Ekologija| Hobi| Nauka| Životinjski svet| Životni stil

Dan kada su me mišari pravili ludim

albicilla RSS / 06.06.2011. u 07:12

Batokljun © Szabolcs Kokay
Batokljun © Szabolcs Kokay
Put se pruža uporedo sa Bojčinskom šumom. Ubrzo stajemo jer je svako za sebe video krupnu grabljivicu u krošnjama – B. je video crnu lunju, ali ja sam video nešto okrenuto nam leđima, što je u korenu kljuna pokazivalo krupnu žutu voskovicu i nama, koji smo pošli u potragu za orlom kliktašem, zaličilo na orla. B. ga nikada nije posmatrao, pa bi njemu taj bio nova vrsta. Kako je izašao da postavi teleskop, za trenutak mi je leđima zaklonio pticu i u sledećem trenutku je više nije bilo?! Ali, ako je nema nad šumom, nestala je među krošnjama, što belorepan ne bi uradio, ali kliktaš bi. Da li je..??

Čekamo još neko vreme, ptica se pojavljuje... ali, B. primećuje tamni zadnji rub s donje strane krila (što se kod mnogih ptica sreće jer melanin ojačava strukturu pera – ali to nije slučaj sa kliktašem), a ja čujem mjaukanje, poput glasanja mišara. Da nije i mišar negde u blizini? Nije u blizini, shvatamo kada dve crne lunje napadnu našeg – mišara. Nikako nije orao. Pojavljuje se i drugi mišar, pa posmatramo vazdušnu čarku para mišara i para lunja, očigledno bliskih i nimalo dobrih komšija.

Nekoliko velikih strnadica i običnih travarki dalje, smeđi soko je na vrhu stuba! Da nije stepski? Prilazimo pažljivo, da ga ne oteramo... samo da ugledamo još jednog mišara. Prvi nam se činio znatno većim nego što jeste, a ovaj malo manjim. Hmmm... dan kada su me mišari pravili ludim?

254005_2115760815119_1278672467_2631824_7139087_n.jpg 

Ulazimo u Bojčinsku šumu, staru šumu hrasta lužnjaka, kojom gazduju Srbijašume. S desne strane puta, oko jedne petine šume ograđeno je električnom ogradom, da bi iza nje neka privatna firma držala svoje svinje i besplatno ih hranila žirom, onemogućavajući tako obnavljanje drveća. Električna ograda sprečava prolaz krupnijim sisarima, poput srna i divljih svinja, a verujem i da se gajene svinje goste jajima svih ptica koje se gnezde u niskom žbunju. (Treba dodati, Zavod za zaštitu prirode upravo počinje istraživanje ove šume u cilju njene zakonske zaštite.)

254485_2115759815094_1278672467_2631821_3177036_n.jpg 

Pokraj puta nas dočekuje neodoljivi batokljun; kako će se ispostaviti, tek prvi od mnogih. Malo dalje se tri drozda pevača kupaju u barici, a u blizini, na tlu traži hranu mladi mužjak velikog detlića. Nešto dalje, i jedna kuna nestaje u žbunju pokraj puta, pa sledi brgljez i… prostrana čistina, prošlogodišnja totalna seča starih hrastova (protivzakonito - dužni su da ostave pet stabala po hektaru), sada je pod žitom. Poseći lužnjake da se poseje žito?!? Dopunska hrana za svinje, valjda?

[Izgleda da sam ovde bio prebrz s kritikom, kako mi ivan.021 objašnjava: Jedna od varijanti novog zasada sume hrasta je i ta da se posle totalne sece radi duboko oranje i zajedno sa zitom poseje i zir. Zito se pozanje kombajnom a mali hrastici cca 10 cm ostaju i nastavljaju svoj rast - kompletno objašnjenje je među komentarima]

251345_2115764375208_1278672467_2631833_2063912_n.jpg 

Pratimo bočni put, jod jedan batokljun, pa… krupna grabljivica izvan šume! Žurno izlazimo iz zaklona drveća… samo da bi ugledali još jednog gavrana. Za utehu, na stubu ograde pozira nam jedna zeba, mužjak koji, i pored insekta u kljunu, uspeva da – peva!

254400_2115765175228_1278672467_2631837_5573477_n.jpg 

Dalje ka Obedskoj bari, još jedan mišar. Ovog puta ne pomišljamo na orlove ili sokolove, od prve znamo šta je. Progone ga dva gavrana, koji ubrzo odustaju, da poteru nastavi pet sitnih ptica, možda ševa ili nekih zeba – zamislite prizor mačke koja beži jer je juri pet miševa i imaćete sasvim jasnu sliku u glavi.

Kako se upravljač rezervata Obedska bara – Vojvodinašume – dosetio da napuni kasu naplaćivanjem fotografisanja, pakujem aparat u ruksak. Ne želim da se s nekim čuvarem raspravljam kako je 3800 dinara (ili 40 evra) za pravo da se služim sopstvenim fotoaparatom drskost i bezobrazluk. Obedsku zato sve češće zaobilazim, a na slikanje i ne pomišljam (sve ove fotke su iz Bojčinske šume, a nijedna s bare).

Bela pliska, pa jedan matori orao belorepan, žalar slepić… Sada ne vozimo kroz šumu, već plantažni zasad klonskih topola, praktično poljoprivrednu površinu i kulturnu pustinju. Pri tom se radi o ekonomski prilično bezvrednom drvetu, koje se koristi samo za šalovanje u građevinarstvu. Zameniti staru hrastovu šumu time je kao kada raskošno stanište zamenite njivom toalet papira. Nešto kasnije nadleće nas jato belobrkih čigri; verovatno je u blizini još uvek nepoznata kolonija. Uz sam put, dva jarkožuto-crna mužjaka vuge lete od krošnje do krošnje. Nekom prilikom su mi na tom potezu puta društvo pravile i dve lisice.

Kod kolonije, mimo čaplji i malih vranaca, posmatramo i jednu neobično riđu eju močvaricu (trebala bi da bude smeđa, ali..). Iz nedaleke šume lužnjaka se u više navrata pojavljuje crna roda, mora biti da joj je i gnezdo tu.

Trljam oči. Zaradio sam verovatno najgoru polensku alergiju u životu: nisam samo kijao, šmrktao i suzio, već su mi i podočnjaci izgledali tako da bi pokraj mene i Džon Hjuston delovao kao beba.

Krećemo natrag, njive pokraj puta, blizu bare i… orao, kako uz tri eje kruži u termalu! Bez sumnje, krupan orao sa toplosmeđim ‘epoletama’ pokrivnih pera krila. Vide se i bele površi u osnovi letnih pera, kao i beli polumesec u osnovi repa – da, ovo je van svake sumnje orao kliktaš!

Mene su već i oni batokljuni iz Bojčinske obradovali, ali kliktaš je definitivno zaokružio dan. I pojavio se baš kada treba, kada smo već kretali kući – da se pojavio ranije, ma koja druga ptica bi nakon njega postala puki antiklimaks.

logo_n7.jpg

Praćenje stanja ptica Bojčinske šume obavila je Liga za ornitološku akciju Srbije, u okviru aktivnosti na projektu Wings Across the Balkans, koji na čitavom području zapadnog Balkana vodi BirdLife International, uz finansijsku podršku Evropske komisije.

Atačmenti



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 07:31 06.06.2011

Ptice

Divim se tvom radu i čitam sve tvoje članke. Ne komentarišem, jer ptice volim i poznajem samo... dovoljno da ih volim i zapažam. Na putu Ćuprija-Despotovac, ima na drveću pored samog puta, priličan broj orlova. Vidjam ih dok vozim, a još bolje kada je neko drugi za volanom. Ne znam koja je vrsta ali deluju moćno. Kako lelujaju na nebu, dok osmatraju ima li na zemlji nešto za njih. U jednom periodu su se skoro izgubili, ali unazad sedam, osam godina - vratili se! Pozdravljam te.
albicilla albicilla 07:42 06.06.2011

Re: Ptice

sesili
Divim se tvom radu i čitam sve tvoje članke. Ne komentarišem, jer ptice volim i poznajem samo... dovoljno da ih volim i zapažam. Na putu Ćuprija-Despotovac, ima na drveću pored samog puta, priličan broj orlova.


hvala

mislis svilajnac - despotovac? planiram uskoro u te krajeve.

a orlovi pored puta su u 99,9% slucajeva isti ovi misari koji su me pravili ludim.

dodju da kod nas zimuju, pa se tada vidjaju po osmatracnicama pogodnim za lov na glodare, recimo stubovima ograda, elektricnim stubovima, pa i stabljikama kukuruza ili, u sasvim obesumljenim prostorima, grumenju preorane zemlje
dali76 dali76 07:50 06.06.2011

Re: Ptice

odlican tekst. Uzivao sam.
Uvijek me sjeti na sretno djetinjstvo kad sam sa djedom koji je bio lugar obilazio rejone oko Plitvickih jezera.
albicilla albicilla 08:02 06.06.2011

Re: Ptice

dali76
odlican tekst. Uzivao sam.
Uvijek me sjeti na sretno djetinjstvo kad sam sa djedom koji je bio lugar obilazio rejone oko Plitvickih jezera.


sanjao plitvice, ali ih nikada nisam obisao
sesili sesili 07:57 06.06.2011

Orlovi

Ne Svilajnac, nego Ćuprija - Despotovac. Možda ih ima i tamo, ne znam. Ne ljutiš se ti na price, pa čak ako se i šale sa tobom!
albicilla albicilla 08:01 06.06.2011

Re: Orlovi

sesili
Ne Svilajnac, nego Ćuprija - Despotovac. Možda ih ima i tamo, ne znam. Ne ljutiš se ti na price, pa čak ako se i šale sa tobom!


preko senjskog rudnika i sisevca?
sesili sesili 11:05 06.06.2011

Re: Orlovi

Nisam bila kući, pa kasnim. Opet ne, postoji direktan put Ćuprija - Despotovac. Obeleženo je isključenje sa autoputa, to je put i za manastir Manasiju i Resavsku Pećinu, Resavicu - sve preko Despotovca.
albicilla albicilla 07:07 07.06.2011

Re: Orlovi

sesili
Nisam bila kući, pa kasnim. Opet ne, postoji direktan put Ćuprija - Despotovac. Obeleženo je isključenje sa autoputa, to je put i za manastir Manasiju i Resavsku Pećinu, Resavicu - sve preko Despotovca.


imacu taj put na umu
fantomatsicna fantomatsicna 09:25 06.06.2011

Volim

I ja ptice a cni mi se da bi bilo divno kad idem kroz sumu(a cesto idem) kad bih imala nekog ovakvog poznavaoca.Iz celog tvog teksta se oseca kako uzivas u tome..pa se to normalno prenosi i na nas citaoce.
albicilla albicilla 11:14 06.06.2011

Re: Volim

hvala, mada se ja uopste ne osecam strucno - ptice su i te kako strucne da me predju

neobicno mi je da imam toliku citanost, jer pisem o necemu cime se u ovoj zemlji bavi jedva par stotina ljudi (a slicno je, ili i gore, na bliskom zapadu), i sto vecinu posetilaca sajta ne zanima. a najcitaniji tekst mi ima 24.000 citalaca - nikako ne shvatam sta je bas u tom postu toliko zanimljivo

takodje i sto su mi postovi nepreradjeni i nedoterani, pomalo kao grabljivica kada se iz lova vrati u gnezdo, pa mladuncu samo povrati citave, prakticno nesvarene komade plena iz voljke
mirelarado mirelarado 12:41 06.06.2011

Re: Volim

А читаоци чекају у "гнезду", попут тих, вазда гладних, птића.

albicilla albicilla 12:42 06.06.2011

Re: Volim

mirelarado
А читаоци чекају у "гнезду", попут тих вазда гладних, птића.



:))))))))))))))))))))))))))
albicilla albicilla 16:56 06.06.2011

swarovski

swarovski konacno objavio rezultate - ja sam prvi, ali, ispod crte...

diskvalifikovali su prvu, pa 2, 3. i 4. dobijaju dvoglede.

ja sam - peti.

c'est la vie
zoja444 zoja444 18:19 06.06.2011

Re: swarovski

albicilla
swarovski konacno objavio rezultate - ja sam prvi, ali, ispod crte... diskvalifikovali su prvu, pa 2, 3. i 4. dobijaju dvoglede. ja sam - peti. c'est la vie


zao mi je. i ja sam ispala iz jedne "igre na srecu", tako da potpuno razumem kakav je osecaj.
vise srece u sledecem izvlacenju.

razmisljam razmisljam 01:03 07.06.2011

Re: swarovski

albicilla
swarovski konacno objavio rezultate - ja sam prvi, ali, ispod crte...

diskvalifikovali su prvu, pa 2, 3. i 4. dobijaju dvoglede.

ja sam - peti.

c'est la vie


Баш ми жао. Али, сигурна сам да те то неће спречити да нас и даље подучаваш о шареном птичјем свету на овако леп начин.
albicilla albicilla 06:48 07.06.2011

Re: swarovski

zoja444

zao mi je. i ja sam ispala iz jedne "igre na srecu", tako da potpuno razumem kakav je osecaj.
vise srece u sledecem izvlacenju.




kazu, toliko sam se trudio da pobedim da imam dobre sanse da budem jedan od onih kojima ce novi model dati na testiranje (znate ono: novinar ste auto magazina, pa vam na nekom salonu daju da provozate dva kruga u maseratiju... i onda traze da im ga vratite)
albicilla albicilla 06:52 07.06.2011

Re: swarovski

Баш ми жао. Али, сигурна сам да те то неће спречити да нас и даље подучаваш о шареном птичјем свету на овако леп начин.


mene? spreciti??

nejc zaplotnik, pokojni alinista slovenacki za koga je ovde slabo ko cuo, a tamo ne postoji niko ko za njega ne zna, je u svojoj knjizu "put" (prevedena i na srpski, ali nikada objavljena) napisao o sebi: ...sam slican vuku koga ne mozes vezati lancem, mozes ga samo ubiti.
zoja444 zoja444 19:14 07.06.2011

Re: swarovski

kazu, toliko sam se trudio da pobedim da imam dobre sanse da budem jedan od onih kojima ce novi model dati na testiranje (znate ono: novinar ste auto magazina, pa vam na nekom salonu daju da provozate dva kruga u maseratiju... i onda traze da im ga vratite)


ozbiljno? pa, i to je nesto, dobra vest.
albicilla albicilla 06:35 08.06.2011

Re: swarovski

zoja444
kazu, toliko sam se trudio da pobedim da imam dobre sanse da budem jedan od onih kojima ce novi model dati na testiranje (znate ono: novinar ste auto magazina, pa vam na nekom salonu daju da provozate dva kruga u maseratiju... i onda traze da im ga vratite)


ozbiljno? pa, i to je nesto, dobra vest.


pa... ne mogu da im za to kazem "ne", ali vec sam testirao njihove dvoglede, nije to tako slatko - posle tog ti nijedan drugi ne valja...
zoja444 zoja444 07:37 08.06.2011

Re: swarovski

posle tog ti nijedan drugi ne valja...


ovo isto apsolutno razumem.

nisam znala da se Pentax tako visoko kotira? znam za fotoaparate da su ok.
albicilla albicilla 08:06 08.06.2011

Re: swarovski

nisam znala da se Pentax tako visoko kotira?


ne kompletna ponuda, samo dcf serija (mada ne mogu da se porede swaro i pentax)

1980-ih je zeiss pravio najbolje od najboljeg, 1990-ih je primat preuzela leica, negde oko 2000 je nakratko nikon pravio najbolji dvogled na svetu, ali nije uspeo da se marketinski nametne, pa nikad nije zauzeo adekvatnu poziciju, a poslednjih desetak god. vlada swarovski
49 41 49 41 19:39 06.06.2011

Batokljun

ili Zimovka; il' se to samo meni cini?
albicilla albicilla 06:56 07.06.2011

Re: Batokljunjavascript:;

zimovka
albicilla albicilla 06:57 07.06.2011

Re: Batokljun

batokljun javascript:;
49 41 49 41 20:26 07.06.2011

Naucih jedan novi naziv

Zimovke.

"Komsije", koje svakodnevno vidjam.

-Robbin (bar 10-15) ispred ili iza kuce. Inace ptica simbol mi drzave.
-Mali cukavac-Detlic, koji svakog jutra cuka-cekica po drvetu ispred kuce.
-Caric, koji mi stalno na kratko slece vrlo blizu; dok pijem jutarnju kafu.
Sleti, nesto izcijuka na manje od metar od mene i ode. Ne, razumem mu taj pticiji jezik-jos uvek!
-Par malih sivih gugutki. Oduvek me je ocaravao njihov zvizduk krila prilikom poletanja.
-Kolibri mi je pre dva dana, izujao od cveta do cveta pored stepenista; a, onda; ko po obicaju se vinuo visoko u potrazi za sledecim zbunom cvetova.
-Crveni Kardinal sa svojom zenkom; koje gotivim vec duze vremena sa hranilicom pored kuce.
On je stalno bucan, ona nit zbori-nit romori; samo skida zrnevlje sa hranilice.

U nedelju sam nesto petljao napolju; kcerka mi je donela telefon iznutra. Zvao me je prijatelj. Morao sam nekoliko puta da ga upozorim; da ga ne cujem, jer se ovaj dernja vrlo blizu.
Slavuj je toliko razvezao, da mi je i prijatelj rekao da ga cuje. Morali smo obojica da cekamo njegove pauze.

O, Rakunima i Posumima necu; kao i vevericama - jer ovo je pticarski blog.
Svake veceri, Rakuni; tacno u 10:30 krenu u invaziju na kante za smece.

Nedavno se jedan rakun navece nakacio na prozor dok je zena panicno istrcala iz sobe. Bilo je vriske po kuci. Poderao mi je, viseci noktimaje novu mrezicu protiv komaraca.

Zeni sam objasnjavao; da mozda zna da ona radi u Veterinaskoj Klinici, pa hoce da sredi nabrzaka pregled preko veze.



jedan.kub jedan.kub 21:31 07.06.2011

Re: Naucih jedan novi naziv

Divan tekst i lepe slike.
Imala sam prilike da vidim na kratko, jednog proleca, par ptica slicnih drozdu, samo sto su ove imale malo svetlije perje sa svetlo sivim pegama.
Medju ponudjenim slikama nisam nasla onu spornu, crnobelu sa crvenim kljunom. Moram da cekam rano prolece (u to vreme nema nista od crvenog voca za ptice).
albicilla albicilla 06:47 08.06.2011

Re: Naucih jedan novi naziv


-Robbin (bar 10-15) ispred ili iza kuce. Inace ptica simbol mi drzave.


zove se crvendac zbog crvenih grudi, ali u stvari spada u drozdove, rod turdus, kao i ovdasnji, vrsta migratorius
albicilla albicilla 07:11 08.06.2011

Re: Naucih jedan novi naziv

O, Rakunima i Posumima necu; kao i vevericama - jer ovo je pticarski blog.
Svake veceri, Rakuni; tacno u 10:30 krenu u invaziju na kante za smece.


zimus sam u hrvatskoj video svoju prvu divlju macku kako mi u svetlu farova prelazi autoput. primetio sam je u trenutku kad je zamicala ispod bankine, pa joj nisam video glavu, samo krupno telo, jako "naduven" i izrazito prstenast rep - morao sam u razgovoru s hrv. kolegama prvo (feralnog) rakuna da eliminisem kao mogucnost
ivan.021 ivan.021 02:01 08.06.2011

Zito u sumi

Zivim u gradu ali cesto odlazim kod prijatelja u deo Srema koji zive pored sume , vode i bave se i svinjarstvom.U dobroj nameri dajem sledece moje vidjenje sume , zita i zice u sumi.
Sumarstvo- proces koji traje 50-100 i vise godina.Kad -tad suma se mora seci da bi se podigao novi zasad sume.Cak i semenske parcele hrastova imaju svoj vek.Jedna od varijanti novog zasada sume hrasta je i ta da se posle totalne sece radi duboko oranje i zajedno sa zitom poseje i zir.Zito se poznje kombajnom a mali hrastici cca 10 cm ostaju i nastavljaju svoj rast.Zemlja se tako bolje ocisti i takvi hrastovi bolje napreduju.Za 5-7 god tu ce biti sikara mladog hrasta ,bagremca,gloga i raznog drugog rastinja-Gulez, kako to Sremci kazu, izuzetno pogodno za gnezdjenje raznih ptica.Tada ce opet neko ko ne poznaje stvari pitati:"Pa zasto se izmedju redova hrasta ne uzore, istanjira, istarupira ili na neki nacin ukloni korov" To se namerno tako ostavlja uklanjaju se-rucno samo neke korovske biljke, vecina se ostavlja da se hrast takmici-trka sa njima, tako stablo bude pravije i bolje napreduje.Nekad se zito seje i 2 god da se zemlja bolje pripremi za hrast ali kladim se da u zitu vec napreduju mladi hrastici!
Sto se tice zice-struje niskog napona u sumi ona ima svoju namenu.Prvo da onemoguci pitome svinje i stoku da pravi stetu u nedozvoljenom delu sume.Drugo , da onemoguci prvenstveno divlje svinje da pravi stetu seljacima u polju /srneca divljac ne pravi nikakvu stetu-nikom/.Licno sam video mlade zasade hrasta ogradjene pletenom zicom , tako osigurane bitne parcele budu nekoliko godina , posle se pletena zica sklanja.
Privatne firme ne drze svinje u sumi.Seljaci-stocari koji imaju prava da drze svinje u sumi samo nastavljaju vise-stotina godisnju tradiciju svojih predaka pa vidimo da sume jos uvek postoje-nisu ih pojele svinje, obnavljale su se nesto samoniklo nesto kontrolisano.Saosecam sa teskocama sa kojima se susrece vecina nasih stocara i poljoprivrednika!
Nisam ni sumar ni stocar,na ovaj povrsan komentar me je podstakao pristrasan i pomalo zlurad ton u osnovnom tekstu :"Zito i zica u sumi"
pozdrav
albicilla albicilla 06:45 08.06.2011

Re: Zito u sumi

hvala na pojasnjenju za zito, drago mi je ako je tako. meni je to zalicilo na zloupotrebu poverene im sume, a i, ja se uvek jezim kad vidim da se obara drvece (sa izuzetkom klonske topole i bagrema, oni ovde ne pripadaju). stavicu recenicu objasnjenja za zito i u osnovni tekst.

a za svinje... to je druga prica, u staroj sumi im nije mesto, pa bile i seljacke. medjutim, u ovom slucaju to nisu seljacke svinje, kao na obedskoj bari, vec ih drzi neka firma, cini mi se da se zove agrar, i tablu su postavili, i nisu obicne vec mangulice. no, i dalje ne pripadaju sumi. a i ova zica samo odvaja deo sume koji krupniji sisari vise ne mogu da koriste, sto jeste negativno.

u sumi treba da vlada mir, bar u vreme reprodukcije. u bojcinskoj se organizuju i koncerti - i poslednjih godina se u njoj vise ne vidja kod nas sve redji orao kliktas! pretpostavljamo da smo i taj par izgubili. pamtim da sam ih vidjao 2007, mozda i kasnije, ali par godina unazad nisam.
albicilla albicilla 08:02 08.06.2011

Re: Zito u sumi

posle totalne sece


a i, totalna seca je protivzakonita - duzni su da ostave pet odraslih i zdravih stabala po hektaru!
ivan.021 ivan.021 13:04 08.06.2011

Re: zito u sumi

Moguce je da je totalna seca protivzakonita , ali bi nadlezni iz sumarije verovatno rekli:"Pa nismo sve posekli, ima sume okolo, posekli smo samo jednu parcelu od 70-80 hektara"
U Bosutskim sumama , davno sam cuo da su pokusali da ostave upravo tako 5-6 stabala , ali ne po zakonu , nego da sacuvaju gnezdo belorepana ali nije uspevalo.Belorepan je napustao to gnezdo , verovatno je previse izlozeno cistini, gnezdjenje trazi ipak mir.Ipak se nesto pozitivno desava , dosta se vodi racuna , posebno o belorepanima. A i higijena u tim / Bosutskim / sumama je znacajno poboljsana, sumari imaju nalog da obrate paznju i napredak se vidi/Mislim na otpad , plastiku, konzerve itd/.
Hvala na razumevanju !
albicilla albicilla 18:14 08.06.2011

Re: zito u sumi

za belorepana se ne ostavlja 5-6 stabala - vec krug od 50 metara oko gnezda neposecen!

video sam na obedskoj bari sekciju u kojoj su posekli luznjake po propisu, ostavljajuci po 5 stabala po hektaru. naravno, pokusali su da se izvuku i ostave stara, polomljena ili natrula, ali su, pod pritiskom, ipak ostavili ona koja bi najradije posekli, zdrela, zdrava i prava.

to pomalo lici na park, otvoreno i senovito, pa hrastici u takvoj senci dobro uspevaju, za razliku od sikare gloga i bagremca koji uguse vecinu hrastova.
49 41 49 41 20:00 08.06.2011

Zimovka

IZVOR TEKSTA: Casopis Novosti ZOV


GAJENJE ZIMOVKI

Ratoborne prema udvaračima.
Ovogodišnja blaga zima onemogućila je da ljubitelji ptica kod nas uživaju u posmatranju zimovki koje se uobičajeno u hladnim, zimskim mesecima mogu videti u parkovima gde prekrivaju krošnje jasena, hraneći se njegovim semenjem. Postoji više vrsta i podvrsta zimovki (rod Pyrrhula), a kod nas se najčešće sreću severna ili skarletna ili evroazijska zimovka (Pyrrhula pyrrhula pyrrhula) i evropska zimovka(Pyrrhula pyrrhula europea).

Evropska zimovka je gnezdarica najčešće u zapadnoj i severnoj Evropi dok se severna zimovka gnezdi u manjem broju na Balkanskom poluostrvu, centralnoj, zapadnoj, severnoj Evropi, prostorima Rusije do Sibira i Mongolije najčešće u zimzelenim i mešovitim šumama. Karakteristično za zimovke je da migriraju u niže i južnije predele sa severa u oštrim i hladnim zimskim mesecima, po čemu su i dobile ime.

Zimovka je nesumnjivo najlepša evropska zeba, pogotovu mužjak, ali nasuprot tome i za razliku od ostalih evropskih zeba, pesma im nije jača strana. Moglo bi se reći da liči na nekoordinisane zvukove koji nekad nalikuju krčanju radija ili škripanju.

Prelep izgled, mnoštvo selekcionisanih mutacija, njena izuzetna mirnoća i mogućnost korišćenja zimovki za hibridizaciju su razlozi zbog kojih je ona jedna od najradije gajenih evropskih zeba. Neke specifičnosti pri parenju ove vrste, kao i poznavanje njihovih potreba u ishrani u periodu reprodukcije su preduslovi koji se moraju poštovati kako bi odgajivači imali uspeha u podizanju mladih zimovki.

Najbolji rezultati se postižu ako se u grupnoj volijeri još u zimskom periodu (januar - februar) uoče formirani parovi koji se odvajaju u zasebne poveće kaveze (bokseve) ili manje yolijerice.



Prisilno formiranje parova kod zimovki je nemoguće jer je ženka često agresivna prema nepoželjnom mužjaku i neretko ga i usmrti. Pri samom činu upoznavanja ženka zauzima dominantan, preteći, horizontalan stav sa otvorenim kljunom i nakostrešenim perjem, a prihvatiće mužjaka koga taj stav ne uplaši, već ga podstakne na udvaranje letom oko nje sa naduvanim perjem na stomaku i repom okrenutim ka njoj.

Nakon toga ptice se dodiruju kljunovima uz doskakivanje jedne ka drugoj sa repovima okrenutim u stranu. Ako ova početna faza u zbližavanju para uspe u volijeru se unosi grana četinara u kojoj se kamuflira ram za gnezdo (može se postaviti i spoljašnje gnezdo ali se i ono kamuflira granom četinara) i materijal za gnežđenje koga čine grančice smreke, jele, omorike i trave povijuše koji će zimovke sasitniti kljunovima i iskoristiti za osnovu gnezda, a nakon toga ga obložiti finijim materijalom od suve trave, kokosovih vlakana i si.U tom periodu pored uobičajene semenske hrana (danas ima gotovih mešavina gimpel 1 i gimpel 3- mešavina za krstolkune) obogaćene suncokretom počinju se dodavati pupoljci bora, voćaka, vrbe, breze, johe, jare-bike, crnog gloga, graba, kleke itd., zatim zeleniš, ponajbolje maslačak, njegov cvet i mahunice, mešakinja, salatai dr, obavezno naklijalo seme, razne vrste žitarica u mlečnoj zrelosti, bobićasti plodovi kleke, trnjine, jarebike, šipka, kupina itd. Veoma bitna je, međutim, i živa hrana koja se sastoji od crva brašnara, mravljih jaja, poprskanih maslinovim i ribljim uljem, pivskom kvascem i smešom minerala i vitamina. Nemački odgajivači savetuju i dodatak od mladih pužića u rano proleće. Oni su odličan izvor belančevina, ali i neophodnog kalcijuma iz njivovih ljuštura koji je potreban ženki za formiranje ljuske jajeta. Jajčani kokteli, obogaćeni vitaminima i mineralima (gotovi suvi ili pravljeni) daju se u mnogo manjoj meri nego ostalim sličnim pticama, a njih bolje prihvataju ptice koje su više domestificirane.

Nakon izgradnje gnezda ženka snosi najčešće 5 bledo plavih jaja poprskanih crveno mrkim tačkicama i na njima leži sama 13-15 dana.

Prvih dana nakon izleganja mlade hrani majka hranom koju joj donosi mužjak, a kasnije, do osamostaljenja mladih oba roditelja brinu o njima. Zimovke su izuzetno dobri i privrženi roditelji te mnogi odgajivači navode da su ih puštali u prirodu preko otvora na spoljašnjim volijerama, a one su se nepogrešivo vraćale iz prirode nakon pronalaženja hrane za mlade i ponovo ulazile u kavez da bi hranile podmladak. Ovo se praktikuje dok mladi ne navrše petnestak dana jer tada oni počinju da izlaze iz gnezda a volijera se tada zatvara.

__________________________________________________________________________________

Abicila,
Natera me da nadjem o Zimovkama; da vise procitam o njima, pa to isto podelim i sa drugima.

Zimovka mi je ostala u secanju iz snezne ulice u najranijem detinjstvu. Sve belo okolo i na kolovozu.
One, kao pokretni-skakutavi cvet u sakupljanju zrna zita; koje je ispalo iz zapreznih kola natovarenih vrecama.
albicilla albicilla 07:03 09.06.2011

Re: Zimovka

Prisilno formiranje parova kod zimovki je nemoguće jer je ženka često agresivna prema nepoželjnom mužjaku i neretko ga i usmrti. Pri samom činu upoznavanja ženka zauzima dominantan, preteći, horizontalan stav sa otvorenim kljunom i nakostrešenim perjem, a prihvatiće mužjaka koga taj stav ne uplaši, već ga podstakne na udvaranje letom oko nje sa naduvanim perjem na stomaku i repom okrenutim ka njoj.


dakle, prodju ima onaj ko je spreman da zbog nje stavi glavu u torbu? zanima me sta citateljke misle o tome?

Zimovka mi je ostala u secanju iz snezne ulice u najranijem detinjstvu. Sve belo okolo i na kolovozu. One, kao pokretni-skakutavi cvet u sakupljanju zrna zita; koje je ispalo iz zapreznih kola natovarenih vrecama.


i moj prvi susret s njima je bio slican, zima, sve zavejano, odlazim u wc na benzinskoj pumpi, koji je sa zadnje strane zgrade, i na zbunu, pod snegom, rumeni muzjak na beloj podlozi. i niko ga drugi tada nije ni video

kasnije sam otkrio gde zive (samo zimuju u nizim predelima), nastanjuju planinske, svezije sume, posebno cetinarske, bukove i mesavinu bukve i cetinara. pise to i u knjigama, ali ko ce reci na hartiji pamtiti - kada ih vidite u prirodi, prizor se ureze za citav zivot (u prirodi, ne u kavezu, nikako)
albicilla albicilla 15:30 12.06.2011

kao sto rekoh, radi se

Direktor Zavoda za zaštitu prirode Nenad Stavretović kazao je ... „Trenutno se radi, kako na zaštiti nekih većih područja - kao što su Kučajske planine [prethodni blog], Rtanj, Goč, Kamena gora, Dolina Malog Rzava, tako i manjih prirodnih dobara, tresava Krupačko blato kod Pirota, i zaštita zelenih površina u urbanim sredinama koje znatno utiču na kvalitet životne sredine - kao što je Bojčinska šuma u opštini Surčin

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana