Budućnost| Društvo| Ekonomija| Politika

Gorki plodovi- živimo lošije nego u SFRJ

Milan Karagaća RSS / 25.06.2011. u 09:48

Većini stanovnika na prostoru bivše SFRJ nisu potrebna nikakva istraživanja, analize ni naučna dokazivanja da bi im pokazalo kako žive. Zna narod dobro šta je sve prošao i dokle je došao ali zna dobro i oseća na svojoj koži onu mudru narodnu da se kasno kajati.

14674653164e04a22125d5f736659528_368x252.jpg 

Eto na B92 je objavljeno kako istraživanja pokazuju da većina u četiri bivše jugoslovenske republike, danas nezavisne države, danas živi lošije nego pre 91.  Istraživanje „Javno mnenje. 20 godina kasnije“, zajedno su sproveli ljubljanski Dnevnik, zagrebački "Jutarnji list" i B92.

U tekstu se navodi da:

 „Dvadeset godina kasnije većina opravdava motive zbog kojih se raspala Jugoslavije, ali različito tumače glavne aktere i posledice. Anketa koju su u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegocini inicirale tri medijske kuće pokazuje da spovedena da za nasilni raspad SFRJ većina u Srbiji i Hrvatskoj krivi nerešena pitanja iz prošlosti.
U Bosni i Hercegovini okrivljuju višestranački sistem dok Slovenci razlog za razlaz vide u različitoj ekonomskoj razvijenosti bivših republika. Međutim bez obzira na raličita tumačenja prošlosti, u sadašnjosti građani sve četiri države kažu da žive lošije nego pre 20 godina.
"Od nacionalizma se ne živi. Nacionalizam je nešto što zaokuplja srca, duše ljudi, oni su spremni nekada da žrtvuju svoje živote za nacionalne ideale. Ali treba nahraniti decu. Ne možete nacionalizmom nahraniti decu, možete im zatrovati dušu. Tako da svaki čovek može da ceni situaciju od pre dvadeset godina i ovu danas i jasno je da u materijalnom pogledu za nekog prosečnog žitelja svih ovih prostora izuzev možda Slovenije da se vidi jedan nazadak u relativnom smislu ljudi žive slabije", rekao je sociolog Jovo Bakić.
Zajedničko anketiranim stanovnicima Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije je da sa su spremni na političku, ekonomskiu pa i vojnu saradnju. Zajedničko im je i da su najslabije ocene dale svojim vladama, parlamentima i političkim strankama. Ali samo u Srbiji Slobodan Milošević nije dobio negativnu ocenu za ulogu u jugoslovenskoj krizi, već se negativcem smatra Franjo Tuđman. Kultura zato bolje prolazi. Kulturna dešavanja koje se odvijaju u zemljama bivše Jugoslavije izazivaju veće interesovanje u Bosani, manje u Hrvatskoj a podjednako Slovence i Srbe.
"Mislim da tu zapravo postoje neke razlike u regionu. Mislim da u Srbiji, što će možda delovati paradoksalno, ima nešto opušteniji odnos prema konzumiranju kulturnih proizvoda iz komšiluka nego možda u Hrvatskoj gde se i dalje oseća jedna doza tereta iz 90-ih gde je i dalje potrebno davati neke najrazličitije izgovore , dodatna objašnjenja pa gotovo i izvinjenja zašto vi sada servirate nešto što dopire iz Slovenije ili Srbije.", kaže pisac Vladimir Arsenijević.
Anketa u kojoj je učestvovalo po 700 ispitanika iz sve četiri države pokazuje da uspesi sportista iz zemalja bivše Jugoslavije raduju Slovence, Srbe i Bošnjake, ali ne i u Hrvatskoj gde se dve trećine ispitanih izrazito ne raduje uspesima sportista iz Srbije i Slovenije.“

Inače, poznato je da su u SFRJ razlike u razvijenosti republika bile uvek vidljive, Slovenija je uvek bila najrazvijenija, a onda Hrvatska na 2/3 slovenačkog nivoa, pa Srbija na polovini, Crna gra na preko trećine i BiH i Makedonija na  trećini slovenačkog BDP po glavi.U poslednje dve decenije ta disproporcija je narušena u korist Slovenije a na štetu svih ostalih.

Kako navodi Mijat Lakićević u tekstu na tu temu objavljenom u nedeljniku Novi magazin“ ,da su ti odnosi ostali, budući da je Slovenija prošle godine imala 17.400  evra po glavi stanovnika- Srbija bi danas imala oko 8.700 ili 4.400 evra više no što ima. Isto važi i za BDP pa bi Srbija umesto 30 milijardi imala 60 milijardi evra. Iz iste analize je vidljivo koliki je bio BDP po republikama 1990.godine, koliki je danas stvarni a koliko je bilo moguće da nije bilo glupog raspada i koliki je gubitak koje republike i svih zajedno. Vidljivo je da samo Slovenija nije imala gubitak i da je ostvarila ono što je bilo moguće i da je ostala SFRJ. Eto, iako su neki srpski patriotski umovi predviđali da će nas „austrijski konjušari moliti da se vrate“, Slovenija i dalje najbolje stoji a velikom nacionalnom ponosu ne smeta što je Srbija daleko iza konjušara.

 Zemlja   1990.    2010.      2010.     Gubitak

                            Stvarno    Moguće  

Slovenija      22        36           36           -

Hrvatska       32       45,6        49,3       3,7

Srbija

(sa KiM)       51        35          70         35

Srbija

(bez KiM)    42         31          60         29

CG                2,5        3            4           1

Maked.         6,7        7         10,8       3,8

UKUPNO:  127,7    140,2    190,7      50,5

Ista je stvar i sa BDP po glavi – Slovenija je sa 11.000 evra 1990.godine stigla do 17.400,a Srbija sa 5.700 za 20 godina uspela da stigne do 4.400, a mogla je imati 8.700 evra po glavi.

Dalje, 2 miliona Slovenaca stvara 36,6 milijardi evra ili 17.400 po stanovniku, sa prosečnom platom od 2.000 evra i stopom nezaposlenosti od 7,5%, dok 7,3 miliona stanovnika Srbioje bez Kosova stvara tek 30 milijardi  ili 4.400 evra po glavi, sa prosečnom platom od 450 evra i stopom nezaposlenosti od 20%.

Srbija i BiH jedine još nisu dostigle stepen razuvoja od pre 20 godine, CG i Makedonija jedva nešto iznad , a Hrvatska i Slovenija značajan rast.

Industrijska proizvodnja u srbiji je tek na 45% od one pre 20 godina. U poslednjih 10 godina ona je porasla za svega 6% dok je u istom periodu  Slovenija imala rast od 18% , Hrvatska 22%. Prema tome, iako Srbija ima potencijale da bude lider na prostoru bivše nam države, ona je daleko od toga jer je zapostavila industriju tako da joj je izvoz tek na nivou ¼ BDP dok Slovenija izvozi u vrednosti od 50% a čak i Makedonija više od Srbije tj.35%.

Prema tome, svi sem Slovenije, su izgubili, osim nekih pojedinaca koji su od anonimusa postali imperije. Izgleda da u svim novonastalim država sa ogromnim gubicima nema stvarne volje i snage da se objektivno analizira i utvrdi zašto su države u takvom stanju, a posebno, ma ni govora, da se istraži i utvrdi otkuda nekima ljudima i mnogima toliko bogastvo u privatnom posedu jer dok su države i ogromna većina naroda siromašile oni su se bogatili.

Nije nam valjala SFRJ a sada svi kao hoće neku integraciju u EU koja će ih opet postaviti tamo gde su bile samo što to nije ni približno onome što je moglo biti.

Na kraju bih ponovio rečenicu Jove Bakića da “nacionalizmom ne možete nahraniti decu, možete im zatrovati dušu“.

Bilo bi pametno da se pre svega roditelji zapitaju šta treba da rade za svoju decu da ih nahrane, umesto da trovanjem nalaze izgovor za svoju nesposobnost. A i političari bi morali da se ponašaju pre svega kao roditelji svoje a ne trovači tuđe dece.

Uostalom, ako jedan Obama može da prizna da je Amerika vodila glupe ratove i trošila ogromne pare umesto da razvija zemlju, nema razloga da  i političari na prostorima bivše SFRJ priznaju greške i okrenu list.Ako oni to urade, uradiće i mediji i ako budu samo pola glasni kao početkom 90%  kada su pozivali na svađanje, uspeće da stvore mnogo bolju klimu za pomirenje i civilizovane odnose na prostorima bivše nam države. Preduslov za to je da svako vidi svoj deo krivice.

O tome je bilo reči i u onom serijalu u dva nastavka emitovanom pre tri dana na RTS pod naslovom "Dogovoreni rat ", ali su sjajne analize naše stvarnosti dali Siniša Pavić sa onu "Belu lađu", a pogotovo sjajni Siniša Kovačević u seriji "Gorki plodovi".

 



Komentari (165)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 09:55 25.06.2011

.

zivimo losije - ima to veze i sa godinama malo
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:05 25.06.2011

Re: .

antioksidant
zivimo losije - ima to veze i sa godinama malo

Za one u godina da ali je katastrofalno što oni koji počinju, koji su tek rođeni, koji imaju 5, 10, 15, 20 25, 30, 35 žive lošije nego što se u njihovim godinama tada živelo. Uostalom oni koji imaju 40 i sami se sećaju toga ne treba ja sa 60 da im tupim.
Tačno je da ima malo broj nekih kojima je mnoooogo bolje, ali je onih što im je lošije mnooogo više.
niccolo niccolo 10:32 25.06.2011

Re: .

što oni koji počinju, koji su tek rođeni, koji imaju 5, 10, 15, 20 25, 30, 35 žive lošije nego što se u njihovim godinama tada živelo

ja živim bolje nego što se u mojim godinama tada živelo
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:36 25.06.2011

Re: .

niccolo
što oni koji počinju, koji su tek rođeni, koji imaju 5, 10, 15, 20 25, 30, 35 žive lošije nego što se u njihovim godinama tada živelo

ja živim bolje nego što se u mojim godinama tada živelo

Drago mi je i neka je sa srećom.
freehand freehand 09:59 25.06.2011

Druže Karagaća

Ti si neuništiv!

Još jedan blog o sjajnoj prošlosti u kojoj nikad nismo bili i usranoj budućnosti u kojoj živimo?!
A samo je pitanje - da li je ova današnja dušegupka neminovan i zakonit produkt Onih divnih dana, ili zaslužena kazna za napuštanje Pravog puta?

Ili je samo aktivirana menica potpisana onomad?
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:13 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Ti si neuništiv!

I ti vala kad treba da me dočekaš.
Hvala na komplementarnosti, tj. davanju komplimentova.
Ali moraš priznati da Siniša Kovačević baš i nije nešto mnogo naklonjen tome što ti i mnogi pogrdno i pogrešno nazivate komunizmom, ali je njegova analiza data u seriji Gorki plodovi bolja nego mnogih tzv. i tsz. analitičara i istoričara.To je bato stvarnost,i uzrok i posledica onoga kako nam se desilo.
A da ne misliš da sam ja opterećen samo žalom za nekim komunizmom postavljam pitanje zar nije bilo pametnije da smo se razišli kao Češka i Slovačka ili još bolje da smo imali pristup kao i oni pa civilizovano razgovarali verovatno se ne bi ni razišli i sada bi svi živeli bolje.Ma čak nije ni bitno što bi npr. Hrvati i Makedonci živeli bolje, bitno je da bi i Srbija bre živela bolje.
freehand freehand 10:22 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Milan Karagaća
Ti si neuništiv!

Hvala na komplementarnosti, tj. davanju komplimentova.
Ali moraš priznati da Siniša Kovačević baš i nije nešto mnogo naklonjen tome što ti i mnogi pogrdno i pogrešno nazivate komunizmom, ali je njegova analiza data u seriji Gorki plodovi bolja nego mnogih tzv. i tsz. analitičara i istoričara.To je bato stvarnost,i uzrok i posledica onoga kako nam se desilo.
A da ne misliš da sam ja opterećen samo žalom za nekim komunizmom postavljam pitanje zar nije bilo pametnije da smo se razišli kao Češka i Slovačka ili još bolje da smo imali pristup kao i oni pa civilizovano razgovarali verovatno se ne bi ni razišli i sada bi svi živeli bolje.Ma čak nije ni bitno što bi npr. Hrvati i Makedonci živeli bolje, bitno je da bi i Srbija bre živela bolje.

Karagaća, pajz dobro:
ja nisam idiot koji se svađa sa jasnim i lepo poređanim ciframa;
takodže nisam sadista ni mazohista ni kombinacija koja bi uživala u krvi, svojoj ili tuđoj, polomu i masakrima. Štaviše, sasvim sam hedonistički raspoložen po tom pitanju, sklon sam da budem razmažen i lezilebović kad god mi se to omogući.
Samo... Samo se nikako složiti nećemo (a već je bilo diskusije onoliko puta, te tu više ne bih smarao) oko uzroka i zasluga za Dolče vita otoič i za Gorke plodove danas.

A moja današnja ogorčenost upravo je produkt shvatanja istine o onome pre, o čemu sam i sam recitovao tuđu i piskarao svoju petparačku poeziju.

Jednostavno: što je moglo da bude - to je bilo. Čim drugačije nije bilo - znači da biti nije moglo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:23 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Ti si neuništiv!

Moram ti priznati da mije je ova zastava


mnogo lepša i sličnija zastavama svih država bivše SFRJ nego

kojoj svi sada teže.
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:23 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

zar nije bilo pametnije da smo se razišli kao Češka i Slovačka ili još bolje da smo imali pristup kao i oni pa civilizovano razgovarali verovatno se ne bi ni razišli i sada bi svi živeli bolje.


Ja sam vec na jednom mestu pre ovog bloga iznela misljenje da razlaz Srbije i Hrvatske nije bio moguc po uzoru na Cesku i Slovacku, jer ove 2 potonje nisu imale istoriju losih odnosa kao prve 2.
Lepo bi i korisno bilo da je bilo moguce, kao sto nije bilo moguce, da su se bar dogovorili, ali sa simbolima proslosti i izbacivanjem imena Srba iz Ustava Hrvatska nije bila bliska toj ideji a nije ni Srbija sa svojim losim uspomenama na taj period i dizanjem nacionalnih tenzija.

Jos jednom da ponovim, Srbija i Slovenija su se razisle uz minorne incidente eto tako skoro kao Ceska i Slovacka. Ali u nas je bilo mnogo komplikovanije sa odnosima i 6 ex-Republika.

deset_slukom deset_slukom 10:24 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

freehand
Ti si neuništiv!

Još jedan blog o sjajnoj prošlosti u kojoj nikad nismo bili i usranoj budućnosti u kojoj živimo?!
A samo je pitanje - da li je ova današnja dušegupka neminovan i zakonit produkt Onih divnih dana, ili neminovna a zaslužena kazna za napušptanje Pravog puta?

Ili je samo aktivirana menica potpisana onomad?


Nisam dokučio koja je menica u pitanju, ali, sva sreća, imamo Sloveniju kao primer da nije bitno šta je bilo do pre dvadeset godina.

Posle svega, čitamo u gornjem tekstu da je Zloba jedini od svojih sunarodnika dobio prelaznu ocenu za svoje postupke. Posle izjave nemačkih parlamentaraca, opet zluradi komentari tipa "zbogom EU". "Možemo hiljadu godina pod sankcijama", "ako treba, ješćemo korijenje"...

Dobro reče ona Američanka pre neki dan - boljševici.
freehand freehand 10:28 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Nisam dokučio koja je menica u pitanju

Ako je to jedino što nisi dokučio - srećan si čovek i blago tebi.
Dobro reče ona Američanka pre neki dan - boljševici.

Ma da, bre. A samo liberali žale za neumrlim Vođom i njegovim sistemom.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:33 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

pajz dobro:

pajzim.
Jednostavno: što je moglo da bude - to je bilo

ovo je tačno ali je moglo da bude i drugačije, ali se nije htelo pa zato i nije moglo pa si ti u poravu.
Čim drugačije nije bilo - znači da biti nije moglo.

i ovo si ti u pravu jer je tako bilo. I svi znamo da je bilo.
Pitanje je samo zašto nije drukčije bilo.
E to je ono o čemu ovi mladi treba da razmišljaju a ne da dozvole da ih oni što su sve upropastili i dalje ubeđuju da je tako bilo ispravno, da su za sve drugi krivi.
Pustimo ih neka oni razmišljaju i uče da ne ponavljaju gluposti i kolju vola da bi nekom volu obezbedili dva kila mesa jer mu se baš tada tako bahatom jede.
deset_slukom deset_slukom 10:53 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

freehand

Ma da, bre. A samo liberali žale za neumrlim Vođom i njegovim sistemom.


Ni tebi ne ide baš razumevanje tuđeg teksta? Poređenje onog što je bilo (a sa čime bismo, uopšte, poredili?) sa ovim danas ne znači da su te dve opcije jedine na meniju. Postoji, valda, i neki pametan put.

Nego, zašto ne bi objasnio ono za menicu? Nije da nemam ideja, ali mi sama pomisao da neko od nas nešto naplaćuje zvuči glu.. paranoično.
kremba kremba 10:54 25.06.2011

Ne sam Safete!!!

freehand freehand 10:59 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

E to je ono o čemu ovi mladi treba da razmišljaju a ne da dozvole da ih oni što su sve upropastili i dalje ubeđuju da je tako bilo ispravno, da su za sve drugi krivi.

Bemga, ja malo a sve više kapiram da su u stvari krivi oni treći.
A bogami - i četvrti! A da su ovi ovde bili samo lutke na koncu. Što ih, naravno, ne oslobađa odgovornosti, ali im i važnost svodi na realnu meru.

Nego moram da ti kažem da si ti moj omiljeni Borbeni elegičar i lamentator ovde, pa kud puklo da puklo!
freehand freehand 11:11 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Nego, zašto ne bi objasnio ono za menicu? Nije da nemam ideja, ali mi sama pomisao da neko od nas nešto naplaćuje zvuči glu.. paranoično.

Menica.
A ne vidim šta je paranoično u ideji da si se ti ili neko ovlašćen u tvoje ime zaduživao a da je poverilac došao na naplatu?
Ili stvarno veruješ da su skok standarda sedamdestih i inflatorni profiti osamdesetih bili bazirani na realnoj ekonomiji?
Da je odustajanje od reformi sredinom šezdestih bilo posledica saznanja kako je etatizam ipak bolji od liberalizma i tehnomenadžerstva?
Ili se samo zekiš?
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:22 25.06.2011

Je li to moguće?

Najpre slogan iz onih trulih dana:

Statistika naša dika
Šta poželi to naslika


Drugim rečima: šta god nekome iz političkih ili drugih interesa odgovara, raznorazni lelemudi koji sebe zovu analitičarima mogu da potvrde. Tako možda mnogi misle da danas živimo bolje nego u vreme omražene i ničim opravdane Jugoslavije, tamnice naroda.

No, kao što domaćin reče, postoje jednostavni pokazatelji stvarnosti. Jutros, ćaskajući sa kćerkom preko Skajpa, shvatio sam da ne zna za čuveni monolog Mladena Delića goreprikazan (nekako smo se dotakli "hvala ti majko, hvala ti oče" - ono za Boruta Petriča što nisam našao na jutjubetu pa se nekako setih Radanovića). Kad sam joj našao link, prvo što mi se desilo je da sam se ponovo naježio, a onda i pustio suzu tešku, onu najgoru.

Ono što me je posebno pogodilo su komentari na klip:

JELI TO MOGUCE !!! Joooj, i kad mi onda neko hoce objasnit da se za Jugu nije igralo sa srcem hocu da poludim!!! A STA JE OVO??? Borba do zadnje sekunde svim screm i svom snagom i ogromnom zeljom! Stadion se prosto lomi a komentator poludio...Ma najezih se citav. Ako se ovako igra BEZ srca, onda bi danas ove nase bananice jos SA "srcem" morali biti medju najboljim ekipama sveta i osvajati trofeje, a ne muciti se i protiv Azerbajdzana!!! Neka laze ko hoce, ja znam, Jugo moja, DA SI ZAKON BILA!!!

kakva vremena ?? strasna vremena !!! mi balkanci smo budale kakvih nema ne na ovom svetu nego u celom univerzumu !!! dozvolili smo da nas saka jadnih politicara (marionete usranog zapada) zavade !! mi kao narod smo tolike budale i slepci da je to prosto neverovatno !! mi smo krivi a ne politicari i ostali idioti !!


Moja kćrka rodjena je 1991. godine. Rekao sam joj ono o čemu odavno razmišljam:

Pile moje, ne mogu da ti opišem kako je lepa bila Jugoslavija. Odavno sam razmišljao kako neću nikada moći zaista da ti objasnim kako je bilo.

Zaista, kako to objasniti. Kao kad slepcu objašnjavaš kako je lepa nečija haljina.

Njen komentar je bio:

Nazalost, to MI, moja generacija, necemo nikad znati. Ostali smo zatupljeni tom novom ideologijom da moram da mrzim hrvata i muslimana...
Sva sreca pa ja tako ne razmisljam


Pametnica, zar ne?
deset_slukom deset_slukom 11:38 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

freehand
Nego, zašto ne bi objasnio ono za menicu? Nije da nemam ideja, ali mi sama pomisao da neko od nas nešto naplaćuje zvuči glu.. paranoično.

Menica.
A ne vidim šta je paranoično u ideji da si se ti ili neko ovlašćen u tvoje ime zaduživao a da je poverilac došao na naplatu?
Ili stvarno veruješ da su skok standarda sedamdestih i inflatorni profiti osamdesetih bili bazirani na realnoj ekonomiji?
Da je odustajanje od reformi sredinom šezdestih bilo posledica saznanja kako je etatizam ipak bolji od liberalizma i tehnomenadžerstva?
Ili se samo zekiš?


E, sada je jasnije. Pomišljao sam na neke nematerijalne naplate, političke, ideološke prirode.

Već sam napisao da je Slovenija primer da te menice nemaju gotovo nikakav značaj.

Onaj sistem nije imao veze s mozgom, bio je samoneodrživ. Ali, bio je bolji od ovog danas. Mene to (više) ne brine - evo, i ja guram šes' banke. Nekoga bi, ipak, moralo.

Pritom ne mislim na kapitalizam, nego na ovo čudo od autohtonog, lopovskog sistema.
ljuboten ljuboten 11:45 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

A moja današnja ogorčenost upravo je produkt shvatanja istine o onome pre, o čemu sam i sam recitovao tuđu i piskarao svoju petparačku poeziju.

Jednostavno: što je moglo da bude - to je bilo. Čim drugačije nije bilo - znači da biti nije moglo


Bilo kako je moglo da bude, jer mi Srbi nismo imali duhovne smage, tačnije slabiji delovi političke, vojno-bezbednosne i intelektulne elite bile su nižeg od potrebnog nivoa svesti. Odnosno visoko napeta politička situacija je takve ljude izvela u prve redove, čime su postupili onako kako je to odgovaralo paraženim snagama tokom Revolucije, prvo balistima na Kosmetu pa ustašama u Hrvatskoj. Na našu žalost srpski četnici su još uvek najaktivniji deo društva u Srbiji, čak i sa fašistčkim hordadma koje podržavaju tri ili više parlamentarne stranaka, a za neke institucije, SPC i FSS, oni su njihovo najmoćnije sredstvo manipulacije.
Ne samo što tražimo kosti četnika na Adi, nego na istom prostoru gradimo spomen park intelektualcu (Momo Kapor) koji je potpaljivao mase da zastanu iza ludaka tipa bračnog para Milošević - Marković.
Znači, ovo pozivanje Karagaće na blisku prošlost razumem kao ukazivanje da mi još uvek padamo u najvažnijem - u duhovnom pogledu, što znači da itekao treba vrištati, jer nećemo moći da napredujemo u stvaranju vrednih dobara ako smo u glavi pomućeni.
U takvom stanju društva moguća su samo pojednična ili dela izdvojenih grupa, bilo sportskih ili kulturno-zabavnih, no samo kao atrakcija, nikako da se stvori organizovano društvo koje će svoju energiju da usmeri u stvaranju novih dobara, već samo ko će od koga da nešto oduzme, jer još uvek se vodi rat između dve idelogije: nacionalističko-šovinističke i liberalno-evropske. Tragedija je što je ova prva još uvek mnogo jača.
bluestar bluestar 11:52 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Milan Karagaća
Ti si neuništiv!

I ti vala kad treba da me dočekaš.
Hvala na komplementarnosti, tj. davanju komplimentova.
Ali moraš priznati da Siniša Kovačević baš i nije nešto mnogo naklonjen tome što ti i mnogi pogrdno i pogrešno nazivate komunizmom, ali je njegova analiza data u seriji Gorki plodovi bolja nego mnogih tzv. i tsz. analitičara i istoričara.To je bato stvarnost,i uzrok i posledica onoga kako nam se desilo.
A da ne misliš da sam ja opterećen samo žalom za nekim komunizmom postavljam pitanje zar nije bilo pametnije da smo se razišli kao Češka i Slovačka ili još bolje da smo imali pristup kao i oni pa civilizovano razgovarali verovatno se ne bi ni razišli i sada bi svi živeli bolje.Ma čak nije ni bitno što bi npr. Hrvati i Makedonci živeli bolje, bitno je da bi i Srbija bre živela bolje.



Više od 90 posto ispitanih hrvatskih građana, i više od devedeset posto ispitanih slovenskih građana, i danas smatra kako je odluka o izlasku iz Jugoslavije bila ispravna, dok samo po 5,6 posto građana obje zemlje drži kako je odluka o odcjepljenju bila pogrešna.

Dakle, da se referendum o izlasku iz Jugoslavije održava danas, više od 90 posto Hrvata i Slovenaca glasovalo bi za samostalnost!

jutarnji.hr
Dr M Dr M 11:54 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Onaj sistem nije imao veze s mozgom, bio je samoneodrživ


Lajao, dok je trajao..

Onda počeo da grize,
na kraju sve progutao

Još u ono doba, nazvan

Sa Unutrašnjim Sagorevanjem
dragan7557 dragan7557 11:56 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Menica.

Pa kad znaš što ne navedeš imena ovdašnjih tajkuna i stranih lopovčina, koji su koristili ovaj (i međunarodni) instrument plaćanja kako bi pokrali sve što se pokrasti moglo.

Uzgred menica je i danas jedno od najsigurnijih sredstava plaćanja.

cerski
kremba kremba 12:02 25.06.2011

Re: Je li to moguće?

Milutin Milošević
... onu najgoru.


Verujte mi, i ja.



Milutin Milošević
Pametnica, zar ne?


Naravno, na koga ce ako ne na caleta!?
dragan7557 dragan7557 12:26 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Karagaća, pajz dobro:
ja nisam idiot

Jesi l' suguran?

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:29 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Nego moram da ti kažem da si ti moj omiljeni Borbeni elegičar i lamentator ovde, pa kud puklo da puklo!

vadi te onaj smajl na kraju.
Nego da ti kažem da uopšte nije važno da li je onda bilo bolje običnom čoveku a ne nekom nabeđenom lelemudu ko fol disidentu koji je takođe dobro živeo a sada lamentira kako nije smeo da psuje državu.
Uostalom, baš me briga tj. baš našu decu i unuke briga kako je bilo, stvar je što smo sada na dnu Evrope, a nismo morali biti.
Pa po čemu su to Slovaci pametniji od nas Srba, Hrvata,i ostalih brata.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:33 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Sa Unutrašnjim Sagorevanjem

A ono posle je bilo sa unutrašnjim samospaljivanjem.
a sada i bez goriva.
dragan7557 dragan7557 12:38 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Pa po čemu su to Slovaci pametniji od nas Srba, Hrvata,i ostalih brata.

Po donošenju pravih odluka u pravo vreme.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:42 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

dragan7557
Pa po čemu su to Slovaci pametniji od nas Srba, Hrvata,i ostalih brata.

Po donošenju pravih odluka u pravo vreme.

cerski

potpuno tačno
bluestar bluestar 13:12 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Pa po čemu su to Slovaci pametniji od nas Srba, Hrvata,



slovaci, na primer, nisu u drugom svetskom ratu zatvarali cehe u logore, pa ih tamo klali i ubijali.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:32 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

bluestar
Pa po čemu su to Slovaci pametniji od nas Srba, Hrvata,



slovaci, na primer, nisu u drugom svetskom ratu zatvarali cehe u logore, pa ih tamo klali i ubijali.

tačno.A ni 90-ih nisu imali logore.
freehand freehand 14:30 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

dragan7557
Karagaća, pajz dobro:
ja nisam idiot

Jesi l' suguran?

cerski

Đe si, Džirlo!

A ne, nisam siguran.
ljuboten ljuboten 16:07 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Hrvati i Makedonci živeli bolje, bitno je da bi i Srbija bre živela bolje.


Ne znam koliki deo stanovništva u Hrtavskoj živi bolje, inače u Makedoniji od dva milona žitelja, po zvaničnoj statistici iz prošle godine, sedamstotina hiljada žive u siromaštvu. Naravno, barem do sada, procenat siromašnih se iz godine u godinu povećava, dok država i vladajuća klasa napreduju. Isto je to i Hrvatskoj, kao što je u svim bivšim republikama, samo se pocenat razlikuje, a u Sloveniji da ne bi postao siromah moraš daleko više da se naprežeš, da ugroziš zdravalje, i porodične odnose, nego što si to morao u Socijalističkoj Jugoslaviji. Takav je kpitalizam, drugog nema.
dragan7557 dragan7557 20:32 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Uostalom, baš me briga tj. baš našu decu i unuke briga kako je bilo, stvar je što smo sada na dnu Evrope, a nismo morali biti.


Možda je bolji pristup da pokušaš da razjasniš protivničkom klubu da je jedino što domaćin, koji prepusti da mu drugi upravljaju kućom, može da očekuje je propast kuće.

Ljudi koji su bili nesposobni da u samoupravljačkom sistemu sa društvenom svojinom, (bez obzira kakav je) postignu rezultate, i nisu za bolje nego da drugi, upravljaju, kako im se ćefne, sa njihovim životima.

U običnom životu čovek koji nije u stanju da samoupravlja samim sobom, po sili zakona gubi svoja poslovna prava i pada pod starateljstvo koje mu određuju drugi.

Narod koji nije bio u stanju da zbog vlastite nesposobnosti upravlja sa samim sobom i svojom imovinom je osuđen na propast.

cerski

p.s. samoupravljanje uključujući društvenu svojinu, je najhumaniji do sada zamišljeni ekonomski model a onaj ko tu visinu nije u stanju da prihvati i nije za bolje nego da živi u robovlasništvu. Drugim rečima sada plaćamo svoju glupavost. I biće još mnooogo gore.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:29 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

samoupravljanje uključujući društvenu svojinu, je najhumaniji do sada zamišljeni ekonomski model a onaj ko tu visinu nije u stanju da prihvati i nije za bolje nego da živi u robovlasništvu.

tačno, ali teško je to dokazati onima koji se ne potrude da shvate.
freehand freehand 21:57 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Milan Karagaća
samoupravljanje uključujući društvenu svojinu, je najhumaniji do sada zamišljeni ekonomski model a onaj ko tu visinu nije u stanju da prihvati i nije za bolje nego da živi u robovlasništvu.

tačno, ali teško je to dokazati onima koji se ne potrude da shvate.

Znači - samoupravljanje ili robovlasništvo?
Do Nobela, Cerski!
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 22:20 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Pa po čemu su to Slovaci pametniji od nas Srba, Hrvata,


slovaci, česi, i uostalom skoro svi evropski narodi(albanci su samo iza nas) imaju više obrazovanja od nas srba...

obrni-okreni stvar je samo u pameti! nama je stvar u gaćama pa tako i prolazimo...
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:42 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Znači - samoupravljanje ili robovlasništvo?

samo što oni npr. u Švedske kažu participacija.
milisav68 milisav68 22:48 25.06.2011

Re: Druže Karagaća

Milan Karagaća
samoupravljanje uključujući društvenu svojinu, je najhumaniji do sada zamišljeni ekonomski model a onaj ko tu visinu nije u stanju da prihvati i nije za bolje nego da živi u robovlasništvu.

tačno, ali teško je to dokazati onima koji se ne potrude da shvate.

Izmaklo vam ovo boldovano.

Niko ne tvrdi da je ideja loša, već da se loše sprovodila.

st.jepan st.jepan 00:48 26.06.2011

Re: Je li to moguće?

Pile moje, ne mogu da ti opišem kako je lepa bila Jugoslavija.

ljuboten ljuboten 06:46 26.06.2011

Re: Druže Karagaća

samoupravljanje uključujući društvenu svojinu, je najhumaniji do sada zamišljeni ekonomski model a onaj ko tu visinu nije u stanju da prihvati i nije za bolje nego da živi u robovlasništvu.

tačno, ali teško je to dokazati onima koji se ne potrude da shvate.


Robovlasnici ne veruju robovima, a robovi nisu ni obrazovani da bi mogli ovde da se pojave. A oni koji žale robove su Oboženi ljudi, a njih je tako malo.
ljuboten ljuboten 13:16 26.06.2011

Re: Druže Karagaća

Znači - samoupravljanje ili robovlasništvo?
Do Nobela, Cerski!


Robovi se ne pitaju, pa ni samoupravljači nisu pitani kada su budući kapitalisti-robovlasnici izveli kontrarevoluciju.
dragan7557 dragan7557 13:53 26.06.2011

Re: Druže Karagaća

ljuboten
Znači - samoupravljanje ili robovlasništvo?
Do Nobela, Cerski!


Robovi se ne pitaju, pa ni samoupravljači nisu pitani kada su budući kapitalisti-robovlasnici izveli kontrarevoluciju.

Samoupravljači su decenijama upozoravani na mogućnost restauracije, i sva upozorenja nisu pomogla. Od gazda su postali ponovo lumpenproletarijat.

Sada bivši samoupravljači i raniji vlasnici Ustavne kategorije Društvena Svojina plaćaju svoju neverovatnu glupavost, verovanje "svojim" političarima, i osobito verovanje TV-u i ostalim udruženjima zla po narudžbi.

cerski
angie01 angie01 10:07 25.06.2011

sta je tu novo!?

od jedne velike,stabilnije i jace zemlje,koja je imala svoje mesto i znacaj u svetu, sa mnogo vecom ponudom i mogucnostima u svakom smislu, dobili smo 6, malih, slabih, ruiniranih drzavica, koje se nemocno kopracjau,i koje su tretirane kao nuzno zlo u medjunarodnoj zajednici, a pri tome su i dalje kulturoloski, istorijski, ekonomski, geografski,..i kako god hoces, usmerene jedna na drugu, dok krvavo popucali savovi tesko trpe krpljanje, jer takve rane ostaju dugo!

da svako vidi svoj deo krivice- niko nije zainteresovan, jer su zatucane primitivne strasti jedina infuzija koja se lako prima-na racun koristi izdvojenih elita!
kremba kremba 10:47 25.06.2011

Re: sta je tu novo!?

angie01
od jedne velike,stabilnije i jace zemlje,koja je imala svoje mesto i znacaj u svetu, sa mnogo vecom ponudom i mogucnostima u svakom smislu, dobili smo 6, malih, slabih, ruiniranih drzavica, koje se nemocno kopracjau,i koje su tretirane kao nuzno zlo u medjunarodnoj zajednici, a pri tome su i dalje kulturoloski, istorijski, ekonomski, geografski,..i kako god hoces, usmerene jedna na drugu, dok krvavo popucali savovi tesko trpe krpljanje, jer takve rane ostaju dugo!

da svako vidi svoj deo krivice- niko nije zainteresovan, jer su zatucane primitivne strasti jedina infuzija koja se lako prima-na racun koristi izdvojenih elita!




Citam rodjene misli!
dragan7557 dragan7557 11:48 25.06.2011

Re: sta je tu novo!?

dobili smo 6, malih, slabih, ruiniranih drzavica,

Dobili nismo ništa a državu izgubili jesmo.

Srbija uništena.
BiH pod okupacijom.
Sovenija neokolonizovana.
Hrvatska neokolonizovana.
Crna Gora neokolonizovana
Makedonija neokolonizovana.

Ono što se od buvših jugoslovenskih republika, naziva "samostalnim državama" su samo zapadne gubernije (bolja reč je PRĆIJE) iz kojih su opljačkani (kako reće Vedrana Rudan) čak voda i vazduh, dok industriju i ostalo nije potrebno ni spominjati.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:31 25.06.2011

Re: sta je tu novo!?

Ono što se od buvših jugoslovenskih republika, naziva "samostalnim državama" su samo zapadne gubernije (bolja reč je PRĆIJE) iz kojih su opljačkani (kako reće Vedrana Rudnik) čak voda i vazduh, dok industriju i ostalo nije potrebno ni spominjati.

Ma nije čak ni to problem. Opet navodim Češku i Slovačku i za njih to neki kažu ali tamo narod pristojno živi i nisu im drugi krivi.
fantomatsicna fantomatsicna 01:18 26.06.2011

Re: sta je tu novo!?

angie01
od jedne velike,stabilnije i jace zemlje,koja je imala svoje mesto i znacaj u svetu, sa mnogo vecom ponudom i mogucnostima u svakom smislu, dobili smo 6, malih, slabih, ruiniranih drzavica, koje se nemocno kopracjau,i koje su tretirane kao nuzno zlo u medjunarodnoj zajednici, a pri tome su i dalje kulturoloski, istorijski, ekonomski, geografski,..i kako god hoces, usmerene jedna na drugu, dok krvavo popucali savovi tesko trpe krpljanje, jer takve rane ostaju dugo!da svako vidi svoj deo krivice- niko nije zainteresovan, jer su zatucane primitivne strasti jedina infuzija koja se lako prima-na racun koristi izdvojenih elita!

Ovo i mi zi daljine bas tako posmatramo..
alselone alselone 10:36 25.06.2011

Tako je, zivot je postao

obicno sranje, a i Dragec ti se samozapalio...
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:46 25.06.2011

Re: Tako je, zivot je postao

alselone
obicno sranje, a i Dragec ti se samozapalio...

nemoj da brineš ima ko brine
dragan7557 dragan7557 11:51 25.06.2011

Re: Tako je, zivot je postao

Milan Karagaća
alselone
obicno sranje, a i Dragec ti se samozapalio...

nemoj da brineš ima ko brine

E vala ako On brine onda je blizu KRAJ.

cerski
raselovsud raselovsud 12:09 25.06.2011

Moj deda, otac, ja i moj sin...

Hm, moj deda je živeo pod turskom vlašću, pričao je mom ocu da je bilo gadno pod Turcima i da se živelo vrlo teško i tako to.
Moj otac se rodio u kraljevini Srbiji, pričao je sinu, to jest meni da je tada bio vrlo oskudan život, da se živelo teško i preskromno.
Ja, to jest otac mog sina pričam mu kako je za vreme Tita bilo užasno teško, da nije bilo slobode govora, slobode udruživanja, privredjivanja itd.
Moj sin, rodjen baš kada je Sloba zajahao Srbiju i narod, priča meni i svima oko njega, kao je Sloba bio tiranin, bio ih na demonstacijama...a već 5-6 godina priča da je ova baš sada aktuelna vlast najgora ološ od svih za koje je čuo, video i doživeo u svom životu.

P.S. Šta reći, evo vam retrospetive generacija u poslednjih 125. godina koje su deo moje loze, i koje su sve do jedne rekle da ovde nikada nije bilo dobro, ni pre 1oo i više godina, ni pre 50 godina, ni pre 20 godina, a danas gro nas govori da je ovo baš sad vreme najgore od svih najgorih vremena koje smo imali na raspolaganju.
Kao što se vidi, ovde nikada bilo dobra nije, pa tako tog dobra neće biti kod nas ni u narednih 20, 50. godina, možda nam bude jedino bolje kada nas ne bude više uopšte, i to je jedino realno i izvesno.
sybil sybil 14:57 25.06.2011

Re: Moj deda, otac, ja i moj sin...

pa mislim, ovde se govori o standardu zivota. obicnog coveka, tj. mene licno politika uopste ne interesuje ako se dobro zivi. da li su na vlasti marsovci, ako je dobro sta ima veze.

treba pogledati ekonomske i socijalne parametre. Titovo vreme ih sve ubedljivo sije, nijedna generacija nikada vise nece ziveti kao sto se zivelo pod titom. ever.

Milan Karagaća Milan Karagaća 15:08 25.06.2011

Re: Moj deda, otac, ja i moj sin...

sybil
pa mislim, ovde se govori o standardu zivota. obicnog coveka, tj. mene licno politika uopste ne interesuje ako se dobro zivi. da li su na vlasti marsovci, ako je dobro sta ima veze.

treba pogledati ekonomske i socijalne parametre. Titovo vreme ih sve ubedljivo sije, nijedna generacija nikada vise nece ziveti kao sto se zivelo pod titom. ever.


zavera li je ili je problem kod nas
sybil sybil 15:12 25.06.2011

Re: Moj deda, otac, ja i moj sin...

i muzika je bila super u Jugoslaviji, npr....


mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 22:36 25.06.2011

Re: Moj deda, otac, ja i moj sin...

zavera li je ili je problem kod nas


...e, u skladu s TEKSTA TI - to ja zagovaram ima već par godina, ali NEMA NAS ko da čuje, a naročito DA SPROVEDEMO U DELO: svim političarima i bratiji im na raznoraznim državnim položajima od 1990 pa sve do danaske ukinuti penzije ko je stekao, a aktuelnom veselom društvu ukinuti plate pa nek volontoraju ili nek rade za partijsku članarinu...pa kom opanci kom obojci...ovako, kakvi smo i ko nas vodi opisao je i radoje onomad!...naravno domanović, ako se i to zna...
JJ Beba JJ Beba 15:08 25.06.2011

jugosfera

Milan Karagaća Milan Karagaća 15:14 25.06.2011

Re: jugosfera

E moj Džudo, kažeš ti nama :"Razmislite o sledećem: Srbija, Hrvatska itd. jedva da se po stanovništvu mogu meriti sa nekom kineskom opštinom, a Crna Gora ima stanovnika koliko jedan kineski stambeni blok."
Pa ne znaš ti Džudo sa mo mi pravo čudo, svi misle da su veći i značajniji od Kine.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:45 25.06.2011

Re: jugosfera

Bebo, zanimljiva ova ilustracija. Samo nedostaje jedan entitet
JJ Beba JJ Beba 16:19 25.06.2011

Re: jugosfera

Samo nedostaje jedan entitet

Milutin Milošević Milutin Milošević 16:38 25.06.2011

Re: jugosfera

Pa, nekada je bilo 6 + 2, a na ovoj sliki je 7
omega68 omega68 17:13 25.06.2011

Prilozi za biografiju

''Iste operacije šetanja novca od poverilaca prema dužnicima dešavale su se i u socijalističkom samoupravnom sistemu, u vreme dogovorne ekonomije, kada su prezadužena socijalistička preduzeća,odlukom komunističkih funkcionera,uzimali još veće kredite da bi bankama mogli da vrate dospele kredite uvećane za kamatu. Naravno, novi krediti su odobravani iz primarne emisije.Svež novac u oboleli sistem je ubacivan direktno iz štamparije ili sivom emisijom – žiralno-preko računa banaka.Narodna banka je kreirala fiktivni žiralni novac i ubacivala ga u bankrotirani finansijski sistem.Kupovalo se tako vreme sve do 1982, kada je komunistička država upala u krizu dugova''.
princi princi 18:41 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Дај, бре, Омега, немој човека збуњивати чињеницама! Он, човек, кад прича о Титу, мисли на период од 1972.-1979. и само на њега. Кад су се лепо поузимали кредити, кад је било пара к'о шаше. Е после кад је кредите требало враћати и кад нису сви били спремни за то... е, то се не рачуна, то није био Тито- Тито је био ту само да нас лепо задужи, а наше је било да враћамо.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:17 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Он, човек, кад прича о Титу, мисли на период од 1972.-1979. и само на њега

otkud ti znaš šta ko misli. A što se kredita tiče tu ga lupi baš pošteno, pa jel ti poznato koliko je bio dug cele SFRJ i da je bio manji nego što ga danas imaju Srbija ili Hrvatska pojedinačno.
I kakve Tito ima veze, reč je o tome zašto smo danas tu gde jesmo. Samo mi nemoj reći da su za sve krivi Miloš Obrenović, Bajo Pašić, Tito i Milošević.

omega68 omega68 19:19 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

koliko je bio dug cele SFRJ i da je bio manji nego što ga danas imaju Srbija ili Hrvatska pojedinačno.

da, ali koliko je tada bio milion dolara, a koliko je sad?
omega68 omega68 19:20 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Дај, бре, Омега, немој човека збуњивати чињеницама!

Ovo sam kopirao sa sajta Branka Dragaša i samo sam čekao kada će gosin Karagaća da počne da hvali Jožeka
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:24 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

omega68
koliko je bio dug cele SFRJ i da je bio manji nego što ga danas imaju Srbija ili Hrvatska pojedinačno.

da, ali koliko je tada bio milion dolara, a koliko je sadjavascript:;?
javascript:;
I to se možeš informisati npr. kod Mijata Lakićevića ili drugih izvora pa ćeš da vidiš da je i apsolutno i relativno dug sada veći.
No mislim da najveću krivicu ipak snose oni koji su mogli da su hteli, a nisu hteli da se dogovore.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:25 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

No mislim da najveću krivicu ipak snose oni koji su mogli da su hteli, a nisu hteli da se dogovore

milisav68 milisav68 19:37 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Milan Karagaća
No mislim da najveću krivicu ipak snose oni koji su mogli da su hteli, a nisu hteli da se dogovore

Vrlo sažeto prepričano, Bilandžić me stao uvjeravati da je Titu u šezdesetim godinama prijetila sukarnizacija (po indonezijskom političkom lideru Sukarnu, koji je završio u potpunoj političkoj izolaciji, s tek simboličkim ovlastima) te, mnogo važnije, da su Broz i njegova dva najbliža suradnika, Slovenac Edvard Kardelj i Hrvat Vladimir Bakarić, još u šezdesetim godinama predvidjeli raspad Jugoslavije. Štoviše, Bilandžić je danas uvjeren da su Tito, Kardelj i Bakarić zapravo usmjeravali Jugoslaviju prema raspadu, kada to budu dopustile međunarodne okolnosti, što je sve kulminiralo Ustavom SFRJ iz 1974. godine, koji je precizno rekao da jugoslavenske republike imaju pravo na samoodređenje do odcjepljenja.
Baš na temelju tog Ustava Badinterova je komisija, početkom devedesetih godina, ustvrdila da Republika Hrvatska zaslužuje međunarodno priznanje, i to u famoznim avnojskim granicama.


Jutarnji list
freehand freehand 20:39 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Milan Karagaća
No mislim da najveću krivicu ipak snose oni koji su mogli da su hteli, a nisu hteli da se dogovore




Š'a je bre ovo,crni Karagaća? Kongres u selu Ba?
Sve ćetnik do ćetnika, i poneki Titin pionir!

Jadni Alija, a lijepo mu je majka govorila da pazi s kim se druži...
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:36 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

što je sve kulminiralo Ustavom SFRJ iz 1974. godine, koji je precizno rekao da jugoslavenske republike imaju pravo na samoodređenje do odcjepljenja.

šta je tu sporno ako sve imaju isto pravo i plus što to ne znači i nužno otcepljenje.
i to u famoznim avnojskim granicama.

zašto su to famozne granice. Da nisu možda banovine bile bolje.
Ali ti si rekao suštinu, upravo se radilo o prekrajanju granica ali tako da je svako hteo da napravi svoju veliku na račun onog drugo.I što nekoliko budala zamisli milioni pametnih ne mogu ni uz pomoć sveta rešiti.
Nego, beše li ono u Hagu kada svi pristaše na preuređenje SFRJ osim Miloševića pod izgovorom da se Srbija bori za interese Srba preko Drine pa ih posle napusti.
milisav68 milisav68 22:27 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Milan Karagaća
.
Ali ti si rekao suštinu,

Nisam to ja rekao, nego je novinar Jutarnjeg lista to sažeo razgovor sa Dušanom Bilandžićem.
Postavio sam link odakle je preuzeto.

Bilandžićeva knjiga o Titu i raspadu Jugoslavije prvo je trebala sadržavati barem četiri stotine kartica. No, kako se dr. Bilandžić u međuvremenu razbolio (doživio je dva moždana udara), ovo se krajnje kontroverzno djelo svelo, zasad, na oko 120 kartica koje će, siguran sam, izazvati čitav niz rasprava jer u potpunosti mijenjaju paradigmu o Titu. Posve grubo rečeno, na užas cjelokupne hrvatske desnice, Josip Broz ovdje postaje, zajedno s Kardeljom i Bakarićem, jedan od pogrebnika Jugoslavije i, samim tim, jedan od začetnika hrvatske državne samostalnosti.

Knjiga Tito i raspad druge Jugoslavije, koju će Jutarnji početi feljtonizirati od utorka, nije komercijalni projekt. Akademik Bilandžić izričito je odbio primiti honorar za to djelo.

freehand freehand 22:34 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Knjiga Tito i raspad druge Jugoslavije, koju će Jutarnji početi feljtonizirati od utorka, nije komercijalni projekt. Akademik Bilandžić izričito je odbio primiti honorar za to djelo.

Pa ja bih ipak rekao da se akademik Bilandžić malo zapira pred poviješću i glanca svoje Hrvatstvo da mu potomstvo ne bi ostalo upitnog podrijetla.
Što nije neobična stvar za to doba života. Neki u Jehovine svedoke, neki u nacionaliste a posle duge i bogate partizanske i akademske karijere.
Iz istoričara u povijesničare, iz realnosti u zbiljnost...
Jebi ga, svako se na svoj način sprema za Svetog Petra.
milisav68 milisav68 22:42 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

freehand
Knjiga Tito i raspad druge Jugoslavije, koju će Jutarnji početi feljtonizirati od utorka, nije komercijalni projekt. Akademik Bilandžić izričito je odbio primiti honorar za to djelo.

Pa ja bih ipak rekao da se akademik Bilandžić malo zapira pred poviješću i glanca svoje Hrvatstvo da mu potomstvo ne bi ostalo upitnog podrijetla.
Što nije neobična stvar za to doba života. Neki u Jehovine svedoke, neki u nacionaliste a posle duge i bogate partizanske i akademske karijere.
Iz istoričara u povijesničare, iz realnosti u zbiljnost...
Jebi ga, svako se na svoj način sprema za Svetog Petra.

Mrzelo te da klikneš na link.

A jel ima ovde nešto od zapiranja?
Ekonomska kriza i proces raspadanja Jugoslavije
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:57 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

A jel ima ovde nešto od zapiranja?

ima. U te izvadke treba uglaviti i umetak da to sve nije bio razlog da se država rastura, a što se krize i svega ostaloga tiče to stoji uz umetak da se Grčka danas nalazi u velikom kolapsu ali malo ko misli da ga rešava građanskim ratom.
A kad sam rekao da si ti rekao suštinu mislio sam na ono da se radilo o prekrajanju granica.
freehand freehand 23:27 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Mrzelo te da klikneš na link.

Milisave, ja sam to kačio još kao najavu,dan pre nego što se pojavilo, pa još jedno dva puta. I čitao pažljivo, dakako.
milisav68 milisav68 23:45 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Milan Karagaća
A jel ima ovde nešto od zapiranja?

ima. U te izvadke treba uglaviti i umetak da to sve nije bio razlog da se država rastura, a što se krize i svega ostaloga tiče to stoji uz umetak da se Grčka danas nalazi u velikom kolapsu ali malo ko misli da ga rešava građanskim ratom.
A kad sam rekao da si ti rekao suštinu mislio sam na ono da se radilo o prekrajanju granica.

Loše poredjenje, Grčka nije višenacionalna zemlja, kao i što je loše poredjenje sa Čehoslovačkom, jer oni nisu imali tako krvavu predistoriju kao SFRJ.

SFRJ (kao ni Kraljevina SHS/Jugoslavija) nije napravljena na zdravim temeljima, zato se tako lako (dva puta) i rasturila.

Eno, imate rezultate ankete, niko ne žali za Jugoslavijom, sem Srba jer je jedino njima omogućavala život u jednoj državi.

I to je to, šta je bilo bilo je, idemo dalje.
Ne moramo da se bratimimo, ali možemo ekonomski i kulturno da saradjujemo.





milisav68 milisav68 23:56 25.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

freehand
Mrzelo te da klikneš na link.

Milisave, ja sam to kačio još kao najavu,dan pre nego što se pojavilo, pa još jedno dva puta. I čitao pažljivo, dakako.

A gde?

Šalim se, nisam video, ali ti verujem.

Možda se i "pere", ali se meni njegova priča uklapa u mozaik, koji uporno hoću da sastavim - šta nam se desilo.

freehand freehand 00:03 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

milisav68
freehand
Mrzelo te da klikneš na link.

Milisave, ja sam to kačio još kao najavu,dan pre nego što se pojavilo, pa još jedno dva puta. I čitao pažljivo, dakako.

A gde?

Šalim se, nisam video, ali ti verujem.

Možda se i "pere", ali se meni njegova priča uklapa u mozaik, koji uporno hoću da sastavim - šta nam se desilo.


Na onom blogu o Titu sa fotografijama, ili tako nekako. Još sam upozorio Karagaću da spremi šećer i vodu.
milisav68 milisav68 00:13 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

freehand

Na onom blogu o Titu sa fotografijama, ili tako nekako. Još sam upozorio Karagaću da spremi šećer i vodu.

Eh, pa nisi jednom nudio šećer i vodu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:14 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Ne moramo da se bratimimo, ali možemo ekonomski i kulturno da saradjujemo.

upravo tako.
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:16 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

milisav68
freehand

Na onom blogu o Titu sa fotografijama, ili tako nekako. Još sam upozorio Karagaću da spremi šećer i vodu.

Eh, pa nisi jednom nudio šećer i vodu.

jes se pretrgo s ponude.Što ne ponudi jagnjećinu i piće.
dragan7557 dragan7557 09:01 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

SFRJ (kao ni Kraljevina SHS/Jugoslavija) nije napravljena na zdravim temeljima, zato se tako lako (dva puta) i rasturil

Svaka država je nasilna tvorevina i nikada nije na zdravim temeljima, ovo važi i za korporativnu državu novog tipa koja se stvara pred našim očima.

Po mnogim današnjim autorima država kao koncept ljudske organizacije je preživela, čak i spomenuta korporativna mešetarija, koja će svet odvesti (već ga vodi) u najveće zločine i najgore ratove od kada ljudski rod postoji.

Korporativna diktatura interesa, koja se danas promoviše kao demokratija ima kontinuiranu potrebu za ratom, kao načinom prisvajanja tuđeg (ova potreba je nastala iz kapitalizma), i potpunog porobljavanja masa ljudi, a koja potreba se pretvorila u nešto što podseća na načgon za samoodržanjem.

Ogromne ljudske žrtve kojim se plaća ova sumanutost se nazivaju kolateralnom štetom, dok na ovaj način prisvojena tuđa imovina, izražena u kapitalu "pravedna nagrada" pobedniku za troškove u materijalu i ljudstvu, ili kolateralna dobit.

cerski
dragan7557 dragan7557 09:07 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Milan Karagaća
Ne moramo da se bratimimo, ali možemo ekonomski i kulturno da saradjujemo.

upravo tako.

Pa nije baš tako, sarađuju krupni kapitalisti, ratni profiteri mafijaši i slični, narodi ne sarađuju već se mrze na bazi promovisanog nacionalizma i šovinizma.

Kapitalistima kapital, narodima mržnja i siromaštvo.

Ako je to željena saradnja onda smo svi zreli za prvu ludnicu.

cerski
dragan7557 dragan7557 09:09 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

jes se pretrgo s ponude.Što ne ponudi jagnjećinu i piće.

Nema se, nemože se.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:46 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Kapitalistima kapital, narodima mržnja i siromaštvo.

ja sam upravo mislio na normalnu komunikaciju bez mržnje među narodima i bez potpaljivanja šovinizma, a kapitalisti svoje odnose regulišu ionako bez problema.
freehand freehand 10:44 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Milan Karagaća
milisav68
freehand

Na onom blogu o Titu sa fotografijama, ili tako nekako. Još sam upozorio Karagaću da spremi šećer i vodu.

Eh, pa nisi jednom nudio šećer i vodu.

jes se pretrgo s ponude.Što ne ponudi jagnjećinu i piće.

Vidi ga - jagnjeća brigada!
A holesterol? I posle mene drugarica Karagaća da vija kako ti urušavam zdravlje?!
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:30 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Vidi ga - jagnjeća brigada!

jbt. ko Draža Marković& Todo Kurtović, za njih se to govorilo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:19 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Loše poredjenje, Grčka nije višenacionalna zemlja, kao i što je loše poredjenje sa Čehoslovačkom, jer oni nisu imali tako krvavu predistoriju kao SFRJ.

Postoje primeri zemalja u koje su neki narodi naterani da žive zajedno (ako uzmemo da je to problem Jugoslavije). Ako izuzmemo Belgiju, koja je trenutno najveća nevladina organziacija na svetu (još uvek nema vladu, a funkcioniše mnogo bolje nego kada je imala jer posao vode službenici a ne političari), mogu se uvek kao primer navesti Nemačka, Italija, Španija, Velika Britanija... OK, svako može reću da u tim zemljama situacija nije sjajna, ali je daleko od katastrofe koja je zadesila nekada jednu od najlepših zemalja Evrope.

Kad se već javljam, da malo dolije ulja na diskusiju:
Naš današnji problem je što nekih 50% ljudi tih pati za zemljom u kojoj se živelo bolje (svesni, nažalost, da se točak istorije teško može vratiti unazad - dakle "tiho pati" = žao nam je što smo izgubili to što smo imali a ne sečemo vene svaki dan), 5% posto se ponaša u stilu "još moj deda je bio protiv te nakarade i ja sam odgojen tako" i busa se u grudi četniško/ustaško/VMROvsko/handžarsko/belogardejske (a nema pojma o čemu se radilo pre 40/50/60/70 godina), 5% posto je doprinelo krahu i raspadu na ovaj ili onaj način (od kretena u navijačkim kopovima do novinara koji su živeli od nacionalizma) pa ćute kao poslednji smrdljivci, a 30% se rodilo posle Šabana i ne može da shvati o čemu nas 70% kenjamo (a vidi da nešto tu ipak ne štima).
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:19 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

ali koliko je tada bio milion dolara, a koliko je sad?

Pa da bi lakše shvatili recimo da je i onda i sada milion dolara bilo 700.000 evra. Pa uporedi u evrima i dobićeš pravi omer,
milisav68 milisav68 14:05 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Milutin Milošević
Loše poredjenje, Grčka nije višenacionalna zemlja, kao i što je loše poredjenje sa Čehoslovačkom, jer oni nisu imali tako krvavu predistoriju kao SFRJ.

Postoje primeri zemalja u koje su neki narodi naterani da žive zajedno (ako uzmemo da je to problem Jugoslavije). Ako izuzmemo Belgiju, koja je trenutno najveća nevladina organziacija na svetu (još uvek nema vladu, a funkcioniše mnogo bolje nego kada je imala jer posao vode službenici a ne političari), mogu se uvek kao primer navesti Nemačka, Italija, Španija, Velika Britanija... OK, svako može reću da u tim zemljama situacija nije sjajna, ali je daleko od katastrofe koja je zadesila nekada jednu od najlepših zemalja Evrope.

Da, ali tamo se poštuju zakoni i privatna svojina, i to je ta osnova/temelj, koji je dobar.
Ima i tamo korupcije i kršenja zakona, ali kada te uhvate, gubiš poziciju i ideš u zatvor.

U SFRJ je sve bilo "naše" i svako je "uzimao" koliko mu treba.Što si bio na većem položaju mogao si da "uzmeš" više i da ne "odgovaraš" zbog toga.Bilo je samo bitno da ne pričaš ništa protiv partije i Tita.
Takav sistem nije održiv i kad je nestalo para, onda se krenulo sa upiranjem prsta u "druge narode" i rat je bio neminovan.
Današnji sistem (u manje-više svim bivšim republikama), je samo još gora mutacija toga, jer se pišu zakoni u korist takvih lopova.

Onda je bila jedna partija, a danas ih je više, ali ljudi u tim partijama danas saradjuju mnogo bolje, nego ljudi koji su onda bili u samo jednoj.

Epilog svega je da ove zemlje koji su pomenute kao primer, gledaju na TV-u seriju "Mućke", a mi je živimo.





Milan Karagaća Milan Karagaća 14:16 26.06.2011

Re: Prilozi za biografiju

Kad se već javljam, da malo dolije ulja na diskusiju:
Naš današnji problem je što nekih 50% ljudi tih pati za zemljom u kojoj se živelo bolje (svesni, nažalost, da se točak istorije teško može vratiti unazad - dakle "tiho pati" = žao nam je što smo izgubili to što smo imali a ne sečemo vene svaki dan), 5% posto se ponaša u stilu "još moj deda je bio protiv te nakarade i ja sam odgojen tako" i busa se u grudi četniško/ustaško/VMROvsko/handžarsko/belogardejske (a nema pojma o čemu se radilo pre 40/50/60/70 godina), 5% posto je doprinelo krahu i raspadu na ovaj ili onaj način (od kretena u navijačkim kopovima do novinara koji su živeli od nacionalizma) pa ćute kao poslednji smrdljivci, a 30% se rodilo posle Šabana i ne može da shvati o čemu nas 70% kenjamo (a vidi da nešto tu ipak ne štima).

Potpisujem u načelu, u pojedinostima i u procentima.Baš je tako.
mayo1 mayo1 20:51 25.06.2011

Mamuzanje mrtvog konja

Ne vidim svrhu plakanja za nečim čega više - nema.
Jugoslavija je nestala prije dvadeset godina i ne vidim da ima baš puno onih koji bi željeli njen povratak.
Da je mogla opstati - opstala bi, a kako nije...
Jugoslavija je ionako bila dizajnirana za jednostranački sistem koji je mogao funkcionirati isključivo dok je Tito bio živ, što i činjenice potvrđuju.

U višestranačju, Jugoslavija ne bi mogla funkcionirati kao efikasna država.
Budući da je u svom sastavu imala više naroda, brojčano nejednakih, ne bi bilo moguće uvesti "jedan čovjek-jedan glas" jer bi u tom slučaju brojčano manji narodi bili stalno nadglasavani i marginalizirani.

Trebao bi postojati sistem veta ili bi se odluke mogle donositi isključivo konsenzusom.
Što bi to značilo za efikasnost i funkcionalnost države ne treba govoriti.
Jedni hoće u EU, drugi neće. Veto.
Jedni hoće u NATO, drugi neće. Veto.
Koji bi putni pravci bili prioritet? Kome ide novac?
Zagreb - Split?
Beograd - Bar?
Zenica-Sarajevo-Ploče?
Ili nešto treće?
Veto.
Vanjska politika? Veto.
Unutarnja politika,strateški razvojni ciljevi, prioriteti...
Veto.

Beznadežno neefikasno.

Obzirom da se nalazimo na ovom sajtu, uzimam primjer srbijanske Skupštine,
(a mogao bih i Sabora ili bilo kojeg drugog ex-yu parlamenta) u kojem se svašta može čuti i u kojem se teško dolazi do dogovora konsenzusom.

Sada samo zamislite da tu ubace i "cvećke" iz ostalih republika... to bi bio jedan urnebesni cirkus.

Smatram da je ovako bolje.
Svakom svoje, pa koliko si pametan, vrijedan, sposoban, toliko imaš.
Ono u čemu nalazimo (obostrani) interes tu ćemo raditi zajedno i surađivati.

Ako krepavaš od gladi, nije ti kriv Srbin/Hrvat, nego ti sam jer si birao ljude koji ti vode zemlju.
Hrvatima nisu Srbi(janci) birali Sanadera, nego mi sami (2X!) i nitko nam nije kriv što smo birali lopova.
kako biramo i radimo, tako i toliko imamo.

A zašto se nismo mogli u miru razići po republikama?

Na Konferenciji o Jugoslaviji u Haagu 18.10.1991. svim republikama je predložen plan političkoga rješenja (»Sporazum o općem rješenju jugoslavenske krize«, poznat kao »Carringtonov plan«).
Njime se predlagalo stvaranje »slobodnog saveza suverenih i neovisnih država sa sveobuhvatnim sporazumima o kontrolnim mehanizmima za zaštitu ljudskih prava i sa specijalnim statusom za određene skupine« te predviđalo »priznanje republika, koje to žele, unutar postojećih granica«.

Ovaj su plan prihvatile sve republike, osim Srbije, čak ga je prvotno prihvatio i crnogorski predsjednik Momir Bulatović, no nakon nekoliko dana, podvrgnut različitim pritiscima, povukao je svoj pristanak.

Iako je sve to skupa danas potpuno nevažno.



Milan Karagaća Milan Karagaća 21:38 25.06.2011

Re: Mamuzanje mrtvog konja

U višestranačju, Jugoslavija ne bi mogla funkcionirati kao efikasna država.

a vidimo kako ove višestranačke mnogo dobro već 20 godina funkcioniraju na opće zadovoljstvo svojih građana svih naroda i narodnosti.
Ne vidim svrhu plakanja za nečim čega više - nema.

ovo nije plakanje već puke konstatacije.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 22:45 25.06.2011

Re: Mamuzanje mrtvog konja


moram da ponovim:
DA JE BILO PAMETI KONJ NE BI NI LIPSAO!
mayo1 mayo1 22:48 25.06.2011

Re: Mamuzanje mrtvog konja

a vidimo kako ove višestranačke mnogo dobro već 20 godina funkcioniraju na opće zadovoljstvo svojih građana svih naroda i narodnosti.

Nije bajno, naravno, ali je još uvijek bolje od jugoslavenskog "višestranačja".
Jugoslavija nije bez razloga uvijek bila diktatura, osim kratkog razdoblja parlamentarizma, koje je završilo demokratskim ubijanjem po Skupštini.

Ja nekako ne mislim da bi drugačije završila skupštinska zasjedanja sa recimo zastupnicima Šešeljom, Glavašem, Zmagom Jelinčićem, Naserom Orićem i recimo Tačijem.
Uz ispriku onima koje nisam spomenio.
A ima ih još...

SFRJ je bila OK dok je postojala, rok upotrebe istekao, idemo dalje.
bluestar bluestar 23:36 25.06.2011

Re: Mamuzanje mrtvog konja

SFRJ je bila OK dok je postojala, rok upotrebe istekao, idemo dalje.



dzaba im ti pricas kad se oni sa tim nece nikad pomiriti. mislim naravno na sve one koji su uzivali velike privilegije u bivsoj drzavi. oni ne mogu da shvate da je padom berlinskog zida prestala vaznost te tvorevine i da je raspad bio neminovan. zato su onako strasno izgruvali vukovar, iz cistog besa, bez ikakve potrebe, navodno braneci jugoslaviju.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:49 25.06.2011

Re: Mamuzanje mrtvog konja

Ne bih se javljao da nije bilo ovoga.
Nije bajno, naravno, ali je još uvijek bolje od jugoslavenskog "višestranačja".
Jugoslavija nije bez razloga uvijek bila diktatura, osim kratkog razdoblja parlamentarizma, koje je završilo demokratskim ubijanjem po Skupštini.

Poistovećujemo šestojanuarsku diktaturu sa diktaturom "proleterijata"?
Kraljevina Jugislavija, sa Banovinom Hrvatskom u njoj, bila je pravna država. Možda ne za uzor, ali za državu naslednicu, reper pravne države.
Dakle, kada piše:
»slobodnog saveza suverenih i neovisnih država sa sveobuhvatnim sporazumima o kontrolnim mehanizmima za zaštitu ljudskih prava i sa specijalnim statusom za određene skupine« te predviđalo »priznanje republika, koje to žele, unutar postojećih granica«

Na koja se prava misli, tačnije, želim da pitam, koja su prava imali u tom trenutku Hrvati u samoproklamovanoj državi Hrvatskoj?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:58 25.06.2011

Re: Mamuzanje mrtvog konja

Paz' ovo!
U višestranačju, Jugoslavija ne bi mogla funkcionirati kao efikasna država.
Budući da je u svom sastavu imala više naroda, brojčano nejednakih, ne bi bilo moguće uvesti "jedan čovjek-jedan glas" jer bi u tom slučaju brojčano manji narodi bili stalno nadglasavani i marginalizirani.

Pa taj je problem postoja u samim republikama, i izlecen je proterivanjem, etničkim čišćenjem. Ali tako je to, kada se na narode posmatra kao na monolitne interese, kao da živiš u srednjem veku.
No, autor komentara nalazi revolucionarno rešenje za taj problem (kojim dolazi do novog problema):
Trebao bi postojati sistem veta ili bi se odluke mogle donositi isključivo konsenzusom.
Što bi to značilo za efikasnost i funkcionalnost države ne treba govoriti.
Jedni hoće u EU, drugi neće. Veto.
Jedni hoće u NATO, drugi neće. Veto.
Koji bi putni pravci bili prioritet? Kome ide novac?
Zagreb - Split?
Beograd - Bar?
Zenica-Sarajevo-Ploče?
Ili nešto treće?
Veto.
Vanjska politika? Veto.
Unutarnja politika,strateški razvojni ciljevi, prioriteti...
Veto.

Beznadežno neefikasno.

Srbi, recimo, ne žele u NATO, a Hrvati žele? Da li svi Srbi i svi Hrvati žele danas u NATO? EU?

Ovo sa putnim pravcima...
milisav68 milisav68 00:10 26.06.2011

Re: Mamuzanje mrtvog konja

srdjazlopogledja

Promakla ti ironija.
Što bi to značilo za efikasnost i funkcionalnost države ne treba govoriti.


ljuboten ljuboten 07:39 26.06.2011

Re: Mamuzanje mrtvog konja

Ovaj su plan prihvatile sve republike, osim Srbije, čak ga je prvotno prihvatio i crnogorski predsjednik Momir Bulatović, no nakon nekoliko dana, podvrgnut različitim pritiscima, povukao je svoj pristanak.

Iako je sve to skupa danas potpuno nevažno.


Dali ste najprecizniji opis stanja.
Naravno, Srbi su najodgovrniji, jer su kao najbrojniji, žrtvovali se u Dva svetska rata da bi svi Srbi živeli u jednoj državi, pa je trebalo najviše da teže da se produži međurepublička saradanja, no u novim uslovima kao međudržavna. Varaju se oni koji misle da je ključni probelm bio između Srbije i Hrvatske, odnosno Srba i Hrvata. Ne, problem su bili Albanci, jer su oni zahtevali državnost, a na to dugo nisu pristjali ni ostali, pa su slali na Kosovo svoje policiske snage. No, Albanci su bili uporni, iako je i vojska sa tenkovima intervenisala 1981. protiv demonstranata. Oni si produžili sa teškim provokacijama na Srbe, sve dok nisu prinudli Srbe u vrhu političke vlasti da zamene pomirljive i mudre političare sa primtivnim i agresvenima, koji su imali podršku od primtivnih no i po učenju agresvnih gerenrala, no i policije.
Upravo prošle subote družio sam se sa grupom Albanaca, neki i tada i sada aktivni piltičari, kada je jedan od njih rekao: "Nama nije odgovarao Bora Pavlović, već smo radili tako da vlast preuzme neko koji će se poslužiti silom, pa ste odabarali pravog čoveka za da ostvarimo ciljeve - Miloševića."
A Karagaća zna imena generala koji su stajali iza Miloševića, evo ja znam za Ljubićića, za akademika Ćosića, i mnogobrojni Kapori, Vičelići, pa je tragedija mogla da započne.
A kao što reče gospodin mayo1, sada vidimo ko koliko vredi. A niko nam ne brani sa strane da produžimo da radimo i da sarađuemo kad već delimo isti prostor i svega drugog.
No, Srbija ulazi u još veću krizu, jer retrogradne snage za sada ne dozvoljavju ni korak dalje. Za razliku od Makedonije, koja postiže čuda kada se uporedi skromni potencijali u resursima u odnosu na Srbiju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana