Društvo| Gradjanske inicijative| Tehnologija| Životni stil

Podrška za e-inicijative

Goran Vučković RSS / 06.06.2011. u 00:20

Podržite elektronske narodne inicijative - pročitajte ovaj blog, saznajte o čemu se radi - i podržite našu stranicu na Fejsbuku!

NOVO: Ako ne koristite Fejsbuk, ili ne želite da ga koristite za ovu namenu, molimo podržite nas na sajtu iPetitions, prateći ovaj link.

5128814521_cbfcaabec7.jpgU prethodnom blogu sam pomenuo da je trenutno, do 18. juna, u toku javna rasprava o predlogu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Za one koji prvi put čuju za termin "narodna inicijativa", radi se o ustavnoj kategoriji - načinu da građani direktno predlažu zakone i/ili izazivaju raspisivanje referenduma na raznim nivoima (opština, pokrajina, republika), zaobilazeći njihove predstavnike - poslanike / odbornike. Konkretno u Ustavu, član 107 propisuje da 30 hiljada birača (ili vlada ili skupština autonomne pokrajine ili svaki poslanik) imaju pravo predlaganja zakona, a da na zahtev 100 hiljada birača (ili većine svih poslanika) Narodna skupština raspisuje referendum o pitanju iz svoje nadležnosti.

Narodna inicijativa već postoji, ali je po zakonu iz '90tih godina, koji još važi, celu stvar bilo jako teško izvesti, a vrlo često je bila i ignorisana od strane nadležnih organa - o čemu je Ivan Grujić pisao "gostujući" kod mene na blogu "Bitka" za narodnu inicijativu. Kako je to izgledalo ranije, može se videti i na ovom video klipu, koji poziva na potpisivanje peticije da se zakon uopšte menja:

U međuvremenu je predlog zakona pripremljen i on rešava neke od najbolnijih problema zakona iz '90tih godina - ali i dalje ostaje niz stvari koje treba dopuniti, kako bi narodna inicijativa zaista postala efikasan način da se narodna volja - i (po meni isto tako važno) narodne ideje (o ovome sam pisao na prethodnom blogu) - dovedu do mesta gde se pretvaraju u zakone i izvršne odluke.

Jedna od tih stvari, koja može značajno da poveća efikasnost narodnih inicijativa, je i e-inicijativa - upotreba Interneta u procesu sprovođenja narodne inicijative, kao i upotreba ličnih karti sa čipom i drugih načina za formiranje takozvanog "kvalifikovanog elektronskog potpisa". 

O ličnoj karti sa čipom i zakonski priznatom potpisivanju pomoću nje sam pisao u blogu "Potpisujete li se ličnom kartom?". O jednom mogućem načinu organizacije narodnih inicijativa i peticija na bazi elektronskog potpisa sam pisao u blogu "Prilog javnoj raspravi o novom Zakonu o narodnoj inicijativi". Elektronsko potpisivanje narodnih inicijativa bi se, takođe, moglo organizovati preko portala eUprava, što bi moglo rešiti neke od problema sa upotrebom nepoznatih aplikacija za formiranje elektronskog potpisa.Portal eUprava bi mogao biti efikasan mehanizam za niz drugih elemenata sprovođenja narodnih incijativa, poput elektronskog pokretanja narodne inicijative, elektronskog obaveštavanja o statusu narodnih inicijativa predatih nadležnim skupštinama, kao i elektronskom obaveštavanju građana koji su registrovani na portalu o inicijativama koje su potpisali "na ulici", tj. ručno - tako da ako neko, na primer, zloupotrebi njihove lične podatke prikupljene na neki drugi način, oni to mogu saznati i prijaviti da tu inicijativu nisu potpisali. Inače, čak se i te inicijative "na ulici" mogu poboljšati - na primer, uz laptop i čitač smartkartica moguće je ubrzati proceduru tako što se lični podaci preuzmu sa lične karte sa čipom. O tome sam pisao u blogu "rPeticija - podrška za tradicionalni proces".

Na žalost, tekući tekst predloga zakona svojim načinom propisivanja procedure većinu ovih mogućnosti ako eksplicitno ne zabranjuje, a onda makar značajno otežava, opisujući "papirni" proces koji više odgovara 19. nego 21. veku. Zato smo ovih dana nas nekolicina radili na pripremi liste izmena, koja bi omogućila ne samo elektronsko potpisivanje i pokretanje inicijativa, nego i tražila "elektronsku transparentnost" - objavljivanje statusa obrade na Internetu i zaštitu ličnih podataka od zloupotrebe, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, o kome često piše gospodin Rodoljub Šabić na svom blogu ovde. Jučerašnja verzija ovog predloga (izmenjeng teksta sa komentarima) je dostupna ovde. Ima još štošta da se uradi i izmeni, a svakako koristim priliku da pozovem sve koji ovo čitaju da daju primedbe na dosadašnje promene i predloge drugih promena. Na tviteru smo dogovorili poseban heštag #einicijativa - trenutno stanje diskusije po ovom pitanju možete videti ovde - sinoć je bila veoma živa rasprava koja je dovela do ove verzije 3, koju sam gore povezao.

Ipak, svi koji smo na ovome radili smo svesni da je, da bi sve ove promene bile uzete u razmatranje, potrebno da oni o kojima se ovde radi - tj. narod - građani Srbije - pokažu da im je ovaj mehanizam participacije u javnom životu bitan. Ja sam o tome zašto mislim da je narodna inicijativa bitna pisao u pomenutom prethodnom blogu - "Mašina za preradu snova". Verujem da i vi imate ideja zašto bi funkcionalna narodna inicijativa mogla biti bitna kako za nas, tako i za našu decu - one od kojih smo, kao što reče ona misao o Zemlji, nasleđivanju i pozajmljivanju - Srbiju pozajmili. U tom smislu smo Ivan Grujić i ja otvorili Fejsbuk stranicu za podršku elektronskoj narodnoj inicijativi, koja kaže sledeće:

Mi, građani Srbije koji podržavamo ovu Facebook inicijativu, želeli bismo da možemo da:

* Elektronski podržimo narodne inicijative koji su drugi pokrenuli
* Elektronski pokrenemo ili učestvujemo u pokretanju narodnih inicijativa
* Budemo elektronski obavešteni kada nadležna skupština primi naš potpis da bismo:
- Znali da je naš potpis vredeo
- Primetili ako neko pokuša da zloupotrebi naš identitet za neku inicijativu
* Elektronski pratimo status obrade narodnih inicijativa
* Elektronski pratimo ishode glasanja i način glasanja pojedinih poslanika/odbornika o narodnim inicijativama

Takođe bismo želeli da, kada učestvujemo u narodnim inicijativama, naši lični identifikacioni podaci budu zaštićeni u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i da organizatori narodnih inicijativa nemaju prava da zadrže naše podatke duže nego što je potrebno da se narodna inicijativa pokrene.

Smatramo da je danas, kada preko 40% građana Srbije aktivno koristi Internet, kada je zakonski regulisana upotreba kvalifikovanog elektronskog potpisa i izdat već značajan broj ličnih karata sa čipom i drugih sredstava za formiranje kvalifikovanog elektronskog potpisa - nedopustivo da se ovako važan zakon ostavi u tehnološkom smislu na nivou 19. veka.

Zahtevamo da nacrt zakona koji će biti predat Narodnoj skupštini na usvajanje uključi rešenja koja će omogućiti da narodne inicijative sprovodimo na gore opisani način. .

Molio bih vas ne samo da budete "potpisnici" ove Fejsbuk strane - gde možete takođe, na "zidu", napisati svoje mišljenje o važnosti ove teme - nego da, kao građani Interneta (netizens), prema svojim mogućnostima, postanete aktivisti i promoteri ove vizije - u kojoj ćemo mnogo efikasnije i na opštu dobrobit direktno uticati, svojim znanjem, motivacijom i dobrom voljom, na stvaranje jedne bolje, pravednije i time i jače Srbije - i time "utrti put" za one od kojih smo, kao što rekoh, ovu državu pozajmili.

Fejsbuk stranica: PODRŠKA ZA POTPISIVANJE NARODNIH (GRAĐANSKIH) INICIJATIVA PREKO INTERNETA



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 00:23 06.06.2011

1.

Prva
Goran Vučković Goran Vučković 00:46 06.06.2011

Re: 1.

maca22
Prva

A na FB?
mirelarado mirelarado 01:08 06.06.2011

Re: 1.

A na FB?





Goran Vučković Goran Vučković 01:10 06.06.2011

Re: 1.

mirelarado
A na FB?


Hvala, video
mirelarado mirelarado 01:15 06.06.2011

Re: 1.

Hvala, video


Нема на чему. Велика подршка за иницијативу, труд, упорност и, надајмо се, што бољи закон.
Freedom of Information Freedom of Information 12:50 06.06.2011

Re: 1.

Велика подршка за иницијативу, труд, упорност и, надајмо се, што бољи закон.

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:20 06.06.2011

Re: 1.

A na FB?


osmadesetpeta
dragan7557 dragan7557 08:25 07.06.2011

Re: 1.

Goran Vučković
maca22
Prva

A na FB?


Dakle kad sam pre dosta vremena video Ko sve "sedi" na FB, odlučio sam da tamo nikada ama baš nikada ne budem prisutan.

Iako podržavam i potpisujem mnoge globalne inicijative po belom svetu, obično to činim preko:

Avaaz.org

Naravno da i ovu vašu inicijativu svesrdno podržavam ali Twitter i FB mi ne spominji. Ili kaao što reče braćela:
Vojislav Stojković
Zar ne postoji (i) drugi način za potpisivanje ili baš svi građani koji jesu za predlog narodne incijative moraju otvoriti nalog na FB?
Mogao bi neko pomisliti da su incijatori incijative u dilu sa Markom Zuckerbergom.

Kao što rekoh: Ja potpisujem ovde.
Ako se broji, broji, a ako se ne broji, onda ništa.


Ili gazda:
Milutin Milošević
Ja, eto, nemam nalog na FB, pa ne mogu da podržim tamo. Ako može negde drugde, vrlo rado ću.

Pozdrav i mnogo uspeha,

cerski
jedan.kub jedan.kub 21:51 07.06.2011

Re: 1.

Freedom of Information
Велика подршка за иницијативу, труд, упорност и, надајмо се, што бољи закон.


Takodje, mada nemam fejsb.
Goran Vučković Goran Vučković 22:36 07.06.2011

Re: 1.

Takodje, mada nemam fejsb.

Ko nema fejsbuk, ima iPetitions (primeti da je izmenjen početak teksta)
Goran Vučković Goran Vučković 01:43 06.06.2011

Blog Gorana Rakića

Blog Gorana Rakića, na kome možete videti izdvojene ključne izmene koje predlažemo je ovde.

Goran i ja smo sinoć uradili nešto krajnje ekscentrično: do ranog jutra prepravljali član 51 u predlogu zakona, kako bi sa što manje reči omogućio upotrebu i svojeručnog i elektronskog potpisa i takođe omogućio elektronsko ili papirno skupljanje informacija kod svojeručnog potpisa
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:50 06.06.2011

Re: Blog Gorana Rakića

Goran Vučković
Blog Gorana Rakića, na kome možete videti izdvojene ključne izmene koje predlažemo je ovde.

Goran i ja smo sinoć uradili nešto krajnje ekscentrično: do ranog jutra prepravljali član 51 u predlogu zakona, kako bi sa što manje reči omogućio upotrebu i svojeručnog i elektronskog potpisa i takođe omogućio elektronsko ili papirno skupljanje informacija kod svojeručnog potpisa


.

Zbog ove ideje, a i vašeg uloženog truda, vredi da reaktiviram svoj nalog na Fejsbuku. A toliko sam se opirao.

Goran Vučković Goran Vučković 02:02 06.06.2011

Apatija? Biće da je nešto drugo...

... kaže Dejv Meslin u ovom sjajnom 7-minutnom TED predavanju, dajući primer kako bi izgledala reklama za Nike patike, kada bi bila slična oglasima nekih državnih organa:

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 05:32 06.06.2011

Potpisujem, ali ovde

Zar ne postoji (i) drugi način za potpisivanje ili baš svi građani koji jesu za predlog narodne incijative moraju otvoriti nalog na FB?
Mogao bi neko pomisliti da su incijatori incijative u dilu sa Markom Zuckerbergom.

Kao što rekoh: Ja potpisujem ovde.
Ako se broji, broji, a ako se ne broji, onda ništa.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:13 06.06.2011

Re: Potpisujem, ali ovde

Ja, eto, nemam nalog na FB, pa ne mogu da podržim tamo. Ako može negde drugde, vrlo rado ću.
kukusigameni kukusigameni 08:20 06.06.2011

Re: Potpisujem, ali ovde

Ni ja nemam nalog na FB.
Goran Vučković Goran Vučković 09:09 06.06.2011

Re: Potpisujem, ali ovde

kukusigameni
Ni ja nemam nalog na FB.

Ne sviđa vam se da koristite fejsbuk za ove stvari? Razumem vas potpuno - ja sam predložio eUpravu

A da ne znate nekoga ko koristi fejsbuk i mogao bi ovo da preporuči? Hvala
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:39 06.06.2011

Re: Potpisujem, ali ovde

Ne, bre, nego nemam vremena da imam još i to.

Preporučiću, svakako, onima koji imaju i koji će da raspričaju
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:05 06.06.2011

Evo i mene

sa FB naloga žene mog života, kad pročitate da se ne zapanjite. Postaviću i na forumu večeras, pa će i "moji" da navale.
Goran Vučković Goran Vučković 11:10 06.06.2011

Re: Evo i mene

sa FB naloga žene mog života, kad pročitate da se ne zapanjite. Postaviću i na forumu večeras, pa će i "moji" da navale.

Hvala, video - baci link na forum na FB stranici i ovde, tako da može da se prati diskusija
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:55 06.06.2011

Re: Evo i mene

Evo linka, ali ne mogu na FB, može li neko za mene to da uradi nemam pass od ženinog naloga.
Tema na forumu Ubuntu LoCo tima Srbije
Goran Vučković Goran Vučković 18:06 06.06.2011

Re: Evo i mene


Evo linka, ali ne mogu na FB, može li neko za mene to da uradi nemam pass od ženinog naloga.
Tema na forumu Ubuntu LoCo tima Srbije

Ubacio ja, hvala.
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:23 08.06.2011

Re: Evo i mene

uros_vozdovac
sa FB naloga žene mog života, kad pročitate da se ne zapanjite. Postaviću i na forumu večeras, pa će i "moji" da navale.


I mene je žena pustila na Ušketov nalog. Samo da kažem, da ne bude posle otkud ove mačke ovde. Ja sam tamo nešto lajkovao, jel' to valjda to? Izvinjavam se, zaboravio sam malo šta, i kako, na tom fejsbuku...

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:45 06.06.2011

Ko je pisao deo o referendumu?

Boljševičku mu glavicu
I član 108, stav 2, Ustav RS.
Goran Vučković Goran Vučković 12:54 06.06.2011

Re: Ko je pisao deo o referendumu?

I član 108, stav 2, Ustav RS.

Da, to je greška gore u tekstu - članovi su 107 (predlozi zakona) i 108 (raspisivanje referenduma).
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:57 06.06.2011

Re: Ko je pisao deo o referendumu?

Nije greška
Predmet referenduma ne mogu biti obaveze koje proizlaze iz medjunarodnih ugovora, zakoni koji se odnose na ljudska i
manjinska prava i slobode, poreski i drugi finansijski zakoni, budžet i završni račun, uvodjenje vanrednog stanja i amnestija, kao
ni pitanja koja se tiču izbornih nadležnosti Narodne skupštine.


108/2
Ali to nema veze sa Narodnom inicijativom.

Zašto zakon o referndumu i zakon o narodnoj inicijativi moraju ići zajedno?
Goran Vučković Goran Vučković 13:16 06.06.2011

Re: Ko je pisao deo o referendumu?

Zašto zakon o referndumu i zakon o narodnoj inicijativi moraju ići zajedno?

Tako predložilo nadležno ministarstvo, računam...
dragan7557 dragan7557 08:34 07.06.2011

Re: Ko je pisao deo o referendumu?

Boljševičku mu glavicu

Još jedna žrtva nepravedno ucmekana u Rusiji početkom dva'estog veka se zahvaljujući demokraciji - povampirila. nisu očitali opelo ili šta?

cerski
jasnaz jasnaz 14:16 06.06.2011

za!



+f
Goran Vučković Goran Vučković 14:17 06.06.2011

Re: za!

jasnaz

:) hvala
vishnja92 vishnja92 14:59 06.06.2011

Re: za!

podrska, pa jos levoruka :)
sasvim odlicno.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 15:54 06.06.2011

Podrška

naravno
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:42 06.06.2011

Re: Podrška

+1
niko_kao.ja niko_kao.ja 20:19 06.06.2011

Re: Podrška

docsumann docsumann 17:08 06.06.2011

mene se ne tiče ...

al' tebi podrška uvijek
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 10:01 07.06.2011

A šta ako...

...želim da podržim inicijativu ali nemam nalog na FB (i ne želim da ga imam) ?
Goran Vučković Goran Vučković 10:23 07.06.2011

Re: A šta ako...

...želim da podržim inicijativu ali nemam nalog na FB (i ne želim da ga imam) ?

Budi aktivista i ubedi one koji imaju nalog na FB

Ono što je meni bar krajnje interesantno u ovoj FB inicijativi je koliko ljudi koji žele da podrže ovakvu stvar, istovremeno ne žele da koriste FB (ne samo ovde - vidi link na ubuntu forum). Nije da zameram - ni ja nisam ljubitelj FB - što se tiče informisanja više volim twitter, ali je procena da ima 2.5 miliona FB naloga iz Srbije.

Otvarati peticiju na nekom ePetition sajtu bi možda ovako nešto rešilo - ali se gubi "lepljivost" FB-a, mrežni efekat koji već ima zbog masovnosti.

Mislim da je nesporno da za ovu vrstu stvari treba imati nacionalni portal, koji bi još idealno bio i integrisan u ključne društvene mreže, pre svega FB.

Svakako interesantna tema za razmišljanje.

A ako možeš da ubediš nekoga da podrži ovo na FB, to bi bilo dobro. Plus ako imaš ideja kako bi ovo moglo, bilo bi mi drago da ih čujem.
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:17 07.06.2011

Re: A šta ako...

Uf Vučko, rešili m pre par godina da se naša zajednica pojavi na FB. I onda kreću muke, niko ne želi da bude admin grupe, niko nema iskustvo sa FB. Jedva jedan kolega se prihvatio tog posla.

Nekako nam ne paše taj Facebook, ja se sećam kad je krenula cela stvar napravim profil na MySpace, i brzo odustanem, dosadno mi nekako.

Ta vrsta umrežavanja izgleda uopšte promašuje naš senzibilitet. Kad vidim onu šumu poklona, pa nekakve statuse, pa ovaj me zove da igram neku igricu, pa saznam da onaj drugi upravo igra neku drugu... Nemam pojma nisam za tog posla, a presudna korist da budem u kontaktu sa prijateljima, mail, gchat i irc, pa čak i Skype rade taj posao elegantnije.

Usput vidim u III razeredu kod Bojane u školi klinci otvaraju Facebook naloge kao šašavi, ranije je bila fora ko ima više prijatelja, sad je fora ko ima više naloga, moja Boka je skromna ima ih samo 5. Moram da porazgovaram sa njom, ako nađe ikakav smisao u tome javiću.
Goran Vučković Goran Vučković 17:09 07.06.2011

Re: A šta ako...


...želim da podržim inicijativu ali nemam nalog na FB (i ne želim da ga imam) ?

Otvorio sam peticiju na iPetitions

http://www.ipetitions.com/petition/einicijativa/

Ko nije ili ne želi na Facebook ili nema Facebook nalog, molio bih da podrže inicijativu ovde.
paimonia paimonia 12:56 09.06.2011

Шта да се ради?

Да ли НОПО може да помогне и, ако може, шта можемо да радимо?
Goran Vučković Goran Vučković 17:04 09.06.2011

Re: Шта да се ради?

Да ли НОПО може да помогне и, ако може, шта можемо да радимо?

Ono što bi pomoglo je da iskoristite svoje kanale informisanja da pozovete ljude na podršku inicijativi, tu smo trenutno najtanji, rekao bih. Ako imate pravnika na raspolaganju pregled predloženih izmena zakona sa formalno-pravne strane bi takođe pomogao - kao i pregled sa tehničke strane, ako imate članova kojima je oblast upotrebe kvalifikovanog elektronskog potpisa ili preuzimanja podataka sa ličnih karti sa čipom bliska - iako računam da smo u tom delu najbolje "opremljeni" u tekućem sastavu - ali još jedan "par očiju" ne škodi.

Hvala veliko na ponudi, u svakom slučaju.
paimonia paimonia 15:42 10.06.2011

Re: Шта да се ради?

Goran Vučković
Ono što bi pomoglo je da iskoristite svoje kanale informisanja da pozovete ljude na podršku inicijativi, tu smo trenutno najtanji, rekao bih.


Постављено је на нашу групу на Фејсбуку. Очекивано, реакције су позитивне. Биће корићени и остали канали.

Хоћеш ли да саставиш неки позив за сајт НОПО-а?

Goran Vučković
Ako imate pravnika na raspolaganju pregled predloženih izmena zakona sa formalno-pravne strane bi takođe pomogao - kao i pregled sa tehničke strane, ako imate članova kojima je oblast upotrebe kvalifikovanog elektronskog potpisa ili preuzimanja podataka sa ličnih karti sa čipom bliska - iako računam da smo u tom delu najbolje "opremljeni" u tekućem sastavu - ali još jedan "par očiju" ne škodi.


Имамо правнике на располагању. Молим те да ми е-поштом доставиш све списе које желиш да прегледају.

Goran Vučković
Hvala veliko na ponudi, u svakom slučaju.


Познато ти је да нам је ово блиско. Мислим да би могло одлично да се уклопи са замишљу да се сваком брачком месту придружи специјализован рачунар, што могућност изјашњавања елкотронским путем пружа скоро свима. Остаје да се реши како ову могућност да пружимо још и непокретним и неписменим бирачима.
Goran Vučković Goran Vučković 16:25 10.06.2011

Re: Шта да се ради?

Хоћеш ли да саставиш неки позив за сајт НОПО-а?

Ovaj... nemam ništa protiv - ako mislite da će to pomoći promociji - iako pretpostavljam da bi poziv predsednika ili glavnog odbora bio efektniji nego poziv nekog anonimusa koji prvi put gostuje na vašem portalu.
Имамо правнике на располагању. Молим те да ми е-поштом доставиш све списе које желиш да прегледају.

Već je dostupno na Gogle Docs na: http://bit.ly/mC5p1r - ako neko planira da menja, nek mi dobaci google mail adresu, pa ću ga staviti u listu onih koji su ovlašćeni da menjaju.

Познато ти је да нам је ово блиско. Мислим да би могло одлично да се уклопи са замишљу да се сваком брачком месту придружи специјализован рачунар, што могућност изјашњавања елкотронским путем пружа скоро свима. Остаје да се реши како ову могућност да пружимо још и непокретним и неписменим бирачима.

Ovo je malo ozbiljnija tema - i mislim da nema potrebe donositi računar na biračko mesto, kada, ako se protokol dobro postavi, to isto može da se radi od kuće - to onda svakako pomaže nepokretnima - a nepismeni bi verovatno mogli da rade sličnu stvar kod prijatelja/komšija uz njihovu pomoć. Primer ovoga imate u Estoniji - evo brošure koju sam prvu izguglao.
paimonia paimonia 20:49 10.06.2011

Re: Шта да се ради?

О озбиљнијој теми нећу овде подробно... Укратко, довлачење рачунара има везе са могућношћу оних који немају рачунаре да користе благодети технологије.

Проследићу правницима везу до списа.

Молим те да начнеш позив, нешто кратко напиши, па ћу да ставим под наводнике, поменем тебе, допуним позив и поставим тамо. Мислим да је то најделотворније.
Goran Vučković Goran Vučković 22:49 10.06.2011

Re: Шта да се ради?

Молим те да начнеш позив, нешто кратко напиши, па ћу да ставим под наводнике, поменем тебе, допуним позив и поставим тамо. Мислим да је то најделотворније.

Ok, onda evo, sa malo brendinga vaše stranke
Ako vam se, bilo na nivou lokalne samouprave ili Srbije, ne sviđa ni jedan od ponuđenih odgovora na neko društveno pitanje - i želite da, narodnom inicijativom, ponudite svoj, zato što znate da je bolji - podržite naše zahteve od Ministarstva za državnu upravu - da narodne inicijative možemo pokretati i potpisivati elektronski - i tako, zajedničkim snagama, najefikasnije ponudili odgovore potrebne Srbiji danas i u budućnosti.

Podržite nas na Fejsbuku http://on.fb.me/jk8Krm ili na iPetitions http://bit.ly/kBVXhY - a saznajte više o temi ovde: http://bit.ly/k78IX6

Ne birajte ni jedan od ponuđenih odgovora, ako imate da ponudite bolji!
paimonia paimonia 21:46 12.06.2011

Re: Шта да се ради?

Постављено.

Погледај вест на сајту НОПО-а и напиши да ли нешто треба да се мења.

Измене су скоро безначајне. Поред уводног одељка, покушао сам да разместим неке речи тако да буде мало јасније. Размахао си се апозицијама ко да смо браћа.

Мало је недостајало да заборавим... Кул је брендинг!
Goran Vučković Goran Vučković 22:49 12.06.2011

Re: Шта да се ради?

Измене су скоро безначајне. Поред уводног одељка, покушао сам да разместим неке речи тако да буде мало јасније. Размахао си се апозицијама ко да смо браћа.


Uh... pomaže da vidim koliko je velika rečenica svakako - moja hronična boljka.

Hoking je u "Kratkoj istoriji vremena" pomenuo da su mu izdavači rekli da svaka jednačina u knjizi prepolovljava broj čitalaca - tako verovatno i ove rečenice prepolovljavaju broj potpisnika...
Goran Vučković Goran Vučković 12:29 10.06.2011

B92 podiže vidljivost akcije

Zahvaljujemo B92 na podršci akciji kroz postavljanje vesti na odeljku Tehnopolis.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana