Muzika

On je napisao ''Kad si bila mala Mare''

omega68 RSS / 12.06.2011. u 20:27
I to nije sve.
 
Iako nisam istoričar po obrazovanju, ne volim kada se istorija falsifikuje, izvrće, a u nekim slučajevima nije preterano reći i siluje.Posebno me ljuti i nervira kada neko bezočno laže o stvarima i događajima čiji sam svedok bio ili o tome imam najneposrednija saznanja.
Evo , ovih dana se raspravlja o tome ko je čiji heroj i zašto. Jedan od mojih heroja je bio bokser Dragomir Vujković koji je tako lepo bežao po ringu , ne tako davne ( ? )1978. godine u finalu SP u Beogradu, protiv čuvenog, neprejebivog i nepobedivog Teofila The Najvećeg  Stivensona. Iz svoje dečačke, naivnoverujućiusveusve perspektive, to sam tumačio našim neprevaziđenim šarmom, šmekom i štosom kojim je Vujković malo zabavio publiku, sačuvao sebe putuvanja u carstvo snova i na kraju džentlmentski predao posle  prve runde. I to mi je sve ove godine bilo O K. Ali ne, danas ga slušam na radiju kako objašnjava da je već imao povredu arkade pa nije hteo dalje da rizikuje iako je bio bolji posle te prve runde (!) u kojoj nije ni prišao velikom majstoru.
Isto je i sa mojim sugrađaninom Dragišom Nedovićem, samoukim tvorcem svih gore pobrojanih pesama.
I još preko četiri stotine drugih. 
Čovek je sa šesnaest godina krenuo , peške, samo sa gitarom '' da narod čuje njegovu muziku''. Išao je u Bosnu i u Dalmaciju gde je, inspirisan ljudima i pre svega devojkama, napisao prelepe pesme bez kojih se ne može zamisliti bilo koji ozbiljan tulum, dernek a bogami ni  lumperajka.
Bio je predviđen za streljanje '41. neki ga je Nemac prepoznao kao svirača i spasao ga je deportacijom u Dormagen. Posle četiri godine se vraća i saznaje da su  tekstovi svih pesama uništeni.
''U lijepom starom gradu Višegradu '' je pesma koje se ne bi postideo ni Aleksa Šantić.U originalu se zvala '' jutros rano slušam'' i posvećena je nekoj Kiki koju je Dragiša upoznao na tom svom putu. Maestralno ju je otpevao Himzo Polovina sredinom pedesetih. Šta je samo mali problem? Više od šezdeset godina je ta pesma pevana oskrnavljena jer je sistematski izbacivana strofa u kojoj se govori o njegovom povratku u Srbiju:
Ustaj, isprati me, moram da putujem/ u Srbiju idem , svome rodnom gradu/ za tobom ću Kiko, večno da tugujem/ zašto sam te samu ostavio mladu/.
Dan danas se vode pravi verbalni ratovi ko je napisao ovu i mnoge druge pesme koje prisvajaju braća islamizirani Srbi u Bosni i mnogi, takođe braća,  pokatoličeni Srbi u Hrvatskoj. Znajući  za veoma čestu potrebu srpskih vrhuški da se bude podoban i dopadljiv gospodarima nije nikakvo čudo što se o ovim stvarima ne priča više.
Rasipamo svoju kulturnu baštinu i talenat kao pijani, raspojasani Jenki petro-dolare u salunu.
 
Dragiša Nedović je odavno rekao šta je imao ka da kaže. U njegovu čast se , ipak, od 2006. godine u Vrnjačkoj Banji svake godine održava festival  narodne muzike nazvan po njemu.
 
Evo nekih anegdota iz života velikog tekstopisca i kompozitora:
 
Prijatelj Aca Pantić ispričao je ovu anegdotu:
- Pokazao mi je jednu dopisnicu, koju mu je poslao, tada neprikosnoveni harmonikaš i kompozitor, Miodrag Todorović Krnjevac iz Beograda, sa sledećim sadržajem:
Dragiša, ova pesma ti nije loša, ali ona ne može da ti prodje. Ako je ja potpišem, onda će biti mnogo bolje. Hoćeš li da mi to prodaš?
 
U sećanju na Dragišu Nedovića, frulaš Bora Dugić priča kako, sve do Gimnazije, nije znao da je Dragiša Kragujevčanin.
- Prolazio sam pored "Stare Srbije", žureći na čas, kada sam čuo da neko peva pesmu "Bašto moja, puna li si cveća". Hteo sam da osmotrim ko peva i video čoveka sa šeširom i gitarom u ruci, ali on nikako da se okrene, a ja sam žurio na čas.
I, upravo u Gimnaziji, saznao sam od mog tri godine starijeg druga "Ćaze", koji je sa mnom i harmonikašem Dašom bio član gimnazijske muzičke sekcije, da je taj čovek sa šeširom Dragiša Nedović, pisao pesme za mnoge popularne pevače, a mi mislili da su njihove.
Nikada ga nisam upoznao.
 

Talentovani Dragiša Nedović bio je muzički neobrazovan, nije znao note.
Poznati kragujevački muzičar Mile Jović Žljoka priča:
- Predavao sam muzičku kulturu u Osnovnoj školi "Moma Stanojlović", koju je pohadjala i Dragišina ćerka Radoslava. Preko nje smo napravili dogovor da se njegove pesme notiraju.
Pozvali smo vokalne soliste Sidu Marković i Dragoljuba Lazarevića da odaberu, od mnoštva pesama čiji je on autor, nešto za svoj repertoar.
Prve probe su lepo protekle, na sveopšte zadovoljstvo, ali sutradan, ništa nije važilo od juče. Dragiša je sve promenio, na naše zaprepašćenje.

Mi smo se dosetili da mu onemogućimo bilo kakve promene. Snimili smo materijal na njegov magnetofon i rekli mu da nam on više nije potreban.
Bila je tu i kasnije čuvena pesma "Zarudela zora na Moravi", kao i mnoge druge.

 

Jedna od prvih snimljenih ploča narodne muzike bila je ona koju je pevao Zaim Imamović, a na kojoj je bila Drgišina pesma "Pluća su mi bolna".
Nedović je tu pesmu napisao po dolasku iz nemačkog logora, u kome je oboleo od tuberkuloze, pretočivši svoju životnu priču u stihove i muziku.
Pesma je u izvodjenju Zaima Imamovića tako sugestivno otpevana, da je širom Jugoslavije započela serija samoubistava ljudi obolelih od ove teške bolesti.
Saznavši za ovo, Centralni komitet odluči da se ploča hitno povuče iz prodaje, a da se izvodjenje zabrani. Jovanka Broz (za koju se pričalo da je i sama bila bolesna od tuberkuloze) je posle par godina, na jednom prijemu, zatražila od Nade Mamule da joj otpeva ovu pesmu.

Tako je zabrana prekinuta.

 

 Iz knjige Miće Miloradovića "Nenaručene priče", legendarni Kragujevčani u anegdotama.

 

 

 

Posvećeno mom sinu kao moralna podrška da položi prvi razred harmonike i da prevaziđe čika Dragišu

 rjjx_3ba_u9b9x.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentari (119)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jedi-knight jedi-knight 20:37 12.06.2011

In memoriam

omega68 omega68 20:41 12.06.2011

Re: In memoriam


zoja444 zoja444 23:53 12.06.2011

Re: In memoriam

izvinjavam se, kome je in memoariam, nije mi bas jasno. hvala.
jedi-knight jedi-knight 00:27 13.06.2011

Re: In memoriam

izvinjavam se, kome je in memoariam, nije mi bas jasno. hvala.


autoru pesama
jeste da je umro 1966. ali sada ga se secamo
omega68 omega68 00:32 13.06.2011

Re: In memoriam

Izvinjavam se zbog nenamerne greške
jedi-knight jedi-knight 00:41 13.06.2011

Re: In memoriam

Izvinjavam se zbog nenamerne greške


Nemoj da se izvinjavas, lep ti je blog
zoja444 zoja444 05:45 13.06.2011

Re: In memoriam

jedi-knight
Nemoj da se izvinjavas, lep ti je blog


ok. slazem se. lep blog. hvala na pojasnjenju.
nestor92 nestor92 14:55 16.06.2011

Možda grešim ...

... ali u mojoj glavi mislim da figurira da je autor pesme "Jutros mi je ruža procvetala" Petar Tanasijević.

Tek sam sad primetio.

Nedoviću se negde pripisivala i pesma "Stade se cveće rosom kititi", mada nema baš jasnih podataka.
omega68 omega68 17:12 16.06.2011

Re: Možda grešim ...

tako kažu ovi što ga pamte
milisav68 milisav68 12:14 17.06.2011

Re: Možda grešim ...

nestor92
... ali u mojoj glavi mislim da figurira da je autor pesme "Jutros mi je ruža procvetala" Petar Tanasijević.

U pravu si, ja sam bio umoran kada sam čitao blog pa mi je promaklo, a inače znam to iz prve ruke, jer sam dosta vremena proveo u kući njegovog brata.

Rođen sam 1932. godine u Smederevskoj Palanci gde sam završio osnovnu školu, gimnaziju, nižu muzičku školu (svirao saksofon i gitaru) i osnovao kvartet gitara u KUD-u „Abrašević“. U Smederevskoj Palanci je 1950-ih godina osnovana grupa autora nove narodne pesme koju su činili Petar Tanasijević, Miodrag Krnjevac, Vita Životić, Obren Pjevović i Dragiša Nedović.
Jednu od najznačajnijih pesama iz mog stvaralaštva „Jutros mi je ruža procvetala“, koju sam napisao 1959. godine, do danas je snimilo preko 20 interpretatora (Milica Popović, Marija Grozdanović, Snežana Đurišić, Gordana Stojićević, Merima Njegomir, Lepa Lukić, Zdenka Vučković, Jadranka Stojaković i mnogi drugi, a medju poslednjima Biljana Krstić, Amira Medunjanin i Hari Mata Hari).
Uspešna saradnja sa Lepom Lukić počinje 1965. godine pesmom „Od izvora dva putića“ i traje neprekidno narednih trideset godina. Ova saradnja je obeležila ne samo taj period, već je ostavila neizbrisiv trag i za naredne generacije. Samo za Lepu Lukić napisao sam preko 140 kompozicija među kojima su: „Oj meseče zvezdo sjajna“, „Opančići na kljunčiće“, „Ne živi se hiljadu godina“, „Čaj za dvoje“, „Varaš me, varaš me“ „Ne pitaj me“, „Pevam i tugujem“ i mnoge druge.
U Radio Beogradu sam od 1956. godine i u narednih petnaestak godina pevao kao solista i u duetu sa bratom Draganom i snimio 120 izvornih narodnih pesama koje se kao trajni snimci i danas emituju na Radio Beogradu.


link
doloreshaze doloreshaze 20:47 12.06.2011

nisam ni znala

da je isti covek napisao sve te pesme, a moram priznati nisam se ni interesovala preterano. Neke od njih su mi vrlo drage posebno ova


tatina i moja

Posvećeno mom sinu kao moralna podrška da položi prvi razred harmonike i da prevaziđe čika Dragišu

samo napred, pa da neke njegove pesme postanu ljudima vazne i drage!
omega68 omega68 20:53 12.06.2011

Re: nisam ni znala

trener92 trener92 20:57 12.06.2011

*



ovako:



p.s. u kafanama se pevalo i ovako

",,ustaj isprati me(ili evo ustah rano ,ili )... moram da putujem
U Srbiji majci ,svome rodnom gradu ... "

Bilo je više varijanti ,
Hvala omega !
omega68 omega68 21:00 12.06.2011

Re: *

Hvala treneru, znam da sada postoji originalna verzija
gedza.73 gedza.73 21:58 12.06.2011

Re: *

Hvala treneru, znam da sada postoji originalna verzija

I ja sam mislio da ta zadnja strofa nije otpevana.
Muzika jeste nadnacionalna ali je lepo da se znaju autori. I pesma prolazi jesen ima 'srbijanske' korene.
Čovek je sa šesnaest godina krenuo , peške, samo sa gitarom '' da narod čuje njegovu muziku''. Išao je u Bosnu i u Dalmaciju gde je, inspirisan ljudima i pre svega devojkama, napisao prelepe pesme bez kojih se ne može zamisliti bilo koji ozbiljan tulum, dernek a bogami ni lumperajka.

Baš to 'prelepe pesme'.
Pokazao mi je jednu dopisnicu, koju mu je poslao, tada neprikosnoveni harmonikaš i kompozitor, Miodrag Todorović Krnjevac iz Beograda, sa sledećim sadržajem

Moja majka i tetka davnih godina su 'učile harmoniku' kod Krnjevca, jer je Toka imao tada puno učenika.

Puno sreće tvom sinu.



omega68 omega68 22:33 12.06.2011

Re: *

Moja majka i tetka davnih godina su 'učile harmoniku' kod Krnjevca, jer je Toka imao tada puno učenika.

Moja majka je u Rači učila violinu kod oca Radeta Radivojevića i Ognjenovog dede
Unuče je povuklo na babu, samo sam ja malo omanuo ( povukao na onaj deo familije što zapuši jedno uvo i počne...
trener92 trener92 23:57 12.06.2011

Re: *

omega68
Hvala treneru, znam da sada postoji originalna verzija

I red je bio da je neko snimi. Uvek sam tražio od muzike (kada sam bio u prilici) da pevaju onakvu kakva jeste ,u originalu , nikako drugačije, veliki je greh (amo mnogi nisu znali tekst)

Posvećeno mom sinu kao moralna podrška da položi prvi razred harmonike i da prevaziđe čika Dragišu

Najvažnija je ljubav, onda sve može,

U muzičkoj školi "Isidor Bajić ",išao sam na harmoniku )još uvek imam "honerovu"(klavirsku) 80 basova(nije bilo mesta za gitaru , išlo se preko veze, naravno,i mrzeo sam solfeđo najstrašnije, bila je neka stroga profesorka , ne znam kako to sada funkcioniše, ali sam uporedo učio gitaru ( , od svakog po malo , ko je nešto znao )
sve to posle dođe na svoje, ako se zavoli, samo je važno da ne odustane ,kada počne interesovanje za druge stvari ( , onda malo klinaca nastavi dalje, dosadi im.
omega68 omega68 00:55 13.06.2011

Re: *

naravno,i mrzeo sam solfeđo najstrašnije

on voli - štreber
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:48 13.06.2011

Re: *

onakvu kakva jeste ,u originalu , nikako drugačije

Koliko pesama je iskvareno. Strašno. Jedna od najviše nagrđenih je "Na Uskrs sam se rodila".

Lep tekst, majstore.

Srećno junioru!
omega68 omega68 19:22 13.06.2011

Re: *

Srećno junioru!

Šta da kažem...
I pored evidentne treme dobio 5
Moraće tata da se isprsi
jedi-knight jedi-knight 21:28 12.06.2011

Tatina

niccolo niccolo 21:29 12.06.2011

Podrška

Posvećeno mom sinu kao moralna podrška da položi prvi razred harmonike i da prevaziđe čika Dragišu



i s moje strane.
omega68 omega68 21:40 12.06.2011

Re: Podrška

ali onda je stvarno jedini put zaspao u društvu
niccolo niccolo 20:13 13.06.2011

Re: Podrška

ali onda je stvarno jedini put zaspao u društvu



Nego, čestitam na 5tici!

p.s. A i na VIPu
fantomatsicna fantomatsicna 21:48 12.06.2011

Ovde hvala

Mojim roditeljima koji su me upoznali sa bas ovakvom muzikom.Moje drugarice sa nasih prostora su mi se cesto smejala ni ne znajuci da je gubitak njihov


omega68 omega68 22:28 12.06.2011

Re: Ovde hvala

Moje drugarice sa nasih prostora su mi se cesto smejala ni ne znajuci da je gubitak njihov

E pa zato nam je ovako kako je
libkonz libkonz 21:49 12.06.2011

Kakvi hitovi!

Nema više takve muzike, na žalost.
libkonz libkonz 21:54 12.06.2011

Setih se ovog teksta

Boris Dežulović: Mala nam je Mare došla iz Šumadije
Topnička bitnica ispalila je dvadeset pet počasnih plotuna prije nego što se, točno u 15 sati i 37 minuta, lijes s tijelom prvog hrvatskog predsjednika počeo spuštati u grobnicu, a orkestar krenuo s hrvatskom himnom. I vrane su na okolnim stablima utihnule, zemlja je mrazom proplakala, nije ni muzičarima bilo svejedno, dirljiv je to trenutak bio, kad se iznenada začuo histeričan krik. U čudu su se gledali generali i počasni stražari, žamor i metež razbio je studeni spokoj Mirogoja, a trube, tromboni i doboši tiho se stali gasiti: raspala se hrvatska himna nad posljednjim počivalištem dr. Franje Tuđmana.

- Stanite, ljudi, jeste li vi normalni?!? - vikao je i dalje glas, sad se dobro vidjelo, nekog svećenika: urla svećenik i maše rukama, zaletjevši se poput furije u orkestar.
- Sram vas bilo, na Tuđmanovom sprovodu svirate srpsku pjesmu!



Koliko je suvremenoj hrvatskoj povijesti poznato, nezapamćeni incident na posljednjem ispraćaju prvog hrvatskog predsjednika najvjerojatnije se nije dogodio. Ako pak zaista nije, to će biti samo zato što je domoljubni živac strogih cenzora iz redova Crkve u Hrvata utrnuo od goleme tuge. Jer na sprovodima u Republici Hrvatskoj, ili barem na onim takozvanim crkvenim, nisu poželjne pjesme srpskih autora. A glazbu za popularnu pjesmu “Lijepa naša” napisao je, jebiga, graničarski Srbin Josif Runjanin, carski oficir i kompozitor rođen u Vinkovcima i sahranjen na Uspenskom groblju u Novom Sadu, jedan od onih pravoslavaca iz nekog nama posve nejasnog razloga ponosnih na srpski rod i hrvatsku domovinu.

To ste, jasno, znali, nije to nepoznata stvar, ali niste, kao ni ja, znali da se “srpske pesme” na sahranama ne sviraju. Na pogrebe rijetko idem, pa vjerojatno to nikad ni saznao ne bih da nisam u Večernjakovom Objektivu pročitao tužnu priču Denisa Derka o hudoj sudbi nekadašnjeg – ako nije neprilična riječ – hita hrvatskih groblja, prekrasnoj pjesmi “Tiho, noći”. Zaželite li, naime, da na ispraćaju nekog vašeg najbližeg svećenik pročita par stihova iz Knjige o Jobu, a klapa otpjeva “Tiho, noći, moje zlato spava...”, morate znati da jedno s drugim ne ide. Jer ako je pogreb crkveni, ta se pjesma ne pjeva. A ta se pjesma ne pjeva zato što ima tu rijetku nesreću da ju je napisao Jovan Jovanović, popularni čika Jova Zmaj. Hrvatski svećenici, naime, ne vole kad se nekome za mrtvu dušu, a njima na živo uho, pjevaju pjesme srpskih skladatelja.

Znamo mi, uostalom, zašto ju je prevejani Čiča Jova napisao, znamo mi što mu znači “da se moje sunce ne probudi”, da se dakle mrtav Hrvat slučajno ne probudi, jer svaki put kad se iz čempresova gaja začuje “Tiho, noći”, to je jedan Hrvat manje, još jedna recka na kundaku čika Jovine violine.

U katoličkoj Hrvatskoj, eto, pjesme - pa i one ljubavne, lirske - imaju nacionalnost i državljanstvo. Što onda rade cenzori iz hrvatske inkvizicije kad se na sahranama zaslužnih građana, predsjednika, generala i hrvatskih branitelja, uz sve državne i vojne počasti svira “Lijepa naša”, pjesma iz klavira jednog Srbina rodom iz Runjana kraj Loznice, ljutog srpskog Podrinja koje je dalo i Vuka Karadžića i, kad smo već kod srpske muzike, Sinana Sakića?

Dobro, himne su inače komplicirana stvar, hrvatsku su napisali austrijski konzul u Beogradu i srpski kompozitor iz Vinkovaca, srpsku Slovenac, jugoslavensku slovački svećenik, opći je kaos i javašluk vladao slavnim narodnim preporodom, nije se tu znalo tko s kim protiv koga ratuje, a tko kome piše himne, teško se tu snaći i muzikolozima, a kamoli svećenicima iz katoličke glazbene inkvizicije. A mora se znati što je hrvatska pjesma, a što srpska pesma.

Evo, recimo, svadbena je večera u nekom restoranu na splitskoj periferiji, nevjestin otac i župnik jedini sjede za dugačkim stolom i važno komentiraju političku situaciju, dok su se svi ostali uhvatili u vlakić, kum ide prvi i maše maramicom, a orkestar – zapravo duet tužnih veterana hotelskih terasa iz sedamdesetih – na automatskom pilotu svira koloplet dalmatinskih standarda posvećenih mladoj.

Pa kaže:
- Kad si bila mala Mare, kad si bila mala Mare, volila si more, a sad si naresla, Mare, a sad si naresla, Mare...

I nije Mare stigla zavoljeti mornare, a već je župnik, držeći u ruci Index epithalamii prohibitorum, uletio na binu i muzici isključio struju. Nitko na svadbi nije znao, kao što nitko živ i ne zna, ali srećom znat će naša muzička inkvizicija: pjesmu “Kad si bila mala, Mare” napisao je strojobravar i samouki narodni pjesnik i kompozitor Dragiša Nedović iz Kragujevca, jedna od živopisnijih figura Nepoznatog Balkana, koji je tridesetih s gitarom krenuo u svijet i putem od Šumadije do Dalmacije napisao “Obraše se vinogradi dole kraj Topole”, “Kad si bila mala, Mare”, “U lijepom starom gradu Višegradu” i još bezbroj pjesama što su ih krajevi kojima je prolazio prihvatili kao svoje, pa su postajale narodne čim bi Dragiša zamakao drumom.

Vama je, naravno, glupo da je “Kad si bila mala, Mare” srpska pesma, ali eto, zna joj se i rod i porod, pa ne samo da je srpska, nego izvorna šumadijska. Možete vi, dakako, pjevati šumadijske pjesme dragoj pod prozorom, ali ne možete na društvenim događanjima pod visokim pokroviteljstvom Crkve, na svadbama, krštenjima ili sprovodima. Osim, dakako, ako srpsku pesmu ne pretvorite u hrvatsku narodnu. Ili čak hrvatsku himnu.

Pa Josifa Runjanina prekrstite u Josipa, i onako nakićenog austrijskim ordenima postrojite u panteon hrvatskih velikana. Pa onda može, sve okej, on je naš. Prići će onaj svećenik iz inkvizicije orkestru nad grobom i gurnuti trubaču novčanicu u džep, pa značajno namignuti: “Ajmo sad onu od Runjanina.”

Razlijeći će se tada grobljem truba, hvatat će je po studenoj magli tromboni i doboši, poteći će suze niz obraze počasne straže kad se lijes bude spuštao u grobnicu, a muški zbor grune: “Rado ide Srbin u vojnike, gde zelene bere lovorike, borba njemu zabava je draga, još milije sakrušiti vraga...!”

Otkrit će se kasnije, nakon policijskog uviđaja, da je skladatelj hrvatske himne Josip rečeni Runjanin u životu, eto, napisao još poneku pjesmu, a među njima, čudesnom igrom povijesti, i čuvenu srpsku rodoljubnu koračnicu “Rado ide Srbin u vojnike”.

Pojma Srbi nisu imali da je to hrvatska pjesma.
omega68 omega68 22:27 12.06.2011

Re: Setih se ovog teksta

lib, strašan tekst.Čitao sam ga ( sa suzom u oku moram priznati ali se ne sećam da li od smeha ili od tuge ) i tada sam već rešio da napišem blog o Dragiši Nedoviđu.Eto kad je stigao na red
jedi-knight jedi-knight 22:42 12.06.2011

Re: Setih se ovog teksta

Podsetih se jedne neobicne price vezane za jos jednu pesmu koja je ostavila dubok trag na ovim prostorima: Hej Sloveni

Prica pocinje u Pragu 1834. godine, novembra meseca, kada Semjuel Semi Tomasik, slovacki pesnik, nakon provedene vinske noci sa svojim prijateljima panslavistima, zapisuje u svoj dnevnik pesmu orginalnog naziva Hej Slovaci. Panslavizam, pokret koji je objedinjavao sve Slovene u Austrougarskoj monarhiji, motivisao je Tomasika da vrlo brzo pesmi promeni naziv u Hej Sloveni. Potrebna je bila samo melodija.
A melodija je pozajmljena iz Poljske, od jedne tada popularne kompozicije naziva Mazurka Mazovjeckog koja ce uz stihove "Poljska jos nije propala" postati i ostati do danas himna te zemlje.
Refren koji orginalno ima ritam marsa, malo je ublazen i tako je Hej Sloveni pocela da se peva svuda gde je ziveo slovenski narod.
Pesma je bila toliko popularna, da je u jednom trenutku bila cak i slovenacka himna i to pocetkom 20.veka.
U vreme jacanja ustaskog pokreta u Hrvatskoj, tridesetih godina proslog veka, Hej Sloveni je dobila novo ruho. Pesnicki ne bas talentovan, ali veoma ambiciozan i pun entuzijazma, buduci poglavnik Ante Pavelic, po uzoru na reci pesme Poljska jos nije propala, pise pesmu Hrvatska jos ni propala koja se uz melodiju Hej Sloveni veoma cesto izvodi. Pominje se podatak da je tkom jedne svecanosti, u dvorani Vatroslav Lisinski, Hrvatska jos ni propala izvedena cak 15 puta.
Tokom zasedanja AVNOJa u Jajcu, izvedena je po prvi put u kao svecana pesma drzave koja se radjala.
Zvanicno, tek osamdesetih je postala himna SFRJ.
Tokom posleratnog perioda bilo je vise konkursa za himnu, a najbliza da to i postane bila je pesma Mire Aleckovic : Jugoslavio borba te rodila, Jugoslavio narod te slavio....ali nikad nije to stvarno i postala. Mozda nije bitno, ali valja reci da je predsednik svih zirija za izbor himne bio je pokojni Voki Kostic.
I to je ukratko prica o pesmi uz koju smo voleli, koju smo pevali, ali kojoj smo i zvizdali.
Bila jednom Hej Sloveni.



Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:27 13.06.2011

Re: Setih se ovog teksta

libkonz


A čija je ovo pesma?




libkonz libkonz 07:06 13.06.2011

Re: Setih se ovog teksta

haha, njihovi navijači, siroti, to stalno pevaju. Šta će, kad nemaju svoje. Što je najluđe, pevaju i stihove:
Srem, Banat i Bačka
tri srca junačka
Crna Gora mila
uvek s nama bila

za
Herceg Bosna, Lika
to je naša dika
bi se mogli otimati
krkar krkar 07:45 13.06.2011

Re: Setih se ovog teksta

kada Semjuel Semi Tomasik, slovacki pesnik


Šta veliš, Semjuel Semi! A hrvatsku himnu je, biče, skladao Džozef Džo Runjanin?

Tomašik se zvao Samuel. Baš tako

Hej, Slovaci nije baš bila himna Slovenije nego Slovačke. I nije baš početkom 20 veka nego od 1939-1945, za vreme marionetske Tisove Slovačke (tzv. NDSl')

Najbliža da postane zvanična himna SFRJ bila je Svečana pesma Takija Hrisika koja je pobedila na trećem konkursu za himnu 1968. 1973 je raspisan četvrti konkurs - za reči na Hrisikovu melodiju ali je 1974. komisija zaključila da nijedan od 1500 tekstova ne zadovoljava.

Hej Sloveni, de facto himna od 1943. (prvo izvođemje u Jajcu) odnosno 1944. (prvo izvođenje u inostranstvu, u Bariju u Italiji) ozvaničena je 22.4.1977. Zakonom o upotrebi grba, zastave i himne SFRJ. Tada je proglašena 'privremenom himnom' - dok Skupština SFRJ ne utvrdi novu. IX amandmanom iz 1988. na Ustav iz 1974, Hej Sloveni je proglašena zvaničnom himnom SFRJ. Takođe je bila i zvanična himna Žabljačke Tvorevine, po ustavu od 27.4.1992.



Nisam potpuno je li ovo verzija Svečane pesme koja je pobedila na konkursu za himnu a ne znam ni otkada i otkuda potiču reči.

jedi-knight jedi-knight 10:23 13.06.2011

Re: Setih se ovog teksta

Šta veliš, Semjuel Semi! A hrvatsku himnu je, biče, skladao Džozef Džo Runjanin?



Hej, Slovaci nije baš bila himna Slovenije nego Slovačke.


Izvodila se uz preradu teksta kao "Hej Slovenci" izmedju 1920-1922. kao slovenacka himna, ne kao himna Slovenije, ali moguce da me pamenje vara.

Najbliža da postane zvanična himna SFRJ bila je Svečana pesma Takija Hrisika koja je pobedila na trećem konkursu za himnu 1968. 1973 je raspisan četvrti konkurs - za reči na Hrisikovu melodiju ali je 1974. komisija zaključila da nijedan od 1500 tekstova ne zadovoljava.


Profesor muzike iz Skoplja, Taki Hrisik, nije doziveo da cuje zvanicno izvodjenje svoje kompozicije. Prvi put je izvedena na njegovoj sahrani.
Komisija je imala jako tezak zadatak, jer je bilo unapred definisano da se u tekstu pesme moraju pojaviti pojmovi kao sto su: Tito, partija, samoupravljanje, ...itd...oko 40 pojmova.

IX amandmanom iz 1988. na Ustav iz 1974, Hej Sloveni je proglašena zvaničnom himnom SFRJ.


Uz malo promenu teksta na pocetku: umesto Hej Sloveni - Ju go slo veni


zilikaka zilikaka 11:37 13.06.2011

Re: Setih se ovog teksta

verzija Svečane pesme koja je pobedila na konkursu za himnu a ne znam ni otkada i otkuda potiču reči.

Da li mislimo na isto? Na ONU Svečanu pesmu:

Mi digosmo glave pod nebom tamnim...

Koliko se ja sećam, ona je bila najozbiljniji kandidat za himnu.
Reči je napisala M. Alečković..ako me sećanje ne vara (a retko mu to dozvolim)
zovitemegrunf zovitemegrunf 13:46 13.06.2011

Re: Setih se ovog teksta

Da li mislimo na isto? Na ONU Svečanu pesmu:

Mi digosmo glave pod nebom tamnim...



Svako pamti na svoj nacin, pa da kazem i ja:

Krkar misli na melodiju koja je pobedila na konkursu za himnu, pa joj je trebalo naci text...Ti pominjes Hercigonjinu Svecanu pesmu, moj izbor iz onog vremena, ali, navodno, bilo je previse Jugoslavije a nigde onih cetrdedesetak key-words, pa nije imala sanse
zilikaka zilikaka 13:48 13.06.2011

Re: Setih se ovog teksta

navodno, bilo je previse Jugoslavije a nigde onih cetrdedesetak key-words, pa nije imala sanse

Šteta, jer za ono vreme je stvarno bila najbolji kandidat
krkar krkar 15:30 13.06.2011

Re: Setih se ovog teksta

Da li mislimo na isto? Na ONU Svečanu pesmu:

Mi digosmo glave pod nebom tamnim...

Koliko se ja sećam, ona je bila najozbiljniji kandidat za himnu.
Reči je napisala M. Alečković..ako me sećanje ne vara (a retko mu to dozvolim


TA Svečana pesma. Muzika Nikola Hercigonja.

Oni sami nisu znali šta hoće, prvo je za himnu 46. bio konkurs na (zadate) reči Čedomira Minderovića pa to niko nije umeo da uspešno uglazbi. I tako su nastavili sa Hej Sloveni ali su joj tražili zamenu. javascript:;

Prilikom proslave 40 godina KPJ, 1959, kao (potencijalna) himna izvedena je Hercigonjina pesma na reči Mire Alečković ali opet im nije valjalo, pa opet HS... do 29.11.1963. kad je na Kardeljevu inicijativu izveden kao potencijalna himna drugi stav Betovenove 5. simfonije (da su znali šta će da bude pa da uzmu 2. stav Eroike - taman bi pogodili). Pa opet HS do 68. i mutave himne...




b92fmember b92fmember 04:33 14.06.2011

Re: Setih se ovog tekstajavascript:;

TA Svečana pesma. Muzika Nikola Hercigonja.

'el ova?
Vera Johnson Vera Johnson 22:50 12.06.2011

daklem, omega

hvala ti na ovome. jako volim etno muziku, ne samo balkansku vec i sire. kad pomenem da volim etno muziku, svi u to ucitavaju turbo folk, pa tako ostanem upljuvana od glave do pete.

srecom, imam drugara koji ima drugara na radio pancevu, pa su mi na cd (par komada) narezali ono pravo.

ma, volim ja i rock, i operu, (narocito rock operu) volim muziku uopste i generalno zasto je danas u srbiji sramota slusati narodnu muziku koja nije turbo folk? da li je moguce da toliko pokondirenih tikvi tamo zivi.

pazi: moja omiljena "spanska" pesma, koju na sav glas pevam kad mi dodje, je takodje narodna muzika. prvi, drugi, treci i ostale puteve cula je na nekom od jugoslovenskih radio programa. dugi niz godina sam verovala da je zaista spanska. nisam znala kako se zove pesma ali sam znala da je izvodjac maria dolores pradera.

u usa 20-tak godina, nigde je nisam cula. onda sam se prisetila da imam kumu argentinku te postavih pitanje.

kaze ona: ko je maria dolores pradera?
kazem ja: spanska pevacica, vrhunska.
kaze ona: nikad cula. a kako se zove pesma?
kazem ja: nemam pojma?
kaze ona: 'el znas da otpevas?

krenem ja s pevanjem, posle prvih taktova...

kaze ona: pa, to je latino-americka pesma, zove se pa todo el anjo...

sad bih je podelila s vama, al' sam glupa za linkovanje. dzabe mi objasnjavati. glupa i tacka.

sinu podrska. reci mu da ce se kajati ako ne "savlada" harmoniku. navodnici zato sto sam sigurna da on to moze bez problema.



omega68 omega68 23:00 12.06.2011

Re: daklem, omega

Vera

zasto je danas u srbiji sramota slusati narodnu muziku koja nije turbo folk? da li je moguce da toliko pokondirenih tikvi tamo zivi.

sve više, mi se neki borimo ali slaba vajda.
sad bih je podelila s vama, al' sam glupa za linkovanje. dzabe mi objasnjavati. glupa i tacka.

Jel ova?


savršena

Vera Johnson Vera Johnson 23:34 12.06.2011

Re: daklem, omega

CANTARE POR TODO EL MUNDO MI DOLOR Y MI TRISTESA

e, bash ta. hvala omega

nego, deca moja povremeno me nagovore da idem s njima na letovanje. 'ebiga, nekad su roditelji decu vukli po plazama ne verujuci im da nece praviti zurke, danas deca "vuku" majke na letovanje.

ima jedno letovaliste u meksiku (gde me ponekad slepuju). u lobiju hotela dve fine dame pevaju uz gitare. jedna, crnka, lepa devojcica, mozda latino. druga, brunhilda po visini (ne i po sirini) sargarepa crvene kose - prirodno crvene. zabavljaju goste dok sto u jednom od restorana (di je rezervisano) ne bude slobodan.

dva puta bila, uvek "nadrndana", mis'im ja - ne ona. znas ono: sta ima deca da me kontrolisu

dve godine me "brunhilda" pitala da mi otpeva pesmu da me oraspolozi. ne, nije znala "sinoc mi je ruza procvetala". kad sam otkrila kako se ova lepa pesma zove... pevamo je zajedno, sve tri, pre nego sto mi daju kljc za sobu...

sad mi je lakse ici na letovanje

zasto je tako sta nemoguce u srbiji?
omega68 omega68 23:46 12.06.2011

Re: daklem, omega

pevamo je zajedno, sve tri, pre nego sto mi daju kljc za sobu...

Cool, što bi rekli ovi mladi
zovitemegrunf zovitemegrunf 13:50 13.06.2011

Re: daklem, omega

Hvala obema,
Uz ovo smo sekli vene tamo negde '75.
spadalo92 spadalo92 17:37 13.06.2011

Re: daklem, omega

Vera Johnson
hvala ti na ovome. jako volim etno muziku, ne samo balkansku vec i sire. kad pomenem da volim etno muziku, svi u to ucitavaju turbo folk, pa tako ostanem upljuvana od glave do pete.

srecom, imam drugara koji ima drugara na radio pancevu, pa su mi na cd (par komada) narezali ono pravo.

ma, volim ja i rock, i operu, (narocito rock operu) volim muziku uopste i generalno zasto je danas u srbiji sramota slusati narodnu muziku koja nije turbo folk? da li je moguce da toliko pokondirenih tikvi tamo zivi.

pazi: moja omiljena "spanska" pesma, koju na sav glas pevam kad mi dodje, je takodje narodna muzika. prvi, drugi, treci i ostale puteve cula je na nekom od jugoslovenskih radio programa. dugi niz godina sam verovala da je zaista spanska. nisam znala kako se zove pesma ali sam znala da je izvodjac maria dolores pradera.

u usa 20-tak godina, nigde je nisam cula. onda sam se prisetila da imam kumu argentinku te postavih pitanje.

kaze ona: ko je maria dolores pradera?
kazem ja: spanska pevacica, vrhunska.
kaze ona: nikad cula. a kako se zove pesma?
kazem ja: nemam pojma?
kaze ona: 'el znas da otpevas?

krenem ja s pevanjem, posle prvih taktova...

kaze ona: pa, to je latino-americka pesma, zove se pa todo el anjo...

sad bih je podelila s vama, al' sam glupa za linkovanje. dzabe mi objasnjavati. glupa i tacka.

sinu podrska. reci mu da ce se kajati ako ne "savlada" harmoniku. navodnici zato sto sam sigurna da on to moze bez problema.





http://www.youtube.com/watch?v=liwd5BMHe_I
Vera Johnson Vera Johnson 18:54 13.06.2011

Re: daklem, omega

spadalo92

http://www.youtube.com/watch?v=liwd5BMHe_I


naravno, to je to. nadam se da se omega nece ljutiti, ali ove slicice su mi draze
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 06:06 13.06.2011

Mene

je dirnula priča o čika Dragiši (skoro ništa o njemu nisam znala) a tek
povod za nju!

Omegin sine, možeš ti to.
omega68 omega68 07:59 13.06.2011

Re: Mene

videćemo danas
kukusigameni kukusigameni 08:06 13.06.2011

KG

Vi iz Kragujevca ste stvarno... mislim... koliko vas bre ima? Svako malo cujem price iz, o, uz, pri, kod Kragujevca.
Svaka cast, super ti je blog. Iako ima veze sa KragujevcEOm.
Omegici drzim palceve!
vishnja92 vishnja92 08:42 13.06.2011

Re: KG

Vi iz Kragujevca ste stvarno... mislim... koliko vas bre ima?

antioksidant antioksidant 10:41 13.06.2011

Re: KG

vishnja92
Vi iz Kragujevca ste stvarno... mislim... koliko vas bre ima?


kragujevcani su novi crnogorci
samo bez mora
(istina ni reke nema ali izgradice fiat)
jedi-knight jedi-knight 10:45 13.06.2011

Re: KG

istina ni reke nema


Kako nema? A Lepenica?
kukusigameni kukusigameni 10:47 13.06.2011

Re: KG

AO
istina ni reke nema


Ima, Lepenica. Planira se da neke od sledecih mediteranskih igara budu bas tu organizovane.
Evo, ovde bi trebalo izgraditi objekat za skokove u vodu.

antioksidant antioksidant 10:50 13.06.2011

Re: KG

jedi-knight
istina ni reke nema


Kako nema? A Lepenica?

to je pokusaj reke
ima korito, prelepe mostove i... to je to
vode ima malo. vrlo malo. osim kad su poplave a tada...

kukusigameni je dao sliku korita lepenice. verovatno deluje smesno ali na nekih 10ak godina voda izlije van drugog nasipa... ostatak vremena... pa lepo dodje za setnnju :)
jedi-knight jedi-knight 10:52 13.06.2011

Re: KG

Ima, Lepenica. Planira se da neke od sledecih mediteranskih igara budu bas tu organizovane.
Evo, ovde bi trebalo izgraditi objekat za skokove u vodu.





omega68 omega68 12:38 13.06.2011

Re: KG

Omegici drzim palceve!

hm, videćemo rezultat naknadno ali po prvim reakcijama komisije izgleda da ga je malo drmala trema.
Sledeća lekcija od oca će mu biti kako se pred nastup leči trema
omega68 omega68 15:27 13.06.2011

Re: KG

Vi iz Kragujevca ste stvarno... mislim... koliko vas bre ima? Svako malo cujem price iz, o, uz, pri, kod Kragujevca.

Nekada sam za ovakvu vest bio spreman da skočim u vatru
Ali danas me je prosto sramota.Možda nekad i napišem nešto , mada je to rizičnije nego opsovati Predsednika Vlade
krkar krkar 15:39 13.06.2011

Re: KG

to je pokusaj reke
ima korito, prelepe mostove i... to je to
javascript:;
javascript:;
Lepenica. Dimbovica... isto mu dođe.

Čaušesku je bio jako tužan što je jedina bukureštanska reka, Dimbovica, jedan običan potok pa je dao da se malo iskopa, proširi, dovede voda sa Karpata...

Kragujevac već ima kandidata za Čaušeskua, dakle: FORZA VERKO!




zilikaka zilikaka 16:36 13.06.2011

Re: KG

Čaušesku je bio jako tužan što je jedina bukureštanska reka, Dimbovica, jedan običan potok pa je dao da se malo iskopa, proširi, dovede voda sa Karpata...

Kragujevac već ima kandidata za Čaušeskua, dakle: FORZA VERKO!

Postoje i suprotni primeri
Našu reku
su u doba velikih ideja i još većih budalaština jednostavno uništili pregrađivanjem.
Potpuno i nepovratno upropastili.
..ako bi postojao način da se za takve poteze kažnjava, oni su zaslužili da okite bandere.
kukusigameni kukusigameni 08:20 14.06.2011

Re: KG

Bravo majstore. Cestitam. A kakv otac takav i sin!
sesili sesili 08:18 13.06.2011

Sinu

držimo palčeve, a tebi hvala što si nam otvorio oči. Jedna od mojih omiljenih, starih, je "Stani, stani Ibar vodo.." Ali, nisam znala, a nisam ni istraživala ko je pisao. Ma, meni to nije bilo važno, k'o što je, vidim, Hrvatima! Čast svaka i Borisu Dežuloviću.
omega68 omega68 08:45 13.06.2011

Re: Sinu

kukusigameni

A, jesi video? Prestonica je to brajko moj
sesili

Ma, meni to nije bilo važno

Eto, bilo je onih kojima je to posao a ni njima nije bilo važno.To je zločin protiv svog naroda

Hvala , gde čuli i ne čuli
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:15 13.06.2011

Re: Sinu

Ma, meni to nije bilo važno, k'o što je, vidim, Hrvatima!

Ne bih ja rekao Hrvatima već nekim idiotima kod njih.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 09:15 13.06.2011

drzim palceve:)

Secam se bake koja kad krenem na ispit da polazem (klavir), uzima casu vode i polije zamnom kad izadjem iz dvorista, uz obavezno podsecanje da se ne okrecem .

Lep ti blog omega
omega68 omega68 12:41 13.06.2011

Re: drzim palceve:)

Kakva je pesma čovek bi pomislio de je ta reka veća i od Misisipija
appendix appendix 10:56 13.06.2011

...

Uz želje da sinko uspešno položi prvi razred i u najmanju ruku neka bude ovako uspešan... želim mu sve najbolje...

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:56 13.06.2011

+

Odličan blog. I komentari.
blind.willie blind.willie 12:01 13.06.2011

a bas pre par dana ...

dohvatih onu moju naopako nastimovanu gitaru i izlete mi iz prstiju stari dobri bosanski blues ...

Hvala na lepom tekstu ...
zilikaka zilikaka 12:07 13.06.2011

Detinjstvo

Lep blog!
Podsetio me na neko davnoprošlo vreme detinjstva.
Moj pok. otac je svirao harmoniku i bio jako dobar u tome.
Pri tome i muzički čistunac, pa je meni servirano tačno ono što se smatralo da treba da upoznam, sa sve objašnjenjem koji kraj ima koje karakteristike melosa.
Mene to tada pomalo davilo, ali očigledno da je rana dresura dala rezultate.
Ušlo pod kožu doživotno
omega68 omega68 12:44 13.06.2011

Re: Detinjstvo

Mene to tada pomalo davilo, ali očigledno da je rana dresura dala rezultate.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:16 13.06.2011

Neznani junaci

Dragomir Vujković
Kakav je to bio hohštapler. Ne u boksu.
Ovo zaista ima veze sa herojima&predstavama&iluzijama&kriterijumima o kojima krkar piše.
Privatni poroci vrline javne.
omega68 omega68 15:03 13.06.2011

Re: Neznani junaci

Privatni poroci vrline javne.

ja to ne znam
znam da me je juče razočarao
docsumann docsumann 15:29 13.06.2011

lijepo,

baš lijepo

omega68 omega68 15:45 13.06.2011

Re: lijepo,

hvala
buba_truba buba_truba 15:57 13.06.2011

Re: lijepo,

docsumann
baš lijepo


Jeste baš, baš! Uživala...

Interesantna koincidencija, meni lično: volimo da slušamo dalmatinske klape (moj muž i ja), pre dve-tri večeri slušamo i komentarišemo tekst i jezik u jednoj pesmi i on mi ispriča da zna priču o nekom Kragujevčaninu koji je napisao neke od poznatih dalmatinskih pesama koje su hitovi... a danas vidim blog o njemu.

Uzgred, moj muž je rođen (samo rođen, sticajem okolnosti) u Kragujevcu.
omega68 omega68 16:04 13.06.2011

Re: lijepo,

(samo rođen, sticajem okolnosti) u Kragujevcu.

ne zna šta je propustio u daljem životu
šalim se, naravno
zoja444 zoja444 19:42 13.06.2011

cestitam!

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 20:11 13.06.2011

Re: cestitam!

zoja444


I ja

zilikaka zilikaka 20:23 13.06.2011

Aaaaa!

Sad postaje jasnija ujdurma oko PP sa 05!

Pa, čeeeestitamo!

P.S.Eto, prepao si se, a vidiš da 05 ima laku ruku
moderator05 moderator05 08:25 14.06.2011

Re: Aaaaa!

zilikaka
Sad postaje jasnija ujdurma oko PP sa 05!

PP sam poslala na pogrešnu adresu i čudila se zašto mi omega ne odgovara, a bio je on line.

Omegi sam poslala PP sa objašnjenjem i izvinjenjem (nadam se, da će ovoga puta stići gde treba), a i ostalima se izvinjavam zbog ujdurme.
mirelarado mirelarado 20:41 13.06.2011

Честитке :)

Честитке за овај леп текст о чудној судбини композитора и песама на Балкану.
Честитке Омеги Јуниору за положен испит!
Честитке Омеги Сениору за ВИП!




vishnja92 vishnja92 20:53 13.06.2011

Re: Честитке :)

cestitke i od mene :))
(x2 - za petaka i za vip)

sad omega opet negde pije i nema pojma da mu je rodjendan
omega68 omega68 21:07 13.06.2011

Re: Честитке :)

sad omega opet negde pije i nema pojma da mu je rodjendan

khm, khm
pa i mi Vip-ovci imamo dušu
Hvala Vam svima a posebno zoji444 koja je prva reagovala

libkonz libkonz 21:15 13.06.2011

Re: Честитке :)

wow.
ČESTITAM !!!
omega68 omega68 21:36 13.06.2011

Re: Честитке :)

hvala lib
nemoj ovo da jedeš


za svoje društvo preporučujem

jedi-knight jedi-knight 16:44 15.06.2011

Re: Честитке :)

Cestitke i od mene

May the Force be with you
omega68 omega68 18:30 15.06.2011

Re: Честитке :)


hvala
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:44 13.06.2011

BИП

Čestitke uz БИП za VIP.
omega68 omega68 22:01 13.06.2011

Re: BИП

nije ni ono loše
ovo voli Kralj nad Kraljevima
dunja73 dunja73 21:56 13.06.2011

----

cestitke i , novo saznanje....tnx...

omega68 omega68 22:23 13.06.2011

Re: ----

hvala i tebi , puno
libkonz libkonz 22:42 13.06.2011

Re: ----

da li to mene oči varaju ili se Dunja vratila na blog?
nestor92 nestor92 22:48 13.06.2011

Ljudi bi se ...

... čudom načudili kad bi znali da su neke narodne pesme koje vole delo poznatog autora. A Nedović je među tim malo znanima verovatno i najveći.

Ta, usuđujem se reći lepa narodna muzika, izvorna i novokomponovana odlazi neumitno i otići će zauvek sa generacijom današnjih 40-godišnjaka. Ljudi i ne znaju šta svašta ponešto ima na mom mp3 plejeru.

I baš me briga jesu li srpske, makedonske, bosanske, bugarske, rumunske. Sve je to moje.

Evo jedne seudalinke u izvođenju jednog našeg sugrađanina ( iz nove prestonice ), a vi kako hoćete

Preporuka k'o vrata.

dali76 dali76 08:20 14.06.2011

svaka cast

Svaka cast omega.
Ti ko ovaj kosarkas dirk Novicki iz dalasa, ne sjecam se kad si napisao los tekst.
Cestitam junioru na petici iz harmonike ,a tati na dobrim blogovima I zasluzenom VIP statusu.
VOlim nekad poslusati stare narodne pjesme.
Kao malom djed iz Like mi je pjevao I mene ucio al ukucani nemaju sluha))

omega68 omega68 14:18 14.06.2011

Re: svaka cast

Hvala Daliboru
i kukusigameniju
omega68 omega68 16:46 14.06.2011

ovom prilikom

želim da se još jednom setim čoveka koji me je inspirisao da se pojavim na ovom blogu.
BKC
vishnja92 vishnja92 17:21 14.06.2011

Re: ovom prilikom

:)
dobar si ti covek, omega
omega68 omega68 18:04 14.06.2011

Re: ovom prilikom

hvala Višnjo , drugarice
takvi smo mi strelci i strelice
malo ponekad impulsivni, doduše

vishnja92 vishnja92 09:29 15.06.2011

Re: ovom prilikom

malo ponekad impulsivni, doduše

ala si ga razblazio
ponekad nam se omakne da nismo :)
mlekac mlekac 21:01 14.06.2011

Kad smo kod pesama

Je li jos ko gledao onaj bugarski dokumentarac "Cija je ovo pesma?"

Pesma o kojoj se radi je:


A peva se, je li, na celom Balkanu...




Mada, ima tu jos materijala...

Jedna od menih omiljenijih je:


I, naravno - cestitke za VIP i za peticu!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana