Društvo| Ljudska prava| Politika| Tehnologija

Ne diraj mi moj Birmingem

Obren Markov RSS / 16.08.2011. u 13:54

Da prvo postavimo osnovne premise: da je pljačkanje prodavnica ujedno revolucija i borba za socijalnu pravdu, tada bi miting Kosovo je Srbija trebalo širom sveta još dugo pominjati kao događaj ranga novog pada Bastilje. Dokle ću ovako nagrđivati domaći patriotski zanos ? Pa, dokle god VK i njegova mala mala grupa budu imali snage da preteći otkazima nekom i inače jadnom svetu iste isteruju na barikade i tako uklanjaju mogućnost da se onaj problem ne baš reši, ali ipak pacifikuje i smiri, i time Srbija otvori za mogućnost modernizacije. Spominjaću sve to i posle, mada ređe, jer ko ne pamti iznova preživljava.

Ali danas više neću: ovaj post je u vezi Engleske, a samo sam usput (zlo)upotrebio priliku da spomenem šta mislim o još uvek aktuelnim lokalnim dešavanjima. Da kažem takođe i da mi nije želja da se povodom londonskih i inih dešavanja međusobno ubeđujem sa ovdašnjim simpatizerima svakovrsne revolucije, mada sam svestan da moj pogled na stvari ima određeni potencijal da ih iznervira; to mi nije želja jer me nadpričavanje te vrste prosto mrzi, nekorisno i besmisleno kakvo već jeste. Moje simpatije naime nisu okrenute ka jadnim mladim hrčcima kojima društvo kao nije dalo šansu i posao i devojku/momka i kola i kuću, već ka načinu na koji je englesko društvo, većinski, reagovalo na eksploziju nasilja koji mu je priredio njegov rođeni polusvet.

Poruka koju Englezi šalju svojim aktivizmom je jasna. Ne žele siledžije i razbojnike na svojim ulicama, i nemaju nimalo razumevanja za njihovo nesrećno detinjstvo i njihovu potrebu da poseduju stvari za koje nisu spremni da izdvoje novac. Postoje vrline i mane; školovanje, trud i rad su vrline a zgubidanstvo, nasilništvo i mržnja prema manjinama pojave koje treba iskoreniti. I to je to, nema ništa ideološki, komplikovano ili diskutabilno u svemu tome. Nema tu ni svetske zavere ni Engleske buduće zemlje proleterske. Mladi niškorisni su, koristeći gužvu koja je nastala oko jedne zaista sumnjive upotrebe policijske sile, najpre odlučili da je došlo vreme da pokažu da je sve to naš kraj, naša pravila kao što su to nekada radila sva primitivna ljudska plemena. Ta faza je sasvim kratko potrajala pa su već treći dan na meti umesto komšijskih bile bogatije opremljene prodavnice u inače mirnim, nepobunjenim ali susednim delovima gradova. Neki od tih retarda su, u tom zanosu u tih par plamenih dana, možda i stvarno pomislili da je došlo vreme da ulična škola bude iznad one prave a nasilje gomile iznad snage države - ali ih je definitivno kratko držalo. Druga strana se u međuvremenu organizovala, i kad je prvih hiljadu demonstranata od koristi uhapšeno, a raširila se vest da će - bude li trebalo - leteti i gumeni meci, koji ne ubijaju ali razvaljuju njušku snagom pobesnelog teškaša, nemiri su naprasno prestali.

Javni protesti protiv nasilja i protiv u nekom smislu marginalnih (nekad u smislu brojnosti, a češće samo u smislu kvaliteta ideja koje stoje iza njih) grupa koje ga izazivaju nisu nova stvar, ali je naravno dobro što su se dogodili i sada u Engleskoj. Ipak, mene lično je više iznenadila jedna druga stvar: na hiljade i hiljade volontera ovih dana dobrovoljno nastoji da pomogne snagama reda u pronalaženju učesnika minulih nereda. Ne samo da su pokrenuli tipične akcije civilnog društva, na primer sajt Catch a Looter, već ih se ogroman broj prijavljuje sa namerom da svojim radom pomogne direktno policiji. Višekratno pregledanje neverovatnog broja sati snimaka nadzornih kamera, traženje putanja kojima je na hiljade maskiranih siledžija krenulo svaki od svoje kuće i stiglo do mesta na kojem su radili to što su već radili, mlatili, gazili, palili i pljačkali, zaista zahteva bukvalno milione sati rada. Kao posledica tog rada, ovo će možda biti prvi put u istoriji da većina izgrednika iz toliko masovnog i nepredviđenog kršenja zakona bude pronađena, uhvaćena i osuđena.

Ako to uspe, a rekao bih da će uspeti, ovo će biti prava poruka nasilnicima u gomili, kakvih više nigde ne manjka. Od ovoga puta, ne vredi im da se kriju ispod kapuljače, nacionalnog, klupskog ili ideološkog simbola i pod zaštitom gomile rade ono što čini razliku između njih i pristojnog, sebi i drugima korisnog sveta. Nije bitno što recimo bezbednosne kamere u mom Novom Sadu, iako već uveliko postavljene, još uvek ne koriste uglavnom ničemu. Kao i uvek u sličnim prilikama, onda kada jednom bude uspostavljen način na koji se ovakav kontrolni sistem može efikasno iskoristiti, to znanje će vrlo brzo biti primenjeno svuda gde bude volje da se to učini.

Mala digresija: bilo je zaista zanimljivo pratiti reakcije na sve ovo u domaćoj javnosti. Ne bih se duže zadržavao na tome, samo bih da nagovestim koliko sam se zabavljao gledajući kako komunisti, nacionalisti, kvaziliberali i uopšte prikriveni mislioci (one osobe čije su misli doobro prikrivene) svih fela, sa tihom radošću gledaju kako Londra gori i kako se sa sve pratećom zlobom nadaju da su ipak onomad-nije-važno-kad bili u pravu i da će metla mlade revolucije raščistiti proklete kapitaliste / nadmene imperijaliste sa njihovim standardima / svetske moćnike što nam oduzimaju Kosovo / ove što zahebavaju braću Ruse a od braća Grka traže da vrate pare / pedere iz Bilderberg grupe i sada ih prve poređati uza zid i uraditi šta se već radi kada nekog poređaš uza zid. Sada kad je to revolucionarno prošlo, mnoge će gumice raditi da se poneki tekstovi izbrišu iz sećanja, slutim. Ako, ako. A od naših komentatora kojima je ovo dobro došlo u pauzi podržavanja pravedne Gadafijeve borbe, jedino su komičniji bili oni tzv desničari u Engleskoj, koji su pred kraj nereda izjavili da će njihovih hiljadu članova izići na ulice da uguše nemire. Pa na taj način postali, i u sred prave nevolje, opšti predmet tipične engleske sprdnje.

Posledice....

Englesko društvo se do sada mnogo puta pokazalo sasvim sposobnim da izbegne zamke krajnosti i da donese uravnotrežene odluke o tome kuda će dalje. To ipak nije razlog da se na kraju ne navedu potencijalni otvoreni problemi proizišli iz ovih dešavanja. Ne mislim pri tome na dovođenje prekookeanskog savetnika superpolicajca robokapa, a koji ni u jednom trenutku nije uspeo da kontroliše više od 50% onog grada u kojem, navodno, uspešno održava red. To je prosto političarska glupost koja je u nekom obliku izgleda svuda zakonito prisutna, a uopšte ne sumnjam da će njen autor na neki način biti kažnjen. Pošto i tamo ume da bude nekih izbora, i to dosta redovno.

Prvi pravi problem sa kojim će se Britanija sresti je pritisak usmeren ka reformi sistema socijalnih davanja. Za razliku od SAD, socijalna davanja u Britaniji su ozbiljna i pokrivaju vrlo široke i bitne oblasti života - na primer, stanovanje, zdravstvenu zaštitu... Sam sistem socijalnog staranja je, kao i svuda u svetu, u početku bio zamišljen da pomogne ljudima da preguraju težak period od gubitka jednog do pronalaženja narednog posla. Stvar se vremenom otela kontroli, tako da danas postoje čitave porodice koje već generacijama žive na socijalnoj pomoći, bez ikakve želje da nađu neki „pravi" posao. Ovakav način života je uz to često praćen nekim oblicima kriminala, prostitucijom, reketiranjem i sličnim izvorima dopunske zarade. Naravno da ovakvo stanje izaziva povremeno blago negodovanje onih koji do svog hleba dolaze radeći, pri čemu plaćaju poreze iz kojih se ta socijalna davanja finansiraju. Tihi revolt u uslovima ovakvih društvenih sukoba postaje prilično glasan, a socijalna davanja su i inače viđena za kresanje, usled ekonomske krize. Stoga su sve glasniji zahtevi da se otvori mogućnost selektivnog ukidanja socijalne pomoći, a promena uslova za njeno dobijanje za one ostale. Ukratko, roditeljima maloletnih prestupnika koji su uhvaćeni u nepoodobnim radnjama bi takva pomoć bila ukinuta; nije baš jasno kakva se korist od toga očekuje, sem upotrebe ukidanja ovih prava u svrhu kažnjavanja. Oni ostali bi, ako se zahtevima koji se u javnosti sve glasnije čuju iziđe u susret, svoju socijalnu pomoć zapravo zarađivali povremeno radeći poslove za javno dobro - otprilike na onaj način na koji se i sada sprovodi društveno korisni rad, ali kao dopunski vid kazne za blaža dela suprotna zakonu. Ne treba mnogo pameti pa zaključiti da ovakve ideje nemaju mnogo veze ni sa pravednošću (jer bi ukidanje socijalne pomoći zakačilo i one koji sa ovim neredima nemaju ništa, na primer maloletne sestre i braću počinilaca) niti sa konceptom socijalne pomoći kao takve - kakva je to pomoć uopšte kad je treba zarađivati, da li to znači da se siromaštvo i/ili gubitak posla kažnjava, i da li bi kao usputni efekat bila ugrožena i sada postojeća radna mesta... Kako god, jedna od osnovnih funkcija socijalne pomoći - ona da drži sirotinju dalje od nasilnog otimanja tuđih novčanika i tako čuva društveni i klasni mir - bi na ovaj način nesumnjivo bila dovedena u pitanje.

Drugi problem na koji treba obratiti pažnju je veliki i nikako nije novi, ali usled ove potrage za maskiranim protestantima naglo postaje iznova aktuelan. Sistem nadzornih kamera koji će verovatno omogućiti kažnjavanje gotovo svih učesnika masovnih pljački i paljevina će tako upotrebljen kolateralno značajno ugroziti koječiju privatnost. Uzmite recimo ovaj mali naivni primer: prateći nekog pališu sekvencijalno kroz snimke više javnih bezbednosnih kamera, naišli ste na snimke supruge svog prijatelja koja se očigledno uputila da radi nešto što je suprotno njenom bračnom statusu. Šta ćete učiniti ? Jasno je da bi odgovor morao da bude ništa, ali šta će zaista biti ? Hoće li vaš duh biti dovoljno snažan, i uostalom da li ćete biti dovoljno voljni, da svom prijatelju ako ne baš kažete šta se dešava a ono ni na koji način čak ni ne nagovestite da ubuduće obrati pažnju na svoju vrludavu gospoju ? Ne zaboravite, u teoriji ni vi ni država ne biste smeli da znate ništa o navedenim vrlo privatnim aktivnostima dotične, a ako ipak nešto slučajno i saznate, tražeći neku savim drugu informaciju, ne biste dobijeno znanje smeli da upotrebite ili čak - i još gore - zloupotrebite. Možete li vi to, i, šta mislite, da li su svi oni koji do tih informacija mogu stići dovoljno mudri i pošteni ?



Komentari (190)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Colin_bgd Colin_bgd 14:07 16.08.2011

Osvezavajuce...

...citati normalne tekstove...
zoja444 zoja444 14:25 16.08.2011

Re: Osvezavajuce...

deo koji mi smeta je:

Uzmire recimo ovaj mali naivni primer: prateći nekog pališu sekvencijalno kroz snimke više javnih bezbednosnih kamera, naišli ste na snimke supruge svog prijatelja koja se očigledno uputila da radi nešto što je suprotno njenom bračnom statusu


zasto se za ovakve primere uvek uzima zena/supruga? mozda je ona u tom trenutku sa necijim suprugom? supruga/suprug nisu nicije privatno vlasnistvo. sta se izmedju njih desava, to obicno, ako zele, oboje mogu da vide, cuju, osete, bez ikoga sa strane. nekada i gledaju jedno drugom kroz prste.

nije mi bas jasan ni ovaj deo:

Hoćete li vaš duh biti dovoljno snažan, i uostalom da li ćete biti dovoljno voljni, da svom prijatelju ako ne baš kažete šta se dešava a ono ni na koji način čak ni ne nagovestite da ubuduće obrati pažnju na svoju vrludavu gospoju ?


u kom je kontekstu to obracanje paznje? ako je u smislu razresenja bracne krize mirnim putem, onda ok. sta ako je u pitanju nasilje?

ja bih stvarno bila u dilemi saopstiti ili ne, jer motivi mogu biti razni: od sujete, pakosti, osvetoljubivosti, takmicenja do preotimanja necijih supruznika (pored iskrene zelje da se nekom pomogne). mada, kada je bracna kriza u pitanju, neki i ne zele da ista saznaju. vise im odgovara status quo.

ako bih se odlucila da ista kazem, kazala bih to oboma.

edit

izbrisala sam deo komentara jer je bio vrednosni sud. nevezan je sa ostatkom.



Obren Markov Obren Markov 14:56 16.08.2011

Re: Osvezavajuce...

...citati normalne tekstove...


Hvala.
Zasluženo prvo mesto, u svakom slučaju
Obren Markov Obren Markov 15:00 16.08.2011

Re: Osvezavajuce...

zasto se za ovakve primere uvek uzima zena/supruga? mozda je ona u tom trenutku sa necijim suprugom? supruga/suprug nisu nicije privatno vlasnistvo.


Stvarno ne znam šta da odgovorim na ovo... Tema bloga definitivno nisu muško ženski odnosi, eto samo toliko... Dobro, evo kontrapitanje: Da li bi istu vrstu protesta izazvalo i navođenje suprotnog pola u toj ulozi ?

ja bih stvarno bila u dilemi saopstiti ili ne


Ako ćemo iskreno, i ja. Zavisi koliko mi je dobar prijatelj u pitanju.
Baš zato neki ja ne sme doći do takvih podataka, ukoliko nije profesionalno obučen i zakonski odgovoran da takve podatke ni na koji način ne koristi.
zoja444 zoja444 15:06 16.08.2011

Re: Osvezavajuce...

Dobro, evo kontrapitanje: Da li bi istu vrstu protesta izazvalo i navođenje suprotnog pola u toj ulozi ?


ja sam samo ukazala na to da podjednako varaju svoje supruznike oba pola. cak mi se cini da je to i vise izrazeno kod muskaraca, ali da ne ulazim u to. dovoljno je stereotipa o zenama. nije bas dobro stalno ih isticati.
Colin_bgd Colin_bgd 15:24 16.08.2011

Re: Osvezavajuce...

Zasluženo prvo mesto, u svakom slučaju

Ma, mislim, ti raznorazni prognozeri revolucije mi vec stvarno idu na levu obalu Dunava. Da, postoje ogromni problemi u britanskom drustvu (u kom to ne postoje), ali totalno odsustvo bilo kakve mere povodom ovih rajotsa, a kamoli hladne glave i racionalnog razmisljanja je alarmantno za zdravlje, u sirem smislu. Jedan od mnogih razocaravajucih primera mi je i ovaj tekstic sa nevidjenom rupom u logici, i totalnim odsustvom osnovnog poznavanja britanske svakodnevice i blize istorije. A doticna je nekad bila pri sebi, cak...
Obren Markov Obren Markov 15:41 16.08.2011

Re: Osvezavajuce...

ti raznorazni prognozeri revolucije mi vec stvarno idu na levu obalu Dunava.


Pa, ovaj, kako da kažem, ima i ljudi koji žive na levoj obali Dunava, pa...

Jedan od mnogih razocaravajucih primera mi je i ovaj tekstic


Nešto manje, ali na moju žalost ipak ispod očekivanog nivoa, i ovaj...
abrasax abrasax 14:39 17.08.2011

Re: Osvezavajuce...

u kom je kontekstu to obracanje paznje? ako je u smislu razresenja bracne krize mirnim putem, onda ok. sta ako je u pitanju nasilje?


Misliš, ljubavnik/ca zlostavlja ljubavnika/ cu? Nebitno - protiv nasilja u svakom slučaju.
babmilos babmilos 14:19 16.08.2011

da

moj pogled na stvari ima određeni potencijal da ih iznervira

mene si uspeo, ne baš da iznerviraš, ali da isprovociraš.
prvo, nisam primetio vest da bilo koja institucija daje makar podršku "lopovima", pa je poređenje sa našim rušiocima sumnjivo.
drugo, rušenje engleske je samo po sebi nemoguć događaj, pa je u redu uhapsiti 1000 huligana, dok je rušenje libije legitimna revolucija, koju će ista ta engleska izdašno potpomoći. poredim ih, jer u oba slučaja inicijalno nije bilo zvanićčnih lidera niti vođstva - u engleskom slučaju tako ima i da ostane. takođe, gomila volontera koja pomaže da se zaborave stresni dani su volonteri i svaka im čast, a ljudi koji podržavaju moamera "više nikad nećemo dodavati el, šta god to značilo" gadafija su plaćenici režima.
i konačno, najlakše je reći "to su razbojnici", ali brojnost te razbojničke grupe je prevelika. pre miriše na eskalaciju skrivenog besa.
Obren Markov Obren Markov 15:07 16.08.2011

Re: da

mene si uspeo, ne baš da iznerviraš, ali da isprovociraš.


To je ok.

nisam primetio vest da bilo koja institucija daje makar podršku "lopovima", pa je poređenje sa našim rušiocima sumnjivo


Poređenje je vezano za pljačkanje prodavnica, kojih je bilo u oba slučaja dovoljno da poređenja bude. U ovom drugom smislu, smislu institucionalne podrške, zaista nema mesta poređenju. U tom smislu, ovdašnja paljevina se pre može uporediti sa npr studentima u Iranu koji su, tobož samostalno, onomad okupirali američku ambasadu u Teheranu, nego sa događajima u Engleskoj.

rušenje engleske je samo po sebi nemoguć događaj, pa je u redu uhapsiti 1000 huligana, dok je rušenje libije legitimna revolucija


Takođe je, i iz maltene istih razloga, i 5. oktobar legitimna revolucija, a divljanje povodom gej parade nije. Jel ovo zaista mora da se objašnjava ?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 07:07 17.08.2011

Re: da

Prvo da kažem da je tekst jako dobar, i da sam uživao čitajući ga.


Poređenje je vezano za pljačkanje prodavnica, kojih je bilo u oba slučaja dovoljno da poređenja bude. U ovom drugom smislu, institucionalne podrške, zaista nema mesta poređenju. U tom smislu, ovdašnja paljevina se pre može uporediti sa npr studentima u iranu koji su, tobož samostalno, onomad okupirali američku ambasadu u Teheranu, nego sa događajima u Engleskoj.


Da...
Prava stvar je poređenje Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, u ovim situacijama, te i u odnosu prema izgrednicima.

Moje je mišljenje da je skup povodom proglašavanja nezavisnosti Kosova, zakonit (to niko ni ne dovodi u pitanje?) a i opravdan. Pod opravdanim ne smatram u odnosu na razlog, već na upravljanje gneva koji se u tom trenutku javio povodom proglašenja. Smatram potez odgovornim.

Međutim... Tu na snagu stupa razlika između RS i UK, koja ne leži samo u tome što je Srbija republika (jaka republika, bolje da je kraljevina), već u funkcionalnosti sistema. Dakle, s obzirom da je broj izgrednika te večeri bio jako mali, bezbednosne snage su morale da ih nadjačaju. To nije bio slučaj niti sa "praradom ponosa". Znači, policija je efektivnija u UK.
Zatim, policija u UK, a vidimo i uz svesrdnu pomoć stanovnika, relativno uspešno traga za počioniocima, i pri tome skuplja odgovorajuće dokaze.
Tužilaštvo.
Sudstvo radi danonoćno, i izgrednicima određuje kazne, u skladu sa počinjenim delom.
Jako je bitno primetiti da su razmere nemira u UK impozantne u odnosu na nemire u Beogradu, ali to nije problem za jedan funkcionalni sistem, što se ne može reći za Srbiju, koja, daleko manje probleme nije u stanju da reši.
Tu leži odgovornost vlasti, jer nisu bili u stanju, i nakon 4 godine na vlasti, da podignu sistem bezbednost, pravosuđa, na taj stepen koji bi odgovorio na izazove nemira, preventivno, a i sankcijama.


Dalje se može pričati o motivima nemira o UK, o problemima koji realno postoje na liniji policija-stanovništvo, socijalnim izdacima, reformama koje se sprovode, kako pogađaju koji sloj stanovništva itd... Sve validno, ali svetlosnu godinu daleko od Srbije.

Još jednom, dobar tekst.


P.S. Ako bih preskočio termin "društvo", iako u Engleskoj ono verovatno postoji, posebna je priča nadzor, kamere po gradu... I zaista bi lepo bilo pozabaviti se tom tematikom na blogu.
mikimedic mikimedic 07:31 17.08.2011

Re: da

Prvo da kažem da je tekst jako dobar, i da sam uživao čitajući ga.


ne nije, naprotiv - tekst koji velica totalitarizam ne moze biti dobar.

ajmo redom:

Pa, dokle god VK i njegova mala mala grupa budu imali snage da preteći otkazima nekom i inače jadnom svetu iste isteruju na barikade i tako uklanjaju mogućnost da se onaj problem ne baš reši, ali ipak pacifikuje i smiri, i time Srbija otvori za mogućnost modernizacije. Spominjaću sve to i posle, mada ređe, jer ko ne pamti iznova preživljava.


jeli - a kako bi ti problem resio? pretpostavljam ilegalnim putem?

i pre nego sto ovako nesto lupis i uvredis sve ljude koji sad jesu na barikadama, bolje bi bilo da imas neki link da to i dokazes. u protivnom u pitanju je najobicnija kleveta.

a to ces da spominjes - exactly. spominjacu i ja legalnu situaciju u vezi kosova, ali uopste necu redje vec onoliko koliko je potrebno. tek da se nezaboravi...

jer ako nepravo bude ispred prava onda na ovom svetu nece biti mnogo buducnosti. makar bio i modernizovan po tvom ukusu.

Ali danas više neću: ovaj post je u vezi Engleske,


pa onda nemoj, ako vec neces. cemu gornji paragraf onda?
malo se takmicimo u pljuvanju u dalj



već ka načinu na koji je englesko društvo, većinski, reagovalo na eksploziju nasilja koji mu je priredio njegov rođeni polusvet.


ajde? a taj polusvet nije deo 'engleskog drustva'

Poruka koju Englezi šalju svojim aktivizmom je jasna. Ne žele siledžije i razbojnike na svojim ulicama, i nemaju nimalo razumevanja za njihovo nesrećno detinjstvo i njihovu potrebu da poseduju stvari za koje nisu spremni da izdvoje novac.


koji englezi? oni sto ruse nisu englezi? oni su valjda pakistanci, indusi, sta li?



Druga strana se u međuvremenu organizovala, i kad je prvih hiljadu demonstranata od koristi uhapšeno, a raširila se vest da će - bude li trebalo - leteti i gumeni meci, koji ne ubijaju ali razvaljuju njušku snagom pobesnelog teškaša, nemiri su naprasno prestali.


znaci ipak postoje dve strane - oni koji su vise englezi i oni koji su malo manje



pak, mene lično je više iznenadila jedna druga stvar: na hiljade i hiljade volontera ovih dana dobrovoljno nastoji da pomogne snagama reda u pronalaženju učesnika minulih nereda. Ne samo da su pokrenuli tipične akcije civilnog društva, na primer sajt Catch a Looter, već ih se ogroman broj prijavljuje sa namerom da svojim radom pomogne direktno policiji. Višekratno pregledanje neverovatnog broja sati snimaka nadzornih kamera, .


ozna sve dozna.

ovo bi bio odlican paragraf za 1948 (doduse i za vreme okupacije beograda). ali hebiga, ni nacisti ni komunisti nisu imali nadzorne kamere - doduse volje gradjana da saradjuju je bilo na pretek.

mozda su ipak kamere uzrok pada i nacizma i komunizma



zato se ja za englesku ne brinem.

zabavljao gledajući kako komunisti, nacionalisti, kvaziliberali i uopšte prikriveni mislioci (one osobe čije su misli doobro prikrivene) svih fela, sa tihom radošću gledaju kako Londra gori


gresis - komunisti su gledali kako kamere rade , i aplaudiraju ovakvim tekstovima.

da će metla mlade revolucije raščistiti proklete kapitaliste / nadmene imperijaliste sa njihovim standardima / svetske moćnike što nam oduzimaju Kosovo / ove što zahebavaju braću Ruse a od braća Grka traže da vrate pare / pedere iz Bilderberg grupe i sada ih prve poređati uza zid i uraditi šta se već radi kada nekog poređaš uza zid.


ne, to ce da rade ovi sto imaju kamere - sta bi bilo da ih je bilo 1948. pazi, za fejsbuk 4 godine... za razbijanje izloga, you tell me...

iskreno, mrzi me dalje... kad vidim ovakve 'eksperte' za englesko drustvo, i kosovo, i vojvodinu, i autonomiju, sve u istom loncu malo mi bude



odoh da citam martinu, ona bar nije folirant.
antioksidant antioksidant 07:56 17.08.2011

Re: da


odoh da citam martinu, ona bar nije folirant.

и опет је плавуша победила...
Obren Markov Obren Markov 08:16 17.08.2011

Re: da

iskreno, mrzi me dalje... kad vidim ovakve 'eksperte' za englesko drustvo, i kosovo, i vojvodinu, i autonomiju, sve u istom loncu malo mi bude


Moraću ubuduće u manjim dozama, precenih vernog čitaoca izgleda
mikimedic mikimedic 08:19 17.08.2011

Re: da

Moraću ubuduće u manjim dozama, precenih vernog čitaoca izgleda


nemoj mnogo sebi da dajes na znacaju, bas nemam nesto previse posla a i karagaca se nesto ucutao pa mi je dosadno...
Obren Markov Obren Markov 08:23 17.08.2011

Re: da

Moje je mišljenje da je skup povodom proglašavanja nezavisnosti Kosova, zakonit


I normalne demonstracije su u Engleskoj, čini mi se, zakonite. Problem nije u izražavanju mišljenja, i mislim da tu leži osnovni nesporazum: nasilje i pljačka nisu izražavanje mišljenja. Nisu ni mišljenje, ako ćemo pravo.

Još jednom, dobar tekst.


Hvala, i ovako javno. Jednom i mi da se složimo
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 08:23 17.08.2011

Re: da

mikimedic

U pravu ste, Miki Medić. Nisam razumeo deo teksta koji eksplicitno optužuje VK (Vojislav Koštunica? Blogoopsesija?) da je odgovoran (za tačno šta nisam ni to siguran) za ucenjivanje ljudi. Bez dokaza. A la Miloš Minić. Spremite vešala, i pregledajte FB strane.


Dobro... Tu je i to sa "mi-narod, oni-otpadnici"...

Van toga, dobar tekst.
Obren Markov Obren Markov 08:34 17.08.2011

Re: da

Nisam razumeo deo teksta koji eksplicitno optužuje VK (Vojislav Koštunica? Blogoopsesija?) da je odgovoran (za tačno šta nisam ni to siguran) za ucenjivanje ljudi. Bez dokaza.


Pa jest, kad je VK u pitanju ništa ne sme bez dokaza, audio traka i otisaka prstiju, sve drugo je zlonamerno laganje... Zaboravio sam...
mikimedic mikimedic 08:35 17.08.2011

Re: da

Van toga, dobar tekst.


sta je dobro u ovom tekstu?

njegova sustina je upravo

Nisam razumeo deo teksta koji eksplicitno optužuje VK (Vojislav Koštunica? Blogoopsesija?) da je odgovoran (za tačno šta nisam ni to siguran) za ucenjivanje ljudi. Bez dokaza. A la Miloš Minić. Spremite vešala, i pregledajte FB strane.

Obren Markov Obren Markov 08:51 17.08.2011

Re: da

njegova sustina je upravo

U pravu ste, Miki Medić. Nisam razumeo deo teksta koji eksplicitno optužuje VK (Vojislav Koštunica? Blogoopsesija?) da je odgovoran (za tačno šta nisam ni to siguran) za ucenjivanje ljudi.


To nije baš suština teksta, al jeste jako dobro
mikimedic mikimedic 08:59 17.08.2011

Re: da


To nije baš suština teksta, al jeste jako dobro


odlicno je.

pogotovo sto si ovo zaboravio.

Bez dokaza. A la Miloš Minić. Spremite vešala, i pregledajte FB strane.


kad si citirao. sto sasvim dovoljno govori o tebi.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:05 17.08.2011

Re: da

Obren Markov
... kad je VK u pitanju, ništa ne sme bez dokaza...

Pa... Vi biste izuzetke ili pravilo?
Meni je jasno da se izuzeci u pravilo pretvaraju, i da se jedan čovek, bio on VK ili OM, ne može bez dokaza osuditi.
Obren Markov Obren Markov 09:15 17.08.2011

Re: da

Meni je jasno da se izuzeci u pravilo pretvaraju, i da se jedan čovek, bio on VK ili OM, ne može bez dokaza osuditi.

Ovo ipak zahteva malo duži odgovor.
Dakle: pisao sam blog, a ne sudsku presudu. Ono što je ovde navedeno, napisano je na osnovu informacija koje sam dobio od tamošnjeg (sever Kosova) izvora kojem verujem - od koga tačno, zboriti ne smem, iz verujem razumljivih razloga. A ako i kad budem te podatke imao u formi jasnih dokaza, na sudu prihvatljivih, nemam baš ništa protiv da dotični VK i njegovi čauši budu vaistinu, sudski, pravosnažno i tako to osuđeni. U međuvremenu, to što dotični šeta na slobodi i dalje ne znači da se navedene stvari ne dešavaju - i pored svih presumpcija nevinosti, što je termin i princip koji se pre svega koristi u pravu, tokom poštenog sudskog postupka.
Obren Markov Obren Markov 09:21 17.08.2011

Re: da

odlicno je.

pogotovo sto si ovo zaboravio.

Bez dokaza. A la Miloš Minić. Spremite vešala, i pregledajte FB strane.



kad si citirao. sto sasvim dovoljno govori o tebi.


To sam namerno preskočio, jer je u pitanju nizak udarac, koji nije primeren ovoj raspravi, a samim tim je i beznačajan. Verujem eto, da autor ipak nije želeo ništa loše.
Ali insistiranje na citiranju najneprimerenijeg dela komentara... To je nešto drugo.
mikimedic mikimedic 09:22 17.08.2011

Re: da

Ali insistiranje na citiranju najneprimerenijeg dela komentara... To je nešto drugo.


ne, inisistiranje je na sustini tvog 'teksta'.
mikimedic mikimedic 09:25 17.08.2011

Re: da

Ovo ipak zahteva malo duži odgovor.
Dakle: pisao sam blog, a ne sudsku presudu. Ono što je ovde navedeno, napisano je na osnovu informacija koje sam dobio od tamošnjeg (sever Kosova) izvora kojem verujem - od koga tačno, zboriti ne smem, iz verujem razumljivih razloga.


ne cujem dobro, ali svi koji pozivaju narod da ostane na barikadama bice uhapseni.
Obren Markov Obren Markov 09:30 17.08.2011

Re: da

ne, inisistiranje je na sustini tvog 'teksta'.


Šta je u ovome

odlicno je.

pogotovo sto si ovo zaboravio.

Bez dokaza. A la Miloš Minić. Spremite vešala, i pregledajte FB strane.



kad si citirao. sto sasvim dovoljno govori o tebi.


uopšte iz mog teksta ?!?
Uzgred, zašto 'teksta' ? Odbijaš da poveruješ da postoji tekst koji ti se ne sviđa, pa je on zato samoproklamovan, ničim izazvan, takozvan... ?
Colin_bgd Colin_bgd 09:35 17.08.2011

Re: da

jer ako nepravo bude ispred prava...

Pa cekaj malo. Ovamo kao places sto osudise decu na robiju zbog fejsbuka, a onamo kao fol ne postoji mehanizam kojim smo odmakli od "prava" oko za oko...

Lepo nam samo kazi u kom trenu bi hteo da zamrznes pravo, pa da svi lepo odleprsamo u svetlu tadasnjost...
mikimedic mikimedic 09:36 17.08.2011

Re: da

uopšte iz mog teksta ?!?


sve - ovo je sustina tvog 'teksta'

Bez dokaza. A la Miloš Minić. Spremite vešala, i pregledajte FB strane.

a uopste me ne cudi sto ne zelis da je vidis...
mikimedic mikimedic 09:41 17.08.2011

Re: da

Pa cekaj malo. Ovamo kao places sto osudise decu na robiju zbog fejsbuka, a onamo kao fol ne postoji mehanizam kojim smo odmakli od "prava" oko za oko...

Lepo nam samo kazi u kom trenu bi hteo da zamrznes pravo, pa da svi lepo odleprsamo u svetlu tadasnjost...


ni ui jednom. i nema potrebe za decjim aluzijama, to zadrzi za svoje privatne razgovore.

kazna mora biti primerena ucinjenom krivicnom delu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:53 17.08.2011

Re: da

To sam namerno preskočio, jer je u pitanju nizak udarac, koji nije primeren ovoj raspravi, a samim tim je i beznačajan. Verujem eto, da autor ipak nije želeo ništa loše.
Ali insistiranje na citiranju najneprimerenijeg dela komentara... To je nešto drugo.

Zašto "nizak udarac"?
Ja sam "neprijatelj"? Zlonameran?

Zašto procenjujete "primerenost" raspravi?

Nego, da se vratimo na citat
sz iliti ja
Meni je jasno da se izuzeci u pravilo pretvaraju, i da se jedan čovek, bio on VK ili OM, ne može bez dokaza osuditi.


OM
pisao sam blog, a ne sudsku presudu.

Da, tako je.
I blog nije baš novinski članak, ali koliko sam razumeo učesnici ga shvataju na taj način.
OM
Ono što je ovde navedeno, napisano je na osnovu informacija koje sam dobio od tamošnjeg (sever Kosova) izvora kojem verujem - od koga tačno, zboriti ne smem, iz verujem razumljivih razloga.

Vi ste čuli od nekoga da je to tako? Pa nije to baš toliko ozbiljna stvar, zar ne? Što dole potvrđujete:
OM
A ako i kad budem te podatke imao u formi jasnih dokaza, na sudu prihvatljivih, nemam baš ništa protiv da dotični VK i njegovi čauši budu vaistinu, sudski, pravosnažno i tako to osuđeni.

Ko bi imao protiv da neko bude osuđen za neko nedelo na osnovu dokaza?

U međuvremenu, to što dotični šeta na slobodi i dalje ne znači da se navedene stvari ne dešavaju - i pored svih presumpcija nevinosti, što je termin i princip koji se pre svega koristi u pravu, tokom poštenog sudskog postupka.

ŠTA OVO ZNAČI?
PRVO DOVODITE U PITANJE NEČIJU NEDUŽNOST, KAKO SAMI KAŽETE, BEZ DOKAZA PRIHVATLJIVIH NA SUDU, A ZATIM KAŽETE DA SE PRETPOSTAVKA NEDUŽNOSTI KORISTI U PRAVU, TOKOM POŠTENOG SUĐENJA.
A PRE SUĐENJA?
Colin_bgd Colin_bgd 09:57 17.08.2011

Re: da

kazna mora biti primerena ucinjenom krivicnom delu.

oko za oko, drugim recima...

i nema potrebe za decjim aluzijama, to zadrzi za svoje privatne razgovore

ooooh... handbags out...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 09:59 17.08.2011

Re: da

Colin_bgd
kazna mora biti primerena ucinjenom krivicnom delu.

oko za oko, drugim recima...


Baš opsežna tema.
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:15 17.08.2011

Re: da

mikimedic
Pa cekaj malo. Ovamo kao places sto osudise decu na robiju zbog fejsbuka, a onamo kao fol ne postoji mehanizam kojim smo odmakli od "prava" oko za oko...

Lepo nam samo kazi u kom trenu bi hteo da zamrznes pravo, pa da svi lepo odleprsamo u svetlu tadasnjost...


ni ui jednom. i nema potrebe za decjim aluzijama, to zadrzi za svoje privatne razgovore.

kazna mora biti primerena ucinjenom krivicnom delu.



Ako im je izrecena zatvorska kazna od 4 godine znaci da po vazecem britanskom zakonu to jeste propisana kazna (raspon minimum maksimum) za poziv na nerede koji su rezultirali kao sto smo videli - ogromnom stetom i ljudskim zivotima. Kome je i sta tacno tu sporno?

mikimedic mikimedic 10:25 17.08.2011

Re: da

kazna mora biti primerena ucinjenom krivicnom delu.

oko za oko, drugim recima...


ne bas - posto ocigledno ne razumes, evo jedan link


Na koncu krivičnog postupka, kao njegova kruna, nalazi se odmeravanje kazne licu, za koga je prethodno utvrđeno da je izvršio određeno krivično delo. Radi se o društveno vrednovanom postupku koji je definisan strogim zakonskim okvirima i procedurama.Kada kažemo odmeravanje mislimo na odabir vrste i mere određene krivične sankcije, pa je stoga pravilniji naziv ove krivičnomaterijalne oblasti- individualizacija krivične sankcije.

mikimedic mikimedic 10:31 17.08.2011

Re: da

Ako im je izrecena zatvorska kazna od 4 godine znaci da po vazecem britanskom zakonu to jeste propisana kazna (raspon minimum maksimum) za poziv na nerede koji su rezultirali kao sto smo videli - ogromnom stetom i ljudskim zivotima. Kome je i sta tacno tu sporno?


hhhm a kolika je kazna propisana po vazecem srpskom zakonu za pozivanje (preko fejsa, ili bloga ili na drugi nacin svejedno) na otcepljenje kosova, koje kao sto vidimo svakodnevno rezultira ogromnom stetom i (valjda si htela da kazes) gubitkom ljudskih zivota.

sta mislis - koliko bi obren, a i ostali koji pozivaju, trebalo da dobiju (ako je ovo pravna drzava, kao sto je engleska, jel da?)?.



Colin_bgd Colin_bgd 10:40 17.08.2011

Re: da

Na koncu krivičnog postupka, kao njegova kruna, nalazi se odmeravanje kazne licu, za koga je prethodno utvrđeno da je izvršio određeno krivično delo. Radi se o društveno vrednovanom postupku koji je definisan strogim zakonskim okvirima i procedurama.Kada kažemo odmeravanje mislimo na odabir vrste i mere određene krivične sankcije, pa je stoga pravilniji naziv ove krivičnomaterijalne oblasti- individualizacija krivične sankcije.

Ovaj citat ne podrzava ono sto si ti napisao, ali dobro... necu da sitnicarim...
babmilos babmilos 10:40 17.08.2011

Re: da

čini mi se da vreme u kome živimo traži razlog svakom događaju. zato ne bijemo decu, već sa njima razgovaramo. zato smo uveli gomilu psihičkih dijagnoza, da bismo iskorake iz "regularnog" (zdravstveno) objasnili. tako i ovo u engleskoj: šta je razlog? ne formalni okidač, već suštinski razlog. kad se prašina slegla, imamo 1000 ljudi u zatvoru, to je ozbiljan simptom, za koji sigurno ne može biti objašnjenje "to su razbojnici".
zato što ozbiljnog razloga nema, ne sviđa mi se poređenje sa beogradskim (i/ili niškim) rušenjima. jer u našim rušenjima imamo jasan razlog, podsrekivače, izvršioce u jasno definisanoj grupi. i da, nesumnjivo da je zbunjena (ili čak pre namerno zaustavljena) policija doprinela da se stvar ne suzbije efikasno kako je moglo.
a ovo što se desilo u engleskoj je nekako brzinski zataškano - šta je bilo, ništa, pravosuđe osuđuje, volonteri obnavljaju, haj zdravo.
Colin_bgd Colin_bgd 10:47 17.08.2011

Re: da

zato što ozbiljnog razloga nema...

Ima razloga vise, svi su vrlo ozbiljni...
Obren Markov Obren Markov 11:58 17.08.2011

Re: da

sve - ovo je sustina tvog 'teksta'

Bez dokaza. A la Miloš Minić. Spremite vešala, i pregledajte FB strane.


Ne vidiš ti ništa, a kamoli suštinu. Ali da pomognem: suština ovog bloga je da su konačno nahvatali lopove i siledžije koji rade u gomili i vade se na nju, zahvaljujući tehnologiji obezbedili dokaze protiv njih i sada će isti da zaglave prdekanu. Stanovnici pogođenih gradova to podržavaju u toliko velikom broju da snage reda ne znaju kako tu i toliku pomoć da upotrebe. Autor teksta se tom prigodom nada da će taj pristup da se raširi diljem sveta, uključivši i Srbiju. Pa da ne može svaki magarac da kaže da je nešto loše volje i marginalizovan i/ili je na primer njegov klub izgubio, pa da onda nekog umlati ili štagod zapali.
Je li sad jasno ? Ili mi ne vredi ni da izdajem skraćena dela ?
Obren Markov Obren Markov 12:04 17.08.2011

Re: da

za koji sigurno ne može biti objašnjenje "to su razbojnici".


Zašto ? Kad oni jesu razbojnici ?

Svaki čovek pravi svoje izbore, i za njih odgovara. Kada je nečiji izbor da pali, pljačka i ubija, tu nema nikakvog opravdanja što je npr iz razorene porodice. Svi smo iz nekog razloga nezadovoljni, pa ipak izbor pristojne većine građana (pristojne u smislu odnosa prema životu) jeste da poštuju imovinu i život drugih ljudi i zajednice. A ovi drugi... svi jako dobro znaju šta je posledica njihovih dela. Samo što su se nadali da će se izvući nekažnjeno, kao uvek do sada.
mikimedic mikimedic 12:04 17.08.2011

Re: da

Ovaj citat ne podrzava ono sto si ti napisao, ali dobro... necu da sitnicarim...


objasnni, sitnicari, ako imas argumente, pls.
nemoj da odgovaras frazama kao karagaca.
Obren Markov Obren Markov 12:05 17.08.2011

Re: da

nemoj da odgovaras frazama kao karagaca.


Nego, tebe Karagaća baš nešto ozbiljno očepio ?
babmilos babmilos 12:12 17.08.2011

Re: da

Obren Markov
Svaki čovek pravi svoje izbore, i za njih odgovara.

naravno, samo primećujem da za svakakva nepočinstva tražimo razloge, a ovde to ne činimo. zovemo ljude razbojnicima, i gotovo. pogledajmo primer horora iz norveške: manijak ubije 76 ljudi, i po svetu odmah pršte analize da li je fanatik, hrišćanin, desničar; šta je napisao u knjizi; šta misli o kosovu. i pitam se, da li je razlog za izostanak "istrage razloga" činjenica da se stvar odigrala u engleskoj gde, po definiciji, neredi izbijaju samo tako što ih izazovu razbojnici, nikako nezadovoljnici (da primetim još jednom, postoji bar hiljadu uhapšenih).
Obren Markov Obren Markov 12:13 17.08.2011

Re: da

Zašto "nizak udarac"?
Ja sam "neprijatelj"? Zlonameran?

Zašto procenjujete "primerenost" raspravi?


Zato što jeste bio nizak. Do sada sam mislio da nisi zlonameran, jel' jesi ? A primerenost raspravi procenjujem zato što ne želim da mi se blog pretvori u raspravu argumentima tipa "komunjaro - fašisto". Jedino, danas sam nešto baš dobro raspoložen, pa eno čak ni mikimedića nisam banovao

Pa nije to baš toliko ozbiljna stvar,

Naprotiv, jeste, vrlo. Tu se radi o kombinaciji manipulisanja mogućnostima ljudi da prežive, pogrešno shvaćenih nacionalnih interesa i najordinarnijeg kriminala.

ŠTA OVO ZNAČI?
PRVO DOVODITE U PITANJE NEČIJU NEDUŽNOST

Ama ne dovodim ni u kakvo pitanje. Uveren sam da tu nema ni N od nedužnosti. Takođe sam recimo uveren da najveći greh Al Kaponea nije utaja poreza.
Obren Markov Obren Markov 12:17 17.08.2011

Re: da

da primetim još jednom, postoji bar hiljadu uhapšenih

Da spomenem prvi put, postoji bar 5.000 izgrednika, po tamošnjim procenama

po definiciji, neredi izbijaju samo tako što ih izazovu razbojnici, nikako nezadovoljnici

Kad si nezadovoljan, poneseš neku parolu u ruke pa odeš na ulicu pred recimo parlament. Kad si razbojnik, poneseš motku, namrtvo prebiješ ljude koji čuvaju svoju prodavnicu, opljačkaš je i na kraju zapališ.
mikimedic mikimedic 12:18 17.08.2011

Re: da

. Stanovnici pogođenih gradova to podržavaju u toliko velikom broju da snage reda ne znaju kako tu i toliku pomoć da upotrebe. Autor teksta se tom prigodom nada da će taj pristup da se raširi diljem sveta, uključivši i Srbiju.


i ja se nadam, pogotovo kad je u pitanju kosovo - da ne moze svako da kaze da kosovo treba da bude nezavisno (cineci pritom krivicno delo). a pogotovo kad su u pitanju akcije okupatora, sreca je da gradjani bar zasad spontano reaguju i okupljaju se na barikadama. i sreca je sto ce se taj trend nastaviti.
mikimedic mikimedic 12:18 17.08.2011

Re: da

Nego, tebe Karagaća baš nešto ozbiljno očepio ?


nije on sposoban za tako nesto, kao ni ti.
Obren Markov Obren Markov 12:22 17.08.2011

Re: da


nije on sposoban za tako nesto, kao ni ti.

Ne znam baš, deluješ nekako uznemireno... Znači, samo loš dan ?
babmilos babmilos 12:30 17.08.2011

Re: da

Obren Markov
Kad si nezadovoljan, poneseš neku parolu u ruke pa odeš na ulicu pred recimo parlament.

to se radi samo ako si organizovan, nikada ako si tek besan.
mikimedic mikimedic 12:36 17.08.2011

Re: da

Ne znam baš, deluješ nekako uznemireno... Znači, samo loš dan ?


ma kakvi meni je odlican. a tebi?
Colin_bgd Colin_bgd 13:27 17.08.2011

Re: da

objasnni, sitnicari, ako imas argumente, pls.

Sta hoces da kazes? Da ni sam ne razumes tekst koji si mi citirao, a koji, ako nista drugo, daje punu podrsku nacinu na koji su engleski sudovi procesirali mladez sa fejsbuka... To cisto sa tehnicke strane, da ne bude zabune, ne razgovaramo o (ne)podrsci konkretnim izrecenim merama... (ovo da opet ne bi bilo podmetanja i zamena teza u nedostatku suvislog Miki-odgovora...)
mikimedic mikimedic 13:31 17.08.2011

Re: da

Sta hoces da kazes? Da ni sam ne razumes tekst koji si mi citirao, a koji, ako nista drugo, daje punu podrsku nacinu na koji su engleski sudovi procesirali mladez sa fejsbuka... To cisto sa tehnicke strane, da ne bude zabune, ne razgovaramo o (ne)podrsci konkretnim izrecenim merama... (ovo da opet ne bi bilo podmetanja i zamena teza u nedostatku suvislog Miki-odgovora...)


aman covece - sta hocu da kazem; da je 4 godine preostra kazna koja nije primerena tezini krivicnog dela (pozivanje na nerede preko fejzbuka).

linkovani clanak ti daje ukazuje na principe kako se vrsi odmeravanje kazne u svakom pojedinacnom slucaju - individualizacija krivicne sankcije.

sve i da su osudjeni ranije bili osudjivani za oruzanu pobunu (u sta sumnjam), cetiri godine za krivicno delo ucinjeno putem fejzbuka je preostra sankcija.

a vidim da se dobar deo blogera slozio sa njom onako odokativno, na prvu loptu.

hajde da ponovim - primenivsi iste arsine, koliko treba da dobiju svi koji zagovaraju (uh sto mrzim taj izraz) kosovsku nezavisnost putem bloga?

koja kazna bi bila primerena za autora ovog teksta?




Colin_bgd Colin_bgd 13:52 17.08.2011

Re: da

aman covece - sta hocu da kazem; da je 4 godine preostra kazna koja nije primerena tezini krivicnog dela (pozivanje na nerede preko fejzbuka).

linkovani clanak ti daje ukazuje na principe kako se vrsi odmeravanje kazne u svakom pojedinacnom slucaju - individualizacija krivicne sankcije.

sve i da su osudjeni ranije bili osudjivani za oruzanu pobunu (u sta sumnjam), cetiri godine za krivicno delo ucinjeno putem fejzbuka je preostra sankcija.

a vidim da se dobar deo blogera slozio sa njom onako odokativno, na prvu loptu.

hajde da ponovim - primenivsi iste arsine, koliko treba da dobiju svi koji zagovaraju (uh sto mrzim taj izraz) kosovsku nezavisnost putem bloga?

koja kazna bi bila primerena za autora ovog teksta?

4 godine jeste mnogo. Da su ti momci identican post uradili pre mesec dana, ne bi dobili verovatno ni usmenu opomenu, ali u datim okolnostima, tj vremenskom trenutku... Sve je tajming...

Sto se tice Kosova, i tu je stvar tajminga, a verovatno i u oceni realnosti da neko "zagovaranje" moze da ima uticaj u slucajevima kada se ono radi u proteklom vremenu...
mikimedic mikimedic 13:59 17.08.2011

Re: da

4 godine jeste mnogo. Da su ti momci identican post uradili pre mesec dana, ne bi dobili verovatno ni usmenu opomenu, ali u datim okolnostima, tj vremenskom trenutku... Sve je tajming...

Sto se tice Kosova, i tu je stvar tajminga, a verovatno i u oceni realnosti da neko "zagovaranje" moze da ima uticaj u slucajevima kada se ono radi u proteklom vremenu...


e upravo to je sporno - ne pristajem na pravdu vezanu za tajming. i jadno je kad kvazidemokratsko drustvo svoje shvatanje prava i pravde veze za tajming.

sta to znaci - nekom cemo suditi kad je to seksi, a kad nije nema veze?

uros misic ce dobiti 10 godina jer je u tom trenutku to seksi, a kad vidimo da je jos vise seksi da mu se ublazi kazna onda cemo je smanjiti?

e upravo to zastupas u svojim postovima, ako nisi primetio...
Colin_bgd Colin_bgd 14:03 17.08.2011

Re: da

e upravo to je sporno - ne pristajem na pravdu vezanu za tajming. i jadno je kad kvazidemokratsko drustvo svoje shvatanje prava i pravde veze za tajming.

sta to znaci - nekom cemo suditi kad je to seksi, a kad nije nema veze?

Pa to sam te vec pitao: u kom vremenskom trenutku hoces da zamrznemo "pravo" pa da izbacimo tajming iz jednacine?

A takodje, tekst koji si mi linkovao uopste ne iskljucuje tajming (i.e. okolnosti) u primeni zakona i odredjivanju kazne. Sad, da li je zbog toga cela civilizacija covecanstva jadna, to je drugo pitanje...

e upravo to zastupas u svojim postovima, ako nisi primetio...

E sad. Ja zastupam. Svet je nakriv od kad je sveta i veka, zato sam te i pitao u kom multiverzumu bi zeleo da zivis, gde Uros Misic dobije 10 godina, ili gde dobije 10 dana...
mikimedic mikimedic 14:09 17.08.2011

Re: da

Pa to sam te vec pitao: u kom vremenskom trenutku hoces da zamrznemo "pravo" pa da izbacimo tajming iz jednacine?


valjda danom stupanja na snagu zakona? jer zakonodavac je upravo taj koji treba da uzme tajming u obzir i da ga inkorporira u zakon.

Verujem, cenjena glavo,
da si i učio pravo,
da svakom sudiš pošteno
jer čast je čast a vlast je vlast.

I sve po zakonu,
zato sam prvi,

ne bi bilo ove krvi
da je bilo sve po zakonu!

Vlast je vlast,
i ja to poštujem,
tu su paragrafi pa zagrabi

nek isto je i đavolu i đakonu,
pa nek se zna!
Colin_bgd Colin_bgd 14:26 17.08.2011

Re: da

valjda danom stupanja na snagu zakona? jer zakonodavac je upravo taj koji treba da uzme tajming u obzir i da ga inkorporira u zakon.

Ja to ne sporim, sto je najgore, samo primecujem da okolnosti (zivot, vlast, sila, revolucija, pare, jare...) ponekad (u stvari cesce nego sto obican covek moze da podnese u svom kratkom zivotu) obesmisljavaju/prevazilaze/zaobilaze (opravdano i/ili neopravdano, posteno i/ili neposteno) te iste zakone...

Zakonodavac je tu prilicno limitiran cinjenicom da ljudska vrsta nema sposobnost da bez greske (ili uopste) predvidja buducnost...
Spiridon Spiridon 14:32 17.08.2011

Re: da

a i karagaca se nesto ucutao pa mi je dosadno...


da nije ono najgore?
mikimedic mikimedic 15:50 17.08.2011

Re: da

Ja to ne sporim, sto je najgore, samo primecujem da okolnosti (zivot, vlast, sila, revolucija, pare, jare...) ponekad (u stvari cesce nego sto obican covek moze da podnese u svom kratkom zivotu) obesmisljavaju/prevazilaze/zaobilaze (opravdano i/ili neopravdano, posteno i/ili neposteno) te iste zakone...


ne da ne sporis, nego upravo podrzavas primenu selektivne pravde (danas 4 godine za fejsbuk, juce ni dan zatvora) i obesmisljavanja zakona. jel zelis da zivis u drustvu u kome su zakoni obesmisljeni ovakvim presudama?

Zakonodavac je tu prilicno limitiran cinjenicom da ljudska vrsta nema sposobnost da bez greske (ili uopste) predvidja buducnost...


pisao je nesto dworkin na tu temu - verovatno bi sudija herkul, umesto zakonodavca, znao kako da postupi u toj situaciji.

ali problem je sto ocigledno sudije koje jednog dana mogu misicu da daju kaznu od 10 godina a drugog da mu je znatno umanje, kao i sudije koje jednog dana nece osuditi pocinioca za pozivanje na nerede na fejsu a drugog hoce, su daleko od sudije herkula.
mikimedic mikimedic 15:50 17.08.2011

Re: da

da nije ono najgore?




nadam se da nije zbog mojih komentara


Colin_bgd Colin_bgd 16:06 17.08.2011

Re: da

ne da ne sporis, nego upravo podrzavas primenu selektivne pravde (danas 4 godine za fejsbuk, juce ni dan zatvora) i obesmisljavanja zakona. jel zelis da zivis u drustvu u kome su zakoni obesmisljeni ovakvim presudama?

Ne slazem se. Po meni ce pre biti greska u tvojoj pretpostavci da postoje dve identicne situacije, pa onda iz, po meni, tog pogresnog polazista, izvlacis pogresan zakljucak da je pravda selektivna jer je postupila drugacije u dva nominalno mozda slicna, ali u sustini razlicita slucaja. Isti cin u dva razlicita konteksta i u razlicito vreme su dva razlicita sudska slucaja, ne jedan...

Uostalom, upravo da ne bi bilo selektivne "malo 'vako, malo 'nako" pravde imamo (ili smo barem imali) double jeopardy pravilo.
mikimedic mikimedic 16:20 17.08.2011

Re: da

Uostalom, upravo da ne bi bilo selektivne "malo 'vako, malo 'nako" pravde imamo (ili smo barem imali) double jeopardy pravilo.


koliko mi je poznato, double jeopardy (ne bis in idem) predstavlja pravilo da se ne moze suditi dva puta za isto krivicno delo (i.e. konkretan dogadjaj).

na koji nacin povezujes selektivnu pravdu (i.e. razlicitu praksu u primeni sankcija za dva razlicita krivicna dela/dogadjaja koji su iste ili slicne kvalifikacije) - sa pravilom ne bis in idem?


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:59 17.08.2011

Re: da

Obren Markov
Zašto "nizak udarac"?
Ja sam "neprijatelj"? Zlonameran?

Zašto procenjujete "primerenost" raspravi?


Zato što jeste bio nizak. Do sada sam mislio da nisi zlonameran, jel' jesi ? A primerenost raspravi procenjujem zato što ne želim da mi se blog pretvori u raspravu argumentima tipa "komunjaro - fašisto". Jedino, danas sam nešto baš dobro raspoložen, pa eno čak ni mikimedića nisam banovao

Није блог бокс меч, нити ја знам ко сте Ви, нити ме занима.
Нисам никог ословио "комуњаро/фашисто" (Кркару сам пар пута написао нешто ружно, али не тог типа), а понајмање сам помишљао на тако што после овог текста.
То за бановање... Не знам зашто би неког бановали? Човек се не слаже, има примедбу, имам је и ја, и да сте бановали једног или обојицу, не бисте примедбе видели. Такав изостанак примедби је добар?

Obren Markov
Pa nije to baš toliko ozbiljna stvar,

Naprotiv, jeste, vrlo. Tu se radi o kombinaciji manipulisanja mogućnostima ljudi da prežive, pogrešno shvaćenih nacionalnih interesa i najordinarnijeg kriminala.

Мислио сам на квалитет информације.
Obren Markov
ŠTA OVO ZNAČI?
PRVO DOVODITE U PITANJE NEČIJU NEDUŽNOST

Ama ne dovodim ni u kakvo pitanje. Uveren sam da tu nema ni N od nedužnosti. Takođe sam recimo uveren da najveći greh Al Kaponea nije utaja poreza.

Како сте уверени?
Obren Markov Obren Markov 17:18 17.08.2011

Re: da

Нисам никог ословио "комуњаро/фашисто"

Ne, nego sam ja upoređen sa Milošem Minićem, poznatim prodemokratski opredeljenim komunističkim rukovodiocem sedamdesetih godina, nadasve inteligentnog lica. Dobro, ako idemo u sitna crevca: a zašto ? Meni je to delovalo kao etiketa, a ne kao argument - a to je ujedno baš onaj redak na kome Miki-koga-nervira-Karagaća insistira.

Obren Markov

ŠTA OVO ZNAČI?
PRVO DOVODITE U PITANJE NEČIJU NEDUŽNOST

Ama ne dovodim ni u kakvo pitanje. Uveren sam da tu nema ni N od nedužnosti. Takođe sam recimo uveren da najveći greh Al Kaponea nije utaja poreza.


Како сте уверени?


Javilo mi se, eto
Hbg, postoji nešto što se zove dedukcija. Koristim ponekad.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:22 17.08.2011

Re: da

Obren Markov
Нисам никог ословио "комуњаро/фашисто"

Ne, nego sam ja upoređen sa Milošem Minićem, poznatim prodemokratski opredeljenim komunističkim rukovodiocem sedamdesetih godina, nadasve inteligentnog lica. Dobro, ako idemo u sitna crevca: a zašto ? Meni je to delovalo kao etiketa, a ne kao argument - a to je ujedno baš onaj redak na kome Miki-koga-nervira-Karagaća insistira.


У питању је манир Милоша Минића, чак не ни њега лично, он је само репрезент, државни тужилац после Другог светског рата.
У питању је проглашавање људи кривим пре подизања оптужнице.

У реду сада?
Obren Markov Obren Markov 17:27 17.08.2011

Re: da

У питању је манир Милоша Минића, чак не ни њега лично, он је само репрезент, државни тужилац после Другог светског рата.
У питању је проглашавање људи кривим пре подизања оптужнице.

У реду сада?

Nije. Ako ću da budem upoređivan sa ljudima koji druge proglašavaju krivim pre podizanja optužnice, onda hoću da to bude npr Čerčil. On je to radio Hitleru.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:29 17.08.2011

Re: da

Obren Markov
У питању је манир Милоша Минића, чак не ни њега лично, он је само репрезент, државни тужилац после Другог светског рата.
У питању је проглашавање људи кривим пре подизања оптужнице.

У реду сада?

Nije. Ako ću da budem upoređivan sa ljudima koji druge proglašavaju krivim pre podizanja optužnice, onda hoću da to bude npr Čerčil. On je to radio Hitleru.



apacherosepeacock apacherosepeacock 18:18 17.08.2011

Re: da

mikimedic
Ako im je izrecena zatvorska kazna od 4 godine znaci da po vazecem britanskom zakonu to jeste propisana kazna (raspon minimum maksimum) za poziv na nerede koji su rezultirali kao sto smo videli - ogromnom stetom i ljudskim zivotima. Kome je i sta tacno tu sporno?


hhhm a kolika je kazna propisana po vazecem srpskom zakonu za pozivanje (preko fejsa, ili bloga ili na drugi nacin svejedno) na otcepljenje kosova, koje kao sto vidimo svakodnevno rezultira ogromnom stetom i (valjda si htela da kazes) gubitkom ljudskih zivota.

sta mislis - koliko bi obren, a i ostali koji pozivaju, trebalo da dobiju (ako je ovo pravna drzava, kao sto je engleska, jel da?)?.


Ma kazna je tolika jer su pozivari na nerede sigurno uhvaceni nekom kamerom (ili su prepoznati i prijavljeni jos od nekog svedoka) sa prstima u nekoj opljackanoj radnji ili paljevini, hajde nemoj da se pravis blesav.



srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:20 17.08.2011

Re: da

Ma kazna je tolika jer su pozivari na nerede sigurno uhvaceni nekom kamerom (ili su prepoznati i prijavljeni jos od nekog svedoka) sa prstima u nekoj opljackanoj radnji ili paljevini, hajde nemoj da se pravis blesav.


A ovo je dodatak, zbog organizovanja nereda?
Obren Markov Obren Markov 18:27 17.08.2011

Re: da

hhhm a kolika je kazna propisana po vazecem srpskom zakonu za pozivanje (preko fejsa, ili bloga ili na drugi nacin svejedno) na otcepljenje kosova, koje kao sto vidimo svakodnevno rezultira ogromnom stetom i (valjda si htela da kazes) gubitkom ljudskih zivota.

sta mislis - koliko bi obren, a i ostali koji pozivaju, trebalo da dobiju (ako je ovo pravna drzava, kao sto je engleska, jel da?)

Kosovo se već otcepilo. Nema tu ko koga na šta da poziva.
Neutralan, nepolitički primer za lakše razumevanje: nije sunce prestalo da se okreće oko zemlje zato što je Kopernik tako rekao, već je on samo primetio istinu. Ako i ti želiš da primetiš istinu, podigni malo pogled iznad crkvenih knjiga o uređenju sveta, pardon preambule Ustava.
mikimedic mikimedic 18:32 17.08.2011

Re: da

Ma kazna je tolika jer su pozivari na nerede sigurno uhvaceni nekom kamerom (ili su prepoznati i prijavljeni jos od nekog svedoka) sa prstima u nekoj opljackanoj radnji ili paljevini, hajde nemoj da se pravis blesav.


slucajno sam pre pet minuta video prilog na cnn - iskreno, mrzi me da trazim vise na netu o ovome.

ne, situacija je bas onakva kako je opisana u prvom komentaru, i dijametralno suprotna ovome sto pises. elem, dvojica su, po cnn-u, dobili 4 godine samo zato sto su na fejzbuk stranici pozvali svoje prijatelje da se pojave na odredjenom mestu u to i to vreme kako bi krenuli u demonstracije.

niko od prijatelja se nije pojavio, niti je do demonstracija doslo.

sad mi ti kazi - da li je primerena kazna od 4 godine za poziv na demonstracije koje se nisu ni dogodile? upravo to pitanje postavlja cnn, i kaze da je ova presuda iskocila kao primer revolucionarnog sudstva koje preovladava u engleskoj ovih dana.

mikimedic mikimedic 18:34 17.08.2011

Re: da

Kosovo se već otcepilo. Nema tu ko koga na šta da poziva.


odlicno - objasni to savetu bezbednosti i medjunarodnom sudu pravde kad te budu sledeci put pitali.

i postedi me duhovitih 'analogija', pls.


dotle mi kazi koliko smatras da treba da dobijes za pozivanje na priznavanje kosovske nezavisnosti putem bloga92?


srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:38 17.08.2011

Re: da

sad mi ti kazi - da li je primerena kazna od 4 godine za poziv na demonstracije koje se nisu ni dogodile? upravo to pitanje postavlja cnn, i kaze da je ova presuda iskocila kao primer revolucionarnog sudstva koje preovladava u engleskoj ovih dana.

Brza pravda?

Ne osuđuju ljude na osnovu snimka, već FB strane?
A ko proverava FB strane?

apacherosepeacock apacherosepeacock 18:39 17.08.2011

Re: da

mikimedic
Ma kazna je tolika jer su pozivari na nerede sigurno uhvaceni nekom kamerom (ili su prepoznati i prijavljeni jos od nekog svedoka) sa prstima u nekoj opljackanoj radnji ili paljevini, hajde nemoj da se pravis blesav.


slucajno sam pre pet minuta video prilog na cnn - iskreno, mrzi me da trazim vise na netu o ovome.

ne, situacija je bas onakva kako je opisana u prvom komentaru, i dijametralno suprotna ovome sto pises. elem, dvojica su, po cnn-u, dobili 4 godine samo zato sto su na fejzbuk stranici pozvali svoje prijatelje da se pojave na odredjenom mestu u to i to vreme kako bi krenuli u demonstracije.

niko od prijatelja se nije pojavio, niti je do demonstracija doslo.

sad mi ti kazi - da li je primerena kazna od 4 godine za poziv na demonstracije koje se nisu ni dogodile? upravo to pitanje postavlja cnn, i kaze da je ova presuda iskocila kao primer revolucionarnog sudstva koje preovladava u engleskoj ovih dana.




Najradije bih da vidim crno na belo kako glasi njihova optuznica i presuda. Prepricavanje okolo po medijima se mnogo puta ispostavilo kao bullshit.

Ako neko ima pouzdanu informaciju o presudama povodom ovih nereda koje su izrecene, ne bilo mu/joj zapovedjeno, da okaci.
Obren Markov Obren Markov 18:49 17.08.2011

Re: da

i postedi me duhovitih 'analogija', pls.

dotle mi kazi koliko smatras da treba da dobijes za pozivanje na priznavanje kosovske nezavisnosti putem bloga92?

Vidi, ne znam kako ovo jasnije da ti kažem:

Ovaj blog nije o Kosovu. Nego o događajima u Engleskoj i njihovim posledicama.
Kosovo nije Engleska. Kosovo više nije ni Srbija. Nije ni nezavisna država u meri u kojoj bi većina na Kosovu to želela, ali to nama ne čini situaciju ništa boljom.
Ja ne pozivam na otcepljenje. Bar ne Kosova.
Inače, pozivanje na otcepljenje je pozivanje na preuređenje države. Preuređenje države je legitimna politička opcija. Države se tako menjaju.
Ono što je zabranjeno, to je pozivanje na nasilje. Ovde, u Engleskoj i u Leposaviću, podjednako.
Neću da te poštedim ničega. Da su te ranije manje štedeli, već bi mnogo toga shvatio.
mikimedic mikimedic 19:04 17.08.2011

Re: da

Najradije bih da vidim crno na belo kako glasi njihova optuznica i presuda. Prepricavanje okolo po medijima se mnogo puta ispostavilo kao bullshit.


jeste, to su rekli i na cnn...


mikimedic mikimedic 19:12 17.08.2011

Re: da

Ovaj blog nije o Kosovu.


jeli?

a o cemu je onda ovo?

Da prvo postavimo osnovne premise: da je pljačkanje prodavnica ujedno revolucija i borba za socijalnu pravdu, tada bi miting Kosovo je Srbija trebalo širom sveta još dugo pominjati kao događaj ranga novog pada Bastilje. Dokle ću ovako nagrđivati domaći patriotski zanos ? Pa, dokle god VK i njegova mala mala grupa budu imali snage da preteći otkazima nekom i inače jadnom svetu iste isteruju na barikade i tako uklanjaju mogućnost da se onaj problem ne baš reši, ali ipak pacifikuje i smiri, i time Srbija otvori za mogućnost modernizacije. Spominjaću sve to i posle, mada ređe, jer ko ne pamti iznova preživljava


o zelenortskim ostrvima



Ja ne pozivam na otcepljenje. Bar ne Kosova.


hhhm ok - mozda sam pogresno shvatio. izvinjavam se.

ajde ne bilo ti zapovedjeno, onda obrazlozi o kakvom resenju govoris koje bi trebalo vk i ekipa da prihvate:

uklanjaju mogućnost da se onaj problem ne baš reši, ali ipak pacifikuje i smiri, i time Srbija otvori za mogućnost modernizacije. Spominjaću sve to i posle, mada ređe, jer ko ne pamti iznova preživljava.


Inače, pozivanje na otcepljenje je pozivanje na preuređenje države. Preuređenje države je legitimna politička opcija. Države se tako menjaju.


legitimna? mozda, trebalo bi razmotriti svaki pojedinacni slucaj.

ako si mozda mislio na legalnost pa pomesao pojmove, legalna sigurno nije. bar ne u vecini pravnih sistema (sto je i msp nedavno potvrdio, da izjave nezavisnosti podlezu unutrasnjem a ne medjunarodnom pravu). u vecini drzava zalaganje za otcepljenje predstavlja krivicno delo, zabranjeno je, bas kao i pozivanje na nasilje.


Obren Markov Obren Markov 06:47 18.08.2011

Re: da

ako si mozda mislio na legalnost pa pomesao pojmove, legalna sigurno nije

Jel to po DSS-u kruži urbana legenda da jedino njihovi pripadnici i simpatizeri poznaju značenje pravnih izraza ? Odakle ti uopšte ideja da sam pomešao značenja legalno i legitimno ?

Da bi nešto bilo nelegalno, moralo bi biti zabranjeno a to se radi odgovarajućim zakonima. Verujem da se sa ovim obojica slažemo. Pa, da li bi sada meni kao neobaveštenom amateru mogao navesti primer takvih eksplicitnih zabrana, počevši od Srbije (red je od svoje kuće početi, zar ne ?) pa na dalje, da vidimo koje su, kakve su, u kakvom sistemskom pravnom okviru važi ovakva eventualna zabrana... ? I molim te, hajde da ne bude informacija tipa gledao sam jednom na CNN pa me sad mrzi da tražim, nego nešto proverljivo ?

Takođe, i bez obzira na uporedno pravo, ako se ispostavi da poziv na mirno menjanje Ustava, uključivši tu i promene granica zemlje, u Srbiji nije zabranjen, očekujem da javno, na ovom blogu, 100 puta napišeš "ja i Koštunica o pravu pojma nismo imali jer nismo bili obavešteni, ali sada je Obren Markov u mom slučaju to ispravio"
mikimedic mikimedic 07:37 18.08.2011

Re: da

Odakle ti uopšte ideja da sam pomešao značenja legalno i legitimno ?


odavde -

Inače, pozivanje na otcepljenje je pozivanje na preuređenje države. Preuređenje države je legitimna politička opcija. Države se tako menjaju.
Ono što je zabranjeno, to je pozivanje na nasilje.


ne razumem sta se moze shvatiti iz ove 'konstrukcije' - jel 'preuredjenje drzave' - prema gornjem pasusu, takodje zabranjeno ili nije?

Da bi nešto bilo nelegalno, moralo bi biti zabranjeno a to se radi odgovarajućim zakonima. Verujem da se sa ovim obojica slažemo. Pa, da li bi sada meni kao neobaveštenom amateru mogao navesti primer takvih eksplicitnih zabrana, počevši od Srbije (red je od svoje kuće početi, zar ne ?) pa na dalje, da vidimo koje su, kakve su, u kakvom sistemskom pravnom okviru važi ovakva eventualna zabrana... ? I molim te, hajde da ne bude informacija tipa gledao sam jednom na CNN pa me sad mrzi da tražim, nego nešto proverljivo ?


naravno. izvoli:

Ugrožavanje nezavisnosti
Član 305
Ko na protivustavan način pokuša da dovede Srbiju ili SCG u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.

Priznavanje kapitulacije ili okupacije
Član 306
Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije, SCG ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina.

Ugrožavanje teritorijalne celine
Član 307
(1) Ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili SCG ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.
(2) Ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da izmeni granice između država članica SCG, kazniće se zatvorom od dve do dvanaest godina.

Napad na ustavno uređenje
Član 308
Ko silom ili pretnjom upotrebe sile pokuša da promeni ustavno uređenje Srbije ili SCG ili da svrgne najviše državne organe, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.
Obren Markov Obren Markov 07:41 18.08.2011

Re: da

Ko silom ili pretnjom upotrebe sile


A pitanje je bilo:

ako se ispostavi da poziv na mirno menjanje Ustava, uključivši tu i promene granica zemlje, u Srbiji nije zabranjen


A siguran sam da si vrlo dobro i pročitao i razumeo pitanje. Ne vredi ti da se izvlačiš, nego plajvaz u ruke...
mikimedic mikimedic 08:01 18.08.2011

Re: da

ako se ispostavi da poziv na mirno menjanje Ustava, uključivši tu i promene granica zemlje, u Srbiji nije zabranjen


Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije, SCG ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina

Ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Srbije ili SCG ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.
mikimedic mikimedic 08:20 18.08.2011

Re: da

I molim te, hajde da ne bude informacija tipa gledao sam jednom na CNN pa me sad mrzi da tražim, nego nešto proverljivo ?


apropo proverljivosti informacije cnn, mozda ces verovati abc news

Police admit that no riots resulted from their postings and that neither of the guilty men was involved in acts of violence or theft themselves.

Andrew Neilson, director of campaigns at the Howard League for Penal Reform, criticized the sentence, complaining the sentences were far too severe.

"A four-year sentence would normally be associated with offenses such as holding someone up at knifepoint, grievous bodily harm, sexual assault," said Neilson, "and I'm not sure that the offence in question was really related to those types of offenses."
Obren Markov Obren Markov 14:08 18.08.2011

Re: da

Ko silom ili na drugi protivustavan način


Vidi, neću se umoriti od objašnjavanja tako lako.

Ovo ne znači da je otcepljenje zabranjeno. Ovo znači da je zabranjeno to učiniti na silu ili na neki drugi način koji je eksplicitno zabranjen u Ustavu, ukoliko takav postoji.

Političko delovanje nije zabranjeno. Propagiranje drugačijih rešenja nije zabranjeno. Referendum nije zabranjen. Mirno štrajkovanje i demonstriranje nije zabranjeno.

Otcepljenje, shodno tome, nije samo po sebi zabranjeno. Rad na otcepljenju bez upotrebe sile nije zabranjen (samo u tom obliku, naravno - baš kao i izražavanje protesta u Engleskoj).


Ili je ovo ipak isuviše komplikovano ?
Obren Markov Obren Markov 14:18 18.08.2011

Re: da

apropo proverljivosti informacije cnn, mozda ces verovati abc news


Pročitao sam, upravo. Kazne su za moj pojam izuzetno drastične i nadam se da će u višem stepenu biti oborene. Ovo svakako pretstavlja dokaz da budala ima svuda, pa i u sudstvu Velike Britanije.

To i dalje ne znači da one koji su tukli, palili i krali - a u mom tekstu je reč o njima, ne o ovima što su samo fejsbučili - ne treba sve do jednog nahvatati i poslati u apsanu na dovoljan rok da se drugi put oni, a i drugi tome skloni, dooobro ne zamisle da li će nešto slično da učine.
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 14:39 18.08.2011

Re: da

Znaš šta Miki, nisam pravnik ali mislim da je u ovome Obren ipak u pravu. Prosto ti se na ustavan način možeš zalagati za otcepljenje npr. Negotinske krajine.
Pod udar zakona dolaziš samo ako to radiš na silu ili neki neustavan način. Sad ti kao pravnik verovatno lakše od mene možeš navesti te ustavne i miroljubive načine, ali uveren sam da ih ima.
mikimedic mikimedic 14:52 18.08.2011

Re: da

Vidi, neću se umoriti od objašnjavanja tako lako.

Ovo ne znači da je otcepljenje zabranjeno. Ovo znači da je zabranjeno to učiniti na silu ili na neki drugi način koji je eksplicitno zabranjen u Ustavu, ukoliko takav postoji.

Političko delovanje nije zabranjeno. Propagiranje drugačijih rešenja nije zabranjeno. Referendum nije zabranjen. Mirno štrajkovanje i demonstriranje nije zabranjeno.

Otcepljenje, shodno tome, nije samo po sebi zabranjeno. Rad na otcepljenju bez upotrebe sile nije zabranjen (samo u tom obliku, naravno - baš kao i izražavanje protesta u Engleskoj).

Ili je ovo ipak isuviše komplikovano ?


sto u italiku? jel si nekog citirao? ako jesi, los ti je izvor.

naravno da politicko delovanje nije zabranjeno, niti strajkovanje, itd.

medjutim, ovde imamo suprotnu pravnu situaciju od one na kojoj insistiras ('everything that is not forbidden is allowed').. jer ustav srbije eksplicitno propisuje nacin promene granica:

Члан 8.

Територија Републике Србије је јединствена и недељива.
Граница Републике Србије је неповредива, а мења се по поступку предвиђеном за промену Устава.

nacin promene ustava je sadrzan u glavi 9 (da ne citiram sad ovde, suvise je dugacko).

dakle, poziv za svaku promenu granica srbije ako nije u skladu sa glavom 9 ustava srbije predstavlja krivicno delo.

da li ti zastupas stav da se kosovo treba otcepiti od srbije u skladu sa ustavom srbije (clan ix) -- onda ne cinis krivicno delo; medjutim ako zastupas stav da se to ne mora uciniti u skladu sa ustavom srbije onda ga cinis.

da li se 'kosovo' otcepljuje u skladu sa ustavom srbije, ili deklaracijom grupe gradjana?

takodje, sto se tice ovoga:

Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije, SCG ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina


ako priznajes i prihvatas da je deo srbije okupiran, onda cinis krivicno delo.

nije to suvise komplikovano.
mikimedic mikimedic 14:53 18.08.2011

Re: da

Pod udar zakona dolaziš samo ako to radiš na silu ili neki neustavan način. Sad ti kao pravnik verovatno lakše od mene možeš navesti te ustavne i miroljubive načine, ali uveren sam da ih ima.


pa da - u pravu si. ali da li obren zastupa otcepljenje na ustavan ili neustavan nacin?


mikimedic mikimedic 14:55 18.08.2011

Re: da

Pročitao sam, upravo. Kazne su za moj pojam izuzetno drastične i nadam se da će u višem stepenu biti oborene. Ovo svakako pretstavlja dokaz da budala ima svuda, pa i u sudstvu Velike Britanije.


a zasto se slazes - znaci, slazes se sa mojim inicijalnim komentarom, od kog je sve pocelo i od kog smo dosli do teze da je ovo sto se sad desava u britaniji primer revolucionarne pravde karakteristicne za nastanak totalitarnih rezima.

u svakom slucaju pojava koju ne smemo podrzavati.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:30 18.08.2011

Re: da

mikimedic
... revolucionarna pravda, karakteristična za nastanak totalitarnih režima.

Ta ekspeditivna suđenja su razumljiva za prekršaje za koje su predviđene male kazne. Ali da te policija kidnapuje u toku noći, izvede pred sud zbog neke žvrljotine, i osudi na 4 godine... To je malo zabrinjavajuće.
Obren Markov Obren Markov 17:32 18.08.2011

Re: da

da li ti zastupas stav da se kosovo treba otcepiti od srbije u skladu sa ustavom srbije (clan ix) -- onda ne cinis krivicno delo; medjutim ako zastupas stav da se to ne mora uciniti u skladu sa ustavom srbije onda ga cinis.

da li se 'kosovo' otcepljuje u skladu sa ustavom srbije, ili deklaracijom grupe gradjana?

takodje, sto se tice ovoga:

Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije, SCG ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina


Ne priznajem da je deo Srbije okupiran. Ako misliš na Kosovo, ja govorim da on nije deo Srbije. I nije okupiran. Otcepio se. Između Ustava i DSS-a sa jedne strane i sopstvenih očiju sa druge, verujem sopstvenim očima. A šta misliš, zašto u Ustavu samo u neobaveznom delu (preambuli) piše da je Kosovo deo Srbije ? Znam da ovo pitanje boli, ali kompromis je u tom trenutku (pravljenja Ustava) koštao sve, svi su reterirali, pa i zagovornici tvrde struje nepriznavanja realnosti.

pa da - u pravu si. ali da li obren zastupa otcepljenje na ustavan ili neustavan nacin?


Kad budem javno zastupao neko otcepljenje, to ćete, veruj mi, znati. I ako dođe do toga, u pitanju neće biti otcepljenje nečega što je već davno otišlo. I takođe, nemoj misliti da sam lud pa da zastupam nasilje. Ne zbog zakona, nego zato što mrzim nasilje.

a zasto se slazes - znaci, slazes se sa mojim inicijalnim komentarom, od kog je sve pocelo i od kog smo dosli do teze da je ovo sto se sad desava u britaniji primer revolucionarne pravde karakteristicne za nastanak totalitarnih rezima.


Ne, ne slažem se sa tobom u ovome, ali ni blizu. Takođe, mislim da imaš vrlo siromašnu moć zaključivanja, ako u ovo zaista veruješ.
Obren Markov Obren Markov 17:36 18.08.2011

Re: da

srdjazlopogledja
mikimedic
... revolucionarna pravda, karakteristična za nastanak totalitarnih režima.

Ta ekspeditivna suđenja su razumljiva za prekršaje za koje su predviđene male kazne. Ali da te policija kidnapuje u toku noći, izvede pred sud zbog neke žvrljotine, i osudi na 4 godine... To je malo zabrinjavajuće.

To ima neka druga imena. Hapšenje, ne kidnapovanje. Ekspeditivno sudstvo, a ne revolucionarna pravda.
Naravno, u zemlji u kojoj se za ubistvo dobija manje od ove četiri godine, ako si pripadnik prave siledžijske grupe, i u kojoj se predmeti vuku do zastarevanja bez prvostepene presude, ovo je svakako nezamislivo. Mora se malo napregnuti mašta, momci.
mikimedic mikimedic 17:46 18.08.2011

Re: da

Ne priznajem da je deo Srbije okupiran. Ako misliš na Kosovo, ja govorim da on nije deo Srbije. I nije okupiran


upravo si pocinio krivicno delo - priznajes neustavno otcepljenje



A šta misliš, zašto u Ustavu samo u neobaveznom delu (preambuli) piše da je Kosovo deo Srbije ? Znam da ovo pitanje boli, ali kompromis je u tom trenutku (pravljenja Ustava) koštao sve, svi su reterirali, pa i zagovornici tvrde struje nepriznavanja realnosti.


a gde jos treba da pise? ako mene pitas nemam pojma sto i tu pise...
misl'em jel pise u preambuli da je nis deo srbije?

a u ostalim delovima ustava?

Kad budem javno zastupao neko otcepljenje, to ćete, veruj mi, znati. I ako dođe do toga, u pitanju neće biti otcepljenje nečega što je već davno otišlo. I takođe, nemoj misliti da sam lud pa da zastupam nasilje. Ne zbog zakona, nego zato što mrzim nasilje.


nista da si ti meni ziv i zdrav nije otislo, a ti samo nastavi da cinis krivicna dela u srbiji a podrzavas kad u britaniji za poziv na nasilje preko fejzbuka osudjuju na 4 godine.

Ne, ne slažem se sa tobom u ovome, ali ni blizu. Takođe, mislim da imaš vrlo siromašnu moć zaključivanja, ako u ovo zaista veruješ.


obviously...

p.s. i sta bi - ne moram da pisem ono sto recenica kako sam neobavesten nemam pojma o ustavu i te munje...

mikimedic mikimedic 17:50 18.08.2011

Re: da

Naravno, u zemlji u kojoj se za ubistvo dobija manje od ove četiri godine, ako si pripadnik prave siledžijske grupe, i u kojoj se predmeti vuku do zastarevanja bez prvostepene presude, ovo je svakako nezamislivo. Mora se malo napregnuti mašta, momci.


"A four-year sentence would normally be associated with offenses such as holding someone up at knifepoint, grievous bodily harm, sexual assault," said Neilson, "and I'm not sure that the offence in question was really related to those types of offenses."


p.s. da, u istoj toj zemlji se moze na blogu (i na milion drugih mesta) podrzavati neustavno otcepljenje dela teritorije, tako da - slazem se, nezamislivo je. nezamislivo je da neko dobije dan zatvora a kamoli 4 godine za tako nesto.
mikimedic mikimedic 17:50 18.08.2011

Re: da


.
malaramona malaramona 19:00 18.08.2011

Re: da

mikimedic
Ne priznajem da je deo Srbije okupiran. Ako misliš na Kosovo, ja govorim da on nije deo Srbije. I nije okupiran


upravo si pocinio krivicno delo - priznajes neustavno otcepljenje







Jeeee. mikimedić je vratio verbalni delikt u naš pravni sistem. čestitamo.
mikimedic mikimedic 19:48 18.08.2011

Re: da

ako treba crtati onima koji misle da sve znaju...

Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije, SCG ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina

nije ovo nikakav verbalni delikt vec odredba koja postoji u vecini zakonodavstava.
malaramona malaramona 20:30 18.08.2011

Re: da


mikimedic
ako treba crtati onima koji misle da sve znaju...

Građanin Srbije koji potpiše ili prizna kapitulaciju ili prihvati ili prizna okupaciju Srbije, SCG ili pojedinog njenog dela, kazniće se zatvorom najmanje deset godina

nije ovo nikakav verbalni delikt vec odredba koja postoji u vecini zakonodavstava.


ajde ne sramoti se više.
mikimedic mikimedic 20:51 18.08.2011

Re: da

ajde ne sramoti se više.


molim te da mi se tim tonom ne obracas


malaramona malaramona 21:05 18.08.2011

Re: da


mikimedic
ajde ne sramoti se više.


molim te da mi se tim tonom ne obracas




u pravu si, izvinjavam se. ipak i dalje mislim da nekoliko prethodnih tvojih komentara govore koliko nemaš pojma. I ovo nije prvi put. I molim te, nemoj sad ono tvoje-daj argumente . Ako imaš nekog komšiju, studenta prve godine prava, on ti ih može dati pregršt. Ja sa tobom više neću diskutovati.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana