54 18:56 01.09.2011

Re: Ajde, razumem...

Da, upravo sam na to mislio!
Hvala!
Zašto sam ja mislio da je to komentar oscara - ?
Sigurno da Uzvinjenje nije do piva. Umem ja i "sober" da se Uzvinim!
Još jednom - hvala!
jedan.kub jedan.kub 23:33 03.09.2011

Re: Ajde, razumem...

mrale54
...da je obrisan moj komentar kao preterano zezanje ( i, ne ljutim se )
ali kud nestade oscarov kom. kako je Hristovo učenje zatrlo pederastiju stare Grčke?

Pa ja sam ga danas pročitala, mada mi je baš...
docsumann docsumann 17:05 01.09.2011

mama & tata

Zaglavio Mujo robiju. Odvode ga u ćeliju, gdje zatiče cimera - ogromnog crnca od 2 metra i 150 kila. Mujo odlaže stvari, cimer ga samo gleda i ćuti.

- Hajde da se igramo mame i tate, reče odjednom crnac, šta bi ti da budeš ?
- A ? ... pa ovaj ... ja bih da budem tata.
- Važi tatice, ajde sad fino da popušiš mamici.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana