Ljubav| Ljudska prava| Porodica

Ciganka

Strongman RSS / 07.07.2011. u 11:45

-sad-mother-and-child-clown--irmgard-schoendorf-welch.jpgBeogradska autobuska stanica. Pola sata pre ponoći, polu pijan, ulazim u narandžasti autobus ka jugu, sa idejom da ne zakasnim baš puno sutradan, u Nišu, na posao. Ispred mene cigančica sa četvoro sasvim male dece. Najmanje je godinu ipo a najstarije ne više od pet. Pažnju su mi privukli jer su deca bila neobično tiha... Onako mali jedan drugom do uveta. Ciganka je imala samo jednu kartu. Ne treba joj više. Dok deca usporeno forsiraju, za njih, ogromne stepenice primećujem da je ciganka vrlo uznemirena. Trese se. Par koraka od autobusa uočavam ciganina, malo mlađeg od mene, sa već sedom bradom kako namršten, fiksiranim pogledom prati ulazak u bus. Sa njim je prelepa cigančica, u besprekorno belim trenerkama, ukusno našminkana, u novim roze patikama. Cenim da nema više od 14 godina. Izuzetno liči na majku četvoro malih putnika. Čudno mi je što se ne pozdravljaju na rastanku. Ciga ima autoritativan stav, mlada cigančica je sa monalizinim osmehom, kao da likuje, a odlazeća majka je u vidljivom grču. Deca ćute sve vreme i prate instrukcije majke.

Ušao sam, seo u drugi red, zamolio vozača da pojača klimu jer je pun autobus. odgovor koji sam dobio me je iznervirao ali sam se suzdržao da ne reagujem. Trudio sam se da se što manje pomeram da ne bih počeo da se znojim. Počeo sam odjavnu sekvencu u nadi da ću brzo da se uspavam.

Nismo ni došli do naplatne rampe ciganka, iz dubine autobusa, priđe do šofera. Do mene su se dobacile dve rečenice koje je ponavljala:
"Molim vas!"
"Naterao me je!"

Autobus staje, manje više u sred ničega. Ciganka sa četvoro malih anđela izlazi na zadnja vrata. Vozač osetio potrebu da objasni zašto je stao pa mi kaže:

"Na silu je ugurana u autobus... Za Bujanovac. Strašno."

Kroz prozor gledam četri mirna deteta kako stoje i gledaju majku dok im iz boksa autobusa suvozač dodaje kolica, čini mi se za blizance, i jednu malu torbu. To je sve što su na put poneli njih petoro. Noć, podvožnjak, okolo tutnje automobili i kamioni.

"I gde će sad ona?" Pita na glas vozač.

Izlazim iznenada iz busa. Pitam je l je dobro. Jasno mi je da nije. Prepadnuta je. Trese se kao prut i vidiim da srce hoće da iskoči iz grudi. U očima vidim očaj. Pitam da pozovem policiju. Nikako molim vas, kaže ona. Dugo nisam video takav stah na licu. U novčaniku imam 1300 dinara. Dajem joj, ona odbija. Molim te uzmi... Da imate makar za doručak. Ne, ne treba. Dajem klincu.

Kroz prozor autobusa koji kreće gledam najtužniju scenu. Majka sa četvoro dece na sred auto puta. Bez igde ikoga. Moj jedini problem je što nemam za taksi od stanice do kuće.



Komentari (81)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

edi-va edi-va 12:25 07.07.2011

Taj osećaj

kada shvatiš da ustvari nemaš razloga da se žališ, dok se istovremeno osećaš užasno loše jer... posmatraš Tugu, Strah, Očaj u jednim očima, a ti nisi u stanju da pružiš više od duboke empatije koja steže knedlu u grlu do iznemoglosti...

Znam.
dragan7557 dragan7557 12:27 07.07.2011

Re: svaki

komentar je izlišan.

cerski
fantomatsicna fantomatsicna 12:51 07.07.2011

Re: svaki

Koja tuzna prica
vvuckovic001 vvuckovic001 12:50 07.07.2011

Pravila su pravila

To su interna pravila pod kojim zive i rade. Gledam ih svaki dan u naselju pored moga i ne mogu da se nacudim kako sebi dozvoljavaju onakav zivot. Tu si da gledas i sazaljevas, jer im nikad neces pomoci. Ni sa 1300 din. Cak si im odmogao (gledajuci perspektivu na duze staze).
jinks jinks 13:10 07.07.2011

Andjeo čuvar



Vaša priča podseća na početak filma "Andjeo čuvar" ... o čoveku koji je pokušao da pomogne u situaciji nalik, ili goroj ... ako ih je moguće porediti ..., onoj kojoj ste bili svedok.

Ustvari, malo toga je promenio ... na kraju je završio mrtav na bunjištu ... na žalost.
arianna arianna 13:37 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Pitam da pozovem policiju. Nikako molim vas, kaže ona.


iz nekog ličnog iskustva znam da ako su na nešto naterani ili primorani od strane članova familije, rado prihvataju pomoć policije ili socijalnih službi.

meni je krajnje intrigantno to što su odbili pomoć?
da nisu možda krenuli kod rodjaka?


"ciganka" mi deluje malo pežorativno, možda osoba romske nacionalnosti ili nekako drugačije, a prikazana situacija je sasvim moguća i drugima
Jukie Jukie 14:16 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

arianna

ciganka" mi deluje malo pežorativno, možda osoba romske nacionalnosti ili nekako drugačije, a prikazana situacija je sasvim moguća i drugima


Mislim da u ovoj situaciji "ciganka" u našem jeziku upravo ovo znači što je u tekstu napisano.

arianna arianna 14:22 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Jukie
arianna

ciganka" mi deluje malo pežorativno, možda osoba romske nacionalnosti ili nekako drugačije, a prikazana situacija je sasvim moguća i drugima


Mislim da u ovoj situaciji "ciganka" u našem jeziku upravo ovo znači što je u tekstu napisano.



situacija u kojoj se našla žena sa decom, nema veze samo sa romima tj. dešava se i osobama drugih nacionalnosti i mislim da je Romkinja primerenije
buba_truba buba_truba 14:32 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

arianna
mislim da je Romkinja primerenije

Ja, na primer, ne mislim. A znam da nisam ni jedina ni retka - da sam ja deo te populacije vređalo bi me da ime moga naroda menja neki drugi narod, zato što im ime moga naroda deluje "malo pežorativno". Ko tu ima problem sa imenom Cigani?
Strongman Strongman 14:54 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Ko tu ima problem sa imenom Cigani?


Politička korektnost je odavno postala sama sebi svrha
abrasax abrasax 15:23 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

situacija u kojoj se našla žena sa decom, nema veze samo sa romima tj. dešava se i osoboma druge nacionalnosti i mislim da je Romkinja primerenije


Nisam baš sigurna da shvatam smer tvojih razmišljanja. U čemu je ekskluzivnost naziva Cigani? Možda ću bolje razumeti ako mi kažeš šta misliš - da li bi prevodioci odsad trebalo da Puškinovu poemu izdaju kao "Romi"? Ili, čuveni film sa "Romi lete u nebo"?

Ali, mislim da terminološka razmirica pokazano ne rešava problem. Uvođenje "politički korektnog" naziva nije, čini mi se, pomerilo stvar ni za dlaku.

Ono što mene čudi je naša nemoć da išta uradimo da bismo makar malo umanjili stradanje koje se ne dešava negde tamo, nego ispred našeg nosa, ljudima koje susrećemo na ulici, o čijim sudbinama ponešto znamo, čiju sirotinju i golotinju gledamo, musavu decu u dronjcima razderanih kolena kako plaču ili nas gledaju velikim očima. Da li je moguće da smo, kao društvo, toliko nemoćni da ne možemo nikome pomoći? Ili mislimo da bi pomaganje učinilo nas siromašnijim?
arianna arianna 15:43 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

U čemu je ekskluzivnost naziva Cigani?


Ovo je pitanje i tema za lingviste. Reč "ciganin" ima negativnu konotaciju, za mene su Romi a vi prevodite, govorite, pišete kako želite-toliko oko imena naroda

Da li je moguće da smo, kao društvo, toliko nemoćni da ne možemo nikome pomoći?



Nažalost-DA i ne samo nemoćni, već puni predrasuda, osiromašeni intelektualno i materijalno

edit:
naravno ima i svetlih primera pojedinaca, poput autora bloga, koji je ponudio pomoć
Strongman Strongman 16:03 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Ovo je pitanje i tema za lingviste. Reč "ciganin" ima negativnu konotaciju, za mene su Romi a vi prevodite, govorite, pišete kako želite-toliko oko imena naroda



A šta ćemo sa nazivom filma "Cigani lete u nebo"?
abrasax abrasax 16:05 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Reč "ciganin" ima negativnu konotaciju, za mene su Romi a vi prevodite, govorite, pišete kako želite-toliko oko imena naroda


Vi očigledno želite dobro tom narodu. Hoćete li navesti onda koje se to negativne konotacije učitavaju u ime Cigani, a koje pozitivne u ime Romi. Ubeđena sam da će se pokazati da ima više onih pozitivnih.
abrasax abrasax 16:13 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

A šta ćemo sa nazivom filma "Cigani lete u nebo"?


Da se ja pitam, ostvaila bih ga na miru.
arianna arianna 16:15 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Strongman
A šta ćemo sa nazivom filma "Cigani lete u nebo"?



ako je samo naziv filma ili poeme sporan u celoj ovoj priči koja, po meni, ima elemenate porodičnog nasilja, siromaštva, predrasuda itd - lako ćemo se dogovoriti
tyson tyson 16:52 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

za mene su Romi a vi prevodite, govorite, pišete kako želite - toliko oko imena naroda

A ceo ovaj polu-trol je počeo tako što si spočitala autoru upotrebu pojma "Cigani".



arianna arianna 16:52 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Vi očigledno želite dobro tom narodu


da...deo mog posla je i edukacija mladih pripadnika romske populacije


ako je problem, slobodno obrišite moje komentare, ne spočitavam nikom ništa, iznela sam samo svoje mišljenje na koje imam pravo. zar ne?
abrasax abrasax 16:53 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar


Ukoliko imate prijatelja Roma, uz njegovu dozvolu možete ga zvati Ciganinom u vašem međusobnom odnosu, ali ne i javno. Jer kad to izgovorite javno, em oni koji čuju ne znaju vaše stavove, em podržavate stereotipe, em održavate tu reč i njenu simboliku.

Odličan tekst (u celini). Pričala sam nekako o ovome - zalagati se za promenu imena sa željom da se sadržina pojma "očisti" od svega onoga što vam se ne dopada, beskoristan je posao. Tako bi se sam pojam, koji je zračio višeslojnošću svojih značenja, samo osiromašio.

edit: zbog toga sam i rekla da ga "treba ostaviti na miru".
Biljana 77 Biljana 77 16:56 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

A šta ćemo sa nazivom

Nažalost, priča ode u pravcu naziva...
A šta ćemo sa ženama i decom, sa ljudima koje neko silom šalje za Bujanovac, u prošnju ili da se prostituišu? Šta ćemo sa scom onom decom po Beogradu i po stanicama širom Srbije koja nose dečicu jedva malo manju od sebe po autobusima? I šta ćemo sa ljudima koji se brecaju na njih? A oči su im već pune i straha i suza?

Konkretan predlog - neka GSP/Lasta/Železnica u saradnji sa Centrom za socijalni rad postavi telefon na koji može da se prijavi... Ali da to stvarno funkcioniše u smislu da neko dođe po tu decu stvarno, da ih izmesti iz okruženja koje ih zloupotrebljava... Ne znam ni sama, ali mnogo je teško gledati ti ih, a da ne znaš/ nemaš/ baš ni jedan način da pomogneš osim te manje ili veće crkavice koju ćeš da im daš i koju će im možda neko oteti.

"Moji" Cigani
bluestar bluestar 16:56 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Strongman
Ovo je pitanje i tema za lingviste. Reč "ciganin" ima negativnu konotaciju, za mene su Romi a vi prevodite, govorite, pišete kako želite-toliko oko imena naroda



A šta ćemo sa nazivom filma "Cigani lete u nebo"?



dzaba fenomenalan tekst, dzaba saosecajnost i pomoc koju si ponudio nesrecnoj zeni..zbog reci cigan,ima da te razapnu ovi iz "nevladinih".

a tek ako marko karadzic sazna za ovaj incident i uleti ti u klinc, nece ti pomoci ni tvoj bodyguard experience .
arianna arianna 17:01 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Konkretan predlog - neka GSP/Lasta/Železnica u saradnji sa Centrom za socijalni rad postavi telefon na koji može da se prijavi... Ali da to stvarno funkcioniše u smislu da neko dođe po tu decu stvarno, da ih izmesti iz okruženja koje ih zloupotrebljava.


odličan predlog
Strongman Strongman 17:04 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Ukoliko imate prijatelja Roma, uz njegovu dozvolu možete ga zvati Ciganinom u vašem međusobnom odnosu, ali ne i javno. Jer kad to izgovorite javno, em oni koji čuju ne znaju vaše stavove, em podržavate stereotipe, em održavate tu reč i njenu simboliku.



Moram uprošćeno da objasnim.... NEMAŠ TI POJMA.

Ali ni malo. Koji bre ciganin naziva sebe romom. Nađi u literaturi, recimo, "a onda došli romi čergari" ili "romo muzičari..."

To sa insistiranjem na "romi" je po meni čist idiotizam. I da se ne raspravljamo više. Ko razume razume, ko ne ne mora da prihvati.

... Da ne zaboravim kako se prevodi na novogovor "cigan mala"?
buba_truba buba_truba 17:07 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

arianna
Vi očigledno želite dobro tom narod


da...deo mog posla je i edukacija mladih pripadnika romske populacije


ako je problem, slobodno obrišite moje komentare, ne spočitavam nikom ništa, iznela sam samo svoje mišljenje na koje imam pravo. zar ne?

Ne, ne, ne brisati - nikako! Odličan je onaj tekst što si linkovala, a neka i naših komentara (jeste trolčić, izvinjenje Strongiju)... dobro je da i ti čuješ šta neki ok. svet (valjda nas tako vidiš) misli o toj stvari.
A neka (pls) ostane i kao primer kako se može uljudno diskutovati, a ne slagati se.

Edit: Ups! Požurila sam sa impresijom.

Strongman
Moram uprošćeno da objasnim.... NEMAŠ TI POJMA.

predatortz predatortz 17:46 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Strongman
Ko tu ima problem sa imenom Cigani?


Politička korektnost je odavno postala sama sebi svrha


Da je samo to! Politička korektnost vodi u diktaturu. Što je više te korektnosti, više je zabrana i ograničenja. Zabrane frustriraju. Frustracija rađa pritajenu mržnju. Mržnja kad tad preraste u nasilje...
Pitanje je ko više mrzi Cigane : oni koji ih zovu Ronima ili oni koji koriste stari pojam? Mislim da bi ovi prvi samo da nemetnu svoj pogled na svet, da ih boli ona stvar za Cigane.

O konkretnoj situaciji, ne znam šta sa ti kažem. Čudan narod, sa čudnom sudbinom. Uglavnom njima nenaklonjenom...

zadnjapetoletka zadnjapetoletka 21:03 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Ko razume razume, ko ne ne mora da prihvati.

Nesto sam shebao sa javom pa mi klik na "preporuci" ne radi. Moram ovako
Jukie Jukie 22:32 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar

arianna

ciganka" mi deluje malo pežorativno, možda osoba romske nacionalnosti ili nekako drugačije, a prikazana situacija je sasvim moguća i drugima Mislim da u ovoj situaciji "ciganka" u našem jeziku upravo ovo znači što je u tekstu napisano.

situacija u kojoj se našla žena sa decom, nema veze samo sa romima tj. dešava se i osobama drugih nacionalnosti i mislim da je Romkinja primerenije

Upravo zato nije primerenije što "ciganka" znači "sirota žena ispod donje granice siromaštva koju su naterali da se uda dok je još bila devojčica i koja nema više od par razreda škole i funkcionalno je nepismena, i koja ima petoro ili više dece jedno drugom do uveta i živi u kartonskim udžericama ispod mosta i mora da sakuplja smeće i da prosi da bi imala od čega da živi" i to je upravo ono što je opisano u uvodnom tekstu.

A Romkinja znači da je pripadnica romskog naroda, kao Srpkinja ili Šveđanka ili šta bilo, i to je sistematska kategorija a ne ekološka, i apsolutno nam ništa ne govori o tome kako data osoba živi. Možda je doktor nauka i živi u odličnim uslovima. A gornji tekst nam govori o uslovima života u kojima neki ljudi žive, a ne koju kombinaciju alela imaju u svojim genima.

Samo igrom sudbine u našoj zemlji se Romi i cigani preklapaju u prevelikom procentu slučajeva. U nekim delovima Aljaske Inuiti su ti koji trpe kao cigani.
NNN NNN 23:04 07.07.2011

Evo banke Rom(an)e moj

Politička korektnost je odavno postala sama sebi svrha

U to ime evo jednog vica:


Priča Ciga:

Nekad su
Srbi vodili politiku,
Šiptari pravili baklave,
a Cigani krali.

A danas
Šiptari vode politiku,
Srbi kradu,
a mi numemo da pravimo baklave


arianna arianna 23:22 07.07.2011

Re: Andjeo čuvar


Jukie
A gornji tekst nam govori o uslovima života u kojima neki ljudi žive

Izvini Jukie, gde je u tekstu dat opis uslova života?
ja pročitah:
Strongman
.... besprekorno belim trenerkama, ukusno našminkana, u novim roze patikama.
...ne bi se baš reklo da su iz karton naselja


Jukie
ciganka" znači "sirota žena ispod donje granice siromaštva koju su naterali da se uda dok je još bila devojčica i koja nema više od par razreda škole i funkcionalno je nepismena, i koja ima petoro ili više dece jedno drugom do uveta i živi u kartonskim udžericama ispod mosta i mora da sakuplja smeće i da prosi da bi imala od čega da živi"


po meni, ovo što si napisao je klasičan primer predrasude

Recimo, ja imam u komšiluku ženu umanjenih intelektualnih sposobnosti, srpske nacionalnosti, koja nema par razreda škole,ima šestoro dece i snabdeva se iz kontejnera. Kako nju onda zvati? ili romkinju koja je od svog rada u inostranstvu stekla imovinu velike vrednosti i kupila dve ogromne kuće.

poenta cele priče nije da li se nasilje dešava ciganima/romima, srbima, madjarima, bilo kome u ovoj zemlji .... već strah, nemoć očevidaca, prijava i eventualna pomoć žrtvama porodičnog nasilja

princi princi 00:50 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Да, то је слично оном педер vs геј. Као да је проблем у томе што хомосексуалца називаш педером, а не то што реч и појам педер имају негативну конотацију у друштву. И онда се покушава вештачки, коришћењем англо-жаргона, успоставити некаква политичка коректност. Ужас, као да живимо Орвела, а неки просто уживају у томе.

Извињавам се газди на тролу, јер блог уопште није о овој теми.
ivankagrump ivankagrump 01:22 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar


iz nekog ličnog iskustva znam da ako su na nešto naterani ili primorani od strane članova familije, rado prihvataju pomoć policije ili socijalnih službi.


Kontam da se plasi osvete, to je prilicno tipicna reakcija. Ako i zna za sigurne kuce, verovatno ne misli da su dovoljno sigurne da je vise ne nadju. A mozda je tesko i dospeti u sigurnu kucu, ne znam, ko zna kakve kriterijume za to imaju. A mozda ju je i muz ubedio da je ona prestupnica (mozda je naterana da bude saucesnik u necemu, ko zna) i da ce je policija strpati u zatvor.

A propos Cigana, mozda ce ta rec jednog dana izgubiti ruznu konotaciju, ali bojim se da se to moze desiti samo kada kod pripadnika te etnicke grupe ne budemo vidjali nista ruzno - ili bar ne u vecem procentu nego kod vecinskog stanovnistva. Sa situacijom takva kakva je, prosjacenjem, kriminalom, zloupotrebom dece, cak i da dozivimo kolektivnu amneziju i zaboravimo na rec Cigani i pocnemo da upotrebljavamo iskljucivo rec Romi, i ta rec ce uskoro dobiti negativnu konotaciju i pocece da se upotrebljava u pogrdnom znacenju, prosto jer je povezujemo sa ljudima koji rade lose stvari. To jeste iskrivljena percepcija, mozda su ti ljudi koji rade lose stvari zapravo zanemarljivo sicusna manjina, ali sta vredi kada su najprimetniji. Na globalnom nivou, isti problem sa imidzom ima islam, i cini mi se da se ne nazire resenje.

Jbt vise ne znam zvucim li kao rasista ili ne, morace neko da mi otvori oci Ali rasizma prema Romima ima jako puno, toliko da oni vise ne ocekuju da ce se neko prema njima odnositi kao prema sebi ravnim, vec su navikli da ih ljudi gledaju kao Cigane (da iskoristim ovu rec u leksicki ispravnom znacenju, Cigani - acinkani = oni kojih se treba kloniti, nedodirljivi). Juce je jedan par pomislio da zato necu da im dam mace, tacno sam videla po ponasanju da su to zakljucili. Znaci kao ono pitanje sa kojim Amerikanci teraju segu, "is it because I'm black?", toliko rasizma ima da mora to prvo da im padne na pamet, mada im ga nisam dala iz istog razloga sto ga ne bih dala da su bili bilo koje druge boje.
buba_truba buba_truba 07:59 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Jukie
arianna

ciganka" mi deluje malo pežorativno, možda osoba romske nacionalnosti ili nekako drugačije, a prikazana situacija je sasvim moguća i drugima Mislim da u ovoj situaciji "ciganka" u našem jeziku upravo ovo znači što je u tekstu napisano.

situacija u kojoj se našla žena sa decom, nema veze samo sa romima tj. dešava se i osobama drugih nacionalnosti i mislim da je Romkinja primerenije

Upravo zato nije primerenije što "ciganka" znači "sirota žena ispod donje granice siromaštva koju su naterali da se uda dok je još bila devojčica i koja nema više od par razreda škole i funkcionalno je nepismena, i koja ima petoro ili više dece jedno drugom do uveta i živi u kartonskim udžericama ispod mosta i mora da sakuplja smeće i da prosi da bi imala od čega da živi" i to je upravo ono što je opisano u uvodnom tekstu.

A Romkinja znači da je pripadnica romskog naroda, kao Srpkinja ili Šveđanka ili šta bilo, i to je sistematska kategorija a ne ekološka, i apsolutno nam ništa ne govori o tome kako data osoba živi. Možda je doktor nauka i živi u odličnim uslovima. A gornji tekst nam govori o uslovima života u kojima neki ljudi žive, a ne koju kombinaciju alela imaju u svojim genima.

Samo igrom sudbine u našoj zemlji se Romi i cigani preklapaju u prevelikom procentu slučajeva. U nekim delovima Aljaske Inuiti su ti koji trpe kao cigani.

Kod tebe, izgleda, baš upeklo? O bože, kakvo promišljanje!
Jukie Jukie 09:57 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

arianna

A gornji tekst nam govori o uslovima života u kojima neki ljudi živeIzvini Jukie, gde je u tekstu dat opis uslova života?ja pročitah
.... besprekorno belim trenerkama, ukusno našminkana, u novim roze patikama....ne bi se baš reklo da su iz karton naselja


Pa dileri i makroi imaju pare pa se sređuju. Sirotinja koja nema ni dinara je odrpana.

ciganka" znači "sirota žena ispod donje granice siromaštva koju su naterali da se uda dok je još bila devojčica i koja nema više od par razreda škole i funkcionalno je nepismena, i koja ima petoro ili više dece jedno drugom do uveta i živi u kartonskim udžericama ispod mosta i mora da sakuplja smeće i da prosi da bi imala od čega da živi"

po meni, ovo što si napisao je klasičan primer predrasude


Ne nego je OPIS nečega što je lako prepoznatljivo prosečnom posmatraču, ili profilisanje, kao kada u "Zločinačkim umovima" profilišu određenu vrstu manijaka-ubice, i onda ga uhvate i reše društveni problem, a niko ne kaže da je to predrasuda. Pojave u prirodi moraju da imaju imena.

Recimo, ja imam u komšiluku ženu umanjenih intelektualnih sposobnosti, srpske nacionalnosti, koja nema par razreda škole,ima šestoro dece i snabdeva se iz kontejnera. Kako nju onda zvati?


Ja mislim da je isto ciganka (po gornjoj definiciji), samo što to ne treba javno pričati, ali ako se organizuje program pomoći i/ili rada sa cigankama romske nacionalnosti, treba i nju uključiti jer odgovara definiciji. Po birou za nezapošljavanje ima milion oglasa gde se pozivaju Rome i Romkinje na obuku za posao, a nju opet svi preskaču jer nije Romkinja.

ili romkinju koja je od svog rada u inostranstvu stekla imovinu velike vrednosti i kupila dve ogromne kuće.


Verovatno "gospođa". A zavisi i od kakvog rada u inostranstvu.
arianna arianna 11:44 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Jukie
Pa dileri i makroi imaju pare pa se sređuju. Sirotinja koja nema ni dinara je odrpana.


Nasilje nema veze sa imovnim stanjem. Podjednako se dešava i bogatima i siromašnima, samo je kod siromašnih izraženije, vidljivije i brutalnije.


Jukie
Ne nego je OPIS nečega što je lako prepoznatljivo prosečnom posmatraču, ili profilisanje, kao kada u "Zločinačkim umovima" profilišu određenu vrstu manijaka-ubice, i onda ga uhvate i reše društveni problem, a niko ne kaže da je to predrasuda. Pojave u prirodi moraju da imaju imena.


Na ovo mogu samo da ti kažem da previše gledaš filmove i serije. Nije baš tako u realnom životu. U velikom broju slučajeva, manijak-ubica izgleda upravo suprotno od onog kakvog bi očekivao da nadješ. Svidelo ti se ili ne i ovo je predrasuda, ovaj put prema ubicama

Jukie
...cigankama romske nacionalnosti


Jukie
Ja mislim da je isto ciganka


Pogrešno misliš. Nije ciganka već lice u stanju socijalne potrebe
MarkoPustolov MarkoPustolov 11:44 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Strongman
Ovo je pitanje i tema za lingviste. Reč "ciganin" ima negativnu konotaciju, za mene su Romi a vi prevodite, govorite, pišete kako želite-toliko oko imena naroda



A šta ćemo sa nazivom filma "Cigani lete u nebo"?

ili se skandiranjem MI SMO CIGANI, NAJACI SMO NAJACI!!!! MI SMO CIGANI, NAJACI SMO NAJACI!!!!
alselone alselone 13:11 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

A Romkinja znači da je pripadnica romskog naroda, kao Srpkinja ili Šveđanka ili šta bilo, i to je sistematska kategorija a ne ekološka,


"Ciganka" je EKOLOSKA kategorija?
Jukie Jukie 14:42 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

alselone
"Ciganka" je EKOLOSKA kategorija?

Smatram da jeste. Žao mi je ako te moje mišljenje pogađa.
Jukie Jukie 14:44 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

arianna

razne stvari


Dobro, zaključili smo da ne možemo da se složimo ni oko najjednostavnijih pojmova, i nema potrebe da dalje gubimo vreme razgovarajući na ovu temu.
Bolje da radimo nešto konstruktivno.
arianna arianna 14:55 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Jukie

Dobro, zaključili smo da ne možemo da se složimo ni oko najjednostavnijih pojmova, i nema potrebe da dalje gubimo vreme razgovarajući na ovu temu.
Bolje da radimo nešto konstruktivno.


Bez obzira što se ne slažemo,
dobro je razgovarati i izneti drugačije mišljenje

hvala tebi

alselone alselone 14:56 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Jukie

Smatram da jeste. Žao mi je ako te moje mišljenje pogađa.


Ova drzava je otisla totalno u kurac.
Takvim ponasanjem NVO i dodvoraci u vlasti dovescete nas do apsurda Skandinavije da se u zabavistu ne koriste reci "on" ili "ona" ili onog pokusaja u Kaliforniji da se ne koristi "mama" i "tata" vec (valjda, ne secam se tacno) "roditelj", "partner", whatever.
moderator05 moderator05 15:03 08.07.2011

Obaveštenje

Jukie
alselone
"Ciganka" je EKOLOSKA kategorija?

Smatram da jeste. Žao mi je ako te moje mišljenje pogađa.

Moderacija ovakve ispade briše. Ali odlučili smo da ovo ostavimo jer bismo morali da obrišemo i komentare koji nisu za brisanje, čime bi diskusija u dobroj meri bila obesmišljena.

Izvinjavamo se svima kojima su ovakve izjave uznemirujuće (i nama su) i molimo za razumevanje.

Hvala

Izmena: Ovakva odluka je potkrepljena uverenjem da je svrsishodnije ostaviti sporni komentar i reagovanja na njega, nego sve obrisati.
ivankagrump ivankagrump 15:31 08.07.2011

Re: Obaveštenje

Jukie mislim da ces morati da nam kazes vise o ekologiji sa naucnog stanovista, inace ispada da vredjas. Nemoj da pretpostavljas da svi znaju finese o ekologiji i da su razumeli sta hoces da kazes.
buba_truba buba_truba 15:33 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Jukie
alselone
"Ciganka" je EKOLOSKA kategorija?

Smatram da jeste. Žao mi je ako te moje mišljenje pogađa.

Ugrejala zvezda danas...
alselone alselone 15:34 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

buba_truba

Ugrejala zvezda danas...

A i slaba izolacija...
saboter saboter 16:55 08.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Na Romima moze da se zaradi, na Ciganima ne moze. Jesi li nekad cuo ili procitao aplicirajte za projekat Pomoc Ciganima, budzet sestocifren? Ne naravno, ali projekata za "pomoc" Romima koliko hoces, toliko da je to od svega najvaznije u celom tekstu.
Jukie Jukie 17:09 08.07.2011

Re: Obaveštenje

ivankagrump
Jukie mislim da ces morati da nam kazes vise o ekologiji sa naucnog stanovista, inace ispada da vredjas. Nemoj da pretpostavljas da svi znaju finese o ekologiji i da su razumeli sta hoces da kazes.

Mene je jako uznemirilo što drugi kažu da nisu razumeli šta hoću da kažem, pa pomišljam da je možda bolje da moderacija krene da automatski briše sve moje postove u kojima se pominje gradivo biologije za osnovnu školu*. Na taj način se niko ne bi osećao povređeno i uvređeno...

*konkretno pojam "ekologija" se obrađuje u prvoj lekciji u osmom razredu i onda se dalje koristi cele godine kao pojam koji učenici razumeju.

Inače u svojoj poruci sam JASNO rekao koja je razlika u ovom slučaju. Problem očigledno nije što ljudi ne razumeju šta sam hteo da kažem, nego što žele da oni budu u pravu.
Ok, odjavljujem se sa ove teme. Od sada pišem samo pesmice, citate iz crtanih filmova i slično.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:41 08.07.2011

Re: Obaveštenje

Jukie

Ja sam razumeo. Barem mislim da jesam. I čini mi se valjano, čuo sam to. Čak i od ljudi sa Zapada. Naime, u pitanju je "sklanjanje", zar ne? A Vi, Jukie, potvrdite ako je to.

P.S. Zahvaljujem se moderaciji na strpljenju, uzdržavanju. Nekada smo spremni da sagovornika shvatimo na najgori način.
krkar krkar 23:58 08.07.2011

Re: Obaveštenje

Mene je jako uznemirilo što drugi kažu da nisu razumeli šta hoću da kažem, pa pomišljam da je možda bolje da moderacija krene da automatski briše sve moje postove u kojima se pominje gradivo biologije za osnovnu školu*. Na taj način se niko ne bi osećao povređeno i uvređeno...


Savršeno precizno misliš i savršeno precizno si to mišljenje iskazao.

A što većina ne shvata šta je pisac hteo da kaže (autor bloga i Jukie) - ali ipak su dužobrižni jako - poražavajuće je i zabrinjavajuće.

Jebala vas politička korektnost!
erikamerika erikamerika 00:45 09.07.2011

Re: Andjeo čuvar

ajde to ...ali sto treba ona pesma da se menja u: Romkinja sam mala, oci moje gore...
ivankagrump ivankagrump 01:35 09.07.2011

Re: Andjeo čuvar

Sto se uznemiravas Jukie, pa nikome ovde nisi ti predavao biologiju pa da te pogadja sto ljudi ne znaju. Ali kad pretpostavljas da pod nekim pojmom ti i sagovornik podrazumevate iste stvari mozes da se prevaris. Onda ti pricas o jednom, sagovornik o drugom i dijaloga tu nema, ili sto bi se narodski reklo, ti sumom on drumom. Zato uvek kreni od definicije i nema greske
milisav68 milisav68 10:44 09.07.2011

Re: Obaveštenje

krkar

Jebala vas politička korektnost!


alselone alselone 13:06 09.07.2011

Re: Obaveštenje

krkar

Jebala vas politička korektnost!


Pa zar to ne bi trebalo prvo da se kaze onima koji insistiraju na terminu "romi"?

skener92 skener92 23:50 07.07.2011

.

- Majka sa četvoro dece na sred auto puta. Bez igde ikoga. -

strasno!
Strongman Strongman 00:13 08.07.2011

Re: .

Srce me boli
fantomatsicna fantomatsicna 00:30 08.07.2011

Kad smo

vec kod teme.
Da vas podsetim na decu u 'Svratistu' u Bg okojoj se u vise navrata ovde pisalo .Decu koja zive i rade na ulici i koju sa vrlo malo dobre volje mozete pomoci.
http://www.cim.org.rs/
rade.radumilo rade.radumilo 08:35 08.07.2011

Samo malo dobre volje

Interesantno je da se u Engleskoj, izraz Romi smatra pogrdnim, dok izraz Cigani (Gipsies) to nije. U common govoru, kada žele pogrdno da se izraze, Englezi obično koriste izraz Pikes.

U parku ispred moje zgrade, bračni par Cigana izvodi svoja dva dečaka blizanca da se igraju. Osim mene i supruge, niko ne komunicira sa njima. Osim naše Milice, nijedno dete se ne igra sa dečacima.

Pre nekoliko dana, u prostoru za igru ispred hiper-super-mega marketa (pesak i razne penjalice). Gomila dečurlije, jurcaju, skaču i sve što deca inače rade. Između ostalog, njih desetak se spušta toboganom, jedni preko drugih. Nekad ono prvo dete koje se spusti završi zatrpano ispod nekoliko druge dece koja su se spuštala iza njega. Sve je bilo uredu dok jedna cigančica se nije spustila iza jednog dečaka i naletela na njega. Njegova majka je krenula da pravi dramu i ko zna šta bi bilo, da meni nije pao mrak na oči, te sam je ućutkao rečima: "Aj samo progovori još jednu reč, kurvo ljotićevska pa ću ti zube poizbijati..."

Pokojni deda mi je pokazivao gde su u vrbaku na našem imanju klali Cigane za vreme drugog svetskog rata. Nosili su kokarde, ali kako mi je rekao deda, mnogi su nosili kokarde tada. Klali su i jedni druge u tom istom vrbaku...
predatortz predatortz 08:40 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

Njegova majka je krenula da pravi dramu i ko zna šta bi bilo, da meni nije pao mrak na oči, te sam je ućutkao rečima: "Aj samo progovori još jednu reč, kurvo ljotićevska pa ću ti zube poizbijati..."



U čemu je razlika između te žene i tebe?

Ustvari, ogromna je! Ona pravi dramu, ti pretiš silom. Alal vera junačino!
Žao mi je samo što tata ljotićevac nije bio tu, pa da isprašiš kompletnu porodicu
buba_truba buba_truba 08:51 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

predatortz
Njegova majka je krenula da pravi dramu i ko zna šta bi bilo, da meni nije pao mrak na oči, te sam je ućutkao rečima: "Aj samo progovori još jednu reč, kurvo ljotićevska pa ću ti zube poizbijati..."



U čemu je razlika između te žene i tebe?

Ustvari, ogromna je! Ona pravi dramu, ti pretiš silom. Alal vera junačino!

I ja sam, na prvu loptu, ovo pomislila. Ali se vratih i videh ono "pao mrak na oči"... i ustuknuh. Nije junačina. Da jeste, tako zamračenih očiju ne bi samo ućutkivao rečima. Sasuo bi joj zube.

Edit: Kako reagujemo kad "padne mrak na oči" nas razlikuje - junačine i "junačine" - kod mene bar.
predatortz predatortz 08:54 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

buba_truba
predatortz
Njegova majka je krenula da pravi dramu i ko zna šta bi bilo, da meni nije pao mrak na oči, te sam je ućutkao rečima: "Aj samo progovori još jednu reč, kurvo ljotićevska pa ću ti zube poizbijati..."



U čemu je razlika između te žene i tebe?

Ustvari, ogromna je! Ona pravi dramu, ti pretiš silom. Alal vera junačino!

I ja sam, na prvu loptu, ovo pomislila. Ali se vratih i videh ono "pao mrak na oči"... i ustuknuh. Nije junačina. Da jeste, tako zamračenih očiju ne bi samo ućutkivao rečima. Sasuo bi joj zube.



To bi bilo tako uzvišeno, tako politički korektno... Divota jedna!
buba_truba buba_truba 09:01 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

predatortz
To bi bilo tako uzvišeno, tako politički korektno... Divota jedna!

I tako junački, pride!
zilikaka zilikaka 09:05 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

U čemu je razlika između te žene i tebe?

Po mom mišljenju ogromna. U krajnjem cilju koji se želi postići.

Ako se dozvoli da se na tu devojčicu obreca ko stigne, kako ona da nadje svoje mesto u društvu?

Na gospođu je pretnja trebala da deluje vaspitno.
Da ne čini zlo i pravi štetu.
Sad.., obično efikasne metode nisu i popularne. Al vrše poso.
predatortz predatortz 09:10 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

Na gospođu je pretnja trebala da deluje vaspitno.
Da ne čini zlo i pravi štetu.
Sad.., obično efikasne metode nisu i popularne. Al vrše poso.


Ok. Hajde onda da svi delimo pravdu, da se brecamo jedni na druge, da se bijemo.
Pa, ko preživi, pričaće šta će iz toga da se izrodi. Civilizovano društvo sigurno neće.
arianna arianna 09:19 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

Izvini-ta teška, strana i lekovita reč


Njegova majka je krenula da pravi dramu i ko zna šta bi bilo, da meni nije pao mrak na oči, te sam je ućutkao....


Bolji efekat bi imao i da si rekao:"Nisi u pravu! Preteruješ!! Igralište je za sve! Izvini se devojčici! To je samo dečija igra!"

Zašto je ljude teško naterati da kažu IZVINI - meni nije jasno


rade.radumilo rade.radumilo 09:56 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

U sličnoj situaciji pre neku godinu sam odreagovao (kada se izvesna gospođa ubacila preko reda ispred mlade Ciganke koja je čekala da završi nešto u opštini):
"Gospođo, to što radite nije u redu, sačekajte svoj red!" Moje pristojno izražavanje, ona je protumačila kao znak slabosti i počela sa verbalnim napadima. Da stvar bude gora, nekoliko drugih ljudi se umešalo u raspravu držeći joj stranu.

Iz tog razloga, sam upotrebio izraz "ljotićevksa kurva" da nju sasečem u startu i izraz "sasuti zube" da ućutkam svakog ko bi dobio ideju da se umeša. Ove reči posebnu težinu nose kada ih izgovorite krajnje ljubazno.

"Govori tiho i nosi štap sa sobom" ...Teodor Ruzvelt.
arianna arianna 10:11 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

Iz tog razloga, sam upotrebio izraz "ljotićevksa kurva" da nju sasečem u startu i izraz "sasuti zube" da ućutkam svakog ko bi dobio ideju da se umeša. Ove reči posebnu težinu nose kada ih izgovorite krajnje ljubazno.




da si nešto slično izgovorio na zapadu, bio bi prijavljen policiji i imao krivičnu prijavu za verbalno nasilje ili uvredu, platio bi veliku novčanu kaznu i morao bi da se IZVINEŠ
zilikaka zilikaka 10:19 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

Bolji efekat bi imao i da si rekao:"Nisi u pravu! Preteruješ!! Igralište je za sve! Izvini se devojčici! To je samo dečija igra!"

To je svakako lepši, civilizovaniji način, ali u opisanoj situaciji nisam sigurna da bi dao rezultat.
Ja osnovano pretpostavljam da bi to bio poziv na nastavak diskusije u stilu "šta ona tu, jel treba dete da mi... "(povredi, zarazi, odabrati prema nahođenju)

To bi se dešavalo u prisustvu devojčice koja bi još jednom trebala da sluša kako se razlikuje od druge dece jer je možda neuredna pa samim tim i nepoželjna bilo gde.
buba_truba buba_truba 10:23 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

arianna
Iz tog razloga, sam upotrebio izraz "ljotićevksa kurva" da nju sasečem u startu i izraz "sasuti zube" da ućutkam svakog ko bi dobio ideju da se umeša. Ove reči posebnu težinu nose kada ih izgovorite krajnje ljubazno.




da si nešto slično izgovorio na zapadu, bio bi prijavljen policiji i imao krivičnu prijavu za verbalno nasilje ili uvredu, platio bi veliku novčanu kaznu i morao bi da se IZVINEŠ

A što, jel' zbog ljotićevska ili čerez kurva?

Nego, ako bi morao samo da se IZVINE, pa i nije strašno, ali da se IZVINI... e, to bi već bolelo.
zilikaka zilikaka 10:29 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

Ok. Hajde onda da svi delimo pravdu, da se brecamo jedni na druge, da se bijemo.
Pa, ko preživi, pričaće šta će iz toga da se izrodi. Civilizovano društvo sigurno neće.

I dalje tvrdim da je to bio izbor metoda koji čini manju štetu.

Nije se smelo dozvoliti da gospođa svoju svinjariju još i javno obrazlaže. Ne pred devojčicom.

A što se kažnjavanja tiče, ubeđena sam da je Rade bio spreman da snosi i posledice svog postupka.

arianna arianna 10:30 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

A što, jel' zbog ljotićevska ili čerez kurva?


morao bi da ima dokaz za to što tvrdi


Nego, ako bi morao samo da se IZVINE, pa i nije strašno, ali da se IZVINI... e, to bi već bolelo

da tačno, u pravu si, pravim greške u kucanju ali bitno da se razumemo


izvini
MarkoPustolov MarkoPustolov 11:40 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

" ...Teodor Ruzvelt.

ma super si wow kakav divan pripadnik rase politicki korektnih

more stidi se nasilniku!!!!

mala je razlika izmedju tebe i onih kojih se gnusas
bluestar bluestar 14:35 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

rade.radumilo
Aj samo progovori još jednu reč, kurvo ljotićevska pa ću ti zube poizbijati...



a da odes malo do laze na pregled? bez obzira sta se predhodno desilo, tvoja reakcija pokazuje da se tu radi o nekakvoj psiho dijagnozi.
rade.radumilo rade.radumilo 14:37 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

Imam još jedan citat:

"Možeš više postići pomoću lepe reči i pištolja, nego samo pomoću lepe reči." ... Al Kapone
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:50 08.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

rade.radumilo

... A najbolje se da postići samo uz pomoć pištolja... Bez reči... JBT, Al Kapone II

Inače, Ljotićeva baba, ona koja odgajila, bila je Ciganka.
princi princi 03:07 09.07.2011

Re: Samo malo dobre volje

rade.radumilo

Бате, кад би ти знао како је мени кул твој аватар... Мислим, оно, све говори.
ivananish ivananish 13:35 08.07.2011

ANĐEO ČUVAR

Ne kaže se džabe"zovi me kakao hoćeš samo nemoj da me slomiš".Mislim da se to upravo dogodilo ovoj ženici i da joj u toj situaciji nije važno dal ju je neko zvao Ciganka,Romkinja ili kako god već...Ti nazivi potiči od nekih vetrova koji duvaju sa neke druge strane.Saosećam sa ovom i mnogim drugim ženama koje su našle u istim ili sličnim situacijama, iskreno,ja ne znam šta bih da se meni to desilo iako sam visokoobrazovana.A ne dešava se to samo ROMIMA nego i VEĆINSKOM STANOVNIŠTVU (kako nas oni nazivaju).Mislim da je to stvar mentaliteta ili čega već nemam pojma mi da podhitno trteba nešto da se preduzme...
djorzor djorzor 14:57 08.07.2011

Ovo je jedna topla ljudska priča ...

... lepo ispričana.

Ali otprilike 2/3 komentara je na liniji "Da li treba napisati romkinja ili ciganka?", otprilike 1/3 komentara je "Sram ih/nas bilo!" a samo jedan na temu "A kako im se stvarno može pomoći?" :(
uninamama uninamama 07:21 09.07.2011

Re: Ovo je jedna topla ljudska priča ...

potpis na naslov... i jeste odlično napisana

djorzor
A kako im se stvarno može pomoći?

Ne možeš pomoći onome ko pomoć ne želi...
sima2000 sima2000 16:24 08.07.2011

moja iskustva sa Ciganima

Živeo sam kao podstanar u Belvilu jedno 6 meseci. U ciganskom naselju je bilo par stotina porodica. Uslovi u naselju su bili užasni. Njihov glavni posao je sakupljanje đubreta i prodaja sekundarnih sirovina. Ti ljudi tamo se dave u tonama đubreta, vole se, rađaju decu, prave veselja i slavlja, razboljevaju se i umiru u smeću. Greju se tako što pale gume. Spaljuju izolaciju na kablovima pa prodaju bakar. Sve vreme koliko sam tamo živeo smrad je bio nepodnošljiv. Što od paljevine, što od smrada đubreta i nedosatka kanalizacije. Možda su Cigani koji imaju kuće i bave se nekakvim zanatima, trgovinom i sličnim poslovima super, ali ovi što im je đubre jedini izvor prihoda su nepodnošljivi. Živeti pored njih je agonija.

Živeo sam i na Čukaričkoj padini jedno vreme, tamo su se takođe naselili. Skupljaju stari papir i prodaju. Manje pale pa samim tim manji smrad emituju. Ali zato kradu poklopce na šahtovima samo tako. Mislim da ni dan danas na Čukaričkoj padini zjape rupe na trotoarima i kolovozu. Da sam ja vlast hapsio bi one koji otkupljuju ove poklopce. Oni su najveći krivci i lopovi.

Sve u svemu Cigani žive mnogo različito od nas belaca. Civilizacijiski jaz je ogroman. Često se pitam da li oni žive tako kako žive zato što moraju ili zato što vole. Ako im se ponudi školovanje, posao i nekakva perspektiva da li će se promeniti ili će ostati isti?

Sa druge strane ne mogu da zamislim Cigane koje mrze. Ne mogu da zamislim Cigane koji sačekuju u mraku i prebijaju bejzbol palicama. Ne mogu da zamislim Ciganina koji ubija iz koristoljublja. Ne mogu da zamislim Ciganina nacionalistu i rasistu. Žive u celom svetu i svuda im je dobro. Imaju više optimizma i radosti u duši od svih nas zajedno. Idite u Belvil pa vidite cigansku decu od 3, 4 ili 5 godina kako se igraju probušenom loptom kao da imaju sva carstva i zemaljska i nebeska pod svojim nogama. Bolji su ljudi od nas iako žive užasnim životom.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 21:55 08.07.2011

Re: moja iskustva sa Ciganima

Mene je volela jedna tamnoputa. Zavrtela me je kao čigru, jer se i sama tako u veselju okretala...

Samo, ja nisam bio tako vešt u ljubavi kao ona, te nas je taj moj nedostatak rastavio. A i ne bih bio živ danas. Od nje je krv ključala, srce pucalo.
anarhitekta anarhitekta 02:51 09.07.2011

Cigani ili Romi?

Hmmmmm...

Pojam "Ciganin" je sustinski izgleda postao isto sto i "nigger" . Naime, crnci smiju jedan drugom da se javljaju sa "yo, what's up my nigga", ali ako ih bijelac tako oslovi, Boze moja, odmah je to rasizam?!

Imao sam vise slicnih situacija sa romskom djecom ili kako ih ja od milja (a ne pezorativno zovem) "mojim cigancicima". Pomagao, a i dan danas pomazem, i ne pada mi na pamet da taksativno nabrajam, mada sam siguran da sam pomogao mnogo vise i to puno vecem broju njih - od salonskih boraca za drustvenu pravdu koji se zgrazavaju kad na internetu vide rijec Cigan umjesto Rom.

Sta sad da radimo? Da tuzimo Strazburu grupu Gipsy Kings i pisemo internet peticije da promijene ime???
Ili da spremimo u Hag Ljubu Alicica?

nevolja nevolja 04:59 10.07.2011

'ocu i ja da budem korektna!

Kako da budem politicki korektna kad pusim ,,Gitanes'' ? Kako da ih trazim na trafici? ,,MOlim Vas, dajte mi jednu paklicu ,,Roma'' ? '' Ah, ti necivilizovani, diskriminatorski Francuzi... U Italiji tu nacionalnu manjinu u medijima i javno nazivaju ,,zingari'' a ne ,,Romi'' (iako imaju i taj naziv). Kad bih svog komsiju nazvala Romom, znam sta bi mi odgovorio (,,Komsike, 'ebo te Rom, kakav Rom, ja sam si ciganin !'') Za razliku od nekih (mnogih) ,,politicki korektnih aktivista'' , ,,ispravnih'' koji ih vise ,,poznaju i postuju'' od mene, idem u ciganske kuce, na par ciganskih svadbi sam bila, pojedini cigani i ciganke dolaze kod mene, i sta?! Ja sam nekorektna i diskriminisem ih, a neko ih postuje i smatra da je veoma vazno da se oni ubuduce nazivaju Romima (zato sto je taj ,,neko'' sebi izmislio radno mesto po nekakvim kancelarijama,fondovima , piskara neke projekte, itd... a 99% njih nema licne prijatelje cigane i privatno se ne druzi s njima) . Dosta vise s tim licemerjem! I udaranje u tanke zice : ,,ja znam, ja radim s njima'' Pa radis, ali za pare. Ja se ,,za dz'' druzim i posecujem po kucama sa nekima od njih i znam sta ti neki misle upravo o NGO sektoru koji pumpa navodnu ,,vaznost'' preimenovanja cigana u Rome. Cigani s kojima sam komentarisala na tu temu (i njima je smesno oko cega neki prave filozofiju i sakupljaju poene )i ti s kojima sma pricala smatraju da je primerenije da i dalje otanu ,,cigani''.. Ja sam to ispostovala, ma koliko ,,primerenije bilo da koristim rec Romi'' Pa valjda NGO bolje zna od njih samih sta im vise odgovara

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana