Život

Farbaj me nežno

Jelica Greganović RSS / 17.08.2011. u 14:52

  krecenje%20moleraj.pngKada stigne opšte obožavano godišnje doba, od milja zvano leto, i svojim pregrejanim prstima stisne ubogog ljudskog stvora cedeći ga kao sunđer, zajedno sa njim dolazi i vreme kazne božije. Nije bitno kog boga i da li u njega verujete ili ne, jer su sigurno iz svih božijih manifesta i statuta izbrisane reči najveće kazne koju su bogovi smislili za čovekove nestašluke. »I krečićete bar svake druge godine!«, zapovedio je jedan od bogova izbacujući Adama i Evu iz  okrečenog raja. Adam je otišao da kupi jarca, a Eva je počela da pokriva stvari najlonima i lepi zaštitne trake po drveću. Tako se sve do dana današnjeg krečenjem muči i zlopati siroti Homo sapiens, pokušavajući da za sobom ostavi što manje nereda i što više živaca.

   Kako svima, tako i nama je krečenje jedno od prokletstava koje se izbeći ne može, ali se može odlagati u očajničkoj nadi da ćemo jedno jutro otvoriti oči i umesto grebova, sitnih flečica i ostalih vizuelnih uspomena koje ostavljamo po zidovima, ugledati iste kako se sijaju devičanskom belinom netaknutih alpskih vrhova. Al uzalud behu sve nade naše, uzalud se nadasmo...i džabe pesma i pevanje. Mada, odlaganje i žmirenje na jedno i po oko nam je odlično išlo. Zidove smo ignorisali do te mere da smo skoro dosegli fakirsku fazu u kojoj bi mogli kroz njih da prolazimo, da se nije ničim izazvana javila Princeza i iznela svoje ekscentrične molerske želje. Lako je njoj, na moru je bila, ujutru spava sve dok bešika Ikara Varvarina ne dosegne dimenzije cepelina, noću baza naokolo...i od silne muke životne još joj je na pamet palo krečenje. U to ime je svog oca, koliko odmah, saterala u radnje stručnog karaktera, odakle su se vratili šlepera punog neophodimih za krečenje stvari. Usput je mlada dama naučila napamet reklamu za čarobno lako neflekajuće i pre svega u treptaju oka brzo krečenje magičnim špricajućim aparatom, koji do sada ropski posao malanja pretvara u čistu dekadenciju i životni san. Da ne bi predugo čekala da joj stigne pomenuti aparat užasno povoljne cene, Princeza je još jedared upregla oca i sa njim otišla u jednu od radnji koje se bave direktnom prodajom čarobnih vangli i magičnih preparata za olakšavanje života i novčanika. Odatle su se doneli čarobnu spravu kojom se za zanemarljiv broj minuta okreče kako vaša soba, tako i ostatak stana, ceo sprat i obližnja kongresna dvorana. Pošto se snabdela visoko stručnim molerskim aparaturama i pomoćnim momentima, Princeza je stigla i do osnovnog sredstva – boje. Fizički, mentalno i finansijski isceđeni Žmu je još jedared čučnuo na plavooko treptanje njegove mezimice i odvukao se u jednu od gigamegahipopipo radnji za sve one imaju više od dve leve ruke za brigu o kući i okućnici. Odatle je uskoro domileo vukući dve kante, jer je Princeza u međuvremenu odlučila i soba njene braće treba da bude prijatno iznenađena krečenjem,  u plavo, al' tek u drugom činu...

  Treba li uopšte da pominjem da je Princeza odbila krečenje u belo. Zato što je to tako prozaično, bezveze, nemaštovito, fuj i nepadajojnapamet. U to ime je Princeza napravila neočekivani izbor i izabrala – roze. Mal' nisam od šoka pala u kantu iz koje se bestidno rozila farba koju su joj, po njenim uputstvima iz devojačkih snova, izmešala stručna krečerska lica. Naravno da nismo smeli ni da pisnemo. Tako srećno je gledala u šokantni sadržaj kante da nam je svima bilo jasno da je jedina prihvatljiva reakcija oduševljenje praćeno usklicima: »Bravo! Predivno! Čarobno!«.

  Narednih nekoliko dana se Princeza kotrljala po kauču, hipnotisala televizor, pokušavala da se upiše u Ginisovu knjigu rekorda kao prva osoba koja je bez prekida sa drugaricom pričala 59 sati 47 minuta i 975 sekundi. Ja sam za to vreme ponavljala mantru da mi ne pada na pamet da išta i ikoga farbam, da je meni čika doktor zabranio krečenje kao ekstremni sport i da neću ni prstom da mrdnem u cirkusu za koji neću ni kartu. A, onda je stigao vikend, vreme koje su mnogi od bogova iz prve rečenice proglasili neradnim danima. Princeza se probudila kao da je prethodnu noć spavala u trafo stanici. Iz hodnika su dopirali zvuci uvoda u propas' sveta. Početak kataklizme je potvrdilo i sastravljeno povlačenje Ikara Varvarina iz zone u kojoj obitava sa njegovom vlasnicom. Za dodatnu dramatizaciju se pobrinuo Žmu koji se, krenuvši autoritativno da zavede red, strmeknuo u kartonsku kutiju punu plastičnog nakita, šminke i stonih lampi. Bilo je očito da je Princeza pristupila pripremnim radnjama za krečenje. Uostalom, bilo je i krajnje vreme, jer je farba na balkonu već počela da rozi u živi organizam. Oko plave su već letele konfuzovane vinske muve u uzaludnim pokušajima da baš tu prebace reproduktivnu normu. Na čudesnom aparatu za minimalnominutažno krečenje je mačka Marica svila gnezdo i počela da leže prva jaja.

   Nakon što je polurasturila svoju sobu, iskoristivši Prestolonaslednika za visinske radove lepljenja selotejpa po plafonu, Princeza se bacila na čitanje drugog dela Biblije, koji je dobila uz magični molerski aparat, pod naslovom »Čovek i krečenje – Uputstvo za upotrebu«. Posle sedmog sata čitanja, Princeza je postala svesna sebe, ali konačno i činjenice da se na krečenje odlučujemo samo pod pritiskom više sile, a nikako ne iz zabave ili razonode radi. Doduše, prekasno...njena soba i sektor stana u kome je locirana je već izgledao kao je kroz njega protutnjala kaznena prethodnica Džingis Kana. Braća su emigrirala, mačke se posakrivale, samo je verni Ikar Varvarin, uz glupav zaljubljeni pogled kakav samo psi mogu da imaju, štrikao za svojom gazdaricom, spreman da je prati i u dobru i u krečenju. Sve dok se naša mezimica nije preobukla u dronje iz linije leto-leto 2011 Izbacila me poplava, pokrila lice maskom koja joj je omogućavala da bez problema diše na uši i uključila magičnu krečilicu u struju. Tada je Ikar Varvarin odstranjen sa licinog mesta, a Princeza ostavljena da u stvaralačkom zanosu brunda po sobi. Prilazili nismo, ja sam i tako rekla da mene u tom projektu biti neće, a Žmu jer ga je 'vatala sveta strava od zvukova koji dopirali iz ćerkine sobe, ali smo imali već dovoljno problema i bez toga. Probiti se do kuhinje je bilo ravno mukama ekspedicije kroz amazonska šumska prostranstva, puna gladnih i još gladnijih stvorova. Samo što su ovde na nas vrebale mišolovke svih stvari sa kojima je Princeza živela u sobi, smatrajući ih neophodnim za svoj opstanak. Od svezaka iz prvog razreda, praistorijskih ogrlica od školjki pravljenih u morskim aranžmanima njenog vrlo ranog angažmana u obdaništu, preko šminke dovoljne za dobrostojeće pozorište, patika za irski ples, neshvatljivog broja ogledala, knjiga, crteža, plakata,psećih glodalica i slatkiša, sve do gomila plišanih igračaka iz kojih su nas gledale grinje veličine barskih kornjača. Između silnih zareza u prethodnoj rečenici bilo je još toliko toga da bi se o tome dao napisati roman trilogija, čiji srećan kraj ne bi bio baš izvesan. Možda čak i umesto kraja ipak trebalo staviti tri tačke, ovako...

   Upravo posle tri takve grafičke pege koje govore o trajanju čiji kraj nije vidljiv i zbog kojih bi moglo da izgleda kao da je ova priča dobila male boginje, Princeza je ipak nekako završila svoj umetnički projekat. Šleperom je na đubre odvezen krš i lom sa kojim je ranije živela u sobnoj simbiozi. Grinje su odlučile da potraže novog domaćina. Na prozoru su prodisale čipkane zavese. Pasterov institut nije mogao da ravnopravno stane licem u lice sa čistoćom Princezine sobe.

   A da je roze...roze je. Silno roze. Toliko da svi iz njoj izgledamo kao zarumenjeni likovi iz ljubavnih romana koje je upravo strefila strelica maloletnog, debelog Amorčića. Mali Sin svaki put izašavši iz sestrine sobe ponavlja: »Kako je roze!«, a oči mu se od repriziranog inenađenja šire kao plitki plehani tanjiri. Jedini kome je sasvim svejedno je Ikar Varvarin. Što samo potvrđuje da su psi daltonisti. Inače bi primetio da se upisao u kolateralne štete Princezine molerske akcije. Rep mu je već danima roze-roze.

  



Komentari (115)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

skener92 skener92 15:06 17.08.2011

Pa nije lošO!

javascript:;
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:09 17.08.2011

Re: Pa nije lošO!

Nije, samo je kod nas obrnuta situacija, ovo roza po nameštaju je zidno roze...mada, da ne grešim dušu, iako sam još u šoku, izgleda dobro...samo treba da se naviknem...
sesili sesili 15:19 17.08.2011

Re: Pa nije lošO!

Maaa, to mu dodje PINK!!! Priznaj!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:21 17.08.2011

Re: Pa nije lošO!

Bogami, ovo je CIKLAMA...
sesili sesili 15:23 17.08.2011

Re: Pa nije lošO!

Nisam čula za tu TV stanicu! Ma, šalim se. Ustvari, ljutim se na tebe što si me podsetila na ono što mi predstoji!
maca22 maca22 16:01 17.08.2011

Re: Pa nije lošO!

Onda ovako nesto:

loader loader 02:25 18.08.2011

Re: Pa nije lošO!

maca22:


Papuče razbijaju

Jelica Greganović Jelica Greganović 10:39 18.08.2011

Re: Pa nije lošO!

Moj favorit je klupa
abrasax abrasax 21:38 18.08.2011

Re: Pa nije lošO!


Bezobrazno roze, skeneru!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:25 17.08.2011

:))))

divno:)))

ono sto je dobro u roza prici je sto curice uvek i obavezno, jednog lepog dana prezru-apsolviraju pink fazu:)

u nasem slucaju, ko da je nije bilo, cak moje pile tvrdi da je volela samo roza ponije, sto naravno nije tacno, jer JA pamtim i druge stvari, sem tih konja, a i imam brdo nekih roza drangulija koje sam nasledila (citaj, bilo mi zao da bacim):)))

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:29 17.08.2011

Re: :))))

Vesna, pa ova moja curica samo što nije napunila 18...i sad joj se prirozilo...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:33 17.08.2011

Re: :))))

Jelica Greganović
Vesna, pa ova moja curica samo što nije napunila 18...i sad joj se prirozilo...



hihihi, pa traje tooo, taj roziland:)



Jelica Greganović Jelica Greganović 15:45 17.08.2011

Re: :))))

hihihi, pa traje tooo, taj roziland:)

More, sad je vatilo...šta da ti kažem, sestro slatka...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:25 17.08.2011

:))))

divno:)))

ono sto je dobro u roza prici je sto curice uvek i obavezno, jednog lepog dana prezru-apsolviraju pink fazu:)

u nasem slucaju, ko da je nije bilo, cak moje pile tvrdi da je volela samo roza ponije, sto naravno nije tacno, jer JA pamtim i druge stvari, sem tih konja, a i imam brdo nekih roza drangulija koje sam nasledila (citaj, bilo mi zao da bacim):)))

abrasax abrasax 21:52 18.08.2011

Re: :))))

(citaj, bilo mi zao da bacim)


Tooo, Vesna Nostalgija, šta li...
maca22 maca22 15:42 17.08.2011

roze overdoze

Jos jedna ljupka pricica.
Naterala sve da joj nabave stvari, a onda par dana otezala pocetka radova.

Propustila sam da ste nabavili jos jednu macku i sad imate dve. :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:47 17.08.2011

Re: roze overdoze

Propustila sam da ste nabavili jos jednu macku i sad imate dve. :)

To sad traje jedno 7 godina toliko dugo već imamo dve mačke Prinova je bio pas, mačke su starosedeoci.
maca22 maca22 16:02 17.08.2011

Re: roze overdoze

Aha, promaklo mi.
Voja Radovanović Voja Radovanović 16:12 17.08.2011

blog

Nije loše kad je u sobi Roze...(ako je u pitanju vino)...za ostalo nisam kompetentan...
Pozz Jelice i prijatan dan ti želim...
mrale54 mrale54 16:13 17.08.2011

Joooooj - što mi , moleri ...

...volimo ovakve priče !!
Ma - prosto se topimo od miline !!
Nisu majstori za džabe - majstori !
Ubediš mušteriju da je boja kajsije - roze !!
I - divota !
Svi znaju da kreče , ali ovo je viši nivo !
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:42 18.08.2011

Re: Joooooj - što mi , moleri ...

mrale, de si do sad bio?!
macicd macicd 16:15 17.08.2011

Hoću roze

jer me ova sadašnja varijanta drečavo žutih zidova i šerpa plavog nameštaja (boje je birala moja ćerka) uvek štrecne. Kad uđem u njenu sobu, ko do sam ušla u klub DSS-a. Kad će već jednom taj pubertet?
O da, preporuka za roze priču.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:26 17.08.2011

Re: Hoću roze

Pa, mi već izlazimo iz puberteta, tako da se ne raduj mnogo...Al' kad smo već kod žutog, mene izbezumljuju drečavo žuto ofarbane kuće. I one šerpa plave. I lila kuće...Strava!
Hvala
macicd macicd 16:33 17.08.2011

Re: Hoću roze

Šta kažeš na nežno-kajsija?
Jukie Jukie 16:55 17.08.2011

Re: Hoću roze

macicd
Šta kažeš na nežno-kajsija?

Moja soba je prijatno žućkastobež (?) ako se to tako zove? Svetlo je i nije žuto i nije rozikasto i nije braonkasto. Neka srednja blaga boja.
skener92 skener92 16:58 17.08.2011

Re: Hoću roze

Jukie
macicd
Šta kažeš na nežno-kajsija?

Moja soba je prijatno žućkastobež (?) ako se to tako zove? Svetlo je i nije žuto i nije rozikasto i nije braonkasto. Neka srednja blaga boja.


al' si ga objasnio!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:10 17.08.2011

Re: Hoću roze

Šta kažeš na nežno-kajsija?

Od svih nijansi kajsije, od trenutka kad je iole zrela, pa do njenog truljenja, me vata muka od te boje na zidovima, kako unutrašnjim tako i spoljnim. Samo još jedna boja mi izaziva nervni svrabež kao kajsija - vanila. Ne volim ni miris vanile, ni njenu varijaciju u boji...lepljivo i sladunjavo.
Jukie Jukie 17:20 17.08.2011

Re: Hoću roze

skener92

Šta kažeš na nežno-kajsija?

Moja soba je prijatno žućkastobež (?) ako se to tako zove? Svetlo je i nije žuto i nije rozikasto i nije braonkasto. Neka srednja blaga boja.

al' si ga objasnio!


Pa šta da radim kada wikipedija ne pominje tu istovetnu boju na spisku boja...
Žuće je od ovog PapayaWhip
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:49 17.08.2011

Re: Hoću roze

Papaya

Papaja boja?! Fenomenalno! Skoro tako dobro kao:
Krajem prošlog veka se po redakciji "Ritma srca" motao moler iz Borče koji je utripovao da je Travolta. Svaki dan smo saplitali o njega i njegov talenat bez alibija, dok se jednog dana Vedran Mataković nije setio moguće obostrane koristi - trebalo je konačno okrečiti redakciju i to bi mogao da uradi Travolta. Po vokaciji je moler, taman da zaradi koju paru, a neće nas odrati kao drugi. I ponudi Veran Travolti da kreči, Travolta kaže da hoće, al pita u koju boju...Veran ga gleda, mrzi ga o tome da misli i kaže:
- Ma, u belu!
- Ne može u belu.
- Što?
- To je bezveze, mora neka bolja boja.
- Koja?
- GUGUTKA.
Ostali smo u šoku, Travolta je otišao kući, a mi smo u redakciji ostali nogom kopajući i pokušavajući da zamislimo kakva bi bila redakcija gugutkine boje...
macicd macicd 18:54 17.08.2011

Re: Hoću roze


Jukie


Moja soba je prijatno žućkastobež (?) ako se to tako zove? Svetlo je i nije žuto i nije rozikasto i nije braonkasto. Neka srednja blaga boja.

Boja pudera?
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:12 17.08.2011

Re: Hoću roze

Boja pudera?

Gugutka u puderu?
judmila judmila 11:08 18.08.2011

Re: Hoću roze

ovo je za posebnu priču
abrasax abrasax 21:56 18.08.2011

Re: Hoću roze

jer me ova sadašnja varijanta drečavo žutih zidova i šerpa plavog nameštaja (boje je birala moja ćerka) uvek štrecne.



Macic, neću ništa da ti kažem...
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:36 17.08.2011

Home Depot

Žmu je još jedared čučnuo na plavooko treptanje njegove mezimice i odvukao se u jednu od gigamegahipopipo radnji za sve one imaju više od dve leve ruke za brigu o kući i okućnici.




Ja u takvim Uradi Sam radnjama mogu da živim! A najviše volim da navatam neke od prodavaca, umornih staraca po pravilu, koji su bivši moleri, električari, vodoinstalateri, keramičari, i majstori još mnogo drugih zanata od kojih su neki valjda i izumrli. I onda ih davim do besvesti, čudo šta od njih može da se nauči!

I mi smo krečili kuću u koju smo se uselili prošle godine, evo moje kreacije u kupatilu , tu sam jedino uspeo da izdejstvujem dozvolu od moje gospodje da se razmašem četkama i valjcima. Zove se Kiva, po uzoru na naseobine Anasazi Indijanaca (da pojasnim, u kivama Anasazi indijanaca, koji su živeli u kanjonu Mesa Verde dosta pre ovih, nama poznatih, američkih Indijanaca, na sredini glavne prostorije postoji mala rupa u podu, kroz koju se, navodno, komuniciralo sa duhovima predaka. Ova tačka na plafonu je transcedentalna refleksija te rupe, u ovom slučaju klonje, mislim ako već moram da objašnjavam svoje umetničko delo(vanje)).







maca22 maca22 16:42 17.08.2011

Re: Home Depot

Covece, zasto si isao u Ameriku ako neces da uzmes kuptilo po kome mozes da se trkas? Svi ti elementi koji su jedan pored drugog lice na Srbiju i sad si mi srudio onaj utesni osecaj da je makar tamo negde bolje.

edit: o ne, i ventilacija u plafonu. So Srbija :/
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:57 17.08.2011

Re: Home Depot

maca22
Covece, zasto si isao u Ameriku ako neces da uzmes kuptilo po kome mozes da se trkas? Svi ti elementi koji su jedan pored drugog lice na Srbiju i sad si mi srudio onaj utesni osecaj da je makar tamo negde bolje.

edit: o ne, i ventilacija u plafonu. So Srbija :/


Pa koliko para, toliko muzike! . Osim toga, nama je nekako dovoljno. Ne bih dao pedalj mog dvorišta za pedalj većeg kupatila, nikad! Osim toga, el vidiš gde su bre ovi nesrećni Anasazi morali da žive!? U ovaj kanjon može samo friklajmbingom da se sidje, a mrtve su sahranjivali tako što ih zavrljače dole, preko zidića. Zato ćuti, nama je dobro.

srdjan.pajic srdjan.pajic 16:59 17.08.2011

Re: Home Depot

maca22
Covece, zasto si isao u Ameriku ako neces da uzmes kuptilo po kome mozes da se trkas? Svi ti elementi koji su jedan pored drugog lice na Srbiju i sad si mi srudio onaj utesni osecaj da je makar tamo negde bolje.

edit: o ne, i ventilacija u plafonu. So Srbija :/


Pa jel da da je ova kombinacija boja unela malo živosti u ovu malogradjansku arhitekturu američkog predgradja iz pedesetih godina?

Jukie Jukie 17:03 17.08.2011

Re: Home Depot

srdjan.pajic
Žmu je još jedared čučnuo na plavooko treptanje njegove mezimice i odvukao se u jednu od gigamegahipopipo radnji za sve one imaju više od dve leve ruke za brigu o kući i okućnici.

Ja u takvim Uradi Sam radnjama mogu da živim!


Evo prigodne pesmice


Naravno jako je zabavno zaustaviti frejmove i pročitati performanse svih tih stvarčica...
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:13 17.08.2011

Re: Home Depot

Ja sam impresionirata!
Mada, moram da priznam da sam i ja jedared imala napad...i tada sam ofarbala spavaću sobu impresionističkom tehnikom u svetlo zeleni mentol, od koje mi je otekao zglob na ruci, a Žmu se budio u svetoj stravi, tvrdeći da nam spavaća soba izgleda kao džungla i da ga nešto gleda iz zida...
4krofnica 4krofnica 18:08 17.08.2011

Re: Home Depot

po uzoru na naseobine Anasazi Indijanaca


ja sam oduševljena tvojim umjetničkim delovanjem.
imaš odrešene ruke kod mene u kupatilu kad-god-zaželiš.
:)

doslednosti radi,
ne vidim gde se tu uklapa ovaj egipatski papirus,
i to baš ispod spiritualne rupe?


jel' su ova vrata višlja od nekog našeg proseka?
super izgledaju. moja su od bledunjavo-krem kartona :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:10 17.08.2011

Re: Home Depot

Dok smo još u Srđanovom kupatilu, ja bih samo pitala, kako te nije mrzelo da farbaš krugove po plafonu?!
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:23 17.08.2011

Re: Home Depot

4krofnica
po uzoru na naseobine Anasazi Indijanaca


ja sam oduševljena tvojim umjetničkim delovanjem.
imaš odrešene ruke kod mene u kupatilu kad-god-zaželiš.
:)

doslednosti radi,
ne vidim gde se tu uklapa ovaj egipatski papirus,
i to baš ispod spiritualne rupe?


jel' su ova vrata višlja od nekog našeg proseka?
super izgledaju. moja su od bledunjavo-krem kartona :)


Ne znam, to je moja gospodja okačila, kad je videla koliko sam USPEŠAN u farbanju, osetivši potrebu da se i ona tu ugradi. Ili da spase što se spasti može. A i ti Egipćani su se frljali kojekakvim podzemnonadzemnim božanstvima, a i stariji su od Anasazija jedno par hiljada godina, ko može da tvrdi da tu ne postoji neka veza?

Nisu, vrata su od drvokartona normalne visine, nego malo vara ovaj 18-mm širokougaoni obektiv.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:26 17.08.2011

Re: Home Depot

maca22
Covece, zasto si isao u Ameriku ako neces da uzmes kuptilo po kome mozes da se trkas? Svi ti elementi koji su jedan pored drugog lice na Srbiju i sad si mi srudio onaj utesni osecaj da je makar tamo negde bolje.

edit: o ne, i ventilacija u plafonu. So Srbija :/



BTW, ovo nije ventilacija, nego grejanje. Ventilacija se obavlja po principu otvorenog prozora i promaje. Ovo znam jer sam zimus, dakle u sred zime, morao da se penjem u potkrovlje da popravim furunu pa sam odgonetnuo svrhu te rešetke. Jebote, kakvo nalazište mišjih govana sam zatekao tamo. Uške, jadan, i ne zna za taj Raj u potkrovlju, jer ne može da prodre gore. Mislim da ću iduće zime da ga ostavim gore na nekoliko dana, da priredi pokolj i dovede stvari u red.
maca22 maca22 21:21 17.08.2011

Re: Home Depot

srdjan.pajic
nama je nekako dovoljno. Ne bih dao pedalj mog dvorišta za pedalj većeg kupatila, nikad!

Hej, u redu je! U medjuvremenu sam se setila da ste vi alpinisti, sto znaci Spartanci, te nemate hirove kao mi kucni tipovi.

a mrtve su sahranjivali tako što ih zavrljače dole, preko zidića.



srdjan.pajic
Pa jel da da je ova kombinacija boja unela malo živosti u ovu malogradjansku arhitekturu američkog predgradja iz pedesetih godina?

Uradak je odlican, to sam odmah primetila, no nisam stigla reci. A kad te hvali krofnica onda znaj da imas i pohvalu profesionalca .


P.S. Navijam za Usketa na tavanu
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:00 18.08.2011

Re: Home Depot

Jelica Greganović
Dok smo još u Srđanovom kupatilu, ja bih samo pitala, kako te nije mrzelo da farbaš krugove po plafonu?!


I to sve iz ruke, bez tehničkih pomagala, sem merdevina.

Pazi, retko u životu se dobija prilika za ovakvo neometano umetničko divljanje, trebalo ju je iskoristiti. Doduše, sad moj kum, koji je vlasnik kuće (mi smo samo potstanari) pokušava da nam na konto ove spiritualne šare na plafonu naplati security deposit, zbog nanete štete na posedu. Samo, netje motji, jer ako do toga dodje, već mu spremam prijavu kod gradske sanitarne inspekcije zbog izvesnih propusta na cevovodu i nestandardno instaliranog uzemljenja.
maca22 maca22 02:28 18.08.2011

Re: Home Depot

Kumstvo
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:56 18.08.2011

Re: Home Depot

Jukie
srdjan.pajic
Žmu je još jedared čučnuo na plavooko treptanje njegove mezimice i odvukao se u jednu od gigamegahipopipo radnji za sve one imaju više od dve leve ruke za brigu o kući i okućnici.

Ja u takvim Uradi Sam radnjama mogu da živim!


Evo prigodne pesmice


Naravno jako je zabavno zaustaviti frejmove i pročitati performanse svih tih stvarčica...




Tire gauges, hamster cages...

Nego kod nas je ovih dana u Seljorado stigla - Civilizacija. Daklem, otvorena je prva IKEA! Do sada se u Ikeu moralo ozbiljno putovati, preko Continental Divide-a, obronaka i vrhovA Stenovitih planina, prateći reku Kolorado, pa potom kroz pustinju Jute, indijanske rezervate, sve do Mormonlenda, i Salt Lake City-ja. A to je dalje od Beograda do Budimpešte.

Medju mojim drugarima je bila uobičajena sledeća šoping tura - krene se motorima, kruzerima, iz Bolderda za Salt Lake City, pravo u Ikeu. Tamo se kupi nameštaj i duga kućna oprema, utovari u retirani U-Haul kamion, sa sve motorima, i onda sve to djuture doveze nazad, kući. Sad ima Ikea u Denveru, tako da mora da se smisli neko drugo opravdanje kod voljenih nam gospodja, za krstanjenje prostranstvima.


abrasax abrasax 22:02 18.08.2011

Re: Home Depot


Pajiću, onako ruZtikalno deluje!
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:45 17.08.2011

Anasazi, pojašnjenje

Selo:



Kive (to su ove rupe):



A na dnu svake kive, ognjište (velika rupa)


I terminal za kontakt sa precima (ona malecna rupica na zemlji, pored ognjišta):

maca22 maca22 16:47 17.08.2011

Re: Anasazi, pojašnjenje

Mozda si bolje interepretirao nalaziste.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:15 17.08.2011

Re: Anasazi, pojašnjenje

Gazda, al njihovi zidovi su mnogo mirnije farbe...
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:17 17.08.2011

Re: Anasazi, pojašnjenje

Jelica Greganović
Gazda, al njihovi zidovi su mnogo mirnije farbe...


Pa oljuštilo se, s vremenom . Ovi majstori su ovo ozidali u nekom 11 veku, ako se ne varam, kad su od nepoznatog neprijatelja, gore sa platoa, to jest "mese", pobegli u kanjon i u liticama počeli da zidaju ove sumanute naseobine gde ne može niko da ih dovati. I taman što su završili, nisu tu poživeli ni malo, već su netragom nestali. Treba pitati Pueblo Indijance, oni tu svake godine prave Guču, smatraju se potomcima Anasazija. Al' da ne gušim više na ovu temu, drago mi je da se nekom barem dopada moj farbarski poduhvat.
abrasax abrasax 22:06 18.08.2011

Re: Anasazi, pojašnjenje

dopada moj farbarski poduhvat.


Meni se baš dopada Nema veze što je prašnjav, tako i treba. A lepo si se umetnički izrazio. A za to
max66 max66 17:19 17.08.2011

Super tekst...

i poseban pozdrav odanom roze-repom psu
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:51 17.08.2011

Re: Super tekst...

i poseban pozdrav odanom roze-repom psu

Hvala. Sad imam bar razlog da nateram gazdaricu da ga vodi na šišanje, izgleda kao da je spavao u trafo stanici. Čupaviji je od mene.
max66 max66 17:54 17.08.2011

Re: Super tekst...

Večito takmičenje u mojoj kući - ko je čupaviji, pas ili ja?
abrasax abrasax 22:15 18.08.2011

Re: Super tekst...

Večito takmičenje u mojoj kući - ko je čupaviji, pas ili ja



Ja to izbegaem, ne se zamaem (radim na kvalitetu).
9snohvatica0 9snohvatica0 17:33 17.08.2011

:))))))) think pink

Ja mislim da nikad necu prerasti roze fazu,skoro sam cak sebi (ovako matoroj jel ) kupila hello kitty posteljinu :)
Moj najveci roze hir bio je dell laptop koji je naravno morao da se kupi,jer jednom se upisuje prva godina fakulteta. Kod nas (PRE 2 GODINE ) nisu bili toliko zastupljeni laptopovi sa raznoraznim poklopcima kao zadnjih godinu dana. Pa je roze masina morala da doleti iz Ciriha
Soba u roditeljskom domu je kombinacija roze / bez u stanu je pak narandzasto/bez
Inace prosle godine kad smo renovirali kucu,zidovi su farbani nekom svahili tehnikom.Izgleda odlicno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:52 17.08.2011

Re: :))))))) think pink

Jedno je roza posteljina, a drugo su ciklama zidovi...znaš...
max66 max66 17:53 17.08.2011

Re: :))))))) think pink

Kod mene je umesto roze faze nastupila i duuuugo traje - crvena faza. Tako da je moj Dell crveni, a i sve što može biti crveno je crveno (zidovi nisu, to bi bilo malo too much )
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:02 17.08.2011

Re: :))))))) think pink

Imala sam druga koji je dnevnu sobu ofarbao u crveno, moler koji je trebalo da je prekreči je probao da izvrši samoubistvo...a crveno, sem po zidovima, je na radost i veselje...mi u dnevnoj sobi imamo crvene zavese sa švedskim pticama i cvećovimai uspela sam da ih iskukam izgovarajući se na Novu godinu i božić i crveno na veselje, radost i zdravlje...posle sam zaboravila da ih skinem i dokupila i takav tepih
max66 max66 18:16 17.08.2011

Re: :))))))) think pink

Oduševljena
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:17 17.08.2011

Re: :))))))) think pink

Oduševljena

9snohvatica0 9snohvatica0 21:06 17.08.2011

Re: :))))))) think pink

I moja mama je u toj fazi/red red red. Tebi bi se dopalo nase kupatilo i kuhinja crvenooo kupatilo crveno belo a kuhinja crvenaa,cak i crveni frizider.
Izgleda dobro iako sam ja bila protiv.
Jelica Greganović
Jedno je roza posteljina, a drugo su ciklama zidovi...znaš...

Pa i zidovi su supeeer.Jeco to je njen svet u kome se oseca sjajno,verovatno kao prava princeza i to joj niko ne sme uskratiti.U roditeljskom domu treba da uziva,ima vremena kad ce raditi i misliti o celoj porodici i za porodicu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:28 17.08.2011

Re: :))))))) think pink

Ma, shvatam ja sve...samo mi treba malo da se naviknem :) A i Ikar Varvarin više no ikada izgleda kao igračka u toj sobi...dobija francuski look
9snohvatica0 9snohvatica0 21:38 17.08.2011

Re: :))))))) think pink

max66
Kod mene je umesto roze faze nastupila i duuuugo traje - crvena faza. Tako da je moj Dell crveni, a i sve što može biti crveno je crveno (zidovi nisu, to bi bilo malo too much )

Imamo najbolje masine na svetu,a pritom najlepseeeeee
abrasax abrasax 22:16 18.08.2011

Re: :))))))) think pink

ovako matoroj jel



Hoćeš da kažeš da nije vreme za bebe?

abrasax abrasax 22:26 18.08.2011

Re: :))))))) think pink

Jeco to je njen svet u kome se oseca sjajno,verovatno kao prava princeza i to joj niko ne sme uskratiti.


Blistavo sjajno, mislim.
Domazet Domazet 18:35 17.08.2011

Jelice samo da ti kazhem...

...da je to faza. Posle nje dodje druga faza. Obichno tamno braon, crno...Shto i nije neki problem. Razlog za uzhas i neprospavane noci nije ta druga, tamna, faza nego ona sledeca, treca o kojoj se josh nishta ne zna. Shta ako bude liht...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:18 17.08.2011

Re: Jelice samo da ti kazhem...

...mis'iš bejbi?..Nemo' mi tu slutiš...neka je u onoj ciklami još malo...
maca22 maca22 21:25 17.08.2011

Re: Jelice samo da ti kazhem...

Meni je preslatko sto je princeza dobila inspiraciju i resila sama da redizajnira.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:30 17.08.2011

Re: Jelice samo da ti kazhem...

Maco, zato sam ja i podržala ceo projekat, iako sam znala da bi bilo mnogo brže (pa i bez tu i tamo malo nijansiranja ) i čistije da smo najmili molera...al, ovako je usput ona naučila da nešto odradi, kako tako, idući put će biti bolje, a i naradila se...toliko da shvati da i krečenje nije puko biranje boje i bojenje zida, već da tome predhodi posao ravan pakovanju za seljenje na drugu planetu.
abrasax abrasax 22:22 18.08.2011

Re: Jelice samo da ti kazhem...


Ne znam šta da ti kažem, ne znam šta da ti kažem ne znam... Osim
mlekac mlekac 20:20 17.08.2011

Odakle da pocnem?

Roze faza, tamo negde osamdesetih (jeste, kod nekih STVARNO stize sa zakasnjenjem) kad me je kolega u redakciji proglasio za potpunog ludaka jer mi je cak i ZVAKA bila iste nijanse kao ostatak outfita?

Prerasla je, delimicno. I dalje volim jako svetlo roze bluzice...

A sto se zidova tice - mi smo svoj otpor prema raznobojnim zidovima definitivno razbili tokom boravka u Bw.

Jedno vreme iznajmljivali smo kucu ciji je vlasnik, inace, drzao veleprodaju gradjevinskog materijala i, ocigledno, koristio restlove da odrzava nekoliko kuca koje je iznajmljivao.

Shodno tome, ova u kojoj smo mi bili imala je:

Barbi pink dnevnu sobu.
Borovina zelen ulazni hodnik
Zumance zutu jednu spavacu sobu
Serpa plavu drugu spavacu sobu
Braonzuckastu (sto bi rekla Zmuova baba, gov*asto zutu) kuhinju.
Rezeda plavo kupatilo.

Da bi efekat bio jaci - svi prozori i vrata bili su vatrogasno crveni!!!

A, da, zidovi su, naravno, bili ofarbani masnom farbom - valjda da nekom od stanara ni izdaleka ne padne na um da pokusa da ih prekreci...

Na kraju smo toliko oguglali na taj sarenis da smo se, kad smo presli u drugu kucu (belo okrecenu) odjednom bili potpuno zbunjeni...

P.S.
Nego, radi li stvarno ta skalamerija za brzo krecenje?
maca22 maca22 21:23 17.08.2011

Re: Odakle da pocnem?

mlekac
Nego, radi li stvarno ta skalamerija za brzo krecenje?

Nostaligija te hvata?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:33 17.08.2011

Re: Odakle da pocnem?

Barbi pink dnevnu sobu.
Borovina zelen ulazni hodnik
Zumance zutu jednu spavacu sobu
Serpa plavu drugu spavacu sobu
Braonzuckastu (sto bi rekla Zmuova baba, gov*asto zutu) kuhinju.
Rezeda plavo kupatilo.

Da bi efekat bio jaci - svi prozori i vrata bili su vatrogasno crveni!!!



A, da, zidovi su, naravno, bili ofarbani masnom farbom - valjda da nekom od stanara ni izdaleka ne padne na um da pokusa da ih prekreci...

Ja bih pre rekla da mu je ideja bila da se manje prljaju i da mogu da se peru...
Nego, radi li stvarno ta skalamerija za brzo krecenje?

Radi, ali moraš da imaš masku, jer naravno da to raspršuje makar i nevidljivu prašinu te farbe i da malo vatiš fazon, ali radi...i to na struju, sam da znaš, moraš negde da se uključiš, ne ide baš kao u reklami...
mlekac mlekac 21:58 17.08.2011

Re: Odakle da pocnem?

maca22
mlekac
Nego, radi li stvarno ta skalamerija za brzo krecenje?

Nostaligija te hvata?


Slusaj,jedna stoba stana u kome sam ima ORIGINALNE tapete koje su bile na zidovima kad je useljen (cirka '72-'73). Nekako me svrbi da bar TU prekrecim!
mlekac mlekac 22:00 17.08.2011

Re: Odakle da pocnem?

Jelica Greganović

Nego, radi li stvarno ta skalamerija za brzo krecenje?

Radi, ali moraš da imaš masku, jer naravno da to raspršuje makar i nevidljivu prašinu te farbe i da malo vatiš fazon, ali radi...i to na struju, sam da znaš, moraš negde da se uključiš, ne ide baš kao u reklami...


Ma bitno da radi... A fazon ce da vataju klinci - dovoljno su veliki da sami pokusaju
maca22 maca22 22:03 17.08.2011

Re: Odakle da pocnem?

Stavi one mrezaste tapete, od ispletenog konca. Onda u sobu pusti svoje macke.
Watch what happens.
mlekac mlekac 11:09 18.08.2011

Re: Odakle da pocnem?

maca22
Stavi pone mrezaste tapete, od ispletenog konca. Onda u sobu pusti svoje macke.
Watch what happens.

Od juce pokusavam da zamislim sta bi se dogodilo...

Ali, znajuci koliko je Packe trapav, verovatno bi zavrsio kao viseci neplanirani ukras na zidu. Vrlo bucan.
abrasax abrasax 22:32 18.08.2011

Re: Odakle da pocnem?

Mlekac, ja mislim da je to trajna skalamerija. A KAKO radi, nemam pojma.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 21:35 17.08.2011

šareno...ljubim te šareno!


prvo veeeeeeeeeeliki pozdrav čerez dužeg odsustva a onda sve pohvale detetu na izboru farbe - nek je veselo...veselo...veselo...
a moje iskustvo, doduše oko farbanja drvenarije je smehotresno i moram da ga podelim s vama...dakle,pre skoro tridesetak godina uselimo se prvovenčani i ja u naš nov novcat stan ukome je sve bilo bolničko belo, što me uvek posebno živcovalo, te krenem s razradom plana sve u šesnaest da unesem malo živosti u isti. do detalja sve razradim, nađem majtora i zapovedim: drvenariju u kuhinji ofarbati u crveno, drvenariju u kupatilu ofarbati u morsko plavo, spavaću sobu u boji lavande, a sve ostalo,(predsoblje, dnevna soba, terasa), u boju čokolade!
na to majstor pogleda u mene unezvereno i prozbori:
- draga moja,jeste da si ti vlasnik ali molim te pozovi roditelje da čuju tvoju naredbu...ja tako nešto još u životu za ovih četrdeset godina rada nisam video!

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:34 17.08.2011

Re: šareno...ljubim te šareno!

Ja da sam bila majstor, mislila bih da naručuješ duplu porciju u poslastičarnici...Mada, imala je Princeza ideju i da koloritno nasrne na orman za knjige, ali sam uspela da je hipnotišem da sačeka da prvo oboji zidove i...bogu dragom, bilo kom, hvala što je odustala, shvativši da sam bila u pravu i da je njen orman sa svojom starom bojom k'o trešnja na roza šlag njene sobe.
abrasax abrasax 22:42 18.08.2011

Re: šareno...ljubim te šareno!

drvenariju u kupatilu ofarbati u morsko plavo


Meni su neki u takvim nekim majicama uredno dolazili u san, a izgleda, opet će.
abrasax abrasax 22:44 18.08.2011

Re: šareno...ljubim te šareno!

k'o trešnja na roza šlag njene sobe.


Domaćice, je l baš mora to tako da se kaže...
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:50 19.08.2011

Re: šareno...ljubim te šareno!


Domaćice, je l baš mora to tako da se kaže...


Pa, kad smo okačile čipkane zavese i munule još par detalja, soba je dobila izgled sladoleda od jagode iznutra.
miloradkakmar miloradkakmar 22:42 17.08.2011

Fraba-kompresor

Neka farba u šta hoće, važno je da hoće da farba.

Princeza se probudila kao da je prethodnu noć spavala u trafo stanici.

E, ovde kod nas se kaže od pre 20 -ak godina kao da si spavala na kompresoru.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:53 17.08.2011

Re: Fraba-kompresor

Nek farba...
kao da si spavala na kompresoru

Dobra
helen_vuk helen_vuk 00:16 18.08.2011

love is red!

Roze/crveno nije yopsteeee lose!!! Evo i objasnjenja, posto y blizini imam slicni, mnooogooo mracniji primer... Naime, cerka moje komsinice ofarbala je zidove svoje sobe (koja je 2sa2) y crno... Ona je y black fazi, koja ako ne prodje.... Komsinica cypa kosy, ne pada joj na pamet da o tome pise ikome,ozbiljna je stvar... hm.... Eto.... svetla strana pink storija!!...

Mnogo slatka prica, jer koja PRINCEZA ne voli rozeee?....
maca22 maca22 00:44 18.08.2011

Re: love is red!

helen_vuk
Ona je y black fazi, koja ako ne prodje....

...nece postati promoterka, for sure. :)

Sorry na off-u :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:45 18.08.2011

Re: love is red!

helena, mislim da će mnogo veći komšiničin problem biti kada se ta crna soba bude ipak prefarbavala u neku manje...crnu boju. Bojim se da će to morati da se radi u toliko slojeva da će se bitno smanjiti kvadratura 2 sa 2.
helen_vuk helen_vuk 12:09 18.08.2011

Re: love is red!

maca22
helen_vuk
Ona je y black fazi, koja ako ne prodje....

...nece postati promoterka, for sure. :)

Sorry na off-u :)


nista, nista, skroz je simpa....
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:35 18.08.2011

Re: love is red!

nece postati promoterka, for sure. :)

Za takvu garanciju bih ja živela i u ostatku stana ofarbanog u mrak.
abrasax abrasax 22:47 18.08.2011

Re: love is red!


Ima vremena...
abrasax abrasax 13:36 19.08.2011

Re: love is red!

Ona je y black fazi, koja ako ne prodje.... Komsinica cypa kosy, ne pada joj na pamet da o tome pise ikome,ozbiljna je stvar... hm.... Eto.... svetla strana pink storija!!...


Ala je "uspešna" ta komšinica u svojoj tajnovitosti! Helen :)))
helen_vuk helen_vuk 18:53 19.08.2011

Re: love is red!

Pa zna se da se od komsija nista ne moze sakriti... ipak je ovo Srbija.....
49 41 49 41 04:35 18.08.2011

Brvnara - Cotige House


Mermer, zelenkasti ispred kamina je nekad bio neciji sto u komsiluku. Drugi mermerni sto-prljavo roze iz komsiluka; je "zavrsio" ispod otiraca na ulaznim vratima.
Naravno, trebalo je prethodno svojerucno staviti teracotta italijanske plocice na pokrivenoj verandi od pre 100 i kuku godina gradjenoj.
Kutija na kaminu je bio nekad neciji headboard sa 4 ugradjena svetla za citanje u krevetu pre lalanja.Sada osvetljava prednji deo kamina.
Donji deo krevetskog zaglavlja, sluzi sa dnevne deke, DVD, CD, Video rekorder i TV.

Jesi li ti resio da kucu iznutra malo-pomalo pretvoris u brvnaru, a nisi mogao da ostavis belu drvenariju - kako se meni svidjalo?!?
Pita cesto kcerka.

Sta dete zna sta je beli i crni mahagonij najboljeg kvaliteta ugradjen u vrata, prozore, podove.
abrasax abrasax 22:57 18.08.2011

Re: Brvnara - Cotige House

Sada osvetljava prednji deo kamina.


Je l se ložilo na ugalj? A trebalo je i da neko doveze do tamo.

49 41 49 41 04:10 19.08.2011

Re: Brvnara - Cotige House

abrasax
Sada osvetljava prednji deo kamina.


Je l se ložilo na ugalj? A trebalo je i da neko doveze do tamo.


Kamin je na gas, s kamenim "cepanicama"; koje izgledaju "prirodno" i kad se usijaju sa samotnim plocama okolo zrace ko blesave.

Svi imamo centralno grejanje/hladjenje-pa nam "puse promaja"; vruce - hladno.
K'o kod Srdjana.
abrasax abrasax 13:20 19.08.2011

Re: Brvnara - Cotige House

Kamin je na gas, s kamenim "cepanicama"; koje izgledaju "prirodno" i kad se usijaju sa samotnim plocama okolo zrace ko blesave.


Ali zato je tu violinica.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana