Politika

Razvod braka Tadića i Dinkića

omega68 RSS / 12.08.2011. u 15:32

                                  

ili nova prevara?

Neki kažu da će doći do konačnog obračuna i da će političke ulične borbe  u Kragujevcu odrediti položaj URS i novu koaliciju na republičkom nivou.

 

    Tektonski politički potres, sa mogućim cunamijem na  prostoru Šumadije a i šire, u gradu oivičenim obroncima Rudnika i Gledićkih Planina koji treba da označi  raskid starih ljubavnika  uz plakanje i pucanje ili nagoveštaj hladnog saživota u zajedničkom stanu (kohabitaciji) po sistemu evo ti tvoja  soba uz korišćenje kupatila svakog parnog sata?

 

 

    Dakle, pre nekoliko dana je , uz zavidnu medijsku pažnju, zvanično oglašen prekid saradnje između  Gradskog odbora DS u Kragujevcu i stranke ’’Zajedno za Šumadiju’’.( nekad je ova stranka bila poznata kao ’’Zajedno za Kragujevac’’, tako da je sasvim razumljiva potencijalna zbunjenost onih koji to baš ne razlikuju dovoljno ).

    Istine radi , taj raskid se desio mnogo, mnogo pre i , što je tek vrhunac šizofrenije, ne može se odrediti tačan datum.Ima svuda politike i političara, ali ovo što se događa u Kragujevcu između ’’Verka i žutih’’ prevazilazi sve viđeno , pa usudio bih se reći, čak i ono što ne bismo poželeli ni najvećim neprijateljima.

    Potreban bi bio novi ’’Rat imir’’ da se opiše njihova međusobna interakcija od početka devedesetih. Ipak je najveći zajednički sadržalac ( znam da treba da stoji najmanji , ali mi je uvek nekako bilo logično ono što nije zvanično ) tog odnosa bila iskonska mržnja sadašnjeg i bivšeg Gradonačelnika & co. To su jednostavno uvek bili totalno suprotni mentaliteti , dijametralno različiti koncepti i apsolutno opozitni pristupi u rešavanju problema.

    Verko – čovek stranka ( SPO,SDPO, ZZK,ZZŠ,URS...) neprikosnoveni predvodnik, ledolomac, populista koji iskreno razume ’’narod’’ i neumorni organizator. Jednom rečju – Vožd, ono kako Kragujevčani zamišljaju jednu od inkarnacija Miloša Velikog.

    DS stranka koja je imala nekoliko predsednika G.O. Najbolji odnos sa Verkom je imao Bora Radić, još u doba zajedničke borbe protiv konumista.

Od 2000. i dolaska na čelo stranke i Grada  Vlatka Rajkovića, počinje sunovrat odnosa čiji su motivi gore opisani. Po mom skromnom mišljenju glavni razlog je sukob populizma i elitizma. Nešto što, na primer,  razlikuje Čedu i Velju.

    Druga ključna stvar je Verkov lokalpatriotizam.Mnogo pre ozvaničavanja decentralizacije u režiji Dinkića, Stevanović – jedan od nas, pokazao je da ga interesuje samo Kragujevac za koji iskreno živi i da ga ne dotiču svetla i sladostrašće Prestonice koje nigde nije bilo dok se stolovalo u srcu postojbine kragujeve.Za to vreme svaki predvodnik DS-a je morao da pita centralu šta je to najbolje za njegove sugrađane i njega lično.

Kao gradonačelnici, Verko je pokazao više. To je opšti utisak,  a da li je i tačno, u politici je manje važno. U demokratiji je jedini Bog njegovo visočanstvo – glas. I još ponešto, naravno, kako ga kupiti i biti na vlasti. Veroljub Stevanović zna kako se kupuju birači. On je često tamo gde se njegov narod okuplja: na utakmicama, na postavljanju krsta, na otvaranju stočnih sajmova, na barikadama nezadovoljnih gubitnika tranzicije. Nekada najveći protivnik Đinđićevog koncepta dekompovanja ’’Zastave’’ , postao je jedna od glavnih karika dolaska FIAT za šta je to dekompovanje bilo uslov. On takođe zna da kaže ono što njegov narod voli da čuje. Svakoga ko hoće da mu se izjada on primi pre početka radnog vremena, mnoge upišeu svesku i obeća da će biti svršeno sa problemom zbog koga su se sastali. Nekome  završi, većini ne ali i oni imaju utisak da je Gradonačelnik baš hteo i zauzeo se, ali eto, biće drugi put Verko mi obećao.

Vlatko je kao predsednik Skupštine grada bio drugačiji. Slušao je Đinđića i šta mu on kaže. Od toga nije mogao ili nije smeo dalje. Nije davao obećanja i računao je da je to bolje i iskrenije. Toliko, da njegovi naslednici nisu mogli da opepele protiv ’’Čileta’’ na bilo kom mestu i sa bilo kojim oružjem.

    Još jedna krupna politička stvar je u mnogome odredila sukob poslednjih godina. Vrh demokrata je svesno žrtvovao svoj odbor i tadašnje izabrane rukovodioce jer je Verko bio potreban u borbi da se pobedi Toma i SRS. Stevanović je nosio sigurnih nekoliko desetina hiljada glasova ( ne manje od 50 000 u Šumadiji ) i zato je njemu Tadić podigao ruku u ’’Zastavi’’ , a ne nekome iz svog odbora.Verko je to koristio. Vezivao se isključivo za Tadića, a  njegove ovde politički ponižavao. Bez saglasnosti stranke ( neki kažu da je tajni dogovor ipak postojao ) postavljeni su neki funkcioneri DS-a bez bilo kakvog respektabilnog uticaja. To je trebalo da vrhu demokrata pokaže kako je Gradonačelnik milostiv i Predsedniku Republike čini uslugu u jednom od najvećih gradova.

Na ovom mestu se mora reći da je  za svo to vreme sukoba bilo i dana kada su odbornici demokrata davali kvorum za izglasavanje nekih odluka ljutih protivnika i to u vreme podnošenja krivičnih prijava protiv njih. Onima koji su još uvek imali snage, stomaka i živaca da sve to prate, upadljiva je bila sličnost sa nekadašnjim odnosom Milošević – Drašković. Znate ono : bez onog drugog ne bismo ni mi postojali  Prostije rečeno – vuk sit, ovce na broju samo čobanin manjka.

Mnogi glasači DS-a su, delom i zbog opisanih pojava,   jednostavno počeli da glasaju za Verka – našeg čoveka ili da apstiniraju do dana kada se ’’golubar’’ ne povuče sam i nepobeđen u  političku penziju.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, kaže narodna poslovica. Pre nekoliko meseci je počeo da duva neki novi vetar u Krunskoj u pravcu kragujevačkog odbora. Prvo je progurana odluka ( protivno predlogu URS-a ) da se za direktora Kliničkog centra postavi Slobodan Obradović, a kasnije je njegov sin Dušan došao na čelo odbora stranke.

Mlad, ambiciozan, školovan, prvi predsednik đačkog parlamenta kragujevačke Gimnazije, odlučan da oživi i motiviše polumrtve članove i simpatizere, Dušan Obradović je izgleda zadobio poverenje pre svih Dragana Đilasa koji je bio na promociji novog odbora i verovatni pokrovitelj zapažene akcije skupljanja potpisa za proglašenje 21. oktobra državnim praznikom, a napokon i samog predsednika najveće stranke vladajuće koaliciji u Srbiji.

Za to vreme Verko je u gradu skupio ( čitaj kupio ) dovoljno odbornika da  vlada sam i DS više ni matematički nije bio potreban. Gradski odbor DS je, pak, naredio svojim kadrovima da više ne učestvuju u farsi koja je trajala tri godine i da podnesu ostavke , što je većina njih i prihvatila. Angažovani i mladalački poletni Obradović je sa par početnih akcija, utisak je sa strane, zadobio simpatije onih koji gravitiraju ka demokratama.

Na sve se nadovezao veliki deficit u budžetu Grada, previsoka cena koju je Poreska uprava ( Dragutin Radosavljević je direktor i jedan iz ’’Vlatkove ekipe’’) propisalo za kasarnu koju je grad hteo da kupi, nedolazak silnih investitora koji su ranije slavodobitno najavljivani, činjenica da je u gradu vođa naprednjaka politički sazreli sin Tomislava Nikolića,  kragujevčanina i predsednika trenutno možda i prve stranke na sledećim izborima. Socijalisti su promenili  svog prvog čoveka  i očekuje se bliža saradnja sa DS-om od one koja je do sada bila.

Šančevi su iskopani i municija je podeljena.

Čaršija koja uvek sve najbolje zna, priča da će pojedini pre da poginu od Amorove strele nego od političkog kuršuma! 

YOU TUBE je spreman kao što je i bio, hvala na pitanju.

Neki kažu da će doći do konačnog obračuna i da će političke ulične borbe  u Kragujevcu odrediti položaj URS i novu koaliciju na republičkom nivou.

Jer, ako Verko i Mlađa dobiju dovoljno glasova da se bez njih ne može, narediće se, ponovo,  zakopavanje ratnih sekira na lokalu zbog saradnje koja je prioritet.

Ako sa njima, SPS-om i LDP-om , demokrate ne budu mogli da naprave vladu, aktiviraće se koalicija sa SNS-om , koja bi Veroljuba Stevanovića , verovatno, poslala u mirovinu  i pre njegove volje.

Srećne Vam rane junaci, neka bitka počne.

 rjjx_61c_u9b9x.png

  

 



Komentari (74)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

omega68 omega68 16:07 12.08.2011

mole se

komentatori da za krst ne koriste naziv ''krstača'' . Biće brisani
hvala
loader loader 17:59 12.08.2011

Re: mole se

Brisani..? Da, kolega, samo oštro
A ovi koji G17+ nazovu "ujedinjeni regioni" ?!
blogovatelj blogovatelj 18:03 12.08.2011

Re: mole se

mole se
komentatori da za krst ne koriste naziv ''krstača'' . Biće brisani


E ovo je vec nesto.
Bas me zanima da li ce bezboznici sad da se oglase ovde
omega68 omega68 18:53 12.08.2011

Re: mole se

A ovi koji G17+ nazovu "ujedinjeni regioni" ?!

e oni će kod čika Monaha Pacifiste po jednu bonu
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:22 13.08.2011

Re: mole se

omega68
komentatori da za krst ne koriste naziv ''krstača'' . Biće brisani
hvala




omega68

e oni će kod čika Monaha Pacifiste po jednu bonu


ko bi vi bio ovaj čiko?
mikimedic mikimedic 14:23 13.08.2011

Re: mole se

Brisani..? Da, kolega, samo oštro


pazi ko se buni


omega68 omega68 14:32 13.08.2011

Re: mole se

pa deda ujak
po babine linije
mikimedic mikimedic 16:42 13.08.2011

Re: mole se

pa deda ujak
po babine linije



stefan.hauzer stefan.hauzer 15:37 17.08.2011

Re: mole se

znaci, istina jee...

(jace je od mene...)
omega68 omega68 16:24 17.08.2011

Re: mole se

preporuka
blogovatelj blogovatelj 18:12 12.08.2011

Samo da kazem

Da me politicka scena u Kragujevcu trenutno ne dotice iz logicnih razloga, jer ne zivim tamo vec dvanaest godina.
Medjutim, problemi sa infrastrukturom koje je deo grada u kom se nalazi vikendica mog oca imao trajali su tri decenije i resio ih je pogodi ko?
Verko.
Rec je o naselju Sumarice na putu za Gornji Milanovac. Ovo je lako proveriva cinjenica.
Tako da ovim putem mogu jedino da pruzim podrsku tom coveku, jer ko god se docepao vlasti u prethodne tri decenije u Krafujevcu nije davao pet para za to.
Sad vec vidim kako ce zapenusani blogeri opet o krstu, ali i da za to ponovim da nijedna para iz gradskog budzeta nije uzeta, koliko znam...
omega68 omega68 18:56 12.08.2011

Re: Samo da kazem

Rec je o naselju Sumarice na putu za Gornji Milanovac

činjenica je da jeste dosta urađeno, ali više u predhodnom mandatu.Para više nema nigde, pa ni u Kragujevcu.
nijedna para iz gradskog budzeta nije uzeta,

tako kažu
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:09 12.08.2011

Re: Samo da kazem

roblemi sa infrastrukturom koje je deo grada u kom se nalazi vikendica mog oca imao trajali su tri decenije i resio ih je pogodi ko?
Verko.


Ma vozd, lepo rece omega :)

Taj nacin razmisljanja, iako po meni totalno pogresan, izgleda preovladava, a Verko ( i razni drugi Stevanovici) to znaju i koriste ga.
Kako Verko izgradio infrasturkturu? Zar od svog privatnog novca? Zar izgradnja infrastrukture posle 30 godina nije samo normalna stvar a ne necija zasluga? Zar ne postoje neki planovi, neke sluzbe koje odredjuju prioritete vec se za sve Verko pita? Ako se za sve pita zar je to dobro?
blogovatelj blogovatelj 20:35 12.08.2011

Re: Samo da kazem

Kako Verko izgradio infrasturkturu? Zar od svog privatnog novca? Zar izgradnja infrastrukture posle 30 godina nije samo normalna stvar a ne necija zasluga?


Znas kako, ako 6 gradonacelnika za tri decenije ne uradi nista, a neki od njih su imali mnooooooooooogo vece budzete od Verka, onda ipak neka zasluga ide i njemu.
Nije Verko od svog novca to napravio, ali su i drugi imali taj drzavni novac, pa nisu nista napravili.
Tacno je da bi to trebalo da bude normalna stvar, ali kao sto iskustvo kaze, nije.

Taj nacin razmisljanja, iako po meni totalno pogresan, izgleda preovladava, a Verko ( i razni drugi Stevanovici) to znaju i koriste ga.


A kakav bi nacin razmisljanja bio ispravan?
Ako biram nekoga ko ce da upravlja gradom, necu gledati je li napravio bolnicu, jer to nije nadleznost grada, nego republike.
Grad je zaduzen za lokalne puteve, vofovod, kanalizaciju, odanista. Dakle, ako vrednujem Verkov ucinak, gledacu koliko je toga napravljeno u njegovom mandatu.
omega68 omega68 21:00 12.08.2011

Re: Samo da kazem

Ma vozd, lepo rece omega :)

Ali nisam TO rekao u negativnom kontekstu
Ja i dalje mislim da nam i na državnom nivou treba jedan Franko koji će da uredi zemlju pa tako uređeni da se prepustimo čarima demokratije
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:08 12.08.2011

Re: Samo da kazem

A kakav bi nacin razmisljanja bio ispravan?


Pa recimo taj da gradonacelnik tezi uspopstavi sistema umesto uspostavi kulta licnosti. Da infrastruktura nastavi da se gradi i kad neko drugi dodje na to mesto. Da ne bude "Verko je izgradio" vec "Verko je uspostavio sistem koji ce sve buduce primorati da grade"
A to se postize dovodjenjem struke a ne partijskih poslusnika, svojih ili koalicionih (postavljeni su neki funkcioneri DS-a bez bilo kakvog respektabilnog uticaja) u poziciju da odlucuju o strucnim pitanjima a i prioriteti u izgradnji infrastrukture su valjda pitanje struke.
Kada bi Verko u opstinske sluzbe zaposlio strucne, ugledne, nepotkupljive, ljude sa autoritetom koji se zasniva na znaju, i koji bi uspostavili sistem po kome bi se stvari odvijale po zakonima sturke tesko da bi se sledeci gradonacelnik usudio da takve otpusti i da dovede svoje lepljace plakata.
Da li ce takve Verko da angazuje i da li ce takvi da sluze Verku nije tesko pogoditi - nece. Ne idu Verko i ljudi od postovanja i sa samopostovanjem skupa.
I to je problem Srbije, kvalitetni nece da se upuste u politiku jer bi tako morali da sluze demagozima i populistima, ovima bas to i odgovara i tako Srbiju vode Verko, Velja, Palma....i tako..ako se bas nama zalomi da nam izgrade put ili ulicu super, ako ne ostaje nam da cekamo kad ce dika iz naseg sokaka zalepiti dovoljo plakata da i on zasedne, pa ce onda oni sa drugog brda da vide svog boga.
jesen92 jesen92 21:19 12.08.2011

Re: Samo da kazem

Pa recimo taj da gradonacelnik tezi uspopstavi sistema umesto uspostavi kulta licnosti. Da infrastruktura nastavi da se gradi i kad neko drugi dodje na to mesto. Da ne bude "Verko je izgradio" vec "Verko je uspostavio sistem koji ce sve buduce primorati da grade"
A to se postize dovodjenjem struke a ne partijskih poslusnika, svojih ili koalicionih (postavljeni su neki funkcioneri DS-a bez bilo kakvog respektabilnog uticaja) u poziciju da odlucuju o strucnim pitanjima a i prioriteti u izgradnji infrastrukture su valjda pitanje struke.
Kada bi Verko u opstinske sluzbe zaposlio strucne, ugledne, nepotkupljive, ljude sa autoritetom koji se zasniva na znaju, i koji bi uspostavili sistem po kome bi se stvari odvijale po zakonima sturke tesko da bi se sledeci gradonacelnik usudio da takve otpusti i da dovede svoje lepljace plakata.
Da li ce takve Verko da angazuje i da li ce takvi da sluze Verku nije tesko pogoditi - nece. Ne idu Verko i ljudi od postovanja i sa samopostovanjem skupa.
I to je problem Srbije, kvalitetni nece da se upuste u politiku jer bi tako morali da sluze demagozima i populistima, ovima bas to i odgovara i tako Srbiju vode Verko, Velja, Palma....i tako..ako se bas nama zalomi da nam izgrade put ili ulicu super, ako ne ostaje nam da cekamo kad ce dika iz naseg sokaka zalepiti dovoljo plakata da i on zasedne, pa ce onda oni sa drugog brda da vide svog boga.

bas tako....secam se kako su kad je velja ilic bio ministar za kapitalne investicije masovno pricali "velja nam napravio put do sela" i sl....kao da je izvadio lovu iz svog dzepa....cudna "filozofija"...
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:31 12.08.2011

Re: Samo da kazem

ecam se kako su kad je velja ilic bio ministar za kapitalne investicije masovno pricali "velja nam napravio put do sela" i sl....kao da je izvadio lovu iz svog dzepa....cudna "filozofija"


A sve je manje ljudi koji u toj "filozofiji" vide ista cudno. Ona se vec prihvata kao normalna. Ima i objasnjnja tipa: pa mogao je i da ne uradi ali uradio je..pa mogao je i neku drugu ulicu ili neki drugi put a uradio je bas nas, zar to nije super, i slicnih.

Niko da se zapita pa dobro majku mu, kako se odlucuje i ko odlucuje da li ce nasa ulica ili neka druga da bude uradjena ako nema para za obe, od cega to zavisi, postoji li nepristrasan sistem ili sve zavisi od toga ko ce se vise uvuci Verku, ko ce mu vise poltronisati, ko ce ga vise podmititi, ko ce ga uspesnije korumpirati, uceniti i slicno.
Taj nesistem, to nepostojanje sistema, zavisnost od volje pojedinca pa ma ko taj pojedinac bio je siguran put ili u apsolutizam pa makar na lokalnom nivou ili u propast.
omega68 omega68 21:56 12.08.2011

Re: Samo da kazem

i tako Srbiju vode Verko, Velja, Palma....

nadam se da si svestan da Srbiju ne vode oni.Srbiju vode elite koje su svoja dupeta smestile u nekoliko beogradskih naselja i ne žele da razumeju Srbiju.
Velja , Palma, Verko, Ješić, Knežević... su posledica neravnomernog razvoja i vapaja da se nešto promeni
hcm, ne znam odakle si ali voleo bih da porazgovaraš sa mojim seljacima ispred prodavnice, uz pivo, da ti objasne koliko im treba
sistem po kome bi se stvari odvijale po zakonima sturke

a koliko je njima životno važan najobičniji put, škola sa dobrim kadrom, ambulanta sa lekarom koji ih ne tretira kao stoku i koji nije frustriran što radi u selu, dom za igranke...Kada već toga ima vrlo malo ostaje im ono najvažnije - put, neka je i uzan, sa tankim asfaltom, okrpljen... ali bar taj prokleti put.
Ne zaboravi da mnogo nas živi na toj grbači.
I zato dajmo malo poštovanja za taj očajnički krik koji personifikuju pojedini političari koji ih nisu ostavili na cedilu.
Jeste da se ti političari, ugrade, tačno je da tu nema mnogo struke, logično je mnogo toga što si rekao, ali shvati oni glasaju za onog ko im obezbedi da ne lome auto, da mogu da odvezu svoj proizvod, da im deca ne budu kaljavi seljačići.
Zato im treba onaj ko im napravi taj fucking put.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:23 12.08.2011

Re: Samo da kazem

hcm, ne znam odakle si ali voleo bih da porazgovaraš sa mojim seljacima ispred prodavnice, uz pivo, da ti objasne koliko im treba


Joooj dje me nadje? :)
Svaki dan sam sa njima (pogledaj sta mi pise u profilu :) )

Znam ja sta ih (nas ) muci ali problem je u tome sto oni (mi, u daljem tekstu se "mi" podrazumeva :) za ono sto im pripada ovako dolaze u jos nepovoljinu poziciju nego sto jesu. Za put koji bi sigurno dobili ako bi se sistem uspostavio i za koji u tom slucaju ne bi nikome morali da budu zahvalni, ovako sebe stavljaju u poziciju da se nekom tamo ficfiricu iz opstine klanjaju pred tom istom prodavnicom ako ih udostoji posete. A desava se, iskljucivo u kampanji naravno, cak i to. Bio , prisustvovao, video. Video sa koliko samoponizenja docekuju tog bivseg lepljaca a aktuelnog poltrona. Bez imalo samopostovanja jer su tu filozofiju usvojili kao normalnu.
"Sljapa (to je nadimak lokalnog "Verka" ) dolazi jebote, daj da mu se dodvorimo, treba nam put, a on moze samo ako hoce"
A ako nece?
Onda Sljapa nije kriv vec mi sami sto mu se nismo dovoljno nametnuli vec su to uradili oni sa drugog brda pa je njima uradio put.

Sve sto si rekao je tacno, sve to seljacima treba, ne misle oni o nekoj visokoj politici vec o putu i vodovodu u kom najcesce nema vode, o autobusu do nihovog zaseoka, o kombiju koji bi decu prevozio do skole d ane pesace po 6, 7, 8 kilometara i po snegu i po zezi, ali sve to bi pre i bolje imali kada bi stvari funkcionisale drugacije i sve bi to postigli sa vise samopostovanja, a samopostovanje je neophodan uslov emancipacije.
Ne mogu to mozda sve moje komsije da razumeju, od njih to ni ne treba ocekivati, ali ni jednu zemlja pa ni Srbija ne treba da se uredjuje po onome kako razmislja sloj sa nanizim obrazovanjem u drustvu vec drustvo treba da se uredi na nacin koji ce i njima doneti dobro pa iako taj nacin njima nije najjasniji.
PS. nista lose ni zlonamerno o seljacima, znam sta prica jer i ja sam jedan od njih pa mi mozda i to daje pravo da budem konkretniji.
jesen92 jesen92 23:13 12.08.2011

Re: Samo da kazem

Niko da se zapita pa dobro majku mu, kako se odlucuje i ko odlucuje da li ce nasa ulica ili neka druga da bude uradjena ako nema para za obe, od cega to zavisi, postoji li nepristrasan sistem ili sve zavisi od toga ko ce se vise uvuci Verku, ko ce mu vise poltronisati, ko ce ga vise podmititi, ko ce ga uspesnije korumpirati, uceniti i slicno.

..moji prijatelji, takoreci u cenntru grada, godinama imaju problem sa ulicom...imaju kucu a nemaju ulicu pa ulaze preko nekog napustenog placa ili preko parkinga od susedne zgrade, s kamena na kamen da ne ugaze u blato kad pocnu kise ...itd....i tako, isli godinama na ona mesta gde treba o tome da se odlucuje ali rezultat nula...pisali peticije, podnosili zahteve , dobijali obecanja i neobecanja sve zavisi na koga su natrcali...ali rezultat i dalje nula...ali nekim cudom Verkov telohranitelj kupio tu neki plac i ubrzo stigose bageri da prave ulicu...i sta ce ljudi, moraju da se raduju sto nece vise da gacaju blato....
milisav68 milisav68 23:48 12.08.2011

Re: Samo da kazem

Ma to sa putevima je takva mutljavina, da tu čak neki put ne pomaže ni dodvoravanje.
Kad je Velja bio kapitalac, njegovi su bili u vlasti kod nas u lokalu.
Jedan od njih je moj prijatelj, i sedeli smo tako jednom u nekom kafiću, i zvoni mu mobilni, pogleda on - Velja, i izadje napolje da razgovara.
Vraća se on i krsti se.
-Šta je bilo?
-Kaže Velja da je put koji tražimo da se renovira, renovinaran 2000 i neke, kaže tako je tamo upisano i da ne može ponovo da se renovira za tako kratko vreme(to je inače put kroz dva velika sela i ima izlaz na autoput, radjen je pre 50+ godina, i otada samo krpljen, i u vreme tog razgovora nije ličio ninašta).
Neko je upisao da je put renovinaran, a pare stavio u džep (skoro je bilo u vestima da su neke pohapsili iz firme "Požarevac-put", i mislim da su to oni)).
Posle su ga ubedili da vidi svojim očima, pa je dato odobrenje da se put radi (ne znam da li je kompletno renoviran, jer nisam skoro išao na tu stranu).

Posle se čude odakle Velji/Palmi/Verku glasovi, eto odatle.



omega68 omega68 00:13 13.08.2011

Re: Samo da kazem

Joooj dje me nadje? :)

znam, čitao sam profil.Zato sam se i čudio kako reaguješ
ali sve to bi pre i bolje imali kada bi stvari funkcionisale drugacije i sve bi to postigli sa vise samopostovanja, a samopostovanje je neophodan uslov emancipacije.

e pošto dobro poznaješ te ljude( ali nisu u pitanju samo ljudi sa sela nego i mnogo onih koji žive u prigradu, a bogami iz velikog broja ''urbanih '' selo još nije izašlo )kako, objasni mi kako i kada će , dakle većina, da dostigne tu emancipaciju.
Ko to uspe, u kratkom periodu, treba mu dati orden i da bira koju će zvezdu Granda da vodi na krstarenje Jadranom
Koliko smo mi pametni, toliko su nam političari dobri, da parafraziram Baju
blogovatelj blogovatelj 00:54 13.08.2011

Re: Samo da kazem

Pa recimo taj da gradonacelnik tezi uspopstavi sistema umesto uspostavi kulta licnosti.


Kult licnosti ne postoji u zemlji u kojoj postoji sloboda govora.
Sta je sve samo ovde pisano o njemu, pa sta sve pise Sumadija Pres, nemoj da si smesan.
A ovo uspostava sistema vrednosti kao da je Vuk Draskovic rekao. Cista demagogija.
Da budem jasan, mnogo volim da te citam ovde na blogu, ali nemoj ove price, promenicu misljenje
to je problem Srbije, kvalitetni nece da se upuste u politiku jer bi tako morali da sluze demagozima i populistima,


Izvini, ali politika tako svuda u svetu funkcionise. Ako mislis da nisam u pravu, grdno se varas.
U Kanadi kandidati za poslanike traze dozvolu od biraca da ih zovu telefonom u predizbornoj kampanji. Ja sam takvu dozvolu dao nekim partijama, onda su me zvali, pa me tu ukljuce u tzv. "conference call" i onda tu budem zakacen sa nekih desetak ljudi, plus taj kandidat. I pricamo.
Da samo znas kako ti kandidati lupetaju gluposti, kako prodaju maglu.
Evo primera kojeg sam se prvog setio.
Na pitanje zasto su u Ontariju putevi u ocajnom stanju, covek je kao iz topa odgovorio da je razlog tome preguga zima, baca se puno soli, pa so razjeda puteve.
Nisam imao srca da ga pitam kako to da u Kalgariju u kome je zima mnogo duza, autoputevi se cakle kao ogledalo. Samo sam prekinuo vezu i nisam glasao za njega.
abrasax abrasax 01:20 13.08.2011

Re: Samo da kazem

Druga ključna stvar je Verkov lokalpatriotizam.Mnogo pre ozvaničavanja decentralizacije u režiji Dinkića, Stevanović – jedan od nas, pokazao je da ga interesuje samo Kragujevac za koji iskreno živi i da ga ne dotiču svetla i sladostrašće Prestonice koje nigde nije bilo dok se stolovalo u srcu postojbine kragujeve



Ni ja se ne sećam da sam učila iz istorije. Tek u Vinči ako je bilo nešto kulture: [url=http://][/url]
dali76 dali76 04:42 13.08.2011

Re: Samo da kazem

samo da dodam HCM;
filozofija o kojoj pricas se ne prihvaca, drugacije filozofije u Srbiji,a i sire u komsiluku, nikad nije ni bilo.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 19:16 13.08.2011

Re: Samo da kazem

ali sve to bi pre i bolje imali kada bi stvari funkcionisale drugacije i sve bi to postigli sa vise samopostovanja, a samopostovanje je neophodan uslov emancipacije.

hoochie coochie man hoochie coochie man 22:33 13.08.2011

Re: Samo da kazem

e pošto dobro poznaješ te ljude( ali nisu u pitanju samo ljudi sa sela nego i mnogo onih koji žive u prigradu, a bogami iz velikog broja ''urbanih '' selo još nije izašlo )kako, objasni mi kako i kada će , dakle većina, da dostigne tu emancipaciju.
Ko to uspe, u kratkom periodu, treba mu dati orden i da bira koju će zvezdu Granda da vodi na krstarenje Jadranom


Ne moze niko u kratkom roku ali to ne znaci da od toga treba odustati i povinovati ovome sto imamo sad, prihvatiti to kao normalno i kao jedino moguce za Srbiju jer je ona - eto takva.

Ja trenutno ne vidim pojedinca ni partiju na politickoj sceni koja ima za cilj uspostavljanje sistema (LDP prica o tome ali predaleko je to od iskrene politike) ali verujem da je to, dakle promena politickog sistema, promena filozofije glasaca kako je nazvasmo, jedini put kojim vredi ici.
Ko ce njime prvi zakoraciti?
Postojece partije ocigledno nece jer im ovaj sistem sasvim odgovara, istaknuti politicari (Verko, Velja, Palma) takodje ne jer, siguran sam, oni nisu tog mentalnog gabarita cak ni da shvate znacaj toga a posebno ne da se odreknu licnih privilegija i uverenja o sopstvenoj vaznosti.
Njima je, to je valjda jasno, mnogo vazniji licni status nego prosperitet onoga gde imaju presudan uticaj (grad, osptina, drzava) Oni nemaju nikakvu viziju sta s tim uraditi vec su samo spretni da posotojece stanje, kakvo god da je ono, iskoriste za licnu promociju i za nametanje sebe.
Lep primer toga si i sam pomenuo u tekstu. Kad je bilo politicki isplativo zalagati se za to da Zaatava ostane celokupna Verko je bio najgrlatiji zagovornik te opcije, kad je bilo popularno dovesti FIAT Verko se opet nametnuo kao zagovornik i vazan ucesnijk toga. To sto se te dve stvari medjusobno iskljucuju, sto je njegova prethodna ideja onemogucavala narednu nije nikakav problem, zaboravi se ono sto se juce pricalo, osmotri se sta je danas popularno i idemo dalje. Vazno je da je on u sedlu, a sta je zaista bolje za Kragujevac, celokupna ili dekomponovana Zastava on nikada nije ni znao niti ga je to zanimalo.
Primera za tako nesto kod ostalih je i vise i drasticniju su ali, eto, o njemu se prica pa je red njegov primer navesti.

Dakle ko bi trebao da promeni "filozofiju glasaca"?
Namece se ideja nekakvog apsolutiste ali prosvecenog, ali obzirom da je vreme takvih proslo ostaje ono sto se naziva inteligencijom, uticajni pojedinci intelektualci, uticajne mediji i novinari, uticajni sajtovi kao sto je ovaj na kome pisemo, uticajni blogeri zasto da ne, da se nekako ta ideja definise i da se stvara atmosfera u kojoj ce izrazi: "Velja je napravio put do sela, Verko je izgradio infrastrukturu, Palma placa decije dodatke i sl, biti neprihvatljivi i da takvo ponasanje politicarima nece donositi glasove pa ce i oni sami od toga odustati.
Za pocetak makar to a nito nije malo.

Kult licnosti ne postoji u zemlji u kojoj postoji sloboda govora.
Sta je sve samo ovde pisano o njemu, pa sta sve pise Sumadija Pres, nemoj da si smesan.


Nisam ni rekao da postoji vec da Verko sebe licno promovise, da od svoje licnosti pokusava da napravi kult, a ne gradi sistem koji ce funkcionisati tako da volja pojedinca bude manje vazna. Sto u tome ne uspeva zasluga je onih koji na tako nesto ne pristaju a ne Verkova.
A ovo uspostava sistema vrednosti kao da je Vuk Draskovic rekao. Cista demagogija.

Pa nisam siguran da smo se razumeli.
Sistem o kom pricam je nacin organizovanja drustva, da se stvari u njemu odvijaju sto nezavisnije od volje bilo kog pojedinca vec po uspostavljenim pravilima na koje pojedinac ne moze da utice, a ne sistem vrednosti. Ipak su to dve razlicite stvari.
Mozda cu biti jasniji ako kazem da je o tom sistemu govorio Djindjic:
Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona time što će mene ukloniti onda se grdno vara, jer ja nisam sistem. Sistem će funkcionisati i dalje i niko neće dobiti amnestiju tako što će ukloniti jednog ili dva funkcionera države.
Nazlost on tad nije bio u pravu, sistem jos nije bio izgrdadjen iniej funkcionisao kako bi trebalo ali o tom sistemu sam pricao.

Da budem jasan, mnogo volim da te citam ovde na blogu, ali nemoj ove price, promenicu misljenje


Staracu se :)

U Kanadi kandidati za poslanike traze dozvolu od biraca da ih zovu telefonom u predizbornoj kampanji. Ja sam takvu dozvolu dao nekim partijama,


Ovde takve dozvole ne traze vec te pozovu i banu ti na vrata kad im se prohte.

Ne smeta meni naravno kampanja i borba za glasove, vec ponasanje po dobijanju izbora. Ponasju se kao da su oni tu bogom dani i sve sto urade na tom poslu tretiraju kao svoj poklon natrodu, a na zalost i narod cesto tako razmilsja pa im bude zahvalan na poklonu (primer: Verko nam poklonio infrastrukturu posle 3 decenije cekanja" :) )

filozofija o kojoj pricas se ne prihvaca, drugacije filozofije u Srbiji,a i sire u komsiluku, nikad nije ni bilo.


Bice, bice
Ja sam optimista.

omega68 omega68 00:03 14.08.2011

Re: Samo da kazem

Namece se ideja nekakvog apsolutiste ali prosvecenog, ali obzirom da je vreme takvih proslo ...

meni se čini da B.Tadić više pokušava da bude TO, nego da bude drugi Z.Đinđić
Što ne mora da bude loše po definiciji.
ne znaci da od toga treba odustati i povinovati ovome sto imamo sad, prihvatiti to kao normalno i kao jedino moguce za Srbiju jer je ona - eto takva.

čuo sam skoro za jedan primer
Jedan od saradnika onog Šarića je živeo u jednom selu i zbog svoje kuće i potreba uradio je dosta toga i za okolne seljane.(pojačao struju,uradio put i još nešto slično).Kada je uhapšen zbog ozbiljnog krivičnog dela, seljaci zamalo da naprave demonstracije da se ovaj pusti.''Šta mene briga šta on radi - meni je dobar''
Nema političara, nema sistema, nema zakona koji to mogu da promene.
Ako hoćeš da nešto ispraviš moraš da im se priključiš i da pokušaš iznutra da ih promeniš.
Uglavnom oni promene tebe.
Pa posle pričamo : ne valjaju političari.Ne valjaju jer pokleknu i popuste da bi ostali na vlasti, tačno je.Imajmo malo opravdanja i za to.Jer,
sa žene i sa vlasti se silazi samo pomoću motke
gružanska narodna poslovica.
omega68 omega68 12:51 14.08.2011

Re: Samo da kazem

Da ne bude "Verko je izgradio"

Ne branim nešto Verka, ali zašto se u tom kontekstu ne spomene npr. Pajtić koji na most stavi tablu sa svojim imenom kao da je Mehmed paša Sokolović lično.
I to što on radi je mnogo gore od Palme, Velje, Ješića, Ljajića, Verka..., on otvara diplomatsko predstavništvo nove ''Republike Vojvodine'' u Briselu gde će se lobirati - znamo već za šta.
Ali treba mazati ''gedže'' koji otimaju od Beograda da bi preživeli njihovi ojađeni ( izvinjavam se onima koji razumeju samo reč devastirani ) krajevi
angie01 angie01 19:27 12.08.2011

Amorova strela!



Bandai Amor
niccolo niccolo 19:42 12.08.2011

па како се теби чини,

шта ће да буде?
omega68 omega68 19:47 12.08.2011

Re: па како се теби чини,

niccolo
шта ће да буде?

kao što sam već rekao
Ne se znae, Zare igrae

za tebe jedna koju mnogo volim
niccolo niccolo 12:29 13.08.2011

Re: па како се теби чини,

Благодарим...Ја прогнозирам да ће СПС да буде трећи
jesen92 jesen92 20:40 12.08.2011

izbori..

..ce svakako biti zanimljivi u celoj Srbiji pa i kod nas....Moja je zelja(znam da je neostvariva)da narod pokaze zrelost i izadje na izbore u broju manjem od 10%...bez obzira sto bi i tada izbori bili vazeci mislim da bi to bio veliki samar svima koje gledamo vec 20 godina na politickoj sceni i kojima je vreme da nestanu sa iste...
mirelarado mirelarado 21:09 12.08.2011

Re: izbori..

jesen92
..ce svakako biti zanimljivi u celoj Srbiji pa i kod nas....Moja je zelja(znam da je neostvariva)da narod pokaze zrelost i izadje na izbore u broju manjem od 10%...bez obzira sto bi i tada izbori bili vazeci mislim da bi to bio veliki samar svima koje gledamo vec 20 godina na politickoj sceni i kojima je vreme da nestanu sa iste...



jesen92 jesen92 21:11 12.08.2011

Re: izbori..

skyspoter skyspoter 21:15 12.08.2011

razvod? Ha.

nikada.



arianna arianna 22:27 12.08.2011

Re: razvod? Ha.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:18 12.08.2011

Razvod braka Tadića i Dinkića!?!

Bogtemolovo, Ω , a ja mislio da gej-brakovi u Srbiji još uvek nisu dozvoljeni, a ono se neki već razvode.

A kada smo već kod brakova, nešto mi se javlja da će Tadić iz poligamije naredne godine preći u monogamiju. Nije teško zaključiti ko je nova izabranica, tj. udavača. U tom braku rodiće se promena ustava i priznanje jedne nove države, i to pre nego supružnici krenu na bračno putovanje u EU, koje nije izvesno.

Šta kažeš, kako mi ide gatanje?
omega68 omega68 00:01 13.08.2011

Re: Razvod braka Tadića i Dinkića!?!

Super Vojislave:)
sad mi još reci kada ćeš da mi vratiš onih 1000 evra?
kostresh_harambasha kostresh_harambasha 00:07 13.08.2011

Пропали смо, као оно кроз шупље гаће

Можда би требало поменути договор ДС и Г17+ да се ови други преместе на десну страну, како би покупили део бирача СРС, а после расцепа, и део бирача СНС. Касније је Г17+ увидео да су бирачи на десном крилу доста сладак и лак плен. Не бих сад до детаља разматрао зашто је то тако, јер има много фактора: звучна идеологија, немаштина, засићење постојећим десним крилом и његовом инертношћу, губици државне политике према Косову и Метохији,...

Сада се Г17+ КРИЈЕ иза имена УРС. Странка која је директно ЗАСЛУЖНА ЗА ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈУ, сад се бори за децентрализацију. Удара људе, где их највише боли. Рекао бих ниско, покварено, безобразно. У најмању руку неморално. Али то нам је постало нормално, кад причамо о политичарима. Вредно је помена то да су за своју централизацију добили пацке од ЕУ, што су вешто сакрили од медија и новинара. Нисам приметио ни један текст који се тиме озбиљно, понављам, озбиљно бавио.

Покојни премијер Ђинђић нас је често подсећао на експеримент са жабом у врућој води, који је Милошевићев режим обилато примењивао. Сад га примељује комплетна политичка структура Србије.

Има ли краја...
omega68 omega68 00:16 13.08.2011

Re: Пропали смо, као оно кроз шупље гаће

potpisujem
a kraj? Što reče neko:
Nama ni smak sveta ne može da pomogne
abrasax abrasax 08:16 13.08.2011

Re: Пропали смо, као оно кроз шупље гаће

Пропали смо, као оно кроз шупље гаће


Ne mogu ovo drugačije da razumem nego kao denunzciranje. posle očekujete da kažem nešto pozitivno.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:33 13.08.2011

šumadijski mesija

Jednom rečju – Vožd, ono kako Kragujevčani zamišljaju jednu od inkarnacija Miloša Velikog.


interesantno da je kod vas u tim krajevima Miloš, a ne Karađorđe uzor pa gotovo i epički arhetip za svjanarodnog vođu. nije čudno da vam je Radoje zemljak.
omega68 omega68 10:00 13.08.2011

Re: šumadijski mesija

Crni Đorđe je bio ratni vođa i u takvim vremenima je on uzor.
Kada se zemlja suočava sa mirnodopskim problemima, zaostalošću, uterivanjem pravde i pismenosti ( iako je sam bio nepismen )Miloš je neprevaziđen.
pisao sam nešto o tome kakav je Miloš bio.
Neverovatno je koliko zabluda u vezi njega još uvek postoji.
Za njegove vladavine zaostala i opustela Srbija na izdisaju je dostigla rang razvijenijih evropskih zemalja.Nije njemu trebala nikakav Savet Evrope da mu daje preporuke za standarde koje mora da ispuni.On je dovodio učene ljude iz srpskog Vojvodstva, iz Beča da utemeljuju visoko školstvo, pozorište, na sili je iz uz pretnje npr. sklonio groblje iz centra Kragujevca na periferiju.Dugo su bilo otpora toj novotariji , ali je Miloš isterao svoje uz reči: ''Neću da delegacije koje dođu u posetu kroz prozor slušaju lelek sa groblja''.
Imam utisak da postoje političari koji kradu ali i drugima dadu( Miloš, Tito...)
i oni drugi koji kradu ali nama ništa ne dadu, onako evropejski
dali76 dali76 18:31 13.08.2011

Re: šumadijski mesija

citao sam da je kralj Petar I Karadjordjevic prvi prevo na srpski jezik filozofa Dzona Stjuarta Mila.
Danasnjim vlastelanima srpskim su potrebne Venecijanske komisije ne bi li vlastitu zemlju uredili.
istorija ipak jeste ciklicna za neke narode.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 01:57 14.08.2011

Re: šumadijski mesija

omega68
Crni Đorđe je bio ratni vođa i u takvim vremenima je on uzor.
Kada se zemlja suočava sa mirnodopskim problemima, zaostalošću, uterivanjem pravde i pismenosti ( iako je sam bio nepismen )Miloš je neprevaziđen.
pisao sam nešto o tome kakav je Miloš bio.
Neverovatno je koliko zabluda u vezi njega još uvek postoji.
Za njegove vladavine zaostala i opustela Srbija na izdisaju je dostigla rang razvijenijih evropskih zemalja.Nije njemu trebala nikakav Savet Evrope da mu daje preporuke za standarde koje mora da ispuni.On je dovodio učene ljude iz srpskog Vojvodstva, iz Beča da utemeljuju visoko školstvo, pozorište, na sili je iz uz pretnje npr. sklonio groblje iz centra Kragujevca na periferiju.Dugo su bilo otpora toj novotariji , ali je Miloš isterao svoje uz reči: ''Neću da delegacije koje dođu u posetu kroz prozor slušaju lelek sa groblja''.
Imam utisak da postoje političari koji kradu ali i drugima dadu( Miloš, Tito...)
i oni drugi koji kradu ali nama ništa ne dadu, onako evropejski


kradu zato što znaju da im je kratak vek na vlasti pa gledaju da ga upotrebe tako što će se nakrasti na brzinu. samo što takve ipak sustigne nesreća pre ili kasnije... ne da sam zlurad, ali tako je to u životu.

pročitao sam ti taj tekst, nije loš, malo navijački, ali poučan. očigledno da imaš veliku naklonost za Miloševu istorijsku ličnost. drugo nešto me je, međutim, zadivilo, to sa kakvom mirnoćom si odgovorio na tom postu crnom gaći, pošto sam imam NULA-trpeljivost prema tim bivšim komunistima a sadašnjim tobožnjim velikim liberaldemokratama i soliteljima pameti srpskom narodu koji je, inače, u poređenju sa mnogim drugim narodima, na zavidnom nivou demokratske i kritičke svesnosti, blagodareći između ostalog i teškoj egzistenciji što su na njega (narod) nametnuli oni naši, domaći, lopovi s početka komentara.


omega68 omega68 08:31 14.08.2011

Re: šumadijski mesija

bivšim komunistima a sadašnjim tobožnjim velikim liberaldemokratama i soliteljima pameti srpskom narodu koji je, inače, u poređenju sa mnogim drugim narodima, na zavidnom nivou demokratske i kritičke svesnosti, blagodareći između ostalog i teškoj egzistenciji što su na njega (narod) nametnuli oni naši, domaći, lopovi s početka komentara.


evo jedna angažovana

g.radicevic g.radicevic 10:32 13.08.2011

mogucnost izbora...

neko pametan reche:
''da izbori mogu neshto promeniti
davno bi bili ukinuti''
(nije citat, vec onako po secanju)

a politika je....

omega68 omega68 10:43 13.08.2011

Re: mogucnost izbora...

''da izbori mogu neshto promeniti
davno bi bili ukinuti''

da
a šta to govori?
da je demo(n)kratija više totalitarni sistem nego prosvećeni apsolutizam?
Možda i jeste
g.radicevic g.radicevic 11:04 13.08.2011

Re: mogucnost izbora...

demo(n)kratija


daaa, sjajno je ovo (n)
bolji opis teshko da je moguc
i predstavlja globalnu sliku.
usudio bih se da danashnju demo(n)kratiju,
uporedim sa onim charapama ''pitonkama''
izgledaju ko prave....
al shto smrde


pesma nas je odrzzala...
dali76 dali76 19:42 13.08.2011

Re: mogucnost izbora...

samo postoji problemcic, sto ovakvu krilaticu promovisu politicari na bezbroj nacina jer je njima u interesu.
to su valjda govorili i drugovi iz KPJ?
g.radicevic g.radicevic 09:17 14.08.2011

Re: mogucnost izbora...

samo postoji problemcic, sto ovakvu krilaticu promovisu politicari na bezbroj nacina


da je samo promovishu, to bi zaista bio problemchic.
oni je sprovode, a to je vec problem.
i ne samo kod nas....
zane_griff zane_griff 11:56 13.08.2011

U kom smeru duva vetar

Verko se okrece onoj stranci koja mu je u datom momentu potrebna za svoje licno politicko angazovanje i naravno napredovanje. Apsolutno ne bira reci kojima ce nekoga da ocrni bez obzira ko to bio. A takodje se kasnije i ne obazire na te svoje sopstvene reci.
Gradjani Kragujevca, a ja sam jedan od njih, se verovatno secaju kakve su nebulozne izjave davali i Verko i Radic za vreme NATO agesije. Kao sto se i secaju izjava o savetima za placanje komunalija (gradjanska neposlusnost). Nadam se da se secaju i kakva je bila kampanja za lokalne izbore 2000 godine.

Sto se tice samog Verka, mora mu se skinuti kapa za neke stvari koje je uradio. Uspeo je da se nametne gradjanima, crkvi, drugim politicarima... Ono sto je uradjeno za vreme njegovih mandata u gradu se malo ko seca, ne zbog toga sto je malo uradjeno, vec zbog toga sto je vecini gradjana sasvim svejedno da li je to uradjeno za vreme bilo cijeg mandata bitno je sta je uradjeno za pare koje su oni dali gradu kao poreski obveznici.
Verkov problem su ljudi koji ga okruzuju i koji su mu bliski saradnici.

Mladi Obradovic je tip novog politicara kakav je potreban Srbiji. Skolovan, sa dobrim kucnim vaspitanjem, iz poznate carsijske porodice. Sam je uspeo da se nametne u DS svojim besprekornim radom. U politici je dugo, jos iz srednje skole. Prvi osnivac djackog parlamenta u Srbiji. Saradjivao sa Covicem na Kosovu. Student FPN koga nisu zanimale ocene samo da bi zavrsio fakultet vec da bi to znanje sa fakulteta mogao da primeni u zivotu u Srbiji. Jedan od blizih saradnika Djilasa u narodnoj kancelariji predsednika republike...
Jedan od mogucih problema koje ce imati je ipak njegova mladost, tako da ne verujem da ce se on kandidovati za gradonacelnika. Verujem da mu je cilj da kao clan DS napravi dobar lokalni odbor koji ce podici ugled stranke u gradu.

Inace nije ovo nikakav razvod Tadica i Dinkica.
Ovo sada je pripremanje za zauzimanje pozicije za start na izborima svih nivoa.
Pogledajte kako izgleda start maratona pa ce vam biti jasno da je sada ista situacija. Velika guzva da bi se sto blize prislo startnoj poziciji.
omega68 omega68 12:34 13.08.2011

Re: U kom smeru duva vetar

dobar, koristan i primeren komentar na temu
Mogu da se složim sa največim delom
A naslov, pa ko bi čitao ako nije malo bombastično:)
jesen92 jesen92 15:18 13.08.2011

Re: U kom smeru duva vetar

Mladi Obradovic je tip novog politicara kakav je potreban Srbiji. Skolovan, sa dobrim kucnim vaspitanjem, iz poznate carsijske porodice. Sam je uspeo da se nametne u DS svojim besprekornim radom. U politici je dugo, jos iz srednje skole. Prvi osnivac djackog parlamenta u Srbiji. Saradjivao sa Covicem na Kosovu.
...nije mi jasna ta saradnja sa Covicem na Kosovu...decko je i sad mlad a u ono vreme je imao mozda 20 godina..u vezi cega je bila ta saradnja? Inace znam o cijem detetu se radi i drago mi je ako je tacno sve sto si napisao o njegovom radu...vec je postalo jadno da u gradu Kragujevcu DS ne postoji tj da je vode totalni autsajderi i levaci...znam da nije bolje ni u drugim gradovima ali ovde je vec par godina bas katastrofa...Bez obzira sta ja mislim o toj stranci posle Djindjica to je ipak najveca stranka sa demokratskim predznakom i steta je da se raspadne zbog losih ljudi koji samo zele da se za nesto ogrebu...
omega68 omega68 15:28 13.08.2011

Re: U kom smeru duva vetar

pa svi znamo da su rukovodstva DS u KG redovno podržavala one koje na kraju izgube na stranačkim izborima za predsednika stranke, pa su zbog toga bili kažnjavani.
A opet, kakva je to demo(n)kratija ako se i takva stranka ponaša kao CK?
zane_griff zane_griff 15:43 13.08.2011

Re: U kom smeru duva vetar

Poznajem njegovu familiju poslednjih pedeset godina.
Sta je bila tacna njegova saradnja sa Čovićem u to vreme, zaista ne znam. Znam da mu nije bio vozač a ni telohranitelj. Ono što mogu da pretpostavim je da ga je DS gurao u vatru da uči
Jedan od problema koju ima DS je da su jako slabi na lokalu. Kao da su svi pobegli za Beograd i izašli iz politike. Ne znam kako je u drugim mestima, ali znam da je tako i u Jagodini.
zane_griff zane_griff 16:29 13.08.2011

Re: U kom smeru duva vetar

Mislim da su to ipak stranačka pitanja.
Nisam se interesovao niti razmišljao o tome ko je koga podržavao i da li je neko kasnije imao neki problem zbog toga.
Moje mišljenje je da se ne može glasati striktno za stanku kao stranku već da stranka mora sama da pronadje svog kandidata za poslanika koji će svojim radom i na lokalu ali i na republičkom nivou predstavljati svoj grad kao bazu i svoju stranku. To je ono kako se radi na zapadu. I taj poslanik mora da provede preko godine odredjen broj dana u lokalnoj kancelariji gde ce se sretati i pomagati svoje birače.

A sa druge strane, moram da napomenem da ovoj zemlji demokratija nije potrebna. Potreban joj je baš taj CK. Nismo mi za demokratiju. Amerika ima oko tri stotine miliona stanovnika i dve partije.
A mi?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 19:13 13.08.2011

Re: U kom smeru duva vetar

A sa druge strane, moram da napomenem da ovoj zemlji demokratija nije potrebna. Potreban joj je baš taj CK. Nismo mi za demokratiju. Amerika ima oko tri stotine miliona stanovnika i dve partije.
A mi?

Dva stranke sa visoko izraženom ličnom odgovornošću političara (kongersmena, recimo) prema glasačima, zahvaljujući političkom sistemu.
U Srbiji postoji oko 70 stranaka, monolitnog karaktera, jedna stranka - jedan čovek, Vođa (Tito - Partija), pa ne funkcioniše veza između predstavnika i glasača.
jesen92 jesen92 00:02 14.08.2011

Re: U kom smeru duva vetar

Kao da su svi pobegli za Beograd i izašli iz politike. Ne znam kako je u drugim mestima, ali znam da je tako i u Jagodini.

..ne bih rekla da su pobegli vec da su se tamo uhlebili i boli ih uvo za nas grad...tako je bilo i u vreme CK, malo napredujes u lokalu i onda odes za bg...lokal ti dodje kao odskocna daska...Nas osnovni problem je sto vecina politicara gleda iskljucivo sebe a opsti interes im je na-tom mestu tj politiku gledaju iskljucivo kao licni biznis...Mislim da se Djindjic u tome razlikovao od svih ostalih i da zato vise nije ziv...nisam sklona da nikoga idealizujem i svesna sam greski koje je Djindjic pravio ,narocito kada su kadrovi u pitanju, ali se u njegovom delovanju prepoznavala zelja za opstim dobrom i za stvarnim promenama....
jesen92 jesen92 00:19 14.08.2011

Re: U kom smeru duva vetar

omega68
pa svi znamo da su rukovodstva DS u KG redovno podržavala one koje na kraju izgube na stranačkim izborima za predsednika stranke, pa su zbog toga bili kažnjavani.
A opet, kakva je to demo(n)kratija ako se i takva stranka ponaša kao CK?

.....demo(n)kratija je u svim strankama po modelu CK pa nije nikakvo cudo sto se DS ne razlikuje od ostalih...cudo je sto ovi nasi nisu bili u stanju da procene situaciju pa da urade nesto za svoj grad ...nije mala stvar kad je predsednik drzave iz stranke kojoj pripadas...oni su ocigledno bili nesposobni da to iskoriste ali su neki od njih znali da se osobno presaltuju i nadju uhlebljenje u bg...i onda naravno da je Verko zasluzeno postao serif..:))
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:31 14.08.2011

Re: U kom smeru duva vetar

Demokratija i CK ne idu zajedno, jer samo ime kaže, CENTRALNI KOMITET. Dakle, "naše" stranke nisu demokratske, van toga što se zalažu za izbore.
Centralizovani sistemi ka centru, sedištu vuku, te nije čudno da periferija trpi. U slučaju urs, js, javlja se slučaj koalicionih, manjih partnera, te imaju mogućnost da izvuku podršku koja bi normalnijim okolnistima bila raspoređena na celu periferuju.
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:17 13.08.2011

.

huhh...zakuhalo se u kg - a muta sprema drimtim! =)
omega68 omega68 20:11 13.08.2011

Re: .

kako se drže ovi moji tu kod Vas, još 0:0?
zane_griff zane_griff 01:21 14.08.2011

Re: .

kako da ti kazu rezultat kad se ne zna ni koji su nasi a koji njihovi, a tek rezultat u cemu?
omega68 omega68 08:29 14.08.2011

Re: .

kako da ti kazu rezultat kad se ne zna ni koji su nasi a koji njihovi, a tek rezultat u cemu?

zna stefan, stari smo mi borci, navijački
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:29 14.08.2011

Re: .

hehhe,zna,zna!
zamalo i da pobede ... ali maler 1:1

inace,spremamo se za cetvrtak - dres sa brojem '7' je izvadjen iz vetrine! =)
omega68 omega68 10:57 14.08.2011

Re: .

inace,spremamo se za cetvrtak - dres sa brojem '7' je izvadjen iz vetrine! =)

nemanja.glisic nemanja.glisic 20:44 13.08.2011

URS

Tadić nema šta više da traži sa Dinkićem. To svaki član misli, to svaki simpatizer misli, to svaki čovek misli.
omega68 omega68 21:09 13.08.2011

Re: URS

videćemo
To svaki član misli, to svaki simpatizer misli, to svaki čovek misli.

Plašim se da taj argument nije najvažniji u politici, posebno kod nas
Važnije je šta misle tajkuni, ambasade ...
zane_griff zane_griff 01:17 14.08.2011

Re: URS

Nije tu pitanje sta misli clanstvo, simpatizeri i ljudi.
Politicka scena ne trpi iskljucivost. Koliko je gradjana moglo da pretpostavi da ce DS imati koaliciju sa SPS-om?
Tek kada se zavrse izbori, tek onda moze da se vidi ko moze tj mora sa nekim ako hoce vlast!
jesen92 jesen92 01:35 14.08.2011

Re: URS

Politicka scena ne trpi iskljucivost. Koliko je gradjana moglo da pretpostavi da ce DS imati koaliciju sa SPS-om?

..nije moralo da se predpostavlja bilo je najava vrlo javnih..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana