Biz| Društvo| Ljudska prava

Malina razdora

Strongman RSS / 05.08.2011. u 09:29

Maline, malinari, otkupna cena, hladnjače, pljačka, izvoz, naš znoj, mi radimo, drugi se bogate... To su naslovi i transparenti koje viđamo svake godine u ovo vreme. U poslednjih desetak godina, kad dođu najtopliji meseci, vrlo često smo u prilici da vidimo u vestima neke ljude koji protestuju zbog otkupne cene maline.

dru-arilje1.jpg 

 

Spontano sam se dodatno zainteresovao kad sam video snimke na kojima „goloruk" narod bije miliciju i demolira službena vozila. Baš me zanimalo da proniknem u suštinu i saznam ko su dobri momci, a ko unutrašnji neprijatelji. Prvo što sam saznao bilo je poražavajuće. I pored toga što sam mogao da se opkladim da država propisuje otkupnu cenu maline, nisam bio u pravu. Cenu formira tržište i na nju uglavnom utiče jedan od osnovnih principa ekonomije poznat kao „odnos ponude i potražnje", kao i kvalitet samog proizvoda.

Pa mi nije jasno zašto prozivaju Vladu ako se cena otkupa formira između malinara i hladnjača? Kao „Vlada im dala monopol i oni nas ucenjuju". Malinare jednostavno ne interesuje što Čileanci i Poljaci prodaju svoju malinu i do 40 odsto jeftinije i što zbog pada svetske ekonomije u hladnjačama stoje naslagane tone srpske maline od prošle godine.

protest-malinara-1-498.jpg 

 

Pitam se samo, ako su gospoda proizvođači maline toliki ekonomski i drugi eksperti, što se ne udruže i ne naprave savremenu hladnjaču? Pet većih proizvođača maline osnuju firmu i garantujem da mogu da dobiju kredit kakav zamisle, od bilo koje banke. A ne ovako da ih „lopovi" što drže hladnjače pljačkaju i opterećuju nebitnim detaljima kao što su „pad cene na svetskom tržištu" i „nismo još prodali malinu ni od prošle godine". Onda ne moraju da protestuju već sami proizvode, zalede i prodaju svoju malinu. Ako slučajno nisu sigurni oko detalja celog procesa, mogu da plate nekog da ih nauči ili da im vodi firmu. I nema više prevare.

Kako ja vidim, seljaci iz okoline Arilja patentiraju novi društveno-politički sistem koji bi važio samo za njih. Socijalizam i kapitalizam u delovima koji im se najviše sviđaju. Slobodno tržište kad su cene visoke, a garantovana cena kad su niže. Ako je cena niža nego što im odgovara, traže zaštitu države, a ako je viša i imaju profit i preko 300 odsto, onda se ne tale ni sa kim. Lakše da protestom dođu do željenih cena nego da lepo zaokruže svoj proizvodni proces svojim hladnjačama i logistikom. Ovako Vlada, kao i uvek, kupuje i socijalni mir, a malinari uz malinu prodaju i bezobrazluk.

 

malinari-498(1).jpg 



Komentari (122)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

arthur_dent arthur_dent 10:01 05.08.2011

Re: Kahm...

ehm,
gospoda malinari su već jednom dobili jednu Hladnjaču.
Država im dala pola para, pola uzeli na kredit ...
ali hladnjače više nema.

Naravno, gospoda malinari nisu mogli da se muče da odvezu maline kilometar-dva do vlastite hladnjače, nego su davali otkupljivačima koji su im dolazili blizu njiva.
I tada im je bilo draže da od otkupljivača odmah uzmu 1,25 eur (ili koliko je tada bila otkupna) nego da sačekaju neko vreme da jnihovo udruženje plasira robu po par evra većoj ceni.
Naravno popljuvali su ideju da deo malina zalede i prodaju kasnije kad opadne ponuda.

Dakle krajnje licemerstvo i bezobrazluk na delu.
vladaxy vladaxy 09:35 05.08.2011

Sve si lepo rekao

Ako je cena niža nego što im odgovara, traže zaštitu države, a ako je viša i imaju profit i preko 300 odsto, onda se ne tale ni sa kim.


Isto kao i ovi što su uzeli stambeni kredit u švajcarcima. Dok su plaćali manje nego drugi koji su uzeli kredit u evrima sve je bilo super. A sad kad je švajcarac ojačao - državo pomaži...
Strongman Strongman 09:44 05.08.2011

Re: Sve si lepo rekao

Isto je i sa nama što ne plaćamo struju... Em ne plaćamo em se bunimo kad seku.

Bre zna se ako nisi platio struju isključe te ne puste dok ne izmiriš obaveze.
ivankagrump ivankagrump 00:00 06.08.2011

Re: Sve si lepo rekao

A smeju li uopste da seku? Nekako mi to deluje protivzakonito? Mene su lepo tuzili sudu, i da nisam platila sud bi poslao izvrsitelje da zaplene i prodaju imovinu u visini dugovanja, sve fino i kulturno i bez prekida isporuke elektricne energije.
NNN NNN 10:54 05.08.2011

Svega ovoga ne bi bilo

kad bi im država tutnula koje milonče evra,
kao npr. čuvenom vinaru Živkoviću

buba_truba buba_truba 11:29 05.08.2011

Re: Svega ovoga ne bi bilo

Svega ovoga, a i koječega drugog, ne bi bilo da je ovo (Srbija) normalna država.
Pošto nije, svašta je moguće... pa i ovo - da neko proizvodi nešto što, izgleda, malo kome treba posebno po tolike pare. Da te maline imaju prođu, grabili bi se otkupljivači i ne pitajući šta košta. Ne volim maline, ali i da ludujem za njima ovde ih ne bih trošila - iz inata. Aman, pa nisu maline 'leba!

Ali pošto je ova država ovakva pa svako po njoj može da trese turom, evo i ja se nešto mislim da u centru mog sela započnem štrajk glađu... ne znam šta da istaknem kao zahtev za malo para, valjalo bi mi. Možda da tražim da mi se finansira ugradnja silikona (jebiga i ja k'o sibil, imam male sise) jer sam primetila da se ovaj moj sve češće okreće za prsatim snašama, a u cilju očuvanja ove moje porodice, mogla bih da zahtevam pomoć od države - čekajte, nije li porodica osnovna ćelija društva?! Jeste! E pa društvo, državo, isprsi se, ili ja počinjem da gladujem nasred sela, a možda i motokultivatorom blokiram ulaz u seosku kavanu!
NNN NNN 12:30 05.08.2011

Re: Svega ovoga ne bi bilo

Gladovanje nikako ne pomaže povećanju volumena grudi,
a prirodne su lepše od silikonskih
(a i štedimo budžet i ne deranžiramo pučanstvo)

arthur_dent arthur_dent 12:34 05.08.2011

Re: Svega ovoga ne bi bilo

Problem nad problemima predstavlja tradicionalni srpski osećaj za "bizmis".
Tj, nikome od tih privrednika nije ni palo na pamet da se posavetuje sa nekim PRE ulaska u proizvodnju malina.

Naravno, pre petnaestak godina smo imali mnogo manje malianra i shodno tome manju ponudu. Postojala je pristojna tražnja i maline su otkupljivane za cene i do 5 DEM, što je bila jako dobra cena.
E tu je nastao problem, jer su svi "skrenuli" na proizvodnju malina i sada već duže vreme imamo viškove u proizvodnji maline koji se ne mogu lako plasirati.

I tako već 4-5 godina stalno slušam iste priče malinara, o tome kako ih pljačkaju, kako je malina prejeftina, kako su nekad dobijali 5 DEM a danas 1 EUR ........
I tako ide njihova stalna kuknjava, a primarna pretnja je da će preorati malinjake ako im država ne da bolje cene!

Naravno da niko od njih i ne razmišlja da se prebaci na neku drugu kulturu.
Što bi, lakše je raditi sa malinama i povremeno štrajkovati zbog otkupne cene.
jedan.kub jedan.kub 20:26 05.08.2011

Re: Svega ovoga ne bi bilo

E tu je nastao problem, jer su svi "skrenuli" na proizvodnju malina i sada već duže vreme imamo viškove u proizvodnji maline koji se ne mogu lako plasirati.

Problem je što ne mogu pet većih proizvođača da se udruže pa naprave neki od gotovih proizvoda kao što je sok (zgodno za čuvanje, skladištenje, transport)
Malo više rada i veća zarada.
nemanja.glisic nemanja.glisic 21:09 05.08.2011

Re: Svega ovoga ne bi bilo

Sjajno. Lepo napisano. Ima jedan problem, oni nisu politički nigde uporište imali
Jukie Jukie 11:13 05.08.2011

Bljak

Maline su odvratne.
Uvek su trule/sive sa jedne strane, i od njih se pravi jedan sirup od koga se pravi grozni sluzavi sok koji ti daju kada dođeš kod nekog u goste, i onda ti se zaglavi u grlu i kašlje ti se.

Ako već postoje maline od prošle godine koje niko ne želi, treba lepo prestati sa otkupom uopšte i neka ne proizvode maline. Neka gaje neko drugo povrće na toj njivi.
NNN NNN 11:53 05.08.2011

Re: Bljak

ukusi su različiti, ja volim i maline i sok od malina i ne kašlje mi se od njega.

A što se "slobodnog tržišta" tiče, mislim da malinari ne mogu da izvoze svoj proizvod tj. maline, mada nisam upućen u to, ali sigurno je da u Srbiji postoje povlašćeni i da su to raznorazni monopolisti koji muzu i narod i državu, pa ne bi bilo ni najmanje čudno da u ovom slučaju preprodavci (izvoznici) zarade na malinama mnogo više nego proizvođači (ako trenutno uopšte i zarađuju).
antioksidant antioksidant 12:01 05.08.2011

Re: Bljak

mislim da malinari ne mogu da izvoze svoj proizvod tj. maline, mada nisam upućen u to

vidi se da nisi
arthur_dent arthur_dent 12:13 05.08.2011

Re: Bljak

Morao bi malo bolje da se uputiš

i da manje slušaš ove naše malinare
NNN NNN 12:14 05.08.2011

Re: Bljak

Interpolirao sam

tj. kod nas uvek ima nekog monopola u svemu,
pa sam mislio da ima i u prometu malina.
buba_truba buba_truba 12:18 05.08.2011

Re: Bljak

NNN
ukusi su različiti, ja volim i maline i sok od malina i ne kašlje mi se od njega.

A što se "slobodnog tržišta" tiče, mislim da malinari ne mogu da izvoze svoj proizvod tj. maline, mada nisam upućen u to, ali sigurno je da u Srbiji postoje povlašćeni i da su to raznorazni monopolisti koji muzu i narod i državu, pa ne bi bilo ni najmanje čudno da u ovom slučaju preprodavci (izvoznici) zarade na malinama mnogo više nego proizvođači (ako trenutno uopšte i zarađuju).

Da, pa? Dobar domaćin, proizvođač koji hoće da zaradi gleda svoju računicu... da im se malina ne isplati, odavno bi posekli malinjake, kao onomad oblačinsku višnju. Što ne sjebu te monopoliste koji, bajagi, toliko zarađuju od njihovog rada... neka nema više maline u Srbiji, pa da vidimo ko će da zakuka za njom. Ne, nego su utripovali da gaje strateški važnu voćku (za koga?! ), a i dopadalo im se kad se baš, baš dobro od toga zarađivalo. Ali avaj, dojele se maline... ne traže se više kao nekad, a i ponuda porasla. Zakoni tržišta to regulišu, bar bi trebalo.
zovitemegrunf zovitemegrunf 12:27 05.08.2011

Re: Bljak

grozni sluzavi sok koji ti daju kada dođeš kod nekog u goste, i onda ti se zaglavi u grlu i kašlje ti se.


Nikada nisi upoznao zadovoljstvo kada u jednom od deset slucajeva uspes da izmolis malinu sa sodom.
kremba kremba 13:48 05.08.2011

Re: Bljak

ukusi su različiti, ja volim maline


Ja ih obozavam. Placam 150din kutiju od 300gr. koju potrosim za nedelju dana.

Jukie, probaj ovo. Bolje je od bilo kog soka koji u sebi ima tonu secera.

Uzmes flasu jogurta od pola litre, otpijes 2-3 gutljaja i onda unutra ubacis nekoliko malina, malo ribizle, brusnice, iseckane jagode... Sta vec imas ...
Zatim, saku ovsenih pahuljica i kafenu kasicicu samlevenih semenki lana, susama, badema, lesnika.
Odlicno je kao prvi od 5-6 obroka. Napravi se za 2 minuta.

edit: Izvinjavam se zbog pogresno napisanog nicka. Ispravljeno. Sorry

strongman

Preporuka za tekst. Ako ti nesto znaci, sve se slazem.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:25 05.08.2011

Re: Bljak

kremba


Ja ih obozavam. Placam 150din kutiju od 300gr. koju potrosim za nedelju dana.

Junkie, probaj ovo. Bolje je od bilo kog soka koji u sebi ima tonu secera.

Uzmes flasu jogurta od pola litre, otpijes 2-3 gutljaja i onda unutra ubacis nekoliko malina, malo ribizle, brusnice, iseckane jagode... Sta vec imas ...
Zatim, saku ovsenih pahuljica i kafenu kasicicu samlevenih semenki lana, susama, badema, lesnika.
Odlicno je kao prvi od 5-6 obroka. Napravi se za 2 minuta.



Ovde maline nisu ništa specijalno, sem što su skupe, pa ih ne kupujem, ali su kupine odlične.

Izvini a šta je to "brusnica" (kako se to zove na engleskom?).
I ja kao nešto blendujem za doručak, samo sam izbacio mleko - jogurt (kefir) a ubacio sam jednu bananu. A sipnem i jednu kašiku nektara od agave.
Običnim danom to izgura do podne, a onda mislim da mogu da pojedem pečenog vola, ako ne presečem muke bonžitom (granola bar) negde oko pola prepodneva.
NNN NNN 15:34 05.08.2011

Re: Bljak

Izvini a šta je to "brusnica" (kako se to zove na engleskom?).
cranberry

talicni talicni 16:35 05.08.2011

Re: Bljak

NNN
ukusi su različiti, ja volim i maline i sok od malina i ne kašlje mi se od njega.

A što se "slobodnog tržišta" tiče, mislim da malinari ne mogu da izvoze svoj proizvod tj. maline, mada nisam upućen u to, ali sigurno je da u Srbiji postoje povlašćeni i da su to raznorazni monopolisti koji muzu i narod i državu, pa ne bi bilo ni najmanje čudno da u ovom slučaju preprodavci (izvoznici) zarade na malinama mnogo više nego proizvođači (ako trenutno uopšte i zarađuju).


Citav biznis je u rukama hladnjacarskog kartela koji podrzavaju politicari uz pomoc dozvola za otkup i izvoz. Nema tu ni s od slobodnog trzista. Cijena se utvrdjuje tako sto se hladnjacari skupe i dogovore. Prethodnih godina je bilo ok jer su uvijek neki od njih zbog sopstvene pohlepe probijali cijenu sto su drugi morali pratiti. Sad su ih disciplinovali kojekakvim inspekcijama samo tako.

Ni seljaci nisu naivni pa su nasli na internetu posto hladnjacari prodaju malinu.

Cijene u eurima:
frozen raspberry IQF Wilamette 2.58 FOB Bar (Montenegro)

frozen raspberry IQF Meeker 3.26 FOB Bar(Montenegro)

frozen blackberry IQF Cacanka 0.98 FOB Bar(Montenegro)

frozen raspberry crumble(griess) 1.60 FOB Bar(montenegro)

frozen blackberry for puree 0.60 FOB Bar(Montenegro)

Vilamet je placan 70-80 a meeker 80-90 dinara. Imaju i hladnjacari troskova svakako, no vi sami procijenite ima li tu profita.

Mislim da je najvaznija stvar da se uspostavi slobodno trziste i da bi hladnjacari imali dobar profit i da plate 126 dinara koliko traze seljaci.
arthur_dent arthur_dent 12:38 05.08.2011

Kombi!

Jošš jedno relevantno pitanje
Ko će da plati ova dva pandurska kombija?
Zbog čega poreski obveznici moraju da plaćaju štetu koju prave samožive budale?
Lepo postoje snimci izguravanja ovih kombija i molim lepo, pokrenite postupak protiv ovih lica i nek plate obeštećenje mup-u.
NNN NNN 23:53 05.08.2011

Re: Kombi!

Lepo postoje snimci izguravanja ovih kombija i molim lepo, pokrenite postupak protiv ovih lica i nek plate obeštećenje mup-u.

mikimedic mikimedic 12:40 05.08.2011

jel moze da se cuje i druga strana

Strongmanu svaka cast za blog - odlican. ako je zaista tako (a prosto ne mogu da poverujem da je slika tako crno bela), onda je ovo stvarno katastrofa, i nase drustvo je daleko bolesnije nego sto mislim.

bilo bi dobro da se nadje neko od malinara ovde - da cujemo drugu stranu medalje i donesemo sud.

ja o ovome nemam pojma.
Strongman Strongman 13:01 05.08.2011

Re: jel moze da se cuje i druga strana

Pročitao sam mnoge članke od 2008 na ovamo. Ministar Dragić rekao "da država ne odlučuje o ceni ali se trudi da pomogne da se nađe zajednički jezik..."

Malina raske skoro kao korov... Ne zahteva oooogromnu negu. nerelano je očekivati da sa jednim njivčetom budeš šampion 12 meseci godišnje.

ne znam da li je crno bela slika ali koliko sam ja shvatio seljaci uz malo "turiranja" nateraju vladu da otkupe socijalni mir.
Strongman Strongman 13:02 05.08.2011

Re: jel moze da se cuje i druga strana

jel moze da se cuje i druga strana


Pa samo i njih slušamo
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:29 05.08.2011

Re: jel moze da se cuje i druga strana

Strongman


Malina raske skoro kao korov... Ne zahteva oooogromnu negu. nerelano je očekivati da sa jednim njivčetom budeš šampion 12 meseci godišnje.


Moj pokojni deda je na bašti u Krnjači imao maline upravo kao korov, pored ograde. Nikad ništa, koliko se sećam, nije oko njih radio. Ali ne verujem da je to baš tako prosto kad se gaje za prodaju. Osim toga, one zarastu kao bodljikavi žbun pa pola ne možeš da dovatiš ako ne nosiš pancir.
talicni talicni 15:43 05.08.2011

Re: jel moze da se cuje i druga strana

Strongman
Pročitao sam mnoge članke od 2008 na ovamo. Ministar Dragić rekao "da država ne odlučuje o ceni ali se trudi da pomogne da se nađe zajednički jezik..."

Malina raske skoro kao korov... Ne zahteva oooogromnu negu. nerelano je očekivati da sa jednim njivčetom budeš šampion 12 meseci godišnje.

ne znam da li je crno bela slika ali koliko sam ja shvatio seljaci uz malo "turiranja" nateraju vladu da otkupe socijalni mir.

Nesto ti taj google foo i nije bas najbolji.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Valjevske-maline-u-komsijske-hladnjace.lt.html

Iz sedišta tržišne inspekcije u Valjevu za Kolubarski okrug kažu da se u otkup maline može uključiti svako lice ili preduzeće pod uslovom da poštuje propisana pravila. Prvo od tih pravila je da 15 dana pre početka otkupa svoje namere prijavi Ministarstvu za poljoprivredu koje o tome obaveštava tržišnu inspekciju. Otkup se ne može obavljati na ledini, već na uređenim punktovima, odnosno tvrdim objektima sa rashladnim komorama za smeštaj, toplom i hladnom vodom, kao i uređenim pristupnim prostorom.


U prevodu: samo clanovi hladnjacarkog kartela imaju pravo otkupa. Ovo je najjace: inspekcija je jurila "nesavesne otkupljivače" ie. clanove kartela koji su se drznuli da otkupljuju na tudjoj teritoriji po vecoj cijeni.

bluestar bluestar 16:06 05.08.2011

Re: jel moze da se cuje i druga strana

Strongman
nerelano je očekivati da sa jednim njivčetom budeš šampion 12 meseci godišnje.




milisav68 milisav68 21:08 05.08.2011

Re: jel moze da se cuje i druga strana

Malina raske skoro kao korov...

A i dobro je utrenirana, ne mora uopšte da se bere, samo staviš gajbicu pored, duneš u pištaljku, i one same skaču u nju.
ivankagrump ivankagrump 00:20 06.08.2011

Re: jel moze da se cuje i druga strana


Malina raske skoro kao korov... Ne zahteva oooogromnu negu.


Hahaha jao Strongi ti si genije Ma jeste, malina k'o psenica, sednes u traktor, obradis zemlju, posejes, pozanjes, odneses otkupljivacu, izadjes iz traktora, jedino je problem sto moze da te nazulja sediste ali ako metnes neko jastuce sve ti ravnooo
mrale54 mrale54 07:29 08.08.2011

Re: jel moze da se cuje i druga strana

srdjan.pajic
Strongman


Malina raske skoro kao korov... Ne zahteva oooogromnu negu. nerelano je očekivati da sa jednim njivčetom budeš šampion 12 meseci godišnje.


Moj pokojni deda je na bašti u Krnjači imao maline upravo kao korov, pored ograde. Nikad ništa, koliko se sećam, nije oko njih radio. Ali ne verujem da je to baš tako prosto kad se gaje za prodaju. Osim toga,zarastu kao bodljikavi žbun pa pola ne možeš da dovatiš ako ne nosiš pancir.

srdjan.pajic
Strongman


Ma , da nisi ti malo zaboravio ?
Ja za svojih 58 god. ne videh MALINU zbunastog oblika !!
Ono , jeste , ima zbun sa trnjem ( pa ti treba pancir za branje ! ) , ali
to je voce malo tamnije boje ( crno ! ) i zove se KUPINA !
A , imas i Google , pa nadjes sliku sadnice maline i - pogledas !
arthur_dent arthur_dent 08:30 08.08.2011

Re: jel moze da se cuje i druga strana

talicni
U prevodu: samo clanovi hladnjacarkog kartela imaju pravo otkupa. Ovo je najjace: inspekcija je jurila "nesavesne otkupljivače" ie. clanove kartela koji su se drznuli da otkupljuju na tudjoj teritoriji po vecoj cijeni.


Ehm, ako nisi primetio iz ovih pisanija, ariljski malinari su imali hladnjaču, ali nisu hteli da je koriste, tj. draže im je bilo da prodaju maline odmah po manjoj ceni, nego da je stavljaju u svoje hladnjače i prodaju po višoj ceni jer su morali da čekaju za pare.

Druga stvar, otkupna cena sirovih malina u svetu se kreće ispod jednog evra, pa zbog čega bi onda ta ariljska malina bila toliko specijalna da košta preko evra?
Strongman Strongman 13:18 05.08.2011

Malinari nameravaju da blokiraju Guču

Lepo su im odgovorili:

GUČA - Ako malinari krenu u blokadu prilaza Guči, gde za dva dana počinje 51. Sabor trubača, građani Dragačeva će s mehanizacijom krenuti da uklone sve prepreke, izjavio je danas predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović.

On je kazao da Sabor, najveća svetkovina na ovom prostoru, ne pripada nijednoj političkoj opciji, niti vlasti, već narodu koji će ga i braniti.

Jolović je naglasio da je nemoguće sprečiti učesnike programa i stotine hiljada gostiju da dođu u Guču.

"Ako do toga i dođe, pozivam sve državne organe da spreče vandalizam svake vrste, a u protivnom to će učiniti organizator i građani koji se javljaju iz čitave zapadne Srbije da to onemoguće" kazao je Jolović.

Prema njegovim rečima, već sada je spremno oko 300 bagerista i vlasnika teških transportnih mašina i oko 5.000 Dragačevaca koji će krenuti da uklanjaju sve prepreke, onog trenutka kada se i pojave na prilazima Guči.
mikimedic mikimedic 13:22 05.08.2011

Re: Malinari nameravaju da blokiraju Guču

dakle genijalno

ovo je kao topalovici vs. bili
arthur_dent arthur_dent 13:27 05.08.2011

Re: Malinari nameravaju da blokiraju Guču

Znači kreće rat između krompiraša i malinara :)
Samo bi krompiraši ovo morali tiše da srede, da im ne ugrozi svetinju - Guču

Zbilja bi bilo lepo da neko diskusijom pokuša da obrazloži zahteve malinara, ali nešto ne verujem da će se to desiti u skorije vreme
arthur_dent arthur_dent 13:28 05.08.2011

Re: Malinari nameravaju da blokiraju Guču

dakle genijalno

ovo je kao topalovici vs. bili

Samo da ne krenu da iskopavaju preostalo naoružanje iz njiva ...
Jukie Jukie 18:13 05.08.2011

Re: Malinari nameravaju da blokiraju Guču

arthur_dent
dakle genijalnoovo je kao topalovici vs. bili
Samo da ne krenu da iskopavaju preostalo naoružanje iz njiva ...

Pa ovi su tukli čak i policiju i uništavali policijska vozila...
ako dođe do bitke i krenu (praktično) tenkovi, teći će nešto crveno a to neće biti sok od maline
tyson tyson 06:33 06.08.2011

Re: Malinari nameravaju da blokiraju Guču

Lepo su im odgovorili:

Biće sa taktičke strane zanimljivo videti kakav će biti ishod sukoba lako oklopljenih a pokretnih jedinica (traktori) potpomognutih softskinned borbenim vozilima pešadije (motokultivatori), i teškooklopljenih, sofisticiranih vozila slabije pokretljivosti (bageri). Ovo je sukob dve koncepcije vođenja savremenog rata oklopno-mehanizovanim jedinicama za koji su se dve strane u hladnom ratu spremale decenijama (do koga na sreću nikada nije došlo), a što je svojevrsni nastavak istorijskog sukoba koncepcija teški oklop vs. lako&pokretno, prisutnog u istoriji takoreći od kako se vode beleške o ratovanju.

Pri tom obe strane imaju dovoljno motivisane pešadije, materijalno-tehničkih sredstava, novca, te žena i alkohola za trupe, a i poznaju teren.

Ovo je bolje od video-igre.



srdjan.pajic srdjan.pajic 06:57 06.08.2011

Re: Malinari nameravaju da blokiraju Guču

tyson
Biće sa taktičke strane zanimljivo videti kakav će biti ishod sukoba lako oklopljenih a pokretnih jedinica (traktori) potpomognutih softskinned borbenim vozilima pešadije (motokultivatori), i teškooklopljenih, sofisticiranih vozila slabije pokretljivosti (bageri). Ovo je sukob dve koncepcije vođenja savremenog rata oklopno-mehanizovanim jedinicama za koji su se dve strane u hladnom ratu spremale decenijama (do koga na sreću nikada nije došlo), a što je svojevrsni nastavak istorijskog sukoba koncepcija teški oklop vs. lako&pokretno, prisutnog u istoriji takoreći od kako se vode beleške o ratovanju.

Pri tom obe strane imaju dovoljno motivisane pešadije, materijalno-tehničkih sredstava, novca, te žena i alkohola za trupe, a i poznaju teren.

Ovo je bolje od video-igre.



Trebalo bi da se okoriste iskustvima američke armije u Iraku, koja je početkom okupacija imala problem sa nedovoljno oklopljenim hamerima, pa su skidali staro gvoždje sa čega su god stigli i to navarivali na džipove. Mi barem ne oskudevamo sa kontejnerima i kioscima, a naći će se valjda i neki majstor Žika koji ume to da zavari.
tyson tyson 10:48 06.08.2011

Re: Malinari nameravaju da blokiraju Guču

Za navedeni slučaj kriva je pogrešna upotreba; umesto da iskoriste pokretljivost navedenog vozila i dovedu protivnika u bezizlazni položaj manevrom, američka armija koristila ih je za spore patrolne dužnosti.

Slično će se dogoditi malinarskom korpusu bude li odlučio da se teško oklopljenim festivalcima suprotstavi frontalnim napadom svojom nezaštićenom pešadijom i lako oklopljenim tehničkim sredstvima.



arthur_dent arthur_dent 08:50 08.08.2011

Re: Malinari nameravaju da blokiraju Guču

Pa pošto ni crveni traktori nisu neko oličenje pokretljivosti, mislim da će prevagu da donese pešadija.

Ne bih mogao da analiziram brojno stanje, pošto sa jedne strane mobilizovano 5000 "pevača", a sa druge nepoznat broj malinara. Pretposstavka je da obe strane mogu da dodatno mobilišu skromniji broj pešadinaca.

Poredeći naoružanje, možda biste došli u zabludu da će se sukobiti trube i bubnjevi protiv motika, međutim muzičarima je "festival u Guči" tek sezonski posao, dok im je primarni posao uzgoj krompira. Tako što se tiče ručnog naoružanja, imamo motike protiv motika. Kod dugometnog oružja muzičari dobijaju bitku, pošto su krompiri značajno teži i čvršći od malina, a imaju i veći domet. Dodatna prednost leži u potencijalnoj upotrebi prošlogodišjih trulih krompira, koji bi mogli da se svrstaju u hemijsko oružje.

Borbeno iskustvo je slično na obe strane, a i motivacija.
Još jedna prednost na strani muzičara su svakako i orkestri koji bi svojom muzikom podizali moral borcima.

Iz ove površne analize, preporučio bih malinarima da mobilišu dodatne snage.
nimark nimark 16:43 05.08.2011

Totalno nepoznavanje teme

Autor je samo delimično upravu, i to samo u delu gde pita zašto se malinari ne udruže međusobno.Ali niti tu ne u potpunosti.
Kao prvo gospodo koja pljujete po malinarima, razlikujte otkupljivača i izvoznika. Nije svaki otkupljivač malina i izvoznik, a svaki izvoznik je i otkupljivač. Nažalost, da bi bio izvoznik moraš biti u mnogo "dobrim odnosima" ( svi znamo šta to znači) sa vlašću, bilo na opštinskom, bilo na republičkom nivou. To je prava mafija. Postavite samo sebi pitanje, zašto stranci mogu da dođu u Srbiju i direktno od proizvođača otkupljuju šljivu, jabuku, breskvu, razno povrće... Zašto im je dozvoljeno da osnuju otkupne i distributivne centre za otkup tog voća i povrća, ali ne i direktan otkup maline od seljaka, nego moraju preko posrednika da je kupuju.
Kao drugo, vidim da mnogi ovde, koji su stavili svoje mišljenje pre mene kažu onima koji brane malinare da se malo raspitaju o ovoj temi i da nisu upućeni. Vi gospodo niste upućeni. Vi mislite da se malina sadi u Vojvodini, gde uletite sa traktorom u njivu i za 2 sata posejete 1 hektar. Malina se sadi u brdima, rukama. Znate li vi pošto je jedna sadnica maline, koliko godina nakon sadnje treba da počne da daje rod ( 2 godine za početni, mali rod, a 3 za pravi rod), koliko muke i znoja se prosipa na ručno potkresivanje sadnica, ručno zabijanje kolaca, ručno razvlačenje žice. Malina se ne frezira velikim traktorima, nego malim motokultivatorima ili frezama ( ruke ti otpadnu nakon 1 dana freziranja), da nepričamo o sredstvima za zaštitu, troškovima radne snage tokom branja. Gospodo koja sve znate, malina se ne žanje u udobnom kombajnu koji ima klima uređaj, nego se bere ručno, ceo dan na temperaturi od 35 stepeni gde vam mozak proključa.Zato vi slobodno čupajte svoju malinu i prelazite na neku drugu kulturu. Ariljski seljak koji je u tu malinu uložio znoj i krv to sigurno neće uraditi. Nije to njegov način da uništava ono od čega prehranjuje i školuje svoju decu.
Kao treće, pošto vidim da autor ovde spominje socijalizam i tržišnu ekonomiju. U ovoj zemlji ispada da je bolje baviti se onom poljoprivrednom kulturom koju država subvencioniše ( iz vašeg i mog džepa) nego onom koja se prodaje na slobodnom tržištu. Pogledajte samo nedavne snimke, imate ih i ovde na blogu b92, pa vidite kakve traktore voze seljaci iz Vojvodine koji su nedavno protestvovali zbog subvencija ( svaki skuplji od 100 000 eur), a kakve voze seljaci u centralnoj Srbiji koji svoje proizvode ( šljivu, malinu, jabuku, krušku, kajmak, sir, kupinu) prodaju na slobodnom tržištu, sve staro po 20 ili više godina.Ali kada Vojvođanski seljak protestvuje i blokira puteve država odmah ispunjava njihove zahteve, a kada seljak iz centralne Srbije protestvuje onda na njega šalje žandarmeriju.
Zato se VI, gospodo, koji podržavate postupke ove nesposobne vlasti ( koja bi zbog toga i mogla da izgubi sledeće izbore, ali nažalost u tom slučaju bi došao neko mnogo gori na vlast, znate na koga mislim)prvo informišite o temi o kojoj hoćete da pišete ili koju komentarišete, jer ovakav tekst i ovakve komentare koji pokazuju totalno nepoznavanje teme, niti dete iz osnovne škole ne bi napisalo.

mrale54 mrale54 17:19 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Mislim , cisto da dopunim !
Neke tamo 95-6 god. pitaju me moji drugari - Grci - " Ko je taj Arkan ? '
Ja , normalno , u cudu , nemam pojma , jer sam od 84 - te u Grckoj ,
pitam - " A , sto ? "
Odgovor - " Pa samo on izvozi malinu iz Srbije!! "
Kako ono rekoste - 5 DM po kilu ?
Dodjite malo u GR i posle avgusta da vidite posto je sljiva !!!
A , prosle gosine , na jesen , jabuku otkupljuju Rusi po 3 - 4 din . kilo u Umcarima
dok je na Bajloniju bila 30 - 50 din.
Ma , da , monopoli kod nas NE postoje !
talicni talicni 17:25 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Potpuno si u pravu. Nazalost bjesomucna propaganda u srpskim medijima protiv malinara je ucinila svoje i generalna populacija ne podrzava njihove pravedne zahtjeve.


bluestar bluestar 17:34 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

maline treba da se subvencionisu zato sto ove godine ne mozete da ih prodate po ceni koju ste vi unapred zamislili u svojim glavama? sta je sa zakonom trzista, ponuda- potraznja? pa nije malina drzavni strateski proizvod, da se subvencionise poput psenice, kukuruza ili suncokreta. to je vas privatni biznis koji kao i svi ostali ima odredjene rizike. kada ste zadnjih nekoliko godina zaradjivali ogromne pare (podbacio rod u poljskoj, zemljotres u cileu) onda ste lepo pospremili ogroman profit u slamarice i nikom nista.
talicni talicni 17:40 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

bluestar
maline treba da se subvencionisu zato sto ove godine ne mozete da ih prodate po ceni koju ste vi unapred zamislili u svojim glavama? sta je sa zakonom trzista, ponuda- potraznja? pa nije malina drzavni strateski proizvod, da se subvencionise poput psenice, kukuruza ili suncokreta. to je vas privatni biznis koji kao i svi ostali ima odredjene rizike. kada ste zadnjih nekoliko godina zaradjivali ogromne pare (podbacio rod u poljskoj, zemljotres u cileu) onda ste lepo pospremili ogroman profit u slamarice i nikom nista.

Ne postoji slobodno trziste, to je najveci problem.

Profit je zavrsio u hladnjacarskim slamaricama, a i politicari koji im to omogucavaju su lijepo prosli.
nimark nimark 17:52 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

bluestar
maline treba da se subvencionisu zato sto ove godine ne mozete da ih prodate po ceni koju ste vi unapred zamislili u svojim glavama? sta je sa zakonom trzista, ponuda- potraznja? pa nije malina drzavni strateski proizvod, da se subvencionise poput psenice, kukuruza ili suncokreta. to je vas privatni biznis koji kao i svi ostali ima odredjene rizike. kada ste zadnjih nekoliko godina zaradjivali ogromne pare (podbacio rod u poljskoj, zemljotres u cileu) onda ste lepo pospremili ogroman profit u slamarice i nikom nista.


Ubuduće samo malo razmisli pre nego što napišeš ovakav komentar. Sa jedne strane nas vlast bombarduje optimističnim izjavama da Srbija ima ogromnu šansu u poljoprivredi i izvozu poljoprivrednih proizvoda ( izvini, ali i malina je poljoprivredni proizvod). A onda sa druge strane dozvoljava da razni mafijaši u vidu otkupljivača i izvoznika otkupljuju iste po niskim cenama, izvoze sa duplom zaradom ( većom nego što je seljak zaradio), pa ti onda osvane članak u Blic-u ( prošle nedelje ) da za uvoz voća i povrća ( a to rade isti oni koji su izvezli naše), dajemo 2 milijarde eura godišnje.
Osim toga, zašto malina nebi bila strateški proizvod kada se od izvoza iste ostvari 150 - 200 miliona eura godišnje. Samo zato što je neko "tamo gore" tako odlučio.Osim toga, ako te baš interesuje, zbog velikih suša i ove godine je podbacio rod maline u Poljskoj.
I ubuduće, pažljivo pročitaj sve komentare pre nego što postaviš svoj. Da si to uradio, video bi komentar koji je postavio talični u kojem su navedene cene po kojima se naša malina izvozi. Izvoznik zarađuje 3-4 puta više neko malinar. Gde to ima na ovoj planeti. Koliko ja znam, feudalizam i robovlasništvo su odavno ukinuti.
Jukie Jukie 18:10 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

nimark

Zato vi slobodno čupajte svoju malinu i prelazite na neku drugu kulturu. Ariljski seljak koji je u tu malinu uložio znoj i krv to sigurno neće uraditi. Nije to njegov način da uništava ono od čega prehranjuje i školuje svoju decu.

Mislim da bi u interesu te dece bilo da roditelji što pre napuste udaranje glavom u zid i nađu neki posao na kome se zarađuje. Ovako deca sede gladna jer su roditelji tvrdoglavi.
nimark nimark 18:15 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Još samo jedan primer koji sam upravo pronašao u Blic-u. Članak je o tome kako u Ivanjičkom i Ariljskom kraju niti u prodavnicama niti na pijacu nije moguće kupiti malinu pa su neki turisti bili neugodno iznenađeni jer su se nadali da će na godišnjem odmoru moći da probaju sveže tek ubrane maline. Evo šta kaže malinar iz Ivanjičkog kraja koji je hteo da prodaje malinu na Ivanjičkoj pijaci:

"- Ja sam hteo da prodajem maline na pijaci ali mi inspekcija nije dozvolila. To su neprskane maline, zdrave, čak sam ih lepo pakovao u plastične posudice ali oni kažu da moram da imam sertifikate i neke potvrde. Pitam se imaju li sertifikate za drugo voće i povrće. Nemam novca ni vremena da jurim i plaćam dozvole, hteo sam turistima da ponudim kvalitetne maline, da pojedu nešto zdravo i ukusno iz našeg kraja. Ali propisi kažu drugačije pa ću, eto, malinama goste moći da počastim ako ih put eventualno nanese pored mog malinjaka - kaže pojoprivredni proizvođač iz Ivanjice."

Idi pitaj na bilo kojoj Beogradskoj pijaci nekog preprodavca, ima li sertifikat za malinu koju prodaje nama u Beogradu. Normalno da nema i normalno da ga niko nedira, jer je to malina kupljena od otkupljivača ( čitaj monopoliste) i njih niko nesme da dira. A kad seljak dođe da prodaje svoju robu, mora da nosi fasciklu sa sobom u kojoj se nalaze sve dozvole i sertifikati.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:49 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

di pitaj na bilo kojoj Beogradskoj pijaci nekog preprodavca, ima li sertifikat za malinu koju prodaje nama u Beogradu. Normalno da nema i normalno da ga niko nedira, jer je to malina kupljena od otkupljivača ( čitaj monopoliste) i njih niko nesme da dira. A kad seljak dođe da prodaje svoju robu, mora da nosi fasciklu sa sobom u kojoj se nalaze sve dozvole i sertifikati.

Strongman Strongman 19:11 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

nimark
Još samo jedan primer koji sam upravo pronašao u Blic-u. Članak je o tome kako u Ivanjičkom i Ariljskom kraju niti u prodavnicama niti na pijacu nije moguće kupiti malinu pa su neki turisti bili neugodno iznenađeni jer su se nadali da će na godišnjem odmoru moći da probaju sveže tek ubrane maline. Evo šta kaže malinar iz Ivanjičkog kraja koji je hteo da prodaje malinu na Ivanjičkoj pijaci:

"- Ja sam hteo da prodajem maline na pijaci ali mi inspekcija nije dozvolila. To su neprskane maline, zdrave, čak sam ih lepo pakovao u plastične posudice ali oni kažu da moram da imam sertifikate i neke potvrde. Pitam se imaju li sertifikate za drugo voće i povrće. Nemam novca ni vremena da jurim i plaćam dozvole, hteo sam turistima da ponudim kvalitetne maline, da pojedu nešto zdravo i ukusno iz našeg kraja. Ali propisi kažu drugačije pa ću, eto, malinama goste moći da počastim ako ih put eventualno nanese pored mog malinjaka - kaže pojoprivredni proizvođač iz Ivanjice."

Idi pitaj na bilo kojoj Beogradskoj pijaci nekog preprodavca, ima li sertifikat za malinu koju prodaje nama u Beogradu. Normalno da nema i normalno da ga niko nedira, jer je to malina kupljena od otkupljivača ( čitaj monopoliste) i njih niko nesme da dira. A kad seljak dođe da prodaje svoju robu, mora da nosi fasciklu sa sobom u kojoj se nalaze sve dozvole i sertifikati.


ovo su sve interesantni podaci, do kojih nisam došao čitajući po internetu.
Strongman Strongman 19:16 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

A ima i ovo na netu:

Zato će ubuduće otkupom voća, povrća, žitarica ili domaćih životinja moći da se bave samo oni koji budu registrovani. Moraće da imaju opremu i uređene prostorije za otkup i skladištenje, kako bi se roba čuvala na odgovarajući način. Sve to kontrolisaće inspektori.

"To je odličan pokušaj, samo da se sprovede u delo. Mora se raditi sa ljudima koji prate kvalitet i standarde. Kad tad se mora razdvojiti žito od kukolja", kaže Radovan Jokanović, malinar iz Lunovog sela, kraj Užica.

Otkup će pratiti i dokumenta sa svim podacima o otkupljivaču - od naziva firme, PIB-a, ovlašćenog lica do tačnog naziva robe koja se otkupljuje, količine, kvaliteta, cene, roka i načina plaćanja. To će, ukoliko se ugovor ne poštuje, biti dokaz na sudu.

"Trudili smo se da onemogućimo da se otkup radi na crno, da visokim kaznama koje se kreću od 50 do 150.000 dinara onemogućimo nakupce da mogu otkupljivati od proizvođača", navodi državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Ljubiša Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, stvaraju se i uslovi da svi koji rade legalno mogu da dođu do poljoprivrednog proizvođača.

Ako ne budu poštovali odredbe pravilnika kazne čekaju i pravna lica. Preduzetnici će morati da plate i do 500.000 dinara, a preduzeća do dva miliona. Uz to moguća je i zabrana obavljanja delatnosti od šest meseci do dve godine.
nimark nimark 20:25 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Ubuduće, moraće, kontrolisaće, će pratiti, trudili smo se, stvaraju se uslovi......
Drugim rečima, kad na vrbi rodi grožđe. Verujem da si svestan u kojoj državi živimo.

Ali im je zato najbitniji zadatak bio da rasteraju nakupce koji su malinarima plaćali mnogo veću cenu kako njihovi partijski prijatelji mafijaši ne bi ostali bez posla.

Prvo što se tiče hrane neka srede stvari i zakone i propise koji već postoje.
Svi ste verovatno čuli da su danas našli u Idei konzerve K-plus tunjevine koja smrdi i ima čudnu boju. Ko je dozvolio uvoz te tunjevine?
Pre nekih mesec dana sam čitao na sajtu Jutarnjeg lista da su tu tunjevinu stavili van prometa inspektori u Hrvatskoj i rekao sam svojoj porodici da mogu da mi seku vrat ako se ona ne pojavi u Srbiji. I evo je došla.
omega68 omega68 20:35 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

ovo su sve interesantni podaci, do kojih nisam došao čitajući po internetu.

ma nema veze, bre
Važno da si opičio blog
Jesi li kad brao maline?
Ma nema ni to veze
omega68 omega68 20:37 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

nimark

talicni

nemanja.glisic nemanja.glisic 21:43 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Sada bi srpske patriote prokomenterisale, pihhh ova Evropa. Ovo je sistem, draga gospodo. Ovako se sređuje jedna sfera naše poljoprivrede
nemanja.glisic nemanja.glisic 21:50 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

To je jedan od milion primera loših proizvoda u našim super marketima.
G r o f G r o f 22:10 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Strong, ako ovaj tekst nije naručen onda je nevidjeno površan i glup.
Seljačka filozofija mi je jasna kao bukvar i tek što si pomislio da im daš prst oni su već zgrabili ruku ali to ne znači da se sa otkupom malina ne rade nevidjenje mućke .
Država je po običaju bezidejna i smušena (a bogami i debelo u mućkama).
Umesto da sve čini da se proizvodnja malina intezivira, malinjaci ukrupne, troškovi proizvodnje smanje ona sve čini da demorališe i tako obezglavljene proizvodjače. Dilovi sa otkupljivačima su pogodniji za lov u mutnom a proizvodjači su nužno zlo.
Ma nema veze, devize će u zemlju stizati od prodaje magle.
Strongman Strongman 23:41 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

G r o f
Strong, ako ovaj tekst nije naručen onda je nevidjeno površan i glup.
Seljačka filozofija mi je jasna kao bukvar i tek što si pomislio da im daš prst oni su već zgrabili ruku ali to ne znači da se sa otkupom malina ne rade nevidjenje mućke .
Država je po običaju bezidejna i smušena (a bogami i debelo u mućkama).
Umesto da sve čini da se proizvodnja malina intezivira, malinjaci ukrupne, troškovi proizvodnje smanje ona sve čini da demorališe i tako obezglavljene proizvodjače. Dilovi sa otkupljivačima su pogodniji za lov u mutnom a proizvodjači su nužno zlo.
Ma nema veze, devize će u zemlju stizati od prodaje magle.



Malo ti je jaka konstatacoja na početku posta i da ti kažem da si se približio liniji trajnog banovanja.
NNN NNN 23:43 05.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje temejavascript:;

vidim da mnogi ovde, koji su stavili svoje mišljenje pre mene kažu onima koji brane malinare da se malo raspitaju o ovoj temi i da nisu upućeni. Vi gospodo niste upućeni.
Ja sam bio u pravu , a ne antioksidant i artur dent! In your face!



A kako sam neupućen, čitajući ovaj blog i neke komentare mogao sam steći utisak da maline (koje su "odvratne, sluzave i izazivaju kašalj'') rastu "kao korov" (ono jeste da ima trnje, ali je Milisav objasnio kako se beru ), da na jednom "njivčetu" mogu da donose zaradu za 12 meseci i da je ustvari najveći posao malinara kako da smisle cenu koja bi ih učinila još bogatijim.

Ps. u prodavnici u mojoj zgradi (u Beogradu u Srbiji) nema malina, a najskuplja voćka je JABUKA 169 din/kg!

Oslanjajući se na "razmišljanja" nekih blogera, mogao bih zaključiti da su pokvareni jabučari izboksovali cenu od države
kaldorei kaldorei 01:01 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

pored tog znoja prolivenog prilikom potkresivanja maline treba uračunati i znoj proliven prilikom prevrtanja policijskog kombija

- pošto kilo malina?
- an arm and a leg.
DejanOz DejanOz 06:48 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Pa, poznavaoce, ti inputi u proizvodnji malina koje pominjes nisu nepoznati nikome od struke. Ako se pocne od toga da postoji nesto sto se zove biznis plan, onda se nece doci u situaciju da se "trazi kupac" jeftine robe proizvedene skupo. Romantiku o "Ariljskom seljaku" takodje mozes da prodas kao deo proizoda/usluge, ali na tome mora da se radi (zove se marketing), i to je takodje onda deo tog biznis plana. Autor bloga je sasvim tacno primetio da, posto nema biznis plana, posto je sve onako cisto balkanski spontano, sad se ocekuje da drzava vadi fleke. To bi i svako drugi ko pukne u biznisu jednako mogao da ocekuje, zar ne. Ali, to neko mora da plati, i to je ono sto davi socijalisticke macice, kako je primetila davno g-dja Thatcher.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:58 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

blustar
pa nije malina drzavni strateski proizvod


Jok i nije.
petar_p petar_p 08:41 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Strongman
G r o f
Strong, ako ovaj tekst nije naručen onda je nevidjeno površan i glup.
Seljačka filozofija mi je jasna kao bukvar i tek što si pomislio da im daš prst oni su već zgrabili ruku ali to ne znači da se sa otkupom malina ne rade nevidjenje mućke .
Država je po običaju bezidejna i smušena (a bogami i debelo u mućkama).
Umesto da sve čini da se proizvodnja malina intezivira, malinjaci ukrupne, troškovi proizvodnje smanje ona sve čini da demorališe i tako obezglavljene proizvodjače. Dilovi sa otkupljivačima su pogodniji za lov u mutnom a proizvodjači su nužno zlo.
Ma nema veze, devize će u zemlju stizati od prodaje magle.



Malo ti je jaka konstatacoja na početku posta i da ti kažem da si se približio liniji trajnog banovanja.


Super!
G r o f G r o f 09:26 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Strongman
G r o f
Strong, ako ovaj tekst nije naručen onda je nevidjeno površan i glup.
Seljačka filozofija mi je jasna kao bukvar i tek što si pomislio da im daš prst oni su već zgrabili ruku ali to ne znači da se sa otkupom malina ne rade nevidjenje mućke .
Država je po običaju bezidejna i smušena (a bogami i debelo u mućkama).
Umesto da sve čini da se proizvodnja malina intezivira, malinjaci ukrupne, troškovi proizvodnje smanje ona sve čini da demorališe i tako obezglavljene proizvodjače. Dilovi sa otkupljivačima su pogodniji za lov u mutnom a proizvodjači su nužno zlo.
Ma nema veze, devize će u zemlju stizati od prodaje magle.



Malo ti je jaka konstatacoja na početku posta i da ti kažem da si se približio liniji trajnog banovanja.

Jao, nee. Ban bi narušio moje krhko psihičko zdravlje.
Oprosti nisam znao da ne smem iskreno izneti mišljenje o tekstu.
Ps. Većina malina otkupljuje se od hiljade sitnih proizvodjača koji nikad u životu nisu čuli reč biznis plan. Država je ta koja treba da ima strategiju.
Do sada je uspešno uništila stočarstvo i povrtlarstvo, glupo je da ostanu malinari.
Mene svaki protest seljaka dovodi do besa ali ne protiv njih nego protiv ministarstva poljoprivrede.
nimark nimark 09:48 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

DejanOz
Pa, poznavaoce, ti inputi u proizvodnji malina koje pominjes nisu nepoznati nikome od struke. Ako se pocne od toga da postoji nesto sto se zove biznis plan, onda se nece doci u situaciju da se "trazi kupac" jeftine robe proizvedene skupo. Romantiku o "Ariljskom seljaku" takodje mozes da prodas kao deo proizoda/usluge, ali na tome mora da se radi (zove se marketing), i to je takodje onda deo tog biznis plana. Autor bloga je sasvim tacno primetio da, posto nema biznis plana, posto je sve onako cisto balkanski spontano, sad se ocekuje da drzava vadi fleke. To bi i svako drugi ko pukne u biznisu jednako mogao da ocekuje, zar ne. Ali, to neko mora da plati, i to je ono sto davi socijalisticke macice, kako je primetila davno g-dja Thatcher.


Deo mog komentara koji govori o inputima je bio namenjen autoru ove teme koji je u svom komentaru napisao "Malina raske skoro kao korov... Ne zahteva oooogromnu negu. nerelano je očekivati da sa jednim njivčetom budeš šampion 12 meseci godišnje."

A što se tiče biznis plana koji spominješ. Pokaži mi jednog seljaka ( ne Matijevića, Kostića, Miškovića, nego seljaka) u ovoj neuređenoj državi koji ima biznis plan i koji može da sprovede svoj biznis plan.
Nema takvog. Jer niti jedan seljak, sa bilo kojom poljoprivrednom kulturom nezna koja će mu biti otkupna cena njegovog proizvoda, za koliko će biti dignuta cena đubriva, sredstava za zaštitu, goriva itd,itd.U potpunosti zavisi od dobre volje i planova otkupljivača-mafijaša. Ako je gospodin otkupljivač planirao za tu godinu da kupi sebi jahticu i stan u krugu dvojke onda će otkupna cena biti niža kako bi on što više zaradio, a ako planira samo da kupi neki mali auto ( cca. 100 000 eur) onda će otkupna cena biti nešto veća. Zato i za tebe vredi savet koji sam dao nekima koji su komentarisali pre tebe. Razmisli, seti se u kakvoj državi živiš, ko je bio na vlasti pre 2000-te, ko je na vlasti sada, ko je sve pljačkao u zadnjih 20 godina,ko pljačka sada ( putarine, Kolubara, uvoz vakcina.....) pa tek onda piši utopijske komentare. Jer ovo što si ti napisao je za našu državu, građane i stanje u kojem živimo čista utopija.
tyson tyson 10:29 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

da rasteraju nakupce

Uh, šta je to "nakupac"?



tyson tyson 10:35 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Ps. Većina malina otkupljuje se od hiljade sitnih proizvodjača koji nikad u životu nisu čuli reč biznis plan. Država je ta koja treba da ima strategiju.

Strategiju čega? Novčanih pokrivanja loših poslovnih procena odgajivača malina? Pretpostavljam i svih ostalih loših procenjivača, jer zašto bismo zaštitili samo malinare.

Ne razumem; neko ne nalazi za shodno da uloži u svoje obrazovanje ne bi li učinio svoje poslovanje odgovornijim i efikasnijim, a onda država treba da mu pokriva finansijske gubitke, ili još bolje - neostvarene željene dobitke?

Komunizam je umro 1989. godine. Delimično i zbog ekonomske neodrživosti uzrokovane centralnim planiranjem i pokrivanjem poslovnih gubitaka privrednih subjekata.



milisav68 milisav68 10:36 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

tyson
da rasteraju nakupce

Uh, šta je to "nakupac"?

Onaj, što nudi keš odmah.
tyson tyson 10:38 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Onaj, što nudi keš odmah.

Samo nudi ili i daje...?

Koje su druge opcije plaćanja robe, i šta nakupca čini drugačijim od ostalih trgovaca?



milisav68 milisav68 10:48 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

tyson
Onaj, što nudi keš odmah.

Samo nudi ili i daje...?

Koje su druge opcije plaćanja robe, i šta nakupca čini drugačijim od ostalih trgovaca?

Daje odmah, tj plaća solarno (pare na sunce).

Nakupac dodje direktno kod proizvodjača, sa svojim prevozom, ponudi cenu, i ako se dogovore (oko cene), a obično je niža, plati odmah i nosi robu (to nije vezano samo za malinu).

Druge opcije su da se "čeka" veća cena, pa samim tim i splata, ili već kako se dogovori dinamika isplate.

tyson tyson 10:51 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Druge opcije su da se "čeka" veća cena, pa samim tim i splata, ili već kako se dogovori dinamika isplate.

I kome se onda u tom slučaju proda roba...?



G r o f G r o f 11:23 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

tyson
Ps. Većina malina otkupljuje se od hiljade sitnih proizvodjača koji nikad u životu nisu čuli reč biznis plan. Država je ta koja treba da ima strategiju.

Strategiju čega? Novčanih pokrivanja loših poslovnih procena odgajivača malina? Pretpostavljam i svih ostalih loših procenjivača, jer zašto bismo zaštitili samo malinare.

Ne razumem; neko ne nalazi za shodno da uloži u svoje obrazovanje ne bi li učinio svoje poslovanje odgovornijim i efikasnijim, a onda država treba da mu pokriva finansijske gubitke, ili još bolje - neostvarene željene dobitke?

Komunizam je umro 1989. godine. Delimično i zbog ekonomske neodrživosti uzrokovane centralnim planiranjem i pokrivanjem poslovnih gubitaka privrednih subjekata.


O kakvoj ti lošoj proceni govoriš gospodine?
Ne može se maline jedne godine gajiti druge ne.
Imaš li grafikone cena na svetskom tržištu kad tako nešto pričaš?
U razvijenim zemljama evrope tako važna stvar kao hrana ne prepušta se stihiji. Ministar u kilogram zna koliko čega će biti proizvedeno, gde škripi i šta treba stimulisati.
Ko nema šta pametno reći odmah poteže komunizam. To veze sa vezom nema.
Ovde se radi samo o monopolima, korupciji, dilovima. Za početak trebalo je nešto uraditi da se to spreči, a onda krenuti u stimulaciju proizvodjača a ne otkupljivača. Ali to se radi sad za sledeću godinu. Ne postoji ministarski mozak koji misli duže od 10 dana unapred.
Ovde nije problem u ceni nego u raspodeli kolača




Jukie Jukie 11:50 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

nimark

Pokaži mi jednog seljaka ( ne Matijevića, Kostića, Miškovića, nego seljaka) u ovoj neuređenoj državi koji ima biznis plan i koji može da sprovede svoj biznis plan.Nema takvog.

Ima biznis plan, sam si rekao gore. Hrani i školuje decu. Dakle, svaki put kada detetu kupi čokoladu ili bojice za likovno (a te pare je mogao da uloži u sadnicu maline), on svesno odbija cenu tih stvari od ukupnog profita koji će mu ostati na kraju godine. Svako od nas ima neformalni biznis plan da bi mogao da preživljava do sledećeg priliva novca.
bluestar bluestar 11:50 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

tyson
Strategiju čega? Novčanih pokrivanja loših poslovnih procena odgajivača malina? Pretpostavljam i svih ostalih loših procenjivača, jer zašto bismo zaštitili samo malinare.



odlican komentar. sta da rade povrtari iz leskovca koji prakticno poklanjaju paradajz prodajuci ga na veliko od 2-5 dinara po kilogramu? sami kazu da su se malo zaigrali i da su zbog odlicne proslogodisnje cene ove godine posadili vise nego sto treba, i sami sebi nastetili. ako je malina strateski proizvod za arilje i okolinu, sta je onda povrtarstvo za jug koji je najsiromasniji deo srbije. a kao sto se vidi, ti ljudi ne blokiraju puteve, ne razbijaju policijska vozila, ne prete blokadom muzickog festivala (koji je izvor zarade za njihove komsije)..
milisav68 milisav68 12:10 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

tyson
Druge opcije su da se "čeka" veća cena, pa samim tim i splata, ili već kako se dogovori dinamika isplate.

I kome se onda u tom slučaju proda roba...?

Pa ovima, što imaju firme sa dva-tri slova, i koji su dobili dozvolu za izvoz, dok se popije kafica, kao i kredite sa povoljnim kamatama da naprave hladnjače.
Ima tu i poštenih ljudi, koji su sve to stekli mukotrpnim radom, ali ne smeju da podignu otkupnu cenu, jer trpe pritiske (inspekcija, batinaši...).

Ne razlikuje se taj posao od ostalih u Srbiji.
Sistem je tako napravljen, da stalno negde moraš da kršiš zakon, i čim malo "porasteš", upadaš na klizav teren.Ili se "uklapaš"(plaćaš reket ili imaš vezu) ili toneš.
milisav68 milisav68 12:32 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

bluestar

odlican komentar. sta da rade povrtari iz leskovca koji prakticno poklanjaju paradajz prodajuci ga od 2-5 dinara po kilogramu. sami kazu da su se malo zaigrali i da su zbog odlicne proslogodisnje cene ove godine posadili vise nego sto treba, i sami sebi nastetili. ako je malina strateski proizvod za arilje i okolinu, sta je onda povrtarstvo za jug koji je najsiromasniji deo srbije. a kao sto se vidi, ti ljudi ne blokiraju puteve, ne razbijaju policijska vozila, ne prete blokadom muzickog festivala (koji je izvor zarade za njihove komsije)..

Mešaš babe i žabe.
Maline "daju" pun rod, posle 3. godine.
Paradajz, krastavac, paprika.....su jednogodišnje biljke.
Znači, tu "biznis plan" radi, godinu za godinu.
Prošle godine je bila "dobra cena", zbog slabog roda, uzrokovanim lošim vremenskim prilikama.
Ove godine jeste zasadjeno više, ali je i dobro rodilo, pa je to oborilo cenu.
A recimo, proizvodjači krastavaca su ove godine, "nastradali" zbog afere "ešerehija" u Nemačkoj, pa niko nije hteo da kupuje krastavce.



bluestar bluestar 13:07 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

tyson
Druge opcije su da se "čeka" veća cena, pa samim tim i splata, ili već kako se dogovori dinamika isplate.

I kome se onda u tom slučaju proda roba...?







Gužvu oko maline prave "biznismeni", koju su posadili tri ili četiri hektara nadajući se profitu od 20.000 evra, ali im se ove godine izmakao” – kaže Veselin Čakarević (58), vlasnik hladnjače „Veso” u Kotraži.


Politika
nimark nimark 14:43 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

bluestar

Gužvu oko maline prave "biznismeni", koju su posadili tri ili četiri hektara nadajući se profitu od 20.000 evra, ali im se ove godine izmakao” – kaže Veselin Čakarević (58), vlasnik hladnjače „Veso” u Kotraži.

Politika


I to sam pročitao danas. Normalno je da vlasnik hladnjače brani svoje interese i normalno je da neko kao ti koji nikad nije bio u tom kraju pada na te fore. Ne krivim te zbog toga. Ivanjički, Ariljski i Valjevski krajevi nisu Vojvodina pa da imaš parcele od po nekoliko hektara. To su brda, gde su u 99% parcele po maximum 60-70 ari. Dobar deo pod šumom, jabukama, šljivama, kruškama, ili livade za ispašu stoke i košenje deteline za seno. Ono što hoću da kažem da takvih koji imaju 3-4 hektara pod malinom u sva tri gore navedena područja možeš da nabrojiš na maximum 4 ruke, dakle maximum 20 njih. Ostalih više od 10-20 hiljada domaćinstava imaju od 0.5 ha-1 ha pod malinom.

Zato nemoj da padaš na te provokacije hladnjačara.
bluestar bluestar 14:44 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

nimark

Čitaj malo pa nećeš lupati toliko.



a da ti malo iskuliras, a? vidim da si se juce registrovao a vec se bahatis?
priznaj da bi me gadjao kamenom da sam ti u blizini
bluestar bluestar 15:33 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Da si pročitao moj ceo odgovor u kojem sam ti opet činjenicom dokazao da nisi u pravu, ti bi se pokrio po ušima i nebi se više javljao povodom ove teme ako imaš imalo obraza jer svakim svojim komentarom pokazuješ totalno nepoznavanje materije.



razumeo sam te odlicno. ti si se registrovao po zadatku. a sad nemoj vise gubiti vreme sa neznalicama, nego pozuri, cekaju te... treba blokirati gucu.
omega68 omega68 15:45 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

ti si se registrovao po zadatku.

A po čijem si se ti zadatku registrovao
Po Fidelovom?
ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 16:31 06.08.2011

@bluestar>Re: Totalno nepoznavanje teme

Paradajz i malina nisu iz iste kategorije. Ne mozes kupiti sadnicu paradajza i da ti ona radja narednih 30 godina..sa kakvim pred/znanjem ti ides u kafanu?
bluestar bluestar 16:46 06.08.2011

Re: Totalno nepoznavanje teme

Tipično. Čim nema šta pametno i argumentovano da kaže i čim mu neko dokaže da gura nos u nešto o čemu nema pojma počinje se sa etiketiranjem, podmetanjem i skretanjem sa teme.Udri malo možda nešto i uđe u nju.



znas sta, posto zuris, ne bi te vise zadrzavo'
bluestar bluestar 17:49 06.08.2011

Re: @bluestar>Re: Totalno nepoznavanje teme

ulicno_pojacanje
Paradajz i malina nisu iz iste kategorije. Ne mozes kupiti sadnicu paradajza i da ti ona radja narednih 30 godina..sa kakvim pred/znanjem ti ides u kafanu?



Matematicki zadatak za srpske malinare: "Malinari, pre tri godine imali ste cenu od 2.5 eura po kilogramu (obrano prosecno 12 tona po hektaru, bruto prihod 30.000 eura) troskovi po kilu 0.6 eura, zarada 22.800 eura neto po hektaru. Onaj vas rekorder u proizvodnji, Stojic, koji ima deset hektara a proizvodi 25 tona po hektaru (svetski rekorder) zaradio je te godine neto, koliko"??? Svima koji pravilno odgovore na ovo pitanje treba odmah dati trazenu cenu od 126 dinara po kilogramu. Molim Vladu Srbije da mi omoguci osnovno demokratsko i ljudsko pravo, slobodu kretanja od Arilja do Pozege gde idem na posao... i skloni ove "ariljske polu-tajkune" koji ne poznaju sta je "rizik posla" pa bi stalno mnogo da dobiju, i kupe od 40 ari malinjaka, svake godine po jednu garsonjeru u Beogradu. Skljanjajte mi se sa puta odmah, ostatak Srbije koji se muci da prezivi, ne moze vise da vas gleda. Svake godine isto (cak i kad ste imali cenu od 2.5 eura po kg, opet ste bukali) Sklonite se i gajite paradajz ako vam malina ne odgovora.

Milos, Arilje

Strongman Strongman 18:22 06.08.2011

Re: @bluestar>Re: Totalno nepoznavanje teme

Druže mnogo osusaraš od načina komunikacije koji je ovde zastupljen. "Nemate pojma" "neznalice" "ne lupaj", ... to ti svojoj mami.

Ovde a pogotovo na mom blogu moraš da budeš ljubazan prema svima a kad nešto osporavaš daj prvo činjenice koje govore u svoje ime i dopusti mi da donesemo zaključak.


Ako se ne slažeš tako i napiši "ne slažem se", "nije tačno", "istina je ovakva", ..

Ako još jedared budeš imao isti ton i ako sam ti skrenuo pažnju pobrisaću sve što si napisao i banovaću te. BANOVANJE znači da nećeš moći da ostaviš nikakav komentar kod mene na blogu.

Lepo razmisli, ne vezano ko je u pravu, o svom ponašanju i mojim kritikama pre nego napišeš i slovce dalje.
Strongman Strongman 20:29 06.08.2011

Re: @bluestar>Re: Totalno nepoznavanje teme

nimark je banovan i obrisan mu je jedan komentar. jednostavno ariljska aristokracija mu ne da da poštuje sagovornika
maksa83 maksa83 20:35 06.08.2011

Re: @bluestar>Re: Totalno nepoznavanje teme

nimark je banovan i obrisan mu je jedan komentar. jednostavno ariljska aristokracija mu ne da da poštuje sagovornika

Pravo da ti kažem on je jedini ovde zvučao kao neko ko zna o čemu priča (+ ono gore taktičko-strateško razmatranje eventualnog sukoba a u širem kontekstu teorije i prakse oklopne borbe).

Ništa, ajmo sad slobodno i unisono da nastavimo po malinarima, neće više neko tu da nas zbunjuje činjenicama.

Ako biznis sa malinama ovde funkcioniše kao i sav ostali (gde privilegovana manjina bliska političkom establišmentu dere sve ostale), onda su ovi malinari verovatno jebena stranka.
milisav68 milisav68 22:13 06.08.2011

Re: @bluestar>Re: Totalno nepoznavanje teme

bluestar
Matematicki zadatak za srpske malinare: "Malinari, pre tri godine imali ste cenu od 2.5 eura po kilogramu (obrano prosecno 12 tona po hektaru,

Milos, Arilje


Mogao bi malo da koristiš gugl, pre nego što nakačiš nečiji komentar, koji iznosi neke podatke.

Prinos maline prosečno iznosi pet tona po hektaru što je za 6% više u odnosu na ostvareni evropski prosek. U Srbiji u periodu od pet godina proizvodnja maline iznosi u proseku oko 80 hiljada tona. Prosečna evropska proizvodnja maline iznosi 357 hiljada tona. Najveći evropski proizvođač je Ruska Federacija. U strukturi evropske proizvodnje Srbija učestvuje sa 22,5%. Regionalno posmatrano najveći proizvođač maline je Zlatiborski okrug koji daje trećinu prosečne domaće proizvodnje.

U našoj zemlji malina predstavlja najprofitabilniji izvozni artikal. Najveći deo izvoza usmeren je na Evropsku uniju. Prednosti izvoza u EU su u tome da je ona deficitarna u malini, takođe, relativno visok životni standard omogućava značajan nivo tražnje za malinom kao ekskluzivnim voćem i na tom tržištu postoji relativno poznata slika o srpskojjavascript:; malini. Perspektiva izvoza je vrlo dobra jer malina, pored ostalog, ima i epitet zdravstveno bezbedne hrane tako da se izvoz uz odgovarajuće, pre svega marketinške mere, može povećati jer postoji značajna i stabilna izvozna tražnja za ovim voćem.


Privredna komora Srbije
DejanOz DejanOz 01:49 07.08.2011

Re: @bluestar>Re: Totalno nepoznavanje

> on je jedini ovde zvučao kao neko ko zna o čemu priča

Pretpostavljam da je to u delu koji se odnosi na specificne "srpske uslove". Medjutim, da bi bilo koji biznis bio uspesan, on kao prvo mora da gleda da bude uspesan sam po sebi, a onda i da igra u okviru uslova u kojima se nalazi (koji, u slucaju Srbije, svakako nisu jednostavni). Video sam dosad previse diskusija o ekonomskim temama koje su zavrsile u istoj toj kaljuzi ("korumpirani politicari, neefikasan drzavni sistem", itd.) Mislim, ako je to neki kriterijum, onda je bolje da se od svake diskusije odustane unapred.

Kakav god da je sistem u Srbiji, kakvi god da su politicari (a nisu neki), ostaje cinjenica da je biznis model malinara veoma problematican i da ne bi funkcionisao u bilo kojoj drugoj zemlji (sa izuzetkom mozda par preostalih zemalja sa planskom ekonomijom). Sto je (izmedju ostalog) i zakljucak rada Katice Radosavljevic, "THE MARKET CHAIN OF FRUIT PRODUCTION IN SERBIA – A CASE STUDY OF RASPBERRY AND SOUR CHERRY CULTIVATION", koji mozete skinuti s interneta ako vas zanima.

bluestar bluestar 02:19 07.08.2011

Re: @bluestar>Re: Totalno nepoznavanje teme

Čačanski Institut za voćarstvo za protekle dve godine distribuirao je 80.000 sertifikovanih sadnica maline žiteljima opštine Štrpci, a najkvalitetnijim sadnicama zasađeno je osam hektara zemlje u Sirinićkoj župi, pa je ovog leta ostvaren rod od 27 tona po hektaru.


ja sam komentar preneo zato sto ga je napisao covek iz arilja. a evo gore sta kaze institut za vocarstvo iz cacka. znaci sasvim je realno da je prosecan prinos u ariljskom kraju te godine bio 12 tona.
NNN NNN 08:47 08.08.2011

Re:@bluestar>Re: Totalno nepoznavanje teme

bluestar
ulicno_pojacanje
Paradajz i malina nisu iz iste kategorije. Ne mozes kupiti sadnicu paradajza i da ti ona radja narednih 30 godina..sa kakvim pred/znanjem ti ides u kafanu?



Matematicki zadatak za srpske malinare: "Malinari, pre tri godine imali ste cenu od 2.5 eura po kilogramu (obrano prosecno 12 tona po hektaru, bruto prihod 30.000 eura) troskovi po kilu 0.6 eura, zarada 22.800 eura neto po hektaru. Onaj vas rekorder u proizvodnji, Stojic, koji ima deset hektara a proizvodi 25 tona po hektaru (svetski rekorder) zaradio je te godine neto, koliko"??? Svima koji pravilno odgovore na ovo pitanje treba odmah dati trazenu cenu od 126 dinara po kilogramu. Molim Vladu Srbije da mi omoguci osnovno demokratsko i ljudsko pravo, slobodu kretanja od Arilja do Pozege gde idem na posao... i skloni ove "ariljske polu-tajkune" koji ne poznaju sta je "rizik posla" pa bi stalno mnogo da dobiju, i kupe od 40 ari malinjaka, svake godine po jednu garsonjeru u Beogradu. Skljanjajte mi se sa puta odmah, ostatak Srbije koji se muci da prezivi, ne moze vise da vas gleda. Svake godine isto (cak i kad ste imali cenu od 2.5 eura po kg, opet ste bukali) Sklonite se i gajite paradajz ako vam malina ne odgovora.

Milos, Arilje

Ako malo pažljivije pročitaš ono što si sam citirao
možeš da vidiš da si sam dao podatak da su troškovi po kilogramu maline 0,6 evra, a prvobitno ponuđena cena otkupa je bila 70 dinara.
To znači da bi "zarada" po kilogramu bila nekoliko dinara, za višemesečni celodnevni rad.
Ako zaokružimo na 10 tona malina po hektaru dolazimo do nekoliko stotina evra godišnje po hektaru.
talicni talicni 20:47 05.08.2011

malina

Malinare jednostavno ne interesuje što Čileanci i Poljaci prodaju svoju malinu i do 40 odsto jeftinije i što zbog pada svetske ekonomije u hladnjačama stoje naslagane tone srpske maline od prošle godine.


Nije te zacudilo sto se cesto pominju Poljska i daleki Chile a ne recimo Hrvatska i Crna Gora - zemlje gdje se proizvodi malina slicne kvalitete?
Mozda zato sto je u Crnoj Gori i Hrvatskoj otkupna cijena bila 1.1 eura dok je u hiper-regulisanoj Srbiji vecina otkupljena po 70-80 centi.
Seljaci to vide i ono pravo su pissed off. Al jebiga sta ces kad oni suck at marketing.
Nisi se zapitao sto u nasim medijima nigdje nijednom nije napisano po kojoj cijeni je hladnjacari izvoze?

Jedva cekam insajder o biznisu s malinama, to ce da bude jako zabavna emisija.

Btw. srpska malina je mnogo bolje kvalitete i uvijek je bila skuplja od poljske.


NNN NNN 23:52 05.08.2011

Re: malina

Btw. srpska malina je mnogo bolje kvalitete i uvijek je bila skuplja od poljske.
yeah right!
Tuđe govno je slađe
omega68 omega68 00:06 06.08.2011

Re: malina

Btw. srpska malina je mnogo bolje kvalitete i uvijek je bila skuplja od poljske.

Uzgred, naše maline , pored toga, čine 23% ( nekad i četvrtinu )proizvodnje maline u svetu
1.Šta još proizvodimo toliko u planetarnim razmerama?
2.Šta se dešava kada tako kvalitetnu i toliko zastupljenu robu neko povuče sa tržišta čekajući bolju cenu?
Neka neko kaže, ko zna, koliko košta pakovanje srpske maline u Švajcarskoj, u januaru
ivankagrump ivankagrump 00:32 06.08.2011

Re: malina

yeah right!


Rucno brana malina vs. masinski brana. Dobijes mnogo veci procenat maline 1. klase u gajbici kada beres rucno.
mrale54 mrale54 20:54 05.08.2011

Nisi batice dovoljno googlao...

Lepo ti rece - a , sto se gospoda malinari ne udruze pa naprave hladnjacu ...
Veruj mi na rec - ne treba im ni kredit !!
Al' , jel' mos' TI da im sredis IZVOZNU dozolu ??
Bez da se kace kojekakvi ministri i ... " koji je moj deo ? "
Malopre rekoh nesto za sljive , pa , posto vidim da se niko nije upcao na mamac ,
da probam ovako - u oktobru se - ovde u Atini - prodaju sljive umotane u celofan
komad po komad !!
Za cenu - dodji da vidis !!
A , glavu dajem da je dosla iz Srbije !!
Mislim - sljiva !
buba_truba buba_truba 21:42 05.08.2011

Re: Nisi batice dovoljno googlao...

mrale54
Malopre rekoh nesto za sljive , pa , posto vidim da se niko nije upcao na mamac

Aj da ti ne propadne fazon, evo ja ću... zvali su me Štuka.

da probam ovako - u oktobru se - ovde u Atini - prodaju sljive umotane u celofan
komad po komad !!
Za cenu - dodji da vidis !!
A , glavu dajem da je dosla iz Srbije !!
Mislim - sljiva !

Mislim, pa šta? Možda bi Grci i govance upakovano u celofan... So, what?
Možda zato i duguju onoliko!

A o šljivi u Srbiji: prošle godine smo ubrali toliko da smo tek identifikovali drvo - jeste, to je šljiva, probaj... jedva da je bilo za dve činijice i 10-tak knedli (pričam o par stabala koje imam u dvorištu). Ove godine se davimo, nema dovoljno za rakiju (ne isplati se počinjati sa malo), ali za pekmez i slatko će biti onoooliko!

I još ovo: prošle godine smo kupili šljive za rakiju od seljaka iz okoline Šapca (šljivarski kraj, znamo domaćina)... cena bila 40 dinara za kilo (sa prevozom). Ove godine, kaže ako se do berbe ne dogodi neka salauka biće 10-15 din. kilo, zavisi od cene benzina (uračunat je prevoz). Mislim, rodilo ove godine. A vama u Grčkoj bih opet prodavala u celofanu, sa sve mašnicom... mislim, kad volite, eto vam ga.
Jukie Jukie 22:02 05.08.2011

Re: Nisi batice dovoljno googlao...

buba_truba

za pekmez i slatko će biti onoooliko!

Super, ići ću onda da kupim jeftini K-plus pekmez od šljiva
sto posto neće biti pun histamina kao tunjevina

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana