Društvo| Kućni ljubimci| Ljubav| Život| Životinjski svet

Vjeran i Dženika...

Radovan Nastić RSS / 10.07.2011. u 23:03


   Dženika je jedan od pasa koje je hranio pokojni Vjeran Miladinovic Merlinka. Od kako nema Vjerana, svaki pas je otisao na svoju stranu, a tako bi i sa Dzenikom. Naravno, kafilerije / sramota države  / samo cekaju priliku da ugrabe psa bez pedigrea.

 

Dženika
Dženika

Evo integralne verzije Dženikine sudbine....od moje prijateljice iz kraja, Sandre.


    Prica o Dzeniki je za mene zaista potresna. Mislim da je bila 2004. godina kada je ona ostala bez Vjerana. Nakon par meseci, veterinarski zavod je objavio besnilo na teritoriji Beograda ? znaci, smesna prica.  Svi mi znamo da u Beogradu nikada nije bilo besnilo i da je to stara fora da na navodno legalan nacin potamane pse sa ulice.


   Krece igranka, slucajno saznajem da su Dzenika i Teri u kafileriji i krecem opusteno po njih da ih izbavim.  Sada nastup a ludilo koje je trajalo oko 5 dana dok je nisam uzela. Veterinarski inspektor treba da se nadje i da odobri da se pas pusti, posto postoji mogucnost da je pas besan i ko zna sta jos.  Naravno , njega nema nikada u kancelariji posto je uvek na terenu pa cak i u 7 ujutru. Onda sledi voznja Ovca/ inspekcija koja je u 27. marta i naravno uvek se navodno mimoidjemo za 5 minuta. Napokon uzimam Dzeniku, nakon priznanja kako je pas moj i da sam ga nesmotreno pustila bez ogrilice, povodca i korpe i time ugrozila javni red i mir i dovela u opasnost da ce nekoga napasti. Sve sam to prihvatila i dobila nakon izvesnog vremena uplatnicu na nekih 150 e , posto je tu usledila i kazna da nisam vakcinisala psa protiv besnila. Napokon, sve se to zavrsilo, Dzenika je bila slobodna!! Te oci i njenu srecu koju sam videla u njoj nikada necu zaboraviti do kraja zivota, to je pas koji komunicira sa tobom i daje ti do znanja da je svesna sta je neko uradio za nju. Meni je srce bilo puno, plakala sam od srece kada sam videla koliko je ona zahvalna, kako trci slobodna i pravi kolutove po donjem gradu ;)
  Njoj je bilo jasno da je izbegla sigurnu smrt. 

Uskoro sam shvatila da moram da joj nadjem dom, posto ce agilni sinteri doci ponovo po nju. Ko ce da uzme mesanca starog par godina ? mali je to broj ljudi. Kompleksi su veliki, pogotovo kod nas ako nisi platio psa par stotina eura pa na vise. Dzeniki je nadjen privremeni dom ali tu moze da ostane samo par dana. Ona se svidela novim gazdama ali imaju jos jednog psa i ne mogu da je zadrze. Imenik pun ljudi ali niko nece da se prihvati jednog mesanca punog ljubavi i dobrote. Setih se mog dobrog druga Pedje koji obozava zivotinje ali on vec ima pregrst macaka i psa. Nisam imala izbora, on mi je bio poslednja nada, ako on ne uzme Dzeni ona ce zavrsiti na ulici, uhvatice je sinteri i pitanje je da li cu je spasiti ponovo od sigurne smrti!!!


  Jedan poziv je bio dovoljan, Pedja je prihvatio Dzeniku bez problema. Uvek je u zivotu tako, u vecini slucajeva plemenit je i dobar covek onaj koji nema bas neke uslove!! Dosao je i taj dan, Dzeni se upoznala svog novog gazdu. Isto vece spavali su zagrljeni u krevetu. Pedja joj je pruzio nesebicnu ljubav, onakvu kakvu je ona zaista zasluzila.


  Sve je bilo idilicno do pre neki dan, udarila su je kola. Rezultati jako losi.  Nista ne moze da se ucini za Dzeniku u smislu da prohoda.  Sinoc smo ustanovili da je i kicmena mozdina ostecena.
Bas mi je tesko, taj pas mi mnogo znaci. Sada nam sledi kupovina kolica i fizikalna terapija, bice tesko posto naravno postoji mogucnost da ona odbije kolica....................Od onako veselog psa, ostale su samo oci pune ljubavi.


 Ne mogu vise da pisem, jako mi je tesko. Verovatno dosta toga nisam napisala ali ovo je bilo u kratkim crtama.

 S.

 

Ako je poštovanje pojedinaca prema pokojnom Vjeranu zaista iskreno, uz neizostavnu ljubav prema životinjama, mislim da bi trebalo da ti isti pojedinci pomognu koliko i kako mogu.


Unapred zahvalni Sandra, Pedja, Deki, Jovana, Radovan i ostali ljubitelji pasa koji su poznavali Vjerana i poštovali njega i njegovo dobročinstvo prema lutalicama...

 

kontakt telefon : Sandra  063 599 402

 

...
...

 

 

 

 

 

 

 

http://www.facebook.com/home.php?sfrm=1#!/group.php?gid=108865885829396

 Stranica na fejsbuku posvećena liku i delu Vjerana Miladinovića Merlinke, otvorena pre godinu dana od strane ekipe emisije RITAM SPORTSKOG SRCA koja se emitovala na radiju B 92.

Atačmenti



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

fantomatsicna fantomatsicna 01:27 11.07.2011

Svako

Ko ima domacu zivotinju pa joj se nesto slicno desi zna kako se osecas.Nasu macku su udarila kola..Vozac je dosao zakucao na vrata i saopstio nam da misli da ju je udario.Pitali smo gde je otisla i trazili smo je celog dana pored obale i ispod svakog zbuna..
Jedan smo izgleda ipak prevideli i uvece vec bez nade, dok sam stajala napolju i prizivala je ,cula sam njeno slabasno mjau.Nije mogla da se krece..zadnje noge su joj bile paralizovane..kicma povredjena.Brzo smo je odneli veterinaru i on je rekao da ce mozda ostati ziva ali vrlo tesko..nece moci da se krece..da se cese i imace plikove po stomaku, jer ce se vuci ...Odlucili smo zaista teskog srca..da je uspavamo..mislim da je to za nju bio spas...
Radovan Nastić Radovan Nastić 01:50 11.07.2011

Re: Svako

najteze odluke...

tyson tyson 13:01 11.07.2011

Re: Svako


Mog psa su udarala kola 4 puta (!!), naravno svaki put tamo gde automobilima da je nekog reda nije mesto*.

Prvi put je bilo najgore, slomljeni su joj bili noga i kuk, bila je u gipsu par meseci; to su bile muke žive ali je na kraju ipak ponovo trčala, i te kako.

To sa kolicima... Uh, ne znam šta da mislim.




* da ne grešim dušu najzad su uz rigorozne mere policajci proterali automobile odatle.

jedan majmun ju je udario kolima dok sam je ja šetao; retko šta može tako da me izvede iz takta, elem, epilog je bio jako neprijatan za slučajne posmatrače. da je bilo na ulici pa hajde, tu je uglavnom pas uvek kriv (mada, šta zna životinja...). još uvek mi nije žao kretena iz yuga, iako se pas ipak i tada oporavio.



zastodane35 zastodane35 18:24 11.07.2011

Vjeran i Dzenika


Koliko ja shvatam ljudima je potrbna pomoc. Lako je uspavati zivotinju, teko je brinuti se o njoj u teskom stanju. Svaka cast decku koji je uzeo Vjeranovog psa. Ja cu pomoci koliko budem mogao. Pozdrav!
Radovan Nastić Radovan Nastić 19:54 11.07.2011

nadam se...

da si majmuna ''pozdravio'' u stilu Tajsona :)

za kolica - jeste tesko, ali radost zivota...znas i sam kakve su oci psa...sve kazu - i kada zeli da zivi i kada je dosta...
Radovan Nastić Radovan Nastić 19:56 11.07.2011

Re: Vjeran i Dzenika

Hvala na pomoci unapred, a veruj - najteze je uspavati zivotinju. Decko koji je uzeo Vjeranovog psa i ovi sada koji brinu o njemu u Beogradu su zaista veliki ljudi.
shure shure 21:13 11.07.2011

Re: Svako

Imao sam skoro isti slucaj,s tim sto je moja Bisa,od udarca i oslepela.Veterinar je savetovao eutanaziju,ali ja nisam bio spreman da se tako oprostim od nje.Uginula mi je u krilu,nakon nekih tri sata.Ne znam da li moja odluka bila ispravna,ali je bila moja
leeanna leeanna 21:48 11.07.2011

Re: Vjeran i Dzenika

oci psa...sve kazu - i kada zeli da zivi i kada je dosta...


a veruj - najteze je uspavati zivotinju.


Radovan Nastić Radovan Nastić 00:19 12.07.2011

Re: Svako

Shure, mislim da bih isto postupio.
Pozdrav veliki, nadam se da si dobro....i zivotinjsko carstvo tvoje :)
Radovan Nastić Radovan Nastić 00:24 12.07.2011

Re: Vjeran i Dzenika

Leeanna... hvala.
tyson tyson 13:38 12.07.2011

Re: nadam se...

da si majmuna ''pozdravio'' u stilu Tajsona :)

Baš mi je bio pao mrak na oči.

Pitao sam se posle toga često da nisam možda preterao (nisam agresivan, majke mi), ali bi me trenutak slabosti obično brzo prošao


shure shure 20:32 12.07.2011

Re: Svako

Pozdrav veliki, nadam se da si dobro....i zivotinjsko carstvo tvoje :)

Jesam Radovane,svi smo dobro,a i ima nas,bas!
Pozdrav i tebi
Radovan Nastić Radovan Nastić 01:33 13.07.2011

Re: nadam se...


Baš mi je bio pao mrak na oči.

Pitao sam se posle toga često da nisam možda preterao (nisam agresivan, majke mi), ali bi me trenutak slabosti obično brzo prošao



Nisi preterao, cak mislim da si bio suvise blag :):)
zoja444 zoja444 20:00 11.07.2011

srecno!

drzim palceve da sve bude dobro.
Radovan Nastić Radovan Nastić 20:10 11.07.2011

Re: srecno!

hvala !!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana