Jubileji| Mediji| Satira| Život

"Naša KRMAČA", 15 godina

Filip Mladenović RSS / 24.06.2011. u 21:34

Protestno spaljivanje "KRMAČE"
Protestno spaljivanje "KRMAČE"
Naslovna strana, 2001.
Naslovna strana, 2001.
U noći izmedju 25. i 26. juna 1996. godine pojavio se prvi broj satiričnog lista "Naša KRMAČA". Narednih osam godina, do leta 2004, imao sam privilegiju da učestvujem u jednoj od najkreativnijih i najotkačenijih profesionalnih freelance avantura. Ona se nije svodila samo na pisanje, pripremanje i uredjivanje, već i na neverovatne susrete, neobične dogadjaje, izuzetne razgovore i originalne programske akcije.

Za 5. godišnjicu izlaženja "Naše KRMAČE" napisao sam tekst pod naslovom "TAČNO VREME", u kome, evo ni 10 godina kasnije, nemam ništa ni da dodam ni da oduzmem. A iluzija da se satiričnim angažmanom nešto može promeniti u društvu na bolje, i dalje me drži, kao daleke 1979. godine, kada sam u "STUDENTU" objavio svoje premijerne "Filipike" u rubrici "MISLIM".

5       GODINA  "Naše  KRMAČE"                         T A Č N O   V R E M E

Praviti satiričan list u zemlji, u kojoj se  jedino na toalet papiru može odštampati puna istina, čini se kao Sizifov posao. Uostalom, zar množina od Sizifovog posla ne glasi "srpska posla"? Iako je većina Srba tokom devedesetih radila za WC šolju, dakle zaradjivala samo toliko da se prehrani i da kupi papir za klozet, postojanje "Naše KRMAČE" već pet godina svedoči da je nešto preostalo i za duh. Telo pre ili kasnije završi u grobnici, individualnoj ili masovnoj, ali duh opstaje. Blago onome ko prepozna snagu duha, njegova je vasiona.

Prvi broj satiričnog lista "Naša KRMAČA" pojavio se, sudeći prema zaglavlju, 25. i 1/2  juna 1996. godine. I upravo  se u toj  1/2   krije simbolika poduhvata, "začetog nepažnjom" u kafani "Orač", a zaljuljanog u stanu pokojnog velikana srpske satire Vlade Bulatovića Viba, u Bulevaru Kralja Aleksandra 36/8, koji je te 1996. još bio Bulevar Revolucije. Šačica novinarskih lumpenproletera, boema i slobodnjaka, još ošamućena od sveprisutnog srbovanja i lova na domaće izdajnike i strane plaćenika, rešila je da založi dve teško spojive stvari na Balkanu: talent i hrabrost.

I, rodjen je list sa najvećim u SRJ, sa logotipom sličnim najstarijem dnevnom listu u Srbiji, koji je namerno zastranio u levo.

U početku je bilo neodumica oko naziva: šta je to KRMAČA i zašto baš KRMAČA? Velika crvena mrlja u zaglavlju lista jasno je ukazivala na poreklo, ali su asocijacije na izvozni adut Miloša Obrenovića iz vremena emancipacije Srbije bile jače, pa se većina opredelila za životinjsko, a ne za stilizovano tumačenje naziva naših satiričnih novina.

Iznutra, iz redakcijskih odaja, koje su se nekoliko puta  menjale tokom proteklih pet godina, da bi se sada "skrasile", ne slučajno, u ulici koja se zove baš Balkanska, sve je delovalo drugačije. Satira, i kao novinarski žanr i kao literarni rod, veoma je zahtevna. Praviti dva puta mesečno satiričan list, i da nije bilo pogubnog Miloševićevog režima, poseban je ispit za svakog novinara i urednika. Kada se uporede impresumi prvog i poslednjeg broja "Naše KRMAČE" može se videti da su samo četiri "lika" uspela da ostanu do kraja u ovoj kreativnoj avanturi: Boško Savković, Vladimir Gajtović, Zoran Stanković Hogar i Filip Mladenović. U medjuvremenu, više od sto ljudi je svojim različitim ostvarenjima, od tekstova, aforizama i pesama, pa preko stripova i karikatura do fotografija i foto-montaža, ostavilo trag u listu koji želi da ilustruje snagu ovdašnjeg duha, uprkos svemu. Jer, kako se uvek govorilo u "Krmači" - SMEH OSLOBADJA!

Već je postalo opšte mesto ukazivanje na sve perverzije koje su ometale poslovni poduhvat "Naša KRMAČA", pogotovo u jeku Miloševićeve kampanje protiv slobode medija. Da kažemo samo da za članove redakcije našeg satiričnog lista 5. oktobar 2000. ne postoji. Za nas je 5. oktobar u stvari onaj već pomenuti 25. i 1/2   jun 1996. godine, kada smo odlučili da sve stvari u Srbiji nazivamo pravim imenom. Za nas gangsteri nikada nisu bili "žestoki momci",već mafijaši. Lopovi nisu bili "vlasnici ekstradohotka", koji bi sada da se izvuku plaćanjem nekakvog poreza u režiji nove vlasti, već pljačkaši naroda. Milošević  nikada nije bio "najveći srpski političar posle Pašića", kako reče "otac nacije" Dobrica Ćosić, već ratni zločinac, kriminalac i demagog. Opozicija nije bila opozicija, već poslovni partner sa Miloševićevog kanabeta. Akademici i književnici nisu bili intelektualci, već prodane duše. Novinari nisu bili patriote , u službi naroda, već intelektualne prostitutke, koje su svojim pisanjem podstrekavale rat, nacionalnu i versku mržnju. I najzad, estrada nije bila estrada, već javna kuća za zgrtanje para na krvi i muci naroda, u funkciji njegovog zaglupljivanja.

I upravo zato što je "KRMAČA" nazivala pojave i ljude u Srbiji tokom devedesetih pravim imenom, kao i danas, često je nosila etiketu vulgarne, neozbiljne, bezobrazne novine. Pa ima li šta vulgarnije od činjenice da je srpska prestonica danas i ovde povredjena i unižena masovnim grobnicama  žena i obezglavljene dece sa Kosova? Ima li šta vulgarnije od toga  da je srpska prestonica zagadjena vilama sa ogromnim zidovima, materijalnim dokazima ratnog plena? Ima li šta vulgarnije od porazne istine da se ulicama srpske prestonice još uvek slobodno šetaju monstrumi, koji su ubijali, silovali, pljačkali, otimali, hapsili, prebijali, a sada glume nevinašca, demokrate, europejce!? Ima li šta vulgarnije od upravo saopštenih podataka da je u Srbiji milion siromašnih, da je društveni proizvod zemlje za deset godina prepolovljen, a kupovna moć stanovništa opala za 60 odsto!?

"Naša KRMAČA" je od svog osnivanja nastojala da bude dobar, kvalitetan satiričan list, sa respektibilnim saradnicima i relevantnim projektima. Sada, posle pet godina, možemo sa ponosom da utvrdimo da je "Naša KRMAČA" osigurala zaslužno, bez stranih donacija ili šurovanja sa Miloševićevim režimom, svoje mesto na medijskom nebu Srbije. Bogata izdavačka, video i CD produkcija, vlastiti web sajt i sve veći broj čitalaca "Naše KRMAČE", uprkos svemu, ubedljivo govore o snazi jedne odluke, o mudrosti jednog izbora i veštini jedne uredjivačke politike. Rubrike poput "Krici i odjeci", "O Tempora, O Mores", "Misterije", "Idemo u zatvor", "Vlažni telefoni", "Prljavi, pokvareni pirati", "City svega", "Istorija, (m)učiteljica života" ili "Hororskot", efektne fotomontaže, antologijski stripovi i karikature, kao i ulični performansi, kao što je akcija "pranja" dnevne štampe od laži i diletantizma, izvedena u Knez Mihailovoj 10. jula 1996. godine ili turneja redakcije tokom protesta 1996/97 zbog izborne kradje, utisnuli su znak "Naše KRMAČE" u kolektivnu memoriju naše nacije i antologiju srpske satire. Jer, ko slobodno misli - dobro rasudjuje!

                                                                                                                                                                                           

                                                                                 



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zoja444 zoja444 22:29 24.06.2011

smeh oslobadja

Jer, ko slobodno misli - dobro rasudjuje!



uopste mi nije bilo smesno, kada mi je kum, izmedju ostalog i aforisticar, naplatio svoju knjizicu aforizama od oko dvadesetak strana i vrednosti oko 1 evra. gledala sam ga zabezeknuto i nisam mogla da poverujem. ni kumovi nisu kao sto su nekad bili.
kremba kremba 08:55 25.06.2011

Re: smeh oslobadja

zoja444
... kada mi je kum, izmedju ostalog i aforisticar, naplatio ...


Zoja, na svetu postoje dve vrste ljudi: "giversi" i "tejkersi". Kod tejkersa nema nista dzabe, pa makar Vam bio rodjeni brat.
zoja444 zoja444 10:43 25.06.2011

Re: smeh oslobadja

kremba
Zoja, na svetu postoje dve vrste ljudi: "giversi" i "tejkersi". Kod tejkersa nema nista dzabe, pa makar Vam bio rodjeni brat.


hvala na objasnjenju.
benevolent benevolent 11:44 25.06.2011

Re: smeh oslobadja

Па, можда је и кум био забезекнут што си хтела за џабе да конзумираш његову интелектуалну својину. Можда кум не треба да једе, пије и станује. Можда би му ти купила јело, пиће и платила, преноћиште,а и оно приде... и тако месец и више дана.
kremba kremba 12:20 25.06.2011

Re: smeh oslobadja

zoja444
hvala na objasnjenju.


Nema na cemu.
Vidite, kad se sretnu dva giversa, cvece prsti na sve strane.

benevolent
Па, можда је и кум био забезекнут што си хтела за џабе да конзумираш његову интелектуалну својину. Можда кум не треба да једе, пије и станује. Можда би му ти купила јело, пиће и платила, преноћиште,а и оно приде... и тако месец и више дана.


Mogu li da pogadjam? Zivite na zapadu i radite kao programer?
Lukavo je ovo sa cirilicom, ali provalio sam Vas.
benevolent benevolent 12:47 25.06.2011

Re: smeh oslobadja

Не радим, нажалост, нигде. А нисам ни програмер, на срећу. Користим ћирилицу, јер је лепа, то о мени знају блогери. Немам ништа против латинице, на пример, њоме се потписујем. Али, ј...ш форму, важна је суштина. Случајно или не, НАША КРМАЧА је, барем у наслову у ћириличном облику, а злотворе, глупаке и осталу гамад, треба сви да ј..у на свим писмима и знацима и писмено и неписмено, тј усмено.
kremba kremba 13:11 25.06.2011

Re: smeh oslobadja

benevolent
Не радим, нажалост, нигде. А нисам ни програмер, на срећу. Користим ћирилицу, јер је лепа, то о мени знају блогери. Немам ништа против латинице, на пример, њоме се потписујем. Али, ј...ш форму, важна је суштина. Случајно или не, НАША КРМАЧА је, барем у наслову у ћириличном облику, а злотворе, глупаке и осталу гамад, треба сви да ј..у на свим писмима и знацима и писмено и неписмено, тј усмено.


Salim se malo, naravno. Smeh oslobadja.
Ali mi bas licite na tejkersa. <_<

LM, 1 euro nije mnogo vise od nista. Stoga, mogao je kumi da ustupi malo intelektualne svojine besplatno. Ovako je klasican tejkers. Uvek ce imati para, ali nikad dovoljno. Malo mi ga cak i zao.
zoja444 zoja444 16:10 25.06.2011

Re: smeh oslobadja

benevolent
Па, можда је и кум био забезекнут што си хтела за џабе да конзумираш његову интелектуалну својину. Можда кум не треба да једе, пије и станује. Можда би му ти купила јело, пиће и платила, преноћиште,а и оно приде... и тако месец и више дана.


vidis kako lako dolazi do nesporazuma. ja uopste nisam zelela njegovu intelektualnu svojinu. knjizicu nisam ni procitala. to je bio vise gest dobre volje. ali i on je pokazao time svoju "dobru volju". pokvarili su se kumovski odnosi. ispalo je da vrede 1 evro.
zoja444 zoja444 16:14 25.06.2011

Re: smeh oslobadja

LM, 1 euro nije mnogo vise od nista. Stoga, mogao je kumi da ustupi malo intelektualne svojine besplatno. Ovako je klasican tejkers. Uvek ce imati para, ali nikad dovoljno. Malo mi ga cak i zao


upravo tako. time je pokazao svoj karakter( potvrdilo se i u godinama koje su posle dosle).
dule79 dule79 23:50 24.06.2011

davno bese

Imao sam tu srecu da kupim par brojeva Krmace. Kakvo je to odusevljenje bilo. Nazalost, jos uvek sam bio pod roditeljskim budzetom pa nisam mogao da priustim da budem redovan citalac. Bilo bi stvarno super kad bi arhiva Krmaca mogla da se nadje u elektronskom obliku
outcast outcast 02:04 25.06.2011

Obozavala sam Nasu Krmacu :)

Secam se proleca/leta 1997-me... Beograd u kojem vise godinama ne zivim...Sticajem okolnosti te godine sam provela nekoliko meseci u Beogradu i secam se odusevljenja kada sam naisla na Nasu Krmacu. Ne znam da li imam negde neki primerak sacuvan, verovatno ne, ali sadrzaj je bio fenomenalan - skoro da sam pocela da verujem da ce nesto krenuti na bolje. Iz ove retrospektive cini se da jedna lasta ne cini prolece...
fantomatsicna fantomatsicna 02:30 25.06.2011

Sad

kad su pohvale krenule bilo bi zaista lepo kad bi se nasla neka izdanja na netu..
vlkdrag vlkdrag 15:17 25.06.2011

Re: Sad

fantomatsicna
kad su pohvale krenule bilo bi zaista lepo kad bi se nasla neka izdanja na netu..


E ovo bi već bilo za svaku pohvalu!
djapica djapica 05:26 25.06.2011

bela palanka

A je l' se seca neko kada je ekipa iz Belu Palanku morala na kontra miting? Oni su bili k'o Alan Ford!
benevolent benevolent 11:37 25.06.2011

Re: bela palanka

Сећамо се! Аутор: Света Страхота
blogov_kolac blogov_kolac 09:05 25.06.2011

HVALA!

Jako bitnu ulogu u tome sto Milosevicev rezim nije uspeo potpuno da slomi, zastrasi, sludi i do kraja zaglupi narod, i dokrajci njegovu sposobnost kritickog rasudjivanja, imale su snazne doze protivotrova u vidu ruganja laznim autoritetima i njihovim opasnim lazima koje smo imali prilike da dobijamo od kultnih satiricnih fenomena iz tog perioda poput Indeksovog radio pozorista, pa i ovakvih stampanih izdanja poput "Nase krmace" ili "Bre!". Ljutu travu na ljutu ranu, i zato mi nikada nije narocito smetalo sto su neke stvari tamo cesto bile manje sofisticirane nego sto je po mom ukusu, i zelim ovom prilikom da se najiskrenije zahvalim svima koji su bili na bilo koji nacin ukljuceni u slicne projekte.
benevolent benevolent 11:30 25.06.2011

ЖИВЕЛА НАША КРМАЧА!

... а са њом и некадашње најбриткије перо- Света Страхота (овоземаљски- Светислав Поповић), који је оплео и саплео кога је хтео. Многи су ту били прозивани, а Св.Страхот их је, на срећу, надживео пре него што их је покопао за време њихових минорних живота. Требало би да се поново активира, јер се стално појављују нове гомилетине потенцијалних Страхотиних пацијената, који заслужују достојну Светину пажњу.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:58 25.06.2011

Re: ЖИВЕЛА НАША КРМАЧА!

Svetu Strahotu možete slušati na talasima Beograda 202, a biće i specijalni gost današnjeg izdanja emisije "MUĆNI GLAVOM" od 14h do 15h!
benevolent benevolent 13:14 25.06.2011

Re: ЖИВЕЛА НАША КРМАЧА!

Шта има да га слушам на радију, било на на МФМ или 2о2 где је уредник дневника. Тамо не сме да кења. Не иде. Зато заједно са њим серем уживо, уз пијачу. Мада, мислим да је штета да ту физиолошко-културолошку потребу не обавља по заслужним појединцима, којих има тушта и тма. Па, ако не на радију, онда преко Наше Крмаче.
Spiridon Spiridon 14:48 25.06.2011

Naša KRMAČA

moj favorit
vlkdrag vlkdrag 15:16 25.06.2011

Naša krmača, naše prasence

Hvala na podsećanju, Filipe.
Kupio sam svojevremeno sve primerke koje je pripremala vaša lucidna redakcija. I srećan sam jer sada nemam ni jedan jedini, sve sam ih odmah nako čitanja delio dalje, drugima, da se širi dobra energija.
A ko beše igrao fudbal sa ambasadorima, krmača ili bre?
neverovatnimiki neverovatnimiki 16:40 25.06.2011

Uspomena!

"Naša Krmača" je satirični nedeljnik iz koga sam se učio pravom novinarstvu u Srbiji.Krmača je bila daleko ozbiljnija,normalnija,kulturnija,inteligentnija od svih novina i drugih medija u to vreme(sa izuzetkom,možda, "Naše Borbe".
Krmača me je zabavljala,zasmejavala,mada se nikada nisam smejao dok sam je čitao.
Krmača je za mene bila tačka normalnosti u tadašnjoj SeReJe-i.
Krmača je sada za mene samo lepa uspomena iz vremena kada sam verovao da je potrebno i dovoljno da samo uvene jedan cvetak u kosi da bi mi,ostali,procvetali.
"Krmača je tica naša sveta..."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana