Društvo| Politika| Putovanja| Život

Arapsko proleće

globetrotterica RSS / 16.06.2011. u 01:24

 Lep jesenji dan pre osam godina. Sahabadin, preduzimljiv, poslovan I simpatičan šofer me pokupio na aerodromu u Damasku. Ulazimo u grad, deca se igraju   na ulici, žene pričaju ispred drevnih kapidžika, muškarci puše šišu I vode politiku u mnogobrojnim kafanama. Policajci regulišu saobraćaj, čistači metu ulice i sve teče mirno... A u susednom Iraku nakon više od pola godine rata, krvi već do kolena, škole zatvorene, policijski čas vlada, nasilja posvuda. A šta bi bilo, pomislih, ako bi se nešto slično desilo u Siriji? Jadna deca i izgubljene generacije.

 E pa desilo se. Baš u toj zemlji koja je toliko drevna I lepa, raznolika geografski I verski, kao da su u njoj distilisane I učaurene sve mediteranske civilizacije. Zemlja u kojoj je jedan neponovljivi Alepo nekada bio treći po veličini grad u Otomanskoj imperiji nakon Carigrada I Kaira. Grad na trgovačkom, a bogme I ratničkom, putu za srednji I daleki istok.  

Zemlja u kojoj je jedan beli grad, grad Damask podeljen na četvrti muslimana - sunita i šiita, hrišćana i jevreja sa blistavim bazarom I neverovatnim restoranima u atrijima starih porodičnih gospodskih, ponajčešće trgovačkih kuća. Džamije I crkve jedne pored drugih, a svi prodaju, žure, puše šišu. Grad u kome je jedinstvena Omajad džamija u kojoj se muslimani bez prekida mole od početka svoje vere, a u kojoj je navodno sahranjeno telo Sv. Jovana krstitelja.

U Siriji sam uvek odsedala u malim butik hotelima, pretvorenim porodičnim kućama u starim delovima grada, renoviranim s tolikim ukusom I pažnjom za detalje, da bih se odmah transponovala u neka spora, stara vremena kada su dani bili dugi I opušteni, kada nije bilo kompjutera, lude trke za vremenom I parama. Restauracija grada je uradjena sa ljubavlju I poštovanjem za istorijsko nasledje I arhitekturu.

U Alepu bih pak, na savet prijatelja, odsedala u malom sredozemnom kamenom zamku iz šesnaestog veka u jermenskoj četvrti odmah do jermenske škole. Uveče bi uskom ulicom odzvanjao školski bleh orkestar, a pesma crkvenog maronitskog hora koji se uvežbava za Božić mešala se sa pozivom na molitvu iz susedne džamije.  

To je zemlja u kojoj se nisam plašila, ni u Alepu ni u Damasku, ni u Palmiri, da hodam sama ili sa prijateljicama uveče, gde su ljudi ljubazni i susretljivi. Jednom smo u deset uveče nas tri ženske odlučile da večeramo pored Omajad džamije. Pri ulasku u uske ulice nestalo je struje, ali su za čas proradili generatori, baterlampe I sveće. Promet nije stao, kao ni nas tri. Nastavile smo, lepo se provele I zadovoljne u ponoć vratile u hotel. To ne bih na primer mogla uraditi u Kairu...

A eto desilo se "arapsko proleće" i u Siriji. Nakon Tunisa, Egipta, Libije I Jemena. Plamen je zahvatio arapski svet. Ishod je nesiguran, a jedino što je sigruno da stvari neće ostati iste, a možda ni dikatatori... Facebook, twitter su vešto iskoristeni za erupciju narodnog nezadovoljstva. Javlja se novi politički modus operandus. Dok ovo pišem Barcelona, Atina I bogme Porto Riko su u demonstracijama. Digli se mladi tražeći socijalnu pravdu. Lekcije?



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 04:42 16.06.2011

Re: Živela Smrt!

We are bound in justice and honour to disclaim the right of the poor to support.

Thomas Maltus

Na delu i u praksi.

cerski
mirelarado mirelarado 10:09 16.06.2011

Jao :(

Хајде да разумем да већ дуго живите изван овог говорног подручја, те због тога текст врви од сваковрсних граматичких погрешака и накарадних конструкција које ометају читање и разумевање.

Хајде да разумем и да не умете, или сте лењи да уклоните то енглеско велико I, па и да путописни текст илуструјете којом фотографијом.

Али ово је, ако дозволите, већ спрдња:
modus operandus.


abrasax abrasax 22:27 16.06.2011

Re: Jao :(

Али ово је, ако дозволите, већ спрдња:

modus operandus.


Čija?
fantomatsicna fantomatsicna 11:38 16.06.2011

Ne obaziri se

Hvala sto si se potrudila da nam docaras nesto od tog sveta.
polarno_prase polarno_prase 11:42 16.06.2011

hm, da

Sve to stoji što si napisala, ali ako već spominješ ''arapsko proleće'', valjalo bi dopisati neke stvari tvom opisu Sirije. Ovako ispada kao da su demonstracije nekakav trouble in paradise, ono - došao neko i srušio im sneška.
Crkve, dzamije, statua Predsednika, hoteli, restorani, još jedna statua Predsednika, bazari, sirotinja, mural sa Predsednikovim likom... Omajad dzamija, zatvor u Tadmoru...

Uzgred, ne znam zašto spominješ sirijske Jevreje, kada ih, od ukupne populacije od oko 200.000, u celoj Siriji sada ima jedva dvocifren broj. Znamo i zašto.
leeanna leeanna 12:00 16.06.2011

.

Nastavile smo, lepo se provele I zadovoljne u ponoć vratile u hotel. To ne bih na primer mogla uraditi u Kairu...


zašto? kairo je uglavnom relaksiran što se citiranog tiče.

inače, lepe sličice.
globetrotterica globetrotterica 12:06 17.06.2011

Pitanje za Mirelarado

Ponukali ste me da postavim pitanje: da li iko ko nije srbin ili kome srpski nije maternji jezik pise blogove i tekstove na B92, i to u veoma multi-nacionalnoj Republci Srbiji? Ili mozda B92 blogovi su samo za srbe, ponovo u multi-nacionalnoj Srbiji? Ili mozda Republika Srbija uopste nije multi-nacionalna?
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:27 17.06.2011

Re: Pitanje za Mirelarado

globetrotterica
Ponukali ste me da postavim pitanje: da li iko ko nije srbin ili kome srpski nije maternji jezik pise blogove i tekstove na B92, i to u veoma multi-nacionalnoj Republci Srbiji? Ili mozda B92 blogovi su samo za srbe, ponovo u multi-nacionalnoj Srbiji? Ili mozda Republika Srbija uopste nije multi-nacionalna?

Ne podmeći, nego ponovo pročitaj Mirelin komentar. Čitanje komentara bi mogao da ti bude modus operandus(sic!) kada i ako ulaziš u blogo-dijalog.
topcat topcat 12:34 17.06.2011

Re: dok ne dođe Mirela ; )

da li iko ko nije srbin ili kome srpski nije maternji jezik pise blogove i tekstove na B92


Пише. Замисли, неки од њих уопште не живе у Србији.
mirelarado mirelarado 13:33 17.06.2011

Re: Pitanje za Mirelarado

globetrotterica
Ponukali ste me da postavim pitanje: da li iko ko nije srbin ili kome srpski nije maternji jezik pise blogove i tekstove na B92, i to u veoma multi-nacionalnoj Republci Srbiji? Ili mozda B92 blogovi su samo za srbe, ponovo u multi-nacionalnoj Srbiji? Ili mozda Republika Srbija uopste nije multi-nacionalna?


Какав хокус покус препарандус, поштована Globetrotterice! Још ћу испасти србоЋетниЋки јуришник, с камом у зубима. Не, уопште ме не занима које су националности, вероисповести... итд, писци блогова, занима ме само шта и како пишу. Мој коментар односи се једино и искључиво на Ваше писање. Жао ми је кад о лепим земљама и занимљивим темама текст испадне немушт и аљкав.
Узгред, сматрам да сви потреси који су захватили арапски свет заслужују пуну пажњу и да је то озбиљна тема, поготово што поједини од тих сукоба и даље трају. Не морате да знате латински да бисте писали, али барем проверите да ли је израз који сте употребили исправан. На којем год живом језику да пишете, и то још тумачећи горућа светска дешавања, начин деловања каже се modus operandi

П.С. Топкет и Будимац, хвала.
globetrotterica globetrotterica 00:19 18.06.2011

sto se arapskog sveta tice

Jasnooo. Drago mi je sto citate jer u svakom tekstu ima bar jedna kuka. A latinski i grcki su mi cetiri godine bili skolski predmeti i to ne uz srpski...

Sto se arapskog sveta tice stvari nisu crno/bele. Cak i oni najodaniji "revoluciji" razmisljaju kuda sve to ide. U svakom slucaju nestabilnost jos zadugo. U medjuvremenu strada trava.
mikimedic mikimedic 09:33 18.06.2011

izvini ako smem da pitam

a o cemu je ovaj 'blog'

maca22 maca22 11:08 18.06.2011

Re: izvini ako smem da pitam

Kanda o smaračima koji se tamo nešto bune.
leeanna leeanna 11:58 18.06.2011

Re: izvini ako smem da pitam

mikimedic
a o cemu je ovaj 'blog'



slobodne asocijacije

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana