Muzika| Nostalgija| Zabava

Jedan korak dalje

kukusigameni RSS / 22.06.2011. u 08:24

 RudeBoySux.png

Pogađate, reč je o SKA muzici.

Ukratko, u pitanju je prvi pravac jamajkanske popularne muzike. Nastao je spajanjem Mento ritma, Kalipsa, američke R&B i Džez muzike. Prvenstveno, SKA je muzika namenjena plesu, koja  pleni svojim optimizmom, ritmom i jednostavnošću. Naglašavanje je na „dva“, muzika obiluje sinkopama, pa se smatra da je i sam naziv ove muzike nastao na taj način. Dakle, ovako nekako: M-SKA, M-SKA, M-SKA..., što uglavnom vuče gitara tokom svirke. Inače, klasičan SKA bend se sastoji od bubnjeva, bas gitare, gitare, klavijature i duvača (pretežno saksofona, trube i trombona). Od ranih četrdesetih godina prošlog veka, jamajkanski muzičari su usvajali američku muziku i izvodili je na plesovima po hotelima, salama za ples i ulicama. Veliki uticaj su imali Count Basie, Erskine Hawkins, Duke Ellington, Glen Miller i Woody Herman. Tokom pedestih u Americi „manje“ bendove menjaju „Big bendovi“ sa više bi bap, ritam i bluz zvuka. Trudeći se da tu muziku dovedu na Jamajku, domaći muzičari (oni koji su imali priliku da putuju po USA) počinju da eksperimentišu i tako nastaje sam začetak onoga što danas nazivamo SKA muzikom.

Evo jednog primera!

Blues Blasters

 1954. godine se odigrao prvi veliki koncert u Ward teatru u Kingstonu. To otvara čitavo poglavlje jamajkanske muzike i nastaje pravac koji se naziva Šafl (shuffle).

 

For example!

Neville Esson

 

Pomama oko ove muzike dovodi do razvoja studija i radio stanica na kojima se emituje muzika za ples. Zahvaljujući ovome i mladi muzičari dobijaju šansu i lavina kreće. Krajem pedesetih i početkom šezdesetih, Jamajka je bila na pragu sticanja nezavisnosti od Velike Britanije. Clement "Coxsone" Dodd, disk džokej, je prepoznao trenutak i potrebu za određenim nacionalnim identitetom u muzici te počinje snimanje popularnih bendova u sada već legendarnom studiju, “Studio one”. Zahvaljujući nastanku ovih ploča muzika se brzo širi i popularizuje. Do 1962. Cecil Bustamente Campbell, kasnije poznatiji kao "Prince Buster"  u potrazi za nečim novim zajedno sa gitaristom Jah Jerry, nameće takozvani “upbeat” umesto postojećeg “downbeat-a”.  I tako nastaje prava jamajkanska sinkopa i konačno je rođen SKA.

Owen Gray

Tokom tih šezdesetih, getoi Jamajke su prepuni mladih ljudi bez posla i bez nade. Optimizam koji je SKA širio kao da nije bio namenjen ovim momcima. Tako nastaje subkulturni fenomen koji se naziva: “Rude Boys”. U pitanju su momci koje angažuju tzv. sound sistem operateri (mobilni DJ-evi) da sabotiraju plesove svojoj konkurenciji. Dolazilo je do pravih ratova bandi, a ono što je specifično je bila moda koju su “rude boys” kopirali od američkih gangstera. Ta moda je kasnije uticala na modu vezanu za popularizaciju SKA muzike u Britaniji. Fenomen “Rude boys-a” je takođe postao odlična inspiracija za tekstove SKA muzike. U vezi fenomena “Rude boys”, treba reći da i najpoznatiji rege muzičar svih vremena Bob Marley je prvenstveno zajedno sa Peter Tosh-om, Bunny Wailer-om i ekipicom, osnovao SKA bend koji se zvao “The Teenagers”, pa zatim “The Wailling Rudeboys”, da bi preko “The Wailing Wailers”, konačno dobili ime  po kome su bili najpoznatiji (opet zahvaljujući Coxone Dodd-u): “The Wailers”.

The Folks Brothers

Bob Marley & The Wailers

Vreme je i da opišem kako izgleda SKA ples. Naime, on je krajnje jednostavan. Nazivaju ga i“Skanking”.  U suštini, noge rade tzv. Running man, kao da trčite u mestu u ritmu muzike sa savijenim kolenima. Ruke su savijene u laktovima, sa šakama stisnutim u pesnice, koje mašu (kao da udaraju ) i to naizmenično sa nogama (leva noga, desna ruka itd.). “Rude Boys” su igrali nešto drugačije u svojim kratkim pantalonama, igrali su nešto sporije uz prilično preteće držanje.

Derrick Morgan

Kada se SKA “zapatio” na Jamajci, zajedno sa emigracijom, veoma brzo je počeo da prelazi Atlantik. Naravno da je bilo unosnije svirati SKA u Britaniji nego na Jamajci, tako da je vremenom više bendova bilo u Engleskoj nego u njegovoj postojbini. Razvilo se tržište ove muzike u Britaniji i SKA je morao polako da se menja. Prvi pravi međunarodni hit koji je poharao top liste bio je "My Boy Lollipop", u izvođenju Millie Small. Veliki broj Britanaca, postao je svestan prisustva andergraund kulture koja je dopirala iz siromašnih krajeva gradova. Modni detalji “Rude boys-a” su uticali na način oblačenja mnogih, posebno na ekipe “opasnih momaka” iz radničkih krajeva. Međutim, SKA je zahtevao brzu igru i bio je naporan za ove delije, te je došlo do smanjivanja brzine muzike, i tako je iz SKA muzike rođen novi pravac: Rocksteady.

Priča je da je Hopeton Lewis pokušavao da odsvira stvar Take it Easy u SKA ritmu i nije išlo. Bilo je prebrzo. Onda je usporio stvar na pola brzine i tako je izveo. Neko mu je nakon izvođenja prišao i rekao: “That rock steady, man, that's rockin' steady.” I eto imena.

Pokret Modova, koji su prihvatili Rocksteady i modu koja je pratila ovu muziku, polako je prerastao u pokret Skinhead-a. 1966./67. mnogi muzičari nisu više bili zadovoljni ovim načinom sviranja pa su pokušavali da pronađu neki drugi način. I pronašli su. Na postojeći ritam, uz male promene bas deonica, dodate su organe koje su zajedno sa gitarom “muljale” pa je sve to prljavo zvučalo: “Reggae, reggae.” Tako, uz političke sukobe na Jamajci, uz potrebu da ova muzika ne bude samo za ples, već da ima i savršeno jaku poruku, uz Rasta filozofiju, iz SKA muzike nastaje Rege (Reggae). Ali to je već neka druga priča ili tema za ceo jedan blog.

Easy Skanking

Pokret Rude Boys-a je sedamdesetih godina revitalizovan spojem regea i panka zahvaljujući bendovima kao što je na primer  Clash. I polako do kraja sedamdesetih umesto regea, počinje da uz te primese panka lagano uplivava SKA. Dobar primer bi bio bend Specials. Za par godina SKA (ili Blue beat, kako su ga još zvali) postao je mejnstrim muzika u Britaniji. Taj prodor SKA muzike postao je poznat pod imenom "2-Tone." 1979. godine Jerry Dammers je osnovao 2-Tone Records. Oficijelni logo je bio čovek u crnom odelu, sa belom košuljom, crnom kravatom, šeširom, belim čarapama i crnim mokasinama, koji je dobio ime Walt Jabsco. Walt od Walt Disney, a lik logoa je bio crtež zasnovan na ranoj fotografiji Peter Tosh-a. U ime revolta protiv rasizma, crno belo oblačenje i rasno integrisani bendovi su predstavljali promociju rasnog jedinstva. Bendovi kao što su Madness, The Beat, The Selecter, The Bodysnatchers i Specials, potpuno su oživeli klasični SKA zvuk Prince Buster-a i ostalih muzičara sa Jamajke. Tako su numere kao što su Madness (original), Too Hot (original), One Step Beyond (original) i sl. postale verovatno veći hitovi nego što su to bile u originalnom izvođenju. Obrađivane su i pesme drugih žanrova, a jedna od najboljih po meni obrada kompozicija koje originalno nisu bile SKA, dolazi od benda Bad Manners, koji su obradili pesmu benda Sam the Sham and the Pharaons: “Wooly Bully”. Ovde možemo dodati i Swan Lake Čajkovskog u izvođenju grupe Madness. Na kraju, kako to uvek biva, Chrysalis Records je kupio 2-Tone od Dammers-a i lagano je sve propalo do 1985.godine. Završen je drugi talas SKA muzike.

s.gif 211725858_0ed79ff7de.jpg

Raspadom 2-Tone , SKA postaje slabije zastupljen ali ne i uništen. On se zadržao prvenstveno zbog toga što je od samog početka bio kombinovan sa pop, rok, pank i ostalom muzikom. Preživeo je i uticajem 2-Tone-a na Ameriku, pa su bendovi kao The Toasters, Bim Skala Bim i ostali uspeli da sačuvaju SKA muziku. Današnje verzije SKA muzike su zastupljene bendovima kao što su: The Chris Murray Combo, Dave Hillyard and The Rocksteady 7, Jump with Joey, Hepcat, Ocean 11, Let's Go Bowling, The Slackers, Los Hooligans, Mobtown, See Spot i NY Ska Jazz Ensemble, koji su ostali privrženi jamajkanskim korenima.

Operation Ivy, Voodoo Glow Skulls, Janitors Against Apartheid, kombinuju punk i idu pravcem SKA core-a.

Regatta 69, Filibuster, Urban Blight se kreću najviše u pravcu reggae/rockstady.

Punch the Clown, Undercover S.K.A., ostaju bliski 2-Tone zvuku.

The Mighty Mighty Bosstones

Eh, a kod nas?

Pa kod nas se SKA primio onako baš (možda zato što je u našoj narodnoj muzici često zastupljeno ono es-tam es-tam). Znam da ćete u komentarima kačiti razne spotove, pa vam neću nametati mnogo toga ali evo nekoliko po mom izboru.

Prljavo Kazalište

Piloti

Via talas

Šarlo akrobata

Laboratorija zvuka

Idoli

Haustor

Pa čak i Bijelo dugme.

Bilo kako bilo, SKA se malčice pritajio. Crno belo je prisutno u obilju boja muzičkog biznisa koji razara pokrete kao što su SKA i njemu slični. “Rude Boys” se pale na neke druge ritmove, a mi matorci se tu i tamo prisetimo optimizma i plesa koji je nekad bio sveprisutan. I ako sam uspeo barem za trenutak da vam pomerim jednu nogu napred i suprotnu ruku, skupljenu u pesnicu za njom, onda ovaj blog ima smisla. A ima, znam. Pitanje je samo kada će ponovo doći taj “sledeći korak dalje”.


 

Tagovi



Komentari (87)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

fedor18 fedor18 08:29 22.06.2011

;)

Skasigatebi
Odavno sam na ska-punk-core.Voodoo Glow Skulls svojevremeno u Metelkovoj u Ljubljani jedan od boljih koncerata ...
kukusigameni kukusigameni 08:33 22.06.2011

Re: ;)

Onda moze ovo za prvog.
fedor18 fedor18 08:35 22.06.2011

Re: ;)

kukusigameni
Onda moze ovo za prvog.

Naravno...Hvala.Operation i poslušam ponekad,za razliku od Rancida...
blogovatelj blogovatelj 14:50 22.06.2011

Re: ;)

Onda moze ovo za prvog


Intenzivno ih slusam zadnjih par godina.
I ove baje. Venecijanski komunisti?!
Pesma o njemu. Najvecem.

fedor18 fedor18 15:04 22.06.2011

Re: ;)

blogovatelj

I ove baje. Venecijanski komunisti?!
Pesma o njemu. Najvecem.


Talco su svirali mislim, najmanje dva putu u Novom Sadu...
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:30 22.06.2011

Enciklopedijski blog.

Bravo! Ništa ne znam o Ska-u (kao ni o mnogo čemu drugom), zato, 'fala na uvodu!
kukusigameni kukusigameni 08:36 22.06.2011

Re: Enciklopedijski blog.

Shabane, evo malo Ska muzike iz USA.

fantomatsicna fantomatsicna 13:39 22.06.2011

Re: Enciklopedijski blog.

srdjan.pajic
Bravo! Ništa ne znam o Ska-u (kao ni o mnogo čemu drugom), zato, 'fala na uvodu!

Pridruzujem se.I ja volim kad mogu nesto novo da naucim
kukusigameni kukusigameni 21:22 22.06.2011

Re: Enciklopedijski blog

fantomatsicna


Posto si jedna od mladjih (i sladjih) ovde na blogu, ovo kao da je poruceno za tebe.

17 ti je godina tek


fedor18 fedor18 08:45 22.06.2011

Meni

omiljeni Britanci...Bez kompromisa.Takođe odgledao uživo...
fedor18 fedor18 08:58 22.06.2011

Kada

je Sreta napustio Pekinšku Patku,osnovao je bend Kontraritam...
kukusigameni kukusigameni 09:03 22.06.2011

Re: Kada

Pa onda da dodamo i ovu ekipu: Petar i zli vuci

Ubica
Kozaci
miloradkakmar miloradkakmar 09:14 22.06.2011

Lepo

Nije loše. Šta drugo reći?!
Jedino, da sad više znam.
kukusigameni kukusigameni 09:19 22.06.2011

Re: Lepo

miloradkakmar

Onda za tebe jedna Ska fotka.

bocvena bocvena 09:27 22.06.2011

Ko može da sedi dok sluša ska...

taj je mrtav!

Najviše mi se sviđa trunka ska zezanja u najrazličitijim žanrovima.

Ipak, jedna klasična za početak...
kukusigameni kukusigameni 09:28 22.06.2011

Re: Ko može da sedi dok sluša ska...

bocvena

bocvena bocvena 10:23 22.06.2011

Re: Ko može da sedi dok sluša ska...

Obrni...okreni...opleti...

kukusigameni kukusigameni 12:00 22.06.2011

Re: Ko može da sedi dok sluša ska...

bocvena
Obrni...okreni..

blogovatelj blogovatelj 15:06 22.06.2011

Re: Ko može da sedi dok sluša ska...

Ko može da sedi dok sluša ska...
taj je mrtav!


Ovi u publici nisu. I ja otprilike tako reagujem na ska, znaci ziv sam
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:29 22.06.2011

Re: Ko može da sedi dok sluša ska...

blogovatelj
Ko može da sedi dok sluša ska...
taj je mrtav!


Ovi u publici nisu. I ja otprilike tako reagujem na ska, znaci ziv sam


Ne razumem se baš najbolje, jel' može ovo da prodje ko ska? Mislim, to je taj ritam, trube i tako to.

blogovatelj blogovatelj 19:34 22.06.2011

Re: Ko može da sedi dok sluša ska...

Ne razumem se baš najbolje, jel' može ovo da prodje ko ska? Mislim, to je taj ritam, trube i tako to.


Dobro si razumeo Sabane. Sedi, pet
kukusigameni kukusigameni 20:23 22.06.2011

Re: Ko može da sedi dok sluša ska...

ska shaban
Ne razumem se baš najbolje, jel' može ovo da prodje ko ska? Mislim, to je taj ritam, trube i tako to.

Evo i od mene zakljucena petica!
I evo za nagradu jedan CA SKA band
Hepcat
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:46 22.06.2011

Re: Ko može da sedi dok sluša ska...

kukusigameni
ska shaban
Ne razumem se baš najbolje, jel' može ovo da prodje ko ska? Mislim, to je taj ritam, trube i tako to.

Evo i od mene zakljucena petica!
I evo za nagradu jedan CA SKA band
Hepcat

blogovatelj
Ne razumem se baš najbolje, jel' može ovo da prodje ko ska? Mislim, to je taj ritam, trube i tako to.


Dobro si razumeo Sabane. Sedi, pet


Drago mi je da je čitavo nastavničko veće na mojoj strani. Pa evo i ovo zvuči kao Ska, jel' da (nadam se da neću zbog ovog da okinem na avgust):

kukusigameni kukusigameni 21:57 22.06.2011

Re: Ko može da sedi dok sluša ska...

srdjan.pajic


Zvuci, al' ima da ti smanjim ocenu jer cim vidis harmoniku ti odmah poshabanish. Mislim, stvarno.

srdjan.pajic srdjan.pajic 22:39 22.06.2011

Re: Ko može da sedi dok sluša ska...

kukusigameni
srdjan.pajic


Zvuci, al' ima da ti smanjim ocenu jer cim vidis harmoniku ti odmah poshabanish. Mislim, stvarno.



Eh, harmonika! Nije mi baš toliko omiljena, sem kad dodje u ruke majstora!

mlekac mlekac 10:10 22.06.2011

Preporuke

udarene cim sam vidla naslov i temu.

A sad cekam da se vrati Zmu koji je mnogo bolji poznavalac ove muzike od mene (ja volem, al' sam duduk da popamtim ko sta svira) pa ce ti okacimo muziciki pozdrav.

Dotle
blogovatelj blogovatelj 14:59 22.06.2011

Re: Preporuke

Preporuke
udarene cim sam vidla naslov i temu.


Takodje.
Koje i vama zelimo.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:14 22.06.2011

Re: Preporuke

mlekac
udarene cim sam vidla naslov i temu.



Isti slučaj

Slušala Madness (najviše) i drogirala se reggae-om.

Hvala za divan tekst i fenomenalne linkove! Ovo je blog na kome ću danas definitivno da uživam
kukusigameni kukusigameni 20:27 22.06.2011

Re: Preporuke

mlekac
ja volem, al' sam duduk da popamtim ko sta svira

Pa dobro al' ove sigurno znas!

No Doubt

kukusigameni kukusigameni 20:32 22.06.2011

Re: Preporuke

Ska Bloggy
Preporuke
Takodje.


Fala, fala.
Sudeci po onome sto si kacio sudim da ti se ovo dopada.

Komando Moriles
kukusigameni kukusigameni 20:38 22.06.2011

Re: Preporuke

Snezana Radojicic
Slušala Madness


Sta bre slusala? Pravilno je reci "slusam"!

Night Boat to Cairo

fedor18 fedor18 11:40 22.06.2011

...

Malo i popularnih nota...Ska P jedan od najboljih show programa uživo...Proošle godine na Szigetu se pogodilo da sviraju s The Madness isti dan,čak su i odsvirali na kraju jednu stvar zajedno...

Kazezoze Kazezoze 12:31 22.06.2011

ska - pregledno napisano...

ne treba zaboraviti svakako jednog od najboljih, ako ne i najboljeg gitaristu ska muzike ernesta ranglina.

ps. kačite linkove da ne zagušite blog...
mirelarado mirelarado 13:40 22.06.2011

Re: ska - pregledno napisano...

ps. kačite linkove da ne zagušite blog...


У праву си, Каз. Ево, ја нећу ништа да качим, само да похвалим текст и уживам у музици коју постављате.
kukusigameni kukusigameni 20:44 22.06.2011

Re: ska - pregledno napisano...

Kazezoze


Ako cemo da kacimo "chiche", onda moze i Skatalites.

kukusigameni kukusigameni 20:48 22.06.2011

Re: ska - pregledno napisano...

mirelarado

Ево, ја нећу ништа да качим

Evo, a ja cu tebi da prikacim ovo.

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:07 22.06.2011

It's got to stop:))

javascript:;
kukusigameni kukusigameni 20:53 22.06.2011

Re: It's got to stop:))

Jelena Pavlović


Jedino da ti odgovorim adekvatnim forhend topspinom.

On My Radio

kukusigameni kukusigameni 21:04 22.06.2011

Re: catch22

zoja444 zoja444 14:16 22.06.2011

yeah, ska!



ja sam vec kacila gomilu clipova po drugim blogovima da sam sada ostala bez inspiracije! smislicu valjda nesto.

this is ska

edit

eto, cudo jedno, meni je rege dosadan i ne mogu da ga slusam, a ska obozavam. ista varijanta je i kod bluesa i jazza
kukusigameni kukusigameni 21:15 22.06.2011

Re: yeah, ska!

zoja444
a ska obozavam


Pa onda da navalimo na SKA.

Lip Up Fatty

zoja444 zoja444 21:46 22.06.2011

Re: yeah, ska!

Inner Party Inner Party 14:39 22.06.2011

MMB

Ska je odlicna muzika, bas za leto... Od ovih mladjih omiljeni su mi Mighy Mighty Bosstones i Reel Big Fish.

Od domacih omiljena mi je ova:



A ni ovi nisu losi:

kukusigameni kukusigameni 21:45 22.06.2011

Re: MMB

Inner Party


A pazi ove majstore!

Tokyo Ska Paradise



angie01 angie01 15:01 22.06.2011

,

angie01 angie01 15:02 22.06.2011

Re: ,

kukusigameni kukusigameni 21:51 22.06.2011

Re: ,

docsumann docsumann 15:14 22.06.2011

dobro si metnuo - NOSTALGIJA

One Step Beyond sam kupio sa 10-11 godina i preslušavao do besvjesti. Rekao bih ključni album u mom muzičkom navigavanju.



Nightboat to Cairo

Kasnije sam od SKA intezivnije slušao samo The Specials i The Selecter.

A ovu drum 'n bass & ska stvar od Optical sam već kačiNJo, al more jopet

Concrete

sve u svemu - velika preporuka za blog !!!
Vlasta92 Vlasta92 16:05 22.06.2011

Re: dobro si metnuo - NOSTALGIJA

Jeste, velika, velika! Jupi na kvadrat
kukusigameni kukusigameni 21:32 22.06.2011

Re: dobro si metnuo - NOSTALGIJA

docsumann


Ne znam da li se secas ovoga. Danas sam iz malog mozga iskopao ovu stvar.
I evo, samo za tebe.

Slozena procedura opstanka

Vlasta92 Vlasta92 15:46 22.06.2011

Mislim, čisto da vidiš đe me nađe,

vidi pozadinu za moj twitter nalog

http://twitter.com/#!/vlastimira

Da dodam još i link na sajt The Specials, na turneji su

a može i ovo





kukusigameni kukusigameni 22:14 22.06.2011

Re: Mislim, čisto da vidiš đe me nađe,

Vlasta92
vidi pozadinu za moj twitter nalog


Onda za tebe nesto specijalno!

Monkey Man The Specials

Monkey Man Amy Winehouse




princi princi 16:13 22.06.2011

Jel nije kod nas bio

Petar i zli vuci, tamo negde pocetkom 80-tih? Mislim da su ostavili par snimaka iza sebe (onaj Paket aranzman 2, i jos par demoa). Imali onako status kult benda neke 1981., 82.
kukusigameni kukusigameni 22:16 22.06.2011

Re: Jel nije kod nas bio

princi
Petar i zli vuci


Eno, gore sam negde zakacio dve njihove stvari. A ima i ova.

Ogledalo

svbobo svbobo 16:20 22.06.2011

...

Lepo,preporuka!

kukusigameni kukusigameni 22:22 22.06.2011

Re: ...

svbobo
Lepo,preporuka!

Hvala, hvala. Trudimo se!

bocvena bocvena 20:57 22.06.2011

I k'o što srpski ska rage bend

Zaa kaže - Good things in life are free!

(skoro, na nekom dečjem rodjišu, smo ih zezali da su etno bend, ko Bilja i Bistrik:)
Vlasta92 Vlasta92 21:22 22.06.2011

A gde je domacin?

Sta, mi solo na zurci?
kukusigameni kukusigameni 21:40 22.06.2011

Re: A gde je domacin?

Vlasta92


Evo me bre, ne postizavam.

kick68 kick68 22:06 22.06.2011

one hit wonder

Pre par godina bi ovde emisija One hit wonders. Madness se nadje na top listi sa ovom pesmom, koja je po autorima emisije jedini hit benda?!
edit: Ne mogu da se otmem utisku da je ljudima nasih godina u Severnoj Americi mladost prosla slusajuci vristece pevace u raznobojnim helankama. Malocas okacih jednog na drugom mestu.
zoja444 zoja444 22:18 22.06.2011

Re: one hit wonder

zoja444 zoja444 22:21 22.06.2011

Re: one hit wonder

kick68 kick68 22:24 22.06.2011

Re: one hit wonder

Naravno, i moja omiljena!
zoja444 zoja444 22:28 22.06.2011

Re: one hit wonder

kick68
Naravno, i moja omiljena!




kukusigameni kukusigameni 22:32 22.06.2011

Re: one hit wonder

Ovde trenutno vodi Night Boat to Cairo. Postavili Docs, Zoja i ja.
Kod Docsa je jasno da je to zbog broda. Kod mene opet zbog noci, a izgleda da Zoja otkida na Kairo.

zoja444 zoja444 23:14 22.06.2011

Re: one hit wonder

kukusigameni
Ovde trenutno vodi Night Boat to Cairo. Postavili Docs, Zoja i ja.Kod Docsa je jasno da je to zbog broda. Kod mene opet zbog noci, a izgleda da Zoja otkida na Kairo.


namestilo se tako.

mogu li, plz, da ostavim ovu ovde? i nju obozavam, a nikako da mi se ukaze prilika.

kukusigameni kukusigameni 23:21 22.06.2011

Re: one hit wonder

mogu li, plz, da ostavim ovu ovde?


Mozes, naravno. Jedino sto ce onaj shaban Pajic odmah da se nakaci kad vidi harmoniku.

A evo ja cu da stavim link za 2-Tone Central Museum.

docsumann docsumann 04:28 23.06.2011

Re: one hit wonder

e, pa evo ga (još) jedan - my girl

ps. a u onoj Složenoj Proceduri Opstanka ima sjajan stih

voleo bih sada da ne znam
ono što nisam znao tada




kud ćeš veće nostalgije ...
kukusigameni kukusigameni 13:22 23.06.2011

Re: one hit wonder

docsumann
voleo bih sada da ne znam
ono što nisam znao tada

kud ćeš veće nostalgije ...


Posle flase dobre Tekile moze da se zaboravi i ono sto se vec zaboravilo.

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 23:20 22.06.2011

jos malo



Izvinjavam se sto stavljam youtube, ali nikako mi ne uspeva da postavim link.
kukusigameni kukusigameni 23:29 22.06.2011

Re: jos malo

The Serbian Jelena Pavlović
Izvinjavam se


Ma uzivaj. Oni su se prvenstveno zvali samo The Beat, ali su morali da promene ime kada su krenuli na turneju po USA jer je tamo vec postojao bend sa tim imenom. Odatle The English Beat.

bookbinder bookbinder 23:35 22.06.2011

Top Cats

Ovo vise vuce na rege, ali je bend i ska, i super su:



Edit: Dobro, ne bas super, ali simpaticni
kick68 kick68 23:51 22.06.2011

Re: Top Cats

Ovo vise vuce na rege, ali je bend i ska, i super su:

Evo jos jednog rege benda (ako je dozvoljeno:)
kukusigameni kukusigameni 08:32 23.06.2011

Re: Top Cats

UB 40 su obradili jedan veliki SKA hit u izvodjenju gore pomenutog Lord Creator-a.

Kingston Town

Gospodja Klara Gospodja Klara 00:01 23.06.2011

Mali prilog:

Gospodja Klara Gospodja Klara 00:11 23.06.2011

Re: Mali prilog:

kukusigameni kukusigameni 08:45 23.06.2011

Re: Mali prilog:

Kacio sam gore u tekstu NY Ska-Jazz Ensemble. Sjajni su.
Al vidi sad ovo.

St.Petersburg Ska-Jazz Review

pertula pertula 11:04 23.06.2011

:)

Sad si me vratio u srednju skolu, totalno :))))
kukusigameni kukusigameni 12:57 23.06.2011

Re: :)

pertula
Sad si me vratio u srednju skolu, totalno :))))


Cisto da obnovimo gradivo.

Gospodja Klara Gospodja Klara 11:22 23.06.2011

Ako

se već neko nije setio, još varijacija na temu:

The Pietasters
kukusigameni kukusigameni 12:46 23.06.2011

Re: Ako

Gospodja Klara
The Pietasters

To je neverovatno koliko se SKA primio posle svega u USA.
Evo su drugari od The Pietasters-a,
The Skunks sa SKA obradom pesme Y.M.C.A.


Gospodja Klara Gospodja Klara 13:05 23.06.2011

Re: Ako

A, znaju i Švajcarci da obrade:

Skafari
kukusigameni kukusigameni 13:11 23.06.2011

Re: Ako

Gospodja Klara
A, znaju i Švajcarci da obrade:


Sjajno. To je jos jedna odlika SKA muzike. Neverovatna kolicina obrada ranijih hitova, sto iz SKA muzike, sto iz potpuno drugacijih zanrova. Deluje kao univerazalni muzicki kljuc.

Skafari


docsumann docsumann 15:19 23.06.2011

u ska muzici

kao i u dabu ima puno bendova koji u korjenu svog imena imaju upravo to - SKA (odnosno DUB)

evo jednog ska daba
razmisljam razmisljam 03:18 24.06.2011

Елем,

пре неко вече подмладак и ја кренемо у заједничко слушање музике - лутамо по стиловима, раздобљима, по мало се играмо ко ће пре да препозна нумеру, прегањамо се око тога да ли је више бљак диско или денс, ја из све снаге навијам за стари добри рок'н'рол из педесетих и излуђујем их повременим убацивањем кантри нумера, они ми узвраћају нечим што и не знам шта је, али ми башка не прија, па се смеју к'о луди на моје згражавање... Успут научим да постоје и неки чудаци који слушају авангардине авангарде авангарду ( што ће рећи нешто што нико не слуша ) и још се тиме и поносе, а зову се некако слично као хрчци на енглеском, али сам заборавила како...
Приде ме задиви колико њих троје знају о свакоразној музици...
У једном тренутку, све то прерасте у мини журкицу са по којим певањем и ђускањем и ја, изазвана општом опуштенцијом дрекнем: Уан степ бијооонд и почнем да ска-ачем, а они се испопревртали од смејања.
Ето.
kukusigameni kukusigameni 09:28 24.06.2011

Re: Елем,

razmisljam


A pazi ovog srecnog oca koji udaje kcer.

Wedding Dance

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana